" Angles ABCand DEFare congruent

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "" Angles ABCand DEFare congruent"

Transcription

1 Collinear points a) determine a plane d) are vertices of a triangle b) are points of a circle c) are coplanar 2. Different angles that share a common vertex point cannot a) share a common angle side! b) be right angles c) share interior points d) use the vertex name as the angle name 3 Lines I and m intersect at point A. Line I contains a point B that is not on line m The number of lines that contain point B and are parallel to line m is (are ) a) two b) infinite c) zero d) cannot detennine 4 Angles E B A and E BC are adjacient. The measure of angle ABC is 132 and the measure of angle EBAis 810. The measure of angle EBCis a) 213 b) 610 c) 51 d) 48 5 Angles ABC and DEF are complementary. a) The angles are both acute b) The angles both measure 45" c) The angles are both obtuse d) One angle is acute and one angle is obtuse " Angles ABCand DEFare congruent The two angles must be a) complementary b) supplementary c) right angles d) adjacient angles 7. Which of the following sets of interior angle measures describe an isosceles triangle? a) 30", 60, 90 b) 60, 60, 60 c) 70, 60, 50 d) 160, 5, 15 8 Triangle ABGis isosceles. AG = AB. ml.ais twice ml.b. L.Gmeasures a) 30 b) 40 c) 45 d) ABC is similar to 6EFG. AB = 16 units. EF = 24 units. The ratio of side BCto side FG is a) 2: 4 b) 2: 1 c) 1 2 d) 2: A triangle has side lengths of 3 units, 4 units and 5 units. The triangle is a) isosceles b) oblique c) obtuse d) similar 11 A side of a square has a measure of 2. The measure of a diagonal is a) I b) 2 d) 2J2

2 12. Jane is standing 300 meters under an airplane. At the same instant, another plane is behind the first plane and 500 meters from Jane. The distance between the two planes is: a) V34OOOO meters d),ffijijoo meters b) 400 meters c) 200 meters 13 A building lot has four sides. The building lot must be a The sides consecutively measure 70 feet, 95 feet, 70 feet, 95 feet. a) rectangle b) rhombus c) parallelogram d) square 14 An angle of a rhombus measures 23. The sum of the remaining angle measures is a) 157 b) 247 c) 134 d) 314 ~ The measure of an edge of a cube is 2 inches. The sum of the measures of all edges of the cube is a) 8 inches b) 16 inches c) 24 inches d) 36 inches 16. The base of a parallelogram has a measure of 48 units. The area of the parallelogram is The height of the parallelogram is 12 units. a) 144 UnitS2 b) 288 units2 c) 576 UnitS2 d) 1152 UnitS2 1'7 The diameter of a circle is a) a radius b) an arc c) a chord d) a line 18 A central angle of a circle is 30. The radius of the circle is 7 units. by the central angle is The measure of the arc subtended a) 2107r units b) ~7runits e} none of these 10 Two tangent circles each with a diameter of 10 units are in the interior of a larger circle with a diameter of20 units. The area of the region inside the larger circle but outside of the inner circles is a) 200 1[ units2 b) 100 7r UnitS2 c) 75 1[ UnitS2 d) 50 7[ units2 20. A dessert in the shape of a cylinder is 12 inches long and 18 inches around. After baking, the length is the same but the volume is one-half of the original volume. The circumference after baking is a) 9inches b) 9.[2 inches c) 9 inches d) 3 J2 inches 21) The distance between the points located at (1, 4) and (-2, -4) is a) II b) 13 c) J55

3 The grade ofa road is 6%. (That is, for every 100 horizontal feet, the road rises 6 feet.) The number of vertical feet the road rises in two horizontal miles is a) 120 feet b) feet c) 624 feet d) feet The slope of a line perpendicular to the line described by 5x -3y = 10 is: a) -5 24) b) ~ The value of x in the diagram is b) 50 c) 60 d) 80 The value of x in the diagram is a) 40 b) 60 c) 80 d) 100 In the diagram, the value of x is b) 55 c) 60 d) 75 A triangle has vertices at (I, I), (5, 4), and (5, 5). The area of the triangle in square units is a) 8 b) 6 c) 4 d) 2

4 28) The value of x in the diagram is?( 'X b) 8 d) 13 29) In the diagram of rectangle ABC D, the area of 6AEB = 8. The area of 6AC D is a) 8 b) 12 c) 16 d) 24 30) A rectangular sheet of paper measures 24 inches by 60 inches. The sheet must be cut into as many identical rectangles as possible. Each rectangle has a perimeter of 10 inches with length and width that are integers. The maximum number of these rectangles is a) 144 b) 180 c) 240 "d) 360 The following statements correspond to the diagram. I: p = x and q = y, II: x + y = 90, III: x = y = 45 The true statement must be: a) I only b) II only c) m only d) I and III only The area of a circle is 64 71" square units. The circumference is a) 81[ units b) 167r units c) 321[ units d) 641[ units If the diameter ora circle increases by 500/0, then the area orthe circle increases by a) 25% b) 50% c) 1000/0 d) 225%

5 The dots on a die are arranged so the sum of the dots on opposite sides total 7. In the figure, the sum of the dots not shown is a} 7 b) 9 c) 12 d) 13 In the diagram. III are mutually parallel. The value of a + b + c + d + e is a) 180 b) 270 c) 360 d) 420 A square is inscribed in a circle. The radius of the circle is 12. The apothem of the square is b) 2V3 c) 6V2 d) 4/3 The measure of arc y in the diagram is a) 30 b) 60 c)82.so d) 120 The measure of angle x in the diagram is o.<do b) 40 c) 800 d) 160

