Exercise- Genetics. 1. Which of the following statements is true of mitosis but not of meiosis?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Exercise- Genetics. 1. Which of the following statements is true of mitosis but not of meiosis?"

Transcription

1 Exercise- Genetics 1. Which of the following statements is true of mitosis but not of meiosis? A. The chromosome number is halved. B. Pairing of homologous chromosome occurs. C. Produces genetic variations. D. It increases the cell number for growth. 2. Three steps in meiosis are listed below: S: attachment of chromosomes to the spindles P: pairing of homologous chromosomes T: separation of chromatids The correct order of these steps is A. P T S B. P S T C. S P T D. T S P The following three questions(3 to 5) refer to the diagram which represents part of a DNA molecule. HS Wong (Rm116) 1

2 3. If N is adenine (A), which of the following is true of P? A. Cytosine (C) B. uracil(u) C. guanine(g) D. thymine(t) 4. L, M and N together make up a A. nucleolus. B. deoxyribosugar. C. nucleotide. D. organic base. 5. Which of the following correctly identifies the constituent parts of DNA> Sugar Phosphate Organic base A. M L N B. M N L C. L M N D. N L M 6. Which of the following comparisons between DNA and RNA is wrong? DNA RNA A. Double stranded Single-stranded helix B. Deoxyribose sugar Ribose sugar C. With phosphate Without phosphate D. Adenine paired up Adenine paired up with uracil with thymine HS Wong (Rm116) 2

3 7. The diagram below shows the base sequence of one strand of DNA C G T A C Which of the following diagrams correctly shows the base sequence of the other strand? A. C G T A C B. G C A T G C. C A T G C D. T G A T C The following three questions (8 to 10 ) refer to the photomicrographs below which show four stages of a cell division. HS Wong (Rm116) 3

4 8. The correct order of this type of cell division is A. (2) (3) (4) (1) B. (3) (1) (4) (2) C. (1) (4) (3) (2) D. (3) (4) (1) (2) 9. Which of the following statements about the type and function of this cell division is correct? A. meiosis for formation of gametes B. mitosis for formation of gametes C. meiosis for increasing the number of cells D. mitosis for increasing the number of cells 10. If the chromosome number of the parent cell is 46, what is the chromosome number of cell X? A. 34 B. 46 C. 58 D. 23 HS Wong (Rm116) 4

5 The following three questions (11 to 13) refer to the human pedigree below, which shows the inheritance of tongue rolling. Tongue rolling in human is controlled by a single pair of alleles in which tongue rolling is dominant over non-tongue-rolling. 11. Which of the following statements is true? A. Individual 4 is homozygous tongue roller. B. Individual 1 is heterozygous tongue roller. C. Individual 8 is homozygous tongue roller. D. Individual 10 or 11 is heterozygous non-tongue roller. HS Wong (Rm116) 5

6 12. What is the probability of the second child of individuals 7 and 8 to be non-tongue roller? A. 25% B. 50% C. 75% D. 100% 13. Let R be the dominant character for tongue roller and r be the recessive character for non-tongue roller. Which of the following crosses is true for individuals 1 and 2? 14. Which of the following statements about the chromosomes of human egg is correct? A. 22 autosomes and one Y chromosome B. 22 pairs autosomes and one X chromosome C. 22 autosomes and one X chromosome D. 21 autosomes and one X chromosome and one Y chromosome HS Wong (Rm116) 6

7 15. Which of the following cannot bring about variations? A. meiosis B. mutation C. environment D. mitosis 16. Which disease(s) below is/are hereditary diseases? 1. Night blindness 2. Colour blindness 3. Hemophilia A. 3 only B. 1 & 2 only C. 2 & 3 only D. 1, 2 & The inheritance of color blindness is sex-linked. A colour blinded man and a normal vision woman can give birth to 1. normal vision son. 2. colour blindness daughter. 3. carrier daughter. 4. carrier son. A. 1 & 3 only B. 2 & 4 only C. 1, 2 & 3 only D. 1, 2, 3 & 4 HS Wong (Rm116) 7

8 18. If half of the offspring of a parent are tongue roller (dominant) and half are non-tongue roller. The parent type must have been A. homozygous tongue roller x heterozygous tongue roller B. heterozygous tongue roller x heterozygous tongue roller C. heterozygous tongue roller x homozygous non-tongue roller D. homozygous tongue roller x heterozygous non-tongue roller 19. Albinism in human is controlled by a single pair of alleles. Albinism is a recessive character. The probability of father with normal skin pigment and mother with normal skin pigment in giving birth to an albino child is 5. 0% 6. 25% 7. 50% A. 2 only B. 3 only C. 1 & 2 only D. 2 & 3 only 20. A boy with recessive sex-linked character must have received his recessive gene from his A. mother B. father C. both mother and father D. grandmother HS Wong (Rm116) 8

9 21.The synthesis of protein is directed by A. endoplasmic reticulum B. DNA C. ribosomes D. RNA 22. The diagram below shows part of a strand of DNA C G A T A Which of the following is correct for a corresponding part of a RNA molecule? A. G C T U T B. C G U A T C. A T C G C D. G C U A U 23. The pathway of protein synthesis by DNA is called A. translation. B. replication C. transcription. D. mutation. HS Wong (Rm116) 9

10 24. Sex is determined at the time of A. formation of gametes. B. birth. C. union of gametes. D. ovulation. 25. The diagram below shows two homologous chromosomes of a cell. A pair of alleles T and t is also shown on the chromosomes Which of the following are types of gamete formed by this cell after meiosis? HS Wong (Rm116) 10

