Name Date Period. 2. When a molecule of double-stranded DNA undergoes replication, it results in

Size: px
Start display at page:

Download "Name Date Period. 2. When a molecule of double-stranded DNA undergoes replication, it results in"

Transcription

1 DNA, RNA, Protein Synthesis Keystone 1. During the process shown above, the two strands of one DNA molecule are unwound. Then, DNA polymerases add complementary nucleotides to each strand which results in the formation of two identical DNA molecules. This process is known as DNA. A. translation B. replication C. cloning D. transcription 2. When a molecule of double-stranded DNA undergoes replication, it results in A. two double-stranded DNA molecules, each composed of one new and one old strand. B. one double-stranded DNA molecule composed only of entirely new strands. C. three double-stranded DNA molecules, each composed of sections of old and new strands. D. four double-stranded DNA molecules, each composed only of old strands of DNA. 3. Which of the following correctly organizes genetic material from the broadest category to the most specific category? A. genome chromosome gene DNA molecule B. genome DNA molecule chromosome gene C. genome chromosome DNA molecule gene D. gene chromosome DNA molecule genome

2 4. How is the nucleus involved in the production of enzymes? The nucleus translates the ribosomal RNA for the enzymes to be synthesized in mitochondria. A. The nucleus is involved in the packaging and transportation of enzymes outside of the cell. B. The nucleus receives the messenger RNA and is the site where enzymes are synthesized. C. The nucleus transcribes and releases messenger RNA signaling for the enzymes to be synthesized. D. 5. A diagram demonstrating the process of protein translation is shown below. The structure labeled with a question mark in the diagram represents A. a chloroplast. B. a ribosome. C. a mitochondrion. D. a vacuole. 6. The sequence of bases on one strand of a DNA molecule is ATTGCCCATG. What will be the sequence on the complementary strand? A. ATTGCCCATG B. GCCATTTGCA C. TAACGGGTAC D. CGGTAAACGT

3 7. The nucleotide of DNA is one large molecule composed of three smaller molecules. Which of the following sets of molecules bond together to form a nucleotide? A. deoxyribose, a nitrogen base, a phosphate group B. a purine, a pyrimidine, and a five-carbon sugar C. adenine, thymine, and cytosine D. a nitrogen atom, a phosphate atom, and a five-carbon sugar 8. From the list below, select the items that are used during RNA translation. A. I, III, and IV only B. III and IV only C. II, III, and IV only D. I, II, III, and IV I. mrna II. trna III. ribosome IV. amino acid 9. After the process of occurs, each daughter cell receives an exact copy of the parent cell's DNA. A. DNA transcription B. DNA elongation C. DNA translation D. DNA replication 10. Which choice below correctly summarizes the base-pairing rules in DNA? A. B. C. D. A-G C-T A-U C-G A-T C-G A-C T-G

4 11. Which of the following cellular materials is solely composed of DNA and proteins? A. chromosomes B. Golgi complex C. mitochondria D. ribosomes 12. Which of the following is a true statement about codons? A. A codon is a sequence of four nitrogenous bases. B. In translation, an mrna codon is recognized by its complementary amino acid. C. A codon is a sequence of three amino acids. D. In translation, an mrna codon is recognized by its complementary trna. 13. Which of the following is the term for one possible form of the gene for a particular trait? A. sex-linked trait B. autosomal trait C. codon D. allele 14. Cells store genetic information in DNA. That genetic information is used to synthesize. A. genes B. polysaccharides C. carbohydrates D. proteins 15. Which of the following correctly describes the components of DNA? A. B. DNA is made up of nucleotides consisting of the sugar deoxyribose, a phosphate, and one of four nitrogenous bases. DNA is made up of proteins consisting of the sugar deoxyribose, a phosphate, and one of four nitrogenous bases. C. DNA is made up of proteins consisting of the sugar ribose, a carbon ring, and one of four

5 D. phosphorus bases. DNA is made up of nucleotides consisting of the sugar ribose, a carbon ring, and one of four phosphorus bases. 16. Integral membrane proteins, such as transport proteins, are permanently attached to cellular membranes. After integral membrane proteins are synthesized, which organelle would aid in transporting them to their final destination? A. mitochondrion B. endoplasmic reticulum C. plasma membrane D. chloroplast 17. DNA contains instructions for making the different molecules, such as proteins, that the cell needs for growth and function. To use these instructions, the DNA must first be into. A. transcribed; amino acids B. translated; amino acids C. translated; mrna D. transcribed, mrna 18. The DNA of a cell is organized into structures. What are these structures called? A. nuclei B. mitochondria C. vacuoles D. chromosomes 19. The picture below shows the process of transcription.

6 During transcription, enzymes bind to a molecule of DNA. Then, the enzymes unwind and separate the DNA's double helical strands. As the molecule unwinds, complementary nucleotides pair with one of the DNA strands to form A. a DNA polymerase. B. an RNA molecule. C. an identical strand of DNA. D. a protein molecule. 20. Which of the following best describes the product of DNA transcription? A. a DNA molecule B. a chromosome C. an RNA molecule D. a protein 21. What is a gene? A. a set of instructions in the DNA sequence of an organism B. a characteristic of any organism C. a sex cell that aids in organism reproduction D. any single amino acid in a multicellular organism 22. In eukaryotic organisms, DNA transcription occurs in the of a cell. A. mitochondria B. cytoplasm C. nucleus D. ribosome

7 23. The genetic information that is passed from a parent to its offspring is found in. A. hydrogen bonds B. amino acids C. DNA molecules D. carbon atoms 24. Which of the following best describes the product of RNA translation? A. a DNA molecule B. a chromosome C. a protein D. an RNA molecule 25. Which of the following is true regarding the process shown above? The process shown above is known as replication and involves the production of DNA from RNA. A. B. C. D. The process shown above is known as transcription and involves the production of proteins from DNA. The process shown above is known as cloning and involves the production of RNA from protein molecules. The process shown above is known as translation and involves the production of proteins from RNA.

