2. Which type of macromolecule contains high-energy bonds and is used for long-term energy storage?

Size: px
Start display at page:

Download "2. Which type of macromolecule contains high-energy bonds and is used for long-term energy storage?"

Transcription

1 Energy Transport Study Island 1. During the process of photosynthesis, plants use energy from the Sun to convert carbon dioxide and water into glucose and oxygen. These products are, in turn, used by the plant or animals that eat the plant during cellular respiration to produce ATP. ATP molecules store cellular energy. When phosphate groups are removed and molecules of ADP are formed, energy is released. This energy can be used to perform A. osmosis. B. cellular work. C. electron transport. D. diffusion. 2. Which type of macromolecule contains high-energy bonds and is used for long-term energy storage? A. proteins B. sugars C. enzymes D. lipids 3. What is the function of stomata in plants? A. to transport materials from the soil to the leaves B. to allow gas exchange between the environment and the inside of leaves C. to transport materials from the leaves to the soil D. to absorb light energy from the Sun 4. During photosynthesis, radiant energy from the Sun is transferred to plants and other photosynthetic organisms. The chloroplasts in the cells of these organisms then transform the radiant energy into chemical potential energy stored in the bonds of protein molecules. A. water molecules which then evaporate through openings called stomata. B. carbon dioxide. C.

2 highly condensed carbon compounds, such as carbohydrates. D. 5. Which of the following are reactants in the process of cellular respiration? A. carbon dioxide and oxygen B. glucose and oxygen C. glucose and water D. carbon dioxide and water 6. Examine the picture of the chloroplast below. Chloroplasts contain flattened disks known as thylakoids that are stacked into grana. In the thylakoids are proteins that A. help capture oxygen from the atomosphere during the process of photosythesis. B. help capture light from the Sun during the process of photosynthesis. C. help capture oxygen from the atmosphere during the process of cellular respiration. D. help capture light from the Sun during the process of cellular respiration.

3 7. In the respiration-photosynthesis cycle shown above, what are the reactants of cellular respiration that belong in box 1? A. ATP and methane B. carbon dioxide and water C. protein and nucleic acids D. glucose and oxygen 8. A chloroplast is a type of plastid that is involved in the transformation of energy within a cell because this is the organelle in which A. photosynthesis occurs. B. genetic material is stored. C. starches are stored. D. cellular respiration occurs. 9. Photosynthesis is carried out by which of the following? A. all living organisms B. animals, but not plants C. bacteria, but neither animals nor plants D. plants, but not animals

4 10. Cells obtain energy by either capturing light energy through photosynthesis or by breaking down carbohydrates through cellular respiration. In both photosynthesis and cellular respiration, the energy is ultimately derived from the Sun in a one-way process. A. pathway that involves taking in heat from the environment at each step. B. reversible process. C. highly efficient process which involves no loss of heat to the environment. D. 11. Which of the following organelles convert solar energy into glucose and oxygen? A. chloroplasts B. endoplasmic reticuli C. mitochondria D. vacuoles 12. How do cells get energy to perform their necessary functions? A. Cells get energy by moving water from one organelle to another. B. Cells get energy by dissolving waste products of the body. C. Cells get energy by taking in nutrients from food. D. Cells get energy only by taking in oxygen from the atmosphere.

5 13. The above illustration shows the molecule used by some cells to temporarily store energy. The molecule is used in almost all energy-requiring reactions in cells. This molecule could be considered the "gas" that powers a cell's "engine." What is the name of this molecule? A. glucose B. adenosine diphosphate C. adenosine triphosphate D. ethyl alcohol 14. In which organelle does photosynthesis take place? A. endoplasmic reticulum B. nucleus C. chloroplast D. mitochondrion 15. Which of the following are reactants in the process of photosynthesis? A. carbon dioxide and water B. glucose and oxygen C. glucose and water D. carbon dioxide and oxygen 16. During photosynthesis, plants capture light energy from the Sun to break weak bonds in reactants, such as carbon dioxide and water, and form carbon-containing molecules, such as glucose. The carboncontaining molecules can then be used A. to produce inorganic compounds, such as sulfuric acid. B. to assemble larger molecules, such as DNA, proteins, and fats. C. to synthesize essential amino acids. D. all of these

6 17. During photosynthesis, plant cells take in water (H 2 O) and carbon dioxide (CO 2 ) and release oxygen (O 2 ). How is this different from what takes place during aerobic respiration? A. During aerobic respiration, the mitochondria form CO 2 during the process of fermentation. B. During aerobic respiration, cells use ATP to convert insulin into glucose and CO 2. C. During aerobic respiration, cells take in O 2 and release CO 2, H 2 O, and ATP. D. During aerobic respiration, O 2 is inhaled and CO 2 and H 2 O are exhaled. 18. During cellular respiration, energy is stored in the form of. A. ATP B. water C. oxygen D. food 19. Which of a cell's organelles releases energy stored in food? A. chloroplasts B. endoplasmic reticulum C. mitochondria D. lysosomes 20. Through the process of hydrolysis, cells remove phosphate groups from molecules of ATP to form molecules of ADP. This hydrolytic reaction results in A. the formation of low-energy bonds to store free energy. B. the breaking of low-energy bonds to produce free energy. C. the formation of high-energy bonds to store free energy. D. the breaking of high-energy bonds to produce free energy.

7 21. Cells obtain energy by either capturing light energy through photosynthesis or by breaking down carbohydrates through cellular respiration. In both photosynthesis and cellular respiration, the energy is ultimately derived from the Sun in a one-way process. A. reversible process. B. pathway that involves taking in heat from the environment at each step. C. highly efficient process which involves no loss of heat to the environment. D. 22. Examine the picture of the chloroplast below. Chloroplasts contain flattened disks known as thylakoids that are stacked into grana. In the thylakoids are proteins that A. help capture oxygen from the atmosphere during the process of cellular respiration. B. help capture oxygen from the atomosphere during the process of photosythesis. C. help capture light from the Sun during the process of photosynthesis. D. help capture light from the Sun during the process of cellular respiration. 23. Adenosine triphosphate, or ATP, is primarily used as in living organisms. A. a source of energy B. a blood coagulant C. a muscle relaxing hormone D. a reproductive enzyme

8 24. The above illustration shows the molecule used by some cells to temporarily store energy. The molecule is used in almost all energy-requiring reactions in cells. This molecule could be considered the "gas" that powers a cell's "engine." What is the name of this molecule? A. adenosine triphosphate B. ethyl alcohol C. glucose D. adenosine diphosphate 25. In order to function properly, cells must perform many reactions. Metabolism is the sum of all the chemical reactions in an organism. During metabolism, ATP A. III only B. I and II only C. I and III only D. I, II, and III I. is broken down to fuel chemical reactions. II. is created by chemical reactions. III. is shuttled from one cell to another. 26. During cellular respiration, the bonds of food molecules are broken, so energy can be released to fuel other cellular processes. In order for this to occur, which of the following statements must be true? A. B. C. D. The energy in the new compounds that are formed must be equal to the energy in the bonds of the food molecules. New compounds with lower-energy bonds must be formed when the high-energy bonds in food molecules are broken. New compounds with higher-energy bonds must be formed when the low-energy bonds in food molecules are broken. The new compounds that are formed must be more complex than the food molecules that were broken down.

