Chapter 11: Molecular Structure of DNA and RNA

Size: px
Start display at page:

Download "Chapter 11: Molecular Structure of DNA and RNA"

Transcription

1 Chapter 11: Molecular Structure of DNA and RNA Student Learning Objectives Upon completion of this chapter you should be able to: 1. Understand the major experiments that led to the discovery of DNA as the genetic material, the experimental methods, and the investigators involved. 2. Understand the components of DNA and RNA. 3. Know the major contributors to the discovery of the structure of DNA. 4. Know the features of the DNA double helix. 5. Distinguish between the various forms of DNA and RNA Identification of DNA as the Genetic Material While today it is common knowledge that DNA is the genetic material for all living organisms, that was not always the case. Our understanding of DNA as the information storage location for cells is the result of a series of experiments conducted in the early to mid-20 th century. The first part of this chapter describes those experiments that established DNA as the genetic material. As you examine these experiments, first try to place yourself in the position of the researchers and what was known at the time. Next, study how they designed their experiments to examine a specific problem. Many of these experiments are classic examples of the scientific method and still serve as model of how to design and analyze scientific experiments. Before proceeding, examine the criteria for a genetic material on page 231. Following this, you should familiarize yourself with each of the major researchers, their experimental model, and their results. You should also be able to construct a timeline of experimental procedures that led to the discovery of DNA as the genetic material. Outline of Key Terms Molecular genetics Genetic material Information Transmission Replication Variation Griffith s experiment Streptococcus pneumoniae Transformation Avery et al s experiment DNase RNase Protease Hershey and Chase s experiment T2 bacteriophage (phage) Escherichia coli Lysis Experimental procedures of Griffith (Figure 11.1), Avery et al (Figure 11.2), and Hershey and Chase (pages ) 118

2 For questions 1 to 7, match each statement with the researcher(s) who contributed the information to our understanding of DNA. a. Avery, MacLeod, and McCarty b. Hershey and Chase c. Griffith d. all of the above 1. Discovered the process of transformation in bacteria. 2. Treated Streptococcus pneumoniae extracts with enzymes to further identify the genetic material. 3. Used Streptococcus pneumoniae as a model system. 4. Used radioactively labeled phages to determine if DNA or protein was the genetic material. 5. Used a bacteriophage (T2) as the model system. 6. Demonstrated that the transforming principle from the experiments with Streptococcus pneumoniae is DNA. 7. Demonstrated that DNA is the genetic material of bacteriophage T2. Each of the statements below is in reference to Griffith s experiments with Streptococcus pneumoniae. Indicate whether each statement provides support of the genetic material having the properties of information (I), transmission (T), replication (R), or variation (V). 8. The biochemical differences in the capsule of the type R and type S. 9. The copying of the genetic material within the dividing cells. 10. Instructions for type R and type S in the cell. 11. Transformation of type R to type S. For each of the following, match the chemical with its correct description. 12. Protease 13. RNase S 15. DNase P 17. RNA a. Treating a bacterial extract with this will leave only RNA and protein. b. Used to label DNA in the experiments of Hershey and Chase. c. Treating a bacterial extract with this will leave only DNA and protein. d. Used to label proteins in the experiments of Hershey and Chase. e. An enzyme that digests proteins. f. An alternate genetic material in some viruses. 119

3 11.2 of DNA and RNA Structure This small section provides an overview of the nucleic acids, DNA and RNA. Both are macromolecules composed of smaller building blocks. Indeed, the nucleic acid structure can be categorized into four levels of complexity: 1) nucleotides; 2) single strand; 3) double helix; and 4) chromosome (a three-dimensional structure). Outline of Key Terms Nucleic acids Nucleotides Strand Double helix Levels of nucleic acid structure (Figure 11.6) For questions 1 to 5, complete the sentence with the most appropriate term(s): 1. Nucleic acids are made up of repeating structural units called. 2. These repeating structural units are linked together in a linear manner to form a. 3. Nucleic acids are acidic, which means that they release in solutions. 4. Nucleic acids have a net charge at neutral ph. 5. Chromosomes consist of DNA complexed with Nucleotide Structure A nucleotide consists of three parts: 1) a nitrogenous base; 2) a pentose sugar; and 3) at least one phosphate (Refer to Figure 11.7). When the base is attached to only the sugar, we call this pair a nucleoside (Figure 11.9). Nitrogenous bases are of two types: purines, which include adenine and guanine; and pyrimidines, which include cytosine, thymine (found in DNA only), and uracil (found in RNA only). There are also two types of pentose sugars: deoxyribose is found in DNA, while ribose is found in RNA (Refer to Figure 11.8). 120

4 Outline of Key Terms Nucleotide Base Purine Adenine (A) Guanine (G) Pyrimidines Cytosine (C) Thymine (T) Uracil (U) Sugar Deoxyribose Ribose Phosphate Nucleoside Components and structure of nucleotides (Figures ) The following are components of DNA structure. Match each of the following with their correct definition. 1. Nucleoside 2. Ribose 3. Purines 4. Deoxyribose 5. Pyrimidines 6. Nucleotides 7. Strand 8. Double helix a. Cytosine and thymine. b. The structural units of a DNA strand. c. The five-carbon sugar in RNA. d. Nucleotides linked by phosphodiester bonds. e. Adenine and guanine. f. Two interacting strands of DNA. g. The five-carbon sugar in DNA. h. The combination of a base and a sugar Structure of a DNA strand Having discussed the structure of nucleotides, we now take a look at how these come together to form polynucleotides. Nucleotides are covalently linked together to form a linear strand of DNA (or RNA). The bonds that connect adjacent nucleotide are called phosphodiester bonds. These involve a phosphate attachment between the 5 carbon in one nucleotide and the 3 carbon in the other. Therefore, a strand has a directionality (5 to 3 ) based on the orientation of the sugar molecules within that strand. 121

