OBJECTIVE QUESTIONS IN ANALOG ELECTRONICS

Size: px
Start display at page:

Download "OBJECTIVE QUESTIONS IN ANALOG ELECTRONICS"

Transcription

1 1. The early effect in a bipolar junction transistor is caused by (a) fast turn-on (c) large collector-base reverse bias (b)fast turn-off (d) large emitter-base forward bias 2. MOSFET can be used as a (a) current controlled capacitor (c) current controlled inductor (b) voltage controlled capacitor (d) voltage controlled inductors 3. Thermal runaway is not possible in FET because as the temperature of FET increases (a) the mobility decreases (c) the drain current increases (b) the transconductance increases (d) none of the above 4. A source follower using an FET usually has a voltage gain which is (a) greater than +100 (b) slightly less than unity but positive (c) exactly unity but negative (d) about A differential amplifier has a differential gain of 20,000. CMRR=80 db. The common mode gain is given by (a) 2 (b) 1 (c) 1/2 (d) 0 6. The approximate input impedance of the OPAMP circuit which has Ri=10k,Rf=100k,RL=10k (a) (b)120k (c)110k (d)10k 7. An OPAMP has a slew rate of 5 V/µ S.The largest sine wave O/P voltage possible at a frequency of 1MHZ is (a) 10 volts (b) 5 volts (c) 5/ volts (d)5/2 volts 8. A change in the value of the emitter resistance Re in a differential amplifier (a) affects the difference mode gain Ad (c)affects both Ad and Ac (b) affects the common mode gain Ac (d) does not effect either Ad and Ac 1

2 9. A differential amplifier is invariably used in the i/p stage of all OP-AMPs.This is dome basically to provide the OP-AMPs with a very high (a)cmrr (b)bandwidth (c) slew rate (d)open-loop gain 10. The effective channel length of a MOSFET in a saturation decreases with increase in (a) gate voltage (b)drain voltage (c)source voltage (d)body voltage 11. Which of the following is not associated with a p-n junction (a) junction capacitance (c)depletion capacitance (b)charge storage capacitance (d)channel length modulation 12. In a p-n junction diode under reverse bias, the magnitude of electric field is maximum at (a) the edge of the depletion region on the p-side (b) the edge of the depletion region on the n-side (c) the p-n junction (d) the center of the depletion region on the n-side 13. An n- channel JFET has IDSS=2mA,and Vp=-4v.Its transconductance gm=(in ma/v)for an applied gate to source voltage VGS=-2v is (a)0.25 (b)0.5 (c)0.75 (d)1 14. In a common emitter, unbypassed resister provides (a)voltage shunt feedback (c)negative voltage feedback (b)current series feedback (d)positive current feedback 15. A constant current signal across a parallel RLC circuits gives an o/p of 1.4v at the signal frequency of 3.89KHZ and 4.1KHZ.At the frequency of 4KHZ,the o/p voltage will be (a)1 v (b) 2v (c)1.4v (d)2.8v 16. Class AB operation is often used in power (large signal) amplifiers in order to (a) get maximum efficiency (c) overcome a crossover distortion (b)remove even harmonics (d)reducing collector dissipation 2

3 17. The bandwidth of an RF tuned amplifier is dependent on (a) Q factor of the tuned o/p circuit (b) Q factor of the tuned i/p circuit (c) (d) Quiescent operating point Q-factor of the o/p and i/p circuits as well as quiescent operating point 18. If =0.98,Ico=6µA and Iβ=100µA for a transistor,then the value of Ic will be (a)2.3ma (b)3.2ma (c)4.6 ma (d)5.2ma 19.The MOSFET switch in its on-state may be considered equivalent to (a)resistor (b)inductor (c)capacitor (d)battery 20. Most of the linear ICs are based on the two-transistor differential amplifier because of its (a) input voltage dependent linear transfer characteristic (b) high voltage gain (c) high input resistance (d) high CMRR 21. Negative feedback in an amplifier a) Reduces gain b) Increase frequency &phase distortion c) Reduces bandwidth d) Increases noise 22. A dc power supply has no-load voltage of 30v,and a full-load voltage of 25v at full-load current of 1A.Its output resistance & load regulation,respectively are a) 5 Ω & 20 % b) 25 Ω & 20 % c) 5 Ω & 16.7 % d) 25 Ω & 16.7 % 23. The current gain of a bipolar transistor drops at high frequencies because of a) Transistor capacitances b) High current effects in the base c) Parasitic inductive elements d) The early effect 3

4 24. The ideal OP-AMP has the following characteristics. a) R i =,A=,R 0 =0 b) R i =0,A=,R 0 =0 c) R i =,A=,R 0 = d) R i =0,A=,R 0 = 25. An npn BJT has g m =38mA/v, c µ =10 14 F, c π =10 13 F and DC current gain β 0 =90.For this transistor f T & f β are a) f T =1.64 x 10 8 Hz & f β = 1.47 x Hz. b) f T =1.47 x Hz & f β = 1.64 x 10 8 Hz c) f T =1.33 x Hz & f β = 1.47 x Hz d) f T =1.47 x Hz & f β = 1.33 x Hz 26. A 741-type OP-AMP has a gain-bandwidth product of 1MHz.A non-inverting amplifier using this opamp & having a voltage gain of 20db will exhibit -3db bandwidth of a) 50 KHz b) 100KHz c) 1000/17 KHz d) 1000/7.07 KHz 27.An amplifier using an opamp with slew rate SR=1v/µsec has a gain of 40db.if this amplifier has to faithfully amplify sinusoidal signals from dc to 20 KHz without introducing any slew-rate induced distortion, then the input signal level must not exceed a) 795mV b) 395mV c) 795 mv d) 39.5mV 28. In the differential voltage gain & the common mode voltage gain of a differential amplifier are 48db &2db respectively, then its common mode rejection ratio is a)23db b)25db c) 46dB d) 50dB 29. Generally, the gain of a transistor amplifier falls at high frequencies due to the a) Internal Capacitance of the device b) Coupling capacitor at the input c) Skin effect d) Coupling capacitor at the output 30. An amplifier without feedback has a voltage gain of 50,input resistance os 1 KΩ & Output resistance of 2.5KΩ.The input resistance of the current-shunt negative feedback amplifier using the above amplifier with a feedbacik factor of 0.2 is a) 1/11KΩ b) 1/5KΩ c) 5KΩ d) 11KΩ 4

