Astronomy Ch. 14 Solar System Debris Study Guide

Size: px
Start display at page:

Download "Astronomy Ch. 14 Solar System Debris Study Guide"

Transcription

1 Name: Period: Date: Astronomy Ch. 14 Solar System Debris Study Guide MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The orbits of most asteroids A) cross the orbit of Earth. B) cross the orbits of all four terrestrial planets. C) cross the orbit of Mars. D) lie beyond Neptune. E) lie entirely beyond the orbit of Mars. 1) 2) The NASA orbiter that ultimately landed on the surface of the asteroid Eros was A) Stardust. B) Giotto. C) Clementine. D) New Horizons. E) NEAR Shoemaker. 2) 3) About what percent of all asteroids are S-type asteroids? A) 15% B) 75% C) 10% D) 5% E) 50% 3) 4) About what percent of all asteroids are C-type asteroids? A) 75% B) 5% C) 10% D) 15% E) 50% 4) 5) What is the typical size of most known asteroids? A) larger than the Moon B) larger than the Earth C) a few meters D) a few hundred kilometers E) a few kilometers 5) 6) What are Dactyl, Gaspra, Mathilde, Eros, and Ida? A) the only four asteroids explored by spacecraft to date B) the first four bodies found in the Kuiper Belt after Pluto C) newly discovered small moons of Saturn D) the four largest main belt asteroids, and first to be discovered E) newly discovered retrograde moons of Jupiter 6) 1

2 7) What is the defining property of the Trojan asteroids? A) Like Pluto, they are in a 3:2 resonance with Neptune. B) Their orbital periods are exactly one year, like ours. C) They have orbits that cross the orbit of the Earth, but not that of Venus. D) They have orbits between Saturn and Uranus. E) They have orbits at the distance of Jupiter and 60 degrees ahead of or behind it. 7) 8) The orbital resonances with Jupiter are shown in the A) Kirkwood Gaps. B) Cassini division. C) ring arcs. D) orbits of the aten asteroids. E) Zone of Avoidance. 8) 9) The type of asteroid that would appear darkest and reflect the least light is type A) A. B) B. C) C. D) D. E) S. 9) 10) The type of asteroid that would be the densest would be type A) C. B) M. C) V. D) Z. E) S. 10) 11) The three largest asteroids are A) Pluto, Sedna, and Quaoar. B) Deimos, Phobos, and Athos. C) Ceres, Pallas, and Vesta. D) Halley, Hale-Bopp, and Hyakutake. E) Ida, Gaspra, and Mathilde. 11) 12) On its way to Jupiter, Galileo also gave us close-ups of A) Gaspra and Ida. B) Mercury and Venus. C) Ceres and Vesta. D) Mathilde and Eros. E) Mars and Venus. 12) 13) Before it arrived in orbit about Eros, the NEAR spacecraft also flew past A) Mars. B) Comet Halley. C) asteroid Mathilde. D) Comet Wild. E) Venus. 13) 14) The Trojan asteroids have orbits that A) stay out beyond Neptune. B) cross the orbit of Mars, but not Earth, at perihelion. C) are, on average, closer to the Sun than we are. D) stay sixty degrees ahead of or behind Jupiter. E) cross the orbit of Earth at perihelion. 14) 2

3 15) The Amor asteroids have orbits that A) cross the orbit of Earth at perihelion. B) stay sixty degrees ahead of or behind Jupiter. C) cross the orbit of Mars, but not Earth, at perihelion. D) stay closer to the Sun, on average, than we do. E) stay out beyond Neptune. 15) 16) Asteroid 2004 FH passed within a tenth of the Earth-Moon distance in March When its period was found to be about nine months, it was classified as a(n) A) aten asteroid. B) short period comet. C) Kuiper Belt Object. D) apollo asteroid. E) amor asteroid. 16) 17) Compared to Ida, Eros, and Gaspra, what was odd about Mathilde? A) It was much denser, probably made of iron and nickel, a class M asteroid. B) It had a small moon, so we could more accurately find its mass. C) It was less dense than water, indicating it was a comet nucleus, rather than an asteroid. D) It was less dense than rock, but more than ice, suggesting a porous structure. E) It was the same density as the Earth's moon, indicating it had been knocked off our moon. 17) 18) The Apollo and Aten asteroids have orbits that A) cross the orbit of Earth at perihelion. B) stay sixty degrees ahead of or behind Jupiter. C) remain between Mars and Jupiter, in the main belt. D) cross the orbit of Mars, but not the Earth, at perihelion. E) stay out beyond Neptune. 18) 19) Which of the following objects never collide with the Earth? A) long period comets B) Amor asteroids C) Aten asteroids D) Apollo asteroids E) short period comets 19) 20) The orbits of most comets A) are like the planets, fairly circular and in the ecliptic plane. B) lie almost entirely beyond the orbit of Neptune. C) go no farther out than Pluto, then return to the sun again. D) have perihelions within the orbits of Mercury. E) are shorter than the 76 year period for Comet Halley. 20) 21) What are comets made of? A) metallic dust particles B) silicates and rocky dust C) dark colored complex hydrocarbons D) methane, ammonia, and water ice E) all of the above 21) 3

4 22) The Oort Cloud is thought to be A) the spherical cloud of comets and some larger icy bodies surrounding the outer solar system. B) the material in the ecliptic plane that creates the zodiacal light. C) the cloud of gas and dust from which our solar system formed. D) a cloud of debris that occasionally encounters the Earth, causing a meteor shower. E) a cloud of asteroids moving between the orbits of Mars and Jupiter. 22) 23) The nucleus, or main solid body, of a comet has a typical size of A) a few thousand kilometers. B) a few centimeters. C) a few hundred kilometers. D) a few meters. E) a few kilometers. 23) 24) Long period comets are thought to reside mainly in the A) Kirkwood gaps. B) Oort Cloud. C) Interstellar Medium. D) Kuiper Belt. E) asteroid belt. 24) 25) What part of a comet has only been seen by a space probe? A) meteoroid trail B) coma C) dust tail D) nucleus E) ion tail 25) 26) Halley's Comet last passed Earth in It will be due back in A) B) C) D) E) the twenty-third century. 26) 27) The Kuiper Belt objects have orbits that A) stay sixty degrees ahead of or behind Jupiter. B) carry them thousands of A.U. beyond the Sun. C) cross the orbit of Earth at perihelion. D) cross the orbit of Mars at perihelion. E) stay out just beyond Neptune and close to the ecliptic. 27) 28) From its orbit, we now recognize Pluto as the largest member of the A) moons of Neptune. B) Oort Cloud. C) Zodiacal Belt. D) asteroid belt. E) Kuiper Belt. 28) 4

