Cellular Energy. 1. Photosynthesis is carried out by which of the following?

Size: px
Start display at page:

Download "Cellular Energy. 1. Photosynthesis is carried out by which of the following?"

Transcription

1 Cellular Energy 1. Photosynthesis is carried out by which of the following? A. plants, but not animals B. animals, but not plants C. bacteria, but neither animals nor plants D. all living organisms 2. Examine the picture of the chloroplast below. Chloroplasts contain flattened disks known as thylakoids that are stacked into grana. In the thylakoids are proteins that A. help capture oxygen from the atmosphere during the process of cellular respiration. B. help capture light from the Sun during the process of cellular respiration. C. help capture oxygen from the atomosphere during the process of photosythesis. D. help capture light from the Sun during the process of photosynthesis.

2 3. During the process of photosynthesis, plants use energy from the Sun to convert carbon dioxide and water into glucose and oxygen. These products are, in turn, used by the plant or animals that eat the plant during cellular respiration to produce ATP. ATP molecules store cellular energy. When phosphate groups are removed and molecules of ADP are formed, energy is released. This energy can be used to perform A. osmosis. B. electron transport. C. diffusion. D. cellular work. 4. Technology Enhanced Questions are not available in Word format. 5. Cells obtain energy by either capturing light energy through photosynthesis or by breaking down carbohydrates through cellular respiration. In both photosynthesis and cellular respiration, the energy is ultimately derived from the Sun in a one-way process. A. highly efficient process which involves no loss of heat to the environment. B. reversible process. C. pathway that involves taking in heat from the environment at each step. D. 6. During photosynthesis, plant cells take in water (H 2 O) and carbon dioxide (CO 2 ) and release oxygen (O 2 ). How is this different from what takes place during aerobic respiration? A. During aerobic respiration, the mitochondria form CO 2 during the process of fermentation. B. During aerobic respiration, cells take in O 2 and release CO 2, H 2 O, and ATP. C. During aerobic respiration, cells use ATP to convert insulin into glucose and CO 2. D. During aerobic respiration, O 2 is inhaled and CO 2 and H 2 O are exhaled. 7. Organisms undergo many different processes in order to be able to store energy and utilize that energy. Through which of the following processes is energy released in the form of ATP? A. photosynthesis B. phototropism C. cellular respiration

3 D. respiration 8. During photosynthesis, plants capture light energy from the Sun to break weak bonds in reactants, such as carbon dioxide and water, and form carbon-containing molecules, such as glucose. The carbon-containing molecules can then be used A. to synthesize essential amino acids. B. to produce inorganic compounds, such as sulfuric acid. C. to assemble larger molecules, such as DNA, proteins, and fats. D. all of these 9. In order to function properly, cells must perform many reactions. Metabolism is the sum of all the chemical reactions in an organism. During metabolism, ATP A. I, II, and III B. I and II only C. III only D. I and III only I. is broken down to fuel chemical reactions. II. is created by chemical reactions. III. is shuttled from one cell to another. 10. Technology Enhanced Questions are not available in Word format.

4 11. Through the process of hydrolysis, cells remove phosphate groups from molecules of ATP to form molecules of ADP. This hydrolytic reaction results in A. the breaking of low-energy bonds to produce free energy. B. the breaking of high-energy bonds to produce free energy. C. the formation of low-energy bonds to store free energy. D. the formation of high-energy bonds to store free energy. 12. A plant cell is shown below. Cellular respiration occurs in the. A. vacuole B. chloroplast C. mitochondrion D. cell wall 13. Which of a cell's organelles releases energy stored in food? A. lysosomes B. mitochondria C. endoplasmic reticulum D. chloroplasts 14. Technology Enhanced Questions are not available in Word format. 15. During photosynthesis, radiant energy from the Sun is transferred to plants and other photosynthetic organisms. The chloroplasts in the cells of these organisms then transform the radiant energy into chemical potential energy stored in the bonds of

5 protein molecules. A. water molecules which then evaporate through openings called stomata. B. carbon dioxide. C. highly condensed carbon compounds, such as carbohydrates. D. 16. How do cells get energy to perform their necessary functions? A. Cells get energy by taking in nutrients from food. B. Cells get energy by moving water from one organelle to another. C. Cells get energy by dissolving waste products of the body. D. Cells get energy only by taking in oxygen from the atmosphere.

6 17. In the respiration-photosynthesis cycle shown above, what are the products of photosynthesis that belong in box 1? A. glucose and oxygen B. protein and nucleic acids C. carbon dioxide and water D. ATP and methane 18. During cellular respiration, energy is stored in the form of. A. water B. oxygen C. ATP D. food 19. Which of the following are reactants in the process of cellular respiration? A. carbon dioxide and oxygen B. glucose and oxygen C. glucose and water D. carbon dioxide and water 20. Which type of macromolecule contains high-energy bonds and is used for long-term energy storage? A. sugars B. lipids C. enzymes D. proteins

7 21. What is the function of stomata in plants? A. to allow gas exchange between the environment and the inside of leaves B. to absorb light energy from the Sun C. to transport materials from the leaves to the soil D. to transport materials from the soil to the leaves 22. In which organelle does photosynthesis take place? A. chloroplast B. mitochondrion C. nucleus D. endoplasmic reticulum 23. During cellular respiration, the bonds of food molecules are broken, so energy can be released to fuel other cellular processes. In order for this to occur, which of the following statements must be true? A. B. New compounds with lower-energy bonds must be formed when the high-energy bonds in food molecules are broken. New compounds with higher-energy bonds must be formed when the low-energy bonds in food molecules are broken. The new compounds formed must be more complex than the food molecules that were broken down. C. D. The energy in the new compounds that are formed must be equal to the energy in the bonds of the food molecules. 24. The above illustration shows the molecule used by some cells to temporarily store energy. The molecule is used in almost all energy-requiring reactions in cells. This molecule could be considered the "gas" that powers a cell's "engine." What is the name of this molecule? A. adenosine triphosphate B. ethyl alcohol

8 C. adenosine diphosphate D. glucose 25. A chloroplast is a type of plastid that is involved in the transformation of energy within a cell because this is the organelle in which A. cellular respiration occurs. B. genetic material is stored. C. starches are stored. D. photosynthesis occurs. 26. Which of the following organelles convert solar energy into glucose and oxygen? A. mitochondria B. endoplasmic reticuli C. vacuoles D. chloroplasts

