through 34. Indicate which ones you got correct with + or -. Use the grade breakdown to check your score.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "1. 2. 3. through 34. Indicate which ones you got correct with + or -. Use the grade breakdown to check your score."

Transcription

1 Take Practice Test: On a separate sheet of paper write down numbers through 34. Indicate which ones you got correct with + or -. Use the grade breakdown to check your score.

2 This is the Benchmark Grade Breakdown Grade # Correct Points Earned A B C D F

3 Standard 9D&9E Electrochemical Impulse & Neurons

4 1. (9d) Identify the cell below A.Cell Body B. Axon C. Dendrite D. Neuron

5 2. (9d) What is the function of the cerebrum? A. controls conscious and voluntary activities of the body. B. controls heart rate. C. controls blood pressure. D. controls breathing. Controls muscle coordination and homeostasis. Controls thought and conscious movements Receives messages from sense organs and causes appropriate response. Thalamus Hypothalamus Controls and analyzes hunger,thirst, fatigue, anger & body temperature. Medulla Oblongata Controls involuntary body movements like heart beat, breathing, digestion etc.

6 3. (9d)What is the function of the central nervous system? A. To relay messages B. To process information C. To analyze information D. all of the above

7 4. (9e) Neurons are categorized by the A.direction in which they carry impulse. B. amount of metabolic activity takes place. C. number of impulses or dendrites that branch out.

8 5. (9d) What is the function of the neurotransmitters? A. to transmit nerve impulses through the dendrites. B. to stimulate the production of epinephrine. C. to transmit nerve impulses across synapses. D. none of the above

9 6. (9e) Sensory receptors that are sensitive to chemicals are found in the A. Skin,body core & hypothalamus. B. Skin, skeletal muscles & ears C. Eyes. D. Nose and taste buds.

10 7. (9e) In the reflex arc or action illustrated in the diagram below. What does X represent? A. Sensory Neuron B. Motor Neuron X C. Interneuron D.Parasympathetic Nervous System

11 8. 9d Which of the following best describes the direction and sequence of movement of a traveling nerve impulse? A. axon,cell body,dendrites,synapse B. dendrites,cell body,axon,synapse C. dendrites,axon,cell body,synapse D. Cell body,dendrites,synapse,axon

12 9. (9e) C represents which type of nerve? B A C A. Sensory Neuron B. Motor Neuron C. Interneuron D.All of the above

13 Standard 9B & 9C Endocrine Feedback System

14 10. 9B Which system coordinates the body s response to changes in its internal and external environment? A. Endocrine System B. Nervous System C. Lymphatic System D. Both A & B

15 11. (9c) Which gland fails to produce enough of its hormone in the disease diabetes mellitus? A. adrenal B. hypothalamus C. pancreas D. parathyroid

16 12. 9C Feedback inhibition means that an increase in a substances will A. Stop production of another substance B. Increase the production of another substances C. Increase production of that substance D. Decrease production of that substance

17 13. 9C Which process enables the body to maintain a stable body temp? A. The parasympathetic nervous system B. The sumpathetic nervous system C. Feedback inhibition D. Action potential

18 14. 9B The ability to move your right hand is controlled by the A. Left hemisphere of the cerebrum B. Right hemisphere of the cerebrum C. Both the left and right hemisphere of the cerebrum D. Neither hemisphere of the cerebrum

19 15.9C Which system in a human is responsible for producing hormones from glands, to regulate metabolism, growth, and sexual development? A. Circulatory B. Digestive C. Endocrine D. Respiratory

20 Standard 9A Nutrients & Waste Removal

21 16. (9a) The ( ) is not necessary for removing urea from the body. Circulatory system liver heart kidney

22 17. (9a) Which of the following is the correct order of nutrient (food) flow from the mouth to the cells? A.Mouth, esophagus, small intestine, stomach, cells & bloodstream. B.Mouth, trachea, esophagus, stomach, large intestine, small intestine & colon. C.Mouth, stomach, large intestine, bloodstream & cells. D.Mouth, esophagus, stomach, small intestine, bloodstream & cells.

23 18. (9a) Carbon dioxide is Not removed from the the body through which of the following? Circulatory system Lungs Excretory System kidney The Order of Air Flow in Lungs Nose & Mouth Pharynx Larynx Trachea Bronchus Bronchioles Alveoli

24 Standard 10A & 10D Viruses & Bacteria 1 st Line of Defense

25 19. (10a) is an enzyme found on the skin, in the saliva and in tears that kills bacteria by breaking down their cell wall. A.Antigens B.Amylase C.Lysozymes D.Lysosomes

26 20. (10a) Which of the following is not a way that the skin acts as a nonspecific defense against disease? A.Production of sweat B.Forms an outer layer C.Production of antibodies D.Production of lysozymes

27 21. (10a) The body s first line of defense against disease is? A.Killer T Cells B.Antibodies C.The skin D.Interferon E.Roving macrophages

28 22. (10d) Unlike lytic viruses, lysogenic viruses do NOT A.Injected their genetic material into the host cell. B.Enter the lytic cycle. C.Lyse the host cell right away. D.Infect host cells.

