Fungi and plants practice

Save this PDF as:

Size: px
Start display at page:

Download "Fungi and plants practice"

Transcription

1 Name: Period: Date: Fungi and plants practice Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Indicate your answer choice with an UPPER CASE letter in the space provided. 1. Fungi exhibit certain characteristics. One of these characteristics is that they A. reproduce using seeds and pollen. B. are prokaryotes. C. lack cell nuclei. D. are capable of carrying on photosynthesis. E. reproduce using spores. 2. An example of a single-celled fungus would be A. yeast. B. hypha. C. mycelia. D. eukaryote. E. chitin. 3. The cell walls of fungi are composed mainly of A. hyphae. B. cellulose. C. chitin. D. phospholipids. E. mycelia. 4. This characteristic allows fungi to withstand heat and drought conditions. A. hyphae B. cell walls C. mycelia D. specialized organelles E. spores 5. In fungi, a fruiting body is involved in A. protection from drought and heat. B. protection from cold. C. reproduction. D. digestion. E. interactions with plants. 6. Although there are similarities between animal and fungal digestion, there is a major difference. Identify this difference. A. Animal digestion uses enzymes; fungal digestion does not. B. Only animals begin the digestive process outside the body. C. Larger nutrient molecules are absorbed through the animal cell membrane than through fungal cell membranes. D. A fungus will digest nutrient matter outside of its body. E. Under certain conditions, fungi can produce their own nutrients. 7. The major causes of plant diseases are A. protozoa. B. viruses. C. bacteria. D. worms. E. fungi. 8. When a haploid "plus" mating type fungal cell fuses with a haploid "minus" mating type cell, this can lead to a single cell containing two haploid nuclei called a A. spore. B. dikaryon. C. fruiting body. D. haploid-diploid. E. fusion product. 9. In fungal reproduction, sexual fusion refers to A. the combining of cells of opposite mating types. B. fusion between spores of different mating types. C. fusion between hyphae from fungi of different mating types. D. fusion between haploid nuclei in a dikaryon. E. the dominance of the haploid phase in the fungal life cycle. 10. The fungal-plant root combination is referred to as A. mycorrhizae. B. symbiosis. C. hyphae. D. mycelia. E. lichen. 11. Lichens are A. parasitic interactions between a fungus and an alga. B. only found growing on living matter. C. symbiotic associations between a fungus and an alga. D. capable of causing some obscure diseases. E. insensitive to changes in the environment. 1

2 Name: 12. Lichens are used by scientists as an indicator of pollution because they A. require nonpolluted water to grow. B. are extremely sensitive to sulfur dioxide. C. react to small amounts of carbon monoxide. D. are very sensitive to ultraviolet radiation. E. respond to increased levels of chlorofluorocarbons. 13. Green algae such as Ulva demonstrate an alteration of generations. The diploid phase is called the A. gametophyte generation. B. embryo. C. sporophyte generation. D. diploid generation. E. zygote. 14. In plants, the secondary metabolites are primarily responsible for A. nutrition. B. food gathering. C. overcoming air pollutants. D. defense. E. protection against ultraviolet radiation. 15. In bryophytes, the rhizoids A. serve as attachment structures. B. obtain nutrients. C. obtain water. D. lure possible prey. E. are involved in reproduction. 16. The vascular transport tubes of plants are reinforced with A. cellulose. B. chitin. C. rhizoids. D. mycorrhizae. E. lignin. 17. Some plants require water for reproduction. This is because A. it is needed for germination of the spores. B. the eggs would dry out otherwise. C. the sperm are motile and need to swim to the egg to accomplish fertilization. D. the plants must be actively growing in order to reproduce. E. the seeds will be carried on the water to new sites. 18. In gymnosperms, the formation of the female gametophyte takes place in the A. microspores. B. megaspores. C. macrospores. D. ovule. E. rhizomes. 19. All of the following are parts of a flower except the A. carpel. B. stamen. C. ovary. D. fruit. E. cuticle. 20. In general, mammals are not good at dispersing chili plant seeds because A. the seeds die as they pass through the digestive tract. B. the mammals do not travel very far before they release the chili seeds. C. the chili seeds do not stick to the mammals' fur. D. chili seeds are dispersed mainly by the wind. E. the mammals are the main pollinators for the chili plant. 21. Arrange the following characteristics in order from the earliest to the most recent to evolve. 1. fruits 2. ovules 3. multicellular embryos 4. vascular system 5. alternation of generations A. 1, 2, 3, 4, 5 B. 3, 2, 4, 5, 1 C. 5, 2, 4, 3, 1 D. 5, 3, 4, 2, 1 E. 3, 5, 4, 2, Which of the following is an adaptation to land characteristic of gymnosperms but not ferns? A. seeds B. spores C. vascular system D. alternation of generations E. flowers 23. Which of the following are adaptations to land of both gymnosperms and angiosperms but are lacking in ferns and mosses? A. pollen and seeds B. fruits and flowers C. vascular system D. true roots, stems, and leaves E. spores 2