8 26. Proteins play a variety of roles within cells, but there are many steps that must be undertaken to make these proteins and deliver them to where they need to go. The above picture implies that no organelles are necessary for the synthesis and transportation of proteins. A. organelles must interact with each other to synthesize and transport proteins. B. only the organelles shown in the picture are important to cells. C. organelles act independently when synthesizing and transporting proteins. D. 27. Hemoglobin is a protein containing iron, which is involved with oxygen transport in the blood. In which organelle would this protein be sorted? A. mitochondrion B. lysosome C. nucleus D. Golgi apparatus 28. A nucleotide is about to be added to a growing strand of DNA. What factor determines which type of nucleotide will be added? A. base-pairing rules B. the length of the DNA strand C. random chance D. the type of cell in which replication is taking place

9 29. All cells contain DNA, which provides information for the cells to make A. different kinds of proteins. B. new types of organisms. C. different kinds of DNA. D. new types of genes. 30. How are complementary strands of DNA held together? A. with hydrogen bonds connecting complementary sugars B. with phosphodiester bonds connecting sugars and phosphate groups C. with ionic bonds between sugars and phosphate groups D. with hydrogen bonds connecting complementary bases

10 Answers 1. B 2. A 3. C 4. D 5. B 6. C 7. A 8. D 9. D 10. C 11. A 12. D 13. D 14. D 15. A 16. B 17. D 18. D 19. B 20. C 21. A 22. C 23. C 24. C 25. D 26. B 27. D 28. A 29. A 30. D Explanations 1. The process of DNA replication begins with one double-stranded molecule of DNA. The two strands of this molecule separate during replication, and DNA polymerases add complementary nucleotides to each strand. The end results of DNA replication are two identical DNA molecules. 2. When a molecule of double-stranded DNA undergoes replication, it results in two double-stranded DNA molecules, each composed of one new and one old strand. This is known as semi-conservative replication, and the process is shown below.

11 3. From the broadest category to the most specific category, genetic information is organized as follows: genome chromosome DNA molecule gene The genome of an organism refers to its complete genetic makeup and includes the organism's entire set of chromosomes. Chromosomes are single pieces of DNA, along with the proteins that package and control their functions. DNA (deoxyribonucleic acid) is a type of nucleic acid that carries all the instructions for the characteristics of an organism. Genes are specific segments of DNA that influence a particular trait or group of traits. 4. The nucleus serves as the control center for the cell. It houses the DNA, which contains the directions for making all of the proteins needed for life functions. The nucleus transcribes messenger RNA from DNA and releases it, signaling for the enzymes to be synthesized. 5. Ribosomes are RNA and protein complexes that are found in all cells. These complexes help cells during protein translation by joining amino acids together to form polypeptides. 6. According to the base-pairings rules, adenine (A) always forms bonds with thymine (T), and cytosine (C) always forms bonds with guanine (G). 7. Each nucleotide is made of a phosphate group, deoxyribose, and a nitrogen base. Deoxyribose is a fivecarbon sugar. The only portion of the nucleotide that can vary is the nitrogen base. DNA has four types of nitrogen bases: adenine, thymine, cytosine, and guanine. Adenine and Guanine are purines, or nitrogen bases made of two rings of carbon and nitrogen atoms. Thymine and cytosine are pyrimidines, or nitrogen bases made of a single ring of carbon and nitrogen atoms. 8. The key items involved in RNA translation are: mrna - a transcript of DNA which serves as instructions for polypeptide formation. amino acid - a single building block of a protein.

12 trna - a molecule that carries a specific amino acid and recognizes its complementary base sequence on an mrna strand. ribosome - an organelle which serves as the "factory" where amino acids are added to a growing polypeptide chain. 9. After the process of DNA replication occurs, each daughter cell receives an exact copy of the parent cell's DNA. During DNA replication, the parent cell's double-stranded DNA molecule separates into two single strands. Then, a new strand of DNA is made that corresponds to each old strand. This leaves two doublestranded DNA molecules, each with half of the original molecule. 10. The base-pairing rules that govern the binding of complementary DNA strands are shown below. Adenine (A) pairs with thymine (T). Cytosine (C) pairs with guanine (G). 11. While mitochondria contain genetic material, chromosomes are the only objects in a cell that are composed solely of DNA and proteins. Genetic information is stored in genes on the chromosomes, which, in turn, are located in a cell's nucleus. 12. Transfer RNA (trna) is a molecule that carries a specific amino acid and recognizes its complementary base sequence on an mrna strand. 13. An allele is one possible form of the gene for a particular trait in a given population. Humans have two alleles for each trait. These alleles can be dominant or recessive. Dominant alleles are always expressed in the phenotype (traits) of organisms that have either one or two copies of the allele. Recessive alleles are expressed only in organisms that have two copies of the recessive allele. 14. The genetic information stored in cells is used to synthesize proteins. During protein synthesis, DNA is first replicated to form other copies of DNA. Then, it is transcribed to form strands of RNA. Finally, the RNA is translated into proteins which help the body to perform numerous functions. 15. DNA is made up of nucleotides consisting of the sugar deoxyribose, a phosphate, and one of four nitrogenous bases. The four nitrogenous bases include adenine, cytosine, guanine, and thymine. The sequence of the nucleotides within DNA provides the instructions needed to construct proteins. 16. The endoplasmic reticulum aids in the transportation of proteins, including integral membrane proteins. The Golgi apparatus and endoplasmic reticulum work closely together in the total process of modifying, packaging, and transporting proteins.

