Practice final for Basic Physics spring 2005 answers on the last page Name: Date:

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Practice final for Basic Physics spring 2005 answers on the last page Name: Date:"

Transcription

1 Practice final for Basic Physics spring 2005 answers on the last page Name: Date: 1. A 12 ohm resistor and a 24 ohm resistor are connected in series in a circuit with a 6.0 volt battery. Assuming negligible internal resistance in the battery, the current in the 12 ohm resistor will be A) 6.0 A. B) 2.0 A. C) 0.50 A. D) 0.25 A. E) A. 2. Which of the following is NOT a vector? A) acceleration B) weight C) mass D) velocity E) All of the above. 3. Which of the following is not an electromagnetic wave? A) Sound B) Microwaves C) Infrared D) X-ray E) Light 4. Neglecting friction, if a Cadillac and Volkswagen start rolling down a hill together, the heavier Cadillac will get to the bottom A) before the Volkswagen. B) after the Volkswagen. C) at the same time as the Volkswagen. 5. Two current-carrying wires are parallel to one another and separated by 1 cm. If the distance between them is increased to 2 cm the new force will be what factor times the original force? A) 4 B) 2 C) 1 D) ½ E) ¼ Page 1

2 6. A parachutist jumping from an airplane reaches a terminal velocity when the force of air resistance is 490 N. The mass of the parachutist is A) 490 kg. B) 9.8 kg. C) 40 kg. D) 50 kg. E) 80 kg. 7. Which of these lists is in order of increasing wavelength? A) First harmonic, second harmonic, third harmonic. B) Second harmonic, third harmonic, fourth harmonic. C) First harmonic, second harmonic, fundamental. D) Third harmonic, second harmonic, first harmonic. 8. An object is placed 15 cm in front of a diverging lens of focal length -10 cm. The image will be located A) cm in front of the lens. B) 3.0 cm behind the lens. C) 3.0 cm in front of the lens. D) 6.0 cm in front of the lens. E) 6.0 cm behind the lens. 9. Comparing the electrostatic force and the gravitational force we can say that A) both have the same dependence on distance, both involve attraction and repulsion but the gravitational force is stronger. B) both have the same dependence on distance, both involve attraction and repulsion but the electrostatic force is stronger. C) both have the same dependence on distance, the electrostatic force can be either attractive or repulsive while the gravitational force is only repulsive, and the electrostatic force is weaker. D) both have the same dependence on distance, the electro static force can be either attractive or repulsive while the gravitational force is only attractive, and the electrostatic force is stronger. E) the electrostatic force falls off more rapidly with distance, the electrostatic force can be either attractive or repulsive while gravitation is only attractive and the electrostatic force is stronger. Page 2

3 10. An elevator is being lifted upward at a constant speed by a steel cable. All frictional forces are neglected. In this situation, forces on the elevator are such that A) the upward force by the cable is greater than the downward force of gravity. B) the upward force by the cable is equal to the downward force of gravity. C) the upward force by the cable is smaller than the downward force of gravity. D) none of the above. (The elevator goes up because the cable is being shortened, not because an upward force is exerted on the elevator by the cable.) 11. Electromagnetic waves are generally A) transverse waves. B) longitudinal waves. C) a 50/50 combination of transverse and longitudinal waves. D) standing waves. 12. Rays from a distant object do not diverge enough for a nearsighted person to focus; this can be corrected with a A) converging or concave lens. B) converging or convex lens. C) diverging or concave lens. D) diverging or convex lens. 13. The temperature of 500 g of water is to be raised from 10 C to 40 C. The energy needed to do this is about A) cal. B) cal. C) cal. D) cal. 14. A true statement about atoms is that they A) can emit radiation only at specific frequencies. B) all have the same number of electrons. C) can emit radiation at any frequency. D) can emit radiation at frequencies only within the visible spectrum. 15. An atom has A) just as many electrons as protons. B) no neutrons in the nucleus. C) more protons than electrons. D) as many electrons as protons and neutrons combined. E) at least 1 neutron. Page 3

4 16. A 1.5 V flashlight battery, a 10 ohm resistor, and a flash light lamp are available. How should the lamp be connected in a circuit so that it would glow the brightest? A) Connect it in series with the resistor and battery so that the bulb is next to the positive terminal of the battery. B) Connect it in parallel with the battery and the resistor. C) Connect it directly to the battery; don't use the resistor. D) Connect it in series with the resistor and battery so that the bulb is next to the negative terminal of the battery. 17. The three processes by which heat energy is transferred between objects are A) heat, calorie and radiation. B) radiation, temperature, and convection. C) absorption, radiation, and convection. D) radiation, convection, and conduction. E) radiation, absorption, and conduction. 18. A quantity that is a measure of how the velocity of a body changes with time is: A) Displacement. B) Speed. C) Acceleration. D) Momentum. 19. The wavelength of a red photon is that of a green photon. A) greater than B) less than C) same as D) greater, same or less, depending on a source of photons 20. A 4 kg block, initially moving due east at 3 m/s, is acted upon by an impulse having magnitude 8 Ns and direction due west. The final velocity of the block is A) 8 m/s west. B) 2 m/s west. C) 1 m/s east. D) 3 m/s east. Page 4

