MIDTERM REVIEW. What was the total distance traveled by the object during the 10.0-second time interval? A) 0 m B) 8 m C) 16 m D) 24 m

Size: px
Start display at page:

Download "MIDTERM REVIEW. What was the total distance traveled by the object during the 10.0-second time interval? A) 0 m B) 8 m C) 16 m D) 24 m"

Transcription

1 NAME MIDTERM REVIEW 1. A student on an amusement park ride moves in a circular path with a radius of 3.5 meters once every 8.9 seconds. The student moves at an average speed of A) 0.39 m/s B) 1.2 m/s C) 2.5 m/s D) 4.3 m/s 2. A car travels 20. meters east in 1.0 second. The displacement of the car at the end of this 1.0-second interval is A) 20. m B) 20. m/s C) 20. m east D) 20. m/s east 3. A moving body must undergo a change of A) velocity B) acceleration C) position D) direction 4. A car travels 90. meters due north in 15 seconds. Then the car turns around and travels 40. meters due south in 5.0 seconds. What is the magnitude of the average velocity of the car during this 20.-second interval? A) 2.5 m/s B) 5.0 m/s C) 6.5 m/s D) 7.0 m/s 5. A truck, initially traveling at a speed of 22 meters per second, increases speed at a constant rate of 2.4 meters per second 2 for 3.2 seconds. What is the total distance traveled by the truck during this 3.2-second time interval? A) 12 m B) 58 m C) 70. m D) 83 m 6. A roller coaster, traveling with an initial speed of 15 meters per second, decelerates uniformly at 7.0 meters per second 2 to a full stop. Approximately how far does the roller coaster travel during its deceleration? A) 1.0 m B) 2.0 m C) 16 m D) 32 m 7. Starting from rest, an object rolls freely down an incline that is 10 meters long in 2 seconds. The acceleration of the object is approximately A) 5 m/sec B) 5 m/sec 2 C) 10 m/sec D) 10 m/sec 2 8. A child riding a bicycle at 15 meters per second accelerates at -3.0 meters per second 2 for 4.0 seconds. What is the child s speed at the end of this 4.0-second interval? A) 12 m/s B) 27 m/s C) 3.0 m/s D) 7.0 m/s 9. A rock is dropped from a bridge. What happens to the magnitude of the acceleration and the speed of the rock as it falls? [Neglect friction.] A) Both acceleration and speed increase. B) Both acceleration and speed remain the same. C) Acceleration increases and speed decreases. D) Acceleration remains the same and speed increases. 10. A rock dropped off a bridge takes 5 seconds to hit the water. Approximately what was the rock's velocity just before impact? A) 5 m/s B) 2 m/s C) 50 m/s D) 125 m/s 11. A ball is thrown straight downward with a speed of 0.50 meter per second from a height of 4.0 meters. What is the speed of the ball 0.70 second after it is released? [Neglect friction.] A) 0.50 m/s B) 7.4 m/s C) 9.8 m/s D) 15 m/s 12. A rock falls from rest a vertical distance of 0.72 meter to the surface of a planet in 0.63 second. The magnitude of the acceleration due to gravity on the planet is A) 1.1 m/s 2 B) 2.3 m/s 2 C) 3.6 m/s 2 D) 9.8 m/s The graph below represents the displacement of an object moving in a straight line as a function of time. What was the total distance traveled by the object during the 10.0-second time interval? A) 0 m B) 8 m C) 16 m D) 24 m

2 14. Which graph best represents the motion of an object whose speed is increasing? A) B) C) D) 15. Base your answer to the following question on the graph below, which represents the relationship between the displacement of an object and its time of travel along a straight line. What is the magnitude of the object's total displacement after 8.0 seconds? A) 0 m B) 2 m C) 8 m D) 16 m Base your answers to questions 16 through 20 on the graph below which represents the displacement of an object as a function of time. 16. How far is the object from the starting point at the end of 3 seconds? A) 0 m B) 2.0 m C) 3.0 m D) 9.0 m 17. What is the velocity of the object at t = 1 second? A) 1.0 m/s B) 2.0 m/s C) 3.0 m/s D) 1.5 m/s 18. During which time interval is the object at rest? A) 0-2 s B) 2-3 s C) 3-4 s D) 4-6 s

3 19. What is the average velocity of the object from t = 0 to t = 3 seconds? A) 1.0 m/s B) 2.0 m/s C) 3.0 m/s D) 0 m/s 20. During which time interval is the object accelerating? A) 0-2 s B) 2-3 s C) 3-4 s D) 4-6 s Base your answers to questions 21 through 26 on the graph below which represents the relationship between speed and time for an object in motion along a straight line. 21. What is the acceleration of the object during the time interval t = 3 seconds to t = 5 seconds? A) 5.0 m/sec 2 B) 7.5 m/sec 2 C) 12.5 m/sec 2 D) 17.5 m/sec What is the average speed of the object during the time interval t = 6 seconds to t = 8 seconds'? A) 7.5 m/sec B) 10 m/sec C) 15 m/sec D) 17.5 m/sec 23. What is the total distance traveled by the object during the first 3 seconds? A) 15 m B) 20 m C) 25 m D) 30 m 24. During which interval is the object's acceleration the greatest? A) AB B) CD C) DE D) EF 25. During the interval t = 8 seconds to t = 10 seconds, the speed of the object is A) zero B) increasing C) decreasing D) constant, but not zero 26. What is the maximum speed reached by the object during the 10 seconds of travel? A) 10 m/sec B) 25 m/sec C) 150 m/sec D) 250 m/sec 27. What is the momentum of a kilogram car as it travels at 30. meters per second due east for 60. seconds? A) kg m/s, east B) kg m/s, west C) kg m, east D) kg m, west 28. An object traveling at 4.0 meters per second has a momentum of 16 kilogram-meters per second. What is the mass of the object? A) 64 kg B) 20 kg C) 12 kg D) 4.0 kg

4 29. An air bag is used to safely decrease the momentum of a driver in a car accident. The air bag reduces the magnitude of the force acting on the driver by A) increasing the length of time the force acts on the driver B) decreasing the distance over which the force acts on the driver C) increasing the rate of acceleration of the driver D) decreasing the mass of the driver 30. A 3.0-kilogram object is acted upon by an impulse having a magnitude of 15 newton seconds. What is the magnitude of the object s change in momentum due to this impulse? A) 5.0 kg m/s B) 15 kg m/s C) 3.0 kg m/s D) 45 kg m/s 31. Which quantity has both a magnitude and a direction? A) energy B) impulse C) power D) work 32. A 75-kilogram hockey player is skating across the ice at a speed of 6.0 meters per second. What is the magnitude of the average force required to stop the player in 0.65 second? A) 120 N B) 290 N C) 690 N D) 920 N 33. Which situation will produce the greatest change of momentum for a 1.0-kilogram cart? A) accelerating it from rest to 3.0 m/s B) accelerating it from 2.0 m/s to 4.0 m/s C) applying a net force of 5.0 N for 2.0 s D) applying a net force of 10.0 N for 0.5 s 34. In the diagram below, a 60.-kilogram rollerskater exerts a 10.-newton force on a 30.-kilogram rollerskater for 0.20 second. What is the magnitude of the impulse applied to the 30.-kilogram rollerskater? A) 50. N s B) 2.0 N s C) 6.0 N s D) 12 N s 35. When a 1.0-kilogram cart moving with a speed of 0.50 meter per second on a horizontal surface collides with a second 1.0-kilogram cart initially at rest, the carts lock together. What is the speed of the combined carts after the collision? [Neglect friction.] A) 1.0 m/s B) 0.50 m/s C) 0.25 m/s D) 0 m/s 36. A 3.1 kilogram gun initially at rest is free to move. When a kilogram bullet leaves the gun with a speed of 500. meters per second, what is the speed of the gun? A) 0.0 m/s B) 2.4 m/s C) 7.5 m/s D) 500. m/s 37. A 2.0-kilogram ball traveling north at 4.0 meters per second collides head on with a 1.0-kilogram ball traveling south at 8.0 meters per second. What is the magnitude of the total momentum of the two balls after collision? A) 0 kg-m/s B) 8.0 kg-m/s C) 16 kg-m/s D) 32 kg-m/s 38. An 80.-kilogram skater and a 60.-kilogram skater stand at rest in the center of a skating rink. The two skaters push each other apart. The 60.-kilogram skater moves with a velocity of 10. meters per second east. What is the velocity of the 80.-kilogram skater? [Neglect any frictional effects.] A) 0.13 m/s west B) 7.5 m/s west C) 10. m/s east D) 13. m/s east