5 31. The action of JFET in its equivalent circuit can best be represented as a a) Current controlled Current source b) Current controlled voltage source c) Voltage controlled voltage source d) voltage controlled current source 32. Three identical amplifiers with each one having a voltage gain of 50,input resistance of 1KΩ & output resistance of 250,are cascaded.the open circuit voltage gain of combined amplifier is a) 49dB b) 51dB c) 98dB d) 102dB 33. An ideal OP-AMP is an ideal a) Current controlled Current source b) Current controlled voltage source c) Voltage controlled voltage source d) voltage controlled current source 34. In a full-wave rectifier using two ideal diodes,v dc & V m are the dc & peak values of the voltage respectively across a resistive load. If PIV is the peak inverse voltage of the diode, then the appropriate relationships for this rectifier is. a) V dc = V m /π, PIV=2V m b) V dc = 2V m /π, PIV=2v m c) V dc = 2V m /π, PIV=V m d) V dc = V m /π, PIV=V m 35. The cascade amplifier is a multistage configuration of a) CC-CB.b) CE-CB c) CB-CC d) CE-CC 36. The current gain of a BJT is a) g m r 0 b) g m / r 0 c) g m r π d) g m /r π 37. The most commonly used amplifier in sample & hold circuits is a) A unity gain non-inverting amplifier b) A unity gain inverting amplifier c) An inverting amplifier with a gain of 10 d) An inverting amplifiers with a gain of 100 5

6 38. Assume that the op-amp of the fig. is ideal. If V i is a triangular wave,then V 0 will be C R V - V 0 a) square wave b) Triangular Wave C) Parabolic Wave d) Sine Wave 39. Introducing a resistor in the emitter of a common amplifier stabilizes the dc operating point against variations in a) Only the temperature b) only the β of the transistor c) Both Temperature & β d) None of the above 40. Voltage Series feedback (also called series-shunt feedback) results in a) Increase in both input & output impedances b) Decreases in both input & output impedances c) Increase in input impedance & decreases in output impedance d) Decrease in input impedance & increase in output impedance Ans:- 1. (c), 2. (b), 3. (a), 4. (a), 5. (a), 6. (d), 7. (d), 8. (b), 9. (a), 10. (b), 11. (d), 12. (c), 13. (b), 14. (c), 15. (b), 16. (c), 17. (a), 18. (d), 19. (c), 20. (d), 21. (a), 22. (b), 23. (a), 24. (a), 25. (b), 26. (b), 27. (c), 28. (c), 29. (a), 30. (a), 31. (d), 32. (c), 33. (b), 34. (b), 35. (b), 36. (c), 37. (b), 38. (c), 39. (c), 40. (c) 6

OPERATIONAL AMPLIFIERS. o/p

OPERATIONAL AMPLIFIERS. o/p OPERATIONAL AMPLIFIERS 1. If the input to the circuit of figure is a sine wave the output will be i/p o/p a. A half wave rectified sine wave b. A fullwave rectified sine wave c. A triangular wave d. A

More information

LABORATORY 2 THE DIFFERENTIAL AMPLIFIER

LABORATORY 2 THE DIFFERENTIAL AMPLIFIER LABORATORY 2 THE DIFFERENTIAL AMPLIFIER OBJECTIVES 1. To understand how to amplify weak (small) signals in the presence of noise. 1. To understand how a differential amplifier rejects noise and common

More information

6.101 Final Project Report Class G Audio Amplifier

6.101 Final Project Report Class G Audio Amplifier 6.101 Final Project Report Class G Audio Amplifier Mark Spatz 4/3/2014 1 1 Introduction For my final project, I designed and built a 150 Watt audio amplifier to replace the underpowered and unreliable

More information

Chapter 12: The Operational Amplifier

Chapter 12: The Operational Amplifier Chapter 12: The Operational Amplifier 12.1: Introduction to Operational Amplifier (Op-Amp) Operational amplifiers (op-amps) are very high gain dc coupled amplifiers with differential inputs; they are used

More information

Transistor Characteristics and Single Transistor Amplifier Sept. 8, 1997

Transistor Characteristics and Single Transistor Amplifier Sept. 8, 1997 Physics 623 Transistor Characteristics and Single Transistor Amplifier Sept. 8, 1997 1 Purpose To measure and understand the common emitter transistor characteristic curves. To use the base current gain

More information

The basic cascode amplifier consists of an input common-emitter (CE) configuration driving an output common-base (CB), as shown above.