5 21. Which of the following is an appropriate unit for describing rotational acceleration? A) m/s 2. B) rad/min. C) rev/min. D) rev/m/s. E) rev/min Which of the following is not an energy unit? A) N m B) Joule C) calorie D) watt E) kwh 23. The speed of electromagnetic waves in air is 3.0 x 10 8 m/s. What is the wavelength of FM radio waves having a frequency of 1.0 x 10 8 Hz? A) m B) 1.0 m C) 3.0 m D) 6.0 m E) 10 m 24. A rifle bullet is fired horizontally at the same instant another bullet is allowed to drop from rest at the same height. Which bullet strikes the earth first? A) The bullet from the rifle. B) The bullet allowed to drop. C) Both strike at the same instant. 25. Electrons flow around a circular wire loop in a horizontal plane, in a direction that is clockwise when viewed from above. This causes a magnetic field. Inside the loop, the direction of this field is A) up. B) down. C) toward the center of the loop. D) radially outward from the center of the loop. Page 5

6 26. A child runs at 4.0 m/s and jumps onto a sled, initially at rest. If the child' mass is 36 kg, and if the child and sled slide off together at 3.0 m/s after the collision, the sled's mass is A) 12 kg. B) 27 kg. C) 36 kg. D) 48 kg. 27. Assuming g = 10 m/s² and that air resistance is negligible, in ½ second a ball dropped from rest will fall A) ½ meter. B) one meter. C) 1.25 meters. D) 5 meters. 28. Magnetic fields affect A) only electric charges at rest. B) only electric charges in motion. C) both electric charges in motion and electric charges at rest. D) neither electric charges in motion nor electric charges at rest. 29. A common property of all waves is the relationship between the speed (v), the wavelength (λ) and the frequency of the wave (f). The correct equation for this relationship is A) f = vλ. B) λ = vf. C) v = fλ. D) v = f / λ. 30. Suppose you climb the stairs of a ten-story building, about 30 m high, and your mass is 60 kg. The gravitational potential energy you gain is about A) 270 Joule. B) 1800 Joule. C) Joule. D) Joule. Page 6

7 31. A heat pump is capable of delivering more energy to the home than goes into the operation of the pump itself, when conditions are favorable. Which of the following statements is correct? A) A heat pump violates the first law of thermodynamics. B) A heat pump violates the second law of thermodynamics. C) A heat pump transfers some energy from the outdoors. D) A heat pump, like the Carnot engine, is a theoretical device that is not useful in practice. E) A heat pump is more efficient when the outside temperature is colder. 32. If your average speed for a 3-hr trip is 45 mi/hr, the distance traveled is A) 15 mi. B) 45 mi. C) 135 mi. D) mi 33. An isolated object is initially spinning at a constant speed. Then, although no external forces act upon it, its rotational speed increases. This must be due to A) an increase in the moment of inertia. B) an increase in the mass. C) an increase in the angular momentum. D) a decrease in the moment of inertia. E) impossible, angular momentum conservation is violated. 34. An iceberg is floating in the ocean with 10% of its volume extending above the ocean's surface. What can you say about the iceberg? A) Its weight is greater than the water it displaces. B) Its density is 90% that of the ocean water. C) It displaces only 90% of its weight in water. D) It must be resting on the bottom, since ice can't float in salt water. 35. A man weighs 600 N while on the surface of Earth. If he is transported to the planet Mythos, which has the same mass as Earth but a radius that is twice as large as Earth's, his weight would be A) 1200 N. B) 600 N. C) 300 N. D) 150 N. E) 100 N. Page 7

8 36. Consider a proton and an electron placed near one another with no other objects close by. They would A) accelerate away from each other. B) remain motionless. C) accelerate toward each other. D) be pulled together at constant speed. E) move away from each other at constant speed. 37. Energy added to a cyclical heat engine A) is completely converted to external work. B) is converted to increased internal energy in the engine plus external work. C) is used to generate work that is greater than the added energy. D) is converted to work and to waste heat. 38. If the image formed by a concave mirror is closer to the mirror than the object is, then compared to the object, the image will be A) larger and inverted. B) smaller and inverted. C) larger and erect. D) larger and real. 39. One section of a pipe carrying water has a cross-sectional area of 20 cm 2 ; in this section the water has flow velocity of 1.0 m/s. Another section of this pipe has a constricted cross-sectional area of 5 cm 2. If the flow is steady, what is the water velocity in the cons tricted section? A) 0.25 m/s B) 0.50 m/s C) 1.0 m/s D) 2.0 m/s E) 4.0 m/s 40. The potential difference across the terminals of a storage battery not connected in any circuit is observed to be 12 V. When it is connected to an external resistance the potential difference across the terminals is observed to be 11 V while the current in the external resistance is 2 A. What is the internal resistance of the battery? A) zero. B) 0.50 ohms. C) 1.0 ohm. D) 2.0 ohms. E) 5.5 ohms. Page 8

9 Answer Key 1. E 2. C 3. A 4. C 5. D 6. D 7. D 8. D 9. D 10. B 11. A 12. C 13. B 14. A 15. A 16. C 17. D 18. C 19. A 20. C 21. E 22. D 23. C 24. C 25. A 26. A 27. C 28. B 29. C 30. C 31. C 32. C 33. D 34. B 35. D 36. C 37. D 38. B 39. E 40. B Page 9

Phys214 exam#2 (30 problems in total. 5 points each, total 150 points. )

Phys214 exam#2 (30 problems in total. 5 points each, total 150 points. ) Phys214 exam#2 (30 problems in total. 5 points each, total 150 points. ) 1. An oil tanker heading due west, straight into a strong wind, reaches a speed of 5 m/s and then shuts down its engines to drift.

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS. Friday, June 20, 2014 1:15 to 4:15 p.m.