11 26. Hemophilia is a sex-linked hereditary disease. Hemophilia is due to a recessive gene (h). The followings are the genotypes of four persons 1. X H Y 2. X H Y h 3. X h X h 4. X h Y The phenotypic ration between normal male offspring to hemophilic female offspring from a cross between persons 2 and 4 is A. 1 : 1 B. 2 : 1 C. 1 : 2 D. 3 : Colour blindness is a sex-linked hereditary disease. Normal vision (C) is dominant over colour blindness (c). X C Y x P X C Y X C x c X c Y X C X C The genotype of P is A. X C X C B. X C X c C. X c X c D. X C Y HS Wong (Rm116) 11

12 28. Which of the following is a correct sequence in the control of protein synthesis in the cell? A. DNA ribosome mrna protein B. mrna DNA ribosome protein C. DNA mrna ribosome protein D. mrna trna ribosome protein Questions (28 to 30) refer to the diagrams below which show two dividing cells S and P at the same stage. 29. The original chromosome number in cells S and P are respectively S P A. 8 4 B. 4 8 C. 4 4 D. 8 8 HS Wong (Rm116) 12

13 30. The type of cell division undergoing by cells S and P are respectively S P A. Meiosis Mitosis B. Mitosis Meiosis C. Meiosis Meiosis D. Mitosis Mitosis 31. The chromosome number of each daughter cell formed from cell S is A. 2 B. 4 C. 8 D The diagrams below show an inheritance of eye colour in a family. Brown-eye Blue-eye Parents Blue gene x Blue gene Brown gene Blue gene Gametes Blue Brown Blue Blue gene gene gene gene Children (F)? HS Wong (Rm116) 13

14 Which of the following is true for the dominant eye colour and phenotypic ratio of the F 1 generation: A. blue; 1 blue : 1 brown B. blue; 1 blue: 3 brown C. brown; 3 blue: 1 brown D. brown; 1 blue: 1 brown 33. Which of the following comparisons about mitosis and meiosis is wrong? Mitosis Meiosis A. For growth For gametes formation B. Chromosome number Chromosome number is halved C. No genetic variation Brings about genetic variation D. Pairing of homologous chromosomes No pairing of homologous chromosomes 34. Which process(es) below is/are responsible for maintaining a constant chromosome number from generation to generation? 1. meiosis 2. division of the fertilized egg 3. fertilization A. 1 only B. 3 only C. 1 & 3 only D. 1, 2 & 3 HS Wong (Rm116) 14

15 35. The final appearance of a person depends on A. environment only. B. inheritance only. C. inheritance and intelligence. D. environment and inheritance. 36. Which of the following human characteristics is not inherited? A. fatty abdomen B. blood groups C. ability to roll tongue D. iris colour 37. A sex-linked gene is A. only passed on from father to son. B. Found on the X chromosome. C. Only passed on from mother to daughter. D. Found on the Y chromosome. 38. The following show some triplet codes of the mrna with their corresponding amino acids. Codes of mrna GCC AAG UAU Amino acid alanine lysine tyrosine HS Wong (Rm116) 15

16 Which DNA code below would result in part of a polypeptide chain having the amino acids sequence lysine-alanine- tyrosine? A. CCT CCC AAT B. TTC CGC TAT C. TTC CGC ATA D. CTT GGG TAT 39. Which of the following phenotypes is an effect of both inheritance and the environment? A. blood groups B. colour of skin C. re-green colour blindness D. eye colour 40. A red-haired man marries a brown-haired woman, and all the children are brown-haired. Which explanation below is true? A. Both parents are homozygous for red and brown-haired respectively; brown-haired is dominant. B. Both parents are heterozygous for red and brown-haired respectively; brown-haired is dominant. C. Both parents are homozygous for red and brown-haired respectively; red-haired is dominant. D. Both parents are heterozygous for red and brown-haired respectively; red-haired is dominant. HS Wong (Rm116) 16

17 Answer 1.D 2. B 3. D 4. C 5. A 6. C 7. B 8.B 9. D 10. B 11. B 12. B 13. D 14. C 15. D 16. C 17. C 18. C 19. C 20. A 21. B 22. D 23. A 24. C 25. C 26. A 27.B 28. C 29. C 30. A 31. A 32.D 33. D 34. C 35. D 36. A 37. B 38. C 39. B 40. A HS Wong (Rm116) 17

Name Date Period. 2. When a molecule of double-stranded DNA undergoes replication, it results in

Name Date Period. 2. When a molecule of double-stranded DNA undergoes replication, it results in DNA, RNA, Protein Synthesis Keystone 1. During the process shown above, the two strands of one DNA molecule are unwound. Then, DNA polymerases add complementary nucleotides to each strand which results

More information

12.1 The Role of DNA in Heredity

12.1 The Role of DNA in Heredity 12.1 The Role of DNA in Heredity Only in the last 50 years have scientists understood the role of DNA in heredity. That understanding began with the discovery of DNA s structure. In 1952, Rosalind Franklin

More information

PRACTICE TEST QUESTIONS

PRACTICE TEST QUESTIONS PART A: MULTIPLE CHOICE QUESTIONS PRACTICE TEST QUESTIONS DNA & PROTEIN SYNTHESIS B 1. One of the functions of DNA is to A. secrete vacuoles. B. make copies of itself. C. join amino acids to each other.

More information

BioBoot Camp Genetics

BioBoot Camp Genetics BioBoot Camp Genetics BIO.B.1.2.1 Describe how the process of DNA replication results in the transmission and/or conservation of genetic information DNA Replication is the process of DNA being copied before

More information

Genetics Test Biology I

Genetics Test Biology I Genetics Test Biology I Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Avery s experiments showed that bacteria are transformed by a. RNA. c. proteins.

