Heredity. Sarah crosses a homozygous white flower and a homozygous purple flower. The cross results in all purple flowers.

Size: px
Start display at page:

Download "Heredity. Sarah crosses a homozygous white flower and a homozygous purple flower. The cross results in all purple flowers."

Transcription

1 Heredity 1. Sarah is doing an experiment on pea plants. She is studying the color of the pea plants. Sarah has noticed that many pea plants have purple flowers and many have white flowers. Sarah crosses a homozygous white flower and a homozygous purple flower. The cross results in all purple flowers. What is true of the color of pea plants? A. Purple flowers and white flowers are recessive to red. B. Purple flowers are dominant to white flowers. C. White flowers are dominant to purple flowers. D. White flowers and purple flowers are codominant. 2. A cross between two squash plants that produce yellow squash results in 124 offspring: 93 produce yellow squash and 31 produce green squash. What are the likely genotypes of the plants that were crossed? A. one YY, one Yy B. both YY C. both yy D. both Yy 3. A cross between two squash plants that produce yellow squash results in 124 offspring: 93 produce yellow squash and 31 produce green squash. What are the likely genotypes of the plants that were crossed? A. one YY, one Yy B. both yy C. both YY D. both Yy 4. A student crosses two true-breeding pea plants, one with green pods and the other with yellow pods. If yellow is dominant over green, what phenotypic results will the student find in the F1 generation? A. 75% green, 25% yellow B. 75% yellow, 25% green C. 100% yellow D. 100% green

2 5. An organism's genotype can best be defined as its A. number of recessive genes. B. inherited physical appearance. C. inherited combination of alleles. D. number of chromosomal pairs. 6. One possible form of a gene that codes for a particular trait is known as. A. a phenotype B. a genotype C. an allele D. a chromosome 7. It is possible for an organism to inherit a gene with two dominant alleles. What is a gene with two dominant alleles that are expressed at the same time? A. codominant B. polygenic inheritance C. incompletely dominant D. heterozygous 8. What is the term used to describe the heritable, physical characteristics of a living organism? A. phenotype B. pedigree C. genotype D. allele 9. Which hereditary rule explains why a self-fertilizing parent that is heterozygous for the A locus (Aa) can produce offspring that are AA or aa? A. dominance B. codominance C. principle of independent assortment D. principle of segregation

3 10. An allele is one of the alternative forms of a gene that governs a trait. If a fern plant is heterozygous for a particular trait, how can the alleles that control that trait be described? A. two dominant B. two recessive C. three recessive, one dominant D. one dominant, one recessive 11. A(n) is a characteristic arising from genes located on chromosomes that are not gender-determining. A. autosomal trait B. genotype C. allele D. sex-linked trait 12. Human height is a polygenic trait. This means that the A. trait is controlled by more than one pair of genes. B. trait is controlled by the genes inherited from the mother only. C. trait is completely controlled by only one pair of genes. D. trait is controlled by the genes inherited from the father only. 13. Carla receives an allele for blue eyes from her mother, and an allele for brown eyes from her father. If brown eye color is a dominant trait and blue eye color is a recessive trait, what can be determined about the color of Carla's eyes? A. Carla's eye color can not be determined. B. Carla has brown eyes. C. Carla has green eyes. D. Carla has blue eyes. 14. Fifty percent of the offspring produced by a cross between pea plants have seeds with a wrinkled (r) appearance caused by the presence of a homozygous recessive gene. What were the genotypes of the parents? A. RR Rr B. Rr Rr C. Rr rr D. RR rr

4 15. Guinea pig coat color is determined by a single gene. The allele for black coat color is dominant to brown. In a cross between two black-haired guinea pigs, 20 offspring are born. If both parents were heterozygous, probability would predict that approximately how many of the 20 offspring would have brown hair? A. 10 B. 15 C. 5 D Trey goes to a rabbit farm to look at a group of newborn rabbits. The newborns are all different colors. They are gray, black, white, light brown, and dark brown. What type of inheritance pattern are these rabbits likely displaying? A. incomplete dominance B. codominance C. multiple alleles D. dominant-recessive 17. Punnett squares depict the genotypes of two parents and are used to predict the inherited traits of offspring. Which of the following would be the missing predicted trait in the table below? A. AO B. AA C. OA D. OO

5 18. In pea plants, tall (T) plants are dominant over short (t) plants. If a heterozygous (Tt) pea plant is crossed with a homozygous dominant (TT) pea plant, all of the resulting pea plants should be tall (TT or Tt). Each plant will receive a dominant allele from the homozygous dominant plant, while they could receive either a dominant or recessive allele from the heterozygous plant. The fact that each plant gets only one allele from each parent plant is detailed in the Law of. A. Independent Assortment B. Multiple Alleles C. Genetic Inheritance D. Segregation 19. Mrs. Smith has blood type A. Her father has blood type A, and her mother has blood type B. If Mr. Smith has blood type AB, what is the probability that they will have a child with blood type AB? A. 0% B. 25% C. 50% D. 100% 20. A cross between two squash plants that produce yellow squash results in 124 offspring: 93 produce yellow squash and 31 produce green squash. What are the likely genotypes of the plants that were crossed? A. both YY B. one YY, one Yy C. both yy D. both Yy

6 21. Lupe grows pea plants in her garden. The pea plants have flowers that can be either purple or white, with purple color being dominant to white color. The peas produced by Lupe's pea plants can also be either round or wrinkled, with round peas being dominant to wrinkled peas. Lupe crosses two pea plants that are heterozygous for both traits. If a gamete from this cross receives a dominant allele for flower color, how does this influence the probability of the gamete receiving a dominant allele for pea shape? (Assume that the genes for flower color and pea shape follow the law of independent assortment.) It increases the probability that the gamete will receive a dominant allele for pea shape. A. It decreases the probability that the gamete will receive a dominant allele for pea shape. B. It has no effect on the probability of the gamete receiving a dominant allele for pea shape. C. It causes the gamete to be unable to receive a dominant allele for pea shape. D. 22. A student crosses two pea plants. One is homozygous dominant for axial flowers, and the other is heterozygous for axial flowers. If the student examines 200 offspring pea plants, which of the following is a reasonable result? A. 98 with axial flowers, 102 with terminal flowers B. 149 with axial flowers, 51 with terminal flowers C. 200 with axial flowers, 0 with terminal flowers D. 47 with axial flowers, 153 with terminal flowers 23. Which of the following describes an allele whose characteristic phenotype is masked by the presence of a second, different allele? A. codominant B. polygenic C. recessive D. dominant 24. Gregor Mendel developed several laws of heredity over the course of his genetic research. What does the first law of heredity, the law of segregation, state about genes? A. Alleles of different genes separate independently of one another during gamete formation. B. Dominant alleles are always more likely to be inherited. C. Mutations can only occur in heterozygous organisms. D. Two alleles for a trait separate when gametes are formed.