5 29) Pluto's bulk density is: A) 1,200 kg/m 3, like Mimas, made of almost pure ice. B) 400 kg/m 3, like Comet Halley's nucleus, a ice ball with many gas pockets. C) 2,100 kg/m 3, similar to Callisto's mix of rock and ice. D) 3,400 kg/m 3, comparable to our Moon's. E) 700 kg/m 3, like Saturn a mix of hydrogen and helium slush. 30) The largest Kuiper Belt body is A) Charon. B) Chiron. C) Eris. D) Pluto. E) Sedna. 29) 30) 31) What is so unusual about Pluto's orbit? A) It has an unexpectedly short orbital period. B) It is more inclined to the ecliptic than any of the eight planets. C) It lies exactly on the ecliptic. D) It's orbital period is exactly twice that of Neptune's. E) It has the lowest eccentricity of any planet's orbit. 31) 32) Pluto is most similar to A) Triton. B) Miranda. C) Mercury. D) Europa. E) our Moon. 32) 33) The two names most associated with the discovery of Pluto are A) Herschel and Bode. B) Lowell and Tombaugh. C) Shoemaker and Levy. D) Adams and Leverrier. E) Kuiper and Whipple. 33) 34) Pluto was discovered in A) ancient times. B) C) D) E) ) 35) Pluto's density is most similar to A) Mercury, but nor Venus, Earth, or Mars. B) moons of the jovian planets. C) the jovian planets. D) the terrestrial planets. E) Saturn, but not Jupiter, Uranus, or Neptune. 35) 5

6 36) Charon's orbit A) has not been determined yet. B) is retrograde. C) is perpendicular to Pluto's equator. D) lies exactly in Pluto's orbital plane. E) is highly inclined to Pluto's orbital plane. 36) 37) Which statement about Pluto's discovery is FALSE? A) It was the massive jovian Lowell described as "Planet X" in his calculations. B) Cold and dark, it was named for the god of the underworld. C) It was predicted by Percival Lowell, based on perturbation theory. D) It was found in 1930, the first planet found by an American. E) It was discovered by Clyde Tombaugh close to Lowell's predicted position. 37) 38) When it was determined that Sedna, the largest body in the Solar System to be discovered since Pluto, has a perihelion distance that is three times further out than Pluto and such an eccentric orbit that it has a period of thousands of years, it was placed in the A) Kuiper Belt. B) Trojan Asteroids. C) Kirkwood Gap. D) Oort Cloud. E) Rogue Comets. 38) 39) Which of the following gives direct information about the age of the solar system? A) the oldest lunar basalts B) meteorites from asteroidal debris C) martian meteorites D) the solar wind E) the oldest martian basalts 39) 40) The most famous asteroid impact scar on Earth is located in A) northern Canada. B) Florida. C) Antarctica. D) northern Yucatan. E) Arizona. 40) 41) Meteorites are valuable to astronomers because A) they may provide evidence about the process in which the solar system was born. B) they contain diamonds and gold. C) originated in other solar systems. D) they reveal the contents of interstellar space. E) they prove that life can only exist on the Earth. 41) 42) Large meteoroids are thought to collide with Earth A) about once a century. B) a few times in every million-year period. C) never; only comets are thought to collide with Earth. D) at least once a decade. E) once every billion years. 42) 6

7 43) Iron meteorites are believed to come from A) Mars, hence their reddish color. B) the core of a dense M-type asteroid, now broken up. C) the crust of a differentiated type C asteroid, now broken up. D) deep space, far beyond the solar system, hence their unique crystal patterns. E) a broken up cometary nucleus, hence their shiny appearance. 43) 44) Carbonaceous Chondrites are believed to come from A) the core of a differentiated type M asteroid, now broken up. B) the crust of a differentiated C type asteroid, now broken up. C) coal formed on Mars, then blown into space by asteroid impacts. D) a broken up cometary nucleus, dark like Comet Halley's nucleus. E) deep space, far beyond the solar system, hence their very low density. 44) 45) Meteor shower debris is believed to come from A) deep space, far beyond the solar system, deflected by the gravity of another star. B) the disintegration of a short period comet over many returns to the Sun. C) the core of a differentiated type M asteroid, now broken up. D) the asteroid belt when Mars deflects it toward us annually. E) the crust of a differentiated type C asteroid, now broken up. 45) 46) Which of the following objects would be found on the Moon's surface? A) meteors B) sedimentary rocks C) asteroids D) meteoroids E) meteorites 46) 47) The body which wiped out the dinosaurs was about A) a few hundred meters across. B) as big as our Moon. C) as big as an SUV. D) as big as one of Mars' moons. E) as big as a ) 48) The Perseid meteor shower gives us about a meteor every minute in mid A) October. B) August. C) January. D) November. E) May. 48) 49) The major impact in the Yucatan wiped out the dinosaurs about: A) 450 million years ago. B) 36 millions years ago. C) 200 million years ago. D) less than two million years ago. E) 65 million years ago. 49) 7

8 50) The first hint of the role of asteroids in extinction of the dinosaurs came from A) finding the huge crater in the Yucatan. B) finding that no volcanic eruptions were linked to their disappearance. C) finding dinosaur fossils with meteorites imbedded in them. D) finding a layer of worldwide iridium enriched dust. E) finding that dinosaurs were warm-blooded and smart. 50) 8

