008 Chapter 8. Student:

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "008 Chapter 8. Student:"

Transcription

1 008 Chapter 8 Student: 1. Some bacteria are strict aerobes and others are strict anaerobes. Some bacteria, however, are facultative anaerobes and can live with or without oxygen. If given the choice of using oxygen or not, which should a facultative anaerobe perform? A. Use oxygen since aerobic metabolism provides more ATP per molecule of carbohydrate broken down than anaerobic metabolism. B. Not use oxygen since it is a facultative anaerobe, it doesn't tolerate oxygen well. C. Use oxygen because aerobic metabolism is easier. D. It doesn't matter; both process will produce the same results. 2. Which of the following molecules can enter the citric acid cycle? A. proteins B. amino acids C. fatty acids D. pyruvate E. all of the choices are correct 3. Which of the following molecules is NOT oxidized during the citric acid cycle? A. NADH B. CO 2 C. FADH 2 D. none of these are oxidized during the citric acid cycle 4. Which of these processes occurs in the cytosol? A. the citric acid cycle B. glycolysis C. the electron transport system D. the transition reaction Page 1

2 5. Complete oxidative breakdown of glucose results in ATP molecules. A. 2 B. 4 C. 32 D. 36 E The prepartory reaction breaks A. glucose into pyruvates. B. pyruvates into glucose. C. pyruvates into acetyl-coa and carbon dioxide. D. pyruvates into acetyl-coa and water. E. acetyl CoA into pyruvates and carbon dioxide. 7. The first reaction in the citric acid cycle is binding A. carbon dioxide to a four-carbon (C 4 ) molecule. B. carbon dioxide to a five-carbon (C 5 ) molecule. C. acetyl-coa to a C 4 molecule. D. acetyl-coa to a C 5 molecule. 8. Cellular respiration yields about of the energy of glucose in ATP molecules. A. 2% B. 15% C. 28% D. 39% 9. The process based on the Greek root words for "sugar" and "lysis" is A. metabolism. B. glycolysis. C. phosphorylation. D. fermentation. E. chemiosmosis. Page 2

3 10. The first process in breaking down glucose is A. the citric acid cycle. B. glycolysis. C. the electron transport system. D. fermentation. E. the preparatory reaction. 11. Which process produces both NADH and FADH 2? A. the citric acid cycle B. glycolysis C. the electron transport system D. fermentation E. the preparatory reaction 12. Which process produces alcohol or lactate? A. the citric acid cycle B. glycolysis C. the electron transport system D. fermentation E. the preparatory reaction 13. Which process reduces molecular oxygen to water? A. the citric acid cycle B. glycolysis C. the electron transport system D. fermentation E. the preparatory reaction 14. Which process involves chemiosmotic phosphorylation? A. the citric acid cycle B. glycolysis C. the electron transport system D. fermentation E. the preparatory reaction Page 3

4 15. Which connects glycolysis with the final stages of the aerobic pathways? A. the citric acid cycle B. glycolysis C. the electron transport system D. fermentation E. the preparatory reaction 16. Some desert beetles can live out their life without ever drinking liquid water. They survive on "metabolic water," which A. was produced as water in the organisms they eat. B. is absorbed from the air along with respiratory oxygen. C. is a breakdown product of pyruvate, along with carbon dioxide inside the mitochondria. D. is a breakdown product from glycolysis in the cytoplasm. E. is an original storehouse of water that is never allowed to pass out the cell membrane. 17. The large number of ATPs produced are A. embedded in the cristae membranes and diffuse both directions. B. inside the mitochondria matrix and diffuse out through the membrane. C. inside the mitochondria matrix and leave through a channel protein. D. outside the mitochondria and diffuse in through the membrane. E. outside the mitochondria and enter through a channel protein. 18. The enzymes of the electron transport chain are bound to the surface of the cristae. The cristae are folded inward in order to A. decrease the intermembrane space. B. increase diffusion surface for glycolysis. C. separate the products from the substrate in the citric acid cycle. D. form battery-like "cells" for the electron transport chain. E. reduce the distance the FADH 2 and NADH has to travel, and place the products of one reaction near the enzymes for the next reaction. Page 4

5 19. Compared with other cell components (organelles, cell membrane or nucleus), the mitochondria would be the only fraction that would A. form an electrochemical gradient across a membrane. B. use significant amounts of oxygen. C. use a chemiosmotic complex to produce ATP. D. produce ATP via glycolysis. E. release protons (H + ). 20. One turn of the citric acid cycle produces A. 2 NADH, 2 FADH 2, 2 ATP. B. 3 NADH, 1 FADH 2, 1 ATP. C. 1 NADH, 3 FADH 2, 2 ATP. D. 3 NADH, 2 FADH 2, 1 ATP. E. 3 NADH, 1 FADH 2, 2 ATP. 21. Acetyl-CoA is produced from A. pyruvate and a coenzyme. B. citric acid and a coenzyme. C. ATP and pyruvate. D. CO 2 and pyruvate. E. citric acid and CO The carbon dioxide we exhale is produced in A. glycolysis. B. the electron transport system. C. lactate fermentation. D. the citric acid cycle. 23. The primary energy carrier between the citric acid cycle and the electron transport system is A. NADH. B. ADP. C. FADH 2. D. H 2 O. E. CO 2. Page 5

6 24. About of the energy in the glucose molecule is captured in ATP through the reactions of cellular respiration. A. 12% B. 26% C. 39% D. 57% E. 84% 25. Which process must occur before fermentation? A. the citric acid cycle B. glycolysis C. the electron transport system D. fermentation E. the preparatory reaction 26. Why would an organism utilize fermentation if it was wasteful of the energy in food molecules and posed the threat of killing itself with high levels of toxic alcohol? A. The organism can survive short spells of anaerobic conditions and maintain growth and reproduction. B. If glucose levels are not high, there may be time to disperse the alcohol "waste." C. Fermentation can provide a rapid burst of ATP since it does not have to go through the full breakdown cycle. D. All of the choices are advantages. E. None of the choices is an advantage; anaerobes only survive where aerobes cannot. 27. The critical factor driving yeasts to use fermentation to metabolize sugar is A. inability to carry on glycolysis. B. lack of oxygen. C. lack of any enzymes. D. that yeast is intolerant to alcohol. E. that yeasts can secure 38 ATP molecules from fermentation. Page 6