More information

ISTEP+: Biology I End-of-Course Assessment Released Items and Scoring Notes

ISTEP+: Biology I End-of-Course Assessment Released Items and Scoring Notes ISTEP+: Biology I End-of-Course Assessment Released Items and Scoring Notes Page 1 of 22 Introduction Indiana students enrolled in Biology I participated in the ISTEP+: Biology I Graduation Examination

More information

Provincial Exam Questions. 9. Give one role of each of the following nucleic acids in the production of an enzyme.

Provincial Exam Questions. 9. Give one role of each of the following nucleic acids in the production of an enzyme. Provincial Exam Questions Unit: Cell Biology: Protein Synthesis (B7 & B8) 2010 Jan 3. Describe the process of translation. (4 marks) 2009 Sample 8. What is the role of ribosomes in protein synthesis? A.

More information

The correct answer is c A. Answer a is incorrect. The white-eye gene must be recessive since heterozygous females have red eyes.

The correct answer is c A. Answer a is incorrect. The white-eye gene must be recessive since heterozygous females have red eyes. 1. Why is the white-eye phenotype always observed in males carrying the white-eye allele? a. Because the trait is dominant b. Because the trait is recessive c. Because the allele is located on the X chromosome

More information

Transcription and Translation of DNA

Transcription and Translation of DNA Transcription and Translation of DNA Genotype our genetic constitution ( makeup) is determined (controlled) by the sequence of bases in its genes Phenotype determined by the proteins synthesised when genes

More information

DNA Replication & Protein Synthesis. This isn t a baaaaaaaddd chapter!!!

DNA Replication & Protein Synthesis. This isn t a baaaaaaaddd chapter!!! DNA Replication & Protein Synthesis This isn t a baaaaaaaddd chapter!!! The Discovery of DNA s Structure Watson and Crick s discovery of DNA s structure was based on almost fifty years of research by other

More information

Protein Synthesis. Page 41 Page 44 Page 47 Page 42 Page 45 Page 48 Page 43 Page 46 Page 49. Page 41. DNA RNA Protein. Vocabulary

Protein Synthesis. Page 41 Page 44 Page 47 Page 42 Page 45 Page 48 Page 43 Page 46 Page 49. Page 41. DNA RNA Protein. Vocabulary Protein Synthesis Vocabulary Transcription Translation Translocation Chromosomal mutation Deoxyribonucleic acid Frame shift mutation Gene expression Mutation Point mutation Page 41 Page 41 Page 44 Page

More information

Genetics Part 1: Inheritance of Traits

Genetics Part 1: Inheritance of Traits Genetics Part 1: Inheritance of Traits Genetics is the study of how traits are passed from parents to offspring. Offspring usually show some traits of each parent. For a long time, scientists did not understand

More information

Name Class Date. Figure 13 1. 2. Which nucleotide in Figure 13 1 indicates the nucleic acid above is RNA? a. uracil c. cytosine b. guanine d.

Name Class Date. Figure 13 1. 2. Which nucleotide in Figure 13 1 indicates the nucleic acid above is RNA? a. uracil c. cytosine b. guanine d. 13 Multiple Choice RNA and Protein Synthesis Chapter Test A Write the letter that best answers the question or completes the statement on the line provided. 1. Which of the following are found in both

More information

Coding sequence the sequence of nucleotide bases on the DNA that are transcribed into RNA which are in turn translated into protein

Coding sequence the sequence of nucleotide bases on the DNA that are transcribed into RNA which are in turn translated into protein Assignment 3 Michele Owens Vocabulary Gene: A sequence of DNA that instructs a cell to produce a particular protein Promoter a control sequence near the start of a gene Coding sequence the sequence of

More information

Name: Class: Date: ID: A

Name: Class: Date: ID: A Name: Class: _ Date: _ Meiosis Quiz 1. (1 point) A kidney cell is an example of which type of cell? a. sex cell b. germ cell c. somatic cell d. haploid cell 2. (1 point) How many chromosomes are in a human

More information

Test Two Study Guide

Test Two Study Guide Test Two Study Guide 1. Describe what is happening inside a cell during the following phases (pictures may help but try to use words): Interphase: : Consists of G1 / S / G2. Growing stage, cell doubles

More information

Genetics 1. Defective enzyme that does not make melanin. Very pale skin and hair color (albino)

Genetics 1. Defective enzyme that does not make melanin. Very pale skin and hair color (albino) Genetics 1 We all know that children tend to resemble their parents. Parents and their children tend to have similar appearance because children inherit genes from their parents and these genes influence

More information

CHROMOSOMES AND INHERITANCE

CHROMOSOMES AND INHERITANCE SECTION 12-1 REVIEW CHROMOSOMES AND INHERITANCE VOCABULARY REVIEW Distinguish between the terms in each of the following pairs of terms. 1. sex chromosome, autosome 2. germ-cell mutation, somatic-cell

More information

a. Ribosomal RNA rrna a type ofrna that combines with proteins to form Ribosomes on which polypeptide chains of proteins are assembled

a. Ribosomal RNA rrna a type ofrna that combines with proteins to form Ribosomes on which polypeptide chains of proteins are assembled Biology 101 Chapter 14 Name: Fill-in-the-Blanks Which base follows the next in a strand of DNA is referred to. as the base (1) Sequence. The region of DNA that calls for the assembly of specific amino

More information

Genetic information (DNA) determines structure of proteins DNA RNA proteins cell structure 3.11 3.15 enzymes control cell chemistry ( metabolism )

Genetic information (DNA) determines structure of proteins DNA RNA proteins cell structure 3.11 3.15 enzymes control cell chemistry ( metabolism ) Biology 1406 Exam 3 Notes Structure of DNA Ch. 10 Genetic information (DNA) determines structure of proteins DNA RNA proteins cell structure 3.11 3.15 enzymes control cell chemistry ( metabolism ) Proteins

