Review #2. Statistics

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Review #2. Statistics"

Transcription

1 Review #2 Statistics Find the mean of the given probability distribution. 1) x P(x) A) 1.64 B) 1.45 C) 1.55 D) ) The number of golf balls ordered by customers of a pro shop has the following probability distribution. x p(x) A) 9 B) 8.22 C) 6.63 D) 9.3 3) The probabilities that a batch of 4 computers will contain 0, 1, 2, 3, and 4 defective computers are , , , , and , respectively. Round answer to the nearest hundredth. A) 1.11 B) 0.56 C) 0.46 D) ) A police department reports that the probabilities that 0, 1, 2, and 3 burglaries will be reported in a given day are 0.50, 0.38, 0.11, and 0.01, respectively. A) 0.63 B) 0.25 C) 1.13 D) 1.50 Solve the problem. 5) Find the variance for the given probability distribution. x P(x) A) 7.43 B) 2.63 C) 2.46 D) ) Find the variance for the given probability distribution. x P(x) A) 2.85 B) 2.44 C) 1.56 D) 1.69

2 7) In a certain town, 60% of adults have a college degree. The accompanying table describes the probability distribution for the number of adults (among 4 randomly selected adults) who have a college degree. Find the variance for the probability distribution. x P(x) A) 0.84 B) 0.98 C) 6.72 D) ) The probabilities that a batch of 4 computers will contain 0, 1, 2, 3, and 4 defective computers are , , , , and , respectively. Find the variance for the probability distribution. A) 0.77 B) 0.59 C) 1.11 D) ) The probabilities that a batch of 4 computers will contain 0, 1, 2, 3, and 4 defective computers are , , , , and , respectively. Find the standard deviation for the probability distribution. A) 0.56 B) 0.76 C) 0.63 D) ) A police department reports that the probabilities that 0, 1, 2, and 3 burglaries will be reported in a given day are 0.52, 0.40, 0.07, and 0.01, respectively. Find the standard deviation for the probability distribution. Round answer to the nearest hundredth. A) 0.88 B) 0.45 C) 0.67 D) ) In a game, you have a 1/42 probability of winning $67 and a 41/42 probability of losing $7. What is your expected value? A) -$5.24 B) $8.43 C) $1.60 D) -$ ) A contractor is considering a sale that promises a profit of $23,000 with a probability of 0.7 or a loss (due to bad weather, strikes, and such) of $13,000 with a probability of 0.3. What is the expected profit? A) $12,200 B) $25,200 C) $16,100 D) $10,000 13) Suppose you buy 1 ticket for $1 out of a lottery of 1,000 tickets where the prize for the one winning ticket is to be $500. What is your expected value? A) -$0.50 B) -$1.00 C) -$0.40 D) $0.00 Determine whether the given procedure results in a binomial distribution. If not, state the reason why. 14) Rolling a single die 19 times, keeping track of the numbers that are rolled. A) Not binomial: there are too many trials. B) Procedure results in a binomial distribution. C) Not binomial: there are more than two outcomes for each trial. D) Not binomial: the trials are not independent. 15) Rolling a single die 46 times, keeping track of the ʺfivesʺ rolled. A) Not binomial: the trials are not independent. B) Procedure results in a binomial distribution. C) Not binomial: there are too many trials. D) Not binomial: there are more than two outcomes for each trial.

3 Assume that a procedure yields a binomial distribution with a trial repeated n times. Use the binomial probability formula to find the probability of x successes given the probability p of success on a single trial. 16) n = 4, x = 3, p = 1 6 A) B) C) D) ) n = 6, x = 3, p = 1 6 A) B) C) D) ) n = 10, x = 2, p = 1 3 A) B) C) D) ) n = 5, x = 2, p = 0.70 A) B) C) D) ) n = 30, x = 12, p = 0.20 A) B) C) D) ) n =12, x = 5, p = 0.25 A) B) C) D) Find the indicated probability. 22) A test consists of 10 true/false questions. To pass the test a student must answer at least 7 questions correctly. If a student guesses on each question, what is the probability that the student will pass the test? A) B) C) D) ) In a certain college, 33% of the physics majors belong to ethnic minorities. If 10 students are selected at random from the physics majors, that is the probability that no more than 6 belong to an ethnic minority? A) B) C) D) ) Find the probability of at least 2 girls in 10 births. Assume that male and female births are equally likely and that the births are independent events. A) B) C) D) ) An airline estimates that 98% of people booked on their flights actually show up. If the airline books 76 people on a flight for which the maximum number is 74, what is the probability that the number of people who show up will exceed the capacity of the plane? A) B) C) D) Find the mean, μ, for the binomial distribution which has the stated values of n and p. Round answer to the nearest tenth. 26) n = 33; p =.2 A) μ = 6.6 B) μ = 6.1 C) μ = 7.3 D) μ = ) n = 20; p = 3/5 A) μ = 12.7 B) μ = 12.0 C) μ = 12.3 D) μ = 11.5

4 28) n = 665; p =.7 A) μ = B) μ = C) μ = D) μ = Find the standard deviation, σ, for the binomial distribution which has the stated values of n and p. Round your answer to the nearest hundredth. 29) n = 36; p =.2 A) σ = 2.40 B) σ = C) σ = 6.52 D) σ = ) n = 25; p = 3/5 A) σ = 5.72 B) σ = 2.45 C) σ = 6.57 D) σ = ) n = 574; p =.7 A) σ = B) σ = C) σ = 8.57 D) σ = ) n = 2661; p =.63 A) σ = B) σ = C) σ = D) σ = Use the given values of n and p to find the minimum usual value μ- 2σ and the maximum usual value μ + 2σ. 33) n = 94, p = 0.20 A) Minimum: ; maximum: B) Minimum: 11.04; maximum: C) Minimum: 14.92; maximum: D) Minimum: 26.56; maximum: ) n = 189, p = 0.13 A) Minimum: ; maximum: B) Minimum: 33.82; maximum: C) Minimum: 19.95; maximum: D) Minimum: 15.32; maximum: ) n = 1100, p = 0.84 A) Minimum: ; maximum: B) Minimum: 906.8; maximum: C) Minimum: ; maximum: D) Minimum: ; maximum: ) n = 1104, p = 0.93 A) Minimum: ; maximum: B) Minimum: ; maximum: C) Minimum: ; maximum: D) Minimum: ; maximum: Solve the problem. 37) According to a college survey, 22% of all students work full time. Find the mean for the number of students who work full time in samples of size 16. A) 4.00 B) 0.22 C) 3.52 D) ) A die is rolled 7 times and the number of times that two shows on the upper face is counted. If this experiment is repeated many times, find the mean for the number of twos. A) 2.33 B) 1.17 C) 5.83 D) ) On a multiple choice test with 11 questions, each question has four possible answers, one of which is correct. For students who guess at all answers, find the mean for the number of correct answers. A) 5.5 B) 8.3 C) 2.8 D) 3.7

