Atomic Concepts Review

Size: px
Start display at page:

Download "Atomic Concepts Review"

Transcription

1 1. Which phrase describes an atom? A) a negatively charged nucleus surrounded by positively charged protons B) a negatively charged nucleus surrounded by positively charged electrons C) a positively charged nucleus surrounded by negatively charged protons D) a positively charged nucleus surrounded by negatively charged electrons 2. Which particles have approximately the same mass? A) alpha particle and beta particle B) alpha particle and proton C) neutron and positron D) neutron and proton 3. An atom in the ground state has two electrons in its first shell and six electrons in its second shell. What is the total number of protons in the nucleus of this atom? A) 5 B) 2 C) 7 D) 8 4. The mass of a proton is approximately equal to the mass of A) an alpha particle B) a beta particle C) a positron D) a neutron 5. An ion that consists of 7 protons, 6 neutrons, and 10 electrons has a net charge of A) 4 B) 3 C) 3+ D) What is the number of electrons in an atom that has 3 protons and 4 neutrons? A) 1 B) 7 C) 3 D) 4 7. What is the number of electrons in a completely filled second shell of an atom? A) 32 B) 2 C) 18 D) 8 8. A neutron has a charge of A) +1 B) +2 C) 0 D) 1 9. Which statement describes the distribution of charge in an atom? A) A neutral nucleus is surrounded by one or more negatively charged electrons. B) A neutral nucleus is surrounded by one or more positively charged electrons. C) A positively charged nucleus is surrounded by one or more negatively charged electrons. D) A positively charged nucleus is surrounded by one or more positively charged electrons. 10. As a result of the gold foil experiment, it was concluded that an atom A) contains protons, neutrons, and electrons B) contains a small, dense nucleus C) has positrons and orbitals D) is a hard, indivisible sphere 11. Which statement about one atom of an element identifies the element? A) The atom has 1 proton. B) The atom has 2 neutrons. C) The sum of the number of protons and neutrons in the atom is 3. D) The difference between the number of neutrons and protons in the atom is Every chlorine atom has A) 7 electrons B) 17 neutrons C) a mass number of 35 D) an atomic number of What is the charge of the nucleus of an oxygen atom? A) 0 B) 2 C) +8 D) The notation for the nuclide Cs gives information about A) mass number, only B) atomic number, only C) both mass number and atomic number D) neither mass number nor atomic number

2 15. A sample of matter must be copper if A) each atom in the sample has 29 protons B) atoms in the sample react with oxygen C) the sample melts at 1768 K D) the sample can conduct electricity 16. The atomic masses and the natural abundances of the two naturally occurring isotopes of lithium are shown in the table below. Which numerical setup can be used to determine the atomic mass of lithium? A) (0.075)(6.02 u) + (0.925)(7.02 u) B) (0.925)(6.02 u) + (0.075)(7.02 u) C) (7.5)(6.02 u) + (92.5)(7.02 u) D) (92.5)(6.02 u) + (7.5)(7.02 u) 17. An orbital is defined as a region of the most probable location of A) an electron B) a neutron C) a nucleus D) a proton 18. Which atom in the ground state has an outermost electron with the most energy? A) Cs B) K C) Li D) Na 19. A bromine atom in an excited state could have an electron configuration of A) B) C) D) The bright-line spectrum of an element in the gaseous phase is produced as A) protons move from lower energy states to higher energy states B) protons move from higher energy states to lower energy states C) electrons move from lower energy states to higher energy states D) electrons move from higher energy states to lower energy states 21. What must occur when an electron in an atom returns from a higher energy state to a lower energy state? A) A specific amount of energy is released. B) A random amount of energy is released. C) The atom undergoes transmutation. D) The atom spontaneously decays. 22. An orbital of an atom is defined as the most probable location of A) an electron B) a neutron C) a positron D) a proton 23. In the electron cloud model of the atom, an orbital is defined as the most probable A) charge of an electron B) conductivity of an electron C) location of an electron D) mass of an electron 24. Which atom in the ground state has the same electron configuration as a calcium ion, Ca 2+, in the ground state? A) Ar B) K C) Mg D) Ne 25. Which electron configuration represents a selenium atom in an excited state? A) B) C) D) Which element is paired with an excited-state electron configuration for an atom of the element? A) Ca: B) Na: C) K: D) F: 2-8

3 27. In the wave-mechanical model of the atom, an orbital is the most probable location of A) a proton B) a positron C) a neutron D) an electron Base your answers to questions 28 through 31 on the information below The element boron, a trace element in Earth's crust, is found in foods produced from plants. Boron has only two naturally occurring stable isotopes, boron-10 and boron One sample of a green vegetable contains gram of boron. Determine the total number of moles of boron in this sample. 29. State, in terms of subatomic particles, one difference between the nucleus of a carbon-11 atom and the nucleus of a boron-11 atom. 30. Write an isotopic notation of the heavier isotope of the element boron. Your response must include the atomic number, the mass number, and the symbol of this isotope. 31. Compare the abundance of the two naturally occurring isotopes of boron.

4 Base your answers to questions 32 through 34 on the information below. The bright-line spectra for three elements and a mixture of elements are shown below. 32. State the total number of valence electrons in a cadmium atom in the ground state. 33. Identify all the elements in the mixture. 34. Explain, in terms of both electrons and energy, how the bright-line spectrum of an element is produced. 35. Explain, in terms of protons and neutrons, why U-235 and U-238 are different isotopes of uranium.

