Mutations and Genetic Variability. 1. What is occurring in the diagram below?

Size: px
Start display at page:

Download "Mutations and Genetic Variability. 1. What is occurring in the diagram below?"

Transcription

1 Mutations and Genetic Variability 1. What is occurring in the diagram below? A. Sister chromatids are separating. B. Alleles are independently assorting. C. Genes are replicating. D. Segments of DNA are crossing over.

2 2. The chart below shows the codons that make up the genetic code and the sequence of nucleotides that corresponds to them. A mistake during DNA replication leads to a mutation in the nucleotide sequence shown below. This mutation results from the insertion of two nucleotides into the original sequence, which causes the reading frame of the sequence to change. This kind of mutation is known as A. a nonsense mutation. B. a silent mutation. C. a chromosomal mutation. D. a frame shift mutation.

3 3. Dr. Stevens is examining the DNA sequences of a group of mice. He notices that in one of the mice, one nucleotide pair is substituted with another in the part of the DNA sequence that codes for fur color. However, despite the substitution, the mouse still has the same fur color as the other mice with the correct DNA sequence. Why doesn't the substitution of nucleotides in the mouse change its phenotype, or physical characteristics? The mouse has a completely different DNA sequence than the other mice. A. The substituted nucleotide has the same directions as the original nucleotide. B. Substitutions in the nucleotides of a mouse's DNA never affect their phenotypes. C. DNA sequences don't determine the color of a mouse's fur. D. 4. Which of the following is a source of genetic variation in sexually-reproducing organisms? A. mitosis B. translation C. meiosis D. all of these 5. Most heritable differences are due to A. the insertion of incorrect sequences of DNA by faulty polymerases. B. point mutations that occur during mitosis. C. the inability to form proper DNA sequences due to poor nutrition. D. gene shuffling that occurs during the production of gametes.

4 6. The chart below shows the codons that make up the genetic code and the sequence of nucleotides that corresponds to them. A mistake during DNA replication leads to a mutation in the nucleotide sequence shown below. What kind of mutation will result from the mistake made during DNA replication in the nucleotide sequence above? A. a frame shift mutation B. a nonsense mutation C. a silent mutation D. a chromosomal mutation

5 7. A frame shift mutation is a genetic mutation that is caused by the insertion or deletion of a specific number of nucleotides that shifts the reading frame of the sequence. The insertion or deletion of how many nucleotides would cause a frame shift mutation? A. 3 B. 2 C. 9 D How do mutations lead to genetic variation? A. by changing the organism's appearance B. by changing the way that the organism reproduces C. by changing the organism's behavior D. by producing random changes in an organism's genetic code 9. How could an apple farmer increase the number of genotypes and phenotypes present in his next apple crop? A. Cross plants that have the same characteristics. B. Cross plants that have very different characteristics. C. Make genetic clones of plants using asexual reproduction. D. It would be impossible for a farmer to increase the genetic variation of plants.

6 10. Down syndrome is a genetic disorder that is typically caused by an extra copy of chromosome 21 in a person's genome. In a small number of cases, however, Down syndrome occurs because a section of chromosome 21 becomes fused onto another chromosome. The type of Down syndrome that occurs because a section of chromosome 21 attaches to another chromosome is an example of a genetic disorder caused by A. chromosome deletion. B. chromosome translocation. C. a recessive allele. D. a frame shift mutation. 11. Triple X syndrome, or trisomy X, occurs when a female has an extra X chromosome in each of her cells. This results when the mother's reproductive cells divide improperly, and two X chromosome are moved into one gamete. When that gamete is fertilized and the father's DNA and X chromosome are combined with the mother's, that gives the cell three X chromosomes instead of two. Triple X syndrome occurs because of. A. deletions B. crossing over C. point mutations D. nondisjunction 12. Technology Enhanced Questions are not available in Word format. 13. During meiosis, the process of crossing over results in new combinations of alleles because A. genetic material always mutates randomly during this process. B. genetic material is added by a third chromosome during this process. C. genetic material is removed during this process. D. genetic material is exchanged between chromosomes during this process.

7 14. Organisms are able to reproduce either sexually or asexually. Which of the following statements is true of these reproductive processes? The sorting of genes during sexual reproduction results in a large amount of genetic variation. A. During every cell division in sexual reproduction, the number of chromosomes is reduced by half. B. During every cell division in asexual reproduction, the number of chromosomes is reduced by half. C. The sorting of genes during asexual reproduction results in a large amount of genetic variation. D. 15. The diagram below illustrates a process that can occur during cell division and results in an alteration in the composition of a chromosome. Each letter in the diagram represents a specific gene on the chromosome. The diagram shows that a section of the chromosome was broken out and reinserted backwards. This is known as A. chromosome translocation. B. chromosome insertion. C. chromosome inversion. D. chromosome deletion.

8 16. The diagram below shows a process that can result in the alteration of the composition of chromosomes. A piece of each chromosome in the diagram has broken off and been reattached to the other chromosome, resulting in an exchange. The process that occurs when a section of a chromosome breaks off and reattaches to another chromosome is known as. A. chromosome nondisjunction B. chromosome deletion C. chromosome inversion D. chromosome translocation 17. A genetic mutation that causes a codon that should code for a specific amino acid to be changed into a stop codon results in a shortened protein product and is known as A. a frame shift mutation. B. a silent mutation. C. a nonsense mutation. D. a chromosomal mutation. 18. Technology Enhanced Questions are not available in Word format.

9 Disease Characteristics Cause Cri-du-chat Syndrome (Cry of the Cat) improperly developed larynx babies cry like distressed cats severe mental retardation small round faces small cranium deletion of parts of chromosome 5 Edward's Syndrome (Trisomy 18) severe mental retardation elongated skull very narrow pelvis feet with round bottoms two central fingers grasped by thumb and little finger death in early infancy extra chromosome 18 Down Syndome (Trisomy 21) mild to severe retardation short height broad hands stubby fingers and toes round face large protruding tongue speech difficulties extra chromosome 21 Down Syndrome (14-21 Translocation) same as Trisomy 21 extra chromosome 21 attached to chromosome 14 Turner's Syndrome (XO) female appearance infertility lack of a second sex chromosome Klinefelter's Syndrome (XXY) female characteristics infertility extra X chromosome 19. A cat's coloring is mostly determined by genes on their X chromosomes, which contain alleles for colors, such as black, orange, gray, and cream. The allele for white fur is located on a different gene.calico cats, by definition, must display three different colors in their fur - white plus two of the other colors. This is easily possible in female cats, because females normally possess two X chromosomes. However, this occurs rarely in male cats, because males typically possess only one X chromosome plus one Y chromosome.what must be the genetic make-up of a male calico cat, and what type of chromosome disorder does this most resemble? A. XO, Turner's syndrome B. XX, Down's syndrome C. XYY, Cri-du-chat syndrome D. XXY, Klinefelter's syndrome 20. Errors that are made during DNA replication may result in

10 A. a viral infection. B. mutations. C. identical twins. D. radioactive decay. 21. Technology Enhanced Questions are not available in Word format. 22. A genetic mutation that does not result in a change in the amino acid sequence of the resulting protein is called A. a silent mutation. B. a frame shift mutation. C. a nonsense mutation. D. a chromosomal mutation.

