Chapter 7 Review. Confidence Intervals. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Size: px
Start display at page:

Download "Chapter 7 Review. Confidence Intervals. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question."

Transcription

1 Chapter 7 Review Confidence Intervals MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Suppose that you wish to obtain a confidence interval for a population mean. Under the conditions described below, should you use the z-interval procedure, the t-interval procedure, or neither? 1) - The population is far from being normally distributed. - the sample size is large. A) t-interval procedure B) Neither C) z-interval procedure 2) Suppose that you wish to obtain a confidence interval for a population mean. Under the conditions described below, should you use the z-interval procedure, the t-interval procedure, or neither? 2) - The population standard deviation is unknown. - The population is normally distributed. - The sample size is small. A) z-interval procedure B) Neither C) t-interval procedure Determine the critical value zα/2 that corresponds to the given level of confidence. 3) 88% A) B) 0.81 C) 1.21 D) ) Solve the problem. 4) What is zα/2 when α = 0.05? A) B) C) 2.33 D) ) 5) Find zα/2 for the given value of α. α = 0.14 A) 0.14 B) 1.48 C) 1.08 D) ) Find the t-value. 6) Find the critical t-value tα/2 that corresponds to 95% confidence and n = 16. A) B) C) D) ) 7) Find the critical t-value tα/2 that corresponds to 90% confidence and n = 15. A) B) C) D) ) 1

2 Solve the problem. 8) A 90% confidence interval for the average salary of all CEOs in the electronics industry was constructed using the results of a random survey of 45 CEOs. The interval was ($139,048, $154,144). Give a practical interpretation of the interval. A) We are 90% confident that the mean salary of all CEOs in the electronics industry falls in the interval $139,048 to $154,144. B) 90% of all CEOs in the electronics industry have salaries that fall between $139,048 to $154,144. C) 90% of the sampled CEOs have salaries that fell in the interval $139,048 to $154,144. D) We are 90% confident that the mean salary of the sampled CEOs falls in the interval $139,048 to $154,144. 8) 9) A retired statistician was interested in determining the average cost of a $200, term life insurance policy for a 60-year-old male non-smoker. He randomly sampled 65 subjects (60-year-old male non-smokers) and constructed the following 95 percent confidence interval for the mean cost of the term life insurance: ($850.00, $ ). State the appropriate interpretation for this confidence interval. Note that all answers begin with "We are 95 percent confidence that " A) The average term life insurance costs for all 60-year-old male non-smokers falls between $ and $ B) The average term life insurance cost for sampled 65 subjects falls between $ and $ C) The term life insurance cost of the retired statistician's insurance policy falls between $ and $ D) The term life insurance cost for all 60-year-old male non-smokers' insurance policies falls between $ and $ ) 10) A marketing research company is estimating the average total compensation of CEOs in the service industry. Data were randomly collected from 18 CEOs and the 98% confidence interval for the mean was calculated to be ($2,181,260, $5,836,180). What additional assumption is necessary for this confidence interval to be valid? A) The distribution of the sample means is approximately normal. B) The population of total compensations of CEOs in the service industry is approximately normally distributed. C) The sample standard deviation is less than the degrees of freedom. D) None. The Central Limit Theorem applies. 10) 11) To help consumers assess the risks they are taking, the Food and Drug Administration (FDA) publishes the amount of nicotine found in all commercial brands of cigarettes. A new cigarette has recently been marketed. The FDA tests on this cigarette gave a mean nicotine content of 28.4 milligrams and standard deviation of 2.6 milligrams for a sample of n = 9 cigarettes. The FDA claims that the mean nicotine content exceeds 31.0 milligrams for this brand of cigarette, and their stated reliability is 90%. Do you agree? A) Yes, since the value 31.0 does fall in the 90% confidence interval. B) No, since the value 31.0 does not fall in the 90% confidence interval. C) Yes, since the value 31.0 does not fall in the 90% confidence interval. D) No, since the value 31.0 does fall in the 90% confidence interval. 11) 2