13 17. DNA contains instructions for making the different molecules, such as proteins, that the cell needs for growth and function. To use these instructions, the DNA must first be transcribed into mrna. Then the mrna is translated into proteins. 18. In simple cells like bacteria, DNA exists as a long molecule. But in more complex cells, the DNA exists in numerous different segments. These segments of DNA, along with their associated proteins, form compact structures called chromosomes. Genetic information is stored in genes on the chromosomes, which, in turn, are located in a cell's nucleus. 19. During transcription, enzymes bind to a molecule of DNA. Then, the enzymes unwind and separate the DNA's double helical strands. As the molecule unwinds, complementary RNA nucleotides temporarily pair with the nucleotides on one of the DNA strands to form an RNA molecule. Once base pairing is complete, the new RNA molecule (mrna) breaks away from the DNA strands, and the DNA strands reattach to each other. RNA is very similar to DNA, except RNA contains the nitrogenous base uracil (U) rather than thymine (T), which is present in DNA. 20. In DNA transcription, a segment of DNA is copied, or "transcribed," to a complementary strand of messenger RNA. This mrna strand contains a copy of the information in its specified DNA segment. It then moves from the nucleus to the cytosol where translation takes place. 21. A gene is a set of instructions in the DNA sequence of an organism. Genes are located in the chromosomes of each cell and specify the sequence of amino acids in an organism's polypeptides. Most organisms have two genes for each trait, one on each of the homologous chromosomes in a cell's nucleus. 22. In eukaryotic organisms, each cell's DNA is held in the nucleus. Since transcription involves the copying of DNA, it takes place in the nucleus. The resulting mrna strand then moves from the nucleus to the cytosol where translation takes place. 23. The genetic information that is passed from a parent to its offspring is found in DNA molecules. DNA contains genes, which, in turn, contain information such as hair color, eye color, and health factors. Genes code for the production of proteins that allow different traits to be expressed. 24. In translation, an mrna transcript is used as the instructions to link amino acids together in a specific sequence. The amino acid sequence is called a polypeptide chain, which eventually builds into a protein. 25. The process shown in the diagram is known as translation, and it involves the production of proteins from RNA. A codon is a series of three nucleotides that correspond to a specific amino acid. During the process of translation, a codon on an mrna molecule attaches to a ribosome. Then, the matching trna molecule (anticodon) carries the appropriate amino acid to the ribosome where it is linked to other amino acids via peptide bonds. Once an amino acid is attached, the ribosome slides to the next codon on the mrna molecule and repeats the process.

14 The chain of amino acids continues to grow until the ribosome reaches a stop codon on the mrna strand. The stop codon signals that no more amino acids should be added, and the protein is complete. 26. Organelles must interact with each other chemically and physically when carrying out an organism's life processes. For example, during protein synthesis: DNA is transcribed in the nucleus into mrna. The mrna travels into the cytoplasm, attaches to ribosomes, and is translated into a protein. The protein is pushed into the ER (endoplasmic reticulum) where it is stored for later use or packaged into vesicles. These vesicles can then be transported to the cell membrane and exported or to the Golgi apparatus where a more complex molecule may be formed. These complex molecules can then be repackaged into vesicles and transported to the cell membrane for export. 27. The Golgi apparatus is involved in the sorting of proteins. The Golgi apparatus also plays a significant role in modifying and packaging other macromolecules in the cell. 28. The type of nucleotide that is added to a growing strand of DNA is determined by base-pairing rules. These base-pairing rules are listed below. Adenine (A) pairs with thymine (T). Cytosine (C) pairs with guanine (G). 29. All cells contain DNA, which provides information for the cells to make different kinds of proteins. The proteins made by DNA have many jobs, such as acting as enzymes, storage, transport, and defense against diseases. 30. Complementary DNA strands are held together with hydrogen bonds connecting complementary nitrogenous bases. Adenine binds with thymine, and cytosine binds with guanine.

PRACTICE TEST QUESTIONS

PRACTICE TEST QUESTIONS PART A: MULTIPLE CHOICE QUESTIONS PRACTICE TEST QUESTIONS DNA & PROTEIN SYNTHESIS B 1. One of the functions of DNA is to A. secrete vacuoles. B. make copies of itself. C. join amino acids to each other.

More information

Transcription and Translation of DNA

Transcription and Translation of DNA Transcription and Translation of DNA Genotype our genetic constitution ( makeup) is determined (controlled) by the sequence of bases in its genes Phenotype determined by the proteins synthesised when genes

More information

DNA Replication & Protein Synthesis. This isn t a baaaaaaaddd chapter!!!

DNA Replication & Protein Synthesis. This isn t a baaaaaaaddd chapter!!! DNA Replication & Protein Synthesis This isn t a baaaaaaaddd chapter!!! The Discovery of DNA s Structure Watson and Crick s discovery of DNA s structure was based on almost fifty years of research by other

More information

Lab #5: DNA, RNA & Protein Synthesis. Heredity & Human Affairs (Biology 1605) Spring 2012

Lab #5: DNA, RNA & Protein Synthesis. Heredity & Human Affairs (Biology 1605) Spring 2012 Lab #5: DNA, RNA & Protein Synthesis Heredity & Human Affairs (Biology 1605) Spring 2012 DNA Stands for : Deoxyribonucleic Acid Double-stranded helix Made up of nucleotides Each nucleotide= 1. 5-carbon

More information

Genetics Module B, Anchor 3

Genetics Module B, Anchor 3 Genetics Module B, Anchor 3 Key Concepts: - An individual s characteristics are determines by factors that are passed from one parental generation to the next. - During gamete formation, the alleles for

More information

Molecular Genetics. RNA, Transcription, & Protein Synthesis

Molecular Genetics. RNA, Transcription, & Protein Synthesis Molecular Genetics RNA, Transcription, & Protein Synthesis Section 1 RNA AND TRANSCRIPTION Objectives Describe the primary functions of RNA Identify how RNA differs from DNA Describe the structure and

More information

From DNA to Protein. Proteins. Chapter 13. Prokaryotes and Eukaryotes. The Path From Genes to Proteins. All proteins consist of polypeptide chains

From DNA to Protein. Proteins. Chapter 13. Prokaryotes and Eukaryotes. The Path From Genes to Proteins. All proteins consist of polypeptide chains Proteins From DNA to Protein Chapter 13 All proteins consist of polypeptide chains A linear sequence of amino acids Each chain corresponds to the nucleotide base sequence of a gene The Path From Genes

More information

2. The number of different kinds of nucleotides present in any DNA molecule is A) four B) six C) two D) three

2. The number of different kinds of nucleotides present in any DNA molecule is A) four B) six C) two D) three Chem 121 Chapter 22. Nucleic Acids 1. Any given nucleotide in a nucleic acid contains A) two bases and a sugar. B) one sugar, two bases and one phosphate. C) two sugars and one phosphate. D) one sugar,

More information

Name Class Date. Figure 13 1. 2. Which nucleotide in Figure 13 1 indicates the nucleic acid above is RNA? a. uracil c. cytosine b. guanine d.