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS. Friday, June 20, 2014 1:15 to 4:15 p.m. P.S./PHYSICS The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS Friday, June 20, 2014 1:15 to 4:15 p.m., only The possession or use of any communications device

More information

2. About what position after t o would car #1 and car #2 have been side by side? A) 0 m B) 15 m C) 26 m D) 37 m E) 39 m

2. About what position after t o would car #1 and car #2 have been side by side? A) 0 m B) 15 m C) 26 m D) 37 m E) 39 m Questions 1 through 4 refer to the following scenario: At t 0, two cars moving along a highway are side-by-side as they pass a third car stopped on the side of the road. At this moment the driver of the

More information

Important Equations in Physics for IGCSE course. Area of triangular shaped graph = ½ base height

Important Equations in Physics for IGCSE course. Area of triangular shaped graph = ½ base height Important Equations in Physics for IGCSE course General Physics: 1 For constant motion: v = s t 2 For acceleration a v u a = t 3 Graph Area of a rectangular shaped graph = base height. 4 Weight and mass

More information

Mid-Year Review (2) (3) (4) (1) 1 m/s (3) 0.5 m/s (2) 2 m/s (4) 0 m/s

Mid-Year Review (2) (3) (4) (1) 1 m/s (3) 0.5 m/s (2) 2 m/s (4) 0 m/s 1. A blinking light of constant period is situated on a lab cart. Which diagram best represents a photograph of the light as the cart moves with constant velocity? (1) 6. The graph below represents the

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS. Wednesday, June 17, 2015 1:15 to 4:15 p.m.

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS. Wednesday, June 17, 2015 1:15 to 4:15 p.m. P.S./PHYSICS The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS Wednesday, June 17, 2015 1:15 to 4:15 p.m., only The possession or use of any communications

More information

Chapter 7: Momentum and Impulse

Chapter 7: Momentum and Impulse Chapter 7: Momentum and Impulse 1. When a baseball bat hits the ball, the impulse delivered to the ball is increased by A. follow through on the swing. B. rapidly stopping the bat after impact. C. letting

More information

Concept Review. Physics 1

Concept Review. Physics 1 Concept Review Physics 1 Speed and Velocity Speed is a measure of how much distance is covered divided by the time it takes. Sometimes it is referred to as the rate of motion. Common units for speed or

More information

Physics 25 Exam 3 November 3, 2009

Physics 25 Exam 3 November 3, 2009 1. A long, straight wire carries a current I. If the magnetic field at a distance d from the wire has magnitude B, what would be the the magnitude of the magnetic field at a distance d/3 from the wire,

More information

Speed A B C. Time. Chapter 3: Falling Objects and Projectile Motion

Speed A B C. Time. Chapter 3: Falling Objects and Projectile Motion Chapter 3: Falling Objects and Projectile Motion 1. Neglecting friction, if a Cadillac and Volkswagen start rolling down a hill together, the heavier Cadillac will get to the bottom A. before the Volkswagen.

More information

PS-6.2 Explain the factors that determine potential and kinetic energy and the transformation of one to the other.

PS-6.2 Explain the factors that determine potential and kinetic energy and the transformation of one to the other. PS-6.1 Explain how the law of conservation of energy applies to the transformation of various forms of energy (including mechanical energy, electrical energy, chemical energy, light energy, sound energy,

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS. Tuesday, June 22, 2010 9:15 a.m. to 12:15 p.m.

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS. Tuesday, June 22, 2010 9:15 a.m. to 12:15 p.m. PS/PHYSICS The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS Tuesday, June 22, 2010 9:15 a.m. to 12:15 p.m., only The answers to all questions in this examination

More information

B) 286 m C) 325 m D) 367 m Answer: B

B) 286 m C) 325 m D) 367 m Answer: B Practice Midterm 1 1) When a parachutist jumps from an airplane, he eventually reaches a constant speed, called the terminal velocity. This means that A) the acceleration is equal to g. B) the force of

More information

TEACHER S CLUB EXAMS GRADE 11. PHYSICAL SCIENCES: PHYSICS Paper 1

TEACHER S CLUB EXAMS GRADE 11. PHYSICAL SCIENCES: PHYSICS Paper 1 TEACHER S CLUB EXAMS GRADE 11 PHYSICAL SCIENCES: PHYSICS Paper 1 MARKS: 150 TIME: 3 hours INSTRUCTIONS AND INFORMATION 1. This question paper consists of 12 pages, two data sheets and a sheet of graph

More information

Physics 271 FINAL EXAM-SOLUTIONS Friday Dec 23, 2005 Prof. Amitabh Lath

Physics 271 FINAL EXAM-SOLUTIONS Friday Dec 23, 2005 Prof. Amitabh Lath Physics 271 FINAL EXAM-SOLUTIONS Friday Dec 23, 2005 Prof. Amitabh Lath 1. The exam will last from 8:00 am to 11:00 am. Use a # 2 pencil to make entries on the answer sheet. Enter the following id information

More information

Sample Questions for the AP Physics 1 Exam

Sample Questions for the AP Physics 1 Exam Sample Questions for the AP Physics 1 Exam Sample Questions for the AP Physics 1 Exam Multiple-choice Questions Note: To simplify calculations, you may use g 5 10 m/s 2 in all problems. Directions: Each

More information

PHYS 211 FINAL FALL 2004 Form A

PHYS 211 FINAL FALL 2004 Form A 1. Two boys with masses of 40 kg and 60 kg are holding onto either end of a 10 m long massless pole which is initially at rest and floating in still water. They pull themselves along the pole toward each

