Name: Date: Use the following to answer questions 2-3:

Size: px
Start display at page:

Download "Name: Date: Use the following to answer questions 2-3:"

Transcription

1 Name: Date: 1. A study is conducted on students taking a statistics class. Several variables are recorded in the survey. Identify each variable as categorical or quantitative. A) Type of car the student owns. B) Number of credit hours taken during that semester. C) The time the student waited in line at the bookstore to pay for his/her textbooks. D) Home state of the student. Use the following to answer questions 2-3: The histogram below represents the height (in inches) of the gold medal winning high jumps for the Olympic Games up to Sydney 2000: 2. What is approximately the mean height? A) 75 inches B) 77.5 inches C) 82 inches D) 90 inches Page 1

2 3. What is approximately the percentage of these winning jumps that were at least 7'1 high (85 inches)? A) 9% B) 14% C) 23% D) 35% Use the following to answer questions 4-8: The Insurance Institute for Highway Safety publishes data on the total damage suffered by compact automobiles in a series of controlled, low-speed collisions. The cost for a sample of 9 cars, in hundreds of dollars, is provided below What is the median cost of the total damage suffered for this sample of cars? A) $400 B) $730 C) $800 D) $ What is the first quartile for the above data? A) $350 B) $500 C) $600 D) $ What is the interquartile range of the above data? A) $300 B) $350 C) $400 D) $ What is the mean of the total damage suffered for this sample of cars? A) $239 B) $733 C) $800 D) $950 Page 2

3 8. Using the correct units, what is the value of the variance? A) dollars B) dollars 2 C) 50, dollars 2 D) 56,875 dollars 2 9. This is a standard deviation contest. Which of the following sets of four numbers has the largest possible standard deviation? A) 7, 8, 9, 10 B) 5, 5, 5, 5 C) 0, 0, 10, 10 D) 0, 1, 2, A sample of 16 people is taken and their weights are measured. The standard deviation of these 16 measurements is computed to be 5.4. What is the variance of these measurements? A) 2.24 lbs B) 2.24 lbs 2 C) lbs D) lbs The following curve is to be a density curve for the variable x: What must be the value of the point on the vertical axis labeled H for this to be a proper density function? A) 1.60 B) 1.00 C) 0.80 D) 1.25 E) Page 3

4 12. Which of the following statements about the Mean and the Median of a density curve are FALSE? A) The Median is the point on the axis that divides the area under the density curve in two equal halves. B) The Median and the Mean have the same value if the density curve is symmetric. C) The Mean is the balance point of the density curve. D) The Median of a skewed density curve is pulled away from the Mean in the direction of the long tail. E) For a symmetric density curve both the Mean and the Median are at the center of the curve. 13. The time to complete a standardized exam is approximately Normal with a mean of 70 minutes and a standard deviation of 10 minutes. Using the rule, what percentage of students will complete the exam in under an hour? A) 68% B) 32% C) 16% D) 5% 14. The scores on a university examination are Normally distributed with a mean of 62 and a standard deviation of 11. If the bottom 5% of students will fail the course, what is the lowest mark that a student can have and still be awarded a passing grade? A) 62 B) 57 C) 44 D) Fill in the blank. When creating a scatterplot, one should use the axis for the explanatory variable. 16. Fill in the blank. A researcher is interested in determining if one could predict the score on a statistics exam from the amount of time spent studying for the exam. The variable is the explanatory variable in this study. Page 4

5 17. A study found a correlation of r = 0.61 between the gender of a worker and his or her income. Determine whether each of the following conclusions regarding this correlation coefficient is true or false. A) Women earn more than men on the average. B) Women earn less than men on the average. C) An arithmetic mistake was made. Correlation must be positive. D) This measurement makes no sense; r can only be measured between two quantitative variables. 18. As Swiss cheese matures, a variety of chemical processes take place. The taste of matured cheese is related to the concentration of several chemicals in the final product. In a study of cheese in a certain region of Switzerland, samples of cheese were analyzed for lactic acid concentration and were subjected to taste tests. The numerical taste scores were obtained by combining the scores from several tasters. A scatterplot of the observed data is shown below: What is a plausible value for the correlation between lactic acid concentration and taste rating? A) B) 0.7 C) 0.07 D) 0.7 Page 5

6 19. In a statistics course, a linear regression equation was computed to predict the final exam score from the score on the midterm exam. The equation of the least-squares regression line was ŷ = x, where y represents the final exam score and x is the midterm exam score. Suppose Joe scores a 90 on the midterm exam. What would be the predicted value of his score on the final exam? A) 81 B) 89 C) 91 D) Cannot be determined from the information given. We also need to know the correlation. 20. Determine whether each of the following statements is true or false. A) The least-squares regression line is the line that makes the square of the correlation in the data as large as possible. B) The least-squares regression line is the line that makes the sum of the squares of the vertical distances of the data points from the line as small as possible. C) The least-squares regression line is the line that best splits the data in half, with half of the points above the line and half below the line. D) The least-squares regression line always passes through the point ( x, y ), the means of the explanatory and response variables, respectively. Use the following to answer questions 21-22: Data were obtained from the A&W Web site for the Total Fat in grams and the Protein content in grams for various items on their menu. Some summary statistics are also provided: Page 6