More information

From DNA to Protein. Proteins. Chapter 13. Prokaryotes and Eukaryotes. The Path From Genes to Proteins. All proteins consist of polypeptide chains

From DNA to Protein. Proteins. Chapter 13. Prokaryotes and Eukaryotes. The Path From Genes to Proteins. All proteins consist of polypeptide chains Proteins From DNA to Protein Chapter 13 All proteins consist of polypeptide chains A linear sequence of amino acids Each chain corresponds to the nucleotide base sequence of a gene The Path From Genes

More information

CCR Biology - Chapter 7 Practice Test - Summer 2012

CCR Biology - Chapter 7 Practice Test - Summer 2012 Name: Class: Date: CCR Biology - Chapter 7 Practice Test - Summer 2012 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. A person who has a disorder caused

More information

Modeling DNA Replication and Protein Synthesis

Modeling DNA Replication and Protein Synthesis Skills Practice Lab Modeling DNA Replication and Protein Synthesis OBJECTIVES Construct and analyze a model of DNA. Use a model to simulate the process of replication. Use a model to simulate the process

More information

Chapter 13: Meiosis and Sexual Life Cycles

Chapter 13: Meiosis and Sexual Life Cycles Name Period Chapter 13: Meiosis and Sexual Life Cycles Concept 13.1 Offspring acquire genes from parents by inheriting chromosomes 1. Let s begin with a review of several terms that you may already know.

More information

Chapter 9 Patterns of Inheritance

Chapter 9 Patterns of Inheritance Bio 100 Patterns of Inheritance 1 Chapter 9 Patterns of Inheritance Modern genetics began with Gregor Mendel s quantitative experiments with pea plants History of Heredity Blending theory of heredity -

More information

Chapter 3. Chapter Outline. Chapter Outline 9/11/10. Heredity and Evolu4on

Chapter 3. Chapter Outline. Chapter Outline 9/11/10. Heredity and Evolu4on Chapter 3 Heredity and Evolu4on Chapter Outline The Cell DNA Structure and Function Cell Division: Mitosis and Meiosis The Genetic Principles Discovered by Mendel Mendelian Inheritance in Humans Misconceptions

More information

DNA, RNA, Protein synthesis, and Mutations. Chapters 12-13.3

DNA, RNA, Protein synthesis, and Mutations. Chapters 12-13.3 DNA, RNA, Protein synthesis, and Mutations Chapters 12-13.3 1A)Identify the components of DNA and explain its role in heredity. DNA s Role in heredity: Contains the genetic information of a cell that can

More information

Bio 101 Section 001: Practice Questions for First Exam

Bio 101 Section 001: Practice Questions for First Exam Do the Practice Exam under exam conditions. Time yourself! MULTIPLE CHOICE: 1. The substrate fits in the of an enzyme: (A) allosteric site (B) active site (C) reaction groove (D) Golgi body (E) inhibitor

More information

Proteins and Nucleic Acids

Proteins and Nucleic Acids Proteins and Nucleic Acids Chapter 5 Macromolecules: Proteins Proteins Most structurally & functionally diverse group of biomolecules. : o Involved in almost everything o Enzymes o Structure (keratin,

More information

To be able to describe polypeptide synthesis including transcription and splicing

To be able to describe polypeptide synthesis including transcription and splicing Thursday 8th March COPY LO: To be able to describe polypeptide synthesis including transcription and splicing Starter Explain the difference between transcription and translation BATS Describe and explain

More information

About The Causes of Hearing Loss

About The Causes of Hearing Loss About 1 in 500 infants is born with or develops hearing loss during early childhood. Hearing loss has many causes: some are genetic (that is, caused by a baby s genes) or non-genetic (such as certain infections

More information

MCB41: Second Midterm Spring 2009

MCB41: Second Midterm Spring 2009 MCB41: Second Midterm Spring 2009 Before you start, print your name and student identification number (S.I.D) at the top of each page. There are 7 pages including this page. You will have 50 minutes for

More information

AS Biology Unit 2 Key Terms and Definitions. Make sure you use these terms when answering exam questions!

AS Biology Unit 2 Key Terms and Definitions. Make sure you use these terms when answering exam questions! AS Biology Unit 2 Key Terms and Definitions Make sure you use these terms when answering exam questions! Chapter 7 Variation 7.1 Random Sampling Sampling a population to eliminate bias e.g. grid square

More information

13.2 Ribosomes & Protein Synthesis

13.2 Ribosomes & Protein Synthesis 13.2 Ribosomes & Protein Synthesis Introduction: *A specific sequence of bases in DNA carries the directions for forming a polypeptide, a chain of amino acids (there are 20 different types of amino acid).

More information

Forensic DNA Testing Terminology

Forensic DNA Testing Terminology Forensic DNA Testing Terminology ABI 310 Genetic Analyzer a capillary electrophoresis instrument used by forensic DNA laboratories to separate short tandem repeat (STR) loci on the basis of their size.

More information

RNA & Protein Synthesis

RNA & Protein Synthesis RNA & Protein Synthesis Genes send messages to cellular machinery RNA Plays a major role in process Process has three phases (Genetic) Transcription (Genetic) Translation Protein Synthesis RNA Synthesis

More information

Protein Synthesis How Genes Become Constituent Molecules

Protein Synthesis How Genes Become Constituent Molecules Protein Synthesis Protein Synthesis How Genes Become Constituent Molecules Mendel and The Idea of Gene What is a Chromosome? A chromosome is a molecule of DNA 50% 50% 1. True 2. False True False Protein

More information

Mutations and Genetic Variability. 1. What is occurring in the diagram below?