3 Solve the problem. 12) Fifteen SmartCars were randomly selected and the highway mileage of each was noted. The analysis yielded a mean of 47 miles per gallon and a standard deviation of 5 miles per gallon. Which of the following would represent a 90% confidence interval for the average highway mileage of all SmartCars? 12) A) 47 ± B) 47 ± C) 47 ± D) 47 ± Use the given degree of confidence and sample data to construct a confidence interval for the population mean μ. Assume that the population has a normal distribution. 13) n = 10, x = 9.8, s = 2.4, 95 percent A) 8.08 < μ < B) 8.11 < μ < C) 8.09 < μ < D) 8.41 < μ < ) 14) Thirty randomly selected students took the calculus final. If the sample mean was 92 and the standard deviation was 9.4, construct a 99 percent confidence interval for the mean score of all students. A) < μ < B) < μ < C) < μ < D) < μ < ) 15) The football coach randomly selected ten players and timed how long each player took to perform a certain drill. The times (in minutes) were: Determine a 95 percent confidence interval for the mean time for all players. A) < μ < 7.82 B) 7.82 < μ < C) 7.72 < μ < D) < μ < ) Find the confidence interval specified. Assume that the population is normally distributed. 16) A random sample of 30 households was selected from a particular neighborhood. The number of cars for each household is shown below. Estimate the mean number of cars per household for the population of households in this neighborhood. Give the 95% confidence interval. 16) A) 1 to 2 cars B) 1.5 to 1.9 cars C) 1.1 to 1.9 cars D) 1.3 to 1.7 cars SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Solve the problem. 17) To help consumers assess the risks they are taking, the Food and Drug Administration (FDA) publishes the amount of nicotine found in all commercial brands of cigarettes. A new cigarette has recently been marketed. The FDA tests on this cigarette yielded a mean nicotine content of 24.5 milligrams and standard deviation of 2.3 milligrams for a sample of n = 82 cigarettes. Find a 95% confidence interval for μ. 17) 18) Construct a 98% confidence interval for the population mean, μ. Assume the population has a normal distribution. A study of 14 car owners showed that their average repair bill was $192 with a standard deviation of $8. Round to the nearest cent. 18) 3

4 19) A local bank needs information concerning the savings account balances of its customers. A random sample of 15 accounts was checked. The mean balance was $ with a standard deviation of $ Find a 98% confidence interval for the true mean. Assume that the account balances are normally distributed. Round to the nearest cent. 19) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Solve the problem. 20) A marketing research company is estimating which of two soft drinks college students prefer. A random sample of 157 college students produced the following confidence interval for the proportion of college students who prefer drink A: (.344,.494). Is this a large enough sample for this analysis to work? A) Yes, since n = 157 (which is 30 or more). B) No. C) Yes, since both np^ 5 and n(1-p^) 5 D) It is impossible to say with the given information. 21) What type of car is more popular among college students, American or foreign? One hundred fifty-nine college students were randomly sampled and each was asked which type of car he or she prefers. A computer package was used to generate the printout below for the proportion of college students who prefer American automobiles. 20) 21) SAMPLE PROPORTION = SAMPLE SIZE = 159 Is the sample large enough for the interval to be valid? A) Yes, since both np^ 5 and n(1-p^) 5 B) No, the sample size should be at 10% of the population. C) No, the population of college students is not normally distributed. D) Yes, since n > ) What type of car is more popular among college students, American or foreign? One hundred fifty-nine college students were randomly sampled and each was asked which type of car he or she prefers. A computer package was used to generate the printout below of a 90% confidence interval for the proportion of college students who prefer American automobiles. 22) SAMPLE PROPORTION =.396 SAMPLE SIZE = 159 UPPER LIMIT =.460 LOWER LIMIT =.332 Based on the interval above, do you believe that 21% of all college students prefer American automobiles? A) No, and we are 90% confident of it. B) Yes, and we are 100 %sure of it. C) No, and we are 100% sure of it. D) Yes, and we are 90% confident of it. 4

5 SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. 23) A newspaper reports on the topics that teenagers most want to discuss with their parents. The findings, the results of a poll, showed that 46% would like more discussion about the family's financial situation, 37% would like to talk about school, and 30% would like to talk about religion. These and other percentages were based on a national sampling of 505 teenagers. Estimate the proportion of all teenagers who want more family discussions about religion. Use a 99% confidence level. 23) 24) A random sample of 50 employees of a large company was asked the question, "Do you participate in the company's stock purchase plan?" The answers are shown below. 24) yes no no yes no no yes yes no no no yes yes yes no yes no no yes yes no yes yes no yes yes no yes yes yes yes no no yes yes yes yes yes no yes no yes yes no yes yes yes yes yes yes Use a 90% confidence interval to estimate the proportion of employees who participate in the company's stock purchase plan. 25) A survey of 700 non-fatal accidents showed that 163 involved uninsured drivers. Construct a 99% confidence interval for the proportion of fatal accidents that involved uninsured drivers. Round to the nearest thousandth. 25) 26) In a survey of 10 musicians, 2 were found to be left-handed. Is it practical to construct the 90% confidence interval for the population proportion, p? Explain. 26) 27) A survey of 300 fatal accidents showed that 123 were alcohol related. Construct a 98% confidence interval for the proportion of fatal accidents that were alcohol related. 27) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 28) A survey of 2450 golfers showed that 281 of them are left-handed. Construct a 98% confidence interval for the proportion of golfers that are left-handed. A) (0.683, 0.712) B) (0.369, 0.451) C) (0.203, 0.293) D) (0.100, 0.130) 28) 5

