BA 275 Review Problems - Week 5 (10/23/06-10/27/06) CD Lessons: 48, 49, 50, 51, 52 Textbook: pp

Size: px
Start display at page:

Download "BA 275 Review Problems - Week 5 (10/23/06-10/27/06) CD Lessons: 48, 49, 50, 51, 52 Textbook: pp. 380-394"

Transcription

1 BA 275 Review Problems - Week 5 (10/23/06-10/27/06) CD Lessons: 48, 49, 50, 51, 52 Textbook: pp Does vigorous exercise affect concentration? In general, the time needed for people to complete a certain paper and pencil maze follows a normal distribution, with a mean of 30 seconds and a standard deviation of three seconds. You wish to see if the mean time µ is changed by vigorous exercise, so you have a random sample of nine employees of your company (that you assume are representative of people in general) exercise vigorously for 30 minutes and then complete the maze. It takes them an average of x = 31.2 seconds to complete the maze. Use this information to test the hypotheses H0: µ = 30, Ha: µ 30 at the 1% significance level You conclude A) that H0 should be rejected. B) that H0 should not be rejected. C) that Ha should be accepted. D) this is a borderline case and no decision should be made. 2. An agricultural researcher plants 25 plots with a new variety of corn that is drought resistant and hence potentially more profitable. The average yield for these plots is x = 150 bushels per acre. Assume that the yield per acre for the new variety of corn follows a normal distribution with unknown mean µ and that a 95% confidence interval for µ is found to be 150 ± Which of the following is true? A) A test of the hypotheses H0: µ = 150, Ha: µ 150 would be rejected at the 0.05 level. B) A test of the hypotheses H0: µ = 150, Ha: µ > 150 would be rejected at the 0.05 level. C) A test of the hypotheses H0: µ = 160, Ha: µ 160 would be rejected at the 0.05 level. D) All the above. 3. A certain population follows a normal distribution with mean µ and standard deviation σ = 2.5. You collect data and test the hypotheses H0: µ = 1, Ha: µ 1. You obtain a P-value of Which of the following is true? A) A 95% confidence interval for µ will include the value 1. B) A 95% confidence interval for µ will include the value 0. C) A 99% confidence interval for µ will include the value 1. D) A 99% confidence interval for µ will include the value 0. Page 1

2 4. The mean area µ of the several thousand apartments in a new development is advertised to be 1250 square feet. A tenant group thinks that the apartments are smaller than advertised. They hire an engineer to measure a sample of apartments to test their suspicion. The appropriate null and alternative hypotheses, H0 and Ha, for µ are A) H0: µ = 1250 and Ha: µ B) H0: µ = 1250 and Ha: µ < C) H0: µ = 1250 and Ha: µ > D) not able to be specified without knowing the size of the sample used by the engineer. 5. In formulating hypotheses for a statistical test of significance, the null hypothesis is often A) a statement of no effect or no difference. B) the probability of observing the data you actually obtained. C) a statement that the data are all 0. D) Is the mean height for all adult American males between the ages of 18 and 21 now over 6 feet? If the population of all adult American males between the ages of 18 and 21 has mean height of µ feet and standard deviation σ feet, to answer this question one would test which of the following null and alternative hypotheses? A) H0: µ = 6 vs. Ha: µ > 6 B) H0: µ = 6 vs. Ha: µ < 6 C) H0: µ = 6 vs. Ha: µ 6 D) H0: µ = 6 vs. Ha: µ = 6 ± x, assuming our sample size is n. 7. In a statistical test of hypotheses, we say the data are statistically significant at level α if A) α = B) α is small. C) the P-value is less than α. D) the P-value is larger than α. Page 2

3 8. The nicotine content in cigarettes of a certain brand is normally distributed, with mean (in milligrams) µ and standard deviation σ = 0.1. The brand advertises that the mean nicotine content of its cigarettes is 1.5, but measurements on a random sample of 100 cigarettes of this brand give a mean of x = Is this evidence that the mean nicotine content is actually higher than advertised? To answer this, test the hypotheses H0: µ = 1.5, Ha: µ > 1.5 at the 5% significance level. You conclude A) that H0 should be rejected. B) that H0 should not be rejected. C) that Ha should be rejected. D) there is a 5% chance that the null hypothesis is true. 9. The level of calcium in the blood of healthy young adults follows a normal distribution with mean µ = 10 milligrams per deciliter and standard deviation σ = 0.4. A clinic measures the blood calcium of 100 healthy pregnant young women at their first visit for prenatal care. The mean of these 100 measurements is x = 9.8. Is this evidence that the mean calcium level in the population from which these women come is less than 10? To answer this, test the hypotheses H0: µ = 10, Ha: µ < 10. The P-value of your test is A) less than B) C) D) greater than We test the null hypothesis H0: µ = 10 and the alternative Ha: µ < 10, for a normal population with σ = 4. A random sample of 16 observations is drawn from the 1 population and we find the sample mean of these observations is = 12. The P-value is 3 closest to A) B) C) D) Page 3