29 23. (10d) Antibiotics are used to treat infectious diseases caused by A.fungi B.viruses C.bacteria D.Bacteria & viruses

30 24. (10d) Interferon is a natural chemical used primarily to fight infections. A.fungal B.viral C.bacterial D.Bacterial & viral

31 25. (10d) The cell structure below is a A.Plant Cell B.Virus C.Animal Cell D.Bacteriophage E.Bacterial Cell

32 Standard 10B & 10C The Lines of Defense Against Viruses & Bacteria

33 26. (10c) A vaccine contains A.Antibodies B.Dying or weak viruses C.antibiotics D.Fully potent fungus tissue

34 27. (10b) Which of the following is the function of antibodies in the immune response? A.Antibodies produce antibiotics. B.Antibodies attach to antigens and attract phagocytes which engulf & destroy the antigen. C.Antibodies produce interferon.

35 28. (10c) An infectious disease is one caused by A.Heredity B.Materials in the environment C.Pathogens E D.Hemophilia

36 29. (10c) A person who has received a vaccine against polio A.Is able to produce antibodies against polio. B.Has polio antibodies in the blood. C.Has antipolio killer T cells in blood. D.Is more susceptible to the polio virus than someone who has not had the vaccine.

37 Standard 10E & 10F HIV & The Immune Response

38 30. (10f) Cells that are directly responsible for the production of antibodies are A.Red Blood Cells B.Phagocytes C.T-cells D.B-cells

39 31. (10e) HIV weakens the immune system by killing A.Antibodies B.B Cells C.Helper T Cells D.Killer T Cells Copy Humoral Immunity Step 6: Macrophage Helper T cell assists the activated B cell to develop into an antibodyproducing plasma cell.

40 32. (10e) HIV spreads through the body by A. Replicating inside the cells of the immune system. B.Preventing the body from producing antibodies against HIV. C.Causing the body to have asthma attacks. D.Strengthening the immune system.

41 33. (10e) Zidovudine (AZT) is a drug that stops an enzyme that HIV needs to multiply. What effect would you expect AZT to have on the number of T cells in an HIVinfected person s blood and immune system? A.AZT should increase T cells. B.AZT should decrease T cells. C.AZT has no effect on T cells because it decreases plasma cells.

42 34. (10e) White blood cells that bind to infected cells and secrete chemicals that disrupt the cell membranes of these cells are termed A. Helper T-cells B. Killer T-cells C. Macrophages D. plasma Cells

43 Body Systems Practice Test 1. D 11. C 21. C 31. C 2. A 12. D 22. C 32. A 3. D 13. C 23. C 33. A 4. A 14. A 24. B 34. B 5. C 15. C 25. E 6. D 16. B 26. B 7. C 17. D 27. B 8. B 18. D 28. C 9. A 19. C 29. A 10. D 20. C 30. D

THE HUMAN BODY SYSTEMS

THE HUMAN BODY SYSTEMS Name Period Date THE HUMAN BODY SYSTEMS System Function Diagram Major Organs Digestive 1. take in food (ingestion) 2. digest food into smaller molecules and absorb nutrients 3. remove undigestable food

More information

Engage: Brainstorming Body Systems. Record the structures and function of each body system in the table below.

Engage: Brainstorming Body Systems. Record the structures and function of each body system in the table below. Engage: Brainstorming Body s Record the structures and function of each body system in the table below. Body Nervous Circulatory Excretory Immune Digestive Respiratory Skeletal Muscular Endocrine Integumentary

More information

Introduction to Animal Systems

Introduction to Animal Systems Human Body Systems Introduction to Animal Systems Recurring Themes in Biology 1. Correlation between structure and function( seen at many levels) 2. Life is organized at many levels from Smallest ----

More information

By Casey Schmidt and Wendy Ford

By Casey Schmidt and Wendy Ford By Casey Schmidt and Wendy Ford Body systems Digestive System Circulatory System Respiratory System Excretory System Immune System Reproductive System Nervous System Muscular System Skeletal System Endocrine

More information

10. T and B cells are types of a. endocrine cells. c. lymphocytes. b. platelets. d. complement cells.

10. T and B cells are types of a. endocrine cells. c. lymphocytes. b. platelets. d. complement cells. Virus and Immune System Review Directions: Write your answers on a separate piece of paper. 1. Why does a cut in the skin threaten the body s nonspecific defenses against disease? a. If a cut bleeds, disease-fighting

More information

BIO 137: CHAPTER 1 OBJECTIVES

BIO 137: CHAPTER 1 OBJECTIVES BIO 137: CHAPTER 1 OBJECTIVES 1. Define the terms anatomy and physiology, and explain their relationship using an example of a human structure with its corresponding function. A. ANATOMY = the study of

More information

Integration and Coordination of the Human Body. Nervous System

Integration and Coordination of the Human Body. Nervous System I. General Info Integration and Coordination of the Human Body A. Both the and system are responsible for maintaining 1. Homeostasis is the process by which organisms keep internal conditions despite changes

More information

2161-1 - Page 1. Name: 1) Choose the disease that is most closely related to the given phrase. Questions 10 and 11 refer to the following:

2161-1 - Page 1. Name: 1) Choose the disease that is most closely related to the given phrase. Questions 10 and 11 refer to the following: Name: 2161-1 - Page 1 1) Choose the disease that is most closely related to the given phrase. a disease of the bone marrow characterized by uncontrolled production of white blood cells A) meningitis B)

More information

The Immune System. 2 Types of Defense Mechanisms. Lines of Defense. Line of Defense. Lines of Defense

The Immune System. 2 Types of Defense Mechanisms. Lines of Defense. Line of Defense. Lines of Defense The Immune System 2 Types of Defense Mechanisms Immune System the system that fights infection by producing cells to inactivate foreign substances to avoid infection and disease. Immunity the body s ability