5 Answer Key Atomic Concepts Review revised 1. D 2. D 3. D 4. D 5. B 6. C 7. D 8. C 9. C 10. B 11. A 12. D 13. C 14. C 15. A 16. A 17. A 18. A 19. D 20. D 21. A 22. A 23. C 24. A 25. B 26. C 27. D mol or mol 29. The carbon-11 nucleus has one more proton than the nucleus of boron-11. A B-11 atom has a different number of neutrons than a C-11 atom Boron-11 is about four times more abundant than boron-10. The B-10 is less abundant lithium and strontium 34. When electrons in an excited state return to a lower energy state, specific amounts of energy are emitted. These energies are associated with specific wavelengths of light that are characteristic of the bright-line spectrum of an element. Energy is emitted when excited electrons fall back to lower shells. 35. A U-235 atom has 92 protons and 143 neutrons, and a U-238 atom has 92 protons and 146 neutrons. A U-235 atom and a U-238 atom have the same number of protons but a different number of neutrons.

1. According to the modern model of the atom, the nucleus of an atom is surrounded by one or more

1. According to the modern model of the atom, the nucleus of an atom is surrounded by one or more 1. According to the modern model of the atom, the nucleus of an atom is surrounded by one or more 8. The diagram below represents the nucleus of an atom. A) electrons B) neutrons C) positrons D) protons

More information

3. An orbital is a region of space where there is a high probability of finding a. a proton b. a neutron c. a positron d.

3. An orbital is a region of space where there is a high probability of finding a. a proton b. a neutron c. a positron d. Name Bell Atom Unit Exam Multiple Choice 1. Which statement best describes electrons? a. They are positive subatomic particles and are found in the nucleus. b. They are positive subatomic particles and

More information

Test 2: Atomic Structure Review

Test 2: Atomic Structure Review Name: Monday, October 15, 2007 Test 2: Atomic Structure Review 1. Figure 1 The diagram shows the characteristic spectral line patterns of four elements. Also shown are spectral lines produced by an unknown

More information

Review - Atomic Structure

Review - Atomic Structure Name: Tuesday, June 03, 2008 Review - Atomic Structure 1. The number of neutrons in the nucleus of an atom can be determined by 1. adding the atomic number to the mass number 3. adding the mass number

More information

Knockout Review Questions

Knockout Review Questions Name: ate:. ll of the atoms of argon have the same 6. The nucleus is the part of the atom that. mass number. atomic number. number of neutrons. number of nucleons. consist mostly of empty space. has a

More information

Notes: Unit 3: Atomic Concepts

Notes: Unit 3: Atomic Concepts Name: Regents Chemistry: Mr. Palermo Notes: Unit 3: Atomic Concepts Unit Vocabulary: For each word, provide a short but specific definition from YOUR OWN BRAIN! No boring textbook definitions. Write something

More information

2. All of the atoms of argon have the same. 1. The atomic number of an atom is always equal to the total number of. A. mass number B.

2. All of the atoms of argon have the same. 1. The atomic number of an atom is always equal to the total number of. A. mass number B. 1. The atomic number of an atom is always equal to the total number of A. neutrons in the nucleus B. protons in the nucleus 2. All of the atoms of argon have the same A. mass number B. atomic number C.

More information

5. Isotopes of an element must have different (1) Atomic numbers (2) Mass numbers (3) Numbers of protons (4) Numbers of electrons

5. Isotopes of an element must have different (1) Atomic numbers (2) Mass numbers (3) Numbers of protons (4) Numbers of electrons Name: Work hard. Be nice. Period: Date: Hybrid Chemistry Regents Prep Ms. Hart/Mr. Kuhnau UNIT 1: All about Atoms Lesson 1.3: Electrons! By the end of today, you will have an answer to: What is electron

More information

Atomic Structure. 1. What is the total number of electrons in the 2p sublevel of a chlorine atom in the ground state? (1) 6; (2) 2; (3) 3; (4) 5.

Atomic Structure. 1. What is the total number of electrons in the 2p sublevel of a chlorine atom in the ground state? (1) 6; (2) 2; (3) 3; (4) 5. Atomic Structure 1. What is the total number of electrons in the 2p sublevel of a chlorine atom in the ground state? (1) 6; (2) 2; (3) 3; (4) 5. 2. Which is the electron configuration of an atom in the

More information

UNIT 2 - ATOMIC THEORY

UNIT 2 - ATOMIC THEORY UNIT 2 - ATOMIC THEORY VOCABULARY: Allotrope Anion Atom Atomic Mass Atomic Mass unit (a.m.u.) Atomic number Bohr model Cation Compound Electron Electron Configuration Element Excited state Ground state

More information

Surviving Chemistry. One Concept at a Time. Engaging and Easy-to-learn Guided Study of High School Chemistry

Surviving Chemistry. One Concept at a Time. Engaging and Easy-to-learn Guided Study of High School Chemistry Surviving Chemistry One Concept at a Time Atomic Structure Engaging and Easy-to-learn Guided Study of High School Chemistry Guided Study Book. One Concept at a Time A Guided Study and Workbook for High

More information

( + and - ) ( - and - ) ( + and + ) Atoms are mostly empty space. = the # of protons in the nucleus. = the # of protons in the nucleus

( + and - ) ( - and - ) ( + and + ) Atoms are mostly empty space. = the # of protons in the nucleus. = the # of protons in the nucleus Atoms are mostly empty space Atomic Structure Two regions of every atom: Nucleus - is made of protons and neutrons - is small and dense Electron cloud -is a region where you might find an electron -is

More information

Untitled Document. 1. Which of the following best describes an atom? 4. Which statement best describes the density of an atom s nucleus?

