Answer the following questions by marking the BEST answer choice on the answer sheet

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Answer the following questions by marking the BEST answer choice on the answer sheet"

Transcription

1 Answer the following questions by marking the BEST answer choice on the answer sheet 1. What is the average speed of a car that travels a total distance of 320 meters in 2.6 minutes? a. 2.1 m/s b. 120 m/s c m/s d m/s 2. An object of mass M is separated from an object of mass 2M by a distance of 2d. I a third mass of m is placed at the halfway point between the first and second masses, what will the magnitude of the net force on the object of mass m? a. GMm/2d² b. GMm/d² c. 2GMm/d² d. 2GMm/2d² 3. A single slit diffraction pattern is obtained on a screen using yellow light. If the yellow light is replaced by blue light without making any other changes in the experimental set up, what will happen to the diffraction bands? a. Bands will become narrower and crowded together b. Bands will disappear c. Bands will become narrower and farther apart d. Bands will become broader and crowded together 4. A shuttle is launched from the surface of a planet with mass M and radius R. What is the minimum velocity the shuttle must be given to completely escape from the planet s gravitational field? a. V = (GM/R) b. V = (GM/R²) c. V = (2GM/R²) d. V = (2GM/R) 5. A loop of wire enclosing an area of 1.5 m² is placed perpendicular to a magnetic field. The field is given in teslas as a function of time t in seconds by: B(t) = (20t/3) 10 The induced emf in the loop at t = 6 sec is most nearly: a. 20 V b. 30 V c. 40 V d. 50 V 6. A small cylinder rolling with a velocity v along a horizontal surface encounters a smooth inclined surface. The height h up to which the cylinder will ascend is a. 3v 2 /2g b. 3v 2 /4g c. v 2 /2g d. v 2 /4g

2 7. The velocity of a particle moving along the x-axis varies in time according to the expression v(x) = (40 5t²) m/s, where t is in seconds. Find the average acceleration in the time interval t = 0 to t = 2.0 s. a. 10 m/s² b. 10 m/s² c m/s² d m/s² 8. Three particles lie on the coordinate plane: mass m, at point (1, 3); mass 2m, at point (-1, 2), and mass 3m, at point (4, -2). Where is the center of mass of the three-particle system? a. ( 11,1) b. (11/3, 2/3) c. (11/6, 1/6) d. (1/6, 1/6) 9. A bar magnet is thrust into a coil of wire as indicated in the diagram. Which of the following statements concerning this experiment is correct? a. The polarity of the coil at H is South, at G is North, and the induced current is indicated by arrow Y. b. The polarity of the coil at H is North, at G is South, and the induced current is indicated by arrow X. c. The polarity of the coil at H is South, at G is North, and the induced current is indicated by arrow X. d. The polarity of the coil at H is North, at G is South, and the induced current is indicated by arrow Y. 10. Newton s first law of motion, also called the law of inertia, states that: a. If an object does not interact with other objects, it is possible to identify a reference frame in which the object has zero acceleration.

3 b. The acceleration of an object is directly proportional to the net force acting on it and inversely proportional to its mass. c. If two objects interact, the force exerted by one object onto another is equal in magnitude and opposite in direction d. None of these 11. In what direction will the net force be for a 10-N ball that is moving horizontally and experiencing an air drag of 10 N? a N at 45 below the horizontal b. 10 N at 45 below the horizontal c N at 45 above the horizontal d. 10 N at 45 above the horizontal 12. If a 2 ft. by 2 ft. block has two applied forces of 5N and 10N moving horizontal in the positive x direction, what would be the net force? a. 5N b. 10N c. 15N d. -5N 13. Solve for a (acceleration) in the net force equation. a. a = F + m b. a = Fm c. a = F/m d. a = m/f 14. In a mass spectrograph, positive ions moving with different velocities in the positive X-direction are admitted into a velocity filter in which an electric field of magnitude E is applied in the negative Y- direction. What should be the direction of the magnetic field so that ions of the same velocity pass through the velocity filter without deflection? a. Positive Z-direction b. Negative Y-direction c. Positive X-direction d. Negative Z-direction 15. The longest wavelength photon in the visible Balmer series for the hydrogen atom is: a nm b nm c. 656 nm d nm 16. A wheel starts from rest and rotates through 1000 radians in 10 s under the action of a constant torque. If the moment of inertia of the wheel is 4 kg m 2, the torque acting on the wheel is what? a. 10Nm b. 20Nm c. 40Nm d. 80Nm

4 17. An iceberg floating in sea water just sinks when a mass of 360 kg is placed on it. What is the mass of the iceberg? (Relative density of sea water = 1.02; relative density of ice = 0.9) a. 2700kg b. 2400kg c. 1800kg d. 1500kg 18. Which one of these equations represents Bernoulli s theorem? a. P + ρgh + (½)ρv 2 = constant b. R= 2 *h(h h)] c. A 1 v 1 = A 2 v 2 d. h = v 2 /2g 19. A free rectangular current carrying loop ABCD is shown, near a long straight conductor PQ carrying a current I. The plane of the loop is the same as the plane containing the straight conductor and two sides of the loop are parallel to the straight conductor. The loop will then: a. move away from the straight conductor b. move towards the straight conductor c. rotate clockwise d. rotate anticlockwise 20. In Young s double slit experiment, there are 8 bands of double slit interference patterns with the separation between each slit being 1 mm. Therefore, the width of each slit is: a. 0.2mm b. 0.25mm c. 0.4mm d. 0.5mm 21. Which of these equations is the correct formula for torque? a. τ = I α b. P = τω c. L = Iω d. dw = τ dθ 22. Two point charges Q 1 and Q 2, respectively, are separated by.3 meters. If the Coulomb force between them is.21 N and Q 1 = 1.7 times Q 2, what is Q 2 to the nearest hundredth of a microc?