7 28. Which of these pairs of processes are anaerobic? A. fermentation and glycolysis B. fermentation and the citric acid cycle C. glycolysis and the citric acid cycle D. the citric acid cycle and the electron transport system E. glycolysis and the electron transport system 29. The energy stored in 36 ATP molecules produced by aerobic respiration is 39 percent of the energy available in a six-carbon glucose and the other 61% of the glucose bond energy is lost. The respiration of an 18-carbon fatty acid produces 216 ATP. We can expect that A. the degradation of a fatty acid is totally unrelated to the citric acid cycle. B. six times as much energy was stored in this molecule but also a similar proportion is lost. C. because the molecules are so large, fats are an inefficient form of stored energy. D. this respiration pathway must occur in some cell organelle besides the mitochondrion. 30. Degradative reactions A. cause death. B. can drive anabolism. C. tend to be endergonic. D. include the buildup of products such as complex proteins and nucleic acids. E. All of the choices are true. 31. For fatty acids to be able to enter the pathways of cellular respiration, they must be A. deaminated. B. combined with glycerol. C. combined with ATP. D. broken into acetyl groups. E. be converted into five-carbon sugars. 32. Adult humans cannot synthesize out of amino acids. A. eleven, twenty B. nine, eleven C. nine, twenty D. any, twenty E. half, all Page 7

8 33. The amino acids we cannot synthesize are called because we. A. unnecessary, therefore do not need them B. limiting, must include them in our diet C. anabolic, must use alternative amino acids D. essential, must include them in our diet. E. superfluous, must survive without them. 34. The end products of eukaryotic cellular aerobic respiration include(s) A. carbon dioxide. B. water. C. ATP. D. All of the choices are correct. 35. The correct sequence for aerobic metabolic breakdown of glucose is A. glycolysispreparatory reaction cirtric acid cycle electron transport system B. preparatory reaction glycolysis -electron transport citric acid cycle C. electron transport system citric acid cycle - preparatory reaction glycolysis D. None of the choices are correct. 36. Of the following processes which does NOT requrie oxygen to occur? A. electron transport system B. preparatory C. glycolysis D. citric acid cycle 37. The end product of glycolysis A. is pyruvate in aerobic respiration. B. can form alcohol and/or lactate if fermentation occurs. C. nets the cell 2 ATP. D. All of the choices are correct. Page 8

9 38. For aerobic respiration to occur A. pyruvate must be transported to the mitochondrion. B. oxygen must be available to the mitochondrion. C. hydrogen ions released from the breakdown of pyruvate must be carried to the electron transport system. D. All of the choices are correct. 39. The citric acid cycle A. must occur twice for each glucose molecule metabolized. B. produces 2 ATP directly from the cycle intermediates. C. produces 4 carbon dioxide molecules per glucose molecule. D. All of the choices are correct. 40. The electron transport system produces ATP from each NADH and/or ATP from each flavin mononucleotide entering the system. A. 4; 2 B. 3; 2 C. 2: 4 D. 2; Organisms that can undergo aerobic metabolism and fermentation have more enzymes than those organisms that cannot undergo fermentation. 42. The preparatory reaction involves the oxidation of pyruvate and the reduction of NAD Active cells must continually produce ATP. 44. The most efficient pathway for ATP production in animal cells is by glycolysis. Page 9

10 45. Metabolism of fats produces more ATP molecules per gram than metabolism of carbohydrates or proteins. 46. The final electron acceptor in glycolysis is oxygen. 47. The carrier molecules of the electron transport system are located in the cytosol. 48. Glycolysis is linked to the citric acid cycle when oxygen is not available. 49. Fermentation follows glycolysis in some cells when oxygen is not available. 50. The highest concentration of hydrogen ions in the mitochondria is in the intermembrane space. 51. Because NAD+ and FAD are critical coenzymes in cellular respiration, huge quantities must be synthesized in the cell to ensure there is no shortage. 52. Each molecule of NADH produced in the mitochondria provides the energy for two ATP molecules. 53. The breakdown of glucose in cellular respiration is a catabolic reaction. 54. All of the molecules available for biosynthesis constitute the metabolic pool. 55. Fermentation is the process that produces bubbles of carbon dioxide that makes bread dough rise. Page 10

11 56. Glycolysis and fermentation are thought to be older processes than the electron transport system and the citric acid cycle. 57. Fermentation is the process that causes your muscles to be sore after a long, strenuous workout. 58. The final electron acceptor in the electron transport system is oxygen. 59. Photosynthesis is the most abundant form of anabolic metabolism in life. 60. The totality of metabolism in humans must include both anabolism and catabolism. 61. Explain why the process of glycolysis and cellular respiration releases the energy of glucose in small quantities rather than all at once. 62. A little knowledge is sometimes a dangerous thing. For instance, the overall equation for cellular respiration of sugar is essentially the same as for taking a match and burning a sugar cube! Some people believe "spontaneous human combustion" is a simple runaway of normal cell processes. From your study of both cellular respiration, and the tissue environment of cells, why would scientists question the existence of "spontaneous human combustion" and not even consider the idea that it is linked to cellular respiration? Page 11

12 63. Describe how the processes of photosynthesis and cellular respiration are linked, and what aspects they have in common. 64. List and describe the four processes in the oxidation of glucose to carbon dioxide and water. 65. Discuss the differences in actions, locations, products, and energy yield of anaerobic and aerobic breakdown of glucose. 66. Describe what fermentation is and how it is different in animals versus yeast. 67. Explain how fermentation is useful in humans, and why most of the body's glucose breakdown is done using the aerobic pathway. Page 12

13 68. Discuss what the metabolic pool is and its links to cellular respiration and biosynthesis. Page 13

14 008 Chapter 8 Key 1. A 2. E 3. B 4. B 5. D 6. C 7. C 8. D 9. B 10. B 11. A 12. D 13. C 14. C 15. E 16. C 17. C 18. E 19. B 20. B 21. A Page 1