9 27. A plant cell is shown below. Cellular respiration occurs in the. A. mitochondrion B. chloroplast C. vacuole D. cell wall 28. During photosynthesis, radiant energy from the Sun is transferred to plants and other photosynthetic organisms. The chloroplasts in the cells of these organisms then transform the radiant energy into chemical potential energy stored in the bonds of protein molecules. A. water molecules which then evaporate through openings called stomata. B. carbon dioxide. C. highly condensed carbon compounds, such as carbohydrates. D.

10 29. Which organelle in the plant cell shown above makes glucose from sunlight? A. mitochondrion B. chloroplast C. nucleus D. cell wall 30. Which of the following is true about plants and cellular energy? A. B. C. D. Plants can both use light energy to produce food molecules and obtain cellular energy from the bonds of these food molecules during photosynthesis. Plants use light energy to produce food molecules during photosynthesis, and obtain cellular energy from the bonds of these food molecules during cellular respiration. Plants can both use light energy to produce food molecules and obtain cellular energy from the bonds of these food molecules during cellular respiration. Plants use light energy to produce food molecules during cellular respiration, and obtain cellular energy from the bonds of these food molecules during photosynthesis.

11 Answers 1. B 2. D 3. B 4. D 5. B 6. B 7. D 8. A 9. D 10. A 11. A 12. C 13. C 14. C 15. A 16. B 17. C 18. A 19. C 20. D 21. A 22. C 23. A 24. A 25. B 26. B 27. A 28. D 29. B 30. B Explanations 1. When a phosphate group is removed from a molecule of ATP, a molecule of ADP is formed. Energy is released, so it can be used to perform cellular work, such as obtaining, transforming, or transporting materials and eliminating wastes. 2. Lipids are macromolecules used by the body for long-term energy storage. Lipids, like sugars, are composed primarily of carbon, hydrogen, and oxygen. They contain high-energy bonds that can be broken by cells to release energy to do cell work. Sugars contain high-energy bonds, but are used by the body for short-term energy storage.

12 3. On the underside of leaves, pairs of guard cells create microscopic pores called stomata. These allow for the exchange of gases between the environment and the interior cells. This gas exchange is vital to plant cell photosynthesis, which requires carbon dioxide gas as a reactant. In addition, excess oxygen created as a product is removed through stomata. 4. Chloroplasts in photosynthetic organisms convert radiant energy from the Sun into condensed carbon compounds such as carbohydrates. The plants then either convert these carbohydrates into structural or storage materials, or use them to generate ATP for cellular processes. 5. The process of cellular respiration can be generally expressed by: glucose + oxygen carbon dioxide + water + ATP So, the reactants in cellular respiration are glucose and oxygen. 6. Chloroplasts are mainly found in plants. In the chloroplasts are stacks of flattened disks that contain proteins that help capture light from the Sun during the process of photosynthesis. 7. The processes of photosynthesis and cellular respiration are interdependent. The products of one process act as the starting materials, or reactants, of the other process. Photosynthesis produces glucose and oxygen. These products are used as reactants in the process of aerobic respiration. Aerobic respiration produces carbon dioxide and water. These products are used as reactants in the process of photosynthesis. 8. Plastids are membrane-bound organelles that can be found in plant and algae cells. In plants, these organelles can differentiate into various forms to play different roles within the cell. A chloroplast is a type of plastid that is involved in the transformation of energy within a cell because this is the organelle in which photosynthesis occurs. Other plastids perform different functions. For example, amyloplasts are used to store starch; chromoplasts are used for pigment synthesis and storage; and elaioplasts store fats within the cell. 9. Photoautotrophs are organisms that can perform photosynthesis, a pathway that converts the energy from sunlight into the chemical energy of organic molecules. These molecules can then store the collected energy for later use when needed. Land plants, algae, and some kinds of bacteria are photoautotrophs, but animals cannot use light energy. They require an input of energy that is already in an organic molecule form (i.e. food). 10. There is a one-way flow of energy from the Sun to all of the organisms in an ecosystem. Energy flows first into the lowest trophic level of an ecosystem via photosynthesis. Carbohydrate products from photosynthesis are then broken down to liberate energy through cellular respiration. Heat is lost to the environment at each step during energy transfer through the ecosystem.

13 11. In chloroplasts, organelles only found in autotrophs, such as plants, algae, and cyanobacteria, carbon dioxide and water are transformed into glucose and oxygen when solar energy excites electrons in chlorophyll. 12. Cells get energy to perform their necessary functions by taking in nutrients from food. During the digestive process, nutrients from food are broken down and used to synthesize sugar, or glucose, molecules. When the glucose is broken down, a lot of energy is created. This energy is then used for various cell functions. 13. When adenosine binds with two phosphate molecules, it is known as adenosine diphosphate (di meaning 2). With three phosphate molecules, it is adenosine triphosphate (tri meaning 3). Cells use ATP (Adenosine TriPhosphate) to temporarily store energy. When the cell is in need of energy, a reaction occurs in which the ATP becomes ADP (Adenosine DiPhosphate) and energy is released. 14. Photosynthetic pigments, which absorb and convert light energy into chemical energy, are embedded in the membranous structure of chloroplasts in plant cells. These pigments give chloroplasts, and plants, their characteristic green color because they absorb all colors of the visible spectrum except green. Once light energy is converted into a chemical form, enzymes present inside chloroplasts can use this energy to synthesize fuel storage molecules like glucose and starch. 15. The process of photosynthesis can be generally expressed by: carbon dioxide + water + light glucose + oxygen So, the reactants in photosynthesis are carbon dioxide and water. 16. The cellular processes of photosynthesis and respiration involve the transformation of matter and energy. Carbon-containing molecules, such as glucose, that are formed as a product of photosynthesis can be used to assemble larger molecules, such as DNA, proteins, and fats. Furthermore, energy that is released when these molecules react with oxygen during cellular respiration can be used to fuel other life processes. 17. During aerobic respiration, glucose is broken down in a cell's mitochondria. The products that result from the breakdown of glucose include carbon dioxide, water, and energy. C 6 H 12 O 6 (glucose) + 6 O 2 (oxygen) 6 CO 2 (carbon dioxide) + 6 H 2 O (water) + ATP (energy)

