Level 2 Certificate in Fitness Instructing Unit 1: Anatomy and Physiology

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Level 2 Certificate in Fitness Instructing Unit 1: Anatomy and Physiology"

Transcription

1 Level 2 Certificate in Fitness Instructing Unit 1: Anatomy and Physiology These questions have been compiled based on the information available for the above qualification and unit. This mock should be used in conjunction with your revision for the multiple choice exam paper. The questions have been broken up into the main areas of the unit which are the skeletal system (Q s 1-10), the muscular system (Q s 11-20), the cardio-respiratory system (Q s 21-30), the energy systems (Q s 31-40) and the special populations/adaptations (Q s 41-50). 1. What type of bone is a phalange? a. Long b. Short c. Flat d. Irregular 2. Which of the following movements can be performed at the shoulder joint? a. Plantar flexion b. Dorsiflexion c. Lateral flexion d. Flexion 3. The growth plates can be found in which part of the long bone? a. Diaphysis b. Medullary cavity c. Epiphysis d. Vena cava 4. The axial skeleton consists of; a. The skull, ribs, spine and hip and shoulder girdles b. The skull, ribs and spine c. The hip and shoulder girdles d. The bones of the limbs 5. Which if the following is not a function of the skeleton? a. Storage of vitamins b. Production of blood cells c. Support of soft tissues d. Storage of minerals 6. The ribs are classed as what type of bone? a. Long b. Short c. Flat d. Irregular 7. Synovial joints are classed as; a. Non-moveable b. Slightly moveable c. Freely moveable d. Cartilaginous

2 8. Hinge joints allow; a. Flexion and extension b. Adduction and abduction c. Circumduction and rotation d. Eversion and inversion 9. The spine allows; a. Plantar flexion b. Lateral flexion c. Dorsiflexion d. Horizontal flexion 10. The shoulder joint allows; a. Plantar flexion b. Dorsiflexion c. Lateral flexion d. Horizontal flexion 11. What is the antagonist during knee flexion? a. Hamstrings b. Quadriceps c. Biceps Brachii d. Erector Spinae 12. During horizontal flexion of the shoulder, which of the following muscle is the prime mover? a. Pectoralis Major b. Trapezius c. Latissimus Dorsi d. Biceps 13. If the gluteus maximus is contracting eccentrically which of the following is occuring? a. Extension of the hip b. Abduction of the shoulder c. Flexion of the hip d. Lateral flexion 14. During the lat pull down exercise, which muscle is the antagonist? a. Pectoralis major b. Biceps brachii c. Rhomboids d. Deltoids 15. What is the agonist during extension of the spine? a. Erector spinae b. Rectus abdominus c. Hamstrings d. Quadriceps 16. Where is smooth muscle tissue NOT found? a. The heart b. The blood vessels c. The skin d. The digestive system

3 17. An eccentric contraction leads to; a. Muscle shortening b. No change in muscle length c. Muscle lengthening d. No change in tension 18. Which of the following is NOT a feature of slow twitch muscle fibres; a. A greater number of capillaries b. Produces less force c. Less resistant to fatigue d. Have increased oxygen levels 19. The central nervous system consists of; a. Motor units b. Motor neurons c. Receptors in the skin d. The brain and spinal cord 20. Analysis occurs in what part of the nervous system? a. The central nervous system b. The peripheral nervous system c. Sensory neurons d. Motor neurons 21. Which of the following is the correct sequence of blood flow? a. Vena cava, right ventricle, right atrium, pulmonary artery b. Vena cava, right atrium, right ventricle, pulmonary artery c. Vena cava, right atrium, right ventricle, pulmonary vein d. Vena cava, left atrium, right ventricle, pulmonary artery 22. Which of the following is classed as healthy blood pressure? a. Systolic 80mmHg over Diastolic 120mmHg b. Systolic 100mmHg over Diastolic 65mmHg c. Systolic 120mmHg over Diastolic 80mmHg d. Systolic 100mmHg over Diastolic 100mmHg 23. Which of the following statements about arteries is true? a. Arteries carry blood under low pressure b. Arteries take blood back to the heart c. Arteries carry blood under high pressure d. Arteries contain valves 24. The pulmonary veins; a. Take blood from the heart to the lungs b. Take blood to the heart from the lungs c. Take blood from the body to the heart d. Take blood to the body from the heart 25. Which of the following is the main function of capillaries; a. Take blood away from the heart b. Take blood to the heart c. Allow gas exchange d. All of the above

4 26. The movement of gas particles from an area of high concentration to an area of low concentration is known as which of the following? a. Osmosis b. Diffusion c. Vasodilation d. Sarcopenia 27. Gas exchange occurs at which of the following sites; a. Alveoli b. Bronchioli c. Bronchi d. Trachea 28. During inspiration which of the following occurs; a. The diaphragm relaxes b. The intercostals relax c. The diaphragm contracts d. Both A and B 29. The pharynx is located in which of the following areas? a. In the lungs b. The voice box c. Between the oral cavity and the larynx d. Between the larynx and the trachea 30. Which of the following is true? a. Oxygen diffuses from the alveoli into the blood b. Carbon dioxide diffuses from the alveoli into the blood c. Oxygen diffuses from the muscles into the blood d. Carbon dioxide diffuses from the blood into the muscles 31. What fuel sources are used when using the aerobic system? a. Glycogen b. Fat c. Pospho-creatine d. Both glycogen and fat 32. What by-product is produced when burning glycogen anaerobically? a. Carbon dioxide b. Water c. Lactic acid d. ATP 33. Which of the following does NOT predominantly use the lactate system? a. 400m b. The plank c. 1 minute press up test d. Marathon 34. Actin and myosin are utilised in which of the following processes? a. Respiration b. The sliding filament theory c. Diffusion d. The sensation-analysis-reaction process

