Bio EOC Topics for Cell Reproduction: Bio EOC Questions for Cell Reproduction:

Size: px
Start display at page:

Download "Bio EOC Topics for Cell Reproduction: Bio EOC Questions for Cell Reproduction:"

Transcription

1 Bio EOC Topics for Cell Reproduction: Asexual vs. sexual reproduction Mitosis steps, diagrams, purpose o Interphase, Prophase, Metaphase, Anaphase, Telophase, Cytokinesis Meiosis steps, diagrams, purpose Fertilization steps, diagrams, purpose Cell Cycle general steps How do Mitosis, Meiosis and fertilization work together to keep the correct chromosome o number in an organism? How mitosis causes growth in an organism o Why does your body grow? What happens to the cells more cells? Larger cells? Similarities / differences between mitosis and meiosis Number of chromosomes in body cells vs. sex cells Oogenesis & Spermatogenesis Haploid vs. Diploid Chromosome # s Function of spindle fibers Be able to sequence pictures of mitosis and/or meiosis How many times does DNA copy during mitosis? During meiosis? Cancer cells why are they abnormal? Causes and symptoms of aging Bio EOC Questions for Cell Reproduction: Note: These questions Umay or may not be the same form or contentu as the questions on the EOC test. They are provided as a study guide and to help remind you of concepts that you have learned this year. 1) Which sequence represents the correct order of processes that result in the formation and development of an embryo? (a) meiosis fertilization mitosis (b) mitosis fertilization meiosis (c) fertilization meiosis mitosis (d) fertilization mitosis meiosis 2) The sequence of events occurring in the life cycle of a bacterium is listed below. (1) The bacterium copies its single chromosome. (2) The copies of the chromosome attach to the cell membrane of the bacterium. (3) As the cell grows, the two copies of the chromosome separate. (4) The cell is separated by a wall into equal halves. (5) Each new cell has one copy of the chromosome. This sequence would best be described as (a) recombination (b) zygote formation (c) binary fission (d) meiotic cell division

2 3) Which cell is normally produced as a direct result of meiosis? (a) a uterine cell having half the normal species number of chromosomes (b) an egg having the full species number of chromosomes (c) a zygote having the full species number of chromosomes (d) a sperm having half the normal species number of chromosomes 4) 5) A yeast cell is in the process of budding, a form of asexual reproduction. Which statement describes the outcome of this process? (a) The bud will develop into a zygote. (b) The two cells that result will each contain half the species number of chromosomes. (c) The two cells that result will have identical DNA. (d) The bud will start to divide by the process of meiotic cell division. 6) Even though each body cell in an individual contains the same DNA, the functions of muscle cells and liver cells are not the same because (a) mutations usually occur in genes when muscle cells divide (b) liver tissue develops before muscle tissue (c) liver cells produce more oxygen than muscle cells (d) liver cells use different genes than muscle cells 7) Tissues develop from a zygote as a direct result of the processes of (a) fertilization and meiosis (b) fertilization and differentiation (c) mitosis and meiosis (d) mitosis and differentiation 8) Variation in the offspring of sexually reproducing organisms is the direct result of (a) sorting and recombining of genes (b) replication and cloning (c) the need to adapt and maintain homeostasis (d) overproduction of offspring and competition

3 9) The least genetic variation will probably be found in the offspring of organisms that reproduce using (a) mitosis to produce a larger population (b) meiosis to produce gametes (c) fusion of eggs and sperm to produce zygotes (d) internal fertilization to produce an embryo 10) 11) A basketball player develops speed and power as a result of practice. This athletic ability will not be passed on to her offspring because (a) muscle cells do not carry genetic information (b) mutations that occur in body cells are not inherited (c) gametes do not carry complete sets of genetic information (d) base sequences in DNA are not affected by this activity 12) Which of the following is a similarity between the two homologs? (fill in all that apply) a. They both have the same centromere position b. They have the same nucleotide sequences at all points on the chromosome c. They both have genes that code for the same traits (ex. eyecolor) d. They both are the same size 13) This is the form DNA takes when it is highly condensed and tightly coiled around proteins a. chromatin b. histone c. centromere d. chromosome

4 14) This is the longest phase: when chromosomes appear, the centrioles separate, and the spindle fibers begin to form. a. metaphase b. anaphase c. prophase d. telophase 15) This event UDOES NOTU take place during telophase a. The chromosomes begin to uncoil. b. The nuclear membrane begins to disappear. c. The spindle fibers begin to break apart. d. The nuclear membrane begins to reform. Answers: 1) a, 2) c, 3) d, 4) 1, 5) c, 6) d, 7) d, 8)a, 9) a, 10) 3, 11) d, 12) a, c, d, 13) d, 14) c, 15) b Bio EOC Topics for Genetics: Define genetics (the study of what?) Gregor Mendel father of Genetics (be able to summarize his work with pea plants) Define and give examples for the following terms: Genotype, Phenotype, Dominant, o Recesssive, Homozygous, Heterozygous, Purebred, Hybrid Punnett squares o be able to do punnett squares o what do letters on outside vs. inside the square represent? o Heterozygous (hybrid),pure (homozygous) dominant,pure(homozygous) recessive o be able to use punnett squares to predict offspring or figure out parents o to predict chances of having a boy or girl Human Traits o dominant: examples include free earlobes, dimples, widow's peak o recessive: examples include attached earlobes, no dimples, smooth hairline Genes o body cells (2 of each gene); sex cells (1 of each gene) o dominant vs. recessive (incl. punnett squares) o incomplete dominance (incl. punnett squares) o genes on X chromosome (ex, color blindness) (incl. punnett squares) Amniocentesis, Genetic Counseling, Placenta Sampling Sex Chromosomes - male XY, female XX (23PrdP pair) Autosomes vs. Sex Chromosomes Diseases: down s syndrome, hemophilia, color blindness, cystic fibrosis, What does it mean if we say someone is a carrier for a disease? Identify the relationship between the following terms: cell, nucleus, chromosomes, o genes, DNA