9 27. Technology Enhanced Questions are not available in Word format. 28. Which organelle in the plant cell shown above makes glucose from sunlight? A. chloroplast B. mitochondrion C. vacuole D. cell wall 29. Adenosine triphosphate, or ATP, is primarily used as in living organisms. A. a reproductive enzyme B. a source of energy C. a muscle relaxing hormone D. a blood coagulant

10 30. Which of the following is true about plants and cellular energy? A. B. C. D. Plants use light energy to produce food molecules during photosynthesis, and obtain cellular energy from the bonds of these food molecules during cellular respiration. Plants use light energy to produce food molecules during cellular respiration, and obtain cellular energy from the bonds of these food molecules during photosynthesis. Plants can both use light energy to produce food molecules and obtain cellular energy from the bonds of these food molecules during photosynthesis. Plants can both use light energy to produce food molecules and obtain cellular energy from the bonds of these food molecules during cellular respiration. Answers 1. A 2. D 3. D A 6. B 7. C 8. C 9. B B 12. C 13. B D 16. A 17. A 18. C 19. B 20. B 21. A 22. A 23. A 24. A 25. D 26. D A 29. B 30. A Explanations 1. Photoautotrophs are organisms that can perform photosynthesis, a pathway that converts the energy from sunlight into the chemical energy of organic molecules. These molecules can then store the collected energy for later use when needed. Land plants, algae, and some kinds of bacteria are photoautotrophs, but animals cannot use light energy. They require an input of energy that is already in an organic molecule form (i.e. food).

11 2. Chloroplasts are mainly found in plants. In the chloroplasts are stacks of flattened disks that contain proteins that help capture light from the Sun during the process of photosynthesis. 3. When a phosphate group is removed from a molecule of ATP, a molecule of ADP is formed. Energy is released, so it can be used to perform cellular work, such as obtaining, transforming, or transporting materials and eliminating wastes There is a one-way flow of energy from the Sun to all of the organisms in an ecosystem. Energy flows first into the lowest trophic level of an ecosystem via photosynthesis. Carbohydrate products from photosynthesis are then broken down to liberate energy through cellular respiration. Heat is lost to the environment at each step during energy transfer through the ecosystem. 6. During aerobic respiration, glucose is broken down in a cell's mitochondria. The products that result from the breakdown of glucose include carbon dioxide, water, and energy. C 6 H 12 O 6 (glucose) + 6 O 2 (oxygen) 6 CO 2 (carbon dioxide) + 6 H 2 O (water) + ATP (energy) Therefore, aerobic respiration is different from photosynthesis because during aerobic respiration, cells take in O 2 and release CO 2, H 2 O, and ATP. 7. Energy in the form of ATP is then released during cellular respiration. The process of cellular respiration can be generally expressed by: glucose + oxygen carbon dioxide + water + ATP The cycling of energy and mass through the processes of photosynthesis and respiration show how the mass and energy of the reactants in a biochemical process can be transferred into the products. However, according to the laws of conservation of mass and energy, the total amount both remains the same. 8. The cellular processes of photosynthesis and respiration involve the transformation of matter and energy. Carbon-containing molecules, such as glucose, that are formed as a product of photosynthesis can be used to assemble larger molecules, such as DNA, proteins, and fats. Furthermore, energy that is released when these molecules react with oxygen during cellular respiration can be used to fuel other life processes. 9. During metabolism, ATP is broken down to fuel chemical reactions, or it can be created by chemical reactions. Metabolism is often divided into two main categories - catabolism and anabolism. Catabolism is the set of chemical reactions that breaks large molecules into smaller units. During catabolic processes, ATP (energy) is created and released. Anabolism is the set of chemical reactions that builds large molecules from smaller units. During anabolic processes, ATP (energy) is broken down and used for fuel. ATP usually remains in the cell that creates it, so it is not shuttled from cell to cell Adenosine triphosphate, or ATP, is a macromolecule used by the body for energy storage. ATP contains adenine, ribose, and three phosphate groups. Each of the phosphate bonds stores a large quantity of energy

12 which is released for use when the bond is broken. When this reaction occurs in reverse, cells perform dehydration reactions to add phosphate groups to ADP and store energy for later use. 12. Only plants and other photosynthetic organisms, such as phytoplankton, can make sugar molecules using energy from the Sun. However, plant cells and animals cells use the energy stored in the bonds of the sugar molecules to fuel cellular processes. The process in which energy is released from glucose molecules and used to do cellular work is called cellular respiration. In either plant or animal cells, cellular respiration takes place primarily in the mitochondria. 13. Mitochondria are often referred to as the main power source of a cell. That is because of mitochondria's ability to break down glucose and other food molecules to produce energy. The energy released by mitochondria is stored in an ATP molecule. Without mitochondria, cells would not be able to generate energy to perform cellular work, and cellular death would be the result Chloroplasts in photosynthetic organisms convert radiant energy from the Sun into condensed carbon compounds such as carbohydrates. The plants then either convert these carbohydrates into structural or storage materials, or use them to generate ATP for cellular processes. 16. Cells get energy to perform their necessary functions by taking in nutrients from food. During the digestive process, nutrients from food are broken down and used to synthesize sugar, or glucose, molecules. When the glucose is broken down, a lot of energy is created. This energy is then used for various cell functions. 17. The processes of photosynthesis and cellular respiration are interdependent. The products of one process act as the starting materials, or reactants, of the other process. Photosynthesis produces glucose and oxygen. These products are used as reactants in the process of aerobic respiration. Aerobic respiration produces carbon dioxide and water. These products are used as reactants in the process of photosynthesis. 18. During aerobic respiration, cells use oxygen to release the energy stored in glucose. This energy is temporarily stored in the form of ATP (adenosine triphosphate), and water and carbon dioxide are released as wastes. 19. The process of cellular respiration can be generally expressed by: glucose + oxygen carbon dioxide + water + ATP So, the reactants in cellular respiration are glucose and oxygen. 20. Lipids are macromolecules used by the body for long-term energy storage. Lipids, like sugars, are composed primarily of carbon, hydrogen, and oxygen. They contain high-energy bonds that can be broken by cells to release energy to do cell work. Sugars contain high-energy bonds, but are used by the body for short-term energy storage.