7 25. Fifty percent of the offspring produced by a cross between pea plants have seeds with a wrinkled (r) appearance caused by the presence of a homozygous recessive gene. What were the genotypes of the parents? A. RR Rr B. Rr Rr C. Rr rr D. RR rr 26. According to Mendel's Law of Segregation, meiosis involves the separation of a parent organism's alleles in order to form gametes. Since the alleles separate into different gametes, only one allele passes from each parent on to an offspring. This segregation of alleles during meiosis increases the chance that an offspring will receive a dominant allele. A. decreases the chance that an offspring will receive a dominant allele. B. increases the genetic variability of the offspring. C. decreases the genetic variability of the offspring. D. 27. AB blood type is an example of. A. independent assortment B. incomplete dominance C. codominance D. polygenic inheritance 28. Lisa breeds shetland sheepdogs. Both her male and female dogs are blue merles (genotype Mm). About one fourth of the puppies have black and white fur (genotype mm). Half of the puppies are blue merles like the parents (genotype Mm). However, one fourth of the puppies are completely white with blue eyes and are completely deaf (genotype MM). What type of inheritance pattern does this most likely display? A. dominant-recessive B. incomplete dominance C. sex-linked D. codominance

8 29. A certain type of flower has two alleles for color (blue, purple), and two alleles for stem height (tall, short). A tall blue flower and a short purple flower are crossed, resulting in tall blue flowers, short blue flowers, tall purple flowers, and short purple flowers. What law does this example help to prove? A. Law of Segregation B. Law of Multiple Alleles C. Law of Genetic Inheritance D. Law of Independent Assortment 30. A recessive gene on the X chromosome codes for color blindness. Males are more likely to be colorblind than females because A. males have two copies of the X chromosome. B. females have no copies of the X chromosome. C. males have only one copy of the X chromosome. D. color blindness is associated with high testosterone levels.

9 Answers 1. B 2. D 3. D 4. C 5. C 6. C 7. A 8. A 9. D 10. D 11. A 12. A 13. B 14. C 15. C 16. C 17. D 18. D 19. B 20. D 21. C 22. C 23. C 24. D 25. C 26. C 27. C 28. B 29. D 30. C Explanations 1. If all of the offspring of a homozygous white flowered pea plant and a homozygous purple flowered pea plant have purple flowers, this means that purple flowers are dominant to white flowers. If white flowers were dominant, all of the offspring would have white flowers.

10 2. The genotypes of the plants that were crossed must both have been Yy. A cross between two Yy parents would result in approximately 1/2 Yy offspring, 1/4 YY offspring, & 1/4 yy offspring. Of those offspring, approximately 3/4 (YY and Yy) would express the dominant phenotype. The other 1/4 (yy) would express the recessive phenotype (yy). This is consistent with the results given for the cross. A cross between two YY parents would result in 100% YY offspring that expressed the dominant phenotype. Likewise, a cross between a YY parent and a yy parent would result in 100% Yy offspring that also expressed the dominant phenotype. A cross between two yy parents would result in 100% yy offspring that expressed the recessive phenotype. 3. The genotypes of the plants that were crossed must both have been Yy. A cross between two Yy parents would result in approximately 1/2 Yy offspring, 1/4 YY offspring, & 1/4 yy offspring. Of those offspring, approximately 3/4 (YY and Yy) would express the dominant phenotype. The other 1/4 (yy) would express the recessive phenotype (yy). This is consistent with the results given for the cross. A cross between two YY parents would result in 100% YY offspring that expressed the dominant phenotype. Likewise, a cross between a YY parent and a yy parent would result in 100% Yy offspring that also expressed the dominant phenotype. A cross between two yy parents would result in 100% yy offspring that expressed the recessive phenotype. 4. True-breeding plants are those that produce offspring with the same phenotype as the parents when self-fertilized. This means that the parents must have been homozygous for the trait under study. Whether the green versus yellow pods are controlled by one gene locus or multiple ones, the F1 generation of a cross between homozygous dominant and homozygous recessive parents will always resemble the dominant parent trait. Thus, the F1 generation of this cross will result in 100% yellow offspring.

11 5. The genotype of an organism can be defined as its inherited combination of alleles. The phenotype of an organism, on the other hand, is its inherited physical appearance. 6. An allele is one possible form of a gene that codes for a particular trait. Humans have two alleles for most traits. These alleles can be dominant or recessive. Dominant alleles are always expressed in the phenotype of an organism that has either one or two copies of the allele. Recessive alleles are expressed only if an organism has two copies of the recessive allele. 7. Codominance occurs when two dominant alleles are expressed at the same time. Incomplete dominance occurs when an individual displays a phenotype that is intermediate between the two parents. Polygenic inheritance occurs when several genes influence a trait. Heterozygous is the term describing an individual with two different alleles present for the same trait. 8. The phenotype of an organism refers to the heritable traits, or characteristics, that are exhibited by that organism. Each specific phenotypic trait can be controlled by one gene, multiple genes, or a combination of genes and environmental influences. 9. The principle of segregation states that the two alleles present in the reproductive organs of an organism will be separated, or segregated, into different cells as the gametes (sex cells) form. As a result, each sex cell will only contain one allele for each gene locus. These segregated alleles can then combine with a gamete of the opposite sex type, allowing one allele from each parental gamete to combine to form the offspring. So, if this heterozygous parent (Aa) combines with a homozygous dominant parent (AA), there is a 50% chance that a homozygous dominant offspring (AA) is produced. If it combines with a homozygous recessive parent (aa), there is a 50% chance that a homozygous recessive offspring is produced (aa). If the heterozygous parent combines with another heterozygous parent, there is a 25% chance of producing a homozygous dominant offspring, and a 25% chance of producing a homozygous recessive offspring. 10. If the two alleles of a particular gene present in an individual are the same, the individual is said to be homozygous. If the alleles of a particular gene present in an individual are different, the individual is heterozygous for that trait. 11. An autosomal trait is a physical or biochemical characteristic arising from genes located on chromosomes that are not gender-determining. Traits coded for by genes on all human chromosomes other than X and Y chromosomes are autosomal traits. 12. Polygenic traits are traits that are controlled by more than one pair of genes, so multiple independent pairs of genes have similar effects on the same trait. Human height, body form, and skin color are examples of polygenic traits.