6 Answer Key Testname: CH 7 CONFIDENCE INTERVALS REVIEW 1) C 2) C 3) A 4) D 5) B 6) D 7) B 8) A 9) A 10) B 11) B 12) B 13) A 14) B 15) C 16) C 17) For confidence coefficient.95, 1 - α =.95 α = =.05. α/2 =.05/2 =.025. zα/2 = z.025 = The 95% confidence interval is: x ± zα/2 s n = 24.5 ± ±.498 = (24.002, ) 18) ($186.33, $197.67) 19) ($513.17, $860.33) 20) C 21) A 22) A 23) For confidence coefficient.99, 1 - α =.99 α = =.01. α/2 =.01/2 =.005. zα/2 = z.005 = The 99% confidence interval for p is: p^ ± zα/2 p^q^ n.30 ± (.70) ± ) p^ = =.64; The confidence interval is.64 ± (.64)(.36).64 ± ) (0.192, 0.274) 26) It is not practical to find the confidence interval. It is necessary that np^(1 - p^) 10 to insure that the distribution of p^ be normal. (np^(1 - p^) = 1.6) 27) (0.344, 0.476) 28) D 6

Chapter 7 - Practice Problems 2

Chapter 7 - Practice Problems 2 Chapter 7 - Practice Problems 2 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the requested value. 1) A researcher for a car insurance company

More information

4) A researcher randomly selects and interviews fifty male and fifty female teachers. 4)

4) A researcher randomly selects and interviews fifty male and fifty female teachers. 4) THT # 4 STAT 2023 SPR'11 Due Wed. April 6 NO EXCEPTIONS Name SHOW ALL WORK ATTACHED Use the given data to construct a frequency distribution. 1) Kevin asked some of his friends how many hours they had

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. STT315 Practice Ch 5-7 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Solve the problem. 1) The length of time a traffic signal stays green (nicknamed

More information

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Part 3 Estimation Name SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Provide an appropriate response. 1) Explain the difference between descriptive

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. STATISTICS/GRACEY QUIZ 3 PRACTICE/CH. 7 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the indicated critical z value. 1) Find the value of

More information

1) What is the probability that the random variable has a value greater than 2? A) 0.750 B) 0.625 C) 0.875 D) 0.700

1) What is the probability that the random variable has a value greater than 2? A) 0.750 B) 0.625 C) 0.875 D) 0.700 Practice for Chapter 6 & 7 Math 227 This is merely an aid to help you study. The actual exam is not multiple choice nor is it limited to these types of questions. Using the following uniform density curve,

More information

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Practice for Chapter 9 and 10 The acutal exam differs. SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Find the number of successes x suggested by the

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam 4 review Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Provide an appropriate response. 1) Which of the following is not a characteristic

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. A) ±1.88 B) ±1.645 C) ±1.96 D) ±2.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. A) ±1.88 B) ±1.645 C) ±1.96 D) ±2. Ch. 6 Confidence Intervals 6.1 Confidence Intervals for the Mean (Large Samples) 1 Find a Critical Value 1) Find the critical value zc that corresponds to a 94% confidence level. A) ±1.88 B) ±1.645 C)

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. STATISTICS/GRACEY EXAM 3 PRACTICE/CH. 7-8 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the P-value for the indicated hypothesis test. 1) A

More information

Confidence Intervals

Confidence Intervals Section 6.1 75 Confidence Intervals Section 6.1 C H A P T E R 6 4 Example 4 (pg. 284) Constructing a Confidence Interval Enter the data from Example 1 on pg. 280 into L1. In this example, n > 0, so the

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Review Questions Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Solve the problem. 1) Which statement best describes a parameter? 1) A)

More information

Chapter 7 - Practice Problems 1

Chapter 7 - Practice Problems 1 Chapter 7 - Practice Problems 1 SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Provide an appropriate response. 1) Define a point estimate. What is the

More information

Business Statistics, 9e (Groebner/Shannon/Fry) Chapter 9 Introduction to Hypothesis Testing

Business Statistics, 9e (Groebner/Shannon/Fry) Chapter 9 Introduction to Hypothesis Testing Business Statistics, 9e (Groebner/Shannon/Fry) Chapter 9 Introduction to Hypothesis Testing 1) Hypothesis testing and confidence interval estimation are essentially two totally different statistical procedures

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Assume that a hypothesis test of the given claim will be conducted. Identify the type I

More information

Construct a scatterplot for the given data. 2) x Answer:

Construct a scatterplot for the given data. 2) x Answer: Review for Test 5 STA 2023 spr 2014 Name Given the linear correlation coefficient r and the sample size n, determine the critical values of r and use your finding to state whether or not the given r represents

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Use the given degree of confidence and sample data to construct a confidence interval for

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Open book and note Calculator OK Multiple Choice 1 point each MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the mean for the given sample data.