The basic cascode amplifier consists of an input common-emitter (CE) configuration driving an output common-base (CB), as shown above. Cascode Amplifiers by Dennis L. Feucht Two-transistor combinations, such as the Darlington configuration, provide advantages over single-transistor amplifier stages. Another two-transistor combination

More information

TS321 Low Power Single Operational Amplifier

TS321 Low Power Single Operational Amplifier SOT-25 Pin Definition: 1. Input + 2. Ground 3. Input - 4. Output 5. Vcc General Description The TS321 brings performance and economy to low power systems. With high unity gain frequency and a guaranteed

More information

Op Amp Circuit Collection

Op Amp Circuit Collection Op Amp Circuit Collection Note: National Semiconductor recommends replacing 2N2920 and 2N3728 matched pairs with LM394 in all application circuits. Section 1 Basic Circuits Inverting Amplifier Difference

More information

Operational Amplifiers

Operational Amplifiers Module 6 Amplifiers Operational Amplifiers The Ideal Amplifier What you ll learn in Module 6. Section 6.0. Introduction to Operational Amplifiers. Understand Concept of the Ideal Amplifier and the Need

More information

Homework Assignment 03

Homework Assignment 03 Question 1 (2 points each unless noted otherwise) Homework Assignment 03 1. A 9-V dc power supply generates 10 W in a resistor. What peak-to-peak amplitude should an ac source have to generate the same

More information

PIN CONFIGURATION FEATURES ORDERING INFORMATION ABSOLUTE MAXIMUM RATINGS. D, F, N Packages

PIN CONFIGURATION FEATURES ORDERING INFORMATION ABSOLUTE MAXIMUM RATINGS. D, F, N Packages DESCRIPTION The µa71 is a high performance operational amplifier with high open-loop gain, internal compensation, high common mode range and exceptional temperature stability. The µa71 is short-circuit-protected

More information

Precision Diode Rectifiers

Precision Diode Rectifiers by Kenneth A. Kuhn March 21, 2013 Precision half-wave rectifiers An operational amplifier can be used to linearize a non-linear function such as the transfer function of a semiconductor diode. The classic

More information

BJT Characteristics and Amplifiers

BJT Characteristics and Amplifiers BJT Characteristics and Amplifiers Matthew Beckler beck0778@umn.edu EE2002 Lab Section 003 April 2, 2006 Abstract As a basic component in amplifier design, the properties of the Bipolar Junction Transistor

More information

CHAPTER 10 OPERATIONAL-AMPLIFIER CIRCUITS

CHAPTER 10 OPERATIONAL-AMPLIFIER CIRCUITS CHAPTER 10 OPERATIONAL-AMPLIFIER CIRCUITS Chapter Outline 10.1 The Two-Stage CMOS Op Amp 10.2 The Folded-Cascode CMOS Op Amp 10.3 The 741 Op-Amp Circuit 10.4 DC Analysis of the 741 10.5 Small-Signal Analysis

More information

Bipolar Transistor Amplifiers

Bipolar Transistor Amplifiers Physics 3330 Experiment #7 Fall 2005 Bipolar Transistor Amplifiers Purpose The aim of this experiment is to construct a bipolar transistor amplifier with a voltage gain of minus 25. The amplifier must

More information

LF442 Dual Low Power JFET Input Operational Amplifier

LF442 Dual Low Power JFET Input Operational Amplifier LF442 Dual Low Power JFET Input Operational Amplifier General Description The LF442 dual low power operational amplifiers provide many of the same AC characteristics as the industry standard LM1458 while

More information

LM 358 Op Amp. If you have small signals and need a more useful reading we could amplify it using the op amp, this is commonly used in sensors.

LM 358 Op Amp. If you have small signals and need a more useful reading we could amplify it using the op amp, this is commonly used in sensors. LM 358 Op Amp S k i l l L e v e l : I n t e r m e d i a t e OVERVIEW The LM 358 is a duel single supply operational amplifier. As it is a single supply it eliminates the need for a duel power supply, thus

More information

Reading: HH Sections 4.11 4.13, 4.19 4.20 (pgs. 189-212, 222 224)

Reading: HH Sections 4.11 4.13, 4.19 4.20 (pgs. 189-212, 222 224) 6 OP AMPS II 6 Op Amps II In the previous lab, you explored several applications of op amps. In this exercise, you will look at some of their limitations. You will also examine the op amp integrator and

More information

Transistor Amplifiers

Transistor Amplifiers Physics 3330 Experiment #7 Fall 1999 Transistor Amplifiers Purpose The aim of this experiment is to develop a bipolar transistor amplifier with a voltage gain of minus 25. The amplifier must accept input

More information

TL082 Wide Bandwidth Dual JFET Input Operational Amplifier

TL082 Wide Bandwidth Dual JFET Input Operational Amplifier TL082 Wide Bandwidth Dual JFET Input Operational Amplifier General Description These devices are low cost high speed dual JFET input operational amplifiers with an internally trimmed input offset voltage

More information

ENEE 307 Electronic Circuit Design Laboratory Spring 2012. A. Iliadis Electrical Engineering Department University of Maryland College Park MD 20742

ENEE 307 Electronic Circuit Design Laboratory Spring 2012. A. Iliadis Electrical Engineering Department University of Maryland College Park MD 20742 1.1. Differential Amplifiers ENEE 307 Electronic Circuit Design Laboratory Spring 2012 A. Iliadis Electrical Engineering Department University of Maryland College Park MD 20742 Differential Amplifiers

More information

Unit/Standard Number. High School Graduation Years 2010, 2011 and 2012

Unit/Standard Number. High School Graduation Years 2010, 2011 and 2012 1 Secondary Task List 100 SAFETY 101 Demonstrate an understanding of State and School safety regulations. 102 Practice safety techniques for electronics work. 103 Demonstrate an understanding of proper

More information

www.jameco.com 1-800-831-4242

www.jameco.com 1-800-831-4242 Distributed by: www.jameco.com 1-800-831-4242 The content and copyrights of the attached material are the property of its owner. LF411 Low Offset, Low Drift JFET Input Operational Amplifier General Description