9 Answer Key Testname: UNTITLED1 1) E 2) E 3) A 4) C 5) E 6) A 7) E 8) A 9) C 10) B 11) C 12) A 13) C 14) D 15) C 16) A 17) D 18) A 19) B 20) B 21) E 22) A 23) E 24) B 25) D 26) A 27) E 28) E 29) C 30) C 31) B 32) A 33) B 34) D 35) B 36) E 37) A 38) D 39) B 40) E 41) A 42) B 43) B 44) B 45) B 46) E 47) D 48) B 49) E 9

10 Answer Key Testname: UNTITLED1 50) D 10

Lecture 11. Vagabonds of the Solar System

Lecture 11. Vagabonds of the Solar System Lecture 11 Vagabonds of the Solar System Comet Hale-Bopp in 1997 Cool bits for today: sungrazer Comet Credit & Copyright: Vicent Peris and José Luis Lamadrid (astrofoto.es) A comet approaching the Sun

More information

Chapter 11 Jupiter. Physics 1312 Solar System Astronomy Practice Test 3

Chapter 11 Jupiter. Physics 1312 Solar System Astronomy Practice Test 3 Chapter 11 Jupiter MULTIPLE CHOICE. 1) How does the mass of Jupiter compare with that of the other planets? A) It is slightly larger and more massive than Saturn. B) It is similar to that of the Earth

More information

Chapter 12 Asteroids, Comets, and Dwarf Planets. What are asteroids like? Asteroid Facts. Their Nature, Orbits, and Impacts

Chapter 12 Asteroids, Comets, and Dwarf Planets. What are asteroids like? Asteroid Facts. Their Nature, Orbits, and Impacts Chapter 12 Asteroids, Comets, and Dwarf Planets What are asteroids like? Their Nature, Orbits, and Impacts Asteroid Facts Asteroids are rocky leftovers of planet formation. Largest is Ceres, diameter ~1,000

More information

Chapter 30. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

Chapter 30. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Name: Class: Date: Chapter 30 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The Viking landers sent back pictures of the reddish-colored, barren, rocky,

More information

Why is there an asteroid belt? Discovering Asteroids. Asteroid Facts. Asteroids with Moons

Why is there an asteroid belt? Discovering Asteroids. Asteroid Facts. Asteroids with Moons Chapter 9 Asteroids, Comets, and Dwarf Planets: Their Nature, Orbits, and Impacts Why is there an asteroid belt? Discovering Asteroids Asteroids leave trails in longexposure images because of their orbital

More information

Comparative Planetology I: Our Solar System. Chapter Seven

Comparative Planetology I: Our Solar System. Chapter Seven Comparative Planetology I: Our Solar System Chapter Seven ASTR 111 003 Fall 2007 Lecture 06 Oct. 09, 2007 Introduction To Modern Astronomy I: Solar System Introducing Astronomy (chap. 1-6) Planets and

More information

Asteroid Orbits. Asteroids with Moons. Thought Question. Thought Question. Thought Question. Thought Question

Asteroid Orbits. Asteroids with Moons. Thought Question. Thought Question. Thought Question. Thought Question Chapter 9 Asteroids, Comets, and Dwarf Planets: Their Nature, Orbits, and Impacts Why is there an asteroid belt? Discovering Asteroids Asteroids leave trails in longexposure images because of their orbital

More information

LESSON 3 THE SOLAR SYSTEM. Chapter 8, Astronomy

LESSON 3 THE SOLAR SYSTEM. Chapter 8, Astronomy LESSON 3 THE SOLAR SYSTEM Chapter 8, Astronomy OBJECTIVES Identify planets by observing their movement against background stars. Explain that the solar system consists of many bodies held together by gravity.

More information

Prentice Hall EARTH SCIENCE

Prentice Hall EARTH SCIENCE Prentice Hall EARTH SCIENCE Tarbuck Lutgens Chapter 23 Touring Our Solar System 23.1 The Solar System The Planets: An Overview The terrestrial planets are planets that are small and rocky Mercury, Venus,

More information

Section 23.1 The Solar System

Section 23.1 The Solar System Section 23.1 The Solar System This section gives an overview of the planets of the solar system and describes the nebular theory of the formation of the solar system. Reading Strategy Complete the flowchart

More information

8.3: The Solar System: The Sun and the Planets pg. 313

8.3: The Solar System: The Sun and the Planets pg. 313 8.3: The Solar System: The Sun and the Planets pg. 313 Key Concepts: 1. Careful observation of the night sky can offer clues about the motion of celestial objects. 2. Celestial objects in the Solar System

More information

Chapter 12 Remnants of Rock and Ice. Asteroids, Comets, and the Kuiper Belt

Chapter 12 Remnants of Rock and Ice. Asteroids, Comets, and the Kuiper Belt Chapter 12 Remnants of Rock and Ice Asteroids, Comets, and the Kuiper Belt 12.1 Asteroids and Meteorites Our goals for learning What are asteroids like? Why is there an asteroid belt? Where do meteorites

More information

Chapter 23: Touring Our Solar System

Chapter 23: Touring Our Solar System Chapter 23: Touring Our Solar System 23.1 The Solar System An estimated 99.85 percent of the mass of our solar system is contained within the sun. Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus,

More information

Chapter 12 Remnants of Rock and Ice Asteroids, Comets, and the Kuiper Belt. Asteroid Facts. What are asteroids like? Asteroids with Moons

Chapter 12 Remnants of Rock and Ice Asteroids, Comets, and the Kuiper Belt. Asteroid Facts. What are asteroids like? Asteroids with Moons Chapter 12 Remnants of Rock and Ice Asteroids, Comets, and the Kuiper Belt 12.1 Asteroids and Meteorites Our goals for learning What are asteroids like? Why is there an asteroid belt? Where do meteorites

More information

4 Asteroids, Comets, and Meteoroids

4 Asteroids, Comets, and Meteoroids CHAPTER 28 4 Asteroids, Comets, and Meteoroids SECTION Minor Bodies of the Solar System KEY IDEAS As you read this section, keep these questions in mind: What are the physical characteristics of asteroids

More information

Our solar system. How many planets are known in our solar system?