5 Outline of Key Terms Polynucleotide Phosphodiester linkage Backbone Directionality A short strand of DNA containing four nucleotides (Figure 11.10) For questions 1 to 6, match each of the following with its correct letter from the diagram. 1. nucleotide 2. phosphate group 3. 5 end of the strand 4. deoxyribose sugar 5. phosphodiester linkage 6. 3 end of the strand 122

6 11.5 Discovery of the Double Helix Following the discovery of DNA as the genetic material, researchers set out to understand the structure of the molecule. This section outlines the major contributors to this effort. As was the case with Section 11.1, for each researcher you should focus on understanding not only their contribution, but also the experimental system that they utilized to make their discoveries. However, as you progress through these experiments, you need to also focus on the developing DNA molecule. Outline of Key Terms Chargaff s rules X-ray diffraction of DNA (Figure 11.12) Watson and Crick and their model of the DNA double helix (Figure 11.13) For questions 1 to 4, match each of the researcher(s) to their contribution in the discovery of DNA structure. 1. Watson and Crick 2. Franklin 3. Chargaff 4. Pauling a. Studies of protein structure led to an understanding of DNA folding. b. First to describe the AT/GC rule of base-pairing in DNA. c. Contributed X-ray diffraction data that indicated a helical structure. d. Developed a ball and stick model of DNA that illustrated it as a double-helix. 5. Analysis of the DNA content of numerous organisms suggested that the amount of adenine was similar to that of, and the amount of guanine was similar to that of Structure of the DNA Double Helix This section examines the structure of the DNA double helix in more detail. As a student in a genetics class, you must comprehend the structure of DNA and the terminology that is used to describe this molecule. Discussions in later chapters of replication, transcription, and gene expression are built upon a firm understanding of the structure of DNA. 123

7 Outline of Key Terms Double helix Base pairs Complementary AT/GC rule Anti-parallel Right-handed Grooves Major groove Minor groove Forms of DNA B DNA A DNA Z DNA Left-handed Methylation Key features of the structure of the double helix (Figure 11.14) Two models of the double helix (Figure 11.15) Comparison of the structures of B DNA and Z DNA (Figure 11.16) For questions 1 to 9, indicate whether the statement is true (T) or false (F). If the statement is false, change it to make it true The directionality of DNA is said to be in the 3 to 5 direction. The backbone of DNA is made up of deoxyribose sugars. The DNA double helix contains the two purine bases cytosine and thymine. In a double helix, there is a 1: 1 ratio of AT:GC. The DNA molecule consists of major and minor grooves, to which proteins can bind. The linear distance of a complete turn of the double helix is 3.4 nm. In the double helix, the percentage of purines and pyrimidines are equal. There are 8 basepairs in each turn of the double helix. The two DNA strands of the double helix are arranged in an antiparallel pattern. For questions 10 to 12, match each statement with its correct DNA form. a. A DNA b. B DNA c. Z DNA 10. The form of DNA most common in living cells. 11. Forms under conditions of low humidity. 12. A left-handed form of DNA. 124

8 11.7 RNA Structure The final section of this chapter examines the structure of DNA s cousin, RNA. Just like DNA, RNA is also a string of nucleotides (Figure 11.17). And just like DNA, RNA can also form double-stranded helical regions (Figure 11.18), and can fold into three-dimensional structures (Figure 11.19). A strand of RNA (Figure 11.17) Possible structures of RNA molecules (Figure 11.18) The structure of transfer RNA (Figure 11.19) For questions 1 to 5, complete the sentence with the most appropriate term(s): 1. In an RNA strand, adjacent nucleotides are connected via linkages. 2. The pyrimidine bases in RNA are and. 3. Stem-loop structures that can form within RNA molecules are also called. 4. In addition to stem-loops, RNA molecules can also contain loops and loops. 5. The first naturally-occurring RNA to have its structure elucidated was. 6. RNA molecules with catalytic functions are termed. 7. A transfer RNA molecule has two key functional sites that play a role in translation. These are the and the. Quiz 1. The linear distance of a complete turn of the DNA double helix is. a. 2.2 nm b. 20 nm c. 34 nm d. 3.4 nm e. 10 nm 2. used X-ray crystallography data to provide the first evidence of the threedimensional structure of DNA. a. Chargaff b. Watson and Crick c. Franklin d. Griffith 121

9 3. In a DNA nucleotide within a DNA strand, this is the component that can vary. a. phosphate groups b. phosphodiester bonds c. sugar d. type of base e. none of the above vary 4. This is the form of DNA most common in living cells. a. A DNA b. B DNA c. Z DNA d. K DNA 5. discovered the process of transformation in bacteria. a. Avery and colleagues b. Griffith c. Chargaff d. Pauling e. Franklin 6. demonstrated that the genetic material in bacteriophage T2 was DNA. a. Watson and Crick b. Avery and colleagues c. Franklin d. Hershey and Chase e. Pauling 7. In the classic experiments with bacteriophage T2, what was used to label DNA? a. 15 N b. 35 S c. 32 P d. 3 H 8. The 5 to 3 configuration of DNA is called its property. a. complementary b. AT/GC rule c. directionality d. antiparallel 9. If a bacterial chromosome contains 20% adenine, what is the percentage of cytosine? a. 10% b. 20% c. 30% d. 40% e. Can t tell from the given information 10. The structural unit of a DNA strand is the. a. nucleoside b. nucleotide c. ribose sugar d. purine 122

10 Answer Key for Study Guide Questions This answer key provides the answers to the exercises and chapter quiz for this chapter. Answers in parentheses ( ) represent possible alternate answers to a problem, while answers marked with an asterisk (*) indicate that the response to the question may vary c 2. a 3. c 4. b 5. b 6. a 7. b 8. V 9. R 10. I 11. T 12. e 13. c 14. d 15. a 16. b 17. f nucleotide 2. strand 3. H + (hydrogen ion) 4. negative 5. proteins h 2. c 3. e 4. g 5. a 6. b 7. d 8. f a 2. d 3. e 4. c 5. b 6. f d 2. c 3. b 4. a 5. thymine; cytosine 123

11 F, 5 to 3 2. F, sugar-phosphate groups 3. F, pyrimidines 4. T 5. T 6. T 7. T 8. F, 10 bp/turn 9. T 10. b 11. a 12. c phosphodiester 2. cytosine and uracil 3. hairpins 4. internal; bulge 5. transfer RNA 6. ribozymes 7. anticodon; 3 acceptor site Quiz 1. d 2. c 3. d 4. b 5. b 6. d 7. c 8. c 9. c 10. b 121

Answer: 2. Uracil. Answer: 2. hydrogen bonds. Adenine, Cytosine and Guanine are found in both RNA and DNA.