6 The value of x in the diagram (the three horizontal segments are mutually parallel) is 10 a) 6 d} 15 The inverse of the statement "If the sky is green then widgets are red" is a) If widgets are not red then the sky is not green c) If the sky is green then widgets are not red b) If the sky is not green then widgets are not red d) If widgets are red then the sky is green The pair of statements that is equivalent is (where rv means not, 1\ means and, V means or: -+ means if -then ) a) p!\q, rvpv rvq d) rvp/\q, rv(pvq) b) p-+q, rv p-+ rv q c) p-+q, rv q-+ rv p The statement "Through a point outside a given line there is exactly one parallel to the line" a) is a consequence of alternate interior angles having the same measure when parallel lines are cut by a transversal. b) is a consequence of the definition of "parajlel". c) may be proven using logic and the postulate that states that any two distinct points in space have exactly one line that contains them. d) cannot be proven The area of a triangle whose side lengths are 4 units, 5 units, and 7 units is a) 4/6 b) 816 c) 96 d) 192 The sine of 450 is the y- coordinate of the 9rd~ed pair indicated in the diagram. Sin 450 is ( CJ, ) ( ')() SI'. 11:5 ) o C -1} ~S ( I J 0) a).ii 2 45) (0)-f) b) 4 c) 4 d) 4 In the figure, AB is an arc of a circle with center 0. If the length of arc AB is 571" and GB = 4, then the sum in square units of the areas of the shaded regions is A ~ 0 ~ B a) 257[ 60 b) 257[ -48 c) 257[ -36 d) 25n -24

Definitions, Postulates and Theorems

Definitions, Postulates and Theorems Definitions, s and s Name: Definitions Complementary Angles Two angles whose measures have a sum of 90 o Supplementary Angles Two angles whose measures have a sum of 180 o A statement that can be proven

More information

Conjectures. Chapter 2. Chapter 3

Conjectures. Chapter 2. Chapter 3 Conjectures Chapter 2 C-1 Linear Pair Conjecture If two angles form a linear pair, then the measures of the angles add up to 180. (Lesson 2.5) C-2 Vertical Angles Conjecture If two angles are vertical

More information

(a) 5 square units. (b) 12 square units. (c) 5 3 square units. 3 square units. (d) 6. (e) 16 square units

(a) 5 square units. (b) 12 square units. (c) 5 3 square units. 3 square units. (d) 6. (e) 16 square units 1. Find the area of parallelogram ACD shown below if the measures of segments A, C, and DE are 6 units, 2 units, and 1 unit respectively and AED is a right angle. (a) 5 square units (b) 12 square units

More information

2006 Geometry Form A Page 1

2006 Geometry Form A Page 1 2006 Geometry Form Page 1 1. he hypotenuse of a right triangle is 12" long, and one of the acute angles measures 30 degrees. he length of the shorter leg must be: () 4 3 inches () 6 3 inches () 5 inches

More information

Algebra Geometry Glossary. 90 angle

Algebra Geometry Glossary. 90 angle lgebra Geometry Glossary 1) acute angle an angle less than 90 acute angle 90 angle 2) acute triangle a triangle where all angles are less than 90 3) adjacent angles angles that share a common leg Example:

More information

Postulate 17 The area of a square is the square of the length of a. Postulate 18 If two figures are congruent, then they have the same.

Postulate 17 The area of a square is the square of the length of a. Postulate 18 If two figures are congruent, then they have the same. Chapter 11: Areas of Plane Figures (page 422) 11-1: Areas of Rectangles (page 423) Rectangle Rectangular Region Area is measured in units. Postulate 17 The area of a square is the square of the length

More information

Content Area: GEOMETRY Grade 9 th Quarter 1 st Curso Serie Unidade

Content Area: GEOMETRY Grade 9 th Quarter 1 st Curso Serie Unidade Content Area: GEOMETRY Grade 9 th Quarter 1 st Curso Serie Unidade Standards/Content Padrões / Conteúdo Learning Objectives Objetivos de Aprendizado Vocabulary Vocabulário Assessments Avaliações Resources

More information

INDEX. Arc Addition Postulate,

INDEX. Arc Addition Postulate, # 30-60 right triangle, 441-442, 684 A Absolute value, 59 Acute angle, 77, 669 Acute triangle, 178 Addition Property of Equality, 86 Addition Property of Inequality, 258 Adjacent angle, 109, 669 Adjacent

More information

Chapter 8 Geometry We will discuss following concepts in this chapter.

Chapter 8 Geometry We will discuss following concepts in this chapter. Mat College Mathematics Updated on Nov 5, 009 Chapter 8 Geometry We will discuss following concepts in this chapter. Two Dimensional Geometry: Straight lines (parallel and perpendicular), Rays, Angles

More information

Chapters 6 and 7 Notes: Circles, Locus and Concurrence

Chapters 6 and 7 Notes: Circles, Locus and Concurrence Chapters 6 and 7 Notes: Circles, Locus and Concurrence IMPORTANT TERMS AND DEFINITIONS A circle is the set of all points in a plane that are at a fixed distance from a given point known as the center of

More information

DEFINITIONS. Perpendicular Two lines are called perpendicular if they form a right angle.