5 39. Which object has the greatest inertia? A) a kg bullet traveling at 90. m/s B) a 30.-kg child traveling at 10. m/s on her bike C) a 490-kg elephant walking with a speed of 1.0 m/s D) a 1500-kg car at rest in a parking lot 40. A person is standing on a bathroom scale in an elevator car. If the scale reads a value greater than the weight of the person at rest, the elevator car could be moving A) downward at constant speed B) upward at constant speed C) downward at increasing speed D) upward at increasing speed 41. The diagram below shows a horizontal 12-newton force being applied to two blocks, A and B, initially at rest on a horizontal, frictionless surface. Block A has a mass of 1.0 kilogram and block B has a mass of 2.0 kilograms. The magnitude of the acceleration of block B is A) 6.0 m/s 2 B) 2.0 m/s 2 C) 3.0 m/s 2 D) 4.0 m/s Two forces, F1 and F2, are applied to a block on a frictionless, horizontal surface as shown below. If the magnitude of the block's acceleration is 2.0 meters per second 2, what is the mass of the block? A) 1 kg B) 5 kg C) 6 kg D) 7 kg 43. A 25-newton horizontal force northward and a 35-newton horizontal force southward act concurrently on a 15-kilogram object on a frictionless surface. What is the magnitude of the object's acceleration? A) 0.67 m/s 2 B) 1.7 m/s 2 C) 2.3 m/s 2 D) 4.0 m/s The graph below represents the relationship between the forces applied to an object and the corresponding accelerations produced. What is the inertial mass of the object? A) 1.0 kg B) 2.0 kg C) 0.50 kg D) 1.5 kg 45. What is the magnitude of the net force acting on a kilogram car as it accelerates from rest to a speed of 15 meters per second in 5.0 seconds? A) N B) N C) N D) N 46. A 400-newton girl standing on a dock exerts a force of 100 newtons on a newton sailboat as she pushes it away from the dock. How much force does the sailboat exert on the girl? A) 25 N B) 100 N C) 400 N D) N 47. An object weighing 4 Newtons rests on a horizontal tabletop. The force of the tabletop on the object is A) 0 N B) 4 N horizontally C) 4 N downward D) 4 N upward 48. On the planet Gamma, a 4.0-kilogram mass experiences a gravitational force of 24 Newtons. What is the acceleration due to gravity on planet Gamma? A) 0.17 m/s 2 B) 6.0 m/s 2 C) 9.8 m/s 2 D) 96 m/s What is the weight of a 5.0-kilogram object at the surface of the Earth? A) 5.0 kg B) 25 N C) 49 N D) 49 kg

6 50. The graph below shows the weight of three objects on planet X as a function of their mass. The acceleration due to gravity on planet X is A) 0.17 m/s 2 B) 6.0 m/s 2 C) 9.8 m/s 2 D) 50. m/s An 8.0-newton wooden block slides across a horizontal wooden floor at constant velocity. What is the magnitude of the force of kinetic friction between the block and the floor? A) 2.4 N B) 3.4 N C) 8.0 N D) 27 N 52. The diagram below shows a 4.0-kilogram object accelerating at 10. meters per second 2 on a rough horizontal surface. 54. If a 30-Newton force is required to accelerate a 2-kilogram object at 10 meters per second 2, over a level floor, then the magnitude of the frictional force acting on the object is A) 0 N B) 10 N C) 20 N D) 30 N 55. According to your reference table, Approximate Coefficents of Friction, what is the minimum horizontal force needed to start a 300. N steel block on a steel table in motion? A) 0.57 N B) 074 N C) 171 N D) 222 N 56. Jill is pulling a 200. Newton sled through the snow at constant velocity using a horizontal force of 10. Newtons. What is the kinetic coefficient of friction of the sled on the snow? A) 0.02 B) 0.05 C) 0.20 D) Two forces act concurrently on an object. Their resultant force has the largest magnitude when the angle between the forces is A) 0 B) 30 C) 90 D) In the diagram below, a 20.-newton force due north and a 20.-newton force due east act concurrently on an object, as shown in the diagram below. What is the magnitude of the frictional force Ff acting on the object? A) 5.0 N B) 10. N C) 20. N D) 40. N 53. The diagram below shows a student applying a 10.-newton force to slide a piece of wood at constant speed across a horizontal surface. After the wood is cut in half, one piece is placed on top of the other, as shown. What is the magnitude of the force, F, required to slide the stacked wood at constant speed across the surface? A) 40 N B) 20 N C) 10 N D) 5.0 N The additional force necessary to bring the object into a state of equilibrium is A) 20. N, northeast B) 20. N, southwest C) 28 N, northeast D) 28 N, southwest 59. A 5.0-newton force and a 7.0-newton force act concurrently on a point. As the angle between the forces is increased from 0 to 180, the magnitude of the resultant of the two forces changes from A) 0.0 N to 12.0 N B) 2.0 N to 12.0 N C) 12.0 N to 2.0 N D) 12.0 N to 0.0 N

7 60. A girl leaves a history classroom and walks 10. meters north to a drinking fountain. Then she turns and walks 30. meters south to an art classroom. What is the girl s total displacement from the history classroom to the art classroom? A) 20. m south B) 20. m north C) 40. m south D) 40. m north 61. The components of a 15-meters-per-second velocity at an angle of 60. above the horizontal are A) 7.5 m/s vertical and 13 m/s horizontal B) 13 m/s vertical and 7.5 m/s horizontal C) 6.0 m/s vertical and 9.0 m/s horizontal D) 9.0 m/s vertical and 6.0 m/s horizontal 62. An airplane flies with a velocity of 750. kilometers per hour, 30.0º south of east. What is the magnitude of the eastward component of the plane s velocity? A) 866 km/h B) 650 km/h C) 433 km/h D) 375km/h 63. Equilibrium exists in a system where three forces are acting concurrently on an object. If the system includes a 5.0-newton force due north and a 2.0-newton force due south, the third force must be A) 7.0 N south B) 7.0 N north C) 3.0 N south D) 3.0 N north 64. In the diagram below, the weight of a box on a plane inclined at 30. is represented by the vector W. 67. Which quantity includes both magnitude and direction? A) mass B) time C) distance D) velocity 68. A 75-kilogram bicyclist coasts down a hill at a constant speed of 12 meters per second. What is the kinetic energy of the bicyclist? A) J B) J C) J D) 1.1 l0 4 J 69. An object falls freely near Earth s surface. Which graph best represents the relationship between the object s kinetic energy and its time of fall A) B) C) D) 70. An object moving at a constant speed of 25 meters per second possesses 450 joules of kinetic energy. What is the object s mass? A) 0.72 kg B) 1.4 kg C) 18 kg D) 36 kg 71. A car travels at constant speed v up a hill from point A to point B, as shown in the diagram below. What is the magnitude of the component of the weight (W) that acts parallel to the incline? A) W B) 0.50 W C) 0.87 W D) 1.5 W 65. Which quantity is scalar? A) mass B) force C) momentum D) acceleration 66. Which terms represent a vector quantity and its respective unit? A) weight kilogram B) mass kilogram C) force newton D) momentum newton As the car travels from A to B, its gravitational potential energy A) increases and its kinetic energy decreases B) increases and its kinetic energy remains the same C) remains the same and its kinetic energy decreases D) remains the same and its kinetic energy remains the same

