CHM-101-A Exam 2 Version 1 October 10, 2006

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "CHM-101-A Exam 2 Version 1 October 10, 2006"

Transcription

1 CHM-101-A Exam 2 Version 1 1. Which of the following statements is incorrect? A. SF 4 has ¼ as many sulfur atoms as fluorine atoms. B. Ca(NO 3 ) 2 has six times as many oxygen atoms as calcium ions. C. H 2 SO 4 has twice as many oxygen atoms as hydrogen atoms. D. SO 2 has twice as many oxygen atoms as sulfur atoms. E. N 2 H 4 has four times as many hydrogen atoms as nitrogen atoms. 2. How many oxygen atoms are there in 0.25 mole of CO 2? A B C D E Rank the following in order of increasing mass: 0.50 mole of water (H 2 O), 0.20 mole of Fe, and mole of U. A. U < H 2 O < Fe B. U < Fe < H 2 O C. H 2 O < U < Fe D. U < H 2 O < Fe E. H 2 O < Fe < U 4. A 5.05 g sample of quartz (SiO 2 ) contains 2.36 g of silicon. What are the percents of silicon and oxygen in quartz? A. 46.7% Si, and insufficient information to calculate % O B. 53.3% Si and 46.7% O C. 46.7% Si and 53.3% O D. 29.9% Si and 70.1% O E. 70.1% Si and 29.9% O 5. Calculate the number of moles of NaOH (sodium hydroxide, an ingredient in drain cleaners and oven cleaners) in a 10.0 g sample of this substance. A mole B mole C mole D moles E moles Copyright 2006 by James P. Birk 1

2 CHM-101-A Exam 2 Version 1 6. Given the following molecular formulas, determine the empirical formula of each compound: N 2 O 5, H 2 O 2, C 6 H 4 Cl 2. A. N 2 O 5, H 2 O 2, C 3 H 2 Cl 2 B. N 2 O 5, HO, C 3 H 2 Cl C. N 2 O 5, H 2 O, C 6 H 4 Cl 2 D. N 2 O 5, HO, C 6 H 4 Cl 2 E. NO 2.5, HO, C 3 H 2 Cl 7. Acetic acid is the active ingredient in vinegar. It consists of 40.00% C, 6.73% H, and 53.28% O. What is the empirical formula of acetic acid? A. CH 3 O B. C 2 H 4 O 2 C. C 3 H 6 O 3 D. CH 2 O E. C 3.33 H 6.66 O Calculate the molarity of a solution consisting of 60.0 g of NaOH in 1.50 L of solution. A M B M C M D M E M 9. The figure shows the chemical reaction between nitrogen gas and hydrogen gas to produce ammonia (NH 3 ) gas. Is the diagram accurate, and if not, what is wrong with it, and how could it be fixed? A. The nitrogen molecules would not break apart, so the image on the right should have two nitrogen atoms in each of two molecules. B. The diagram is correct as shown. C. There are not enough hydrogen atoms in the image on the right. Add another hydrogen atom to each molecule on the right. D. There are not enough hydrogen atoms in either of the two images. Add one more hydrogen molecule to the left image, and one more hydrogen atom to each molecule shown on the right. E. There are too few hydrogen atoms in the image on the left. Add one hydrogen molecule. Copyright 2006 by James P. Birk 2

3 CHM-101-A Exam 2 Version Balance the following skeletal equation: C 3 H 8 (g) + O 2 (g) CO 2 (g) + H 2 O(g). A. C 3 H 8 (g) + O 2 (g) 3CO 2 (g) + 4H 2 O(g) B. C 3 H 8 (g) + 5O 2 (g) 3CO 2 (g) + 4H 2 O(g) C. C 3 H 8 (g) + O 2 (g) 3CO 2 (g) + 2H 2 O(g) D. C 3 H 8 (g) + 3O 2 (g) 3CO 2 (g) + 4H 2 O(g) E. C 3 H 8 (g) + 4O 2 (g) 3CO 2 (g) + 4H 2 O(g) 11. A reaction which has two elements as reactants and one compound as a product is: A. a combination reaction. B. a decomposition reaction. C. a double-displacement reaction. D. a combustion reaction. E. a single-displacement reaction. 12. A piece of magnesium metal is placed in a solution of hydrochloric acid, resulting in the formation of hydrogen gas and a solution of magnesium chloride. The class of this reaction is: A. combination reaction. B. single-displacement reaction. C. double-displacement reaction. D. decomposition reaction. E. combustion reaction. 13. The class of the reaction shown in the figure is: A. combustion reaction. B. single-displacement reaction. C. combination reaction. D. decomposition reaction. E. double-displacement reaction. 14. When copper metal is placed in a solution of zinc nitrate, will a reaction occur? If so, what is the balanced equation for the reaction? A. Yes. Cu(s) + Zn(NO 3 ) 2 (aq) CuNO 3 (aq) + ZnNO 3 (aq) B. Yes. Cu(s) + Zn(NO 3 ) 2 (aq) Cu(NO 3 ) 2 (aq) + Zn(s) C. Yes. Cu(s) + Zn 2 NO 3 (aq) CuNO 3 (aq) + 2Zn(aq) D. No reaction will occur. E. Yes. Cu(s) + Zn 2 NO 3 (aq) CuNO 3 (aq) + Zn(aq) Copyright 2006 by James P. Birk 3

4 CHM-101-A Exam 2 Version When aqueous solutions of sodium chloride and silver nitrate are mixed, a doubledisplacement reaction occurs. What is the balanced equation for the reaction? A. NaCl(aq) + AgNO 3 (aq) NaNO 3 (aq) + AgCl(aq) B. NaCl(aq) + AgNO 3 (aq) NaNO 3 (aq) + 3AgCl(s) C. NaCl(aq) + AgNO 3 (aq) NaNO 3 (aq) + Ag(s) + Cl(g) D. NaCl(aq) + AgNO 3 (aq) NaNO 3 (aq) + AgCl(s) E. NaCl(aq) + AgNO 3 (aq) Na(s) + AgNO 3 Cl(aq) 16. Which of the following ionic compounds would be expected to be insoluble in water? A. PbI 2 B. KCl C. NH 4 NO 3 D. NaCH 3 CO 2 E. CuSO Write and balance a net ionic equation for the reaction between iron(ii) chloride and potassium hydroxide to form iron(ii) hydroxide and potassium chloride. A. Fe 2+ (aq) + 2OH - (aq) Fe(OH) 2 (s) B. 2Cl - (aq) + 2K + (aq) 2KCl(s) C. Fe 2+ (aq) + OH - (aq) FeOH(s) D. 2Cl - (aq) + 2K + (aq) 2K(s) + Cl 2 (g) E. Fe 2 Cl(aq) + OH - (aq) FeOH(s) + Cl - (aq) 18. Which of the following is the best (simplest) balanced equation to represent the chemical reaction shown in the figure on any scale? A. 8H 2 + 5O 2 8H 2 O + O 2 B. 4H 2 + 2O 2 4H 2 O C. 2H 2 + O 2 2H 2 O D. 16H + 10O 8H 2 O + O 2 E. 16H + 10O 16H + 10O Copyright 2006 by James P. Birk 4