5 Determine if the outcome is unusual. Consider as unusual any result that differs from the mean by more than 2 standard deviations. That is, unusual values are either less than μ - 2σ or greater than μ + 2σ. 40) A survey for brand recognition is done and it is determined that 68% of consumers have heard of Dull Computer Company. A survey of 800 randomly selected consumers is to be conducted. For such groups of 800, would it be unusual to get 687 consumers who recognize the Dull Computer Company name? A) Yes B) No 41) A survey for brand recognition is done and it is determined that 68% of consumers have heard of Dull Computer Company. A survey of 800 randomly selected consumers is to be conducted. For such groups of 800, would it be unusual to get 481 consumers who recognize the Dull Computer Company name? A) Yes B) No Using the following uniform density curve, answer the question. 42) What is the probability that the random variable has a value greater than 3? A) B) C) D) ) What is the probability that the random variable has a value greater than 5.3? A) B) C) D) ) What is the probability that the random variable has a value less than 6? A) B) C) D) If Z is a standard normal variable, find the probability. 45) The probability that Z lies between 0 and 3.01 A) B) C) D) ) The probability that Z lies between and 0 A) B) C) D) ) The probability that Z is less than 1.13 A) B) C) D) ) The probability that Z lies between and A) B) C) D) ) The probability that Z lies between 0.7 and 1.98 A) B) C) D) ) The probability that Z lies between and 0.55 A) B) C) D) ) The probability that Z is greater than A) B) C) D)

6 52) P(Z > 0.59) A) B) C) D) ) P(Z < 0.97) A) B) C) D) ) P(-0.73 < Z < 2.27) A) B) C) 1.54 D) The Precision Scientific Instrument Company manufactures thermometers that are supposed to give readings of 0 C at the freezing point of water. Tests on a large sample of these thermometers reveal that at the freezing point of water, some give readings below 0 C (denoted by negative numbers) and some give readings above 0 C (denoted by positive numbers). Assume that the mean reading is 0 C and the standard deviation of the readings is 1.00 C. Also assume that the frequency distribution of errors closely resembles the normal distribution. A thermometer is randomly selected and tested. Find the temperature reading corresponding to the given information. 55) Find P40, the 40th percentile. A) B) 0.25 C) D) ) Find Q3, the third quartile. A) -1.3 B) 0.82 C) 0.53 D) ) If 9% of the thermometers are rejected because they have readings that are too high, but all other thermometers are acceptable, find the temperature that separates the rejected thermometers from the others. A) 1.39 B) 1.26 C) 1.34 D) 1.45 Assume that X has a normal distribution, and find the indicated probability. 58) The mean is μ = 60.0 and the standard deviation is σ = 4.0. Find the probability that X is less than A) B) C) D) ) The mean is μ = 15.2 and the standard deviation is σ = 0.9. Find the probability that X is greater than A) B) C) D) ) The mean is μ = 15.2 and the standard deviation is σ = 0.9. Find the probability that X is greater than A) B) C) D) ) The mean is μ = 15.2 and the standard deviation is σ = 0.9. Find the probability that X is between 14.3 and A) B) C) D) Solve the problem. 62) In one region, the September energy consumption levels for single-family homes are found to be normally distributed with a mean of 1050 kwh and a standard deviation of 218 kwh. Find P45, which is the consumption level separating the bottom 45% from the top 55%. A) B) C) D)

7 63) Scores on a test are normally distributed with a mean of 65.3 and a standard deviation of Find P81, which separates the bottom 81% from the top 19%. A) 0.88 B) 74.4 C) 68.3 D) ) A bankʹs loan officer rates applicants for credit. The ratings are normally distributed with a mean of 200 and a standard deviation of 50. Find P60, the score which separates the lower 60% from the top 40%. A) B) C) D) ) Scores on an English test are normally distributed with a mean of 33.8 and a standard deviation of 8.5. Find the score that separates the top 59% from the bottom 41% A) 31.8 B) 28.8 C) 38.8 D) 35.8 Find the indicated probability. 66) The diameters of bolts produced by a certain machine are normally distributed with a mean of 0.30 inches and a standard deviation of 0.01 inches. What percentage of bolts will have a diameter greater than 0.32 inches? A) 97.72% B) 37.45% C) 2.28% D) 47.72% 67) The incomes of trainees at a local mill are normally distributed with a mean of $1100 and a standard deviation of $150. What percentage of trainees earn less than $900 a month? A) 9.18% B) 90.82% C) 35.31% D) 40.82% 68) The weekly salaries of teachers in one state are normally distributed with a mean of $490 and a standard deviation of $45. What is the probability that a randomly selected teacher earns more than $525 a week? A) B) C) D) Find the margin of error for the 95% confidence interval used to estimate the population proportion. 69) n = 169, x = 107 A) B) C) D) ) n = 230, x = 90 A) B) C) D) ) In a survey of 4100 T.V. viewers, 20% said they watch network news programs. A) B) C) D) Use the given degree of confidence and sample data to construct a confidence interval for the population proportion p. 72) n = 58, x = 28; 95 percent A) < p < B) < p < C) < p < D) < p < ) n = 84, x = 37; 98 percent A) < p < B) < p < C) < p < D) < p < ) n = 102, x = 52; 88 percent A) < p < B) < p < C) < p < D) < p < ) n = 133, x = 82; 90 percent A) < p < B) < p < C) < p < D) < p < 0.688

8 76) n = 182, x = 135; 95 percent A) < p < B) < p < C) < p < D) < p < Find the minimum sample size you should use to assure that your estimate of p^ will be within the required margin of error around the population p. 77) Margin of error: 0.01; confidence level: 95%; from a prior study, p^ is estimated by the decimal equivalent of 69%. A) 7396 B) 14,184 C) 26,507 D) ) Margin of error: 0.04; confidence level: 99%; from a prior study, p^ is estimated by 0.08 A) 306 B) 12 C) 367 D) ) Margin of error: 0.04; confidence level: 95%; from a prior study, p^ is estimated by the decimal equivalent of 92%. A) 531 B) 177 C) 157 D) 7 Use the given degree of confidence and sample data to construct a confidence interval for the population proportion p. 80) A survey of 865 voters in one state reveals that 408 favor approval of an issue before the legislature. Construct the 95% confidence interval for the true proportion of all voters in the state who favor approval. A) < p < B) < p < C) < p < D) < p < ) Of 346 items tested, 12 are found to be defective. Construct the 98% confidence interval for the proportion of all such items that are defective. A) < p < B) < p < C) < p < D) < p < Use the confidence level and sample data to find the margin of error E. 82) Weights of eggs: 95% confidence; n = 47, x = 1.44 oz, σ = 0.39 oz A) 6.86 oz B) 0.09 oz C) 0.11 oz D) 0.02 oz 83) Replacement times for washing machines: 90% confidence; n = 36, x = 10.0 years, σ = 2.1 years A) 0.6 years B) 6.0 years C) 0.1 years D) 0.4 years 84) College studentsʹ annual earnings: 99% confidence; n = 71, x = $3660, σ = $879 A) $8 B) $1118 C) $243 D) $269 Use the confidence level and sample data to find a confidence interval for estimating the population μ. 85) Test scores: n = 109, x = 79.1, σ = 6.9; 99 percent A) 78.0 < μ < 80.2 B) 77.8 < μ < 80.4 C) 77.6 < μ < 80.6 D) 77.4 < μ < ) Test scores: n = 71, x = 41.8, σ = 7.2; 98 percent A) 39.8 < μ < 43.8 B) 40.4 < μ < 43.2 C) 39.6 < μ < 44.0 D) 40.1 < μ < ) A random sample of 79 light bulbs had a mean life of x = 400 hours with a standard deviation of σ = 28 hours. Construct a 90 percent confidence interval for the mean life, μ, of all light bulbs of this type. A) 392 < μ < 408 B) 394 < μ < 406 C) 393 < μ < 407 D) 395 < μ < 405