4 11. In the last mayoral election in a large city, 47% of the adults over the age of 65 voted Republican. A researcher wishes to determine if the proportion of adults over the age of 65 in the city who plan to vote Republican in the next mayoral election has changed. Let p represent the proportion of the population of all adults over the age of 65 in the city who plan to vote Republican in the next presidential election. In terms of p, the researcher should test which of the following null and alternative hypotheses? A) H0: p = 0.47 vs. Ha: p > 0.47 B) H0: p = 0.47 vs. Ha: p 0.47 C) H0: p = 0.47 vs. Ha: p < 0.47 D) H0: p = 0.47 vs. Ha: p = 0.47 ± 0.03, because 0.03 is the margin of error for most polls. 12. Does vigorous exercise affect concentration? In general, the time needed for people to complete a certain paper and pencil maze follows a normal distribution, with a mean of 30 seconds and a standard deviation of three seconds. You wish to see if the mean time µ is changed by vigorous exercise, so you have a random sample of nine employees of your company (that you assume are representative of people in general) exercise vigorously for 30 minutes and then complete the maze. You compute the average time x that it takes these employees to complete the maze and test the hypotheses H0: µ = 30, Ha: µ 30. You find that the results are significant at the 5% level. You may also conclude A) the test would also be significant at the 10% level. B) the test would also be significant at the 1% level. C) both of the above. D) none of the above. Page 4

5 Answer Key 1. B 2. C 3. C 4. B 5. A 6. A 7. C 8. A 9. A 10. D 11. B 12. A Page 5

BA 275 Review Problems - Week 6 (10/30/06-11/3/06) CD Lessons: 53, 54, 55, 56 Textbook: pp. 394-398, 404-408, 410-420

BA 275 Review Problems - Week 6 (10/30/06-11/3/06) CD Lessons: 53, 54, 55, 56 Textbook: pp. 394-398, 404-408, 410-420 BA 275 Review Problems - Week 6 (10/30/06-11/3/06) CD Lessons: 53, 54, 55, 56 Textbook: pp. 394-398, 404-408, 410-420 1. Which of the following will increase the value of the power in a statistical test

More information

Name: Date: Use the following to answer questions 3-4:

Name: Date: Use the following to answer questions 3-4: Name: Date: 1. Determine whether each of the following statements is true or false. A) The margin of error for a 95% confidence interval for the mean increases as the sample size increases. B) The margin

More information

Basic Statistics Self Assessment Test

Basic Statistics Self Assessment Test Basic Statistics Self Assessment Test Professor Douglas H. Jones PAGE 1 A soda-dispensing machine fills 12-ounce cans of soda using a normal distribution with a mean of 12.1 ounces and a standard deviation

More information

Practice problems for Homework 12 - confidence intervals and hypothesis testing. Open the Homework Assignment 12 and solve the problems.

Practice problems for Homework 12 - confidence intervals and hypothesis testing. Open the Homework Assignment 12 and solve the problems. Practice problems for Homework 1 - confidence intervals and hypothesis testing. Read sections 10..3 and 10.3 of the text. Solve the practice problems below. Open the Homework Assignment 1 and solve the

More information

The alternative hypothesis,, is the statement that the parameter value somehow differs from that claimed by the null hypothesis. : 0.5 :>0.5 :<0.

The alternative hypothesis,, is the statement that the parameter value somehow differs from that claimed by the null hypothesis. : 0.5 :>0.5 :<0. Section 8.2-8.5 Null and Alternative Hypotheses... The null hypothesis,, is a statement that the value of a population parameter is equal to some claimed value. :=0.5 The alternative hypothesis,, is the

More information

HypoTesting. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

HypoTesting. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Name: Class: Date: HypoTesting Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. A Type II error is committed if we make: a. a correct decision when the

More information

Confidence Intervals (Review)

Confidence Intervals (Review) Intro to Hypothesis Tests Solutions STAT-UB.0103 Statistics for Business Control and Regression Models Confidence Intervals (Review) 1. Each year, construction contractors and equipment distributors from

More information

Hypothesis Testing Introduction

Hypothesis Testing Introduction Hypothesis Testing Introduction Hypothesis: A conjecture about the distribution of some random variables. For example, a claim about the value of a parameter of the statistical model. A hypothesis can

More information

Chapter 9, Part A Hypothesis Tests. Learning objectives

Chapter 9, Part A Hypothesis Tests. Learning objectives Chapter 9, Part A Hypothesis Tests Slide 1 Learning objectives 1. Understand how to develop Null and Alternative Hypotheses 2. Understand Type I and Type II Errors 3. Able to do hypothesis test about population

More information

Unit 26 Estimation with Confidence Intervals

Unit 26 Estimation with Confidence Intervals Unit 26 Estimation with Confidence Intervals Objectives: To see how confidence intervals are used to estimate a population proportion, a population mean, a difference in population proportions, or a difference

More information

7 Hypothesis testing - one sample tests

7 Hypothesis testing - one sample tests 7 Hypothesis testing - one sample tests 7.1 Introduction Definition 7.1 A hypothesis is a statement about a population parameter. Example A hypothesis might be that the mean age of students taking MAS113X

More information

Introduction to Hypothesis Testing. Point estimation and confidence intervals are useful statistical inference procedures.