11 The table below shows various DNA codons and their corresponding amino acids. Amino Acid DNA Codon(s) Alanine GCT, GCC, GCA, GCG Arginine AGA, AGG, CGT, CGC, CGA, CGG Asparagine AAT, AAC Aspartic Acid GAT, GAC Cysteine TGT, TGC Glutamic Acid GAA, GAG Glutamine CAA, CAG Glycine GGT, GGC, GGA, GGG Histadine CAT, CAC Isoleucine ATT, ATC, ATA Leucine CTT, CTC, CTA, CTG, TTA, TTG Lysine AAA, AAG Methionine (Start) ATG Phenylalanine TTT, TTC Proline CCT, CCC, CCA, CCG Serine TCT, TCC, TCA, TCG, AGT, AGC Threonine ACT, ACC, ACA, ACG Tryptophan TGG Tyrosine TAT, TAC Valine GTT, GTC, GTA, GTG Stop TAA, TAG, TGA 23. In the DNA strand below, two nucleotides were reversed during replication. What will happen when the replicated DNA strand is translated into proteins? A. No proteins will be formed at all. B. Nothing will happen. C. The same protein, isoleucine, will be formed. D. Tyrosine will be formed instead of isoleucine.

12 24. An organism's genotype describes its specific combination of alleles. For example, an Aa genotype is heterozygous for the A allele. An organism's phenotype describes a visible trait, such as tall height, brown eyes, or black fur. How does genotypic variation occur? Genotypic variation occurs when alleles are randomly sorted during asexual reproduction. A. Genotypic variation occurs when alleles are randomly sorted during sexual reproduction. B. Genotypic variation only occurs when genetic mutations occur. C. Genotypic variation only occurs during binary fission. D.

13 25. The chart below shows the codons that make up the genetic code and the sequence of nucleotides that corresponds to them. A mistake during DNA replication leads to a mutation in the nucleotide sequence shown below. What kind of mutation will result from the mistake made during DNA replication in the nucleotide sequence above? A. nonsense mutation B. silent mutation C. frame shift mutation D. chromosomal mutation

14 26. When environmental conditions change, it is more likely that at least some members of a species will survive if A. the species reproduces asexually. B. the members are genetically identical. C. there is variation among the members. D. the species requires very specific environmental conditions. 27. During meiosis, homologous chromosomes frequently exchange portions of their DNA. This process increases the number of different genotypes that an offspring can inherit. What is the name of this process? A. genetic transfer B. transduction C. crossing-over D. mutation 28. During normal meiosis, homologous chromosomes pair up and separate so that each gamete receives a copy of every chromosome. Sometimes an error is made during this separation and homologous chromosomes fail to separate. This results in one gamete that has two copies of the chromosome, and another gamete that does not have the chromosome at all. This type of error is known as and usually results in zygotes that either do not develop to term or have severe abnormalities. A. chromosome translocation B. chromosome insertion C. chromosome inversion D. chromosome nondisjunction

15 29. is a source of genetic variation that involves the swapping of sections of chromosomes during meiosis. A. Fertilization B. Transcription C. Translation D. Crossing over 30. Technology Enhanced Questions are not available in Word format. Answers 1. D 2. D 3. B 4. C 5. D 6. B 7. B 8. D 9. B 10. B 11. D D 14. A 15. C 16. D 17. C D 20. B A 23. D 24. B 25. B 26. C 27. C 28. D 29. D Explanations 1. In the diagram, segments of DNA from homologous chromosomes are crossing over. This process, which occurs during Prophase I of meiosis, happens randomly and frequently. In fact, it can even occur at more than one place along the same chromosome. Meiosis and crossing-over are important processes because they contribute to the genetic variation found in organisms that undergo sexual reproduction.

16 2. Frame shift mutations cause the reading frame of the sequence to be shifted. Since a codon is a sequence of three nucleotides that code for a specific amino acid, any insertion or deletion that is not a sequence of three causes a frame shift mutation. Insertions or deletions in multiples of 3 will cause a protein to be shorter or longer than normal, but the entire sequence of the amino acids will not be shifted. 3. A mutation (substitution, insertion, deletion, etc.) can cause changes in the phenotype of an organism. These changes may be beneficial and produce organisms that are better suited to their environments, or they may be detrimental. However, in some cases, there is no effect, and a change of phenotype does not occur. If a mutation occurs that does not dramatically change the DNA sequence, it is possible that it can be translated properly into proteins. In this example, the substituted nucleotide provides the same directions as the original nucleotide. This occurs when one nucleotide is replaced with another, but the resulting nucleotide group (codon) still codes for the same protein. If the protein that is made is the same as it would normally be, the mutation is called a silent mutation, and the organism's phenotype will be normal. 4. In sexually-reproducing organisms, meiosis helps contribute to genetic variation. Meiosis is the process by which sexually-reproducing organisms produce gametes, or sex cells. Meiosis produces gametes that are unique from each other and from the "parent genome". The gametes will be passed on to future offspring. 5. Many factors can cause a change in a gene over time. However, most heritable differences are due to gene shuffling that occurs during the production of gametes. Gametes are produced when cells undergo meiosis. Mutations or changes in DNA sequences can occur spontaneously, but this happens infrequently. 6. As shown in the chart, UGU codes for cysteine (Cys), but the mutated mrna codon, UGA, is a stop codon, which signals the end of transcription. This is a nonsense mutation, which is a mutation that changes a codon that codes for a specific amino acid into a stop codon. If the mutation occurs during DNA replication, the mrna strand that is produced will result in a shortened protein product. The earlier in a nucleotide sequence that this mutation occurs, the shorter the resulting protein will be. 7. Frame shift mutations cause the reading frame of the sequence to be shifted. Since a codon is a sequence of three nucleotides that code for a specific amino acid, any insertion or deletion that is not a sequence of three causes a frame shift mutation. Therefore, the insertion or deletion of 2 nucleotides would cause a frame shift mutation. Insertions or deletions in multiples of 3 will cause a protein to be shorter or longer than normal, but the entire sequence of the amino acids will not be shifted. 8. A mutation is a random change in a cell's genetic code due to a variety of causes. The change can be small and insignificant, or it can be major. Mutations can be passed on to offspring through reproduction, thus increasing the genetic variation within a population. 9. Farmers can enhance the genotypic variety of their crops by crossing crops with very different characteristics, resulting in new combinations of alleles. This genotypic variety will result in phenotypic variety. 10. Chromosome translocation is caused when material is exchanged between two chromosomes or part of one chromosome becomes fused onto another chromosome. Some human disorders are caused by chromosome translocation, such as cancer, infertility, and translocation Down syndrome.