Name Class Date. Figure 13 1. 2. Which nucleotide in Figure 13 1 indicates the nucleic acid above is RNA? a. uracil c. cytosine b. guanine d. 13 Multiple Choice RNA and Protein Synthesis Chapter Test A Write the letter that best answers the question or completes the statement on the line provided. 1. Which of the following are found in both

More information

Genetic information (DNA) determines structure of proteins DNA RNA proteins cell structure 3.11 3.15 enzymes control cell chemistry ( metabolism )

Genetic information (DNA) determines structure of proteins DNA RNA proteins cell structure 3.11 3.15 enzymes control cell chemistry ( metabolism ) Biology 1406 Exam 3 Notes Structure of DNA Ch. 10 Genetic information (DNA) determines structure of proteins DNA RNA proteins cell structure 3.11 3.15 enzymes control cell chemistry ( metabolism ) Proteins

More information

RNA & Protein Synthesis

RNA & Protein Synthesis RNA & Protein Synthesis Genes send messages to cellular machinery RNA Plays a major role in process Process has three phases (Genetic) Transcription (Genetic) Translation Protein Synthesis RNA Synthesis

More information

DNA, RNA, Protein synthesis, and Mutations. Chapters 12-13.3

DNA, RNA, Protein synthesis, and Mutations. Chapters 12-13.3 DNA, RNA, Protein synthesis, and Mutations Chapters 12-13.3 1A)Identify the components of DNA and explain its role in heredity. DNA s Role in heredity: Contains the genetic information of a cell that can

More information

ISTEP+: Biology I End-of-Course Assessment Released Items and Scoring Notes

ISTEP+: Biology I End-of-Course Assessment Released Items and Scoring Notes ISTEP+: Biology I End-of-Course Assessment Released Items and Scoring Notes Page 1 of 22 Introduction Indiana students enrolled in Biology I participated in the ISTEP+: Biology I Graduation Examination

More information

The Steps. 1. Transcription. 2. Transferal. 3. Translation

The Steps. 1. Transcription. 2. Transferal. 3. Translation Protein Synthesis Protein synthesis is simply the "making of proteins." Although the term itself is easy to understand, the multiple steps that a cell in a plant or animal must go through are not. In order

More information

3120-1 - Page 1. Name:

3120-1 - Page 1. Name: Name: 1) Which series is arranged in correct order according to decreasing size of structures? A) DNA, nucleus, chromosome, nucleotide, nitrogenous base B) chromosome, nucleus, nitrogenous base, nucleotide,

More information

Protein Synthesis. Page 41 Page 44 Page 47 Page 42 Page 45 Page 48 Page 43 Page 46 Page 49. Page 41. DNA RNA Protein. Vocabulary

Protein Synthesis. Page 41 Page 44 Page 47 Page 42 Page 45 Page 48 Page 43 Page 46 Page 49. Page 41. DNA RNA Protein. Vocabulary Protein Synthesis Vocabulary Transcription Translation Translocation Chromosomal mutation Deoxyribonucleic acid Frame shift mutation Gene expression Mutation Point mutation Page 41 Page 41 Page 44 Page

More information

13.2 Ribosomes & Protein Synthesis

13.2 Ribosomes & Protein Synthesis 13.2 Ribosomes & Protein Synthesis Introduction: *A specific sequence of bases in DNA carries the directions for forming a polypeptide, a chain of amino acids (there are 20 different types of amino acid).

More information

Protein Synthesis How Genes Become Constituent Molecules

Protein Synthesis How Genes Become Constituent Molecules Protein Synthesis Protein Synthesis How Genes Become Constituent Molecules Mendel and The Idea of Gene What is a Chromosome? A chromosome is a molecule of DNA 50% 50% 1. True 2. False True False Protein

More information

Genetics Test Biology I

Genetics Test Biology I Genetics Test Biology I Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Avery s experiments showed that bacteria are transformed by a. RNA. c. proteins.

More information

2007 7.013 Problem Set 1 KEY

2007 7.013 Problem Set 1 KEY 2007 7.013 Problem Set 1 KEY Due before 5 PM on FRIDAY, February 16, 2007. Turn answers in to the box outside of 68-120. PLEASE WRITE YOUR ANSWERS ON THIS PRINTOUT. 1. Where in a eukaryotic cell do you

More information

Lecture Series 7. From DNA to Protein. Genotype to Phenotype. Reading Assignments. A. Genes and the Synthesis of Polypeptides

Lecture Series 7. From DNA to Protein. Genotype to Phenotype. Reading Assignments. A. Genes and the Synthesis of Polypeptides Lecture Series 7 From DNA to Protein: Genotype to Phenotype Reading Assignments Read Chapter 7 From DNA to Protein A. Genes and the Synthesis of Polypeptides Genes are made up of DNA and are expressed

More information

Structure and Function of DNA

Structure and Function of DNA Structure and Function of DNA DNA and RNA Structure DNA and RNA are nucleic acids. They consist of chemical units called nucleotides. The nucleotides are joined by a sugar-phosphate backbone. The four

More information

Provincial Exam Questions. 9. Give one role of each of the following nucleic acids in the production of an enzyme.

Provincial Exam Questions. 9. Give one role of each of the following nucleic acids in the production of an enzyme. Provincial Exam Questions Unit: Cell Biology: Protein Synthesis (B7 & B8) 2010 Jan 3. Describe the process of translation. (4 marks) 2009 Sample 8. What is the role of ribosomes in protein synthesis? A.

More information

Academic Nucleic Acids and Protein Synthesis Test

Academic Nucleic Acids and Protein Synthesis Test Academic Nucleic Acids and Protein Synthesis Test Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Each organism has a unique combination

More information

a. Ribosomal RNA rrna a type ofrna that combines with proteins to form Ribosomes on which polypeptide chains of proteins are assembled

a. Ribosomal RNA rrna a type ofrna that combines with proteins to form Ribosomes on which polypeptide chains of proteins are assembled Biology 101 Chapter 14 Name: Fill-in-the-Blanks Which base follows the next in a strand of DNA is referred to. as the base (1) Sequence. The region of DNA that calls for the assembly of specific amino

More information

Answer: 2. Uracil. Answer: 2. hydrogen bonds. Adenine, Cytosine and Guanine are found in both RNA and DNA.