More information

UNIVERSITY OF SASKATCHEWAN Department of Physics and Engineering Physics

UNIVERSITY OF SASKATCHEWAN Department of Physics and Engineering Physics UNIVERSITY OF SASKATCHEWAN Department of Physics and Engineering Physics Physics 111.6 MIDTERM TEST #4 March 15, 2007 Time: 90 minutes NAME: (Last) Please Print (Given) STUDENT NO.: LECTURE SECTION (please

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS PS/PHYSICS The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS Wednesday, June 24, 2009 9:15 a.m. to 12:15 p.m., only The answer sheet for Part A and Part B

More information

Center of Mass/Momentum

Center of Mass/Momentum Center of Mass/Momentum 1. 2. An L-shaped piece, represented by the shaded area on the figure, is cut from a metal plate of uniform thickness. The point that corresponds to the center of mass of the L-shaped

More information

Force on Moving Charges in a Magnetic Field

Force on Moving Charges in a Magnetic Field [ Assignment View ] [ Eðlisfræði 2, vor 2007 27. Magnetic Field and Magnetic Forces Assignment is due at 2:00am on Wednesday, February 28, 2007 Credit for problems submitted late will decrease to 0% after

More information

Chapter 4: Newton s Laws: Explaining Motion

Chapter 4: Newton s Laws: Explaining Motion Chapter 4: Newton s Laws: Explaining Motion 1. All except one of the following require the application of a net force. Which one is the exception? A. to change an object from a state of rest to a state

More information

XX. Introductory Physics, High School

XX. Introductory Physics, High School XX. Introductory Physics, High School High School Introductory Physics Test The spring 2014 high school Introductory Physics test was based on learning standards in the Introductory Physics content strand

More information

PHY231 Section 2, Form A March 22, 2012. 1. Which one of the following statements concerning kinetic energy is true?

PHY231 Section 2, Form A March 22, 2012. 1. Which one of the following statements concerning kinetic energy is true? 1. Which one of the following statements concerning kinetic energy is true? A) Kinetic energy can be measured in watts. B) Kinetic energy is always equal to the potential energy. C) Kinetic energy is always

More information

FORCES AND MOTION UNIT TEST. Multiple Choice: Draw a Circle Completely around the ONE BEST answer.

FORCES AND MOTION UNIT TEST. Multiple Choice: Draw a Circle Completely around the ONE BEST answer. FORCES AND MOTION UNIT TEST Multiple Choice: Draw a Circle Completely around the ONE BEST answer. 1. A force acting on an object does no work if a. a machine is used to move the object. b. the force is

More information

Mechanics Isaac Newton 25 December March 1727, Julian calendar 4 January March 1727, Gregorian calendar Books 1687: Philosophae

Mechanics Isaac Newton 25 December March 1727, Julian calendar 4 January March 1727, Gregorian calendar Books 1687: Philosophae Mechanics Isaac Newton 25 December 1642-20 March 1727, Julian calendar 4 January 1643-31 March 1727, Gregorian calendar Books 1687: Philosophae Naturalis Principia Mathematica, or Mathematical Principles

More information

C B A T 3 T 2 T 1. 1. What is the magnitude of the force T 1? A) 37.5 N B) 75.0 N C) 113 N D) 157 N E) 192 N

C B A T 3 T 2 T 1. 1. What is the magnitude of the force T 1? A) 37.5 N B) 75.0 N C) 113 N D) 157 N E) 192 N Three boxes are connected by massless strings and are resting on a frictionless table. Each box has a mass of 15 kg, and the tension T 1 in the right string is accelerating the boxes to the right at a

More information

Answer the following questions by marking the BEST answer choice on the answer sheet

Answer the following questions by marking the BEST answer choice on the answer sheet Answer the following questions by marking the BEST answer choice on the answer sheet 1. What is the average speed of a car that travels a total distance of 320 meters in 2.6 minutes? a. 2.1 m/s b. 120

More information

Physics 125 Practice Exam #3 Chapters 6-7 Professor Siegel

Physics 125 Practice Exam #3 Chapters 6-7 Professor Siegel Physics 125 Practice Exam #3 Chapters 6-7 Professor Siegel Name: Lab Day: 1. A concrete block is pulled 7.0 m across a frictionless surface by means of a rope. The tension in the rope is 40 N; and the

More information

Tennessee State University

Tennessee State University Tennessee State University Dept. of Physics & Mathematics PHYS 2010 CF SU 2009 Name 30% Time is 2 hours. Cheating will give you an F-grade. Other instructions will be given in the Hall. MULTIPLE CHOICE.

More information

9. The kinetic energy of the moving object is (1) 5 J (3) 15 J (2) 10 J (4) 50 J

9. The kinetic energy of the moving object is (1) 5 J (3) 15 J (2) 10 J (4) 50 J 1. If the kinetic energy of an object is 16 joules when its speed is 4.0 meters per second, then the mass of the objects is (1) 0.5 kg (3) 8.0 kg (2) 2.0 kg (4) 19.6 kg Base your answers to questions 9

More information

PHY231 Section 1, Form B March 22, 2012

PHY231 Section 1, Form B March 22, 2012 1. A car enters a horizontal, curved roadbed of radius 50 m. The coefficient of static friction between the tires and the roadbed is 0.20. What is the maximum speed with which the car can safely negotiate

More information

3.6 Solving Problems Involving Projectile Motion

3.6 Solving Problems Involving Projectile Motion INTRODUCTION 1-2 Physics and its relation to other fields introduction of physics, its importance and scope 1-5 Units, standards, and the SI System description of the SI System description of base and

More information

Curso2012-2013 Física Básica Experimental I Cuestiones Tema IV. Trabajo y energía.

