Classify the data as either discrete or continuous. 2) An athlete runs 100 meters in 10.5 seconds. 2) A) Discrete B) Continuous

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Classify the data as either discrete or continuous. 2) An athlete runs 100 meters in 10.5 seconds. 2) A) Discrete B) Continuous"

Transcription

1 Chapter 2 Overview Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Classify as categorical or qualitative data. 1) A survey of autos parked in student and staff lots at a large college recorded the make, country 1) of origin, type of vehicle (car, SUV, etc.) and age. Classify the make. A) Quantitative B) Categorical Classify the data as either discrete or continuous. 2) An athlete runs 100 meters in 10.5 seconds. 2) A) Discrete B) Continuous 3) The total number of calls a technical support professional takes in a month is 832> 3) A) Continuous B) Discrete 4) The following table shows the heights of the five tallest mountains in North America. 4) McKinley 20,320 1 Logan 19,850 2 Citlaltepec 18,700 3 St. Elias 18,008 4 Popocatepetl 17,930 5 What kind of data is given in the third column of the table? A) Continuous B) Discrete 5) The following table shows the heights of the five tallest mountains in North America. 5) McKinley 20,320 1 Logan 19,850 2 Citlaltepec 18,700 3 St. Elias 18,008 4 Popocatepetl 17,930 5 What kind of data is given in the second column of the table? A) Discrete B) Continuous Select the most appropriate answer. 6) Which of the following variables is continuous? 6) A) number of homeruns in a professional baseball player's career B) daily high temperature in New York City C) brand of tennis shoe D) type of fish caught E) number of pars in a round of golf

2 Classify as categorical or qualitative data. 7) The amount of television viewed by today's youth is of primary concern to Parents Against Watching Television (PAWT). 290 parents of elementary school-aged children were asked to estimate the number of hours per week that their child watched television. A) Categorical B) Quantitative 7) Provide an appropriate response. 8) The heights (in inches) of 30 adult males are listed below. A frequency distribution show the frequency and relative frequency using five classes. 8) What is the variable? A) Number of adult males B) Frequency C) Number of classes D) Height E) Relative frequency A nurse measured the blood pressure of each person who visited her clinic. Following is a relative-frequency histogram for the systolic blood pressure readings for those people aged between 25 and 40. Use the histogram to answer the question. The blood pressure readings were given to the nearest whole number. 9) Approximately what percentage of the people aged had a systolic blood pressure reading between 110 and 119 inclusive? 9)

3 A) 30% B) 15% C) 3.5% D) 35% E) 0.35% Provide an appropriate response. 10) A survey was conducted to determine how people rated the quality of programming available on television. Respondents were asked to rate the overall quality from 0 (no quality at all) to 100 (extremely good quality). The stem-and-leaf display of the data is shown below. 10) What percentage of the respondents rated overall television quality as very good (regarded as ratings of 80 and above)? A) 12% B) 32% C) 1% D) 3% E) 4% A graphical display of a data set is given. Identify the overall shape of the distribution as (roughly) bell-shaped,right skewed, left skewed, bimodal, multimodal, uniform. 11) A relative frequency histogram for the heights of a sample of adult women is shown below. 11) A) Bell-shaped B) Bimodal C) Left skewed D) Right skewed E) Multimodal Select the most appropriate answer. 12) A distribution that shows an overall pattern with a single mound is called 12) A) bimodal. B) unimodal. C) nonmodal. D) multimodal. E) None of the above.

4 Provide an appropriate response. 13) The 1995 payroll amounts for all major-league baseball teams are shown below. Answer the following question concerning this graph. 13) How many of the major-league payrolls exceeded $20 million in 1995? (Assume that no payroll was exactly $20 million in 1995.) A) 24 payrolls B) 3 payrolls C) 14 payrolls D) 23 payrolls E) 10 payrolls 14) At the U.S. Open Tennis Championship a statistician keeps track of every serve that a player hits during the tournament. The statistician reported that the mean serve speed of a particular player was 98 miles per hour. Suppose that the statistician indicated that the serve speed distribution was skewed to the left. Which of the following values is most likely the value of the median serve speed? A) 83 mph B) 103 mph C) 88 mph D) 93 mph E) 98 mph 14) 15) Frank's Furniture employees earned the following amounts last week: $ $ $ $ $ $ $ $ $ What was the mean amount earned by an employee last week? Round your answer to the nearest cent. A) $ B) $ C) $ D) $ E) $ ) Find the median for the given sample data. 16) Health care issues are receiving much attention in both academic and political arenas. A sociologist recently conducted a survey of senior citizens whose net worth is too high to qualify for Medicaid but who have no private health insurance. The ages of 25 uninsured senior citizens were as follows: observa Fin tions. d the me dia n of the

5 16) A) 69 B) 68 C) 73 D) 72.5 E) 72 17) The number of vehicles passing through a bank drive-up line during each 15-minute period was recorded. The results are shown below. Find the median number of vehicles going through the line in a fifteen-minute period. 17) A) 30 B) C) 33 D) 34 E) 31 Provide an appropriate response. 18) Brandon kept track of the number of hours he spent exercising each week. The results for four months are shown below. Find the mean number of hours Brandon spent exercising per week. Round your answer to two decimal places. 18) A) 7.30 B) 8.25 C) 7.79 D) 8.01 E) ) In 1990, U.S. consumers redeemed 6.12 billion manufacturers' coupons and saved themselves $2.86 billion. Calculate and interpret the mean savings of U.S. consumers per coupon. A) Half of all U.S. consumers who used coupons saved more than cents per coupon. B) The average savings of all U.S. consumers was $0.47 per coupon. C) Half of all U.S. consumers who used coupons saved more than $0.47 per coupon. D) The average savings of all U.S. consumers was $47 per coupon. E) The average savings of all U.S. consumers was cents per coupon. 19) 20) 20) For the distribution drawn here, identify the mean, median, and mode. A) A = median, B = mean, C = mode B) A = mean, B = mode, C = median C) A = median, B = mode, C = mean D) A = mode, B = mean, C = median E) A = mode, B = median, C = mean