7 21. The slope of the least-squares regression line for Total Fat on Protein is A) B) C) D) E) The intercept for the least-squares regression line of Total Fat on Protein is A) B) C) D) E) Use the following to answer questions 23-25: A review of voter registration records in a small town yielded the following table of the number of males and females registered as Democrat, Republican, or some other affiliation: 23. What proportion of the male voters is registered as a Democrat? A) 0.15 B) 0.30 C) 0.33 D) What proportion of registered Democrats is male? A) 0.15 B) 0.30 C) 0.33 D) 300 Page 7

8 25. What proportion of all voters is male and registered as a Democrat? A) 0.15 B) 0.30 C) 0.33 D) 300 Page 8

9 Answer Key 1. A) categorical, B) quantitative, C) quantitative, D) categorical 2. C 3. D 4. C 5. B 6. D 7. B 8. D 9. C 10. D 11. D 12. D 13. C 14. C 15. horizontal 16. amount of time spent studying for the exam 17. A) False, B) False, C) False, D) True 18. B 19. C 20. A) False, B) True, C) False, D) True 21. B 22. D 23. B 24. C 25. A Page 9

Chapter 1: Exploring Data

Chapter 1: Exploring Data Chapter 1: Exploring Data Chapter 1 Review 1. As part of survey of college students a researcher is interested in the variable class standing. She records a 1 if the student is a freshman, a 2 if the student

More information

Statistics 151 Practice Midterm 1 Mike Kowalski

Statistics 151 Practice Midterm 1 Mike Kowalski Statistics 151 Practice Midterm 1 Mike Kowalski Statistics 151 Practice Midterm 1 Multiple Choice (50 minutes) Instructions: 1. This is a closed book exam. 2. You may use the STAT 151 formula sheets and

More information

First Midterm Exam (MATH1070 Spring 2012)

First Midterm Exam (MATH1070 Spring 2012) First Midterm Exam (MATH1070 Spring 2012) Instructions: This is a one hour exam. You can use a notecard. Calculators are allowed, but other electronics are prohibited. 1. [40pts] Multiple Choice Problems

More information

UNIVERSITY OF TORONTO SCARBOROUGH Department of Computer and Mathematical Sciences Midterm Test March 2014

UNIVERSITY OF TORONTO SCARBOROUGH Department of Computer and Mathematical Sciences Midterm Test March 2014 UNIVERSITY OF TORONTO SCARBOROUGH Department of Computer and Mathematical Sciences Midterm Test March 2014 STAB22H3 Statistics I Duration: 1 hour and 45 minutes Last Name: First Name: Student number: Aids

More information

Exercise 1.12 (Pg. 22-23)

Exercise 1.12 (Pg. 22-23) Individuals: The objects that are described by a set of data. They may be people, animals, things, etc. (Also referred to as Cases or Records) Variables: The characteristics recorded about each individual.

More information

, has mean A) 0.3. B) the smaller of 0.8 and 0.5. C) 0.15. D) which cannot be determined without knowing the sample results.

, has mean A) 0.3. B) the smaller of 0.8 and 0.5. C) 0.15. D) which cannot be determined without knowing the sample results. BA 275 Review Problems - Week 9 (11/20/06-11/24/06) CD Lessons: 69, 70, 16-20 Textbook: pp. 520-528, 111-124, 133-141 An SRS of size 100 is taken from a population having proportion 0.8 of successes. An

More information

Chapter 10 - Practice Problems 1

Chapter 10 - Practice Problems 1 Chapter 10 - Practice Problems 1 1. A researcher is interested in determining if one could predict the score on a statistics exam from the amount of time spent studying for the exam. In this study, the

More information

2. Here is a small part of a data set that describes the fuel economy (in miles per gallon) of 2006 model motor vehicles.

2. Here is a small part of a data set that describes the fuel economy (in miles per gallon) of 2006 model motor vehicles. Math 1530-017 Exam 1 February 19, 2009 Name Student Number E There are five possible responses to each of the following multiple choice questions. There is only on BEST answer. Be sure to read all possible

More information

Statistics E100 Fall 2013 Practice Midterm I - A Solutions

Statistics E100 Fall 2013 Practice Midterm I - A Solutions STATISTICS E100 FALL 2013 PRACTICE MIDTERM I - A SOLUTIONS PAGE 1 OF 5 Statistics E100 Fall 2013 Practice Midterm I - A Solutions 1. (16 points total) Below is the histogram for the number of medals won

More information

c. Construct a boxplot for the data. Write a one sentence interpretation of your graph.

c. Construct a boxplot for the data. Write a one sentence interpretation of your graph. MBA/MIB 5315 Sample Test Problems Page 1 of 1 1. An English survey of 3000 medical records showed that smokers are more inclined to get depressed than non-smokers. Does this imply that smoking causes depression?