5 Bio EOC Questions for Genetics: Note: These questions may or may not be the same form or content as the questions on the EOC test. They are provided as a study guide and to help remind you of concepts that you have learned this year. 1) The transfer of genes from parents to their offspring is known as (a) differentiation (c) immunity (b) heredity (d) evolution 2) A child has brown hair and brown eyes. His father has brown hair and blue eyes. His mother has red hair and brown eyes. The best explanation for the child having brown hair and brown eyes is that (a) a gene mutation occurred that resulted in brown hair and brown eyes (b) gene expression must change in each generation so evolution can occur (c) the child received genetic information from each parent (d) cells from his mother s eyes were present in the fertilized egg 3) Viruses frequently infect bacteria and insert new genes into the genetic material of the bacteria. When these infected bacteria reproduce asexually, which genes would most likely be passed on? (a) only the new genes (b) only the original genes (c) both the original and the new genes (d) neither the original nor the new genes 4) A mutation changes a gene in a cell in the stomach of an organism. This mutation could cause a change in (a) both the organism and its offspring (b) the organism, but not its offspring (c) its offspring, but not the organism itself (d) neither the organism nor its offspring 5) Which statement best explains the observation that clones produced from the same organism may not be identical? (a) Events in meiosis result in variation. (b) Gene expression can be influenced by the environment. (c) Differentiated cells have different genes. (d) Half the genetic information in offspring comes from each parent. 6) The Law of Dominance and Recessiveness states that, if alleles in a gene pair differ, the form of the trait expressed is a) recessive b) hybrid c) hidden d) dominant

6 7) The Law of Segregation states that, during meiosis I, each pair of alleles in a gene pair a) is transferred to the same gamete. b) separate, such that each gamete receives only one allele from the pair. c) is transferred to the zygote. d) separate so that the sperm and egg receive both copies of the gene pair. 8) The probability that the first baby born in a family is a boy is. The probability that the first and second babies will be boys is. a) 50 : 100 b) 50 : 25 c) 25 : 50 d) 25 :25 9) Gene pairs are located on a) homologous chromosomes b) sister chromatids c) sex chromosomes only 10) A gene pair can contain a) two dominant alleles b) two recessive alleles c) a dominant and a recessive allele d) any of these 11) Which of the following shows a cross involving two pure bred parents? a) YY x yy b) Nn x Nn c) ZZ x Zz d) Rr x rr 12) A marshmalien (imaginary organism) is homozygous recessive for two body segments as opposed to the dominant trait which is three body segments. What is the probability that an egg cell formed from this parent will contain an allele for two body segments? a) 0% b) 1:4 c) ½ d) 3:1 e) 100% 13) What is the probability that a heterozygous parent will produce a gamete with the dominant allele for the trait? a) 0% b) 1:4 c) 1/2 d) 100% 14) Only one of two children in a family expresses the recessive trait for deafness (t). Which of the following could be the genotypes of the childrens parents? a) TT x Tt b) Tt x Tt c) TT x tt d) tt x tt

7 15) A sperm cell containing a single Y chromosome can help produce a) only a male offspring b) only a female offspring c) either male or female offspring Answers: 1) b, 2) c, 3) c, 4) b, 5) b, 6) d, 7) b, 8) b, 9) a, 10) d, 11) a, 12) e, 13) c, 14) b, 15)

Cell Division. Use Target Reading Skills. This section explains how cells grow and divide.

Cell Division. Use Target Reading Skills. This section explains how cells grow and divide. Cell Processes and Energy Name Date Class Cell Processes and Energy Guided Reading and Study Cell Division This section explains how cells grow and divide. Use Target Reading Skills As you read, make a

More information

Lesson Overview Meiosis

Lesson Overview Meiosis 11.4 Chromosome Number How many sets of genes do multicellular organisms inherit? The diploid cells of most adult organisms contain two complete sets of inherited chromosomes and two complete sets of genes.

More information

CHAPTER 8 CELL REPRODUCTION

CHAPTER 8 CELL REPRODUCTION CHAPTER 8 CELL REPRODUCTION MULTIPLE CHOICE 1. In order to fit within a cell, DNA becomes more compact by a. breaking apart into separate genes. b. extending to form very long, thin molecules. c. wrapping

More information

Meiosis. The form of cell division by which gametes, with half the number of chromosomes, are produced. haploid (n) Diploid (2n)

Meiosis. The form of cell division by which gametes, with half the number of chromosomes, are produced. haploid (n) Diploid (2n) MEIOSIS Meiosis The form of cell division by which gametes, with half the number of chromosomes, are produced. Diploid (2n) haploid (n) Meiosis is sexual reproduction. Two divisions (meiosis I and meiosis

More information

Chapter 6. Meiosis and Mendel

Chapter 6. Meiosis and Mendel Chapter 6 Meiosis and Mendel 1 6.1 Two groups of Cells 1) Somatic Cells body cells Can NOT pass DNA on to offspring 2) Gametes sex cells Develop from germ cells in reproductive organs DNA IS passed on

More information

Unit 5 Reproduction Unit Review

Unit 5 Reproduction Unit Review 1) The cell below has recently completed G 1 phase of the cell cycle. The chromosomes were left in place so you could see the configuration of the cell. Draw the cell in all phases of mitosis. Be careful