More information

AP Biology I. Nervous System Notes

AP Biology I. Nervous System Notes AP Biology I. Nervous System Notes 1. General information: passage of information occurs in two ways: Nerves - process and send information fast (eg. stepping on a tack) Hormones - process and send information

More information

ORGAN SYSTEMS OF THE BODY

ORGAN SYSTEMS OF THE BODY ORGAN SYSTEMS OF THE BODY DEFINITIONS AND CONCEPTS A. Organ a structure made up of two or more kinds of tissues organized in such a way that they can together perform a more complex function that can any

More information

The Lymphatic System and Body Defenses

The Lymphatic System and Body Defenses o The Lymphatic System and Body Defenses Lymphatic system Anatomy Non specific defenses o The Lymphatic System Consists of two semi-independent parts Lymphatic vessels Lymphoid tissues and organs Lymphatic

More information

Questions on The Nervous System and Gas Exchange

Questions on The Nervous System and Gas Exchange Name: Questions on The Nervous System and Gas Exchange Directions: The following questions are taken from previous IB Final Papers on Topics 6.4 (Gas Exchange) and 6.5 (Nerves, hormones and homeostasis).

More information

1. Give the name and functions of the structure labeled A on the diagram. 2. Give the name and functions of the structure labeled B on the diagram.

1. Give the name and functions of the structure labeled A on the diagram. 2. Give the name and functions of the structure labeled B on the diagram. 2013 ANATOMY & PHYSIOLOGY Sample Tournament Station A: Use the diagram in answering Questions 1-5. 1. Give the name and functions of the structure labeled A on the diagram. 2. Give the name and functions

More information

Part 1: Introduction Tell the name of your organ system and describe the major functions.

Part 1: Introduction Tell the name of your organ system and describe the major functions. Team Members: System: Your team s job is prepare a presentation to educate your classmates about one of the body systems that makes up the human body. Your presentation must include the following requirements:

More information

One of the more complex systems we re looking at. An immune response (a response to a pathogen) can be of two types:

One of the more complex systems we re looking at. An immune response (a response to a pathogen) can be of two types: Immune system. One of the more complex systems we re looking at. An immune response (a response to a pathogen) can be of two types: (pathogen - disease causing organism) 1) Non specific. Anything foreign

More information

Human Body Systems Project By Eva McLanahan

Human Body Systems Project By Eva McLanahan Human Body Systems Project By Eva McLanahan Students will work in groups to research one of the eleven body systems as found in Holt, Rinehart, and Winston Modern Biology (2002). Research will focus on

More information

Immune System Memory Game

Immune System Memory Game Immune System Memory Game Recommended Age: 12 years old Time: 45 minutes Everyday our bodies come in contact with millions of tiny organisms and particles that could potentially make us sick. Despite this,

More information

The Immune System and Disease

The Immune System and Disease Chapter 40 The Immune System and Disease Section 40 1 Infectious Disease (pages 1029 1033) This section describes the causes of disease and explains how infectious diseases are transmitted Introduction

More information

Diagram 2(i): Structure of the Neuron

Diagram 2(i): Structure of the Neuron Diagram 2(i): Structure of the Neuron Generally speaking, we can divide the nervous system into different parts, according to location and function. So far we have mentioned the central nervous system

More information

Essentials of Human Anatomy & Physiology. 7 th edition Marieb, Elaine, 2003. Chapters 10-11. Lab Manual, 2 nd edition and coloring book, 7 th edition

Essentials of Human Anatomy & Physiology. 7 th edition Marieb, Elaine, 2003. Chapters 10-11. Lab Manual, 2 nd edition and coloring book, 7 th edition Topic/Unit: Anatomy & Physiology Circulatory System Curricular Goals/ Learning Outcomes: Students will be able to identify the composition of blood and its function. Students will be able to differentiate

More information

Name: Teacher: Olsen Hour:

Name: Teacher: Olsen Hour: Name: Teacher: Olsen Hour: The Nervous System: Part 1 Textbook p216-225 41 In all exercises, quizzes and tests in this class, always answer in your own words. That is the only way that you can show that

More information

Endocrine System: Practice Questions #1

Endocrine System: Practice Questions #1 Endocrine System: Practice Questions #1 1. Removing part of gland D would most likely result in A. a decrease in the secretions of other glands B. a decrease in the blood calcium level C. an increase in

More information

HUMAN ANATOMY for CNA's & HHA's

HUMAN ANATOMY for CNA's & HHA's HUMAN ANATOMY for CNA's & HHA's INTRODUCTION Anatomy is the study of the structure of the organs and tissues of the human body. Our bodies are made up of tiny, microscopic building blocks called cells.