More information

AP Statistics Semester Exam Review Chapters 1-3

AP Statistics Semester Exam Review Chapters 1-3 AP Statistics Semester Exam Review Chapters 1-3 1. Here are the IQ test scores of 10 randomly chosen fifth-grade students: 145 139 126 122 125 130 96 110 118 118 To make a stemplot of these scores, you

More information

Stats Review Chapters 3-4

Stats Review Chapters 3-4 Stats Review Chapters 3-4 Created by Teri Johnson Math Coordinator, Mary Stangler Center for Academic Success Examples are taken from Statistics 4 E by Michael Sullivan, III And the corresponding Test

More information

MEASURES OF VARIATION

MEASURES OF VARIATION NORMAL DISTRIBTIONS MEASURES OF VARIATION In statistics, it is important to measure the spread of data. A simple way to measure spread is to find the range. But statisticians want to know if the data are

More information

1) Write the following as an algebraic expression using x as the variable: Triple a number subtracted from the number

1) Write the following as an algebraic expression using x as the variable: Triple a number subtracted from the number 1) Write the following as an algebraic expression using x as the variable: Triple a number subtracted from the number A. 3(x - x) B. x 3 x C. 3x - x D. x - 3x 2) Write the following as an algebraic expression

More information

Exploratory data analysis (Chapter 2) Fall 2011

Exploratory data analysis (Chapter 2) Fall 2011 Exploratory data analysis (Chapter 2) Fall 2011 Data Examples Example 1: Survey Data 1 Data collected from a Stat 371 class in Fall 2005 2 They answered questions about their: gender, major, year in school,

More information

Mind on Statistics. Chapter 2

Mind on Statistics. Chapter 2 Mind on Statistics Chapter 2 Sections 2.1 2.3 1. Tallies and cross-tabulations are used to summarize which of these variable types? A. Quantitative B. Mathematical C. Continuous D. Categorical 2. The table

More information

IQR Rule for Outliers

IQR Rule for Outliers 1. Arrange data in order. IQR Rule for Outliers 2. Calculate first quartile (Q1), third quartile (Q3) and the interquartile range (IQR=Q3-Q1). CO2 emissions example: Q1=0.9, Q3=6.05, IQR=5.15. 3. Compute

More information

Linear Regression. Chapter 5. Prediction via Regression Line Number of new birds and Percent returning. Least Squares

Linear Regression. Chapter 5. Prediction via Regression Line Number of new birds and Percent returning. Least Squares Linear Regression Chapter 5 Regression Objective: To quantify the linear relationship between an explanatory variable (x) and response variable (y). We can then predict the average response for all subjects

More information

Chapter 15 Multiple Choice Questions (The answers are provided after the last question.)

Chapter 15 Multiple Choice Questions (The answers are provided after the last question.) Chapter 15 Multiple Choice Questions (The answers are provided after the last question.) 1. What is the median of the following set of scores? 18, 6, 12, 10, 14? a. 10 b. 14 c. 18 d. 12 2. Approximately

More information

Chapter 7: Simple linear regression Learning Objectives

Chapter 7: Simple linear regression Learning Objectives Chapter 7: Simple linear regression Learning Objectives Reading: Section 7.1 of OpenIntro Statistics Video: Correlation vs. causation, YouTube (2:19) Video: Intro to Linear Regression, YouTube (5:18) -

More information

Lecture 11: Chapter 5, Section 3 Relationships between Two Quantitative Variables; Correlation

Lecture 11: Chapter 5, Section 3 Relationships between Two Quantitative Variables; Correlation Lecture 11: Chapter 5, Section 3 Relationships between Two Quantitative Variables; Correlation Display and Summarize Correlation for Direction and Strength Properties of Correlation Regression Line Cengage

More information

The Normal Distribution

The Normal Distribution Chapter 6 The Normal Distribution 6.1 The Normal Distribution 1 6.1.1 Student Learning Objectives By the end of this chapter, the student should be able to: Recognize the normal probability distribution

More information

Chapter 1: Looking at Data Section 1.1: Displaying Distributions with Graphs

Chapter 1: Looking at Data Section 1.1: Displaying Distributions with Graphs Types of Variables Chapter 1: Looking at Data Section 1.1: Displaying Distributions with Graphs Quantitative (numerical)variables: take numerical values for which arithmetic operations make sense (addition/averaging)

More information

College of the Canyons Math 140 Exam 1 Amy Morrow. Name:

College of the Canyons Math 140 Exam 1 Amy Morrow. Name: Name: Answer the following questions NEATLY. Show all necessary work directly on the exam. Scratch paper will be discarded unread. One point each part unless otherwise marked. 1. Owners of an exercise

More information

AP Statistics. Chapter 4 Review

AP Statistics. Chapter 4 Review Name AP Statistics Chapter 4 Review 1. In a study of the link between high blood pressure and cardiovascular disease, a group of white males aged 35 to 64 was followed for 5 years. At the beginning of