5 35. Creatine-phosphate is used as an energy source at which intensity of activity? a. Up to 60% b % c % d. All the above 36. The lactate system can be predominantly used for what length of time? a seconds b. Up to 3 minutes c. 3+ minutes d. All the above 37. Aerobic can be defined as which of the following? a. A decrease in muscle mass due to age b. An increase in muscle mass c. Producing energy with the use of oxygen d. Producing energy without the use of oxygen 38. Which of the following activities would utilise the ATP-PC system? a. Marathon running b. 100m sprint c. Aerobics d. Walking 39. The lactate system uses which of the following fuel sources? a. Creatine-phosphate b. Glucose c. Fat d. Protein 40. The aerobic system is predominantly used in activities of which length of time? a seconds b. Up to 3 minutes c. 3+ minutes d. All the above 41. Osteoporosis can be defined as which of the following? a. The deterioration of bone tissue, leading to a decrease in bone density b. The loss of muscle tissue through aging c. The increase in muscle size and mass d. The formation of bone tissue through the activity of osteoblasts and osteoclasts 42. Lordosis is the abnormal curvature of which portion of the spine? a. Cervical b. Thoracic c. Lumbar d. Sacrum 43. Which of the following is not a function of the pelvic floor muscles? a. Providing support for the bladder and intestines b. Maintenance of continence c. Facilitating the birthing process d. Hip abduction

6 44. Sarcopenia can be defined as which of the following? a. The deterioration of bone tissue, leading to a decrease in bone density b. The loss of muscle tissue through aging c. The increase in muscle size and mass d. The formation of bone tissue through the activity of osteoblasts and osteoclasts 45. Which of the following is NOT important for bone growth; a. Nutrition b. Exposure to sunlight c. Hormone secretions d. Avoiding all weight-bearing activities 46. A short-term affect of exercise on the skeletal system is; a. Increase in synovial fluid production b. Stronger ligaments c. Increased bone density d. Stronger tendons 47. A short-term affect of exercise on the muscular system is; a. An increase in the number of aerobic enzymes stored in muscles b. Capillarisation around the muscle fibres c. An increase in the size and number of mitochondria in muscle fibres d. Vasodilation of blood vessels around muscle fibres 48. Which of the following is NOT a long-term response of the cardiovascular system to aerobic exercise? a. Decreased blood pressure b. Decreased resting heart rate c. Increased resting heart rate d. Increased capillarisation around the muscle fibres 49. Which of the following occurs as a short-term affect of aerobic exercise on blood pressure; a. No change in blood pressure b. A linear increase in systolic blood pressure, with little/no change in diastolic pressure c. A linear increase in diastolic pressure, with little/no change in systolic pressure d. A linear increase in both systolic and diastolic pressure 50. Which if the following activities should be avoided in case of fractures to growth plates in children? a. Swimming b. Cycling c. Heavy weight lifting d. Soccer

7 Answers Question Answer Question Answer 1. A 26. B 2. D 27. A 3. C 28. C 4. B 29. C 5. A 30. A 6. C 31. D 7. C 32. C 8. A 33. D 9. B 34. B 10. D 35. C 11. B 36. B 12. A 37. C 13. C 38. B 14. D 39. B 15. A 40. C 16. A 41. A 17. C 42. C 18. C 43. D 19. D 44. B 20. A 45. D 21. B 46. A 22. C 47. D 23. C 48. C 24. B 49. B 25. C 50. C

Anatomy and Physiology for Exercise and Health Level 3

Anatomy and Physiology for Exercise and Health Level 3 Anatomy and Physiology for Exercise and Health Level 3 A/600/9051 Mock Paper There are 25 questions within this paper To achieve a pass you will need to score 18 out of 25 marks All questions are multiple

More information

MOCK Level 3 Anatomy and Physiology for Exercise and Health

MOCK Level 3 Anatomy and Physiology for Exercise and Health MULTIPLE CHOICE QUESTION PAPER Paper number APEH 3.0 Please insert this reference number in the appropriate boxes on your candidate answer sheet Title Time allocation 50 minutes MOCK Level 3 Anatomy and

More information

SPORT AND PHYSICAL ACTIVITY

SPORT AND PHYSICAL ACTIVITY 2016 Suite Cambridge TECHNICALS LEVEL 3 SPORT AND PHYSICAL ACTIVITY Unit 1 Body systems and the effects of physical activity K/507/4452 Guided learning hours: 90 Version 2 - Revised content - March 2016

More information

MOCK PAPER Level 3 Anatomy and Physiology For Exercise and Health. Unit Accreditation Number A/600/9051

MOCK PAPER Level 3 Anatomy and Physiology For Exercise and Health. Unit Accreditation Number A/600/9051 MULTIPLE CHOICE QUESTION PAPER Paper number APEH 3.01 Please insert this reference number in the appropriate boxes on your candidate answer sheet Title Time allocation 60 minutes MOCK PAPER Level 3 Anatomy

More information

Chapter 11. What are the functions of the skeletal system? More detail on bone

Chapter 11. What are the functions of the skeletal system? More detail on bone Skeletal System Chapter 11 11.1 Overview of the skeletal system What are the functions of the skeletal system? 1. Supports the body 2. Protects the soft body parts 3. Produces blood cells 4. Stores minerals

More information

Chapter 6: The Muscular System

Chapter 6: The Muscular System Chapter 6: The Muscular System I. Overview of Muscle Tissues Objectives: Describe the similarities and differences in the structure and function of the three types of muscle tissue, and indicate where