12 13. Carla is heterozygous for the trait of eye color. She has one gene for blue eyes, and one for brown eyes. Since the gene that codes for brown eye color is dominant, the trait for this eye color will be expressed, and Carla will have brown eyes. 14. To produce 50% homozygous recessive plants, one of the parents must have contributed 100% of the recessive alleles to the cross; one parent must have the genotype rr. The other parent must have had one recessive allele and one dominant allele to produce 50% of each characteristic when paired with the recessive alleles from the homozygous recessive parent; this parent must have the genotype Rr. 15. A cross between heterozygous parents would produce ratios of approximately 1 / 4 homozygous dominant (black hair), 1 / 2 heterozygous (black hair) and 1 / 4 homozygous recessive (brown hair). This predicts about 3 / 4 of the offspring would have black hair and 1 / 4 would have brown hair. It is important to remember that probability is not certain, so it would not be unusual to find actual results that vary wildly from predicted numbers, especially in small offspring sizes. 16. Since the rabbits display more than two colors (and more than just variations of a color), it is likely that the rabbits' pattern of inheritance involves multiple alleles. Rabbits actually have four alleles, of which dark gray (black) is dominant to all other alleles and solid white is recessive. 17. Each square represents a segregated outcome. The missing square is a cross between O and O and could only produce OO, which would be known as simply O. 18. The fact that each plant gets only one allele from each parent plant is detailed in the Law of Segregation. In normal body cells there are two copies of each chromosome. Each chromosome has its own copy of an allele, so in a body cell, two different alleles can be present for one trait. However, in gametes, there is only one copy of each chromosome and one allele present. Thus, each new organism receives only one allele from each parent. 19. Typically, there are two alleles for a trait a dominant trait and a recessive trait. The blood type trait, however, has three alleles, which correspond to the blood types A, B, and O. The A and B alleles are dominant to the O allele, but they do not show dominance over each other. The result is that if a person has an A allele and a B allele, he or she will have type AB blood. Mrs. Smith's parents have blood types A and B. Since Mrs. Smith has blood type A, it logically follows that she must carry one A allele and one recessive antigen-free O allele obtained from her mother, who has type B blood. (If her parents had both been homozygous for their blood types, Mrs. Smith could only have had AB blood. Her mom must have been heterozygous (BO) for her blood type in order for Mrs. Smith to have blood type A.) So, if Mrs. Smith's blood type (AO) is crossed with Mr. Smith's blood type (AB), their offspring will have a 50% chance of being blood type A (includes AA and AO), a 25% chance of being blood type AB, and a 25% chance of being blood type B (BO only).

13 20. The genotypes of the plants that were crossed must both have been Yy. A cross between two Yy parents would result in approximately 1/2 Yy offspring, 1/4 YY offspring, & 1/4 yy offspring. Of those offspring, approximately 3/4 (YY and Yy) would express the dominant phenotype. The other 1/4 (yy) would express the recessive phenotype (yy). This is consistent with the results given for the cross. A cross between two YY parents would result in 100% YY offspring that expressed the dominant phenotype. Likewise, a cross between a YY parent and a yy parent would result in 100% Yy offspring that also expressed the dominant phenotype. A cross between two yy parents would result in 100% yy offspring that expressed the recessive phenotype. 21. The law of independent assortment states that the inheritance of one trait will not affect the inheritance of another trait. In other words, alleles assort independently of one another during gamete formation. If genes follow the law of independent assortment, this means that receiving a dominant allele for one trait does not have any influence on the probability of the gamete receiving a dominant allele for another trait. In Lupe's cross, if a gamete receives a dominant allele for flower color, this has no effect on the probability of the gamete receiving a dominant allele for pea shape. 22. A Punnett square is a diagram used by biologists to determine the probability of an offspring having a particular genotype. In a Punnett square, the parental genotypes are written on the outside of the squares and the products are written inside the squares (much like a multiplication table). The Punnett square for a cross between a homozygous dominant pea plant and a heterozygous pea plant appears below. Since all of the offspring possess at least one dominant allele (A), the expected result would be 100% axial flowers (50% homozygous dominant (AA), 50% heterozygous (Aa)). 23. An allele whose phenotype cannot be seen when an alternate allele is present on the other chromosome is said to be recessive, because its phenotype is hidden, or dominated, by the other allele. Recessive alleles are usually designated by lower case letters to indicate that they recede in the presence of a dominant allele. 24. The law of segregation describes the behavior of chromosomes during meiosis. Specifically, the law of segregation says that two alleles representing the same trait will always separate during meiosis so that each gamete will only have one copy of the allele for that trait. In another law, the law of independent assortment, Mendel states that the inheritance of one trait will not affect the inheritance of another trait. In other words, the genes of an organism sort

14 independent of one another in the gametes (e.g., there is no relationship in inheritance between the color of a pea plant and its' height). 25. To produce 50% homozygous recessive plants, one of the parents must have contributed 100% of the recessive alleles to the cross; one parent must have the genotype rr. The other parent must have had one recessive allele and one dominant allele to produce 50% of each characteristic when paired with the recessive alleles from the homozygous recessive parent; this parent must have the genotype Rr. 26. The Law of Segregation states that different alleles for the same trait separate when gametes are formed. Since the alleles separate into different gametes, an offspring could receive a gamete with one allele or the other. Thus, a mother that is heterozygous for brown eyes (Bb) could pass either a dominant brown allele (B) or a recessive blue allele (b) for eye color to her offspring. One allele is no more likely than the other to be passed from parent to offspring. The segregation of alleles during meiosis increases the genetic variability of the offspring. 27. AB blood type is an example of codominance. Codominance is the condition in which a heterozygous individual expresses the phenotype of two alleles. This happens when neither allele is recessive. 28. The merle gene in dogs displays the inheritance pattern of incomplete dominance. Merle dogs usually have a solid base color (black, brown, etc.) and lighter gray or blue patches, with a mottled effect to the fur color and some white markings. The merle gene (M) is a dominant mutation, while the normal gene (m) produces normal colors for shetland sheepdogs. When two merle dogs are bred, it results in some double merles (MM). These double merles do not display the merle color, but are white and can have severe defects, such as eye problems and deafness. Thus, the homozygous recessive, heterozygous, and homozygous dominant genotypes all lead to different results, which makes this an example of incomplete dominance. 29. The fact that the cross of a tall blue flower and a short purple flower leads to four varieties of flowers is an example of the Law of Independent Assortment. Since each allele and trait are sorted independently of each other, any combination of traits and alleles is possible. 30. There are many genetic disorders such as color blindness, hemophilia, and muscular dystrophy that are associated with recessive alleles on the X chromosome. While many females may carry the defective genes, males have the disorders much more often than females. This is because males have only one copy of the X chromosome and females have two copies.

15 If a female is heterozygous (Rr) for hemophilia, she will be a carrier, but will not have the disease because the defective gene is recessive. If a male has the gene for hemophilia, however, he will have the disease because there is no duplicate copy of the gene.

I. Genes found on the same chromosome = linked genes

I. Genes found on the same chromosome = linked genes Genetic recombination in Eukaryotes: crossing over, part 1 I. Genes found on the same chromosome = linked genes II. III. Linkage and crossing over Crossing over & chromosome mapping I. Genes found on the

More information

F1 Generation. F2 Generation. AaBb

F1 Generation. F2 Generation. AaBb How was DNA shown to be the genetic material? We need to discuss this in an historical context. During the 19th century most scientists thought that a bit of the essence of each and every body part was

More information

Marrying a relative. Is there an increased chance that a child will have genetic problems if its parents are related to each other?

Marrying a relative. Is there an increased chance that a child will have genetic problems if its parents are related to each other? Marrying a relative Is there an increased chance that a child will have genetic problems if its parents are related to each other? The simple answer to this question is Yes, there is an increased chance.