5 a b c d Rewrite the number in scientific notation. a X 10 ⁴ b X 10⁴ c X 10 ⁵ d X 10⁵ 24. The new rollercoaster called the Python consists of a 125 kg cart in which two people can ride. The cart, which is initially at rest, rolls down an incline that is 20 meters long at an angle of 10 o to the horizontal. The height of the first hill is 15 meters. Calculate the velocity of the cart when it reaches the bottom of the first hill. a m/s b m/s c m/s d m/s 25. An organ pipe which is open at both ends resonates with a fundamental frequency of 500 Hz. If one end of the pipe is closed, it will resonate with a fundamental frequency of: a. 100 Hz b. 175 Hz c. 250 Hz d. 500 Hz 26. What is the current in the 2Ω resistor while the switch S is open (the battery has zero internal resistance)? a. 0 A b. 6 A c. 1.2 A d A 27. The wavelength of yellow sodium light in vacuum is 5.89 X 10 ⁷ m. The speed of this light in glass with an index of refraction of 1.5 is most nearly: a. 9 X 10 ⁷ m/s b. 4 X 10⁸ m/s c. 3 X 10 ⁷ m/s d. 2 X 10⁸ m/s 28. A glowing ember(hot piece of charcoal) radiates power P in watts at an absolute temperature T. When the temperature of the ember has decreased to T/2, the power it radiates is: a. P/2 b. P/8 c. P/16 d. P/4

6 29. A block of ice with mass m falls into the Atlantic Ocean. After impact, a mass of ice m/5 melts. Both the block of ice and the Atlantic Ocean have a temperature of 0 C. If L represents the heat of fusion, the minimum distance the ice fell is: a. 5L/g b. L/5g c. 5gL/m d. gl/5m 30. A woman went out for a walk with her dog. She left her home and started walking at a constant velocity. After a period of time they stopped in the park to take a short break and then continued walking with a greater velocity then they originally started out with. Then it started getting dark so they turned around and quickly walked back home. Which of the following graphs best represents the distance versus time graph for the woman s walk? a. b. c. d. 31. In a rescue attempt, a hovering helicopter drops a life preserver to a swimmer being swept downstream by a river current of constant velocity v. The helicopter is at a height of 9.8m. If the swimmer id 6.0m upstream from a point directly under the helicopter when the life preserver is released and it lands 2.0m in front of the swimmer, how fast is the current flowing? (Neglect air resistance.) a. 2.8 m/s b. 6.3 m/s c. 9.8 m/s d. 2.4 m/s 32. A pendulum is attached to the ceiling of an elevator car. When the car is parked, the pendulum exhibits a period of 1.00 s. The car now begins to travel upward with an upward acceleration of 2.3 m/s2. During this part of the motion, what will be the approximate period of the pendulum? a s b s c s d s 33. String Y and String Z have the same mass and length. String Y is under tension T and String Z is under tension 2T. The speed of waves in String Z is times the speed of waves in String Y. a b c. 1.4 d. 2.0

7 34. You are given two lenses, a converging lens with focal length +10cm and a diverging lens with focal length -20cm. Which of the following would produce a real image that is larger than an object? a. Placing the object 15cm from the converging lens. b. Placing the object1 5cm from the diverging lens. c. Placing the object 25cm from the converging lens. d. Placing the object 25cm from the diverging lens. 35. As shown in the diagram, two fixed charges, q₁ = +1.00μC and q₂ = -4.00μC, are 0.200m apart. Where is the total field zero? a. 0.40m to the left of q₁ b. 0.13m to the right of q₁ c. 0.20m to the left of q₁ d. 0.10m to the right of q₁ 36. If the heat is added at a constant volume, 6,300 joules of heat are required to raise the temperature of an ideal gas by 150 K. if instead, the heat is added at constant pressure, 8,800 joules are needed for the same temperature change. When the temperature of the gas changes by 150 K, the internal energy of the gas changes by: a. 6,300 J b. 8,800 J c. 11,300 J d. 15,100 J 37. An astronaut with weight W on Earth lands on a planet with mass 0.1 times the mass of the Earth and radius 0.5 times the radius of the Earth. The astronaut s weight is on the planet. a W b..04 W c. 0.2 W d. 0.4 W b. 38. An ideal gas is expanded at constant pressure from initial volume Vi and temperature Ti to final volume Vf and temperature Tf. The gas has molar heat capacity CP at constant pressure. The amount of work done by n moles of the gas during the process can be expressed: a. nr(tf Ti) b. nk(vf Vi) c. CPn(Tf Ti) d. nrti ln(vf/vi) 39. The average translational kinetic energy of any ideal gas depends only on: a. the absolute (Kelvin) temperature b. the mass of the gas c. the pressure of the gas

8 d. the amount of the gas 40. The system shown to the right is free to rotate about a frictionless axis through its center and perpendicular to the page. All three forces are exerted tangent to their respective rims. The magnitude of the net torque acting on the system is: a. 1.9 FR b. 1.5 FR c. 2.3 FR d. 2.5 FR END OF TEST

9 Answer Key 1. A 2. B 3. A 4. D 5. B 6. C 7. B 8. C 9. A 10. A 11. A 12. C 13. C 14. D 15. C 16. D 17. A 18. A 19. B 20. B 21. A 22. A 23. A 24. A 25. C 26. D 27. D 28. C 29. B 30. B 31. A 32. C 33. C 34. A 35. C 36. A 37. D 38. A 39. A 40. B

Practice final for Basic Physics spring 2005 answers on the last page Name: Date:

Practice final for Basic Physics spring 2005 answers on the last page Name: Date: Practice final for Basic Physics spring 2005 answers on the last page Name: Date: 1. A 12 ohm resistor and a 24 ohm resistor are connected in series in a circuit with a 6.0 volt battery. Assuming negligible

More information

Physics 126 Practice Exam #3 Professor Siegel

Physics 126 Practice Exam #3 Professor Siegel Physics 126 Practice Exam #3 Professor Siegel Name: Lab Day: 1. Which one of the following statements concerning the magnetic force on a charged particle in a magnetic field is true? A) The magnetic force

More information

PHYS 222 Spring 2012 Final Exam. Closed books, notes, etc. No electronic device except a calculator.