DEFINITIONS. Perpendicular Two lines are called perpendicular if they form a right angle. DEFINITIONS Degree A degree is the 1 th part of a straight angle. 180 Right Angle A 90 angle is called a right angle. Perpendicular Two lines are called perpendicular if they form a right angle. Congruent

More information

BASIC GEOMETRY GLOSSARY

BASIC GEOMETRY GLOSSARY BASIC GEOMETRY GLOSSARY Acute angle An angle that measures between 0 and 90. Examples: Acute triangle A triangle in which each angle is an acute angle. Adjacent angles Two angles next to each other that

More information

GEOMETRY CONCEPT MAP. Suggested Sequence:

GEOMETRY CONCEPT MAP. Suggested Sequence: CONCEPT MAP GEOMETRY August 2011 Suggested Sequence: 1. Tools of Geometry 2. Reasoning and Proof 3. Parallel and Perpendicular Lines 4. Congruent Triangles 5. Relationships Within Triangles 6. Polygons

More information

Centroid: The point of intersection of the three medians of a triangle. Centroid

Centroid: The point of intersection of the three medians of a triangle. Centroid Vocabulary Words Acute Triangles: A triangle with all acute angles. Examples 80 50 50 Angle: A figure formed by two noncollinear rays that have a common endpoint and are not opposite rays. Angle Bisector:

More information

10-4 Inscribed Angles. Find each measure. 1.

10-4 Inscribed Angles. Find each measure. 1. Find each measure. 1. 3. 2. intercepted arc. 30 Here, is a semi-circle. So, intercepted arc. So, 66 4. SCIENCE The diagram shows how light bends in a raindrop to make the colors of the rainbow. If, what

More information

Conjectures for Geometry for Math 70 By I. L. Tse

Conjectures for Geometry for Math 70 By I. L. Tse Conjectures for Geometry for Math 70 By I. L. Tse Chapter Conjectures 1. Linear Pair Conjecture: If two angles form a linear pair, then the measure of the angles add up to 180. Vertical Angle Conjecture:

More information

GEOMETRY 101* EVERYTHING YOU NEED TO KNOW ABOUT GEOMETRY TO PASS THE GHSGT!

GEOMETRY 101* EVERYTHING YOU NEED TO KNOW ABOUT GEOMETRY TO PASS THE GHSGT! GEOMETRY 101* EVERYTHING YOU NEED TO KNOW ABOUT GEOMETRY TO PASS THE GHSGT! FINDING THE DISTANCE BETWEEN TWO POINTS DISTANCE FORMULA- (x₂-x₁)²+(y₂-y₁)² Find the distance between the points ( -3,2) and

More information

A. 3y = -2x + 1. y = x + 3. y = x - 3. D. 2y = 3x + 3

A. 3y = -2x + 1. y = x + 3. y = x - 3. D. 2y = 3x + 3 Name: Geometry Regents Prep Spring 2010 Assignment 1. Which is an equation of the line that passes through the point (1, 4) and has a slope of 3? A. y = 3x + 4 B. y = x + 4 C. y = 3x - 1 D. y = 3x + 1

More information

Topics Covered on Geometry Placement Exam

Topics Covered on Geometry Placement Exam Topics Covered on Geometry Placement Exam - Use segments and congruence - Use midpoint and distance formulas - Measure and classify angles - Describe angle pair relationships - Use parallel lines and transversals

More information

1. A person has 78 feet of fencing to make a rectangular garden. What dimensions will use all the fencing with the greatest area?

1. A person has 78 feet of fencing to make a rectangular garden. What dimensions will use all the fencing with the greatest area? 1. A person has 78 feet of fencing to make a rectangular garden. What dimensions will use all the fencing with the greatest area? (a) 20 ft x 19 ft (b) 21 ft x 18 ft (c) 22 ft x 17 ft 2. Which conditional

More information

Geometry and Measurement

Geometry and Measurement The student will be able to: Geometry and Measurement 1. Demonstrate an understanding of the principles of geometry and measurement and operations using measurements Use the US system of measurement for

More information

Geometry Chapter 1 Vocabulary. coordinate - The real number that corresponds to a point on a line.

Geometry Chapter 1 Vocabulary. coordinate - The real number that corresponds to a point on a line. Chapter 1 Vocabulary coordinate - The real number that corresponds to a point on a line. point - Has no dimension. It is usually represented by a small dot. bisect - To divide into two congruent parts.

More information

Geometry. Geometry is the study of shapes and sizes. The next few pages will review some basic geometry facts. Enjoy the short lesson on geometry.

Geometry. Geometry is the study of shapes and sizes. The next few pages will review some basic geometry facts. Enjoy the short lesson on geometry. Geometry Introduction: We live in a world of shapes and figures. Objects around us have length, width and height. They also occupy space. On the job, many times people make decision about what they know

More information

Chapter 6 Notes: Circles

Chapter 6 Notes: Circles Chapter 6 Notes: Circles IMPORTANT TERMS AND DEFINITIONS A circle is the set of all points in a plane that are at a fixed distance from a given point known as the center of the circle. Any line segment

More information

CONJECTURES - Discovering Geometry. Chapter 2

CONJECTURES - Discovering Geometry. Chapter 2 CONJECTURES - Discovering Geometry Chapter C-1 Linear Pair Conjecture - If two angles form a linear pair, then the measures of the angles add up to 180. C- Vertical Angles Conjecture - If two angles are

More information

Chapter 1: Essentials of Geometry

Chapter 1: Essentials of Geometry Section Section Title 1.1 Identify Points, Lines, and Planes 1.2 Use Segments and Congruence 1.3 Use Midpoint and Distance Formulas Chapter 1: Essentials of Geometry Learning Targets I Can 1. Identify,

More information

1. A student followed the given steps below to complete a construction. Which type of construction is best represented by the steps given above?