Answer: 2. Uracil. Answer: 2. hydrogen bonds. Adenine, Cytosine and Guanine are found in both RNA and DNA. Answer: 2. Uracil Adenine, Cytosine and Guanine are found in both RNA and DNA. Thymine is found only in DNA; Uracil takes its (Thymine) place in RNA molecules. Answer: 2. hydrogen bonds The complementary

More information

2. The number of different kinds of nucleotides present in any DNA molecule is A) four B) six C) two D) three

2. The number of different kinds of nucleotides present in any DNA molecule is A) four B) six C) two D) three Chem 121 Chapter 22. Nucleic Acids 1. Any given nucleotide in a nucleic acid contains A) two bases and a sugar. B) one sugar, two bases and one phosphate. C) two sugars and one phosphate. D) one sugar,

More information

DNA is found in all organisms from the smallest bacteria to humans. DNA has the same composition and structure in all organisms!

DNA is found in all organisms from the smallest bacteria to humans. DNA has the same composition and structure in all organisms! Biological Sciences Initiative HHMI DNA omponents and Structure Introduction Nucleic acids are molecules that are essential to, and characteristic of, life on Earth. There are two basic types of nucleic

More information

Nucleotides and Nucleic Acids

Nucleotides and Nucleic Acids Nucleotides and Nucleic Acids Brief History 1 1869 - Miescher Isolated nuclein from soiled bandages 1902 - Garrod Studied rare genetic disorder: Alkaptonuria; concluded that specific gene is associated

More information

Name Date Period. 2. When a molecule of double-stranded DNA undergoes replication, it results in

Name Date Period. 2. When a molecule of double-stranded DNA undergoes replication, it results in DNA, RNA, Protein Synthesis Keystone 1. During the process shown above, the two strands of one DNA molecule are unwound. Then, DNA polymerases add complementary nucleotides to each strand which results

More information

DNA. Discovery of the DNA double helix

DNA. Discovery of the DNA double helix DNA Replication DNA Discovery of the DNA double helix A. 1950 s B. Rosalind Franklin - X-ray photo of DNA. C. Watson and Crick - described the DNA molecule from Franklin s X-ray. What is DNA? Question:

More information

DNA Replication & Protein Synthesis. This isn t a baaaaaaaddd chapter!!!

DNA Replication & Protein Synthesis. This isn t a baaaaaaaddd chapter!!! DNA Replication & Protein Synthesis This isn t a baaaaaaaddd chapter!!! The Discovery of DNA s Structure Watson and Crick s discovery of DNA s structure was based on almost fifty years of research by other

More information

Proteins and Nucleic Acids

Proteins and Nucleic Acids Proteins and Nucleic Acids Chapter 5 Macromolecules: Proteins Proteins Most structurally & functionally diverse group of biomolecules. : o Involved in almost everything o Enzymes o Structure (keratin,

More information

Lecture 26: Overview of deoxyribonucleic acid (DNA) and ribonucleic acid (RNA) structure

Lecture 26: Overview of deoxyribonucleic acid (DNA) and ribonucleic acid (RNA) structure Lecture 26: Overview of deoxyribonucleic acid (DNA) and ribonucleic acid (RNA) structure Nucleic acids play an important role in the storage and expression of genetic information. They are divided into

More information

DNA Worksheet BIOL 1107L DNA

DNA Worksheet BIOL 1107L DNA Worksheet BIOL 1107L Name Day/Time Refer to Chapter 5 and Chapter 16 (Figs. 16.5, 16.7, 16.8 and figure embedded in text on p. 310) in your textbook, Biology, 9th Ed, for information on and its structure

More information

2. True or False? The sequence of nucleotides in the human genome is 90.9% identical from one person to the next. False (it s 99.

2. True or False? The sequence of nucleotides in the human genome is 90.9% identical from one person to the next. False (it s 99. 1. True or False? A typical chromosome can contain several hundred to several thousand genes, arranged in linear order along the DNA molecule present in the chromosome. True 2. True or False? The sequence

More information

Structure and Function of DNA

Structure and Function of DNA Structure and Function of DNA DNA and RNA Structure DNA and RNA are nucleic acids. They consist of chemical units called nucleotides. The nucleotides are joined by a sugar-phosphate backbone. The four

More information

The Molecules of Cells

The Molecules of Cells The Molecules of Cells I. Introduction A. Most of the world s population cannot digest milk-based foods. 1. These people are lactose intolerant because they lack the enzyme lactase. 2. This illustrates

More information

CCR Biology - Chapter 8 Practice Test - Summer 2012

CCR Biology - Chapter 8 Practice Test - Summer 2012 Name: Class: Date: CCR Biology - Chapter 8 Practice Test - Summer 2012 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. What did Hershey and Chase know

More information

K'NEX DNA Models. Developed by Dr. Gary Benson Department of Biomathematical Sciences Mount Sinai School of Medicine

K'NEX DNA Models. Developed by Dr. Gary Benson Department of Biomathematical Sciences Mount Sinai School of Medicine KNEX DNA Models Introduction Page 1 of 11 All photos by Kevin Kelliher. To download an Acrobat pdf version of this website Click here. K'NEX DNA Models Developed by Dr. Gary Benson Department of Biomathematical

More information

Name Class Date. Figure 13 1. 2. Which nucleotide in Figure 13 1 indicates the nucleic acid above is RNA? a. uracil c. cytosine b. guanine d.