PHYS 222 Spring 2012 Final Exam. Closed books, notes, etc. No electronic device except a calculator. PHYS 222 Spring 2012 Final Exam Closed books, notes, etc. No electronic device except a calculator. NAME: (all questions with equal weight) 1. If the distance between two point charges is tripled, the

More information

Physics 271 FINAL EXAM-SOLUTIONS Friday Dec 23, 2005 Prof. Amitabh Lath

Physics 271 FINAL EXAM-SOLUTIONS Friday Dec 23, 2005 Prof. Amitabh Lath Physics 271 FINAL EXAM-SOLUTIONS Friday Dec 23, 2005 Prof. Amitabh Lath 1. The exam will last from 8:00 am to 11:00 am. Use a # 2 pencil to make entries on the answer sheet. Enter the following id information

More information

1. The diagram below represents magnetic lines of force within a region of space.

1. The diagram below represents magnetic lines of force within a region of space. 1. The diagram below represents magnetic lines of force within a region of space. 4. In which diagram below is the magnetic flux density at point P greatest? (1) (3) (2) (4) The magnetic field is strongest

More information

Physics 1653 Exam 3 - Review Questions

Physics 1653 Exam 3 - Review Questions Physics 1653 Exam 3 - Review Questions 3.0 Two uncharged conducting spheres, A and B, are suspended from insulating threads so that they touch each other. While a negatively charged rod is held near, but

More information

Physics 122 (Sonnenfeld), Spring 2013 ( MPSONNENFELDS2013 ) My Courses Course Settings

Physics 122 (Sonnenfeld), Spring 2013 ( MPSONNENFELDS2013 ) My Courses Course Settings Signed in as Richard Sonnenfeld, Instructor Help Sign Out Physics 122 (Sonnenfeld), Spring 2013 ( MPSONNENFELDS2013 ) My Courses Course Settings Course Home Assignments Roster Gradebook Item Library Essential

More information

Physics Honors Page 1

Physics Honors Page 1 1. An ideal standard of measurement should be. variable, but not accessible variable and accessible accessible, but not variable neither variable nor accessible 2. The approximate height of a 12-ounce

More information

Physics 121 Sample Common Exam 3 NOTE: ANSWERS ARE ON PAGE 6. Instructions: 1. In the formula F = qvxb:

Physics 121 Sample Common Exam 3 NOTE: ANSWERS ARE ON PAGE 6. Instructions: 1. In the formula F = qvxb: Physics 121 Sample Common Exam 3 NOTE: ANSWERS ARE ON PAGE 6 Signature Name (Print): 4 Digit ID: Section: Instructions: Answer all questions 24 multiple choice questions. You may need to do some calculation.

More information

C B A T 3 T 2 T 1. 1. What is the magnitude of the force T 1? A) 37.5 N B) 75.0 N C) 113 N D) 157 N E) 192 N

C B A T 3 T 2 T 1. 1. What is the magnitude of the force T 1? A) 37.5 N B) 75.0 N C) 113 N D) 157 N E) 192 N Three boxes are connected by massless strings and are resting on a frictionless table. Each box has a mass of 15 kg, and the tension T 1 in the right string is accelerating the boxes to the right at a

More information

PHYS 211 FINAL FALL 2004 Form A

PHYS 211 FINAL FALL 2004 Form A 1. Two boys with masses of 40 kg and 60 kg are holding onto either end of a 10 m long massless pole which is initially at rest and floating in still water. They pull themselves along the pole toward each

More information

1. Units of a magnetic field might be: A. C m/s B. C s/m C. C/kg D. kg/c s E. N/C m ans: D

1. Units of a magnetic field might be: A. C m/s B. C s/m C. C/kg D. kg/c s E. N/C m ans: D Chapter 28: MAGNETIC FIELDS 1 Units of a magnetic field might be: A C m/s B C s/m C C/kg D kg/c s E N/C m 2 In the formula F = q v B: A F must be perpendicular to v but not necessarily to B B F must be

More information

Physics Exam 1 Review - Chapter 1,2

Physics Exam 1 Review - Chapter 1,2 Physics 1401 - Exam 1 Review - Chapter 1,2 13. Which of the following is NOT one of the fundamental units in the SI system? A) newton B) meter C) kilogram D) second E) All of the above are fundamental

More information

Exam 2 Solutions. PHY2054 Spring Prof. P. Kumar Prof. P. Avery March 5, 2008

Exam 2 Solutions. PHY2054 Spring Prof. P. Kumar Prof. P. Avery March 5, 2008 Prof. P. Kumar Prof. P. Avery March 5, 008 Exam Solutions 1. Two cylindrical resistors are made of the same material and have the same resistance. The resistors, R 1 and R, have different radii, r 1 and

More information

104 Practice Exam 2-3/21/02

104 Practice Exam 2-3/21/02 104 Practice Exam 2-3/21/02 1. Two electrons are located in a region of space where the magnetic field is zero. Electron A is at rest; and electron B is moving westward with a constant velocity. A non-zero

More information

Tennessee State University

Tennessee State University Tennessee State University Dept. of Physics & Mathematics PHYS 2010 CF SU 2009 Name 30% Time is 2 hours. Cheating will give you an F-grade. Other instructions will be given in the Hall. MULTIPLE CHOICE.