1. A student followed the given steps below to complete a construction. Which type of construction is best represented by the steps given above? 1. A student followed the given steps below to complete a construction. Step 1: Place the compass on one endpoint of the line segment. Step 2: Extend the compass from the chosen endpoint so that the width

More information

2 feet Opposite sides of a rectangle are equal. All sides of a square are equal. 2 X 3 = 6 meters = 18 meters

2 feet Opposite sides of a rectangle are equal. All sides of a square are equal. 2 X 3 = 6 meters = 18 meters GEOMETRY Vocabulary 1. Adjacent: Next to each other. Side by side. 2. Angle: A figure formed by two straight line sides that have a common end point. A. Acute angle: Angle that is less than 90 degree.

More information

LEVEL G, SKILL 1. Answers Be sure to show all work.. Leave answers in terms of ϖ where applicable.

LEVEL G, SKILL 1. Answers Be sure to show all work.. Leave answers in terms of ϖ where applicable. Name LEVEL G, SKILL 1 Class Be sure to show all work.. Leave answers in terms of ϖ where applicable. 1. What is the area of a triangle with a base of 4 cm and a height of 6 cm? 2. What is the sum of the

More information

of one triangle are congruent to the corresponding parts of the other triangle, the two triangles are congruent.

of one triangle are congruent to the corresponding parts of the other triangle, the two triangles are congruent. 2901 Clint Moore Road #319, Boca Raton, FL 33496 Office: (561) 459-2058 Mobile: (949) 510-8153 Email: HappyFunMathTutor@gmail.com www.happyfunmathtutor.com GEOMETRY THEORUMS AND POSTULATES GEOMETRY POSTULATES:

More information

2006 ACTM STATE GEOMETRY EXAM

2006 ACTM STATE GEOMETRY EXAM 2006 TM STT GOMTRY XM In each of the following you are to choose the best (most correct) answer and mark the corresponding letter on the answer sheet provided. The figures are not necessarily drawn to

More information

GEOMETRY FINAL EXAM REVIEW

GEOMETRY FINAL EXAM REVIEW GEOMETRY FINL EXM REVIEW I. MTHING reflexive. a(b + c) = ab + ac transitive. If a = b & b = c, then a = c. symmetric. If lies between and, then + =. substitution. If a = b, then b = a. distributive E.

More information

11-4 Areas of Regular Polygons and Composite Figures

11-4 Areas of Regular Polygons and Composite Figures 1. In the figure, square ABDC is inscribed in F. Identify the center, a radius, an apothem, and a central angle of the polygon. Then find the measure of a central angle. Center: point F, radius:, apothem:,

More information

Geometry Unit 7 (Textbook Chapter 9) Solving a right triangle: Find all missing sides and all missing angles

Geometry Unit 7 (Textbook Chapter 9) Solving a right triangle: Find all missing sides and all missing angles Geometry Unit 7 (Textbook Chapter 9) Name Objective 1: Right Triangles and Pythagorean Theorem In many geometry problems, it is necessary to find a missing side or a missing angle of a right triangle.

More information

Final Review Problems Geometry AC Name

Final Review Problems Geometry AC Name Final Review Problems Geometry Name SI GEOMETRY N TRINGLES 1. The measure of the angles of a triangle are x, 2x+6 and 3x-6. Find the measure of the angles. State the theorem(s) that support your equation.

More information

Identifying Triangles 5.5

Identifying Triangles 5.5 Identifying Triangles 5.5 Name Date Directions: Identify the name of each triangle below. If the triangle has more than one name, use all names. 1. 5. 2. 6. 3. 7. 4. 8. 47 Answer Key Pages 19 and 20 Name

More information

39 Symmetry of Plane Figures

39 Symmetry of Plane Figures 39 Symmetry of Plane Figures In this section, we are interested in the symmetric properties of plane figures. By a symmetry of a plane figure we mean a motion of the plane that moves the figure so that

More information

1) Find the circumference and area of a circle with diameter of 15.8 in? (7.GM.5)

1) Find the circumference and area of a circle with diameter of 15.8 in? (7.GM.5) 7.GM Unit 4 Practice Test 1) Find the circumference and area of a circle with diameter of 15.8 in? (7.GM.5) 2) What are the characteristics of each type of angle of adjacent, complementary, supplementary

More information

*1. Derive formulas for the area of right triangles and parallelograms by comparing with the area of rectangles.

*1. Derive formulas for the area of right triangles and parallelograms by comparing with the area of rectangles. Students: 1. Students understand and compute volumes and areas of simple objects. *1. Derive formulas for the area of right triangles and parallelograms by comparing with the area of rectangles. Review

More information

The measure of an arc is the measure of the central angle that intercepts it Therefore, the intercepted arc measures

The measure of an arc is the measure of the central angle that intercepts it Therefore, the intercepted arc measures 8.1 Name (print first and last) Per Date: 3/24 due 3/25 8.1 Circles: Arcs and Central Angles Geometry Regents 2013-2014 Ms. Lomac SLO: I can use definitions & theorems about points, lines, and planes to

More information

Working in 2 & 3 dimensions Revision Guide

Working in 2 & 3 dimensions Revision Guide Tips for Revising Working in 2 & 3 dimensions Make sure you know what you will be tested on. The main topics are listed below. The examples show you what to do. List the topics and plan a revision timetable.