More information

3. Spindle fibers attach to the chromosomes and line the chromosomes up in the middle of the cell.

3. Spindle fibers attach to the chromosomes and line the chromosomes up in the middle of the cell. Questions 1. This fill-in-the-blank question reviews the information from the previous page and provides some additional explanations about 6 steps needed for mitosis to occur. 1. DNA is copied; this is

More information

MCC Biology Test Ch 9-12

MCC Biology Test Ch 9-12 Class: Date: MCC Biology Test 3 2014 Ch 9-12 Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. As a cell becomes larger, its a. volume increases

More information

Chapter 13: Meiosis & Sexual Life Cycles

Chapter 13: Meiosis & Sexual Life Cycles Chapter 13: Meiosis & Sexual Life Cycles What you must know The difference between asexual and sexual reproduction. The role of meiosis and fertilization in sexually reproducing organisms. The importance

More information

Meiosis produces haploid gametes.

Meiosis produces haploid gametes. Section 1: produces haploid gametes. K What I Know W What I Want to Find Out L What I Learned Essential Questions How does the reduction in chromosome number occur during meiosis? What are the stages of

More information

Meiosis Worksheet. Do you have ALL your parents' chromosomes? Introduction to Meiosis. Haploid vs. Diploid. Overview of Meiosis NAME - PERIOD

Meiosis Worksheet. Do you have ALL your parents' chromosomes? Introduction to Meiosis. Haploid vs. Diploid. Overview of Meiosis NAME - PERIOD Meiosis Worksheet NAME - PERIOD Do you have ALL your parents' chromosomes? No, you only received half of your mother's chromosomes and half of your father's chromosomes. If you inherited them all, you

More information

CIBI Midterm Examination III November 2005

CIBI Midterm Examination III November 2005 Name: CIBI3031-070 Midterm Examination III November 2005 Multiple Choice In each blank, identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. If a parent cell

More information

Meiosis. The form of cell division by which gametes, with half the number of chromosomes, are produced. Diploid (2n) haploid (n)

Meiosis. The form of cell division by which gametes, with half the number of chromosomes, are produced. Diploid (2n) haploid (n) MEIOSIS Meiosis The form of cell division by which gametes, with half the number of chromosomes, are produced. Diploid (2n) haploid (n) Meiosis is sexual reproduction. Two divisions (meiosis I and meiosis

More information

The Continuity of Life How Cells Reproduce

The Continuity of Life How Cells Reproduce The Continuity of Life How Cells Reproduce Cell division is at the heart of the reproduction of cells and organisms Organisms can reproduce sexually or asexually. Some organisms make exact copies of themselves,

More information

Unit 5 Genetics and Heredity (Standards)

Unit 5 Genetics and Heredity (Standards) Unit 5 Genetics and Heredity (Standards) S7L3 Students will recognize how biological traits are passed on to successive generations. S7L3a Explain the role of genes and chromosomes in the process of inheriting

More information

1. Identical copies of a chromosome that are attached by a centromere are called. A. a homologous pair B. sister chromatids C. Centrioles D.

1. Identical copies of a chromosome that are attached by a centromere are called. A. a homologous pair B. sister chromatids C. Centrioles D. 1. Identical copies of a chromosome that are attached by a centromere are called. A. a homologous pair B. sister chromatids C. Centrioles D. gametes 2. Sister chromatids are produced during which part

More information

Genetics Notes: Meiosis

Genetics Notes: Meiosis Name: Per: Date: Genetics Notes: Meiosis Meiosis: Reduction-Division / Genetic Recombination Similar in many ways to mitosis Several differences however Involves 2 cell divisions Results in 4 cells with

More information

Date: Period: Genetics and Heredity Unit Test Study Guide

Date: Period: Genetics and Heredity Unit Test Study Guide Name: Date: Period: Genetics and Heredity Unit Test Study Guide 2014-2015 Unit Test Topics 1. Formation of cells through mitosis 2. What is mitosis? 3. End product of mitosis and cytokinesis 4. Importance

More information

Name Class Date. What are sex cells? How does meiosis help explain Mendel s results?

Name Class Date. What are sex cells? How does meiosis help explain Mendel s results? CHAPTER 3 3 Meiosis SECTION Heredity BEFORE YOU READ After you read this section, you should be able to answer these questions: What are sex cells? How does meiosis help explain Mendel s results? National

More information

Mr. Storie 10F Science Reproduction Unit Review. Reproduction Review YOU ARE EXPECTED TO KNOW THE MEANING OF ALL THE FOLLOWING TERMS:

Mr. Storie 10F Science Reproduction Unit Review. Reproduction Review YOU ARE EXPECTED TO KNOW THE MEANING OF ALL THE FOLLOWING TERMS: Reproduction Review YOU ARE EXPECTED TO KNOW THE MEANING OF ALL THE FOLLOWING TERMS: CHROMOSOME GENE DNA TRAIT HEREDITY INTERPHASE MITOSIS CYTOKINESIS ASEXUAL BINARY FISSION CELL CYCLE GENETIC DIVERSITY

More information

Chapter Eight (Cell Reproduction)

Chapter Eight (Cell Reproduction) Chapter Eight (Cell Reproduction) 1 SECTION ONE: CHROMOSOMES CHROMOSOME STRUCTURE During cell division, the DNA in a eukaryotic cell s nucleus is coiled into chromosomes, rod-shaped structures made of

More information

Cell Growth and Division

Cell Growth and Division Cell Growth and Division The blue whale is the largest mammal in the world. The pygmy shrew is one of the smallest mammals in the world. How does the size of an average cell compare between the two? A.