Introduction to Hypothesis Testing. Point estimation and confidence intervals are useful statistical inference procedures. Introduction to Hypothesis Testing Point estimation and confidence intervals are useful statistical inference procedures. Another type of inference is used frequently used concerns tests of hypotheses.

More information

Hypothesis testing for µ:

Hypothesis testing for µ: University of California, Los Angeles Department of Statistics Statistics 13 Elements of a hypothesis test: Hypothesis testing Instructor: Nicolas Christou 1. Null hypothesis, H 0 (always =). 2. Alternative

More information

Third Midterm Exam (MATH1070 Spring 2012)

Third Midterm Exam (MATH1070 Spring 2012) Third Midterm Exam (MATH1070 Spring 2012) Instructions: This is a one hour exam. You can use a notesheet. Calculators are allowed, but other electronics are prohibited. 1. [40pts] Multiple Choice Problems

More information

HYPOTHESIS TESTING: POWER OF THE TEST

HYPOTHESIS TESTING: POWER OF THE TEST HYPOTHESIS TESTING: POWER OF THE TEST The first 6 steps of the 9-step test of hypothesis are called "the test". These steps are not dependent on the observed data values. When planning a research project,

More information

MATH 214 (NOTES) Math 214 Al Nosedal. Department of Mathematics Indiana University of Pennsylvania. MATH 214 (NOTES) p. 1/6

MATH 214 (NOTES) Math 214 Al Nosedal. Department of Mathematics Indiana University of Pennsylvania. MATH 214 (NOTES) p. 1/6 MATH 214 (NOTES) Math 214 Al Nosedal Department of Mathematics Indiana University of Pennsylvania MATH 214 (NOTES) p. 1/6 "Pepsi" problem A market research consultant hired by the Pepsi-Cola Co. is interested

More information

Chapter Additional: Standard Deviation and Chi- Square

Chapter Additional: Standard Deviation and Chi- Square Chapter Additional: Standard Deviation and Chi- Square Chapter Outline: 6.4 Confidence Intervals for the Standard Deviation 7.5 Hypothesis testing for Standard Deviation Section 6.4 Objectives Interpret

More information

Hypothesis Testing Introduction

Hypothesis Testing Introduction Hypothesis Testing Introduction Hypothesis: A conjecture about the distribution of some random variables. A hypothesis can be simple or composite. A simple hypothesis completely specifies the distribution.

More information

CHAPTER 11 SECTION 2: INTRODUCTION TO HYPOTHESIS TESTING

CHAPTER 11 SECTION 2: INTRODUCTION TO HYPOTHESIS TESTING CHAPTER 11 SECTION 2: INTRODUCTION TO HYPOTHESIS TESTING MULTIPLE CHOICE 56. In testing the hypotheses H 0 : µ = 50 vs. H 1 : µ 50, the following information is known: n = 64, = 53.5, and σ = 10. The standardized

More information

Chapter 8 Introduction to Hypothesis Testing

Chapter 8 Introduction to Hypothesis Testing Chapter 8 Student Lecture Notes 8-1 Chapter 8 Introduction to Hypothesis Testing Fall 26 Fundamentals of Business Statistics 1 Chapter Goals After completing this chapter, you should be able to: Formulate

More information

3.4 Statistical inference for 2 populations based on two samples

3.4 Statistical inference for 2 populations based on two samples 3.4 Statistical inference for 2 populations based on two samples Tests for a difference between two population means The first sample will be denoted as X 1, X 2,..., X m. The second sample will be denoted

More information

Experimental Design. Power and Sample Size Determination. Proportions. Proportions. Confidence Interval for p. The Binomial Test

Experimental Design. Power and Sample Size Determination. Proportions. Proportions. Confidence Interval for p. The Binomial Test Experimental Design Power and Sample Size Determination Bret Hanlon and Bret Larget Department of Statistics University of Wisconsin Madison November 3 8, 2011 To this point in the semester, we have largely

More information

Chapter 11-12 1 Review

Chapter 11-12 1 Review Chapter 11-12 Review Name 1. In formulating hypotheses for a statistical test of significance, the null hypothesis is often a statement of no effect or no difference. the probability of observing the data

More information

General Method: Difference of Means. 3. Calculate df: either Welch-Satterthwaite formula or simpler df = min(n 1, n 2 ) 1.