Name Class Date. Figure 13 1. 2. Which nucleotide in Figure 13 1 indicates the nucleic acid above is RNA? a. uracil c. cytosine b. guanine d. 13 Multiple Choice RNA and Protein Synthesis Chapter Test A Write the letter that best answers the question or completes the statement on the line provided. 1. Which of the following are found in both

More information

DNA, RNA, Protein synthesis, and Mutations. Chapters 12-13.3

DNA, RNA, Protein synthesis, and Mutations. Chapters 12-13.3 DNA, RNA, Protein synthesis, and Mutations Chapters 12-13.3 1A)Identify the components of DNA and explain its role in heredity. DNA s Role in heredity: Contains the genetic information of a cell that can

More information

STRUCTURES OF NUCLEIC ACIDS

STRUCTURES OF NUCLEIC ACIDS CHAPTER 2 STRUCTURES OF NUCLEIC ACIDS What is the chemical structure of a deoxyribonucleic acid (DNA) molecule? DNA is a polymer of deoxyribonucleotides. All nucleic acids consist of nucleotides as building

More information

A disaccharide is formed when a dehydration reaction joins two monosaccharides. This covalent bond is called a glycosidic linkage.

A disaccharide is formed when a dehydration reaction joins two monosaccharides. This covalent bond is called a glycosidic linkage. CH 5 Structure & Function of Large Molecules: Macromolecules Molecules of Life All living things are made up of four classes of large biological molecules: carbohydrates, lipids, proteins, and nucleic

More information

The DNA Discovery Kit The Discovery Approach & Teacher Notes

The DNA Discovery Kit The Discovery Approach & Teacher Notes ...where molecules become real TM The DNA Discovery Kit & Teacher Notes www.3dmoleculardesigns.com All rights reserved on DNA Discovery Kit. US Patent 6,471,520 B1 Photos by Sean Ryan The DNA Discovery

More information

PRACTICE TEST QUESTIONS

PRACTICE TEST QUESTIONS PART A: MULTIPLE CHOICE QUESTIONS PRACTICE TEST QUESTIONS DNA & PROTEIN SYNTHESIS B 1. One of the functions of DNA is to A. secrete vacuoles. B. make copies of itself. C. join amino acids to each other.

More information

The DNA Discovery Kit The Guided Discovery Approach & Teacher Notes

The DNA Discovery Kit The Guided Discovery Approach & Teacher Notes ...where molecules become real TM The DNA Discovery Kit & Teacher Notes www.3dmoleculardesigns.com All rights reserved on DNA Discovery Kit. US Patent 6,471,520 B1 Photos by Sean Ryan Teacher Notes Contents

More information

The Structure, Replication, and Chromosomal Organization of DNA

The Structure, Replication, and Chromosomal Organization of DNA Michael Cummings Chapter 8 The Structure, Replication, and Chromosomal Organization of DNA David Reisman University of South Carolina History of DNA Discoveries Friedrich Miescher Isolated nuclein from

More information

Genetic information (DNA) determines structure of proteins DNA RNA proteins cell structure 3.11 3.15 enzymes control cell chemistry ( metabolism )

Genetic information (DNA) determines structure of proteins DNA RNA proteins cell structure 3.11 3.15 enzymes control cell chemistry ( metabolism ) Biology 1406 Exam 3 Notes Structure of DNA Ch. 10 Genetic information (DNA) determines structure of proteins DNA RNA proteins cell structure 3.11 3.15 enzymes control cell chemistry ( metabolism ) Proteins

More information

Lecture Overview. Hydrogen Bonds. Special Properties of Water Molecules. Universal Solvent. ph Scale Illustrated. special properties of water

Lecture Overview. Hydrogen Bonds. Special Properties of Water Molecules. Universal Solvent. ph Scale Illustrated. special properties of water Lecture Overview special properties of water > water as a solvent > ph molecules of the cell > properties of carbon > carbohydrates > lipids > proteins > nucleic acids Hydrogen Bonds polarity of water

More information

Molecular Genetics. RNA, Transcription, & Protein Synthesis

Molecular Genetics. RNA, Transcription, & Protein Synthesis Molecular Genetics RNA, Transcription, & Protein Synthesis Section 1 RNA AND TRANSCRIPTION Objectives Describe the primary functions of RNA Identify how RNA differs from DNA Describe the structure and

More information

Academic Nucleic Acids and Protein Synthesis Test

Academic Nucleic Acids and Protein Synthesis Test Academic Nucleic Acids and Protein Synthesis Test Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Each organism has a unique combination

More information

4. Which carbohydrate would you find as part of a molecule of RNA? a. Galactose b. Deoxyribose c. Ribose d. Glucose

4. Which carbohydrate would you find as part of a molecule of RNA? a. Galactose b. Deoxyribose c. Ribose d. Glucose 1. How is a polymer formed from multiple monomers? a. From the growth of the chain of carbon atoms b. By the removal of an OH group and a hydrogen atom c. By the addition of an OH group and a hydrogen

More information

Transcription and Translation of DNA

Transcription and Translation of DNA Transcription and Translation of DNA Genotype our genetic constitution ( makeup) is determined (controlled) by the sequence of bases in its genes Phenotype determined by the proteins synthesised when genes

More information

CHAPTER 3 THE CHEMISTRY OF ORGANIC MOLECULES

CHAPTER 3 THE CHEMISTRY OF ORGANIC MOLECULES CHAPTER 3 THE CHEMISTRY OF ORGANIC MOLECULES 3.1 Organic Molecules The chemistry of carbon accounts for the diversity of organic molecules found in living things. Carbon has six electrons, four of which

More information

Name: Date: Period: DNA Unit: DNA Webquest

Name: Date: Period: DNA Unit: DNA Webquest Name: Date: Period: DNA Unit: DNA Webquest Part 1 History, DNA Structure, DNA Replication DNA History http://www.dnaftb.org/dnaftb/1/concept/index.html Read the text and answer the following questions.

