Prednáška č.2 Bezpečnosť a spoľahlivosť strojov. Analýza, hodnotenie a riadenie rizík v oblasti technických zariadení

Size: px
Start display at page:

Download "Prednáška č.2 Bezpečnosť a spoľahlivosť strojov. Analýza, hodnotenie a riadenie rizík v oblasti technických zariadení"

Transcription

1 Prednáška č.2 Bezpečnosť a spoľahlivosť strojov Analýza, hodnotenie a riadenie rizík v oblasti technických zariadení

2 Systémový prístup zaisťovania bezpečnosti a spoľahlivosti Proces vyhľadávania optimálnej stratégie zaisťovania bezpečnosti a spoľahlivosti vo všetkých etapách životného cyklu, realizovaného z hľadiska: manažérskeho programy spoľahlivosti a plány spoľahlivosti bezporuchovosti, udržiavateľnosti; programy oficiálneho preskúmania, programy stanovenia nákladov životného cyklu, programy rastu bezporuchovosti, triedenie namáhaním pre zlepšovanie bezporuchovosti, technického uplatnenie vhodných techník, hlavne vhodných metód analýzy rizík a spoľahlivosti, postupov oficiálneho preskúmania, udržiavateľnosti a zaistenia údržby, metód a postupov rastu bezporuchovosti, triedenie namáhaním, skúšok spoľahlivosti napr. pre kritické alebo novo vyvíjané prvky systému, atď., ekonomického realizácia programov stanovenia nákladov životného cyklu.

3 Špecifikácia požiadaviek na spoľahlivosť Znaky spoľahlivosti (podobne ako iných technických parametrov) možno stanoviť ako: špecifikácie stanovené výrobcom (dodávateľom) používajú sa prevažne pri objektoch/ systémoch, pri ktorých k prijatiu na trh nie je vyžadované, aby mali určité znaky spoľahlivosti, špecifikácie vypracované zákazníkom používajú sa hlavne u objektov/ systémov, ktoré musia spĺňať určité požiadavky na znaky spoľahlivosti (napr. na bezpečnosť, bezporuchovosť, udržiavateľnosť a zaistenie údržby a pod.), aby uspokojili potreby zákazníka, špecifikácie vzájomne dohodnuté alebo vypracované výrobcom (dodávateľom) i zákazníkom obvykle sa používajú v prípade objektov/ systémov realizovaných na zákazku alebo v prípade zmien už existujúceho návrhu.

4 Špecifikovanie kvalitatívnych, ale hlavne kvantitatívnych požiadaviek na spoľahlivosť má byť uskutočňované spoločne so špecifikáciami postupov a kritérií ich overovania, metódy overovania by mali byť vzájomne odsúhlasené. Zvlášť je dôležité vždy presne definovať: systém, zariadenie, sústavu a pod., u ktorej sa požiadavky uplatňujú, kritériá, na ktorých základe sa budú bezpečnosť, bezporuchovosť, udržiavateľnosť, životnosť atď. posudzovať (presné definície kritických a nekritických poruchových stavov, medzných stavov s odkazom na podrobnú špecifikáciu funkčných parametrov atď.).

5 Na dosahovanú úroveň bezpečnosti a spoľahlivosti majú podstatný vplyv podmienky, za ktorých je objekt/ systém inštalovaný a prevádzkovaný, preto je nevyhnutnou súčasťou špecifikácie požiadaviek na spoľahlivosť vyjadrenie: jeho zamýšľaných funkcií a definícia poruchového stavu (t.j., čo je podstatou poruchového stavu v tomto objekte pri jeho použití), ako bude inštalovaný a ako bude používaný, rôznych prevádzkových podmienok a podmienok prostredia, za ktorých bude objekt/ systém používaný (pokiaľ možno vrátane relatívnej doby strávenej za týchto jednotlivých podmienok), povinnosti a zodpovednosti zákazníka, dodávateľa, resp. akýchkoľvek tretích strán, postupov a metód určených k overeniu súladu s požiadavkami, potrebných kvalifikácií a zodpovednosti pracovníkov zodpovedných za prevádzkovanie a udržiavanie výrobku, politiky údržby, ktorá sa má uplatňovať, a príslušných postupov a opatrení zaistenosti údržby (úroveň zaistenosti údržby je veľmi často daná podmienkami použitia a nebýva vnútornou požiadavkou samotného objektu/ systému).

6 Východiskom zaisťovania požadovanej alebo očakávanej úrovne bezpečnosti výrobkov (ale tiež technických zariadení, technologických výrobných systémov, výrobných procesov a pod. ) sú postupy a metódy analýz rizík a na ne nadväzujúce hodnotenie a posudzovaní rizík, ktorých výsledky sú využívané k regulácii rizík prostredníctvom manažmentu rizík. Realizované analýzy rizík v podstate poskytujú vstupné údaje pre hodnotenie rizík a vykonanie následných činností manažmentu rizika, tzn. najmä rozhodovanie o prijateľnosti identifikovaných rizík, výber a zhodnotenie možností ich znižovania a o podložených rozhodnutiach a opatreniach k ich znižovaniu.

7 Schéma všeobecného postupu analýzy I. Vymedzenie systému, stanovenie požiadaviek II. Rozvrhnutie požiadaviek na podsystémy III. Analýzy spoľahlivosti (bezpečnosti, bezporuchovosti, udržiavateľnosti, životnosti) - kvalitatívne - kvantitatívne IV. Preskúmanie a odporúčanie

8 I. Vymedzenie systému a stanovenie požiadaviek vymedzenie požiadaviek na analyzovaný systém, na jeho prevádzkové režimy a funkčné vzťahy k vyšším úrovniam a susedným systémom alebo procesom, vymedzenie spoľahlivosti a vypracovanie zoznamu všetkých požiadaviek na bezpečnosť, životnosť, pohotovosť, bezporuchovosť, udržiavateľnosť atď., na jeho charakteristiky a vlastnosti vrátane podmienok prostredia a prevádzky a požiadaviek na údržbu, vymedzenie poruchy systému (resp. kritická porucha pre bezpečnosť, medzný stav pre životnosť) a určenie kritérií porúch a podmienok založených na funkčnej špecifikácii systému, očakávanej dobe prevádzky a prevádzkového prostredia; súčasťou tejto úlohy sú aj analýzy možných následkov porúch.

9 II. Rozvrhnutie požiadaviek na podsystémy (bloky, komponenty) Ak sú požadované číselné výsledky, odporúča sa požiadavky založené na predbežnom návrhu rozvrhnúť na požiadavky na jeho podsystémy, bloky, prvky a pod., k tomu je nevyhnutné vykonať rozklad systému na prvky, pričom sa rešpektujú hľadiská, že prvky: tvoria dielčie ucelené konštrukčné alebo funkčné časti minimálne o radu jednoduchšie, sú dodávané subdodávateľmi, podliehajú obnove ako celky.

10 III. Analýzy spoľahlivosti Systém sa analyzuje s využitím zvolených metód a postupov analýz spoľahlivosti a závažných dát o výkonnosti: kvalitatívne analýzy zahŕňajú analýzu funkčnej štruktúry systému a stanovenie druhov poruchových stavov, mechanizmov porúch, príčin, prejavov a následkov porúch systému a súčastí, analýzy udržiavateľnosti jednotiek, určenie možných stratégií údržby a opráv, zostavenie modelov bezpečnosti, bezporuchovosti atď., kvantitatívne analýzy určia sa referenčné dáta, ktoré sa budú používať a vykonajú sa vyhodnotenia spoľahlivosti, analýzy kritickosti a citlivosti súčastí, vyhodnotia sa možné zlepšenia vlastností systému využitím nadbytočných dielčích štruktúr, vplyvom stratégie údržby atď.

11 IV. Preskúmanie a odporúčanie (hodnotenie splnenia požiadaviek a nápravných opatrení) Vykoná sa analýza, či sú požiadavky na spoľahlivosť/bezpečnosť splnené a či alternatívne návrhy môžu ekonomicky efektívne zvýšiť spoľahlivosť/bezpečnosť. Na základe zváženia účelu a významnosti jednotlivých krokov uvedeného obecného postupu analýzy a hodnotenia možností, výhod a nedostatkov jednotlivých metód sa vykoná ich výber, väčšinou sa jednotlivé metódy analýzy vzájomne dopĺňajú.