General Method: Difference of Means. 3. Calculate df: either Welch-Satterthwaite formula or simpler df = min(n 1, n 2 ) 1. General Method: Difference of Means 1. Calculate x 1, x 2, SE 1, SE 2. 2. Combined SE = SE1 2 + SE2 2. ASSUMES INDEPENDENT SAMPLES. 3. Calculate df: either Welch-Satterthwaite formula or simpler df = min(n

More information

Lecture 13 More on hypothesis testing

Lecture 13 More on hypothesis testing Lecture 13 More on hypothesis testing Thais Paiva STA 111 - Summer 2013 Term II July 22, 2013 1 / 27 Thais Paiva STA 111 - Summer 2013 Term II Lecture 13, 07/22/2013 Lecture Plan 1 Type I and type II error

More information

15.0 More Hypothesis Testing

15.0 More Hypothesis Testing 15.0 More Hypothesis Testing 1 Answer Questions Type I and Type II Error Power Calculation Bayesian Hypothesis Testing 15.1 Type I and Type II Error In the philosophy of hypothesis testing, the null hypothesis

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Sample Practice problems - chapter 12-1 and 2 proportions for inference - Z Distributions Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Provide

More information

Math 251, Review Questions for Test 3 Rough Answers

Math 251, Review Questions for Test 3 Rough Answers Math 251, Review Questions for Test 3 Rough Answers 1. (Review of some terminology from Section 7.1) In a state with 459,341 voters, a poll of 2300 voters finds that 45 percent support the Republican candidate,

More information

p1^ = 0.18 p2^ = 0.12 A) 0.150 B) 0.387 C) 0.300 D) 0.188 3) n 1 = 570 n 2 = 1992 x 1 = 143 x 2 = 550 A) 0.270 B) 0.541 C) 0.520 D) 0.

p1^ = 0.18 p2^ = 0.12 A) 0.150 B) 0.387 C) 0.300 D) 0.188 3) n 1 = 570 n 2 = 1992 x 1 = 143 x 2 = 550 A) 0.270 B) 0.541 C) 0.520 D) 0. Practice for chapter 9 and 10 Disclaimer: the actual exam does not mirror this. This is meant for practicing questions only. The actual exam in not multiple choice. Find the number of successes x suggested

More information

Chapter 7 - Practice Problems 1

Chapter 7 - Practice Problems 1 Chapter 7 - Practice Problems 1 SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Provide an appropriate response. 1) Define a point estimate. What is the

More information

12.5: CHI-SQUARE GOODNESS OF FIT TESTS

12.5: CHI-SQUARE GOODNESS OF FIT TESTS 125: Chi-Square Goodness of Fit Tests CD12-1 125: CHI-SQUARE GOODNESS OF FIT TESTS In this section, the χ 2 distribution is used for testing the goodness of fit of a set of data to a specific probability

More information

, has mean A) 0.3. B) the smaller of 0.8 and 0.5. C) 0.15. D) which cannot be determined without knowing the sample results.

, has mean A) 0.3. B) the smaller of 0.8 and 0.5. C) 0.15. D) which cannot be determined without knowing the sample results. BA 275 Review Problems - Week 9 (11/20/06-11/24/06) CD Lessons: 69, 70, 16-20 Textbook: pp. 520-528, 111-124, 133-141 An SRS of size 100 is taken from a population having proportion 0.8 of successes. An

More information

Independent t- Test (Comparing Two Means)

Independent t- Test (Comparing Two Means) Independent t- Test (Comparing Two Means) The objectives of this lesson are to learn: the definition/purpose of independent t-test when to use the independent t-test the use of SPSS to complete an independent

More information

Final Exam Practice Problem Answers

Final Exam Practice Problem Answers Final Exam Practice Problem Answers The following data set consists of data gathered from 77 popular breakfast cereals. The variables in the data set are as follows: Brand: The brand name of the cereal

More information

An Introduction to Statistics Course (ECOE 1302) Spring Semester 2011 Chapter 10- TWO-SAMPLE TESTS

An Introduction to Statistics Course (ECOE 1302) Spring Semester 2011 Chapter 10- TWO-SAMPLE TESTS The Islamic University of Gaza Faculty of Commerce Department of Economics and Political Sciences An Introduction to Statistics Course (ECOE 130) Spring Semester 011 Chapter 10- TWO-SAMPLE TESTS Practice

More information

Introduction to Hypothesis Testing. Hypothesis Testing. Step 1: State the Hypotheses

Introduction to Hypothesis Testing. Hypothesis Testing. Step 1: State the Hypotheses Introduction to Hypothesis Testing 1 Hypothesis Testing A hypothesis test is a statistical procedure that uses sample data to evaluate a hypothesis about a population Hypothesis is stated in terms of the

More information

STA 2023H Solutions for Practice Test 4

STA 2023H Solutions for Practice Test 4 1. Which statement is not true about confidence intervals? A. A confidence interval is an interval of values computed from sample data that is likely to include the true population value. B. An approximate

More information

Chapter 7 Review. Confidence Intervals. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Chapter 7 Review. Confidence Intervals. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chapter 7 Review Confidence Intervals MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Suppose that you wish to obtain a confidence interval for

More information

CHAPTER 9 HYPOTHESIS TESTING

CHAPTER 9 HYPOTHESIS TESTING CHAPTER 9 HYPOTHESIS TESTING The TI-83 Plus and TI-84 Plus fully support hypothesis testing. Use the key, then highlight TESTS. The options used in Chapter 9 are given on the two screens. TESTING A SINGLE