15 22. D 23. A 24. C 25. B 26. D 27. B 28. A 29. B 30. B 31. D 32. C 33. D 34. D 35. A 36. C 37. D 38. D 39. D 40. B 41. TRUE 42. TRUE 43. TRUE Page 2

16 44. FALSE 45. TRUE 46. FALSE 47. FALSE 48. FALSE 49. TRUE 50. TRUE 51. FALSE 52. FALSE 53. TRUE 54. TRUE 55. TRUE 56. TRUE 57. TRUE 58. TRUE 59. TRUE 60. TRUE 61. Answers will vary. 62. Answers will vary. 63. Answers will vary. 64. Answers will vary. 65. Answers will vary. Page 3

17 66. Answers will vary. 67. Answers will vary. 68. Answers will vary. Page 4

4. Complete oxidative breakdown of glucose results in ATP molecules. A) 2 B) 4 C) 32 D) 36 E) 39

4. Complete oxidative breakdown of glucose results in ATP molecules. A) 2 B) 4 C) 32 D) 36 E) 39 Chapter 8 Quiz Multiple Choice Questions 1. Some bacteria are strict aerobes and others are strict anaerobes. Some bacteria, however, are facultative anaerobes and can live with or without oxygen. If given

More information

AP BIOLOGY CHAPTER 7 Cellular Respiration Outline

AP BIOLOGY CHAPTER 7 Cellular Respiration Outline AP BIOLOGY CHAPTER 7 Cellular Respiration Outline I. How cells get energy. A. Cellular Respiration 1. Cellular respiration includes the various metabolic pathways that break down carbohydrates and other

More information

Chapter 7 Cellular Respiration

Chapter 7 Cellular Respiration Phases of aerobic cellular respiration 1. Glycolysis 2. Transition or Acetyl-CoA reaction 3. Krebs cycle 4. Electron transport system Chapter 7 Cellular Respiration These phases are nothing more than metabolic

More information

9-1 Notes. Chemical Pathways

9-1 Notes. Chemical Pathways 9-1 Notes Chemical Pathways Chemical Energy & Food Food provides living things with the chemical building blocks to grow and reproduce. One gram of the sugar glucose releases 3811 calories of heat energy.

More information

2. What structure absorbs this energy in the plants cell? In other words, where is photosynthesis occurring in the plant?

2. What structure absorbs this energy in the plants cell? In other words, where is photosynthesis occurring in the plant? Section: 3.4 Name: Opening Activity: What is the equation for photosynthesis? Latin Root Word: Review of Old Information: Review of Old Information: 1. All energy begins as what type of energy and from

More information

Transfers of electrons during chemical reactions (oxidation-reduction reactions)

Transfers of electrons during chemical reactions (oxidation-reduction reactions) Transfers of electrons during chemical reactions (oxidation-reduction reactions) Relocation of electrons in food molecules releases energy which can be used to synthesize ATP ATP is used to do ALL types

More information

Ch. 6 Cellular Respiration Period

Ch. 6 Cellular Respiration Period Ch. 6 Cellular Respiration Name Period California State Standards covered by this chapter: Cell Biology 1. The fundamental life processes of plants and animals depend on a variety of chemical reactions

More information

5.3 Cellular Respiration Releases Energy from Organic Compounds

5.3 Cellular Respiration Releases Energy from Organic Compounds 5.3 Cellular Respiration Releases Energy from Organic Compounds In this section, you will distinguish among aerobic respiration, anaerobic respiration, and fermentation explain how carbohydrates are oxidized

More information

2. Give the formula (with names) for the catabolic degradation of glucose by cellular respiration.

2. Give the formula (with names) for the catabolic degradation of glucose by cellular respiration. Chapter 9: Cellular Respiration: Harvesting Chemical Energy Name Period Overview: Before getting involved with the details of cellular respiration and photosynthesis, take a second to look at the big picture.

More information

Cellular Respiration. Sylvia S. Mader BIOLOGY. Chapter 8: pp. 133-149. Insert figure 8.2 here. 10th Edition

Cellular Respiration. Sylvia S. Mader BIOLOGY. Chapter 8: pp. 133-149. Insert figure 8.2 here. 10th Edition Chapter 8: pp. 133-149 BIOLOGY 10th Edition Cellular Respiration Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display. Insert figure 8. here and Cytoplasm e F ADH Mitochondrion

More information

9-2 The Krebs Cycle and Electron Transport Slide 1 of 37

9-2 The Krebs Cycle and Electron Transport Slide 1 of 37 1 of 37 9-2 The Krebs Cycle and Oxygen is required for the final steps of cellular respiration. Because the pathways of cellular respiration require oxygen, they are aerobic. 2 of 37 The Krebs Cycle The

More information

ENERGY AND METABOLISM 1

ENERGY AND METABOLISM 1 ENERGY AND METABOLISM 1 Respiration and Fermentation 1. Some bacteria can use carbon dioxide rather than oxygen as the prime oxidizing molecule and therefore produce methane (CH4) rather than water as

More information

Energy Production In A Cell (Chapter 25 Metabolism)

Energy Production In A Cell (Chapter 25 Metabolism) Energy Production In A Cell (Chapter 25 Metabolism) Large food molecules contain a lot of potential energy in the form of chemical bonds but it requires a lot of work to liberate the energy. Cells need

More information

Cellular Respiration Review

Cellular Respiration Review MULTIPLE CHOICE: Circle ALL that are TRUE. There may be MORE THAN one correct answer. is the first step in cellular respiration that begins releasing energy stored in glucose. A. Alcoholic fermentation

More information

8/13/2009. Cellular Metabolism. Metabolism. Cellular Metabolism. Summary of Cellular Respiration. Aerobic Cellular respiration

8/13/2009. Cellular Metabolism. Metabolism. Cellular Metabolism. Summary of Cellular Respiration. Aerobic Cellular respiration Metabolism Cellular Metabolism Consists of all of the chemical reactions that take place in a cell Biol 105 Lecture 6 Read Chapter 3 (pages 63 69) Cellular Metabolism Aerobic cellular respiration requires