3 Name: 24. Which of the following plant groups specifically need water for sperm transport? A. mosses, ferns, conifers, flowering plants B. mosses, ferns, conifers C. mosses, ferns D. mosses only E. flowering plants only 25. Which plant group has a dominant gametophyte generation when compared to the sporophyte generation? A. flowering plants B. gymnosperms C. ferns D. horsetails E. bryophytes 26. Which of the following is an adaptation to land seen in ferns but not in mosses? A. vascular system B. alternation of generations C. ovules D. seeds E. spores Text Section: plant evolution, adaptation to land 27. A dikaryotic cell will originate from A. a sperm that fertilizes an egg. B. a spore that germinates into a hypha. C. alternation of generations. D. pollination. E. fusion of haploid cells from plus and minus mating types. 28. Which of the following is not a type of true fungus? A. puff balls B. mushrooms C. slime molds D. morels E. yeasts 29. The principal polysaccharide found in fungal cell walls is also found in A. archaebacterial cell walls. B. eubacterial cell walls. C. cell walls of land plants. D. cell walls of red algae. E. insect exoskeletons. 30. Fungi digest organic matter A. by using bacterial endosymbionts. B. with extracellular enzymes. C. in their fruiting bodies. D. inside the hyphal cells, after phagocytosis. E. by using hydrolytic enzymes of their host cells. 31. Fungi and plants resemble each other because they both A. have cells surrounded by cell walls. B. are typically heterotrophic. C. often cause disease. D. are composed of cells with two different nuclei. E. have flagellated cells. 32. Asexually produced fungal spores are, whereas fungal cells produced sexually, by the fusion of two mating strains, are. A. haploid; dikaryons B. haploid; diploid C. diploid; dikaryons D. diploid; haploid E. dikaryons; diploid 33. The mycorrhizae found interacting with the roots of land plants are A. pathogens, feeding on plant tissue they have damaged with toxins. B. parasites, draining sugar from the plant's vascular system. C. saprophytes, stripping dead tissue from the root. D. symbionts, facilitating the plant's uptake of minerals. E. commensals, exploiting a benign environment, but neither helping nor harming the plant. 34. What do fungi contribute to the survival of lichens? A. trap solar energy B. protect the partnership from air pollution C. provide the motility needed to relocate when conditions become unfavorable D. promote rapid growth of the overall structure E. absorb and retain water 3