More information

Exercise Theory Performance Standards 2014

Exercise Theory Performance Standards 2014 Exercise Theory s 2014 National Fitness Leadership Alliance Alberta Fitness Leadership Certification Association (AFLCA) British Columbia Recreation and Parks Association (BCRPA) Saskatchewan Parks and

More information

Muscle Fibres. Anatomy and Physiology Advanced Diploma Course Sample Pages Page 1

Muscle Fibres. Anatomy and Physiology Advanced Diploma Course Sample Pages Page 1 Muscle Fibres Muscles are composed of thousands of individual muscle fibres, which are held together by connective tissue. However, muscle fibres may differ in physiological makeup. Anatomy and Physiology

More information

CHAPTER 9 BODY ORGANIZATION

CHAPTER 9 BODY ORGANIZATION CHAPTER 9 BODY ORGANIZATION Objectives Identify the meaning of 10 or more terms relating to the organization of the body Describe the properties of life Describe the function for the structures of the

More information

Chetek-Weyerhaeuser High School

Chetek-Weyerhaeuser High School Chetek-Weyerhaeuser High School Anatomy and Physiology Units and Anatomy and Physiology A Unit 1 Introduction to Human Anatomy and Physiology (6 days) Essential Question: How do the systems of the human

More information

The skeletal and muscular systems

The skeletal and muscular systems anatomy and physiology The skeletal and muscular systems CHAPTER 1: Anatomy and physiology LEARNING OBJECTIVES By the end of this chapter, you should be able to: Describe an overview of the skeletal system

More information

Anatomy for Sport and Exercise

Anatomy for Sport and Exercise Unit 1: Anatomy for Sport and Exercise Unit code: M/600/0038 QCF Level 3: BTEC National Credit value: 10 Guided learning hours: 60 Aim and purpose This unit explores the structure and function of the skeletal,

More information

Human Body Vocabulary Words Week 1

Human Body Vocabulary Words Week 1 Vocabulary Words Week 1 1. arteries Any of the blood vessels that carry blood away from the heart to all parts of the body 2. heart The muscular organ inside the chest that pumps blood through the body

More information

Principles of Anatomy and Physiology in Sport

Principles of Anatomy and Physiology in Sport Unit 1: Principles of Anatomy and Physiology in Sport Unit code: QCF Level 3: Credit value: 5 Guided learning hours: 30 Aim and purpose D/502/4888 BTEC National The aim of this unit is to explore the structure

More information

Biology 2401 Anatomy and Physiology I Exam 3 Notes- Muscular System Ch. 8

Biology 2401 Anatomy and Physiology I Exam 3 Notes- Muscular System Ch. 8 Biology 2401 Anatomy and Physiology I Exam 3 Notes- Muscular System Ch. 8 Functions of the muscular system: movement of body or body parts and materials within the body maintain posture and body position

More information

MUSCULAR SYSTEM REVIEW. 1. Identify the general functions of the muscular system

MUSCULAR SYSTEM REVIEW. 1. Identify the general functions of the muscular system MUSCULAR SYSTEM REVIEW 1. Identify the general functions of the muscular system 2. Define the four characteristics of muscular tissue a. irritability (excitability) - b. extensibility- c. contractibility

More information

PLEASE COMPLETE THE FOLLOWING BOXES IN BLACK OR BLUE INK. USE BLOCK CAPITALS. DO NOT USE PENCIL.

PLEASE COMPLETE THE FOLLOWING BOXES IN BLACK OR BLUE INK. USE BLOCK CAPITALS. DO NOT USE PENCIL. VTT - UV30536 natomy and physiology for exercise and health Single unit assessment Multiple choice question paper (Mock paper) Time: Up to: 2 hours PLESE OMPLETE THE FOLLOWING OXES IN LK OR LUE INK. USE

More information

North Bergen School District Benchmarks

North Bergen School District Benchmarks Grade: 10,11, and 12 Subject: Anatomy and Physiology First Marking Period Define anatomy and physiology, and describe various subspecialties of each discipline. Describe the five basic functions of living

More information

Republic Polytechnic. Continuing Education & Training. Course Structure: Anatomy & Physiology

Republic Polytechnic. Continuing Education & Training. Course Structure: Anatomy & Physiology Republic Polytechnic Continuing Education & Training Course Structure: Anatomy & Physiology Module Anatomy and Physiology Description This module introduces the basic human anatomical organization, tissue

More information

Unit 4: Skeletal System Test Review Test Review

Unit 4: Skeletal System Test Review Test Review Name: Period: Unit 4: Skeletal System Test Review Test Review 1. List four functions of the skeletal system: a. b. c. d. 2. Define ossification and identify the roles of the osteoblasts, osteocytes, and

More information

Fourth Grade The Human Body: The Respiratory System Assessment

Fourth Grade The Human Body: The Respiratory System Assessment Fourth Grade The Human Body: The Respiratory System Assessment 1a. The brings air in and out of the body. a. respiratory system b. circulatory system 1b. The system is the part of the body responsible

More information

Fundamentals of Anatomy & Physiology Course Outline, Objectives and Accreditation Information

Fundamentals of Anatomy & Physiology Course Outline, Objectives and Accreditation Information 201 Webster Building 3411 Silverside Road Wilmington, DE 19810 Phone: 1-888-658-6641 Fax: 1-302-477-9744 learn@corexcel.com www.corexcel.com Course Outline, Objectives and Accreditation Information Chapter

More information

Part 1: Introduction Tell the name of your organ system and describe the major functions.