More information

HISTOGRAMS, CUMULATIVE FREQUENCY AND BOX PLOTS

HISTOGRAMS, CUMULATIVE FREQUENCY AND BOX PLOTS Mathematics Revision Guides Histograms, Cumulative Frequency and Box Plots Page 1 of 25 M.K. HOME TUITION Mathematics Revision Guides Level: GCSE Higher Tier HISTOGRAMS, CUMULATIVE FREQUENCY AND BOX PLOTS

More information

Mind on Statistics. Chapter 8

Mind on Statistics. Chapter 8 Mind on Statistics Chapter 8 Sections 8.1-8.2 Questions 1 to 4: For each situation, decide if the random variable described is a discrete random variable or a continuous random variable. 1. Random variable

More information

Sample Exam #1 Elementary Statistics

Sample Exam #1 Elementary Statistics Sample Exam #1 Elementary Statistics Instructions. No books, notes, or calculators are allowed. 1. Some variables that were recorded while studying diets of sharks are given below. Which of the variables

More information

Section 1.3 Exercises (Solutions)

Section 1.3 Exercises (Solutions) Section 1.3 Exercises (s) 1.109, 1.110, 1.111, 1.114*, 1.115, 1.119*, 1.122, 1.125, 1.127*, 1.128*, 1.131*, 1.133*, 1.135*, 1.137*, 1.139*, 1.145*, 1.146-148. 1.109 Sketch some normal curves. (a) Sketch

More information

a) Find the five point summary for the home runs of the National League teams. b) What is the mean number of home runs by the American League teams?

a) Find the five point summary for the home runs of the National League teams. b) What is the mean number of home runs by the American League teams? 1. Phone surveys are sometimes used to rate TV shows. Such a survey records several variables listed below. Which ones of them are categorical and which are quantitative? - the number of people watching

More information

AP Statistics Chapter 1 Test - Multiple Choice

AP Statistics Chapter 1 Test - Multiple Choice AP Statistics Chapter 1 Test - Multiple Choice Name: 1. The following bar graph gives the percent of owners of three brands of trucks who are satisfied with their truck. From this graph, we may conclude

More information

DESCRIPTIVE STATISTICS. The purpose of statistics is to condense raw data to make it easier to answer specific questions; test hypotheses.

DESCRIPTIVE STATISTICS. The purpose of statistics is to condense raw data to make it easier to answer specific questions; test hypotheses. DESCRIPTIVE STATISTICS The purpose of statistics is to condense raw data to make it easier to answer specific questions; test hypotheses. DESCRIPTIVE VS. INFERENTIAL STATISTICS Descriptive To organize,

More information

F. Farrokhyar, MPhil, PhD, PDoc

F. Farrokhyar, MPhil, PhD, PDoc Learning objectives Descriptive Statistics F. Farrokhyar, MPhil, PhD, PDoc To recognize different types of variables To learn how to appropriately explore your data How to display data using graphs How

More information

ch12 practice test SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

ch12 practice test SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. ch12 practice test 1) The null hypothesis that x and y are is H0: = 0. 1) 2) When a two-sided significance test about a population slope has a P-value below 0.05, the 95% confidence interval for A) does

More information

Research Variables. Measurement. Scales of Measurement. Chapter 4: Data & the Nature of Measurement

Research Variables. Measurement. Scales of Measurement. Chapter 4: Data & the Nature of Measurement Chapter 4: Data & the Nature of Graziano, Raulin. Research Methods, a Process of Inquiry Presented by Dustin Adams Research Variables Variable Any characteristic that can take more than one form or value.

More information

MATH 103/GRACEY PRACTICE EXAM/CHAPTERS 2-3. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MATH 103/GRACEY PRACTICE EXAM/CHAPTERS 2-3. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MATH 3/GRACEY PRACTICE EXAM/CHAPTERS 2-3 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Provide an appropriate response. 1) The frequency distribution

More information

Practice#1(chapter1,2) Name

Practice#1(chapter1,2) Name Practice#1(chapter1,2) Name Solve the problem. 1) The average age of the students in a statistics class is 22 years. Does this statement describe descriptive or inferential statistics? A) inferential statistics

More information

LAGUARDIA COMMUNITY COLLEGE CITY UNIVERSITY OF NEW YORK DEPARTMENT OF MATHEMATICS, ENGINEERING, AND COMPUTER SCIENCE

LAGUARDIA COMMUNITY COLLEGE CITY UNIVERSITY OF NEW YORK DEPARTMENT OF MATHEMATICS, ENGINEERING, AND COMPUTER SCIENCE LAGUARDIA COMMUNITY COLLEGE CITY UNIVERSITY OF NEW YORK DEPARTMENT OF MATHEMATICS, ENGINEERING, AND COMPUTER SCIENCE MAT 119 STATISTICS AND ELEMENTARY ALGEBRA 5 Lecture Hours, 2 Lab Hours, 3 Credits Pre-

More information

Sydney Roberts Predicting Age Group Swimmers 50 Freestyle Time 1. 1. Introduction p. 2. 2. Statistical Methods Used p. 5. 3. 10 and under Males p.