13 21. On the underside of leaves, pairs of guard cells create microscopic pores called stomata. These allow for the exchange of gases between the environment and the interior cells. This gas exchange is vital to plant cell photosynthesis, which requires carbon dioxide gas as a reactant. In addition, excess oxygen created as a product is removed through stomata. 22. Photosynthetic pigments, which absorb and convert light energy into chemical energy, are embedded in the membranous structure of chloroplasts in plant cells. These pigments give chloroplasts, and plants, their characteristic green color because they absorb all colors of the visible spectrum except green. Once light energy is converted into a chemical form, enzymes present inside chloroplasts can use this energy to synthesize fuel storage molecules like glucose and starch. 23. The cellular processes of photosynthesis and respiration involve the transformation of matter and energy. According to the law of conservation of energy, energy can neither be created nor destroyed. So, in order to obtain excess energy to fuel cellular processes, the bonds formed in the new compounds must have less energy than the bonds in the original food molecules. 24. When adenosine binds with two phosphate molecules, it is known as adenosine diphosphate (di meaning 2). With three phosphate molecules, it is adenosine triphosphate (tri meaning 3). Cells use ATP (Adenosine TriPhosphate) to temporarily store energy. When the cell is in need of energy, a reaction occurs in which the ATP becomes ADP (Adenosine DiPhosphate) and energy is released. 25. Plastids are membrane-bound organelles that can be found in plant and algae cells. In plants, these organelles can differentiate into various forms to play different roles within the cell. A chloroplast is a type of plastid that is involved in the transformation of energy within a cell because this is the organelle in which photosynthesis occurs. Other plastids perform different functions. For example, amyloplasts are used to store starch; chromoplasts are used for pigment synthesis and storage; and elaioplasts store fats within the cell. 26. In chloroplasts, organelles only found in autotrophs, such as plants, algae, and cyanobacteria, carbon dioxide and water are transformed into glucose and oxygen when solar energy excites electrons in chlorophyll Chloroplasts are organelles used by plant cells to make a sugar called glucose from sunlight. Energy stored in the chemical bonds of the sugar molecules can be used, either by the plants or by the animals that eat them, to fuel body processes. Because plants make their own food, they make up the first (and most important) trophic level in the energy pyramids of terrestrial ecosystems. Some microorganisms, called phytoplankton, also have chloroplasts. These organisms form the first trophic level in marine ecosystems. 29. ATP is a high-energy molecule composed of a purine base (adenine), a five-carbon sugar (ribose), and three phosphate groups. It is primarily used as a source of energy in living organisms. ATP supplies energy to every endergonic reaction that occurs in the body. For example, the energy from ATP can be used by the organism to obtain, transform, and transport materials, and to eliminate wastes. 30. Photosynthesis is the process by which organisms, such as green plants, use light energy to produce food. Cellular respiration is the process by which living things, including both plants and animals, obtain energy from the bonds of food molecules. Therefore, plants use light energy to produce food molecules during photosynthesis, and obtain cellular energy from the bonds of these food molecules during cellular respiration.

2. Which type of macromolecule contains high-energy bonds and is used for long-term energy storage?

2. Which type of macromolecule contains high-energy bonds and is used for long-term energy storage? Energy Transport Study Island 1. During the process of photosynthesis, plants use energy from the Sun to convert carbon dioxide and water into glucose and oxygen. These products are, in turn, used by the

More information

pathway that involves taking in heat from the environment at each step. C.

pathway that involves taking in heat from the environment at each step. C. Study Island Cell Energy Keystone Review 1. Cells obtain energy by either capturing light energy through photosynthesis or by breaking down carbohydrates through cellular respiration. In both photosynthesis

More information

Autotrophs and Heterotrophs

Autotrophs and Heterotrophs Questions/ Main Ideas 8 1 Energy and Life Autotrophs and Heterotrophs Chemical Energy and ATP Energy is the ability to do work. Nearly every activity in modern society depends on one kind of energy or

More information

Photosynthesis Notes

Photosynthesis Notes Photosynthesis Notes Energy and Living Things: All living organisms must have energy to survive. Organisms get this energy from food. Organisms either make their own food or consume other organisms to

More information

Photosynthesis & Cellular Respiration. Hot Seat

Photosynthesis & Cellular Respiration. Hot Seat Photosynthesis & Cellular Respiration Hot Seat Hot Seat Instructions You are competing against classmates in your row (across the classroom). The hot seat is the seat in each row closest to the outside

More information

Name Class Date. Describe the role of ATP in cellular activities. Explain where plants get the energy they need to produce food.

Name Class Date. Describe the role of ATP in cellular activities. Explain where plants get the energy they need to produce food. 8.1 Energy and Life Lesson Objectives Describe the role of ATP in cellular activities. Explain where plants get the energy they need to produce food. Lesson Summary Chemical Energy and ATP Energy is the

More information

Topic 3: Nutrition, Photosynthesis, and Respiration

Topic 3: Nutrition, Photosynthesis, and Respiration 1. Base your answer to the following question on the chemical reaction represented below and on your knowledge of biology. If this reaction takes place in an organism that requires sunlight to produce

More information

Bioenergetics Module A Anchor 3

Bioenergetics Module A Anchor 3 Bioenergetics Module A Anchor 3 Key Concepts: - ATP can easily release and store energy by breaking and re-forming the bonds between its phosphate groups. This characteristic of ATP makes it exceptionally

More information

Regents Biology REVIEW 3: NUTRITION, RESPIRATION & PHOTOSY/NTHESIS

Regents Biology REVIEW 3: NUTRITION, RESPIRATION & PHOTOSY/NTHESIS Period Date REVIEW 3: NUTRITION, RESPIRATION & PHOTOSY/NTHESIS NUTRITION AND METABOLISM All living organisms need energy and nutrients. The energy is used for many purposes, such as synthesis building

More information

Photosynthesis and Cellular Respiration Practice Exam

Photosynthesis and Cellular Respiration Practice Exam Photosynthesis and Cellular Respiration Practice Exam True/False Indicate whether the statement is true or false. 1. All organisms require energy to carry out life processes. 2. Animals that live exclusively

More information

CHAPTER 4. Section 1 Do we get energy from food?

