MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Size: px
Start display at page:

Download "MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question."

Transcription

1 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Vector A has length 4 units and directed to the north. Vector B has length 9 units and is directed to the south. Calculate the magnitude and direction of A + B. A) 13 units, north B) 13 units, south C) 5 units, south D) 5 units, north 2) If you were to move into outer space far from any stars or planets, A) your weight would change, but your mass would not change. B) your mass would change, but your weight would not change. C) neither your weight nor your mass would change. D) both your weight and mass would change. E) None of these is true. 1) 2) 3) A child on a sled starts from rest at the top of a 15.0 slope. If the trip to the bottom takes 15.2 s how long is the slope? Assume that frictional forces may be neglected. A) 147 m B) 586 m C) 293 m D) 1130 m 3) 4) Which of the following ideas is true about projectile motion with no air drag? 4) A) ν 2 x + ν 2 y = constant. B) The trajectory will depend on the objectʹs mass as well as its initial velocity and launch angle. C) The velocity of the object is zero at the point of maximum elevation. D) The acceleration is +g when the object is rising and -g when falling. E) The horizontal motion is independent of the vertical motion. 5) A large truck collides head-on with ʺBettyʺ bumbelbee. During the collision A) the truck exerts a smaller amount of force on the bee than the bee exerts on the truck. B) the truck exerts the same amount of force on the bee as the bee exerts on the truck. C) the truck exerts a greater amount of force on the bee than the bee exerts on the truck. D) the truck exerts a force on the bee, but the bee exerts no force on the truck. 5) 6) It takes 4500 N to accelerate a car at a rate of 3.42 m/s2. What is the mass of the car? A) 1310 kg B) 1700 kg C) 1040 kg D) 1510 kg 6) 7) A ball is thrown straight upward with a velocity of 39 m/s. How much time passes before the ball strikes the ground? (Disregard air resistance.) A) 8.0 s B) 2.4 s C) 1.2 s D) 4.0 s 7) 8) A ball is thrown vertically upward and then comes back down. During the ballʹs flight up and down, its velocity and acceleration vectors are A) always in opposite directions. B) first in opposite directions and then in the same direction. C) always in the same direction. D) first in the same direction and then in opposite directions. 8) 1

2 9) Shown here are the velocity and acceleration vectors for an object in several different types of motion. In which case is the object s velocity changing while its speed is not changing? A) 9) B) C) D) E) None of these cases 10) Consider what happens when you jump up in the air. Which of the following is the most accurate statement? A) When you push down on the earth with a force greater than your weight, the earth will push back with the same magnitude force and thus propel you into the air. B) Since the ground is stationary, it cannot exert the upward force necessary to propel you into the air. Instead, it is the internal forces of your muscles acting on your body itself which propels the body into the air. C) You are able to spring up because the earth exerts a force upward on you which is stronger than the downward force you exert on the earth. D) It is the upward force exerted by the ground that pushes you up, but this force can never exceed your weight. 10) 11) A CD-ROM disk can store approximately megabytes of information. If an average word requires 9.0 bytes of storage, how many words can be stored on one disk? A) words B) words C) words D) words 11) 12) Suppose you are playing hockey on a new-age ice surface in which there is no friction between the ice and the hockey puck. You wind up and hit the puck as hard as you can. Just after the puck loses contact with your stick, the puck A) will speed up a little, and then move at a constant speed. B) will speed up a little, and then slow down. C) will not slow down or speed up. D) will start to slow down. 12) 2

3 13) The following conversion equivalents are given: 1 m = 100 cm 1 in = 2.54 cm 1 ft = 12 in A bin has a volume of 1.5 m3. The volume of the bin, in ft3, is closest to: A) 47 B) 59 C) 41 D) 35 E) 53 13) 14) Which of the following is NOT a vector? A) velocity B) speed C) acceleration D) displacement 14) 15) If you jumped out of a plane, you would begin speeding up as you fall downward. Eventually, due to wind resistance, your velocity would become constant with time. After this occurs, the magnitude of the force of wind resistance is A) equal to the force of gravity acting on you. B) is greater than the force of gravity acting on you. C) is slightly smaller than the force of gravity acting on you. D) is much smaller than the force of gravity acting on you. 15) 16) A skydiver reaches a ʺterminal velocityʺ of 120 km/h. If the skydiver has a mass of 59.0 kg, what is the magnitude of the upward force on the skydiver due to wind resistance? (Use g = 9.8 m/s2.) A) 5.42 N B) 6.02 N C) 578 N D) 636 N 16) 17) Two identical objects A and B fall from rest from different heights to the ground. If object B takes twice as long as A to reach the ground, what is the ratio of the heights from which A and B fell? Neglect air resistance. A) 1 : 2 B) 1 : 4 C) 1 : 2 D) 1 : 8 17) 18) Acceleration is sometimes expressed in multiples of g, where g = 9.8 m/s2 is the acceleration due to the earthʹs gravity. In a car crash, the carʹs velocity may go from 26 m/s to 0 m/s in 0.15 s. How many gʹs are experienced, on average, by the driver? A) 22 g B) 23 g C) 18g D) 13 g 18) 19) A car accelerates from 5.0 m/s to 21 m/s at a rate of 3.0 m/s2. How far does it travel while accelerating? A) 117 m B) 207 m C) 69m D) 41 m 19) 3