14 Therefore, aerobic respiration is different from photosynthesis because during aerobic respiration, cells take in O 2 and release CO 2, H 2 O, and ATP. 18. During aerobic respiration, cells use oxygen to release the energy stored in glucose. This energy is temporarily stored in the form of ATP (adenosine triphosphate), and water and carbon dioxide are released as wastes. 19. Mitochondria are often referred to as the main power source of a cell. That is because of mitochondria's ability to break down glucose and other food molecules to produce energy. The energy released by mitochondria is stored in an ATP molecule. Without mitochondria, cells would not be able to generate energy to perform cellular work, and cellular death would be the result. 20. Adenosine triphosphate, or ATP, is a macromolecule used by the body for energy storage. ATP contains adenine, ribose, and three phosphate groups. Each of the phosphate bonds stores a large quantity of energy which is released for use when the bond is broken. When this reaction occurs in reverse, cells perform dehydration reactions to add phosphate groups to ADP and store energy for later use. 21. There is a one-way flow of energy from the Sun to all of the organisms in an ecosystem. Energy flows first into the lowest trophic level of an ecosystem via photosynthesis. Carbohydrate products from photosynthesis are then broken down to liberate energy through cellular respiration. Heat is lost to the environment at each step during energy transfer through the ecosystem. 22. Chloroplasts are mainly found in plants. In the chloroplasts are stacks of flattened disks that contain proteins that help capture light from the Sun during the process of photosynthesis. 23. ATP is a high-energy molecule composed of a purine base (adenine), a five-carbon sugar (ribose), and three phosphate groups. It is primarily used as a source of energy in living organisms. ATP supplies energy to every endergonic reaction that occurs in the body. For example, the energy from ATP can be used by the organism to obtain, transform, and transport materials, and to eliminate wastes. 24. When adenosine binds with two phosphate molecules, it is known as adenosine diphosphate (di meaning 2). With three phosphate molecules, it is adenosine triphosphate (tri meaning 3). Cells use ATP (Adenosine TriPhosphate) to temporarily store energy. When the cell is in need of energy, a reaction occurs in which the ATP becomes ADP (Adenosine DiPhosphate) and energy is released. 25. During metabolism, ATP is broken down to fuel chemical reactions, or it can be created by chemical reactions.

15 Metabolism is often divided into two main categories - catabolism and anabolism. Catabolism is the set of chemical reactions that breaks large molecules into smaller units. During catabolic processes, ATP (energy) is created and released. Anabolism is the set of chemical reactions that builds large molecules from smaller units. During anabolic processes, ATP (energy) is broken down and used for fuel. ATP usually remains in the cell that creates it, so it is not shuttled from cell to cell. 26. The cellular processes of photosynthesis and respiration involve the transformation of matter and energy. According to the law of conservation of energy, energy can neither be created nor destroyed. So, in order to obtain excess energy to fuel cellular processes, the bonds formed in the new compounds must have less energy than the bonds in the original food molecules. 27. Only plants and other photosynthetic organisms, such as phytoplankton, can make sugar molecules using energy from the Sun. However, plant cells and animals cells use the energy stored in the bonds of the sugar molecules to fuel cellular processes. The process in which energy is released from glucose molecules and used to do cellular work is called cellular respiration. In either plant or animal cells, cellular respiration takes place primarily in the mitochondria. 28. Chloroplasts in photosynthetic organisms convert radiant energy from the Sun into condensed carbon compounds such as carbohydrates. The plants then either convert these carbohydrates into structural or storage materials, or use them to generate ATP for cellular processes. 29. Chloroplasts are organelles used by plant cells to make a sugar called glucose from sunlight. Energy stored in the chemical bonds of the sugar molecules can be used, either by the plants or by the animals that eat them, to fuel body processes. Because plants make their own food, they make up the first (and most important) trophic level in the energy pyramids of terrestrial ecosystems. Some microorganisms, called phytoplankton, also have chloroplasts. These organisms form the first trophic level in marine ecosystems. 30. Photosynthesis is the process by which organisms, such as green plants, use light energy to produce food. Cellular respiration is the process by which living things, including both plants and animals, obtain energy from the bonds of food molecules. Therefore, plants use light energy to produce food molecules during photosynthesis, and obtain cellular energy from the bonds of these food molecules during cellular respiration.

Cellular Energy. 1. Photosynthesis is carried out by which of the following?

Cellular Energy. 1. Photosynthesis is carried out by which of the following? Cellular Energy 1. Photosynthesis is carried out by which of the following? A. plants, but not animals B. animals, but not plants C. bacteria, but neither animals nor plants D. all living organisms 2.

More information

pathway that involves taking in heat from the environment at each step. C.

pathway that involves taking in heat from the environment at each step. C. Study Island Cell Energy Keystone Review 1. Cells obtain energy by either capturing light energy through photosynthesis or by breaking down carbohydrates through cellular respiration. In both photosynthesis

More information

Autotrophs and Heterotrophs

Autotrophs and Heterotrophs Questions/ Main Ideas 8 1 Energy and Life Autotrophs and Heterotrophs Chemical Energy and ATP Energy is the ability to do work. Nearly every activity in modern society depends on one kind of energy or

More information

Photosynthesis Notes

Photosynthesis Notes Photosynthesis Notes Energy and Living Things: All living organisms must have energy to survive. Organisms get this energy from food. Organisms either make their own food or consume other organisms to

More information

Name Class Date. Describe the role of ATP in cellular activities. Explain where plants get the energy they need to produce food.