5 CHM-101-A Exam 2 Version When mixed, solutions of aluminum nitrate, Al(NO 3 ) 3, and ammonium carbonate, (NH 4 ) 2 CO 3, will form a precipitate of aluminum carbonate, Al 2 (CO 3 ) 3. The balanced equation is: 2Al(NO 3 ) 3 (aq) + 3(NH 4 ) 2 CO 3 (aq) Al 2 (CO 3 ) 3 (s) + 6NH 4 NO 3 (aq) Which of the following statements regarding this reaction is incorrect? A. If 6 moles of (NH 4 ) 2 CO 3 react with sufficient Al(NO 3 ) 3, 2 moles of Al 2 (CO 3 ) 3 will be formed. B. 2 moles of Al(NO 3 ) 3 will react with 3 moles of (NH 4 ) 2 CO 3. C. If 0.5 mole of (NH 4 ) 2 CO 3 react with sufficient Al(NO 3 ) 3, 3 moles of Al 2 (CO 3 ) 3 will be formed. D. 4 moles of Al(NO 3 ) 3 will react with 6 moles of (NH 4 ) 2 CO 3. E. If 1.5 moles of Al 2 (CO 3 ) 3 are formed, given sufficient starting materials, then 9 moles of NH 4 NO 3 will also be formed. 20. Phosphine, PH 3, a reactive and poisonous compound, reacts with oxygen as follows: 4PH 3 (g) + 8O 2 (g) P 4 O 10 (s) + 6H 2 O(g) If 9.2 moles of phosphine react with sufficient oxygen, how many moles of P 4 O 10 will be formed? A. 9.2 moles B. 2.3 moles C. 37 moles D. 6.0 moles E. 4.0 moles 21. Phosphorus trichloride can be made by the reaction: P 4 (s) + 6Cl 2 (g) 4PCl 3 (l) What is the maximum amount of phosphorus trichloride that can be formed if 10 molecules of P 4 react with 36 molecules of chlorine? A. 4 molecules B. 12 molecules C. 24 molecules D. 46 molecules E. 6 molecules Copyright 2006 by James P. Birk 5

6 CHM-101-A Exam 2 Version The figure shows a molecular-level diagram of reactant molecules for the reaction: 2H 2 (g) + O 2 (g) 2H 2 O(l) List the number and formulas of the molecules that will be present after the reaction takes place. A. 4H 2 O, 4H 2, O 2 B. 2H 2 O, 6H 2, 2O 2 C. 3H 2 O, 5H 2, O 2 D. 6H 2 O, 2H 2 E. 6H 2 O, 2H 2, O In the process of obtaining lead from PbS, or galena, the galena is "roasted" (heated in the presence of oxygen), so that the following reaction occurs: 2PbS(s) + 3O 2 (g) 2PbO(s) + 2SO 2 (g) If 50.0 g of PbS reacts with 25.0 g of oxygen, how many grams of PbO will be formed? A g B. 163 g C. 116 g D g E g 24. Which of the following processes is exothermic? A. dry ice (solid CO 2 ) converting to a gas at room temperature B. evaporation of water from a mud puddle C. ice melting in a beverage D. wax melting on the top of a burning candle E. burning propane in a barbeque grill 25. If 75.0 J of heat energy are added to separate 25.0 g samples of aluminum (C = J/g o C), chromium (C = J/g o C), and copper (C = J/g o C), rank the metals in order from least to greatest final temperature. A. Al < Cu < Cr B. Cr < Cu < Al C. none of these all final temperatures would be equal D. Cu < Cr < Al E. Al < Cr < Cu Copyright 2006 by James P. Birk 6

7 CHM-101-A Exam 2 Version 1 Exam 2 Version 1 Key 1. E 2. C 3. A or D 4. C 5. A 6. B 7. D 8. D 9. E 10. B 11. A 12. B 13. D 14. D 15. D 16. A 17. A 18. C 19. C 20. B 21. C 22. D 23. E 24. E 25. E Copyright 2006 by James P. Birk 7

8 CHM-101-A Exam 2 Version 2 1. Which of the following statements is incorrect? A. SO 2 has twice as many oxygen atoms as sulfur atoms. B. N 2 H 4 has four times as many hydrogen atoms as nitrogen atoms. C. H 2 SO 4 has twice as many oxygen atoms as hydrogen atoms. D. SF 4 has ¼ as many sulfur atoms as fluorine atoms. E. Ca(NO 3 ) 2 has six times as many oxygen atoms as calcium ions. 2. How many oxygen atoms are there in 0.25 mole of CO 2? A B C D E Rank the following in order of increasing mass: 0.50 mole of water (H 2 O), 0.20 mole of Fe, and mole of U. A. H 2 O < Fe < U B. U < H 2 O < Fe C. U < H 2 O < Fe D. H 2 O < U < Fe E. U < Fe < H 2 O 4. A 5.05 g sample of quartz (SiO 2 ) contains 2.36 g of silicon. What are the percents of silicon and oxygen in quartz? A. 29.9% Si and 70.1% O B. 53.3% Si and 46.7% O C. 46.7% Si, and insufficient information to calculate % O D. 46.7% Si and 53.3% O E. 70.1% Si and 29.9% O 5. Calculate the number of moles of NaOH (sodium hydroxide, an ingredient in drain cleaners and oven cleaners) in a 10.0 g sample of this substance. A mole B mole C mole D moles E moles 6. Given the following molecular formulas, determine the empirical formula of each compound: N 2 O 5, H 2 O 2, C 6 H 4 Cl 2. A. N 2 O 5, H 2 O, C 6 H 4 Cl 2 B. N 2 O 5, H 2 O 2, C 3 H 2 Cl 2 C. NO 2.5, HO, C 3 H 2 Cl D. N 2 O 5, HO, C 6 H 4 Cl 2 E. N 2 O 5, HO, C 3 H 2 Cl Copyright 2006 by James P. Birk 1

9 CHM-101-A Exam 2 Version 2 7. Acetic acid is the active ingredient in vinegar. It consists of 40.00% C, 6.73% H, and 53.28% O. What is the empirical formula of acetic acid? A. C 3.33 H 6.66 O 3.33 B. C 3 H 6 O 3 C. C 2 H 4 O 2 D. CH 2 O E. CH 3 O 8. Calculate the molarity of a solution consisting of 60.0 g of NaOH in 1.50 L of solution. A M B M C M D M E M 9. The figure shows the chemical reaction between nitrogen gas and hydrogen gas to produce ammonia (NH 3 ) gas. Is the diagram accurate, and if not, what is wrong with it, and how could it be fixed? A. There are too few hydrogen atoms in the image on the left. Add one hydrogen molecule. B. There are not enough hydrogen atoms in the image on the right. Add another hydrogen atom to each molecule on the right. C. The diagram is correct as shown. D. There are not enough hydrogen atoms in either of the two images. Add one more hydrogen molecule to the left image, and one more hydrogen atom to each molecule shown on the right. E. The nitrogen molecules would not break apart, so the image on the right should have two nitrogen atoms in each of two molecules. 10. Balance the following skeletal equation: C 3 H 8 (g) + O 2 (g) CO 2 (g) + H 2 O(g). A. C 3 H 8 (g) + 3O 2 (g) 3CO 2 (g) + 4H 2 O(g) B. C 3 H 8 (g) + 5O 2 (g) 3CO 2 (g) + 4H 2 O(g) C. C 3 H 8 (g) + O 2 (g) 3CO 2 (g) + 4H 2 O(g) D. C 3 H 8 (g) + O 2 (g) 3CO 2 (g) + 2H 2 O(g) E. C 3 H 8 (g) + 4O 2 (g) 3CO 2 (g) + 4H 2 O(g) Copyright 2006 by James P. Birk 2