9 88) A random sample of 144 full-grown lobsters had a mean weight of 18 ounces and a standard deviation of 2.9 ounces. Construct a 98 percent confidence interval for the population mean μ. A) 16 < μ < 18 B) 17 < μ < 20 C) 17 < μ < 19 D) 18 < μ < 20 Use the margin of error, confidence level, and standard deviation σto find the minimum sample size required to estimate an unknown population mean μ. 89) Margin of error: $121, confidence level: 95%, σ = $528 A) 2 B) 4 C) 74 D) 64 90) Margin of error: $126, confidence level: 99%, σ = $534 A) 120 B) 105,268 C) 61 D) 69 Find the margin of error. _ 91) 95% confidence interval; n = 91 ; x = 72, s = 11.4 A) 2.37 B) 4.57 C) 2.03 D) 2.13 _ 92) 99% confidence interval; n = 201; x = 217; s = 34 A) 6.2 B) 5.6 C) 4.7 D) 8.4 _ 93) 95% confidence interval; n = 21; x = 0.44; s = 0.44 A) B) C) D) Use the given degree of confidence and sample data to construct a confidence interval for the population mean μ. Assume that the population has a normal distribution. 94) n = 10, x = 12.8, s = 4.9, 95 percent A) 9.29 < μ < B) 9.31 < μ < C) 9.35 < μ < D) 9.96 < μ < ) n = 12, x = 19.1, s = 5.0, 99 percent A) < μ < B) < μ < C) < μ < D) < μ < ) n = 30, x = 86.5, s = 10.3, 90 percent A) < μ < B) < μ < C) < μ < D) < μ < ) The principal randomly selected six students to take an aptitude test. Their scores were: Determine a 90 percent confidence interval for the mean score for all students. A) < μ < B) < μ < C) < μ < D) < μ < Solve the problem. 98) Find the critical value χ 2 R corresponding to a sample size of 19 and a confidence level of 99 percent. A) B) C) D) 6.265

10 99) Find the critical value χ 2 L corresponding to a sample size of 9 and a confidence level of 90 percent. A) B) C) D) Use the given degree of confidence and sample data to find a confidence interval for the population standard deviation σ. Assume that the population has a normal distribution. 100) Weights of men: 90% confidence; n = 14, x = lb, s = 12.6 lb A) 9.6 lb < σ < 18.7 lb B) 10.2 lb < σ < 2.7 lb C) 9.3 lb < σ < 17.7 lb D) 9.9 lb < σ < 16.3 lb 101) Weights of eggs: 95% confidence; n = 22, x = 1.77 oz, s = 0.47 oz A) 0.36 oz < σ < 0.67 oz B) 0.37 oz < σ < 0.61 oz C) 0.38 oz < σ < 0.63 oz D) 0.36 oz < σ < 0.65 oz 102) College studentsʹ annual earnings: 98% confidence; n = 9, x = $3262, s = $836 A) $658 < σ < $1091 B) $508 < σ < $1636 C) $528 < σ < $1843 D) $565 < σ < $1602 Express the null hypothesis H0 and the alternative hypothesis H1 in symbolic form. Use the correct symbol (μ, p, σ )for the indicated parameter. 103) An entomologist writes an article in a scientific journal which claims that fewer than 11 in ten thousand male fireflies are unable to produce light due to a genetic mutation. Use the parameter p, the true proportion of fireflies unable to produce light. A) H0: p < B) H0: p = C) H0: p > D) H0: p = H1: p H1: p < H1: p H1: p > ) Carter Motor Company claims that its new sedan, the Libra, will average better than 30 miles per gallon in the city. Use μ, the true average mileage of the Libra. A) H0: μ < 30 H1: μ 30 B) H0: μ > 30 H1: μ 30 C) H0: μ = 30 H1: μ < 30 D) H0: μ = 30 H1: μ > ) A skeptical paranormal researcher claims that the proportion of Americans that have seen a UFO, p, is less than 2 in every one thousand. A) H0: p < H1: p B) H0: p = H1: p < C) H0: p = H1: p > D) H0: p > H1: p Identify the null hypothesis, alternative hypothesis, test statistic, P -value, conclusion about the null hypothesis, and final conclusion that addresses the original claim. 106) A manufacturer considers his production process to be out of control when defects exceed 3%. In a random sample of 85 items, the defect rate is 5.9% but the manager claims that this is only a sample fluctuation and production is not really out of control. At the 0.01 level of significance, test the managerʹs claim. 107) A supplier of 3.5ʺ disks claims that no more than 1% of the disks are defective. In a random sample of 600 disks, it is found that 3% are defective, but the supplier claims that this is only a sample fluctuation. At the 0.01 level of significance, test the supplierʹs claim that no more than 1% are defective. 108) According to a recent poll 53% of Americans would vote for the incumbent president. If a random sample of 100 people results in 45% who would vote for the incumbent, test the claim that the actual percentage is 53%. Use a 0.10 significance level.

11 Find the P-value for the indicated hypothesis test. 109) A medical school claims that more than 28% of its students plan to go into general practice. It is found that among a random sample of 130 of the schoolʹs students, 32% of them plan to go into general practice. Find the P-value for a test of the schoolʹs claim. A) B) C) D) ) In a sample of 88 children selected randomly from one town, it is found that 8 of them suffer from asthma. Find the P-value for a test of the claim that the proportion of all children in the town who suffer from asthma is equal to 11%. A) B) C) D) ) In a sample of 47 adults selected randomly from one town, it is found that 9 of them have been exposed to a particular strain of the flu. Find the P-value for a test of the claim that the proportion of all adults in the town that have been exposed to this strain of the flu is 8%. A) B) C) D) Identify the null hypothesis, alternative hypothesis, test statistic, P -value, conclusion about the null hypothesis, and final conclusion that addresses the original claim. 112) Various temperature measurements are recorded at different times for a particular city. The mean of 20 C is obtained for 40 temperatures on 40 different days. Assuming that σ = 1.5 C, test the claim that the population mean is 23 C. Use a 0.05 significance level. 113) The health of employees is monitored by periodically weighing them in. A sample of 54 employees has a mean weight of lb. Assuming that σ is known to be lb, use a 0.10 significance level to test the claim that the population mean of all such employees weights is less than 200 lb. Determine whether the hypothesis test involves a sampling distribution of means that is a normal distribution, Student t distribution, or neither. 114) Claim: μ = 959. Sample data: n = 25, x = 951, s = 25. The sample data appear to come from a normally distributed population with σ = 28. A) Student t B) Neither C) Normal 115) Claim: μ = 119. Sample data: n = 15, x = 103, s = The sample data appear to come from a normally distributed population with unknown μ and σ. A) Normal B) Student t C) Neither 116) Claim: μ = 78. Sample data: n = 24, x = 101, s = The sample data appear to come from a population with a distribution that is very far from normal, and σ is unknown. A) Neither B) Normal C) Student t Assume that a simple random sample has been selected from a normally distributed population. Find the test statistic, P-value, critical value(s), and state the final conclusion. 117) Test the claim that for the population of female college students, the mean weight is given by μ = 132 lb. Sample data are summarized as n = 20, x = 137 lb, and s = 14.2 lb. Use a significance level of α = ) Test the claim that for the adult population of one town, the mean annual salary is given by μ = $30,000. Sample data are summarized as n = 17, x = $22,298, and s = $14,200. Use a significance level of α = 0.05.