Part 1: Introduction Tell the name of your organ system and describe the major functions. Team Members: System: Your team s job is prepare a presentation to educate your classmates about one of the body systems that makes up the human body. Your presentation must include the following requirements:

More information

GCSE PE REVISION QUESTIONS 2011

GCSE PE REVISION QUESTIONS 2011 GCSE PE REVISION QUESTIONS 2011 Tick off list of revision topics Section 1 Reasons for taking part physical, social, mental Influences people, image, cultural, resources, health and well-being, socio-economic

More information

Module F SKELETAL SYSTEM & ARTICULATIONS

Module F SKELETAL SYSTEM & ARTICULATIONS Module F SKELETAL SYSTEM & ARTICULATIONS Topic from General functions of bone & the skeletal system Structural components microscopic anatomy Structural components gross anatomy Physiology of embryonic

More information

MUSCLES G.C.S.E. PHYSICAL EDUCATION. Unit 1. Factors Affecting Participation and Performance. G.C.S.E. P.E. Teacher:.

MUSCLES G.C.S.E. PHYSICAL EDUCATION. Unit 1. Factors Affecting Participation and Performance. G.C.S.E. P.E. Teacher:. G.C.S.E. PHYSICAL EDUCATION Unit 1 Factors Affecting Participation and Performance MUSCLES Name: G.C.S.E. P.E. Teacher:. By the end of this booklet you should: Be able to describe and explain how muscles

More information

Practice Chapter 6. Figure 6.3. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

Practice Chapter 6. Figure 6.3. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Practice Chapter 6 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Voluntary muscle tissue is; a. smooth muscle b. skeletal muscle c. dense regular d.

More information

BIO 137: CHAPTER 1 OBJECTIVES

BIO 137: CHAPTER 1 OBJECTIVES BIO 137: CHAPTER 1 OBJECTIVES 1. Define the terms anatomy and physiology, and explain their relationship using an example of a human structure with its corresponding function. A. ANATOMY = the study of

More information

EHFA Assessment Strategy (EAD 03) Name of Training Organisation:

EHFA Assessment Strategy (EAD 03) Name of Training Organisation: EHFA Assessment Strategy (EAD 03) Name of Training Organisation: Introduction European Health and Fitness Association (EHFA) Standards The following EHFA standards are currently available: Fitness Instructor

More information

SKELETON AND JOINTS G.C.S.E. PHYSICAL EDUCATION. Unit 1. Factors Affecting Participation and Performance. G.C.S.E. P.E. Teacher:.

SKELETON AND JOINTS G.C.S.E. PHYSICAL EDUCATION. Unit 1. Factors Affecting Participation and Performance. G.C.S.E. P.E. Teacher:. G.C.S.E. PHYSICAL EDUCATION Unit 1 Factors Affecting Participation and Performance SKELETON AND JOINTS Name: G.C.S.E. P.E. Teacher:. By the end of this booklet you should be able to: Understand what the

More information

Essentials of Human Anatomy & Physiology. 7 th edition Marieb, Elaine, 2003. Chapters 10-11. Lab Manual, 2 nd edition and coloring book, 7 th edition

Essentials of Human Anatomy & Physiology. 7 th edition Marieb, Elaine, 2003. Chapters 10-11. Lab Manual, 2 nd edition and coloring book, 7 th edition Topic/Unit: Anatomy & Physiology Circulatory System Curricular Goals/ Learning Outcomes: Students will be able to identify the composition of blood and its function. Students will be able to differentiate

More information

By Casey Schmidt and Wendy Ford

By Casey Schmidt and Wendy Ford By Casey Schmidt and Wendy Ford Body systems Digestive System Circulatory System Respiratory System Excretory System Immune System Reproductive System Nervous System Muscular System Skeletal System Endocrine

More information

Skeletal System Review. 2. Define ossification and identify the roles of the osteoblasts, osteocytes, and osteoclasts in the growth of bones.

Skeletal System Review. 2. Define ossification and identify the roles of the osteoblasts, osteocytes, and osteoclasts in the growth of bones. Skeletal System Review 1. List four functions of the skeletal system: a. b. c. d. 2. Define ossification and identify the roles of the osteoblasts, osteocytes, and osteoclasts in the growth of bones. 3.

More information

Strength Training for the Runner

Strength Training for the Runner Strength Training for the Runner Strength Training for the Runner What? The goal of resistance training for runners is not necessarily adding muscle mass but 1. improving muscular strength, 2. improving

More information

An analysis of human movement: joints, muscles and mechanics.

An analysis of human movement: joints, muscles and mechanics. Anatomy notes 1 An analysis of human movement: joints, muscles and mechanics. What you need to know: Analyse shoulder and elbow action in push-ups, over-arm throwing and forehand racket strokes Analyse

More information

Understanding back pain 1 The anatomy & physiology of back pain

Understanding back pain 1 The anatomy & physiology of back pain Understanding back pain 1 The anatomy & physiology of back pain Dr James Tang, MBA, BDS, LDS RCS General Dental Practitioner, Level 3 Personal Trainer (REP registration no R1045463), Sports Nutritionist

More information

Functions of Blood System. Blood Cells

Functions of Blood System. Blood Cells Functions of Blood System Transport: to and from tissue cells Nutrients to cells: amino acids, glucose, vitamins, minerals, lipids (as lipoproteins). Oxygen: by red blood corpuscles (oxyhaemoglobin - 4

More information

Body systems and energy for physical activity

Body systems and energy for physical activity Body systems and energy for physical activity Chapter 1 Chapter 1 Body systems and energy for physical activity Introduction The body consists of complex structures that are made up of many parts, and

More information

2161-1 - Page 1. Name: 1) Choose the disease that is most closely related to the given phrase. Questions 10 and 11 refer to the following:

2161-1 - Page 1. Name: 1) Choose the disease that is most closely related to the given phrase. Questions 10 and 11 refer to the following: Name: 2161-1 - Page 1 1) Choose the disease that is most closely related to the given phrase. a disease of the bone marrow characterized by uncontrolled production of white blood cells A) meningitis B)

More information

Gym Instructor. 01227 831 840 www.amactraining.co.uk. Course Guide. Course Package. Pre requisites

Gym Instructor. 01227 831 840 www.amactraining.co.uk. Course Guide. Course Package. Pre requisites Gym Instructor Course Guide Thank for you your interest in the Gym Instructor course with Amac. Within this course guide, you will find information on the different parts of the course and working as a

More information

Level 3 Cambridge Technical in Sport and Physical Activity 05826/ 05827/ 05828/ 05829 Unit 1: Body systems and the effects of physical activity

Level 3 Cambridge Technical in Sport and Physical Activity 05826/ 05827/ 05828/ 05829 Unit 1: Body systems and the effects of physical activity SAMPLE ASSESSMENT MATERIAL Level 3 Cambridge Technical in Sport and Physical Activity 05826/ 05827/ 05828/ 05829 Unit 1: Body systems and the effects of physical activity Date Morning/Afternoon Time Allowed:

More information

PLEASE COMPLETE THE FOLLOWING BOXES IN BLACK OR BLUE INK. USE BLOCK CAPITALS. DO NOT USE PENCIL.

PLEASE COMPLETE THE FOLLOWING BOXES IN BLACK OR BLUE INK. USE BLOCK CAPITALS. DO NOT USE PENCIL. VTT - UV20525 Principles of exercise fitness and health Single unit assessment Multiple choice question paper (Mock paper) Time: 1 hour PLESE OMPLETE THE FOLLOWING OXES IN LK OR LUE INK. USE LOK PITLS.

More information

SAMPLE ASSESSMENT TASKS PHYSICAL EDUCATION STUDIES GENERAL YEAR 11

SAMPLE ASSESSMENT TASKS PHYSICAL EDUCATION STUDIES GENERAL YEAR 11 SAMPLE ASSESSMENT TASKS PHYSICAL EDUCATION STUDIES GENERAL YEAR 11 Copyright School Curriculum and Standards Authority, 2014 This document apart from any third party copyright material contained in it

More information

Anatomy & Physiology 120. Lab #7 Muscle Tissue and Skeletal Muscles

Anatomy & Physiology 120. Lab #7 Muscle Tissue and Skeletal Muscles Anatomy & Physiology 120 Lab #7 Muscle Tissue and Skeletal Muscles What you Need to Know Look briefly at the Structure of: 1) Skeletal, 2) Smooth & 3) Cardiac Muscle Naming, Identification, Functions You

More information

67 The Human Skeleton

67 The Human Skeleton 67 The Human Skeleton Skull SCIENCE EXPLORER Focus on Life Science Prentice-Hall, Inc. Clavicle (collarbone) Scapula (shoulder blade) Carpals Metacarpals Phalanges Femur Tibia Humerus Ulna Sternum (breastbone)

More information

GCSE PE REVISION YEAR 11

GCSE PE REVISION YEAR 11 YEAR 11 Benefits of exercise can be. 1. SOCIAL 2. MENTAL 3. PHYSICAL EXPLAIN THESE TERMS PHYSICAL CHALLENGE ASTHETIC APPRECIATION INFLUENCES ON A PERSONS INVOLVEMENT IN PHYSICAL ACTIVITY ARE. 1. Cultural

More information

tissues are made of cells that work together, organs are )

tissues are made of cells that work together, organs are ) Study Guide Cells Unit Test Matching. Write the letter of the correct response on the line. You may use the responses more than once. A. proteins B. simple carbohydrates C. complex carbohydrates D. lipids

More information

01227 831 840 www.amactraining.co.uk

01227 831 840 www.amactraining.co.uk Children s Fitness Instructor Course Guide Thank for you your interest in the Children s Fitness Instructor course w ith Amac. Within this course guide, you will find in for mation on the different par

More information

THE HUMAN BODY SYSTEMS

THE HUMAN BODY SYSTEMS Name Period Date THE HUMAN BODY SYSTEMS System Function Diagram Major Organs Digestive 1. take in food (ingestion) 2. digest food into smaller molecules and absorb nutrients 3. remove undigestable food

More information

REVIEW for BIOLOGY UNIT TEST

REVIEW for BIOLOGY UNIT TEST REVIEW for BIOLOGY UNIT TEST NOTE: The Unit Test will cover everything we have learned in the Biology Unit, starting from cell structures, cell division, various organ systems, disorders, organ donation,

More information

CARDIOVASCULAR AND RESPIRATORY SYSTEMS

CARDIOVASCULAR AND RESPIRATORY SYSTEMS G.C.S.E. PHYSICAL EDUCATION Unit 1 Factors Affecting Participation and Performance CARDIOVASCULAR AND RESPIRATORY SYSTEMS Name: G.C.S.E. P.E. Teacher:. By the end of this booklet you should: Be able to

More information

Divisions of the Skeletal System

Divisions of the Skeletal System OpenStax-CNX module: m46344 1 Divisions of the Skeletal System OpenStax College This work is produced by OpenStax-CNX and licensed under the Creative Commons Attribution License 3.0 By the end of this

More information

SAMPLE WORKOUT Full Body

SAMPLE WORKOUT Full Body SAMPLE WORKOUT Full Body Perform each exercise: 30 secs each x 2 rounds or 2-3 sets of 8-12 reps Monday & Wednesday or Tuesday & Thursday Standing Squat Muscles: glutes (butt), quadriceps (thigh) Stand