10 CHM-101-A Exam 2 Version A reaction which has two elements as reactants and one compound as a product is: A. a combination reaction. B. a single-displacement reaction. C. a combustion reaction. D. a double-displacement reaction. E. a decomposition reaction. 12. A piece of magnesium metal is placed in a solution of hydrochloric acid, resulting in the formation of hydrogen gas and a solution of magnesium chloride. The class of this reaction is: A. decomposition reaction. B. double-displacement reaction. C. single-displacement reaction. D. combustion reaction. E. combination reaction. 13. The class of the reaction shown in the figure is: A. double-displacement reaction. B. single-displacement reaction. C. decomposition reaction. D. combustion reaction. E. combination reaction. 14. When copper metal is placed in a solution of zinc nitrate, will a reaction occur? If so, what is the balanced equation for the reaction? A. Yes. Cu(s) + Zn(NO 3 ) 2 (aq) CuNO 3 (aq) + ZnNO 3 (aq) B. Yes. Cu(s) + Zn 2 NO 3 (aq) CuNO 3 (aq) + Zn(aq) C. Yes. Cu(s) + Zn 2 NO 3 (aq) CuNO 3 (aq) + 2Zn(aq) D. Yes. Cu(s) + Zn(NO 3 ) 2 (aq) Cu(NO 3 ) 2 (aq) + Zn(s) E. No reaction will occur. Copyright 2006 by James P. Birk 3

11 CHM-101-A Exam 2 Version When aqueous solutions of sodium chloride and silver nitrate are mixed, a doubledisplacement reaction occurs. What is the balanced equation for the reaction? A. NaCl(aq) + AgNO 3 (aq) NaNO 3 (aq) + AgCl(s) B. NaCl(aq) + AgNO 3 (aq) Na(s) + AgNO 3 Cl(aq) C. NaCl(aq) + AgNO 3 (aq) NaNO 3 (aq) + 3AgCl(s) D. NaCl(aq) + AgNO 3 (aq) NaNO 3 (aq) + Ag(s) + Cl(g) E. NaCl(aq) + AgNO 3 (aq) NaNO 3 (aq) + AgCl(aq) 16. Which of the following ionic compounds would be expected to be insoluble in water? A. KCl B. NH 4 NO 3 C. NaCH 3 CO 2 D. PbI 2 E. CuSO Write and balance a net ionic equation for the reaction between iron(ii) chloride and potassium hydroxide to form iron(ii) hydroxide and potassium chloride. A. Fe 2 Cl(aq) + OH - (aq) FeOH(s) + Cl - (aq) B. Fe 2+ (aq) + 2OH - (aq) Fe(OH) 2 (s) C. Fe 2+ (aq) + OH - (aq) FeOH(s) D. 2Cl - (aq) + 2K + (aq) 2K(s) + Cl 2 (g) E. 2Cl - (aq) + 2K + (aq) 2KCl(s) 18. Which of the following is the best (simplest) balanced equation to represent the chemical reaction shown in the figure on any scale? A. 2H 2 + O 2 2H 2 O B. 8H 2 + 5O 2 8H 2 O + O 2 C. 4H 2 + 2O 2 4H 2 O D. 16H + 10O 8H 2 O + O 2 E. 16H + 10O 16H + 10O Copyright 2006 by James P. Birk 4

12 CHM-101-A Exam 2 Version When mixed, solutions of aluminum nitrate, Al(NO 3 ) 3, and ammonium carbonate, (NH 4 ) 2 CO 3, will form a precipitate of aluminum carbonate, Al 2 (CO 3 ) 3. The balanced equation is: 2Al(NO 3 ) 3 (aq) + 3(NH 4 ) 2 CO 3 (aq) Al 2 (CO 3 ) 3 (s) + 6NH 4 NO 3 (aq) Which of the following statements regarding this reaction is incorrect? A. If 0.5 mole of (NH 4 ) 2 CO 3 react with sufficient Al(NO 3 ) 3, 3 moles of Al 2 (CO 3 ) 3 will be formed. B. If 1.5 moles of Al 2 (CO 3 ) 3 are formed, given sufficient starting materials, then 9 moles of NH 4 NO 3 will also be formed. C. If 6 moles of (NH 4 ) 2 CO 3 react with sufficient Al(NO 3 ) 3, 2 moles of Al 2 (CO 3 ) 3 will be formed. D. 2 moles of Al(NO 3 ) 3 will react with 3 moles of (NH 4 ) 2 CO 3. E. 4 moles of Al(NO 3 ) 3 will react with 6 moles of (NH 4 ) 2 CO Phosphine, PH 3, a reactive and poisonous compound, reacts with oxygen as follows: 4PH 3 (g) + 8O 2 (g) P 4 O 10 (s) + 6H 2 O(g) If 9.2 moles of phosphine react with sufficient oxygen, how many moles of P 4 O 10 will be formed? A. 6.0 moles B. 9.2 moles C. 4.0 moles D. 37 moles E. 2.3 moles 21. Phosphorus trichloride can be made by the reaction: P 4 (s) + 6Cl 2 (g) 4PCl 3 (l) What is the maximum amount of phosphorus trichloride that can be formed if 10 molecules of P 4 react with 36 molecules of chlorine? A. 6 molecules B. 46 molecules C. 24 molecules D. 4 molecules E. 12 molecules 22. The figure shows a molecular-level diagram of reactant molecules for the reaction: 2H 2 (g) + O 2 (g) 2H 2 O(l) List the number and formulas of the molecules that will be present after the reaction takes place. A. 2H 2 O, 6H 2, 2O 2 B. 6H 2 O, 2H 2, O 2 C. 3H 2 O, 5H 2, O 2 D. 4H 2 O, 4H 2, O 2 E. 6H 2 O, 2H 2 Copyright 2006 by James P. Birk 5

13 CHM-101-A Exam 2 Version In the process of obtaining lead from PbS, or galena, the galena is "roasted" (heated in the presence of oxygen), so that the following reaction occurs: 2PbS(s) + 3O 2 (g) 2PbO(s) + 2SO 2 (g) If 50.0 g of PbS reacts with 25.0 g of oxygen, how many grams of PbO will be formed? A g B g C g D. 163 g E. 116 g 24. Which of the following processes is exothermic? A. dry ice (solid CO 2 ) converting to a gas at room temperature B. wax melting on the top of a burning candle C. ice melting in a beverage D. burning propane in a barbeque grill E. evaporation of water from a mud puddle 25. If 75.0 J of heat energy are added to separate 25.0 g samples of aluminum (C = J/g o C), chromium (C = J/g o C), and copper (C = J/g o C), rank the metals in order from least to greatest final temperature. A. Al < Cr < Cu B. none of these all final temperatures would be equal C. Cu < Cr < Al D. Cr < Cu < A E. Al < Cu < Cr Copyright 2006 by James P. Birk 6