More information

Chapters 4 and 5 Notes: Quadrilaterals and Similar Triangles

Chapters 4 and 5 Notes: Quadrilaterals and Similar Triangles Chapters 4 and 5 Notes: Quadrilaterals and Similar Triangles IMPORTANT TERMS AND DEFINITIONS parallelogram rectangle square rhombus A quadrilateral is a polygon that has four sides. A parallelogram is

More information

0810ge. Geometry Regents Exam 0810

0810ge. Geometry Regents Exam 0810 0810ge 1 In the diagram below, ABC XYZ. 3 In the diagram below, the vertices of DEF are the midpoints of the sides of equilateral triangle ABC, and the perimeter of ABC is 36 cm. Which two statements identify

More information

ABC is the triangle with vertices at points A, B and C

ABC is the triangle with vertices at points A, B and C Euclidean Geometry Review This is a brief review of Plane Euclidean Geometry - symbols, definitions, and theorems. Part I: The following are symbols commonly used in geometry: AB is the segment from the

More information

Angles that are between parallel lines, but on opposite sides of a transversal.

Angles that are between parallel lines, but on opposite sides of a transversal. GLOSSARY Appendix A Appendix A: Glossary Acute Angle An angle that measures less than 90. Acute Triangle Alternate Angles A triangle that has three acute angles. Angles that are between parallel lines,

More information

1.1. Building Blocks of Geometry EXAMPLE. Solution a. P is the midpoint of both AB and CD. Q is the midpoint of GH. CONDENSED

1.1. Building Blocks of Geometry EXAMPLE. Solution a. P is the midpoint of both AB and CD. Q is the midpoint of GH. CONDENSED CONDENSED LESSON 1.1 Building Blocks of Geometry In this lesson you will Learn about points, lines, and planes and how to represent them Learn definitions of collinear, coplanar, line segment, congruent

More information

Honors Geometry Final Exam Study Guide

Honors Geometry Final Exam Study Guide 2011-2012 Honors Geometry Final Exam Study Guide Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. In each pair of triangles, parts are congruent as marked.

More information

Geometry Vocabulary. Created by Dani Krejci referencing:

Geometry Vocabulary. Created by Dani Krejci referencing: Geometry Vocabulary Created by Dani Krejci referencing: http://mrsdell.org/geometry/vocabulary.html point An exact location in space, usually represented by a dot. A This is point A. line A straight path

More information

Chapter 7 Quiz. (1.) Which type of unit can be used to measure the area of a region centimeter, square centimeter, or cubic centimeter?

Chapter 7 Quiz. (1.) Which type of unit can be used to measure the area of a region centimeter, square centimeter, or cubic centimeter? Chapter Quiz Section.1 Area and Initial Postulates (1.) Which type of unit can be used to measure the area of a region centimeter, square centimeter, or cubic centimeter? (.) TRUE or FALSE: If two plane

More information

Geometry Unit 1. Basics of Geometry

Geometry Unit 1. Basics of Geometry Geometry Unit 1 Basics of Geometry Using inductive reasoning - Looking for patterns and making conjectures is part of a process called inductive reasoning Conjecture- an unproven statement that is based

More information

Study Guide and Review

Study Guide and Review Fill in the blank in each sentence with the vocabulary term that best completes the sentence. 1. A is a flat surface made up of points that extends infinitely in all directions. A plane is a flat surface

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Student Name:

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Student Name: GEOMETRY The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY Thursday, June 17, 2010 1:15 to 4:15 p.m., only Student Name: School Name: Print your name and the name of your

More information

24HourAnswers.com. Online Homework. Focused Exercises for Math SAT. Skill Set 12: Geometry - 2D Figures and 3D Solids

24HourAnswers.com. Online Homework. Focused Exercises for Math SAT. Skill Set 12: Geometry - 2D Figures and 3D Solids 24HourAnsers.com Online Homeork Focused Exercises for Math SAT Skill Set 12: Geometry - 2D Figures and 3D Solids Many of the problems in this exercise set came from The College Board, riters of the SAT

More information

PERIMETERS AND AREAS

PERIMETERS AND AREAS PERIMETERS AND AREAS 1. PERIMETER OF POLYGONS The Perimeter of a polygon is the distance around the outside of the polygon. It is the sum of the lengths of all the sides. Examples: The perimeter of this

More information

Geometry Honors: Extending 2 Dimensions into 3 Dimensions. Unit Overview. Student Focus. Semester 2, Unit 5: Activity 30. Resources: Online Resources:

Geometry Honors: Extending 2 Dimensions into 3 Dimensions. Unit Overview. Student Focus. Semester 2, Unit 5: Activity 30. Resources: Online Resources: Geometry Honors: Extending 2 Dimensions into 3 Dimensions Semester 2, Unit 5: Activity 30 Resources: SpringBoard- Geometry Online Resources: Geometry Springboard Text Unit Overview In this unit students

More information

Student Name: Teacher: Date: District: Miami-Dade County Public Schools. Assessment: 9_12 Mathematics Geometry Exam 1

Student Name: Teacher: Date: District: Miami-Dade County Public Schools. Assessment: 9_12 Mathematics Geometry Exam 1 Student Name: Teacher: Date: District: Miami-Dade County Public Schools Assessment: 9_12 Mathematics Geometry Exam 1 Description: GEO Topic 1 Test: Tools of Geometry Form: 201 1. A student followed the

More information

100 Math Facts 6 th Grade

100 Math Facts 6 th Grade 100 Math Facts 6 th Grade Name 1. SUM: What is the answer to an addition problem called? (N. 2.1) 2. DIFFERENCE: What is the answer to a subtraction problem called? (N. 2.1) 3. PRODUCT: What is the answer

More information

**The Ruler Postulate guarantees that you can measure any segment. **The Protractor Postulate guarantees that you can measure any angle.