More information

Physics 2A, Sec B00: Mechanics -- Winter 2011 Instructor: B. Grinstein Final Exam

Physics 2A, Sec B00: Mechanics -- Winter 2011 Instructor: B. Grinstein Final Exam Physics 2A, Sec B00: Mechanics -- Winter 2011 Instructor: B. Grinstein Final Exam INSTRUCTIONS: Use a pencil #2 to fill your scantron. Write your code number and bubble it in under "EXAM NUMBER;" an entry

More information

2. In Newton s universal law of gravitation the masses are assumed to be. B. masses of planets. D. spherical masses.

2. In Newton s universal law of gravitation the masses are assumed to be. B. masses of planets. D. spherical masses. Practice Test: 41 marks (55 minutes) Additional Problem: 19 marks (7 minutes) 1. A spherical planet of uniform density has three times the mass of the Earth and twice the average radius. The magnitude

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS. Wednesday, June 17, 2015 1:15 to 4:15 p.m.

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS. Wednesday, June 17, 2015 1:15 to 4:15 p.m. P.S./PHYSICS The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS Wednesday, June 17, 2015 1:15 to 4:15 p.m., only The possession or use of any communications

More information

Magnetism. d. gives the direction of the force on a charge moving in a magnetic field. b. results in negative charges moving. clockwise.

Magnetism. d. gives the direction of the force on a charge moving in a magnetic field. b. results in negative charges moving. clockwise. Magnetism 1. An electron which moves with a speed of 3.0 10 4 m/s parallel to a uniform magnetic field of 0.40 T experiences a force of what magnitude? (e = 1.6 10 19 C) a. 4.8 10 14 N c. 2.2 10 24 N b.

More information

Physical Quantities, Symbols and Units

Physical Quantities, Symbols and Units Table 1 below indicates the physical quantities required for numerical calculations that are included in the Access 3 Physics units and the Intermediate 1 Physics units and course together with the SI

More information

Important Equations in Physics for IGCSE course. Area of triangular shaped graph = ½ base height

Important Equations in Physics for IGCSE course. Area of triangular shaped graph = ½ base height Important Equations in Physics for IGCSE course General Physics: 1 For constant motion: v = s t 2 For acceleration a v u a = t 3 Graph Area of a rectangular shaped graph = base height. 4 Weight and mass

More information

Physics 30 Worksheet #10 : Magnetism From Electricity

Physics 30 Worksheet #10 : Magnetism From Electricity Physics 30 Worksheet #10 : Magnetism From Electricity 1. Draw the magnetic field surrounding the wire showing electron current below. x 2. Draw the magnetic field surrounding the wire showing electron

More information

Phys222 Winter 2012 Quiz 4 Chapters 29-31. Name

Phys222 Winter 2012 Quiz 4 Chapters 29-31. Name Name If you think that no correct answer is provided, give your answer, state your reasoning briefly; append additional sheet of paper if necessary. 1. A particle (q = 5.0 nc, m = 3.0 µg) moves in a region

More information

Center of Mass/Momentum

Center of Mass/Momentum Center of Mass/Momentum 1. 2. An L-shaped piece, represented by the shaded area on the figure, is cut from a metal plate of uniform thickness. The point that corresponds to the center of mass of the L-shaped

More information

Physics 1A Lecture 10C

Physics 1A Lecture 10C Physics 1A Lecture 10C "If you neglect to recharge a battery, it dies. And if you run full speed ahead without stopping for water, you lose momentum to finish the race. --Oprah Winfrey Static Equilibrium

More information

Rotation, Rolling, Torque, Angular Momentum

Rotation, Rolling, Torque, Angular Momentum Halliday, Resnick & Walker Chapter 10 & 11 Rotation, Rolling, Torque, Angular Momentum Physics 1A PHYS1121 Professor Michael Burton Rotation 10-1 Rotational Variables! The motion of rotation! The same

More information

Force on Moving Charges in a Magnetic Field

Force on Moving Charges in a Magnetic Field [ Assignment View ] [ Eðlisfræði 2, vor 2007 27. Magnetic Field and Magnetic Forces Assignment is due at 2:00am on Wednesday, February 28, 2007 Credit for problems submitted late will decrease to 0% after

More information

ATTENTION: All Division I students, START HERE. All Division II students, skip the first ten questions, begin on question 11.

ATTENTION: All Division I students, START HERE. All Division II students, skip the first ten questions, begin on question 11. ATTENTION: All Division I students, START HERE. All Division II students, skip the first ten questions, begin on question. THE NEXT TWO QUESTIONS REFER TO THE FOLLOWING GRAPH. The graph represents the

More information

Glossary of Physics Formulas

Glossary of Physics Formulas Glossary of Physics Formulas 1. Kinematic relations in 1-D at constant velocity Mechanics, velocity, position x - x o = v (t -t o ) or x - x o = v t x o is the position at time = t o (this is the beginning

More information

PHYSICAL QUANTITIES AND UNITS

PHYSICAL QUANTITIES AND UNITS 1 PHYSICAL QUANTITIES AND UNITS Introduction Physics is the study of matter, its motion and the interaction between matter. Physics involves analysis of physical quantities, the interaction between them

More information

Sample Questions for the AP Physics 1 Exam

Sample Questions for the AP Physics 1 Exam Sample Questions for the AP Physics 1 Exam Sample Questions for the AP Physics 1 Exam Multiple-choice Questions Note: To simplify calculations, you may use g 5 10 m/s 2 in all problems. Directions: Each

More information

Lorne Park Secondary School SPH 3UO/E Mock Exam. Time: 1.5 Hours No. of Pages: 15 Name:

Lorne Park Secondary School SPH 3UO/E Mock Exam. Time: 1.5 Hours No. of Pages: 15 Name: Lorne Park Secondary School SPH 3UO/E Mock Exam Time: 1.5 Hours No. of Pages: 15 Name: Instructions to Students This is a practice exam meant to give you an idea of the types of questions and the format

More information

Mid-Year Review (2) (3) (4) (1) 1 m/s (3) 0.5 m/s (2) 2 m/s (4) 0 m/s

Mid-Year Review (2) (3) (4) (1) 1 m/s (3) 0.5 m/s (2) 2 m/s (4) 0 m/s 1. A blinking light of constant period is situated on a lab cart. Which diagram best represents a photograph of the light as the cart moves with constant velocity? (1) 6. The graph below represents the

More information

Chapter 19 Magnetic Forces and Fields

Chapter 19 Magnetic Forces and Fields Chapter 19 Magnetic Forces and Fields Student: 3. The magnetism of the Earth acts approximately as if it originates from a huge bar magnet within the Earth. Which of the following statements are true?