More information

p1^ = 0.18 p2^ = 0.12 A) 0.150 B) 0.387 C) 0.300 D) 0.188 3) n 1 = 570 n 2 = 1992 x 1 = 143 x 2 = 550 A) 0.270 B) 0.541 C) 0.520 D) 0.

p1^ = 0.18 p2^ = 0.12 A) 0.150 B) 0.387 C) 0.300 D) 0.188 3) n 1 = 570 n 2 = 1992 x 1 = 143 x 2 = 550 A) 0.270 B) 0.541 C) 0.520 D) 0. Practice for chapter 9 and 10 Disclaimer: the actual exam does not mirror this. This is meant for practicing questions only. The actual exam in not multiple choice. Find the number of successes x suggested

More information

Target Parameter: population mean, population proportion, population variance any parameter we are interested in estimating

Target Parameter: population mean, population proportion, population variance any parameter we are interested in estimating Topics: 1. Identifying and Estimating the Target Parameter 2. Confidence Interval for a Population Mean: Normal (z) Statistic 3. Confidence Interval for a Population Mean: Student s t-statistic 4. Large-Sample

More information

An Introduction to Statistics Course (ECOE 1302) Spring Semester 2011 Chapter 8 - CONFIDENCE INTERVAL ESTIMATION

An Introduction to Statistics Course (ECOE 1302) Spring Semester 2011 Chapter 8 - CONFIDENCE INTERVAL ESTIMATION The Islamic University of Gaza Faculty of Commerce Department of Economics and Political Sciences An Introduction to Statistics Course (ECOE 1302) Spring Semester 2011 Instructors: Dr. Samir Safi Chapter

More information

Chapter 8: Hypothesis Testing

Chapter 8: Hypothesis Testing Chapter 8: Hypothesis Testing Diana Pell Section 8.4: z Test for a Proportion Note: Recall that a proportion is the same as a percentage of the population. A hypothesis test involving a population proportion

More information

Practice problems for Homework 12 - confidence intervals and hypothesis testing. Open the Homework Assignment 12 and solve the problems.

Practice problems for Homework 12 - confidence intervals and hypothesis testing. Open the Homework Assignment 12 and solve the problems. Practice problems for Homework 1 - confidence intervals and hypothesis testing. Read sections 10..3 and 10.3 of the text. Solve the practice problems below. Open the Homework Assignment 1 and solve the

More information

4) The role of the sample mean in a confidence interval estimate for the population mean is to: 4)

4) The role of the sample mean in a confidence interval estimate for the population mean is to: 4) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Assume that the change in daily closing prices for stocks on the New York Stock Exchange is a random

More information

1) The table lists the smoking habits of a group of college students. Answer: 0.218

1) The table lists the smoking habits of a group of college students. Answer: 0.218 FINAL EXAM REVIEW Name ) The table lists the smoking habits of a group of college students. Sex Non-smoker Regular Smoker Heavy Smoker Total Man 5 52 5 92 Woman 8 2 2 220 Total 22 2 If a student is chosen

More information

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Math 13 Unit 3 Review Name SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Provide an appropriate response. 1) Find the critical value zc that corresponds

More information

Bio-Statistics. Confidence Intervals

Bio-Statistics. Confidence Intervals () Confidence Intervals Dr. Ayman Eldeib Estimation The purpose of statistics is to permit the user to make an inference about a population based on information contained in a sample. Populations are characterized

More information

5) The table below describes the smoking habits of a group of asthma sufferers. two way table ( ( cell cell ) (cell cell) (cell cell) )

5) The table below describes the smoking habits of a group of asthma sufferers. two way table ( ( cell cell ) (cell cell) (cell cell) ) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Determine which score corresponds to the higher relative position. 1) Which score has a better relative

More information

Measures of Variation. Example 3 18

Measures of Variation. Example 3 18 3 3 Measures of Variation In statistics, in order to describe the data set accurately, statisticians must know more than the measures of central tendency. Consider the following example. Example 3 18 Objective

More information

Math 251, Review Questions for Test 3 Rough Answers

Math 251, Review Questions for Test 3 Rough Answers Math 251, Review Questions for Test 3 Rough Answers 1. (Review of some terminology from Section 7.1) In a state with 459,341 voters, a poll of 2300 voters finds that 45 percent support the Republican candidate,

More information

BA 275 Review Problems - Week 5 (10/23/06-10/27/06) CD Lessons: 48, 49, 50, 51, 52 Textbook: pp. 380-394

BA 275 Review Problems - Week 5 (10/23/06-10/27/06) CD Lessons: 48, 49, 50, 51, 52 Textbook: pp. 380-394 BA 275 Review Problems - Week 5 (10/23/06-10/27/06) CD Lessons: 48, 49, 50, 51, 52 Textbook: pp. 380-394 1. Does vigorous exercise affect concentration? In general, the time needed for people to complete