More information

D.U.C. Assist. Lec. Faculty of Dentistry General Physiology Ihsan Dhari. The Autonomic Nervous System

D.U.C. Assist. Lec. Faculty of Dentistry General Physiology Ihsan Dhari. The Autonomic Nervous System The Autonomic Nervous System The portion of the nervous system that controls most visceral functions of the body is called the autonomic nervous system. This system helps to control arterial pressure,

More information

CHAPTER 35 HUMAN IMMUNE SYSTEM STANDARDS:SC.912.L.14.52 & SC.912.L.14.6

CHAPTER 35 HUMAN IMMUNE SYSTEM STANDARDS:SC.912.L.14.52 & SC.912.L.14.6 CHAPTER 35 HUMAN IMMUNE SYSTEM STANDARDS:SC.912.L.14.52 & SC.912.L.14.6 SECTION 1 - Infectious Disease 1.Identify the causes of infectious disease. 2.Explain how infectious diseases are spread. Causes

More information

Nervous System: PNS and CNS

Nervous System: PNS and CNS Nervous System: PNS and CNS Biology 105 Lecture 10 Chapter 8 Outline I. Central Nervous System vs Peripheral Nervous System II. Peripheral Nervous System A. Somatic Nervous System B. Autonomic Nervous

More information

7 TH GRADE FINAL EXAM PRACTICE TEST. Part I: Cells. 1. The cell grows to its mature size during. a. mitosis b. prophase c. telophase d.

7 TH GRADE FINAL EXAM PRACTICE TEST. Part I: Cells. 1. The cell grows to its mature size during. a. mitosis b. prophase c. telophase d. 7 TH GRADE FINAL EXAM PRACTICE TEST Part I: Cells 1. The cell grows to its mature size during a. mitosis b. prophase c. telophase d. interphase 2. The final stage of the cell cycle is called a. interphase

More information

GRADE 8 STUDY PACKET IMMUNE SYSTEM SC.6.L.14.5 AA

GRADE 8 STUDY PACKET IMMUNE SYSTEM SC.6.L.14.5 AA GRADE 8 STUDY PACKET IMMUNE SYSTEM SC.6.L.14.5 AA SC.6.L.14.5 AA Identify and investigate the general functions of the major systems of the human body (digestive, respiratory, circulatory, reproductive,

More information

Immunity Unit Test Z

Immunity Unit Test Z Immunity Unit Test Z Name MB Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Which of the pathogens in Figure 31.1 cause disease by taking over healthy

More information

Investigating the Human Body On-site student activities: Years 7-8 Investigating the Human Body On-site student activities Years 7 8

Investigating the Human Body On-site student activities: Years 7-8 Investigating the Human Body On-site student activities Years 7 8 Investigating the Human Body On-site student activities Years 7 8 Student activity (and record) sheets have been developed with alternative themes for students to use as guides and focus material during

More information

THE GI TRACT IS A CONTINUOUS MULTILAYERED TUBE EXTENDING FROM THE MOUTH TO THE ANUS THAT IS SUPPORTED AND PARTIALLY COVERED BY THE PERITONEUM.

THE GI TRACT IS A CONTINUOUS MULTILAYERED TUBE EXTENDING FROM THE MOUTH TO THE ANUS THAT IS SUPPORTED AND PARTIALLY COVERED BY THE PERITONEUM. THE GI TRACT IS A CONTINUOUS MULTILAYERED TUBE EXTENDING FROM THE MOUTH TO THE ANUS THAT IS SUPPORTED AND PARTIALLY COVERED BY THE PERITONEUM. OVERVIEW OF THE DIGESTIVE SYSTEM Two groups of organs compose

More information

Chapter 15. The Autonomic Nervous. The Autonomic Nervous System. Autonomic Motor Pathways. ANS vs. SNS

Chapter 15. The Autonomic Nervous. The Autonomic Nervous System. Autonomic Motor Pathways. ANS vs. SNS The Autonomic Nervous System Chapter 15 The subconscious involuntary nervous system Regulates activity of smooth muscle, cardiac muscle & certain glands The Autonomic Nervous System 1 2 ANS vs. SNS Somatic

More information

Name Class Date Laboratory Investigation 24A Chapter 24A: Human Skin

Name Class Date Laboratory Investigation 24A Chapter 24A: Human Skin Name Class Date Laboratory Investigation 24A Chapter 24A: Human Skin Human Anatomy & Physiology: Integumentary System You may refer to pages 386-394 in your textbook for a general discussion of the integumentary

More information

Human Immunity. How our body s cells defend against microbial and viral invaders

Human Immunity. How our body s cells defend against microbial and viral invaders Human Immunity How our body s cells defend against microbial and viral invaders What is Immunity? The word immunity comes from the Latin immunus meaning free of burden. Thus; it is a body s general ability

More information

Lymphatic System - Structures

Lymphatic System - Structures Lymphatic System - Structures Lymphatic vessels Lymphatic tissues and organs 1 Lymphatic System - Functions Returns leaked plasma to blood vessels Cleanses lymph of bacteria & other foreign matter Provides

More information

NERVOUS SYSTEM B 1. Which of the following is controlled by the somatic nervous system? A. rate of heartbeat B. contraction of skeletal muscles C.

NERVOUS SYSTEM B 1. Which of the following is controlled by the somatic nervous system? A. rate of heartbeat B. contraction of skeletal muscles C. NERVOUS SYSTEM B 1. Which of the following is controlled by the somatic nervous system? A. rate of heartbeat B. contraction of skeletal muscles C. increased blood flow to muscle tissue D. movement of food

More information

U N IT 10 NE RVOUS SYS TE M REVIEW 1. Which of the following is controlled by the somatic nervous system? A. rate of heartbeat B.