4 Name: 35. The principal criterion used to classify fungi into divisions (the equivalent of phyla) is A. the pigments found in the hyphal cells. B. the components of their cell walls. C. the biochemistry of their plasma membranes. D. the morphology of the sexual spore-bearing structures. E. the pattern of cilia on their external surfaces. 36. Unlike land plants, green algae do not have A. chlorophyll b. B. carotenoids. C. embryos. D. diploid generations. E. flagellated cells. 37. In algae and plants with a life cycle characterized by alternation of generations, the _ produces spores by. A. zygote; meiosis B. gametophyte; mitosis C. gametophyte; meiosis D. sporophyte: mitosis E. sporophyte; meiosis 38. Which of the following characteristics does the life cycle of the alga Ulva share with the life cycle of seed plants? A. male and female gametes that look the same B. male and female gametes produced by mitosis C. sporophytes and gametophytes that look the same D. diploid spores E. fertilization in the open water 39. Plants have adapted to dry land by evolving all of the following except A. association with mycorrhizae to improve mineral uptake. B. secreting a waxy coating to prevent water loss. C. forms of chlorophyll more efficient at capturing light. D. tissues to conduct water through the plant. E. structures to protect reproductive cells and embryos. 40. Bryophytes differ from other land plants in that they do not have A. lignified water transport tissue. B. protected sporophyte embryos. C. spores. D. a gametophyte generation. E. a diploid generation. 41. Gymnosperms (such as conifers) and angiosperms (such as lilies) differ in that only the angiosperms have A. lignified transport tissues. B. leaves. C. seeds. D. fruits. E. swimming sperm. 42. The chile plant produces a fruit that promotes a symbiotic relationship with A. bees. B. birds. C. bats. D. rodents. E. beetles. Matching Match the following trait with the correct adaptive advantage. A. increases the chances of pollination B. protection from desiccation C. decreases predation D. increases gas exchange E. allows movement of nutrients and water throughout plant F. increases chance of wide dispersal of offspring 43. Vascular systems 44. Flowers 45. Seeds and fruits 46. Cuticles 4

5 Name: 47. Stomata Match the following characteristics with the correct group of plants. A. flowering plants B. ferns C. mosses D. algae E. pine trees 48. These land plants have a more conspicuous gametophyte than sporophyte generation. 49. These are the first land plants that produced ovules. 50. This group does not generally produce multicellular embryos. 51. The ovules of these plants are encased in a "vessel." 52. This group of land plants was the first to evolve xylem and phloem. Match the following characteristics with the correct group of organisms. A. bacteria B. green algae C. fungi D. bryophytes E. ferns F. gymnosperms G. angiosperms 53. Members of this group are heterotrophic or autotrophic and contain prokaryotic cells 54. All members of this group are heterotrophic and contain eukaryotic cells 55. Members of this group are autotrophic, eukaryotic, produce ovules, but lack flowers. 56. These organisms are autotrophic and eukaryotic but lack multicellular embryos. 57. These autotrophic, eukaryotic organisms contain a vascular system but lack seeds. Match each property to the appropriate group or groups of land plants. A. mosses only B. ferns only C. angiosperms only D. mosses and ferns only E. ferns and angiosperms only F. mosses, ferns, and angiosperms 58. This group has two free-living independent generations. 59. This group produces seeds. 60. Most of the organism's photosynthesis is carried out by the gametophyte generation in this group. 61. Fertilization of egg by sperm produces the beginning of the sporophyte generation for this group. 62. This group has support and water conduction tissues with lignin in the cell wall. 63. Sperm must swim to fertilize the egg in this group. 5

6 Fungi and plants practice Answer Section MULTIPLE CHOICE 1. E 2. A 3. C 4. B 5. C 6. D 7. E 8. B 9. D 10. A 11. C 12. B 13. C 14. D 15. A 16. E 17. C 18. B 19. E 20. A 21. D 22. A 23. A 24. C 25. E 26. A 27. E 28. C 29. E 30. B 31. A 32. A 33. D 34. E 35. D 36. C 37. E 38. B 1

7 39. C 40. A 41. D 42. B MATCHING 43. E 44. A 45. F 46. B 47. D 48. C 49. E 50. D 51. A 52. B 53. A 54. C 55. F 56. B 57. E 58. B 59. C 60. A 61. F 62. E 63. D 2

Introduction to Plants

Introduction to Plants Introduction to Plants Unity and Diversity of Life Q: What are the five main groups of plants, and how have four of these groups adapted to life on land? 22.1 What are of plants? WHAT I KNOW SAMPLE ANSWER:

More information

Question Bank Five Kingdom Classification

Question Bank Five Kingdom Classification Question Bank Five Kingdom Classification 1. Who proposed Five Kingdom Classification? Give the bases of classification. Ans. Whittaker in 1969 proposed five kingdom classification based on :- (i) Cell

More information

PLANT DIVERSITY. EVOLUTION OF LAND PLANTS KINGDOM: Plantae

PLANT DIVERSITY. EVOLUTION OF LAND PLANTS KINGDOM: Plantae PLANT DIVERSITY 1 EVOLUTION OF LAND PLANTS KINGDOM: Plantae Spores Leaf Ancestral green algae Flagellated sperm for reproduction Plenty of water Nutrients and CO 2 diffuse into tissues Holdfast Flagellated

More information

10B Plant Systems Guided Practice

10B Plant Systems Guided Practice 10B Plant Systems Guided Practice Reproduction Station 1 1. Observe Plant A. Locate the following parts of the flower: stamen, stigma, style, ovary. 2. Draw and label the parts of a flower (listed above)

More information

Flowers; Seeds enclosed in fruit

Flowers; Seeds enclosed in fruit Name Class Date Chapter 22 Plant Diversity Section Review 22-1 Reviewing Key Concepts Short Answer On the lines provided, answer the following questions. 1. Describe the main characteristics of plants.

More information

Pre-lab homework Lab 2: Reproduction in Protists, Fungi, Moss and Ferns

Pre-lab homework Lab 2: Reproduction in Protists, Fungi, Moss and Ferns Pre-lab homework Lab 2: Reproduction in Protists, Fungi, Moss and Ferns Lab Section: Name: 1. Last week in lab you looked at the reproductive cycle of the animals. This week s lab examines the cycles of

More information

PLANT EVOLUTION DISPLAY Handout

PLANT EVOLUTION DISPLAY Handout PLANT EVOLUTION DISPLAY Handout Name: TA and Section time Welcome to UCSC Greenhouses. This sheet explains a few botanical facts about plant reproduction that will help you through the display and handout.

More information

Section 24 1 Reproduction With Cones and Flowers (pages 609 616)

Section 24 1 Reproduction With Cones and Flowers (pages 609 616) Chapter 24 Reproduction of Seed Plants Section 24 1 Reproduction With Cones and Flowers (pages 609 616) Key Concepts What are the reproductive structures of gymnosperms and angiosperms? How does pollination

More information

Section 24 1 Reproduction With Cones and Flowers (pages 609 616)

Section 24 1 Reproduction With Cones and Flowers (pages 609 616) Chapter 24 Reproduction of Seed Plants Section 24 1 Reproduction With Cones and Flowers (pages 609 616) This section describes the reproductive structures of gymnosperms and angiosperms. It also explains

More information

8. Study the cladogram underline the derived characteristics and circle the organisms that developed from them.

8. Study the cladogram underline the derived characteristics and circle the organisms that developed from them. Seed Plants: Gymnosperms and Angiosperms Answer the questions as you go through the power point, there are also paragraphs to read where you will need to hi-lite or underline as you read. 1. What are the

More information

Kingdom Plantae Plant Diversity II

Kingdom Plantae Plant Diversity II Kingdom Plantae Plant Diversity II Professor Andrea Garrison Biology 3A Illustrations 2014 Cengage Learning unless otherwise noted Text 2014 Andrea Garrison Plant Diversity II 2 Plant Classification Bryophytes

More information

Biology 172L General Biology Lab II Lab 03: Plant Life Cycles and Adaptations II: Gymnosperms and Angiosperms

Biology 172L General Biology Lab II Lab 03: Plant Life Cycles and Adaptations II: Gymnosperms and Angiosperms Biology 172L General Biology Lab II Lab 03: Plant Life Cycles and Adaptations II: Gymnosperms and Angiosperms Introduction Vascular seed-bearing plants, such as gymnosperms (cone-bearing plants) and angiosperms