More information

Why are some drugs only available on prescription? Depressants. Pain killers. Stimulants. Performance enhancers. Hallucinogens

Why are some drugs only available on prescription? Depressants. Pain killers. Stimulants. Performance enhancers. Hallucinogens Explain the terms Addiction Tolerance How are drugs classified? Class A = Class C= In tobacco smoke what do the following cause? Explain the effect of a depressant on the synapse CO Withdrawal symptoms

More information

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education *9282687787* UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education BIOLOGY 0610/21 Paper 2 Core October/November 2012 1 hour 15 minutes Candidates

More information

Teacher Guide: Have Your DNA and Eat It Too ACTIVITY OVERVIEW. http://gslc.genetics.utah.edu

Teacher Guide: Have Your DNA and Eat It Too ACTIVITY OVERVIEW. http://gslc.genetics.utah.edu ACTIVITY OVERVIEW Abstract: Students build an edible model of DNA while learning basic DNA structure and the rules of base pairing. Module: The Basics and Beyond Prior Knowledge Needed: DNA contains heritable

More information

EXPERIMENTS IN PLANT HYBRIDIZATION (1865)

EXPERIMENTS IN PLANT HYBRIDIZATION (1865) EXPERIMENTS IN PLANT HYBRIDIZATION (1865) GREGOR MENDEL Read at the February 8th, and March 8th, 1865, meetings of the Brünn Natural History Society Mendel, Gregor. 1866. Versuche über Plflanzenhybriden.

More information

Deterministic computer simulations were performed to evaluate the effect of maternallytransmitted

Deterministic computer simulations were performed to evaluate the effect of maternallytransmitted Supporting Information 3. Host-parasite simulations Deterministic computer simulations were performed to evaluate the effect of maternallytransmitted parasites on the evolution of sex. Briefly, the simulations

More information

Asexual Versus Sexual Reproduction in Genetic Algorithms 1

Asexual Versus Sexual Reproduction in Genetic Algorithms 1 Asexual Versus Sexual Reproduction in Genetic Algorithms Wendy Ann Deslauriers (wendyd@alumni.princeton.edu) Institute of Cognitive Science,Room 22, Dunton Tower Carleton University, 25 Colonel By Drive

More information

Focus. November 2013. Essential Genetics for Life Insurance Underwriters

Focus. November 2013. Essential Genetics for Life Insurance Underwriters Focus November 2013 Essential Genetics for Life Insurance Underwriters All rights reserved. No part of this publication may be reproduced in any form without the prior permission of the publisher. SCOR

More information

Causes that Make a Difference

Causes that Make a Difference Forthcoming in: The Journal of Philosophy Preprint Causes that Make a Difference Causes that Make a Difference C. Kenneth Waters Minnesota Center for Philosophy of Science, Department of Philosophy, University

More information

GARDEN FACTS. When are apples ripe?

GARDEN FACTS. When are apples ripe? A3743-E GARDEN FACTS U n i v e r s i t y o f W i s c o n s i n E x t e n s i o n When are apples ripe? Teryl R. Roper DIFFERENT APPLE CULTIVARS RIPEN over a long season. In Wisconsin, apples ripen from

More information

A Hands-On Exercise To Demonstrate Evolution

A Hands-On Exercise To Demonstrate Evolution HOW-TO-DO-IT A Hands-On Exercise To Demonstrate Evolution by Natural Selection & Genetic Drift H ELEN J. YOUNG T RUMAN P. Y OUNG Although students learn (i.e., hear about) the components of evolution by

More information

Complex Genetic Risk: The Implications for Insurance

Complex Genetic Risk: The Implications for Insurance Complex Genetic Risk: The Implications for Insurance Angus Macdonald Heriot-Watt University, Edinburgh The Maxwell Institute for Mathematical Sciences Indeed, the sociology of risk... is an academic subject

More information

Pedigree Based Analysis using FlexQTL TM software

Pedigree Based Analysis using FlexQTL TM software Pedigree Based Analysis using FlexQTL TM software Marco Bink Eric van de Weg Roeland Voorrips Hans Jansen Outline Current Status: QTL mapping in pedigreed populations IBD probability of founder alleles

More information

Carol Ludowese, MS, CGC Certified Genetic Counselor HDSA Center of Excellence at Hennepin County Medical Center Minneapolis, Minnesota

Carol Ludowese, MS, CGC Certified Genetic Counselor HDSA Center of Excellence at Hennepin County Medical Center Minneapolis, Minnesota Carol Ludowese, MS, CGC Certified Genetic Counselor HDSA Center of Excellence at Hennepin County Medical Center Minneapolis, Minnesota The information provided by speakers in workshops, forums, sharing/networking

More information

PANTONE Solid to Process

PANTONE Solid to Process PANTONE Solid to Process PANTONE C:0 M:0 Y:100 K:0 Proc. Yellow PC PANTONE C:0 M:0 Y:51 K:0 100 PC PANTONE C:0 M:2 Y:69 K:0 106 PC PANTONE C:0 M:100 Y:0 K:0 Proc. Magen. PC PANTONE C:0 M:0 Y:79 K:0 101

More information

The Rh Factor: How It Can Affect Your Pregnancy

The Rh Factor: How It Can Affect Your Pregnancy The American College of Obstetricians and Gynecologists f AQ FREQUENTLY ASKED QUESTIONS FAQ027 PREGNANCY The Rh Factor: How It Can Affect Your Pregnancy What is the Rh factor? How does a person get the

More information

SNP Essentials The same SNP story

SNP Essentials The same SNP story HOW SNPS HELP RESEARCHERS FIND THE GENETIC CAUSES OF DISEASE SNP Essentials One of the findings of the Human Genome Project is that the DNA of any two people, all 3.1 billion molecules of it, is more than

More information

Simplifying Data Interpretation with Nexus Copy Number

Simplifying Data Interpretation with Nexus Copy Number Simplifying Data Interpretation with Nexus Copy Number A WHITE PAPER FROM BIODISCOVERY, INC. Rapid technological advancements, such as high-density acgh and SNP arrays as well as next-generation sequencing

More information

Probability Review Solutions

Probability Review Solutions Probability Review Solutions. A family has three children. Using b to stand for and g to stand for, and using ordered triples such as bbg, find the following. a. draw a tree diagram to determine the sample

More information

Two-locus population genetics

Two-locus population genetics Two-locus population genetics Introduction So far in this course we ve dealt only with variation at a single locus. There are obviously many traits that are governed by more than a single locus in whose

More information

Two-Way Tables. Lesson 16. Main Idea. New Vocabulary two-way table relative frequency

Two-Way Tables. Lesson 16. Main Idea. New Vocabulary two-way table relative frequency Lesson 16 Main Idea Construct and interpret two-way tables. New Vocabulary two-way table relative frequency Math Online glencoe.com Two-Way Tables SCHOOL The data from a survey of 50 students is shown

More information

FHF prosjekt 900706:

FHF prosjekt 900706: FHF prosjekt 900706: Sporing av laks: SNP-tilnærming Matthew Kent, Harald Grove, Teresa Andersstuen, Mariann Arnyasi, Kristil Sundsaasen, Sigbjørn Lien CIGENE, Dept Animal and Aquaculture Sciences, Norwegian

More information

Teacher Guide: Treatment, Enhancement, or Both? ACTIVITY OVERVIEW. http://gslc.genetics.utah.edu

Teacher Guide: Treatment, Enhancement, or Both? ACTIVITY OVERVIEW. http://gslc.genetics.utah.edu Teacher Guide: Treatment, Enhancement, or Both? ACTIVITY OVERVIEW Abstract: Students consider potential gene therapy applications and categorize them as enhancements or treatments on a Venn diagram. The

More information

Carrier detection tests and prenatal diagnosis

Carrier detection tests and prenatal diagnosis Carrier detection tests and prenatal diagnosis There are several types of muscular dystrophy and about 50 neuromuscular conditions, all of which fall under the umbrella of the Muscular Dystrophy Campaign.