Mutations and Genetic Variability. 1. What is occurring in the diagram below? Mutations and Genetic Variability 1. What is occurring in the diagram below? A. Sister chromatids are separating. B. Alleles are independently assorting. C. Genes are replicating. D. Segments of DNA are

More information

Lecture Series 7. From DNA to Protein. Genotype to Phenotype. Reading Assignments. A. Genes and the Synthesis of Polypeptides

Lecture Series 7. From DNA to Protein. Genotype to Phenotype. Reading Assignments. A. Genes and the Synthesis of Polypeptides Lecture Series 7 From DNA to Protein: Genotype to Phenotype Reading Assignments Read Chapter 7 From DNA to Protein A. Genes and the Synthesis of Polypeptides Genes are made up of DNA and are expressed

More information

Translation Study Guide

Translation Study Guide Translation Study Guide This study guide is a written version of the material you have seen presented in the replication unit. In translation, the cell uses the genetic information contained in mrna to

More information

Basic Concepts of DNA, Proteins, Genes and Genomes

Basic Concepts of DNA, Proteins, Genes and Genomes Basic Concepts of DNA, Proteins, Genes and Genomes Kun-Mao Chao 1,2,3 1 Graduate Institute of Biomedical Electronics and Bioinformatics 2 Department of Computer Science and Information Engineering 3 Graduate

More information

Algorithms in Computational Biology (236522) spring 2007 Lecture #1

Algorithms in Computational Biology (236522) spring 2007 Lecture #1 Algorithms in Computational Biology (236522) spring 2007 Lecture #1 Lecturer: Shlomo Moran, Taub 639, tel 4363 Office hours: Tuesday 11:00-12:00/by appointment TA: Ilan Gronau, Taub 700, tel 4894 Office

More information

The Steps. 1. Transcription. 2. Transferal. 3. Translation

The Steps. 1. Transcription. 2. Transferal. 3. Translation Protein Synthesis Protein synthesis is simply the "making of proteins." Although the term itself is easy to understand, the multiple steps that a cell in a plant or animal must go through are not. In order

More information

Bob Jesberg. Boston, MA April 3, 2014

Bob Jesberg. Boston, MA April 3, 2014 DNA, Replication and Transcription Bob Jesberg NSTA Conference Boston, MA April 3, 2014 1 Workshop Agenda Looking at DNA and Forensics The DNA, Replication i and Transcription i Set DNA Ladder The Double

More information

2 18. If a boy s father has haemophilia and his mother has one gene for haemophilia. What is the chance that the boy will inherit the disease? 1. 0% 2

2 18. If a boy s father has haemophilia and his mother has one gene for haemophilia. What is the chance that the boy will inherit the disease? 1. 0% 2 1 GENETICS 1. Mendel is considered to be lucky to discover the laws of inheritance because 1. He meticulously analyzed his data statistically 2. He maintained pedigree records of various generations he

More information

Control of Gene Expression

Control of Gene Expression Home Gene Regulation Is Necessary? Control of Gene Expression By switching genes off when they are not needed, cells can prevent resources from being wasted. There should be natural selection favoring

More information

Biology Behind the Crime Scene Week 4: Lab #4 Genetics Exercise (Meiosis) and RFLP Analysis of DNA

Biology Behind the Crime Scene Week 4: Lab #4 Genetics Exercise (Meiosis) and RFLP Analysis of DNA Page 1 of 5 Biology Behind the Crime Scene Week 4: Lab #4 Genetics Exercise (Meiosis) and RFLP Analysis of DNA Genetics Exercise: Understanding how meiosis affects genetic inheritance and DNA patterns

More information

UNIT 13 (OPTION) Genetic Abnormalities

UNIT 13 (OPTION) Genetic Abnormalities Unit 13 Genetic Abnormailities 1 UNIT 13 (OPTION) Genetic Abnormalities Originally developed by: Hildur Helgedottir RN, MN Revised (2000) by: Marlene Reimer RN, PhD, CCN (C) Associate Professor Faculty

More information

Chromosomes, Mapping, and the Meiosis Inheritance Connection

Chromosomes, Mapping, and the Meiosis Inheritance Connection Chromosomes, Mapping, and the Meiosis Inheritance Connection Carl Correns 1900 Chapter 13 First suggests central role for chromosomes Rediscovery of Mendel s work Walter Sutton 1902 Chromosomal theory

More information

The Nucleus: DNA, Chromatin And Chromosomes

The Nucleus: DNA, Chromatin And Chromosomes The Nucleus: DNA, Chromatin And Chromosomes Professor Alfred Cuschieri Department of Anatomy, University of Malta. Objectives By the end of this unit the student should be able to: 1. List the major structural

More information

Influence of Sex on Genetics. Chapter Six

Influence of Sex on Genetics. Chapter Six Influence of Sex on Genetics Chapter Six Humans 23 Autosomes Chromosomal abnormalities very severe Often fatal All have at least one X Deletion of X chromosome is fatal Males = heterogametic sex XY Females

More information

Got Lactase? The Co-evolution of Genes and Culture

Got Lactase? The Co-evolution of Genes and Culture The Making of the Fittest: Natural The Making Selection of the and Fittest: Adaptation Natural Selection and Adaptation OVERVIEW PEDIGREES AND THE INHERITANCE OF LACTOSE INTOLERANCE This activity serves

More information

Genomes and SNPs in Malaria and Sickle Cell Anemia

Genomes and SNPs in Malaria and Sickle Cell Anemia Genomes and SNPs in Malaria and Sickle Cell Anemia Introduction to Genome Browsing with Ensembl Ensembl The vast amount of information in biological databases today demands a way of organising and accessing

More information

Cellular Respiration Worksheet 1. 1. What are the 3 phases of the cellular respiration process? Glycolysis, Krebs Cycle, Electron Transport Chain.