Name Class Date. Describe the role of ATP in cellular activities. Explain where plants get the energy they need to produce food. 8.1 Energy and Life Lesson Objectives Describe the role of ATP in cellular activities. Explain where plants get the energy they need to produce food. Lesson Summary Chemical Energy and ATP Energy is the

More information

Photosynthesis & Cellular Respiration. Hot Seat

Photosynthesis & Cellular Respiration. Hot Seat Photosynthesis & Cellular Respiration Hot Seat Hot Seat Instructions You are competing against classmates in your row (across the classroom). The hot seat is the seat in each row closest to the outside

More information

Topic 3: Nutrition, Photosynthesis, and Respiration

Topic 3: Nutrition, Photosynthesis, and Respiration 1. Base your answer to the following question on the chemical reaction represented below and on your knowledge of biology. If this reaction takes place in an organism that requires sunlight to produce

More information

Bioenergetics Module A Anchor 3

Bioenergetics Module A Anchor 3 Bioenergetics Module A Anchor 3 Key Concepts: - ATP can easily release and store energy by breaking and re-forming the bonds between its phosphate groups. This characteristic of ATP makes it exceptionally

More information

Cell Energy (Photosynthesis and Respiration) Notes

Cell Energy (Photosynthesis and Respiration) Notes Cell Energy (Photosynthesis and Respiration) Notes I. Energy ability to do work; forms of energy: heat, light, chemical, electrical, mechanical, kinetic, potential A. Energy for living things comes from

More information

CHAPTER 4. Section 1 Do we get energy from food?

CHAPTER 4. Section 1 Do we get energy from food? Section 1 Do we get energy from food? CHAPTER 4 Food contains energy but it has to be broken down in order to be used. That means that energy comes from food but not directly. All cells, including plant

More information

4.1 Chemical Energy and ATP. KEY CONCEPT All cells need chemical energy.

4.1 Chemical Energy and ATP. KEY CONCEPT All cells need chemical energy. 4.1 Chemical Energy and ATP KEY CONCEPT All cells need chemical energy. 4.1 Chemical Energy and ATP Molecules in food store chemical energy in their bonds. Starch molecule Glucose molecule The chemical

More information

Study Guide A. Answer Key. Cells and Energy

Study Guide A. Answer Key. Cells and Energy Cells and Energy Answer Key SECTION 1. CHEMICAL ENERGY AND ATP 1. molecule; food molecules 2. high-energy; lower-energy 3. phosphate group 4. a; d; b; c 5. b; e 6. c; d 7. a; f 8. chemical energy; light

More information

PHOTOSYNTHESIS AND CELLULAR RESPIRATION

PHOTOSYNTHESIS AND CELLULAR RESPIRATION reflect Wind turbines shown in the photo on the right are large structures with blades that move in response to air movement. When the wind blows, the blades rotate. This motion generates energy that is

More information

Unit 1 Lesson 3 Cell Structure and Function. Copyright Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company

Unit 1 Lesson 3 Cell Structure and Function. Copyright Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company Being Eu-nique What are the characteristics of eukaryotic cells? Eukaryotic cells differ from each other depending on their structure and function. Structure is the arrangement of parts. Function is the

More information

Photosynthesis and Cellular Respiration. Stored Energy

Photosynthesis and Cellular Respiration. Stored Energy Photosynthesis and Cellular Respiration Stored Energy What is Photosynthesis? plants convert the energy of sunlight into the energy in the chemical bonds of carbohydrates sugars and starches. SUMMARY EQUATION:

More information

Energy, Photosynthesis & Cellular Respiration

Energy, Photosynthesis & Cellular Respiration Energy, Photosynthesis & Cellular Respiration Name: Period: Date: I. ATP: Energy In A Molecule All is broken down by the body into small molecules through digestion o By the time food reaches your, it

More information

Unit 5 Photosynthesis and Cellular Respiration

Unit 5 Photosynthesis and Cellular Respiration Unit 5 Photosynthesis and Cellular Respiration Advanced Concepts What is the abbreviated name of this molecule? What is its purpose? What are the three parts of this molecule? Label each part with the

More information

Chapter 9 Review Worksheet Cellular Respiration

Chapter 9 Review Worksheet Cellular Respiration 1 of 5 11/9/2011 8:11 PM Name: Hour: Chapter 9 Review Worksheet Cellular Respiration Energy in General 1. Differentiate an autotroph from a hetertroph as it relates to obtaining energy and the processes

More information

CELL/ PHOTOSYNTHESIS/ CELLULAR RESPIRATION Test 2011 ANSWER 250 POINTS ANY WAY IN WHICH YOU WANT

CELL/ PHOTOSYNTHESIS/ CELLULAR RESPIRATION Test 2011 ANSWER 250 POINTS ANY WAY IN WHICH YOU WANT CELL/ PHOTOSYNTHESIS/ CELLULAR RESPIRATION Test 2011 ANSWER 250 POINTS ANY WAY IN WHICH YOU WANT Completion: complete each statement. (1 point each) 1. All cells arise from. 2. The basic unit of structure

More information

Photo Cell Resp Practice. A. ATP B. oxygen C. DNA D. water. The following equation represents the process of photosynthesis in green plants.

Photo Cell Resp Practice. A. ATP B. oxygen C. DNA D. water. The following equation represents the process of photosynthesis in green plants. Name: ate: 1. Which molecule supplies the energy for cellular functions?. TP. oxygen. N. water 2. Photosynthesis The following equation represents the process of photosynthesis in green plants. What happens

More information

Cellular Respiration: Practice Questions #1

Cellular Respiration: Practice Questions #1 Cellular Respiration: Practice Questions #1 1. Which statement best describes one of the events taking place in the chemical reaction? A. Energy is being stored as a result of aerobic respiration. B. Fermentation

More information

8-3 The Reactions of Photosynthesis Slide 1 of 51

8-3 The Reactions of Photosynthesis Slide 1 of 51 8-3 The of Photosynthesis 1 of 51 Inside a Chloroplast Inside a Chloroplast In plants, photosynthesis takes place inside chloroplasts. Plant Chloroplast Plant cells 2 of 51 Inside a Chloroplast Chloroplasts

More information

Unit 1 Lesson 6 Photosynthesis and Cellular Respiration. Copyright Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company

Unit 1 Lesson 6 Photosynthesis and Cellular Respiration. Copyright Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company Unit 1 Lesson 6 Photosynthesis and Cellular Respiration Energize! How do the cells in an organism function? Cells must capture and use energy or they will die. Without energy, living things cannot replace

More information

Chloroplasts and Mitochondria

Chloroplasts and Mitochondria Name: KEY Period: Chloroplasts and Mitochondria Plant cells and some Algae contain an organelle called the chloroplast. The chloroplast allows plants to harvest energy from sunlight to carry on a process

More information

Energy and Photosynthesis. Pre-AP Biology HHS

Energy and Photosynthesis. Pre-AP Biology HHS Energy and Photosynthesis Pre-AP Biology HHS Energy in Living Things Two Groups of Living Organisms in the Way they meet their Energy needs: Autotrophs: plants and other living things that build organic

More information

Chapter 8: Photosynthesis

Chapter 8: Photosynthesis Chapter 8: Photosynthesis Cellular Basis of Life Q: How do plants and other organisms capture energy from the sun? WHAT I KNOW WHAT I LEARNED 8.1 How do organisms store energy? 8.2 What cellular structures

More information

Keystone Study Guide Module A: Cells and Cell Processes

Keystone Study Guide Module A: Cells and Cell Processes Keystone Study Guide Module A: Cells and Cell Processes Topic 1: Biological Principles Cells and the Organization of Life Characteristics of Life all living things share the following characteristics:

More information

Cell Organelles. a review of structure and function

Cell Organelles. a review of structure and function Cell Organelles a review of structure and function TEKS and Student Expectations (SE s) B.4 Science concepts. The student knows that cells are the basic structures of all living things with specialized

More information

Keystone Review Practice Test Module A Cells and Cell Processes. 1. Which characteristic is shared by all prokaryotes and eukaryotes?