More information

CHROMOSOME STRUCTURE CHROMOSOME NUMBERS

CHROMOSOME STRUCTURE CHROMOSOME NUMBERS CHROMOSOME STRUCTURE 1. During nuclear division, the DNA (as chromatin) in a Eukaryotic cell's nucleus is coiled into very tight compact structures called chromosomes. These are rod-shaped structures made

More information

GENERAL BIOLOGY I TEST IV

GENERAL BIOLOGY I TEST IV GENERAL BIOLOGY I TEST IV R E V I E W The Academic Support Center @ Daytona State College (Science 65, Page 1 of 31) TERMS TO KNOW Cell Cycle Interphase (G0, G1, S, G2) and mitosis An ordered sequence

More information

AP Biology TEST #3 - Chapters 09 & 10 - REVIEW SHEET

AP Biology TEST #3 - Chapters 09 & 10 - REVIEW SHEET AP Biology TEST #3 - Chapters 09 & 10 - REVIEW SHEET 1. Which of the following is true of mitosis? A) The chromosome number in the resulting cells is halved. B) DNA replication is completed prior to the

More information

Name: Period: Date: o = a two stage type of cell division that results in gametes with HALF the number of chromosome number as the body cells.

Name: Period: Date: o = a two stage type of cell division that results in gametes with HALF the number of chromosome number as the body cells. Name: Period: Date: VOCABULARY: o = a cell containing TWO sets of chromosomes. one set inherited from each parent 2n (number of chromosomes) (somatic cells) o = a cell with only ONE set of chromosomes.

More information

B-4.6 Predict inherited traits by using the principles of Mendelian genetics (including segregation, independent assortment, and dominance).

B-4.6 Predict inherited traits by using the principles of Mendelian genetics (including segregation, independent assortment, and dominance). B-4.6 Predict inherited traits by using the principles of Mendelian genetics (including segregation, independent assortment, and dominance). - Genes control each trait of a living thing by controlling

More information

X Biology I. Unit 1-7: Genetics

X Biology I. Unit 1-7: Genetics NOTE/STUDY GUIDE: Unit 1-7, Genetics X Biology I, Mr. Doc Miller, M.Ed. North Central High School Name: ID#: NORTH CENTRAL HIGH SCHOOL NOTE & STUDY GUIDE X Biology I Unit 1-7: Genetics Additional resources

More information

What are the two types of cell division that we have discussed in this unit?

What are the two types of cell division that we have discussed in this unit? Name: ANSWER KEY Date : Period: Genetics and Heredity Unit Study Guide/Practice Test 2013-2014 Section 1 Cell Division What are the two types of cell division that we have discussed in this unit? 1. Mitosis

More information

7) Which event correctly identifies the processes represented by each letter? sperm formation + ova formation --> growth of embryo A B C D

7) Which event correctly identifies the processes represented by each letter? sperm formation + ova formation --> growth of embryo A B C D Cell Division Quiz Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Read each question closely. Use the quiz to your advantage. One question may help you to

More information

Meiosis & Sexual Reproduction

Meiosis & Sexual Reproduction Cell Division Asexual reproduction Meiosis & Sexual Reproduction Mitosis produce cells with same information identical daughter cells exact copies clones same amount of DNA same number of chromosomes same

More information

Cell division (cell reproduction)

Cell division (cell reproduction) Cell division (cell reproduction) BIO.10 I can use a model to illustrate the role of cellular division (asexual/ sexual) and differentiation in producing and maintaining organisms. NGSS.HS.LS1 4 & LS3

More information

Meiosis & Genetics Unit Review Guide YMartinez

Meiosis & Genetics Unit Review Guide YMartinez Meiosis & Genetics Unit Review Guide 2011 YMartinez MEIOSIS 1. Chromosome: 1. Chromosome threadlike strands made of DNA and PROTEIN 2. Homologous Chromosome: 2. Homologous Chromosome: chromosomes that

More information

Unit 2 Lesson 2 Meiosis. Copyright Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company

Unit 2 Lesson 2 Meiosis. Copyright Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company Number Off! How do sex cells differ from body cells? Before sexual reproduction can take place, each parent produces sex cells. Sex cells have half of the genetic information that body cells have. When

More information

Chapter 8 Cell division. Review

Chapter 8 Cell division. Review Chapter 8 Cell division Mitosis/Meiosis Review This spot that holds the 2 chromatid copies together is called a centromere The phase of the cell cycle in which cells stop dividing all together. G 0 Cell

More information

traits phenotype genotype alleles meiosis fertilization Punnet squares

traits phenotype genotype alleles meiosis fertilization Punnet squares Paper Bag Project 1. Make Paper Bag according to guidelines for traits 2. Fill in phenotype column of table 3. Fill in genotype column of table 4. Fill in alleles on chromosomes 5. Act out meiosis to create

More information

Genetics. PART I: Mitosis & Meiosis prerequisites for inheritance. A. Mitosis. Review: A closer look inside of the nucleus: DNA: chromatin:

Genetics. PART I: Mitosis & Meiosis prerequisites for inheritance. A. Mitosis. Review: A closer look inside of the nucleus: DNA: chromatin: Genetics PART I: Mitosis & Meiosis prerequisites for inheritance A. Mitosis Review: A closer look inside of the nucleus: DNA: chromatin: chromosome: parts: chromatid: centromere: telomere: 1 Mitosis &

More information

UNIT 3: Genetics Chapter 6: Meiosis and Mendel

UNIT 3: Genetics Chapter 6: Meiosis and Mendel CORNELL NOTES Directions: You must create a minimum of 5 questions in this column per page (average). Use these to study your notes and prepare for tests and quizzes. Notes will be stamped after each assigned