More information

Plant Reproduction. 2. Evolutionarily, floral parts are modified A. stems B. leaves C. roots D. stolons E. suberins

Plant Reproduction. 2. Evolutionarily, floral parts are modified A. stems B. leaves C. roots D. stolons E. suberins Plant Reproduction 1. Angiosperms use temporary reproductive structures that are not present in any other group of plants. These structures are called A. cones B. carpels C. receptacles D. flowers E. seeds

More information

Chapter 38: Angiosperm Reproduction and Biotechnology

Chapter 38: Angiosperm Reproduction and Biotechnology Name Period Concept 38.1 Flowers, double fertilization, and fruits are unique features of the angiosperm life cycle This may be a good time for you to go back to Chapter 29 and review alternation of generation

More information

BIOL 1030 TOPIC 5 LECTURE NOTES TOPIC 5: SEEDLESS VASCULAR PLANTS (CH. 29)

BIOL 1030 TOPIC 5 LECTURE NOTES TOPIC 5: SEEDLESS VASCULAR PLANTS (CH. 29) TOPIC 5: SEEDLESS VASCULAR PLANTS (CH. 29) I. Vascular Plants (overview) plants with xylem and phloem 7 or 9 living phyla, depending on who you talk to able to dominate most terrestrial habitats because

More information

And the Green Grass Grew All Around and Around, the Green Grass Grew All. Evolution of Plants

And the Green Grass Grew All Around and Around, the Green Grass Grew All. Evolution of Plants And the Green Grass Grew All Around and Around, the Green Grass Grew All Around Evolution of Plants Adapting to Terrestrial Living Plants are complex multicellular organisms that are autotrophs they feed

More information

Biology 213 Angiosperms. Introduction

Biology 213 Angiosperms. Introduction Biology 213 Angiosperms Introduction The flowering plants, the angiosperms, are the most recent plants to evolve and quickly became the dominant plant life on this planet. They are also the most diverse

More information

Protists and Fungi. What color are the cells in the living culture?

Protists and Fungi. What color are the cells in the living culture? Protists and Fungi Objectives 1. Recognize and identify (to genus) the organisms covered in lab. 2. Describe the characteristics of each organism. 3. Correctly classify the organisms. I. Protists The protists

More information

nucleus cytoplasm membrane wall A cell is the smallest unit that makes up living and nonliving things.

nucleus cytoplasm membrane wall A cell is the smallest unit that makes up living and nonliving things. 1 In nature there are living things and nonliving things. Living things depend on three basic life processes: nutrition, sensitivity and reproduction. Living things are made up of cells. 1. Match the two

More information

Expt. How do flowering plants do it without flagella? The journey to find an egg. What causes pollen grain germination and tube growth?

Expt. How do flowering plants do it without flagella? The journey to find an egg. What causes pollen grain germination and tube growth? 1 Expt. How do flowering plants do it without flagella? The journey to find an egg. What causes pollen grain germination and tube growth? File: F12-07_pollen Modified from E. Moctezuma & others for BSCI

More information

2. Fill in the blank. The of a cell is like a leader, directing and telling the different parts of the cell what to do.

2. Fill in the blank. The of a cell is like a leader, directing and telling the different parts of the cell what to do. 1. Plant and animal cells have some similarities as well as differences. What is one thing that plant and animal cells have in common? A. cell wall B. chlorophyll C. nucleus D. chloroplasts 2. Fill in

More information

Unit 10- Plants /Study Guide KEY

Unit 10- Plants /Study Guide KEY Plant Diversity Unit 10- Plants /Study Guide KEY Answer Key SECTION 20.1. ORIGINS OF PLANT LIFE 1. eukaryotic, photosynthetic, same types of chlorophyll, starch as storage product, cellulose in cell walls

More information

Cells are tiny building blocks that make up all living things. Cells are so small that you need a microscope to see them.