More information

Replication Study Guide

Replication Study Guide Replication Study Guide This study guide is a written version of the material you have seen presented in the replication unit. Self-reproduction is a function of life that human-engineered systems have

More information

Basic Concepts of DNA, Proteins, Genes and Genomes

Basic Concepts of DNA, Proteins, Genes and Genomes Basic Concepts of DNA, Proteins, Genes and Genomes Kun-Mao Chao 1,2,3 1 Graduate Institute of Biomedical Electronics and Bioinformatics 2 Department of Computer Science and Information Engineering 3 Graduate

More information

Chapter 5. The Structure and Function of Macromolecule s

Chapter 5. The Structure and Function of Macromolecule s Chapter 5 The Structure and Function of Macromolecule s Most Macromolecules are polymers: Polymer: (poly: many; mer: part) Large molecules consisting of many identical or similar subunits connected together.

More information

Genetics Module B, Anchor 3

Genetics Module B, Anchor 3 Genetics Module B, Anchor 3 Key Concepts: - An individual s characteristics are determines by factors that are passed from one parental generation to the next. - During gamete formation, the alleles for

More information

DNA: Structure and Replication

DNA: Structure and Replication 7 DNA: Structure and Replication WORKING WITH THE FIGURES 1. In Table 7-1, why are there no entries for the first four tissue sources? For the last three entries, what is the most likely explanation for

More information

3120-1 - Page 1. Name:

3120-1 - Page 1. Name: Name: 1) Which series is arranged in correct order according to decreasing size of structures? A) DNA, nucleus, chromosome, nucleotide, nitrogenous base B) chromosome, nucleus, nitrogenous base, nucleotide,

More information

Bio 102 Practice Problems Chromosomes and DNA Replication

Bio 102 Practice Problems Chromosomes and DNA Replication Bio 102 Practice Problems Chromosomes and DNA Replication Multiple choice: Unless otherwise directed, circle the one best answer: 1. Which one of the following enzymes is NT a key player in the process

More information

I. Chapter 5 Summary. II. Nucleotides & Nucleic Acids. III. Lipids

I. Chapter 5 Summary. II. Nucleotides & Nucleic Acids. III. Lipids I. Chapter 5 Summary A. Simple Sugars (CH 2 O) n : 1. One C contains a carbonyl (C=O) rest contain - 2. Classification by functional group: aldoses & ketoses 3. Classification by number of C's: trioses,

More information

A Brief History of DNA

A Brief History of DNA A Brief History of DNA Contents Introduction... 1 The Structure of DNA... 2 References... 6 Videos... 6 Introduction On April 2, 1953 JD Watson and FHC Crick published their now famous paper on the structure

More information

Chapter 5: The Structure and Function of Large Biological Molecules

Chapter 5: The Structure and Function of Large Biological Molecules Name Period Concept 5.1 Macromolecules are polymers, built from monomers 1. The large molecules of all living things fall into just four main classes. Name them. 2. Circle the three classes that are called

More information

Disaccharides consist of two monosaccharide monomers covalently linked by a glycosidic bond. They function in sugar transport.

Disaccharides consist of two monosaccharide monomers covalently linked by a glycosidic bond. They function in sugar transport. 1. The fundamental life processes of plants and animals depend on a variety of chemical reactions that occur in specialized areas of the organism s cells. As a basis for understanding this concept: 1.

More information

Biological molecules:

Biological molecules: Biological molecules: All are organic (based on carbon). Monomers vs. polymers: Monomers refer to the subunits that, when polymerized, make up a larger polymer. Monomers may function on their own in some

More information

CHAPTER 6: RECOMBINANT DNA TECHNOLOGY YEAR III PHARM.D DR. V. CHITRA

CHAPTER 6: RECOMBINANT DNA TECHNOLOGY YEAR III PHARM.D DR. V. CHITRA CHAPTER 6: RECOMBINANT DNA TECHNOLOGY YEAR III PHARM.D DR. V. CHITRA INTRODUCTION DNA : DNA is deoxyribose nucleic acid. It is made up of a base consisting of sugar, phosphate and one nitrogen base.the

More information

Today you will extract DNA from some of your cells and learn more about DNA. Extracting DNA from Your Cells

Today you will extract DNA from some of your cells and learn more about DNA. Extracting DNA from Your Cells DNA Based on and adapted from the Genetic Science Learning Center s How to Extract DNA from Any Living Thing (http://learn.genetics.utah.edu/units/activities/extraction/) and BioRad s Genes in a bottle

More information

Biology Final Exam Study Guide: Semester 2

Biology Final Exam Study Guide: Semester 2 Biology Final Exam Study Guide: Semester 2 Questions 1. Scientific method: What does each of these entail? Investigation and Experimentation Problem Hypothesis Methods Results/Data Discussion/Conclusion

More information

DNA and RNA are long linear polymers, called nucleic acids, that carry. DNA, RNA, and the Flow of Genetic Information CHAPTER 4

DNA and RNA are long linear polymers, called nucleic acids, that carry. DNA, RNA, and the Flow of Genetic Information CHAPTER 4 ATER 4 DA, RA, and the Flow of Genetic Information aving genes in common accounts for the resemblance of a mother to her daughters. Genes must be expressed to exert an effect, and proteins regulate such

More information

1.5 page 3 DNA Replication S. Preston 1

1.5 page 3 DNA Replication S. Preston 1 AS Unit 1: Basic Biochemistry and Cell Organisation Name: Date: Topic 1.5 Nucleic Acids and their functions Page 3 l. DNA Replication 1. Go through PowerPoint 2. Read notes p2 and then watch the animation

More information

Sample Questions for Exam 3

Sample Questions for Exam 3 Sample Questions for Exam 3 1. All of the following occur during prometaphase of mitosis in animal cells except a. the centrioles move toward opposite poles. b. the nucleolus can no longer be seen. c.