More information

Study Guide: Genetics Exam

Study Guide: Genetics Exam Study Guide: Genetics Exam 1 MEIOSIS: Meiosis I Prophase I: Chromatin condense to form chromosomes and the nuclear membrane begins to disappear. Sister chromatids are present and are connected by centromeres

More information

DNA, Inheritance, and Genetic Variation. Crazy. Chromosomes. Real Investigations in Science and Engineering

DNA, Inheritance, and Genetic Variation. Crazy. Chromosomes. Real Investigations in Science and Engineering Crazy DNA, Inheritance, and Genetic Variation Real Investigations in Science and Engineering A1 A2 A3 Overview Chart for Investigations Crazy DNA Structure Pages 1 6 Genes and Pages 7 12 Creature Genome

More information

Cell Division: Mitosis and Meiosis

Cell Division: Mitosis and Meiosis 1 Cell Division: Mitosis and Meiosis Chromosomes are structures that contain material When Eukaryotes are not dividing, DNA and Proteins are in a mass called: When the cell divides, it condenses and becomes

More information

Unit 5.3: Reproduction and Meiosis

Unit 5.3: Reproduction and Meiosis Unit 5.3: Reproduction and Meiosis Lesson Objectives Compare and contrast asexual and sexual reproduction. Give an overview of sexual reproduction, and outline the phases of meiosis. Explain why sexual

More information

Intro to Genetics The Work of Gregor Mendel

Intro to Genetics The Work of Gregor Mendel Intro to Genetics 11.1 The Work of Gregor Mendel Austrian Monk Mendel Born in 1822 in the Czech Republic Studied at University of Vienna Math and Science Worked in a monastery and school for 14 years In

More information

Sexual Reproduction and Genetics

Sexual Reproduction and Genetics Sexual Reproduction and Genetics 10 section 1 Meiosis Biology/Life Sciences 2.a Students know meiosis is an early step in sexual reproduction in which the pairs of chromosomes separate and segregate randomly

More information

A hypothetical organism has 10 chromosomes for each of its body cells (somatic cells).

A hypothetical organism has 10 chromosomes for each of its body cells (somatic cells). Station 1 A hypothetical organism has 10 chromosomes for each of its body cells (somatic cells). a. Skin cells are continuously being rubbed off and replaced. How many chromosomes will be contained in

More information

Genetics. PART I: Mitosis & Meiosis prerequisites for inheritance. A. Mitosis. Review: A closer look inside of the nucleus: DNA: chromatin:

Genetics. PART I: Mitosis & Meiosis prerequisites for inheritance. A. Mitosis. Review: A closer look inside of the nucleus: DNA: chromatin: Genetics PART I: Mitosis & Meiosis prerequisites for inheritance A. Mitosis Review: A closer look inside of the nucleus: DNA: chromatin: chromosome: parts: chromatid: centromere: telomere: 1 Mitosis &

More information

Behavior of Cell Cycle

Behavior of Cell Cycle CH 13 Meiosis Inheritance of genes Genes are the units of heredity, and are made up of segments of DNA. Genes are passed to the next generation via reproductive cells called gametes (sperm and eggs). Each

More information

11.1 The Work of Gregor Mendel

11.1 The Work of Gregor Mendel 11.1 The Work of Gregor Mendel Lesson Objectives Describe Mendel s studies and conclusions about inheritance. Describe what happens during segregation. Lesson Summary The Experiments of Gregor Mendel The

More information

Mitosis & Meiosis. Diploid cells- (2n)- a cell that has 2 of each chromosome - 1 from mom, 1 from dad = 1 pair

Mitosis & Meiosis. Diploid cells- (2n)- a cell that has 2 of each chromosome - 1 from mom, 1 from dad = 1 pair Mitosis & Meiosis Diploid cells- (2n)- a cell that has 2 of each chromosome - 1 from mom, 1 from dad = 1 pair The pair is called homologous chromosomes The homologous chromosomes contain the same gene

More information

Test Prep Pretest. proteins coil to form a a. chromatid. b. gene. c. chromosome. d. centromere.

Test Prep Pretest. proteins coil to form a a. chromatid. b. gene. c. chromosome. d. centromere. Skills Worksheet Test Prep Pretest In the space provided, write the letter of the term or phrase that best completes each statement or best answers each question. 1. As a cell prepares to divide, a DNA

More information

Cell Growth and Division. Chapter 10 and 11.4

Cell Growth and Division. Chapter 10 and 11.4 Cell Growth and Division Chapter 10 and 11.4 Let s Discuss When a living thing grows, what happens to its cells? Why does an animal get larger? What are some of the difficulties a cell faces as it increases

More information

11.1 The Work of Gregor Mendel

11.1 The Work of Gregor Mendel 11.1 The Work of Gregor Mendel Lesson Objectives Describe Mendel s studies and conclusions about inheritance. Describe what happens during segregation. Lesson Summary The Experiments of Gregor Mendel The

More information

11-1 Notes. The works of Gregor Mendel

11-1 Notes. The works of Gregor Mendel 11-1 Notes The works of Gregor Mendel Inheritance Every living thing has a set of characteristics inherited from its parent or parents. Heredity holds the key to understanding what makes each species unique.