12 Štruktúra posudzovania rizika a manažmentu rizika podľa IEC POSUDZOVANI E RIZIKA ANALÝZA RIZIKA (definovanie rozsahu platnosti analýz, identifikácia rizík) HODNOTENIE RIZIKA (rozhodnutie o prijateľnosti rizika, analýza voliteľných možností) MANAŽMENT RIZIKA ZNÍŽENIE (REGULÁCIA) RIZIKA (rozhodovanie, realizácia, sledovanie)

13 Typické otázky 1. V akej etape vývoja systému sa nachádzame? Typické okolnosti etapa koncepcie, etapa podrobného návrhu, etapa modernizácie, etapa pred uvedením do prevádzky (na trh a pod.) 2. Čo je základným cieľom štúdie rizík? voľba opatrení pre zníženie rizika, 3.Aký typ systému a aké nebezpečenstvá sa analyzujú? porovnanie s cieľovým rizikom, porovnanie rizika medzi alternatívami, jednoduchý systém, zložitý systém, technologické nebezpečenstvo, atď. 4. Aká je záväznosť možných následkov? veľký počet smrteľných nehôd, jedna smrteľná nehoda alebo jediné zranenie, poškodenie životného prostredia, hospodárske (majetkové) straty,

14 5. Aká je úroveň zdrojov, ktoré sú k dispozícii? obmedzené alebo rozsiahlejšie možnosti, 6. Aké informácie o analyzovanom systéme sú k dispozícii? 7. Predpokladá sa v budúcnosti aktualizácia štúdie? 8. Sú definované požiadavky v zákonoch, nariadeniach alebo v zmluve? obmedzená alebo doba, možnosť získať znalecký posudok, atď. koncepčný návrh, podrobný návrh, informácie z prevádzky atď. jedná sa o jedinú realizáciu štúdie, je to nepretržitá činnosť, nie sú, s obmedzenou voľbou, nie je iná voľba.

15 Metódy analýzy rizík TS Metódy analýzy rizík sú často modifikáciou štandardných metód analýzy spoľahlivosti (viď. STN IEC ) a to najmä vo vzťahu ku kritickým poruchám (kritickým poruchovým stavom). Najčastejšie používané metódy sú : 1. Štúdia nebezpečenstva a prevádzkyschopnosti (HAZOP - Hazard and Operability Study): metóda vyvinutá pôvodne pre chemický priemysel k identifikácii problémov (napr. nepredvídaných nebezpečenstiev vprojektovaných do technických zariadení vo fáze ich návrhu), týkajúcich sa bezpečnosti a prevádzkyschopnosti celého zariadenia. 2. Analýza druhov poruchových stavov a ich následkov (FMEA - Fault Modes and Effects Analysis): induktívna metóda systematickej identifikácie možných druhov poruchových stavov jednotlivých súčiastok a prvkov systému so zisťovaním ich dôsledkov alebo následkov (odpovedá vždy na otázku čo sa stane, ak ). Pri rozšírení na analýzu kritickosti sa metóda označuje FMECA (Fault Modes Effects and Critically Analysis).

16 3. Analýza stromu poruchových stavov (FTA - Fault Tree Analysis): deduktívny typ analýzy, ktorým sa identifikujú podmienky a faktory, ktoré môžu prispieť ku špecifikovanej nežiaducej udalosti, hľadá sa ich logická organizácia a grafické znázornenie ich sledu. 4. Analýza stromu udalostí (ETA - Event Tree Analysis): induktívny typ analýzy, kde sa realizuje identifikácia možných následkov a ich pravdepodobností pri výskyte nežiaducej udalosti, ktorá ich vyvolala; pracuje sa však iba s bezporuchovými a poruchovými stavmi. 5. Predbežná analýza nebezpečenstva (PHA - Preminary Hazard Analysis): induktívny typ analýzy, kde sa realizuje identifikácia nebezpečenstva, nebezpečných situácií a udalostí, ktoré pri danej činnosti, daného zariadenia alebo systému môžu spôsobiť poškodenie alebo ujmu; spracováva sa zoznam nebezpečenstiev a tzv. generických nebezpečných situácií (uvažujú sa používané alebo vytvárané materiály, použité zariadenia, podmienky použitia, rozhrania medzi prvkami systému, priestorové rozmiestnenie atď.). 6. Posudzovanie spoľahlivosti ľudského faktora (HRA - Human Reliability Assessment): realizuje sa posudzovanie vplyvu operátorov, údržbárov a pod. na funkciu systému s cieľom vyhodnotiť vplyvy možných ľudských chyb a omylov na bezpečnosť a produktivitu. Typické kroky postupu sú : analýza úlohy (TA - Task analysis), identifikácia (možných) ľudských chýb (HEI - Human error identification) a kvantifikácia spoľahlivosti ľudského faktora (HRQ - Human reliability quantification).

17 Metóda FMEA, FMECA FMEA (Failure/Fault Modes and Effects Analysis), t.j. metóda Analýza druhov porúch a ich dôsledkov, je metóda štruktúrovanej systematickej kvalitatívnej analýzy možných druhov a dôsledkov porúch / poruchových stavov a ich usporiadania podľa stupňa závažnosti FMECA (Failure/Fault Modes, Effects and Criticality Analysis), t.j. Analýza druhov, dôsledkov a kritickosti porúch je rozšírením metódy FMEA o hodnotenie kritickosti dôsledkov porúch s uvážením pravdepodobností (alebo početností) ich výskytu

18 Analýza FMEA alebo FMECA sa všeobecne uskutočňuje v nasledujúcich krokoch zistí sa, ako má súčasť systému vykonávať svoju funkciu; zistia sa potenciálne druhy, dôsledky a príčiny porúch; zistí sa riziko odpovedajúce jednotlivým druhom porúch a ich dôsledkov; stanovia sa odporúčané opatrenia k odstráneniu alebo zníženiu rizika a uskutočnia sa.

19 Všeobecný postup aplikácie metódy FMEA Praktická aplikácia metódy sa uskutočňuje postupným systematickým vypĺňaním formulárov FMEA, čím je jej vykonanie dokumentované Záhlavie tabuľky FMEA s identifikačnými údajmi 1. Identifikácia analyzovaného dielu (miesta, funkcie, znaku, atď.), jeho možných porúch, ich možných násled- kov a príčin ( vrátane zaznamenania plánovaných kontrolných opatrení) 2. Hodnotenie súčasného stavu mierou rizika / priority, návrh nápravných opatrení a stanovenie zodpovedností 3. Uskutočnené nápravné opatrenia a hodnotenie zlepšeného stavu mierou rizika / priority

20 Postup pri FMEA analýze TS 1. Identifikujú sa akékoľvek mysliteľné, potenciálne možné poruchy (často označované ako nezhody, defekty, chyby a pod.) a analyzujú sa ich možné prejavy, dôsledky a príčiny. Uskutočnenie tohto kroku analýzy vyžaduje stanoviť pre ne: miesto a/ alebo popis; prejav; následok; príčinu. 2. Hodnotí sa súčasný (existujúci) stav návrhu, t. j. jednotlivé identifikované možné poruchy sa kvantifikujú pomocou miery rizika/ priority MR/P: MR/P = P x D x O P bodové ohodnotenie pravdepodobnosti (početnosti) výskytu ( t. j. vzniku) poruchového stavu, D bodové ohodnotenie významu následku (t. j. závažnosti z hľadiska nepriaznivých dôsledkov pre zákazníka), O bodové ohodnotenie odhaliteľnosti (t. j. detekcie) príčiny, resp. následku poruchového stavu pred dodaním zákazníkovi.

21 Príklad klasifikačnej tabuľky výskytu porúch (P) Kritérium klasifikácie výskytu poruchy (chyby) Odhad početnosti Trieda Nie je pravdepodobné, že porucha nastane 0 1 Veľmi malá: jedná sa o prípad (napr. proces) s ojedinelým výskytom poruchy (chyby) Stredná: zodpovedá prípadom (napr. procesom), kde obvykle dochádza k náhodným poruchám (chybám), ale v menšej miere 1/5000 1/2000 1/1000 1/ /200 6 Vysoká: zodpovedá prípadom, napr. výrobným procesom s častými poruchami (chybami) Veľmi vysoká: z hľadiska užívateľa je takmer istý výskyt poruchy (chyby) 1/100 1/50 1/20 1/

22 Príklad klasifikačnej tabuľky významu porúch (D) Kritérium klasifikácie významu poruchy (chyby) Zanedbateľná: podstata poruchy je taká, že neovplyvní schopnosti systému výrobku, t.j. užívateľ pravdepodobne nezaznamená jej výskyt Nízka: porucha vyvolá užívateľovi len zanedbateľné problémy, nespozorujú sa poškodené funkcie objektu výrobku Stredná: porucha vyvolá užívateľovi problémy znížením pohodlia pri používaní porucha vadí pri ovládaní, manipulácii. Užívateľ zaznamená určité zhoršenie vlastností výrobku. Vysoká: porucha vyvolá užívateľovi značné problémy, resp. spôsobí vážne poškodenie, zlé vlastnosti výrobku, neovplyvňuje však bezpečnosť výrobkov Veľmi vysoká: porucha ovplyvňuje bezpečnosť výrobkov, ich nespôsobilosť k prevádzke z hľadiska zákonných predpisov Trieda