Our solar system. How many planets are known in our solar system? Our solar system How many planets are known in our solar system? Our Solar System The Sun 8 planets 165 known moons 4 identified dwarf planets and their known moons The smaller bodies of the solar system:

More information

Chapter 12 Asteroids, Comets, and Dwarf Planets

Chapter 12 Asteroids, Comets, and Dwarf Planets Chapter 12 Asteroids, Comets, and Dwarf Planets Their Nature, Orbits, and Impacts 12.1 Asteroids and Meteorites Our goals for learning: What are asteroids like? Why is there an asteroid belt? Where do

More information

Introduction to the Solar System

Introduction to the Solar System Chapter 10 Introduction to the Solar System In this chapter we give a brief overview of the solar system. Its cast of characters includes: the Sun; the terrestrial (rocky, or Earth-like) planets: Mercury,

More information

Chapter 12 Remnants of Rock and Ice. Asteroids, Comets, and the Kuiper Belt

Chapter 12 Remnants of Rock and Ice. Asteroids, Comets, and the Kuiper Belt Chapter 12 Remnants of Rock and Ice Asteroids, Comets, and the Kuiper Belt What are asteroids like? Asteroid Facts Asteroids are rocky leftovers of planet formation. Largest is Ceres, diameter ~1,000 km

More information

Small Bodies in the Solar System. Bigger is not better

Small Bodies in the Solar System. Bigger is not better Small Bodies in the Solar System Bigger is not better The Sun, planets, and moons are not the only objects in the solar system. Scientists estimate there are up to a trillion smaller bodies in our solar

More information

Vagabonds of the Solar System. Chapter 17

Vagabonds of the Solar System. Chapter 17 Vagabonds of the Solar System Chapter 17 ASTR 111 003 Fall 2006 Lecture 13 Nov. 27, 2006 Introduction To Modern Astronomy I Introducing Astronomy (chap. 1-6) Planets and Moons (chap. 7-17) Ch7: Comparative

More information

Name Class Date. How did Earth s moon probably form? How does the moon s appearance change with time? What moons revolve around other planets?

Name Class Date. How did Earth s moon probably form? How does the moon s appearance change with time? What moons revolve around other planets? CHAPTER 4 A Family of Planets SECTION 4 Moons BEFORE YOU READ After you read this section, you should be able to answer these questions: How did Earth s moon probably form? How does the moon s appearance

More information

Interplanetary Vagabonds

Interplanetary Vagabonds Interplanetary Vagabonds Lecture19-1 The Vagabonds Asteroids Rocky objects primarily between Mars and Jupiter Comets Objects in highly eccentric orbits Meteoroids Bright objects streaking across the sky

More information

HOMEWORK #4. Each question has one correct answer. Choose the best answer for each. Mark your answer on the scantron.

HOMEWORK #4. Each question has one correct answer. Choose the best answer for each. Mark your answer on the scantron. Astronomy I (Astr 1010) Spring 2013 Prof Richard Ignace HOMEWORK #4 Notes: You will need a calculator, a pencil, and a standard scantron. Each question has one correct answer. Choose the best answer for

More information

23.1 The Solar System. The Planets: An Overview. The terrestrial planets are planets that are small and rocky Mercury, Venus, Earth, and Mars.

23.1 The Solar System. The Planets: An Overview. The terrestrial planets are planets that are small and rocky Mercury, Venus, Earth, and Mars. Chapter 23.1 The Solar System The Planets: An Overview The terrestrial planets are planets that are small and rocky Mercury, Venus, Earth, and Mars. 23.1 The Solar System The Planets: An Overview The

More information

Today. Asteroids, meteorites, Comets. Kuiper Belt; Dwarf Planets. Impacts

Today. Asteroids, meteorites, Comets. Kuiper Belt; Dwarf Planets. Impacts Today Asteroids, meteorites, Comets Kuiper Belt; Dwarf Planets Impacts 1 Thanks for your feedback! Most comments were positive, about the class and about the TAs; thanks, I m glad you enjoy the class There

More information

Today. Events. Solar System Overview. Solar System Formation. Homework Due Thu Oct 13 (next time)

Today. Events. Solar System Overview. Solar System Formation. Homework Due Thu Oct 13 (next time) Today Solar System Overview Solar System Formation Events Homework Due Thu Oct 13 (next time) But first, a few words about space telescopes Advantages of telescopes in space Hubble Chandra 2007 Pearson

More information

ASTR 115: Introduction to Astronomy. Stephen Kane

ASTR 115: Introduction to Astronomy. Stephen Kane ASTR 115: Introduction to Astronomy Stephen Kane ASTR 115: The Second Mid-Term Exam What will be covered? - Everything from chapters 6-10 of the textbook. What will be the format of the exam? - It will

More information

Chapter 12 Asteroids, Comets, and Dwarf Planets. Asteroid Facts. What are asteroids like? Asteroids with Moons. 12.1 Asteroids and Meteorites

Chapter 12 Asteroids, Comets, and Dwarf Planets. Asteroid Facts. What are asteroids like? Asteroids with Moons. 12.1 Asteroids and Meteorites Chapter 12 Asteroids, Comets, and Dwarf Planets Their Nature, Orbits, and Impacts What are asteroids like? 12.1 Asteroids and Meteorites Our goals for learning:! What are asteroids like?! Why is there

More information

ASTRONOMY 161. Introduction to Solar System Astronomy. Class 12

ASTRONOMY 161. Introduction to Solar System Astronomy. Class 12 ASTRONOMY 161 Introduction to Solar System Astronomy Class 12 Solar System Survey Monday, February 5 Key Concepts (1) The terrestrial planets are made primarily of rock and metal. (2) The Jovian planets

More information

Table of Contents. Our Solar System 3 The Planets in the Solar System 4

Table of Contents. Our Solar System 3 The Planets in the Solar System 4 The Solar System 2 Table of Contents Our Solar System 3 The Planets in the Solar System 4 Mercury 5 Venus 6 Earth 7 Mars 8 Jupiter 9 Saturn 10 Uranus 11 Neptune 12 Pluto 13 The Asteroid Belt 14 The Moon

More information

Study Guide for Test 3

Study Guide for Test 3 Study Guide for Test 3 Note: All of the material here may not be included in Test 3. The extent of the coverage for test 3 will be made clear in class. Any remaining material may be included on the Final

More information

Small Bodies of the Solar System

Small Bodies of the Solar System Small Bodies of the Solar System Part I: Asteroids & Meteorites A Missing Planet? By the 1700 s, it became clear to astronomers that there was something peculiar about the layout of the Solar System. The

More information

5 Small Bodies in the Solar System

5 Small Bodies in the Solar System CHAPTER 4 A Family of Planets SECTION 5 Small Bodies in the Solar System BEFORE YOU READ After you read this section, you should be able to answer these questions: What are comets? What are asteroids?