More information

Harvesting Energy: Glycolysis and Cellular Respiration. Chapter 8

Harvesting Energy: Glycolysis and Cellular Respiration. Chapter 8 Harvesting Energy: Glycolysis and Cellular Respiration Chapter 8 Overview of Glucose Breakdown The overall equation for the complete breakdown of glucose is: C 6 H 12 O 6 + 6O 2 6CO 2 + 6H 2 O + ATP The

More information

How Cells Harvest Chemical Energy

How Cells Harvest Chemical Energy How Cells Harvest Chemical Energy I. Introduction A. In eukaryotes, cellular respiration 1. harvests energy from food 2. yields large amounts of ATP 3. B. A similar process takes place in many prokaryotic

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Name Advanced Biology Enzyme and Cellular Respiration Test Part I Multiple Choice (75 points) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The

More information

Cellular Respiration Part V: Anaerobic Respiration and Fermentation

Cellular Respiration Part V: Anaerobic Respiration and Fermentation Cellular Respiration Part V: Anaerobic Respiration and Fermentation Figure 9.16 Electron shuttles span membrane 2 NADH or 2 FADH 2 MITOCHONDRION 2 NADH 2 NADH 6 NADH 2 FADH 2 Glucose Glycolysis 2 Pyruvate

More information

Photosynthesis takes place in three stages:

Photosynthesis takes place in three stages: Photosynthesis takes place in three stages: Light-dependent reactions Light-independent reactions The Calvin cycle 1. Capturing energy from sunlight 2. Using energy to make ATP and NADPH 3. Using ATP and

More information

The Citric Acid Cycle and Oxidative Phosphorylation

The Citric Acid Cycle and Oxidative Phosphorylation Honors Biology Chapter 6.8 6.12 Study Sheet The Citric Acid Cycle and Oxidative Phosphorylation PYRUVATE OXIDATION DRAW THE DETAILED REACTION BELOW: REACTION SUMMARY: SUBSTRATES: PRODUCTS: THE CITRIC ACID

More information

SBI4U: Respiration and Photosynthesis Test. [25 marks]

SBI4U: Respiration and Photosynthesis Test. [25 marks] Part 1: Multiple Choice SBI4U: Respiration and Photosynthesis Test Mr. Dykstra Name: [25 marks] 1. Which of the following molecules links glucose oxidation, fatty acid catabolism, and the catabolism of

More information

The correct answer is d C. Answer c is incorrect. Reliance on the energy produced by others is a characteristic of heterotrophs.

The correct answer is d C. Answer c is incorrect. Reliance on the energy produced by others is a characteristic of heterotrophs. 1. An autotroph is an organism that a. extracts energy from organic sources b. converts energy from sunlight into chemical energy c. relies on the energy produced by other organisms as an energy source

More information

Chapter 9 CELLULAR RESPIRATION

Chapter 9 CELLULAR RESPIRATION Chapter 9 CELLULAR RESPIRATION HARVESTING FREE ENERGY Photosynthesis takes free energy and puts it into carbohydrates/sugars Carbohydrates can be stored for later use; light can not and neither can ATP

More information

Cellular Respiration An Overview

Cellular Respiration An Overview Why? Cellular Respiration An Overview What are the phases of cellular respiration? All cells need energy all the time, and their primary source of energy is ATP. The methods cells use to make ATP vary

More information

Chapter 6 How Cells Harvest Chemical Energy. Cellular Respiration Is the main way that chemical energy is harvested from food and converted to ATP

Chapter 6 How Cells Harvest Chemical Energy. Cellular Respiration Is the main way that chemical energy is harvested from food and converted to ATP Chapter 6 How Cells Harvest Chemical Energy Standard 1.g. Cellular Respiration Is the main way that chemical energy is harvested from food and converted to ATP Is an aerobic process Yields The Relationship

More information

Cellular respiration

Cellular respiration Section 3 Cellular Respiration Objectives Summarize how glucose is broken down in the first stage of cellular respiration. Describe how is made in the second stage of cellular respiration. 4B Identify

More information

Lecture Notes Respiration

Lecture Notes Respiration Lecture Notes Respiration We will consider two processes by which organisms harvest energy from food molecules: Aerobic Respiration more efficient, occurs in presence of O 2 Anaerobic Respiration less

More information

monosaccharides fatty acids amino acids

monosaccharides fatty acids amino acids Cellular Energy In order to sustain life (steady state), cells constantly expend energy in the form of ATP hydrolysis the hydrolysis of ATP yields a molecule of ADP (adenosine diphosphate) and a Phosphate

More information

An outline of glycolysis.

An outline of glycolysis. An outline of glycolysis. Each of the 10 steps shown is catalyzed by a different enzyme. Note that step 4 cleaves a six-carbon sugar into two three-carbon sugars, so that the number of molecules at every

More information

Cellular Respiration. Chemical Energy and Food (page 221) Overview of Cellular Respiration (page 222) Chapter 9. Mitochondrion.

Cellular Respiration. Chemical Energy and Food (page 221) Overview of Cellular Respiration (page 222) Chapter 9. Mitochondrion. Chapter 9 Cellular Respiration Section 9 1 Chemical Pathways (pages 221 225) This section explains what cellular respiration is. It also describes what happens during a process called glycolysis and describes

More information

Cellular Respiration. Cellular Respiration. The Mighty Mitochondria. Cellular Respiration. Cellular Respiration

Cellular Respiration. Cellular Respiration. The Mighty Mitochondria. Cellular Respiration. Cellular Respiration Have you ever wondered why you need oxygen? The Process that releases energy by breaking down food molecules in the presence of oxygen That energy goes to make ATP. What does it all mean? C 6 H 12 O 6

More information

Chapter 9 Cellular Respiration

Chapter 9 Cellular Respiration Chapter 9 Cellular Respiration Electrons carried in NADH Mitochondrion Glucose Glycolysis Pyruvic acid Krebs Cycle Electrons carried in NADH and FADH 2 Electron Transport Chain Cytoplasm Mitochondrion

More information

Major concepts: Notes: Capturing Cell Energy

Major concepts: Notes: Capturing Cell Energy 1. The fundamental life processes of plants and animals depend on a variety of chemical reactions that occur in specialized areas of the organism s cells. As a basis for understanding this concept: 1.