More information

Neurofibromatosis Type 2: Information for Patients & Families by Mia MacCollin, M.D., Catherine Bove, R.N. Ed. & M. Priscilla Short, M.D.

Neurofibromatosis Type 2: Information for Patients & Families by Mia MacCollin, M.D., Catherine Bove, R.N. Ed. & M. Priscilla Short, M.D. Neurofibromatosis Type 2: Information for Patients & Families by Mia MacCollin, M.D., Catherine Bove, R.N. Ed. & M. Priscilla Short, M.D. Neurofibromatosis Type 2 is a rare genetic disease, which causes

More information

Thank you for making a reproductive genetic counseling appointment at the Mount Sinai Medical Center.

Thank you for making a reproductive genetic counseling appointment at the Mount Sinai Medical Center. Division of Medical Genetics Department of Genetics and Genomic Sciences Mailing address: One Gustave L. Levy Place, Box 1497 New York, NY 10029-6574 Patient Address: 1428 Madison Avenue (at 99th Street)

More information

I somatic vigor and, at the same time, show disturbances in the gonads

I somatic vigor and, at the same time, show disturbances in the gonads STUDIES ON HYBRID STERILITY IV. TRANSPLANTED TESTES IN DROSOPHILA PSEUDOOBSCURA TH. DOBZHANSKY AND G. W. BEADLE W. G. Kerckhoff Laboratories of the Biological Sciences, Culijornia Institute of Technology,

More information

What is it? Dichotomous Keys Teacher Information

What is it? Dichotomous Keys Teacher Information STO-110 What is it? Dichotomous Keys Teacher Information Summary Students use a dichotomous key to identify a collection of plastic frogs. They design and test a dichotomous key that could be used to identify

More information

A Most Colorful Mammal by Guy Belleranti

A Most Colorful Mammal by Guy Belleranti Name: In the tropical rainforests of western Africa lives a mammal with a most colorful face and rump. This mammal is the mandrill, the world's largest monkey. The skin on a male mandrill's face has a

More information

INTRODUCTION Thrombophilia deep vein thrombosis DVT pulmonary embolism PE inherited thrombophilia

INTRODUCTION Thrombophilia deep vein thrombosis DVT pulmonary embolism PE inherited thrombophilia INTRODUCTION Thrombophilia (Hypercoagulability) is a condition in which a person forms blood clots more than normal. Blood clots may occur in the arms or legs (e.g., deep vein thrombosis DVT), the lungs

More information

Organize your project in a way that identifies the research questions and methodology you will use.

Organize your project in a way that identifies the research questions and methodology you will use. Step 1- Content Organize your project in a way that identifies the research questions and methodology you will use. Collect and analyze data using accepted scientific and statistical methodology. Think

More information

NGS and complex genetics

NGS and complex genetics NGS and complex genetics Robert Kraaij Genetic Laboratory Department of Internal Medicine r.kraaij@erasmusmc.nl Gene Hunting Rotterdam Study and GWAS Next Generation Sequencing Gene Hunting Mendelian gene

More information

Guidance on the Genetic Information Nondiscrimination Act: Implications for Investigators and Institutional Review Boards

Guidance on the Genetic Information Nondiscrimination Act: Implications for Investigators and Institutional Review Boards Office for Human Research Protections (OHRP) Department of Health and Human Services (HHS) Guidance on the Genetic Information Nondiscrimination Act: Implications for Investigators and Institutional Review

More information

8-5 Using the Distributive Property. Use the Distributive Property to factor each polynomial. 1. 21b 15a SOLUTION:

8-5 Using the Distributive Property. Use the Distributive Property to factor each polynomial. 1. 21b 15a SOLUTION: Use the Distributive Property to factor each polynomial. 1. 1b 15a The greatest common factor in each term is 3.. 14c + c The greatest common factor in each term is c. 3. 10g h + 9gh g h The greatest common

More information

Bicycle Safety Quiz Answers Parental Responsibilities

Bicycle Safety Quiz Answers Parental Responsibilities Bicycle riding is a great way to get into shape and enjoy the outdoors. To remain safe on Illinois roads, it is important to follow the same traffic safety laws that govern vehicle drivers. No amount of

More information

Science of Life Explorations

Science of Life Explorations Science of Life Explorations Celebrate the Growing Year: The Farmer s Year A Farmer s Year While you are in school or on a vacation, farmers are working hard to provide us with the foods we eat and the

More information

Information for patients and the public and patient information about DNA / Biobanking across Europe

Information for patients and the public and patient information about DNA / Biobanking across Europe Information for patients and the public and patient information about DNA / Biobanking across Europe BIOBANKING / DNA BANKING SUMMARY: A biobank is a store of human biological material, used for the purposes

More information

Farming of the black tiger prawn Challenges and Opportunities

Farming of the black tiger prawn Challenges and Opportunities Farming of the black tiger prawn Challenges and Opportunities Dean R Jerry Director ARC Research Hub for Advanced Prawn Breeding James Cook University Australia Presentation overview Global production

More information

Eye color predicts alcohol use in two archival samples

Eye color predicts alcohol use in two archival samples Personality and Individual Differences 31 (2001) 535±539 www.elsevier.com/locate/paid Eye color predicts alcohol use in two archival samples Jonathan F. Bassett, James M. Dabbs Jr. * Department of Psychology,

More information

CHEM 107. Hair handout. Basic Structure of Hair. 3-22-05 and 3-24-05

CHEM 107. Hair handout. Basic Structure of Hair. 3-22-05 and 3-24-05 CHEM 107 Hair handout. 3-22-05 and 3-24-05 Basic Structure of Hair A hair can be defined as a slender, thread-like outgrowth from a follicle in the skin of mammals. Composed mainly of keratin, it has three

More information

What makes cells different from each other? How do cells respond to information from environment?