More information

Prentice Hall EARTH SCIENCE

Prentice Hall EARTH SCIENCE Prentice Hall EARTH SCIENCE Tarbuck Lutgens Chapter 23 Touring Our Solar System 23.1 The Solar System The Planets: An Overview The terrestrial planets are planets that are small and rocky Mercury, Venus,

More information

Asteroids and Comets. Chapter 11. Meteors and Meteorites. Leftovers of the Solar System. Heating of Meteors. Meteorites

Asteroids and Comets. Chapter 11. Meteors and Meteorites. Leftovers of the Solar System. Heating of Meteors. Meteorites Asteroids and Comets Chapter 11 Meteors, Asteroids and Comets 1 Orbiting the Sun are numerous small bodies the asteroids and comets Asteroids are generally rocky objects in the inner Solar System Comets

More information

Solar System Quiz. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

Solar System Quiz. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Solar System Quiz Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. A rotating cloud of gas and dust from which our solar system formed is called a(n) a.

More information

Earth Science Lesson Plan Quarter 4, Week 6, Day 1

Earth Science Lesson Plan Quarter 4, Week 6, Day 1 Earth Science Lesson Plan Quarter 4, Week 6, Day 1 Outcomes for Today Standard Focus: PREPARE 1. Background knowledge necessary for today s reading. The outer part of the solar system is comprised of the

More information

Ay 1 Lecture 6. Other Worlds: Our Solar System and the Others

Ay 1 Lecture 6. Other Worlds: Our Solar System and the Others Ay 1 Lecture 6 Other Worlds: Our Solar System and the Others 6.1 Contents of the Solar System Planetary Science: closer to geology than astronomy Three Kinds of Planets Rocky: inner Solar system, smaller,

More information

Lecture 29:Solar System Formation. The Solar System. The Solar System

Lecture 29:Solar System Formation. The Solar System. The Solar System Lecture 29:Solar System Formation The Solar System The Solar System We see that the planets have different Distances from the Sun Masses Eccentricities Orbital inclinations Obliquities (tilt angles) Spin

More information

The Cosmic Perspective Seventh Edition. Asteroids, Comets, and Dwarf Planets: Their Nature, Orbits, and Impacts. Chapter 12 Reading Quiz Clickers

The Cosmic Perspective Seventh Edition. Asteroids, Comets, and Dwarf Planets: Their Nature, Orbits, and Impacts. Chapter 12 Reading Quiz Clickers Reading Quiz Clickers The Cosmic Perspective Seventh Edition Asteroids, Comets, and Dwarf Planets: Their Nature, Orbits, and Impacts 12.1 Asteroids and Meteorites What are asteroids like? Why is there

More information

Planets, Moons and Other Bodies. The Solar System. Mercury. Venus. Chapter 15

Planets, Moons and Other Bodies. The Solar System. Mercury. Venus. Chapter 15 Planets, Moons and Other Bodies The Solar System Chapter 15 Homework: All the multiple choice questions in Applying the Concepts and Group A questions in Parallel Exercises. Solar System Sun 9 planets

More information

Chapter 29 Our Solar System-Planet Overview Objectives 1. Describe early models of our solar system. This means I can: a. Explain the geocentric

Chapter 29 Our Solar System-Planet Overview Objectives 1. Describe early models of our solar system. This means I can: a. Explain the geocentric Chapter 29 Our Solar System-Planet Overview Objectives 1. Describe early models of our solar system. This means I can: a. Explain the geocentric model of the solar system and how retrograde motion brought

More information

Chapter 9 Asteroids, Comets, and Dwarf Planets. Their Nature, Orbits, and Impacts

Chapter 9 Asteroids, Comets, and Dwarf Planets. Their Nature, Orbits, and Impacts Chapter 9 Asteroids, Comets, and Dwarf Planets Their Nature, Orbits, and Impacts Asteroid Facts Asteroids are rocky leftovers of planet formation. The largest is Ceres, diameter ~1,000 km. There are 150,000

More information

Lecture 15: The Solar System. The Solar System. The Solar System

Lecture 15: The Solar System. The Solar System. The Solar System Lecture 15: All planets orbit the Sun in the same general direction, which is counterclockwise as viewed from the north celestial pole Most planets orbit the Sun in nearly the same plane as the Earth (the

More information

Chapter 6 The Solar System Pearson Education, Inc.

Chapter 6 The Solar System Pearson Education, Inc. Chapter 6 The Solar System Units of Chapter 6 6.1 An Inventory of the Solar System 6.2 Measuring the Planets 6.3 The Overall Layout of the Solar System 6.4 Terrestrial and Jovian Planets 6.5 Interplanetary

More information

Overview of the Solar System The solar system formed about 4.5 billion years ago from a giant cloud of gas and dust. Inventory. Terrestrial Planets

Overview of the Solar System The solar system formed about 4.5 billion years ago from a giant cloud of gas and dust. Inventory. Terrestrial Planets Overview of the Solar System The solar system formed about 4.5 billion years ago from a giant cloud of gas and dust Inventory Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, and Saturn were known to the ancients

More information

PART 1 OBJECTS IN THE SOLAR SYSTEM 4.1 INTRODUCTION 4.2 PLANET TYPES

PART 1 OBJECTS IN THE SOLAR SYSTEM 4.1 INTRODUCTION 4.2 PLANET TYPES PART 1 OBJECTS IN THE SOLAR SYSTEM 4.1 INTRODUCTION Besides the Sun, the central object of our solar system, which is a star and will be discussed in more detail in Chapter 11, there are basically three