CHAPTER 4. Section 1 Do we get energy from food? Section 1 Do we get energy from food? CHAPTER 4 Food contains energy but it has to be broken down in order to be used. That means that energy comes from food but not directly. All cells, including plant

More information

Cell Energy (Photosynthesis and Respiration) Notes

Cell Energy (Photosynthesis and Respiration) Notes Cell Energy (Photosynthesis and Respiration) Notes I. Energy ability to do work; forms of energy: heat, light, chemical, electrical, mechanical, kinetic, potential A. Energy for living things comes from

More information

4.1 Chemical Energy and ATP. KEY CONCEPT All cells need chemical energy.

4.1 Chemical Energy and ATP. KEY CONCEPT All cells need chemical energy. 4.1 Chemical Energy and ATP KEY CONCEPT All cells need chemical energy. 4.1 Chemical Energy and ATP Molecules in food store chemical energy in their bonds. Starch molecule Glucose molecule The chemical

More information

Study Guide A. Answer Key. Cells and Energy

Study Guide A. Answer Key. Cells and Energy Cells and Energy Answer Key SECTION 1. CHEMICAL ENERGY AND ATP 1. molecule; food molecules 2. high-energy; lower-energy 3. phosphate group 4. a; d; b; c 5. b; e 6. c; d 7. a; f 8. chemical energy; light

More information

PHOTOSYNTHESIS AND CELLULAR RESPIRATION

PHOTOSYNTHESIS AND CELLULAR RESPIRATION reflect Wind turbines shown in the photo on the right are large structures with blades that move in response to air movement. When the wind blows, the blades rotate. This motion generates energy that is

More information

Unit 1 Lesson 3 Cell Structure and Function. Copyright Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company

Unit 1 Lesson 3 Cell Structure and Function. Copyright Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company Being Eu-nique What are the characteristics of eukaryotic cells? Eukaryotic cells differ from each other depending on their structure and function. Structure is the arrangement of parts. Function is the

More information

Photo Cell Resp Practice. A. ATP B. oxygen C. DNA D. water. The following equation represents the process of photosynthesis in green plants.

Photo Cell Resp Practice. A. ATP B. oxygen C. DNA D. water. The following equation represents the process of photosynthesis in green plants. Name: ate: 1. Which molecule supplies the energy for cellular functions?. TP. oxygen. N. water 2. Photosynthesis The following equation represents the process of photosynthesis in green plants. What happens

More information

Photosynthesis and Cellular Respiration. Stored Energy

Photosynthesis and Cellular Respiration. Stored Energy Photosynthesis and Cellular Respiration Stored Energy What is Photosynthesis? plants convert the energy of sunlight into the energy in the chemical bonds of carbohydrates sugars and starches. SUMMARY EQUATION:

More information

CELL/ PHOTOSYNTHESIS/ CELLULAR RESPIRATION Test 2011 ANSWER 250 POINTS ANY WAY IN WHICH YOU WANT

CELL/ PHOTOSYNTHESIS/ CELLULAR RESPIRATION Test 2011 ANSWER 250 POINTS ANY WAY IN WHICH YOU WANT CELL/ PHOTOSYNTHESIS/ CELLULAR RESPIRATION Test 2011 ANSWER 250 POINTS ANY WAY IN WHICH YOU WANT Completion: complete each statement. (1 point each) 1. All cells arise from. 2. The basic unit of structure

More information

Energy, Photosynthesis & Cellular Respiration

Energy, Photosynthesis & Cellular Respiration Energy, Photosynthesis & Cellular Respiration Name: Period: Date: I. ATP: Energy In A Molecule All is broken down by the body into small molecules through digestion o By the time food reaches your, it

More information

Unit 5 Photosynthesis and Cellular Respiration

Unit 5 Photosynthesis and Cellular Respiration Unit 5 Photosynthesis and Cellular Respiration Advanced Concepts What is the abbreviated name of this molecule? What is its purpose? What are the three parts of this molecule? Label each part with the

More information

Energy and Photosynthesis. Pre-AP Biology HHS

Energy and Photosynthesis. Pre-AP Biology HHS Energy and Photosynthesis Pre-AP Biology HHS Energy in Living Things Two Groups of Living Organisms in the Way they meet their Energy needs: Autotrophs: plants and other living things that build organic

More information

Cellular Respiration: Practice Questions #1

Cellular Respiration: Practice Questions #1 Cellular Respiration: Practice Questions #1 1. Which statement best describes one of the events taking place in the chemical reaction? A. Energy is being stored as a result of aerobic respiration. B. Fermentation

More information

Chapter 9 Review Worksheet Cellular Respiration

Chapter 9 Review Worksheet Cellular Respiration 1 of 5 11/9/2011 8:11 PM Name: Hour: Chapter 9 Review Worksheet Cellular Respiration Energy in General 1. Differentiate an autotroph from a hetertroph as it relates to obtaining energy and the processes

More information

Chloroplasts and Mitochondria

Chloroplasts and Mitochondria Chloroplasts and Mitochondria Plant cells and some Algae contain an organelle called the chloroplast. The chloroplast allows plants to harvest energy from sunlight to carry on a process known as Photosynthesis.

More information

Unit 1 Lesson 6 Photosynthesis and Cellular Respiration. Copyright Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company

Unit 1 Lesson 6 Photosynthesis and Cellular Respiration. Copyright Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company Unit 1 Lesson 6 Photosynthesis and Cellular Respiration Energize! How do the cells in an organism function? Cells must capture and use energy or they will die. Without energy, living things cannot replace

More information

Keystone Review Practice Test Module A Cells and Cell Processes. 1. Which characteristic is shared by all prokaryotes and eukaryotes?