14 CHM-101-A Exam 2 Version 2 Exam 2 Version 2 Key 1. B 2. E 3. C or B 4. D 5. B 6. E 7. D 8. D 9. A 10. B 11. A 12. C 13. C 14. E 15. A 16. D 17. B 18. A 19. A 20. E 21. C 22. E 23. B 24. D 25. A Copyright 2006 by James P. Birk 7

Stoichiometry Review

Stoichiometry Review Stoichiometry Review There are 20 problems in this review set. Answers, including problem set-up, can be found in the second half of this document. 1. N 2 (g) + 3H 2 (g) --------> 2NH 3 (g) a. nitrogen

More information

Ch. 9 Chemical Reactions

Ch. 9 Chemical Reactions Ch. 9 Chemical Reactions I. Intro to Reactions (p. 282 285) I II III IV V Chemical Reaction Chemical change Atoms of one or more substances (reactants) are rearranged into new substances (products) Signs

More information

11.2 Types of Chemical Reactions> Chapter 11 Chemical Reactions Types of Chemical Reactions Describing Chemical Reactions

11.2 Types of Chemical Reactions> Chapter 11 Chemical Reactions Types of Chemical Reactions Describing Chemical Reactions Chapter 11 Chemical 11.1 Describing Chemical 11.2 Types of Chemical 11.3 in Aqueous Solution 1 CHEMISTRY & YOU What happens to the wax when you burn a candle? When you burn a candle, a chemical reaction

More information

Chapter 8 Review and Study Guide

Chapter 8 Review and Study Guide Name: Class: Date: Chapter 8 Review and Study Guide Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Knowledge about what products are produced in a chemical

More information

MOLE CONVERSION PROBLEMS. 2. How many moles are present in 34 grams of Cu(OH) 2? [0.35 moles]

MOLE CONVERSION PROBLEMS. 2. How many moles are present in 34 grams of Cu(OH) 2? [0.35 moles] MOLE CONVERSION PROBLEMS 1. What is the molar mass of MgO? [40.31 g/mol] 2. How many moles are present in 34 grams of Cu(OH) 2? [0.35 moles] 3. How many moles are present in 2.5 x 10 23 molecules of CH

More information

CHM1 Review for Exam 9

CHM1 Review for Exam 9 Topics 1. Reaction Types a. Combustion b. Synthesis c. Decomposition d. Single replacement i. Metal activity series ii. Nonmetal activity series e. Double replacement i. Precipitates and solubility rules

More information

Potassium + Chlorine. K(s) + Cl 2 (g) 2 KCl(s)

Potassium + Chlorine. K(s) + Cl 2 (g) 2 KCl(s) Types of Reactions Consider for a moment the number of possible chemical reactions. Because there are millions of chemical compounds, it is logical to expect that there are millions of possible chemical

More information

Chem 1100 Chapter Three Study Guide Answers Outline I. Molar Mass and Moles A. Calculations of Molar Masses

Chem 1100 Chapter Three Study Guide Answers Outline I. Molar Mass and Moles A. Calculations of Molar Masses Chem 1100 Chapter Three Study Guide Answers Outline I. Molar Mass and Moles A. Calculations of Molar Masses B. Calculations of moles C. Calculations of number of atoms from moles/molar masses 1. Avagadro

More information

Chemical Equations and Chemical Reactions. Chapter 8.1

Chemical Equations and Chemical Reactions. Chapter 8.1 Chemical Equations and Chemical Reactions Chapter 8.1 Objectives List observations that suggest that a chemical reaction has taken place List the requirements for a correctly written chemical equation.

More information

Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question.

Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. Chemistry Test - Chapter 10 Chemical Equations Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. When balancing a chemical equation, insert

More information

Chapter 9. Answers to Questions

Chapter 9. Answers to Questions Chapter 9 Answers to Questions 1. Word equation: Silicon Tetrachloride + Water Silicon Dioxide + Hydrogen Chloride Formulas: Next, the chemical formulas are needed. As these are all covalent compounds,

More information

Chemistry: Chemical Equations

Chemistry: Chemical Equations Chemistry: Chemical Equations Write a balanced chemical equation for each word equation. Include the phase of each substance in the equation. Classify the reaction as synthesis, decomposition, single replacement,

More information

Chapter 5 Chemical Reactions and Equations

Chapter 5 Chemical Reactions and Equations Chapter 5 Chemical Reactions and Equations 5.1 (a) single-displacement reaction; (b) anhydrous; (c) molecular equation; (d) decomposition reaction; (e) balanced equation; (f) reactant; (g) spectator ion;

More information

Chapter 5. Chemical Reactions and Equations. Introduction. Chapter 5 Topics. 5.1 What is a Chemical Reaction

Chapter 5. Chemical Reactions and Equations. Introduction. Chapter 5 Topics. 5.1 What is a Chemical Reaction Introduction Chapter 5 Chemical Reactions and Equations Chemical reactions occur all around us. How do we make sense of these changes? What patterns can we find? 1 2 Copyright The McGraw-Hill Companies,

More information

Name Date Class CHEMICAL REACTIONS. SECTION 8.1 DESCRIBING CHEMICAL CHANGE (pages )

Name Date Class CHEMICAL REACTIONS. SECTION 8.1 DESCRIBING CHEMICAL CHANGE (pages ) 8 CHEMICAL REACTIONS SECTION 8.1 DESCRIBING CHEMICAL CHANGE (pages 203 211) This section explains how to write equations describing chemical reactions using appropriate symbols. It also describes how to

More information

The formation of a gas is evidence of. 1. A chemical change. 2. A physical change. 3. No change in energy 4. Both (1) and (2)

The formation of a gas is evidence of. 1. A chemical change. 2. A physical change. 3. No change in energy 4. Both (1) and (2) Chapter 8 Review The formation of a gas is evidence of 1. A chemical change. 2. A physical change. 3. No change in energy 4. Both (1) and (2) The formation of a gas is evidence of 1. A chemical change.

More information

Name Class Date. Chapter: Chemical Equations and Reactions

Name Class Date. Chapter: Chemical Equations and Reactions Assessment Chapter Test B Chapter: Chemical Equations and Reactions PART I In the space provided, write the letter of the term or phrase that best completes each statement or best answers each question

More information

Chemistry AS90171 Describe chemical reactions

Chemistry AS90171 Describe chemical reactions Chemistry AS90171 Describe chemical reactions This achievement standard involves the description of chemical reactions, including the carrying out of calculations. Achievement Merit Excellence Describe

More information

Name Class Date. Chapter: Chemical Equations and Reactions

Name Class Date. Chapter: Chemical Equations and Reactions Assessment Chapter Test A Chapter: Chemical Equations and Reactions In the space provided, write the letter of the term or phrase that best completes each statement or best answers each question. 1. You

More information

CHEMICAL REACTIONS. When sodium bicarbonate, e.g. baking soda, is combined with an acid, a gas is produced

CHEMICAL REACTIONS. When sodium bicarbonate, e.g. baking soda, is combined with an acid, a gas is produced CHEMICAL REACTIONS OBJECTIVES 1. To study reactions between ions in aqueous solutions 2. To observe exothermic and endothermic reactions 3. To study oxidation-reduction reactions 4. To practice balancing

More information

Chemical Reactions and Equations. Chapter 8

Chemical Reactions and Equations. Chapter 8 Chemical Reactions and Equations Chapter 8 Describing Chemical Reactions A chemical reaction is the process by which one or more substances are changed into different substances Reactants Products When

More information

Net Ionic Equations Making Sense of Chemical Reactions

Net Ionic Equations Making Sense of Chemical Reactions 14 Making Sense of Chemical Reactions OBJECTIVE Students will be able to write net ionic equations from balanced molecular equations. LEVEL Chemistry NATIONAL STANDARDS UCP.1, UCP.2, B.3 T E A C H E R

More information

21 st Century Chemistry Multiple Choice Question in Topic 3 Metals Unit 11

21 st Century Chemistry Multiple Choice Question in Topic 3 Metals Unit 11 21 st Century Chemistry Multiple Choice Question in Topic 3 Metals Unit 11 1. Consider the equation: 2Ca(s) + O 2 (g) 2CaO(s) Which of the following statements are correct? (1) Calcium and oxygen are reactants.