More information

Copyright 2006, Astronomical Society of the Pacific

Copyright 2006, Astronomical Society of the Pacific 2 1 3 4 Diameter: 590 miles (950 km) Distance to Sun: 257 million miles (414 million km) Orbits: # 18 Composition: Outer layer probably ice and frozen ammonia, no Diameter: 750 miles (1200 km) Distance

More information

Other Citizens of the Solar System

Other Citizens of the Solar System Other Citizens of the Solar System Astronomers study the stars in the sky. They try to find new things. In 1913, Percival Lowell found a new dot of light. It was very far away. It was tiny. It was hard

More information

The Outer Worlds. Chapter Sixteen

The Outer Worlds. Chapter Sixteen The Outer Worlds Chapter Sixteen ASTR 111 003 Fall 2006 Lecture 13 Nov. 27, 2006 Introduction To Modern Astronomy I Introducing Astronomy (chap. 1-6) Planets and Moons (chap. 7-17) Ch7: Comparative Planetology

More information

Asteroids. Comets. Meteor Showers. (Meteorites Museum at Northrop Hall)

Asteroids. Comets. Meteor Showers. (Meteorites Museum at Northrop Hall) Asteroids Comets Meteor Showers (Meteorites Museum at Northrop Hall) 1 Asteroids Discovery of Asteroids: After discovery of Uranus, astronomers wondered if there were other "unknown" planets - anything

More information

Astro 1010 Planetary Astronomy Sample Questions for Exam 5

Astro 1010 Planetary Astronomy Sample Questions for Exam 5 Astro 1010 Planetary Astronomy Sample Questions for Exam 5 Chapter 10 1. The Giant Red Spot on Jupiter is a) a short lived storm. b) an anticyclone high pressure storm. c) the only solid ground on the

More information

The Solar System. Dr. Ken Rice. Discovering Astronomy S

The Solar System. Dr. Ken Rice. Discovering Astronomy S The Solar System Dr. Ken Rice The Solar System Is the region around the Sun comprising 8 planets Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune. 3 Dwarf planets Ceres, Pluto, Eris Asteroids

More information

The Sun. Over 99.8% of solar system's mass Made mostly of H/He gas (plasma) Converts 4 million tons of mass into energy each second (E=mc 2 )

The Sun. Over 99.8% of solar system's mass Made mostly of H/He gas (plasma) Converts 4 million tons of mass into energy each second (E=mc 2 ) The solar system The Sun Over 99.8% of solar system's mass Made mostly of H/He gas (plasma) Converts 4 million tons of mass into energy each second (E=mc 2 ) Mercury Made of metal and rock; large iron

More information

Chapter 12 Asteroids, Comets, and Dwarf Planets. Announcement. Comet-Asteroid Similarities. Two Types of Solar System Debris.

Chapter 12 Asteroids, Comets, and Dwarf Planets. Announcement. Comet-Asteroid Similarities. Two Types of Solar System Debris. Announcement Chapter 12 Asteroids, Comets, and Dwarf Planets Mastering astronomy assignment 11 Due May 11, 8 am Read Chapters 12 and 13 Two Types of Solar System Debris Comet-Asteroid Similarities Size

More information

Exam #2 Study Guide. March 10, 2016

Exam #2 Study Guide. March 10, 2016 Exam #2 Study Guide March 10, 2016 Solar System Constituents The terrestrial planets are made primarily of rock and metal. The Jovian planets are made primarily of hydrogen and helium; also have large

More information

AST-111 Unit #3: Study Guide

AST-111 Unit #3: Study Guide AST-111 Unit #3: Study Guide 1) What is the leading theory behind the solar system formation? 2) What are pre-planetary bodies called that orbited the proto sun? 3) What causes solar systems to form? 4)

More information

Introduction to the Solar

Introduction to the Solar Lesson 5: System Introduction to the Solar Reading Assignment Chapter 6.1: An Inventory of the Solar System Chapter 13.1: The Discoveries of Uranus and Neptune Chapter 14.3: Beyond Neptune Chapter 2.6:

More information

Comparative Planetology I: Our Solar System. Chapter Seven. Guiding Questions

Comparative Planetology I: Our Solar System. Chapter Seven. Guiding Questions Comparative Planetology I: Our Solar System Chapter Seven Guiding Questions 1. Are all the other planets similar to Earth, or are they very different? 2. Do other planets have moons like Earth s Moon?

More information

Chapter 6 The Solar System Pearson Education, Inc.

Chapter 6 The Solar System Pearson Education, Inc. Chapter 6 The Solar System Units of Chapter 6 6.1 An Inventory of the Solar System 6.2 Measuring the Planets 6.3 The Overall Layout of the Solar System 6.4 Terrestrial and Jovian Planets 6.5 Interplanetary

More information

The Planets of Our Solar System

The Planets of Our Solar System Our Solar System is made up of eight planets in orbit around a medium-sized yellow star our Sun. There are also a variety of other objects, including moons, comets, asteroids, and planetoids. Of the eight

More information

The Solar System. The Outer Planets

The Solar System. The Outer Planets chapter 12 3 The Solar System section 3 The Outer Planets Before You Read What do you know about the outer planets Jupiter, Uranus, Saturn, Neptune, or Pluto? What would you like to learn? What You ll

More information

Solar System Fact Sheet

Solar System Fact Sheet Solar System Fact Sheet (Source: http://solarsystem.nasa.gov; http://solarviews.com) The Solar System Categories Mercury Venus Earth Mars Jupiter Saturn Uranus Neptune Rocky or Gas Rocky Rocky Rocky Rocky

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. ASTRO 102/104 Practice Exam #3 Name Section MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) What is meant by a hypothesis? A) a natural phenomenon

More information

Table of Contents. Chapter 14 The Solar System. Chapter Preview Observing the Solar System The Sun The Inner Planets

Table of Contents. Chapter 14 The Solar System. Chapter Preview Observing the Solar System The Sun The Inner Planets Table of Contents Chapter Preview 14.1 Observing the Solar System 14.2 The Sun 14.3 The Inner Planets 14.4 The Outer Planets 14.5 Comets, Asteroids, and Meteors 14.6 Is There Life Beyond Earth? Chapter

More information

Chapter 6: Our Solar System and Its Origin

Chapter 6: Our Solar System and Its Origin Chapter 6: Our Solar System and Its Origin What does our solar system look like? The planets are tiny compared to the distances between them (a million times smaller than shown here), but they exhibit

More information

Formation and content of the solar system.