Keystone Review Practice Test Module A Cells and Cell Processes. 1. Which characteristic is shared by all prokaryotes and eukaryotes? Keystone Review Practice Test Module A Cells and Cell Processes 1. Which characteristic is shared by all prokaryotes and eukaryotes? a. Ability to store hereditary information b. Use of organelles to control

More information

Cell Organelles. a review of structure and function

Cell Organelles. a review of structure and function Cell Organelles a review of structure and function TEKS and Student Expectations (SE s) B.4 Science concepts. The student knows that cells are the basic structures of all living things with specialized

More information

Keystone Study Guide Module A: Cells and Cell Processes

Keystone Study Guide Module A: Cells and Cell Processes Keystone Study Guide Module A: Cells and Cell Processes Topic 1: Biological Principles Cells and the Organization of Life Characteristics of Life all living things share the following characteristics:

More information

8-3 The Reactions of Photosynthesis Slide 1 of 51

8-3 The Reactions of Photosynthesis Slide 1 of 51 8-3 The of Photosynthesis 1 of 51 Inside a Chloroplast Inside a Chloroplast In plants, photosynthesis takes place inside chloroplasts. Plant Chloroplast Plant cells 2 of 51 Inside a Chloroplast Chloroplasts

More information

PHOTOSYNTHESIS. Honors Biology, Arizona College Prep - Erie Mrs. Glassmeyer. Textbook Reference: , The Living World 7 th edition

PHOTOSYNTHESIS. Honors Biology, Arizona College Prep - Erie Mrs. Glassmeyer. Textbook Reference: , The Living World 7 th edition PHOTOSYNTHESIS Honors Biology, Arizona College Prep - Erie Mrs. Glassmeyer Textbook Reference: 6.1-6.2, The Living World 7 th edition Learning Goals Unit Learning Goal: You can compare/contrast all components

More information

Chloroplasts and Mitochondria

Chloroplasts and Mitochondria Name: KEY Period: Chloroplasts and Mitochondria Plant cells and some Algae contain an organelle called the chloroplast. The chloroplast allows plants to harvest energy from sunlight to carry on a process

More information

Chapter 8: Photosynthesis

Chapter 8: Photosynthesis Chapter 8: Photosynthesis Cellular Basis of Life Q: How do plants and other organisms capture energy from the sun? WHAT I KNOW WHAT I LEARNED 8.1 How do organisms store energy? 8.2 What cellular structures

More information

Photosynthesis & Respira0on

Photosynthesis & Respira0on Indicator B 3.1: Summarize the overall process by which photosynthesis converts solar energy into chemical energy and interpret the chemical equation for the process. Indicator B 3.2: Summarize the basic

More information

Modeling Photosynthesis and Cellular Respiration Lab

Modeling Photosynthesis and Cellular Respiration Lab Name: HR: Modeling Photosynthesis and Cellular Respiration Lab Introduction: Photosynthesis is the process by which green plants capture energy from sunlight and use it to make food molecules like glucose.

More information

Chapter 5. Chapter 5. Objectives Analyze the flow of energy through living systems. (5.1) New Vocabulary. Vocabulary Review. Chapter 5.

Chapter 5. Chapter 5. Objectives Analyze the flow of energy through living systems. (5.1) New Vocabulary. Vocabulary Review. Chapter 5. Photosynthesis and Cellular Respiration Section 1 and Section 2 Photosynthesis and Cellular Respiration Why It s Important Every cell in your body needs energy to function. This energy is acquired through

More information

Chapter 4: Cellular Respiration pg : Introduction to Cellular Respiration and Fermentation

Chapter 4: Cellular Respiration pg : Introduction to Cellular Respiration and Fermentation UNIT 2: Metabolic Processes Chapter 4: Cellular Respiration pg. 166-209 4.1: Introduction to Cellular Respiration and Fermentation pg. 168 171 The energy which keeps our planet alive comes from the solar

More information

Energy in a Cell. Concept Mapping. Chapter 9. Photosynthesis: Trapping the Sun s Energy

Energy in a Cell. Concept Mapping. Chapter 9. Photosynthesis: Trapping the Sun s Energy hapter 9 Energy in a ell oncept Mapping Use with hapter 9, Section 9.2 Photosynthesis: Trapping the Sun s Energy omplete the concept map describing photosynthesis. Use these words or phrases once: chemical

More information

1. Living organisms are made up of one or more cells. 3. In addition, plant cells also have a cell wall, a vacuole and chloroplasts.

1. Living organisms are made up of one or more cells. 3. In addition, plant cells also have a cell wall, a vacuole and chloroplasts. 1. Living organisms are made up of one or more cells. 2. Both animal and plant cells have a cell membrane, a nucleus and a cytoplasm. 3. In addition, plant cells also have a cell wall, a vacuole and chloroplasts.

More information

Quiz: Cell Organelles and Their Functions 1. This organelle functions in cellular respiration: lysosome endoplasmic reticulum mitochondrion golgi

Quiz: Cell Organelles and Their Functions 1. This organelle functions in cellular respiration: lysosome endoplasmic reticulum mitochondrion golgi Quiz: Cell Organelles and Their Functions 1. This organelle functions in cellular respiration: lysosome mitochondrion 2. The organelle functions to package and deliver proteins: lysosome mitochondrion

More information

Chapter 2: Cell Structure and Function pg. 70-107

Chapter 2: Cell Structure and Function pg. 70-107 UNIT 1: Biochemistry Chapter 2: Cell Structure and Function pg. 70-107 Organelles are internal structures that carry out specialized functions, interacting and complementing each other. Animal and plant

More information

Photosynthesis-Review. Pigments. Chloroplasts. Chloroplasts 5. Pigments are located in the thylakoid membranes. An Overview of Photosynthesis

Photosynthesis-Review. Pigments. Chloroplasts. Chloroplasts 5. Pigments are located in the thylakoid membranes. An Overview of Photosynthesis An Overview of Photosynthesis Photosynthesis-Review 1. Photosynthesis uses the energy of sunlight to convert water and carbon dioxide into high-energy sugars and oxygen. 6 CO 2 + 6 H 2 O C 6 H 12 O 6 +

More information

GCSE Additional Science

GCSE Additional Science GCSE Additional Science Module B4 The processes of life: What you should know Name: Science Group: Teacher: R.A.G. each of the statements to help focus your revision: R = Red: I don t know this A = Amber:

More information

THE LIVING CELL. Cells also have variety of shapes. Plant cells are often rectangular or polygonal, while egg cells are usually spherical.