U N IT 10 NE RVOUS SYS TE M REVIEW 1. Which of the following is controlled by the somatic nervous system? A. rate of heartbeat B. U N IT 10 NE RVOUS SYS TE M REVIEW 1. Which of the following is controlled by the somatic nervous system? A. rate of heartbeat B. contraction of skeletal muscles C. increased blood flow to muscle tissue

More information

The Body s Defenses CHAPTER 24

The Body s Defenses CHAPTER 24 CHAPTER 24 The Body s Defenses PowerPoint Lectures for Essential Biology, Third Edition Neil Campbell, Jane Reece, and Eric Simon Essential Biology with Physiology, Second Edition Neil Campbell, Jane Reece,

More information

67 The Human Skeleton

67 The Human Skeleton 67 The Human Skeleton Skull SCIENCE EXPLORER Focus on Life Science Prentice-Hall, Inc. Clavicle (collarbone) Scapula (shoulder blade) Carpals Metacarpals Phalanges Femur Tibia Humerus Ulna Sternum (breastbone)

More information

Nerve Tissue. Muscle Tissue. Connective Tissue

Nerve Tissue. Muscle Tissue. Connective Tissue Human Body Tissues Levels of Organization 1. Cells 2. = groups of similar cells that perform a 3. Organ = 4. = group of organs Four Major Tissues 1. 2. 3. 4. Epithelial Tissue Nerve Tissue Muscle Tissue

More information

Autonomic Nervous System Dr. Ali Ebneshahidi

Autonomic Nervous System Dr. Ali Ebneshahidi Autonomic Nervous System Dr. Ali Ebneshahidi Nervous System Divisions of the nervous system The human nervous system consists of the central nervous System (CNS) and the Peripheral Nervous System (PNS).

More information

11/20/2011. Outline. Immune System Function. Terminology. Two Types of Immune Defense. Innate Immunity = Non Specific

11/20/2011. Outline. Immune System Function. Terminology. Two Types of Immune Defense. Innate Immunity = Non Specific Chapter 43 Immune System Outline I. Nonspecific Defenses A. Barrier B. Protective proteins C. Phagocytes D. Natural killer cells E. Inflammatory reaction II. Specific Defenses A. B cells Antibody mediated

More information

Control and Coordination

Control and Coordination CHAPTER 7 Control and Coordination Living organisms respond and react to various stimuli like heat, light, cold, touch, pressure etc. Plants and animals both respond to stimuli but in different manner.

More information

Anatomy and Physiology (ANPY) CTY Course Syllabus

Anatomy and Physiology (ANPY) CTY Course Syllabus Anatomy and Physiology (ANPY) CTY Course Syllabus When Key Points / Objectives Content Day 1 INTRODUCTION HOMEOSTASIS LEVELS OF ORGANIZATION Day 2 CELLULAR AND MOLECULAR BIOLOGY GENETICS Day 3 INTEGUMENTARY

More information

31.1 The Neuron. BUILD Vocabulary. Lesson Objectives

31.1 The Neuron. BUILD Vocabulary. Lesson Objectives Name Class Date 31.1 The Neuron Lesson Objectives Identify the functions of the nervous system. Describe the function of neurons. Describe how a nerve impulse is transmitted. BUILD Vocabulary A. The chart

More information

North Bergen School District Benchmarks

North Bergen School District Benchmarks Grade: 10,11, and 12 Subject: Anatomy and Physiology First Marking Period Define anatomy and physiology, and describe various subspecialties of each discipline. Describe the five basic functions of living

More information

Chapter 15 Anatomy and Physiology Lecture

Chapter 15 Anatomy and Physiology Lecture 1 THE AUTONOMIC NERVOUS SYSTEM Chapter 15 Anatomy and Physiology Lecture 2 THE AUTONOMIC NERVOUS SYSTEM Autonomic Nervous System (ANS) regulates the activity of smooth muscles, cardiac muscles, and certain

More information

National 3- Multicellular Organisms Revision

National 3- Multicellular Organisms Revision National 3- Multicellular Organisms Revision Key Area 1: Structure and function of organs and organ systems and their role in sustaining life. What you must know: The basic structure and functions of main

More information

Brain & Mind. Bicester Community College Science Department

Brain & Mind. Bicester Community College Science Department B6 Brain & Mind B6 Key Questions How do animals respond to changes in their environment? How is information passed through the nervous system? What can we learn through conditioning? How do humans develop

More information

The Human Immune System

The Human Immune System The Human Immune System What is the immune system? The body s defense against disease causing organisms, malfunctioning cells, and foreign particles The First Line of Defense Skin The dead, outer layer

More information

Chetek-Weyerhaeuser High School

Chetek-Weyerhaeuser High School Chetek-Weyerhaeuser High School Anatomy and Physiology Units and Anatomy and Physiology A Unit 1 Introduction to Human Anatomy and Physiology (6 days) Essential Question: How do the systems of the human

More information

Class 10- Control and Coordination

Class 10- Control and Coordination Class 10- Control and Coordination The changes in the environment to which living organisms respond are called stimuli. Eg :- heat, cold, sound, smell, taste, touch, pressure, gravity, water etc. Living

More information

FUNCTIONAL ORGANIZATION OF THE HUMAN BODY The Internal Environment

FUNCTIONAL ORGANIZATION OF THE HUMAN BODY The Internal Environment FUNCTIONAL ORGANIZATION OF THE HUMAN BODY The Internal Environment Physiology is the study of function in living matter; it attempts to explain the physical and chemical factors that are responsible for

More information

Chapter 15. Autonomic Nervous System (ANS) and Visceral Reflexes. general properties Anatomy. Autonomic effects on target organs

Chapter 15. Autonomic Nervous System (ANS) and Visceral Reflexes. general properties Anatomy. Autonomic effects on target organs Chapter 15 Autonomic Nervous System (ANS) and Visceral Reflexes general properties Anatomy Autonomic effects on target organs Central control of autonomic function 15-1 Copyright (c) The McGraw-Hill Companies,

More information

The Immune System: A Tutorial

The Immune System: A Tutorial The Immune System: A Tutorial Modeling and Simulation of Biological Systems 21-366B Shlomo Ta asan Images taken from http://rex.nci.nih.gov/behindthenews/uis/uisframe.htm http://copewithcytokines.de/ The

More information

1) Siderophores are bacterial proteins that compete with animal A) Antibodies. B) Red blood cells. C) Transferrin. D) White blood cells. E) Receptors.