23 Príklad klasifikačnej tabuľky odhaliteľnosti porúch (O) Kritérium klasifikácie odhaliteľnosti poruchy (chyby) Veľmi vysoká: pravdepodobnosť, že porucha by bola detekovaná kontrolou alebo pri montáži Vysoká: pravdepodobnosť, že porucha sa dostane k užívateľovi bez detekcie podľa veľkosti pravdepodobnosti prieniku poruchy k užívateľovi Stredná: pravdepodobnosť, že porucha sa dostane k užívateľovi bez detekcie podľa veľkosti pravdepodobnosti prieniku poruchy k užívateľovi Nízka: pravdepodobnosť, že porucha sa dostane k užívateľovi bez detekcie podľa veľkosti pravdepodobnosti prieniku poruchy k užívateľovi Veľmi nízka: pravdepodobnosť, že porucha sa dostane k užívateľovi bez detekcie podľa veľkosti pravdepodobnosti prieniku poruchy k užívateľovi Prienik poruchy k užívateľovi (%) Trieda 0 až až až až až až až až až až

24 Postup FMEA - pokračovanie 3. Vykoná sa roztriedenie všetkých možných identifikovaných porúch podľa veľkosti miery rizika/priority (MR/P) a navrhnú sa náhradné opatrenia (zmena či úprava konštrukčného riešenia, návrhu výrobného postupu a pod.) pre poruchy so stanovenými najvyššími hodnotami MR/P vrátane stanovení zodpovedností a termínov. Kritérium pre rozhodnutie, pre ktoré identifikované možné poruchy v závislosti na veľkosti MR/P je nutné navrhnúť a vykonať nápravné opatrenia, sa volí podľa konkrétnych podmienok, napr. vopred stanovenú minimálnu hodnotu MR/P, prienikom minimálnych stanovených hodnôt MR/P a jednej jej zložky a pod. 4. Po realizácii nápravných opatrení sa opakovane vykoná analýza podľa 2. bodu postupu s novým hodnotením zlepšeného stavu pomocou miery rizika/priority MR/P.

25 Metóda FTA (Analýza stromu porúch / poruchových stavov) Metóda Analýza stromu poruchových stavov FTA (Fault/failure Tree Analysis) sa používa pre kvantitatívnu, prípadne aj kvalitatívnu analýzu spoľahlivosti a bezpečnosti systémov. Ide o metódu deduktívnu (zhora dolu) zameranú na zistenie príčin alebo kombináciu príčin, ktoré môžu mať za následok definitívnu vrcholovú udalosť (angl. top event). Metóda je vhodná aj pre analýzu zložitých systémov, zložených z funkčne viazaných alebo závislých podsystémov, ktoré sú určené k plneniu rôznych funkcií (napr. elektráreň, komunikačný systém, technologická výrobná linka a pod.)

26 Postup aplikácie metódy FTA 1. Po presnom vymedzení predmetu analýzy, vyjasnenia požadovaných funkcií, prevádzkových podmienok systému a získavania podrobných informácií o jeho návrhu sa definuje analyzovaná vrcholová udalosť (top event) a zisťujú sa jej možné príčiny alebo druhy poruchových stavov na najbližšej nižšej funkčnej úrovni systému. 2. Nasleduje postupné rozvíjanie vrcholovej udalosti k ďalším javom nižšej úrovne, pričom sa hľadajú a posudzujú všetky možné príčiny vzniku nadradeného poruchového javu. Takto sa postupuje až na požadovanú najnižšiu úroveň. Príčinami na najnižšej úrovni tzv. základnými (primárnymi) udalosťami, sú napr. druhy porúch súčiastok.

27 3. Popis príčin každého identifikovaného poruchového javu na každej úrovni by mal odpovedať na otázky : Čo? Kde? Kedy? a Prečo? Výsledky analýzy sa zobrazujú v podobe stromu porúch (používa sa tiež názov strom poruchových stavov), ktorý sa kreslí s pomocou štandardných značiek (symbolov), ktoré sú zhrnuté v tab Na základe zostaveného stromu porúch sa uskutočňujú analýzy buď kvalitatívne alebo kvantitatívne alebo obidvomi spôsobmi v závislosti na cieľoch analýzy. Výstupom je potom: Súpis (prehľad) možných kombinácií druhov porúch prvkov, faktorov prevádzkových podmienok, podmienok prostredia a chýb ľudského faktora, ktoré by mohli jednotlivo alebo v kombinácii viesť k vzniku nežiaducej vrcholovej udalosti, Pravdepodobnosť, s akou nežiaduca vrcholová udalosť môže v prevádzke nastať behom špecifikovaného časového intervalu. Požadovanými východzími údajmi pre kvantitatívnu analýzu sú intenzity porúch, intenzity opráv, pravdepodobnosti výskytu druhov poruchových stavov atď.

28 Metóda ETA (Event Tree Analysis) Analýza stromu udalostí Jedná sa o podobnú metódu ako je analýza stromu porúch/ poruchových stavov, avšak postupuje najskôr zdola nahor (induktívny postup) a vychádza z možných stavov súčiastky (prvku) alebo inej počiatočnej udalosti a hľadajú sa účinky na celý systém. Postup a výsledok sa zobrazuje pomocou stromu udalostí, čo je logická sieť, ktorá pri vzniku (potenciálne možnej) nežiaducej udalosti v systému analyzuje postupnosť nadväzujúcich podsystémov z hľadiska správnej funkcie či zlyhania.

29 Koncepcia stromu udalostí Nežiaduci jav Podsystém 1 Podsystém 2 Stav Pravdepodobnosť stavu

30 Metóda RBD (Blokový diagram bezporuchovosti) Blokový diagram bezporuchovosti (RBD Realibility Block Diagramme) je grafické zobrazenie štruktúry systému v podobe podsystémov resp. až súčiastok reprezentovaných pre zvolenú úroveň rozkladu systému jednotlivými blokmi diagramu. Blokový diagram potom umožňuje jednoducho zobraziť cestu úspechu (bezporuchového stavu systému) spôsobom prepojenia blokov diagramu a tým zobrazuje, ako porucha systému závisí na poruchách jeho prvkov. Bezporuchový stav systému je určený existenciou aspoň jedného úspešného prepojenia medzi vstupom (angl. Input) a výstupom (angl. Output) blokového diagramu systému.

31 Ďakujem Vám za pozornosť!!!

Príklady riadenia kvality z vybraných krajín

Príklady riadenia kvality z vybraných krajín Príklady riadenia kvality z vybraných krajín Daniela Uličná Konferencia: Tvorba Národnej sústavy kvalifikácií 26.11.2013 Prečo vôbec hovoriť o otázke riadenia kvality v kontexte NSK? NSK by mala zlepšiť

More information

Pripojenie k internetu v pevnej sieti

Pripojenie k internetu v pevnej sieti Pripojenie k internetu v pevnej sieti Názov programu/služby užívateľovi (Mbit/s) užívateľa (Mbit/s) (MB) Smerom k/od užívateľa Magio Internet M ADSL 2 0,5 300 000 0,25/0,13 Magio Internet L ADSL 5 0,5

More information

Kozmické poasie a energetické astice v kozme

Kozmické poasie a energetické astice v kozme Kozmické poasie a energetické astice v kozme De otvorených dverí, Košice 26.11.2008 Ústav experimentálnej fyziky SAV Košice Oddelenie kozmickej fyziky Karel Kudela kkudela@kosice.upjs.sk o je kozmické

More information

PORUCHY A OBNOVA OBALOVÝCH KONŠTRUKCIÍ BUDOV - Podbanské 2012

PORUCHY A OBNOVA OBALOVÝCH KONŠTRUKCIÍ BUDOV - Podbanské 2012 PORUCHY A OBNOVA OBALOVÝCH KONŠTRUKCIÍ BUDOV Podbanské 2012 CIEĽ A ZAMERANIE KONFERENCIE : Cieľom konferencie je poskytnúť priestor pre prezentovanie nových a aktuálnych výsledkov vedeckej a výskumnej

More information

LV5WDR Wireless Display Receiver Rýchla príručka

LV5WDR Wireless Display Receiver Rýchla príručka LV5WDR Wireless Display Receiver Rýchla príručka 1 1. Predstavenie Wireless display receiver S Wireless display receiver (ďalej len WDR) môžete jednoducho zobrazovať multimediálny obsah (videá, fotografie,

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV BETONOVÝCH A ZDĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF CONCRETE AND MASONRY STRUCTURES PRIESTOROVÝ

More information

Témy dizertačných prác pre uchádzačov o doktorandské štúdium

Témy dizertačných prác pre uchádzačov o doktorandské štúdium Témy dizertačných prác pre uchádzačov o doktorandské štúdium Študijný odbor: 3.3.15 Manažment, Študijný program: Znalostný manažment Akademický rok 2010/2011 1. Školiteľ: doc. Ing. Vladimír Bureš, PhD.