8 72. A 1.00-kilogram ball is dropped from the top of a building. Just before striking the ground, the ball s speed is 12.0 meters per second. What was the ball s gravitational potential energy, relative to the ground, at the instant it was dropped? [Neglect friction.] A) 6.00 J B) 24.0 J C) 72.0 J D) 144 J 73. A girl rides an escalator that moves her upward at constant speed. As the girl rises, how do her gravitational potential energy and kinetic energy change? A) Gravitational potential energy decreases and kinetic energy decreases. B) Gravitational potential energy decreases and kinetic energy remains the same. C) Gravitational potential energy increases and kinetic energy decreases. D) Gravitational potential energy increases and kinetic energy remains the same. 74. A spring gains 2.34 joules of elastic potential energy as it is compressed meter from its equilibrium position. What is the spring constant of this spring? A) 9.36 N/m B) 18.7 N/m C) 37.4 N/m D) 74.9 N/m 75. A spring with a spring constant of 4.0 newtons per meter is compressed by a force of 1.2 newtons. What is the total elastic potential energy stored in this compressed spring? A) 0.18 J B) 0.36 J C) 0.60 J D) 4.8 J 76. The graph below represents the relationship between the force applied to a spring and spring elongation for four different springs. Which spring has the greatest spring constant? A) A B) B C) C D) D 77. How much work is done by the force lifting a 0.1-kilogram hamburger vertically upward at constant velocity 0.3 meter from a table? A) 0.03 J B) 0.1 J C) 0.3 J D) 0.4 J 78. As a box is pushed 30. meters across a horizontal floor by a constant horizontal force of 25 newtons, the kinetic energy of the box increases by 300. joules. How much total internal energy is produced during this process? A) 150 J B) 250 J C) 450 J D) 750 J 79. As shown in the diagram below, a child applies a constant 20.-newton force along the handle of a wagon which makes a 25 angle with the horizontal. How much work does the child do in moving the wagon a horizontal distance of 4.0 meters? A) 5.0 J B) 34 J C) 73 J D) 80. J 80. A cart weighing 20 Newtons is pushed 10 meters on a level surface by a force of 5 Newtons. How much work was done on the cart? A) 15 J B) 50 J C) 100 J D) 200 J 81. A horizontal force of 40 Newtons pushes a block along a level table at a constant speed of 2 meters per second. How much work is done on the block in 6 seconds? A) 80 J B) 120 J C) 240 J D) 480 J 82. A 2.0-kilogram block sliding down a ramp from a height of 3.0 meters above the ground reaches the ground with a kinetic energy of 50. joules. The total work done by friction on the block as it slides down the ramp is approximately A) 6 J B) 9 J C) 18 J D) 44 J 83. When a force moves an object over a rough, horizontal surface at a constant velocity, the work done against friction produces an increase in the object s A) weight B) momentum C) potential energy D) internal energy

9 84. A block weighing 15 Newtons is pulled to the top of an incline that is 0.20 meter above the ground, as shown below. If 4.0 joules of work are needed to pull the block the full length of the incline, how much work is done against friction? A) 1.0 J B) 0.0 J C) 3.0 J D) 7.0 J 85. In the diagram below, 400. joules of work is done raising a 72-newton weight a vertical distance of 5.0 meters. 88. A 40.-kilogram student runs up a staircase to a floor that is 5.0 meters higher than her starting point in 7.0 seconds. The student s power output is A) 29 W B) 280 W C) W D) W 89. In raising an object vertically at a constant speed of 2.0 meters per second, 10. watts of power is developed. The weight of the object is A) 5.0 N B) 20. N C) 40. N D) 50. N 90. A motor used 120. watts of power to raise a 15-newton object in 5.0 seconds. Through what vertical distance was the object raised? A) 1.6 m B) 8.0 m C) 40. m D) 360 m 91. A 15.0-kilogram mass is moving at 7.50 meters per second on a horizontal, frictionless surface. What is the total work that must be done on the mass to increase its speed to 11.5 meters per second? A) 120. J B) 422 J C) 570. J D) 992 J 92. A horizontal force of 5.0 newtons acts on a 3.0-kilogram mass over a distance of 6.0 meters along a horizontal, frictionless surface. What is the change in kinetic energy of the mass during its movement over the 6.0-meter distance? A) 6.0 J B) 15 J C) 30. J D) 90. J 93. In the diagram below, an average force of 20. Newtons is used to pull back the string of a bow 0.60 meter. How much work is done to overcome friction as the weight is raised? A) 40. J B) 360 J C) 400. J D) 760 J 86. Which quantity is a measure of the rate at which work is done? A) energy B) power C) momentum D) velocity 87. The rate at which work is done is measured in A) Newtons B) joules C) calories D) watts As the arrow, leaves the bow, its kinetic energy is A) 3.4 J B) 6.0 J C) 12 J D) 33 J

10 96. A block weighing 40. newtons is released from rest on an incline 8.0 meters above the horizontal, as shown in the diagram below. 94. As the pendulum swings from position A to position B as shown in the diagram above, what is the relationship of kinetic energy to potential energy? [Neglect friction.] A) The kinetic energy decrease is more than the potential energy increase. B) The kinetic energy increase is more than the potential energy decrease. C) The kinetic energy decrease is equal to the potential energy increase. D) The kinetic energy increase is equal to the potential energy decrease. 95. A pendulum is made from a 7.50-kilogram mass attached to a rope connected to the ceiling of a gymnasium. The mass is pushed to the side until it is at position A, 1.5 meters higher than its equilibrium position. After it is released from rest at position A, the pendulum moves freely back and forth between positions A and B, as shown in the diagram below. If 50. joules of heat is generated as the block slides down the incline, the maximum kinetic energy of the block at the bottom of the incline is A) 50. J B) 270 J C) 320 J D) 3100 J 97. A ball is thrown vertically upward. As the ball rises, its total energy (neglecting friction) A) decreases B) increases C) remains the same What is the total amount of kinetic energy that the mass has as it swings freely through its equilibrium position? [Neglect friction.] A) 11 J B) 94 J C) 110 J D) 920 J

11 Base your answers to questions 98 through 100 on the information below. A roller coaster car has a mass of 290. kilograms. Starting from rest, the car acquires joules of kinetic energy as it descends to the bottom of a hill in 5.3 seconds. 98. Calculate the height of the hill. [Neglect friction.] [Show all work, including the equation and substitution with units.] 99. Calculate the speed of the roller coaster car at the bottom of the hill. [Show all work, including the equation and substitution with units.] 100. Calculate the magnitude of the average acceleration of the roller coaster car as it descends to the bottom of the hill. [Show all work, including the equation and substitution with units.] Base your answers to questions 101 and 102 on the information below. A 65-kilogram pole vaulter wishes to vault to a height of 5.5 meters Calculate the minimum amount of kinetic energy the vaulter needs to reach this height if air friction is neglected and all the vaulting energy is derived from kinetic energy. [Show all work, including the equation and substitution with units.] 102. Calculate the speed the vaulter must attain to have the necessary kinetic energy. [Show all work, including the equation and substitution with units.] Base your answers to questions 103 through 106 on the information below and on your knowledge of physics. The diagram below represents a 4.0-newton force applied to a kilogram copper block sliding to the right on a horizontal steel table Determine the weight of the block Calculate the magnitude of the force of friction acting on the moving block. [Show all work, including the equation and substitution with units.]