4 20) A child standing on a bridge throws a rock straight down (HINT: initial velocity in the negative y direction!). The rock leaves the childʹs hand at t = 0. Which of the graphs shown here best represents the velocity of the stone as a function of time? A) 20) B) C) D) E) 21) The magnitude of A is 5.5. Vector A lies in the second quadrant and forms an angle of 34 degrees with the y-axis. The components, Ax and Ay, are closest to: A) Ax = +4.6, Ay = -3.1 B) Ax = -4.6, Ay = -3.1 C) Ax = -4.6, Ay = +3.1 D) Ax = -3.1, Ay = +4.6 E) Ax = +3.1, Ay = ) 22) Joe and Bill are playing tug-of-war. Joe is pulling with a force of 200 N. Bill is simply hanging on to the rope. Neither person is moving. What is the tension of the rope? A) 200 N B) 300 N C) 400 N D) 0 N 22) 4

5 23) A fisherman casts his bait into the river at an angle of 25. As the line unravels, he notices that the bait and hook reach a maximum height of 3.9 m. What was the initial velocity he launched the bait with? A) 8.4 m/s B) 9.2 m/s C) 21 m/s D) 10 m/s 23) 24) Two bullets are fired simultaneously parallel to a horizontal plane. The bullets have different masses and different initial velocities. Which one will strike the plane first? A) the heaviest one B) the slowest one C) the lightest one D) the fastest one E) They strike the plane at the same time. 24) 25) A boy throws a rock with an initial velocity of 3.13 m/s at 30.0 above the horizontal. How long does it take for the rock to reach the maximum height of its trajectory? A) s B) s C) s D) s 25) 26) The plot below shows the position of an object as a function of time. The letters H-L represent particular moments of time. At which moment in time is the speed of the object equal to zero? 26) A) I B) H C) J D) K E) L 27) A small boat is moving at a velocity of 3.35 m/s when it is accelerated by a river current perpendicular to the initial direction of motion. If the current acceleration is m/s2, what will the new velocity of the boat be after 33.5 s? A) 25.3 m/s at 7.59 from initial direction of motion B) 25.3 m/s at 82.4 from initial direction of motion C) m/s at 7.59 from initial direction of motion D) m/s at 82.4 from initial direction of motion 27) Extra Bonus: Answers the question. 28) You are in a elevator which starts accelerating upward. Explain what happens to your apparent weight, and why. 28) 5

6 29) What is the minimum number of vectors (none of which have the same magnitude) for which it is theoretically possible that the sum of those vectors can be equal to zero? 29) 30) Three children pull on a toy in three different directions, yet the toy does not move. Explain how this could be possible. 30) 6

7 Answer Key Testname: 201_SUMMER2009_1_V3 1) C 2) A 3) C 4) E 5) B 6) A 7) A 8) B 9) A 10) A 11) D 12) C 13) E 14) B 15) A 16) C 17) B 18) C 19) C 20) C 21) D 22) A 23) C 24) E 25) C 26) A 27) B 28) Your apparent weight will increase. Since your apparent weight is equal in magnitude to the reaction force N which you experience: ΣFy = ma (upward acceleration is positive) N - mg = ma N = m(g + a) Thus N is larger when accelerating upward. 29) It is possible with three (or more) vectors. Three is the minimum number for which the condition may be satisfied. 30) As long as the vector sum of all of the individual forces is equal to zero, there is no net force on the toy, so it does not move. 7

Exam 2 PREP Chapters 4 & 5

Exam 2 PREP Chapters 4 & 5 PHY241 - General Physics I Dr. Carlson, Fall 2013 Prep Exam 2 PREP Chapters 4 & 5 Name TRUE/FALSE. Write 'T' if the statement is true and 'F' if the statement is false. 1) If a 5.0 kg box is pulled simultaneously

More information

AP Physics 1 2-D Motion Practice Test Name

AP Physics 1 2-D Motion Practice Test Name AP Physics 1 2-D Motion Practice Test Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The magnitude of the resultant of two vectors cannot

More information

Final Review (F2007) Chapter 2: Describing Motion: Kinematics in One Dimension

Final Review (F2007) Chapter 2: Describing Motion: Kinematics in One Dimension Physics I Mechanics Final Review (F2007) Name: ANSWER KEY Chapter 2: Describing Motion: Kinematics in One Dimension 1. Suppose that a car traveling to the East (+x direction) begins to slow down as it

More information

9) If the velocity versus time graph of an object is a horizontal line, the object is A) moving with zero acceleration.