More information

NÁVRH TÉM BAKALÁRSKYCH PRÁC V AR 2014/2015

NÁVRH TÉM BAKALÁRSKYCH PRÁC V AR 2014/2015 NÁVRH TÉM BAKALÁRSKYCH PRÁC V AR 2014/2015 1. Vektorovanie ťahu LTKM 2. Nízkocyklová únava častí LTKM 3. Elektronické riadiace systémy leteckých piestových motorov 4. Motorová skúška leteckého piestového

More information

Môže sa to stať aj Vám - sofistikované cielené hrozby Ján Kvasnička

Môže sa to stať aj Vám - sofistikované cielené hrozby Ján Kvasnička Môže sa to stať aj Vám - sofistikované cielené hrozby Ján Kvasnička Territory Account Manager Definícia cielených hrozieb Široký pojem pre charakterizovanie hrozieb, cielených na špecifické entity Často

More information

ING (L) Société d Investissement à Capital Variable 3, rue Jean Piret, L-2350 Luxembourg R.C.S.: Luxembourg B č. 44.873 (ďalej ako spoločnosť )

ING (L) Société d Investissement à Capital Variable 3, rue Jean Piret, L-2350 Luxembourg R.C.S.: Luxembourg B č. 44.873 (ďalej ako spoločnosť ) ING (L) Société d Investissement à Capital Variable 3, rue Jean Piret, L-2350 Luxembourg R.C.S.: Luxembourg B č. 44.873 (ďalej ako spoločnosť ) Oznam pre akcionárov 1) Správna rada spoločnosti rozhodla

More information

IBM Security Framework: Identity & Access management, potreby a riešenia.

IBM Security Framework: Identity & Access management, potreby a riešenia. Juraj Polak IBM Security Framework: Identity & Access management, potreby a riešenia. Nová doba inteligentná infraštruktúra Globalizácia a globálne dostupné zdroje Miliardy mobilných zariadení s prístupom

More information

Objavte vaše moderné dátové centrum

Objavte vaše moderné dátové centrum IBM Modular Systems Objavte vaše moderné dátové centrum Marián Kováčik Technický špecialista IBM Modular Systems 11/10/2008 Obsah Business Unit or Product Name 1. Efektívnosť a homogénnosť v datacentrách

More information

Sledovanie čiary Projekt MRBT

Sledovanie čiary Projekt MRBT VYSOKÉ UČENÍ TECHNIC KÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF T ECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNO LOGIÍ ÚSTAV AUTOMATIZA CE A MĚŘÍCÍ TECHNIKY FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMUNICATION

More information

Siemens CardOS API. PIN a PUK manažment. DISIG, a.s. Záhradnícka 151 821 08 Bratislava 2

Siemens CardOS API. PIN a PUK manažment. DISIG, a.s. Záhradnícka 151 821 08 Bratislava 2 Siemens CardOS API PIN a PUK manažment DISIG, a.s. Záhradnícka 151 821 08 Bratislava 2 Obsah 1. Účel 4 2. Zmena PIN, PUK a Secondary Auth PIN 6 2.1. Zmena PIN 6 2.2. Zmena PUK 8 2.3. Zmena Secondary Auth

More information

: Architectural Lighting : Interiérové svietidlá

: Architectural Lighting : Interiérové svietidlá SEC Lighting : Architectural Lighting : nteriérové svietidlá : Shape Harmony : Tradition The company SEC accepts with enthusiasm the challenges of continuously changing world. n our opinion, luminaries

More information

SYSTÉM RIADENIA BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVIA PRI PRÁCI

SYSTÉM RIADENIA BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVIA PRI PRÁCI Národný inšpektorát práce PRAVIDLÁ DOBREJ PRAXE BOZP SYSTÉM RIADENIA BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVIA PRI PRÁCI Návod na zavedenie systému Apríl 2002 Publikácia 2 Národný inšpektorát práce vydáva Pravidlá

More information

WK29B / WK29W. Bluetooth Wireless Slim Keyboard. User manual ( 2 5 ) Uživatelský manuál ( 6 10) Užívateľský manuál (11 15)

WK29B / WK29W. Bluetooth Wireless Slim Keyboard. User manual ( 2 5 ) Uživatelský manuál ( 6 10) Užívateľský manuál (11 15) WK29B / WK29W Bluetooth Wireless Slim Keyboard User manual ( 2 5 ) Uživatelský manuál ( 6 10) Užívateľský manuál (11 15) 1. Installing the batteries The EVOLVEO WK29B / WK29W keyboard uses two AAA alkaline

More information

KONTAKT CHEMIE Kontakt PCC

KONTAKT CHEMIE Kontakt PCC Cleaner and flux remover for printed circuit boards KONTAKT CHEMIE Kontakt PCC Technical Data Sheet KONTAKT CHEMIE Kontakt PCC Page 1/2 Description: Mixture of organic solvents. General properties and

More information

Margita Vajsáblová. Zvislá perspektí. perspektíva objektu v prieč. priečelnej polohe. U k

Margita Vajsáblová. Zvislá perspektí. perspektíva objektu v prieč. priečelnej polohe. U k Vajsáblová, M.: Metódy zobrazovania 12 Margita Vajsáblová Vajsáblová, M.: Metódy zobrazovania Zvislá Zvislá perspektí perspektíva objektu v prieč priečelnej poloe USk Zvislá stena objektu leží v rovine

More information

JEDNOFÁZOVÝ STATICKÝ ELEKTROMER NA VIACSADZBOVÉ MERANIE ČINNEJ ENERGIE

JEDNOFÁZOVÝ STATICKÝ ELEKTROMER NA VIACSADZBOVÉ MERANIE ČINNEJ ENERGIE JEDNOFÁZOVÝ STATICKÝ ELEKTROMER NA VIACSADZBOVÉ MERANIE ČINNEJ ENERGIE AMS B1x-xAx Applied Meters, a. s. Budovateľská 50, 080 01 Prešov Tel.: +421-51-758 11 69, Fax: +421-51-758 11 68 Web: www.appliedmeters.com,

More information

VÁHOSTAV SK, a.s. ZML 1100632 1

VÁHOSTAV SK, a.s. ZML 1100632 1 Komplexná rekonštrukcia operačných sál, urgentného príjmu a centrálnej sterilizácie Fakultnej nemocnice s poliklinikou F.D. Roosevelta Banská Bystrica ZMLUVA O DIELO č. ZML 1100632 uzavretá v súlade s

More information

Návod k použití: Boxovací stojan DUVLAN s pytlem a hruškou kód: DVLB1003

Návod k použití: Boxovací stojan DUVLAN s pytlem a hruškou kód: DVLB1003 Návod na použitie: Boxovací stojan DUVLAN s vrecom a hruškou kód: DVLB1003 Návod k použití: Boxovací stojan DUVLAN s pytlem a hruškou kód: DVLB1003 User manual: DUVLAN with a boxing bag and a speed bag

More information

Príručka na vyplňovanie

Príručka na vyplňovanie UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s., organizačná zložka: UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s., pobočka zahraničnej banky Príručka na vyplňovanie Príkazu na úhradu a Hromadného

More information

ORIGINÁL. KRYCÍ LIST NABÍDKY na verejnou zakázku: Tovary - Laboratórna technika pre Výskumné centrum Žilinskej univerzity

ORIGINÁL. KRYCÍ LIST NABÍDKY na verejnou zakázku: Tovary - Laboratórna technika pre Výskumné centrum Žilinskej univerzity ORIGINÁL KRYCÍ LIST NABÍDKY na verejnou zakázku: Tovary - Laboratórna technika pre Výskumné centrum Žilinskej univerzity UCHAZEČ (obchodní firma nebo název) Sídlo (v prípade fyzické osoby místo podnikání)

More information

MOŽNOSTI VYUŽITIA SIMULÁCIE VYHODNOTENIA PARAMETROV OSVETLENIA

MOŽNOSTI VYUŽITIA SIMULÁCIE VYHODNOTENIA PARAMETROV OSVETLENIA ACTA FACULTATIS TECHNICAE XVII ZVOLEN SLOVAKIA 2012 POSSIBILITIES OF THE USE SIMULATION PARAMETERS EVALUATION OF LIGHTING MOŽNOSTI VYUŽITIA SIMULÁCIE VYHODNOTENIA PARAMETROV OSVETLENIA Richard HNILICA

More information

Prestige 660HN-T3A Príručka k rýchlej inštalácii splittra a smerovača (routra)

Prestige 660HN-T3A Príručka k rýchlej inštalácii splittra a smerovača (routra) Prestige 660HN-T3A Príručka k rýchlej inštalácii splittra a smerovača (routra) Volajte na našu zákaznícku linku: 02/208 28 208 Prestige 660HN-T3A Príručka k rýchlej inštalácii splittra a smerovača (routra)

More information

PRÍSPEVOK K APLIKÁCII SYSTÉMU NI LABVIEW VO VYŠETROVANÍ KONTAKTU PNEUMATIKY A TERÉNU

PRÍSPEVOK K APLIKÁCII SYSTÉMU NI LABVIEW VO VYŠETROVANÍ KONTAKTU PNEUMATIKY A TERÉNU ACTA FACULTATIS TECHNICAE XVII ZVOLEN SLOVAKIA 2012 A CONTRIBUTION TO APPLICATION OF NI LABVIEW SYSTEM IN INVESTIGATION OF TIRE-TERRAIN INTERACTIONS PRÍSPEVOK K APLIKÁCII SYSTÉMU NI LABVIEW VO VYŠETROVANÍ