Formation and content of the solar system. Formation and content of the solar system. The Solar Nebula Hypothesis Basis of modern theory of planet formation: Planets form at the same time from the same cloud as the star. Planet formation sites

More information

Chapter 16 Earth and Other Planets: Is Earth the only planet with life?

Chapter 16 Earth and Other Planets: Is Earth the only planet with life? Earth and Other Planets: Is Earth the only planet with life? 1. According to the nebular hypothesis, the solar system began as a. a rapidly rotating sun. b. a cloud of dust and gas. c. a cloud containing

More information

Chapter 6 The Solar System

Chapter 6 The Solar System Chapter 6 The Solar System Units of Chapter 6 6.1 An Inventory of the Solar System 6.2 Measuring the Planets 6.3 The Overall Layout of the Solar System Computing Planetary Properties 6.4 Terrestrial and

More information

Ch. 27 The Planets in our Solar System

Ch. 27 The Planets in our Solar System Ch. 27 The Planets in our Solar System Our Solar System Our solar system is located in the Galaxy (about 2/3 the way out on one of the arms.) There is ONE star in our solar system and it is the Our solar

More information

NOTES: GEORGIA HIGH SCHOOL SCIENCE TEST THE SOLAR SYSTEM

NOTES: GEORGIA HIGH SCHOOL SCIENCE TEST THE SOLAR SYSTEM NOTES: GEORGIA HIGH SCHOOL SCIENCE TEST THE SOLAR SYSTEM 1.What is a Solar system? A solar system consists of: * one central star, the Sun and * nine planets: Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn,

More information

1. Solar System Overview

1. Solar System Overview Astronomy 241: Foundations of Astrophysics I 1. Solar System Overview 0. Units and calculations 1. Constituents of the Solar System 2. Motions: Rotation and Revolution 3. Formation Scenario Units Text

More information

THE WANDERERS: Planets of our Solar System

THE WANDERERS: Planets of our Solar System THE WANDERERS: Planets of our Solar System Human Beings have been studying the night sky for thousands of years. Without electricity and television, the broad night sky was the fun thing to watch. Our

More information

Planetary Geology. Overview of the solar system Solar system includes Sun Eight planets and their satellites Dwarf planets Asteroids Comets Meteoroids

Planetary Geology. Overview of the solar system Solar system includes Sun Eight planets and their satellites Dwarf planets Asteroids Comets Meteoroids 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Planetary Geology Earth 9 th Edition - Chapter 24 Planetary Geology: summary in haiku form Can it be geo-? When there's only one planet qualified as "Earth?" Key Concepts The planets

More information

Aim of this course: Course Outline. The Terrestrial Planets Lecture 1: Introduction

Aim of this course: Course Outline. The Terrestrial Planets Lecture 1: Introduction The Terrestrial Planets Lecture 1: Introduction Aim of this course: Provide a general introduction to the four terrestrial (Earth-like) planets (Mercury, Venus, Earth and Mars). By the end you should be

More information

2.1l describe how astronomers use space probes to gain data on the characteristics of planets and other bodies in the Solar System

2.1l describe how astronomers use space probes to gain data on the characteristics of planets and other bodies in the Solar System 2.1l describe how astronomers use space probes to gain data on the characteristics of planets and other bodies in the Solar System Instruments for magnetic field, solar radiation, temperature, seismology,

More information

Chapter 7 Lecture. The Cosmic Perspective Seventh Edition. Our Planetary System Pearson Education, Inc.

Chapter 7 Lecture. The Cosmic Perspective Seventh Edition. Our Planetary System Pearson Education, Inc. Chapter 7 Lecture The Cosmic Perspective Seventh Edition Our Planetary System Our Planetary System Earth, as viewed by the Voyager spacecraft 7.1 Studying the Solar System Our goals for learning: What

More information

ASTR 380 Possibilities for Life on the Moons of Giant Planets

ASTR 380 Possibilities for Life on the Moons of Giant Planets Let s first consider the large gas planets: Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune Planets to scale with Sun in background 67 62 14 The many moons of the outer planets.. Most of the moons are very small 1

More information

Chapter 14 The Solar System. Greek Word Origins. astron chroma geo helios kentron photo sphaira

Chapter 14 The Solar System. Greek Word Origins. astron chroma geo helios kentron photo sphaira Greek Word Origins Greek Word Meaning Key Terms astron chroma geo helios kentron photo sphaira star color Earth sun near the center; central light sphere astronomy, asteroid chromosphere geocentric, geology

More information

Section 25.1 Exploring the Solar System (pages )

Section 25.1 Exploring the Solar System (pages ) Section 25.1 Exploring the Solar System (pages 790 794) This section explores early models of our solar system. It describes the components of the solar system and scientific exploration of the solar system.

More information

Our Solar System. The Planets. Inner Planets vs. Outer Planets. Name Date

Our Solar System. The Planets. Inner Planets vs. Outer Planets. Name Date TEKS identify the planets in Earth s solar system and their position in relation to the Sun Our Solar System The Planets A solar system is made up of a star and everything that revolves around it. Our

More information

Astronomy 201 Review 3 Answers

Astronomy 201 Review 3 Answers Astronomy 201 Review 3 Answers Explain why the jovian planets are so much different from the terrestrial planets and why Jupiter has the most mass, followed by Saturn, and so forth. The jovian planets

More information

Solar system Definition of a Planet Order and Number of Planets Terrestrial Planets Closest to Sun Small Mass, Radius Dense, rocky Heavy molecules in

Solar system Definition of a Planet Order and Number of Planets Terrestrial Planets Closest to Sun Small Mass, Radius Dense, rocky Heavy molecules in Solar system Definition of a Planet Order and Number of Planets Terrestrial Planets Closest to Sun Small Mass, Radius Dense, rocky Heavy molecules in atmospheres Jovian Planets Furthest Large Mass, Radius

More information

Chapter 6 Formation of Planetary Systems: Our Solar System and Beyond. What does the solar system look like? What does the solar system look like?