More information

Dawson College - Fall 2004 Mathematics Department

Dawson College - Fall 2004 Mathematics Department Dawson College - Fall 2004 Mathematics Department Final Examination Statistics (201-257-DW) No. Score Out of 1 8 2 10 3 8 Date: Thursday, December 16, 2004 Time: 9:30 12:30 Instructors: Kourosh A. Zarabi

More information

Name: Date: D) 3141 3168

Name: Date: D) 3141 3168 Name: Date: 1. A sample of 25 different payroll departments found that the employees worked an average of 310.3 days a year with a standard deviation of 23.8 days. What is the 90% confidence interval for

More information

Hypothesis Testing. Bluman Chapter 8

Hypothesis Testing. Bluman Chapter 8 CHAPTER 8 Learning Objectives C H A P T E R E I G H T Hypothesis Testing 1 Outline 8-1 Steps in Traditional Method 8-2 z Test for a Mean 8-3 t Test for a Mean 8-4 z Test for a Proportion 8-5 2 Test for

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Sample Final Exam Spring 2008 DeMaio Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Use the given degree of confidence and sample data to construct

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Statistics: Test 3 Review Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the indicated critical z value. 1) Find the critical value zα/2

More information

HypoTesting. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

HypoTesting. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Name: Class: Date: HypoTesting Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. A Type II error is committed if we make: a. a correct decision when the

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Sample Final II Math 1107 DeMaio Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Use the given degree of confidence and sample data to construct

More information

Statistics Final Exam Review MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Statistics Final Exam Review MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Statistics Final Exam Review Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Assume that X has a normal distribution, and find the indicated

More information

7 Hypothesis testing - one sample tests

7 Hypothesis testing - one sample tests 7 Hypothesis testing - one sample tests 7.1 Introduction Definition 7.1 A hypothesis is a statement about a population parameter. Example A hypothesis might be that the mean age of students taking MAS113X

More information

CONFIDENCE INTERVALS I

CONFIDENCE INTERVALS I CONFIDENCE INTERVALS I ESTIMATION: the sample mean Gx is an estimate of the population mean µ point of sampling is to obtain estimates of population values Example: for 55 students in Section 105, 45 of

More information

Sample Exam #2 Elementary Statistics

Sample Exam #2 Elementary Statistics Sample Exam #2 Elementary Statistics 1. If X has a binomial distribution with 20 trials and a mean of 5, then the success probability p is A. 0.25 B. 0.50 C. 0.75 D. not known without taking a sample.

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Final Exam Review MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A researcher for an airline interviews all of the passengers on five randomly

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. STATISTICS/GRACEY EXAM 3 PRACTICE/CH. 8-9 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the P-value for the indicated hypothesis test. 1) A

More information

D) A 95% confidence interval for is B) A 95% confidence interval for is. C) A 95% confidence interval for is

D) A 95% confidence interval for is B) A 95% confidence interval for is. C) A 95% confidence interval for is Review MULTIPLE CHOICE 1. USA Today reported that speed skater Bonnie Blair had "won the USA s heart, " according to a USA Today/CNN/Gallup poll conducted on the final Thursday of the 1994 Winter Olympics.

More information

The binomial parameter of success is defined as the number of successes divided by the number of trails; x / n.

The binomial parameter of success is defined as the number of successes divided by the number of trails; x / n. Statistics Chapter 9 - Part B Binomial Probability of Success Name: Set: Inferences About the Binomial Probability of Success. The binomial parameter of success is defined as the number of successes divided

More information

Sampling Distributions. The sampling distribution of a sample function, say x, calculated from a random

Sampling Distributions. The sampling distribution of a sample function, say x, calculated from a random Sampling Distributions The sampling distribution of a sample function, say x, calculated from a random sample of size n is simply the probability distribution of x (obtained from all possible samples of

More information

Math 140 (4,5,6) Sample Exam II Fall 2011

Math 140 (4,5,6) Sample Exam II Fall 2011 Math 140 (4,5,6) Sample Exam II Fall 2011 Provide an appropriate response. 1) In a sample of 10 randomly selected employees, it was found that their mean height was 63.4 inches. From previous studies,

More information

Lesson 17: Margin of Error When Estimating a Population Proportion

Lesson 17: Margin of Error When Estimating a Population Proportion Margin of Error When Estimating a Population Proportion Classwork In this lesson, you will find and interpret the standard deviation of a simulated distribution for a sample proportion and use this information

More information

Find the margin of error for the given confidence interval.