What makes cells different from each other? How do cells respond to information from environment? What makes cells different from each other? How do cells respond to information from environment? Regulation of: - Transcription - prokaryotes - eukaryotes - mrna splicing - mrna localisation and translation

More information

Using Family History to Improve Your Health Web Quest Abstract

Using Family History to Improve Your Health Web Quest Abstract Web Quest Abstract Students explore the Using Family History to Improve Your Health module on the Genetic Science Learning Center website to complete a web quest. Learning Objectives Chronic diseases such

More information

Information for couples where both partners carry Haemoglobin S (sickle cell)

Information for couples where both partners carry Haemoglobin S (sickle cell) Information for couples where both partners carry Haemoglobin S (sickle cell) Including information on prenatal diagnosis Contacts for prenatal diagnosis centre Couple at risk for Sickle Cell Anaemia Ms

More information

Epigenetic variation and complex disease risk

Epigenetic variation and complex disease risk Epigenetic variation and complex disease risk Caroline Relton Institute of Human Genetics Newcastle University ALSPAC Research Symposium 2 & 3 March 2009 Missing heritability Even when dozens of genes

More information

Quality goat milk for cheese production Ragnhild Aabøe Inglingstad and Tove Devold

Quality goat milk for cheese production Ragnhild Aabøe Inglingstad and Tove Devold Quality goat milk for cheese production Ragnhild Aabøe Inglingstad and Tove Devold Foto:Kia Hansen Outline Challenges of the milk from Norwegian goats Experimental overview Results Discussion Future plans

More information

12-1 Representations of Three-Dimensional Figures

12-1 Representations of Three-Dimensional Figures Connect the dots on the isometric dot paper to represent the edges of the solid. Shade the tops of 12-1 Representations of Three-Dimensional Figures Use isometric dot paper to sketch each prism. 1. triangular

More information

www.healthoracle.org 1

www.healthoracle.org 1 How does hair grow and should it recycle? A single hair follicle grows its hair strand over a period of four to six years (the anagen phase). It then rests for two to four months (the telogen phase), after

More information

NATIONAL GENETICS REFERENCE LABORATORY (Manchester)

NATIONAL GENETICS REFERENCE LABORATORY (Manchester) NATIONAL GENETICS REFERENCE LABORATORY (Manchester) MLPA analysis spreadsheets User Guide (updated October 2006) INTRODUCTION These spreadsheets are designed to assist with MLPA analysis using the kits

More information

Genetics CITES. Quaderni di Conservazione della Natura. Ettore Randi, Cristiano Tabarroni and Silvia Rimondi

Genetics CITES. Quaderni di Conservazione della Natura. Ettore Randi, Cristiano Tabarroni and Silvia Rimondi MINISTERO DELL AMBIENTE E DELLA TUTELA DEL TERRITORIO Direzione Protezione della Natura ISTITUTO NAZIONALE PER LA FAUNA SELVATICA ALESSANDRO GHIGI Ettore Randi, Cristiano Tabarroni and Silvia Rimondi Genetics

More information

Before you know about your future see your past before improving your future hair see what has been and is the state of your hair now Ravi Bhanot

Before you know about your future see your past before improving your future hair see what has been and is the state of your hair now Ravi Bhanot Chapter 1 All you need to know about hair almost Before you know about your future see your past before improving your future hair see what has been and is the state of your hair now Ravi Bhanot Typically

More information

Update. Barb Glenn, Ph.D. Food & Agriculture Section. FASS Symposium

Update. Barb Glenn, Ph.D. Food & Agriculture Section. FASS Symposium Animal Biotechnology Industry Update Barb Glenn, Ph.D. Managing Director, Animal Biotech Food & Agriculture Section FASS Symposium May 14, 2007 Industry Status Goal Snapshot, Priorities, Members Technology

More information

100 Brain Teasers. 2. How do you fit ten horses in nine boxes when each box only holds one? [ ][ ][ ] [ ][ ][ ][ ][ ][ ]

100 Brain Teasers. 2. How do you fit ten horses in nine boxes when each box only holds one? [ ][ ][ ] [ ][ ][ ][ ][ ][ ] 100 Brain Teasers 1. There is a bus traveling to Hay River full of people and no one gets off the bus throughout the journey. When the bus gets to Hay River however, not a single person is left the bus.

More information

*****THIS FORM IS NOT A PROTECTIVE ORDER APPLICATION OR A PROTECTIVE ORDER*****

*****THIS FORM IS NOT A PROTECTIVE ORDER APPLICATION OR A PROTECTIVE ORDER***** SHAREN WILSON CRIMINAL DISTRICT ATTORNEY OF TARRANT COUNTY, TEXAS PROTECTIVE ORDER UNIT Family Law Center Phone Number 817-884-1623 200 East Weatherford Street # 3040 Fax Number 817-212-7393 Fort Worth,

More information

THE GENETIC ARCHITECTURE

THE GENETIC ARCHITECTURE Annu. Rev. Genet. 2001. 35:303 39 Copyright c 2001 by Annual Reviews. All rights reserved THE GENETIC ARCHITECTURE OF QUANTITATIVE TRAITS TrudyF.C.Mackay Department of Genetics, Box 7614, North Carolina

More information

Genetic Variation and Human Evolution Lynn B. Jorde, Ph.D. Department of Human Genetics University of Utah School of Medicine.

Genetic Variation and Human Evolution Lynn B. Jorde, Ph.D. Department of Human Genetics University of Utah School of Medicine. Genetic Variation and Human Evolution Lynn B. Jorde, Ph.D. Department of Human Genetics University of Utah School of Medicine. The past two decades have witnessed an explosion of human genetic data. Innumerable

More information

SOME THINGS YOUR STUDENTS WILL WANT TO KNOW ABOUT WOLVES - AND WON T BE AFRAID TO ASK

SOME THINGS YOUR STUDENTS WILL WANT TO KNOW ABOUT WOLVES - AND WON T BE AFRAID TO ASK SOME THINGS YOUR STUDENTS WILL WANT TO KNOW ABOUT WOLVES - AND WON T BE AFRAID TO ASK 1. Are wolves dangerous to people? Wild wolves avoid people. The myths about wolves attacking and eating people are

More information

*****THIS FORM IS NOT A PROTECTIVE ORDER APPLICATION OR A PROTECTIVE ORDER*****

*****THIS FORM IS NOT A PROTECTIVE ORDER APPLICATION OR A PROTECTIVE ORDER***** SHAREN WILSON CRIMINAL DISTRICT ATTORNEY OF TARRANT COUNTY, TEXAS PROTECTIVE ORDERS Family Law Center Phone Number 817-884-1623 200 East Weatherford Street # 3040 Fax Number 817-212-7393 Fort Worth, Texas

More information

The Simple Truth: We Can t Live Without Them

The Simple Truth: We Can t Live Without Them The Great Pollinator Partnership poster has been reproduced as part of a cooperative effort of the North American Pollinator Protection Campaign to raise awareness of the importance of pollinators to our

More information

Here we will talk about:

Here we will talk about: Here we will talk about: What is puberty? When changes happen to boys? What are the sex organs? What are erections and why do they happen? For more information you can visit: What s Happening? What is

More information

Core Facility Genomics

Core Facility Genomics Core Facility Genomics versatile genome or transcriptome analyses based on quantifiable highthroughput data ascertainment 1 Topics Collaboration with Harald Binder and Clemens Kreutz Project: Microarray

More information

Child Abuse or Osteogenesis Imperfecta?