More information

CHEM J-2 June /01(a) What is the molarity of the solution formed when 0.50 g of aluminium fluoride is dissolved in ml of water?

CHEM J-2 June /01(a) What is the molarity of the solution formed when 0.50 g of aluminium fluoride is dissolved in ml of water? CHEM1001 2014-J-2 June 2014 22/01(a) What is the molarity of the solution formed when 0.50 g of aluminium fluoride is dissolved in 800.0 ml of water? 2 The molar mass of AlF 3 is: molar mass = (26.98 (Al)

More information

What is a chemical reaction?

What is a chemical reaction? Chapter 5 Chemical Reactions and Equations What is a chemical reaction? How do we know a chemical reaction occurs? Writing chemical equations Predicting chemical reactions Representing reactions in aqueous

More information

Part I: Parts and Meaning of a Chemical Equation:

Part I: Parts and Meaning of a Chemical Equation: Chemical Equations Name: Period: Date: Part I: Parts and Meaning of a Chemical Equation: 1) = process by which one or more substances are changed into one or more different substances (atoms are rearranged)

More information

Q1. The chart shows the processes involved in the manufacture of nitric acid from ammonia.

Q1. The chart shows the processes involved in the manufacture of nitric acid from ammonia. Chemistry C2 Foundation and Higher Questions Q1. The chart shows the processes involved in the manufacture of nitric acid from ammonia. (a) Complete the word equation for the reaction that takes place

More information

Chapter 3. Stoichiometry: Ratios of Combination. Insert picture from First page of chapter. Copyright McGraw-Hill 2009 1

Chapter 3. Stoichiometry: Ratios of Combination. Insert picture from First page of chapter. Copyright McGraw-Hill 2009 1 Chapter 3 Insert picture from First page of chapter Stoichiometry: Ratios of Combination Copyright McGraw-Hill 2009 1 3.1 Molecular and Formula Masses Molecular mass - (molecular weight) The mass in amu

More information

Types of Chemical Reactions (rxns.)

Types of Chemical Reactions (rxns.) Types of Chemical Reactions (rxns.) Chemical reactions occur when bonds (between the electrons of atoms) are formed or broken Chemical reactions involve l changes in the chemical composition of matter

More information

Reactions in Aqueous Solutions

Reactions in Aqueous Solutions Chem 101 Reactions in Aqueous Solutions Lectures 15 and 16 Predicting Whether a Reaction Will Occur Forces that drive a reaction Formation of a solid Formation of water Transfer of electrons Formation

More information

Worksheet # 11. 4. When heated, nickel (II) carbonate undergoes a decomposition reaction. Write a balanced equation to describe this reaction

Worksheet # 11. 4. When heated, nickel (II) carbonate undergoes a decomposition reaction. Write a balanced equation to describe this reaction Worksheet # 11 1. A solution of sodium chloride is mixed with a solution of lead (II) nitrate. A precipitate of lead (II) chloride results, leaving a solution of sodium nitrated. Determine the class of

More information

C u ( O H ) 2. N i ( N O 3 ) 2. N a m e C a t i o n Cation A n i o n A n i o n

C u ( O H ) 2. N i ( N O 3 ) 2. N a m e C a t i o n Cation A n i o n A n i o n Name Exam 3 Page 1 AQUEUS SLUTINS 1. (8 points) Names, formulas, and water-solubility of compounds. N a m e F o r m u l a Soluble in Water? Ammonium chloride N H 4 C l y e s C u ( H N i ( N 3 Iron(III)

More information

Chapter 7 Chemical Reactions. Chemical & Physical Changes

Chapter 7 Chemical Reactions. Chemical & Physical Changes Chapter 7 Chemical Reactions Chemical & Physical Changes In a physical change, the chemical composition of the substance remains constant. Examples of physical changes are the melting of ice or the boiling

More information

Chemical Reactions Chapter 8 Assignment & Problem Set

Chemical Reactions Chapter 8 Assignment & Problem Set Chemical Reactions Name Warm-Ups (Show your work for credit) Date 1. Date 2. Date 3. Date 4. Date 5. Date 6. Date 7. Date 8. Chemical Reactions 2 Study Guide: Things You Must Know Vocabulary (know the

More information

Balancing Equations Notes

Balancing Equations Notes . Unit 9 Chemical Equations and Reactions What is a Chemical Equation? A Chemical Equation is a written representation of the process that occurs in a chemical reaction. A chemical equation is written

More information

stoichiometry = the numerical relationships between chemical amounts in a reaction.

stoichiometry = the numerical relationships between chemical amounts in a reaction. 1 REACTIONS AND YIELD ANSWERS stoichiometry = the numerical relationships between chemical amounts in a reaction. 2C 8 H 18 (l) + 25O 2 16CO 2 (g) + 18H 2 O(g) From the equation, 16 moles of CO 2 (a greenhouse

More information

4. Aluminum chloride is 20.2% aluminum by mass. Calculate the mass of aluminum in a 35.0 gram sample of aluminum chloride.

4. Aluminum chloride is 20.2% aluminum by mass. Calculate the mass of aluminum in a 35.0 gram sample of aluminum chloride. 1. Calculate the molecular mass of table sugar sucrose (C 12 H 22 O 11 ). A. 342.30 amu C. 320.05 amu B. 160.03 amu D. 171.15 amu 2. How many oxygen atoms are in 34.5 g of NaNO 3? A. 2.34 10 23 atoms C.

More information

CHEMICAL EQUATIONS and REACTION TYPES

CHEMICAL EQUATIONS and REACTION TYPES 31 CHEMICAL EQUATIONS and REACTION TYPES The purpose of this laboratory exercise is to develop skills in writing and balancing chemical equations. The relevance of this exercise is illustrated by a series

More information

Stoichiometry (greek): Stoicheion element, metry to measure

Stoichiometry (greek): Stoicheion element, metry to measure Stoichiometry Stoichiometry (greek): Stoicheion element, metry to measure Balanced Chemical equation: Skills Tells Ex. formula writing balancing equations substances involved in the chemical rxn relationship

More information

AP Chemistry Prep - Summer Assignment 2013

AP Chemistry Prep - Summer Assignment 2013 AP Chemistry Prep - Summer Assignment 2013 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Which value has only 4 significant digits? a. 6.930 c. 8450

More information

Do Now CHEMICAL REACTIONS. Chemical Reaction. chemical reaction. Chemical Equations. Evidence

Do Now CHEMICAL REACTIONS. Chemical Reaction. chemical reaction. Chemical Equations. Evidence Do Now CHEMICAL REACTIONS What are some signs that a chemical change may have taken place? Where are the reactants and products in a reaction? What do they represent? Describe the law of conservation of

More information

Balancing Chemical Equations Worksheet

Balancing Chemical Equations Worksheet Balancing Chemical Equations Worksheet Student Instructions 1. Identify the reactants and products and write a word equation. 2. Write the correct chemical formula for each of the reactants and the products.