More information

9-3.4 Likelihood ratio test. Neyman-Pearson lemma

9-3.4 Likelihood ratio test. Neyman-Pearson lemma 9-3.4 Likelihood ratio test Neyman-Pearson lemma 9-1 Hypothesis Testing 9-1.1 Statistical Hypotheses Statistical hypothesis testing and confidence interval estimation of parameters are the fundamental

More information

Hypothesis Testing. Lecture 10

Hypothesis Testing. Lecture 10 Lecture 10 Hypothesis Testing A hypothesis is a conjecture about the distribution of some random variables. For example, a claim about the value of a parameter of the statistical model. There are two types

More information

A) 0.1554 B) 0.0557 C) 0.0750 D) 0.0777

A) 0.1554 B) 0.0557 C) 0.0750 D) 0.0777 Math 210 - Exam 4 - Sample Exam 1) What is the p-value for testing H1: µ < 90 if the test statistic is t=-1.592 and n=8? A) 0.1554 B) 0.0557 C) 0.0750 D) 0.0777 2) The owner of a football team claims that

More information

Module 2 Probability and Statistics

Module 2 Probability and Statistics Module 2 Probability and Statistics BASIC CONCEPTS Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The standard deviation of a standard normal distribution

More information

Hypothesis Testing --- One Mean

Hypothesis Testing --- One Mean Hypothesis Testing --- One Mean A hypothesis is simply a statement that something is true. Typically, there are two hypotheses in a hypothesis test: the null, and the alternative. Null Hypothesis The hypothesis

More information

Chapter 8 Hypothesis Testing Chapter 8 Hypothesis Testing 8-1 Overview 8-2 Basics of Hypothesis Testing

Chapter 8 Hypothesis Testing Chapter 8 Hypothesis Testing 8-1 Overview 8-2 Basics of Hypothesis Testing Chapter 8 Hypothesis Testing 1 Chapter 8 Hypothesis Testing 8-1 Overview 8-2 Basics of Hypothesis Testing 8-3 Testing a Claim About a Proportion 8-5 Testing a Claim About a Mean: s Not Known 8-6 Testing

More information

Stats Review Chapters 9-10

Stats Review Chapters 9-10 Stats Review Chapters 9-10 Created by Teri Johnson Math Coordinator, Mary Stangler Center for Academic Success Examples are taken from Statistics 4 E by Michael Sullivan, III And the corresponding Test

More information

Confidence Intervals and Hypothesis Testing

Confidence Intervals and Hypothesis Testing Name: Class: Date: Confidence Intervals and Hypothesis Testing Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The librarian at the Library of Congress

More information

9_1&9_2 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

9_1&9_2 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 9_1&9_2 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Express the null hypothesis. 1) Which could be the null hypothesis for the true proportion

More information

Unit 31 A Hypothesis Test about Correlation and Slope in a Simple Linear Regression

Unit 31 A Hypothesis Test about Correlation and Slope in a Simple Linear Regression Unit 31 A Hypothesis Test about Correlation and Slope in a Simple Linear Regression Objectives: To perform a hypothesis test concerning the slope of a least squares line To recognize that testing for a

More information

AMS 5 HYPOTHESIS TESTING

AMS 5 HYPOTHESIS TESTING AMS 5 HYPOTHESIS TESTING Hypothesis Testing Was it due to chance, or something else? Decide between two hypotheses that are mutually exclusive on the basis of evidence from observations. Test of Significance

More information

Name: Date: D) 3141 3168

Name: Date: D) 3141 3168 Name: Date: 1. A sample of 25 different payroll departments found that the employees worked an average of 310.3 days a year with a standard deviation of 23.8 days. What is the 90% confidence interval for

More information

Section 12.2, Lesson 3. What Can Go Wrong in Hypothesis Testing: The Two Types of Errors and Their Probabilities

Section 12.2, Lesson 3. What Can Go Wrong in Hypothesis Testing: The Two Types of Errors and Their Probabilities Today: Section 2.2, Lesson 3: What can go wrong with hypothesis testing Section 2.4: Hypothesis tests for difference in two proportions ANNOUNCEMENTS: No discussion today. Check your grades on eee and

More information

Hypothesis testing - Steps

Hypothesis testing - Steps Hypothesis testing - Steps Steps to do a two-tailed test of the hypothesis that β 1 0: 1. Set up the hypotheses: H 0 : β 1 = 0 H a : β 1 0. 2. Compute the test statistic: t = b 1 0 Std. error of b 1 =

More information

Chapter III. Testing Hypotheses

Chapter III. Testing Hypotheses Chapter III Testing Hypotheses R (Introduction) A statistical hypothesis is an assumption about a population parameter This assumption may or may not be true The best way to determine whether a statistical

More information

How to Conduct a Hypothesis Test

How to Conduct a Hypothesis Test How to Conduct a Hypothesis Test The idea of hypothesis testing is relatively straightforward. In various studies we observe certain events. We must ask, is the event due to chance alone, or is there some