6 21) 21) The professor of economics at a small Texas University wanted to determine what year in school students were taking his tough economics course. Shown above is a pie chart of the results. What percentage of the class took the course prior to reaching their senior year? A) 86% B) 14% C) 30% D) 54% E) 44% Select the most appropriate answer. 22) A distribution that shows an overall pattern with two mounds is called 22) A) ultramodal. B) bimodal. C) unimodal. D) nonmodal. E) None of the above. 23) A distribution that has a left tail longer that the right tail is considered 23) A) not skewed. B) skewed right. C) skewed left. D) skewed centrally. E) None of the above. 24) A distribution that has the right tail longer that the left tail is considered 24) A) not skewed. B) skewed right. C) skewed left. D) skewed centrally. E) None of the above.

7 A graphical display of a data set is given. Identify the overall shape of the distribution as (roughly) bell-shaped,right skewed, left skewed, bimodal, multimodal, uniform. 25) A die was rolled 200 times and a record was kept of the numbers obtained. The results are 25) shown in the relative frequency histogram below. A) Uniform B) Right skewed C) Left skewed D) Unimodal E) Bimodal 26) The ages of a group of patients being treated at one hospital for osteoporosis are summarized in the frequency histogram below. 26) A) Bimodal B) Right skewed C) Multimodal D) Left skewed E) Bell-shaped

8 27) A stem-and-leaf diagram is given below for the ages of the patients at a hospital. 27) A) Multimodal B) Left skewed C) Bimodal D) Right skewed E) Bell shaped Find the original data from the stem-and-leaf plot. 28) 28) A) 81, 85, 81, 98, 108, 105 B) 85, 88, 91, 98, 105, 105 C) 85, 81, 88, 91, 101, 105 D) 85, 88, 91, 91, 105, 105 E) 81, 88, 81, 98, 105, 105

9 Use the data to create a stem-and-leaf plot 29) The following data show the number of laps run by each participant in a marathon A) 29) B) C) D) E) A nurse measured the blood pressure of each person who visited her clinic. Following is a relative-frequency histogram for the systolic blood pressure readings for those people aged between 25 and 40. Use the histogram to answer the question. The blood pressure readings were given to the nearest whole number. 30) Approximately what percentage of the people aged had a systolic blood pressure reading less than 120? A) 35% B) 5% C) 15% D) 50% E) 3.5% 30)

10 31) Given that 200 people were aged between 25 and 40, approximately how many had a systolic blood pressure reading less than 130? A) 148 B) 74 C) 15 D) 51 E) 48 31) Provide an appropriate response. 32) Last year, batting averages in the National League averaged..257 with a high of and a low of (minimum 250 at bats). Based on this information, which measure of variation could be calculated? A) standard deviation B) range C) mean D) mode E) variance 32) 33) The book cost (in dollars) for one semester's books are given below for a sample of five college students. Calculate the sample variance of the book costs. 33) 340, 170, 145, 420, 120 A) 17, B) C) 160, D) 89, E) ) The average IQ of students in a particular calculus class is 110, with a standard deviation of 5. The distribution is roughly bell-shaped. Use the Empirical Rule to find the percentage of students with an IQ above 120. A) 13.5% B) 15.85% C) 11.15% D) 6.4% E) 2.5% 34) Determine the quartile, percentile or interquartile range as specified. 35) The test scores of 15 students are listed below. Find the first quartile,. 35) A) 57.0 B) 53.4 C) 54.0 D) 58.5 E) 55.5 Identify potential outliers, if any, for the given data. 36) The test scores of 15 students are listed below. 36) A) 90, 99 B) None C) 36, 40 D) 36, 99 E) 36

11 Find the five-number summary for the given data. 37) The weekly salaries (in dollars) of sixteen government workers. 37) A) 460, 544, 639, 718.5, 826 dollars B) 460, 551, 639, 709, 826 dollars C) 460, 537, 634, 690, 826 dollars D) 460, 551, 634, 709, 826 dollars E) 460, 544, 634, 715.5, 826 dollars SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Fill in the blank. 38) The five-number summary of a dataset is the, 38),,, and.

12 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Construct a boxplot as specified. 39) The weekly salaries (in dollars) of 24 randomly selected employees of a company are shown 39) below. Construct a boxplot for the data set. What is the shape of the distribution? A) Skewed-right B) Skewed-right C) Skewed-left D) Skewed-left E) Bell-shaped

13 Provide an appropriate response. 40) Test scores for a history class had a mean of 79 with a standard deviation of 4.5. Test scores for a physics class had a mean of 69 with a standard deviation of 3.7. Suppose a student gets a 68 on the history test and a 87 on the physics test. Calculate the z-score for each test. On which test did the student perform better? A) history; B) physics; C) history; 2.44 D) physics; 4.86 E) history; ) Select the most appropriate answer. 41) In human engineering and product design, it is important to consider the weights of people so that airplanes or elevators aren't overloaded. Based on data from the National Health Survey, the weight for adult males in the U.S. follows a bell-shaped distribution with a mean weight of 173 pounds and a standard deviation of 30 pounds. What proportion of these weights is between 203 pounds and 263 pounds? A) B) C) D) E) ) 42) Which of the following numerical summary measures cannot be easily approximated from a box plot? A) median B) variance C) Q1 D) range E) interquartile range 42) SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Provide an appropriate response. 43) The article "Tobacco and Alcohol Use in G-Rated Children's Animated Films" 43) investigated exposure to tobacco and alcohol use in all G-rated animated films released between 1937 and 1997 by five major film studios. Data on the total tobacco exposure time (in seconds) for films with tobacco use produced by Walt Disney, Inc., follow Source: Journal of the American Medical Association (1999): Find the Five-Number Summary of Positions.