9) If the velocity versus time graph of an object is a horizontal line, the object is A) moving with zero acceleration. 1) Which of the following quantities has units of a velocity? (There could be more than one correct choice.) A) 40 km southwest B) -120 m/s C) 9.8 m/s2 downward D) 186,000 mi E) 9.8 m/s downward 2) Suppose

More information

The Laws of Motion. ANS: a

The Laws of Motion. ANS: a The Laws of Motion 1. When an object is observed to be at rest relative to an observer in an inertial reference frame, a. the sum of any forces acting on the object is zero. b. there are no forces acting

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam 1 Physics 101 23 September 2005 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. FIGURE 2-1 1) In Fig. 2-1, what is the velocity at t = 1.0

More information

Physics Exam 1 Review - Chapter 1,2

Physics Exam 1 Review - Chapter 1,2 Physics 1401 - Exam 1 Review - Chapter 1,2 13. Which of the following is NOT one of the fundamental units in the SI system? A) newton B) meter C) kilogram D) second E) All of the above are fundamental

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) If the acceleration of an object is negative, the object must be slowing down. A) True B) False

More information

B) 286 m C) 325 m D) 367 m Answer: B

B) 286 m C) 325 m D) 367 m Answer: B Practice Midterm 1 1) When a parachutist jumps from an airplane, he eventually reaches a constant speed, called the terminal velocity. This means that A) the acceleration is equal to g. B) the force of

More information

Physics 11 - Chapter 4 FORCES 4.5 Using Newton s Law (Part 2)

Physics 11 - Chapter 4 FORCES 4.5 Using Newton s Law (Part 2) Name: Date: Physics 11 - Chapter 4 FORCES 4.5 Using Newton s Law (Part ) Q- A man wants to test a rope. He ties one end to a telephone pole and the other to a horse and makes the horse pull as hard as

More information

FORCES AND NEWTON S LAWS OF MOTION

FORCES AND NEWTON S LAWS OF MOTION chapter FORCES AND NEWTON S LAWS OF MOTION Section 4.1 The Concepts of Force and Mass Section 4.2 Newton s First Law of Motion Section 4.3 Newton s Second Law of Motion 1. With one exception, each of the

More information

4) An airplane that flies at 100 km/h in a 100 km/h hurricane crosswind has a ground speed of A) 0 km/h. B) 100 km/h. C) 141 km/h. D) 200 km/h.

4) An airplane that flies at 100 km/h in a 100 km/h hurricane crosswind has a ground speed of A) 0 km/h. B) 100 km/h. C) 141 km/h. D) 200 km/h. 10.1 Questions About Projectile Motion 3) Which of the following is not a vector quantity? A) velocity B) speed C) acceleration D) None are vector quantities. E) All are vector quantities. 4) An airplane

More information

Review sheet 4 Newton s Laws

Review sheet 4 Newton s Laws Review sheet 4 Newton s Laws Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Which of the following is the cause of an acceleration or a

More information

A. 5 m/s B. 1 m/s C. 0 m/s D. 10 m/s E. 2 m/s

A. 5 m/s B. 1 m/s C. 0 m/s D. 10 m/s E. 2 m/s SQ1: Carl Lewis set a world record for the 100.0-m run with a time of 9.86 s. If, after reaching the finish line, Mr. Lewis walked directly back to his starting point in 90.14 s, what is the magnitude

More information

HONORS PHYSICS Dynamics

HONORS PHYSICS Dynamics LESSON OBJECTIVES Students will be able to... SKILLS HONORS PHYSICS Dynamics define force describe Newton s First Law of Motion using inertia identify the criteria of balanced and unbalanced forces distinguish

More information

Pre-AP Physics Semester 1 Review

Pre-AP Physics Semester 1 Review Use the graph to the right to answer the following 4 questions. 1. What type of motion is occurring here? constant velocity 2. What is the location of the object at t = 2s? x = 10m 3. What is the velocity

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The following four forces act on a 4.00 kg object: 1) F 1 = 300 N east F 2 = 700 N north

More information

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Exam Name SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. 1) Albert uses as his unit of length (for walking to visit his neighbors or plowing his fields)

More information

Kinetic Energy and Work

Kinetic Energy and Work PHYS 101 Previous Exam Problems CHAPTER 7 Kinetic Energy and Work Kinetic energy Work Work-energy theorem Gravitational work Work of spring forces Power 1. A single force acts on a 5.0-kg object in such

More information

Review Chapters 2, 3, 4, 5

Review Chapters 2, 3, 4, 5 Review Chapters 2, 3, 4, 5 4) The gain in speed each second for a freely-falling object is about A) 0. B) 5 m/s. C) 10 m/s. D) 20 m/s. E) depends on the initial speed 9) Whirl a rock at the end of a string

More information

Recap - Forces. Action = - Reaction. Newton s first law:

Recap - Forces. Action = - Reaction. Newton s first law: Newton s first law: Newton s second law: Recap - Forces An object moves with a velocity that is constant in magnitude and direction unless a non-zero net force acts on it. Newton s 3rd law: Action = -

More information

B) 40.8 m C) 19.6 m D) None of the other choices is correct. Answer: B

B) 40.8 m C) 19.6 m D) None of the other choices is correct. Answer: B Practice Test 1 1) Abby throws a ball straight up and times it. She sees that the ball goes by the top of a flagpole after 0.60 s and reaches the level of the top of the pole after a total elapsed time

More information

15.2 s how long is the slope? Assume that frictional forces may be neglected.

15.2 s how long is the slope? Assume that frictional forces may be neglected. FLEX Physical Science AP Physics C Mechanics - Midterm 1) If you set the cruise control of your car to a certain speed and take a turn, the speed of the car will remain the same. Is the car accelerating?