More information

Null Hypothesis H 0. The null hypothesis (denoted by H 0

Null Hypothesis H 0. The null hypothesis (denoted by H 0 Hypothesis test In statistics, a hypothesis is a claim or statement about a property of a population. A hypothesis test (or test of significance) is a standard procedure for testing a claim about a property

More information

C. The null hypothesis is not rejected when the alternative hypothesis is true. A. population parameters.

C. The null hypothesis is not rejected when the alternative hypothesis is true. A. population parameters. Sample Multiple Choice Questions for the material since Midterm 2. Sample questions from Midterms and 2 are also representative of questions that may appear on the final exam.. A randomly selected sample

More information

STA218 Introduction to Hypothesis Testing

STA218 Introduction to Hypothesis Testing STA218 Introduction to Hypothesis Testing Al Nosedal. University of Toronto. Fall 2015 October 29, 2015 Who wants to be a millionaire? Let s say that one of you is invited to this popular show. As you

More information

E205 Final: Version B

E205 Final: Version B Name: Class: Date: E205 Final: Version B Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The owner of a local nightclub has recently surveyed a random

More information

Prob & Stats. Chapter 9 Review

Prob & Stats. Chapter 9 Review Chapter 9 Review Construct the indicated confidence interval for the difference between the two population means. Assume that the two samples are independent simple random samples selected from normally

More information

HYPOTHESIS TESTING (ONE SAMPLE) - CHAPTER 7 1. used confidence intervals to answer questions such as...

HYPOTHESIS TESTING (ONE SAMPLE) - CHAPTER 7 1. used confidence intervals to answer questions such as... HYPOTHESIS TESTING (ONE SAMPLE) - CHAPTER 7 1 PREVIOUSLY used confidence intervals to answer questions such as... You know that 0.25% of women have red/green color blindness. You conduct a study of men

More information

Homework 5 Solutions

Homework 5 Solutions Math 130 Assignment Chapter 18: 6, 10, 38 Chapter 19: 4, 6, 8, 10, 14, 16, 40 Chapter 20: 2, 4, 9 Chapter 18 Homework 5 Solutions 18.6] M&M s. The candy company claims that 10% of the M&M s it produces

More information

Chapter 7 Notes - Inference for Single Samples. You know already for a large sample, you can invoke the CLT so:

Chapter 7 Notes - Inference for Single Samples. You know already for a large sample, you can invoke the CLT so: Chapter 7 Notes - Inference for Single Samples You know already for a large sample, you can invoke the CLT so: X N(µ, ). Also for a large sample, you can replace an unknown σ by s. You know how to do a

More information

Hypothesis Testing. Bluman Chapter 8

Hypothesis Testing. Bluman Chapter 8 CHAPTER 8 Learning Objectives C H A P T E R E I G H T Hypothesis Testing 1 Outline 8-1 Steps in Traditional Method 8-2 z Test for a Mean 8-3 t Test for a Mean 8-4 z Test for a Proportion 8-5 2 Test for

More information

Wording of Final Conclusion. Slide 1

Wording of Final Conclusion. Slide 1 Wording of Final Conclusion Slide 1 8.3: Assumptions for Testing Slide 2 Claims About Population Means 1) The sample is a simple random sample. 2) The value of the population standard deviation σ is known

More information

MATH 10: Elementary Statistics and Probability Chapter 9: Hypothesis Testing with One Sample

MATH 10: Elementary Statistics and Probability Chapter 9: Hypothesis Testing with One Sample MATH 10: Elementary Statistics and Probability Chapter 9: Hypothesis Testing with One Sample Tony Pourmohamad Department of Mathematics De Anza College Spring 2015 Objectives By the end of this set of

More information

Sampling and Hypothesis Testing

Sampling and Hypothesis Testing Population and sample Sampling and Hypothesis Testing Allin Cottrell Population : an entire set of objects or units of observation of one sort or another. Sample : subset of a population. Parameter versus

More information

Review #2. Statistics

Review #2. Statistics Review #2 Statistics Find the mean of the given probability distribution. 1) x P(x) 0 0.19 1 0.37 2 0.16 3 0.26 4 0.02 A) 1.64 B) 1.45 C) 1.55 D) 1.74 2) The number of golf balls ordered by customers of

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. STT315 Practice Ch 5-7 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Solve the problem. 1) The length of time a traffic signal stays green (nicknamed

More information

HYPOTHESIS TESTING (ONE SAMPLE) - CHAPTER 7 1. used confidence intervals to answer questions such as...