Keystone Review Practice Test Module A Cells and Cell Processes. 1. Which characteristic is shared by all prokaryotes and eukaryotes? Keystone Review Practice Test Module A Cells and Cell Processes 1. Which characteristic is shared by all prokaryotes and eukaryotes? a. Ability to store hereditary information b. Use of organelles to control

More information

Modeling Photosynthesis and Cellular Respiration Lab

Modeling Photosynthesis and Cellular Respiration Lab Name: HR: Modeling Photosynthesis and Cellular Respiration Lab Introduction: Photosynthesis is the process by which green plants capture energy from sunlight and use it to make food molecules like glucose.

More information

Photosynthesis-Review. Pigments. Chloroplasts. Chloroplasts 5. Pigments are located in the thylakoid membranes. An Overview of Photosynthesis

Photosynthesis-Review. Pigments. Chloroplasts. Chloroplasts 5. Pigments are located in the thylakoid membranes. An Overview of Photosynthesis An Overview of Photosynthesis Photosynthesis-Review 1. Photosynthesis uses the energy of sunlight to convert water and carbon dioxide into high-energy sugars and oxygen. 6 CO 2 + 6 H 2 O C 6 H 12 O 6 +

More information

Biology. Slide 1of 51. End Show. Copyright Pearson Prentice Hall

Biology. Slide 1of 51. End Show. Copyright Pearson Prentice Hall Biology 1of 51 8-3 The Reactions of Photosynthesis 2of 51 Inside a Chloroplast Inside a Chloroplast In plants, photosynthesis takes place inside chloroplasts. Plant Chloroplast Plant cells 3of 51 Inside

More information

GCSE Additional Science

GCSE Additional Science GCSE Additional Science Module B4 The processes of life: What you should know Name: Science Group: Teacher: R.A.G. each of the statements to help focus your revision: R = Red: I don t know this A = Amber:

More information

Chapter 5. Chapter 5. Objectives Analyze the flow of energy through living systems. (5.1) New Vocabulary. Vocabulary Review. Chapter 5.

Chapter 5. Chapter 5. Objectives Analyze the flow of energy through living systems. (5.1) New Vocabulary. Vocabulary Review. Chapter 5. Photosynthesis and Cellular Respiration Section 1 and Section 2 Photosynthesis and Cellular Respiration Why It s Important Every cell in your body needs energy to function. This energy is acquired through

More information

Chapter 2: Cell Structure and Function pg. 70-107

Chapter 2: Cell Structure and Function pg. 70-107 UNIT 1: Biochemistry Chapter 2: Cell Structure and Function pg. 70-107 Organelles are internal structures that carry out specialized functions, interacting and complementing each other. Animal and plant

More information

* Is chemical energy potential or kinetic energy? The position of what is storing energy?

* Is chemical energy potential or kinetic energy? The position of what is storing energy? Biology 1406 Exam 2 - Metabolism Chs. 5, 6 and 7 energy - capacity to do work 5.10 kinetic energy - energy of motion : light, electrical, thermal, mechanical potential energy - energy of position or stored

More information

Name Date Class. energy phosphate adenine charged ATP chemical bonds work ribose

Name Date Class. energy phosphate adenine charged ATP chemical bonds work ribose Energy in a Cell Reinforcement and Study Guide Section.1 The Need for Energy In your textbook, read about cell energy. Use each of the terms below just once to complete the passage. energy phosphate adenine

More information

Cells & Cell Organelles

Cells & Cell Organelles Cells & Cell Organelles The Building Blocks of Life H Biology Types of cells bacteria cells Prokaryote - no organelles Eukaryotes - organelles animal cells plant cells Cell size comparison Animal cell

More information

Quiz: Cell Organelles and Their Functions 1. This organelle functions in cellular respiration: lysosome endoplasmic reticulum mitochondrion golgi

Quiz: Cell Organelles and Their Functions 1. This organelle functions in cellular respiration: lysosome endoplasmic reticulum mitochondrion golgi Quiz: Cell Organelles and Their Functions 1. This organelle functions in cellular respiration: lysosome mitochondrion 2. The organelle functions to package and deliver proteins: lysosome mitochondrion

More information

ATP. Division Avenue High School Regents Biology. Types of cells. Cells & Cell Organelles. Why study cells? Cell size comparison

ATP. Division Avenue High School Regents Biology. Types of cells. Cells & Cell Organelles. Why study cells? Cell size comparison Types of cells bacteria cells Prokaryote - no organelles Cells & Cell Organelles The Building Blocks of Life AP Biology 2008-2009 animal cells Eukaryotes - organelles Cell size comparison Animal cell Bacterial

More information

Answers Chapters 8 & 9 Review Photosynthesis & Cellular Respiration

Answers Chapters 8 & 9 Review Photosynthesis & Cellular Respiration Answers Chapters 8 & 9 Review Photosynthesis & Cellular Respiration Photosynthesis: 1. What is the term for the ability to perform work? Energy 2. Organisms that make their own food are called producers

More information

Equation for Photosynthesis

Equation for Photosynthesis Photosynthesis Definition The process by which cells harvest light energy to make sugars (glucose). -Sugar is used to power the process of cellular respiration, which produces the ATP that cells utilize

More information

THE LIVING CELL. Cells also have variety of shapes. Plant cells are often rectangular or polygonal, while egg cells are usually spherical.

THE LIVING CELL. Cells also have variety of shapes. Plant cells are often rectangular or polygonal, while egg cells are usually spherical. THE LIVING CELL A Tour of the cell The cell is the smallest and the basic unit of structure of all organisms. There are two main types or categories of cells: prokaryotic cells and eukaryotic cells. Prokaryotic

More information

Cells (ScienceGHSGT1) 1. Which part of the cell provides energy through the process of cellular respiration?