More information

TL084 TL084A - TL084B

TL084 TL084A - TL084B A B GENERAL PURPOSE JFET QUAD OPERATIONAL AMPLIFIERS WIDE COMMONMODE (UP TO V + CC ) AND DIFFERENTIAL VOLTAGE RANGE LOW INPUT BIAS AND OFFSET CURRENT OUTPUT SHORTCIRCUIT PROTECTION HIGH INPUT IMPEDANCE

More information

An FET Audio Peak Limiter

An FET Audio Peak Limiter 1 An FET Audio Peak Limiter W. Marshall Leach, Jr., Professor Georgia Institute of Technology School of Electrical and Computer Engineering Atlanta, Georgia 30332-0250 USA email: mleach@ee.gatech.edu Copyright

More information

Physics 623 Transistor Characteristics and Single Transistor Amplifier Sept. 13, 2006

Physics 623 Transistor Characteristics and Single Transistor Amplifier Sept. 13, 2006 Physics 623 Transistor Characteristics and Single Transistor Amplifier Sept. 13, 2006 1 Purpose To measure and understand the common emitter transistor characteristic curves. To use the base current gain

More information

LF412 Low Offset Low Drift Dual JFET Input Operational Amplifier

LF412 Low Offset Low Drift Dual JFET Input Operational Amplifier LF412 Low Offset Low Drift Dual JFET Input Operational Amplifier General Description These devices are low cost high speed JFET input operational amplifiers with very low input offset voltage and guaranteed

More information

Content Map For Career & Technology

Content Map For Career & Technology Content Strand: Applied Academics CT-ET1-1 analysis of electronic A. Fractions and decimals B. Powers of 10 and engineering notation C. Formula based problem solutions D. Powers and roots E. Linear equations

More information

Objectives The purpose of this lab is build and analyze Differential amplifiers based on NPN transistors (or NMOS transistors).

Objectives The purpose of this lab is build and analyze Differential amplifiers based on NPN transistors (or NMOS transistors). 1 Lab 03: Differential Amplifiers (BJT) (20 points) NOTE: 1) Please use the basic current mirror from Lab01 for the second part of the lab (Fig. 3). 2) You can use the same chip as the basic current mirror;

More information

Laboratory 4: Feedback and Compensation

Laboratory 4: Feedback and Compensation Laboratory 4: Feedback and Compensation To be performed during Week 9 (Oct. 20-24) and Week 10 (Oct. 27-31) Due Week 11 (Nov. 3-7) 1 Pre-Lab This Pre-Lab should be completed before attending your regular

More information

Application Note SAW-Components

Application Note SAW-Components Application Note SAW-Components Principles of SAWR-stabilized oscillators and transmitters. App: Note #1 This application note describes the physical principle of SAW-stabilized oscillator. Oscillator

More information

In a stereo, radio, or television, the input signal is small. After several. stages of voltage gain, however, the signal becomes large and uses the

In a stereo, radio, or television, the input signal is small. After several. stages of voltage gain, however, the signal becomes large and uses the chapter 12 Power Amplifiers In a stereo, radio, or television, the input signal is small. After several stages of voltage gain, however, the signal becomes large and uses the entire load line. In these

More information

Power Amplifiers. Introduction to Power Amplifiers. Amplifiers. Module 5

Power Amplifiers. Introduction to Power Amplifiers. Amplifiers. Module 5 Module 5 Amplifiers Introduction to What you ll learn in Module 5. Section 5.0 Introduction to. Understand the Operation of. Section 5.1 Power Transistors & Heat Sinks. Power Transistor Construction. Power

More information

NTE923 & NTE923D Integrated Circuit Precision Voltage Regulator

NTE923 & NTE923D Integrated Circuit Precision Voltage Regulator NTE923 & NTE923D Integrated Circuit Precision Voltage Regulator Description: The NTE923 and NTE923D are voltage regulators designed primarily for series regulator applications. By themselves, these devices

More information

Zero voltage drop synthetic rectifier

Zero voltage drop synthetic rectifier Zero voltage drop synthetic rectifier Vratislav Michal Brno University of Technology, Dpt of Theoretical and Experimental Electrical Engineering Kolejní 4/2904, 612 00 Brno Czech Republic vratislav.michal@gmail.com,

More information

HA-5104/883. Low Noise, High Performance, Quad Operational Amplifier. Features. Description. Applications. Ordering Information. Pinout.

HA-5104/883. Low Noise, High Performance, Quad Operational Amplifier. Features. Description. Applications. Ordering Information. Pinout. HA5104/883 April 2002 Features This Circuit is Processed in Accordance to MILSTD 883 and is Fully Conformant Under the Provisions of Paragraph 1.2.1. Low Input Noise Voltage Density at 1kHz. 6nV/ Hz (Max)

More information

Operational Amplifier - IC 741

Operational Amplifier - IC 741 Operational Amplifier - IC 741 Tabish December 2005 Aim: To study the working of an 741 operational amplifier by conducting the following experiments: (a) Input bias current measurement (b) Input offset

More information

COMMON-SOURCE JFET AMPLIFIER

COMMON-SOURCE JFET AMPLIFIER EXPERIMENT 04 Objectives: Theory: 1. To evaluate the common-source amplifier using the small signal equivalent model. 2. To learn what effects the voltage gain. A self-biased n-channel JFET with an AC

More information

The D.C Power Supply

The D.C Power Supply The D.C Power Supply Voltage Step Down Electrical Isolation Converts Bipolar signal to Unipolar Half or Full wave Smoothes the voltage variation Still has some ripples Reduce ripples Stabilize the output