More information

Anatomi & Fysiologi The Cardiovascular System (Chapter 21) Types of blood vessels. Sympathetic innervation (ANS) of vascular smooth muscle

Anatomi & Fysiologi The Cardiovascular System (Chapter 21) Types of blood vessels. Sympathetic innervation (ANS) of vascular smooth muscle Types of blood vessels The Cardiovascular System (Chapter 21) Principles of Anatomy & Physiology 2008 arteries arterioles capillaries venules veins served by their own blood vessels in the walls The vessel

More information

Chapter 13 Muscular Analysis of Trunk and Lower Extremity Exercises

Chapter 13 Muscular Analysis of Trunk and Lower Extremity Exercises Chapter 13 Muscular Analysis of and Lower 2007 McGraw-Hill Higher Education. All rights reserved. 13-1 Muscular Analysis of & Lower Strength, endurance, & flexibility of the lower extremity, trunk, & muscles

More information

Animal Systems: The Musculoskeletal System

Animal Systems: The Musculoskeletal System Animal Systems: The Musculoskeletal System Tissues, Organs, and Systems of Living Things Cells, Cell Division, and Animal Systems and Plant Systems Cell Specialization Human Systems The Digestive The Circulatory

More information

UNIT 5 - MUSCULAR SYSTEM LECTURE NOTES

UNIT 5 - MUSCULAR SYSTEM LECTURE NOTES UNIT 5 - MUSCULAR SYSTEM LECTURE NOTES 5.0I MUSCLE TISSUE FUNCTIONS A. Motion by moving the skeletal levers of the body B. Posture - stabilizing body positions C. Regulation of organ volume D. Thermogenesis

More information

The Pilates Studio of Los Angeles / PilatesCertificationOnline.com

The Pilates Studio of Los Angeles / PilatesCertificationOnline.com Anatomy Review Part I Anatomical Terminology and Review Questions (through pg. 80) Define the following: 1. Sagittal Plane 2. Frontal or Coronal Plane 3. Horizontal Plane 4. Superior 5. Inferior 6. Anterior

More information

Basic techniques of pulmonary physical therapy (I) 100/04/24

Basic techniques of pulmonary physical therapy (I) 100/04/24 Basic techniques of pulmonary physical therapy (I) 100/04/24 Evaluation of breathing function Chart review History Chest X ray Blood test Observation/palpation Chest mobility Shape of chest wall Accessory

More information

Grade 5 Science Unit B: Life Science Chapter 3: Basic Structures of Organisms Lesson 1: Basic Structures of Organisms

Grade 5 Science Unit B: Life Science Chapter 3: Basic Structures of Organisms Lesson 1: Basic Structures of Organisms Grade 5 Science Unit B: Life Science Chapter 3: Basic Structures of Organisms Lesson 1: Basic Structures of Organisms Organism A form of life that is considered as an entity; an animal, plant, fungus,

More information

Skeletal System. Overview and General Anatomy

Skeletal System. Overview and General Anatomy Skeletal System Overview and General Anatomy 1 Bone Functions Support Protection Movement Storage Fat, calcium, phosphorus Hemopoiesis While we usually think of the skeleton as just our support framework,

More information

ORGAN SYSTEMS OF THE BODY

ORGAN SYSTEMS OF THE BODY ORGAN SYSTEMS OF THE BODY DEFINITIONS AND CONCEPTS A. Organ a structure made up of two or more kinds of tissues organized in such a way that they can together perform a more complex function that can any

More information

LOCOMOTION AND MOVEMENT

LOCOMOTION AND MOVEMENT UNIT - HUMAN PHYSIOLOGY Chapter 18 LOCOMOTION AND MOVEMENT Movement is an important feature of living organism. Both the microbes and macrobes show wide range of movements. The movements results in change

More information

Anatomy and Physiology

Anatomy and Physiology Anatomy and Physiology UNIT I: Introduction to Anatomy and Physiology The student will demonstrate an understanding of the anatomic and physiological basis of life and the ability to explain the interdependence

More information

Anatomy and Physiology Warm up questions Fall 2013

Anatomy and Physiology Warm up questions Fall 2013 Anatomy and Physiology Warm up questions Fall 2013 QUESTION POSSIBLE ANSWERS : Chapter 1 Introduction and Regions Chapter 2 Chemistry I can name systems of the I can identify regions of the I can describe

More information

7 TH GRADE FINAL EXAM PRACTICE TEST. Part I: Cells. 1. The cell grows to its mature size during. a. mitosis b. prophase c. telophase d.

7 TH GRADE FINAL EXAM PRACTICE TEST. Part I: Cells. 1. The cell grows to its mature size during. a. mitosis b. prophase c. telophase d. 7 TH GRADE FINAL EXAM PRACTICE TEST Part I: Cells 1. The cell grows to its mature size during a. mitosis b. prophase c. telophase d. interphase 2. The final stage of the cell cycle is called a. interphase

More information

Investigating the Human Body On-site student activities: Years 7-8 Investigating the Human Body On-site student activities Years 7 8

Investigating the Human Body On-site student activities: Years 7-8 Investigating the Human Body On-site student activities Years 7 8 Investigating the Human Body On-site student activities Years 7 8 Student activity (and record) sheets have been developed with alternative themes for students to use as guides and focus material during

More information

Our Human Body On-site student activities Years 5 6

Our Human Body On-site student activities Years 5 6 Our Human Body On-site student activities Years 5 6 Our Human Body On-site student activities: Years 5-6 Student activity (and record) sheets have been developed with alternative themes for students to

More information

Muscle Tissue. Muscle Physiology. Skeletal Muscle. Types of Muscle. Skeletal Muscle Organization. Myofibril Structure

Muscle Tissue. Muscle Physiology. Skeletal Muscle. Types of Muscle. Skeletal Muscle Organization. Myofibril Structure Muscle Tissue Muscle Physiology Chapter 12 Specially designed to contract Generates mechanical force Functions locomotion and external movements internal movement (circulation, digestion) heat generation

More information

Learning Objectives for Anatomy & Physiology

Learning Objectives for Anatomy & Physiology Learning Objectives for Anatomy & Physiology Anatomy & Physiology by Visible Body contains 12 units. Below is a listing of each unit, the chapters within it, and the unit s associated learning objectives.