Cells (ScienceGHSGT1) 1. Which part of the cell provides energy through the process of cellular respiration? Name: Date: 1. Which part of the cell provides energy through the process of cellular respiration? A. cell wall B. cytoplasm C. mitochondrion D. cell membrane 2. All cells must have a A. cell membrane.

More information

Respiration By Cindy Grigg

Respiration By Cindy Grigg By Cindy Grigg 1 Did you know there are two kinds of respiration? One kind of respiration is when we breathe air in and out of our lungs. The other kind happens in both plant and animal cells, including

More information

THE HISTORY OF CELL BIOLOGY

THE HISTORY OF CELL BIOLOGY SECTION 4-1 REVIEW THE HISTORY OF CELL BIOLOGY Define the following terms. 1. cell 2. cell theory Write the correct letter in the blank. 1. One early piece of evidence supporting the cell theory was the

More information

Which of the following can be determined based on this model? The atmosphere is the only reservoir on Earth that can store carbon in any form. A.

Which of the following can be determined based on this model? The atmosphere is the only reservoir on Earth that can store carbon in any form. A. Earth s Cycles 1. Models are often used to explain scientific knowledge or experimental results. A model of the carbon cycle is shown below. Which of the following can be determined based on this model?

More information

Pathways that Harvest and Store Chemical Energy

Pathways that Harvest and Store Chemical Energy Pathways that Harvest and Store Chemical Energy Chapter 6 Pathways that Harvest and Store Chemical Energy Key Concepts 6.1 ATP, Reduced Coenzymes, and Chemiosmosis Play Important Roles in Biological Energy

More information

Unit 2: Cell processes: transport, energy and division

Unit 2: Cell processes: transport, energy and division Unit 2: Cell processes: transport, energy and division 1. The cell in its environment. Cellular transport All cells are surrounded by a cell membrane that separates the cell from the outside environment.

More information

Cellular Respiration: Obtaining Energy from Food

Cellular Respiration: Obtaining Energy from Food Chapter 6 Cellular Respiration: Obtaining Energy from Food PowerPoint Lectures for Campbell Essential Biology, Fifth Edition, and Campbell Essential Biology with Physiology, Fourth Edition Eric J. Simon,

More information

Unit 2: Biochemistry & The Cell

Unit 2: Biochemistry & The Cell Unit 2: Biochemistry & The Cell Name: Aim #13 Cell Organelles: How do cell organelles carry out the life functions of a cell? Date: A) CELL ORGANELLES: structures that carry out the cell s specific. Vary

More information

AP Bio Photosynthesis & Respiration

AP Bio Photosynthesis & Respiration AP Bio Photosynthesis & Respiration Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. What is the term used for the metabolic pathway in which

More information

Table of Contents. North Carolina Essential Standards Correlation Chart... 6

Table of Contents. North Carolina Essential Standards Correlation Chart... 6 Table of Contents North Carolina Essential Standards Correlation Chart........ 6 Objectives Chapter 1 Cell Biology................................. 9 Lesson 1 Cell Structure...............................

More information

Chapter 3 Cell Processes and Energy

Chapter 3 Cell Processes and Energy Chapter 3 Cell Processes and Energy 1 Chapter 3 Objectives Section 1: Chemical Compounds in Cells 1. Define elements and compounds 2. Explain how water is important to the function of cells 3. Identify

More information

CHAPTER 9 CELLULAR RESPIRATION: HARVESTING CHEMICAL ENERGY. Section A: The Principles of Energy Harvest

CHAPTER 9 CELLULAR RESPIRATION: HARVESTING CHEMICAL ENERGY. Section A: The Principles of Energy Harvest Section A: The Principles of Energy Harvest 1. Cellular respiration and fermentation are catabolic, energy-yielding pathways 2. Cells recycle the ATP they use for work 3. Redox reactions release energy

More information

1. f. Students know usable energy is captured from sunlight by chloroplasts and is stored through the synthesis of sugar from carbon dioxide.

1. f. Students know usable energy is captured from sunlight by chloroplasts and is stored through the synthesis of sugar from carbon dioxide. 1. The fundamental life processes of plants and animals depend on a variety of chemical reactions that occur in specialized areas of the organism s cells. As a basis for understanding this concept: 1.

More information

Name Class Date. What are the parts of a eukaryotic cell? What is the function of each part of a eukaryotic cell?

Name Class Date. What are the parts of a eukaryotic cell? What is the function of each part of a eukaryotic cell? CHAPTER 1 2 SECTION Cells: The Basic Units of Life Eukaryotic Cells BEFORE YOU READ After you read this section, you should be able to answer these questions: What are the parts of a eukaryotic cell? What

More information

Green pigment that absorbs solar energy and is important in photosynthesis

Green pigment that absorbs solar energy and is important in photosynthesis PHOTOSYNTHESIS REVIEW SHEET FOR TEST Part A: Match the terms below with the correct description Chlorophyll Chloroplast Electromagnetic spectrum Electron transport chain Grana Light-dependant reactions

More information

Cell Energetics Practice

Cell Energetics Practice Cell Energetics Practice Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The ultimate source of energy for almost all living organisms is: a. heat. b.

More information

Biology I. Chapter 8/9

Biology I. Chapter 8/9 Biology I Chapter 8/9 NOTEBOOK #1 Interest Grabber Suppose you earned extra money by having a part-time job. At first, you might be tempted to spend all of the money, but then you decide to open a bank

More information

Ch. 4 ATP & Photosynthesis

Ch. 4 ATP & Photosynthesis Name: Biology G Vocabulary Section 4.1 Ch. 4 ATP & Photosynthesis Period: ADP Adenosine Diphosphate ATP Adenosine Triphosphate Chemosynthesis Vocabulary Section 4.2 Photosynthesis Chlorophyll Thylakoid

More information

Organelles. Organelles. Two Types of Cell. Cell Organelle. Prokaryotes (Prokaryotic Cells) Eukaryotes (Eukaryotic Cells) Both cells function similarly

Organelles. Organelles. Two Types of Cell. Cell Organelle. Prokaryotes (Prokaryotic Cells) Eukaryotes (Eukaryotic Cells) Both cells function similarly Cell Organelle Two Types of Cell Prokaryotes (Prokaryotic Cells) Eukaryotes (Eukaryotic Cells) Two Types of Eukaryotic Cells 1. Animal Cell 2. Plant Cell Both cells function similarly Organelles Organelle