Curso2012-2013 Física Básica Experimental I Cuestiones Tema IV. Trabajo y energía. 1. A body of mass m slides a distance d along a horizontal surface. How much work is done by gravity? A) mgd B) zero C) mgd D) One cannot tell from the given information. E) None of these is correct. 2.

More information

PHYSICS MIDTERM REVIEW

PHYSICS MIDTERM REVIEW 1. The acceleration due to gravity on the surface of planet X is 19.6 m/s 2. If an object on the surface of this planet weighs 980. newtons, the mass of the object is 50.0 kg 490. N 100. kg 908 N 2. If

More information

B) 40.8 m C) 19.6 m D) None of the other choices is correct. Answer: B

B) 40.8 m C) 19.6 m D) None of the other choices is correct. Answer: B Practice Test 1 1) Abby throws a ball straight up and times it. She sees that the ball goes by the top of a flagpole after 0.60 s and reaches the level of the top of the pole after a total elapsed time

More information

Physics 9e/Cutnell. correlated to the. College Board AP Physics 1 Course Objectives

Physics 9e/Cutnell. correlated to the. College Board AP Physics 1 Course Objectives Physics 9e/Cutnell correlated to the College Board AP Physics 1 Course Objectives Big Idea 1: Objects and systems have properties such as mass and charge. Systems may have internal structure. Enduring

More information

Chapter 6 Work and Energy

Chapter 6 Work and Energy Chapter 6 WORK AND ENERGY PREVIEW Work is the scalar product of the force acting on an object and the displacement through which it acts. When work is done on or by a system, the energy of that system

More information

The rate of change of velocity with respect to time. The average rate of change of distance/displacement with respect to time.

The rate of change of velocity with respect to time. The average rate of change of distance/displacement with respect to time. H2 PHYSICS DEFINITIONS LIST Scalar Vector Term Displacement, s Speed Velocity, v Acceleration, a Average speed/velocity Instantaneous Velocity Newton s First Law Newton s Second Law Newton s Third Law

More information

Forms of Energy. Freshman Seminar

Forms of Energy. Freshman Seminar Forms of Energy Freshman Seminar Energy Energy The ability & capacity to do work Energy can take many different forms Energy can be quantified Law of Conservation of energy In any change from one form

More information

PHYS 117- Exam I. Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question.

PHYS 117- Exam I. Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. PHYS 117- Exam I Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Car A travels from milepost 343 to milepost 349 in 5 minutes. Car B travels

More information

Physics 1653 Exam 3 - Review Questions

Physics 1653 Exam 3 - Review Questions Physics 1653 Exam 3 - Review Questions 3.0 Two uncharged conducting spheres, A and B, are suspended from insulating threads so that they touch each other. While a negatively charged rod is held near, but

More information

Physics 126 Practice Exam #3 Professor Siegel

Physics 126 Practice Exam #3 Professor Siegel Physics 126 Practice Exam #3 Professor Siegel Name: Lab Day: 1. Which one of the following statements concerning the magnetic force on a charged particle in a magnetic field is true? A) The magnetic force

More information

Practice TEST 2. Explain your reasoning

Practice TEST 2. Explain your reasoning Practice TEST 2 1. Imagine taking an elevator ride from the1 st floor to the 10 th floor of a building. While moving between the 1 st and 2 nd floors the elevator speeds up, but then moves at a constant

More information

1) 0.33 m/s 2. 2) 2 m/s 2. 3) 6 m/s 2. 4) 18 m/s 2 1) 120 J 2) 40 J 3) 30 J 4) 12 J. 1) unchanged. 2) halved. 3) doubled.

1) 0.33 m/s 2. 2) 2 m/s 2. 3) 6 m/s 2. 4) 18 m/s 2 1) 120 J 2) 40 J 3) 30 J 4) 12 J. 1) unchanged. 2) halved. 3) doubled. Base your answers to questions 1 through 5 on the diagram below which represents a 3.0-kilogram mass being moved at a constant speed by a force of 6.0 Newtons. 4. If the surface were frictionless, the

More information

MECHANICS PROJECTILE MOTION

MECHANICS PROJECTILE MOTION 1 MECHANICS PROJECTILE MOTION When an object is in free fall, the object is at an acceleration of 10m/s down Displacement is the straight line from start to finish in that direction Projectile: An object

More information

Physics Honors Page 1

Physics Honors Page 1 1. An ideal standard of measurement should be. variable, but not accessible variable and accessible accessible, but not variable neither variable nor accessible 2. The approximate height of a 12-ounce

More information

Glossary of Physics Formulas

Glossary of Physics Formulas Glossary of Physics Formulas 1. Kinematic relations in 1-D at constant velocity Mechanics, velocity, position x - x o = v (t -t o ) or x - x o = v t x o is the position at time = t o (this is the beginning

More information

1 of 7 4/13/2010 8:05 PM

1 of 7 4/13/2010 8:05 PM Chapter 33 Homework Due: 8:00am on Wednesday, April 7, 2010 Note: To understand how points are awarded, read your instructor's Grading Policy [Return to Standard Assignment View] Canceling a Magnetic Field

More information

Magnetism. d. gives the direction of the force on a charge moving in a magnetic field. b. results in negative charges moving. clockwise.