More information

Use and Application of Output Limiting Amplifiers (HFA1115, HFA1130, HFA1135)

Use and Application of Output Limiting Amplifiers (HFA1115, HFA1130, HFA1135) Use and Application of Output Limiting Amplifiers (HFA111, HFA110, HFA11) Application Note November 1996 AN96 Introduction Amplifiers with internal voltage clamps, also known as limiting amplifiers, have

More information

MRF175GU MRF175GV The RF MOSFET Line 200/150W, 500MHz, 28V

MRF175GU MRF175GV The RF MOSFET Line 200/150W, 500MHz, 28V Designed for broadband commercial and military applications using push pull circuits at frequencies to 500 MHz. The high power, high gain and broadband performance of these devices makes possible solid

More information

Chapter 8 Differential and Multistage Amplifiers. EE 3120 Microelectronics II

Chapter 8 Differential and Multistage Amplifiers. EE 3120 Microelectronics II 1 Chapter 8 Differential and Multistage Amplifiers Operational Amplifier Circuit Components 2 1. Ch 7: Current Mirrors and Biasing 2. Ch 9: Frequency Response 3. Ch 8: Active-Loaded Differential Pair 4.

More information

High Speed, Low Cost, Triple Op Amp ADA4861-3

High Speed, Low Cost, Triple Op Amp ADA4861-3 High Speed, Low Cost, Triple Op Amp ADA486-3 FEATURES High speed 73 MHz, 3 db bandwidth 625 V/μs slew rate 3 ns settling time to.5% Wide supply range: 5 V to 2 V Low power: 6 ma/amplifier. db flatness:

More information

DESIGN OF FIXED CURRENT SOURCES

DESIGN OF FIXED CURRENT SOURCES APPLICATION BULLETIN Mailing Address: PO Box 11400 Tucson, AZ 85734 Street Address: 6730 S. Tucson Blvd. Tucson, AZ 85706 Tel: (602) 746-1111 Twx: 910-952-111 Telex: 066-6491 FAX (602) 889-1510 Immediate

More information

Features. Ordering Information. * Underbar marking may not be to scale. Part Identification

Features. Ordering Information. * Underbar marking may not be to scale. Part Identification MIC86 Teeny Ultra Low Power Op Amp General Description The MIC86 is a rail-to-rail output, input common-mode to ground, operational amplifier in Teeny SC7 packaging. The MIC86 provides 4kHz gain-bandwidth

More information

Current vs. Voltage Feedback Amplifiers

Current vs. Voltage Feedback Amplifiers Current vs. ltage Feedback Amplifiers One question continuously troubles the analog design engineer: Which amplifier topology is better for my application, current feedback or voltage feedback? In most

More information

Bipolar Junction Transistors

Bipolar Junction Transistors Bipolar Junction Transistors Physical Structure & Symbols NPN Emitter (E) n-type Emitter region p-type Base region n-type Collector region Collector (C) B C Emitter-base junction (EBJ) Base (B) (a) Collector-base

More information

High Speed, Low Power Monolithic Op Amp AD847

High Speed, Low Power Monolithic Op Amp AD847 a FEATURES Superior Performance High Unity Gain BW: MHz Low Supply Current:.3 ma High Slew Rate: 3 V/ s Excellent Video Specifications.% Differential Gain (NTSC and PAL).9 Differential Phase (NTSC and

More information

PowerAmp Design. PowerAmp Design PAD135 COMPACT HIGH VOLATGE OP AMP

PowerAmp Design. PowerAmp Design PAD135 COMPACT HIGH VOLATGE OP AMP PowerAmp Design COMPACT HIGH VOLTAGE OP AMP Rev G KEY FEATURES LOW COST SMALL SIZE 40mm SQUARE HIGH VOLTAGE 200 VOLTS HIGH OUTPUT CURRENT 10A PEAK 40 WATT DISSIPATION CAPABILITY 200V/µS SLEW RATE APPLICATIONS

More information

NJM2068 LOW-NOISE DUAL OPERATIONAL AMPLIFIER

NJM2068 LOW-NOISE DUAL OPERATIONAL AMPLIFIER LOW-NOISE DUAL OPERATIONAL AMPLIFIER NJM26 GENERAL DESCRIPTION The NJM26 is a high performance, low noise dual operational amplifier. This amplifier features popular pin-out, superior noise performance,

More information

Rail-to-Rail, High Output Current Amplifier AD8397

Rail-to-Rail, High Output Current Amplifier AD8397 Rail-to-Rail, High Output Current Amplifier AD8397 FEATURES Dual operational amplifier Voltage feedback Wide supply range from 3 V to 24 V Rail-to-rail output Output swing to within.5 V of supply rails

More information

High Speed, Low Power Dual Op Amp AD827

High Speed, Low Power Dual Op Amp AD827 a FEATURES High Speed 50 MHz Unity Gain Stable Operation 300 V/ms Slew Rate 120 ns Settling Time Drives Unlimited Capacitive Loads Excellent Video Performance 0.04% Differential Gain @ 4.4 MHz 0.198 Differential

More information

Lecture 060 Push-Pull Output Stages (1/11/04) Page 060-1. ECE 6412 - Analog Integrated Circuits and Systems II P.E. Allen - 2002

Lecture 060 Push-Pull Output Stages (1/11/04) Page 060-1. ECE 6412 - Analog Integrated Circuits and Systems II P.E. Allen - 2002 Lecture 060 PushPull Output Stages (1/11/04) Page 0601 LECTURE 060 PUSHPULL OUTPUT STAGES (READING: GHLM 362384, AH 226229) Objective The objective of this presentation is: Show how to design stages that