Find the margin of error for the given confidence interval. Practice Chapters 19-25 Questions 1-45 are on Ch.19-23, and the last questions are on Ch.24 and 25. Practice also showing steps while building the intervals (finding critical z- or t-value, SE, ME and

More information

Case l: Watchdog, Inc: Keeping hospitals honest

Case l: Watchdog, Inc: Keeping hospitals honest Case l: Watchdog, Inc: Keeping hospitals honest Insurance companies hire independent firms like Watchdog, Inc to review their hospital bills. They pay Watchdog a percentage of the overcharges it finds.

More information

Review #2. Statistics

Review #2. Statistics Review #2 Statistics Find the mean of the given probability distribution. 1) x P(x) 0 0.19 1 0.37 2 0.16 3 0.26 4 0.02 A) 1.64 B) 1.45 C) 1.55 D) 1.74 2) The number of golf balls ordered by customers of

More information

Problems of Estimation

Problems of Estimation Problems of Estimation A common problem in statistics is to obtain information about the mean, µ, of a population. For example, we might want to know the mean age of people in the civilian labor force,

More information

Chapter 10: Estimating with Confidence

Chapter 10: Estimating with Confidence Key Vocabulary: confidence interval margin of error interval confidence level a level C confidence interval degrees of freedom standard error t distribution one-sample t statistic robust power upper p

More information

5.1 Identifying the Target Parameter

5.1 Identifying the Target Parameter University of California, Davis Department of Statistics Summer Session II Statistics 13 August 20, 2012 Date of latest update: August 20 Lecture 5: Estimation with Confidence intervals 5.1 Identifying

More information

Chapter 8 Interval Estimation

Chapter 8 Interval Estimation Chapter 8 Interval Estimation t Distribution The t distribution is a family of similar probability distributions. A specific t distribution depends on a parameter known as the. As the number of degrees

More information

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Practice Exam 3 Summer 2007 Sec 7.2, 7.4, 8.2, 8.3, 8.5 Name SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Provide an appropriate response. 1) Under

More information

UNIT-II SAMPLING DISTRIBUTION AND ESTIMATION

UNIT-II SAMPLING DISTRIBUTION AND ESTIMATION Sampling: Design and Procedures UNIT-II SAMPLING DISTRIBUTION AND ESTIMATION Non Probability Sampling Convenience Judgemental Sampling Techniques Simple Random Quota Snow Ball Systematic Probability Sampling

More information

Unit 5 Practice Test MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Unit 5 Practice Test MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Unit 5 Practice Test MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) We have calculated a 95% confidence interval and would prefer for our next

More information

Practice Exam 3 STCC204

Practice Exam 3 STCC204 Practice Exam 3 STCC204 Updated: 4/3/2002 The following are the types of questions you can expect on Exam 3. There are 24 questions on this practice exam, so it should give you a good indication of the

More information

9.2 Examples. Example 1

9.2 Examples. Example 1 9.2 Examples Example 1 A simple random sample of size n is drawn. The sample mean,, is found to be 19.2, and the sample standard deviation, s, is found to be 4.7. a) Construct a 95% confidence interval

More information

1. A variable that is related to either the response variable or the predictor variable or both, but which is excluded from the analysis is a

1. A variable that is related to either the response variable or the predictor variable or both, but which is excluded from the analysis is a 2013 Regional Exam Statistics For questions 1 through 25, mark your answer choice on the answer sheet provided. After completing items 1 through 25, answer each of the tiebreaker items in sequential order

More information

Chapter 8: Statistical Inference: Confidence Intervals. Section 8.1 What are Point and Interval Estimates of Population Parameters?

Chapter 8: Statistical Inference: Confidence Intervals. Section 8.1 What are Point and Interval Estimates of Population Parameters? Chapter 8: Statistical Inference: Confidence Intervals Section 8.1 What are Point and Interval Estimates of Population Parameters? Learning Objectives 1. Point Estimate and Interval Estimate 2. Properties

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the indicated probability. 1) You are dealt a hand of three cards, one at a time. Find

More information

Directions: You may use any calculator without a QWERTY keyboard. For all questions, NOTA represents none of the above answers is correct.

Directions: You may use any calculator without a QWERTY keyboard. For all questions, NOTA represents none of the above answers is correct. Directions: You may use any calculator without a QWERTY keyboard. For all questions, NOTA represents none of the above answers is correct. For questions 1 and 2, the top 14 speeds, in miles per hour, for

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the mean for the given sample data. 1) Bill kept track of the number of hours he spent

More information

1. What is the critical value for this 95% confidence interval? CV = z.025 = invnorm(0.025) = 1.96

1. What is the critical value for this 95% confidence interval? CV = z.025 = invnorm(0.025) = 1.96 1 Final Review 2 Review 2.1 CI 1-propZint Scenario 1 A TV manufacturer claims in its warranty brochure that in the past not more than 10 percent of its TV sets needed any repair during the first two years

More information

Hypothesis testing for µ:

Hypothesis testing for µ: University of California, Los Angeles Department of Statistics Statistics 13 Elements of a hypothesis test: Hypothesis testing Instructor: Nicolas Christou 1. Null hypothesis, H 0 (always =). 2. Alternative

More information

FINAL EXAM REVIEW - Fa 13

FINAL EXAM REVIEW - Fa 13 FINAL EXAM REVIEW - Fa 13 Determine which of the four levels of measurement (nominal, ordinal, interval, ratio) is most appropriate. 1) The temperatures of eight different plastic spheres. 2) The sample

More information

Chapter 5 Review The Normal Probability and Standardization

Chapter 5 Review The Normal Probability and Standardization Chapter 5 Review The Normal Probability and Standardization MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Provide an appropriate response. 1) Approximately

More information

H1: p 1 p 2 (Two tail test) Test statistic z 2.626; P-value = 2Normalcdf(2.626, 10000, 0, 1)

H1: p 1 p 2 (Two tail test) Test statistic z 2.626; P-value = 2Normalcdf(2.626, 10000, 0, 1) MATH 0-760 Elementary Statistics Review (Spring 0) Chapter 9. Given sample sizes and number of successes to find the pooled estimate p. Round your answer to the nearest thousandth. n = 3, = ; n =, = 0.

More information

When σ Is Known: Recall the Mystery Mean Activity where x bar = 240.79 and we have an SRS of size 16

When σ Is Known: Recall the Mystery Mean Activity where x bar = 240.79 and we have an SRS of size 16 8.3 ESTIMATING A POPULATION MEAN When σ Is Known: Recall the Mystery Mean Activity where x bar = 240.79 and we have an SRS of size 16 Task was to estimate the mean when we know that the situation is Normal

More information

10.3: Estimating a Population Proportion

10.3: Estimating a Population Proportion 10.3: Estimating a Population Proportion Anytime we wish to know the truth about the percentage of a population, we need to use inference procedures for p the population proportion. Ex. What proportion

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name Determine whether the given value is a statistic or a parameter. ) A health and fitness club surveys 40 randomly selected members and found that the average weight of those questioned is 57 lb.

More information

8-7: ESTIMATION AND SAMPLE SIZE DETERMINATION

8-7: ESTIMATION AND SAMPLE SIZE DETERMINATION 8-7: Estimation and Sample Size Determination for Finite Populations CD8-1 8-7: ESTIMATION AND SAMPLE SIZE DETERMINATION FOR FINITE POPULATIONS Estimating the Mean In section 7.3 the finite population

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Sample Practice problems - chapter 12-1 and 2 proportions for inference - Z Distributions Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Provide

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question A) B) C) D) 1.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question A) B) C) D) 1. Stats-2review Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question 1) Find the area of the indicated region under the standard normal curve. 1) A)

More information

1.0 Points. Question 6 of 25

1.0 Points. Question 6 of 25 Question 6 of 25 The following data were obtained from a survey of college students. The variable X represents the number of non-assigned books read during the past six months. x 0 1 2 3 4 5 P (X=x) 0.20

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Write the null and alternative hypotheses you would use to test the following situation.

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MATH 1342 TEST 3 REVIEW SUMMER 2015 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the standard deviation of the random variable. 1) The

More information

Find the percentile for the data point. 3) Data set: ; data point 55 A) 50 B) 43 C) 20 D) 57

Find the percentile for the data point. 3) Data set: ; data point 55 A) 50 B) 43 C) 20 D) 57 Final Exam Name Use the empirical rule to solve the problem. 1) The systolic blood pressure of 18-year-old women is normally distributed with a mean of 120 mmhg and a standard deviation of 12 mmhg. What

More information

Math 263, Section 6 Third Test Spring 2010 Total points: 125

Math 263, Section 6 Third Test Spring 2010 Total points: 125 Math 263, Section 6 Third Test Spring 2010 Total points: 125 Name For Questions 1-10, circle one answer. (4 points each) 1. An agricultural researcher plants 25 plots with a new variety of yellow corn.

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. C) (a) 2 (b) C) (a) 4 (b) 10.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. C) (a) 2 (b) C) (a) 4 (b) 10. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Use the given frequency distribution to find the (a) class width. (b) class midpoints of the first

More information

Claim: A die is fair and in 100 rolls there are 63 sixes.

Claim: A die is fair and in 100 rolls there are 63 sixes. Chapter 8 review questions Disclaimer: Actual exam questions do not mirror these questions. This is here as a tool for practice only. The actual exam is fill in and not multiple choice, also. Solve the

More information

Math 263, Section 6 Third Test Spring 2010 Total points: 125

Math 263, Section 6 Third Test Spring 2010 Total points: 125 Math 263, Section 6 Third Test Spring 2010 Total points: 125 Name For Questions 1-10, circle one answer. (4 points each) 1. An agricultural researcher plants 25 plots with a new variety of yellow corn.