More information

Chapter 5. The Cell Cycle, Mitosis, and Meiosis Worksheets

Chapter 5. The Cell Cycle, Mitosis, and Meiosis Worksheets Chapter 5 The Cell Cycle, Mitosis, and Meiosis Worksheets (Opening image courtesy of Conly Rieder and the National Institutes of Health, http://commons.wikimedia. org/wiki/file:mitosis-fluorescent.jpg,

More information

CELL REPRODUCTION Practice Exam

CELL REPRODUCTION Practice Exam CELL REPRODUCTION Practice Exam TRUE/FALSE 1. The information needed by a cell to direct its activities and to determine its characteristics is contained in molecules of protein). 2. Prokaryotic chromosomes

More information

CELL CYCLE. INTERPHASE (cell is getting ready to divide) CELL DIVISION (cell is dividing) G1 S G2 M Phase. Cytokinesis

CELL CYCLE. INTERPHASE (cell is getting ready to divide) CELL DIVISION (cell is dividing) G1 S G2 M Phase. Cytokinesis CELL CYCLE INTERPHASE (cell is getting ready to divide) CELL DIVISION (cell is dividing) G1 S G2 M Phase (MITOSIS) Cytokinesis Cell begins to grow DNA is copied Cell finishes growing Prophase, Metaphase,

More information

Concept 13.1 Offspring acquire genes from parents by inheriting chromosomes

Concept 13.1 Offspring acquire genes from parents by inheriting chromosomes Name Period Chapter 13: Meiosis and Sexual Life Cycles Concept 13.1 Offspring acquire genes from parents by inheriting chromosomes 1. Let s begin with a review of several terms that you may already know.

More information

Proses apa yang menyebabkan terjadinya Variasi dan diversitas?

Proses apa yang menyebabkan terjadinya Variasi dan diversitas? Proses apa yang menyebabkan terjadinya Variasi dan diversitas? MEIOSIS, THE BASIS OF SEXUAL REPRODUCTION Why do kids look different from the parents? How are they similar to their parents? Why aren t brothers

More information

Name Date Class. In your textbook, read about genes, chromosomes, and numbers. Gamete (n)

Name Date Class. In your textbook, read about genes, chromosomes, and numbers. Gamete (n) Chapter Mendel and Meiosis, continued Reinforcement and Study Guide Section.2 Meiosis In your textbook, read about genes, chromosomes, and numbers. Examine the table. Then answer the questions. Chromosome

More information

AP Biology TEST #4 - Chapters 09, 10, REVIEW SHEET

AP Biology TEST #4 - Chapters 09, 10, REVIEW SHEET NAME: AP Biology TEST #4 - Chapters 09, 10, 42-43 - REVIEW SHEET 1. Which of the following is true of mitosis? A) The chromosome number in the resulting cells is halved. B) DNA replication is completed

More information

Meiosis Reduction Division Notes

Meiosis Reduction Division Notes Meiosis Reduction Division Notes Genetic Recombination Slide #2 Meiosis The form of cell division by which the number of produced., with, are (2n pair of chromosomes) (n half a pair of chromosomes) Meiosis

More information

AP Biology Chapter 13 Notes

AP Biology Chapter 13 Notes AP Biology Chapter 13 Notes I. Chapter 13: Meiosis and Sexual Life Cycles a. Overview: i. Heredity: = inheritance = the transmission of traits from one generation to the next ii. Variation: differences

More information

Sexual Reproduction Part 2: Genetics

Sexual Reproduction Part 2: Genetics Sexual Reproduction Part 2: Genetics Describe possible allele combinations in an egg or sperm cell given a combination of two traits and a parent s genotype for the two traits. Describe the possible combinations

More information

Name Date. Meiosis Worksheet

Name Date. Meiosis Worksheet Name Date Meiosis Worksheet Identifying Processes On the lines provided, order the different stages of meiosis I THROUGH meiosis II, including interphase in the proper sequence. 1. homologous chromosome

More information

Chapter 13: Meiosis and Sexual Life Cycles

Chapter 13: Meiosis and Sexual Life Cycles Name Period Concept 13.1 Offspring acquire genes from parents by inheriting chromosomes 1. Let s begin with a review of several terms that you may already know. Define: gene locus gamete male gamete female

More information

UNIT 6 REVIEW WORKSHEET

UNIT 6 REVIEW WORKSHEET UNIT 6 REVIEW WORKSHEET Complete the following blanks choosing answers from the following word bank (alphabetical). (Answers may be used more than once. Not all words will necessarily be used): Word bank:

More information

meiosis and heredity Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

meiosis and heredity Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. meiosis and heredity Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The advantage of sexual reproduction over asexual reproduction is a. sexual reproduction

More information

Chromosome number An Overview of Meiosis. An Overview of Meiosis. Overview of Meiosis

Chromosome number An Overview of Meiosis. An Overview of Meiosis. Overview of Meiosis 10.1 An Overview of Meiosis Chromosome number Human cells - Diploid 46 total chromosomes per cell 46 - Diploid number Humans cells - 23 pairs of homologous chromosomes 23 - Haploid number The number of

More information

Directed Reading A. Section: Meiosis ASEXUAL REPRODUCTION SEXUAL REPRODUCTION. Skills Worksheet

Directed Reading A. Section: Meiosis ASEXUAL REPRODUCTION SEXUAL REPRODUCTION. Skills Worksheet Skills Worksheet Directed Reading A Section: Meiosis 1. What are two kinds of reproduction? a. chromosomes and offspring b. heredity and genes c. asexual and sexual d. mothers and fathers ASEXUAL REPRODUCTION

More information

BS50 Exam Review 1. Chapter 2: Patterns of Inheritance (lectures 9/21, 9/23, 9/26)

BS50 Exam Review 1. Chapter 2: Patterns of Inheritance (lectures 9/21, 9/23, 9/26) BS50 Exam Review 1 Chapter 2: Patterns of Inheritance (lectures 9/21, 9/23, 9/26) Definitions: Gene: Unit of heredity Allele: Alternate forms of one type of gene Phenotype: Characteristics displayed by

More information

Chapter 8: The Cellular Basis of Reproduction and Inheritance

Chapter 8: The Cellular Basis of Reproduction and Inheritance Chapter 8: The Cellular Basis of Reproduction and Inheritance Introduction Stages of an Organism s Life Cycle: Development: All changes that occur from a fertilized egg or an initial cell to an adult organism.