More information

Polar Covalent Bonds and Hydrogen Bonds

Polar Covalent Bonds and Hydrogen Bonds Lesson 6.1: Polar Covalent Bonds and Hydrogen Bonds The last section of code will add hydrogen bonding functionality between molecules. To do so, we have to understand the chemistry of polar covalent bonds

More information

DNA, REPLICATION AND TRANSCRIPTION

DNA, REPLICATION AND TRANSCRIPTION D N A, R E P L I C AT I O N A N D T R A N S C R I P T I O N Teacher s Guide KNX 96080-V2 2007 K'NEX Limited Partnership Group and its licensors. DNA, REPLICATION AND TRANSCRIPTION K NEX Limited Partnership

More information

Forensic DNA Testing Terminology

Forensic DNA Testing Terminology Forensic DNA Testing Terminology ABI 310 Genetic Analyzer a capillary electrophoresis instrument used by forensic DNA laboratories to separate short tandem repeat (STR) loci on the basis of their size.

More information

Proteins. Proteins. Amino Acids. Most diverse and most important molecule in. Functions: Functions (cont d)

Proteins. Proteins. Amino Acids. Most diverse and most important molecule in. Functions: Functions (cont d) Proteins Proteins Most diverse and most important molecule in living i organisms Functions: 1. Structural (keratin in hair, collagen in ligaments) 2. Storage (casein in mother s milk) 3. Transport (HAEMOGLOBIN!)

More information

DNA (genetic information in genes) RNA (copies of genes) proteins (functional molecules) directionality along the backbone 5 (phosphate) to 3 (OH)

DNA (genetic information in genes) RNA (copies of genes) proteins (functional molecules) directionality along the backbone 5 (phosphate) to 3 (OH) DNA, RNA, replication, translation, and transcription Overview Recall the central dogma of biology: DNA (genetic information in genes) RNA (copies of genes) proteins (functional molecules) DNA structure

More information

BIOLOGICAL MOLECULES OF LIFE

BIOLOGICAL MOLECULES OF LIFE BIOLOGICAL MOLECULES OF LIFE C A R B O H Y D R A T E S, L I P I D S, P R O T E I N S, A N D N U C L E I C A C I D S The Academic Support Center @ Daytona State College (Science 115, Page 1 of 29) Carbon

More information

DNA. chapter 2. 2.1 The structure of DNA. Nucleotides are the basic units of a DNA molecule O O CH 2 C C OH H

DNA. chapter 2. 2.1 The structure of DNA. Nucleotides are the basic units of a DNA molecule O O CH 2 C C OH H DA chapter 2 We begin our study of genetics with DA. We start with DA because genes are made of DA, or, to be more precise, DA is the genetic material. By studying the structure of DA we can immediately

More information

12.1 The Role of DNA in Heredity

12.1 The Role of DNA in Heredity 12.1 The Role of DNA in Heredity Only in the last 50 years have scientists understood the role of DNA in heredity. That understanding began with the discovery of DNA s structure. In 1952, Rosalind Franklin

More information

AS and A LEVEL. Delivery Guide H020/H420 BIOLOGY A. Theme: Nucleotides and Nucleic Acids 2.1.3. March 2015

AS and A LEVEL. Delivery Guide H020/H420 BIOLOGY A. Theme: Nucleotides and Nucleic Acids 2.1.3. March 2015 AS and A LEVEL Delivery Guide H020/H420 BIOLOGY A Theme: ucleotides and ucleic Acids 2.1.3 March 2015 We will inform centres about any changes to the specification. We will also publish changes on our

More information

Translation Study Guide

Translation Study Guide Translation Study Guide This study guide is a written version of the material you have seen presented in the replication unit. In translation, the cell uses the genetic information contained in mrna to

More information

Provincial Exam Questions. 9. Give one role of each of the following nucleic acids in the production of an enzyme.

Provincial Exam Questions. 9. Give one role of each of the following nucleic acids in the production of an enzyme. Provincial Exam Questions Unit: Cell Biology: Protein Synthesis (B7 & B8) 2010 Jan 3. Describe the process of translation. (4 marks) 2009 Sample 8. What is the role of ribosomes in protein synthesis? A.

More information

Lab # 12: DNA and RNA

Lab # 12: DNA and RNA 115 116 Concepts to be explored: Structure of DNA Nucleotides Amino Acids Proteins Genetic Code Mutation RNA Transcription to RNA Translation to a Protein Figure 12. 1: DNA double helix Introduction Long

More information

From DNA to Protein. Proteins. Chapter 13. Prokaryotes and Eukaryotes. The Path From Genes to Proteins. All proteins consist of polypeptide chains

From DNA to Protein. Proteins. Chapter 13. Prokaryotes and Eukaryotes. The Path From Genes to Proteins. All proteins consist of polypeptide chains Proteins From DNA to Protein Chapter 13 All proteins consist of polypeptide chains A linear sequence of amino acids Each chain corresponds to the nucleotide base sequence of a gene The Path From Genes

More information

What is the Structure of DNA?

What is the Structure of DNA? ER 1 D: he ereditary Molecule uanine ytosine denine hymine EI What is the tructure of D? hapter 1 Modern enetics for ll tudents 19 hapter 1: ection Background E BILIY F D to act as a reservoir of hereditary

More information

Elements in Biological Molecules

Elements in Biological Molecules Chapter 3: Biological Molecules 1. Carbohydrates 2. Lipids 3. Proteins 4. Nucleic Acids Elements in Biological Molecules Biological macromolecules are made almost entirely of just 6 elements: Carbon (C)

More information

Genetics Test Biology I

Genetics Test Biology I Genetics Test Biology I Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Avery s experiments showed that bacteria are transformed by a. RNA. c. proteins.

More information

Chapter 3 Molecules of Cells

Chapter 3 Molecules of Cells Bio 100 Molecules of cells 1 Chapter 3 Molecules of Cells Compounds containing carbon are called organic compounds Molecules such as methane that are only composed of carbon and hydrogen are called hydrocarbons

More information

Thymine = orange Adenine = dark green Guanine = purple Cytosine = yellow Uracil = brown

Thymine = orange Adenine = dark green Guanine = purple Cytosine = yellow Uracil = brown 1 DNA Coloring - Transcription & Translation Transcription RNA, Ribonucleic Acid is very similar to DNA. RNA normally exists as a single strand (and not the double stranded double helix of DNA). It contains

More information

Cellular Respiration Worksheet 1. 1. What are the 3 phases of the cellular respiration process? Glycolysis, Krebs Cycle, Electron Transport Chain.