More information

PHYSICS MIDTERM REVIEW

PHYSICS MIDTERM REVIEW 1. The acceleration due to gravity on the surface of planet X is 19.6 m/s 2. If an object on the surface of this planet weighs 980. newtons, the mass of the object is 50.0 kg 490. N 100. kg 908 N 2. If

More information

Chapter 4. Forces and Newton s Laws of Motion. continued

Chapter 4. Forces and Newton s Laws of Motion. continued Chapter 4 Forces and Newton s Laws of Motion continued Clicker Question 4.3 A mass at rest on a ramp. How does the friction between the mass and the table know how much force will EXACTLY balance the gravity

More information

SCIE 1001 Multiple Choice Items with Answers 2015 Kishore Lal

SCIE 1001 Multiple Choice Items with Answers 2015 Kishore Lal 1. A rocket moves through empty space in a straight line with constant speed. It is far from the gravitational effect of any star or planet. Under these conditions, the force that must be applied to the

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam 1 Sci111 Fall 2011 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) In science, an educated guess is a A) theory. B) hypothesis. C) both

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A container explodes and breaks into three fragments that fly off 120 apart from each

More information

1. One mile is equal to 1609 meters; one hour is equal to 3600 seconds, mph is 1 mile per hour. The speed of 17 m/s is equivalent to the speed of:

1. One mile is equal to 1609 meters; one hour is equal to 3600 seconds, mph is 1 mile per hour. The speed of 17 m/s is equivalent to the speed of: Sample Final 105_fall 2009 1. One mile is equal to 1609 meters; one hour is equal to 3600 seconds, mph is 1 mile per hour. The speed of 17 m/s is equivalent to the speed of: A) 17 mph B) 38 mph C) 7.6

More information

Physics: Principles and Applications, 6e Giancoli Chapter 4 Dynamics: Newton's Laws of Motion

Physics: Principles and Applications, 6e Giancoli Chapter 4 Dynamics: Newton's Laws of Motion Physics: Principles and Applications, 6e Giancoli Chapter 4 Dynamics: Newton's Laws of Motion Conceptual Questions 1) Which of Newton's laws best explains why motorists should buckle-up? A) the first law

More information

The Bronx High School of Science Physics - Exam

The Bronx High School of Science Physics - Exam The Bronx High School of Science Physics - Exam Base your answers to questions 1 through 3 on the following information. In the diagram below, a 10.- kilogram sphere, A, is projected horizontally with

More information

PSI AP Physics I Dynamics

PSI AP Physics I Dynamics PSI AP Physics I Dynamics Multiple-Choice questions 1. After firing a cannon ball, the cannon moves in the opposite direction from the ball. This an example of: A. Newton s First Law B. Newton s Second

More information

Physics: Principles and Applications, 6e Giancoli Chapter 2 Describing Motion: Kinematics in One Dimension

Physics: Principles and Applications, 6e Giancoli Chapter 2 Describing Motion: Kinematics in One Dimension Physics: Principles and Applications, 6e Giancoli Chapter 2 Describing Motion: Kinematics in One Dimension Conceptual Questions 1) Suppose that an object travels from one point in space to another. Make

More information

NEWTON'S LAWS OF MOTION

NEWTON'S LAWS OF MOTION CHAPTER 4 FORCES AND NEWTON'S LAWS OF MOTION CONCEPTUAL QUESTIONS 1. REASONING AND SOLUTION When the car comes to a sudden halt, the upper part of the body continues forward (as predicted by Newton's first

More information

Tennessee State University

Tennessee State University Tennessee State University Dept. of Physics & Mathematics PHYS 2110 CF SP 2009 Name 30% Time is 2 hours. Cheating will give you an F-grade. Other instructions will be given in the Hall. MULTIPLE CHOICE.

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A ball can be rolled down one of four different ramps, as shown below. The final elevation loss

More information

Unit 1: Vectors. a m/s b. 8.5 m/s c. 7.2 m/s d. 4.7 m/s

Unit 1: Vectors. a m/s b. 8.5 m/s c. 7.2 m/s d. 4.7 m/s Multiple Choice Portion 1. A boat which can travel at a speed of 7.9 m/s in still water heads directly across a stream in the direction shown in the diagram above. The water is flowing at 3.2 m/s. What

More information

Exam Review Tuesday, September 17, :00 PM

Exam Review Tuesday, September 17, :00 PM ExamReview Page 1 Exam Review Tuesday, September 17, 2013 10:00 PM Chapter 2, Problem 65 A juggler throws a ball straight up with an initial speed of 10 m/s. With what speed would she need to throw a second

More information

it moving. Jerry stops after 10 min, while Joel is able to push for 5.0 min longer. Compare the work they do on the car.

it moving. Jerry stops after 10 min, while Joel is able to push for 5.0 min longer. Compare the work they do on the car. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Person X pushes twice as hard against a stationary brick wall as person Y. Which one

More information

The net force on the object always acts along the line of motion of the object.

The net force on the object always acts along the line of motion of the object. Physics 125 Practice-makes-perfect Quiz Chapter 4&5 These are the types of problems that you will see on the quizzes. Use this practice quiz as a gauge for your understanding of physics. The answers are

More information

2) Four students measure the mass of an object, each using a different scale. They record

2) Four students measure the mass of an object, each using a different scale. They record Advanced Physics Mid-Term Exam Hour-# - Name 1) Four students measure the mass of an object, each using a different scale. They record 1) their results as follows: Student A B C D Mass (g ) 49.06 49 50

More information

33. A jumper in the long-jump goes into the jump with a speed of 11 m/s at an angle of 20ø above the horizontal. How far does the jumper jump?