Cellular Respiration Worksheet 1. 1. What are the 3 phases of the cellular respiration process? Glycolysis, Krebs Cycle, Electron Transport Chain. Cellular Respiration Worksheet 1 1. What are the 3 phases of the cellular respiration process? Glycolysis, Krebs Cycle, Electron Transport Chain. 2. Where in the cell does the glycolysis part of cellular

More information

RNA and Protein Synthesis

RNA and Protein Synthesis Name lass Date RN and Protein Synthesis Information and Heredity Q: How does information fl ow from DN to RN to direct the synthesis of proteins? 13.1 What is RN? WHT I KNOW SMPLE NSWER: RN is a nucleic

More information

PRESTWICK ACADEMY NATIONAL 5 BIOLOGY CELL BIOLOGY SUMMARY

PRESTWICK ACADEMY NATIONAL 5 BIOLOGY CELL BIOLOGY SUMMARY Name PRESTWICK ACADEMY NATIONAL 5 BIOLOGY CELL BIOLOGY SUMMARY Cell Structure Identify animal, plant, fungal and bacterial cell ultrastructure and know the structures functions. Plant cell Animal cell

More information

2007 7.013 Problem Set 1 KEY

2007 7.013 Problem Set 1 KEY 2007 7.013 Problem Set 1 KEY Due before 5 PM on FRIDAY, February 16, 2007. Turn answers in to the box outside of 68-120. PLEASE WRITE YOUR ANSWERS ON THIS PRINTOUT. 1. Where in a eukaryotic cell do you

More information

Concluding lesson. Student manual. What kind of protein are you? (Basic)

Concluding lesson. Student manual. What kind of protein are you? (Basic) Concluding lesson Student manual What kind of protein are you? (Basic) Part 1 The hereditary material of an organism is stored in a coded way on the DNA. This code consists of four different nucleotides:

More information

Review Packet- Modern Genetics

Review Packet- Modern Genetics Review Packet- Modern Genetics Name 1. Base your answer to the following question on The type of molecule represented below is found in organisms. 3. The diagram below represents a structure found in most

More information

Appendix C DNA Replication & Mitosis

Appendix C DNA Replication & Mitosis K.Muma Bio 6 Appendix C DNA Replication & Mitosis Study Objectives: Appendix C: DNA replication and Mitosis 1. Describe the structure of DNA and where it is found. 2. Explain complimentary base pairing:

More information

14.3 Studying the Human Genome

14.3 Studying the Human Genome 14.3 Studying the Human Genome Lesson Objectives Summarize the methods of DNA analysis. State the goals of the Human Genome Project and explain what we have learned so far. Lesson Summary Manipulating

More information

Complex multicellular organisms are produced by cells that switch genes on and off during development.

Complex multicellular organisms are produced by cells that switch genes on and off during development. Home Control of Gene Expression Gene Regulation Is Necessary? By switching genes off when they are not needed, cells can prevent resources from being wasted. There should be natural selection favoring

More information

June examination memorandum G12 ~ Life Sciences LIFE SCIENCES GRADE 12 JUNE EXAMINATION 2014 MEMORANDUM

June examination memorandum G12 ~ Life Sciences LIFE SCIENCES GRADE 12 JUNE EXAMINATION 2014 MEMORANDUM LIFE SCIENCES GRADE 12 JUNE EXAMINATION 2014 MEMORANDUM LIFE SCIENCES GRADE 12 JUNE EXAMINATION 2014 MEMORANDUM TOTAL: 150 SECTION A QUESTION 1 1.1 1.1.1 A 1.1.2 C 1.1.3 C 1.1.4 D 1.1.5 D 1.1.6 B 1.1.7

More information

List, describe, diagram, and identify the stages of meiosis.

List, describe, diagram, and identify the stages of meiosis. Meiosis and Sexual Life Cycles In this topic we will examine a second type of cell division used by eukaryotic cells: meiosis. In addition, we will see how the 2 types of eukaryotic cell division, mitosis

More information

DNA Determines Your Appearance!

DNA Determines Your Appearance! DNA Determines Your Appearance! Summary DNA contains all the information needed to build your body. Did you know that your DNA determines things such as your eye color, hair color, height, and even the

More information

Reproductive System & Development: Practice Questions #1

Reproductive System & Development: Practice Questions #1 Reproductive System & Development: Practice Questions #1 1. Which two glands in the diagram produce gametes? A. glands A and B B. glands B and E C. glands C and F D. glands E and F 2. Base your answer

More information

Lesson Plan: GENOTYPE AND PHENOTYPE

Lesson Plan: GENOTYPE AND PHENOTYPE Lesson Plan: GENOTYPE AND PHENOTYPE Pacing Two 45- minute class periods RATIONALE: According to the National Science Education Standards, (NSES, pg. 155-156), In the middle-school years, students should

More information

How Cancer Begins???????? Chithra Manikandan Nov 2009

How Cancer Begins???????? Chithra Manikandan Nov 2009 Cancer Cancer is one of the most common diseases in the developed world: 1 in 4 deaths are due to cancer 1 in 17 deaths are due to lung cancer Lung cancer is the most common cancer in men Breast cancer

More information

X Linked Inheritance

X Linked Inheritance X Linked Inheritance Information for Patients and Families 2 X linked Inheritance The following will give you information about what X linked inheritance means and how X linked conditions are inherited.