More information

13 Chemical Reactions

13 Chemical Reactions www.ck12.org 275 CHAPTER 13 Chemical Reactions CHAPTER OUTLINE 13.1 CHEMICAL REACTIONS AND EQUATIONS 13.2 BALANCING CHEMICAL EQUATIONS 13.3 TYPES OF REACTIONS CHAPTER 13. CHEMICAL REACTIONS 276 www.ck12.org

More information

Unit 10A Stoichiometry Notes

Unit 10A Stoichiometry Notes Unit 10A Stoichiometry Notes Stoichiometry is a big word for a process that chemist s use to calculate amounts in reactions. It makes use of the coefficient ratio set up by balanced reaction equations

More information

HOMEWORK 4A. Definitions. Oxidation-Reduction Reactions. Questions

HOMEWORK 4A. Definitions. Oxidation-Reduction Reactions. Questions HOMEWORK 4A Oxidation-Reduction Reactions 1. Indicate whether a reaction will occur or not in each of following. Wtiring a balcnced equation is not necessary. (a) Magnesium metal is added to hydrochloric

More information

CHAPTER 8 Chemical Equations and Reactions

CHAPTER 8 Chemical Equations and Reactions CHAPTER 8 Chemical Equations and Reactions SECTION 1 Describing Chemical Reactions OBJECTIVES 1. List three observations that suggest that a chemical reaction has taken place. 2. List three requirements

More information

AP Chem Unit 1 Assignment 3 Chemical Equations

AP Chem Unit 1 Assignment 3 Chemical Equations Symbols used in chemical equations: Symbol Meaning + used to separate one reactant or product from another used to separate the reactants from the products - it is pronounced "yields" or "produces" when

More information

Formulae, stoichiometry and the mole concept

Formulae, stoichiometry and the mole concept 3 Formulae, stoichiometry and the mole concept Content 3.1 Symbols, Formulae and Chemical equations 3.2 Concept of Relative Mass 3.3 Mole Concept and Stoichiometry Learning Outcomes Candidates should be

More information

Types of Chemical Reactions

Types of Chemical Reactions Why? Types of Chemical Reactions Do atoms rearrange in predictable patterns during chemical reactions? Recognizing patterns allows us to predict future behavior. Weather experts use patterns to predict

More information

Reactions. Balancing Chemical Equations uses Law of conservation of mass: matter cannot be lost in any chemical reaction

Reactions. Balancing Chemical Equations uses Law of conservation of mass: matter cannot be lost in any chemical reaction Reactions Chapter 8 Combustion Decomposition Combination Chapter 9 Aqueous Reactions Exchange reactions (Metathesis) Formation of a precipitate Formation of a gas Formation of a week or nonelectrolyte

More information

Chemical Reactions, Counting Atoms, and Balancing Chemical Equations.

Chemical Reactions, Counting Atoms, and Balancing Chemical Equations. Chemical Reactions, Counting Atoms, and Balancing Chemical Equations. A Chemical Reaction is A process where one or more elements or compounds are changed into one or more different substances A process

More information

Practice Reaction Type and Predicting the Products

Practice Reaction Type and Predicting the Products Practice Reaction Type and Predicting the Products For each of the following: The first one is an example. a. Determine the TYPE of reaction by looking at your Reaction Type Sheets and write the type in

More information

STOICHIOMETRY STOICHIOMETRY. Measurements in Chemical Reactions. Mole-Mole Relationships. Mass-Mass Problem. Mole-Mole Relationships

STOICHIOMETRY STOICHIOMETRY. Measurements in Chemical Reactions. Mole-Mole Relationships. Mass-Mass Problem. Mole-Mole Relationships STOICHIOMETRY STOICHIOMETRY The analysis of the quantities of substances in a chemical reaction. Stoichiometric calculations depend on the MOLE- MOLE relationships of substances. Measurements in Chemical

More information

Name Class Date. Step 3: Write the equation using formulas for the elements and compounds in the word equation. Al CuCl 2 : AlCl 3 Cu

Name Class Date. Step 3: Write the equation using formulas for the elements and compounds in the word equation. Al CuCl 2 : AlCl 3 Cu Skills Worksheet Math Skills Balancing Chemical Equations After you study each sample problem and solution, work out the practice problems on a separate sheet of paper. Write your answers in the spaces

More information

Chapter 7: Chemical Equations. Name: Date: Period:

Chapter 7: Chemical Equations. Name: Date: Period: Chapter 7: Chemical Equations Name: Date: Period: 7-1 What is a chemical reaction? Read pages 232-237 a) Explain what a chemical reaction is. b) Distinguish between evidence that suggests a chemical reaction

More information

Metals Topic Test. Part 1: Multiple Choice Choose the best alternative and indicate your response on the answer sheet

Metals Topic Test. Part 1: Multiple Choice Choose the best alternative and indicate your response on the answer sheet Metals Topic Test Part 1: Multiple Choice Choose the best alternative and indicate your response on the answer sheet 1. The chemical equation for the reaction between aluminium and oxygen is: 4Al (s) +

More information

6/27/2014. Periodic Table of the ELEMENTS. Chemical REACTIONS you should know. Brief Review for 1311 Honors Exam 2

6/27/2014. Periodic Table of the ELEMENTS. Chemical REACTIONS you should know. Brief Review for 1311 Honors Exam 2 Brief Review for 3 Honors Exam 2 Chapter 2: Periodic Table I. Metals. Representative Metals Alkali Metals Group Alkaline Earth Metals. Group 2 2. Transition Metals II. Metalloids Chapter 3: All Chapter

More information

PART I: MULTIPLE CHOICE (30 multiple choice questions. Each multiple choice question is worth 2 points)

PART I: MULTIPLE CHOICE (30 multiple choice questions. Each multiple choice question is worth 2 points) CHEMISTRY 123-07 Midterm #1 Answer key October 14, 2010 Statistics: Average: 74 p (74%); Highest: 97 p (95%); Lowest: 33 p (33%) Number of students performing at or above average: 67 (57%) Number of students

More information

Experiment 5. Chemical Reactions A + X AX AX A + X A + BX AX + B AZ + BX AX + BZ

Experiment 5. Chemical Reactions A + X AX AX A + X A + BX AX + B AZ + BX AX + BZ Experiment 5 Chemical Reactions OBJECTIVES 1. To observe the various criteria that are used to indicate that a chemical reaction has occurred. 2. To convert word equations into balanced inorganic chemical

More information

SCH 4C1 Unit 2 Problem Set Questions taken from Frank Mustoe et all, "Chemistry 11", McGraw-Hill Ryerson, 2001

SCH 4C1 Unit 2 Problem Set Questions taken from Frank Mustoe et all, Chemistry 11, McGraw-Hill Ryerson, 2001 SCH 4C1 Unit 2 Problem Set Questions taken from Frank Mustoe et all, "Chemistry 11", McGraw-Hill Ryerson, 2001 1. A small pin contains 0.0178 mol of iron. How many atoms of iron are in the pin? 2. A sample