More information

Properties of electrical signals

Properties of electrical signals DC Voltage Component (Average voltage) Properties of electrical signals v(t) = V DC + v ac (t) V DC is the voltage value displayed on a DC voltmeter Triangular waveform DC component Half-wave rectifier

More information

BIPOLAR JUNCTION TRANSISTORS

BIPOLAR JUNCTION TRANSISTORS CHAPTER 3 BIPOLAR JUNCTION TRANSISTORS A bipolar junction transistor, BJT, is a single piece of silicon with two back-to-back P-N junctions. However, it cannot be made with two independent back-to-back

More information

High Speed, Low Noise Video Op Amp AD829

High Speed, Low Noise Video Op Amp AD829 Data Sheet FEATURES High speed MHz bandwidth, gain = V/µs slew rate 9 ns settling time to.% Ideal for video applications.% differential gain. differential phase Low noise.7 nv/ Hz input voltage noise.

More information

WHY DIFFERENTIAL? instruments connected to the circuit under test and results in V COMMON.

WHY DIFFERENTIAL? instruments connected to the circuit under test and results in V COMMON. WHY DIFFERENTIAL? Voltage, The Difference Whether aware of it or not, a person using an oscilloscope to make any voltage measurement is actually making a differential voltage measurement. By definition,

More information

CIRCUITS LABORATORY. In this experiment, the output I-V characteristic curves, the small-signal low

CIRCUITS LABORATORY. In this experiment, the output I-V characteristic curves, the small-signal low CIRCUITS LABORATORY EXPERIMENT 6 TRANSISTOR CHARACTERISTICS 6.1 ABSTRACT In this experiment, the output I-V characteristic curves, the small-signal low frequency equivalent circuit parameters, and the

More information

electronics fundamentals

electronics fundamentals electronics fundamentals circuits, devices, and applications THOMAS L. FLOYD DAVID M. BUCHLA Lesson 1: Diodes and Applications Center-Tapped Full-wave Rectifier The center-tapped (CT) full-wave rectifier

More information

Basic Op Amp Circuits

Basic Op Amp Circuits Basic Op Amp ircuits Manuel Toledo INEL 5205 Instrumentation August 3, 2008 Introduction The operational amplifier (op amp or OA for short) is perhaps the most important building block for the design of

More information

TL074 TL074A - TL074B

TL074 TL074A - TL074B A B LOW NOISE JFET QUAD OPERATIONAL AMPLIFIERS WIDE COMMONMODE (UP TO V + CC ) AND DIFFERENTIAL VOLTAGE RANGE LOW INPUT BIAS AND OFFSET CURRENT LOW NOISE e n = 15nV/ Hz (typ) OUTPUT SHORTCIRCUIT PROTECTION

More information

Fig. 1 :Block diagram symbol of the operational amplifier. Characteristics ideal op-amp real op-amp

Fig. 1 :Block diagram symbol of the operational amplifier. Characteristics ideal op-amp real op-amp Experiment: General Description An operational amplifier (op-amp) is defined to be a high gain differential amplifier. When using the op-amp with other mainly passive elements, op-amp circuits with various

More information

Obsolete Product(s) - Obsolete Product(s)

Obsolete Product(s) - Obsolete Product(s) 32 W hi-fi audio power amplifier Features High output power (50 W music power IEC 268.3 rules) High operating supply voltage (50 V) Single or split supply operations Very low distortion Short-circuit protection

More information

AN105. Introduction: The Nature of VCRs. Resistance Properties of FETs

AN105. Introduction: The Nature of VCRs. Resistance Properties of FETs Introduction: The Nature of s A voltage-controlled resistor () may be defined as a three-terminal variable resistor where the resistance value between two of the terminals is controlled by a voltage potential

More information

5B5BBasic RC Oscillator Circuit

5B5BBasic RC Oscillator Circuit 5B5BBasic RC Oscillator Circuit The RC Oscillator which is also called a Phase Shift Oscillator, produces a sine wave output signal using regenerative feedback from the resistor-capacitor combination.

More information

TDA2040. 20W Hi-Fi AUDIO POWER AMPLIFIER

TDA2040. 20W Hi-Fi AUDIO POWER AMPLIFIER 20W Hi-Fi AUDIO POWER AMPLIFIER DESCRIPTION The TDA2040 is a monolithic integrated circuit in Pentawatt package, intended for use as an audio class AB amplifier. Typically it provides 22W output power

More information

Module 11: Conducted Emissions

Module 11: Conducted Emissions Module 11: Conducted Emissions 11.1 Overview The term conducted emissions refers to the mechanism that enables electromagnetic energy to be created in an electronic device and coupled to its AC power cord.

More information

Design of op amp sine wave oscillators

Design of op amp sine wave oscillators Design of op amp sine wave oscillators By on Mancini Senior Application Specialist, Operational Amplifiers riteria for oscillation The canonical form of a feedback system is shown in Figure, and Equation

More information

DIODE CIRCUITS LABORATORY. Fig. 8.1a Fig 8.1b

DIODE CIRCUITS LABORATORY. Fig. 8.1a Fig 8.1b DIODE CIRCUITS LABORATORY A solid state diode consists of a junction of either dissimilar semiconductors (pn junction diode) or a metal and a semiconductor (Schottky barrier diode). Regardless of the type,

More information

Frequency Response of Filters

Frequency Response of Filters School of Engineering Department of Electrical and Computer Engineering 332:224 Principles of Electrical Engineering II Laboratory Experiment 2 Frequency Response of Filters 1 Introduction Objectives To

More information

Electronics. Discrete assembly of an operational amplifier as a transistor circuit. LD Physics Leaflets P4.2.1.1