12 119) Test the claim that the mean age of the prison population in one city is less than 26 years. Sample data are summarized as n = 25, x = 24.4 years, and s = 9.2 years. Use a significance level of α = Test the given claim using the traditional method of hypothesis testing. Assume that the sample has been randomly selected from a population with a normal distribution. 120) Use a significance level of α = 0.05 to test the claim that μ The sample data consists of 15 scores for which x = 39.7 and s = ) A test of sobriety involves measuring the subjectʹs motor skills. Twenty randomly selected sober subjects take the test and produce a mean score of 41.0 with a standard deviation of 3.7. At the 0.01 level of significance, test the claim that the true mean score for all sober subjects is equal to ) A researcher wants to check the claim that convicted burglars spend an average of 18.7 months in jail. She takes a random sample of 11 such cases from court files and finds that x = 20.5 months and s = 7.9 months. Test the null hypothesis that μ = 18.7 at the 0.05 significance level. Find the critical value or values of x2 based on the given information. 123) H0: σ = 8.0 n = 10 α = 0.01 A) 2.088, B) 1.735, C) D) ) H1: σ > 3.5 n = 14 α = 0.05 A) B) C) D) ) H1: σ < 0.14 n = 23 α = 0.10 A) B) C) D)

13 Answer Key Testname: REVIEW 2 1) C 2) D 3) B 4) A 5) C 6) A 7) D 8) B 9) C 10) C 11) A 12) A 13) A 14) C 15) B 16) B 17) A 18) A 19) C 20) B 21) B 22) A 23) B 24) D 25) D 26) A 27) B 28) A 29) A 30) B 31) A 32) D 33) B 34) D 35) C 36) C 37) C 38) B 39) C 40) A 41) A 42) B 43) A 44) C 45) D 46) B 47) B 48) D 49) A 50) D 51) A 52) C 53) C 54) B 55) A 56) D 57) C 58) D 59) A 60) D 61) D 62) B 63) B 64) C 65) A 66) C 67) A 68) A 69) A 70) A 71) D 72) A 73) A 74) B 75) C 76) D 77) D 78) A 79) B 80) C 81) A 82) C 83) A 84) D 85) D 86) A 87) D 88) C 89) C 90) A 91) A 92) A 93) B 94) A 95) A 96) C 97) C 98) B 99) A 100) A 101) A 102) C

14 Answer Key Testname: REVIEW 2 103) B 104) D 105) B 106) H0: p = H1: p > Test statistic: z = P-value: p = Critical value: z = Fail to reject null hypothesis. There is not sufficient evidence to warrant rejection of the managerʹs claim that production is not really out of control. 107) H0: p = H1: p > Test statistic: z = P-value: p = Critical value: z = Reject null hypothesis. There is sufficient evidence to warrant rejection of the claim that no more than 1% are defective. 108) H0: p = H1: p Test statistic: z = P-value: p = Critical value: z = ± Fail to reject null hypothesis. There is not sufficient evidence to warrant rejection of the claim that the actual percentage is 53%. 109) A 110) C 111) A 112) H0: μ = 23; H1: μ > 23. Test statistic: z = ;. P-value: Because the P-value of is less than the significance level of α = 0.05, we reject the null hypothesis. 113) H0: μ = 200; H1: μ < 200; Test statistic: z = P-value: Fail to reject H0. There is not sufficient evidence to warrrant the rejection of the claim that the mean equals ) C 115) B 116) A 117) α = 0.1 Test statistic: t = 1.57 P-value: p = Because t < 1.729, we fail to reject the null hypothesis. There is not sufficient evidence to warrant rejection of the claim that μ = 132 lb. 118) α = 0.05 Test statistic: t = P-value: p = Because t < , we reject the null hypothesis. There is sufficient evidence to warrant rejection of the claim that μ = $30, ) α = 0.05 Test statistic: t = P-value: p = t > Because t > , we do not reject the null hypothesis. There is not sufficient evidence to support the claim that the mean age is less than 26 years. 120) Test statistic: t = Critical values: t = ± Reject H0: μ = There is sufficient evidence to support the claim that the mean is different from ) Test statistic: t = Critical values: t = , Reject the null hypothesis. There is sufficient evidence to warrant rejection of the claim that the mean is equal to ) Test statistic: t = Critical values: t = ± Fail to reject H0. There is not sufficient evidence to warrant rejection of the claim that the mean is 18.7 months. 123) B 124) C 125) D

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. STATISTICS/GRACEY PRACTICE TEST/EXAM 2 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Identify the given random variable as being discrete or continuous.

More information

1) What is the probability that the random variable has a value greater than 2? A) 0.750 B) 0.625 C) 0.875 D) 0.700

1) What is the probability that the random variable has a value greater than 2? A) 0.750 B) 0.625 C) 0.875 D) 0.700 Practice for Chapter 6 & 7 Math 227 This is merely an aid to help you study. The actual exam is not multiple choice nor is it limited to these types of questions. Using the following uniform density curve,

More information

FINAL EXAM REVIEW - Fa 13

FINAL EXAM REVIEW - Fa 13 FINAL EXAM REVIEW - Fa 13 Determine which of the four levels of measurement (nominal, ordinal, interval, ratio) is most appropriate. 1) The temperatures of eight different plastic spheres. 2) The sample

More information

Chapter 7 - Practice Problems 1

Chapter 7 - Practice Problems 1 Chapter 7 - Practice Problems 1 SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Provide an appropriate response. 1) Define a point estimate. What is the

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. STATISTICS/GRACEY EXAM 3 PRACTICE/CH. 8-9 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the P-value for the indicated hypothesis test. 1) A

More information

Chapter 5 - Practice Problems 1

Chapter 5 - Practice Problems 1 Chapter 5 - Practice Problems 1 Identify the given random variable as being discrete or continuous. 1) The number of oil spills occurring off the Alaskan coast 1) A) Continuous B) Discrete 2) The ph level

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Open book and note Calculator OK Multiple Choice 1 point each MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the mean for the given sample data.

More information

A) 0.1554 B) 0.0557 C) 0.0750 D) 0.0777

A) 0.1554 B) 0.0557 C) 0.0750 D) 0.0777 Math 210 - Exam 4 - Sample Exam 1) What is the p-value for testing H1: µ < 90 if the test statistic is t=-1.592 and n=8? A) 0.1554 B) 0.0557 C) 0.0750 D) 0.0777 2) The owner of a football team claims that

More information

Construct a scatterplot for the given data. 2) x Answer:

Construct a scatterplot for the given data. 2) x Answer: Review for Test 5 STA 2023 spr 2014 Name Given the linear correlation coefficient r and the sample size n, determine the critical values of r and use your finding to state whether or not the given r represents

More information

9_1&9_2 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

9_1&9_2 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 9_1&9_2 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Express the null hypothesis. 1) Which could be the null hypothesis for the true proportion

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the mean for the given sample data. 1) Bill kept track of the number of hours he spent

More information

Chapter 4 & 5 practice set. The actual exam is not multiple choice nor does it contain like questions.