Magnetism. d. gives the direction of the force on a charge moving in a magnetic field. b. results in negative charges moving. clockwise. Magnetism 1. An electron which moves with a speed of 3.0 10 4 m/s parallel to a uniform magnetic field of 0.40 T experiences a force of what magnitude? (e = 1.6 10 19 C) a. 4.8 10 14 N c. 2.2 10 24 N b.

More information

Section Review Answers. Chapter 12

Section Review Answers. Chapter 12 Section Review Answers Chapter 12 Section 1 1. Answers may vary. Students should say in their own words that an object at rest remains at rest and an object in motion maintains its velocity unless it experiences

More information

AP Physics B Free Response Solutions

AP Physics B Free Response Solutions AP Physics B Free Response Solutions. (0 points) A sailboat at rest on a calm lake has its anchor dropped a distance of 4.0 m below the surface of the water. The anchor is suspended by a rope of negligible

More information

Pearson Physics Level 30 Unit VI Forces and Fields: Chapter 12 Solutions

Pearson Physics Level 30 Unit VI Forces and Fields: Chapter 12 Solutions Concept Check (top) Pearson Physics Level 30 Unit VI Forces and Fields: Chapter 1 Solutions Student Book page 583 Concept Check (bottom) The north-seeking needle of a compass is attracted to what is called

More information

Assignment Work (Physics) Class :Xi Chapter :04: Motion In PLANE

Assignment Work (Physics) Class :Xi Chapter :04: Motion In PLANE 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. Assignment Work (Physics) Class :Xi Chapter :04: Motion In PLANE State law of parallelogram of vector addition and derive expression for resultant of two vectors

More information

Physics Exam 1 Review - Chapter 1,2

Physics Exam 1 Review - Chapter 1,2 Physics 1401 - Exam 1 Review - Chapter 1,2 13. Which of the following is NOT one of the fundamental units in the SI system? A) newton B) meter C) kilogram D) second E) All of the above are fundamental

More information

physics 111N work & energy

physics 111N work & energy physics 111N work & energy conservation of energy entirely gravitational potential energy kinetic energy turning into gravitational potential energy gravitational potential energy turning into kinetic

More information

Chapter 14: Magnets and Electromagnetism

Chapter 14: Magnets and Electromagnetism Chapter 14: Magnets and Electromagnetism 1. Electrons flow around a circular wire loop in a horizontal plane, in a direction that is clockwise when viewed from above. This causes a magnetic field. Inside

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Vector A has length 4 units and directed to the north. Vector B has length 9 units and is directed

More information

Physics 2A, Sec B00: Mechanics -- Winter 2011 Instructor: B. Grinstein Final Exam

Physics 2A, Sec B00: Mechanics -- Winter 2011 Instructor: B. Grinstein Final Exam Physics 2A, Sec B00: Mechanics -- Winter 2011 Instructor: B. Grinstein Final Exam INSTRUCTIONS: Use a pencil #2 to fill your scantron. Write your code number and bubble it in under "EXAM NUMBER;" an entry

More information

IGCSE REVISION QUESTIONS

IGCSE REVISION QUESTIONS IGCSE REVISION QUESTIONS These questions are based on the EdExcel IGCSE Physics (4420) specification. The specification is broken up into seven sections: 1.) Forces and motion 2.) Electricity 3.) Waves

More information

XX. Introductory Physics, High School

XX. Introductory Physics, High School XX. Introductory Physics, High School High School Introductory Physics Test The spring 2013 high school Introductory Physics test was based on learning standards in the Physics content strand of the Massachusetts

More information

Phys 234H Practice Final Exam (Note: this practice exam contains more questions than will the final, which will have 25 multiple-choice questions.

Phys 234H Practice Final Exam (Note: this practice exam contains more questions than will the final, which will have 25 multiple-choice questions. Phys 234H Practice Final Exam (Note: this practice exam contains more questions than will the final, which will have 25 multiple-choice questions. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best

More information

MC Electricity Resistors Review

MC Electricity Resistors Review 2. In the circuit shown above, what is the value of the potential difference between points X and Y if the 6 volt battery has no internal resistance? (A) 1 V (B) 2 V (C) 3 V (D) 4 V (E) 6V 8. The circuit

More information

SAT Subject Physics Formula Reference

SAT Subject Physics Formula Reference This guide is a compilation of about fifty of the most important physics formulas to know for the SAT Subject test in physics. (Note that formulas are not given on the test.) Each formula row contains

More information

1. The diagram below represents magnetic lines of force within a region of space.

1. The diagram below represents magnetic lines of force within a region of space. 1. The diagram below represents magnetic lines of force within a region of space. 4. In which diagram below is the magnetic flux density at point P greatest? (1) (3) (2) (4) The magnetic field is strongest

More information

Physics 2101, First Exam, Fall 2007

Physics 2101, First Exam, Fall 2007 Physics 2101, First Exam, Fall 2007 September 4, 2007 Please turn OFF your cell phone and MP3 player! Write down your name and section number in the scantron form. Make sure to mark your answers in the

More information

Astronomy 110 Homework #04 Assigned: 02/06/2007 Due: 02/13/2007. Name:

Astronomy 110 Homework #04 Assigned: 02/06/2007 Due: 02/13/2007. Name: Astronomy 110 Homework #04 Assigned: 02/06/2007 Due: 02/13/2007 Name: Directions: Listed below are twenty (20) multiple-choice questions based on the material covered by the lectures this past week. Choose

More information

Physics 121 Sample Common Exam 3 NOTE: ANSWERS ARE ON PAGE 6. Instructions: 1. In the formula F = qvxb:

Physics 121 Sample Common Exam 3 NOTE: ANSWERS ARE ON PAGE 6. Instructions: 1. In the formula F = qvxb: Physics 121 Sample Common Exam 3 NOTE: ANSWERS ARE ON PAGE 6 Signature Name (Print): 4 Digit ID: Section: Instructions: Answer all questions 24 multiple choice questions. You may need to do some calculation.