More information

Cells and Their Organelles

Cells and Their Organelles Cells and Their Organelles The cell is the basic unit of life. The following is a glossary of animal cell terms. All cells are surrounded by a cell membrane. The cell membrane is semi-permeable, allowing

More information

1. The diagram below represents a biological process

1. The diagram below represents a biological process 1. The diagram below represents a biological process 5. The chart below indicates the elements contained in four different molecules and the number of atoms of each element in those molecules. Which set

More information

Biochemistry. B.9.C identify and investigate the role of enzymes

Biochemistry. B.9.C identify and investigate the role of enzymes Biochemistry B.9.A compare the structures and functions of different types of biomolecules, including carbohydrates, lipids, proteins, and nucleic acids B.9.D analyze and evaluate the evidence regarding

More information

Energy and Life. Energy= the ability to do work. Autotrophs= use sunlight, CO 2, and water to make their own food (sugars) PHOTOSYNTHESIS

Energy and Life. Energy= the ability to do work. Autotrophs= use sunlight, CO 2, and water to make their own food (sugars) PHOTOSYNTHESIS Energy and Life Energy= the ability to do work Autotrophs= use sunlight, CO 2, and water to make their own food (sugars) PHOTOSYNTHESIS Heterotrophs= can t make their own food, they have to eat autotrophs

More information

Cellular Respiration Page 9

Cellular Respiration Page 9 Cellular Respiration Page 9 I. The Importance of Food A. Food provides living things with the chemical building blocks they need to grow and reproduce. B. Food serves as a source of for the cells of the

More information

Biology I: Study Guide # 3 Topics: Photosynthesis & Respiration

Biology I: Study Guide # 3 Topics: Photosynthesis & Respiration Biology I: Study Guide # 3 Topics: Photosynthesis & Respiration Name: Biology Textbook: pg. 200 214, 220-232 PHOTOSYNTHESIS 1. Define: a. autotroph: b. heterotroph: c. ATP: d. ADP: e. Glucose: f. photosynthesis:

More information

Photosynthesis Practice. 2. Chlorophyll a and b absorb _B -_V and _R wavelengths of light best.

Photosynthesis Practice. 2. Chlorophyll a and b absorb _B -_V and _R wavelengths of light best. Photosynthesis Practice Fill in the blanks. Name Date Period 1. Molecules that collect light energy are called _P. 2. Chlorophyll a and b absorb _B -_V and _R wavelengths of light best. 3. _C is the main

More information

Photosynthesis P P P. Autotrophs and Heterotrophs (page 201) Chemical Energy and ATP (pages 202 203) Chapter 8. Name Class Date

Photosynthesis P P P. Autotrophs and Heterotrophs (page 201) Chemical Energy and ATP (pages 202 203) Chapter 8. Name Class Date Chapter 8 Photosynthesis Section 8 1 Energy and Life (pages 201 203) This section explains where plants get the energy they need to produce food. It also describes the role of the chemical compound ATP

More information

Visualizing Cell Processes

Visualizing Cell Processes Visualizing Cell Processes A Series of Five Programs produced by BioMEDIA ASSOCIATES Content Guide for Program 3 Photosynthesis and Cellular Respiration Copyright 2001, BioMEDIA ASSOCIATES www.ebiomedia.com

More information

Student Exploration: Cell Energy Cycle

Student Exploration: Cell Energy Cycle Name: Date: Student Exploration: Cell Energy Cycle Vocabulary: aerobic respiration, anaerobic respiration, ATP, cellular respiration, chemical energy, chlorophyll, chloroplast, cytoplasm, glucose, glycolysis,

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Name Date: Advanced Biology Photosynthesis Test MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Where does the Calvin cycle take place? 1) A) outer

More information

MAIN SOURCE OF ENERGY FOR LIFE ON EARTH? THE SUN!!

MAIN SOURCE OF ENERGY FOR LIFE ON EARTH? THE SUN!! MAIN SOURCE OF ENERGY FOR LIFE ON EARTH? THE SUN!! THE BASICS OF PHOTOSYNTHESIS Almost all plants are photosynthetic autotrophs, as are some bacteria and protists Autotrophs generate their own organic

More information

ATP & Photosynthesis Honors Biology

ATP & Photosynthesis Honors Biology ATP & Photosynthesis Honors Biology ATP All cells need for life. Some things we use energy for are: Moving Thinking Sleeping Breathing Growing Reproducing ENERGY Labeled Sketch: The principal chemical

More information

GCE A Level. Biology. Energy and respiration. сᴏᴏʟιᴏ

GCE A Level. Biology. Energy and respiration. сᴏᴏʟιᴏ GCE A Level Biology Energy and respiration сᴏᴏʟιᴏ 2013-2014 Q 1(a) Describe how ATP is synthesized by oxidative phosphorylation. [June 2012 # 1] Reduced NAD and reduced FAD are passed to the electron transport

More information

Nucleus Cell Control Center

Nucleus Cell Control Center Nucleus Cell Control Center Contains the directions to make proteins (DNA) Two main jobs is to protect the DNA and make sure that DNA is always available for use. Found in all cells 1 Nucleolus Located

More information

Comparing Plant And Animal Cells

Comparing Plant And Animal Cells Comparing Plant And Animal Cells http://khanacademy.org/video?v=hmwvj9x4gny Plant Cells shape - most plant cells are squarish or rectangular in shape. amyloplast (starch storage organelle)- an organelle

More information

Name Date Class. This section describes cell structure and function in plant cells, animal cells, and bacteria.