14 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Determine the quartile, percentile or interquartile range as specified. 44) The test scores of 19 students are listed below. Find the interquartile range. 44) A) 25.5 B) 27 C) 29 D) 29.5 E) ) A teacher gives a 20-point quiz to 10 students. The scores are listed below. What percentile corresponds to the score of 12? 45) A) 12 B) 13 C) 38 D) 40 E) 25 Select the most appropriate answer. 46) One-fourth of the dataset lies 46) A) above Q1. B) below Q3. C) between Q1 and Q3. D) above Q2. E) above Q3. 47) The median is equivalent to which quartile? 47) A) Q1 B) Q3 C) Q2 D) Q4 E) None of the above. 48) What percent of the data falls below Q1? 48) A) 50% B) 33% C) 75% D) 25% E) 10% 49) What percent of the data falls above Q2? 49) A) 50% B) 75% C) 25% D) 10% E) 90% 50) Which of the following numerical summary measures is not sensitive to outliers in a dataset? 50) A) mean B) range C) mode D) standard deviation E) interquartile range

15 Provide an appropriate response. 51) A competency test has scores with a mean of 69 and a standard deviation of 4. A histogram of the data shows that the distribution is normal. Use the Empirical Rule to find the percentage of scores between 61 and 77. A) 68% B) 95% C) 99.7% D) 77% E) 50% 51) 52) SAT verbal scores are normally distributed with a mean of 433 and a standard deviation of 90. Use the Empirical Rule to determine what percent of the scores lie between 433 and 523. A) 47.5% B) 49.9% C) 68% D) 34% E) 51% 52) 53) The heights (in inches) of 10 adult males are listed below. Find the population variance. 53) A) 4.4 B) 1.68 C) 3.24 D) 1.42 E) ) The heights (in inches) of 10 adult males are listed below. Find the population standard deviation. 54) A) B) 2.01 C) 1.42 D) 0.88 E) ) In a random sample, 10 students were asked to compute the distance they travel one way to school to the nearest tenth of a mile. The data is listed below. Compute the sample standard deviation of the data. 55) A) 2.01 B) C) 1.42 D) 1.8 E) ) For the stem-and-leaf plot below, find the range of the data set. 56) A) 26 B) 36 C) 14 D) 34 E) 40

16 1) B 2) B 3) B 4) B 5) B 6) B 7) B 8) D 9) D 10) E 11) A 12) B 13) D 14) B 15) B 16) E 17) A 18) C 19) B 20) E 21) A 22) B 23) C 24) B 25) A 26) D

17 27) B 28) B 29) B 30) D 31) A 32) B 33) A 34) E 35) D 36) C 37) B 38) minimum value; Q1; median; Q3; maximum value 39) B 40) D 41) D 42) B 43) minimum = 2 seconds, Q1 = 11 seconds, median = 51 seconds, Q3 = 176 seconds, and maximum = 548 seconds 44) B 45) D 46) E 47) C 48) D 49) A 50) E 51) B 52) D

18 53) E 54) C 55) D 56) A

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name 1) A recent report stated ʺBased on a sample of 90 truck drivers, there is evidence to indicate that, on average, independent truck drivers earn more than company -hired truck drivers.ʺ Does

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. C) (a) 2 (b) 1

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. C) (a) 2 (b) 1 Unit 2 Review Name Use the given frequency distribution to find the (a) class width. (b) class midpoints of the first class. (c) class boundaries of the first class. 1) Miles (per day) 1-2 9 3-4 22 5-6

More information

Practice#1(chapter1,2) Name

Practice#1(chapter1,2) Name Practice#1(chapter1,2) Name Solve the problem. 1) The average age of the students in a statistics class is 22 years. Does this statement describe descriptive or inferential statistics? A) inferential statistics

More information

Exploratory data analysis (Chapter 2) Fall 2011

Exploratory data analysis (Chapter 2) Fall 2011 Exploratory data analysis (Chapter 2) Fall 2011 Data Examples Example 1: Survey Data 1 Data collected from a Stat 371 class in Fall 2005 2 They answered questions about their: gender, major, year in school,

More information

Variables. Exploratory Data Analysis

Variables. Exploratory Data Analysis Exploratory Data Analysis Exploratory Data Analysis involves both graphical displays of data and numerical summaries of data. A common situation is for a data set to be represented as a matrix. There is

More information

Chapter 1: Exploring Data

Chapter 1: Exploring Data Chapter 1: Exploring Data Chapter 1 Review 1. As part of survey of college students a researcher is interested in the variable class standing. She records a 1 if the student is a freshman, a 2 if the student

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. C) (a) 3 (b) 51

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. C) (a) 3 (b) 51 Chapter 2- Problems to look at Use the given frequency distribution to find the (a) class width. (b) class midpoints of the first class. (c) class boundaries of the first class. 1) Height (in inches) 1)

More information

MATH 103/GRACEY PRACTICE EXAM/CHAPTERS 2-3. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MATH 103/GRACEY PRACTICE EXAM/CHAPTERS 2-3. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MATH 3/GRACEY PRACTICE EXAM/CHAPTERS 2-3 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Provide an appropriate response. 1) The frequency distribution

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The government of a town needs to determine if the city's residents will support the

More information

Mind on Statistics. Chapter 2

Mind on Statistics. Chapter 2 Mind on Statistics Chapter 2 Sections 2.1 2.3 1. Tallies and cross-tabulations are used to summarize which of these variable types? A. Quantitative B. Mathematical C. Continuous D. Categorical 2. The table