17 Translocation Down syndrome is caused by a piece of chromosome 21 fusing onto another chromosome. It accounts for less than 5% of the total cases of Down syndrome reported. 11. Syndromes such as triple X syndrome, Turner's syndrome, Down syndrome, and Klinefelter's syndrome occur because of nondisjunction, or the improper separation of the chromosomes during division. In each of these cases, an extra chromosome (X chromosome for triple X, chromosome 21 for Down syndrome, etc.) causes symptoms in the offspring. In some syndromes, such as triple X syndrome, the symptoms are often not very noticeable During meiosis, the process of crossing over results in new combinations of alleles because genetic material is exchanged between homologous chromosomes during this process. When crossing over occurs, different parts of chromosomes are exchanged, meaning that genes (and their alleles) are transferred to new chromosomes. When meiosis separates these chromosomes, the new combination of alleles is transferred to the offspring, resulting in a new combination of traits. 14. Binary fission, budding, and spore formation are all examples of asexual reproduction. This form of reproduction is prevalent among single-celled organisms and some plants and fungi. Although asexual reproduction is faster and requires less energy than sexual reproduction, offspring are almost always genetically identical to their parents; there is little to no genetic variation. Sexual reproduction requires the formation of gametes (e.g. sperm and egg) during the process of meiosis. The advantage of sexual reproduction is that a great variety of possible gene combinations can be produced in the offspring of any two parents. This variety is due to the sorting and recombination of genes that occurs during meiosis. 15. Chromosome inversion occurs when a section of the chromosome breaks out and is reinserted backwards. Inversions usually do not cause physical or mental abnormalities in an individual as long as no genetic information is lost during the inversion. 16. Chromosome translocation occurs when a section of a chromosome breaks off and is added to a different chromosome. The type of chromosome translocation shown in the diagram is known as reciprocal translocation, which involves the exchange of material between two chromosomes. Reciprocal translocations are the most common type of translocation and do not result in a loss of genetic information. 17. A nonsense mutation is a mutation that changes a codon that codes for a specific amino acid into a stop codon. This results in a shortened protein product. The earlier in a nucleotide sequence that this mutation occurs, the shorter the resulting protein will be As mentioned in the question, a calico pattern can only result if a cat has two X chromosomes, but in order for a cat to be male, it must also possess a Y chromosome. So, a male calico cat must have XXY chromosomes. This pattern is also possessed by humans with Klinefelter's syndrome. 20. Errors that are made during DNA replication may result in mutations. Mutations are a source of variation within species. Some mutations are harmless, while others may be harmful to an organism

18 22. A silent mutation is a mutation that does not result in a change in the amino acid sequence of the resulting protein. Most amino acids are coded by several different codon sequences. Therefore, a mutation can occur that changes the nucleotide sequence, but does not change the resulting amino acid. These mutations are referred to as silent because they do not change the product of protein translation and cannot be detected without sequencing the gene. 23. If two or more nucleotides are reversed, it is possible for the same protein to be translated, or a different protein may be translated. In this case, ATT codes for isoleucine, whereas TAT codes for tyrosine. So, tyrosine will be formed instead of isoleucine. If the T in the 5th position and the T in the 6th position had been reversed, however, the same codon (ATT) would have resulted, and the same protein would have been translated. When a mutation occurs that does not affect the amino acid sequence of a protein, it is known as a silent mutation. 24. Genotypic variation occurs when alleles are randomly sorted during sexual reproduction. Since each offspring receives a different combination of alleles from the parent organisms, phenotypic diversity results. Genotypic and phenotypic traits can be predicted using Punnett squares. 25. As shown on the chart, both CCU and CCC code for proline (Pro). This means that the mistake made during DNA replication in the nucleotide sequence in the question will result in a silent mutation, which is a mutation that does not result in a change in the amino acid sequence of the resulting protein. Most amino acids are coded by several different codon sequences. Therefore, a mutation can occur that changes the nucleotide sequence, but does not change the resulting amino acid. These mutations are referred to as silent because they do not change the product of protein translation and cannot be detected without sequencing the gene. 26. When environmental conditions change, it is more likely that at least some members of a species will survive if there is variation among the members. This is because the variant organisms within the species are able to respond differently to the environmental changes. 27. Crossing-over is a process that typically occurs during prophase I of meiosis. During this phase, homologous chromosomes are held tightly together which enables the exchange of segments of DNA. Crossing-over is an important process because it introduces more genetic variation into a species. 28. Chromosome nondisjunction occurs when homologous chromosomes fail to separate during meiosis. The result of chromosome nondisjuction is the formation of one gamete that does not have the chromosome and another gamete that has two copies of the chromosome. Zygotes that have a gamete lacking a chromosome usually do not develop to term. Zygotes that have a gamete with two copies of a chromosome, along with a normal gamete, have a total of three copies of a chromosome and sometimes do develop, although they often have severe abnormalities. Examples of genetic conditions caused by the presence of three chromosomes (also known as a trisomy) include triple X syndrome, Turner's syndrome, Down syndrome, and Klinefelter's syndrome. 29. Crossing over, which occurs in prophase I of meiosis, is a process by which homologous chromosomes swap homologous segments of DNA. This helps produce gametes that are unique from the "parent genome", thus increasing genetic variation

DNA and Protein Synthesis Grade 10

DNA and Protein Synthesis Grade 10 Ohio Standards Connection: Life Sciences Benchmark C Explain the genetic mechanisms and molecular basis of inheritance. Indicator 5 Illustrate the relationship of the structure and function of DNA to protein

More information

UNIVERSITETET I OSLO Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

UNIVERSITETET I OSLO Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet 1 UNIVERSITETET I OSLO Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet Exam in: MBV4010 Arbeidsmetoder i molekylærbiologi og biokjemi I MBV4010 Methods in molecular biology and biochemistry I Day of exam:

More information

(http://genomes.urv.es/caical) TUTORIAL. (July 2006)

(http://genomes.urv.es/caical) TUTORIAL. (July 2006) (http://genomes.urv.es/caical) TUTORIAL (July 2006) CAIcal manual 2 Table of contents Introduction... 3 Required inputs... 5 SECTION A Calculation of parameters... 8 SECTION B CAI calculation for FASTA

More information

UNIVERSITETET I OSLO Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

UNIVERSITETET I OSLO Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet 1 UNIVERSITETET I OSLO Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet Exam in: MBV4010 Arbeidsmetoder i molekylærbiologi og biokjemi I MBV4010 Methods in molecular biology and biochemistry I Day of exam:.