HYPOTHESIS TESTING (ONE SAMPLE) - CHAPTER 7 1. used confidence intervals to answer questions such as... HYPOTHESIS TESTING (ONE SAMPLE) - CHAPTER 7 1 PREVIOUSLY used confidence intervals to answer questions such as... You know that 0.25% of women have red/green color blindness. You conduct a study of men

More information

3. There are three senior citizens in a room, ages 68, 70, and 72. If a seventy-year-old person enters the room, the

3. There are three senior citizens in a room, ages 68, 70, and 72. If a seventy-year-old person enters the room, the TMTA Statistics Exam 2011 1. Last month, the mean and standard deviation of the paychecks of 10 employees of a small company were $1250 and $150, respectively. This month, each one of the 10 employees

More information

1. What is the critical value for this 95% confidence interval? CV = z.025 = invnorm(0.025) = 1.96

1. What is the critical value for this 95% confidence interval? CV = z.025 = invnorm(0.025) = 1.96 1 Final Review 2 Review 2.1 CI 1-propZint Scenario 1 A TV manufacturer claims in its warranty brochure that in the past not more than 10 percent of its TV sets needed any repair during the first two years

More information

Lesson 1: Comparison of Population Means Part c: Comparison of Two- Means

Lesson 1: Comparison of Population Means Part c: Comparison of Two- Means Lesson : Comparison of Population Means Part c: Comparison of Two- Means Welcome to lesson c. This third lesson of lesson will discuss hypothesis testing for two independent means. Steps in Hypothesis

More information

Statistics 641 - EXAM II - 1999 through 2003

Statistics 641 - EXAM II - 1999 through 2003 Statistics 641 - EXAM II - 1999 through 2003 December 1, 1999 I. (40 points ) Place the letter of the best answer in the blank to the left of each question. (1) In testing H 0 : µ 5 vs H 1 : µ > 5, the

More information

Two-Sample T-Tests Assuming Equal Variance (Enter Means)

Two-Sample T-Tests Assuming Equal Variance (Enter Means) Chapter 4 Two-Sample T-Tests Assuming Equal Variance (Enter Means) Introduction This procedure provides sample size and power calculations for one- or two-sided two-sample t-tests when the variances of

More information

STAT 350 Practice Final Exam Solution (Spring 2015)

STAT 350 Practice Final Exam Solution (Spring 2015) PART 1: Multiple Choice Questions: 1) A study was conducted to compare five different training programs for improving endurance. Forty subjects were randomly divided into five groups of eight subjects

More information

Lecture 8 Hypothesis Testing

Lecture 8 Hypothesis Testing Lecture 8 Hypothesis Testing Fall 2013 Prof. Yao Xie, yao.xie@isye.gatech.edu H. Milton Stewart School of Industrial Systems & Engineering Georgia Tech Midterm 1 Score 46 students Highest score: 98 Lowest

More information

e = random error, assumed to be normally distributed with mean 0 and standard deviation σ

e = random error, assumed to be normally distributed with mean 0 and standard deviation σ 1 Linear Regression 1.1 Simple Linear Regression Model The linear regression model is applied if we want to model a numeric response variable and its dependency on at least one numeric factor variable.

More information

HYPOTHESIS TESTING AND TYPE I AND TYPE II ERROR

HYPOTHESIS TESTING AND TYPE I AND TYPE II ERROR HYPOTHESIS TESTING AND TYPE I AND TYPE II ERROR Hypothesis is a conjecture (an inferring) about one or more population parameters. Null Hypothesis (H 0 ) is a statement of no difference or no relationship

More information

Chapter 7 TEST OF HYPOTHESIS

Chapter 7 TEST OF HYPOTHESIS Chapter 7 TEST OF HYPOTHESIS In a certain perspective, we can view hypothesis testing just like a jury in a court trial. In a jury trial, the null hypothesis is similar to the jury making a decision of

More information

Chapter 7 - Practice Problems 2

Chapter 7 - Practice Problems 2 Chapter 7 - Practice Problems 2 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the requested value. 1) A researcher for a car insurance company

More information

Simple Linear Regression Inference

Simple Linear Regression Inference Simple Linear Regression Inference 1 Inference requirements The Normality assumption of the stochastic term e is needed for inference even if it is not a OLS requirement. Therefore we have: Interpretation

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Open book and note Calculator OK Multiple Choice 1 point each MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the mean for the given sample data.

More information

Point and Interval Estimates

Point and Interval Estimates Point and Interval Estimates Suppose we want to estimate a parameter, such as p or µ, based on a finite sample of data. There are two main methods: 1. Point estimate: Summarize the sample by a single number

More information

Two-Sample T-Tests Allowing Unequal Variance (Enter Difference)

Two-Sample T-Tests Allowing Unequal Variance (Enter Difference) Chapter 45 Two-Sample T-Tests Allowing Unequal Variance (Enter Difference) Introduction This procedure provides sample size and power calculations for one- or two-sided two-sample t-tests when no assumption

More information

HYPOTHESIS TESTING III: POPULATION PROPORTIONS, ETC.

HYPOTHESIS TESTING III: POPULATION PROPORTIONS, ETC. HYPOTHESIS TESTING III: POPULATION PROPORTIONS, ETC. HYPOTHESIS TESTS OF POPULATION PROPORTIONS Purpose: to determine whether the proportion in the population with some characteristic is or is not equal

More information

Extending Hypothesis Testing. p-values & confidence intervals

Extending Hypothesis Testing. p-values & confidence intervals Extending Hypothesis Testing p-values & confidence intervals So far: how to state a question in the form of two hypotheses (null and alternative), how to assess the data, how to answer the question by

More information

Chapter 16 Multiple Choice Questions (The answers are provided after the last question.)