More information

BALANCING CHEMICAL EQUATIONS

BALANCING CHEMICAL EQUATIONS BALANCING CHEMICAL EQUATIONS The Conservation of Matter states that matter can neither be created nor destroyed, it just changes form. If this is the case then we must account for all of the atoms in a

More information

0.786 mol carbon dioxide to grams g lithium carbonate to mol

0.786 mol carbon dioxide to grams g lithium carbonate to mol 1 2 Convert: 2.54 x 10 22 atoms of Cr to mol 4.32 mol NaCl to grams 0.786 mol carbon dioxide to grams 2.67 g lithium carbonate to mol 1.000 atom of C 12 to grams 3 Convert: 2.54 x 10 22 atoms of Cr to

More information

Writing and Balancing Chemical Equations

Writing and Balancing Chemical Equations Name Writing and Balancing Chemical Equations Period When a substance undergoes a chemical reaction, chemical bonds are broken and new bonds are formed. This results in one or more new substances, often

More information

EXPERIMENT #12 DOUBLE-REPLACEMENT REACTIONS

EXPERIMENT #12 DOUBLE-REPLACEMENT REACTIONS EXPERIMENT #12 DOUBLE-REPLACEMENT REACTIONS Purpose: 1. To study the most common type of double-replacement reactions. Principles: In double-replacement reactions, two compounds are involved in a reaction,

More information

CHEM 101 HOUR EXAM II 13-OCT-98. Directions: show all work for each question only on its corresponding numbered blue book page.

CHEM 101 HOUR EXAM II 13-OCT-98. Directions: show all work for each question only on its corresponding numbered blue book page. CHEM 101 HOUR EXAM II 13-OCT-98 Directions: show all work for each question only on its corresponding numbered blue book page. 1. Write a balanced net ionic equation for each reaction or process shown:

More information

Notes: Formula Mass and Percent Composition

Notes: Formula Mass and Percent Composition Notes: Formula Mass and Percent Composition Formula mass - the mass of one mole of a compound, atom or ion. -also called: gram formula mass, molecular mass, gram molecular mass, formula weight, gram formula

More information

6. What is the mass of a phosphorus sample which contains moles of phosphorus atoms? a g b g c g d g e. 34.

6. What is the mass of a phosphorus sample which contains moles of phosphorus atoms? a g b g c g d g e. 34. General Chemistry 1. Fall 2006. Exam 1. October 30, 2006. 64 points total. Choose the best answer for questions 1-20. You must show your work for all questions to receive credit. Be sure to include units

More information

Chapter 6 Oxidation-Reduction Reactions. Section 6.1 2. Which one of the statements below is true concerning an oxidation-reduction reaction?

Chapter 6 Oxidation-Reduction Reactions. Section 6.1 2. Which one of the statements below is true concerning an oxidation-reduction reaction? Chapter 6 Oxidation-Reduction Reactions 1. Oxidation is defined as a. gain of a proton b. loss of a proton c. gain of an electron! d. loss of an electron e. capture of an electron by a neutron 2. Which

More information

3. How many moles of KCl and O 2 are formed from the decomposition of 6 moles of KClO 3?

3. How many moles of KCl and O 2 are formed from the decomposition of 6 moles of KClO 3? What coefficients mean: 2 Na + Cl 2 2NaCl 2 Na 1 Cl 2 2NaCl 4 Na 2 Na + Cl 2 4Cl 2 6 moles Na 2NaCl 10 atoms Na ONLY WORKS FOR MOLES, MOLECULES, ATOMS 1. How many moles of H 2 and O 2 must react to form

More information

Chapter 3 Mass Relationships in Chemical Reactions

Chapter 3 Mass Relationships in Chemical Reactions Chapter 3 Mass Relationships in Chemical Reactions Student: 1. An atom of bromine has a mass about four times greater than that of an atom of neon. Which choice makes the correct comparison of the relative

More information

Moles. Moles. Moles. Moles. Balancing Eqns. Balancing. Balancing Eqns. Symbols Yields or Produces. Like a recipe:

Moles. Moles. Moles. Moles. Balancing Eqns. Balancing. Balancing Eqns. Symbols Yields or Produces. Like a recipe: Like a recipe: Balancing Eqns Reactants Products 2H 2 (g) + O 2 (g) 2H 2 O(l) coefficients subscripts Balancing Eqns Balancing Symbols (s) (l) (aq) (g) or Yields or Produces solid liquid (pure liquid)

More information

Chemistry B11 Chapter 4 Chemical reactions

Chemistry B11 Chapter 4 Chemical reactions Chemistry B11 Chapter 4 Chemical reactions Chemical reactions are classified into five groups: A + B AB Synthesis reactions (Combination) H + O H O AB A + B Decomposition reactions (Analysis) NaCl Na +Cl

More information

1. Balance the following equation. What is the sum of the coefficients of the reactants and products?

1. Balance the following equation. What is the sum of the coefficients of the reactants and products? 1. Balance the following equation. What is the sum of the coefficients of the reactants and products? 1 Fe 2 O 3 (s) + _3 C(s) 2 Fe(s) + _3 CO(g) a) 5 b) 6 c) 7 d) 8 e) 9 2. Which of the following equations

More information

UNIT (4) CALCULATIONS AND CHEMICAL REACTIONS

UNIT (4) CALCULATIONS AND CHEMICAL REACTIONS UNIT (4) CALCULATIONS AND CHEMICAL REACTIONS 4.1 Formula Masses Recall that the decimal number written under the symbol of the element in the periodic table is the atomic mass of the element. 1 7 8 12

More information

Test 4: Equations and Math of Equations Review

Test 4: Equations and Math of Equations Review Name: Tuesday, November 27, 2007 Test 4: Equations and Math of Equations Review 1. Given the balanced equation: 2KClO 2KCl + 3O 3 2 Which type of reaction is represented by this equation? 1. synthesis

More information

EXPERIMENT A5: TYPES OF REACTIONS. Learning Outcomes. Introduction. Upon completion of this lab, the student will be able to:

EXPERIMENT A5: TYPES OF REACTIONS. Learning Outcomes. Introduction. Upon completion of this lab, the student will be able to: 1 Learning Outcomes EXPERIMENT A5: TYPES OF REACTIONS Upon completion of this lab, the student will be able to: 1) Examine different types of chemical reactions. 2) Express chemical equations in molecular,

More information

STOICHOMETRY UNIT Determine the mass of carbon present in a sample of glucose weighing 5.4 g.

STOICHOMETRY UNIT Determine the mass of carbon present in a sample of glucose weighing 5.4 g. PERCENTAGE COMPOSITION STOICHOMETRY UNIT 3 1. A sample of magnesium weighing 2.246 g burns in oxygen to form 3.724 g of magnesium oxide. What are the percentages of magnesium and oxygen in magnesium oxide?