Electronics. Discrete assembly of an operational amplifier as a transistor circuit. LD Physics Leaflets P4.2.1.1 Electronics Operational Amplifier Internal design of an operational amplifier LD Physics Leaflets Discrete assembly of an operational amplifier as a transistor circuit P4.2.1.1 Objects of the experiment

More information

3.4 - BJT DIFFERENTIAL AMPLIFIERS

3.4 - BJT DIFFERENTIAL AMPLIFIERS BJT Differential Amplifiers (6/4/00) Page 1 3.4 BJT DIFFERENTIAL AMPLIFIERS INTRODUCTION Objective The objective of this presentation is: 1.) Define and characterize the differential amplifier.) Show the

More information

Field Effect Transistors and Noise

Field Effect Transistors and Noise Physics 3330 Experiment #8 Fall 2005 Field Effect Transistors and Noise Purpose In this experiment we introduce field effect transistors. We will measure the output characteristics of a FET, and then construct

More information

Transistor Biasing. The basic function of transistor is to do amplification. Principles of Electronics

Transistor Biasing. The basic function of transistor is to do amplification. Principles of Electronics 192 9 Principles of Electronics Transistor Biasing 91 Faithful Amplification 92 Transistor Biasing 93 Inherent Variations of Transistor Parameters 94 Stabilisation 95 Essentials of a Transistor Biasing

More information

ULRASONIC GENERATOR POWER CIRCUITRY. Will it fit on PC board

ULRASONIC GENERATOR POWER CIRCUITRY. Will it fit on PC board ULRASONIC GENERATOR POWER CIRCUITRY Will it fit on PC board MAJOR COMPONENTS HIGH POWER FACTOR RECTIFIER RECTIFIES POWER LINE RAIL SUPPLY SETS VOLTAGE AMPLITUDE INVERTER INVERTS RAIL VOLTAGE FILTER FILTERS

More information

GenTech Practice Questions

GenTech Practice Questions GenTech Practice Questions Basic Electronics Test: This test will assess your knowledge of and ability to apply the principles of Basic Electronics. This test is comprised of 90 questions in the following

More information

Low Noise, Matched Dual PNP Transistor MAT03

Low Noise, Matched Dual PNP Transistor MAT03 a FEATURES Dual Matched PNP Transistor Low Offset Voltage: 100 V Max Low Noise: 1 nv/ Hz @ 1 khz Max High Gain: 100 Min High Gain Bandwidth: 190 MHz Typ Tight Gain Matching: 3% Max Excellent Logarithmic

More information

Low Cost Instrumentation Amplifier AD622

Low Cost Instrumentation Amplifier AD622 Data Sheet FEATURES Easy to use Low cost solution Higher performance than two or three op amp design Unity gain with no external resistor Optional gains with one external resistor (Gain range: 2 to 000)

More information

Design and Applications of HCPL-3020 and HCPL-0302 Gate Drive Optocouplers

Design and Applications of HCPL-3020 and HCPL-0302 Gate Drive Optocouplers Design and Applications of HCPL-00 and HCPL-00 Gate Drive Optocouplers Application Note 00 Introduction The HCPL-00 (DIP-) and HCPL-00 (SO-) consist of GaAsP LED optically coupled to an integrated circuit

More information

Application Note 18 March 1986. Power Gain Stages for Monolithic Amplifiers AN18-1. Jim Williams

Application Note 18 March 1986. Power Gain Stages for Monolithic Amplifiers AN18-1. Jim Williams March 1986 Power Gain Stages for Monolithic Amplifiers Jim Williams Most monolithic amplifiers cannot supply more than a few hundred milliwatts of output power. Standard IC processing techniques set device

More information

High Common-Mode Rejection. Differential Line Receiver SSM2141. Fax: 781/461-3113 FUNCTIONAL BLOCK DIAGRAM FEATURES. High Common-Mode Rejection

High Common-Mode Rejection. Differential Line Receiver SSM2141. Fax: 781/461-3113 FUNCTIONAL BLOCK DIAGRAM FEATURES. High Common-Mode Rejection a FEATURES High Common-Mode Rejection DC: 00 db typ 60 Hz: 00 db typ 20 khz: 70 db typ 40 khz: 62 db typ Low Distortion: 0.00% typ Fast Slew Rate: 9.5 V/ s typ Wide Bandwidth: 3 MHz typ Low Cost Complements

More information

AP331A XX G - 7. Lead Free G : Green. Packaging (Note 2)

AP331A XX G - 7. Lead Free G : Green. Packaging (Note 2) Features General Description Wide supply Voltage range: 2.0V to 36V Single or dual supplies: ±1.0V to ±18V Very low supply current drain (0.4mA) independent of supply voltage Low input biasing current:

More information

LM139/LM239/LM339 A Quad of Independently Functioning Comparators

LM139/LM239/LM339 A Quad of Independently Functioning Comparators LM139/LM239/LM339 A Quad of Independently Functioning Comparators INTRODUCTION The LM139/LM239/LM339 family of devices is a monolithic quad of independently functioning comparators designed to meet the

More information

W04 Transistors and Applications. Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören

W04 Transistors and Applications. Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören W04 Transistors and Applications W04 Transistors and Applications ELK 2018 - Contents W01 Basic Concepts in Electronics W02 AC to DC Conversion W03 Analysis of DC Circuits (self and condenser) W04 Transistors

More information

Amplifier Teaching Aid

Amplifier Teaching Aid Amplifier Teaching Aid Table of Contents Amplifier Teaching Aid...1 Preface...1 Introduction...1 Lesson 1 Semiconductor Review...2 Lesson Plan...2 Worksheet No. 1...7 Experiment No. 1...7 Lesson 2 Bipolar