12 105. Determine the magnitude of the net force acting on the moving block Describe what happens to the magnitude of the velocity of the block as the block slides across the table The coefficient of kinetic friction between a 780.-newton crate and a level warehouse floor is Calculate the magnitude of the horizontal force required to move the crate across the floor at constant speed.

13 Answer Key midterm review 1. C 37. A 73. D C 38. B 74. D 3. C 39. D 75. A 4. A 40. D 76. A 5. D 6. C 7. B 8. C 9. D 10. C 11. B 12. C 13. D 14. C 15. A 16. C 41. D 42. B 43. A 44. C 45. A 46. B 47. D 48. B 49. C 50. B 51. A 52. B 77. C 78. C 79. C 80. B 81. D 82. B 83. D 84. A 85. A 86. B 87. D 88. B J m/s N or 2.0 N or 1.9 N N 106. The magnitude of the velocity increases. The block speeds up 107. Ff = ƒfn= (.200) (780. N) = 156 N 17. D 53. C 89. A 18. B 54. B 90. C 19. A 55. D 91. C 20. C 56. B 92. C 21. B 57. A 93. C 22. D 58. D 94. D 23. C 59. C 95. C 24. A 60. A 96. B 25. C 61. B 97. C 26. B 62. B A 63. C 28. D 64. B 29. A 65. A 30. B 31. B 66. C 67. D C 68. C 33. C 69. D 34. B 70. B 35. C 71. B 36. B 72. C

PHYSICS MIDTERM REVIEW

PHYSICS MIDTERM REVIEW 1. The acceleration due to gravity on the surface of planet X is 19.6 m/s 2. If an object on the surface of this planet weighs 980. newtons, the mass of the object is 50.0 kg 490. N 100. kg 908 N 2. If

More information

9. The kinetic energy of the moving object is (1) 5 J (3) 15 J (2) 10 J (4) 50 J

9. The kinetic energy of the moving object is (1) 5 J (3) 15 J (2) 10 J (4) 50 J 1. If the kinetic energy of an object is 16 joules when its speed is 4.0 meters per second, then the mass of the objects is (1) 0.5 kg (3) 8.0 kg (2) 2.0 kg (4) 19.6 kg Base your answers to questions 9

More information

Page 1. Name: 1) Which terms represent scalar quantities? A) work and displacement. C) distance and velocity B) time and energy

Page 1. Name: 1) Which terms represent scalar quantities? A) work and displacement. C) distance and velocity B) time and energy Name: 5286-1 - Page 1 1) Which terms represent scalar quantities? work and displacement distance and velocity time and energy power and force 2) A student walks 3 blocks south, 4 blocks west, and 3 blocks

More information

1) 0.33 m/s 2. 2) 2 m/s 2. 3) 6 m/s 2. 4) 18 m/s 2 1) 120 J 2) 40 J 3) 30 J 4) 12 J. 1) unchanged. 2) halved. 3) doubled.

1) 0.33 m/s 2. 2) 2 m/s 2. 3) 6 m/s 2. 4) 18 m/s 2 1) 120 J 2) 40 J 3) 30 J 4) 12 J. 1) unchanged. 2) halved. 3) doubled. Base your answers to questions 1 through 5 on the diagram below which represents a 3.0-kilogram mass being moved at a constant speed by a force of 6.0 Newtons. 4. If the surface were frictionless, the

More information

1. Which unit is equivalent to a newton per kilogram? A) m. s 2 B) W. s C) J s D) kg m

1. Which unit is equivalent to a newton per kilogram? A) m. s 2 B) W. s C) J s D) kg m 1. Which unit is equivalent to a newton per kilogram? A) m s 2 B) W 6. Base your answer to the following question on The diagram below shows a student throwing a baseball horizontally at 25 meters per

More information

Physics Samples: Q2 Exam Per Date Name

Physics Samples: Q2 Exam Per Date Name Physics Samples: Q2 Exam Per Date Name 1. According to your reference table, Approximate Coefficents of Friction, what is the minimum horizontal force needed to start a 300. kilogram steel block on a steel

More information

Review sheet. 1. A car accelerates uniformly from rest to a speed of 10 meters per second in 2 seconds. The acceleration of the car is

Review sheet. 1. A car accelerates uniformly from rest to a speed of 10 meters per second in 2 seconds. The acceleration of the car is Name: ate: 1. car accelerates uniformly from rest to a speed of 10 meters per second in 2 seconds. The acceleration of the car is. 0.2 m/sec 2. 5 m/sec 2 5. The graph shown represents the relationship

More information

Hastings Regents Physics

Hastings Regents Physics Name Mr. Willie Hastings Regents Physics Midterm Practice-1 Kinematics 1. A car travels between the 100.-meter and 250.-meter highway markers in 10. seconds. The average speed of the car during this interval

More information

WEP-Work and Power. What is the amount of work done against gravity as an identical mass is moved from A to C? J J J 4.

WEP-Work and Power. What is the amount of work done against gravity as an identical mass is moved from A to C? J J J 4. 1. The work done in accelerating an object along a frictionless horizontal surface is equal to the change in the object s 1. momentum 2. velocity 3. potential energy 4. kinetic energy 2. The graph below

More information

PHY1 Review for Exam 6. Equations V = 2πr / T a c = V 2 /r. W = Fdcosθ PE = mgh KE = ½ mv 2 E = PE + KE

PHY1 Review for Exam 6. Equations V = 2πr / T a c = V 2 /r. W = Fdcosθ PE = mgh KE = ½ mv 2 E = PE + KE Topics 1. Work 2. Energy a. Potential energy b. Kinetic energy c. Conservation of energy 3. Power Constants g = 9.8 m/s 2 Equations V = 2πr / T a c = V 2 /r F = ma F F = µf N W = Fdcosθ PE = mgh KE = ½

More information

9) If the velocity versus time graph of an object is a horizontal line, the object is A) moving with zero acceleration.

9) If the velocity versus time graph of an object is a horizontal line, the object is A) moving with zero acceleration. 1) Which of the following quantities has units of a velocity? (There could be more than one correct choice.) A) 40 km southwest B) -120 m/s C) 9.8 m/s2 downward D) 186,000 mi E) 9.8 m/s downward 2) Suppose

More information

Dynamics-Friction. 1. Which vector diagram best represents a cart slowing down as it travels to the right on a horizontal surface?

Dynamics-Friction. 1. Which vector diagram best represents a cart slowing down as it travels to the right on a horizontal surface? 1. Which vector diagram best represents a cart slowing down as it travels to the right on a horizontal surface? Base your answers to questions 2 through 4 on the information A student and the waxed skis

More information

Dynamics-Friction. 1. Which vector diagram best represents a cart slowing down as it travels to the right on a horizontal surface?