More information

AS COMPETITION PAPER 2008

AS COMPETITION PAPER 2008 AS COMPETITION PAPER 28 Name School Town & County Total Mark/5 Time Allowed: One hour Attempt as many questions as you can. Write your answers on this question paper. Marks allocated for each question

More information

1 of 9 10/27/2009 7:46 PM

1 of 9 10/27/2009 7:46 PM 1 of 9 10/27/2009 7:46 PM Chapter 11 Homework Due: 9:00am on Tuesday, October 27, 2009 Note: To understand how points are awarded, read your instructor's Grading Policy [Return to Standard Assignment View]

More information

Explaining Motion:Forces

Explaining Motion:Forces Explaining Motion:Forces Chapter Overview (Fall 2002) A. Newton s Laws of Motion B. Free Body Diagrams C. Analyzing the Forces and Resulting Motion D. Fundamental Forces E. Macroscopic Forces F. Application

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS. Wednesday, June 13, :15 to 4:15 p.m.

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS. Wednesday, June 13, :15 to 4:15 p.m. P.S./PHYSICS The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS Wednesday, June 13, 2012 1:15 to 4:15 p.m., only Answer all questions in all parts of this

More information

Physical Quantities, Symbols and Units

Physical Quantities, Symbols and Units Table 1 below indicates the physical quantities required for numerical calculations that are included in the Access 3 Physics units and the Intermediate 1 Physics units and course together with the SI

More information

NEWTON S LAWS OF MOTION

NEWTON S LAWS OF MOTION NEWTON S LAWS OF MOTION Background: Aristotle believed that the natural state of motion for objects on the earth was one of rest. In other words, objects needed a force to be kept in motion. Galileo studied

More information

60 Questions Basic Physics Paul G. Hewitt

60 Questions Basic Physics Paul G. Hewitt 60 Questions Basic Physics Paul G. Hewitt Challenge: Here are 60 questions on basic physics that you likely think your students can handle. But if you re not focusing on the qualitative question sets in

More information

Forces. Definition Friction Falling Objects Projectiles Newton s Laws of Motion Momentum Universal Forces Fluid Pressure Hydraulics Buoyancy

Forces. Definition Friction Falling Objects Projectiles Newton s Laws of Motion Momentum Universal Forces Fluid Pressure Hydraulics Buoyancy Forces Definition Friction Falling Objects Projectiles Newton s Laws of Motion Momentum Universal Forces Fluid Pressure Hydraulics Buoyancy Definition of Force Force = a push or pull that causes a change

More information

5. Forces and Motion-I. Force is an interaction that causes the acceleration of a body. A vector quantity.

5. Forces and Motion-I. Force is an interaction that causes the acceleration of a body. A vector quantity. 5. Forces and Motion-I 1 Force is an interaction that causes the acceleration of a body. A vector quantity. Newton's First Law: Consider a body on which no net force acts. If the body is at rest, it will

More information

104 Practice Exam 2-3/21/02

104 Practice Exam 2-3/21/02 104 Practice Exam 2-3/21/02 1. Two electrons are located in a region of space where the magnetic field is zero. Electron A is at rest; and electron B is moving westward with a constant velocity. A non-zero

More information

Physics 201 Homework 5

Physics 201 Homework 5 Physics 201 Homework 5 Feb 6, 2013 1. The (non-conservative) force propelling a 1500-kilogram car up a mountain -1.21 10 6 joules road does 4.70 10 6 joules of work on the car. The car starts from rest

More information

Current Staff Course Unit/ Length. Basic Outline/ Structure. Unit Objectives/ Big Ideas. Properties of Waves A simple wave has a PH: Sound and Light

Current Staff Course Unit/ Length. Basic Outline/ Structure. Unit Objectives/ Big Ideas. Properties of Waves A simple wave has a PH: Sound and Light Current Staff Course Unit/ Length August August September September October Unit Objectives/ Big Ideas Basic Outline/ Structure PS4- Types of Waves Because light can travel through space, it cannot be

More information

Regents Physics. Unit Review Packet. Name:

Regents Physics. Unit Review Packet. Name: Regents Physics Unit Review Packet Name: 1 Table of Contents Unit 1: Linear Motion Objectives.. 3 Practice Questions.. 4 Unit 2: Forces Objectives.. 9 Practice Questions.... 10 Unit 3: Momentum & Impulse

More information

4.5 Orbits, Tides, and the Acceleration of Gravity

4.5 Orbits, Tides, and the Acceleration of Gravity 4.5 Orbits, Tides, and the Acceleration of Gravity Our goals for learning: How do gravity and energy together allow us to understand orbits? How does gravity cause tides? Why do all objects fall at the

More information

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Exam Name SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. 1) A lawn roller in the form of a uniform solid cylinder is being pulled horizontally by a horizontal

More information

Chapter 2: Forms of Energy

Chapter 2: Forms of Energy Chapter 2: Forms of Energy Goals of Period 2 Section 2.1: To describe the forms of energy Section 2.2: To illustrate conversions from one form of energy to another Section 2.3 To describe energy storage