More information

Chapter 3: Data Description Numerical Methods

Chapter 3: Data Description Numerical Methods Chapter 3: Data Description Numerical Methods Learning Objectives Upon successful completion of Chapter 3, you will be able to: Summarize data using measures of central tendency, such as the mean, median,

More information

Practice Final Exam Math 115 Name

Practice Final Exam Math 115 Name Practice Final Exam Math 115 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Answer the question. 1) An employee at the local ice cream parlor

More information

Numerical Measures of Central Tendency

Numerical Measures of Central Tendency Numerical Measures of Central Tendency Often, it is useful to have special numbers which summarize characteristics of a data set These numbers are called descriptive statistics or summary statistics. A

More information

F. Farrokhyar, MPhil, PhD, PDoc

F. Farrokhyar, MPhil, PhD, PDoc Learning objectives Descriptive Statistics F. Farrokhyar, MPhil, PhD, PDoc To recognize different types of variables To learn how to appropriately explore your data How to display data using graphs How

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Final Exam Review MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A researcher for an airline interviews all of the passengers on five randomly

More information

Summarizing and Displaying Categorical Data

Summarizing and Displaying Categorical Data Summarizing and Displaying Categorical Data Categorical data can be summarized in a frequency distribution which counts the number of cases, or frequency, that fall into each category, or a relative frequency

More information

Diagrams and Graphs of Statistical Data

Diagrams and Graphs of Statistical Data Diagrams and Graphs of Statistical Data One of the most effective and interesting alternative way in which a statistical data may be presented is through diagrams and graphs. There are several ways in

More information

Shape of Data Distributions

Shape of Data Distributions Lesson 13 Main Idea Describe a data distribution by its center, spread, and overall shape. Relate the choice of center and spread to the shape of the distribution. New Vocabulary distribution symmetric

More information

Chapter 5 Review The Normal Probability and Standardization

Chapter 5 Review The Normal Probability and Standardization Chapter 5 Review The Normal Probability and Standardization MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Provide an appropriate response. 1) Approximately

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Find the mean for the given sample data. 1) Frank's Furniture employees earned the following

More information

13.2 Measures of Central Tendency

13.2 Measures of Central Tendency 13.2 Measures of Central Tendency Measures of Central Tendency For a given set of numbers, it may be desirable to have a single number to serve as a kind of representative value around which all the numbers

More information

2. Here is a small part of a data set that describes the fuel economy (in miles per gallon) of 2006 model motor vehicles.

2. Here is a small part of a data set that describes the fuel economy (in miles per gallon) of 2006 model motor vehicles. Math 1530-017 Exam 1 February 19, 2009 Name Student Number E There are five possible responses to each of the following multiple choice questions. There is only on BEST answer. Be sure to read all possible

More information

4.1 Exploratory Analysis: Once the data is collected and entered, the first question is: "What do the data look like?"

4.1 Exploratory Analysis: Once the data is collected and entered, the first question is: What do the data look like? Data Analysis Plan The appropriate methods of data analysis are determined by your data types and variables of interest, the actual distribution of the variables, and the number of cases. Different analyses

More information

AP Statistics Chapter 1 Test - Multiple Choice

AP Statistics Chapter 1 Test - Multiple Choice AP Statistics Chapter 1 Test - Multiple Choice Name: 1. The following bar graph gives the percent of owners of three brands of trucks who are satisfied with their truck. From this graph, we may conclude

More information

Chapter 1: Looking at Data Section 1.1: Displaying Distributions with Graphs

Chapter 1: Looking at Data Section 1.1: Displaying Distributions with Graphs Types of Variables Chapter 1: Looking at Data Section 1.1: Displaying Distributions with Graphs Quantitative (numerical)variables: take numerical values for which arithmetic operations make sense (addition/averaging)

More information

Ch. 3.1 # 3, 4, 7, 30, 31, 32

Ch. 3.1 # 3, 4, 7, 30, 31, 32 Math Elementary Statistics: A Brief Version, 5/e Bluman Ch. 3. # 3, 4,, 30, 3, 3 Find (a) the mean, (b) the median, (c) the mode, and (d) the midrange. 3) High Temperatures The reported high temperatures

More information

Section 3.1 Measures of Central Tendency: Mode, Median, and Mean

Section 3.1 Measures of Central Tendency: Mode, Median, and Mean Section 3.1 Measures of Central Tendency: Mode, Median, and Mean One number can be used to describe the entire sample or population. Such a number is called an average. There are many ways to compute averages,

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. C) (a) 2. (b) 1.5. (c) 0.5-2.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. C) (a) 2. (b) 1.5. (c) 0.5-2. Stats: Test 1 Review Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Use the given frequency distribution to find the (a) class width. (b) class

More information

Center: Finding the Median. Median. Spread: Home on the Range. Center: Finding the Median (cont.)

Center: Finding the Median. Median. Spread: Home on the Range. Center: Finding the Median (cont.) Center: Finding the Median When we think of a typical value, we usually look for the center of the distribution. For a unimodal, symmetric distribution, it s easy to find the center it s just the center

More information

STATS8: Introduction to Biostatistics. Data Exploration. Babak Shahbaba Department of Statistics, UCI

STATS8: Introduction to Biostatistics. Data Exploration. Babak Shahbaba Department of Statistics, UCI STATS8: Introduction to Biostatistics Data Exploration Babak Shahbaba Department of Statistics, UCI Introduction After clearly defining the scientific problem, selecting a set of representative members

More information

We will use the following data sets to illustrate measures of center. DATA SET 1 The following are test scores from a class of 20 students:

We will use the following data sets to illustrate measures of center. DATA SET 1 The following are test scores from a class of 20 students: MODE The mode of the sample is the value of the variable having the greatest frequency. Example: Obtain the mode for Data Set 1 77 For a grouped frequency distribution, the modal class is the class having