Answer: 2. Uracil. Answer: 2. hydrogen bonds. Adenine, Cytosine and Guanine are found in both RNA and DNA. Answer: 2. Uracil Adenine, Cytosine and Guanine are found in both RNA and DNA. Thymine is found only in DNA; Uracil takes its (Thymine) place in RNA molecules. Answer: 2. hydrogen bonds The complementary

More information

RNA and Protein Synthesis

RNA and Protein Synthesis RNA and Protein Synthesis Answer Key Vocabulary: amino acid, anticodon, codon, gene, messenger RNA, nucleotide, ribosome, RNA, RNA polymerase, transcription, transfer RNA, translation Prior Knowledge Questions

More information

Given these characteristics of life, which of the following objects is considered a living organism? W. X. Y. Z.

Given these characteristics of life, which of the following objects is considered a living organism? W. X. Y. Z. Cell Structure and Organization 1. All living things must possess certain characteristics. They are all composed of one or more cells. They can grow, reproduce, and pass their genes on to their offspring.

More information

Nucleotides and Nucleic Acids

Nucleotides and Nucleic Acids Nucleotides and Nucleic Acids Brief History 1 1869 - Miescher Isolated nuclein from soiled bandages 1902 - Garrod Studied rare genetic disorder: Alkaptonuria; concluded that specific gene is associated

More information

A disaccharide is formed when a dehydration reaction joins two monosaccharides. This covalent bond is called a glycosidic linkage.

A disaccharide is formed when a dehydration reaction joins two monosaccharides. This covalent bond is called a glycosidic linkage. CH 5 Structure & Function of Large Molecules: Macromolecules Molecules of Life All living things are made up of four classes of large biological molecules: carbohydrates, lipids, proteins, and nucleic

More information

Proteins and Nucleic Acids

Proteins and Nucleic Acids Proteins and Nucleic Acids Chapter 5 Macromolecules: Proteins Proteins Most structurally & functionally diverse group of biomolecules. : o Involved in almost everything o Enzymes o Structure (keratin,

More information

DNA is found in all organisms from the smallest bacteria to humans. DNA has the same composition and structure in all organisms!

DNA is found in all organisms from the smallest bacteria to humans. DNA has the same composition and structure in all organisms! Biological Sciences Initiative HHMI DNA omponents and Structure Introduction Nucleic acids are molecules that are essential to, and characteristic of, life on Earth. There are two basic types of nucleic

More information

Cellular Respiration Worksheet 1. 1. What are the 3 phases of the cellular respiration process? Glycolysis, Krebs Cycle, Electron Transport Chain.

Cellular Respiration Worksheet 1. 1. What are the 3 phases of the cellular respiration process? Glycolysis, Krebs Cycle, Electron Transport Chain. Cellular Respiration Worksheet 1 1. What are the 3 phases of the cellular respiration process? Glycolysis, Krebs Cycle, Electron Transport Chain. 2. Where in the cell does the glycolysis part of cellular

More information

Chapter 11: Molecular Structure of DNA and RNA

Chapter 11: Molecular Structure of DNA and RNA Chapter 11: Molecular Structure of DNA and RNA Student Learning Objectives Upon completion of this chapter you should be able to: 1. Understand the major experiments that led to the discovery of DNA as

More information

Translation Study Guide

Translation Study Guide Translation Study Guide This study guide is a written version of the material you have seen presented in the replication unit. In translation, the cell uses the genetic information contained in mrna to

More information

Thymine = orange Adenine = dark green Guanine = purple Cytosine = yellow Uracil = brown

Thymine = orange Adenine = dark green Guanine = purple Cytosine = yellow Uracil = brown 1 DNA Coloring - Transcription & Translation Transcription RNA, Ribonucleic Acid is very similar to DNA. RNA normally exists as a single strand (and not the double stranded double helix of DNA). It contains

More information

RNA and Protein Synthesis

RNA and Protein Synthesis Name lass Date RN and Protein Synthesis Information and Heredity Q: How does information fl ow from DN to RN to direct the synthesis of proteins? 13.1 What is RN? WHT I KNOW SMPLE NSWER: RN is a nucleic

More information

Ms. Campbell Protein Synthesis Practice Questions Regents L.E.

Ms. Campbell Protein Synthesis Practice Questions Regents L.E. Name Student # Ms. Campbell Protein Synthesis Practice Questions Regents L.E. 1. A sequence of three nitrogenous bases in a messenger-rna molecule is known as a 1) codon 2) gene 3) polypeptide 4) nucleotide

More information

Cells & Cell Organelles

Cells & Cell Organelles Cells & Cell Organelles The Building Blocks of Life H Biology Types of cells bacteria cells Prokaryote - no organelles Eukaryotes - organelles animal cells plant cells Cell size comparison Animal cell

More information

From DNA to Protein

From DNA to Protein Nucleus Control center of the cell contains the genetic library encoded in the sequences of nucleotides in molecules of DNA code for the amino acid sequences of all proteins determines which specific proteins

More information

CHAPTER 3 THE CHEMISTRY OF ORGANIC MOLECULES

CHAPTER 3 THE CHEMISTRY OF ORGANIC MOLECULES CHAPTER 3 THE CHEMISTRY OF ORGANIC MOLECULES 3.1 Organic Molecules The chemistry of carbon accounts for the diversity of organic molecules found in living things. Carbon has six electrons, four of which

More information

DNA. Discovery of the DNA double helix

DNA. Discovery of the DNA double helix DNA Replication DNA Discovery of the DNA double helix A. 1950 s B. Rosalind Franklin - X-ray photo of DNA. C. Watson and Crick - described the DNA molecule from Franklin s X-ray. What is DNA? Question:

More information

v vi vii viii ix 1 2 for high school students. For this, research needed to be done to to find a popular and engaging style of animation for this age group. The third step was to design the animation so

More information

12.1 The Role of DNA in Heredity

12.1 The Role of DNA in Heredity 12.1 The Role of DNA in Heredity Only in the last 50 years have scientists understood the role of DNA in heredity. That understanding began with the discovery of DNA s structure. In 1952, Rosalind Franklin

More information

MCAS Biology. Review Packet

MCAS Biology. Review Packet MCAS Biology Review Packet 1 Name Class Date 1. Define organic. THE CHEMISTRY OF LIFE 2. All living things are made up of 6 essential elements: SPONCH. Name the six elements of life. S N P C O H 3. Elements

More information

4. Which carbohydrate would you find as part of a molecule of RNA? a. Galactose b. Deoxyribose c. Ribose d. Glucose

4. Which carbohydrate would you find as part of a molecule of RNA? a. Galactose b. Deoxyribose c. Ribose d. Glucose 1. How is a polymer formed from multiple monomers? a. From the growth of the chain of carbon atoms b. By the removal of an OH group and a hydrogen atom c. By the addition of an OH group and a hydrogen

More information

Cell Division. Use Target Reading Skills. This section explains how cells grow and divide.