More information

Subscripts and Coefficients Give Different Information

Subscripts and Coefficients Give Different Information Chapter 3: Stoichiometry Goal is to understand and become proficient at working with: 1. Chemical equations (Balancing REVIEW) 2. Some simple patterns of reactivity 3. Formula weights (REVIEW) 4. Avogadro's

More information

Molar Mass Worksheet Answer Key

Molar Mass Worksheet Answer Key Molar Mass Worksheet Answer Key Calculate the molar masses of the following chemicals: 1) Cl 2 71 g/mol 2) KOH 56.1 g/mol 3) BeCl 2 80 g/mol 4) FeCl 3 162.3 g/mol 5) BF 3 67.8 g/mol 6) CCl 2 F 2 121 g/mol

More information

W1 WORKSHOP ON STOICHIOMETRY

W1 WORKSHOP ON STOICHIOMETRY INTRODUCTION W1 WORKSHOP ON STOICHIOMETRY These notes and exercises are designed to introduce you to the basic concepts required to understand a chemical formula or equation. Relative atomic masses of

More information

AP Review: Predicting Reactions (Question 4) Answers

AP Review: Predicting Reactions (Question 4) Answers AP Review: Predicting Reactions (Question 4) Answers For each of the following three reactions, in part (i) write a balanced equation for the reaction and in part (ii) answer the question about the reaction.

More information

Experiment 17-Chemical Reactions Lab

Experiment 17-Chemical Reactions Lab Since the Middle Ages, when ancient physicians attempted to find a magical substance that would cure all diseases, humans have been fascinated with chemical reactions. In order to effectively describe

More information

SCH3UI-02 Final Examination Review (Fall 2014)

SCH3UI-02 Final Examination Review (Fall 2014) SCH3UI-02 Final Examination Review (Fall 2014) 1. Chlorine has an atomic number of 17. Create a Bohr Rutherford diagram of a Cl-35 atom. To achieve a stable arrangement, is this atom most likely to gain

More information

IB Chemistry. DP Chemistry Review

IB Chemistry. DP Chemistry Review DP Chemistry Review Topic 1: Quantitative chemistry 1.1 The mole concept and Avogadro s constant Assessment statement Apply the mole concept to substances. Determine the number of particles and the amount

More information

Chapter 8 Chemical Equations and Reactions

Chapter 8 Chemical Equations and Reactions Chapter 8 Chemical Equations and Reactions 1 Section 8.1 Objectives: List 3 observations that suggest that a chemical reaction has taken place. List 3 requirements for a correctly written chemical reaction.

More information

ANSWER KEY. Study Guide: Chemical Equations, Reactions, & Stoichiometry

ANSWER KEY. Study Guide: Chemical Equations, Reactions, & Stoichiometry ANSWER KEY Study Guide: Chemical Equations, Reactions, & Stoichiometry Write a word equation and a formula equation for a given chemical equation. Balance chemical equations and apply the use of state

More information

Shall We Dance? Classifying Types of Chemical Reactions

Shall We Dance? Classifying Types of Chemical Reactions Shall We Dance? Classifying Types of Chemical Reactions Why? Chemical reactions can be classified into different categories. Four common types are synthesis, decomposition, single replacement and double

More information

neutrons are present?

neutrons are present? AP Chem Summer Assignment Worksheet #1 Atomic Structure 1. a) For the ion 39 K +, state how many electrons, how many protons, and how many 19 neutrons are present? b) Which of these particles has the smallest

More information

Skeleton Equations equations describing a reaction using formulas. HCl(aq) + Zn(s) ZnCl 2 (aq) + H 2 (g)

Skeleton Equations equations describing a reaction using formulas. HCl(aq) + Zn(s) ZnCl 2 (aq) + H 2 (g) 10.1 Reactions and Equations Evidence of Chemical Reactions Chemical Reaction a process in which one or more substances are converted into new substances with different physical and chemical properties.

More information

Chapter 12 Stoichiometry

Chapter 12 Stoichiometry Chapter 12 Stoichiometry I. How much can a reaction produce? (12.1) A. Proportional Relationships 1. like recipes 2. how much can I get? 3. how much do I need? Stoichiometry: mass and quantity relationships

More information

Appendix D. Reaction Stoichiometry D.1 INTRODUCTION

Appendix D. Reaction Stoichiometry D.1 INTRODUCTION Appendix D Reaction Stoichiometry D.1 INTRODUCTION In Appendix A, the stoichiometry of elements and compounds was presented. There, the relationships among grams, moles and number of atoms and molecules

More information

Experiment 9 - Double Displacement Reactions

Experiment 9 - Double Displacement Reactions Experiment 9 - Double Displacement Reactions A double displacement reaction involves two ionic compounds that are dissolved in water. In a double displacement reaction, it appears as though the ions are

More information

Chemical Composition Review Mole Calculations Percent Composition. Copyright Cengage Learning. All rights reserved. 8 1

Chemical Composition Review Mole Calculations Percent Composition. Copyright Cengage Learning. All rights reserved. 8 1 Chemical Composition Review Mole Calculations Percent Composition Copyright Cengage Learning. All rights reserved. 8 1 QUESTION Suppose you work in a hardware store and a customer wants to purchase 500

More information

Balancing Chemical Equations

Balancing Chemical Equations Balancing Chemical Equations Aluminum reacts with copper(ii) chloride, CuCl 2, to form copper metal and aluminum chloride, AlCl 3 1. Identify the reactants and products. Aluminum and copper(ii) chloride

More information

Moles. Balanced chemical equations Molar ratios Mass Composition Empirical and Molecular Mass Predicting Quantities Equations

Moles. Balanced chemical equations Molar ratios Mass Composition Empirical and Molecular Mass Predicting Quantities Equations Moles Balanced chemical equations Molar ratios Mass Composition Empirical and Molecular Mass Predicting Quantities Equations Micro World atoms & molecules Macro World grams Atomic mass is the mass of an

More information

Reaction Type & Balancing Review Questions

Reaction Type & Balancing Review Questions Reaction Type & Balancing Review Questions There are 20 questions sets in this review. The corresponding answers can be found in the second half of this document. 1. Match the term with its proper description.

More information

Calculating Atoms, Ions, or Molecules Using Moles

Calculating Atoms, Ions, or Molecules Using Moles TEKS REVIEW 8B Calculating Atoms, Ions, or Molecules Using Moles TEKS 8B READINESS Use the mole concept to calculate the number of atoms, ions, or molecules in a sample TEKS_TXT of material. Vocabulary

More information

Stoichiometry Chapter 9 Assignment & Problem Set

Stoichiometry Chapter 9 Assignment & Problem Set Stoichiometry Name Warm-Ups (Show your work for credit) Date 1. Date 2. Date 3. Date 4. Date 5. Date 6. Date 7. Date 8. Stoichiometry 2 Study Guide: Things You Must Know Vocabulary (know the definition

More information

IONIC REACTIONS in AQUEOUS SOLUTIONS: NET IONIC EQUATIONS AB + CD AD + CB

IONIC REACTIONS in AQUEOUS SOLUTIONS: NET IONIC EQUATIONS AB + CD AD + CB 35 IONIC REACTIONS in AQUEOUS SOLUTIONS: NET IONIC EQUATIONS Double replacements are among the most common of the simple chemical reactions. Consider the hypothetical reaction: AB + CD AD + CB where AB

More information

Chapter 3 Stoichiometry: Calculations with Chemical Formulas and Equations

Chapter 3 Stoichiometry: Calculations with Chemical Formulas and Equations CHE11 Chapter Chapter Stoichiometry: Calculations with Chemical Formulas and Equations 1. When the following equation is balanced, the coefficients are. NH (g) + O (g) NO (g) + H O (g) (a). 1, 1, 1, 1

More information