1) Siderophores are bacterial proteins that compete with animal A) Antibodies. B) Red blood cells. C) Transferrin. D) White blood cells. E) Receptors. Prof. Lester s BIOL 210 Practice Exam 4 (There is no answer key. Please do not email or ask me for answers.) Chapters 15, 16, 17, 19, HIV/AIDS, TB, Quorum Sensing 1) Siderophores are bacterial proteins

More information

Functions of Blood. Collects O 2 from lungs, nutrients from digestive tract, and waste products from tissues Helps maintain homeostasis

Functions of Blood. Collects O 2 from lungs, nutrients from digestive tract, and waste products from tissues Helps maintain homeostasis Blood Objectives Describe the functions of blood Describe blood plasma Explain the functions of red blood cells, white blood cells, and platelets Summarize the process of blood clotting What is Blood?

More information

The Circulatory System. Chapter 17 Lesson 1

The Circulatory System. Chapter 17 Lesson 1 The Circulatory System Chapter 17 Lesson 1 Functions of the Circulatory System Your circulatory system maintains an internal environment in which all the cells in your body are nourished. As your heart

More information

Bio 348 Human Anatomy & Physiology Lapsansky 2014

Bio 348 Human Anatomy & Physiology Lapsansky 2014 LEARNING OBJECTIVES NOTE: Please review the objectives for both the lecture and lab in preparation for lecture exams. Although lab questions will not be on the lecture exams, many of the objectives overlap,

More information

Cardiovascular System

Cardiovascular System Cardiovascular System The cardiovascular systems function is to pump blood and deliver it to the rest of the body. The cardiovascular system is most closely related to the circulatory system. The blood

More information

Response to Stress Graphics are used with permission of: Pearson Education Inc., publishing as Benjamin Cummings (http://www.aw-bc.

Response to Stress Graphics are used with permission of: Pearson Education Inc., publishing as Benjamin Cummings (http://www.aw-bc. Response to Stress Graphics are used with permission of: Pearson Education Inc., publishing as Benjamin Cummings (http://www.aw-bc.com) Page 1. Introduction When there is an overwhelming threat to the

More information

2014 ANATOMY & PHYSIOLOGY Sample Tournament

2014 ANATOMY & PHYSIOLOGY Sample Tournament 2014 ANATOMY & PHYSIOLOGY Sample Tournament Station A: Neurons and Reflex Arc Diagram 1 Diagram 2 Use the Diagram 1 in answering Questions 1-5. 1. Give the name and functions of the structure labeled A

More information

REVIEW for BIOLOGY UNIT TEST

REVIEW for BIOLOGY UNIT TEST REVIEW for BIOLOGY UNIT TEST NOTE: The Unit Test will cover everything we have learned in the Biology Unit, starting from cell structures, cell division, various organ systems, disorders, organ donation,

More information

Name Date Class. This section explains what kinds of organisms cause infectious disease and how infectious diseases are spread.

Name Date Class. This section explains what kinds of organisms cause infectious disease and how infectious diseases are spread. Fighting Disease Name Date Class Infectious Disease This section explains what kinds of organisms cause infectious disease and how infectious diseases are spread. Use Target Reading Skills Before you read,

More information

If you have a cold or the flu, you can spread the sickness to someone else. How does the sickness spread? Write your ideas on the lines below.

If you have a cold or the flu, you can spread the sickness to someone else. How does the sickness spread? Write your ideas on the lines below. The Immune System Textbook pages 100 109 Before You Read Section 3.1 Summary If you have a cold or the flu, you can spread the sickness to someone else. How does the sickness spread? Write your ideas on

More information

ANIMALS FORM & FUNCTION BODY DEFENSES NONSPECIFIC DEFENSES PHYSICAL BARRIERS PHAGOCYTES. Animals Form & Function Activity #4 page 1

ANIMALS FORM & FUNCTION BODY DEFENSES NONSPECIFIC DEFENSES PHYSICAL BARRIERS PHAGOCYTES. Animals Form & Function Activity #4 page 1 AP BIOLOGY ANIMALS FORM & FUNCTION ACTIVITY #4 NAME DATE HOUR BODY DEFENSES NONSPECIFIC DEFENSES PHYSICAL BARRIERS PHAGOCYTES Animals Form & Function Activity #4 page 1 INFLAMMATORY RESPONSE ANTIMICROBIAL

More information

CHAPTER 9 BODY ORGANIZATION

CHAPTER 9 BODY ORGANIZATION CHAPTER 9 BODY ORGANIZATION Objectives Identify the meaning of 10 or more terms relating to the organization of the body Describe the properties of life Describe the function for the structures of the

More information

Unit 9: The Lymphatic and Immune Systems NURSING PHYSIOLOGY (NRSG237)