33. A jumper in the long-jump goes into the jump with a speed of 11 m/s at an angle of 20ø above the horizontal. How far does the jumper jump? 31. A stone is thrown horizontally with an initial speed of 10 m/s from the edge of a cliff. A stop watch measures the stone's trajectory time from the top of the cliff to the bottom to be 4.3 s. What

More information

12. A 20-kg crate is suspended from a fixed beam by two vertical ropes. What is the tension in each rope? A) 10 N B) 40 N C) 100 N D) 200 N E) 390 N

12. A 20-kg crate is suspended from a fixed beam by two vertical ropes. What is the tension in each rope? A) 10 N B) 40 N C) 100 N D) 200 N E) 390 N Name: Date: 1. The surface of a lake has an area of 15.5 km 2. What is the area of the lake in m 2? A) 1.55 10 4 m 2 B) 1.55 10 5 m 2 C) 1.55 10 6 m 2 D) 1.55 10 7 m 2 E) 1.55 10 8 m 2 2. A certain physical

More information

Sample Final Examination

Sample Final Examination Dawson College Physics 203-NYA-05 Mechanics Sample Final Examination This exam is divided into two parts: Part I: Problems (10 marks each) Solve all seven problems. Show all of your work, clearly and in

More information

Exam 1 Review Questions PHY 2425 - Exam 1

Exam 1 Review Questions PHY 2425 - Exam 1 Exam 1 Review Questions PHY 2425 - Exam 1 Exam 1H Rev Ques.doc - 1 - Section: 1 7 Topic: General Properties of Vectors Type: Conceptual 1 Given vector A, the vector 3 A A) has a magnitude 3 times that

More information

Kinematics-Projectiles

Kinematics-Projectiles 1. A volleyball hit into the air has an initial speed of 10 meters per second. Which vector best represents the angle above the horizontal that the ball should be hit to remain in the air for the greatest

More information

2. (P2.1 A) a) A car travels 150 km in 3 hours, what is the cars average speed?

2. (P2.1 A) a) A car travels 150 km in 3 hours, what is the cars average speed? Physics: Review for Final Exam 1 st Semester Name Hour P2.1A Calculate the average speed of an object using the change of position and elapsed time 1. (P2.1 A) What is your average speed if you run 140

More information

Physics 2A, Sec B00: Mechanics -- Winter 2011 Instructor: B. Grinstein Final Exam

Physics 2A, Sec B00: Mechanics -- Winter 2011 Instructor: B. Grinstein Final Exam Physics 2A, Sec B00: Mechanics -- Winter 2011 Instructor: B. Grinstein Final Exam INSTRUCTIONS: Use a pencil #2 to fill your scantron. Write your code number and bubble it in under "EXAM NUMBER;" an entry

More information

Physics 1401 [Chapters 1-5] Review - Chapter 1,2

Physics 1401 [Chapters 1-5] Review - Chapter 1,2 Physics 1401 [Chapters 1-5] Review - Chapter 1,2 13. Which of the following is NOT one of the fundamental units in the SI system? A) newton B) meter C) kilogram D) second E) All of the above are fundamental

More information

2. SKIP THIS YEAR What event will produce the greatest increase in the gravitational force between the two masses?

2. SKIP THIS YEAR What event will produce the greatest increase in the gravitational force between the two masses? Forces Review: look over all labs and worksheets. Your answers should be in another color pen. This is not all inclusive of items on the test but a very close representation. 1. The table shows the results

More information

SCIE 1001 MC3 - Multiple Choice Items with Answers 2015 Kishore Lal

SCIE 1001 MC3 - Multiple Choice Items with Answers 2015 Kishore Lal 1. Acceleration is A. change of speed B. change of direction C. change of speed and/or direction D. if its velocity is large. (Acceleration is defined as a change in velocity and velocity has both magnitude

More information

PHY1 Review for Exam 3

PHY1 Review for Exam 3 Topics 1. Two dimensional motion a. Projectiles b. Two dimensional vector problems a = (V f V i )/t V f 2 = V i 2 + 2ad d = V i t + ½ at 2 V = (V i + V f )/2 Multiple Choice Questions 1. A machine launches

More information

newton AP practice Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

newton AP practice Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. newton AP practice Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. In the figure, if the tension in string 1 is 34 N and the tension in string 2 is 24

More information

Free-Body Diagrams. Unit: Dynamics (Forces) & Gravitation. draw a free-body diagram representing the forces on an object

Free-Body Diagrams. Unit: Dynamics (Forces) & Gravitation. draw a free-body diagram representing the forces on an object Add Important Free-Body Diagrams Page: 217 Free-Body Diagrams NGSS Standards: HS-PS2-1 MA Curriculum Frameworks (2006): 1.5 AP Physics 1 Learning Objectives: 3.A.2.1, 3.A.3.1, 3.A.4.3, 3.B.1.1, 3.B.1.2,

More information

Review sheet # Which vector below represents the resultant of the two displacement vectors shown?