Chapter 4 & 5 practice set. The actual exam is not multiple choice nor does it contain like questions. Chapter 4 & 5 practice set. The actual exam is not multiple choice nor does it contain like questions. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

More information

Chapter 7 - Practice Problems 2

Chapter 7 - Practice Problems 2 Chapter 7 - Practice Problems 2 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the requested value. 1) A researcher for a car insurance company

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Final Exam Review MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A researcher for an airline interviews all of the passengers on five randomly

More information

p1^ = 0.18 p2^ = 0.12 A) 0.150 B) 0.387 C) 0.300 D) 0.188 3) n 1 = 570 n 2 = 1992 x 1 = 143 x 2 = 550 A) 0.270 B) 0.541 C) 0.520 D) 0.

p1^ = 0.18 p2^ = 0.12 A) 0.150 B) 0.387 C) 0.300 D) 0.188 3) n 1 = 570 n 2 = 1992 x 1 = 143 x 2 = 550 A) 0.270 B) 0.541 C) 0.520 D) 0. Practice for chapter 9 and 10 Disclaimer: the actual exam does not mirror this. This is meant for practicing questions only. The actual exam in not multiple choice. Find the number of successes x suggested

More information

1) The table lists the smoking habits of a group of college students. Answer: 0.218

1) The table lists the smoking habits of a group of college students. Answer: 0.218 FINAL EXAM REVIEW Name ) The table lists the smoking habits of a group of college students. Sex Non-smoker Regular Smoker Heavy Smoker Total Man 5 52 5 92 Woman 8 2 2 220 Total 22 2 If a student is chosen

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Ch. 4 Discrete Probability Distributions 4.1 Probability Distributions 1 Decide if a Random Variable is Discrete or Continuous 1) State whether the variable is discrete or continuous. The number of cups

More information

Chapter 8. Hypothesis Testing

Chapter 8. Hypothesis Testing Chapter 8 Hypothesis Testing Hypothesis In statistics, a hypothesis is a claim or statement about a property of a population. A hypothesis test (or test of significance) is a standard procedure for testing

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Sample Final Exam Spring 2008 DeMaio Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Use the given degree of confidence and sample data to construct

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. A) ±1.88 B) ±1.645 C) ±1.96 D) ±2.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. A) ±1.88 B) ±1.645 C) ±1.96 D) ±2. Ch. 6 Confidence Intervals 6.1 Confidence Intervals for the Mean (Large Samples) 1 Find a Critical Value 1) Find the critical value zc that corresponds to a 94% confidence level. A) ±1.88 B) ±1.645 C)

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. A) 0.4987 B) 0.9987 C) 0.0010 D) 0.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. A) 0.4987 B) 0.9987 C) 0.0010 D) 0. Ch. 5 Normal Probability Distributions 5.1 Introduction to Normal Distributions and the Standard Normal Distribution 1 Find Areas Under the Standard Normal Curve 1) Find the area under the standard normal

More information

Key Concept. Density Curve

Key Concept. Density Curve MAT 155 Statistical Analysis Dr. Claude Moore Cape Fear Community College Chapter 6 Normal Probability Distributions 6 1 Review and Preview 6 2 The Standard Normal Distribution 6 3 Applications of Normal

More information

Business Statistics, 9e (Groebner/Shannon/Fry) Chapter 9 Introduction to Hypothesis Testing

Business Statistics, 9e (Groebner/Shannon/Fry) Chapter 9 Introduction to Hypothesis Testing Business Statistics, 9e (Groebner/Shannon/Fry) Chapter 9 Introduction to Hypothesis Testing 1) Hypothesis testing and confidence interval estimation are essentially two totally different statistical procedures

More information

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Regular smoker

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Regular smoker Exam Chapters 4&5 Review SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Provide an appropriate response. 1) A 28-year-old man pays $181 for a one-year

More information

STATISTICS 8: CHAPTERS 7 TO 10, SAMPLE MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

STATISTICS 8: CHAPTERS 7 TO 10, SAMPLE MULTIPLE CHOICE QUESTIONS STATISTICS 8: CHAPTERS 7 TO 10, SAMPLE MULTIPLE CHOICE QUESTIONS 1. If two events (both with probability greater than 0) are mutually exclusive, then: A. They also must be independent. B. They also could

More information

5) The table below describes the smoking habits of a group of asthma sufferers. two way table ( ( cell cell ) (cell cell) (cell cell) )

5) The table below describes the smoking habits of a group of asthma sufferers. two way table ( ( cell cell ) (cell cell) (cell cell) ) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Determine which score corresponds to the higher relative position. 1) Which score has a better relative

More information

Chapter 4. Probability Distributions

Chapter 4. Probability Distributions Chapter 4 Probability Distributions Lesson 4-1/4-2 Random Variable Probability Distributions This chapter will deal the construction of probability distribution. By combining the methods of descriptive

More information

HypoTesting. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

HypoTesting. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Name: Class: Date: HypoTesting Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. A Type II error is committed if we make: a. a correct decision when the

More information

Math 140 (4,5,6) Sample Exam II Fall 2011

Math 140 (4,5,6) Sample Exam II Fall 2011 Math 140 (4,5,6) Sample Exam II Fall 2011 Provide an appropriate response. 1) In a sample of 10 randomly selected employees, it was found that their mean height was 63.4 inches. From previous studies,

More information

The number of phone calls to the attendance office of a high school on any given school day A) continuous B) discrete

The number of phone calls to the attendance office of a high school on any given school day A) continuous B) discrete Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Provide an appropriate response. 1) State whether the variable is discrete or continuous.

More information

Practice problems for Homework 12 - confidence intervals and hypothesis testing. Open the Homework Assignment 12 and solve the problems.

Practice problems for Homework 12 - confidence intervals and hypothesis testing. Open the Homework Assignment 12 and solve the problems. Practice problems for Homework 1 - confidence intervals and hypothesis testing. Read sections 10..3 and 10.3 of the text. Solve the practice problems below. Open the Homework Assignment 1 and solve the

More information

Hypothesis testing for µ:

Hypothesis testing for µ: University of California, Los Angeles Department of Statistics Statistics 13 Elements of a hypothesis test: Hypothesis testing Instructor: Nicolas Christou 1. Null hypothesis, H 0 (always =). 2. Alternative

More information

Practice Final Exam Math 115 Name

Practice Final Exam Math 115 Name Practice Final Exam Math 115 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Answer the question. 1) An employee at the local ice cream parlor

More information

Hypothesis Testing Introduction

Hypothesis Testing Introduction Hypothesis Testing Introduction Hypothesis: A conjecture about the distribution of some random variables. For example, a claim about the value of a parameter of the statistical model. A hypothesis can

More information

BUS/ST 350 Exam 3 Spring 2012

BUS/ST 350 Exam 3 Spring 2012 BUS/ST 350 Exam 3 Spring 2012 Name Lab Section ID # INSTRUCTIONS: Write your name, lab section #, and ID# above. Note the statement at the bottom of this page that you must sign when you are finished with

More information

Module 2 Probability and Statistics

Module 2 Probability and Statistics Module 2 Probability and Statistics BASIC CONCEPTS Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The standard deviation of a standard normal distribution

More information

Unit 26 Estimation with Confidence Intervals

Unit 26 Estimation with Confidence Intervals Unit 26 Estimation with Confidence Intervals Objectives: To see how confidence intervals are used to estimate a population proportion, a population mean, a difference in population proportions, or a difference

More information

AP STATISTICS (Warm-Up Exercises)