THE LIVING CELL. Cells also have variety of shapes. Plant cells are often rectangular or polygonal, while egg cells are usually spherical. THE LIVING CELL A Tour of the cell The cell is the smallest and the basic unit of structure of all organisms. There are two main types or categories of cells: prokaryotic cells and eukaryotic cells. Prokaryotic

More information

Chapter 3 Cell Processes and Energy

Chapter 3 Cell Processes and Energy Chapter 3 Cell Processes and Energy 1 Chapter 3 Objectives Section 1: Chemical Compounds in Cells 1. Define elements and compounds 2. Explain how water is important to the function of cells 3. Identify

More information

Equation for Photosynthesis

Equation for Photosynthesis Photosynthesis Definition The process by which cells harvest light energy to make sugars (glucose). -Sugar is used to power the process of cellular respiration, which produces the ATP that cells utilize

More information

Table of Contents. North Carolina Essential Standards Correlation Chart... 6

Table of Contents. North Carolina Essential Standards Correlation Chart... 6 Table of Contents North Carolina Essential Standards Correlation Chart........ 6 Objectives Chapter 1 Cell Biology................................. 9 Lesson 1 Cell Structure...............................

More information

Answers Chapters 8 & 9 Review Photosynthesis & Cellular Respiration

Answers Chapters 8 & 9 Review Photosynthesis & Cellular Respiration Answers Chapters 8 & 9 Review Photosynthesis & Cellular Respiration Photosynthesis: 1. What is the term for the ability to perform work? Energy 2. Organisms that make their own food are called producers

More information

Cells & Cell Organelles

Cells & Cell Organelles Cells & Cell Organelles The Building Blocks of Life H Biology Types of cells bacteria cells Prokaryote - no organelles Eukaryotes - organelles animal cells plant cells Cell size comparison Animal cell

More information

Greenfaulds High School. Biology Department

Greenfaulds High School. Biology Department Greenfaulds High School Biology Department National 5 Summary notes 1 Cell Biology Unit Cell structure All living things are made from cells. Cells can not usually be viewed with the naked eye, you must

More information

Which of the following can be determined based on this model? The atmosphere is the only reservoir on Earth that can store carbon in any form. A.

Which of the following can be determined based on this model? The atmosphere is the only reservoir on Earth that can store carbon in any form. A. Earth s Cycles 1. Models are often used to explain scientific knowledge or experimental results. A model of the carbon cycle is shown below. Which of the following can be determined based on this model?

More information

Biology. Slide 1of 51. End Show. Copyright Pearson Prentice Hall

Biology. Slide 1of 51. End Show. Copyright Pearson Prentice Hall Biology 1of 51 8-3 The Reactions of Photosynthesis 2of 51 Inside a Chloroplast Inside a Chloroplast In plants, photosynthesis takes place inside chloroplasts. Plant Chloroplast Plant cells 3of 51 Inside

More information

ATP. Division Avenue High School Regents Biology. Types of cells. Cells & Cell Organelles. Why study cells? Cell size comparison

ATP. Division Avenue High School Regents Biology. Types of cells. Cells & Cell Organelles. Why study cells? Cell size comparison Types of cells bacteria cells Prokaryote - no organelles Cells & Cell Organelles The Building Blocks of Life AP Biology 2008-2009 animal cells Eukaryotes - organelles Cell size comparison Animal cell Bacterial

More information

Name Date Class. energy phosphate adenine charged ATP chemical bonds work ribose

Name Date Class. energy phosphate adenine charged ATP chemical bonds work ribose Energy in a Cell Reinforcement and Study Guide Section.1 The Need for Energy In your textbook, read about cell energy. Use each of the terms below just once to complete the passage. energy phosphate adenine

More information

Unit 2: Biochemistry & The Cell

Unit 2: Biochemistry & The Cell Unit 2: Biochemistry & The Cell Name: Aim #13 Cell Organelles: How do cell organelles carry out the life functions of a cell? Date: A) CELL ORGANELLES: structures that carry out the cell s specific. Vary

More information

* Is chemical energy potential or kinetic energy? The position of what is storing energy?

* Is chemical energy potential or kinetic energy? The position of what is storing energy? Biology 1406 Exam 2 - Metabolism Chs. 5, 6 and 7 energy - capacity to do work 5.10 kinetic energy - energy of motion : light, electrical, thermal, mechanical potential energy - energy of position or stored

More information

Unit 2: Cell processes: transport, energy and division

Unit 2: Cell processes: transport, energy and division Unit 2: Cell processes: transport, energy and division 1. The cell in its environment. Cellular transport All cells are surrounded by a cell membrane that separates the cell from the outside environment.

More information

THE HISTORY OF CELL BIOLOGY

THE HISTORY OF CELL BIOLOGY SECTION 4-1 REVIEW THE HISTORY OF CELL BIOLOGY Define the following terms. 1. cell 2. cell theory Write the correct letter in the blank. 1. One early piece of evidence supporting the cell theory was the

More information

Cells (ScienceGHSGT1) 1. Which part of the cell provides energy through the process of cellular respiration?

Cells (ScienceGHSGT1) 1. Which part of the cell provides energy through the process of cellular respiration? Name: Date: 1. Which part of the cell provides energy through the process of cellular respiration? A. cell wall B. cytoplasm C. mitochondrion D. cell membrane 2. All cells must have a A. cell membrane.

More information

CHAPTER 6 PHOTOSYNTHESIS

CHAPTER 6 PHOTOSYNTHESIS CHAPTER 6 PHOTOSYNTHESIS MULTIPLE CHOICE 1. Energy is required for a variety of life processes including a. growth and reproduction. b. movement. c. transport of certain materials across cell membranes.

More information

Biology Unit 5: Cellular Structure and Function

Biology Unit 5: Cellular Structure and Function 1. *Which structure is primarily responsible for directing all processes of a plant cell? a. chloroplast b. lysosome c. mitochondria d. nucleus 2. Which cell organelle is most directly involved with the

More information

Chapter 4. Is the Earth Warming? The Greenhouse Effect, Cellular Respiration, and Photosynthesis. The Greenhouse Effect. The Greenhouse Effect

Chapter 4. Is the Earth Warming? The Greenhouse Effect, Cellular Respiration, and Photosynthesis. The Greenhouse Effect. The Greenhouse Effect Chapter 4 Is the Earth Warming? The Greenhouse Effect, Cellular Respiration, and Photosynthesis 4.1 The Greenhouse Effect, the increase in Earth s average temperature, contributes to The the retention

More information

Name Class Date. What are the parts of a eukaryotic cell? What is the function of each part of a eukaryotic cell?