More information

Mind on Statistics. Chapter 8

Mind on Statistics. Chapter 8 Mind on Statistics Chapter 8 Sections 8.1-8.2 Questions 1 to 4: For each situation, decide if the random variable described is a discrete random variable or a continuous random variable. 1. Random variable

More information

x Measures of Central Tendency for Ungrouped Data Chapter 3 Numerical Descriptive Measures Example 3-1 Example 3-1: Solution

x Measures of Central Tendency for Ungrouped Data Chapter 3 Numerical Descriptive Measures Example 3-1 Example 3-1: Solution Chapter 3 umerical Descriptive Measures 3.1 Measures of Central Tendency for Ungrouped Data 3. Measures of Dispersion for Ungrouped Data 3.3 Mean, Variance, and Standard Deviation for Grouped Data 3.4

More information

Descriptive statistics Statistical inference statistical inference, statistical induction and inferential statistics

Descriptive statistics Statistical inference statistical inference, statistical induction and inferential statistics Descriptive statistics is the discipline of quantitatively describing the main features of a collection of data. Descriptive statistics are distinguished from inferential statistics (or inductive statistics),

More information

Graphical and Tabular. Summarization of Data OPRE 6301

Graphical and Tabular. Summarization of Data OPRE 6301 Graphical and Tabular Summarization of Data OPRE 6301 Introduction and Re-cap... Descriptive statistics involves arranging, summarizing, and presenting a set of data in such a way that useful information

More information

Data Mining Part 2. Data Understanding and Preparation 2.1 Data Understanding Spring 2010

Data Mining Part 2. Data Understanding and Preparation 2.1 Data Understanding Spring 2010 Data Mining Part 2. and Preparation 2.1 Spring 2010 Instructor: Dr. Masoud Yaghini Introduction Outline Introduction Measuring the Central Tendency Measuring the Dispersion of Data Graphic Displays References

More information

Introduction to Environmental Statistics. The Big Picture. Populations and Samples. Sample Data. Examples of sample data

Introduction to Environmental Statistics. The Big Picture. Populations and Samples. Sample Data. Examples of sample data A Few Sources for Data Examples Used Introduction to Environmental Statistics Professor Jessica Utts University of California, Irvine jutts@uci.edu 1. Statistical Methods in Water Resources by D.R. Helsel

More information

STAT 155 Introductory Statistics. Lecture 5: Density Curves and Normal Distributions (I)

STAT 155 Introductory Statistics. Lecture 5: Density Curves and Normal Distributions (I) The UNIVERSITY of NORTH CAROLINA at CHAPEL HILL STAT 155 Introductory Statistics Lecture 5: Density Curves and Normal Distributions (I) 9/12/06 Lecture 5 1 A problem about Standard Deviation A variable

More information

Exercise 1.12 (Pg. 22-23)

Exercise 1.12 (Pg. 22-23) Individuals: The objects that are described by a set of data. They may be people, animals, things, etc. (Also referred to as Cases or Records) Variables: The characteristics recorded about each individual.

More information

Foundation of Quantitative Data Analysis

Foundation of Quantitative Data Analysis Foundation of Quantitative Data Analysis Part 1: Data manipulation and descriptive statistics with SPSS/Excel HSRS #10 - October 17, 2013 Reference : A. Aczel, Complete Business Statistics. Chapters 1

More information

Week 1. Exploratory Data Analysis

Week 1. Exploratory Data Analysis Week 1 Exploratory Data Analysis Practicalities This course ST903 has students from both the MSc in Financial Mathematics and the MSc in Statistics. Two lectures and one seminar/tutorial per week. Exam

More information

Northumberland Knowledge

Northumberland Knowledge Northumberland Knowledge Know Guide How to Analyse Data - November 2012 - This page has been left blank 2 About this guide The Know Guides are a suite of documents that provide useful information about

More information

6. Decide which method of data collection you would use to collect data for the study (observational study, experiment, simulation, or survey):

6. Decide which method of data collection you would use to collect data for the study (observational study, experiment, simulation, or survey): MATH 1040 REVIEW (EXAM I) Chapter 1 1. For the studies described, identify the population, sample, population parameters, and sample statistics: a) The Gallup Organization conducted a poll of 1003 Americans

More information

Lecture 2: Descriptive Statistics and Exploratory Data Analysis

Lecture 2: Descriptive Statistics and Exploratory Data Analysis Lecture 2: Descriptive Statistics and Exploratory Data Analysis Further Thoughts on Experimental Design 16 Individuals (8 each from two populations) with replicates Pop 1 Pop 2 Randomly sample 4 individuals

More information

1.3 Measuring Center & Spread, The Five Number Summary & Boxplots. Describing Quantitative Data with Numbers

1.3 Measuring Center & Spread, The Five Number Summary & Boxplots. Describing Quantitative Data with Numbers 1.3 Measuring Center & Spread, The Five Number Summary & Boxplots Describing Quantitative Data with Numbers 1.3 I can n Calculate and interpret measures of center (mean, median) in context. n Calculate

More information

Statistics 151 Practice Midterm 1 Mike Kowalski

Statistics 151 Practice Midterm 1 Mike Kowalski Statistics 151 Practice Midterm 1 Mike Kowalski Statistics 151 Practice Midterm 1 Multiple Choice (50 minutes) Instructions: 1. This is a closed book exam. 2. You may use the STAT 151 formula sheets and

More information

Statistics Chapter 2

Statistics Chapter 2 Statistics Chapter 2 Frequency Tables A frequency table organizes quantitative data. partitions data into classes (intervals). shows how many data values are in each class. Test Score Number of Students

More information

3: Summary Statistics

3: Summary Statistics 3: Summary Statistics Notation Let s start by introducing some notation. Consider the following small data set: 4 5 30 50 8 7 4 5 The symbol n represents the sample size (n = 0). The capital letter X denotes