Review sheet # Which vector below represents the resultant of the two displacement vectors shown? Name: ate: 1. Which vector below represents the resultant of the two displacement vectors shown? 6. The maximum resultant of two forces acting on an object will occur when the angle between the forces

More information

1. Unless acted on by an external net force, an object will stay at rest or

1. Unless acted on by an external net force, an object will stay at rest or 1. Unless acted on by an external net force, an object will stay at rest or A. come to rest. B. decelerate at a constant rate. C. slow down from a given speed. D. continue to move in a straight line at

More information

Clicker Question. A tractor driving at a constant speed pulls a sled loaded with firewood. There is friction between the sled and the road.

Clicker Question. A tractor driving at a constant speed pulls a sled loaded with firewood. There is friction between the sled and the road. A tractor driving at a constant speed pulls a sled loaded with firewood. There is friction between the sled and the road. A. positive. B. negative. C. zero. Clicker Question The total work done on the

More information

Physics Final Exam Free Response Section

Physics Final Exam Free Response Section Physics Final Exam Free Response Section 1. The first 10 meters of a 100-meter dash are covered in 2 seconds by a sprinter who starts from rest and accelerates with a constant acceleration. The remaining

More information

1. Which unit is equivalent to a newton per kilogram? A) m. s 2 B) W. s C) J s D) kg m

1. Which unit is equivalent to a newton per kilogram? A) m. s 2 B) W. s C) J s D) kg m 1. Which unit is equivalent to a newton per kilogram? A) m s 2 B) W 6. Base your answer to the following question on The diagram below shows a student throwing a baseball horizontally at 25 meters per

More information

Chapter 4 - Forces and Newton s Laws of Motion w./ QuickCheck Questions

Chapter 4 - Forces and Newton s Laws of Motion w./ QuickCheck Questions Chapter 4 - Forces and Newton s Laws of Motion w./ QuickCheck Questions 2015 Pearson Education, Inc. Anastasia Ierides Department of Physics and Astronomy University of New Mexico September 8, 2015 Review

More information

5. A baseball player hits a ball that soars high into the air. After the ball has left the bat, and while it is traveling upward (at point P in Fig. 3

5. A baseball player hits a ball that soars high into the air. After the ball has left the bat, and while it is traveling upward (at point P in Fig. 3 4. A bullet fired from a rifle begins to fall (a) as soon as it leaves the barrel. (b) after air friction reduces its speed. (c) not at all if air resistance is ignored. 5. A baseball player hits a ball

More information

Practice Final. A) 0.50 m/s B) 0.2 m/s C) 1.0 m/s D) 1.3 m/s Answer: C

Practice Final. A) 0.50 m/s B) 0.2 m/s C) 1.0 m/s D) 1.3 m/s Answer: C Practice Final 1) Figure represents the position of a particle as it travels along the x-axis. What is the average speed of the particle between t = 2 s and t = 4 s? A) 0.50 m/s B) 0.2 m/s C) 1.0 m/s D)

More information

Forces and Dynamics Worksheet

Forces and Dynamics Worksheet Forces and Dynamics Worksheet 1. A block rests on a rough surface. Two forces P and Q act on the block, parallel to the surface. A friction force F between the block and the surface keeps the block in

More information

Ch 5 Projectile Motion. Projectile motion has both horizontal and. motion.

Ch 5 Projectile Motion. Projectile motion has both horizontal and. motion. Projectile motion has both horizontal and vertical components of motion. In Chapter 4 we studied simple straight-line motion linear motion. Now we'll look at nonlinear motion motion along a curved path.

More information

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Unit 03 - Work, Energy, Power Quantitative Questions Name SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. 1) An airplane flies 120 km at a constant altitude

More information

2.1 Force and Motion Kinematics looks at velocity and acceleration without reference to the cause of the acceleration.

2.1 Force and Motion Kinematics looks at velocity and acceleration without reference to the cause of the acceleration. 2.1 Force and Motion Kinematics looks at velocity and acceleration without reference to the cause of the acceleration. Dynamics looks at the cause of acceleration: an unbalanced force. Isaac Newton was

More information

1. A bullet shot horizontally from a gun A. strikes the ground much later than one dropped vertically from the same point at instant

1. A bullet shot horizontally from a gun A. strikes the ground much later than one dropped vertically from the same point at instant Name Period Date Concepts 1. A bullet shot horizontally from a gun A. strikes the ground much later than one from the same point at the same B. never strikes the ground C. strikes the ground at approximately

More information

APRI L 25, AM

APRI L 25, AM THE TWE NTY-F OURT H ANNUAL SLAPT PHYSI CS CONT EST SOUTHER N IL LI NOIS U NIVERS IT Y EDWAR DS VIL LE APRI L 25, 2009 9 11 AM ME CHANI CS TEST g = 9.8 m/s/s Please answer the following questions on the

More information

Turn in both the exam and the scantron sheets at the end of the exam.