Child Abuse or Osteogenesis Imperfecta? Child Abuse or Osteogenesis Imperfecta? 804 W. Diamond Ave., Ste. 210 Gaithersburg, MD 20878 (800) 981-2663 (301) 947-0083 Fax: (301) 947-0456 Internet: www.oif.org Email: bonelink@oif.org The Osteogenesis

More information

GUIDE: How to fill out the Excel spreadsheet Introduction There is a total of 31 fields Purpose of this guide General Notes: Very important:

GUIDE: How to fill out the Excel spreadsheet Introduction There is a total of 31 fields Purpose of this guide General Notes: Very important: Complete E Commerce Solutions GUIDE: How to fill out the Excel spreadsheet Please make sure to read this entire document, otherwise you will not fill out the spreadsheet correctly. Introduction The most

More information

Abstract Rules: Rule 1. O 7, 8 or 9 Rule 2. XPR or RPX Rule 3. N ----- R Rule 4. N(S), (S)N, N(U), (U)N

Abstract Rules: Rule 1. O 7, 8 or 9 Rule 2. XPR or RPX Rule 3. N ----- R Rule 4. N(S), (S)N, N(U), (U)N Questions 1 5 Each of seven travelers Norris, Oribe, Paulsen, Rosen, Semonelli, Tan, and Underwood will be assigned to exactly one of nine airplane seats. The seats are numbered from 1 through 9 and arranged

More information

X-Plain Low Testosterone Reference Summary

X-Plain Low Testosterone Reference Summary X-Plain Low Testosterone Reference Summary Introduction Testosterone is the most important male sex hormone. It helps the body produce and maintain adult male features. Low levels of testosterone affect

More information

Module 6: Digital DNA

Module 6: Digital DNA Module 6: Digital DNA Representation and processing of digital information in the form of DNA is essential to life in all organisms, no matter how large or tiny. Computing tools and computational thinking

More information

General Findings Over the five years being reviewed (2006 to 2011) there were 566 applicants for 210 positions.

General Findings Over the five years being reviewed (2006 to 2011) there were 566 applicants for 210 positions. The Applicant Tracking Process An applicant tracking system, generally speaking, is a system used to track those who apply for positions. This tracking can be as complex as housing the application and

More information

An Inventory of My Traits

An Inventory of My Traits Module The Basics and Beyond: An Introduction to Heredity An Inventory of My Traits Abstract Students take an inventory of their own easilyobservable genetic traits. Working in small groups, they observe

More information

Helical Antenna Optimization Using Genetic Algorithms

Helical Antenna Optimization Using Genetic Algorithms Helical Antenna Optimization Using Genetic Algorithms by Raymond L. Lovestead Thesis submitted to the Faculty of the Virginia Polytechnic Institute and State University in partial fulfillment of the requirements

More information

BAP1 germline mutations A new Cutaneous Nevus Melanoma Syndrome. Thomas Wiesner

BAP1 germline mutations A new Cutaneous Nevus Melanoma Syndrome. Thomas Wiesner BAP1 germline mutations A new Cutaneous Nevus Melanoma Syndrome Thomas Wiesner Disclosure Listed as co-inventor US patent application US 61/463,389 BAP1 mutational analysis in determining susceptibility

More information

POLICE OFFICER ENTRANCE EXAM STUDY GUIDE

POLICE OFFICER ENTRANCE EXAM STUDY GUIDE ENTRANCE EXAM STUDY GUIDE The Entrance Exam for police officers measures the basic skills necessary to perform successfully as a police officer. The test covers four areas: (1) math skills, (2) reading

More information

HAIR LOSS IN WOMEN. by DAVID SALINGER. www.hair-loss-centre.com.au

HAIR LOSS IN WOMEN. by DAVID SALINGER. www.hair-loss-centre.com.au HAIR LOSS IN WOMEN by DAVID SALINGER HAIR LOSS IN WOMEN Loss of hair does worry people and when you realise that so many factors can be responsible for hair loss, you can appreciate that it is important

More information

ANIMAL BREEDING FROM INFINITESIMAL MODEL TO MAS: THE CASE OF A BACKCROSS DESIGN IN DAIRY SHEEP (SARDA X LACAUNE) AND ITS POSSIBLE IMPACT ON SELECTION

ANIMAL BREEDING FROM INFINITESIMAL MODEL TO MAS: THE CASE OF A BACKCROSS DESIGN IN DAIRY SHEEP (SARDA X LACAUNE) AND ITS POSSIBLE IMPACT ON SELECTION ANIMAL BREEDING FROM INFINITESIMAL MODEL TO MAS: THE CASE OF A BACKCROSS DESIGN IN DAIRY SHEEP (SARDA X LACAUNE) AND ITS POSSIBLE IMPACT ON SELECTION G. Pagnacco and A. Carta Giulio.pagnacco@unimi.it izcszoo@tin.it

More information

Lakeview Endocrinology and Diabetes Consultants. 2719 N Halsted St C-1. Chicago IL 60614 P: 773 388 5685 F: 773 388 5687. www.lakeviewendocrinolgy.

Lakeview Endocrinology and Diabetes Consultants. 2719 N Halsted St C-1. Chicago IL 60614 P: 773 388 5685 F: 773 388 5687. www.lakeviewendocrinolgy. Lakeview Endocrinology and Diabetes Consultants 2719 N Halsted St C-1 Chicago IL 60614 P: 773 388 5685 F: 773 388 5687 www.lakeviewendocrinolgy.com Patient information: Early menopause (premature ovarian

More information

GENERAL INFORMATION. Hepatitis B Foundation - Korean Chapter Pg. 3 www.hepb.org

GENERAL INFORMATION. Hepatitis B Foundation - Korean Chapter Pg. 3 www.hepb.org GENERAL INFORMATION What is hepatitis B? Hepatitis B is the world's most common liver infection that can lead to cirrhosis and liver cancer. It is caused by the hepatitis B virus (HBV), which attacks and

More information

CANCER TREATMENT: Chemotherapy

CANCER TREATMENT: Chemotherapy CANCER TREATMENT: Chemotherapy Chemotherapy, often called chemo, is the use of drugs to treat a disease. The term chemotherapy is now most often used to describe a type of cancer treatment. Dr. Khuri:

More information

Free Will. Freedom: To possess freedom of choice is to possess the ability to do otherwise.