More information

HP22.1 Roth Random Primer Kit A für die RAPD-PCR

HP22.1 Roth Random Primer Kit A für die RAPD-PCR HP22.1 Roth Random Kit A für die RAPD-PCR Kit besteht aus 20 Einzelprimern, jeweils aufgeteilt auf 2 Reaktionsgefäße zu je 1,0 OD Achtung: Angaben beziehen sich jeweils auf ein Reaktionsgefäß! Sequenz

More information

Mutations & DNA Technology Worksheet

Mutations & DNA Technology Worksheet Mutations & DNA Technology Worksheet Name Section A: Mutations Mutations are changes in DNA. Somatic mutations occur in non-reproductive cells and won't be passed onto offspring. Mutations that occur in

More information

Grundlagen der Bioinformatik, SS 08, D. Huson, April 21,

Grundlagen der Bioinformatik, SS 08, D. Huson, April 21, Grundlagen der Bioinformatik, SS 08, D. Huson, April 21, 2008 7 2 Introduction to Molecular Biology We will start with a very short repetition of the basics of molecular biology, including a summary of

More information

www.lessonplansinc.com Topic: Gene Mutations WS Summary: Students will learn about frame shift mutations and base substitution mutations. Goals & Objectives: Students will be able to demonstrate how mutations

More information

2. Describe (draw) the structure of a chromosome. Identify: DNA, proteins + a gene.

2. Describe (draw) the structure of a chromosome. Identify: DNA, proteins + a gene. Biology 12 DNA Functions Practice Exam - KEY A. DNA Structure 1. DNA is often called the "code of life". Actually it contains the code for a) the sequence of amino acids in a protein b) the sequence of

More information

Beloit College BIOL Emerging Infectious Diseases

Beloit College BIOL Emerging Infectious Diseases Virus classification and life cycle activity For reference Transcription: Krasner p 131 Translation: Krasner p 132-135 Genetic code: Krasner p 135 A virus is an obligate intracellular parasite, meaning

More information

In this activity, students investigate the gene that codes for CFTR and explore the transcription and translation of DNA.

In this activity, students investigate the gene that codes for CFTR and explore the transcription and translation of DNA. In this activity, students investigate the gene that codes for CFTR and explore the transcription and translation of DNA. For each student: Science notebook Reproducible Master 6, Cooking Up a Protein

More information

What s the Point? --- Point, Frameshift, Inversion, & Deletion Mutations

What s the Point? --- Point, Frameshift, Inversion, & Deletion Mutations What s the Point? --- Point, Frameshift, Inversion, & Deletion Mutations http://members.cox.net/amgough/mutation_chromosome_translocation.gif Introduction: In biology, mutations are changes to the base

More information

Biology Advanced Unit 4: The Natural Environment and Species Survival

Biology Advanced Unit 4: The Natural Environment and Species Survival Write your name here Surname Other names Edexcel GCE Centre Number Candidate Number Biology Advanced Unit 4: The Natural Environment and Species Survival Tuesday 11 June 2013 Morning Time: 1 hour 30 minutes

More information

http://www.life.umd.edu/grad/mlfsc/ DNA Bracelets

http://www.life.umd.edu/grad/mlfsc/ DNA Bracelets http://www.life.umd.edu/grad/mlfsc/ DNA Bracelets by Louise Brown Jasko John Anthony Campbell Jack Dennis Cassidy Michael Nickelsburg Stephen Prentis Rohm Objectives: 1) Using plastic beads, construct

More information

GENEWIZ, Inc. DNA Sequencing Service Details for USC Norris Comprehensive Cancer Center DNA Core

GENEWIZ, Inc. DNA Sequencing Service Details for USC Norris Comprehensive Cancer Center DNA Core DNA Sequencing Services Pre-Mixed o Provide template and primer, mixed into the same tube* Pre-Defined o Provide template and primer in separate tubes* Custom o Full-service for samples with unknown concentration

More information

Chapter 15: The Chromosomal Basis of Inheritance

Chapter 15: The Chromosomal Basis of Inheritance Name Period Chapter 15: The Chromosomal Basis of Inheritance Concept 15.1 Mendelian inheritance has its physical basis in the behavior of chromosomes 1. What is the chromosome theory of inheritance? The

More information

Just One Nucleotide! Exploring the Effects of Random Single Nucleotide Mutations

Just One Nucleotide! Exploring the Effects of Random Single Nucleotide Mutations Just One Nucleotide! Exploring the Effects of Random Single Nucleotide Mutations By Beatriz Gonzalez beatriz.gonzalez@sfcollege.edu Associate Professor, Santa Fe College, Gainesville, Florida In this exercise,

More information

Asexual - in this case, chromosomes come from a single parent. The text makes the point that you are not exact copies of your parents.

Asexual - in this case, chromosomes come from a single parent. The text makes the point that you are not exact copies of your parents. Meiosis The main reason we have meiosis is for sexual reproduction. It mixes up our genes (more on that later). But before we start to investigate this, let's talk a bit about reproduction in general:

More information

Section 1 Workbook (unit 2) ANSWERS

Section 1 Workbook (unit 2) ANSWERS Section 1 Workbook (unit 2) ANSWERS Complete the following table: nucleotide DNA RN Name: B5. Describe DNA replication 1) Label each base given in the diagram below and describe the 4 primary characteristics

More information

Hands on Simulation of Mutation

Hands on Simulation of Mutation Hands on Simulation of Mutation Charlotte K. Omoto P.O. Box 644236 Washington State University Pullman, WA 99164-4236 omoto@wsu.edu ABSTRACT This exercise is a hands-on simulation of mutations and their

More information

Coding sequence the sequence of nucleotide bases on the DNA that are transcribed into RNA which are in turn translated into protein

Coding sequence the sequence of nucleotide bases on the DNA that are transcribed into RNA which are in turn translated into protein Assignment 3 Michele Owens Vocabulary Gene: A sequence of DNA that instructs a cell to produce a particular protein Promoter a control sequence near the start of a gene Coding sequence the sequence of

More information

Bio EOC Topics for Cell Reproduction: Bio EOC Questions for Cell Reproduction:

Bio EOC Topics for Cell Reproduction: Bio EOC Questions for Cell Reproduction: Bio EOC Topics for Cell Reproduction: Asexual vs. sexual reproduction Mitosis steps, diagrams, purpose o Interphase, Prophase, Metaphase, Anaphase, Telophase, Cytokinesis Meiosis steps, diagrams, purpose

More information

Ch. 15: Chromosomal Abnormalities

Ch. 15: Chromosomal Abnormalities Ch 15: Chromosomal Abnormalities Abnormalities in Chromosomal Number Abnormalities in Chromosomal Structure: Rearrangements Fragile Sites Define: nondisjunction polyploidy aneupoidy trisomy monosomy Abnormalities

More information

BioBoot Camp Genetics

BioBoot Camp Genetics BioBoot Camp Genetics BIO.B.1.2.1 Describe how the process of DNA replication results in the transmission and/or conservation of genetic information DNA Replication is the process of DNA being copied before

More information

The correct answer is c A. Answer a is incorrect. The white-eye gene must be recessive since heterozygous females have red eyes.