More information

WLA-5000AP. Quick Setup Guide. English. Slovensky. Česky. 802.11a/b/g Multi-function Wireless Access Point

WLA-5000AP. Quick Setup Guide. English. Slovensky. Česky. 802.11a/b/g Multi-function Wireless Access Point 802.11a/b/g Multi-function Wireless Access Point Quick Setup Guide 1 5 Česky 9 Important Information The AP+WDS mode s default IP address is 192.168.1.1 The Client mode s default IP is 192.168.1.2 The

More information

BEZPEČNOSŤ CESTNÝCH TUNELOV BEZPEČNOSTNÁ DOKUMENTÁCIA

BEZPEČNOSŤ CESTNÝCH TUNELOV BEZPEČNOSTNÁ DOKUMENTÁCIA Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Sekcia cestnej dopravy a pozemných komunikácií TP 02/2014 TECHNICKÉ PODMIENKY BEZPEČNOSŤ CESTNÝCH TUNELOV BEZPEČNOSTNÁ DOKUMENTÁCIA účinnosť od:

More information

NÁVRH MULTIKRITERIÁLNYCH METÓD PRE VÝBER RELAVANTNÉHO DODÁVATEĽA PODNIKU

NÁVRH MULTIKRITERIÁLNYCH METÓD PRE VÝBER RELAVANTNÉHO DODÁVATEĽA PODNIKU NÁVRH MULTIKRITERIÁLNYCH METÓD PRE VÝBER RELAVANTNÉHO DODÁVATEĽA PODNIKU Martina HUDYMÁĆOVÁ, Marta BENKOVÁ 1 Abstract The article describes the process of selecting the relevant supplier for a company.

More information

Ingerencia súdov do súkromnoprávnych zmlúv: Zásahy súdov do obsahu súkromnoprávnych zmlúv

Ingerencia súdov do súkromnoprávnych zmlúv: Zásahy súdov do obsahu súkromnoprávnych zmlúv Justičná akadémia Slovenskej republiky Ingerencia súdov do súkromnoprávnych zmlúv: Zásahy súdov do obsahu súkromnoprávnych zmlúv Kol. autorov Pezinok 2014 Ingerencia súdov do súkromnoprávnych zmlúv: Zásahy

More information

CONTEMPORARY POSSIBILITIES OF MODELING OF THE PROBLEMS OF VEHICLE TRACK INTERACTION

CONTEMPORARY POSSIBILITIES OF MODELING OF THE PROBLEMS OF VEHICLE TRACK INTERACTION ROCZNIKI INŻYNIERII BUDOWLANEJ ZESZYT 8/2008 Komisja Inżynierii Budowlanej Oddział Polskiej Akademii Nauk w Katowicach CONTEMPORARY POSSIBILITIES OF MODELING OF THE PROBLEMS OF VEHICLE TRACK INTERACTION

More information

Slovenský koncept k ekosystémovým službám na základe požiadaviek Stratégie EÚ pre biodiverzitu do r. 2020

Slovenský koncept k ekosystémovým službám na základe požiadaviek Stratégie EÚ pre biodiverzitu do r. 2020 Slovenský koncept k ekosystémovým službám na základe požiadaviek Stratégie EÚ pre biodiverzitu do r. 2020 Branislav Olah Fakulta ekológie a environmentalistiky Technická univerzita vo Zvolene Biodiverzita

More information

Univerzita J. Selyeho Selye János Egyetem Ekonomická fakulta Gazdaságtudományi Kar

Univerzita J. Selyeho Selye János Egyetem Ekonomická fakulta Gazdaságtudományi Kar Univerzita J. Selyeho Selye János Egyetem Ekonomická fakulta Gazdaságtudományi Kar Gazdaságtudományi Kar Ekonomická Fakulta Inovačný potenciál, inovačné podnikanie a podnikateľské siete Monografický zborník

More information

VYUŽITIE LOGISTICKÉHO AUDITU V PROJEKTOVANÍ LOGISTICKÉHO SYSTÉMU FIRMY UTALIZATION OF LOGISTICS AUDIT IN CREATING OF COMPANY LOGISTICS SYSTEMS

VYUŽITIE LOGISTICKÉHO AUDITU V PROJEKTOVANÍ LOGISTICKÉHO SYSTÉMU FIRMY UTALIZATION OF LOGISTICS AUDIT IN CREATING OF COMPANY LOGISTICS SYSTEMS The11 th International Scientific Conference Trends in Business Management Systems - TBMS 2008 9 TH 11 TH DECEMBER 2008 HIGH TATRAS VYUŽITIE LOGISTICKÉHO AUDITU V PROJEKTOVANÍ LOGISTICKÉHO SYSTÉMU FIRMY

More information

SPRÁVA FLOOD MODELING AND LOGISTIC MODEL DEVELOPMENT FOR II/II. ČIASTKOVÁ ÚLOHA FLOOD CRISIS MANAGEMENT" - FLOODLOG

SPRÁVA FLOOD MODELING AND LOGISTIC MODEL DEVELOPMENT FOR II/II. ČIASTKOVÁ ÚLOHA FLOOD CRISIS MANAGEMENT - FLOODLOG VSBM, Vysoká škola bezpečnostného manažérstva v Košiciach SPRÁVA FLOOD MODELING AND LOGISTIC MODEL DEVELOPMENT FOR FLOOD CRISIS MANAGEMENT" - FLOODLOG II/II. ČIASTKOVÁ ÚLOHA BAY ZOLTÁN ALKALMAZOTT KUTATÁSI

More information

My Passport Ultra Metal Edition

My Passport Ultra Metal Edition My Passport Ultra Metal Edition Prvotriedne úložisko Príručka používateľa Externý pevný disk Príručka používateľa My Passport Ultra Metal Edition Servis a technická podpora spoločnosti WD Ak narazíte na

More information

OSOBNOSTNÉ ASPEKTY ZVLÁDANIA ZÁŤAŽE

OSOBNOSTNÉ ASPEKTY ZVLÁDANIA ZÁŤAŽE OSOBNOSTNÉ ASPEKTY ZVLÁDANIA ZÁŤAŽE Katarína Millová, Marek Blatný, Tomáš Kohoutek Abstrakt Cieľom výskumu bola analýza vzťahu medzi osobnostnými štýlmi a zvládaním záťaže. Skúmali sme copingové stratégie

More information

ANALÝZA RIZÍK PRI PRÁCI VO VÝROBNOM PODNKU

ANALÝZA RIZÍK PRI PRÁCI VO VÝROBNOM PODNKU ANALÝZA RIZÍK PRI PRÁCI VO VÝROBNOM PODNKU DIPLOMOVÁ PRÁCA MONIKA ČEPELKOVÁ ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE FAKULTA ŠPECIÁLNEHO INŽINIERSTVA KATEDRA KRÍZOVÉHO MANAŽMENTU Študijný odbor: Občianska bezpečnosť

More information

VZDELÁVANIE ZDRAVOTNÍCKYCH PRACOVNÍKOV V OBLASTI PALIATÍVNEJ STAROSTLIVOSTI Education of healthcare professionals in the field of palliative care

VZDELÁVANIE ZDRAVOTNÍCKYCH PRACOVNÍKOV V OBLASTI PALIATÍVNEJ STAROSTLIVOSTI Education of healthcare professionals in the field of palliative care OŠETŘOVATELSTVÍ VZDELÁVANIE ZDRAVOTNÍCKYCH PRACOVNÍKOV V OBLASTI PALIATÍVNEJ STAROSTLIVOSTI Education of healthcare professionals in the field of palliative care Jana Slováková 10: 247 482, 2008 ISSN 1212-4117

More information

Klesajúca efektívnosť? Nekontrolovateľné náklady? Strácate zisk? Nie ste schopní

Klesajúca efektívnosť? Nekontrolovateľné náklady? Strácate zisk? Nie ste schopní MANAGEMENT TRAININGS Odborné školenia a prednášky určené pre manažment a zamestnancov stredných a veľkých podnikov, vedené v Anglickom jazyku, zamerané na Strategický manažment, Operatívny manažment, Manažment

More information

TVORBA KOMUNIKAČNEJ KAMPANE S VYUŢITÍM DIGITÁLNYCH MÉDIÍ

TVORBA KOMUNIKAČNEJ KAMPANE S VYUŢITÍM DIGITÁLNYCH MÉDIÍ Masarykova univerzita Ekonomicko-správní fakulta Študijný odbor: Podnikové hospodárstvo TVORBA KOMUNIKAČNEJ KAMPANE S VYUŢITÍM DIGITÁLNYCH MÉDIÍ Development of Communication Campaign (Utilisation of Digital

More information

Použitie reálnych opcií ako metódy hodnotenia projektov v rámci investičnej činnosti podniku

Použitie reálnych opcií ako metódy hodnotenia projektov v rámci investičnej činnosti podniku Použitie reálnych opcií ako metódy hodnotenia projektov v rámci investičnej činnosti podniku Katarína Kramárová 1 Eva Kicová 2 1 Žilinská univerzita v Žiline, Fakulta PEDaS, Katedra ekonomiky; Univerzitná