Turn in both the exam and the scantron sheets at the end of the exam. Physics 161 NAME ANSWERS Final Exam Section # Dr. Dennis Drew May 17, 2004 Turn in both the exam and the scantron sheets at the end of the exam. Part I : 3 Partial credit questions each worth 11 pts. Show

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Unit 03 - Work, Energy, Power Multiple Choice Concept Questions Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Two men, Joel and Jerry, push

More information

1 st Semester Review 1980s problems

1 st Semester Review 1980s problems 1 st Semester Review 1980s problems 1980B1. A ball of weight 5 newtons is suspended by two strings as shown above. a. In the space below, draw and clearly label all the forces that act on the ball. b.

More information

Chapter 7: Momentum and Impulse

Chapter 7: Momentum and Impulse Chapter 7: Momentum and Impulse 1. When a baseball bat hits the ball, the impulse delivered to the ball is increased by A. follow through on the swing. B. rapidly stopping the bat after impact. C. letting

More information

4. Using her measured quantities, what must she graph to linearize the graph so that the slope of the line is the acceleration due to gravity?

4. Using her measured quantities, what must she graph to linearize the graph so that the slope of the line is the acceleration due to gravity? Linear Kinematics 1. A student wants to determine the height of an unreachable object. The materials available include a protractor and tape for measuring small distances. Describe a procedure that can

More information

Phys Sample Problems

Phys Sample Problems 1 Phys114-2013 Sample Problems 1 A bullet is fired through a board, 140 cm thick, with its line of motion perpendicular to the face of the board If it enters with a speed of 450 m/s and emerges with a

More information

Follow-up: and the value of a is?

Follow-up: and the value of a is? When throwing a ball straight up, which of the following is true about its velocity v and its acceleration a at the highest point in its path? 1) both v = 0 and a = 0 2) v 0, but a = 0 3) v = 0, but a

More information

CPS lesson Kinematics ANSWER KEY

CPS lesson Kinematics ANSWER KEY CPS lesson Kinematics ANSWER KEY 1. A person initially at P stays there for a moment, then moves to Q and stays there for a moment. She then runs quickly to R, stays there for a moment, and finally slowly

More information

Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question.

Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. Class: Date: Final Exam Review Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Which of the following is an area of physics that studies

More information

PHY231 Section 2, Form B March 22, 2012

PHY231 Section 2, Form B March 22, 2012 1. A 200-kg cannon at rest contains a 10-kg cannon ball. When fired, the cannon ball leaves the cannon with a speed of 90 m/s. What is the recoil speed of the cannon? A) 4.5 m/s B) 9 m/s C) 45 m/s D) 90

More information

Physics 125 Practice Exam #3 Chapters 6-7 Professor Siegel

Physics 125 Practice Exam #3 Chapters 6-7 Professor Siegel Physics 125 Practice Exam #3 Chapters 6-7 Professor Siegel Name: Lab Day: 1. A concrete block is pulled 7.0 m across a frictionless surface by means of a rope. The tension in the rope is 40 N; and the

More information

2007 F=ma Contest. 1. An object moves in two dimensions according to. where r is in meters and t in seconds. When does the object cross the x-axis?

2007 F=ma Contest. 1. An object moves in two dimensions according to. where r is in meters and t in seconds. When does the object cross the x-axis? 007 F=ma Contest 1. An object moves in two dimensions according to rt ( ) = (4.0t 9.0) iˆ+ (.0t 5.0) ˆj, where r is in meters and t in seconds. When does the object cross the x-axis? (a) 0.0 s (b) 0.4

More information

University of KwaZulu-Natal Pietermaritzburg Campus School of Physics

University of KwaZulu-Natal Pietermaritzburg Campus School of Physics University of KwaZulu-Natal Pietermaritzburg Campus School of Physics Physics 131: tutorial week 3 - Motion & Newton s laws Unless otherwise stated in the question, take the acceleration due to gravity,

More information

KINEMATICS IN TWO DIMENSIONS

KINEMATICS IN TWO DIMENSIONS chapter KINEMATICS IN TWO DIMENSIONS Section 3.1 Displacement, Velocity, and Acceleration 1. A park ranger wanted to measure the height of a tall tree. The ranger stood 9.50 m from the base of the tree;

More information

MULTIPLE CHOICE PROBLEMS for TWO DIMENSIONAL KINEMATICS

MULTIPLE CHOICE PROBLEMS for TWO DIMENSIONAL KINEMATICS MULTIPLE CHOICE PROBLEMS for TWO DIMENSIONAL KINEMATICS MC 2D ans.doc 1 SPANGLER Displacement, Velocity, and acceleration 1. A park ranger wanted to measure the height of a tall tree. The ranger stood

More information

Physics Benchmark 2 Study Guide - (with answers)

Physics Benchmark 2 Study Guide - (with answers) Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. _d 1. A rope pulls horizontally on a 4-kg block. The floor exerts a 7N frictional force on the

More information

Physics 6A TR Section Winter 2012 Final

Physics 6A TR Section Winter 2012 Final Physics 6A TR Section Winter 2012 Final Enter the answer to the multiple choice questions on the pink scantron sheet. Use a pencil, not a pen. There is no penalty for the wrong answer Write your name and

More information

Speed A B C. Time. Chapter 3: Falling Objects and Projectile Motion

Speed A B C. Time. Chapter 3: Falling Objects and Projectile Motion Chapter 3: Falling Objects and Projectile Motion 1. Neglecting friction, if a Cadillac and Volkswagen start rolling down a hill together, the heavier Cadillac will get to the bottom A. before the Volkswagen.