More information

AP Physics B Free Response Solutions

AP Physics B Free Response Solutions AP Physics B Free Response Solutions. (0 points) A sailboat at rest on a calm lake has its anchor dropped a distance of 4.0 m below the surface of the water. The anchor is suspended by a rope of negligible

More information

Calculate the centripetal acceleration of the boot just before impact

Calculate the centripetal acceleration of the boot just before impact (ii) alculate the centripetal acceleration of the boot just before impact....... (iii) iscuss briefly the radial force on the knee joint before impact and during the impact................. (4) (Total

More information

B) 40.8 m C) 19.6 m D) None of the other choices is correct. Answer: B

B) 40.8 m C) 19.6 m D) None of the other choices is correct. Answer: B Practice Test 1 1) Abby throws a ball straight up and times it. She sees that the ball goes by the top of a flagpole after 0.60 s and reaches the level of the top of the pole after a total elapsed time

More information

UNIVERSITY OF SASKATCHEWAN Department of Physics and Engineering Physics

UNIVERSITY OF SASKATCHEWAN Department of Physics and Engineering Physics UNIVERSITY OF SASKATCHEWAN Department of Physics and Engineering Physics Physics 111.6 MIDTERM TEST #4 March 15, 2007 Time: 90 minutes NAME: (Last) Please Print (Given) STUDENT NO.: LECTURE SECTION (please

More information

2.1 Force and Motion Kinematics looks at velocity and acceleration without reference to the cause of the acceleration.

2.1 Force and Motion Kinematics looks at velocity and acceleration without reference to the cause of the acceleration. 2.1 Force and Motion Kinematics looks at velocity and acceleration without reference to the cause of the acceleration. Dynamics looks at the cause of acceleration: an unbalanced force. Isaac Newton was

More information

Unit 4 Practice Test: Rotational Motion

Unit 4 Practice Test: Rotational Motion Unit 4 Practice Test: Rotational Motion Multiple Guess Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. How would an angle in radians be converted to an angle

More information

Newton s Laws of Motion

Newton s Laws of Motion Section 3.2 Newton s Laws of Motion Objectives Analyze relationships between forces and motion Calculate the effects of forces on objects Identify force pairs between objects New Vocabulary Newton s first

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS. Tuesday, June 22, 2010 9:15 a.m. to 12:15 p.m.

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS. Tuesday, June 22, 2010 9:15 a.m. to 12:15 p.m. PS/PHYSICS The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS Tuesday, June 22, 2010 9:15 a.m. to 12:15 p.m., only The answers to all questions in this examination

More information

Magnetic Field and Magnetic Forces

Magnetic Field and Magnetic Forces Chapter 27 Magnetic Field and Magnetic Forces PowerPoint Lectures for University Physics, Thirteenth Edition Hugh D. Young and Roger A. Freedman Lectures by Wayne Anderson Goals for Chapter 27 Magnets

More information

Phys 234H Practice Final Exam (Note: this practice exam contains more questions than will the final, which will have 25 multiple-choice questions.

Phys 234H Practice Final Exam (Note: this practice exam contains more questions than will the final, which will have 25 multiple-choice questions. Phys 234H Practice Final Exam (Note: this practice exam contains more questions than will the final, which will have 25 multiple-choice questions. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best

More information

226 Chapter 15: OSCILLATIONS

226 Chapter 15: OSCILLATIONS Chapter 15: OSCILLATIONS 1. In simple harmonic motion, the restoring force must be proportional to the: A. amplitude B. frequency C. velocity D. displacement E. displacement squared 2. An oscillatory motion

More information

Physics 25 Exam 3 November 3, 2009

Physics 25 Exam 3 November 3, 2009 1. A long, straight wire carries a current I. If the magnetic field at a distance d from the wire has magnitude B, what would be the the magnitude of the magnetic field at a distance d/3 from the wire,

More information

TEACHER S CLUB EXAMS GRADE 11. PHYSICAL SCIENCES: PHYSICS Paper 1

TEACHER S CLUB EXAMS GRADE 11. PHYSICAL SCIENCES: PHYSICS Paper 1 TEACHER S CLUB EXAMS GRADE 11 PHYSICAL SCIENCES: PHYSICS Paper 1 MARKS: 150 TIME: 3 hours INSTRUCTIONS AND INFORMATION 1. This question paper consists of 12 pages, two data sheets and a sheet of graph

More information

Concept Review. Physics 1

Concept Review. Physics 1 Concept Review Physics 1 Speed and Velocity Speed is a measure of how much distance is covered divided by the time it takes. Sometimes it is referred to as the rate of motion. Common units for speed or

More information

2. About what position after t o would car #1 and car #2 have been side by side? A) 0 m B) 15 m C) 26 m D) 37 m E) 39 m

2. About what position after t o would car #1 and car #2 have been side by side? A) 0 m B) 15 m C) 26 m D) 37 m E) 39 m Questions 1 through 4 refer to the following scenario: At t 0, two cars moving along a highway are side-by-side as they pass a third car stopped on the side of the road. At this moment the driver of the

More information

Fall 12 PHY 122 Homework Solutions #8

Fall 12 PHY 122 Homework Solutions #8 Fall 12 PHY 122 Homework Solutions #8 Chapter 27 Problem 22 An electron moves with velocity v= (7.0i - 6.0j)10 4 m/s in a magnetic field B= (-0.80i + 0.60j)T. Determine the magnitude and direction of the