**The Ruler Postulate guarantees that you can measure any segment. **The Protractor Postulate guarantees that you can measure any angle. Geometry Week 7 Sec 4.2 to 4.5 section 4.2 **The Ruler Postulate guarantees that you can measure any segment. **The Protractor Postulate guarantees that you can measure any angle. Protractor Postulate:

More information

INFORMATION FOR TEACHERS

INFORMATION FOR TEACHERS INFORMATION FOR TEACHERS The math behind DragonBox Elements - explore the elements of geometry - Includes exercises and topics for discussion General information DragonBox Elements Teaches geometry through

More information

56 questions (multiple choice, check all that apply, and fill in the blank) The exam is worth 224 points.

56 questions (multiple choice, check all that apply, and fill in the blank) The exam is worth 224 points. 6.1.1 Review: Semester Review Study Sheet Geometry Core Sem 2 (S2495808) Semester Exam Preparation Look back at the unit quizzes and diagnostics. Use the unit quizzes and diagnostics to determine which

More information

3. If AC = 12, CD = 9 and BE = 3, find the area of trapezoid BCDE. (Mathcounts Handbooks)

3. If AC = 12, CD = 9 and BE = 3, find the area of trapezoid BCDE. (Mathcounts Handbooks) EXERCISES: Triangles 1 1. The perimeter of an equilateral triangle is units. How many units are in the length 27 of one side? (Mathcounts Competitions) 2. In the figure shown, AC = 4, CE = 5, DE = 3, and

More information

Surface Area of Rectangular & Right Prisms Surface Area of Pyramids. Geometry

Surface Area of Rectangular & Right Prisms Surface Area of Pyramids. Geometry Surface Area of Rectangular & Right Prisms Surface Area of Pyramids Geometry Finding the surface area of a prism A prism is a rectangular solid with two congruent faces, called bases, that lie in parallel

More information

Geometry Unit 6 Areas and Perimeters

Geometry Unit 6 Areas and Perimeters Geometry Unit 6 Areas and Perimeters Name Lesson 8.1: Areas of Rectangle (and Square) and Parallelograms How do we measure areas? Area is measured in square units. The type of the square unit you choose

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Thursday, August 13, 2015 8:30 to 11:30 a.m., only.

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Thursday, August 13, 2015 8:30 to 11:30 a.m., only. GEOMETRY The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY Thursday, August 13, 2015 8:30 to 11:30 a.m., only Student Name: School Name: The possession or use of any communications

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Wednesday, June 19, :15 a.m. to 12:15 p.m., only.

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Wednesday, June 19, :15 a.m. to 12:15 p.m., only. GEOMETRY The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY Wednesday, June 19, 2013 9:15 a.m. to 12:15 p.m., only Student Name: School Name: The possession or use of any

More information

of surface, 569-571, 576-577, 578-581 of triangle, 548 Associative Property of addition, 12, 331 of multiplication, 18, 433

of surface, 569-571, 576-577, 578-581 of triangle, 548 Associative Property of addition, 12, 331 of multiplication, 18, 433 Absolute Value and arithmetic, 730-733 defined, 730 Acute angle, 477 Acute triangle, 497 Addend, 12 Addition associative property of, (see Commutative Property) carrying in, 11, 92 commutative property

More information

Coordinate Algebra 1- Common Core Test -1. Diagnostic. Test. Revised 12/5/13 1:19 pm

Coordinate Algebra 1- Common Core Test -1. Diagnostic. Test. Revised 12/5/13 1:19 pm Coordinate Algebra 1- Common Core Test -1 Diagnostic Test Revised 12/5/13 1:19 pm 1. A B C is a dilation of triangle ABC by a scale factor of ½. The dilation is centered at the point ( 5, 5). Which statement

More information

Geometry Review. Here are some formulas and concepts that you will need to review before working on the practice exam.

Geometry Review. Here are some formulas and concepts that you will need to review before working on the practice exam. Geometry Review Here are some formulas and concepts that you will need to review before working on the practice eam. Triangles o Perimeter or the distance around the triangle is found by adding all of

More information

Geometry Regents Review

Geometry Regents Review Name: Class: Date: Geometry Regents Review Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. If MNP VWX and PM is the shortest side of MNP, what is the shortest

More information

1. An isosceles trapezoid does not have perpendicular diagonals, and a rectangle and a rhombus are both parallelograms.

1. An isosceles trapezoid does not have perpendicular diagonals, and a rectangle and a rhombus are both parallelograms. Quadrilaterals - Answers 1. A 2. C 3. A 4. C 5. C 6. B 7. B 8. B 9. B 10. C 11. D 12. B 13. A 14. C 15. D Quadrilaterals - Explanations 1. An isosceles trapezoid does not have perpendicular diagonals,

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Student Name:

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Student Name: GEOMETRY The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY Wednesday, August 18, 2010 8:30 to 11:30 a.m., only Student Name: School Name: Print your name and the name of

More information

Overview Mathematical Practices Congruence

Overview Mathematical Practices Congruence Overview Mathematical Practices Congruence 1. Make sense of problems and persevere in Experiment with transformations in the plane. solving them. Understand congruence in terms of rigid motions. 2. Reason

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Thursday, August 13, 2009 8:30 to 11:30 a.m., only.