AP STATISTICS (Warm-Up Exercises) AP STATISTICS (Warm-Up Exercises) 1. Describe the distribution of ages in a city: 2. Graph a box plot on your calculator for the following test scores: {90, 80, 96, 54, 80, 95, 100, 75, 87, 62, 65, 85,

More information

Example: Find the expected value of the random variable X. X 2 4 6 7 P(X) 0.3 0.2 0.1 0.4

Example: Find the expected value of the random variable X. X 2 4 6 7 P(X) 0.3 0.2 0.1 0.4 MATH 110 Test Three Outline of Test Material EXPECTED VALUE (8.5) Super easy ones (when the PDF is already given to you as a table and all you need to do is multiply down the columns and add across) Example:

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. STT315 Practice Ch 5-7 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Solve the problem. 1) The length of time a traffic signal stays green (nicknamed

More information

Experimental Design. Power and Sample Size Determination. Proportions. Proportions. Confidence Interval for p. The Binomial Test

Experimental Design. Power and Sample Size Determination. Proportions. Proportions. Confidence Interval for p. The Binomial Test Experimental Design Power and Sample Size Determination Bret Hanlon and Bret Larget Department of Statistics University of Wisconsin Madison November 3 8, 2011 To this point in the semester, we have largely

More information

Find the effective rate corresponding to the given nominal rate. Round results to the nearest 0.01 percentage points. 2) 15% compounded semiannually

Find the effective rate corresponding to the given nominal rate. Round results to the nearest 0.01 percentage points. 2) 15% compounded semiannually Exam Name Find the compound amount for the deposit. Round to the nearest cent. 1) $1200 at 4% compounded quarterly for 5 years Find the effective rate corresponding to the given nominal rate. Round results

More information

Mind on Statistics. Chapter 8

Mind on Statistics. Chapter 8 Mind on Statistics Chapter 8 Sections 8.1-8.2 Questions 1 to 4: For each situation, decide if the random variable described is a discrete random variable or a continuous random variable. 1. Random variable

More information

The Math. P (x) = 5! = 1 2 3 4 5 = 120.

The Math. P (x) = 5! = 1 2 3 4 5 = 120. The Math Suppose there are n experiments, and the probability that someone gets the right answer on any given experiment is p. So in the first example above, n = 5 and p = 0.2. Let X be the number of correct

More information

6.1. Construct and Interpret Binomial Distributions. p Study probability distributions. Goal VOCABULARY. Your Notes.

6.1. Construct and Interpret Binomial Distributions. p Study probability distributions. Goal VOCABULARY. Your Notes. 6.1 Georgia Performance Standard(s) MM3D1 Your Notes Construct and Interpret Binomial Distributions Goal p Study probability distributions. VOCABULARY Random variable Discrete random variable Continuous

More information

BA 275 Review Problems - Week 5 (10/23/06-10/27/06) CD Lessons: 48, 49, 50, 51, 52 Textbook: pp. 380-394

BA 275 Review Problems - Week 5 (10/23/06-10/27/06) CD Lessons: 48, 49, 50, 51, 52 Textbook: pp. 380-394 BA 275 Review Problems - Week 5 (10/23/06-10/27/06) CD Lessons: 48, 49, 50, 51, 52 Textbook: pp. 380-394 1. Does vigorous exercise affect concentration? In general, the time needed for people to complete

More information

Prob & Stats. Chapter 9 Review

Prob & Stats. Chapter 9 Review Chapter 9 Review Construct the indicated confidence interval for the difference between the two population means. Assume that the two samples are independent simple random samples selected from normally

More information

MAT 155. Key Concept. September 27, 2010. 155S5.5_3 Poisson Probability Distributions. Chapter 5 Probability Distributions

MAT 155. Key Concept. September 27, 2010. 155S5.5_3 Poisson Probability Distributions. Chapter 5 Probability Distributions MAT 155 Dr. Claude Moore Cape Fear Community College Chapter 5 Probability Distributions 5 1 Review and Preview 5 2 Random Variables 5 3 Binomial Probability Distributions 5 4 Mean, Variance and Standard

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question Stats: Test Review Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question Provide an appropriate response. ) Given H0: p 0% and Ha: p < 0%, determine

More information

Ch5: Discrete Probability Distributions Section 5-1: Probability Distribution

Ch5: Discrete Probability Distributions Section 5-1: Probability Distribution Recall: Ch5: Discrete Probability Distributions Section 5-1: Probability Distribution A variable is a characteristic or attribute that can assume different values. o Various letters of the alphabet (e.g.

More information

Introduction to Hypothesis Testing. Point estimation and confidence intervals are useful statistical inference procedures.

Introduction to Hypothesis Testing. Point estimation and confidence intervals are useful statistical inference procedures. Introduction to Hypothesis Testing Point estimation and confidence intervals are useful statistical inference procedures. Another type of inference is used frequently used concerns tests of hypotheses.

More information

The Binomial Probability Distribution

The Binomial Probability Distribution The Binomial Probability Distribution MATH 130, Elements of Statistics I J. Robert Buchanan Department of Mathematics Fall 2015 Objectives After this lesson we will be able to: determine whether a probability

More information

STT315 Chapter 4 Random Variables & Probability Distributions KM. Chapter 4.5, 6, 8 Probability Distributions for Continuous Random Variables

STT315 Chapter 4 Random Variables & Probability Distributions KM. Chapter 4.5, 6, 8 Probability Distributions for Continuous Random Variables Chapter 4.5, 6, 8 Probability Distributions for Continuous Random Variables Discrete vs. continuous random variables Examples of continuous distributions o Uniform o Exponential o Normal Recall: A random

More information

CHAPTER 9 HYPOTHESIS TESTING

CHAPTER 9 HYPOTHESIS TESTING CHAPTER 9 HYPOTHESIS TESTING The TI-83 Plus and TI-84 Plus fully support hypothesis testing. Use the key, then highlight TESTS. The options used in Chapter 9 are given on the two screens. TESTING A SINGLE

More information

ACTM State Exam-Statistics

ACTM State Exam-Statistics ACTM State Exam-Statistics For the 25 multiple-choice questions, make your answer choice and record it on the answer sheet provided. Once you have completed that section of the test, proceed to the tie-breaker

More information

Solutions to Worksheet on Hypothesis Tests

Solutions to Worksheet on Hypothesis Tests s to Worksheet on Hypothesis Tests. A production line produces rulers that are supposed to be inches long. A sample of 49 of the rulers had a mean of. and a standard deviation of.5 inches. The quality

More information

Chapter 8 Section 1. Homework A

Chapter 8 Section 1. Homework A Chapter 8 Section 1 Homework A 8.7 Can we use the large-sample confidence interval? In each of the following circumstances state whether you would use the large-sample confidence interval. The variable

More information

CHAPTER 11 SECTION 2: INTRODUCTION TO HYPOTHESIS TESTING

CHAPTER 11 SECTION 2: INTRODUCTION TO HYPOTHESIS TESTING CHAPTER 11 SECTION 2: INTRODUCTION TO HYPOTHESIS TESTING MULTIPLE CHOICE 56. In testing the hypotheses H 0 : µ = 50 vs. H 1 : µ 50, the following information is known: n = 64, = 53.5, and σ = 10. The standardized

More information

Homework 5 Solutions

Homework 5 Solutions Math 130 Assignment Chapter 18: 6, 10, 38 Chapter 19: 4, 6, 8, 10, 14, 16, 40 Chapter 20: 2, 4, 9 Chapter 18 Homework 5 Solutions 18.6] M&M s. The candy company claims that 10% of the M&M s it produces

More information

Probability Distributions

Probability Distributions Learning Objectives Probability Distributions Section 1: How Can We Summarize Possible Outcomes and Their Probabilities? 1. Random variable 2. Probability distributions for discrete random variables 3.