Untitled Document. 1. Which of the following best describes an atom? 4. Which statement best describes the density of an atom s nucleus? Name: Date: 1. Which of the following best describes an atom? A. protons and electrons grouped together in a random pattern B. protons and electrons grouped together in an alternating pattern C. a core

More information

Mr. Dolgos Regents Chemistry NOTE PACKET. Unit 2: Atomic Theory

Mr. Dolgos Regents Chemistry NOTE PACKET. Unit 2: Atomic Theory *STUDENT* *STUDENT* Mr. Dolgos Regents Chemistry NOTE PACKET Unit 2: Atomic Theory 1 *STUDENT* UNIT 2 - ATOMIC THEORY *STUDENT* VOCABULARY: Allotrope Anion Atom Atomic Mass Atomic Mass unit (a.m.u.) Atomic

More information

Chapter 3 Atoms and Elements

Chapter 3 Atoms and Elements Chapter 3 Atoms and Elements 1 Elements Elements are pure substances that cannot be separated into simpler substances by ordinary laboratory processes the building blocks of matter listed on the inside

More information

Unit 2: Atomic Theory Practice Packet

Unit 2: Atomic Theory Practice Packet Unit 2: Atomic Theory Practice Packet 1 Name History of Atomic Theory Period Fill in the missing information in the chart below: Name of Researcher Equipment Sketch of Model Major Idea/Discovery N/A All

More information

Monday, September 25th

Monday, September 25th Monday, September 25th Today: Review Nuclear Chemistry, Chapter 4 Frequency : CD Review Chapter 3 Isotopes Isotopes are atoms of the same element that have different mass numbers. have the same number

More information

CHM1 Exam 4 Review. Topics. 1. Structure of the atom a. Proton nucleus + 1 amu b. Neutron nucleus 0 1 amu c. Electron orbits - 0 amu 2.

CHM1 Exam 4 Review. Topics. 1. Structure of the atom a. Proton nucleus + 1 amu b. Neutron nucleus 0 1 amu c. Electron orbits - 0 amu 2. Topics 1. Structure of the atom a. Proton nucleus + 1 amu b. Neutron nucleus 0 1 amu c. Electron orbits - 0 amu 2. Atomic symbols Mass number (protons + neutrons) 4+ charge 126C atomic number (# protons)

More information

1. Structure and Properties of the Atom

1. Structure and Properties of the Atom SACE Stage 1 Chemistry - The Essentials 1. Structure and Properties of the Atom 1.1 Atoms: A simple definition of the atom is that it is the smallest particle that contains the properties of that element.

More information

Unit 2a: Atomic Structure

Unit 2a: Atomic Structure Unit 2a: Atomic Structure Defining the Atom Atomic Theory 1. All matter is made up of very tiny particles called atoms. 2. Atoms of the same element are chemically alike. 3. Individual atoms of an element

More information

Answers and Solutions to Text Problems

Answers and Solutions to Text Problems Atoms and Elements 2 Answers and Solutions to Text Problems 2.1 a. Cu b. Si c. K d. N e. Fe f. Ba g. Pb h. Sr 2.2 a. O b. Li c. S d. Al e. H f. Ne g. Sn h. Au 2.3 a. carbon b. chlorine c. iodine d. mercury

More information

Worksheets for High School Chemistry

Worksheets for High School Chemistry Surviving Chemistry One Concept at a Time Atomic Structure Organized and Engaging Worksheets for High School Chemistry Atomic Structure Worksheets One Concept at a Time Worksheets for High School Chemistry

More information

1. Structure and Properties of the Atom

1. Structure and Properties of the Atom 1. Structure and Properties of the Atom 1.1 Atoms: A simple definition of the atom is that it is the smallest particle that contains the properties of that element. The idea of atoms was first suggested

More information

SAI. Protons Electrons Neutrons Isotope Name. Isotope Symbol 131i S3 1. Atomic Number. Mass Number

SAI. Protons Electrons Neutrons Isotope Name. Isotope Symbol 131i S3 1. Atomic Number. Mass Number ATOMIC STRUCTURE AND THE PERIODIC TABLE CHAPTER 4 WORKSHEET PART A Given the following isotopes, determine the atomic number, the mass number, the number of protons, electrons and neutrons. Isotope Symbol

More information

1. 4 Which particle has two neutrons? 1.