More information

Programmable-Gain Transimpedance Amplifiers Maximize Dynamic Range in Spectroscopy Systems

Programmable-Gain Transimpedance Amplifiers Maximize Dynamic Range in Spectroscopy Systems Programmable-Gain Transimpedance Amplifiers Maximize Dynamic Range in Spectroscopy Systems PHOTODIODE VOLTAGE SHORT-CIRCUIT PHOTODIODE SHORT- CIRCUIT VOLTAGE 0mV DARK ark By Luis Orozco Introduction Precision

More information

Oscillators. 2.0 RF Sine Wave Oscillators. www.learnabout-electronics.org. Module. RF Oscillators

Oscillators. 2.0 RF Sine Wave Oscillators. www.learnabout-electronics.org. Module. RF Oscillators Module 2 www.learnabout-electronics.org Oscillators 2.0 RF Sine Wave Oscillators What you ll Learn in Module 2 Section 2.0 High Frequency Sine Wave Oscillators. Frequency Control in RF Oscillators. LC

More information

Regulated D.C. Power Supply

Regulated D.C. Power Supply 442 17 Principles of Electronics Regulated D.C. Power Supply 17.1 Ordinary D.C. Power Supply 17.2 Important Terms 17.3 Regulated Power Supply 17.4 Types of Voltage Regulators 17.5 Zener Diode Voltage Regulator

More information

Oscillations and Regenerative Amplification using Negative Resistance Devices

Oscillations and Regenerative Amplification using Negative Resistance Devices Oscillations and Regenerative Amplification using Negative Resistance Devices Ramon Vargas Patron rvargas@inictel.gob.pe INICTEL The usual procedure for the production of sustained oscillations in tuned

More information

LM101A LM201A LM301A Operational Amplifiers

LM101A LM201A LM301A Operational Amplifiers LM101A LM201A LM301A Operational Amplifiers General Description The LM101A series are general purpose operational amplifiers which feature improved performance over industry standards like the LM709 Advanced

More information

Design of a TL431-Based Controller for a Flyback Converter

Design of a TL431-Based Controller for a Flyback Converter Design of a TL431-Based Controller for a Flyback Converter Dr. John Schönberger Plexim GmbH Technoparkstrasse 1 8005 Zürich 1 Introduction The TL431 is a reference voltage source that is commonly used

More information

Transistors. NPN Bipolar Junction Transistor

Transistors. NPN Bipolar Junction Transistor Transistors They are unidirectional current carrying devices with capability to control the current flowing through them The switch current can be controlled by either current or voltage ipolar Junction

More information

Dual Precision, Low Power BiFET Op Amp AD648 CONNECTION DIAGRAMS

Dual Precision, Low Power BiFET Op Amp AD648 CONNECTION DIAGRAMS a FEATURES DC Performance 400 A max Quiescent Current 10 pa max Bias Current, Warmed Up (AD648C) 300 V max Offset Voltage (AD648C) 3 V/ C max Drift (AD648C) 2 V p-p Noise, 0.1 Hz to 10 Hz AC Performance

More information

Fundamentals of Power Electronics. Robert W. Erickson University of Colorado, Boulder

Fundamentals of Power Electronics. Robert W. Erickson University of Colorado, Boulder Robert W. Erickson University of Colorado, Boulder 1 1.1. Introduction to power processing 1.2. Some applications of power electronics 1.3. Elements of power electronics Summary of the course 2 1.1 Introduction

More information

Wide Bandwidth, Fast Settling Difet OPERATIONAL AMPLIFIER

Wide Bandwidth, Fast Settling Difet OPERATIONAL AMPLIFIER Wide Bandwidth, Fast Settling Difet OPERATIONAL AMPLIFIER FEATURES HIGH GAIN-BANDWIDTH: 35MHz LOW INPUT NOISE: 1nV/ Hz HIGH SLEW RATE: V/µs FAST SETTLING: 24ns to.1% FET INPUT: I B = 5pA max HIGH OUTPUT

More information

Lab 7: Operational Amplifiers Part I

Lab 7: Operational Amplifiers Part I Lab 7: Operational Amplifiers Part I Objectives The objective of this lab is to study operational amplifier (op amp) and its applications. We will be simulating and building some basic op amp circuits,

More information

Description. 5k (10k) - + 5k (10k)

Description. 5k (10k) - + 5k (10k) THAT Corporation Low Noise, High Performance Microphone Preamplifier IC FEATURES Excellent noise performance through the entire gain range Exceptionally low THD+N over the full audio bandwidth Low power

More information

Bipolar Junction Transistor Basics

Bipolar Junction Transistor Basics by Kenneth A. Kuhn Sept. 29, 2001, rev 1 Introduction A bipolar junction transistor (BJT) is a three layer semiconductor device with either NPN or PNP construction. Both constructions have the identical

More information

Single-Supply, Rail-to-Rail, Low Power, FET Input Op Amp AD820

Single-Supply, Rail-to-Rail, Low Power, FET Input Op Amp AD820 Single-Supply, Rail-to-Rail, Low Power, FET Input Op Amp AD82 FEATURES True single-supply operation Output swings rail-to-rail Input voltage range extends below ground Single-supply capability from 5 V

More information

MAS.836 HOW TO BIAS AN OP-AMP

MAS.836 HOW TO BIAS AN OP-AMP MAS.836 HOW TO BIAS AN OP-AMP Op-Amp Circuits: Bias, in an electronic circuit, describes the steady state operating characteristics with no signal being applied. In an op-amp circuit, the operating characteristic

More information