Dynamics-Friction. 1. Which vector diagram best represents a cart slowing down as it travels to the right on a horizontal surface? 1. Which vector diagram best represents a cart slowing down as it travels to the right on a horizontal surface? Base your answers to questions 2 and 3 on the information below. A student and the waxed

More information

Work, Energy and Power Practice Test 1

Work, Energy and Power Practice Test 1 Name: ate: 1. How much work is required to lift a 2-kilogram mass to a height of 10 meters?. 5 joules. 20 joules. 100 joules. 200 joules 5. ar and car of equal mass travel up a hill. ar moves up the hill

More information

Physics term 1 reviewsheet

Physics term 1 reviewsheet Name: ate: 1. The length of line shown is closest to one. millimeter. centimeter. meter. kilometer 5. The diagram shown represents a rectangle composed of squares with sides one meter long. What is the

More information

FORCES AND NEWTON S LAWS OF MOTION

FORCES AND NEWTON S LAWS OF MOTION chapter FORCES AND NEWTON S LAWS OF MOTION Section 4.1 The Concepts of Force and Mass Section 4.2 Newton s First Law of Motion Section 4.3 Newton s Second Law of Motion 1. With one exception, each of the

More information

ANSWER KEY. Reviewing Physics: The Physical Setting THIRD EDITION. Amsco School Publications, Inc. 315 Hudson Street / New York, N.Y.

ANSWER KEY. Reviewing Physics: The Physical Setting THIRD EDITION. Amsco School Publications, Inc. 315 Hudson Street / New York, N.Y. NSWER KEY Reviewing Physics: The Physical Setting THIRD EDITION msco School Publications, Inc. 315 Hudson Street / New York, N.Y. 10013 N 7310 CD Manufactured in the United States of merica 1345678910

More information

8. As a cart travels around a horizontal circular track, the cart must undergo a change in (1) velocity (3) speed (2) inertia (4) weight

8. As a cart travels around a horizontal circular track, the cart must undergo a change in (1) velocity (3) speed (2) inertia (4) weight 1. What is the average speed of an object that travels 6.00 meters north in 2.00 seconds and then travels 3.00 meters east in 1.00 second? 9.00 m/s 3.00 m/s 0.333 m/s 4.24 m/s 2. What is the distance traveled

More information

A. 5 m/s B. 1 m/s C. 0 m/s D. 10 m/s E. 2 m/s

A. 5 m/s B. 1 m/s C. 0 m/s D. 10 m/s E. 2 m/s SQ1: Carl Lewis set a world record for the 100.0-m run with a time of 9.86 s. If, after reaching the finish line, Mr. Lewis walked directly back to his starting point in 90.14 s, what is the magnitude

More information

Final Review (F2007) Chapter 2: Describing Motion: Kinematics in One Dimension

Final Review (F2007) Chapter 2: Describing Motion: Kinematics in One Dimension Physics I Mechanics Final Review (F2007) Name: ANSWER KEY Chapter 2: Describing Motion: Kinematics in One Dimension 1. Suppose that a car traveling to the East (+x direction) begins to slow down as it

More information

Review sheet # Which vector below represents the resultant of the two displacement vectors shown?

Review sheet # Which vector below represents the resultant of the two displacement vectors shown? Name: ate: 1. Which vector below represents the resultant of the two displacement vectors shown? 6. The maximum resultant of two forces acting on an object will occur when the angle between the forces

More information

Conservation of Energy Class:

Conservation of Energy Class: Conservation of Energy Class: Name: Date: 1. The diagram shows a cart at four positions as it moves along its track. At which positions is the sum of the potential energy and kinetic energy of the cart

More information

1 st Semester Review 1980s problems

1 st Semester Review 1980s problems 1 st Semester Review 1980s problems 1980B1. A ball of weight 5 newtons is suspended by two strings as shown above. a. In the space below, draw and clearly label all the forces that act on the ball. b.

More information

Review sheet 4 Newton s Laws

Review sheet 4 Newton s Laws Review sheet 4 Newton s Laws Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Which of the following is the cause of an acceleration or a

More information

Physics Honors Page 1

Physics Honors Page 1 1. An ideal standard of measurement should be. variable, but not accessible variable and accessible accessible, but not variable neither variable nor accessible 2. The approximate height of a 12-ounce

More information

Physics Final Exam Free Response Section

Physics Final Exam Free Response Section Physics Final Exam Free Response Section 1. The first 10 meters of a 100-meter dash are covered in 2 seconds by a sprinter who starts from rest and accelerates with a constant acceleration. The remaining

More information

HONORS PHYSICS Dynamics

HONORS PHYSICS Dynamics LESSON OBJECTIVES Students will be able to... SKILLS HONORS PHYSICS Dynamics define force describe Newton s First Law of Motion using inertia identify the criteria of balanced and unbalanced forces distinguish

More information

Physics 6A MWF Section Winter 2012 Final

Physics 6A MWF Section Winter 2012 Final Physics 6A MWF Section Winter 2012 Final Enter the answer to the multiple choice questions on the pink scantron sheet. Use a pencil, not a pen. There is no penalty for the wrong answer Write your name

More information

AP Physics 1 Fall Semester Review

AP Physics 1 Fall Semester Review AP Physics 1 Fall Semester Review One Dimensional Kinematics 1. Be able to interpret motion diagrams. a. Assuming there are equal time intervals between each picture shown above, which car in the diagram

More information

AP* Newton s Laws Free Response Questions

AP* Newton s Laws Free Response Questions 1981 Q1 AP* Newton s Laws Free Response Questions A 10-kilogram block is pushed along a rough horizontal surface by a constant horizontal force F as shown above. At time t = 0, the velocity v of the block

More information

B) 40.8 m C) 19.6 m D) None of the other choices is correct. Answer: B

B) 40.8 m C) 19.6 m D) None of the other choices is correct. Answer: B Practice Test 1 1) Abby throws a ball straight up and times it. She sees that the ball goes by the top of a flagpole after 0.60 s and reaches the level of the top of the pole after a total elapsed time

More information

Great Escape Review. All students are required to complete this review packet based upon our upcoming trip to Great Escape for Physics Day.

Great Escape Review. All students are required to complete this review packet based upon our upcoming trip to Great Escape for Physics Day. Great Escape Review All students are required to complete this review packet based upon our upcoming trip to Great Escape for Physics Day. All work must be done on a separate sheet of paper. You must write

More information

Physics Benchmark 2 Study Guide - (with answers)

Physics Benchmark 2 Study Guide - (with answers) Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. _d 1. A rope pulls horizontally on a 4-kg block. The floor exerts a 7N frictional force on the

More information

Physics Midterm Review. Multiple-Choice Questions

Physics Midterm Review. Multiple-Choice Questions Physics Midterm Review Multiple-Choice Questions 1. A train moves at a constant velocity of 90 km/h. How far will it move in 0.25 h? A. 10 km B. 22.5 km C. 25 km D. 45 km E. 50 km 2. A bicyclist moves

More information

4. Using her measured quantities, what must she graph to linearize the graph so that the slope of the line is the acceleration due to gravity?