1. 4 Which particle has two neutrons? 1. 1. 4 Which particle has two neutrons? 1. 2. 3. 4. 2. 1 Which electron configuration represents an atom of magnesium in an excited state? 1. 2 7 3 3. 2 8 2 2. 2 7 6 4. 2 8 5 3. 2 Which conclusion was drawn

More information

What Is in an Atom? Visual Concept: Parts of the Atom. Atomic Number and Mass Number. What Is in an Atom?, continued

What Is in an Atom? Visual Concept: Parts of the Atom. Atomic Number and Mass Number. What Is in an Atom?, continued What Is in an Atom? Visual Concept: Parts of the Atom What is the difference between protons, neutrons, and electrons? The three main subatomic particles are distinguished by mass, charge, and location

More information

47374_04_p25-32.qxd 2/9/07 7:50 AM Page 25. 4 Atoms and Elements

47374_04_p25-32.qxd 2/9/07 7:50 AM Page 25. 4 Atoms and Elements 47374_04_p25-32.qxd 2/9/07 7:50 AM Page 25 4 Atoms and Elements 4.1 a. Cu b. Si c. K d. N e. Fe f. Ba g. Pb h. Sr 4.2 a. O b. Li c. S d. Al e. H f. Ne g. Sn h. Au 4.3 a. carbon b. chlorine c. iodine d.

More information

9/13/2013. However, Dalton thought that an atom was just a tiny sphere with no internal parts. This is sometimes referred to as the cannonball model.

9/13/2013. However, Dalton thought that an atom was just a tiny sphere with no internal parts. This is sometimes referred to as the cannonball model. John Dalton was an English scientist who lived in the early 1800s. Dalton s atomic theory served as a model for how matter worked. The principles of Dalton s atomic theory are: 1. Elements are made of

More information

Topic 2 National Chemistry Summary Notes. Atomic Structure

Topic 2 National Chemistry Summary Notes. Atomic Structure Topic 2 National Chemistry Summary Notes Atomic Structure LI 1 Classifying Elements Chemists have classified elements, i.e. put elements into different sets, by arranging them in The Periodic Table. Some

More information

The modern model of the atom is based on the work of

The modern model of the atom is based on the work of Atomic Structure The modern model of the atom is based on the work of A.) one scientist over a short period of time B.) one scientist over a long period of time C.) many scientists over a short period

More information

Chapter 2 Atoms, Molecules, and Ions

Chapter 2 Atoms, Molecules, and Ions Chapter 2 Atoms, Molecules, and Ions 1 Self study: The history of the development of atomic theory. 9 th Ed: pp. 36-41 or 10 th Ed: pp. 38-42. 2 The Atomic Theory of Matter John Dalton (1766-1844), began

More information

The Material World: An Introduction to Chemistry. The Nucleus of an Atom

The Material World: An Introduction to Chemistry. The Nucleus of an Atom 1. MODERN MODEL OF THE ATOM A. A Closer Look at the Nucleus Since Bohr, the model of the atom has become even more sophisticated. Scientists had to explain why even the thin lines in an emission spectrum

More information

The Atomic Number (Z) is equal to the number of protons in the nucleus of an atom and is unique to all elements whether they are ionized or not.

The Atomic Number (Z) is equal to the number of protons in the nucleus of an atom and is unique to all elements whether they are ionized or not. Chemistry Notes: Atomic Theory 2.1.1: Positions of Subatomic Particles Protons and neutrons are found in the nucleus of an atom, and electrons are found in the electron cloud (a general area in which there

More information

Chapter 5: Early Atomic Theory and Structure. 5.1 Early Thoughts. In the year 440 B.C., believed that all matter was made of 4 elements (list them):

Chapter 5: Early Atomic Theory and Structure. 5.1 Early Thoughts. In the year 440 B.C., believed that all matter was made of 4 elements (list them): Chapter 5: Early Atomic Theory and Structure Name: 5.1 Early Thoughts In the year 440 B.C., believed that all matter was made of 4 elements (list them): Around 370 B.C., proposed that all matter was composed

More information

Chemistry CP Unit 2 Atomic Structure and Electron Configuration. Learning Targets (Your exam at the end of Unit 2 will assess the following:)

Chemistry CP Unit 2 Atomic Structure and Electron Configuration. Learning Targets (Your exam at the end of Unit 2 will assess the following:) Chemistry CP Unit 2 Atomic Structure and Electron Learning Targets (Your exam at the end of Unit 2 will assess the following:) 2. Atomic Structure and Electron 2-1. Give the one main contribution to the

More information

6.7: Explaining the Periodic Table pg. 234

6.7: Explaining the Periodic Table pg. 234 Unit C: Atoms, elements, and Compounds 6.7: Explaining the Periodic Table pg. 234 Key Concepts: 3. Elements are organized according to their atomic number and electron arrangement on the periodic table.

More information

Electron Proton Neutron

Electron Proton Neutron () Exercises Question 1: Compare the properties of electrons, protons and neutrons. Answer 1: Electron Proton Neutron (i) Electron are present outside the nucleus of an atom. (ii) Electron are negatively

More information

CHEM 1411 Chapter 5 Homework Answers

CHEM 1411 Chapter 5 Homework Answers 1 CHEM 1411 Chapter 5 Homework Answers 1. Which statement regarding the gold foil experiment is false? (a) It was performed by Rutherford and his research group early in the 20 th century. (b) Most of

More information

Chapter 2: You must understand chemistry to understand life

Chapter 2: You must understand chemistry to understand life Chapter 2: You must understand chemistry to understand life 1. Describe the difference between the terms element and atom. What are chemical symbols, and what is the periodic table? 2. Draw a model of

More information

Chapter 5. Text here

Chapter 5. Text here Chapter 5 Text here Atoms Atoms are the smallest particle of at element that have the properties of that element. Atoms are too small to be seen with even the most powerful optical microscope. The three

More information

A) B) C) D) Which particle is represented by the letter X?