Unit 9: The Lymphatic and Immune Systems NURSING PHYSIOLOGY (NRSG237) Unit 9: The Lymphatic and Immune Systems Dr. Moattar Raza Rizvi NURSING PHYSIOLOGY (NRSG237) Functions: Transports Excess Interstitial Fluid Back to Bloodstream Lymphatic vessels collect lymph from loose

More information

Topic 4: Digestion and Nutrition

Topic 4: Digestion and Nutrition Topic 4: Digestion and Nutrition THE CONTENTS OF FOOD Food contains nutrients: Nutrients include: 1. 2. 3. 4. 5. Nutrients must be small enough to enter our cells. If they are too large they must be digested

More information

Investigating the Human Body On-site student activities: Years 9, 10 & VCE Investigating the Human Body On-site student activities Years 9, 10 & VCE

Investigating the Human Body On-site student activities: Years 9, 10 & VCE Investigating the Human Body On-site student activities Years 9, 10 & VCE Investigating the Human Body On-site student activities Years 9, 10 & VCE Student activity (and record) sheets have been developed with alternative themes for students to use as guides and focus material

More information

X-Plain Pediatric Tuberculosis Reference Summary

X-Plain Pediatric Tuberculosis Reference Summary X-Plain Pediatric Tuberculosis Reference Summary Introduction Tuberculosis, or TB, is a bacterial infection that causes more deaths in the world than any other infectious disease. When a child gets TB,

More information

the progressive decline in function and performance which accompanies advancing years

the progressive decline in function and performance which accompanies advancing years Ageing: the progressive decline in function and performance which accompanies advancing years The survival rate against age can be shown in the following graph: Percentage Survival verses Age Percentage

More information

Fundamentals of Anatomy & Physiology Course Outline, Objectives and Accreditation Information

Fundamentals of Anatomy & Physiology Course Outline, Objectives and Accreditation Information 201 Webster Building 3411 Silverside Road Wilmington, DE 19810 Phone: 1-888-658-6641 Fax: 1-302-477-9744 learn@corexcel.com www.corexcel.com Course Outline, Objectives and Accreditation Information Chapter

More information

Chapter 7: The Nervous System

Chapter 7: The Nervous System Chapter 7: The Nervous System Objectives Discuss the general organization of the nervous system Describe the structure & function of a nerve Draw and label the pathways involved in a withdraw reflex Define

More information

Eating, pooping, and peeing THE DIGESTIVE SYSTEM

Eating, pooping, and peeing THE DIGESTIVE SYSTEM THE DIGESTIVE SYSTEM Ingested food is not technically in the body until it is absorbed so it needs to be: Mechanically and chemically reduced Transported by the blood to the cells Large portions are not

More information

Slide 4: Forebrain Structures. Slide 5: 4 Lobes of the Cerebral Cortex. Slide 6: The Cerebral Hemispheres (L & R)

Slide 4: Forebrain Structures. Slide 5: 4 Lobes of the Cerebral Cortex. Slide 6: The Cerebral Hemispheres (L & R) Slide 1: [Film Clip: The Brain #2- Phineas Gage] Integrated Bodily Communications Within Brain (Hemispheres and structures) The remaining Nervous System Endocrine System (Hormonal communication) Our bodies-

More information

Supplemental Material CBE Life Sciences Education. Su et al.

Supplemental Material CBE Life Sciences Education. Su et al. Supplemental Material CBE Life Sciences Education Su et al. APPENDIX Human Body's Immune System Test This test consists of 31 questions, with only 1 answer to be selected for each question. Please select

More information

ANATOMY AND PHYSIOLOGY

ANATOMY AND PHYSIOLOGY ANATOMY AND PHYSIOLOGY Placement: First Year Theory - Anatomy: 60 Physiology: 60 Course Description -The course is designed to assist students to acquire the knowledge of the normal Structure of human

More information

Bio 20 Chapter 11 Workbook Blood and the Immune System Ms. Nyboer

Bio 20 Chapter 11 Workbook Blood and the Immune System Ms. Nyboer Bio 20 Chapter 11 Workbook Blood and the Immune System Ms. Nyboer Name: Part A: Components of Blood 1. List the 3 plasma proteins and describe the function of each Albumins osmotic balance Globulins antibodies,

More information

IMMUNOTHERAPY FOR THE TREATMENT OF LUNG CANCER

IMMUNOTHERAPY FOR THE TREATMENT OF LUNG CANCER IMMUNOTHERAPY FOR THE TREATMENT OF LUNG CANCER BOOKLET SUPPLEMENT Immunotherapy Immunotherapy is one of the most exciting new approaches for treating several types of cancer, including lung cancer. Immunotherapies

More information

Human Body Vocabulary Words Week 1

Human Body Vocabulary Words Week 1 Vocabulary Words Week 1 1. arteries Any of the blood vessels that carry blood away from the heart to all parts of the body 2. heart The muscular organ inside the chest that pumps blood through the body

More information

Recognise phagocytes and lymphocytes under the light microscope;

Recognise phagocytes and lymphocytes under the light microscope; Immunity The immune system Vaccination Learning Objective Recognise phagocytes and lymphocytes under the light microscope; The following micrographs show as to how different types of phagocytes and lymphocytes

More information

Anatomy and Physiology (ANPY) CTY: Academic Explorations Grades 7 and 8

Anatomy and Physiology (ANPY) CTY: Academic Explorations Grades 7 and 8 Anatomy and Physiology (ANPY) CTY: Academic Explorations Grades 7 and 8 Text: Mader s Understanding Human Anatomy & Physiology; 7 th Edition. TOPIC/OBJECTIVES HOW 1 Welcome and Introduction Ice Breaker

More information

Anatomy and Physiology

Anatomy and Physiology Learning Activities It is important that you do not lecture all of the time. If you employ a variety of teaching styles, your students will stay focused better and they will find it easier to process the

More information

The Lymphatic System

The Lymphatic System The Lymphatic System Transports escaped fluids back to the blood Plays essential roles in body defense and resistance to disease Lymph excess tissue fluid carried by lymphatic vessels Properties of lymphatic

More information

What is the basic component of the brain and spinal cord communication system?