More information

Chapter 7 Active Reading Guide Cellular Respiration and Fermentation

Chapter 7 Active Reading Guide Cellular Respiration and Fermentation Name: AP Biology Mr. Croft Chapter 7 Active Reading Guide Cellular Respiration and Fermentation Overview: Before getting involved with the details of cellular respiration and photosynthesis, take a second

More information

Introduction Chapter 6. 6.1 Photosynthesis and cellular respiration provide energy for life. 6.3 Cellular respiration banks energy in ATP molecules

Introduction Chapter 6. 6.1 Photosynthesis and cellular respiration provide energy for life. 6.3 Cellular respiration banks energy in ATP molecules Introduction Chapter 6 In eukaryotes, cellular respiration harvests energy from food, yields large amounts of, and Uses to drive cellular work. A similar process takes place in many prokaryotic organisms.

More information

Buddhist Chi Hong Chi Lam Memorial College A.L. Bio. Notes (by Denise Wong) Energetics... Page 18. Respiration

Buddhist Chi Hong Chi Lam Memorial College A.L. Bio. Notes (by Denise Wong) Energetics... Page 18. Respiration Energetics... Page 18 Respiration Syllabus : The importance of respiration in converting chemical energy in food to chemical energy in ATP. The sites of respiration the sites of the various biochemical

More information

Chapter 9: Cellular Respiration: Harvesting Chemical Energy

Chapter 9: Cellular Respiration: Harvesting Chemical Energy Name Period Chapter 9: Cellular Respiration: Harvesting Chemical Energy Overview: Before getting involved with the details of cellular respiration and photosynthesis, take a second to look at the big picture.

More information

Metabolism - Part 1 Glycolysis & Respiration

Metabolism - Part 1 Glycolysis & Respiration Metabolism - Part 1 Glycolysis & Respiration Cells harvest chemical energy from foodstuffs in a series of exergonic reactions. The harvested energy can then be used to power energy demanding processes

More information

1. Explain the difference between fermentation and cellular respiration.

1. Explain the difference between fermentation and cellular respiration. : Harvesting Chemical Energy Name Period Overview: Before getting involved with the details of cellular respiration and photosynthesis, take a second to look at the big picture. Photosynthesis and cellular

More information

Introduction to Biology Respiration Chapter 5

Introduction to Biology Respiration Chapter 5 Introduction to Biology Respiration Chapter 5 Introduction Being alive is work. Cells organize small organic molecules into polymers such as the proteins, carbohydrates, and so forth you studied last week.

More information

Biology: Life on Earth

Biology: Life on Earth Teresa Audesirk Gerald Audesirk Bruce E. Byers Biology: Life on Earth Eighth Edition Lecture for Chapter 8 Harvesting Energy: Glycolysis and Cellular Respiration Copyright 2008 Pearson Prentice Hall, Inc.

More information

How is a Marathoner Different from a Sprinter? Long-distance runners have many slow fibers in their muscles

How is a Marathoner Different from a Sprinter? Long-distance runners have many slow fibers in their muscles How is a Marathoner Different from a Sprinter? Long-distance runners have many slow fibers in their muscles Slow fibers break down glucose aerobically (using oxygen) for ATP production These muscle cells

More information

Cellular respiration. Cellular respiration. Respiration and fermentation. Respiration as a redox rxn. Redox reactions.

Cellular respiration. Cellular respiration. Respiration and fermentation. Respiration as a redox rxn. Redox reactions. Cellular respiration So why do we breathe? The big picture Heterotrophs cannot make their own food to supply their energy needs Instead they break down food to use the chemical energy stored in organic

More information

Summary of Metabolism. Mechanism of Enzyme Action

Summary of Metabolism. Mechanism of Enzyme Action Summary of Metabolism Mechanism of Enzyme Action 1. The substrate contacts the active site 2. The enzyme-substrate complex is formed. 3. The substrate molecule is altered (atoms are rearranged, or the

More information

Chapter 7. How Cells Release Chemical energy

Chapter 7. How Cells Release Chemical energy Chapter 7 How Cells Release Chemical energy Overview of Carbohydrate Breakdown Pathway Plants and all other photoautotrophs get energy from the sun, heterotrophs get by eating plants and one another ATP

More information

Lecture Chapter 6. Cellular Respiration

Lecture Chapter 6. Cellular Respiration Lecture 12-13 Chapter 6 Cellular Respiration How do marathon runners and sprinters differ? Long-distance runners have many SLOW FIBERS in their muscles Slow fibers break down glucose for ATP production

More information

Cellular Respiration: Harvesting Chemical Energy

Cellular Respiration: Harvesting Chemical Energy Slide 1 Chapter 9 Cellular Respiration: Harvesting Chemical Energy PowerPoint Lecture Presentations for Biology Eighth Edition Neil Campbell and Jane Reece Lectures by Chris Romero, updated by Erin Barley

More information

AP Bio Photosynthesis & Respiration

AP Bio Photosynthesis & Respiration AP Bio Photosynthesis & Respiration Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. What is the term used for the metabolic pathway in which

More information

CELLULAR RESPIRATION. Dr. Howaida Nounou. Dr. Howaida Nounou

CELLULAR RESPIRATION. Dr. Howaida Nounou. Dr. Howaida Nounou CELLULAR RESPIRATION 1 The Pathway of energy in living organisms photosynthesis Light energy from the sun Chemical energy stored in glucose, fats, or carbohydrates cellular respiration Chemical energy

More information

Aerobic Respiration: steps

Aerobic Respiration: steps Chapter 5 Metabolism: Aerobic Respiration Dr. Amy Rogers Bio 139 Fall 2006 Office Hours: Mondays & Wednesdays, 8:30-10:00 AM Some figures taken from Krogh Biology: A Guide to the Natural World Bacterial

More information

Cellular Respiration Page 9

Cellular Respiration Page 9 Cellular Respiration Page 9 I. The Importance of Food A. Food provides living things with the chemical building blocks they need to grow and reproduce. B. Food serves as a source of for the cells of the