A) B) C) D) Which particle is represented by the letter X? 1. Which nuclear emission has the greatest mass and the least penetrating power? an alpha particle a beta particle a neutron a positron 2. Which equation represents alpha decay? 3. An unstable nucleus

More information

Atomic Structure. 1. What is the total number of electrons in the 2p sublevel of a chlorine atom in the ground state? (1) 6; (2) 2; (3) 3; (4) 5.

Atomic Structure. 1. What is the total number of electrons in the 2p sublevel of a chlorine atom in the ground state? (1) 6; (2) 2; (3) 3; (4) 5. Atomic Structure 1. What is the total number of electrons in the 2p sublevel of a chlorine atom in the ground state? (1) 6; (2) 2; (3) 3; (4) 5. 2. Which is the electron configuration of an atom in the

More information

ATOMS A T O M S, I S O T O P E S, A N D I O N S. The Academic Support Center @ Daytona State College (Science 120, Page 1 of 39)

ATOMS A T O M S, I S O T O P E S, A N D I O N S. The Academic Support Center @ Daytona State College (Science 120, Page 1 of 39) ATOMS A T O M S, I S O T O P E S, A N D I O N S The Academic Support Center @ Daytona State College (Science 120, Page 1 of 39) THE ATOM All elements listed on the periodic table are made up of atoms.

More information

Honors Chemistry Unit 2: The Atom & Its Nucleus

Honors Chemistry Unit 2: The Atom & Its Nucleus Honors Chemistry Unit 2: The Atom & Its Nucleus (2016-2017) Bunsen, I must tell you how excellent your study of chemical spectroscopy is, as is your pioneer work in photochemistry but what really impresses

More information

2. John Dalton did his research work in which of the following countries? a. France b. Greece c. Russia d. England

2. John Dalton did his research work in which of the following countries? a. France b. Greece c. Russia d. England CHAPTER 3 1. Which combination of individual and contribution is not correct? a. Antoine Lavoisier - clarified confusion over cause of burning b. John Dalton - proposed atomic theory c. Marie Curie - discovered

More information

CHAPTER 10 MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE SOLUTIONS TO REVIEW QUESTIONS

CHAPTER 10 MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE SOLUTIONS TO REVIEW QUESTIONS HEINS10-118-128v4.qxd 12/30/06 2:05 PM Page 118 CHAPTER 10 MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE SOLUTIONS TO REVIEW QUESTIONS 1. An electron orbital is a region in space around the nucleus of an

More information

Electrons in Atoms & Periodic Table Chapter 13 & 14 Assignment & Problem Set

Electrons in Atoms & Periodic Table Chapter 13 & 14 Assignment & Problem Set Electrons in Atoms & Periodic Table Name Warm-Ups (Show your work for credit) Date 1. Date 2. Date 3. Date 4. Date 5. Date 6. Date 7. Date 8. Electrons in Atoms & Periodic Table 2 Study Guide: Things You

More information

Atomic Structure and Nuclear Chemistry PRACTICE Test Name:

Atomic Structure and Nuclear Chemistry PRACTICE Test Name: Atomic Structure and Nuclear Chemistry PRACTICE Test Name: Chemistry, Mr. Williamson Due Monday Jan 30 th I. Defining Terms Use your notes and your understanding of the atom to determine the term for each

More information

Periodic Table & Atomic Structure

Periodic Table & Atomic Structure St Peter the Apostle High School Chemistry Department Periodic Table & Atomic Structure N4 & N5 Homework Questions Answer questions as directed by your teacher. National 4 level questions are first followed

More information

eday Lessons Chemistry Day Two Name: Instructor: School:

eday Lessons Chemistry Day Two Name: Instructor: School: Day Two Name: Instructor: School: Topic: Nuclear Academic Learning Targets Compare the potential dangers to society from the release of different types of radiation (alpha, beta, gamma, and positron) including

More information

ATOMS AND THE PERIODIC TABLE

ATOMS AND THE PERIODIC TABLE ATOMS AND THE PERIODIC TABLE Physical Science 2nd Semester NAME: CLASS PERIOD: TEACHER: ASSIGNMENT/PAGE NUMBERS DUE DATE POINTS EARNED Periodic Table of Elements pg. 1 Atomic Structure Learning Targets

More information

3.1 Atomic Theory. Prentice Hall 2007 Chapter Three 1. Prentice Hall 2007 Chapter Three 2. Prentice Hall 2007 Chapter Three 3

3.1 Atomic Theory. Prentice Hall 2007 Chapter Three 1. Prentice Hall 2007 Chapter Three 2. Prentice Hall 2007 Chapter Three 3 3.1 Atomic Theory Chemistry is founded on four fundamental assumptions about atoms and matter, which together make up modern atomic theory: 1. All matter is composed of atoms. 2. The atoms of a given element

More information

UNIT 4 ATOMIC THEORY

UNIT 4 ATOMIC THEORY UNIT 4 ATOMIC THEORY 1. Atomic theory: Dalton s model Thomson s model Rutherford s model Bohr s model Electron cloud model 2. Particles inside the atom Atomic number Mass number 3. Ions Cations Anions

More information

Worked solutions to student book questions Chapter 2 A particle view of matter

Worked solutions to student book questions Chapter 2 A particle view of matter Q1. Dalton and Thomson each proposed a model of an atom. a What experimental evidence did Thomson have that was not available to Dalton? b As a result of this experimental evidence, how did Thomson s model

More information

Instructors Guide: Atoms and Their Isotopes

Instructors Guide: Atoms and Their Isotopes Instructors Guide: Atoms and Their Isotopes Standards Connections Connections to NSTA Standards for Science Teacher Preparation C.3.a.1 Fundamental structures of atoms and molecules. C.3.b.27 Applications

More information

Chemical vs. Physical Changes: 1. How can we define a chemical change? Give example reaction equations.