More information

The Genetics of Beckwith Wiedemann Syndrome (BWS)

The Genetics of Beckwith Wiedemann Syndrome (BWS) The Genetics of Beckwith Wiedemann Syndrome (BWS) Introduction Beckwith Wiedemann Syndrome (BWS) is an overgrowth disorder caused by changes in the activity of growth promoting and growth suppressing genes.

More information

Biology [SBI 4U] FINAL EXAMINATION

Biology [SBI 4U] FINAL EXAMINATION Biology [SBI 4U] FINAL EXAMINATION Date: November 28, 2012 (Wednesday) Time: 8:30 a.m. 10:30 a.m. Length: 2 hours Lecturer: Ms. Kimberley Gagnon Canadian International Matriculation Programme Student Name:

More information

Saffiyah Y. Manboard Biology Instructor Seagull Alternative High School Saffiyah.manboard@browardschools.com

Saffiyah Y. Manboard Biology Instructor Seagull Alternative High School Saffiyah.manboard@browardschools.com The Effect of Discovery Learning through Biotechnology on the Knowledge and Perception of Sickle Cell Anemia and It s Genetics on Lower Income Students Saffiyah Y. Manboard Biology Instructor Seagull Alternative

More information

CHAPTER 3 THE CHEMISTRY OF ORGANIC MOLECULES

CHAPTER 3 THE CHEMISTRY OF ORGANIC MOLECULES CHAPTER 3 THE CHEMISTRY OF ORGANIC MOLECULES 3.1 Organic Molecules The chemistry of carbon accounts for the diversity of organic molecules found in living things. Carbon has six electrons, four of which

More information

Chapter 6 DNA Replication

Chapter 6 DNA Replication Chapter 6 DNA Replication Each strand of the DNA double helix contains a sequence of nucleotides that is exactly complementary to the nucleotide sequence of its partner strand. Each strand can therefore

More information

Mitochondrial DNA Analysis

Mitochondrial DNA Analysis Mitochondrial DNA Analysis Lineage Markers Lineage markers are passed down from generation to generation without changing Except for rare mutation events They can help determine the lineage (family tree)

More information

Hands on Simulation of Mutation

Hands on Simulation of Mutation Hands on Simulation of Mutation Charlotte K. Omoto P.O. Box 644236 Washington State University Pullman, WA 99164-4236 omoto@wsu.edu ABSTRACT This exercise is a hands-on simulation of mutations and their

More information

4. Which carbohydrate would you find as part of a molecule of RNA? a. Galactose b. Deoxyribose c. Ribose d. Glucose

4. Which carbohydrate would you find as part of a molecule of RNA? a. Galactose b. Deoxyribose c. Ribose d. Glucose 1. How is a polymer formed from multiple monomers? a. From the growth of the chain of carbon atoms b. By the removal of an OH group and a hydrogen atom c. By the addition of an OH group and a hydrogen

More information

v vi vii viii ix 1 2 for high school students. For this, research needed to be done to to find a popular and engaging style of animation for this age group. The third step was to design the animation so

More information

Specific problems. The genetic code. The genetic code. Adaptor molecules match amino acids to mrna codons

Specific problems. The genetic code. The genetic code. Adaptor molecules match amino acids to mrna codons Tutorial II Gene expression: mrna translation and protein synthesis Piergiorgio Percipalle, PhD Program Control of gene transcription and RNA processing mrna translation and protein synthesis KAROLINSKA

More information

LAB 8 EUKARYOTIC CELL DIVISION: MITOSIS AND MEIOSIS

LAB 8 EUKARYOTIC CELL DIVISION: MITOSIS AND MEIOSIS LAB 8 EUKARYOTIC CELL DIVISION: MITOSIS AND MEIOSIS Los Angeles Mission College Biology 3 Name: Date: INTRODUCTION BINARY FISSION: Prokaryotic cells (bacteria) reproduce asexually by binary fission. Bacterial

More information

Why are some drugs only available on prescription? Depressants. Pain killers. Stimulants. Performance enhancers. Hallucinogens

Why are some drugs only available on prescription? Depressants. Pain killers. Stimulants. Performance enhancers. Hallucinogens Explain the terms Addiction Tolerance How are drugs classified? Class A = Class C= In tobacco smoke what do the following cause? Explain the effect of a depressant on the synapse CO Withdrawal symptoms

More information

The Making of the Fittest: Natural Selection in Humans

The Making of the Fittest: Natural Selection in Humans OVERVIEW MENDELIN GENETIC, PROBBILITY, PEDIGREE, ND CHI-QURE TTITIC This classroom lesson uses the information presented in the short film The Making of the Fittest: Natural election in Humans (http://www.hhmi.org/biointeractive/making-fittest-natural-selection-humans)

More information

Can receive blood from: * I A I A and I A i o Type A Yes No A or AB A or O I B I B and I B i o Type B No Yes B or AB B or O

Can receive blood from: * I A I A and I A i o Type A Yes No A or AB A or O I B I B and I B i o Type B No Yes B or AB B or O Genetics of the ABO Blood Groups written by J. D. Hendrix Learning Objectives Upon completing the exercise, each student should be able: to explain the concept of blood group antigens; to list the genotypes

More information

ASSIGNMENT DISCOVERY ONLINE CURRICULUM

ASSIGNMENT DISCOVERY ONLINE CURRICULUM Lesson title: Building a Model DNA Grade level: 6-8 Subject area: Life Science Duration: Two class periods ASSIGNMENT DISCOVERY ONLINE CURRICULUM Objectives: Students will: 1. Understand that chromosomes

More information

Proteins. Proteins. Amino Acids. Most diverse and most important molecule in. Functions: Functions (cont d)

Proteins. Proteins. Amino Acids. Most diverse and most important molecule in. Functions: Functions (cont d) Proteins Proteins Most diverse and most important molecule in living i organisms Functions: 1. Structural (keratin in hair, collagen in ligaments) 2. Storage (casein in mother s milk) 3. Transport (HAEMOGLOBIN!)