4. Using her measured quantities, what must she graph to linearize the graph so that the slope of the line is the acceleration due to gravity? Linear Kinematics 1. A student wants to determine the height of an unreachable object. The materials available include a protractor and tape for measuring small distances. Describe a procedure that can

More information

Physics Exam Q1 Exam, Part A Samples

Physics Exam Q1 Exam, Part A Samples Physics Exam Q1 Exam, Part A Samples 1. An object starts from rest and accelerates uniformly down an incline. If the object reaches a speed of 40 meters per second in 5 seconds, its average speed is (A)

More information

VACATION HOMEWORK. A) 4.9 m B) 2.5 m C) 9.8 m D) 19.6 m 40. Which is an SI unit for work done on an object? A) B) C) D)

VACATION HOMEWORK. A) 4.9 m B) 2.5 m C) 9.8 m D) 19.6 m 40. Which is an SI unit for work done on an object? A) B) C) D) VACATION HOMEWORK NAME: 36. When Earth and the Moon are separated by a distance of 3.84 10 8 meters, the magnitude of the gravitational force of attraction between them is 2.0 10 20 newtons. What would

More information

The Laws of Motion. ANS: a

The Laws of Motion. ANS: a The Laws of Motion 1. When an object is observed to be at rest relative to an observer in an inertial reference frame, a. the sum of any forces acting on the object is zero. b. there are no forces acting

More information

Assignment Work (Physics) Class :Xi Chapter :04: Motion In PLANE

Assignment Work (Physics) Class :Xi Chapter :04: Motion In PLANE 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. Assignment Work (Physics) Class :Xi Chapter :04: Motion In PLANE State law of parallelogram of vector addition and derive expression for resultant of two vectors

More information

C B A T 3 T 2 T 1. 1. What is the magnitude of the force T 1? A) 37.5 N B) 75.0 N C) 113 N D) 157 N E) 192 N

C B A T 3 T 2 T 1. 1. What is the magnitude of the force T 1? A) 37.5 N B) 75.0 N C) 113 N D) 157 N E) 192 N Three boxes are connected by massless strings and are resting on a frictionless table. Each box has a mass of 15 kg, and the tension T 1 in the right string is accelerating the boxes to the right at a

More information

Physics 125 Practice Exam #3 Chapters 6-7 Professor Siegel

Physics 125 Practice Exam #3 Chapters 6-7 Professor Siegel Physics 125 Practice Exam #3 Chapters 6-7 Professor Siegel Name: Lab Day: 1. A concrete block is pulled 7.0 m across a frictionless surface by means of a rope. The tension in the rope is 40 N; and the

More information

HONORS PHYSICS Linear Momentum

HONORS PHYSICS Linear Momentum HONORS PHYSICS Linear Momentum LESSON OBJECTIVES Students will be able to... understand that forces can act over time (impulse) resulting in changes in momentum identify characteristics of motion with

More information

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Unit 03 - Work, Energy, Power Quantitative Questions Name SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. 1) An airplane flies 120 km at a constant altitude

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A ball can be rolled down one of four different ramps, as shown below. The final elevation loss

More information

Units DEMO spring scales masses

Units DEMO spring scales masses Dynamics the study of the causes and changes of motion Force Force Categories ContactField 4 fundamental Force Types 1 Gravity 2 Weak Nuclear Force 3 Electromagnetic 4 Strong Nuclear Force Units DEMO spring

More information

1) is greater than the force of static friction. 2) is less than the force of static friction

1) is greater than the force of static friction. 2) is less than the force of static friction 1. The force required to start an object sliding across a uniform horizontal surface is larger than the force required to keep the object sliding at a constant velocity. The magnitudes of the required

More information

Work, Energy & Momentum Homework Packet Worksheet 1: This is a lot of work!

Work, Energy & Momentum Homework Packet Worksheet 1: This is a lot of work! Work, Energy & Momentum Homework Packet Worksheet 1: This is a lot of work! 1. A student holds her 1.5-kg psychology textbook out of a second floor classroom window until her arm is tired; then she releases

More information

Mid-Year Review (2) (3) (4) (1) 1 m/s (3) 0.5 m/s (2) 2 m/s (4) 0 m/s

Mid-Year Review (2) (3) (4) (1) 1 m/s (3) 0.5 m/s (2) 2 m/s (4) 0 m/s 1. A blinking light of constant period is situated on a lab cart. Which diagram best represents a photograph of the light as the cart moves with constant velocity? (1) 6. The graph below represents the

More information

Momentum and Conservation Practice Test 1

Momentum and Conservation Practice Test 1 Momentum and onservation Practice Test 1 Name: ate: 1. When objects exert forces on each other, the total of the system 5. Which of the following objects has the greatest?. decreases. increases. remains

More information

2. (P2.1 A) a) A car travels 150 km in 3 hours, what is the cars average speed?

2. (P2.1 A) a) A car travels 150 km in 3 hours, what is the cars average speed? Physics: Review for Final Exam 1 st Semester Name Hour P2.1A Calculate the average speed of an object using the change of position and elapsed time 1. (P2.1 A) What is your average speed if you run 140

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A container explodes and breaks into three fragments that fly off 120 apart from each

More information

Exam II. Spring 2003 Serway, Chapters 6-10

Exam II. Spring 2003 Serway, Chapters 6-10 Assigned Seat umber Agin/Morgan Exam II Spring 2003 Serway, Chapters 6-10 PH2100 0A/0B Part I: Qualitative Write the letter of the correct answer on the answer sheet. O PARTIAL CREDIT: SUBMIT OE ASWER

More information

The net force on the object always acts along the line of motion of the object.

The net force on the object always acts along the line of motion of the object. Physics 125 Practice-makes-perfect Quiz Chapter 4&5 These are the types of problems that you will see on the quizzes. Use this practice quiz as a gauge for your understanding of physics. The answers are

More information

TEACHER ANSWER KEY November 12, 2003. Phys - Vectors 11-13-2003

TEACHER ANSWER KEY November 12, 2003. Phys - Vectors 11-13-2003 Phys - Vectors 11-13-2003 TEACHER ANSWER KEY November 12, 2003 5 1. A 1.5-kilogram lab cart is accelerated uniformly from rest to a speed of 2.0 meters per second in 0.50 second. What is the magnitude

More information

B) 286 m C) 325 m D) 367 m Answer: B

B) 286 m C) 325 m D) 367 m Answer: B Practice Midterm 1 1) When a parachutist jumps from an airplane, he eventually reaches a constant speed, called the terminal velocity. This means that A) the acceleration is equal to g. B) the force of

More information

Accessibility: Keyboard Navigation Difficulty: Easy Gradable: automatic Multiple Choice Question

Accessibility: Keyboard Navigation Difficulty: Easy Gradable: automatic Multiple Choice Question Page 1 of 10 This chapter has 60 questions. Scroll down to see and select individual questions or narrow the list using the checkboxes below. 0 questions at random and keep in order s - (50) - (11) Fill

More information

1. Unless acted on by an external net force, an object will stay at rest or

1. Unless acted on by an external net force, an object will stay at rest or 1. Unless acted on by an external net force, an object will stay at rest or A. come to rest. B. decelerate at a constant rate. C. slow down from a given speed. D. continue to move in a straight line at

More information

1. Rupel pushes a box 5.00 m by applying a 25.0-N horizontal force. What work does she do? a J c. 125 J b J d. 550 J

1. Rupel pushes a box 5.00 m by applying a 25.0-N horizontal force. What work does she do? a J c. 125 J b J d. 550 J Energy 1. Rupel pushes a box 5.00 m by applying a 25.0-N horizontal force. What work does she do? a. 10.0 J c. 125 J b. 25.0 J d. 550 J 2. A horizontal force of 100 N is applied to move a 45-kg cart across