Sydney Roberts Predicting Age Group Swimmers 50 Freestyle Time 1. 1. Introduction p. 2. 2. Statistical Methods Used p. 5. 3. 10 and under Males p. Sydney Roberts Predicting Age Group Swimmers 50 Freestyle Time 1 Table of Contents 1. Introduction p. 2 2. Statistical Methods Used p. 5 3. 10 and under Males p. 8 4. 11 and up Males p. 10 5. 10 and under

More information

Elementary Statistics. Scatter Plot, Regression Line, Linear Correlation Coefficient, and Coefficient of Determination

Elementary Statistics. Scatter Plot, Regression Line, Linear Correlation Coefficient, and Coefficient of Determination Scatter Plot, Regression Line, Linear Correlation Coefficient, and Coefficient of Determination What is a Scatter Plot? A Scatter Plot is a plot of ordered pairs (x, y) where the horizontal axis is used

More information

Descriptive Statistics

Descriptive Statistics Descriptive Statistics Descriptive statistics consist of methods for organizing and summarizing data. It includes the construction of graphs, charts and tables, as well various descriptive measures such

More information

STATISTICS 8 CHAPTERS 1 TO 6, SAMPLE MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

STATISTICS 8 CHAPTERS 1 TO 6, SAMPLE MULTIPLE CHOICE QUESTIONS STATISTICS 8 CHAPTERS 1 TO 6, SAMPLE MULTIPLE CHOICE QUESTIONS Correct answers are in bold italics.. This scenario applies to Questions 1 and 2: A study was done to compare the lung capacity of coal miners

More information

Data Mining Part 2. Data Understanding and Preparation 2.1 Data Understanding Spring 2010

Data Mining Part 2. Data Understanding and Preparation 2.1 Data Understanding Spring 2010 Data Mining Part 2. and Preparation 2.1 Spring 2010 Instructor: Dr. Masoud Yaghini Introduction Outline Introduction Measuring the Central Tendency Measuring the Dispersion of Data Graphic Displays References

More information

What Does the Normal Distribution Sound Like?

What Does the Normal Distribution Sound Like? What Does the Normal Distribution Sound Like? Ananda Jayawardhana Pittsburg State University ananda@pittstate.edu Published: June 2013 Overview of Lesson In this activity, students conduct an investigation

More information

Homework 3. Part 1. Name: Score: / null

Homework 3. Part 1. Name: Score: / null Name: Score: / Homework 3 Part 1 null 1 For the following sample of scores, the standard deviation is. Scores: 7, 2, 4, 6, 4, 7, 3, 7 Answer Key: 2 2 For any set of data, the sum of the deviation scores

More information

Frequency distributions, central tendency & variability. Displaying data

Frequency distributions, central tendency & variability. Displaying data Frequency distributions, central tendency & variability Displaying data Software SPSS Excel/Numbers/Google sheets Social Science Statistics website (socscistatistics.com) Creating and SPSS file Open the

More information

Elementary Statistics Sample Exam #3

Elementary Statistics Sample Exam #3 Elementary Statistics Sample Exam #3 Instructions. No books or telephones. Only the supplied calculators are allowed. The exam is worth 100 points. 1. A chi square goodness of fit test is considered to

More information

MTH 140 Statistics Videos

MTH 140 Statistics Videos MTH 140 Statistics Videos Chapter 1 Picturing Distributions with Graphs Individuals and Variables Categorical Variables: Pie Charts and Bar Graphs Categorical Variables: Pie Charts and Bar Graphs Quantitative

More information

CHOSUN UNIVERSITY SEOK-GANG,PARK CHAPTER 2 SECTION 1: GRAPHICAL AND TABULAR DESCRIPTIVE TECHNIQUES

CHOSUN UNIVERSITY SEOK-GANG,PARK CHAPTER 2 SECTION 1: GRAPHICAL AND TABULAR DESCRIPTIVE TECHNIQUES CHAPTER 2 SECTION 1: GRAPHICAL AND TABULAR DESCRIPTIVE TECHNIQUES MULTIPLE CHOICE 1. The classification of student major (accounting, economics, management, marketing, other) is an example of a(n) a. nominal

More information

SPSS for Exploratory Data Analysis Data used in this guide: studentp.sav (http://people.ysu.edu/~gchang/stat/studentp.sav)

SPSS for Exploratory Data Analysis Data used in this guide: studentp.sav (http://people.ysu.edu/~gchang/stat/studentp.sav) Data used in this guide: studentp.sav (http://people.ysu.edu/~gchang/stat/studentp.sav) Organize and Display One Quantitative Variable (Descriptive Statistics, Boxplot & Histogram) 1. Move the mouse pointer

More information

Statistics. Measurement. Scales of Measurement 7/18/2012

Statistics. Measurement. Scales of Measurement 7/18/2012 Statistics Measurement Measurement is defined as a set of rules for assigning numbers to represent objects, traits, attributes, or behaviors A variableis something that varies (eye color), a constant does

More information

List of Examples. Examples 319

List of Examples. Examples 319 Examples 319 List of Examples DiMaggio and Mantle. 6 Weed seeds. 6, 23, 37, 38 Vole reproduction. 7, 24, 37 Wooly bear caterpillar cocoons. 7 Homophone confusion and Alzheimer s disease. 8 Gear tooth strength.