More information

THE CELLULAR RESPIRATION SAGA II: THE CITRIC ACID CYCLE & OXIDATIVE PHOSPHORYLATION

THE CELLULAR RESPIRATION SAGA II: THE CITRIC ACID CYCLE & OXIDATIVE PHOSPHORYLATION THE CELLULAR RESPIRATION SAGA II: THE CITRIC ACID CYCLE & OXIDATIVE PHOSPHORYLATION PLAYERS OF CELLULAR RESPIRATION NAD+ is a coenzyme that is reduced to using electrons Becomes reduced + H NAD + H + H

More information

Cellular Respiration: Supplying Energy to Metabolic Reactions

Cellular Respiration: Supplying Energy to Metabolic Reactions Cellular Respiration: Supplying Energy to Metabolic Reactions ATP powers most of the processes in a cell including: * Muscle movement * Active Transport ATP also provides the necessary activation energy

More information

Pathways that Harvest and Store Chemical Energy

Pathways that Harvest and Store Chemical Energy Pathways that Harvest and Store Chemical Energy Chapter 6 Pathways that Harvest and Store Chemical Energy Key Concepts 6.1 ATP, Reduced Coenzymes, and Chemiosmosis Play Important Roles in Biological Energy

More information

Glycolysis & Respiration

Glycolysis & Respiration Metabolism - Part 1 Glycolysis & Respiration Cells harvest chemical energy from foodstuffs in a series of exergonic reactions. The harvested energy can then be used to power energy demanding processes

More information

Cellular Respiration and Fermentation

Cellular Respiration and Fermentation LECTURE PRESENTATIONS For CAMPBELL BIOLOGY, NINTH EDITION Jane B. Reece, Lisa A. Urry, Michael L. Cain, Steven A. Wasserman, Peter V. Minorsky, Robert B. Jackson Chapter 9 Cellular Respiration and Fermentation

More information

Chapter 7. Harvesting Energy: Glycolysis and Cellular Respiration

Chapter 7. Harvesting Energy: Glycolysis and Cellular Respiration Chapter 7 Harvesting Energy: Glycolysis and Cellular Respiration Including some materials from lectures by Gregory Ahearn University of North Florida Ammended by John Crocker Copyright 2009 Pearson Education,

More information

Chapter 14- RESPIRATION IN PLANTS

Chapter 14- RESPIRATION IN PLANTS Chapter 14- RESPIRATION IN PLANTS Living cells require a continuous supply of energy for maintaining various life activities. This energy is obtained by oxidizing the organic compounds (carbohydrates,

More information

The process by which cells break down organic molecules (food) to make ATP is called cellular respiration

The process by which cells break down organic molecules (food) to make ATP is called cellular respiration Energy flows into an ecosystem as sunlight and leaves as heat Photosynthesis makes O 2 and organic molecules (like sugars and proteins), which are used in cellular respiration Cells use chemical energy

More information

Cellular Respiration and Fermentation. Lab 6 Biol 1107L Spring 2015

Cellular Respiration and Fermentation. Lab 6 Biol 1107L Spring 2015 Cellular Respiration and Fermentation Lab 6 Biol 1107L Spring 2015 Overview: Life Is Work Living cells require energy from outside sources Some animals obtain energy by eating plants, and some animals

More information

: The Body s Energy Shuttles. *The body s energy shuttles NADH, FADH 2

: The Body s Energy Shuttles. *The body s energy shuttles NADH, FADH 2 Chapter 8 Metabolism Chapter Outline I. Energy: Fuel for Work. *Energy is necessary to do any kind of work. The body converts chemical energy from food sources carbohydrates, proteins, and fats into a

More information

CHAPTER 9 CELLULAR RESPIRATION: HARVESTING CHEMICAL ENERGY. Section C: Related Metabolic Processes

CHAPTER 9 CELLULAR RESPIRATION: HARVESTING CHEMICAL ENERGY. Section C: Related Metabolic Processes CHAPTER 9 CELLULAR RESPIRATION: HARVESTING CHEMICAL ENERGY Section C: Related Metabolic Processes 1. Fermentation allows some cells to produce ATP without the help of oxygen 2. Glycolysis and the Krebs

More information

Cellular Respiration: Obtaining Energy from Food

Cellular Respiration: Obtaining Energy from Food Chapter 6 Cellular Respiration: Obtaining Energy from Food PowerPoint Lectures for Campbell Essential Biology, Fifth Edition, and Campbell Essential Biology with Physiology, Fourth Edition Eric J. Simon,

More information

pyruvate, lactic acid, CO2, NADH, FADH2 pyruvate, NADH, ATP

pyruvate, lactic acid, CO2, NADH, FADH2 pyruvate, NADH, ATP 1. Glycolysis leads to the production of and two molecules of ATP. In the absence of oxygen, fermentation leads to the production of. Glycolysis plus the citric acid cycle can convert the carbons of glucose

More information

The Structure and Hydrolysis of ATP

The Structure and Hydrolysis of ATP The Structure and Hydrolysis of ATP ATP drives endergonic reactions by phosphorylation, transferring a phosphate group to some other molecule, such as a reactant The recipient molecule is now called a

More information

Biology: Concepts and Connections, 6e (Campbell) Chapter 6 How Cells Harvest Chemical Energy. Multiple-Choice Questions

Biology: Concepts and Connections, 6e (Campbell) Chapter 6 How Cells Harvest Chemical Energy. Multiple-Choice Questions Biology: Concepts and Connections, 6e (Campbell) Chapter 6 How Cells Harvest Chemical Energy Multiple-Choice Questions 1) Which of the following statements regarding muscle fibers is false? A) All human

More information

What affects an enzyme s activity? General environmental factors, such as temperature and ph. Chemicals that specifically influence the enzyme.