Cell Division. Use Target Reading Skills. This section explains how cells grow and divide. Cell Processes and Energy Name Date Class Cell Processes and Energy Guided Reading and Study Cell Division This section explains how cells grow and divide. Use Target Reading Skills As you read, make a

More information

The Molecules of Cells

The Molecules of Cells The Molecules of Cells I. Introduction A. Most of the world s population cannot digest milk-based foods. 1. These people are lactose intolerant because they lack the enzyme lactase. 2. This illustrates

More information

To be able to describe polypeptide synthesis including transcription and splicing

To be able to describe polypeptide synthesis including transcription and splicing Thursday 8th March COPY LO: To be able to describe polypeptide synthesis including transcription and splicing Starter Explain the difference between transcription and translation BATS Describe and explain

More information

Lecture 26: Overview of deoxyribonucleic acid (DNA) and ribonucleic acid (RNA) structure

Lecture 26: Overview of deoxyribonucleic acid (DNA) and ribonucleic acid (RNA) structure Lecture 26: Overview of deoxyribonucleic acid (DNA) and ribonucleic acid (RNA) structure Nucleic acids play an important role in the storage and expression of genetic information. They are divided into

More information

BioBoot Camp Genetics

BioBoot Camp Genetics BioBoot Camp Genetics BIO.B.1.2.1 Describe how the process of DNA replication results in the transmission and/or conservation of genetic information DNA Replication is the process of DNA being copied before

More information

Coding sequence the sequence of nucleotide bases on the DNA that are transcribed into RNA which are in turn translated into protein

Coding sequence the sequence of nucleotide bases on the DNA that are transcribed into RNA which are in turn translated into protein Assignment 3 Michele Owens Vocabulary Gene: A sequence of DNA that instructs a cell to produce a particular protein Promoter a control sequence near the start of a gene Coding sequence the sequence of

More information

Chapter 5. The Structure and Function of Macromolecule s

Chapter 5. The Structure and Function of Macromolecule s Chapter 5 The Structure and Function of Macromolecule s Most Macromolecules are polymers: Polymer: (poly: many; mer: part) Large molecules consisting of many identical or similar subunits connected together.

More information

BCOR 011, Exam 3. Multiple Choice: Select the best possible answer. Name KEY Section

BCOR 011, Exam 3. Multiple Choice: Select the best possible answer. Name KEY Section BCOR 011, Exam 3 Name KEY Section Multiple Choice: Select the best possible answer. 1. A parent cell divides to form two genetically identical daughter cells in the nuclear process of mitosis. For mitosis

More information

2. True or False? The sequence of nucleotides in the human genome is 90.9% identical from one person to the next. False (it s 99.

2. True or False? The sequence of nucleotides in the human genome is 90.9% identical from one person to the next. False (it s 99. 1. True or False? A typical chromosome can contain several hundred to several thousand genes, arranged in linear order along the DNA molecule present in the chromosome. True 2. True or False? The sequence

More information

Table of Contents. North Carolina Essential Standards Correlation Chart... 6

Table of Contents. North Carolina Essential Standards Correlation Chart... 6 Table of Contents North Carolina Essential Standards Correlation Chart........ 6 Objectives Chapter 1 Cell Biology................................. 9 Lesson 1 Cell Structure...............................

More information

Lecture 8. Protein Trafficking/Targeting. Protein targeting is necessary for proteins that are destined to work outside the cytoplasm.

Lecture 8. Protein Trafficking/Targeting. Protein targeting is necessary for proteins that are destined to work outside the cytoplasm. Protein Trafficking/Targeting (8.1) Lecture 8 Protein Trafficking/Targeting Protein targeting is necessary for proteins that are destined to work outside the cytoplasm. Protein targeting is more complex

More information

1 Mutation and Genetic Change

1 Mutation and Genetic Change CHAPTER 14 1 Mutation and Genetic Change SECTION Genes in Action KEY IDEAS As you read this section, keep these questions in mind: What is the origin of genetic differences among organisms? What kinds

More information

Review Packet- Modern Genetics

Review Packet- Modern Genetics Review Packet- Modern Genetics Name 1. Base your answer to the following question on The type of molecule represented below is found in organisms. 3. The diagram below represents a structure found in most

More information

Honors Biology Practice Questions #1. Name. 6. Seastars have a diploid number of 24 chromosomes. The haploid number would be

Honors Biology Practice Questions #1. Name. 6. Seastars have a diploid number of 24 chromosomes. The haploid number would be Honors Biology Practice Questions #1 1. Donkeys have 68 chromosomes in each body cell. If a donkey cell undergoes meiosis, how many chromosomes should be in each gamete? A. 18 B. 34 C. 68 D. 132 2. A sperm

More information

Modeling DNA Replication and Protein Synthesis

Modeling DNA Replication and Protein Synthesis Skills Practice Lab Modeling DNA Replication and Protein Synthesis OBJECTIVES Construct and analyze a model of DNA. Use a model to simulate the process of replication. Use a model to simulate the process

More information

Basic Concepts of DNA, Proteins, Genes and Genomes

Basic Concepts of DNA, Proteins, Genes and Genomes Basic Concepts of DNA, Proteins, Genes and Genomes Kun-Mao Chao 1,2,3 1 Graduate Institute of Biomedical Electronics and Bioinformatics 2 Department of Computer Science and Information Engineering 3 Graduate

More information

Chapter 4 Cellular Metabolism

Chapter 4 Cellular Metabolism Chapter 4 Cellular Metabolism Metabolic processes all chemical reactions that occur in the body Two types of metabolic reactions Anabolism larger molecules are made requires energy Catabolism larger molecules

More information

Biology Chapter 7 Practice Test

Biology Chapter 7 Practice Test Biology Chapter 7 Practice Test Multiple Choice Write the letter that best answers the question or completes the statement on the line provided. 1. The work of Schleiden and Schwann can be summarized by

More information

pathway that involves taking in heat from the environment at each step. C.