More information

Biology 1406 Exam 4 Notes Cell Division and Genetics Ch. 8, 9

Biology 1406 Exam 4 Notes Cell Division and Genetics Ch. 8, 9 Biology 1406 Exam 4 Notes Cell Division and Genetics Ch. 8, 9 Ch. 8 Cell Division Cells divide to produce new cells must pass genetic information to new cells - What process of DNA allows this? Two types

More information

Objectives. Announcements. Blood type phenotypes. Human blood type example. Blood type genotypes. Eukaryote chromosome structure

Objectives. Announcements. Blood type phenotypes. Human blood type example. Blood type genotypes. Eukaryote chromosome structure Announcements Problem sets due this week at the beginning of lab. Show your work! Write out solutions, helps to think things through. Review study CD that came with text for lab this week (especially mitosis

More information

2. Mutation and sexual reproduction lead to genetic variation in a population. As a basis for understanding this concept:

2. Mutation and sexual reproduction lead to genetic variation in a population. As a basis for understanding this concept: 2. Mutation and sexual reproduction lead to genetic variation in a population. As a basis for understanding this concept: 2a. Students know meiosis is an early step in sexual reproduction in which the

More information

Lesson Overview Meiosis

Lesson Overview Meiosis 11.4 THINK ABOUT IT As geneticists in the early 1900s applied Mendel s laws, they wondered where genes might be located. They expected genes to be carried on structures inside the cell, but which structures?

More information

Worksheet: Exam 4 Review Supplemental Instruction

Worksheet: Exam 4 Review Supplemental Instruction Worksheet: Exam 4 Review Supplemental Instruction Leader: Matt Course: Biol 211 (1) Instructor: Biederman Date: 10/26/16 Iowa State University 1.) If a species has a 2n number of chromosomes = 16 then

More information

LAB 8 EUKARYOTIC CELL DIVISION: MITOSIS AND MEIOSIS

LAB 8 EUKARYOTIC CELL DIVISION: MITOSIS AND MEIOSIS LAB 8 EUKARYOTIC CELL DIVISION: MITOSIS AND MEIOSIS Name: Date: INTRODUCTION BINARY FISSION: Prokaryotic cells (bacteria) reproduce asexually by binary fission. Bacterial cells have a single circular chromosome,

More information

Terms to Know. Page 1 of 3 Meiosis Review Worksheet. Name:

Terms to Know. Page 1 of 3 Meiosis Review Worksheet. Name: Page 1 of 3 Terms to Know Asexual reproduction Asters (aster fibers) Cell cycle Cell plate Centromere Chiasmata Chromatid (sister) Chromatin Chromosomes Clone Crossing over Cytokinesis Daughter (cells,

More information

Problem Set 4 BILD10 / Winter 2014

Problem Set 4 BILD10 / Winter 2014 1) The DNA in linear eukaryotic chromosomes is wrapped around proteins called, which keep the DNA from getting tangled and enable an orderly, tight, and efficient packing of the DNA inside the cell. A)

More information

WHAT CELL REPRODUCTION ACCOMPLISHES. Reproduction

WHAT CELL REPRODUCTION ACCOMPLISHES. Reproduction WHAT CELL REPRODUCTION ACCOMPLISHES Reproduction may result in the birth of new organisms but more commonly involves the production of new cells. When a cell undergoes reproduction, or cell division, two

More information

Meiosis & Sex. Sex = Meiosis + Syngamy. Sexual reproduction creates new combinations of alleles. Cells Arise From Preexisting Cells

Meiosis & Sex. Sex = Meiosis + Syngamy. Sexual reproduction creates new combinations of alleles. Cells Arise From Preexisting Cells Meiosis & Sex Sexual reproduction creates new combinations of alleles. Cells Arise From Preexisting Cells I. Asexual (Mitotic) Reproduction a. Mitosis: production of two identical nuclei b. Cytokinesis:

More information

Meiosis Gamete Production Timothy G. Standish

Meiosis Gamete Production Timothy G. Standish Meiosis Gamete Production MEIOSIS Meiosis is specialized cell division resulting in sex cells with half the genetic material of the parents Sex cells called GAMETES have exactly one set of chromosomes,

More information

Honors Biology Unit 5

Honors Biology Unit 5 Honors Biology Unit 5 1 } Genome: Complete complement of an organism s DNA. Includes genes (control traits) and noncoding DNA organized in chromosomes. Genome > Chromosome > DNA > Genes 2 } Heredity way

More information

Chaper 7 test. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

Chaper 7 test. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Chaper 7 test Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. In a certain plant, the gene for a tall plant (T) is dominant over the gene for a short plant

More information

Overview: Variations on a Theme Genetics Heredity Variation Concept 13.1: Offspring acquire genes from parents by inheriting chromosomes

Overview: Variations on a Theme Genetics Heredity Variation Concept 13.1: Offspring acquire genes from parents by inheriting chromosomes Overview: Variations on a Theme Living organisms are distinguished by their ability to reproduce their own kind Genetics is the scientific study of heredity and variation Heredity is the transmission of

More information

Chapter 12. Sexual Life Cycle and Meiosis

Chapter 12. Sexual Life Cycle and Meiosis Chapter 12 Sexual Life Cycle and Meiosis Overview: Variations on a Theme Living organisms are distinguished by their ability to reproduce their own kind Genetics is the scientific study of heredity and

More information

Week 5 EOC Review DNA, Mitosis, Meiosis, and Genetics

Week 5 EOC Review DNA, Mitosis, Meiosis, and Genetics Week 5 EOC Review DNA, Mitosis, Meiosis, and Genetics Benchmarks: SC.912.L.16.3 Describe the basic process of DNA replication and how it relates to the transmission and conservation of the genetic information

More information

Mitosis & Meiosis Practice Test. 4. Which is the correct sequence for the stages of mitotic cell division represented by the diagrams shown?