Chemical vs. Physical Changes: 1. How can we define a chemical change? Give example reaction equations. Name: Teacher: Date: Period: Directions: Try to answer EVERY question on here. Some questions have multiple parts. If you are confused or want to check your answers you should attend SGI with this sheet!

More information

REVIEW QUESTIONS Chapter Complete each question below with an appropriate term:

REVIEW QUESTIONS Chapter Complete each question below with an appropriate term: Chemistry 51 ANSWER KEY REVIEW QUESTIONS Chapter 3 1. Complete each question below with an appropriate term: a) Noble gases Un-reactive elements in the last group of the periodic table. b) Alkaline-earth

More information

b. How is the modern periodic table arranged? In order of increasing atomic number

b. How is the modern periodic table arranged? In order of increasing atomic number Unit 3 Review Chapters 4 (Atomic Structure) & 6 (Periodic Table) Part 1: Answer the following questions. 1. a. Which scientist created the first modern atomic theory? John Dalton b. What was his theory?

More information

The Beginnings of Atomic Theory

The Beginnings of Atomic Theory Atoms Section 1 The Beginnings of Atomic Theory Who came up with the first theory of atoms? In the fourth century BCE, the Greek philosopher Democritus suggested that the universe was made of indivisible

More information

1301 TEST 1 REVIEW SHEET. You need to read chapters 1 through 4 All is fair game unless I announce otherwise on Wednesday before the test.

1301 TEST 1 REVIEW SHEET. You need to read chapters 1 through 4 All is fair game unless I announce otherwise on Wednesday before the test. 1301 TEST 1 REVIEW SHEET You need to read chapters 1 through 4 All is fair game unless I announce otherwise on Wednesday before the test. Introductory Stuff Scientific Method Atoms and Molecules; Dalton

More information

Atomic Structure: Chapter Problems

Atomic Structure: Chapter Problems Atomic Structure: Chapter Problems Bohr Model Class Work 1. Describe the nuclear model of the atom. 2. Explain the problems with the nuclear model of the atom. 3. According to Niels Bohr, what does n stand

More information

Chapter 14 Multi-format Test

Chapter 14 Multi-format Test Name: Class: Date: Chapter 14 Multi-format Test Modified True/False Indicate whether the statement is true or false. If false, change the identified word or phrase to make the statement true. 1. Two negative

More information

Science and technology 404

Science and technology 404 Name Date STUDY GUIDE CHAPTER 1 ATOMS AND ELEMENTS 1) DESCRIBE THE RUTHERFORD-BOHR ATOMIC MODEL All matter is made of small particles called atoms. An atom is the smallest unit of matter that retains the

More information

Standardized Test Preparation. Chapter 3. Preview. Multiple Choice Short Answer Extended Response

Standardized Test Preparation. Chapter 3. Preview. Multiple Choice Short Answer Extended Response Preview Short Answer Extended Response 1. A chemical compound always has the same elements in the same proportions by mass regardless of the source of the compound. This is a statement of A. the law of

More information

chemrevise.org 19/08/2013 Atoms and Isotopes Mass Spectrometry N Goalby chemrevise.org Details of Sub-atomic Particles

chemrevise.org 19/08/2013 Atoms and Isotopes Mass Spectrometry N Goalby chemrevise.org Details of Sub-atomic Particles Atoms and Isotopes Mass Spectrometry N Goalby chemrevise.org Details of Sub-atomic Particles There are three fundamental sub-atomic particles Particle Position Mass Charge Proton Nucleus 1 +1 Neutron Nucleus

More information

PROTONS AND ELECTRONS

PROTONS AND ELECTRONS reflect Imagine that you have a bowl of oranges, bananas, pineapples, berries, pears, and watermelon. How do you identify each piece of fruit? Most likely, you are familiar with the characteristics of

More information

List the 3 main types of subatomic particles and indicate the mass and electrical charge of each.

List the 3 main types of subatomic particles and indicate the mass and electrical charge of each. Basic Chemistry Why do we study chemistry in a biology course? All living organisms are composed of chemicals. To understand life, we must understand the structure, function, and properties of the chemicals

More information

Elements may combine in more than one proportion to form more than one compound. Examples...