pathway that involves taking in heat from the environment at each step. C. Study Island Cell Energy Keystone Review 1. Cells obtain energy by either capturing light energy through photosynthesis or by breaking down carbohydrates through cellular respiration. In both photosynthesis

More information

Introduction to the Cell: Plant and Animal Cells

Introduction to the Cell: Plant and Animal Cells Introduction to the Cell: Plant and Animal Cells Tissues, Organs, and Systems of Living Things Cells, Cell Division, and Animal Systems and Plant Systems Cell Specialization Human Systems All organisms

More information

CELLS: PLANT CELLS 20 FEBRUARY 2013

CELLS: PLANT CELLS 20 FEBRUARY 2013 CELLS: PLANT CELLS 20 FEBRUARY 2013 Lesson Description In this lesson we will discuss the following: The Cell Theory Terminology Parts of Plant Cells: Organelles Difference between plant and animal cells

More information

STRUCTURES OF NUCLEIC ACIDS

STRUCTURES OF NUCLEIC ACIDS CHAPTER 2 STRUCTURES OF NUCLEIC ACIDS What is the chemical structure of a deoxyribonucleic acid (DNA) molecule? DNA is a polymer of deoxyribonucleotides. All nucleic acids consist of nucleotides as building

More information

Replication Study Guide

Replication Study Guide Replication Study Guide This study guide is a written version of the material you have seen presented in the replication unit. Self-reproduction is a function of life that human-engineered systems have

More information

Biology Final Exam Study Guide: Semester 2

Biology Final Exam Study Guide: Semester 2 Biology Final Exam Study Guide: Semester 2 Questions 1. Scientific method: What does each of these entail? Investigation and Experimentation Problem Hypothesis Methods Results/Data Discussion/Conclusion

More information

Appendix C DNA Replication & Mitosis

Appendix C DNA Replication & Mitosis K.Muma Bio 6 Appendix C DNA Replication & Mitosis Study Objectives: Appendix C: DNA replication and Mitosis 1. Describe the structure of DNA and where it is found. 2. Explain complimentary base pairing:

More information

Cells (ScienceGHSGT1) 1. Which part of the cell provides energy through the process of cellular respiration?

Cells (ScienceGHSGT1) 1. Which part of the cell provides energy through the process of cellular respiration? Name: Date: 1. Which part of the cell provides energy through the process of cellular respiration? A. cell wall B. cytoplasm C. mitochondrion D. cell membrane 2. All cells must have a A. cell membrane.

More information

BIOLOGICAL MOLECULES OF LIFE

BIOLOGICAL MOLECULES OF LIFE BIOLOGICAL MOLECULES OF LIFE C A R B O H Y D R A T E S, L I P I D S, P R O T E I N S, A N D N U C L E I C A C I D S The Academic Support Center @ Daytona State College (Science 115, Page 1 of 29) Carbon

More information

The sequence of bases on the mrna is a code that determines the sequence of amino acids in the polypeptide being synthesized:

The sequence of bases on the mrna is a code that determines the sequence of amino acids in the polypeptide being synthesized: Module 3F Protein Synthesis So far in this unit, we have examined: How genes are transmitted from one generation to the next Where genes are located What genes are made of How genes are replicated How

More information

Comparing Plant And Animal Cells

Comparing Plant And Animal Cells Comparing Plant And Animal Cells http://khanacademy.org/video?v=hmwvj9x4gny Plant Cells shape - most plant cells are squarish or rectangular in shape. amyloplast (starch storage organelle)- an organelle

More information

Carbon-organic Compounds

Carbon-organic Compounds Elements in Cells The living substance of cells is made up of cytoplasm and the structures within it. About 96% of cytoplasm and its included structures are composed of the elements carbon, hydrogen, oxygen,

More information

Activity 7.21 Transcription factors

Activity 7.21 Transcription factors Purpose To consolidate understanding of protein synthesis. To explain the role of transcription factors and hormones in switching genes on and off. Play the transcription initiation complex game Regulation

More information

Chapter 3 Molecules of Cells

Chapter 3 Molecules of Cells Bio 100 Molecules of cells 1 Chapter 3 Molecules of Cells Compounds containing carbon are called organic compounds Molecules such as methane that are only composed of carbon and hydrogen are called hydrocarbons

More information

Forensic DNA Testing Terminology

Forensic DNA Testing Terminology Forensic DNA Testing Terminology ABI 310 Genetic Analyzer a capillary electrophoresis instrument used by forensic DNA laboratories to separate short tandem repeat (STR) loci on the basis of their size.

More information

Cell Structure & Function!

Cell Structure & Function! Cell Structure & Function! Chapter 3! The most exciting phrase to hear in science, the one that heralds new discoveries, is not 'Eureka!' but 'That's funny.! -- Isaac Asimov Animal Cell Plant Cell Cell

More information

DNA (genetic information in genes) RNA (copies of genes) proteins (functional molecules) directionality along the backbone 5 (phosphate) to 3 (OH)

DNA (genetic information in genes) RNA (copies of genes) proteins (functional molecules) directionality along the backbone 5 (phosphate) to 3 (OH) DNA, RNA, replication, translation, and transcription Overview Recall the central dogma of biology: DNA (genetic information in genes) RNA (copies of genes) proteins (functional molecules) DNA structure

More information

CCR Biology - Chapter 8 Practice Test - Summer 2012

CCR Biology - Chapter 8 Practice Test - Summer 2012 Name: Class: Date: CCR Biology - Chapter 8 Practice Test - Summer 2012 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. What did Hershey and Chase know

More information

1.5 page 3 DNA Replication S. Preston 1

1.5 page 3 DNA Replication S. Preston 1 AS Unit 1: Basic Biochemistry and Cell Organisation Name: Date: Topic 1.5 Nucleic Acids and their functions Page 3 l. DNA Replication 1. Go through PowerPoint 2. Read notes p2 and then watch the animation

More information

Regents Biology REGENTS REVIEW: PROTEIN SYNTHESIS

Regents Biology REGENTS REVIEW: PROTEIN SYNTHESIS Period Date REGENTS REVIEW: PROTEIN SYNTHESIS 1. The diagram at the right represents a portion of a type of organic molecule present in the cells of organisms. What will most likely happen if there is