More information

Control of Gene Expression

Control of Gene Expression Control of Gene Expression What is Gene Expression? Gene expression is the process by which informa9on from a gene is used in the synthesis of a func9onal gene product. What is Gene Expression? Figure

More information

Chapter 18 Regulation of Gene Expression

Chapter 18 Regulation of Gene Expression Chapter 18 Regulation of Gene Expression 18.1. Gene Regulation Is Necessary By switching genes off when they are not needed, cells can prevent resources from being wasted. There should be natural selection

More information

Title: Genetics and Hearing Loss: Clinical and Molecular Characteristics

Title: Genetics and Hearing Loss: Clinical and Molecular Characteristics Session # : 46 Day/Time: Friday, May 1, 2015, 1:00 4:00 pm Title: Genetics and Hearing Loss: Clinical and Molecular Characteristics Presenter: Kathleen S. Arnos, PhD, Gallaudet University This presentation

More information

Variations on a Human Face Lab

Variations on a Human Face Lab Variations on a Human Face Lab Introduction: Have you ever wondered why everybody has a different appearance even if they are closely related? It is because of the large variety or characteristics that

More information

DNA and the Cell. Version 2.3. English version. ELLS European Learning Laboratory for the Life Sciences

DNA and the Cell. Version 2.3. English version. ELLS European Learning Laboratory for the Life Sciences DNA and the Cell Anastasios Koutsos Alexandra Manaia Julia Willingale-Theune Version 2.3 English version ELLS European Learning Laboratory for the Life Sciences Anastasios Koutsos, Alexandra Manaia and

More information

Biology 1406 - Notes for exam 5 - Population genetics Ch 13, 14, 15

Biology 1406 - Notes for exam 5 - Population genetics Ch 13, 14, 15 Biology 1406 - Notes for exam 5 - Population genetics Ch 13, 14, 15 Species - group of individuals that are capable of interbreeding and producing fertile offspring; genetically similar 13.7, 14.2 Population

More information

Teacher Guide: Have Your DNA and Eat It Too ACTIVITY OVERVIEW. http://gslc.genetics.utah.edu

Teacher Guide: Have Your DNA and Eat It Too ACTIVITY OVERVIEW. http://gslc.genetics.utah.edu ACTIVITY OVERVIEW Abstract: Students build an edible model of DNA while learning basic DNA structure and the rules of base pairing. Module: The Basics and Beyond Prior Knowledge Needed: DNA contains heritable

More information

Lecture Overview. Hydrogen Bonds. Special Properties of Water Molecules. Universal Solvent. ph Scale Illustrated. special properties of water

Lecture Overview. Hydrogen Bonds. Special Properties of Water Molecules. Universal Solvent. ph Scale Illustrated. special properties of water Lecture Overview special properties of water > water as a solvent > ph molecules of the cell > properties of carbon > carbohydrates > lipids > proteins > nucleic acids Hydrogen Bonds polarity of water

More information

Crime Scenes and Genes

Crime Scenes and Genes Glossary Agarose Biotechnology Cell Chromosome DNA (deoxyribonucleic acid) Electrophoresis Gene Micro-pipette Mutation Nucleotide Nucleus PCR (Polymerase chain reaction) Primer STR (short tandem repeats)

More information

the plant & animal cell

the plant & animal cell 6.1 Basic unit of life Biology Biology Structure & functions of 06 the plant & animal cell In 1665, Robert Hooke observed a section of a cork using a microscope prepared by him. He discovered a structure

More information

The sequence of bases on the mrna is a code that determines the sequence of amino acids in the polypeptide being synthesized:

The sequence of bases on the mrna is a code that determines the sequence of amino acids in the polypeptide being synthesized: Module 3F Protein Synthesis So far in this unit, we have examined: How genes are transmitted from one generation to the next Where genes are located What genes are made of How genes are replicated How

More information

DNA: FORENSIC AND LEGAL APPLICATIONS By: Lawrence Koblinsky, Thomas F. Liotti, Jamel Oeser-Sweat

DNA: FORENSIC AND LEGAL APPLICATIONS By: Lawrence Koblinsky, Thomas F. Liotti, Jamel Oeser-Sweat DNA: FORENSIC AND LEGAL APPLICATIONS By: Lawrence Koblinsky, Thomas F. Liotti, Jamel Oeser-Sweat Citation: LAWRENCE KOBLINSKY ET AL., DNA: FORENSIC AND LEGAL APPLICATIONS (John Wiley & Sons, Inc., 2005).

More information

I. Genes found on the same chromosome = linked genes

I. Genes found on the same chromosome = linked genes Genetic recombination in Eukaryotes: crossing over, part 1 I. Genes found on the same chromosome = linked genes II. III. Linkage and crossing over Crossing over & chromosome mapping I. Genes found on the

More information

NO CALCULATORS OR CELL PHONES ALLOWED

NO CALCULATORS OR CELL PHONES ALLOWED Biol 205 Exam 1 TEST FORM A Spring 2008 NAME Fill out both sides of the Scantron Sheet. On Side 2 be sure to indicate that you have TEST FORM A The answers to Part I should be placed on the SCANTRON SHEET.

More information

Life Sciences. Study Guide. Grade

Life Sciences. Study Guide. Grade Life Sciences Study Guide Grade 12 Life Sciences Study Guide Grade 12 This content may not be sold or used for commercial purposes. Curriculum and Assessment Policy Statement (CAPS) Mind the Gap Grade

More information