The correct answer is c A. Answer a is incorrect. The white-eye gene must be recessive since heterozygous females have red eyes. 1. Why is the white-eye phenotype always observed in males carrying the white-eye allele? a. Because the trait is dominant b. Because the trait is recessive c. Because the allele is located on the X chromosome

More information

Table S1. Related to Figure 4

Table S1. Related to Figure 4 Table S1. Related to Figure 4 Final Diagnosis Age PMD Control Control 61 15 Control 67 6 Control 68 10 Control 49 15 AR-PD PD 62 15 PD 65 4 PD 52 18 PD 68 10 AR-PD cingulate cortex used for immunoblot

More information

Mutations. Section 6.3

Mutations. Section 6.3 Section 6.3 Mutations Objectives Identify different changes to DNA within both genes and chromosomes Evaluate effects of changes to DNA on proteins produced and organisms overall survival New Vocabulary

More information

Gene and Chromosome Mutation Worksheet (reference pgs. 239-240 in Modern Biology textbook)

Gene and Chromosome Mutation Worksheet (reference pgs. 239-240 in Modern Biology textbook) Name Date Per Look at the diagrams, then answer the questions. Gene Mutations affect a single gene by changing its base sequence, resulting in an incorrect, or nonfunctional, protein being made. (a) A

More information

1 Mutation and Genetic Change

1 Mutation and Genetic Change CHAPTER 14 1 Mutation and Genetic Change SECTION Genes in Action KEY IDEAS As you read this section, keep these questions in mind: What is the origin of genetic differences among organisms? What kinds

More information

To measure the expression and regulation of the srfa and myc operons, lacz-reporter gene

To measure the expression and regulation of the srfa and myc operons, lacz-reporter gene SUPPLEMENTAL MATERIAL 1 1 1 1 1 0 1 Construction of reporter gene fusions To measure the expression and regulation of the srfa and myc operons, lacz-reporter gene fusions were made. For this the plasmid

More information

(A) Microarray analysis was performed on ATM and MDM isolated from 4 obese donors.

(A) Microarray analysis was performed on ATM and MDM isolated from 4 obese donors. Legends of supplemental figures and tables Figure 1: Overview of study design and results. (A) Microarray analysis was performed on ATM and MDM isolated from 4 obese donors. After raw data gene expression

More information

Genetics (20%) Sample Test Prep Questions

Genetics (20%) Sample Test Prep Questions Genetics (20%) Sample Test Prep Questions Grade 7 (2a Genetics) Students know the differences between the life cycles and reproduction methods of sexual and asexual organisms. (pg. 106 Science Framework)

More information

Chapter 9. Applications of probability. 9.1 The genetic code

Chapter 9. Applications of probability. 9.1 The genetic code Chapter 9 Applications of probability In this chapter we use the tools of elementary probability to investigate problems of several kinds. First, we study the language of life by focusing on the universal

More information

Meiosis and Sexual Life Cycles

Meiosis and Sexual Life Cycles Meiosis and Sexual Life Cycles Chapter 13 1 Ojectives Distinguish between the following terms: somatic cell and gamete; autosome and sex chromosomes; haploid and diploid. List the phases of meiosis I and

More information

Chapter 8: The Cellular Basis of Reproduction and Inheritance

Chapter 8: The Cellular Basis of Reproduction and Inheritance Chapter 8: The Cellular Basis of Reproduction and Inheritance Introduction Stages of an Organism s Life Cycle: Development: All changes that occur from a fertilized egg or an initial cell to an adult organism.

More information

DNA pol RNA pol ARS trna Ribosome DNA mrna Protein Transcription Translation Replication A B Acceptor stem D-loop T C loop Anticodon loop Variable loop Relative trna gene copy number 0.0 0.2 0.4

More information

11.1 The Work of Gregor Mendel

11.1 The Work of Gregor Mendel 11.1 The Work of Gregor Mendel Lesson Objectives Describe Mendel s studies and conclusions about inheritance. Describe what happens during segregation. Lesson Summary The Experiments of Gregor Mendel The

More information

Concluding lesson. Student manual. What kind of protein are you? (Basic)

Concluding lesson. Student manual. What kind of protein are you? (Basic) Concluding lesson Student manual What kind of protein are you? (Basic) Part 1 The hereditary material of an organism is stored in a coded way on the DNA. This code consists of four different nucleotides:

More information

Module 6: Digital DNA

Module 6: Digital DNA Module 6: Digital DNA Representation and processing of digital information in the form of DNA is essential to life in all organisms, no matter how large or tiny. Computing tools and computational thinking

More information

10 µg lyophilized plasmid DNA (store lyophilized plasmid at 20 C)

10 µg lyophilized plasmid DNA (store lyophilized plasmid at 20 C) TECHNICAL DATA SHEET BIOLUMINESCENCE RESONANCE ENERGY TRANSFER RENILLA LUCIFERASE FUSION PROTEIN EXPRESSION VECTOR Product: prluc-c Vectors Catalog number: Description: Amount: The prluc-c vectors contain

More information

Mendel suggested that flower colour was controlled by inherited factors. Draw a ring around the correct answer to complete the following sentences.

Mendel suggested that flower colour was controlled by inherited factors. Draw a ring around the correct answer to complete the following sentences. Q. The diagrams show one of Mendel s experiments. He bred pea plants. Mendel suggested that flower colour was controlled by inherited factors. Draw a ring around the correct answer to complete the following

More information

Unit 6 ~ Learning Guide

Unit 6 ~ Learning Guide Unit 6 ~ Learning Guide Name: INSTRUCTIONS Complete the following notes and questions as you work through the related lessons. You are required to have this package completed BEFORE you write your unit

More information

6/2/2015. (Sperm could also be XY)

6/2/2015. (Sperm could also be XY) Chapter 6 Genetics and Inheritance Sometimes there is not one clear dominant allele In a heterozygous individual, both alleles are expressed Phenotype is a blend of both traits Lecture 2: Genetics and

More information

DNA: Molecule of Life

DNA: Molecule of Life DNA: Molecule of Life History DNA Structure Protein Synthesis Gene Regulation History of DNA H I S T O By the 1940 s, scientists knew that chromosomes consisted of both DNA and protein but did not know

More information

The Continuity of Life How Cells Reproduce

The Continuity of Life How Cells Reproduce The Continuity of Life How Cells Reproduce Cell division is at the heart of the reproduction of cells and organisms Organisms can reproduce sexually or asexually. Some organisms make exact copies of themselves,