More information

Bio 102 Practice Problems Genetic Code and Mutation

Bio 102 Practice Problems Genetic Code and Mutation Bio 102 Practice Problems Genetic Code and Mutation Multiple choice: Unless otherwise directed, circle the one best answer: 1. Beadle and Tatum mutagenized Neurospora to find strains that required arginine

More information

Alison Stewart 11/12/06 Prokaryotic Cells, Eukaryotic cells and HIV: Structures, Transcription and Transport Section Handout Discussion Week #7

Alison Stewart 11/12/06 Prokaryotic Cells, Eukaryotic cells and HIV: Structures, Transcription and Transport Section Handout Discussion Week #7 Alison Stewart 11/12/06 Prokaryotic Cells, Eukaryotic cells and HIV: Structures, Transcription and Transport Section Handout Discussion Week #7 Compare and contrast the organization of eukaryotic, prokaryotic

More information

NO CALCULATORS OR CELL PHONES ALLOWED

NO CALCULATORS OR CELL PHONES ALLOWED Biol 205 Exam 1 TEST FORM A Spring 2008 NAME Fill out both sides of the Scantron Sheet. On Side 2 be sure to indicate that you have TEST FORM A The answers to Part I should be placed on the SCANTRON SHEET.

More information

Chapter 5: The Structure and Function of Large Biological Molecules

Chapter 5: The Structure and Function of Large Biological Molecules Name Period Concept 5.1 Macromolecules are polymers, built from monomers 1. The large molecules of all living things fall into just four main classes. Name them. 2. Circle the three classes that are called

More information

K'NEX DNA Models. Developed by Dr. Gary Benson Department of Biomathematical Sciences Mount Sinai School of Medicine

K'NEX DNA Models. Developed by Dr. Gary Benson Department of Biomathematical Sciences Mount Sinai School of Medicine KNEX DNA Models Introduction Page 1 of 11 All photos by Kevin Kelliher. To download an Acrobat pdf version of this website Click here. K'NEX DNA Models Developed by Dr. Gary Benson Department of Biomathematical

More information

4Unit One. Metabolic Processes How chemistry becomes Biology! URLs.

4Unit One. Metabolic Processes How chemistry becomes Biology! URLs. 4Unit One URLs http://biology.clc.uc.edu/courses/bio104/cellresp.htm http://users.rcn.com/jkimball.ma.ultranet/biologypages/c/ CellularRespiration.html Chapter 4 http://tidepool.st.usm.edu/crswr/110respiration.html

More information

Eukaryotic Cell Structure. Section 7-3 p.179-187

Eukaryotic Cell Structure. Section 7-3 p.179-187 Eukaryotic Cell Structure Section 7-3 p.179-187 Group work vs. Cell Parts? Plasma membrane Cell wall Cellular Boundaries Fairly rigid structure located outside the plasma membrane that provides additional

More information

B2 1 Cells, Tissues and Organs

B2 1 Cells, Tissues and Organs B2 Cells, Tissues and Organs 5 minutes 5 marks Page of 7 Q. The diagram shows a bacterium. On the drawing, name the structures labelled A, B, C and D. (Total 4 marks) Q2. (a) The diagrams show cells containing

More information

Lecture Overview. Hydrogen Bonds. Special Properties of Water Molecules. Universal Solvent. ph Scale Illustrated. special properties of water

Lecture Overview. Hydrogen Bonds. Special Properties of Water Molecules. Universal Solvent. ph Scale Illustrated. special properties of water Lecture Overview special properties of water > water as a solvent > ph molecules of the cell > properties of carbon > carbohydrates > lipids > proteins > nucleic acids Hydrogen Bonds polarity of water

More information

Cell and Membrane Practice. A. chromosome B. gene C. mitochondrion D. vacuole

Cell and Membrane Practice. A. chromosome B. gene C. mitochondrion D. vacuole Name: ate: 1. Which structure is outside the nucleus of a cell and contains N?. chromosome. gene. mitochondrion. vacuole 2. potato core was placed in a beaker of water as shown in the figure below. Which

More information

Quick Hit Activity Using UIL Science Contests For Formative and Summative Assessments of Pre-AP and AP Biology Students

Quick Hit Activity Using UIL Science Contests For Formative and Summative Assessments of Pre-AP and AP Biology Students Quick Hit Activity Using UIL Science Contests For Formative and Summative Assessments of Pre-AP and AP Biology Students Activity Title: Quick Hit Goal of Activity: To perform formative and summative assessments

More information

PRESTWICK ACADEMY NATIONAL 5 BIOLOGY CELL BIOLOGY SUMMARY

PRESTWICK ACADEMY NATIONAL 5 BIOLOGY CELL BIOLOGY SUMMARY Name PRESTWICK ACADEMY NATIONAL 5 BIOLOGY CELL BIOLOGY SUMMARY Cell Structure Identify animal, plant, fungal and bacterial cell ultrastructure and know the structures functions. Plant cell Animal cell

More information

Keystone Biology Exam Information: Module A: Cell and Cell Processes

Keystone Biology Exam Information: Module A: Cell and Cell Processes Keystone Biology Exam Information: Module A: Cell and Cell Processes Basic Biological Principles- Day 1 Describe the characteristics of life shared by prokaryotic and eukaryotic organisms. Compare cellular

More information

Common Course Topics Biology 1406: Cell and Molecular Biology

Common Course Topics Biology 1406: Cell and Molecular Biology Common Course Topics Biology 1406: Cell and Molecular Biology 1. Introduction to biology --the scientific study of organisms --properties of life --assumptions, methods and limitations of science --underlying

More information

Name Class Date. What are the parts of a eukaryotic cell? What is the function of each part of a eukaryotic cell?

Name Class Date. What are the parts of a eukaryotic cell? What is the function of each part of a eukaryotic cell? CHAPTER 1 2 SECTION Cells: The Basic Units of Life Eukaryotic Cells BEFORE YOU READ After you read this section, you should be able to answer these questions: What are the parts of a eukaryotic cell? What

More information

Translation. Translation: Assembly of polypeptides on a ribosome

Translation. Translation: Assembly of polypeptides on a ribosome Translation Translation: Assembly of polypeptides on a ribosome Living cells devote more energy to the synthesis of proteins than to any other aspect of metabolism. About a third of the dry mass of a cell

More information