More information

Chapter 2 - Graphical Summaries of Data

Chapter 2 - Graphical Summaries of Data Chapter 2 - Graphical Summaries of Data Data recorded in the sequence in which they are collected and before they are processed or ranked are called raw data. Raw data is often difficult to make sense

More information

UNIVERSITY OF TORONTO SCARBOROUGH Department of Computer and Mathematical Sciences Midterm Test March 2014

UNIVERSITY OF TORONTO SCARBOROUGH Department of Computer and Mathematical Sciences Midterm Test March 2014 UNIVERSITY OF TORONTO SCARBOROUGH Department of Computer and Mathematical Sciences Midterm Test March 2014 STAB22H3 Statistics I Duration: 1 hour and 45 minutes Last Name: First Name: Student number: Aids

More information

EXAM #1 (Example) Instructor: Ela Jackiewicz. Relax and good luck!

EXAM #1 (Example) Instructor: Ela Jackiewicz. Relax and good luck! STP 231 EXAM #1 (Example) Instructor: Ela Jackiewicz Honor Statement: I have neither given nor received information regarding this exam, and I will not do so until all exams have been graded and returned.

More information

32 Measures of Central Tendency and Dispersion

32 Measures of Central Tendency and Dispersion 32 Measures of Central Tendency and Dispersion In this section we discuss two important aspects of data which are its center and its spread. The mean, median, and the mode are measures of central tendency

More information

Interpreting Data in Normal Distributions

Interpreting Data in Normal Distributions Interpreting Data in Normal Distributions This curve is kind of a big deal. It shows the distribution of a set of test scores, the results of rolling a die a million times, the heights of people on Earth,

More information

Topic 9 ~ Measures of Spread

Topic 9 ~ Measures of Spread AP Statistics Topic 9 ~ Measures of Spread Activity 9 : Baseball Lineups The table to the right contains data on the ages of the two teams involved in game of the 200 National League Division Series. Is

More information

Describing, Exploring, and Comparing Data

Describing, Exploring, and Comparing Data 24 Chapter 2. Describing, Exploring, and Comparing Data Chapter 2. Describing, Exploring, and Comparing Data There are many tools used in Statistics to visualize, summarize, and describe data. This chapter

More information

AP * Statistics Review. Descriptive Statistics

AP * Statistics Review. Descriptive Statistics AP * Statistics Review Descriptive Statistics Teacher Packet Advanced Placement and AP are registered trademark of the College Entrance Examination Board. The College Board was not involved in the production

More information

Lecture 1: Review and Exploratory Data Analysis (EDA)

Lecture 1: Review and Exploratory Data Analysis (EDA) Lecture 1: Review and Exploratory Data Analysis (EDA) Sandy Eckel seckel@jhsph.edu Department of Biostatistics, The Johns Hopkins University, Baltimore USA 21 April 2008 1 / 40 Course Information I Course

More information

Box-and-Whisker Plots

Box-and-Whisker Plots Learning Standards HSS-ID.A. HSS-ID.A.3 3 9 23 62 3 COMMON CORE.2 Numbers of First Cousins 0 3 9 3 45 24 8 0 3 3 6 8 32 8 0 5 4 Box-and-Whisker Plots Essential Question How can you use a box-and-whisker

More information

Use Measures of Central Tendency and Dispersion. Measures of Central Tendency

Use Measures of Central Tendency and Dispersion. Measures of Central Tendency 13.6 Use Measures of Central Tendency and Dispersion Before You analyzed surveys and samples. Now You will compare measures of central tendency and dispersion. Why? So you can analyze and compare data,

More information

A frequency distribution is a table used to describe a data set. A frequency table lists intervals or ranges of data values called data classes

A frequency distribution is a table used to describe a data set. A frequency table lists intervals or ranges of data values called data classes A frequency distribution is a table used to describe a data set. A frequency table lists intervals or ranges of data values called data classes together with the number of data values from the set that

More information

Stats Review Chapters 3-4

Stats Review Chapters 3-4 Stats Review Chapters 3-4 Created by Teri Johnson Math Coordinator, Mary Stangler Center for Academic Success Examples are taken from Statistics 4 E by Michael Sullivan, III And the corresponding Test

More information

Basics of Statistics

Basics of Statistics Basics of Statistics Jarkko Isotalo 30 20 10 Std. Dev = 486.32 Mean = 3553.8 0 N = 120.00 2400.0 2800.0 3200.0 3600.0 4000.0 4400.0 4800.0 2600.0 3000.0 3400.0 3800.0 4200.0 4600.0 5000.0 Birthweights

More information

Dr. Peter Tröger Hasso Plattner Institute, University of Potsdam. Software Profiling Seminar, Statistics 101

Dr. Peter Tröger Hasso Plattner Institute, University of Potsdam. Software Profiling Seminar, Statistics 101 Dr. Peter Tröger Hasso Plattner Institute, University of Potsdam Software Profiling Seminar, 2013 Statistics 101 Descriptive Statistics Population Object Object Object Sample numerical description Object

More information

Homework 3. Part 1. Name: Score: / null

Homework 3. Part 1. Name: Score: / null Name: Score: / Homework 3 Part 1 null 1 For the following sample of scores, the standard deviation is. Scores: 7, 2, 4, 6, 4, 7, 3, 7 Answer Key: 2 2 For any set of data, the sum of the deviation scores

More information

The Normal Distribution

The Normal Distribution Chapter 6 The Normal Distribution 6.1 The Normal Distribution 1 6.1.1 Student Learning Objectives By the end of this chapter, the student should be able to: Recognize the normal probability distribution

More information

MEASURES OF VARIATION

MEASURES OF VARIATION NORMAL DISTRIBTIONS MEASURES OF VARIATION In statistics, it is important to measure the spread of data. A simple way to measure spread is to find the range. But statisticians want to know if the data are

More information

10-3 Measures of Central Tendency and Variation

10-3 Measures of Central Tendency and Variation 10-3 Measures of Central Tendency and Variation So far, we have discussed some graphical methods of data description. Now, we will investigate how statements of central tendency and variation can be used.