More information

Chapter 12 - Forces and Motion

Chapter 12 - Forces and Motion Chapter 12 - Forces and Motion A. What is a force? 1. It is a push or pull. 2. Force can cause resting objects to move. 3. Force can cause acceleration by changing the object s speed or direction. 4. Newtons

More information

1206EL - Concepts in Physics. Friday, September 18th

1206EL - Concepts in Physics. Friday, September 18th 1206EL - Concepts in Physics Friday, September 18th Notes There is a WebCT course for students on September 21st More information on library webpage Newton s second law Newton's first law of motion predicts

More information

Physics: Principles and Applications, 6e Giancoli Chapter 2 Describing Motion: Kinematics in One Dimension

Physics: Principles and Applications, 6e Giancoli Chapter 2 Describing Motion: Kinematics in One Dimension Physics: Principles and Applications, 6e Giancoli Chapter 2 Describing Motion: Kinematics in One Dimension Conceptual Questions 1) Suppose that an object travels from one point in space to another. Make

More information

Physics 102 Extra practice problems Fall The next two questions pertain to the following situation:

Physics 102 Extra practice problems Fall The next two questions pertain to the following situation: The next two questions pertain to the following situation: Three charges are placed located as shown in the figure to the right. The grid spacing is in meters.. y 10. 1. Calculate the x-component of the

More information

1) The gure below shows the position of a particle (moving along a straight line) as a function of time. Which of the following statements is true?

1) The gure below shows the position of a particle (moving along a straight line) as a function of time. Which of the following statements is true? Physics 2A, Sec C00: Mechanics -- Winter 2011 Instructor: B. Grinstein Final Exam INSTRUCTIONS: Use a pencil #2 to ll your scantron. Write your code number and bubble it in under "EXAM NUMBER;" an entry

More information

Physics 117.3 Tutorial #1 January 14 to 25, 2013

Physics 117.3 Tutorial #1 January 14 to 25, 2013 Physics 117.3 Tutorial #1 January 14 to 25, 2013 Rm 130 Physics 8.79. The location of a person s centre of gravity can be determined using the arrangement shown in the figure. A light plank rests on two

More information

Summary Notes. to avoid confusion it is better to write this formula in words. time

Summary Notes. to avoid confusion it is better to write this formula in words. time National 4/5 Physics Dynamics and Space Summary Notes The coloured boxes contain National 5 material. Section 1 Mechanics Average Speed Average speed is the distance travelled per unit time. distance (m)

More information

2. (P2.1 A) a) A car travels 150 km in 3 hours, what is the cars average speed?

2. (P2.1 A) a) A car travels 150 km in 3 hours, what is the cars average speed? Physics: Review for Final Exam 1 st Semester Name Hour P2.1A Calculate the average speed of an object using the change of position and elapsed time 1. (P2.1 A) What is your average speed if you run 140

More information

Online Courses for High School Students 1-888-972-6237

Online Courses for High School Students 1-888-972-6237 Online Courses for High School Students 1-888-972-6237 PHYSICS Course Description: This course provides a comprehensive survey of all key areas: physical systems, measurement, kinematics, dynamics, momentum,

More information

3-1. True or False: Different colors of light are waves with different amplitudes. a.) True b.) False X

3-1. True or False: Different colors of light are waves with different amplitudes. a.) True b.) False X 3-1. True or False: Different colors of light are waves with different amplitudes. a.) True b.) False X 3-2. True or False: Different colors of light are waves with different wavelengths. a.) True X b.)

More information

Gravitational Potential Energy

Gravitational Potential Energy Gravitational Potential Energy Consider a ball falling from a height of y 0 =h to the floor at height y=0. A net force of gravity has been acting on the ball as it drops. So the total work done on the

More information

PHY121 #8 Midterm I 3.06.2013

PHY121 #8 Midterm I 3.06.2013 PHY11 #8 Midterm I 3.06.013 AP Physics- Newton s Laws AP Exam Multiple Choice Questions #1 #4 1. When the frictionless system shown above is accelerated by an applied force of magnitude F, the tension

More information

2.1 Force and Motion Kinematics looks at velocity and acceleration without reference to the cause of the acceleration.

2.1 Force and Motion Kinematics looks at velocity and acceleration without reference to the cause of the acceleration. 2.1 Force and Motion Kinematics looks at velocity and acceleration without reference to the cause of the acceleration. Dynamics looks at the cause of acceleration: an unbalanced force. Isaac Newton was

More information

ATTENTION: All Division I students, START HERE. All Division II students, skip the first ten questions, begin on question 11.

ATTENTION: All Division I students, START HERE. All Division II students, skip the first ten questions, begin on question 11. ATTENTION: All Division I students, START HERE. All Division II students, skip the first ten questions, begin on question. THE NEXT TWO QUESTIONS REFER TO THE FOLLOWING GRAPH. The graph represents the

More information

Candidate Number. General Certificate of Education Advanced Level Examination June 2014

Candidate Number. General Certificate of Education Advanced Level Examination June 2014 entre Number andidate Number Surname Other Names andidate Signature General ertificate of Education dvanced Level Examination June 214 Physics PHY4/1 Unit 4 Fields and Further Mechanics Section Wednesday

More information

Work, Energy & Momentum Homework Packet Worksheet 1: This is a lot of work!

Work, Energy & Momentum Homework Packet Worksheet 1: This is a lot of work! Work, Energy & Momentum Homework Packet Worksheet 1: This is a lot of work! 1. A student holds her 1.5-kg psychology textbook out of a second floor classroom window until her arm is tired; then she releases

More information