More information

Genetics Module B, Anchor 3

Genetics Module B, Anchor 3 Genetics Module B, Anchor 3 Key Concepts: - An individual s characteristics are determines by factors that are passed from one parental generation to the next. - During gamete formation, the alleles for

More information

Overview: Variations on a Theme Genetics Heredity Variation Concept 13.1: Offspring acquire genes from parents by inheriting chromosomes

Overview: Variations on a Theme Genetics Heredity Variation Concept 13.1: Offspring acquire genes from parents by inheriting chromosomes Overview: Variations on a Theme Living organisms are distinguished by their ability to reproduce their own kind Genetics is the scientific study of heredity and variation Heredity is the transmission of

More information

Meiosis Worksheet. Do you have ALL your parents' chromosomes? Introduction to Meiosis. Haploid vs. Diploid. Overview of Meiosis NAME - PERIOD

Meiosis Worksheet. Do you have ALL your parents' chromosomes? Introduction to Meiosis. Haploid vs. Diploid. Overview of Meiosis NAME - PERIOD Meiosis Worksheet NAME - PERIOD Do you have ALL your parents' chromosomes? No, you only received half of your mother's chromosomes and half of your father's chromosomes. If you inherited them all, you

More information

Topic 6: Genetics. 1. The transfer of genes from parents to their offspring is known as

Topic 6: Genetics. 1. The transfer of genes from parents to their offspring is known as 1. The transfer of genes from parents to their offspring is known as 5. The diagram below represents a reproductive process that takes place in humans. (1) differentiation (2) heredity (3) immunity (4)

More information

Provincial Exam Questions. 9. Give one role of each of the following nucleic acids in the production of an enzyme.

Provincial Exam Questions. 9. Give one role of each of the following nucleic acids in the production of an enzyme. Provincial Exam Questions Unit: Cell Biology: Protein Synthesis (B7 & B8) 2010 Jan 3. Describe the process of translation. (4 marks) 2009 Sample 8. What is the role of ribosomes in protein synthesis? A.

More information

CIBI Midterm Examination III November 2005

CIBI Midterm Examination III November 2005 Name: CIBI3031-070 Midterm Examination III November 2005 Multiple Choice In each blank, identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. If a parent cell

More information

CHAPTER 8 CELLULAR REPRODUCTION: CELLS FROM CELLS

CHAPTER 8 CELLULAR REPRODUCTION: CELLS FROM CELLS State Standards Standard 2: CHAPTER 8 CELLULAR REPRODUCTION: CELLS FROM CELLS Standard 5a: Standard 5b: Standard 2a: Standard 2b: The life cycle of a multicellular organism includes This sea star embryo

More information

Heredity - Patterns of Inheritance

Heredity - Patterns of Inheritance Heredity - Patterns of Inheritance Genes and Alleles A. Genes 1. A sequence of nucleotides that codes for a special functional product a. Transfer RNA b. Enzyme c. Structural protein d. Pigments 2. Genes

More information

Chapter 12. Sexual Life Cycle and Meiosis

Chapter 12. Sexual Life Cycle and Meiosis Chapter 12 Sexual Life Cycle and Meiosis Overview: Variations on a Theme Living organisms are distinguished by their ability to reproduce their own kind Genetics is the scientific study of heredity and

More information

trna and Protein Building Lab Date Period

trna and Protein Building Lab Date Period trna and Protein Building Lab Name Date Period Purpose: RNA produced in the nucleus of a cell moves out of the nucleus to the cell s ribosomes. This RNA is a specific sequence of bases copied from the

More information

Analysis of synonymous codon usage bias and nucleotide and amino acid composition in 13 species of Flaviviridae

Analysis of synonymous codon usage bias and nucleotide and amino acid composition in 13 species of Flaviviridae Journal of Cell and Molecular Research (2011) 3 (1), 1-11 Analysis of synonymous codon usage bias and nucleotide and amino acid composition in 13 species of Flaviviridae Fatemeh Moosavi 1, Hassan Mohabatkar

More information

Blue Heron, Your Gene Synthesis Partner

Blue Heron, Your Gene Synthesis Partner Blue Heron, Your Gene Synthesis Partner You Design it We Build it Simple to Complex Sequences Codon Optimization Any species Variants Single or pooled clone libraries Antibody Affinity Optimization Whole

More information

Concept 13.1 Offspring acquire genes from parents by inheriting chromosomes

Concept 13.1 Offspring acquire genes from parents by inheriting chromosomes Name Period Chapter 13: Meiosis and Sexual Life Cycles Concept 13.1 Offspring acquire genes from parents by inheriting chromosomes 1. Let s begin with a review of several terms that you may already know.

More information

Each person normally has 23 pairs of chromosomes, or 46 in all. We inherit one chromosome per pair from our mother and one from our father.

Each person normally has 23 pairs of chromosomes, or 46 in all. We inherit one chromosome per pair from our mother and one from our father. AP Psychology 2.2 Behavioral Genetics Article Chromosomal Abnormalities About 1 in 150 babies is born with a chromosomal abnormality (1, 2). These are caused by errors in the number or structure of chromosomes.

More information

2. For example, tall plant, round seed, violet flower, etc. are dominant characters in a pea plant.

2. For example, tall plant, round seed, violet flower, etc. are dominant characters in a pea plant. Principles of Inheritance and Variation Class 12 Chapter 5 Principles of Inheritance and Variation Exercise Solutions Exercise : Solutions of Questions on Page Number : 93 Q1 : Mention the advantages of

More information

TA PCR Cloning Kit. Product Name:

TA PCR Cloning Kit. Product Name: Product Name: Kit Component DynaExpress TA PCR Cloning Kit (ptac-2) Cat. # Product Size DS126 DynaExpress TA PCR Cloning Kit (ptac-2) 20 reactions Box 1 (-20 ) ptac-2 Vector, linearized 20 µl (50 ng/µl)

More information

Biology 110, Section 11 (J. Greg Doheny)

Biology 110, Section 11 (J. Greg Doheny) Biology 110, Section 11 (J. Greg Doheny) Chapter 15 Chromosomal Basis of Inheritance Quiz Questions: 1. In linkage mapping, what is a Map Unit equivalent to? 2. Which insects determine sex using the X0

More information

Gene Finding CMSC 423

Gene Finding CMSC 423 Gene Finding CMSC 423 Finding Signals in DNA We just have a long string of A, C, G, Ts. How can we find the signals encoded in it? Suppose you encountered a language you didn t know. How would you decipher

More information

Collated questions Demonstrate understanding of biological ideas relating to genetic variation DNA STRUCTURE