More information

SixSigmaajejvplyvnaproduktivitufirmy

SixSigmaajejvplyvnaproduktivitufirmy FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE Katedra aplikovanej matematiky a štatistiky SixSigmaajejvplyvnaproduktivitufirmy DIPLOMOVÁ PRÁCA BRATISLAVA 2007 Jaroslav Kačmár

More information

Ústredná knižnica FaF UK informuje svojich používateľov o prístupe do ONLINE VERZIE EUROPEAN PHARMACOPOEIA (EP)

Ústredná knižnica FaF UK informuje svojich používateľov o prístupe do ONLINE VERZIE EUROPEAN PHARMACOPOEIA (EP) Ústredná knižnica FaF UK informuje svojich používateľov o prístupe do ONLINE VERZIE EUROPEAN PHARMACOPOEIA (EP) 1. Vstup cez webovú stránku fakulty: http://www.fpharm.uniba.sk/index.php?id=2415 alebo cez

More information

MANAŽÉRSTVO KVALITY V ZDRAVOTNÍCKOM PROSTREDÍ. Ing. Bruno GOBAN 1

MANAŽÉRSTVO KVALITY V ZDRAVOTNÍCKOM PROSTREDÍ. Ing. Bruno GOBAN 1 MANAŽÉRSTVO KVALITY V ZDRAVOTNÍCKOM PROSTREDÍ Ing. Bruno GOBAN 1 Abstract: The article is focused the topic of implementation of International Quality Standard ISO 9001:2000 in the enviroment of healthcare

More information

MĚNIČ NAPĚTÍ 12 V / 230 V PRO POUŽITÍ V AUTOMOBILECH

MĚNIČ NAPĚTÍ 12 V / 230 V PRO POUŽITÍ V AUTOMOBILECH VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV RADIOELEKTRONIKY FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION DEPARTMENT OF

More information

Loctite sekundové lepidlá Objavte široké portfólio našich produktov vrátane posledných inovácií

Loctite sekundové lepidlá Objavte široké portfólio našich produktov vrátane posledných inovácií sekundové lepidlá Objavte široké portfólio našich produktov vrátane posledných inovácií Inovácia v oblasti technológií sekundových lepidiel produkty boli prvé, ktoré v posledných desaťročiach začali poskytovať

More information

Postup pre zistenie adries MAC a vytvorenie pripojenia. v OS Windows

Postup pre zistenie adries MAC a vytvorenie pripojenia. v OS Windows 1 Postup pre zistenie adries MAC a vytvorenie pripojenia v OS Windows Obsah: a) Zistenie hardwarovych adries MAC Windows 10 str. 2 Windows 8.1 str. 4 Windows 7 str. 6 Windows Vista str. 8 Windows XP str.

More information

Vzor pre záverečnú prácu

Vzor pre záverečnú prácu Vzor pre záverečnú prácu Uvedený vzor obalu záverečnej práce titulného listu záverečnej práce prehlásenia poďakovania abstraktu obsahu a ďalších častí práce je po obsahovej stránke záväzný, t.j. vaša záverečná

More information

Pracovná skupina 1 Energetický management a tvorba energetických plánov mesta

Pracovná skupina 1 Energetický management a tvorba energetických plánov mesta Pracovná skupina 1 Energetický management a tvorba energetických plánov mesta Metodológia a podpora poskytovaná v rámci Dohovoru primátorov a starostov Skúsenosti českých miest Skúsenosti mesta Litoměřice

More information

SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ Sociální procesy a osobnost 2009 Člověk na cestě životem: rizika, výzvy, příležitosti

SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ Sociální procesy a osobnost 2009 Člověk na cestě životem: rizika, výzvy, příležitosti SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ Sociální procesy a osobnost 2009 Člověk na cestě životem: rizika, výzvy, příležitosti Marek Blatný, Dalibor Vobořil, Petr Květon, Martin Jelínek, Veronika Sobotková, Sylvie Kouřilová

More information

Medzinárodná Študentská vedecká konferencia v odboroch špeciálna a liečebná pedagogika ŠTUDENT NA CESTE K PRAXI IV, 13. 14.

Medzinárodná Študentská vedecká konferencia v odboroch špeciálna a liečebná pedagogika ŠTUDENT NA CESTE K PRAXI IV, 13. 14. PARENTS' AND PROFESSIONALS' PERCEPTIONS TOWARDS SUPPORT FOR CHILDREN WITH COMMUNICATION DISORDERS IN PRESCHOOL SETTINGS IN THE NORTH WEST BANK IN PALESTINE: PRELIMINARY DATA FROM THE PILOT STUDY Vnímanie

More information

ROČNÍK 43 ČÍSLO 4. psychológia a patopsychológia

ROČNÍK 43 ČÍSLO 4. psychológia a patopsychológia ROČNÍK 43 ČÍSLO 4 psychológia a patopsychológia VÝSKUMNÝ ÚSTAV DETSKEJ PSYCHOLÓGIE A PATOPSYCHOLÓGIE BRATISLAVA 2008 Redakčná rada: F. Baumgartner, Spoločenskovedný ústav SAV, Košice J. Dan, Pedagogická

More information

Rychlý průvodce instalací Rýchly sprievodca inštaláciou

Rychlý průvodce instalací Rýchly sprievodca inštaláciou CZ SK Rychlý průvodce instalací Rýchly sprievodca inštaláciou Intuos5 Poznámka: chraňte svůj tablet. Vyměňujte včas hroty pera. Bližší informace najdete v Uživatelském manuálu. Poznámka: chráňte svoj

More information

Použitie niektorých štatistických metód MUDr. T. Baška, PhD

Použitie niektorých štatistických metód MUDr. T. Baška, PhD Použitie niektorých štatistických metód MUDr. T. Baška, PhD Úlohou štatistiky pri hodnotení informácií je spracovanie hromadných pozorovaní, ich interpertácia a analýza. Možno ju rozdeliť na deskriptívnu

More information

Strojárstvo. 11 Koncepcie hodnotenia strojárskych prevádzok. Conceptions for Evaluation of Engineering Plants. Použitie Denavit Hertenbergovho

Strojárstvo. 11 Koncepcie hodnotenia strojárskych prevádzok. Conceptions for Evaluation of Engineering Plants. Použitie Denavit Hertenbergovho Strojárstvo odborné a vedecké články Obsah \ Contents 02 Diagnostické zariadenia monitorujúce stav obrábacích strojov Diagnostic Equipment for Monitoring of Machine-Tool Statements 05 Modulární pásový

More information

JEDNODUCHÝ GRAMATICKÝ KOREKTOR

JEDNODUCHÝ GRAMATICKÝ KOREKTOR VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV POČÍTAČOVÉ GRAFIKY A MULTIMÉDIÍ FACULTY OF INFORMATION TECHNOLOGY DEPARTMENT OF COMPUTER GRAPHICS AND

More information

PEDAGOGICKÉ ROZH¼ADY Èasopis pre školy a školské zariadenia

PEDAGOGICKÉ ROZH¼ADY Èasopis pre školy a školské zariadenia 1 2010 OBSAH VÝCHOVA A VZDELÁVANIE ŽIAKA Štefan Porubský: Edukaèné doktríny a kríza súèasnej školy Eva Sihelská, Boris Sihelsky: Ako poznáva (skúma) gramotnos žiakov (2. èas) Mária Èížová: Možnosti integrácie

More information

HODNOTENIE KONKURENCIESCHOPNOSTI PODNIKU METÓDOU STRATEGICKÉHO PROFILU RATING THE COMPETITIVENESS OF THE COMPANY WITH THE STRATEGIC PROFILE METHOD

HODNOTENIE KONKURENCIESCHOPNOSTI PODNIKU METÓDOU STRATEGICKÉHO PROFILU RATING THE COMPETITIVENESS OF THE COMPANY WITH THE STRATEGIC PROFILE METHOD HODNOTENIE KONKURENCIESCHOPNOSTI PODNIKU METÓDOU STRATEGICKÉHO PROFILU RATING THE COMPETITIVENESS OF THE COMPANY WITH THE STRATEGIC PROFILE METHOD Ing. Peter Malega, PhD. Technická univerzita v Košiciach

More information

Licenčná zmluva k softwaru IBM SPSS Statistics pre Windows

Licenčná zmluva k softwaru IBM SPSS Statistics pre Windows Licenčná zmluva k softwaru IBM SPSS Statistics pre Windows Uzatvorená medzi: ACREA SR, spol. s r.o. Zapísaná: OR Okresného súdu Bratislava I., oddiel: Sro, vložka číslo: 77703/B so sídlom: Andrusovova

More information

Metodické usmernenie Útvaru dohľadu nad finančným trhom Národnej banky Slovenska z 20. novembra 2012 č. 9/2012