More information

5: Newton's Laws of Motion

5: Newton's Laws of Motion 5: Newton's Laws of Motion The First Law of Motion (The Law of Inertia) An object at rest will remain at rest and an object in motion will remain in motion (at constant velocity) unless acted upon by an

More information

COURSE CONTENT. Introduction. Definition of a Force Effect of Forces Measurement of forces. Newton s Laws of Motion

COURSE CONTENT. Introduction. Definition of a Force Effect of Forces Measurement of forces. Newton s Laws of Motion CHAPTER 13 - FORCES COURSE CONTENT Introduction Newton s Laws of Motion Definition of a Force Effect of Forces Measurement of forces Examples of Forces A force is just a push or pull. Examples: an object

More information

Name Date ID. Physics (1) Interim Assessment First Grading Period

Name Date ID. Physics (1) Interim Assessment First Grading Period Name Date ID Physics (1) Interim Assessment First Grading Period 1. The dimensions (units) of two quantities MUST be identical if you are either adding or multiplying. subtracting or dividing. multiplying

More information

2. If a net horizontal force of 175 N is applied to a bike whose mass is 43 kg what acceleration is produced?

2. If a net horizontal force of 175 N is applied to a bike whose mass is 43 kg what acceleration is produced? Chapter Problems Newton s 2nd Law: Class Work 1. A 0.40 kg toy car moves at constant acceleration of 2.3 m/s 2. Determine the net applied force that is responsible for that acceleration. 2. If a net horizontal

More information

PHY231 Section 2, Form A March 22, 2012. 1. Which one of the following statements concerning kinetic energy is true?

PHY231 Section 2, Form A March 22, 2012. 1. Which one of the following statements concerning kinetic energy is true? 1. Which one of the following statements concerning kinetic energy is true? A) Kinetic energy can be measured in watts. B) Kinetic energy is always equal to the potential energy. C) Kinetic energy is always

More information

Physics 2211 ABC Quiz #2 Solutions Spring 2017

Physics 2211 ABC Quiz #2 Solutions Spring 2017 Physics 2211 ABC Quiz #2 Solutions Spring 2017 I. (16 points) Two carts are in concentric circular tracks. The first is a distance 2.5 m from the center and the second is a distance 7.5 m from the center.

More information

Chapter 5. Newton s Third Law of Motion

Chapter 5. Newton s Third Law of Motion Chapter 5 Newton s Third Law of Motion A force is a push or pull that is required to change the a. composition of an object. b. the state of motion of an object. c. color of an object. d. temperature of

More information

Quiz 10 Motion. Name: Group:

Quiz 10 Motion. Name: Group: Quiz 10 Motion Name: Group: 1. Two balls are released at the same time on the two tracks shown below. Which ball wins? a. The ball on the low road b. The ball on the high road c. They tie 2. What will

More information

v 1 v 2 direction of v? D 1 of 15 ReviewII-1. Consider the vectors V 1 and V 2 shown. What is the direction of V = V 2 V 1, V 1 + V = V 2

v 1 v 2 direction of v? D 1 of 15 ReviewII-1. Consider the vectors V 1 and V 2 shown. What is the direction of V = V 2 V 1, V 1 + V = V 2 1 of 15 ReviewII-1. Consider the vectors V 1 and V shown. What is the direction of V = V V 1, V 1 + V = V v 1 v C direction of v? D A B Answer: B, downward ReviewII-. A heavy-duty truck pulling a light

More information

AP Physics 1 Fall Semester Review

AP Physics 1 Fall Semester Review AP Physics 1 Fall Semester Review One Dimensional Kinematics 1. Be able to interpret motion diagrams. a. Assuming there are equal time intervals between each picture shown above, which car in the diagram

More information

Chapter 4, The Laws of Motion. 1. Which of the following is an example of the type of force that acts at a distance?

Chapter 4, The Laws of Motion. 1. Which of the following is an example of the type of force that acts at a distance? CHAPTER 4 4.1 Forces 4.2 Newton s First Law 4.3 Newton s Second Law 4.4 Newton s Third Law 1. Which of the following is an example of the type of force that acts at a distance? a. gravitational b. magnetic

More information

TALLER DE CINEMÁTICA 1D

TALLER DE CINEMÁTICA 1D TALLER DE CINEMÁTICA 1D MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Suppose that an object travels from one point in space to another. Make

More information

MIDTERM REVIEW. What was the total distance traveled by the object during the 10.0-second time interval? A) 0 m B) 8 m C) 16 m D) 24 m

MIDTERM REVIEW. What was the total distance traveled by the object during the 10.0-second time interval? A) 0 m B) 8 m C) 16 m D) 24 m NAME MIDTERM REVIEW 1. A student on an amusement park ride moves in a circular path with a radius of 3.5 meters once every 8.9 seconds. The student moves at an average speed of A) 0.39 m/s B) 1.2 m/s C)

More information

Web review - Ch 3 motion in two dimensions practice test

Web review - Ch 3 motion in two dimensions practice test Name: Class: _ Date: _ Web review - Ch 3 motion in two dimensions practice test Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Which type of quantity

More information