Chapter 6 Formation of Planetary Systems: Our Solar System and Beyond. What does the solar system look like? What does the solar system look like? Chapter 6 Formation of Planetary Systems: Our Solar System and Beyond What does the solar system look like? The solar system exhibits clear patterns of composition and motion. These patterns are far more

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. ASTRO 102/104 Prelim #3 Name Section MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) This is version C of the exam. Please fill in (C) A) This

More information

Making a Solar System

Making a Solar System Making a Solar System Learning Objectives What are our Solar System s broad features? Where are asteroids, comets and each type of planet? Where is most of the mass? In what direction do planets orbit

More information

The Asteroid Belt. Composition and Classification. Where Different Asteroids are Found

The Asteroid Belt. Composition and Classification. Where Different Asteroids are Found Asteroids The orbits of most of the asteroids lie between those of Mars and Jupiter Asteroid belt More than 10,000 asteroids have well-determined orbits Asteroids 2410 and 4859 are named for the two of

More information

DeAnza College Astronomy 04 Practice Final Examination Fall 2011

DeAnza College Astronomy 04 Practice Final Examination Fall 2011 DeAnza College Astronomy 04 Practice Final Examination Fall 2011 Multiple Choice: Mark answer on Scantron. 1. Which of the following motions of Earth causes the Sun to rise in the east and set in the west?

More information

OVERVIEW. The Solar System consists of. The Sun is the star of the system Eight planets, circling around the Sun Moons Asteroids Meteorites Comets

OVERVIEW. The Solar System consists of. The Sun is the star of the system Eight planets, circling around the Sun Moons Asteroids Meteorites Comets THE SOLAR SYSTEM OVERVIEW The Solar System consists of The Sun is the star of the system Eight planets, circling around the Sun Moons Asteroids Meteorites Comets OUR PLACE IN THE GALAXY Our Solar System

More information

The Solar System. Source http://starchild.gsfc.nasa.gov/docs/starchild/solar_system_level1/solar_system.html

The Solar System. Source http://starchild.gsfc.nasa.gov/docs/starchild/solar_system_level1/solar_system.html The Solar System What is the solar system? It is our Sun and everything that travels around it. Our solar system is elliptical in shape. That means it is shaped like an egg. Earth s orbit is nearly circular.

More information

Our Planetary System. Earth, as viewed by the Voyager spacecraft. 2014 Pearson Education, Inc.

Our Planetary System. Earth, as viewed by the Voyager spacecraft. 2014 Pearson Education, Inc. Our Planetary System Earth, as viewed by the Voyager spacecraft 7.1 Studying the Solar System Our goals for learning: What does the solar system look like? What can we learn by comparing the planets to

More information

Planets, Dwarf Planets and moons of our Solar System

Planets, Dwarf Planets and moons of our Solar System Terrestrial Planets Planets, Dwarf Planets and moons of our Solar System Jovian Planets Mercury The smallest planet Diameter 3,029 miles (4,875Km) Rich in iron Barely any atmosphere because of low gravity

More information

Chapter 7 Our Planetary System. What does the solar system look like? What can we learn by comparing the planets to one another?

Chapter 7 Our Planetary System. What does the solar system look like? What can we learn by comparing the planets to one another? Chapter 7 Our Planetary System 7.1 Studying the Solar System Our goals for learning What does the solar system look like? What can we learn by comparing the planets to one another? What are the major features

More information

URANUS Discovered in 1781 by William Herschel.

URANUS Discovered in 1781 by William Herschel. URANUS Discovered in 1781 by William Herschel. NEPTUNE Discovered in 1846, using Newton s Laws. Jupiter and Saturn consist mainly of hydrogen and helium. Jupiter: Escape speed = 60 km/sec Air temperature

More information

1. Orbit the Sun. 2. Must be a round shape as a result of its gravity. 3. The object must clear their orbital path of debris. (This is where Pluto

1. Orbit the Sun. 2. Must be a round shape as a result of its gravity. 3. The object must clear their orbital path of debris. (This is where Pluto 1. Orbit the Sun. 2. Must be a round shape as a result of its gravity. 3. The object must clear their orbital path of debris. (This is where Pluto failed) Planets are large objects that circle a star and

More information

143,000 km Key to Sorting the Solar System Cards Object Description Size (km) Picture Credits Barringer Crater Ceres Earth Earth's moon Eris Eros Gaspra Hale-Bopp Hoba Iapetus Ida and Dactyl Itokawa

More information

CONTENTS LIFE SCIENCE: PHYSICAL SCIENCE GRADE V

CONTENTS LIFE SCIENCE: PHYSICAL SCIENCE GRADE V GRADE V CONTENTS 1. LIFE SCIENCE: 1.1 Plants and its kingdom. 1.2 Nutrition in Plants. 1.3 Animals and its Kingdom. 1.4 Nutrition in Animals. 1.5 Living & Non Living things. 1.6 Human Body & its Functions.

More information

Things to consider when you make your definition: RESONANCE: ex, Every three times Neptune orbits the Sun, Pluto orbits twice (3:2).

Things to consider when you make your definition: RESONANCE: ex, Every three times Neptune orbits the Sun, Pluto orbits twice (3:2). DEFINE A PLANET To the ancients, the planets were simple. There were five 'wanderers' (Mercury, Venus, Mars, Jupiter and Saturn) that orbited the Earth, and two special cases of the Moon and the Sun that

More information

1 The Nine Planets. What are the parts of our solar system? When were the planets discovered? How do astronomers measure large distances?

1 The Nine Planets. What are the parts of our solar system? When were the planets discovered? How do astronomers measure large distances? CHAPTER 4 1 The Nine Planets SECTION A Family of Planets BEFORE YOU READ After you read this section, you should be able to answer these questions: What are the parts of our solar system? When were the

More information