Cells are tiny building blocks that make up all living things. Cells are so small that you need a microscope to see them. FC01 CELLS s are tiny building blocks that make up all living things. s are so small that you need a microscope to see them. ANIMAL CELL PLANT CELL This is the control centre of the cell. It contains chromosomes

More information

IGCSE and GCSE Biology. Answers to questions. Section 2. Flowering Plants. Chapters 6-9. Chapter 6 Plant structure and function

IGCSE and GCSE Biology. Answers to questions. Section 2. Flowering Plants. Chapters 6-9. Chapter 6 Plant structure and function 1 IGCSE and GCSE Biology. Answers to questions Section 2. Flowering Plants. Chapters 6-9 Chapter 6 Plant structure and function Page 54 1. a Epidermis. Helps maintain shape, reduces evaporation, resists

More information

The Nonvascular Plants & Seedless Vascular Plants

The Nonvascular Plants & Seedless Vascular Plants The Nonvascular Plants & Seedless Vascular Plants Laboratory 4 Introduction Members of kingdom Plantae are all multicellular organisms exhibiting cellulose cell walls, an alternation of generations life

More information

Chapter 3. Biology of Flowering Plants: Reproduction. Gametophytes, Fruits, Seeds, and Embryos

Chapter 3. Biology of Flowering Plants: Reproduction. Gametophytes, Fruits, Seeds, and Embryos BOT 3015L (Sherdan/Outlaw/Aghoram); Page 1 of 13 Chapter 3 Biology of Flowering Plants: Reproduction Gametophytes, Fruits, Seeds, and Embryos Objectives Angiosperms. Understand alternation of generations.

More information

Matter and Energy in Ecosystems

Matter and Energy in Ecosystems Matter and Energy in Ecosystems The interactions that take place among biotic and abiotic factors lead to transfers of energy and matter. Every species has a particular role, or niche, in an ecosystem.

More information

4th GRADE MINIMUM CONTENTS-NATURAL SCIENCE UNIT 11: PLANTS

4th GRADE MINIMUM CONTENTS-NATURAL SCIENCE UNIT 11: PLANTS PLANT BITS 4th GRADE MINIMUM CONTENTS-NATURAL SCIENCE UNIT 11: PLANTS There are four main parts to a plant. They are the root, stem, leaf and flower. Each part has an important task to do in the life of

More information

Plant Classification, Structure, Growth and Hormones

Plant Classification, Structure, Growth and Hormones Biology SAT II Review Sheet Plants Plant Classification, Structure, Growth and Hormones Multicellular autotrophs (organisms that use the energy of inorganic materials to produce organic materials) Utilize

More information

COWLEY COLLEGE & Area Vocational Technical School

COWLEY COLLEGE & Area Vocational Technical School COWLEY COLLEGE & Area Vocational Technical School COURSE PROCEDURE FOR GENERAL BIOLOGY II BIO4135 5 Credit Hours Student Level: This course is open to students on the college level in either the freshman

More information

Get It Right. Answers. Chapter 1: The Science of Life. A biologist studies all living things.

Get It Right. Answers. Chapter 1: The Science of Life. A biologist studies all living things. Discover Biology 'N' Level Science Chapter 1 Chapter 1: The Science of Life A biologist studies all living things. In order to carry out the scientific method, we need to ask questions. Discover Biology

More information

Science 10-Biology Activity 14 Worksheet on Sexual Reproduction

Science 10-Biology Activity 14 Worksheet on Sexual Reproduction Science 10-Biology Activity 14 Worksheet on Sexual Reproduction 10 Name Due Date Show Me NOTE: This worksheet is based on material from pages 367-372 in Science Probe. 1. Sexual reproduction requires parents,

More information

Vascular Plants Bryophytes. Seedless Plants

Vascular Plants Bryophytes. Seedless Plants plant reproduction The Plants Vascular Plants Bryophytes Liverworts, Hornworts, Mosses lack roots and specialized tissues grow in moist, shady areas All have sieve cells and tracheids Seedless Plants Ferns

More information

4. Why are common names not good to use when classifying organisms? Give an example.

4. Why are common names not good to use when classifying organisms? Give an example. 1. Define taxonomy. Classification of organisms 2. Who was first to classify organisms? Aristotle 3. Explain Aristotle s taxonomy of organisms. Patterns of nature: looked like 4. Why are common names not