Elements may combine in more than one proportion to form more than one compound. Examples... 1 UNIT 5 - ATOMIC THEORY: THE NUCLEAR MODEL OF THE ATOM 2 3 Dalton s Atomic Theory 1) Each element is made up of tiny, individual particles called atoms. 2) Atoms are indivisible; they cannot be created

More information

Composition and Structure of the Atom. Protons: Positively charged, high mass particle. Neutrons: Neutral (no) charge, high mass

Composition and Structure of the Atom. Protons: Positively charged, high mass particle. Neutrons: Neutral (no) charge, high mass Composition and Structure of the Atom Atom: basic unit of an element; smallest unit that retains chemical properties of an element Subatomic particles: Small particles that are the building blocks from

More information

Atom nucleus (protons and neutrons) electron cloud (electrons)

Atom nucleus (protons and neutrons) electron cloud (electrons) Atom nucleus (protons and neutrons) electron cloud (electrons) Atomic Number equal to the number of protons Mass Number protons + neutrons Charge when # of electrons # of protons Negatively Charged Ion

More information

ANSWER KEY : BUILD AN ATOM PART I: ATOM SCREEN Build an Atom simulation ( http://phet.colorado.edu/en/simulation/build an atom )

ANSWER KEY : BUILD AN ATOM PART I: ATOM SCREEN Build an Atom simulation ( http://phet.colorado.edu/en/simulation/build an atom ) ANSWER KEY : PART I: ATOM SCREEN Build an Atom simulation ( http://phet.colorado.edu/en/simulation/build an atom ) 1. Explore the Build an Atom simulation with your group. As you explore, talk about what

More information

MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE

MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE CHAPTER 10 MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE SOLUTIONS TO REVIEW QUESTIONS 1. Wavelength is defined as the distance between consecutive peaks in a wave. It is generally symbolized by the Greek

More information

******* KEY ******* Atomic Structure & Periodic Table Test Study Guide

******* KEY ******* Atomic Structure & Periodic Table Test Study Guide Atomic Structure & Periodic Table Test Study Guide VOCABULARY: Write a brief definition of each term in the space provided. 1. Atoms: smallest unit of an element that has all of the properties of that

More information

The Atom Atomic Number Mass Number Isotopes

The Atom Atomic Number Mass Number Isotopes The Atom Atomic Number Mass Number Isotopes 1 Atomic Theory Atoms are building blocks of elements Similar atoms in each element Different from atoms of other elements Two or more different atoms bond in

More information

Isotopes. Isotopes are written with the name followed by a hyphen and the mass number. Symbol notation is when we write it like this: and O

Isotopes. Isotopes are written with the name followed by a hyphen and the mass number. Symbol notation is when we write it like this: and O Isotopes Isotopes are atoms of the same element that have different masses due to different numbers of neutrons. See the example below for two isotopes of oxygen. One has 8 neutrons while the other has

More information

Nuclear Chemistry Chapter 28 Assignment & Problem Set

Nuclear Chemistry Chapter 28 Assignment & Problem Set Nuclear Chemistry Name Warm-Ups (Show your work for credit) Date 1. Date 2. Date 3. Date 4. Date 5. Date 6. Date 7. Date 8. Nuclear Chemistry 2 Study Guide: Things You Must Know Vocabulary (know the definition

More information

2. What happens to the number of protons and electrons in atoms across a period on the periodic table?

2. What happens to the number of protons and electrons in atoms across a period on the periodic table? Name Period Date Honors Chemistry - Periodic Trends Check Your Understanding Answer the following, formulating responses in your own words. (This helps you better understand the concepts) 1. Define shielding

More information

2.5 The Modern View of Atomic Structure: An Introduction

2.5 The Modern View of Atomic Structure: An Introduction 2.5 The Modern View of Atomic Structure: An Introduction Figure 2.13 a & b (a) Expected Results of the Metal Foil Experiment if Thomson's Model Were Correct (b) Actual Results Copyright Houghton Mifflin

More information

Atomic Origins: Chapter Problems

Atomic Origins: Chapter Problems Atomic Origins: Chapter Problems Big Bang 1. How old is the Universe? 2. Name and describe the three subatomic particles. 3. Nuclear fusion reactions power stars. Name 2 elements that can be formed in

More information

neutrons are present?

neutrons are present? AP Chem Summer Assignment Worksheet #1 Atomic Structure 1. a) For the ion 39 K +, state how many electrons, how many protons, and how many 19 neutrons are present? b) Which of these particles has the smallest

More information

Physical Science Notes Properties of Atoms and the Periodic Table

Physical Science Notes Properties of Atoms and the Periodic Table Physical Science Notes Properties of Atoms and the Periodic Table Structure of the Atom Elements are abbreviated in scientific shorthand. Symbols on the periodic table are short or abbreviated ways to

More information

2.3 The Periodic Table and Atomic Theory

2.3 The Periodic Table and Atomic Theory 2.3 The Periodic Table and Atomic Theory Key Ideas - Outcomes You will need to know how to draw a Bohr diagram for the first 18 elements on the periodic table Electrons are arranged in a specific pattern

More information

Atomic Theory: The Nuclear Model of the Atom

Atomic Theory: The Nuclear Model of the Atom Chapter 5 Atomic Theory: The Nuclear Model of the Atom Section 5.1 Dalton s Atomic Theory Goal 1 Precursors to John Dalton s atomic theory Law of Definite Composition The percentage by mass of the elements

More information

CHM 130LL: Nuclear Chemistry

CHM 130LL: Nuclear Chemistry Name: CHM 3LL: Nuclear Chemistry Radioactive Decay, Nuclear Equations, and Half-Lives I. View the Nuclear Energy video II. Radioactive Isotopes and Nuclear Equations Atoms are composed of three subatomic

More information

REVIEW NUCLEAR CHEMISTRY 3/31/16 NAME: PD 3

REVIEW NUCLEAR CHEMISTRY 3/31/16 NAME: PD 3 3/31/16 NAME: PD 3 1. Given the equation representing a nuclear reaction in which X represents a nuclide: Which nuclide is represented by X? 2. Which nuclear emission has the greatest mass and the least