More information

Introduction to Statistics for Psychology. Quantitative Methods for Human Sciences

Introduction to Statistics for Psychology. Quantitative Methods for Human Sciences Introduction to Statistics for Psychology and Quantitative Methods for Human Sciences Jonathan Marchini Course Information There is website devoted to the course at http://www.stats.ox.ac.uk/ marchini/phs.html

More information

Business Statistics. Successful completion of Introductory and/or Intermediate Algebra courses is recommended before taking Business Statistics.

Business Statistics. Successful completion of Introductory and/or Intermediate Algebra courses is recommended before taking Business Statistics. Business Course Text Bowerman, Bruce L., Richard T. O'Connell, J. B. Orris, and Dawn C. Porter. Essentials of Business, 2nd edition, McGraw-Hill/Irwin, 2008, ISBN: 978-0-07-331988-9. Required Computing

More information

Diagrams and Graphs of Statistical Data

Diagrams and Graphs of Statistical Data Diagrams and Graphs of Statistical Data One of the most effective and interesting alternative way in which a statistical data may be presented is through diagrams and graphs. There are several ways in

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Final Exam Review MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A researcher for an airline interviews all of the passengers on five randomly

More information

Chapter 23. Inferences for Regression

Chapter 23. Inferences for Regression Chapter 23. Inferences for Regression Topics covered in this chapter: Simple Linear Regression Simple Linear Regression Example 23.1: Crying and IQ The Problem: Infants who cry easily may be more easily

More information

Name: Date: Block: Midterm Exam Review Sheet 1

Name: Date: Block: Midterm Exam Review Sheet 1 Name: Date: Block: Midterm Exam Review Sheet 1 Chapter 1 1. Write a variable expression for 2. Simplify: 8 3 2 4 seven divided by the sum of x and five 3. Write an algebraic expression for 4. Write an

More information

T O P I C 1 2 Techniques and tools for data analysis Preview Introduction In chapter 3 of Statistics In A Day different combinations of numbers and types of variables are presented. We go through these

More information

STATS8: Introduction to Biostatistics. Data Exploration. Babak Shahbaba Department of Statistics, UCI

STATS8: Introduction to Biostatistics. Data Exploration. Babak Shahbaba Department of Statistics, UCI STATS8: Introduction to Biostatistics Data Exploration Babak Shahbaba Department of Statistics, UCI Introduction After clearly defining the scientific problem, selecting a set of representative members

More information

Statistics Review Solutions

Statistics Review Solutions Statistics Review Solutions 1. Katrina must take five exams in a math class. If her scores on the first four exams are 71, 69, 85, and 83, what score does she need on the fifth exam for her overall mean

More information

Final Exam Practice Problem Answers

Final Exam Practice Problem Answers Final Exam Practice Problem Answers The following data set consists of data gathered from 77 popular breakfast cereals. The variables in the data set are as follows: Brand: The brand name of the cereal

More information

2013 MBA Jump Start Program. Statistics Module Part 3

2013 MBA Jump Start Program. Statistics Module Part 3 2013 MBA Jump Start Program Module 1: Statistics Thomas Gilbert Part 3 Statistics Module Part 3 Hypothesis Testing (Inference) Regressions 2 1 Making an Investment Decision A researcher in your firm just

More information

Math 58. Rumbos Fall 2008 1. Solutions to Review Problems for Exam 2

Math 58. Rumbos Fall 2008 1. Solutions to Review Problems for Exam 2 Math 58. Rumbos Fall 2008 1 Solutions to Review Problems for Exam 2 1. For each of the following scenarios, determine whether the binomial distribution is the appropriate distribution for the random variable

More information

Answer: C. The strength of a correlation does not change if units change by a linear transformation such as: Fahrenheit = 32 + (5/9) * Centigrade

Answer: C. The strength of a correlation does not change if units change by a linear transformation such as: Fahrenheit = 32 + (5/9) * Centigrade Statistics Quiz Correlation and Regression -- ANSWERS 1. Temperature and air pollution are known to be correlated. We collect data from two laboratories, in Boston and Montreal. Boston makes their measurements

More information

SPSS Manual for Introductory Applied Statistics: A Variable Approach

SPSS Manual for Introductory Applied Statistics: A Variable Approach SPSS Manual for Introductory Applied Statistics: A Variable Approach John Gabrosek Department of Statistics Grand Valley State University Allendale, MI USA August 2013 2 Copyright 2013 John Gabrosek. All

More information

Regression III: Advanced Methods

Regression III: Advanced Methods Lecture 4: Transformations Regression III: Advanced Methods William G. Jacoby Michigan State University Goals of the lecture The Ladder of Roots and Powers Changing the shape of distributions Transforming

More information

Chapter 3: Data Description Numerical Methods

Chapter 3: Data Description Numerical Methods Chapter 3: Data Description Numerical Methods Learning Objectives Upon successful completion of Chapter 3, you will be able to: Summarize data using measures of central tendency, such as the mean, median,