More information

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Ch. 10 Chi SquareTests and the F-Distribution 10.1 Goodness of Fit 1 Find Expected Frequencies Provide an appropriate response. 1) The frequency distribution shows the ages for a sample of 100 employees.

More information

Chapter 7 Review. Confidence Intervals. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Chapter 7 Review. Confidence Intervals. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chapter 7 Review Confidence Intervals MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Suppose that you wish to obtain a confidence interval for

More information

Confidence Intervals (Review)

Confidence Intervals (Review) Intro to Hypothesis Tests Solutions STAT-UB.0103 Statistics for Business Control and Regression Models Confidence Intervals (Review) 1. Each year, construction contractors and equipment distributors from

More information

3.4 Statistical inference for 2 populations based on two samples

3.4 Statistical inference for 2 populations based on two samples 3.4 Statistical inference for 2 populations based on two samples Tests for a difference between two population means The first sample will be denoted as X 1, X 2,..., X m. The second sample will be denoted

More information

HYPOTHESIS TESTING (ONE SAMPLE) - CHAPTER 7 1. used confidence intervals to answer questions such as...

HYPOTHESIS TESTING (ONE SAMPLE) - CHAPTER 7 1. used confidence intervals to answer questions such as... HYPOTHESIS TESTING (ONE SAMPLE) - CHAPTER 7 1 PREVIOUSLY used confidence intervals to answer questions such as... You know that 0.25% of women have red/green color blindness. You conduct a study of men

More information

Math 108 Exam 3 Solutions Spring 00

Math 108 Exam 3 Solutions Spring 00 Math 108 Exam 3 Solutions Spring 00 1. An ecologist studying acid rain takes measurements of the ph in 12 randomly selected Adirondack lakes. The results are as follows: 3.0 6.5 5.0 4.2 5.5 4.7 3.4 6.8

More information

Chapter 8 Hypothesis Testing Chapter 8 Hypothesis Testing 8-1 Overview 8-2 Basics of Hypothesis Testing

Chapter 8 Hypothesis Testing Chapter 8 Hypothesis Testing 8-1 Overview 8-2 Basics of Hypothesis Testing Chapter 8 Hypothesis Testing 1 Chapter 8 Hypothesis Testing 8-1 Overview 8-2 Basics of Hypothesis Testing 8-3 Testing a Claim About a Proportion 8-5 Testing a Claim About a Mean: s Not Known 8-6 Testing

More information

1. What is the critical value for this 95% confidence interval? CV = z.025 = invnorm(0.025) = 1.96

1. What is the critical value for this 95% confidence interval? CV = z.025 = invnorm(0.025) = 1.96 1 Final Review 2 Review 2.1 CI 1-propZint Scenario 1 A TV manufacturer claims in its warranty brochure that in the past not more than 10 percent of its TV sets needed any repair during the first two years

More information

Math 58. Rumbos Fall 2008 1. Solutions to Review Problems for Exam 2

Math 58. Rumbos Fall 2008 1. Solutions to Review Problems for Exam 2 Math 58. Rumbos Fall 2008 1 Solutions to Review Problems for Exam 2 1. For each of the following scenarios, determine whether the binomial distribution is the appropriate distribution for the random variable

More information

Chapter 8 Introduction to Hypothesis Testing

Chapter 8 Introduction to Hypothesis Testing Chapter 8 Student Lecture Notes 8-1 Chapter 8 Introduction to Hypothesis Testing Fall 26 Fundamentals of Business Statistics 1 Chapter Goals After completing this chapter, you should be able to: Formulate

More information

Math 251, Review Questions for Test 3 Rough Answers

Math 251, Review Questions for Test 3 Rough Answers Math 251, Review Questions for Test 3 Rough Answers 1. (Review of some terminology from Section 7.1) In a state with 459,341 voters, a poll of 2300 voters finds that 45 percent support the Republican candidate,

More information

STA 130 (Winter 2016): An Introduction to Statistical Reasoning and Data Science

STA 130 (Winter 2016): An Introduction to Statistical Reasoning and Data Science STA 130 (Winter 2016): An Introduction to Statistical Reasoning and Data Science Mondays 2:10 4:00 (GB 220) and Wednesdays 2:10 4:00 (various) Jeffrey Rosenthal Professor of Statistics, University of Toronto

More information

Joint Exam 1/P Sample Exam 1

Joint Exam 1/P Sample Exam 1 Joint Exam 1/P Sample Exam 1 Take this practice exam under strict exam conditions: Set a timer for 3 hours; Do not stop the timer for restroom breaks; Do not look at your notes. If you believe a question

More information

MAT 118 DEPARTMENTAL FINAL EXAMINATION (written part) REVIEW. Ch 1-3. One problem similar to the problems below will be included in the final

MAT 118 DEPARTMENTAL FINAL EXAMINATION (written part) REVIEW. Ch 1-3. One problem similar to the problems below will be included in the final MAT 118 DEPARTMENTAL FINAL EXAMINATION (written part) REVIEW Ch 1-3 One problem similar to the problems below will be included in the final 1.This table presents the price distribution of shoe styles offered

More information

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Math 1342 (Elementary Statistics) Test 2 Review SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Find the indicated probability. 1) If you flip a coin

More information

Chapter 8: Hypothesis Testing for One Population Mean, Variance, and Proportion

Chapter 8: Hypothesis Testing for One Population Mean, Variance, and Proportion Chapter 8: Hypothesis Testing for One Population Mean, Variance, and Proportion Learning Objectives Upon successful completion of Chapter 8, you will be able to: Understand terms. State the null and alternative

More information

Hypothesis Testing. Steps for a hypothesis test:

Hypothesis Testing. Steps for a hypothesis test: Hypothesis Testing Steps for a hypothesis test: 1. State the claim H 0 and the alternative, H a 2. Choose a significance level or use the given one. 3. Draw the sampling distribution based on the assumption

More information

STATISTICS 8, FINAL EXAM. Last six digits of Student ID#: Circle your Discussion Section: 1 2 3 4

STATISTICS 8, FINAL EXAM. Last six digits of Student ID#: Circle your Discussion Section: 1 2 3 4 STATISTICS 8, FINAL EXAM NAME: KEY Seat Number: Last six digits of Student ID#: Circle your Discussion Section: 1 2 3 4 Make sure you have 8 pages. You will be provided with a table as well, as a separate

More information

Hypothesis Testing Introduction

Hypothesis Testing Introduction Hypothesis Testing Introduction Hypothesis: A conjecture about the distribution of some random variables. A hypothesis can be simple or composite. A simple hypothesis completely specifies the distribution.

More information

MA 1125 Lecture 14 - Expected Values. Friday, February 28, 2014. Objectives: Introduce expected values.