More information

GOYAL BROTHERS PRAKASHAN

GOYAL BROTHERS PRAKASHAN Assignments in Science Class IX (Term II) 4 Structure of The Atom IMPORTANT NOTES 1. Experiments on static electricity have proved that seemingly electrically neutral matter consists of electrically charged

More information

Atomic Structure & the Periodic Table CHAPTERS 4 & 5

Atomic Structure & the Periodic Table CHAPTERS 4 & 5 Atomic Structure & the Periodic Table CHAPTERS 4 & 5 Objectives Understandings: Chemical structure determines the properties of matter The identity and properties of individual elements is determined by

More information

Atomic Structure. Atoms and elements

Atomic Structure. Atoms and elements Atomic Structure Atoms and elements Everything in the world is made up from about 100 elements. Every element is made up of very small particles called atoms. An element is a substance in which all the

More information

ATOMIC THEORY. Name Symbol Mass (approx.; kg) Charge

ATOMIC THEORY. Name Symbol Mass (approx.; kg) Charge ATOMIC THEORY The smallest component of an element that uniquely defines the identity of that element is called an atom. Individual atoms are extremely small. It would take about fifty million atoms in

More information

Trends in Periodic Table

Trends in Periodic Table Name: Date: 1. In the modern Periodic Table, the elements are arranged in order of increasing A. atomic number B. mass number C. oxidation number D. valence number 6. As the elements in Group IA are considered

More information

20 ATOMS: THE BUILDING BLOCKS OF MATTER MODERN CHEMISTRY Copyright by Holt, Rinehart and Winston. All rights reserved.

20 ATOMS: THE BUILDING BLOCKS OF MATTER MODERN CHEMISTRY Copyright by Holt, Rinehart and Winston. All rights reserved. Name Date Class SECTION 2 continued Section 3.2 (this page only) 9. Below are illustrations of two scientists conceptions of the atom. Label the electrons in both illustrations with a sign and the nucleus

More information

Chapter 2 Atoms, Ions, and the Periodic Table

Chapter 2 Atoms, Ions, and the Periodic Table Chapter 2 Atoms, Ions, and the Periodic Table 2.1 (a) neutron; (b) law of conservation of mass; (c) proton; (d) main-group element; (e) relative atomic mass; (f) mass number; (g) isotope; (h) cation; (i)

More information

Regular Chemistry - Atoms & Elements Practice Test

Regular Chemistry - Atoms & Elements Practice Test Regular Chemistry - Atoms & Elements Practice Test Mr. Matthew Totaro MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which of the following statements

More information

2 The Structure of Atoms

2 The Structure of Atoms CHAPTER 4 2 The Structure of Atoms SECTION Atoms KEY IDEAS As you read this section, keep these questions in mind: What do atoms of the same element have in common? What are isotopes? How is an element

More information

Chapter NP-1. Nuclear Physics. Atomic Nature of Matter TABLE OF CONTENTS INTRODUCTION OBJECTIVES 1.0 PROPERTIES OF SUBSTANCES

Chapter NP-1. Nuclear Physics. Atomic Nature of Matter TABLE OF CONTENTS INTRODUCTION OBJECTIVES 1.0 PROPERTIES OF SUBSTANCES Chapter NP-1 Nuclear Physics Atomic Nature of Matter TABLE OF CONTENTS INTRODUCTION OBJECTIVES 1.0 PROPERTIES OF SUBSTANCES 1.1 CHEMICAL AND PHYSICAL PROPERTIES 2.0 COMPOSITION OF ATOMS 2.1 ATOMIC STRUCTURE

More information

Atomic Calculations. 2.1 Composition of the Atom. number of protons + number of neutrons = mass number

Atomic Calculations. 2.1 Composition of the Atom. number of protons + number of neutrons = mass number 2.1 Composition of the Atom Atomic Calculations number of protons + number of neutrons = mass number number of neutrons = mass number - number of protons number of protons = number of electrons IF positive

More information

1/7/2013. Chapter 2. Atoms and the Periodic Table. Chemistry: Atoms First Julia Burdge & Jason Overby. 2.1 Atoms First

1/7/2013. Chapter 2. Atoms and the Periodic Table. Chemistry: Atoms First Julia Burdge & Jason Overby. 2.1 Atoms First Chemistry: Atoms First Julia Burdge & Jason Overby 2 Atoms and the Periodic Table Chapter 2 Atoms and the Periodic Table Kent L. McCorkle Cosumnes River College Sacramento, CA Copyright (c) The McGraw-Hill

More information

Unit 6 Particles with Internal Structure 3-1

Unit 6 Particles with Internal Structure 3-1 Unit 6 Particles with Internal Structure 3-1 The Elements Remember, elements are combined to form molecules the way letters are combined to form words. Presently there are about 115 known elements. Only

More information

Chemistry: Atomic Structure

Chemistry: Atomic Structure Chemistry: Atomic Structure Organization of the Modern Periodic Table The periodic table is organized by properties. The Atom Today atom = All atoms of the same element are essentially (but not exactly)

More information

Atoms, Isotopes, and Ions

Atoms, Isotopes, and Ions WHY? ACTIVITY 02-1 Atoms, Isotopes, and Ions Atoms are the fundamental building blocks of all substances. To begin to understand the properties of atoms and how they combine to form molecules, you must

More information