More information

Northumberland Knowledge

Northumberland Knowledge Northumberland Knowledge Know Guide How to Analyse Data - November 2012 - This page has been left blank 2 About this guide The Know Guides are a suite of documents that provide useful information about

More information

Course Text. Required Computing Software. Course Description. Course Objectives. StraighterLine. Business Statistics

Course Text. Required Computing Software. Course Description. Course Objectives. StraighterLine. Business Statistics Course Text Business Statistics Lind, Douglas A., Marchal, William A. and Samuel A. Wathen. Basic Statistics for Business and Economics, 7th edition, McGraw-Hill/Irwin, 2010, ISBN: 9780077384470 [This

More information

The Big Picture. Describing Data: Categorical and Quantitative Variables Population. Descriptive Statistics. Community Coalitions (n = 175)

The Big Picture. Describing Data: Categorical and Quantitative Variables Population. Descriptive Statistics. Community Coalitions (n = 175) Describing Data: Categorical and Quantitative Variables Population The Big Picture Sampling Statistical Inference Sample Exploratory Data Analysis Descriptive Statistics In order to make sense of data,

More information

Descriptive Statistics and Measurement Scales

Descriptive Statistics and Measurement Scales Descriptive Statistics 1 Descriptive Statistics and Measurement Scales Descriptive statistics are used to describe the basic features of the data in a study. They provide simple summaries about the sample

More information

MAT 118 DEPARTMENTAL FINAL EXAMINATION (written part) REVIEW. Ch 1-3. One problem similar to the problems below will be included in the final

MAT 118 DEPARTMENTAL FINAL EXAMINATION (written part) REVIEW. Ch 1-3. One problem similar to the problems below will be included in the final MAT 118 DEPARTMENTAL FINAL EXAMINATION (written part) REVIEW Ch 1-3 One problem similar to the problems below will be included in the final 1.This table presents the price distribution of shoe styles offered

More information

What is the purpose of this document? What is in the document? How do I send Feedback?

What is the purpose of this document? What is in the document? How do I send Feedback? This document is designed to help North Carolina educators teach the Common Core (Standard Course of Study). NCDPI staff are continually updating and improving these tools to better serve teachers. Statistics

More information

GCSE HIGHER Statistics Key Facts

GCSE HIGHER Statistics Key Facts GCSE HIGHER Statistics Key Facts Collecting Data When writing questions for questionnaires, always ensure that: 1. the question is worded so that it will allow the recipient to give you the information

More information

Interpreting Data in Normal Distributions

Interpreting Data in Normal Distributions Interpreting Data in Normal Distributions This curve is kind of a big deal. It shows the distribution of a set of test scores, the results of rolling a die a million times, the heights of people on Earth,

More information

COMMON CORE STATE STANDARDS FOR

COMMON CORE STATE STANDARDS FOR COMMON CORE STATE STANDARDS FOR Mathematics (CCSSM) High School Statistics and Probability Mathematics High School Statistics and Probability Decisions or predictions are often based on data numbers in

More information

STAT 350 Practice Final Exam Solution (Spring 2015)

STAT 350 Practice Final Exam Solution (Spring 2015) PART 1: Multiple Choice Questions: 1) A study was conducted to compare five different training programs for improving endurance. Forty subjects were randomly divided into five groups of eight subjects

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Module 7 Test Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. You are given information about a straight line. Use two points to graph the equation.

More information

AP * Statistics Review. Descriptive Statistics

AP * Statistics Review. Descriptive Statistics AP * Statistics Review Descriptive Statistics Teacher Packet Advanced Placement and AP are registered trademark of the College Entrance Examination Board. The College Board was not involved in the production

More information

Statistics 100 Binomial and Normal Random Variables

Statistics 100 Binomial and Normal Random Variables Statistics 100 Binomial and Normal Random Variables Three different random variables with common characteristics: 1. Flip a fair coin 10 times. Let X = number of heads out of 10 flips. 2. Poll a random

More information

Mathematics. Probability and Statistics Curriculum Guide. Revised 2010

Mathematics. Probability and Statistics Curriculum Guide. Revised 2010 Mathematics Probability and Statistics Curriculum Guide Revised 2010 This page is intentionally left blank. Introduction The Mathematics Curriculum Guide serves as a guide for teachers when planning instruction

More information

Describe what is meant by a placebo Contrast the double-blind procedure with the single-blind procedure Review the structure for organizing a memo

Describe what is meant by a placebo Contrast the double-blind procedure with the single-blind procedure Review the structure for organizing a memo Readings: Ha and Ha Textbook - Chapters 1 8 Appendix D & E (online) Plous - Chapters 10, 11, 12 and 14 Chapter 10: The Representativeness Heuristic Chapter 11: The Availability Heuristic Chapter 12: Probability

More information

Geostatistics Exploratory Analysis

Geostatistics Exploratory Analysis Instituto Superior de Estatística e Gestão de Informação Universidade Nova de Lisboa Master of Science in Geospatial Technologies Geostatistics Exploratory Analysis Carlos Alberto Felgueiras cfelgueiras@isegi.unl.pt