MA 1125 Lecture 14 - Expected Values. Friday, February 28, 2014. Objectives: Introduce expected values. MA 5 Lecture 4 - Expected Values Friday, February 2, 24. Objectives: Introduce expected values.. Means, Variances, and Standard Deviations of Probability Distributions Two classes ago, we computed the

More information

Chapter 9, Part A Hypothesis Tests. Learning objectives

Chapter 9, Part A Hypothesis Tests. Learning objectives Chapter 9, Part A Hypothesis Tests Slide 1 Learning objectives 1. Understand how to develop Null and Alternative Hypotheses 2. Understand Type I and Type II Errors 3. Able to do hypothesis test about population

More information

Lecture 8 Hypothesis Testing

Lecture 8 Hypothesis Testing Lecture 8 Hypothesis Testing Fall 2013 Prof. Yao Xie, yao.xie@isye.gatech.edu H. Milton Stewart School of Industrial Systems & Engineering Georgia Tech Midterm 1 Score 46 students Highest score: 98 Lowest

More information

Null Hypothesis H 0. The null hypothesis (denoted by H 0

Null Hypothesis H 0. The null hypothesis (denoted by H 0 Hypothesis test In statistics, a hypothesis is a claim or statement about a property of a population. A hypothesis test (or test of significance) is a standard procedure for testing a claim about a property

More information

An Introduction to Statistics Course (ECOE 1302) Spring Semester 2011 Chapter 10- TWO-SAMPLE TESTS

An Introduction to Statistics Course (ECOE 1302) Spring Semester 2011 Chapter 10- TWO-SAMPLE TESTS The Islamic University of Gaza Faculty of Commerce Department of Economics and Political Sciences An Introduction to Statistics Course (ECOE 130) Spring Semester 011 Chapter 10- TWO-SAMPLE TESTS Practice

More information

HYPOTHESIS TESTING (ONE SAMPLE) - CHAPTER 7 1. used confidence intervals to answer questions such as...

HYPOTHESIS TESTING (ONE SAMPLE) - CHAPTER 7 1. used confidence intervals to answer questions such as... HYPOTHESIS TESTING (ONE SAMPLE) - CHAPTER 7 1 PREVIOUSLY used confidence intervals to answer questions such as... You know that 0.25% of women have red/green color blindness. You conduct a study of men

More information

4. Continuous Random Variables, the Pareto and Normal Distributions

4. Continuous Random Variables, the Pareto and Normal Distributions 4. Continuous Random Variables, the Pareto and Normal Distributions A continuous random variable X can take any value in a given range (e.g. height, weight, age). The distribution of a continuous random

More information

5/31/2013. Chapter 8 Hypothesis Testing. Hypothesis Testing. Hypothesis Testing. Outline. Objectives. Objectives

5/31/2013. Chapter 8 Hypothesis Testing. Hypothesis Testing. Hypothesis Testing. Outline. Objectives. Objectives C H 8A P T E R Outline 8 1 Steps in Traditional Method 8 2 z Test for a Mean 8 3 t Test for a Mean 8 4 z Test for a Proportion 8 6 Confidence Intervals and Copyright 2013 The McGraw Hill Companies, Inc.

More information

BA 275 Review Problems - Week 6 (10/30/06-11/3/06) CD Lessons: 53, 54, 55, 56 Textbook: pp. 394-398, 404-408, 410-420

BA 275 Review Problems - Week 6 (10/30/06-11/3/06) CD Lessons: 53, 54, 55, 56 Textbook: pp. 394-398, 404-408, 410-420 BA 275 Review Problems - Week 6 (10/30/06-11/3/06) CD Lessons: 53, 54, 55, 56 Textbook: pp. 394-398, 404-408, 410-420 1. Which of the following will increase the value of the power in a statistical test

More information

Stats Review Chapters 9-10

Stats Review Chapters 9-10 Stats Review Chapters 9-10 Created by Teri Johnson Math Coordinator, Mary Stangler Center for Academic Success Examples are taken from Statistics 4 E by Michael Sullivan, III And the corresponding Test

More information

Dawson College - Fall 2004 Mathematics Department

Dawson College - Fall 2004 Mathematics Department Dawson College - Fall 2004 Mathematics Department Final Examination Statistics (201-257-DW) No. Score Out of 1 8 2 10 3 8 Date: Thursday, December 16, 2004 Time: 9:30 12:30 Instructors: Kourosh A. Zarabi

More information

How to Conduct a Hypothesis Test

How to Conduct a Hypothesis Test How to Conduct a Hypothesis Test The idea of hypothesis testing is relatively straightforward. In various studies we observe certain events. We must ask, is the event due to chance alone, or is there some

More information

STAT 350 Practice Final Exam Solution (Spring 2015)

STAT 350 Practice Final Exam Solution (Spring 2015) PART 1: Multiple Choice Questions: 1) A study was conducted to compare five different training programs for improving endurance. Forty subjects were randomly divided into five groups of eight subjects

More information

6. Let X be a binomial random variable with distribution B(10, 0.6). What is the probability that X equals 8? A) (0.6) (0.4) B) 8! C) 45(0.6) (0.

6. Let X be a binomial random variable with distribution B(10, 0.6). What is the probability that X equals 8? A) (0.6) (0.4) B) 8! C) 45(0.6) (0. Name: Date:. For each of the following scenarios, determine the appropriate distribution for the random variable X. A) A fair die is rolled seven times. Let X = the number of times we see an even number.

More information

13.2 Measures of Central Tendency

13.2 Measures of Central Tendency 13.2 Measures of Central Tendency Measures of Central Tendency For a given set of numbers, it may be desirable to have a single number to serve as a kind of representative value around which all the numbers

More information

CHAPTER 6: Continuous Uniform Distribution: 6.1. Definition: The density function of the continuous random variable X on the interval [A, B] is.

CHAPTER 6: Continuous Uniform Distribution: 6.1. Definition: The density function of the continuous random variable X on the interval [A, B] is. Some Continuous Probability Distributions CHAPTER 6: Continuous Uniform Distribution: 6. Definition: The density function of the continuous random variable X on the interval [A, B] is B A A x B f(x; A,

More information

Chapter 1: Exploring Data

Chapter 1: Exploring Data Chapter 1: Exploring Data Chapter 1 Review 1. As part of survey of college students a researcher is interested in the variable class standing. She records a 1 if the student is a freshman, a 2 if the student

More information

Name: Date: Use the following to answer questions 3-4:

Name: Date: Use the following to answer questions 3-4: Name: Date: 1. Determine whether each of the following statements is true or false. A) The margin of error for a 95% confidence interval for the mean increases as the sample size increases. B) The margin

More information

University of Chicago Graduate School of Business. Business 41000: Business Statistics Solution Key

University of Chicago Graduate School of Business. Business 41000: Business Statistics Solution Key Name: OUTLINE SOLUTIONS University of Chicago Graduate School of Business Business 41000: Business Statistics Solution Key Special Notes: 1. This is a closed-book exam. You may use an 8 11 piece of paper

More information

Tests of Hypotheses Using Statistics

Tests of Hypotheses Using Statistics Tests of Hypotheses Using Statistics Adam Massey and Steven J. Miller Mathematics Department Brown University Providence, RI 0292 Abstract We present the various methods of hypothesis testing that one

More information

Calculating P-Values. Parkland College. Isela Guerra Parkland College. Recommended Citation

Calculating P-Values. Parkland College. Isela Guerra Parkland College. Recommended Citation Parkland College A with Honors Projects Honors Program 2014 Calculating P-Values Isela Guerra Parkland College Recommended Citation Guerra, Isela, "Calculating P-Values" (2014). A with Honors Projects.

More information