Free Will. Freedom: To possess freedom of choice is to possess the ability to do otherwise. Free Will Freedom: To possess freedom of choice is to possess the ability to do otherwise. Furthermore, if one is NOT able to do otherwise (i.e., if one is not free), then one is not responsible for their

More information

Tests in a case control design including relatives

Tests in a case control design including relatives Tests in a case control design including relatives Stefanie Biedermann i, Eva Nagel i, Axel Munk ii, Hajo Holzmann ii, Ansgar Steland i Abstract We present a new approach to handle dependent data arising

More information

Virginia Gardener http://www.hort.vt.edu/envirohort

Virginia Gardener http://www.hort.vt.edu/envirohort The Virginia Gardener http://www.hort.vt.edu/envirohort Name Help Sheets: Things Plants Need There are certain things that every living thing needs in order to live and grow. Just like you, plants need

More information

% of time working at heights % What is the average height you work at?

% of time working at heights % What is the average height you work at? Relevant for Income Protection cases only: 18 Do any of the following form an essential part of your work? a manual work YES NO % of time at Manual work % b Driving YES NO % of time Driving % Average weekly

More information

WORKBOOK MODELING OF MULTI- MEMBER MACHINES

WORKBOOK MODELING OF MULTI- MEMBER MACHINES WORKBOOK MODELING OF MULTI- MEMBER MACHINES LUBLIN 2014 0 Author: Mirosław Ferdynus Desktop publishing: Mirosław Ferdynus Technical editor: Mirosław Ferdynus Figures: Mirosław Ferdynus Cover and graphic

More information

Collegiate 100 Program Information Sheet

Collegiate 100 Program Information Sheet What is COLLEGIATE 100? Collegiate 100 Program Information Sheet The Collegiate 100 is an auxiliary organization that extends the 100's mission on college and university campuses across America. Students

More information

Genetic conditions and insurance. What you need to know and what you need to tell

Genetic conditions and insurance. What you need to know and what you need to tell Genetic conditions and insurance What you need to know and what you need to tell About this booklet This information booklet has been produced to provide accessible and impartial information for people

More information

A healthy, fun and affordable new sport

A healthy, fun and affordable new sport Speed Stacks are the Official Equipment of the WSSA William Polly age 13, member of Team USA and multiple world record holder A healthy, fun and affordable new sport 8-2014 1 THE LEADER IN SPORT STACKING

More information

Epigenetics: reality or fiction? Phenotype determined by the genotype and genotype determined by the Phenotype.

Epigenetics: reality or fiction? Phenotype determined by the genotype and genotype determined by the Phenotype. Epigenetics: reality or fiction? Genotype determines and it is determined. Phenotype determined by the genotype and genotype determined by the Phenotype. Personality characters which could inherit. Acquired

More information

Human Genetic Data: Preliminary Study by the IBC on its Collection, Processing, Storage and Use

Human Genetic Data: Preliminary Study by the IBC on its Collection, Processing, Storage and Use Organisation des Nations Unies pour l éducation, la science et la culture United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation Comité international de bioéthique (CIB) International Bioethics

More information

www.gbo.com/bioscience Tissue Culture 1 Cell/ Microplates 2 HTS- 3 Immunology/ HLA 4 Microbiology/ Bacteriology Purpose Beakers 5 Tubes/Multi-

www.gbo.com/bioscience Tissue Culture 1 Cell/ Microplates 2 HTS- 3 Immunology/ HLA 4 Microbiology/ Bacteriology Purpose Beakers 5 Tubes/Multi- 11 Cryo 5 Tubes/Multi 2 HTS 3 Immunology / Immunology Technical Information 3 I 2 96 Well ELISA 3 I 4 96 Well ELISA Strip Plates 3 I 6 8 Well Strip Plates 3 I 7 12 Well Strip Plates 3 I 8 16 Well Strip

More information

IMPORTANT FINDINGS AT CKCSC, USA S HEART SYMPOSIUM

IMPORTANT FINDINGS AT CKCSC, USA S HEART SYMPOSIUM IMPORTANT FINDINGS AT CKCSC, USA S HEART SYMPOSIUM (Please xerox the following article for your veterinarian) Heart Disease in Cavaliers CAN be dramatically reduced!! May 16 th, 1998 was a historical one

More information

Perception Life insurance and

Perception Life insurance and Perception Life insurance and By Arnold A. Dicke Genetic science is, if anything, less understood than life insurance. As genetic tools enter everyday medical practice, incorrect perceptions need to be

More information

Are My. Pine Trees. Ready To Thin?

Are My. Pine Trees. Ready To Thin? Are My Pine Trees Ready To Thin? ARE MY PINE TREES READY TO THIN? One question private forest landowners ask most frequently is, Are my pine trees ready to thin? There is no definite answer to this question,

More information

Genetic Testing for Cancer: What You Need to Know

Genetic Testing for Cancer: What You Need to Know Genetic Testing for Cancer: What You Need to Know Here is some basic information about genetic testing and how it s used to learn about inherited cancer risk. It will help you understand what genetic testing

More information

life Recycling cancer patients find hope from a formerly discarded tissue BY NOELLE SHOUGH

life Recycling cancer patients find hope from a formerly discarded tissue BY NOELLE SHOUGH Recycling life cancer patients find hope from a formerly discarded tissue BY NOELLE SHOUGH Deborah Liney, Cord Blood Donation Program administrative director, extracts the stem cell rich resource that

More information

If These Walls Could Teach. Using your building to teach students and the community about sustainability

If These Walls Could Teach. Using your building to teach students and the community about sustainability If These Walls Could Teach Using your building to teach students and the community about sustainability School as a Teaching Tool Integrate the sustainable features of a school facility with the school

More information

PARENTAL RESPONSIBILITIES AND PARENTAL RIGHTS AGREEMENTS

PARENTAL RESPONSIBILITIES AND PARENTAL RIGHTS AGREEMENTS PARENTAL RESPONSIBILITIES AND PARENTAL RIGHTS AGREEMENTS The Children (Scotland) Act 1995 SCOTTISH EXECUTIVE THE PARENTAL RESPONSIBILITIES AND PARENTAL RIGHTS AGREEMENT MAKING THIS AGREEMENT WILL BE AN

More information

Explore and Discover Materials Unearth the treasure game

Explore and Discover Materials Unearth the treasure game Explore the similarities and differences between different rocks, making comparisons and describing them. Use senses to explore and recognise different materials. Gallery visited (please see accompanying

More information

P(every one of the seven intervals covers the true mean yield at its location) = 3.

P(every one of the seven intervals covers the true mean yield at its location) = 3. 1 Let = number of locations at which the computed confidence interval for that location hits the true value of the mean yield at its location has a binomial(7,095) (a) P(every one of the seven intervals

More information

Research Roadmap for the Future. National Grape and Wine Initiative March 2013

Research Roadmap for the Future. National Grape and Wine Initiative March 2013 Research Roadmap for the Future National Grape and Wine Initiative March 2013 Objective of Today s Meeting Our mission drives the roadmap Our Mission Drive research to maximize productivity, sustainability

More information

Seven Steps to Creating an Accessible Email in Outlook

Seven Steps to Creating an Accessible Email in Outlook Seven Steps to Creating an Accessible Email in Outlook Disability Access Services i About Disability Access Services Centralized Resource and Information on Disability Access Disability Access Services

More information