Mitosis & Meiosis Practice Test. 4. Which is the correct sequence for the stages of mitotic cell division represented by the diagrams shown? 1. The diagram shown represents a cell that will undergo mitosis. Which diagrams below best illustrate the nuclei of the daughter cells that result from a normal mitotic cell division of the parent cell

More information

LAB 9 EUKARYOTIC CELL DIVISION: MITOSIS AND MEIOSIS

LAB 9 EUKARYOTIC CELL DIVISION: MITOSIS AND MEIOSIS LAB 9 EUKARYOTIC CELL DIVISION: MITOSIS AND MEIOSIS Objectives 1. Identify plant and animal cells in each stage of mitosis. 2. Model each stage of mitosis and meiosis. 3. Assess the generation of genetic

More information

Sexual Reproduction. The specialized cells that are required for sexual reproduction are known as. And come from the process of: GAMETES

Sexual Reproduction. The specialized cells that are required for sexual reproduction are known as. And come from the process of: GAMETES Sexual Reproduction Sexual Reproduction We know all about asexual reproduction 1. Only one parent required. 2. Offspring are identical to parents. 3. The cells that produce the offspring are not usually

More information

Answers to Review for Unit Test #3: Cellular Reproduction: Mitosis, Meiosis, Karyotypes and Non-disjunction Disorders

Answers to Review for Unit Test #3: Cellular Reproduction: Mitosis, Meiosis, Karyotypes and Non-disjunction Disorders Answers to Review for Unit Test #3: Cellular Reproduction: Mitosis, Meiosis, Karyotypes and Non-disjunction Disorders It may help you to review mitosis, meiosis and non-disjunction by watching the following

More information

Introduction to Sexual Reproduction and Meiosis (Sex and the Single Gene) Part III

Introduction to Sexual Reproduction and Meiosis (Sex and the Single Gene) Part III Introduction to Sexual Reproduction and Meiosis (Sex and the Single Gene) Part III December 4th Bellwork: What are Gametes? How do Gametes differ from other Cells? Vocabulary 1. Heredity 2. Genetics 3.

More information

STUDY GUIDE UNIT 3 GENETICS (SB2) Cell Size Limitations 1. Why do cells divide?

STUDY GUIDE UNIT 3 GENETICS (SB2) Cell Size Limitations 1. Why do cells divide? INTERPHASE STUDY GUIDE UNIT 3 GENETICS (SB2) Cell Size Limitations 1. Why do cells divide? Name: Date: Block: 2. How often do cells divide? Chromosome Structure 1. What is a chromosome? (i.e. what is it

More information

The Cell Cycle. The Cell Cycle and Mitosis. Mitosis. Interphase. Achadiah Rachmawati. Mitosis n Meiosis. Biologi - Achadiah Rachmawati 1

The Cell Cycle. The Cell Cycle and Mitosis. Mitosis. Interphase. Achadiah Rachmawati. Mitosis n Meiosis. Biologi - Achadiah Rachmawati 1 The Cell Cycle and Mitosis You Complete Me A process where one parent cell gives rise to two daughter cells- exact replicas of the original cell. Achadiah Rachmawati The Cell Cycle Every cell goes through

More information

MEIOSIS LAB INTRODUCTION PART I: SIMULATION OF MEIOSIS HEREDITY

MEIOSIS LAB INTRODUCTION PART I: SIMULATION OF MEIOSIS HEREDITY AP BIOLOGY HEREDITY ACTIVITY #1 NAME DATE HOUR MEIOSIS LAB INTRODUCTION Meiosis involves two successive nuclear divisions that produce four haploid cells. Meiosis I is the reduction division. It is this

More information

Mendel and Heredity Mendel Laid the Groundwork for Genetics. Mendel s Data Revealed Patterns of Inheritance. Results

Mendel and Heredity Mendel Laid the Groundwork for Genetics. Mendel s Data Revealed Patterns of Inheritance. Results Mendel and Heredity Mendel Laid the Groundwork for Genetics Mendel s Data Revealed Patterns of Inheritance Results Traits are characteristics that are inherited such as eye color, leaf shape, or tail length.

More information

Chromosomes and Meiosis

Chromosomes and Meiosis Chromosomes and Meiosis Chromosomes are long, thread-like structures that form part of the chromatin network in the nuclei of cells. They are made up of a strand of DNA wound around histones (proteins).

More information

Cell Growth and Reproduction Module B, Anchor 1

Cell Growth and Reproduction Module B, Anchor 1 Cell Growth and Reproduction Module B, Anchor 1 Key Concepts: - The larger a cell becomes, the more demands the cell places on its DNA. In addition, a larger cell is less efficient in moving nutrients

More information

Chapter 9 Meiosis. Cell Division / Asexual Reproduction. Asexual reproduction. Mitosis. diploid = 2 copies 2n Human female karyotype

Chapter 9 Meiosis. Cell Division / Asexual Reproduction. Asexual reproduction. Mitosis. diploid = 2 copies 2n Human female karyotype Chapter 9 Meiosis Cell Division / Asexual Reproduction Mitosis produce cells with same information identical daughter cells exact copies clones same amount of DNA same number of chromosomes same genetic

More information