What affects an enzyme s activity? General environmental factors, such as temperature and ph. Chemicals that specifically influence the enzyme. CH s 8-9 Respiration & Metabolism Metabolism A catalyst is a chemical agent that speeds up a reaction without being consumed by the reaction. An enzyme is a catalytic protein. Hydrolysis of sucrose by

More information

ATP and Cellular Respiration NOTES

ATP and Cellular Respiration NOTES ATP AND ENERGY: ATP and Cellular Respiration NOTES Living things need continuous input of ENERGY to sustain life ENERGY is defined as the capacity of a system to perform work or an action. Living organisms

More information

Metabolism. Metabolism. Total of all chemical reactions that occur in the body. Bioenergetics. 1. Anabolic reactions Synthesis of molecules

Metabolism. Metabolism. Total of all chemical reactions that occur in the body. Bioenergetics. 1. Anabolic reactions Synthesis of molecules Metabolism Metabolism Total of all chemical reactions that occur in the body 1. Anabolic reactions Synthesis of molecules 2. Catabolic reactions Breakdown of molecules Bioenergetics Converting foodstuffs

More information

What s the point? ATP! Electron Transport Chain ATP

What s the point? ATP! Electron Transport Chain ATP http://www.youtube.com/watch?v=vcpnk92uswy What s the point? Cellular Respiration The point Stage 4: is to make ATP! Electron Transport Chain ATP 2013-2014 Cellular respiration ATP accounting so far Even

More information

Cellular Respiration

Cellular Respiration Cellular Respiration INTRODUCTION TO CELLULAR RESPIRATION Nearly all the cells in our body break down sugars for ATP production Most cells of most organisms harvest energy aerobically The aerobic harvesting

More information

Name Class Date SECTION 9-1 REVIEW CHEMICAL PATHWAYS. 1. cellular respiration. 2. glycolysis. 3. calorie. 4. fermentation

Name Class Date SECTION 9-1 REVIEW CHEMICAL PATHWAYS. 1. cellular respiration. 2. glycolysis. 3. calorie. 4. fermentation SECTION 9-1 REVIEW CHEMICAL PATHWAYS VOCABULARY REVIEW Define the following terms. 1. cellular respiration 2. glycolysis 3. calorie 4. fermentation M ULTIPLE CHOICE Write the correct letter in the blank.

More information

How Cells Release Chemical Energy Cellular Respiration

How Cells Release Chemical Energy Cellular Respiration How Cells Release Chemical Energy Cellular Respiration Overview of Carbohydrate Breakdown Pathways Photoautotrophs make ATP during photosynthesis and use it to synthesize glucose and other carbohydrates

More information

1. Enzymes. Biochemical Reactions. Chapter 5: Microbial Metabolism. 1. Enzymes. 2. ATP Production. 3. Autotrophic Processes

1. Enzymes. Biochemical Reactions. Chapter 5: Microbial Metabolism. 1. Enzymes. 2. ATP Production. 3. Autotrophic Processes Chapter 5: Microbial Metabolism 1. Enzymes 2. ATP Production 3. Autotrophic Processes 1. Enzymes Biochemical Reactions All living cells depend on biochemical reactions to maintain homeostasis. All of the

More information

Todays Outline. Metabolism. Why do cells need energy? How do cells acquire energy? Metabolism. Concepts & Processes. The cells capacity to:

Todays Outline. Metabolism. Why do cells need energy? How do cells acquire energy? Metabolism. Concepts & Processes. The cells capacity to: and Work Metabolic Pathways Enzymes Features Factors Affecting Enzyme Activity Membrane Transport Diffusion Osmosis Passive Transport Active Transport Bulk Transport Todays Outline -Releasing Pathways

More information

Study Guide A. Answer Key. Cells and Energy

Study Guide A. Answer Key. Cells and Energy Cells and Energy Answer Key SECTION 1. CHEMICAL ENERGY AND ATP 1. molecule; food molecules 2. high-energy; lower-energy 3. phosphate group 4. a; d; b; c 5. b; e 6. c; d 7. a; f 8. chemical energy; light

More information

Biology 20 Cellular Respiration Review NG Know the process of Cellular Respiration (use this picture if it helps):

Biology 20 Cellular Respiration Review NG Know the process of Cellular Respiration (use this picture if it helps): Biology 20 Cellular Respiration Review NG Know the process of Cellular Respiration (use this picture if it helps): 1) How many ATP molecules are produced for each glucose molecule used in fermentation?

More information

THE CITRIC ACID CYCLE

THE CITRIC ACID CYCLE THE CITRIC ACID CYCLE Introduction In this Cbse Biology Notes on the Citric Acid Cycle, also called the Krebs Cycle, we will pick up where we left off in the last section with the aerobic product of glycolysis,

More information

Name: Date: Hour: OK OK OK.. I m sure you all thought that I wouldn t possibly ask you to know more for this chapter SORRY!

Name: Date: Hour: OK OK OK.. I m sure you all thought that I wouldn t possibly ask you to know more for this chapter SORRY! Biology I Cellular Respiration Name: Date: Hour: OK OK OK.. I m sure you all thought that I wouldn t possibly ask you to know more for this chapter SORRY! Now, we need a place to disassemble the molecule

More information

Chapter 3: Bioenergetics

Chapter 3: Bioenergetics Chapter 3: Bioenergetics Introduction Metabolism: total of all chemical reactions that occur in the body Anabolic reactions Synthesis of molecules Catabolic reactions Breakdown of molecules Bioenergetics

More information

-Loss of energy -Loss of hydrogen from carbons. -Gain of energy -Gain of hydrogen to carbons

-Loss of energy -Loss of hydrogen from carbons. -Gain of energy -Gain of hydrogen to carbons Cellular Respiration- Equation C6H12O6 + 6O2 6CO2 +6H20 and energy -The energy is released from the chemical bonds in the complex organic molecules -The catabolic process of releasing energy from food

More information

Cellular Respiration 1. Occurs in the Mitochondria 2. How are cells produce ATP (energy)

Cellular Respiration 1. Occurs in the Mitochondria 2. How are cells produce ATP (energy) Cellular Respiration 1. Occurs in the Mitochondria 2. How are cells produce ATP (energy) Consider the energy released by a burning peanut How is this like cellular respiration? Hyperlink What happened

More information

Glycolysis 9/21/2009 1

Glycolysis 9/21/2009 1 Glycolysis 9/21/2009 1 Glycolysis glycolysis is another word for the breakdown of glucose if glucose is broken done in the presence of oxygen, carbon dioxide, and water you have the formula: C6H12O6 +