Name Class Date. What are the parts of a eukaryotic cell? What is the function of each part of a eukaryotic cell? CHAPTER 1 2 SECTION Cells: The Basic Units of Life Eukaryotic Cells BEFORE YOU READ After you read this section, you should be able to answer these questions: What are the parts of a eukaryotic cell? What

More information

Energy and Life. Energy= the ability to do work. Autotrophs= use sunlight, CO 2, and water to make their own food (sugars) PHOTOSYNTHESIS

Energy and Life. Energy= the ability to do work. Autotrophs= use sunlight, CO 2, and water to make their own food (sugars) PHOTOSYNTHESIS Energy and Life Energy= the ability to do work Autotrophs= use sunlight, CO 2, and water to make their own food (sugars) PHOTOSYNTHESIS Heterotrophs= can t make their own food, they have to eat autotrophs

More information

AP Bio Photosynthesis & Respiration

AP Bio Photosynthesis & Respiration AP Bio Photosynthesis & Respiration Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. What is the term used for the metabolic pathway in which

More information

Cell Energetics Practice

Cell Energetics Practice Cell Energetics Practice Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The ultimate source of energy for almost all living organisms is: a. heat. b.

More information

1. The diagram below represents a biological process

1. The diagram below represents a biological process 1. The diagram below represents a biological process 5. The chart below indicates the elements contained in four different molecules and the number of atoms of each element in those molecules. Which set

More information

Respiration By Cindy Grigg

Respiration By Cindy Grigg By Cindy Grigg 1 Did you know there are two kinds of respiration? One kind of respiration is when we breathe air in and out of our lungs. The other kind happens in both plant and animal cells, including

More information

Organelles. Organelles. Two Types of Cell. Cell Organelle. Prokaryotes (Prokaryotic Cells) Eukaryotes (Eukaryotic Cells) Both cells function similarly

Organelles. Organelles. Two Types of Cell. Cell Organelle. Prokaryotes (Prokaryotic Cells) Eukaryotes (Eukaryotic Cells) Both cells function similarly Cell Organelle Two Types of Cell Prokaryotes (Prokaryotic Cells) Eukaryotes (Eukaryotic Cells) Two Types of Eukaryotic Cells 1. Animal Cell 2. Plant Cell Both cells function similarly Organelles Organelle

More information

CHAPTER 9 CELLULAR RESPIRATION: HARVESTING CHEMICAL ENERGY. Section A: The Principles of Energy Harvest

CHAPTER 9 CELLULAR RESPIRATION: HARVESTING CHEMICAL ENERGY. Section A: The Principles of Energy Harvest Section A: The Principles of Energy Harvest 1. Cellular respiration and fermentation are catabolic, energy-yielding pathways 2. Cells recycle the ATP they use for work 3. Redox reactions release energy

More information

Cells and Their Organelles

Cells and Their Organelles Cells and Their Organelles The cell is the basic unit of life. The following is a glossary of animal cell terms. All cells are surrounded by a cell membrane. The cell membrane is semi-permeable, allowing

More information

1. f. Students know usable energy is captured from sunlight by chloroplasts and is stored through the synthesis of sugar from carbon dioxide.

1. f. Students know usable energy is captured from sunlight by chloroplasts and is stored through the synthesis of sugar from carbon dioxide. 1. The fundamental life processes of plants and animals depend on a variety of chemical reactions that occur in specialized areas of the organism s cells. As a basis for understanding this concept: 1.

More information

ENERGY. All the work carried out by living organisms involves the transformation of potential energy to kinetic energy

ENERGY. All the work carried out by living organisms involves the transformation of potential energy to kinetic energy BIO10 ch 5-7 Energy Lecture 27 ENERGY Energy is the ability to do work Energy is considered to exist in two states kinetic energy: the energy of motion potential energy: stored energy All the work carried

More information

Biology I: Study Guide # 3 Topics: Photosynthesis & Respiration

Biology I: Study Guide # 3 Topics: Photosynthesis & Respiration Biology I: Study Guide # 3 Topics: Photosynthesis & Respiration Name: Biology Textbook: pg. 200 214, 220-232 PHOTOSYNTHESIS 1. Define: a. autotroph: b. heterotroph: c. ATP: d. ADP: e. Glucose: f. photosynthesis:

More information

Energy Transformation: Photosynthesis (Outline)

Energy Transformation: Photosynthesis (Outline) Energy Transformation: Photosynthesis (Outline) 1. Overview of photosynthesis 2. Producers, consumers, and decomposers of the ecosystem (source of carbon and energy): Autotrophs & Heterotrophs 3. Plant

More information

Cellular Respiration Page 9

Cellular Respiration Page 9 Cellular Respiration Page 9 I. The Importance of Food A. Food provides living things with the chemical building blocks they need to grow and reproduce. B. Food serves as a source of for the cells of the

More information

Pathways that Harvest and Store Chemical Energy

Pathways that Harvest and Store Chemical Energy Pathways that Harvest and Store Chemical Energy Chapter 6 Pathways that Harvest and Store Chemical Energy Key Concepts 6.1 ATP, Reduced Coenzymes, and Chemiosmosis Play Important Roles in Biological Energy

More information

Cellular Respiration: Obtaining Energy from Food

Cellular Respiration: Obtaining Energy from Food Chapter 6 Cellular Respiration: Obtaining Energy from Food PowerPoint Lectures for Campbell Essential Biology, Fifth Edition, and Campbell Essential Biology with Physiology, Fourth Edition Eric J. Simon,

More information

Green pigment that absorbs solar energy and is important in photosynthesis

Green pigment that absorbs solar energy and is important in photosynthesis PHOTOSYNTHESIS REVIEW SHEET FOR TEST Part A: Match the terms below with the correct description Chlorophyll Chloroplast Electromagnetic spectrum Electron transport chain Grana Light-dependant reactions

More information

Bio EOC Topics for Cell Structure and Function, Photosynthesis and Cellular Respiraton:

Bio EOC Topics for Cell Structure and Function, Photosynthesis and Cellular Respiraton: Bio EOC Topics for Cell Structure and Function, Photosynthesis and Cellular Respiraton: UCell TransportU Structure and function of cell membranes Know that cell membranes help maintain homeostasis by regulating

More information

Visualizing Cell Processes

Visualizing Cell Processes Visualizing Cell Processes A Series of Five Programs produced by BioMEDIA ASSOCIATES Content Guide for Program 3 Photosynthesis and Cellular Respiration Copyright 2001, BioMEDIA ASSOCIATES www.ebiomedia.com

More information

THE BASICS OF PHOTOSYNTHESIS

THE BASICS OF PHOTOSYNTHESIS THE BASICS OF PHOTOSYNTHESIS Photosynthesis is used by plants, algae (protists), and some bacteria, transforms light energy into chemical energy, and uses carbon dioxide and water as starting materials.