Collated questions Demonstrate understanding of biological ideas relating to genetic variation DNA STRUCTURE Collated questions Demonstrate understanding of biological ideas relating to genetic variation DNA STRUCTURE THE ROLE OF DNA IN INHERITANCE (2013:2) (a) Use the diagram above to help you explain the relationship

More information

The Cellular Basis of Reproduction and Inheritance

The Cellular Basis of Reproduction and Inheritance Chapter 8 The Cellular Basis of Reproduction and Inheritance You began life as a single cell, but there are now more cells in your body than stars in the Milky Way Just in the past second, millions of

More information

MUTATION PRESSURE AND NATURAL SELECTION AFFECT PATTERN OF CODON USAGE BIAS IN MITOCHONDRIAL ATPASE 6 AND ATPASE 8 GENES IN DIFFERENT MAMMALIAN SPECIES

MUTATION PRESSURE AND NATURAL SELECTION AFFECT PATTERN OF CODON USAGE BIAS IN MITOCHONDRIAL ATPASE 6 AND ATPASE 8 GENES IN DIFFERENT MAMMALIAN SPECIES , pp.-068-075. Available online at http://www.bioinfopublication.org/jouarchive.php?opt=&jouid=bpj0000220 MUTATION PRESSURE AND NATURAL SELECTION AFFECT PATTERN OF CODON USAGE BIAS IN MITOCHONDRIAL ATPASE

More information

Genetic Disorders During Meiosis Karyotypes Genetic Technologies

Genetic Disorders During Meiosis Karyotypes Genetic Technologies Genetic Disorders During Meiosis Karyotypes Genetic Technologies Learning goals Understand the errors that can occur during meiosis and identify some disorders using karyotypes Understand Mendel s 2 laws

More information

Chapter 10 Active Reading Guide Meiosis and Sexual Life Cycles

Chapter 10 Active Reading Guide Meiosis and Sexual Life Cycles Name: AP Biology Mr. Croft Chapter 10 Active Reading Guide Meiosis and Sexual Life Cycles Section 1 1. Let s begin with a review of several terms that you may already know. Define: gene: locus: gamete:

More information

Mr. Storie 10F Science Reproduction Unit Review. Reproduction Review YOU ARE EXPECTED TO KNOW THE MEANING OF ALL THE FOLLOWING TERMS:

Mr. Storie 10F Science Reproduction Unit Review. Reproduction Review YOU ARE EXPECTED TO KNOW THE MEANING OF ALL THE FOLLOWING TERMS: Reproduction Review YOU ARE EXPECTED TO KNOW THE MEANING OF ALL THE FOLLOWING TERMS: CHROMOSOME GENE DNA TRAIT HEREDITY INTERPHASE MITOSIS CYTOKINESIS ASEXUAL BINARY FISSION CELL CYCLE GENETIC DIVERSITY

More information

DNA Proccesses. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

DNA Proccesses. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Name: Class: Date: DNA Proccesses Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Mutations within a DNA sequence are a. natural processes that produce

More information

Chapter 13: Meiosis and Sexual Life Cycles

Chapter 13: Meiosis and Sexual Life Cycles Name Period Chapter 13: Meiosis and Sexual Life Cycles Concept 13.1 Offspring acquire genes from parents by inheriting chromosomes 1. Let s begin with a review of several terms that you may already know.

More information

Honors Biology Practice Questions #1. Name. 6. Seastars have a diploid number of 24 chromosomes. The haploid number would be

Honors Biology Practice Questions #1. Name. 6. Seastars have a diploid number of 24 chromosomes. The haploid number would be Honors Biology Practice Questions #1 1. Donkeys have 68 chromosomes in each body cell. If a donkey cell undergoes meiosis, how many chromosomes should be in each gamete? A. 18 B. 34 C. 68 D. 132 2. A sperm

More information

How does a single cell become a human being? Cell division. Cell division growth. Cell division plays a role in: Cell division gametes

How does a single cell become a human being? Cell division. Cell division growth. Cell division plays a role in: Cell division gametes Cell division How does a single cell become a human being? Every time a cell divides, a copy is made of all the DNA in every chromosome Fertilized egg Blastula Many things happen Number of cells increase

More information

Mutation. Mutation provides raw material to evolution. Different kinds of mutations have different effects

Mutation. Mutation provides raw material to evolution. Different kinds of mutations have different effects Mutation Mutation provides raw material to evolution Different kinds of mutations have different effects Mutational Processes Point mutation single nucleotide changes coding changes (missense mutations)

More information

Behavior of Cell Cycle

Behavior of Cell Cycle CH 13 Meiosis Inheritance of genes Genes are the units of heredity, and are made up of segments of DNA. Genes are passed to the next generation via reproductive cells called gametes (sperm and eggs). Each

More information

Scientists use observable evidence to direct their questions about phenomena. For which question would the karyotype provide the most evidence?

Scientists use observable evidence to direct their questions about phenomena. For which question would the karyotype provide the most evidence? 1. A karyotype shows the visual appearance of an individual s chromosomes. The karyotype below shows the chromosomes of a person with a genetic disorder. Scientists use observable evidence to direct their

More information

Transcription and Translation. Chapter Ten

Transcription and Translation. Chapter Ten Transcription and Translation Chapter Ten Central Dogma DNA Transcription RNA Translation Protein Definitions Transcription To copy down, within the same language Language = Nucleic Acids DNA to RNA Translation

More information

1 Chapter 11 - Chromosome Mutations

1 Chapter 11 - Chromosome Mutations 1 Chapter 11 - Chromosome Mutations Questions to be considered: 1) how are changes in chromosome number (different from haploid or diploid) defined? 2) how do changes in chromosome number occur? 3) what

More information

The Structure and Function of DNA

The Structure and Function of DNA Chapter 0 The Structure and Function of PowerPoint Lectures for Campbell Essential Biology, Fifth Edition, and Campbell Essential Biology with Physiology, Fourth Edition Eric J. Simon, Jean L. Dickey,

More information

14-1 Notes. Human Heredity

14-1 Notes. Human Heredity 14-1 Notes Human Heredity Human Chromosomes Biologists can make a karyotype by cutting chromosomes out of photographs. There are 46 total chromosomes in a human body cell 23 from a haploid sperm 23 from

More information

Worksheet: Mutations Practice

Worksheet: Mutations Practice Worksheet: Mutations Practice There are three ways that DNA can be altered when a mutation (change in DNA sequence) occurs. 1. Substitution one base-pairs is replaced by another: Example: G to C or A to

More information

Introduction to Perl Programming Input/Output, Regular Expressions, String Manipulation. Beginning Perl, Chap 4 6. Example 1

Introduction to Perl Programming Input/Output, Regular Expressions, String Manipulation. Beginning Perl, Chap 4 6. Example 1 Introduction to Perl Programming Input/Output, Regular Expressions, String Manipulation Beginning Perl, Chap 4 6 Example 1 #!/usr/bin/perl -w use strict; # version 1: my @nt = ('A', 'C', 'G', 'T'); for

More information

Multiple Choice Write the letter that best answers the question or completes the statement on the line provided.