More information

Anatomy and Physiology: Understanding the Importance of CPR

Anatomy and Physiology: Understanding the Importance of CPR Anatomy and Physiology: Understanding the Importance of CPR Overview This document gives you more information about the body s structure (anatomy) and function (physiology). This information will help

More information

Introduction to Animal Systems

Introduction to Animal Systems Human Body Systems Introduction to Animal Systems Recurring Themes in Biology 1. Correlation between structure and function( seen at many levels) 2. Life is organized at many levels from Smallest ----

More information

Human Anatomy and Physiology The Respiratory System

Human Anatomy and Physiology The Respiratory System Human Anatomy and Physiology The Respiratory System Basic functions of the respiratory system: as a Gas exchange supply oxygen to aerobic tissues in the body and remove carbon dioxide waste product. in-

More information

Mobility and Exercise for Health and Social Care

Mobility and Exercise for Health and Social Care Unit 32: Mobility and Exercise for Health and Social Care Unit code: QCF Level 3: Credit value: 10 Guided learning hours: 60 Aim and purpose R/600/8987 BTEC National This unit aims to enable learners to

More information

CHAPTER 1: THE LUNGS AND RESPIRATORY SYSTEM

CHAPTER 1: THE LUNGS AND RESPIRATORY SYSTEM CHAPTER 1: THE LUNGS AND RESPIRATORY SYSTEM INTRODUCTION Lung cancer affects a life-sustaining system of the body, the respiratory system. The respiratory system is responsible for one of the essential

More information

Level 2. Mandatory Units. Syllabus. Level 2. Manual. Workbook. Learner Assessment Record. Level 3. Level 1

Level 2. Mandatory Units. Syllabus. Level 2. Manual. Workbook. Learner Assessment Record. Level 3. Level 1 Level 2 Mandatory Units Syllabus Manual Workbook Learner Assessment Record Level 3 Level 2 Level 1 Central YMCA Qualifications 112 Great Russell Street London WC1B 3NQ 020 7343 1800 www.cyq.org.uk Syllabus

More information

THE SKELETAL AND MUSCULAR SYSTEMS

THE SKELETAL AND MUSCULAR SYSTEMS i A Wealth of Information. A World of Ideas. Instructor s Guide The Human Body: How It Works Introduction This program is part of the nine-part series The Human Body: How It Works. The series uses physiologic

More information

Human Physiology. The muscles

Human Physiology. The muscles Human Physiology The muscles Our muscles make up about 40 percent of our bodyweight. For a man of average build this could be 30-35 kg and 20-25 kg for a woman. There are over 300 muscles in the body with

More information

Reavis High School Anatomy and Physiology Curriculum Snapshot

Reavis High School Anatomy and Physiology Curriculum Snapshot Reavis High School Anatomy and Physiology Curriculum Snapshot Unit 1: Introduction to the Human Body 10 days As part of this unit, students will define anatomy, physiology, and pathology. They will identify

More information

Unit 3 Lecture 11 METABOLISM

Unit 3 Lecture 11 METABOLISM Unit 3 Lecture METABOLISM Anabolism is defined as the chemical reactions that combine simple substances into more complex molecules (requires energy). Examples of anabolism include glycogenesis (conversion

More information

HUMAN ANATOMY for CNA's & HHA's

HUMAN ANATOMY for CNA's & HHA's HUMAN ANATOMY for CNA's & HHA's INTRODUCTION Anatomy is the study of the structure of the organs and tissues of the human body. Our bodies are made up of tiny, microscopic building blocks called cells.

More information

HEALTH AND SOCIAL CARE

HEALTH AND SOCIAL CARE 2016 Suite Cambridge TECHNICALS LEVEL 3 HEALTH AND SOCIAL CARE Unit 4 Anatomy and physiology for health and social care K/507/4368 Guided learning hours: 90 Version 2 Revised content March 2016 ocr.org.uk/healthandsocialcare

More information

NETWORK FITNESS FACTS THE HIP

NETWORK FITNESS FACTS THE HIP NETWORK FITNESS FACTS THE HIP The Hip Joint ANATOMY OF THE HIP The hip bones are divided into 5 areas, which are: Image: www.health.com/health/static/hw/media/medical/hw/ hwkb17_042.jpg The hip joint is

More information

Involuntary muscle, ie., not under voluntary control Not striated under microscope Not multinucleated. IE 665Applied Industrial Ergonomics

Involuntary muscle, ie., not under voluntary control Not striated under microscope Not multinucleated. IE 665Applied Industrial Ergonomics IE 665Applied Industrial Ergonomics Suggested external links: http://people.eku.edu/ritchisong/301notes3.htm http://www.youtube.com/watch?v=0_ihc26yxn4&nr=1 Three types of muscle tissues: Skeletal, Smooth

More information

Circulatory System Review

Circulatory System Review Circulatory System Review 1. Draw a table to describe the similarities and differences between arteries and veins? Anatomy Direction of blood flow: Oxygen concentration: Arteries Thick, elastic smooth

More information

Nerve Tissue. Muscle Tissue. Connective Tissue

Nerve Tissue. Muscle Tissue. Connective Tissue Human Body Tissues Levels of Organization 1. Cells 2. = groups of similar cells that perform a 3. Organ = 4. = group of organs Four Major Tissues 1. 2. 3. 4. Epithelial Tissue Nerve Tissue Muscle Tissue

More information

Human Anatomy & Physiology I with Dr. Hubley. Practice Exam #2

Human Anatomy & Physiology I with Dr. Hubley. Practice Exam #2 Human Anatomy & Physiology I with Dr. Hubley Practice Exam #2 For questions 1 through 3, select your answers from the following responses: a. stratified squamous epithelium b. reticular connective tissue

More information

Blood. Component Structure Functions. Platelets Small particles, no nucleus 1. Help in blood clotting.