More information

Physics 100 prac exam2

Physics 100 prac exam2 Physics 100 prac exam2 Student: 1. Earth's gravity attracts a person with a force of 120 lbs. The force with which the Earth is attracted towards the person is B. small but not zero. C. billions and billions

More information

Forces and Dynamics Worksheet

Forces and Dynamics Worksheet Forces and Dynamics Worksheet 1. A block rests on a rough surface. Two forces P and Q act on the block, parallel to the surface. A friction force F between the block and the surface keeps the block in

More information

8.2 A ball of mass m falls from a height h to the floor. S (a) Write the appropriate version of Equation 8.2 for the system of the ball and the Earth

8.2 A ball of mass m falls from a height h to the floor. S (a) Write the appropriate version of Equation 8.2 for the system of the ball and the Earth 8.2 A ball of mass m falls from a height h to the floor. S (a) Write the appropriate version of Equation 8.2 for the system of the ball and the Earth and use it to calculate the speed of the ball just

More information

Physics 1000 Final Examination. December A) 87 m B) 46 m C) 94 m D) 50 m

Physics 1000 Final Examination. December A) 87 m B) 46 m C) 94 m D) 50 m Answer all questions. The multiple choice questions are worth 4 marks and problems 10 marks each. 1. You walk 55 m to the north, then turn 60 to your right and walk another 45 m. How far are you from where

More information

AP Physics C Fall Final Web Review

AP Physics C Fall Final Web Review Name: Class: _ Date: _ AP Physics C Fall Final Web Review Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. On a position versus time graph, the slope of

More information

Physics 201 Fall 2009 Exam 2 October 27, 2009

Physics 201 Fall 2009 Exam 2 October 27, 2009 Physics 201 Fall 2009 Exam 2 October 27, 2009 Section #: TA: 1. A mass m is traveling at an initial speed v 0 = 25.0 m/s. It is brought to rest in a distance of 62.5 m by a force of 15.0 N. The mass is

More information

Chapter 4, The Laws of Motion. 1. Which of the following is an example of the type of force that acts at a distance?

Chapter 4, The Laws of Motion. 1. Which of the following is an example of the type of force that acts at a distance? CHAPTER 4 4.1 Forces 4.2 Newton s First Law 4.3 Newton s Second Law 4.4 Newton s Third Law 1. Which of the following is an example of the type of force that acts at a distance? a. gravitational b. magnetic

More information

Pre-AP Physics Semester 1 Review

Pre-AP Physics Semester 1 Review Use the graph to the right to answer the following 4 questions. 1. What type of motion is occurring here? constant velocity 2. What is the location of the object at t = 2s? x = 10m 3. What is the velocity

More information

3. Springs; Elastic Forces & Energy.notebook

3. Springs; Elastic Forces & Energy.notebook 1. When a mass is placed on a spring with a spring constant of 60.0 newtons per meter, the spring is compressed 0.500 meter. How much energy is stored in the spring? 1. 60.0 J 2. 30.0 J 3. 15.0 J 4. 7.50

More information

1. One mile is equal to 1609 meters; one hour is equal to 3600 seconds, mph is 1 mile per hour. The speed of 17 m/s is equivalent to the speed of:

1. One mile is equal to 1609 meters; one hour is equal to 3600 seconds, mph is 1 mile per hour. The speed of 17 m/s is equivalent to the speed of: Sample Final 105_fall 2009 1. One mile is equal to 1609 meters; one hour is equal to 3600 seconds, mph is 1 mile per hour. The speed of 17 m/s is equivalent to the speed of: A) 17 mph B) 38 mph C) 7.6

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The following four forces act on a 4.00 kg object: 1) F 1 = 300 N east F 2 = 700 N north

More information

Forces 2 Free Body Diagrams All objects are represented as a point 1. A 1.5 kg box hangs by a string. What is the net force on the box?

Forces 2 Free Body Diagrams All objects are represented as a point 1. A 1.5 kg box hangs by a string. What is the net force on the box? Physics R Forces 2 Free Body Diagrams All objects are represented as a point 1. A 1.5 kg box hangs by a string. What is the net force on the box? Date: What is the force of gravity? What is the tension

More information

1. Which object has the greatest inertia? 5. Compared to the inertia of a 0.10-kilogram steel ball, the inertia of a 0.20-kilogram Styrofoam ball is

1. Which object has the greatest inertia? 5. Compared to the inertia of a 0.10-kilogram steel ball, the inertia of a 0.20-kilogram Styrofoam ball is 1. Which object has the greatest inertia? 1) a 5.0-kg object moving at a speed of 5.0 m/s 2) a 10.-kg object moving at a speed of 3.0 m/s 3) a 15-kg object moving at a speed of 1.0 m/s 4) a 20.-kg object

More information

A 1,800 B 5,000 C 100,000 D

A 1,800 B 5,000 C 100,000 D Slide 1 / 35 1 driver in a 2000 kg Porsche wishes to pass a slow moving school bus on a 4 lane road. What is the average power in watts required to accelerate the sports car from 30 m/s to 60 m/s in 9

More information

Physics 2A, Sec B00: Mechanics -- Winter 2011 Instructor: B. Grinstein Final Exam

Physics 2A, Sec B00: Mechanics -- Winter 2011 Instructor: B. Grinstein Final Exam Physics 2A, Sec B00: Mechanics -- Winter 2011 Instructor: B. Grinstein Final Exam INSTRUCTIONS: Use a pencil #2 to fill your scantron. Write your code number and bubble it in under "EXAM NUMBER;" an entry

More information

AP Physics - Chapter 8 Practice Test

AP Physics - Chapter 8 Practice Test AP Physics - Chapter 8 Practice Test Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. A single conservative force F x = (6.0x 12) N (x is in m) acts on

More information

Practice Ch 4 Newton Laws

Practice Ch 4 Newton Laws Practice Ch 4 Newton Laws 1) Which has the greater mass? A) a king-size pillow B) an automobile battery C) neither both have the same 2) Compared to a 1-kg block of solid iron, a 2-kg block of solid iron

More information

Chapter Questions. 3. Which has greater mass, a bowling ball at rest or a rolling basketball? Which has greater momentum?

Chapter Questions. 3. Which has greater mass, a bowling ball at rest or a rolling basketball? Which has greater momentum? Chapter Questions 1. What is formula for momentum? What is the unit of momentum? 2. What is the difference between momentum and mass? 3. Which has greater mass, a bowling ball at rest or a rolling basketball?

More information

PSI AP Physics I Dynamics

PSI AP Physics I Dynamics PSI AP Physics I Dynamics Multiple-Choice questions 1. After firing a cannon ball, the cannon moves in the opposite direction from the ball. This an example of: A. Newton s First Law B. Newton s Second

More information

Chapter 7: Momentum and Impulse

Chapter 7: Momentum and Impulse Chapter 7: Momentum and Impulse 1. When a baseball bat hits the ball, the impulse delivered to the ball is increased by A. follow through on the swing. B. rapidly stopping the bat after impact. C. letting

More information

The graph below shows the relationship between the speed and elapsed time for an object falling freely from rest near the surface of a planet.