Cellular Respiration Worksheet 1. 1. What are the 3 phases of the cellular respiration process? Glycolysis, Krebs Cycle, Electron Transport Chain. Cellular Respiration Worksheet 1 1. What are the 3 phases of the cellular respiration process? Glycolysis, Krebs Cycle, Electron Transport Chain. 2. Where in the cell does the glycolysis part of cellular

More information

Lecture Series 7. From DNA to Protein. Genotype to Phenotype. Reading Assignments. A. Genes and the Synthesis of Polypeptides

Lecture Series 7. From DNA to Protein. Genotype to Phenotype. Reading Assignments. A. Genes and the Synthesis of Polypeptides Lecture Series 7 From DNA to Protein: Genotype to Phenotype Reading Assignments Read Chapter 7 From DNA to Protein A. Genes and the Synthesis of Polypeptides Genes are made up of DNA and are expressed

More information

2007 7.013 Problem Set 1 KEY

2007 7.013 Problem Set 1 KEY 2007 7.013 Problem Set 1 KEY Due before 5 PM on FRIDAY, February 16, 2007. Turn answers in to the box outside of 68-120. PLEASE WRITE YOUR ANSWERS ON THIS PRINTOUT. 1. Where in a eukaryotic cell do you

More information

1. Molecular computation uses molecules to represent information and molecular processes to implement information processing.

1. Molecular computation uses molecules to represent information and molecular processes to implement information processing. Chapter IV Molecular Computation These lecture notes are exclusively for the use of students in Prof. MacLennan s Unconventional Computation course. c 2013, B. J. MacLennan, EECS, University of Tennessee,

More information

CHAPTER 6 GRIFFITH/HERSHEY/CHASE: DNA IS THE GENETIC MATERIAL IDENTIFICATION OF DNA DNA AND HEREDITY DNA CAN GENETICALLY TRANSFORM CELLS

CHAPTER 6 GRIFFITH/HERSHEY/CHASE: DNA IS THE GENETIC MATERIAL IDENTIFICATION OF DNA DNA AND HEREDITY DNA CAN GENETICALLY TRANSFORM CELLS CHAPTER 6 GRIFFITH/HERSHEY/CHASE: DNA IS THE GENETIC MATERIAL In 1928, Frederick Griffith was able to transform harmless bacteria into virulent pathogens with an extract that Oswald Avery proved, in 1944,

More information

a. Ribosomal RNA rrna a type ofrna that combines with proteins to form Ribosomes on which polypeptide chains of proteins are assembled

a. Ribosomal RNA rrna a type ofrna that combines with proteins to form Ribosomes on which polypeptide chains of proteins are assembled Biology 101 Chapter 14 Name: Fill-in-the-Blanks Which base follows the next in a strand of DNA is referred to. as the base (1) Sequence. The region of DNA that calls for the assembly of specific amino

More information

Teacher Guide: Have Your DNA and Eat It Too ACTIVITY OVERVIEW. http://gslc.genetics.utah.edu

Teacher Guide: Have Your DNA and Eat It Too ACTIVITY OVERVIEW. http://gslc.genetics.utah.edu ACTIVITY OVERVIEW Abstract: Students build an edible model of DNA while learning basic DNA structure and the rules of base pairing. Module: The Basics and Beyond Prior Knowledge Needed: DNA contains heritable

More information

Biochemistry of Cells

Biochemistry of Cells Biochemistry of Cells 1 Carbon-based Molecules Although a cell is mostly water, the rest of the cell consists mostly of carbon-based molecules Organic chemistry is the study of carbon compounds Carbon

More information

Lectures 2 & 3. If the base pair is imbedded in a helix, then there are several more angular attributes of the base pair that we must consider:

Lectures 2 & 3. If the base pair is imbedded in a helix, then there are several more angular attributes of the base pair that we must consider: Lectures 2 & 3 Patterns of base-base hydrogen bonds-characteristics of the base pairs How are double helices assembled?? Figure 13 Let us first examine the angular characteristics of base pairs. Figure

More information

v vi vii viii ix 1 2 for high school students. For this, research needed to be done to to find a popular and engaging style of animation for this age group. The third step was to design the animation so

More information

Preliminary MFM Quiz

Preliminary MFM Quiz Preliminary MFM Quiz 1. The major carrier of chemical energy in all cells is: A) adenosine monophosphate B) adenosine diphosphate C) adenosine trisphosphate D) guanosine trisphosphate E) carbamoyl phosphate

More information

The Steps. 1. Transcription. 2. Transferal. 3. Translation

The Steps. 1. Transcription. 2. Transferal. 3. Translation Protein Synthesis Protein synthesis is simply the "making of proteins." Although the term itself is easy to understand, the multiple steps that a cell in a plant or animal must go through are not. In order

More information

13.2 Ribosomes & Protein Synthesis

13.2 Ribosomes & Protein Synthesis 13.2 Ribosomes & Protein Synthesis Introduction: *A specific sequence of bases in DNA carries the directions for forming a polypeptide, a chain of amino acids (there are 20 different types of amino acid).

More information

DNA Paper Model Activity Level: Grade 6-8

DNA Paper Model Activity Level: Grade 6-8 Karen Mayes DNA Paper Model Activity Level: Grade 6-8 Students will be able to: 1. Identify the component molecules of DNA. 2. Construct a model of the DNA double-helix. 3. Identify which bases are found

More information

A Genomic Timeline Tim Shank 2003

A Genomic Timeline Tim Shank 2003 A Genomic Timeline Tim Shank 2003 1800s 1865 Gregor Mendel reports the results of his pea plant expts, from which he discerned several fundamental laws of heredity. His results appeared in an obscure journal

More information

NO CALCULATORS OR CELL PHONES ALLOWED

NO CALCULATORS OR CELL PHONES ALLOWED Biol 205 Exam 1 TEST FORM A Spring 2008 NAME Fill out both sides of the Scantron Sheet. On Side 2 be sure to indicate that you have TEST FORM A The answers to Part I should be placed on the SCANTRON SHEET.