More information

Midterm Review Problems

Midterm Review Problems Midterm Review Problems October 19, 2013 1. Consider the following research title: Cooperation among nursery school children under two types of instruction. In this study, what is the independent variable?

More information

DESCRIPTIVE STATISTICS - CHAPTERS 1 & 2 1

DESCRIPTIVE STATISTICS - CHAPTERS 1 & 2 1 DESCRIPTIVE STATISTICS - CHAPTERS 1 & 2 1 OVERVIEW STATISTICS PANIK...THE THEORY AND METHODS OF COLLECTING, ORGANIZING, PRESENTING, ANALYZING, AND INTERPRETING DATA SETS SO AS TO DETERMINE THEIR ESSENTIAL

More information

7. Normal Distributions

7. Normal Distributions 7. Normal Distributions A. Introduction B. History C. Areas of Normal Distributions D. Standard Normal E. Exercises Most of the statistical analyses presented in this book are based on the bell-shaped

More information

MAT 12O ELEMENTARY STATISTICS I

MAT 12O ELEMENTARY STATISTICS I LAGUARDIA COMMUNITY COLLEGE CITY UNIVERSITY OF NEW YORK DEPARTMENT OF MATHEMATICS, ENGINEERING, AND COMPUTER SCIENCE MAT 12O ELEMENTARY STATISTICS I 3 Lecture Hours, 1 Lab Hour, 3 Credits Pre-Requisite:

More information

College of the Canyons Math 140 Exam 1 Amy Morrow. Name:

College of the Canyons Math 140 Exam 1 Amy Morrow. Name: Name: Answer the following questions NEATLY. Show all necessary work directly on the exam. Scratch paper will be discarded unread. One point each part unless otherwise marked. 1. Owners of an exercise

More information

Table 2-1. Sucrose concentration (% fresh wt.) of 100 sugar beet roots. Beet No. % Sucrose. Beet No.

Table 2-1. Sucrose concentration (% fresh wt.) of 100 sugar beet roots. Beet No. % Sucrose. Beet No. Chapter 2. DATA EXPLORATION AND SUMMARIZATION 2.1 Frequency Distributions Commonly, people refer to a population as the number of individuals in a city or county, for example, all the people in California.

More information

Descriptive Statistics. Understanding Data: Categorical Variables. Descriptive Statistics. Dataset: Shellfish Contamination

Descriptive Statistics. Understanding Data: Categorical Variables. Descriptive Statistics. Dataset: Shellfish Contamination Descriptive Statistics Understanding Data: Dataset: Shellfish Contamination Location Year Species Species2 Method Metals Cadmium (mg kg - ) Chromium (mg kg - ) Copper (mg kg - ) Lead (mg kg - ) Mercury

More information

Complement: 0.4 x 0.8 = =.6

Complement: 0.4 x 0.8 = =.6 Homework Chapter 5 Name: 1. Use the graph below 1 a) Why is the total area under this curve equal to 1? Rectangle; A = LW A = 1(1) = 1 b) What percent of the observations lie above 0.8? 1 -.8 =.2; A =

More information

DesCartes (Combined) Subject: Mathematics Goal: Statistics and Probability

DesCartes (Combined) Subject: Mathematics Goal: Statistics and Probability DesCartes (Combined) Subject: Mathematics Goal: Statistics and Probability RIT Score Range: Below 171 Below 171 Data Analysis and Statistics Solves simple problems based on data from tables* Compares

More information

Section 1.1 Exercises (Solutions)

Section 1.1 Exercises (Solutions) Section 1.1 Exercises (Solutions) HW: 1.14, 1.16, 1.19, 1.21, 1.24, 1.25*, 1.31*, 1.33, 1.34, 1.35, 1.38*, 1.39, 1.41* 1.14 Employee application data. The personnel department keeps records on all employees

More information

Unit 2, Quiz 1 (Practice Quiz)

Unit 2, Quiz 1 (Practice Quiz) Name: Class: Date: Unit 2, Quiz 1 (Practice Quiz) 1. Researchers randomly choose two groups from 15 volunteers. Over a period of 9 weeks, one group watches television before going to sleep, and the other

More information

Multiple Choice Questions Descriptive Statistics - Summary Statistics

Multiple Choice Questions Descriptive Statistics - Summary Statistics Multiple Choice Questions Descriptive Statistics - Summary Statistics 1. Last year a small statistical consulting company paid each of its five statistical clerks $22,000, two statistical analysts $50,000

More information

Chapter 3 Descriptive Statistics: Numerical Measures. Learning objectives

Chapter 3 Descriptive Statistics: Numerical Measures. Learning objectives Chapter 3 Descriptive Statistics: Numerical Measures Slide 1 Learning objectives 1. Single variable Part I (Basic) 1.1. How to calculate and use the measures of location 1.. How to calculate and use the

More information

2. A is a subset of the population. 3. Construct a frequency distribution for the data of the grades of 25 students taking Math 11 last

2. A is a subset of the population. 3. Construct a frequency distribution for the data of the grades of 25 students taking Math 11 last Math 111 Chapter 12 Practice Test 1. If I wanted to survey 50 Cabrini College students about where they prefer to eat on campus, which would be the most appropriate way to conduct my survey? a. Find 50

More information

DesCartes (Combined) Subject: Mathematics Goal: Data Analysis, Statistics, and Probability