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Thursday, August 13, 2009 8:30 to 11:30 a.m., only. GEOMETRY The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY Thursday, August 13, 2009 8:30 to 11:30 a.m., only Student Name: School Name: Print your name and the name of your

More information

12-6 Surface Area and Volumes of Spheres. Find the surface area of each sphere or hemisphere. Round to the nearest tenth. SOLUTION: ANSWER: 1017.

12-6 Surface Area and Volumes of Spheres. Find the surface area of each sphere or hemisphere. Round to the nearest tenth. SOLUTION: ANSWER: 1017. Find the surface area of each sphere or hemisphere. Round to the nearest tenth. 3. sphere: area of great circle = 36π yd 2 We know that the area of a great circle is r.. Find 1. Now find the surface area.

More information

CSU Fresno Problem Solving Session. Geometry, 17 March 2012

CSU Fresno Problem Solving Session. Geometry, 17 March 2012 CSU Fresno Problem Solving Session Problem Solving Sessions website: http://zimmer.csufresno.edu/ mnogin/mfd-prep.html Math Field Day date: Saturday, April 21, 2012 Math Field Day website: http://www.csufresno.edu/math/news

More information

Math 531, Exam 1 Information.

Math 531, Exam 1 Information. Math 531, Exam 1 Information. 9/21/11, LC 310, 9:05-9:55. Exam 1 will be based on: Sections 1A - 1F. The corresponding assigned homework problems (see http://www.math.sc.edu/ boylan/sccourses/531fa11/531.html)

More information

Curriculum Map by Block Geometry Mapping for Math Block Testing 2007-2008. August 20 to August 24 Review concepts from previous grades.

Curriculum Map by Block Geometry Mapping for Math Block Testing 2007-2008. August 20 to August 24 Review concepts from previous grades. Curriculum Map by Geometry Mapping for Math Testing 2007-2008 Pre- s 1 August 20 to August 24 Review concepts from previous grades. August 27 to September 28 (Assessment to be completed by September 28)

More information

Review for Final - Geometry B

Review for Final - Geometry B Review for Final - Geometry B Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. A model is made of a car. The car is 4 meters long and the model is 7 centimeters

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Tuesday, August 13, 2013 8:30 to 11:30 a.m., only.

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY. Tuesday, August 13, 2013 8:30 to 11:30 a.m., only. GEOMETRY The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION GEOMETRY Tuesday, August 13, 2013 8:30 to 11:30 a.m., only Student Name: School Name: The possession or use of any communications

More information

10.4 Surface Area of Prisms, Cylinders, Pyramids, Cones, and Spheres. 10.4 Day 1 Warm-up

10.4 Surface Area of Prisms, Cylinders, Pyramids, Cones, and Spheres. 10.4 Day 1 Warm-up 10.4 Surface Area of Prisms, Cylinders, Pyramids, Cones, and Spheres 10.4 Day 1 Warm-up 1. Which identifies the figure? A rectangular pyramid B rectangular prism C cube D square pyramid 3. A polyhedron

More information

Winter 2016 Math 213 Final Exam. Points Possible. Subtotal 100. Total 100

Winter 2016 Math 213 Final Exam. Points Possible. Subtotal 100. Total 100 Winter 2016 Math 213 Final Exam Name Instructions: Show ALL work. Simplify wherever possible. Clearly indicate your final answer. Problem Number Points Possible Score 1 25 2 25 3 25 4 25 Subtotal 100 Extra

More information

3. Lengths and areas associated with the circle including such questions as: (i) What happens to the circumference if the radius length is doubled?

3. Lengths and areas associated with the circle including such questions as: (i) What happens to the circumference if the radius length is doubled? 1.06 Circle Connections Plan The first two pages of this document show a suggested sequence of teaching to emphasise the connections between synthetic geometry, co-ordinate geometry (which connects algebra

More information

http://www.castlelearning.com/review/teacher/assignmentprinting.aspx 5. 2 6. 2 1. 10 3. 70 2. 55 4. 180 7. 2 8. 4

http://www.castlelearning.com/review/teacher/assignmentprinting.aspx 5. 2 6. 2 1. 10 3. 70 2. 55 4. 180 7. 2 8. 4 of 9 1/28/2013 8:32 PM Teacher: Mr. Sime Name: 2 What is the slope of the graph of the equation y = 2x? 5. 2 If the ratio of the measures of corresponding sides of two similar triangles is 4:9, then the

More information

Geometry. Unit 6. Quadrilaterals. Unit 6

Geometry. Unit 6. Quadrilaterals. Unit 6 Geometry Quadrilaterals Properties of Polygons Formed by three or more consecutive segments. The segments form the sides of the polygon. Each side intersects two other sides at its endpoints. The intersections

More information

CHAPTER 8, GEOMETRY. 4. A circular cylinder has a circumference of 33 in. Use 22 as the approximate value of π and find the radius of this cylinder.