Name Date Class. This section describes cell structure and function in plant cells, animal cells, and bacteria. Looking Inside Cells This section describes cell structure and function in plant cells, animal cells, and bacteria. Use Target Reading Skills Before you read, preview Figure 12. Then write two questions

More information

Unit I: Introduction To Scientific Processes

Unit I: Introduction To Scientific Processes Unit I: Introduction To Scientific Processes This unit is an introduction to the scientific process. This unit consists of a laboratory exercise where students go through the QPOE2 process step by step

More information

4.3. Photosynthesis in Detail. The first stage of photosynthesis captures and transfers energy.

4.3. Photosynthesis in Detail. The first stage of photosynthesis captures and transfers energy. 4. Photosynthesis in Detail VOCABULARY, 9B photosystem electron transport chain ATP synthase Calvin cycle 4B investigate and explain cellular processes, including homeostasis, energy conversions, transport

More information

Photosynthesis (Life from Light)

Photosynthesis (Life from Light) Photosynthesis Photosynthesis (Life from Light) Energy needs of life All life needs a constant input of energy o Heterotrophs (consumers) Animals, fungi, most bacteria Get their energy from other organisms

More information

Todays Outline. Metabolism. Why do cells need energy? How do cells acquire energy? Metabolism. Concepts & Processes. The cells capacity to:

Todays Outline. Metabolism. Why do cells need energy? How do cells acquire energy? Metabolism. Concepts & Processes. The cells capacity to: and Work Metabolic Pathways Enzymes Features Factors Affecting Enzyme Activity Membrane Transport Diffusion Osmosis Passive Transport Active Transport Bulk Transport Todays Outline -Releasing Pathways

More information

4.2 Overview of Photosynthesis

4.2 Overview of Photosynthesis KEY CONCEPT The overall process of photosynthesis produces sugars that store chemical energy. Radiant Energy Chemical Energy A. Organisms are classified according to how they obtain energy. 1. Autotroph/Producers

More information

Chapter 4. Photosynthesis and Cellular Respiration Worksheets. 63 www.ck12.org

Chapter 4. Photosynthesis and Cellular Respiration Worksheets. 63 www.ck12.org Chapter 4 Photosynthesis and Cellular Respiration Worksheets (Opening image copyright by Derek Ramsey, http://en.wikipedia.org/wiki/file:monarch_butterfly_ Danaus_plexippus_Feeding_Down_3008px.jpg, and

More information

2. Cellular respiration uses oxygen to convert the chemical energy stored in organic molecules into -?-

2. Cellular respiration uses oxygen to convert the chemical energy stored in organic molecules into -?- HB Cell Respiration Questions (1/2 point each question or blank to fill in 37 points) 1. Organisms, such as plants that make their own food are called -?- 2. Cellular respiration uses oxygen to convert

More information

: The Body s Energy Shuttles. *The body s energy shuttles NADH, FADH 2

: The Body s Energy Shuttles. *The body s energy shuttles NADH, FADH 2 Chapter 8 Metabolism Chapter Outline I. Energy: Fuel for Work. *Energy is necessary to do any kind of work. The body converts chemical energy from food sources carbohydrates, proteins, and fats into a

More information

Biology 20 Cellular Respiration Review NG Know the process of Cellular Respiration (use this picture if it helps):

Biology 20 Cellular Respiration Review NG Know the process of Cellular Respiration (use this picture if it helps): Biology 20 Cellular Respiration Review NG Know the process of Cellular Respiration (use this picture if it helps): 1) How many ATP molecules are produced for each glucose molecule used in fermentation?

More information

Photosynthesis Chapter 8 E N E R G Y T O M A K E F O O D?

Photosynthesis Chapter 8 E N E R G Y T O M A K E F O O D? Photosynthesis Chapter 8 H O W D O E S T H E P L A N T U S E T H E S U N S E N E R G Y T O M A K E F O O D? http://www.youtube.com/watch?v=pe82qtkssh4 Autotroph vs. Heterotroph Autotrophs/Producers-organisms

More information

Energy Concepts. Study Objectives:

Energy Concepts. Study Objectives: Energy Concepts Study Objectives: 1. Define energy 2.Describe the 1 st law of thermodynamics Compare kinetic and potential energy, be able to give or recognize examples of each 3. Describe the major forms

More information

Cell Unit Practice Test #1

Cell Unit Practice Test #1 ell Unit Practice Test #1 Name: ate: 1. Which organelle is primarily concerned with the conversion of potential energy of organic compounds into suitable form for immediate use by the cell?. mitochondria.

More information

Photosynthesis: Harvesting Light Energy

Photosynthesis: Harvesting Light Energy Photosynthesis: Harvesting Light Energy Importance of Photosynthesis A. Ultimate source of energy for all life on Earth 1. All producers are photosynthesizers 2. All consumers and decomposers are dependent

More information

Carbohydrates, Lipids, and Proteins 3.2

Carbohydrates, Lipids, and Proteins 3.2 Carbohydrates, Lipids, and Proteins 3.2 Organic vs. Inorganic compounds Organic compounds contain carbon and are found in living organisms Exceptions: hydrocarbonates, carbonates, oxides of carbon. Inorganic

More information

The correct answer is d C. Answer c is incorrect. Reliance on the energy produced by others is a characteristic of heterotrophs.

The correct answer is d C. Answer c is incorrect. Reliance on the energy produced by others is a characteristic of heterotrophs. 1. An autotroph is an organism that a. extracts energy from organic sources b. converts energy from sunlight into chemical energy c. relies on the energy produced by other organisms as an energy source

More information

Biology 1 Unit 4: Chapter 5 (in book) Cellular Respiration and Photosynthesis

Biology 1 Unit 4: Chapter 5 (in book) Cellular Respiration and Photosynthesis Biology 1 Unit 4: Chapter 5 (in book) Cellular Respiration and Photosynthesis I. Energy and Living Things A. The ultimate source of energy for life on earth = SUN B. Allows for photosynthesis 1. Light

More information

Chapter 9 Cellular Respiration

Chapter 9 Cellular Respiration Chapter 9 Cellular Respiration Electrons carried in NADH Mitochondrion Glucose Glycolysis Pyruvic acid Krebs Cycle Electrons carried in NADH and FADH 2 Electron Transport Chain Cytoplasm Mitochondrion

More information

Summary of Metabolism. Mechanism of Enzyme Action

Summary of Metabolism. Mechanism of Enzyme Action Summary of Metabolism Mechanism of Enzyme Action 1. The substrate contacts the active site 2. The enzyme-substrate complex is formed. 3. The substrate molecule is altered (atoms are rearranged, or the

More information

SOME Important Points About Cellular Energetics by Dr. Ty C.M. Hoffman

SOME Important Points About Cellular Energetics by Dr. Ty C.M. Hoffman SOME Important Points About Cellular Energetics by Dr. Ty C.M. Hoffman An Introduction to Metabolism Most biochemical processes occur as biochemical pathways, each individual reaction of which is catalyzed

More information

008 Chapter 8. Student:

008 Chapter 8. Student: 008 Chapter 8 Student: 1. Some bacteria are strict aerobes and others are strict anaerobes. Some bacteria, however, are facultative anaerobes and can live with or without oxygen. If given the choice of

More information

Cell Processes. Chapter Review

Cell Processes. Chapter Review Name Date Class Chapter Review Cell Processes Part A. Vocabulary Review Directions: Select the term from the following list that matches each description. active transport energy enzyme inorganic compound

More information