More information

WAVES AND PARTICLES. (v) i.e (vi) The potential difference required to bring an electron of wavelength to rest

WAVES AND PARTICLES. (v) i.e (vi) The potential difference required to bring an electron of wavelength to rest WAVES AND PARTICLES 1. De Broglie wavelength associated with the charges particles (i) The energy of a charged particle accelerated through potential difference q = charge on the particel (ii) Momentum

More information

Linear Centripetal Tangential speed acceleration acceleration A) Rω Rω 2 Rα B) Rω Rα Rω 2 C) Rω 2 Rα Rω D) Rω Rω 2 Rω E) Rω 2 Rα Rω 2 Ans: A

Linear Centripetal Tangential speed acceleration acceleration A) Rω Rω 2 Rα B) Rω Rα Rω 2 C) Rω 2 Rα Rω D) Rω Rω 2 Rω E) Rω 2 Rα Rω 2 Ans: A 1. Two points, A and B, are on a disk that rotates about an axis. Point A is closer to the axis than point B. Which of the following is not true? A) Point B has the greater speed. B) Point A has the lesser

More information

Test - A2 Physics. Primary focus Magnetic Fields - Secondary focus electric fields (including circular motion and SHM elements)

Test - A2 Physics. Primary focus Magnetic Fields - Secondary focus electric fields (including circular motion and SHM elements) Test - A2 Physics Primary focus Magnetic Fields - Secondary focus electric fields (including circular motion and SHM elements) Time allocation 40 minutes These questions were ALL taken from the June 2010

More information

Homework #8 203-1-1721 Physics 2 for Students of Mechanical Engineering. Part A

Homework #8 203-1-1721 Physics 2 for Students of Mechanical Engineering. Part A Homework #8 203-1-1721 Physics 2 for Students of Mechanical Engineering Part A 1. Four particles follow the paths shown in Fig. 32-33 below as they pass through the magnetic field there. What can one conclude

More information

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education *4158352429* PHYSICS 0625/31 Paper 3 Extended October/November 2012 1 hour 15 minutes Candidates

More information

Candidate Number. General Certificate of Education Advanced Level Examination June 2014

Candidate Number. General Certificate of Education Advanced Level Examination June 2014 entre Number andidate Number Surname Other Names andidate Signature General ertificate of Education dvanced Level Examination June 214 Physics PHY4/1 Unit 4 Fields and Further Mechanics Section Wednesday

More information

Physics 102 Extra practice problems Fall The next two questions pertain to the following situation:

Physics 102 Extra practice problems Fall The next two questions pertain to the following situation: The next two questions pertain to the following situation: Three charges are placed located as shown in the figure to the right. The grid spacing is in meters.. y 10. 1. Calculate the x-component of the

More information

Magnetism Conceptual Questions. Name: Class: Date:

Magnetism Conceptual Questions. Name: Class: Date: Name: Class: Date: Magnetism 22.1 Conceptual Questions 1) A proton, moving north, enters a magnetic field. Because of this field, the proton curves downward. We may conclude that the magnetic field must

More information

9. The kinetic energy of the moving object is (1) 5 J (3) 15 J (2) 10 J (4) 50 J

9. The kinetic energy of the moving object is (1) 5 J (3) 15 J (2) 10 J (4) 50 J 1. If the kinetic energy of an object is 16 joules when its speed is 4.0 meters per second, then the mass of the objects is (1) 0.5 kg (3) 8.0 kg (2) 2.0 kg (4) 19.6 kg Base your answers to questions 9

More information

1) The gure below shows the position of a particle (moving along a straight line) as a function of time. Which of the following statements is true?

1) The gure below shows the position of a particle (moving along a straight line) as a function of time. Which of the following statements is true? Physics 2A, Sec C00: Mechanics -- Winter 2011 Instructor: B. Grinstein Final Exam INSTRUCTIONS: Use a pencil #2 to ll your scantron. Write your code number and bubble it in under "EXAM NUMBER;" an entry

More information

PHYS 101-4M, Fall 2005 Exam #3. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

PHYS 101-4M, Fall 2005 Exam #3. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. PHYS 101-4M, Fall 2005 Exam #3 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A bicycle wheel rotates uniformly through 2.0 revolutions in

More information

Last Name: First Name: Physics 102 Spring 2006: Exam #2 Multiple-Choice Questions 1. A charged particle, q, is moving with speed v perpendicular to a uniform magnetic field. A second identical charged

More information

Physics: Principles and Applications, 6e Giancoli Chapter 4 Dynamics: Newton's Laws of Motion

Physics: Principles and Applications, 6e Giancoli Chapter 4 Dynamics: Newton's Laws of Motion Physics: Principles and Applications, 6e Giancoli Chapter 4 Dynamics: Newton's Laws of Motion Conceptual Questions 1) Which of Newton's laws best explains why motorists should buckle-up? A) the first law

More information

Chapter 10 Rotational Motion. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Chapter 10 Rotational Motion. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Chapter 10 Rotational Motion Angular Quantities Units of Chapter 10 Vector Nature of Angular Quantities Constant Angular Acceleration Torque Rotational Dynamics; Torque and Rotational Inertia Solving Problems

More information

Physics 101 Prof. Ekey. Chapter 5 Force and motion (Newton, vectors and causing commotion)

Physics 101 Prof. Ekey. Chapter 5 Force and motion (Newton, vectors and causing commotion) Physics 101 Prof. Ekey Chapter 5 Force and motion (Newton, vectors and causing commotion) Goal of chapter 5 is to establish a connection between force and motion This should feel like chapter 1 Questions

More information

Physics 201 Homework 8

Physics 201 Homework 8 Physics 201 Homework 8 Feb 27, 2013 1. A ceiling fan is turned on and a net torque of 1.8 N-m is applied to the blades. 8.2 rad/s 2 The blades have a total moment of inertia of 0.22 kg-m 2. What is the