DesCartes (Combined) Subject: Mathematics Goal: Data Analysis, Statistics, and Probability DesCartes (Combined) Subject: Mathematics Goal: Data Analysis, Statistics, and Probability RIT Score Range: Below 171 Below 171 171-180 Data Analysis and Statistics Data Analysis and Statistics Solves

More information

4. Introduction to Statistics

4. Introduction to Statistics Statistics for Engineers 4-1 4. Introduction to Statistics Descriptive Statistics Types of data A variate or random variable is a quantity or attribute whose value may vary from one unit of investigation

More information

Chapter 10 - Practice Problems 1

Chapter 10 - Practice Problems 1 Chapter 10 - Practice Problems 1 1. A researcher is interested in determining if one could predict the score on a statistics exam from the amount of time spent studying for the exam. In this study, the

More information

Exploratory Data Analysis

Exploratory Data Analysis Exploratory Data Analysis Johannes Schauer johannes.schauer@tugraz.at Institute of Statistics Graz University of Technology Steyrergasse 17/IV, 8010 Graz www.statistics.tugraz.at February 12, 2008 Introduction

More information

Histogram. Graphs, and measures of central tendency and spread. Alternative: density (or relative frequency ) plot /13/2004

Histogram. Graphs, and measures of central tendency and spread. Alternative: density (or relative frequency ) plot /13/2004 Graphs, and measures of central tendency and spread 9.07 9/13/004 Histogram If discrete or categorical, bars don t touch. If continuous, can touch, should if there are lots of bins. Sum of bin heights

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Sample Final Exam Spring 2008 DeMaio Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Use the given degree of confidence and sample data to construct

More information

Describe what is meant by a placebo Contrast the double-blind procedure with the single-blind procedure Review the structure for organizing a memo

Describe what is meant by a placebo Contrast the double-blind procedure with the single-blind procedure Review the structure for organizing a memo Readings: Ha and Ha Textbook - Chapters 1 8 Appendix D & E (online) Plous - Chapters 10, 11, 12 and 14 Chapter 10: The Representativeness Heuristic Chapter 11: The Availability Heuristic Chapter 12: Probability

More information

A Correlation of. to the. South Carolina Data Analysis and Probability Standards

A Correlation of. to the. South Carolina Data Analysis and Probability Standards A Correlation of to the South Carolina Data Analysis and Probability Standards INTRODUCTION This document demonstrates how Stats in Your World 2012 meets the indicators of the South Carolina Academic Standards

More information

Practice Problems and Exams

Practice Problems and Exams Practice Problems and Exams 1 The Islamic University of Gaza Faculty of Commerce Department of Economics and Political Sciences An Introduction to Statistics Course (ECOE 1302) Spring Semester 2009-2010

More information

STATISTICS 8: CHAPTERS 7 TO 10, SAMPLE MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

STATISTICS 8: CHAPTERS 7 TO 10, SAMPLE MULTIPLE CHOICE QUESTIONS STATISTICS 8: CHAPTERS 7 TO 10, SAMPLE MULTIPLE CHOICE QUESTIONS 1. If two events (both with probability greater than 0) are mutually exclusive, then: A. They also must be independent. B. They also could

More information

Report of for Chapter 2 pretest

Report of for Chapter 2 pretest Report of for Chapter 2 pretest Exam: Chapter 2 pretest Category: Organizing and Graphing Data 1. "For our study of driving habits, we recorded the speed of every fifth vehicle on Drury Lane. Nearly every

More information

STAT355 - Probability & Statistics

STAT355 - Probability & Statistics STAT355 - Probability & Statistics Instructor: Kofi Placid Adragni Fall 2011 Chap 1 - Overview and Descriptive Statistics 1.1 Populations, Samples, and Processes 1.2 Pictorial and Tabular Methods in Descriptive

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Review Test 1 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Use common sense to determine whether the given event is impossible; possible, but very

More information

The right edge of the box is the third quartile, Q 3, which is the median of the data values above the median. Maximum Median

The right edge of the box is the third quartile, Q 3, which is the median of the data values above the median. Maximum Median CONDENSED LESSON 2.1 Box Plots In this lesson you will create and interpret box plots for sets of data use the interquartile range (IQR) to identify potential outliers and graph them on a modified box

More information

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Ch. 10 Chi SquareTests and the F-Distribution 10.1 Goodness of Fit 1 Find Expected Frequencies Provide an appropriate response. 1) The frequency distribution shows the ages for a sample of 100 employees.

More information

Chapter 3. The Normal Distribution

Chapter 3. The Normal Distribution Chapter 3. The Normal Distribution Topics covered in this chapter: Z-scores Normal Probabilities Normal Percentiles Z-scores Example 3.6: The standard normal table The Problem: What proportion of observations

More information

Using SPSS, Chapter 2: Descriptive Statistics

Using SPSS, Chapter 2: Descriptive Statistics 1 Using SPSS, Chapter 2: Descriptive Statistics Chapters 2.1 & 2.2 Descriptive Statistics 2 Mean, Standard Deviation, Variance, Range, Minimum, Maximum 2 Mean, Median, Mode, Standard Deviation, Variance,

More information

5/31/2013. 6.1 Normal Distributions. Normal Distributions. Chapter 6. Distribution. The Normal Distribution. Outline. Objectives.

5/31/2013. 6.1 Normal Distributions. Normal Distributions. Chapter 6. Distribution. The Normal Distribution. Outline. Objectives. The Normal Distribution C H 6A P T E R The Normal Distribution Outline 6 1 6 2 Applications of the Normal Distribution 6 3 The Central Limit Theorem 6 4 The Normal Approximation to the Binomial Distribution

More information

Home Runs, Statistics, and Probability

Home Runs, Statistics, and Probability NATIONAL MATH + SCIENCE INITIATIVE Mathematics American League AL Central AL West AL East National League NL West NL East Level 7 th grade in a unit on graphical displays Connection to AP* Graphical Display

More information