More information

Cell Unit Practice Test #1

Cell Unit Practice Test #1 ell Unit Practice Test #1 Name: ate: 1. Which organelle is primarily concerned with the conversion of potential energy of organic compounds into suitable form for immediate use by the cell?. mitochondria.

More information

Biology I. Chapter 8/9

Biology I. Chapter 8/9 Biology I Chapter 8/9 NOTEBOOK #1 Interest Grabber Suppose you earned extra money by having a part-time job. At first, you might be tempted to spend all of the money, but then you decide to open a bank

More information

Biochemistry. B.9.C identify and investigate the role of enzymes

Biochemistry. B.9.C identify and investigate the role of enzymes Biochemistry B.9.A compare the structures and functions of different types of biomolecules, including carbohydrates, lipids, proteins, and nucleic acids B.9.D analyze and evaluate the evidence regarding

More information

Student Exploration: Cell Energy Cycle

Student Exploration: Cell Energy Cycle Name: Date: Student Exploration: Cell Energy Cycle Vocabulary: aerobic respiration, anaerobic respiration, ATP, cellular respiration, chemical energy, chlorophyll, chloroplast, cytoplasm, glucose, glycolysis,

More information

Organelles in Eukaryotic Cells

Organelles in Eukaryotic Cells Why? Organelles in Eukaryotic Cells What are the functions of different organelles in a cell? The cell is the basic unit and building block of all living things. Organisms rely on their cells to perform

More information

Nucleus Cell Control Center

Nucleus Cell Control Center Nucleus Cell Control Center Contains the directions to make proteins (DNA) Two main jobs is to protect the DNA and make sure that DNA is always available for use. Found in all cells 1 Nucleolus Located

More information

4.3. Photosynthesis in Detail. The first stage of photosynthesis captures and transfers energy.

4.3. Photosynthesis in Detail. The first stage of photosynthesis captures and transfers energy. 4. Photosynthesis in Detail VOCABULARY, 9B photosystem electron transport chain ATP synthase Calvin cycle 4B investigate and explain cellular processes, including homeostasis, energy conversions, transport

More information

The Photosynthesis Equation

The Photosynthesis Equation PHOTOSYNTHESIS Photosynthesis Involves the Use Of light Energy to convert Water (H 2 0) and Carbon Dioxide (CO 2 ) into Oxygen (O 2 ) and High Energy Carbohydrates (sugars, e.g. Glucose) & Starches 2 The

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Name Date: Advanced Biology Photosynthesis Test MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Where does the Calvin cycle take place? 1) A) outer

More information

Unit I: Introduction To Scientific Processes

Unit I: Introduction To Scientific Processes Unit I: Introduction To Scientific Processes This unit is an introduction to the scientific process. This unit consists of a laboratory exercise where students go through the QPOE2 process step by step

More information

2. Cellular respiration uses oxygen to convert the chemical energy stored in organic molecules into -?-

2. Cellular respiration uses oxygen to convert the chemical energy stored in organic molecules into -?- HB Cell Respiration Questions (1/2 point each question or blank to fill in 37 points) 1. Organisms, such as plants that make their own food are called -?- 2. Cellular respiration uses oxygen to convert

More information

Photosynthesis P P P. Autotrophs and Heterotrophs (page 201) Chemical Energy and ATP (pages 202 203) Chapter 8. Name Class Date

Photosynthesis P P P. Autotrophs and Heterotrophs (page 201) Chemical Energy and ATP (pages 202 203) Chapter 8. Name Class Date Chapter 8 Photosynthesis Section 8 1 Energy and Life (pages 201 203) This section explains where plants get the energy they need to produce food. It also describes the role of the chemical compound ATP

More information

Biology, I: Midterm Review Mrs. DiMarcella

Biology, I: Midterm Review Mrs. DiMarcella Unit 1: Foundations of Biology Biology, I: Midterm Review Mrs. DiMarcella The Science of Life (pages 4-29).................................. 2 o The World of Biology o Themes in Biology o The Study of

More information

Photosynthesis: Using Light to Make Food

Photosynthesis: Using Light to Make Food Photosynthesis: Using to Make Food Chapter 7 Introduction: Plant Power Plants use water and atmospheric carbon dioxide to produce a simple sugar and liberate oxygen Earth s plants produce 160 billion metric

More information

Chapter 2 Cell Structure and Function Learning Guide

Chapter 2 Cell Structure and Function Learning Guide Name: Team: Block: Date Due Assignment page # Parent initials Teacher initials Lesson 1 Notes & Learning Targets 1 & 2 Lesson 2 Notes & Learning Targets 3 & 4 Lesson 3 Notes & Learning Targets 5 & 6 Lesson

More information

Carbohydrates, Lipids, and Proteins 3.2

Carbohydrates, Lipids, and Proteins 3.2 Carbohydrates, Lipids, and Proteins 3.2 Organic vs. Inorganic compounds Organic compounds contain carbon and are found in living organisms Exceptions: hydrocarbonates, carbonates, oxides of carbon. Inorganic

More information

Ch. 4 ATP & Photosynthesis

Ch. 4 ATP & Photosynthesis Name: Biology G Vocabulary Section 4.1 Ch. 4 ATP & Photosynthesis Period: ADP Adenosine Diphosphate ATP Adenosine Triphosphate Chemosynthesis Vocabulary Section 4.2 Photosynthesis Chlorophyll Thylakoid

More information

Comparing Plant And Animal Cells

Comparing Plant And Animal Cells Comparing Plant And Animal Cells http://khanacademy.org/video?v=hmwvj9x4gny Plant Cells shape - most plant cells are squarish or rectangular in shape. amyloplast (starch storage organelle)- an organelle

More information