More information

Assignment Work (Physics) Class :Xi Chapter :04: Motion In PLANE

Assignment Work (Physics) Class :Xi Chapter :04: Motion In PLANE 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. Assignment Work (Physics) Class :Xi Chapter :04: Motion In PLANE State law of parallelogram of vector addition and derive expression for resultant of two vectors

More information

2015 Pearson Education, Inc. Section 24.5 Magnetic Fields Exert Forces on Moving Charges

2015 Pearson Education, Inc. Section 24.5 Magnetic Fields Exert Forces on Moving Charges Section 24.5 Magnetic Fields Exert Forces on Moving Charges Magnetic Fields Sources of Magnetic Fields You already know that a moving charge is the creator of a magnetic field. Effects of Magnetic Fields

More information

Review Questions PHYS 2426 Exam 2

Review Questions PHYS 2426 Exam 2 Review Questions PHYS 2426 Exam 2 1. If 4.7 x 10 16 electrons pass a particular point in a wire every second, what is the current in the wire? A) 4.7 ma B) 7.5 A C) 2.9 A D) 7.5 ma E) 0.29 A Ans: D 2.

More information

2. B The magnetic properties of a material depend on its. A) shape B) atomic structure C) position D) magnetic poles

2. B The magnetic properties of a material depend on its. A) shape B) atomic structure C) position D) magnetic poles ame: Magnetic Properties 1. B What happens if you break a magnet in half? A) One half will have a north pole only and one half will have a south pole only. B) Each half will be a new magnet, with both

More information

Physics 112 Homework 5 (solutions) (2004 Fall) Solutions to Homework Questions 5

Physics 112 Homework 5 (solutions) (2004 Fall) Solutions to Homework Questions 5 Solutions to Homework Questions 5 Chapt19, Problem-2: (a) Find the direction of the force on a proton (a positively charged particle) moving through the magnetic fields in Figure P19.2, as shown. (b) Repeat

More information

Physics 2212 GH Quiz #4 Solutions Spring 2015

Physics 2212 GH Quiz #4 Solutions Spring 2015 Physics 1 GH Quiz #4 Solutions Spring 15 Fundamental Charge e = 1.6 1 19 C Mass of an Electron m e = 9.19 1 31 kg Coulomb constant K = 8.988 1 9 N m /C Vacuum Permittivity ϵ = 8.854 1 1 C /N m Earth s

More information

Physics 201 Homework 5

Physics 201 Homework 5 Physics 201 Homework 5 Feb 6, 2013 1. The (non-conservative) force propelling a 1500-kilogram car up a mountain -1.21 10 6 joules road does 4.70 10 6 joules of work on the car. The car starts from rest

More information

Physics 125 Practice Exam #3 Chapters 6-7 Professor Siegel

Physics 125 Practice Exam #3 Chapters 6-7 Professor Siegel Physics 125 Practice Exam #3 Chapters 6-7 Professor Siegel Name: Lab Day: 1. A concrete block is pulled 7.0 m across a frictionless surface by means of a rope. The tension in the rope is 40 N; and the

More information

Candidate Number. General Certificate of Education Advanced Level Examination June 2012

Candidate Number. General Certificate of Education Advanced Level Examination June 2012 entre Number andidate Number Surname Other Names andidate Signature General ertificate of Education dvanced Level Examination June 212 Physics PHY4/1 Unit 4 Fields and Further Mechanics Section Monday

More information

Physics 25 Exam 4 December 1, 2009 Dr. Alward

Physics 25 Exam 4 December 1, 2009 Dr. Alward 1. Two slits are separated by 2.00 10 5 m. They are illuminated by light of wavelength 5.60 10 7 m. If the distance from the slits to the screen is 6.00 m, what is the separation between the central bright

More information

Friday 18 January 2013 Morning

Friday 18 January 2013 Morning Friday 18 January 2013 Morning AS GCE PHYSICS B (ADVANCING PHYSICS) G492/01 Understanding Processes / Experimentation and Data Handling *G411640113* Candidates answer on the Question Paper. OCR supplied

More information

Candidate Number. General Certificate of Education Advanced Level Examination June 2010

Candidate Number. General Certificate of Education Advanced Level Examination June 2010 entre Number andidate Number Surname Other Names andidate Signature General ertificate of Education dvanced Level Examination June 1 Physics PHY4/1 Unit 4 Fields and Further Mechanics Section Friday 18

More information

AP2 Magnetism. (c) Explain why the magnetic field does no work on the particle as it moves in its circular path.

AP2 Magnetism. (c) Explain why the magnetic field does no work on the particle as it moves in its circular path. A charged particle is projected from point P with velocity v at a right angle to a uniform magnetic field directed out of the plane of the page as shown. The particle moves along a circle of radius R.

More information

PHYSICS 111 HOMEWORK SOLUTION #10. April 8, 2013

PHYSICS 111 HOMEWORK SOLUTION #10. April 8, 2013 PHYSICS HOMEWORK SOLUTION #0 April 8, 203 0. Find the net torque on the wheel in the figure below about the axle through O, taking a = 6.0 cm and b = 30.0 cm. A torque that s produced by a force can be

More information

Chapter 4 Dynamics: Newton s Laws of Motion. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Chapter 4 Dynamics: Newton s Laws of Motion. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Chapter 4 Dynamics: Newton s Laws of Motion Force Units of Chapter 4 Newton s First Law of Motion Mass Newton s Second Law of Motion Newton s Third Law of Motion Weight the Force of Gravity; and the Normal

More information

Physics 2101, First Exam, Fall 2007

Physics 2101, First Exam, Fall 2007 Physics 2101, First Exam, Fall 2007 September 4, 2007 Please turn OFF your cell phone and MP3 player! Write down your name and section number in the scantron form. Make sure to mark your answers in the

More information

11. Rotation Translational Motion: Rotational Motion:

11. Rotation Translational Motion: Rotational Motion: 11. Rotation Translational Motion: Motion of the center of mass of an object from one position to another. All the motion discussed so far belongs to this category, except uniform circular motion. Rotational