Chapter 16 Multiple Choice Questions (The answers are provided after the last question.) Chapter 16 Multiple Choice Questions (The answers are provided after the last question.) 1. Which of the following symbols represents a population parameter? a. SD b. σ c. r d. 0 2. If you drew all possible

More information

AP Statistics Hypothesis Testing Chapter 9. Intro to Significance Tests

AP Statistics Hypothesis Testing Chapter 9. Intro to Significance Tests Intro to Significance Tests Name Hr For the following pairs, indicate whether they are legitimate hypotheses and why. 1. 2. 3. 4. For each situation, state the null and alternate hypothesis. (Define your

More information

Paired vs. 2 sample comparisons. Comparing means. Paired comparisons allow us to account for a lot of extraneous variation.

Paired vs. 2 sample comparisons. Comparing means. Paired comparisons allow us to account for a lot of extraneous variation. Comparing means! Tests with one categorical and one numerical variable Paired vs. sample comparisons! Goal: to compare the mean of a numerical variable for different groups. Paired comparisons allow us

More information

Chapter 1 Hypothesis Testing

Chapter 1 Hypothesis Testing Chapter 1 Hypothesis Testing Principles of Hypothesis Testing tests for one sample case 1 Statistical Hypotheses They are defined as assertion or conjecture about the parameter or parameters of a population,

More information

Name: (b) Find the minimum sample size you should use in order for your estimate to be within 0.03 of p when the confidence level is 95%.

Name: (b) Find the minimum sample size you should use in order for your estimate to be within 0.03 of p when the confidence level is 95%. Chapter 7-8 Exam Name: Answer the questions in the spaces provided. If you run out of room, show your work on a separate paper clearly numbered and attached to this exam. Please indicate which program

More information

5/31/2013. Chapter 8 Hypothesis Testing. Hypothesis Testing. Hypothesis Testing. Outline. Objectives. Objectives

5/31/2013. Chapter 8 Hypothesis Testing. Hypothesis Testing. Hypothesis Testing. Outline. Objectives. Objectives C H 8A P T E R Outline 8 1 Steps in Traditional Method 8 2 z Test for a Mean 8 3 t Test for a Mean 8 4 z Test for a Proportion 8 6 Confidence Intervals and Copyright 2013 The McGraw Hill Companies, Inc.

More information

Chapter 9: Hypothesis Testing Sections

Chapter 9: Hypothesis Testing Sections Chapter 9: Hypothesis Testing Sections - we are still here Skip: 9.2 Testing Simple Hypotheses Skip: 9.3 Uniformly Most Powerful Tests Skip: 9.4 Two-Sided Alternatives 9.5 The t Test 9.6 Comparing the

More information

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Ch. 10 Chi SquareTests and the F-Distribution 10.1 Goodness of Fit 1 Find Expected Frequencies Provide an appropriate response. 1) The frequency distribution shows the ages for a sample of 100 employees.

More information

ANOVA - Analysis of Variance

ANOVA - Analysis of Variance ANOVA - Analysis of Variance ANOVA - Analysis of Variance Extends independent-samples t test Compares the means of groups of independent observations Don t be fooled by the name. ANOVA does not compare

More information

Good luck! BUSINESS STATISTICS FINAL EXAM INSTRUCTIONS. Name:

Good luck! BUSINESS STATISTICS FINAL EXAM INSTRUCTIONS. Name: Glo bal Leadership M BA BUSINESS STATISTICS FINAL EXAM Name: INSTRUCTIONS 1. Do not open this exam until instructed to do so. 2. Be sure to fill in your name before starting the exam. 3. You have two hours

More information

The Goodness-of-Fit Test

The Goodness-of-Fit Test on the Lecture 49 Section 14.3 Hampden-Sydney College Tue, Apr 21, 2009 Outline 1 on the 2 3 on the 4 5 Hypotheses on the (Steps 1 and 2) (1) H 0 : H 1 : H 0 is false. (2) α = 0.05. p 1 = 0.24 p 2 = 0.20

More information

The Normal distribution

The Normal distribution The Normal distribution The normal probability distribution is the most common model for relative frequencies of a quantitative variable. Bell-shaped and described by the function f(y) = 1 2σ π e{ 1 2σ

More information

General Procedure for Hypothesis Test. Five types of statistical analysis. 1. Formulate H 1 and H 0. General Procedure for Hypothesis Test

General Procedure for Hypothesis Test. Five types of statistical analysis. 1. Formulate H 1 and H 0. General Procedure for Hypothesis Test Five types of statistical analysis General Procedure for Hypothesis Test Descriptive Inferential Differences Associative Predictive What are the characteristics of the respondents? What are the characteristics

More information