CHAPTER 8, GEOMETRY. 4. A circular cylinder has a circumference of 33 in. Use 22 as the approximate value of π and find the radius of this cylinder. TEST A CHAPTER 8, GEOMETRY 1. A rectangular plot of ground is to be enclosed with 180 yd of fencing. If the plot is twice as long as it is wide, what are its dimensions? 2. A 4 cm by 6 cm rectangle has

More information

Geometry of 2D Shapes

Geometry of 2D Shapes Name: Geometry of 2D Shapes Answer these questions in your class workbook: 1. Give the definitions of each of the following shapes and draw an example of each one: a) equilateral triangle b) isosceles

More information

Unit 3: Triangle Bisectors and Quadrilaterals

Unit 3: Triangle Bisectors and Quadrilaterals Unit 3: Triangle Bisectors and Quadrilaterals Unit Objectives Identify triangle bisectors Compare measurements of a triangle Utilize the triangle inequality theorem Classify Polygons Apply the properties

More information

A factor is a whole number that. Name 6 different quadrilaterals. The radius of a circle. What is an axis or a line of symmetry in a 2-D shape?

A factor is a whole number that. Name 6 different quadrilaterals. The radius of a circle. What is an axis or a line of symmetry in a 2-D shape? BOND HOW TO DO 11+ MATHS MATHS FACTS CARDS 1 2 3 4 A factor is a whole number that Name 6 different quadrilaterals. The radius of a circle is What is an axis or a line of symmetry in a 2-D shape? 5 6 7

More information

Geometry Credit Recovery

Geometry Credit Recovery Geometry Credit Recovery COURSE DESCRIPTION: This is a comprehensive course featuring geometric terms and processes, logic, and problem solving. Topics include parallel line and planes, congruent triangles,

More information

Area. Area Overview. Define: Area:

Area. Area Overview. Define: Area: Define: Area: Area Overview Kite: Parallelogram: Rectangle: Rhombus: Square: Trapezoid: Postulates/Theorems: Every closed region has an area. If closed figures are congruent, then their areas are equal.

More information

Sum of the interior angles of a n-sided Polygon = (n-2) 180

Sum of the interior angles of a n-sided Polygon = (n-2) 180 5.1 Interior angles of a polygon Sides 3 4 5 6 n Number of Triangles 1 Sum of interiorangles 180 Sum of the interior angles of a n-sided Polygon = (n-2) 180 What you need to know: How to use the formula

More information

Line. A straight path that continues forever in both directions.

Line. A straight path that continues forever in both directions. Geometry Vocabulary Line A straight path that continues forever in both directions. Endpoint A point that STOPS a line from continuing forever, it is a point at the end of a line segment or ray. Ray A

More information

Grade 4 - Module 4: Angle Measure and Plane Figures

Grade 4 - Module 4: Angle Measure and Plane Figures Grade 4 - Module 4: Angle Measure and Plane Figures Acute angle (angle with a measure of less than 90 degrees) Angle (union of two different rays sharing a common vertex) Complementary angles (two angles

More information

A. Areas of Parallelograms 1. If a parallelogram has an area of A square units, a base of b units, and a height of h units, then A = bh.

A. Areas of Parallelograms 1. If a parallelogram has an area of A square units, a base of b units, and a height of h units, then A = bh. Geometry - Areas of Parallelograms A. Areas of Parallelograms. If a parallelogram has an area of A square units, a base of b units, and a height of h units, then A = bh. A B Ex: See how VDFA V CGB so rectangle

More information

10.1 Areas of Quadrilaterals and triangles

10.1 Areas of Quadrilaterals and triangles 10.1 Areas of Quadrilaterals and triangles BASE AND HEIGHT MUST FORM A RIGHT ANGLE!! Draw the diagram, write the formula and SHOW YOUR WORK! FIND THE AREA OF THE FOLLOWING:. A rectangle with one side of

More information

Comprehensive Benchmark Assessment Series

Comprehensive Benchmark Assessment Series Test ID #1910631 Comprehensive Benchmark Assessment Series Instructions: It is time to begin. The scores of this test will help teachers plan lessons. Carefully, read each item in the test booklet. Select

More information

A. 32 cu ft B. 49 cu ft C. 57 cu ft D. 1,145 cu ft. F. 96 sq in. G. 136 sq in. H. 192 sq in. J. 272 sq in. 5 in

A. 32 cu ft B. 49 cu ft C. 57 cu ft D. 1,145 cu ft. F. 96 sq in. G. 136 sq in. H. 192 sq in. J. 272 sq in. 5 in 7.5 The student will a) describe volume and surface area of cylinders; b) solve practical problems involving the volume and surface area of rectangular prisms and cylinders; and c) describe how changing

More information

Mathematics 1. Lecture 5. Pattarawit Polpinit

Mathematics 1. Lecture 5. Pattarawit Polpinit Mathematics 1 Lecture 5 Pattarawit Polpinit Lecture Objective At the end of the lesson, the student is expected to be able to: familiarize with the use of Cartesian Coordinate System. determine the distance

More information

Georgia Online Formative Assessment Resource (GOFAR) AG geometry domain

Georgia Online Formative Assessment Resource (GOFAR) AG geometry domain AG geometry domain Name: Date: Copyright 2014 by Georgia Department of Education. Items shall not be used in a third party system or displayed publicly. Page: (1 of 36 ) 1. Amy drew a circle graph to represent

More information

New York State Student Learning Objective: Regents Geometry

New York State Student Learning Objective: Regents Geometry New York State Student Learning Objective: Regents Geometry All SLOs MUST include the following basic components: Population These are the students assigned to the course section(s) in this SLO all students

More information