Blood. Component Structure Functions. Platelets Small particles, no nucleus 1. Help in blood clotting. Blood Component Structure Functions 1. Liquid medium in which cells and platelets can float. 2. Transports CO 2 in solution. 3. Transports food materials in solution. Plasma Water containing many substances

More information

JC BIOLOGY DEFINITIONS

JC BIOLOGY DEFINITIONS JC BIOLOGY DEFINITIONS 7 characteristics of living things - feeding, respiration, movement, sensitivity, growth, reproduction, excretion. Tissue similar cells doing the same job, muscle, blood, skin. Organ

More information

UNIT 1 BODY PLAN AND ORGANIZATION LECTURE

UNIT 1 BODY PLAN AND ORGANIZATION LECTURE UNIT 1 BODY PLAN AND ORGANIZATION LECTURE 1.03 CONTRAST THE SCIENCES OF ANATOMY AND PHYSIOLOGY A. Anatomy Anatomy is the scientific study of structures and the relationship of.. structures to each other.

More information

Tissue Slides for Studying

Tissue Slides for Studying Tissue Slides for Studying Simple squamous single layer of flat cells substances pass easily through line air sacs line blood vessels line lymphatic vessels Surface of simple squamous Simple cuboidal single

More information

UNIT 5: FITNESS BASIC ANATOMY & PROPER STRETCHING TECHNIQUE BASIC ANATOMY MAJOR MUSCLE GROUPS & BONES PROPER STRETCHING TECHNIQUE

UNIT 5: FITNESS BASIC ANATOMY & PROPER STRETCHING TECHNIQUE BASIC ANATOMY MAJOR MUSCLE GROUPS & BONES PROPER STRETCHING TECHNIQUE UNIT 5: FITNESS BASIC ANATOMY & PROPER STRETCHING TECHNIQUE TOPIC 1: TOPIC 2: BASIC ANATOMY MAJOR MUSCLE GROUPS & BONES PROPER STRETCHING TECHNIQUE GRADES 6-7 UNIT 5 FITNESS BASIC ANATOMY & GRADES PROPER

More information

Chapter 5 The Skeletal System

Chapter 5 The Skeletal System Essentials of Human Anatomy & Physiology Elaine N. Marieb Seventh Edition Chapter 5 The Skeletal System The Skeletal System Parts of the skeletal system Bones (skeleton) Joints Cartilages Ligaments (bone

More information

ANATOMY & PHYSIOLOGY ONLINE COURSE - SESSION 2 ORGANIZATION OF THE BODY

ANATOMY & PHYSIOLOGY ONLINE COURSE - SESSION 2 ORGANIZATION OF THE BODY ANATOMY & PHYSIOLOGY ONLINE COURSE - SESSION 2 ORGANIZATION OF THE BODY Human beings are arguably the most complex organisms on this planet. Imagine billions of microscopic parts, each with its own identity,

More information

Structure and Function of the Musculoskeletal System Professor Alan Hedge DEA 3250/6510

Structure and Function of the Musculoskeletal System Professor Alan Hedge DEA 3250/6510 Structure and Function of the Musculoskeletal System Professor Alan Hedge DEA 3250/6510 Functions of the Musculoskeletal System Support and protect the body and its organs. Provide motion. Musculoskeletal

More information

THE SKELETAL SYSTEM FUNCTIONS OF THE SKELETAL SYSTEM

THE SKELETAL SYSTEM FUNCTIONS OF THE SKELETAL SYSTEM THE SKELETAL SYSTEM The skeleton is the body s bony framework which consists of 206 bones. The bones are made up of water(45%), calcium and phosphorous(35%) and other organic materials(20%). The calcium

More information

7. Skeletal System: Bone Structure and Function

7. Skeletal System: Bone Structure and Function 7. Skeletal System: Bone Structure and Function For the next two chapters (7 and 9) we will study the skeletal system. Although the major feature of this system is the bones, the skeletal system also consists

More information

Muscles How muscles contract - The Sliding Filament Theory

Muscles How muscles contract - The Sliding Filament Theory Muscles How muscles contract - The Sliding Filament Theory A muscle contains many muscle fibers A muscle fiber is a series of fused cells Each fiber contains a bundle of 4-20 myofibrils Myofibrils are

More information

Bio 348 Human Anatomy & Physiology Lapsansky 2014

Bio 348 Human Anatomy & Physiology Lapsansky 2014 LEARNING OBJECTIVES NOTE: Please review the objectives for both the lecture and lab in preparation for lecture exams. Although lab questions will not be on the lecture exams, many of the objectives overlap,

More information

Student Guide The Morphology and Function of Tissue Types Name: Date:

Student Guide The Morphology and Function of Tissue Types Name: Date: Student Guide The Morphology and Function of Tissue Types Name: Date: Introduction: Histology is often a very difficult topic for students. You are expected to understand the morphology and function of

More information