More information

GCE A Level. Biology. Energy and respiration. сᴏᴏʟιᴏ

GCE A Level. Biology. Energy and respiration. сᴏᴏʟιᴏ GCE A Level Biology Energy and respiration сᴏᴏʟιᴏ 2013-2014 Q 1(a) Describe how ATP is synthesized by oxidative phosphorylation. [June 2012 # 1] Reduced NAD and reduced FAD are passed to the electron transport

More information

Energy flow and chemical recycling in ecosystems. Energy flow and chemical recycling in ecosystems

Energy flow and chemical recycling in ecosystems. Energy flow and chemical recycling in ecosystems 1 Cellular Respiration Bio 103 Lecture Dr. Largen 2 Topics Introduction to cellular respiration Basic mechanisms of energy release and storage Stages of cellular respiration and fermentation Interconnections

More information

- Oxygen is needed for cellular respiration [OVERHEAD, fig. 6.2, p. 90 / 4th: 6.1] - lungs provide oxygen to blood, blood brings oxygen to the cells.

- Oxygen is needed for cellular respiration [OVERHEAD, fig. 6.2, p. 90 / 4th: 6.1] - lungs provide oxygen to blood, blood brings oxygen to the cells. Cellular respiration - how cells make energy - Oxygen is needed for cellular respiration [OVERHEAD, fig. 6.2, p. 90 / 4th: 6.1] - ATP - this is provided by the lungs - lungs provide oxygen to blood, blood

More information

Chapter 9 Review Worksheet Cellular Respiration

Chapter 9 Review Worksheet Cellular Respiration 1 of 5 11/9/2011 8:11 PM Name: Hour: Chapter 9 Review Worksheet Cellular Respiration Energy in General 1. Differentiate an autotroph from a hetertroph as it relates to obtaining energy and the processes

More information

Enzymes and Metabolic Pathways Un-lecture.part II. NOTE: number corresponds to slides posted on the website.

Enzymes and Metabolic Pathways Un-lecture.part II. NOTE: number corresponds to slides posted on the website. Enzymes and Metabolic Pathways Un-lecture.part II NOTE: number corresponds to slides posted on the website. 44. ETS and Oxidative phosphorylation: When we completed the Krebs cycle, all of the bonds between

More information

Introduction to Biology Respiration Chapter 8

Introduction to Biology Respiration Chapter 8 Introduction to Biology Respiration Chapter 8 Introduction Being alive is work. Cells organize small organic molecules into polymers such as the proteins, carbohydrates, and so forth you studied last week.

More information

Energy, Photosynthesis & Cellular Respiration

Energy, Photosynthesis & Cellular Respiration Energy, Photosynthesis & Cellular Respiration Name: Period: Date: I. ATP: Energy In A Molecule All is broken down by the body into small molecules through digestion o By the time food reaches your, it

More information

Oxidation of Pyruvate and the Citric Acid Cycle

Oxidation of Pyruvate and the Citric Acid Cycle Oxidation of Pyruvate and the Citric Acid Cycle Bởi: OpenStaxCollege If oxygen is available, aerobic respiration will go forward. In eukaryotic cells, the pyruvate molecules produced at the end of glycolysis

More information

1/21/2009. ATP PC system Immediate source of ATP

1/21/2009. ATP PC system Immediate source of ATP Scott K. Powers Edward T. Howley Theory and Application to Fitness and Performance SEVENTH EDITION Chapter Presentation prepared by: Brian B. Parr, Ph.D. University of South Carolina Aiken Copyright 2009

More information

THE CELLULAR RESPIRATION SAGA: Glycolysis, Fermentation & Pyruvate Oxidation

THE CELLULAR RESPIRATION SAGA: Glycolysis, Fermentation & Pyruvate Oxidation THE CELLULAR RESIRATION SAGA: Glycolysis, Fermentation & yruvate Oxidation 1 HOW DO WE GET AT? AT is a product of cellular respiration O Breathing CO Breath in O O diffuses into bloodstream Lungs O diffuses

More information

130 Cellular Respiration: Harvesting Chemical Energy

130 Cellular Respiration: Harvesting Chemical Energy 130 Cellular Respiration: Harvesting Chemical Energy Formation of Acetyl CoA. The junction between glycolysis and the Krebs Cycle is the oxidation of pyruvate to acetyl CoA: Pyruvate molecules are translocated

More information

Using the Energy from Photosynthesis. Harvesting Energy: Glycolysis and Cellular Respiration. Energy Produced through the Breakdown of Glucose

Using the Energy from Photosynthesis. Harvesting Energy: Glycolysis and Cellular Respiration. Energy Produced through the Breakdown of Glucose Harvesting Energy: and Cellular Chapter 8 Using the Energy from Photosynthesis 6CO 2 + 6H 2 O + light C 6 H 12 O 6 + 6O 2 + heat Some ATP is produced in photosynthesis, but most energy is stored in sugars.

More information

Cellular Respiration Stage 4: Electron Transport Chain

Cellular Respiration Stage 4: Electron Transport Chain Cellular Respiration Stage 4: Electron Transport Chain 2006-2007 Cellular respiration What s the point? The point is to make ATP! ATP ATP accounting so far Glycolysis 2 ATP Kreb s cycle 2 ATP Life takes

More information

Chapter 14 RESPIRATION IN PLANTS Living cells require a continuous supply of energy for maintaining various life activities. This energy is obtained

Chapter 14 RESPIRATION IN PLANTS Living cells require a continuous supply of energy for maintaining various life activities. This energy is obtained Chapter 14 RESPIRATION IN PLANTS Living cells require a continuous supply of energy for maintaining various life activities. This energy is obtained by oxidizing the organic food substances present in

More information

Cellular Respiration

Cellular Respiration ellular Respiration ellular Respiration A catabolic, exergonic, oxygen (O 2 ) requiring process that uses energy extracted from macromolecules (glucose) to produce energy (ATP) and water (H 2 O). 6 H 12

More information

Cellular Respiration

Cellular Respiration Cellular Respiration Cellular Respiration Have you ever wondered why exactly you need to breathe? What happens when you stop breathing? Cellular respiration is the set of the metabolic reactions and processes

More information