What is the basic component of the brain and spinal cord communication system? EXPLORING PSYCHOLOGY David Myers The Biology of Mind Chapter 2 Neural Communication Neurons How Neurons Communicate How Neurotransmitters Influence Us The Nervous System The Peripheral Nervous System The

More information

Class 10 NCERT Science Text Book Chapter 7 Control and Coordination

Class 10 NCERT Science Text Book Chapter 7 Control and Coordination Class 10 NCERT Science Text Book Chapter 7 Control and Coordination Question 1: What is the difference between a reflex action and walking? A reflex action is a rapid, automatic response to a stimulus.

More information

Fourth Grade The Human Body: The Respiratory System Assessment

Fourth Grade The Human Body: The Respiratory System Assessment Fourth Grade The Human Body: The Respiratory System Assessment 1a. The brings air in and out of the body. a. respiratory system b. circulatory system 1b. The system is the part of the body responsible

More information

CHAPTER 16: THE AUTONOMIC NERVOUS SYSTEM

CHAPTER 16: THE AUTONOMIC NERVOUS SYSTEM Unit 4: The Autonomic Nervous System 254 CHAPTER 16: THE AUTONOMIC NERVOUS SYSTEM Read: Chapter 16, pages 517-534. Read only the topics covered in lecture. We will not cover this chapter in detail. Complete

More information

Welcome to the site that will help you prepare for the Name the Tissue and its Function game.

Welcome to the site that will help you prepare for the Name the Tissue and its Function game. Welcome to the site that will help you prepare for the Name the Tissue and its Function game. Questions to remember while you are practicing: a. What is the tissue type? b. What is its function? c. How

More information

Candy Antigens and Antibodies

Candy Antigens and Antibodies LAB ACTIVITY: Candy Antigens and Antibodies TEACHER S EDITION Curricular Links: Biology 20, Science 30 Class Time: 1 period Suggested Answers: Question 1: What is the main function of red blood cells?

More information

Each gland has at least one duct that takes saliva to the oral cavity.

Each gland has at least one duct that takes saliva to the oral cavity. kufa university Physiology College of Nursing first year student Ass. Lect :- Hisham Qassem M. Lecture No :-3 The Digestive System Digestive system consists of: 1. Gastrointestinal Tract (GIT). 2. Accessory

More information

Name (print) Name (signature) Period. (Total 30 points)

Name (print) Name (signature) Period. (Total 30 points) AP Biology Worksheet Chapter 43 The Immune System Lambdin April 4, 2011 Due Date: Thurs. April 7, 2011 You may use the following: Text Notes Power point Internet One other person in class "On my honor,

More information

Anatomy and Physiology

Anatomy and Physiology Anatomy and Physiology UNIT I: Introduction to Anatomy and Physiology The student will demonstrate an understanding of the anatomic and physiological basis of life and the ability to explain the interdependence

More information

Parts of the Brain. Chapter 1

Parts of the Brain. Chapter 1 Chapter 1 Parts of the Brain Living creatures are made up of cells. Groups of cells, similar in appearance and with the same function, form tissue. The brain is a soft mass of supportive tissues and nerve

More information

The Endocrine System

The Endocrine System The Endocrine System from The Human Body Systems Series catalog # 3254 Published & Distributed by AGC/UNITED LEARNING 1560 Sherman Avenue Suite 100 Evanston, IL 60201 1-800-323-9084 24-Hour Fax No. 847-328-6706

More information

Psychoneuroimmunology. Josée L. Jarry, Ph.D. Health Psychology, psy333 Department of Psychology University of Toronto September 30, 2002

Psychoneuroimmunology. Josée L. Jarry, Ph.D. Health Psychology, psy333 Department of Psychology University of Toronto September 30, 2002 Psychoneuroimmunology Josée L. Jarry, Ph.D. Health Psychology, psy333 Department of Psychology University of Toronto September 30, 2002 Psychoneuroimmunology - Definition The study of the link between

More information

Clinical Anatomy and Physiology of the Chest and Lungs

Clinical Anatomy and Physiology of the Chest and Lungs C H A P T E R Clinical Anatomy and Physiology of the Chest and Lungs 1 1 Many health workers have difficulty understanding and interpreting the clinical signs and symptoms of respiratory diseases. With

More information

CHAPTER 2 : CELL AS THE BASIC UNIT OF LIFE

CHAPTER 2 : CELL AS THE BASIC UNIT OF LIFE CHAPTER 2 : CELL AS THE BASIC UNIT OF LIFE Parts of microscope : An instrument that magnifies minute objects so they can be seen easily. It is one of the most important tools of science. Physicians and

More information