Metodické usmernenie Útvaru dohľadu nad finančným trhom Národnej banky Slovenska z 20. novembra 2012 č. 9/2012 čiastka 44/2012 Vestník NBS metodické usmernenie č. 9/2012 721 Metodické usmernenie Útvaru dohľadu nad finančným trhom Národnej banky Slovenska z 20. novembra 2012 č. 9/2012 k ochrane banky a pobočky zahraničnej

More information

Združenie Pre reformu zdravotníctva Páričkova 18 SK - 811 02 Bratislava. www.reformazdravotnictva.sk

Združenie Pre reformu zdravotníctva Páričkova 18 SK - 811 02 Bratislava. www.reformazdravotnictva.sk Združenie Pre reformu zdravotníctva Páričkova 18 SK - 811 02 Bratislava www.reformazdravotnictva.sk Corporate Design: M.E.S.A. 10 Consulting Group Obálka & Print: Publicis Knut Copyrights Pre reformu zdravotníctva

More information

VYHLÁŠKA ÚJD SR Č. 50/2006 Z. Z.,

VYHLÁŠKA ÚJD SR Č. 50/2006 Z. Z., VYHLÁŠKA ÚJD SR Č. 50/2006 Z. Z., KTOROU SA USTANOVUJÚ PODROBNOSTI O POŽIADAVKÁCH NA JADROVÚ BEZPEČNOSŤ JADROVÝCH ZARIADENÍ PRI ICH UMIESTŇOVANÍ, PROJEKTOVANÍ, VÝSTAVBE, UVÁDZANÍ DO PREVÁDZKY, PREVÁDZKE,

More information

LEG BANDAGE Bandáž dolných končatín

LEG BANDAGE Bandáž dolných končatín LEG BANDAGE Bandáž dolných končat atín AIM OF THE LESSON Being able to manage the communication with the patient while applying leg bandage. Zvládnu dnuť komunikáciu s pacientom pri prikladaní bandáže

More information

SALES&MARKETING, LOGISTIKA. Podpora predaja a logistiky pokročilými analytickými nástrojmi

SALES&MARKETING, LOGISTIKA. Podpora predaja a logistiky pokročilými analytickými nástrojmi SALES&MARKETING, LOGISTIKA Podpora predaja a logistiky pokročilými analytickými nástrojmi Konkurenčná výhoda Sense & respond už nestačí Prediktívne analýzy sú ďalším článkom v evolúcii Sense & respond

More information

POKUS O ENERGETICKO-INFORMAÈNÚ INTERPRETÁCIU NIEKTORÝCH MAGICKÝCH LIEÈEBNÝCH PRAKTÍK V TRADIÈNEJ ¼UDOVEJ KULTÚRE SLOVENSKA

POKUS O ENERGETICKO-INFORMAÈNÚ INTERPRETÁCIU NIEKTORÝCH MAGICKÝCH LIEÈEBNÝCH PRAKTÍK V TRADIÈNEJ ¼UDOVEJ KULTÚRE SLOVENSKA Sn ROÈNÍK 45 1/1997 ŠTÚDIE POKUS O ENERGETICKO-INFORMAÈNÚ INTERPRETÁCIU NIEKTORÝCH MAGICKÝCH LIEÈEBNÝCH PRAKTÍK V TRADIÈNEJ ¼UDOVEJ KULTÚRE SLOVENSKA DUŠAN BELKO Mgr. Dušan Belko, Ústav etnológie SAV,

More information

Quality Risk Management Tools Quality Risk Management Tool Selection When to Select FMEA: QRM Tool Selection Matrix

Quality Risk Management Tools Quality Risk Management Tool Selection When to Select FMEA: QRM Tool Selection Matrix Quality Risk Management Tools Quality Risk Management Tool Selection When to Select FMEA: QRM Tool Selection Matrix 26 Quality Risk Management Tools The ICH Q9 guideline, Quality Risk Management, provides

More information

6/08. a KARTOGRAFICKÝ GEODETICKÝ. Český úřad zeměměřický a katastrální Úrad geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky

6/08. a KARTOGRAFICKÝ GEODETICKÝ. Český úřad zeměměřický a katastrální Úrad geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky GEODETICKÝ a KARTOGRAFICKÝ Český úřad zeměměřický a katastrální Úrad geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky 6/08 Praha, červen 2008 Roč. 54 (96) Číslo 6 str. 101 120 Cena Kč 24, Sk 27, GEODETICKÝ

More information

Semetrálny projekt Logistická stratégia podniku

Semetrálny projekt Logistická stratégia podniku SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA BRATISLAVA MATERIÁLOVOTECHNOLOGICKÁ FAKULTA TRNAVA Ústav priemyselného inžinierstva, manažmentu a kvality Semetrálny projekt Logistická stratégia podniku Cvičiaci: Prof.

More information

SNOMED CT Systematizovaná nomenklatúra medicíny Klinické termíny

SNOMED CT Systematizovaná nomenklatúra medicíny Klinické termíny SNOMED CT Systematizovaná nomenklatúra medicíny Klinické termíny (Angl. SNOMED CT Systematized Nomenclature of Medicine Clinical Terms) SNOMED CT je všeobecná klinická terminológia, ktorej obsah je určený

More information

INFORMAČNÁ PODPORA RIADENIA SKLADOVÉHO HOSPODÁRSTVA

INFORMAČNÁ PODPORA RIADENIA SKLADOVÉHO HOSPODÁRSTVA INFORMAČNÁ PODPORA RIADENIA SKLADOVÉHO HOSPODÁRSTVA Eva Blašková, Anna Látečková, Peter Stuchlý ÚVOD Pri pohľade do minulosti si manažéri podnikov uvedomujú dramatický posun a zmenu, ktoré prežívajú v

More information

Hama GmbH & Co KG D-86651 Monheim/Germany. www.hama.com 67052336/10.09

Hama GmbH & Co KG D-86651 Monheim/Germany. www.hama.com 67052336/10.09 d Die Konformitätserklärung nach der R&TTE Richtlinie 99/5/EG finden Sie unter www.hama.com g See www.hama.com for declaration of conformity according to R&TTE Directive 99/5/EC guidelines f La déclaration

More information

Vstup a výstup zo/do súboru

Vstup a výstup zo/do súboru Obsah 6 Vstup a výstup zo/do súboru 2 6.1 Otvorenie a zatvorenie súboru..................... 2 6.1.1 Otvorenie súboru - funkcia fopen............... 2 6.1.1.1 Módy pre otvorenie súboru............. 2 6.1.2

More information

PLATNOSŤ POBYTU DO/validity of the residence permit. VLASTNORUČNÝ PODPIS/signature

PLATNOSŤ POBYTU DO/validity of the residence permit. VLASTNORUČNÝ PODPIS/signature ČÍSLO ŽIADOSTI/application number PLATNOSŤ POBYTU DO/validity of the residence permit Žiadosť o udelenie prechodného pobytu 1) / Application for the temporary residence 1) Žiadosť o udelenie trvalého pobytu

More information

TURBO PASCAL I. Petr Drlík

TURBO PASCAL I. Petr Drlík TURBO PASCAL I. Petr Drlík (c) 1998 www.am-skalka.sk 2 ÚVOD Kto vám môže narobiť problémy? Len ten, kto vie, na čo ste citliví a na čo vás chytí. A mám za to, že tak presne a priamo pod kožu ich vie sformulovať

More information

KARTA BEZPEČNOSTNÝCH ÚDAJOV

KARTA BEZPEČNOSTNÝCH ÚDAJOV Akzo Nobel Car Refinishes bv Automotive and Aerospace Coatings Tento výrobok je určený pre profesionálnu povrchovú úpravu automobilov podľa referencií uvedených v technickom liste výrobcu. ODDIEL 1 Identifikácia

More information

Vizualizácia objektov s využitím technológií. zmiešanej reality. Úvod

Vizualizácia objektov s využitím technológií. zmiešanej reality. Úvod Vizualizácia objektov s využitím technológií zmiešanej reality Úvod Vývoj nových technológií je v súčasnosti závratný. K tomuto procesu vo výraznej miere prispelo nasadzovanie výpočtovej techniky a elektroniky

More information

Installation manual Wireless Keypad

Installation manual Wireless Keypad Advanced Operations Please know exactly what you are doing when processing the operations below. It could cause errors or erase settings which make keypad stop working. Please disarm from keypad before

More information

Podpora počas behu. Runtime Environments. Ján Šturc. Zima 2010

Podpora počas behu. Runtime Environments. Ján Šturc. Zima 2010 Podpora počas behu Runtime Environments Ján Šturc Zima 2010 Zahrnuje: Správu pamäti Volanie funkcií a procedúr Adresáciu dátových štruktúr Štandardné (zabudované funkcie) Podporu pre tabuľku symbolov Zima

More information

Justičná akadémia Slovenskej republiky. Ingerencia súdov do súkromnoprávnych zmlúv: Zásahy súdov do kontraktačného procesu