More information

Chapter 5 - Practice Problems 1

Chapter 5 - Practice Problems 1 Chapter 5 - Practice Problems 1 Identify the given random variable as being discrete or continuous. 1) The number of oil spills occurring off the Alaskan coast 1) A) Continuous B) Discrete 2) The ph level

More information

AP * Statistics Review

AP * Statistics Review AP * Statistics Review Confidence Intervals Teacher Packet AP* is a trademark of the College Entrance Examination Board. The College Entrance Examination Board was not involved in the production of this

More information

CHAPTER 8 ESTIMATION

CHAPTER 8 ESTIMATION CHAPTER 8 ESTIMATION CONFIDENCE INTERVALS FOR A POPULATION MEAN (SECTION 8.1 AND 8.2 OF UNDERSTANDABLE STATISTICS) The TI-83 Plus and TI-84 Plus fully support confidence intervals. To access the confidence

More information

Chapter 5: The Normal Distribution

Chapter 5: The Normal Distribution Chapter 5: The Normal Distribution MODELING CONTINUOUS VARIABLES Histogram 6.1 Proportion 5 0.08 0.06 0.04 0.02 30 35 40 45 50 55 Age If we draw a curve through the tops of the bars in Histogram 6.1 and

More information

MATH 214 (NOTES) Math 214 Al Nosedal. Department of Mathematics Indiana University of Pennsylvania. MATH 214 (NOTES) p. 1/6

MATH 214 (NOTES) Math 214 Al Nosedal. Department of Mathematics Indiana University of Pennsylvania. MATH 214 (NOTES) p. 1/6 MATH 214 (NOTES) Math 214 Al Nosedal Department of Mathematics Indiana University of Pennsylvania MATH 214 (NOTES) p. 1/6 "Pepsi" problem A market research consultant hired by the Pepsi-Cola Co. is interested

More information

Chapter 3 - Practice Problems 2

Chapter 3 - Practice Problems 2 Chapter 3 - Practice Problems 2 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the mean for the given sample data. Unless otherwise specified,

More information

FSA Algebra 1 EOC Review

FSA Algebra 1 EOC Review 1. The following lists the salaries in millions, for the top ten highest paid CEOs in the United States. 145 90 76 69 68 66 66 64 57 56 Which of the following is the box plot for this data set? A. B. C.

More information

Mind on Statistics. Chapter 12

Mind on Statistics. Chapter 12 Mind on Statistics Chapter 12 Sections 12.1 Questions 1 to 6: For each statement, determine if the statement is a typical null hypothesis (H 0 ) or alternative hypothesis (H a ). 1. There is no difference

More information

Sales Price

Sales Price Stat 213 Review Questions Note: Just because a topic is not on the review, does not mean that it will not be on the final. Review all the tests, labs, assignments and class notes. 1. A psychologist wished

More information

Section 1: Point Estimate & Confidence Intervals for the mean, μ

Section 1: Point Estimate & Confidence Intervals for the mean, μ Section 1: Point Estimate & Confidence Intervals f the mean, μ The point estimate f μ is A Confidence level, C-Level, of L% means α A confidence interval f a parameter is the ± So a confidence interval

More information

University of Toronto in Mississauga

University of Toronto in Mississauga Name Student Number University of Toronto in Mississauga June Examinations 2005 STA 220F Duration - 2 hours Aids allowed: Calculator and Textbook(Photocopies okay), Handwritten formula sheet (One sheet,

More information

STA 2023H Solutions for Practice Test 4

STA 2023H Solutions for Practice Test 4 1. Which statement is not true about confidence intervals? A. A confidence interval is an interval of values computed from sample data that is likely to include the true population value. B. An approximate

More information

Statistics 100 Sample Final Questions (Note: These are mostly multiple choice, for extra practice. Your Final Exam will NOT have any multiple choice!

Statistics 100 Sample Final Questions (Note: These are mostly multiple choice, for extra practice. Your Final Exam will NOT have any multiple choice! Statistics 100 Sample Final Questions (Note: These are mostly multiple choice, for extra practice. Your Final Exam will NOT have any multiple choice!) Part A - Multiple Choice Indicate the best choice

More information

BUS/ST 350 Exam 3 Spring 2012

BUS/ST 350 Exam 3 Spring 2012 BUS/ST 350 Exam 3 Spring 2012 Name Lab Section ID # INSTRUCTIONS: Write your name, lab section #, and ID# above. Note the statement at the bottom of this page that you must sign when you are finished with

More information

STAT 350 Practice Final Exam Solution (Spring 2015)

STAT 350 Practice Final Exam Solution (Spring 2015) PART 1: Multiple Choice Questions: 1) A study was conducted to compare five different training programs for improving endurance. Forty subjects were randomly divided into five groups of eight subjects

More information