More information

Macromolecules 1 Carbohydrates, Lipids & Nucleic Acids

Macromolecules 1 Carbohydrates, Lipids & Nucleic Acids VEA Bringing Learning to Life Program Support Notes Macromolecules 1 Carbohydrates, Lipids & Nucleic Acids Grades 10 - College 25mins Teacher Notes by Sue Wright, B. Sc., Dip. Ed. Produced by VEA Pty Ltd

More information

Chapter 3: Biological Molecules. 1. Carbohydrates 2. Lipids 3. Proteins 4. Nucleic Acids

Chapter 3: Biological Molecules. 1. Carbohydrates 2. Lipids 3. Proteins 4. Nucleic Acids Chapter 3: Biological Molecules 1. Carbohydrates 2. Lipids 3. Proteins 4. Nucleic Acids Elements in Biological Molecules Biological macromolecules are made almost entirely of just 6 elements: Carbon (C)

More information

MOLECULAR BASIS OF INHERITANCE

MOLECULAR BASIS OF INHERITANCE CHAPTER 6 MOLECULAR BASIS OF INHERITANCE 6.1 The DNA 6.2 The Search for Genetic Material 6.3 RNA World 6.4 Replication 6.5 Transcription 6.6 Genetic Code 6.7 Translation 6.8 Regulation of Gene Expression

More information

To be able to describe polypeptide synthesis including transcription and splicing

To be able to describe polypeptide synthesis including transcription and splicing Thursday 8th March COPY LO: To be able to describe polypeptide synthesis including transcription and splicing Starter Explain the difference between transcription and translation BATS Describe and explain

More information

Subject Area(s) Biology. Associated Unit Engineering Nature: DNA Visualization and Manipulation. Associated Lesson Imaging the DNA Structure

Subject Area(s) Biology. Associated Unit Engineering Nature: DNA Visualization and Manipulation. Associated Lesson Imaging the DNA Structure Subject Area(s) Biology Associated Unit Engineering Nature: DNA Visualization and Manipulation Associated Lesson Imaging the DNA Structure Activity Title Inside the DNA Header Image 1 ADA Description:

More information

BIOMOLECULES. reflect

BIOMOLECULES. reflect reflect A child s building blocks are relatively simple structures. When they come together, however, they can form magnifi cent structures. The elaborate city scene to the right is made of small, simple

More information

Recombinant DNA & Genetic Engineering. Tools for Genetic Manipulation

Recombinant DNA & Genetic Engineering. Tools for Genetic Manipulation Recombinant DNA & Genetic Engineering g Genetic Manipulation: Tools Kathleen Hill Associate Professor Department of Biology The University of Western Ontario Tools for Genetic Manipulation DNA, RNA, cdna

More information

Name Class Date. Summarize the events of DNA replication. Compare DNA replication in prokaryotes with that of eukaryotes.

Name Class Date. Summarize the events of DNA replication. Compare DNA replication in prokaryotes with that of eukaryotes. 12.3 DNA Replication Lesson Objectives Summarize the events of DNA replication. Compare DNA replication in prokaryotes with that of eukaryotes. Lesson Summary Copying the Code Each strand of the double

More information

DNA Replication in Prokaryotes

DNA Replication in Prokaryotes OpenStax-CNX module: m44488 1 DNA Replication in Prokaryotes OpenStax College This work is produced by OpenStax-CNX and licensed under the Creative Commons Attribution License 3.0 By the end of this section,

More information

Chapter 2 Chemical Principles

Chapter 2 Chemical Principles Chapter 2 Chemical Principles I. Chemistry. [Students should read this section on their own]. a. Chemistry is the study of the interactions between atoms and molecules. b. The atom is the smallest unit

More information

Multiple Choice Write the letter that best answers the question or completes the statement on the line provided.

Multiple Choice Write the letter that best answers the question or completes the statement on the line provided. Name lass Date hapter 12 DN and RN hapter Test Multiple hoice Write the letter that best answers the question or completes the statement on the line provided. Pearson Education, Inc. ll rights reserved.

More information

Appendix C DNA Replication & Mitosis

Appendix C DNA Replication & Mitosis K.Muma Bio 6 Appendix C DNA Replication & Mitosis Study Objectives: Appendix C: DNA replication and Mitosis 1. Describe the structure of DNA and where it is found. 2. Explain complimentary base pairing:

More information

Coding sequence the sequence of nucleotide bases on the DNA that are transcribed into RNA which are in turn translated into protein

Coding sequence the sequence of nucleotide bases on the DNA that are transcribed into RNA which are in turn translated into protein Assignment 3 Michele Owens Vocabulary Gene: A sequence of DNA that instructs a cell to produce a particular protein Promoter a control sequence near the start of a gene Coding sequence the sequence of

More information

RNA & Protein Synthesis

RNA & Protein Synthesis RNA & Protein Synthesis Genes send messages to cellular machinery RNA Plays a major role in process Process has three phases (Genetic) Transcription (Genetic) Translation Protein Synthesis RNA Synthesis

More information

Algorithms in Computational Biology (236522) spring 2007 Lecture #1

Algorithms in Computational Biology (236522) spring 2007 Lecture #1 Algorithms in Computational Biology (236522) spring 2007 Lecture #1 Lecturer: Shlomo Moran, Taub 639, tel 4363 Office hours: Tuesday 11:00-12:00/by appointment TA: Ilan Gronau, Taub 700, tel 4894 Office

More information

DNA and Forensic Science

DNA and Forensic Science DNA and Forensic Science Micah A. Luftig * Stephen Richey ** I. INTRODUCTION This paper represents a discussion of the fundamental principles of DNA technology as it applies to forensic testing. A brief

More information