More information

Numerical Summarization of Data OPRE 6301

Numerical Summarization of Data OPRE 6301 Numerical Summarization of Data OPRE 6301 Motivation... In the previous session, we used graphical techniques to describe data. For example: While this histogram provides useful insight, other interesting

More information

AP STATISTICS REVIEW (YMS Chapters 1-8)

AP STATISTICS REVIEW (YMS Chapters 1-8) AP STATISTICS REVIEW (YMS Chapters 1-8) Exploring Data (Chapter 1) Categorical Data nominal scale, names e.g. male/female or eye color or breeds of dogs Quantitative Data rational scale (can +,,, with

More information

4. Describing Bivariate Data

4. Describing Bivariate Data 4. Describing Bivariate Data A. Introduction to Bivariate Data B. Values of the Pearson Correlation C. Properties of Pearson's r D. Computing Pearson's r E. Variance Sum Law II F. Exercises A dataset with

More information

2. A is a subset of the population. 3. Construct a frequency distribution for the data of the grades of 25 students taking Math 11 last

2. A is a subset of the population. 3. Construct a frequency distribution for the data of the grades of 25 students taking Math 11 last Math 111 Chapter 12 Practice Test 1. If I wanted to survey 50 Cabrini College students about where they prefer to eat on campus, which would be the most appropriate way to conduct my survey? a. Find 50

More information

A Picture Really Is Worth a Thousand Words

A Picture Really Is Worth a Thousand Words 4 A Picture Really Is Worth a Thousand Words Difficulty Scale (pretty easy, but not a cinch) What you ll learn about in this chapter Why a picture is really worth a thousand words How to create a histogram

More information

Simple Predictive Analytics Curtis Seare

Simple Predictive Analytics Curtis Seare Using Excel to Solve Business Problems: Simple Predictive Analytics Curtis Seare Copyright: Vault Analytics July 2010 Contents Section I: Background Information Why use Predictive Analytics? How to use

More information

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Ch. 10 Chi SquareTests and the F-Distribution 10.1 Goodness of Fit 1 Find Expected Frequencies Provide an appropriate response. 1) The frequency distribution shows the ages for a sample of 100 employees.

More information

Variables. Exploratory Data Analysis

Variables. Exploratory Data Analysis Exploratory Data Analysis Exploratory Data Analysis involves both graphical displays of data and numerical summaries of data. A common situation is for a data set to be represented as a matrix. There is

More information

Chapter 3: Central Tendency

Chapter 3: Central Tendency Chapter 3: Central Tendency Central Tendency In general terms, central tendency is a statistical measure that determines a single value that accurately describes the center of the distribution and represents

More information

Introduction to Environmental Statistics. The Big Picture. Populations and Samples. Sample Data. Examples of sample data

Introduction to Environmental Statistics. The Big Picture. Populations and Samples. Sample Data. Examples of sample data A Few Sources for Data Examples Used Introduction to Environmental Statistics Professor Jessica Utts University of California, Irvine jutts@uci.edu 1. Statistical Methods in Water Resources by D.R. Helsel

More information

Statistics Class Level Test Mu Alpha Theta State 2008

Statistics Class Level Test Mu Alpha Theta State 2008 Statistics Class Level Test Mu Alpha Theta State 2008 1. Which of the following are true statements? I. The histogram of a binomial distribution with p = 0.5 is always symmetric no matter what n, the number

More information

Lecture 13/Chapter 10 Relationships between Measurement (Quantitative) Variables

Lecture 13/Chapter 10 Relationships between Measurement (Quantitative) Variables Lecture 13/Chapter 10 Relationships between Measurement (Quantitative) Variables Scatterplot; Roles of Variables 3 Features of Relationship Correlation Regression Definition Scatterplot displays relationship

More information

Numerical Measures of Central Tendency

Numerical Measures of Central Tendency Numerical Measures of Central Tendency Often, it is useful to have special numbers which summarize characteristics of a data set These numbers are called descriptive statistics or summary statistics. A

More information

Each exam covers lectures from since the previous exam and up to the exam date.

Each exam covers lectures from since the previous exam and up to the exam date. Sociology 301 Exam Review Liying Luo 03.22 Exam Review: Logistics Exams must be taken at the scheduled date and time unless 1. You provide verifiable documents of unforeseen illness or family emergency,

More information

Bill Burton Albert Einstein College of Medicine william.burton@einstein.yu.edu April 28, 2014 EERS: Managing the Tension Between Rigor and Resources 1

Bill Burton Albert Einstein College of Medicine william.burton@einstein.yu.edu April 28, 2014 EERS: Managing the Tension Between Rigor and Resources 1 Bill Burton Albert Einstein College of Medicine william.burton@einstein.yu.edu April 28, 2014 EERS: Managing the Tension Between Rigor and Resources 1 Calculate counts, means, and standard deviations Produce

More information

13.2 Measures of Central Tendency

13.2 Measures of Central Tendency 13.2 Measures of Central Tendency Measures of Central Tendency For a given set of numbers, it may be desirable to have a single number to serve as a kind of representative value around which all the numbers

More information