Justičná akadémia Slovenskej republiky. Ingerencia súdov do súkromnoprávnych zmlúv: Zásahy súdov do kontraktačného procesu Justičná akadémia Slovenskej republiky Ingerencia súdov do súkromnoprávnych zmlúv: Zásahy súdov do kontraktačného procesu Pezinok 2013 Recenzenti: doc. JUDr. Ján Husár, Csc. doc. JUDr. Monika Jurčová,

More information

BEZOLEJOVÉ KOMPRESORY

BEZOLEJOVÉ KOMPRESORY BEZOLEJOVÉ KOMPRESORY OIL FREE COMPRESSORS NOVINKA Využitie: Vyrobené pre profesionálne použitie, Gentilin bezolejový kompresor je kompaktný a ľahko premiestniteľný, ideálny pre remeselníkov, opravárov

More information

2.3 Riadenie a facility manažment pre energeticky efektívne budovy (Vranayová)

2.3 Riadenie a facility manažment pre energeticky efektívne budovy (Vranayová) 2.3 Riadenie a facility manažment pre energeticky efektívne budovy (Vranayová) Najčastejšie skloňovaným slovom v súčasnosti je slovo kríza. Jej vplyv možno pozorovať aj v oblasti správy budov. Organizácie,

More information

E-LOGOS. usudzovanie z časti na celok. Miroslav Titze ELECTRONIC JOURNAL FOR PHILOSOPHY ISSN 1211-0442 14/2013. University of Economics Prague

E-LOGOS. usudzovanie z časti na celok. Miroslav Titze ELECTRONIC JOURNAL FOR PHILOSOPHY ISSN 1211-0442 14/2013. University of Economics Prague E-LOGOS ELECTRONIC JOURNAL FOR PHILOSOPHY ISSN 1211-0442 14/2013 University of Economics Prague e Makroekonómia a mylné usudzovanie z časti na celok Miroslav Titze Abstract Main goal of the paper is discuss

More information

VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE KVANTITATÍVNE METÓDY V METODOLÓGII ŠESŤ SIGMA. 2011 Bc. Martin Pavella

VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE KVANTITATÍVNE METÓDY V METODOLÓGII ŠESŤ SIGMA. 2011 Bc. Martin Pavella VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE KVANTITATÍVNE METÓDY V METODOLÓGII ŠESŤ SIGMA 2011 Bc. Martin Pavella VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE KVANTITATÍVNE METÓDY V METODOLÓGII ŠESŤ SIGMA Diplomová práca

More information

na susedné krajiny strednej a východnej Európy

na susedné krajiny strednej a východnej Európy Rozvoj železničnej nej a kombinovanej dopravy na Slovensku a vo väzbe v na susedné krajiny strednej a východnej Európy Ing. Juraj Jagelčák, PhD. Ing. Jaroslav Čermák Štúdia realizovateľnosti Ciele Zameranie

More information

Polymérne konštrukčné materiály

Polymérne konštrukčné materiály Polymérne konštrukčné materiály Odborná publikácia Tatiana Liptáková, Pavol Alexy, Ernest Gondár, Viera Khunová Recenzenti: prof. Ing. Ivan Hudec, PhD. prof. Ing. Ivan Chodák, DrSc. Vedecký redaktor: prof.

More information

HYUNDAI Phablet HP503Q

HYUNDAI Phablet HP503Q HYUNDAI Phablet HP503Q Stručný návod k obsluze Quick start guide Príručka stručným návodom V1.0.0/10/2015/CZ/EN/SK 1 Základní informace Před prvním použitím Vašeho nového přístroje si pozorně přečtěte

More information

Trestná politika štátu a zodpovednosť právnických osôb. Penal Policy of the State and Liability of Legal Entities

Trestná politika štátu a zodpovednosť právnických osôb. Penal Policy of the State and Liability of Legal Entities Trestná politika štátu a zodpovednosť právnických osôb Penal Policy of the State and Liability of Legal Entities Sekcia trestného práva Session of Criminal Law Garanti sekcie/ Scholastic Referees: doc.

More information

Princípy ochrany dospelých smrekových porastov pred podkôrnym hmyzom. Rastislav Jakuš Miroslav Blaženec editori A K A D É M V I E D S L O V E N S K Á

Princípy ochrany dospelých smrekových porastov pred podkôrnym hmyzom. Rastislav Jakuš Miroslav Blaženec editori A K A D É M V I E D S L O V E N S K Á Rastislav Jakuš Miroslav Blaženec editori S L O V E N S K Á A K A D É M I A V I E D S L O V A C A A C A D E M I A S C I E N T I A R U M Princípy ochrany dospelých smrekových porastov pred podkôrnym hmyzom

More information

VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE NÁVRH METÓD VÝSKUMU TRHU V KONKRÉTNEJ FIRME. 2011 Bc. Ivana Chlapíková

VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE NÁVRH METÓD VÝSKUMU TRHU V KONKRÉTNEJ FIRME. 2011 Bc. Ivana Chlapíková VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE NÁVRH METÓD VÝSKUMU TRHU V KONKRÉTNEJ FIRME 2011 Bc. Ivana Chlapíková VYSOKÁ ŠKOLA MANAŢMENTU V TRENČÍNE NÁVRH METÓD VÝSKUMU TRHU V KONKRÉTNEJ FIRME Diplomová práca Študijný

More information

cable internet ( cable TV mini k internetu zdarma!!! )

cable internet ( cable TV mini k internetu zdarma!!! ) Cenník nových služieb platný pre nových aj stávajúcich zákazníkov Špačince,Dechtice,Malženice od 1.1.2016 k zmluve o pripojení na poskytovanie retransmisie a internetu spoločnosti Stelartv s.r.o. cable

More information

06 KARTA BYTU APARTMENT CARD

06 KARTA BYTU APARTMENT CARD 06 KARTA BYTU APARTMENT CARD : : číslo bytu: apartment number: číslo klientskej zmeny: client s change number: Oddelenie klientských zmien / Client change department: CZ Slovakia, a.s., Dvořákovo nábrežie

More information

Aktualizácia, zálohovanie a obnova softvéru. Katalógové číslo dokumentu: 405533-231

Aktualizácia, zálohovanie a obnova softvéru. Katalógové číslo dokumentu: 405533-231 Aktualizácia, zálohovanie a obnova softvéru Katalógové číslo dokumentu: 405533-231 Január 2006 Obsah 1 Aktualizácie softvéru Príjem automatických aktualizácií softvéru spoločnosti HP.................................

More information

TECHNICKÁ UNIVERZITA V KOŠICIACH. BSC metóda vo vybranej leteckej spoločnosti

TECHNICKÁ UNIVERZITA V KOŠICIACH. BSC metóda vo vybranej leteckej spoločnosti TECHNICKÁ UNIVERZITA V KOŠICIACH LETECKÁ FAKULTA BSC metóda vo vybranej leteckej spoločnosti 2011 Zuzana KASANOVÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V KOŠICIACH LETECKÁ FAKULTA BSC METÓDA VO VYBRANEJ LETECKEJ SPOLOČNOSTI

More information

Konkurence na železnici

Konkurence na železnici MASARYKOVA UNIVERZITA Ekonomicko-správní fakulta Konkurence na železnici budoucnost pro 21. století nebo destrukce sítě? Sborník příspěvků ze semináře Telč 2012 editoři: Martin Kvizda Zdeněk Tomeš Brno

More information

Vybrané metódy analýzy podnikateľského prostredia Selected methods of the corporate environment`s analysis

Vybrané metódy analýzy podnikateľského prostredia Selected methods of the corporate environment`s analysis Ing. Katarína Belanová, PhD. NHF EU v Bratislave Katedra financií Vybrané metódy analýzy podnikateľského prostredia Selected methods of the corporate environment`s analysis Abstract Every company is an

More information

Edičná séria: OŠETROVATEĽSTVO FYZIOTERAPIA LABORATÓRNA MEDICÍNA VEREJNÉ ZDRAVOTNÍCTVO. Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne

Edičná séria: OŠETROVATEĽSTVO FYZIOTERAPIA LABORATÓRNA MEDICÍNA VEREJNÉ ZDRAVOTNÍCTVO. Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne Edičná séria: OŠETROVATEĽSTVO FYZIOTERAPIA LABORATÓRNA MEDICÍNA VEREJNÉ ZDRAVOTNÍCTVO Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne Fakulta zdravotníctva Zdravotnícke Listy Vedecký recenzovaný časopis,

More information

Multidimenzionálny databázový model a OLAP

Multidimenzionálny databázový model a OLAP FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY UNIVERZITY KOMENSKÉHO V BRATISLAVE Multidimenzionálny databázový model a OLAP DIPLOMOVÁ PRÁCA Juraj Fehér 2007 Multidimenzionálny databázový model a OLAP DIPLOMOVÁ

More information

Accelerating Your Success. Linecard

Accelerating Your Success. Linecard Accelerating Your Success Linecard Január 2012 Avnet Technology Solutions je distribútor firemnej výpočtovej techniky, softvéru a služieb s pridanou hodnotou, pôsobiaci v 34 krajinách sveta. Ako celosvetová

More information