The graph below shows the relationship between the speed and elapsed time for an object falling freely from rest near the surface of a planet. 1. A car, initially traveling east with a speed of 5.0 meters per second, is accelerated uniformly at 2.0 meters per second 2 east for 10. seconds along a straight line. During this 10. second interval

More information

B. the same as that of the lead ball C. less than that of the lead ball D. 9.8 m/s 2 E. zero since it floats in a vacuum

B. the same as that of the lead ball C. less than that of the lead ball D. 9.8 m/s 2 E. zero since it floats in a vacuum ENGPHY1 QUIZ 2 Force Laws of Motion Circular Motion Other Applications of Newton's Laws MULTIPLE CHOICE 1. Acceleration is always in the direction: A. of the displacement B. of the initial velocity C.

More information

Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question.

Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. Class: Date: Final Exam Review Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Which of the following is an area of physics that studies

More information

Choose the best answer for each of Questions 1-3 below. Circle the letter corresponding to your answer. (5 pts each)

Choose the best answer for each of Questions 1-3 below. Circle the letter corresponding to your answer. (5 pts each) Name: Practice Exam #2 ID#: Section #: PART I: MULTIPLE CHOICE QUESTIONS Choose the best answer for each of Questions 1-3 below. Circle the letter corresponding to your answer. (5 pts each) 1. An object

More information

Steps to Solving Newtons Laws Problems.

Steps to Solving Newtons Laws Problems. Mathematical Analysis With Newtons Laws similar to projectiles (x y) isolation Steps to Solving Newtons Laws Problems. 1) FBD 2) Axis 3) Components 4) Fnet (x) (y) 5) Subs 1 Visual Samples F 4 1) F 3 F

More information

1. A weightlifter is raising a 100 kg barbell above his head at constant velocity. What force is he applying to the barbell?

1. A weightlifter is raising a 100 kg barbell above his head at constant velocity. What force is he applying to the barbell? 1. A weightlifter is raising a 100 kg barbell above his head at constant velocity. What force is he applying to the barbell? 2. A weightlifter is holding a 100 kg barbell above his head. What force is

More information

2014 Physics Final Exam Format

2014 Physics Final Exam Format 2014 Physics Final Exam Format *The review packet is NOT graded. It is provided for your benefit. **Unused hall passes and textbooks will be collected on Friday, June 13. They will NOT be accepted any

More information

1) Your mass on the moon will be about one-sixth of your mass on Earth.

1) Your mass on the moon will be about one-sixth of your mass on Earth. Exam Name TRUE/FALSE. Write 'T' if the statement is true and 'F' if the statement is false. 1) Your mass on the moon will be about one-sixth of your mass on Earth. 1) 2) The kinetic coefficient of friction

More information

2. If a net horizontal force of 175 N is applied to a bike whose mass is 43 kg what acceleration is produced?

2. If a net horizontal force of 175 N is applied to a bike whose mass is 43 kg what acceleration is produced? Chapter Problems Newton s 2nd Law: Class Work 1. A 0.40 kg toy car moves at constant acceleration of 2.3 m/s 2. Determine the net applied force that is responsible for that acceleration. 2. If a net horizontal

More information

Chapter 6: Energy and Oscillations. 1. Which of the following is not an energy unit? A. N m B. Joule C. calorie D. watt E.

Chapter 6: Energy and Oscillations. 1. Which of the following is not an energy unit? A. N m B. Joule C. calorie D. watt E. Chapter 6: Energy and Oscillations 1. Which of the following is not an energy unit? A. N m B. Joule C. calorie D. watt E. kwh 2. Work is not being done on an object unless the A. net force on the object

More information

13. Base your answer to the following question on the diagram below, which represents waves A, B, C, and D traveling in the same medium.

13. Base your answer to the following question on the diagram below, which represents waves A, B, C, and D traveling in the same medium. 1. A 2.0-kilogram body is initially traveling at a velocity of 40. meters per second east. If a constant force of 10. newtons due east is applied to the body for 5.0 seconds, the final speed of the body

More information

Multiple Choice Portion

Multiple Choice Portion Unit 4: Energy and Momentum Those questions with an asterisk (**) are gravitational potential energy/escape velcoity questions and maybe completed after your unit on Circular Motion and Gravitation, depending

More information

Exam. Name. TRUE/FALSE. Write ʹTʹ if the statement is true and ʹFʹ if the statement is false. 1) Kinetic energy is proportional to speed.

Exam. Name. TRUE/FALSE. Write ʹTʹ if the statement is true and ʹFʹ if the statement is false. 1) Kinetic energy is proportional to speed. Exam Name TRUE/FALSE. Write ʹTʹ if the statement is true and ʹFʹ if the statement is false. 1) Kinetic energy is proportional to speed. 2) The gravitational force is a conservative force. 3) If work is

More information

Kinetic Energy and Work

Kinetic Energy and Work PHYS 101 Previous Exam Problems CHAPTER 7 Kinetic Energy and Work Kinetic energy Work Work-energy theorem Gravitational work Work of spring forces Power 1. A single force acts on a 5.0-kg object in such

More information

C) the same A) 0.2 hour B) 90 m C) 16 m/s D) less than 38 m horizontally and less than 6.7 m vertically A) s A) 0.2 hour D) 83 m C) 20 m/sec

C) the same A) 0.2 hour B) 90 m C) 16 m/s D) less than 38 m horizontally and less than 6.7 m vertically A) s A) 0.2 hour D) 83 m C) 20 m/sec 1. Base your answer to the following question on the diagram below which represents a flat racetrack as viewed from above, with the radii of its two curves indicated. A car with a mass of 1,000 kilograms

More information

15.2 s how long is the slope? Assume that frictional forces may be neglected.

15.2 s how long is the slope? Assume that frictional forces may be neglected. FLEX Physical Science AP Physics C Mechanics - Midterm 1) If you set the cruise control of your car to a certain speed and take a turn, the speed of the car will remain the same. Is the car accelerating?

More information

Physics Chapter 5--Work and Energy Study Guide

Physics Chapter 5--Work and Energy Study Guide Physics Chapter 5--Work and Energy Study Guide Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. In which of the following sentences is work used in the

More information

Tennessee State University

Tennessee State University Tennessee State University Dept. of Physics & Mathematics PHYS 2110 CF SP 2009 Name 30% Time is 2 hours. Cheating will give you an F-grade. Other instructions will be given in the Hall. MULTIPLE CHOICE.

More information

Unit 1: Vectors. a m/s b. 8.5 m/s c. 7.2 m/s d. 4.7 m/s

Unit 1: Vectors. a m/s b. 8.5 m/s c. 7.2 m/s d. 4.7 m/s Multiple Choice Portion 1. A boat which can travel at a speed of 7.9 m/s in still water heads directly across a stream in the direction shown in the diagram above. The water is flowing at 3.2 m/s. What

More information

newton AP practice Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

newton AP practice Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. newton AP practice Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. In the figure, if the tension in string 1 is 34 N and the tension in string 2 is 24

More information

4) A 445 N box is sliding down a frictionless 25 o inclined plane. Find the parallel component of the weight that causes the box to slide 188 N

4) A 445 N box is sliding down a frictionless 25 o inclined plane. Find the parallel component of the weight that causes the box to slide 188 N 1) A 7.6 kg object is at rest on an inclined plane. If the plane makes an angle with the horizontal of 33 o what is the normal force acting on the object? 62 N 2) A 7.6 kg object is pulled up an inclined

More information

Physics 2A Chapter 6: Work and Energy. Problem Solving

Physics 2A Chapter 6: Work and Energy. Problem Solving Physics 2A Chapter 6: Work and Energy It is good to have an end to journey toward; but it is the journey that matters, in the end. Ursula K. Le Guin Nobody made a greater mistake than he who did nothing

More information