More information

AP2 Fluids. Kinetic Energy (A) stays the same stays the same (B) increases increases (C) stays the same increases (D) increases stays the same

AP2 Fluids. Kinetic Energy (A) stays the same stays the same (B) increases increases (C) stays the same increases (D) increases stays the same A cart full of water travels horizontally on a frictionless track with initial velocity v. As shown in the diagram, in the back wall of the cart there is a small opening near the bottom of the wall that

More information

Ch 6 Forces. Question: 9 Problems: 3, 5, 13, 23, 29, 31, 37, 41, 45, 47, 55, 79

Ch 6 Forces. Question: 9 Problems: 3, 5, 13, 23, 29, 31, 37, 41, 45, 47, 55, 79 Ch 6 Forces Question: 9 Problems: 3, 5, 13, 23, 29, 31, 37, 41, 45, 47, 55, 79 Friction When is friction present in ordinary life? - car brakes - driving around a turn - walking - rubbing your hands together

More information

PHY231 Section 2, Form A March 22, 2012. 1. Which one of the following statements concerning kinetic energy is true?

PHY231 Section 2, Form A March 22, 2012. 1. Which one of the following statements concerning kinetic energy is true? 1. Which one of the following statements concerning kinetic energy is true? A) Kinetic energy can be measured in watts. B) Kinetic energy is always equal to the potential energy. C) Kinetic energy is always

More information

UNIT 2D. Laws of Motion

UNIT 2D. Laws of Motion Name: Regents Physics Date: Mr. Morgante UNIT 2D Laws of Motion Laws of Motion Science of Describing Motion is Kinematics. Dynamics- the study of forces that act on bodies in motion. First Law of Motion

More information

TIME OF COMPLETION DEPARTMENT OF NATURAL SCIENCES. PHYS 2212, Exam 2 Section 1 Version 1 April 16, 2014 Total Weight: 100 points

TIME OF COMPLETION DEPARTMENT OF NATURAL SCIENCES. PHYS 2212, Exam 2 Section 1 Version 1 April 16, 2014 Total Weight: 100 points TIME OF COMPLETION NAME DEPARTMENT OF NATURAL SCIENCES PHYS 2212, Exam 2 Section 1 Version 1 April 16, 2014 Total Weight: 100 points 1. Check your examination for completeness prior to starting. There

More information

Q27.1 When a charged particle moves near a bar magnet, the magnetic force on the particle at a certain point depends

Q27.1 When a charged particle moves near a bar magnet, the magnetic force on the particle at a certain point depends Q27.1 When a charged particle moves near a bar magnet, the magnetic force on the particle at a certain point depends A. on the direction of the magnetic field at that point only. B. on the magnetic field

More information

Pearson Physics Level 30 Unit VI Forces and Fields: Chapter 12 Solutions

Pearson Physics Level 30 Unit VI Forces and Fields: Chapter 12 Solutions Concept Check (top) Pearson Physics Level 30 Unit VI Forces and Fields: Chapter 1 Solutions Student Book page 583 Concept Check (bottom) The north-seeking needle of a compass is attracted to what is called

More information

AP Physics C Fall Final Web Review

AP Physics C Fall Final Web Review Name: Class: _ Date: _ AP Physics C Fall Final Web Review Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. On a position versus time graph, the slope of

More information

State Newton's second law of motion for a particle, defining carefully each term used.

State Newton's second law of motion for a particle, defining carefully each term used. 5 Question 1. [Marks 20] An unmarked police car P is, travelling at the legal speed limit, v P, on a straight section of highway. At time t = 0, the police car is overtaken by a car C, which is speeding

More information

AS COMPETITION PAPER 2008

AS COMPETITION PAPER 2008 AS COMPETITION PAPER 28 Name School Town & County Total Mark/5 Time Allowed: One hour Attempt as many questions as you can. Write your answers on this question paper. Marks allocated for each question

More information

Practice Test SHM with Answers

Practice Test SHM with Answers Practice Test SHM with Answers MPC 1) If we double the frequency of a system undergoing simple harmonic motion, which of the following statements about that system are true? (There could be more than one

More information

The Big Idea. Key Concepts

The Big Idea. Key Concepts The ig Idea For static electric charges, the electromagnetic force is manifested by the Coulomb electric force alone. If charges are moing, howeer, there is created an additional force, called magnetism.

More information

Physics 117.3 Tutorial #1 January 14 to 25, 2013

Physics 117.3 Tutorial #1 January 14 to 25, 2013 Physics 117.3 Tutorial #1 January 14 to 25, 2013 Rm 130 Physics 8.79. The location of a person s centre of gravity can be determined using the arrangement shown in the figure. A light plank rests on two

More information

Chapter 19 Magnetism Magnets Poles of a magnet are the ends where objects are most strongly attracted Two poles, called north and south Like poles

Chapter 19 Magnetism Magnets Poles of a magnet are the ends where objects are most strongly attracted Two poles, called north and south Like poles Chapter 19 Magnetism Magnets Poles of a magnet are the ends where objects are most strongly attracted Two poles, called north and south Like poles repel each other and unlike poles attract each other Similar

More information

Chapter 18 Electric Forces and Electric Fields. Key Concepts:

Chapter 18 Electric Forces and Electric Fields. Key Concepts: Chapter 18 Lectures Monday, January 25, 2010 7:33 AM Chapter 18 Electric Forces and Electric Fields Key Concepts: electric charge principle of conservation of charge charge polarization, both permanent

More information

PHY121 #8 Midterm I 3.06.2013

PHY121 #8 Midterm I 3.06.2013 PHY11 #8 Midterm I 3.06.013 AP Physics- Newton s Laws AP Exam Multiple Choice Questions #1 #4 1. When the frictionless system shown above is accelerated by an applied force of magnitude F, the tension

More information