Multiple Choice Write the letter that best answers the question or completes the statement on the line provided. Chapter 14 The Human Genome Chapter Test A Multiple Choice Write the letter that best answers the question or completes the statement on the line provided. 1. Which of the following are shown in a karyotype?

More information

Asexual Reproduction is reproduction that requires only one parent and produces genetically identical offspring.

Asexual Reproduction is reproduction that requires only one parent and produces genetically identical offspring. 4.2: Sexual Reproduction pg. 169 Asexual Reproduction is reproduction that requires only one parent and produces genetically identical offspring. Sexual Reproduction is reproduction that requires two parents

More information

The effect of trna levels on decoding times of mrna codons Supplementary File

The effect of trna levels on decoding times of mrna codons Supplementary File The effect of trna levels on decoding times of mrna codons Supplementary File Authors: Alexandra Dana 1 and Tamir Tuller 1 *. 1 The Department of Biomedical Engineering, Tel-Aviv University, Tel-Aviv 69978,

More information

BIOLOGY I Study Guide # 5: Topic Genetics 1

BIOLOGY I Study Guide # 5: Topic Genetics 1 BIOLOGY I Study Guide # 5: Topic Genetics 1 Biology Textbook pg. 262 285, 340-365 Name: I. Mendelian Genetics (pg. 263 272) Define: a. genetics: b. fertilization: c. true-breeding: d. trait: e. hybrid:

More information

2. Which hereditary rule explains why a self-fertilizing parent that is heterozygous for the A locus (Aa) can produce offspring that are AA or aa?

2. Which hereditary rule explains why a self-fertilizing parent that is heterozygous for the A locus (Aa) can produce offspring that are AA or aa? Heredity 1. Technology Enhanced Questions are not available in Word format. 2. Which hereditary rule explains why a self-fertilizing parent that is heterozygous for the A locus (Aa) can produce offspring

More information

Chapter 16 Evolution of Populations. 16.1 Genes and Variation Biology Mr. Hines

Chapter 16 Evolution of Populations. 16.1 Genes and Variation Biology Mr. Hines Chapter 16 Evolution of Populations 16.1 Genes and Variation Biology Mr. Hines Figure 1-21 Levels of Organization Section 1-3 Levels of organization Biosphere Ecosystem The part of Earth that contains

More information

DNA Sample preparation and Submission Guidelines

DNA Sample preparation and Submission Guidelines DNA Sample preparation and Submission Guidelines Requirements: Please submit samples in 1.5ml microcentrifuge tubes. Fill all the required information in the Eurofins DNA sequencing order form and send

More information

Genetic Mutations. Indicator 4.8: Compare the consequences of mutations in body cells with those in gametes.

Genetic Mutations. Indicator 4.8: Compare the consequences of mutations in body cells with those in gametes. Genetic Mutations Indicator 4.8: Compare the consequences of mutations in body cells with those in gametes. Agenda Warm UP: What is a mutation? Body cell? Gamete? Notes on Mutations Karyotype Web Activity

More information

Chapter 13: Meiosis and Sexual Life Cycles

Chapter 13: Meiosis and Sexual Life Cycles Name Period Concept 13.1 Offspring acquire genes from parents by inheriting chromosomes 1. Let s begin with a review of several terms that you may already know. Define: gene locus gamete male gamete female

More information

RNA and Protein Synthesis

RNA and Protein Synthesis Name lass Date RN and Protein Synthesis Information and Heredity Q: How does information fl ow from DN to RN to direct the synthesis of proteins? 13.1 What is RN? WHT I KNOW SMPLE NSWER: RN is a nucleic

More information

Name Date. Meiosis Worksheet

Name Date. Meiosis Worksheet Name Date Meiosis Worksheet Identifying Processes On the lines provided, order the different stages of meiosis I THROUGH meiosis II, including interphase in the proper sequence. 1. homologous chromosome

More information

Assessment Schedule 2012 Science: Demonstrate understanding of biological ideas relating to genetic variation (90948)

Assessment Schedule 2012 Science: Demonstrate understanding of biological ideas relating to genetic variation (90948) NCEA Level 1 Science (90948) 2012 page 1 of 5 Assessment Schedule 2012 Science: Demonstrate understanding of biological ideas relating to genetic variation (90948) Assessment Criteria ONE (a) (b) DNA contains

More information

The p53 MUTATION HANDBOOK

The p53 MUTATION HANDBOOK The p MUTATION HANDBOOK Version 1. /7 Thierry Soussi Christophe Béroud, Dalil Hamroun Jean Michel Rubio Nevado http://p/free.fr The p Mutation HandBook By T Soussi, J.M. Rubio-Nevado, D. Hamroun and C.

More information

A Good morning dictionary

A Good morning dictionary Dictionaries A Good morning dictionary English: Good morning Spanish: Buenas días Swedish: God morgon German: Guten morgen Venda: Ndi matscheloni Afrikaans: Goeie môre Italian: Buon Giorno What s a dictionary?

More information

WHAT CELL REPRODUCTION ACCOMPLISHES. Reproduction

WHAT CELL REPRODUCTION ACCOMPLISHES. Reproduction WHAT CELL REPRODUCTION ACCOMPLISHES Reproduction may result in the birth of new organisms but more commonly involves the production of new cells. When a cell undergoes reproduction, or cell division, two

More information

Heredity and Prenatal Development: Chapter 3

Heredity and Prenatal Development: Chapter 3 Genetics 1 DEP 4053 Christine L. Ruva, Ph.D. Heredity and Prenatal Development: Chapter 3 PRINCIPLES OF HEREDITARY TRANSMISSION Genotype Phenotype Chromosomes: in the nucleus of the cell store and transmit

More information

Chapter 7: Genes and Proteins Synthesis pg : Genetic Mutation pg

Chapter 7: Genes and Proteins Synthesis pg : Genetic Mutation pg UNIT 3: Molecular Genetics Chapter 7: Genes and Proteins Synthesis pg. 310-7.5: Genetic Mutation pg. 340-345 Small-Scale Mutations Point Mutation is a change in a single nucleotide within gene. Substitution

More information

a. Ribosomal RNA rrna a type ofrna that combines with proteins to form Ribosomes on which polypeptide chains of proteins are assembled

a. Ribosomal RNA rrna a type ofrna that combines with proteins to form Ribosomes on which polypeptide chains of proteins are assembled Biology 101 Chapter 14 Name: Fill-in-the-Blanks Which base follows the next in a strand of DNA is referred to. as the base (1) Sequence. The region of DNA that calls for the assembly of specific amino

More information