More information

Seed plants are well adapted to the demands of life on land,

Seed plants are well adapted to the demands of life on land, 24 1 Reproduction With Cones and Flowers Seed plants are well adapted to the demands of life on land, especially in how they reproduce. The gametes of seedless plants, such as ferns and mosses, need water

More information

Break down material outside their body and then absorb the nutrients. Most are single-celled organisms Usually green. Do not have nuclei

Break down material outside their body and then absorb the nutrients. Most are single-celled organisms Usually green. Do not have nuclei Name Date Class CHAPTER 9 REINFORCEMENT WORKSHEET Keys to the Kingdom Complete this worksheet after you have finished reading Chapter 9, Section 2. Patty dropped her notes while she was studying the six

More information

Chapter 13: Meiosis and Sexual Life Cycles

Chapter 13: Meiosis and Sexual Life Cycles Name Period Chapter 13: Meiosis and Sexual Life Cycles Concept 13.1 Offspring acquire genes from parents by inheriting chromosomes 1. Let s begin with a review of several terms that you may already know.

More information

1. Why is mitosis alone insufficient for the life cycle of sexually reproducing eukaryotes?

1. Why is mitosis alone insufficient for the life cycle of sexually reproducing eukaryotes? Chapter 13: Meiosis and Sexual Life Cycles 1. Why is mitosis alone insufficient for the life cycle of sexually reproducing eukaryotes? 2. Define: gamete zygote meiosis homologous chromosomes diploid haploid

More information

Unit 1: What is Biology? Unit 2: Ecology Unit 3: The Life of a Cell Unit 4: Genetics Unit 5: Change Through Time Unit 6: Viruses, Bacteria, Protists,

Unit 1: What is Biology? Unit 2: Ecology Unit 3: The Life of a Cell Unit 4: Genetics Unit 5: Change Through Time Unit 6: Viruses, Bacteria, Protists, Unit 1: What is Biology? Unit 2: Ecology Unit 3: The Life of a Cell Unit 4: Genetics Unit 5: Change Through Time Unit 6: Viruses, Bacteria, Protists, and Fungi Unit 7: Plants Unit 8: Invertebrates Unit

More information

The Fabulous Fungi. The Forgotten Kingdom. For a follow-along viewing guide for students, see Viewing Guide 21.

The Fabulous Fungi. The Forgotten Kingdom. For a follow-along viewing guide for students, see Viewing Guide 21. Episode: The Forgotten Kingdom EXPLORING NORTH CAROLINA MATERIALS Samples and photos of fungi (see Preparation) Textbooks, field guides and/or Web text that discusses fungi and their life cycles 400x microscope

More information

Name: LAB SECTION: Circle your answer on the test sheet: completely erase or block out unwanted answers.

Name: LAB SECTION: Circle your answer on the test sheet: completely erase or block out unwanted answers. Biology 100 Practice Final Exam Spring 2011 Name: LAB SECTION: Circle your answer on the test sheet: completely erase or block out unwanted answers. Once you have completed the exam, transfer your answers

More information

Germ cell formation / gametogenesis And Fertilisation

Germ cell formation / gametogenesis And Fertilisation Developmental Biology BY1101 P. Murphy Lecture 3 The first steps to forming a new organism Descriptive embryology I Germ cell formation / gametogenesis And Fertilisation Why bother with sex? In terms of

More information

Plant Parts. Background Information

Plant Parts. Background Information Purpose The purpose of this lesson is for students to learn the six basic plant parts and their functions. Time Teacher Preparation: 30 minutes Student Activity: 60 minutes Materials For the teacher demonstration:

More information

Given these characteristics of life, which of the following objects is considered a living organism? W. X. Y. Z.

Given these characteristics of life, which of the following objects is considered a living organism? W. X. Y. Z. Cell Structure and Organization 1. All living things must possess certain characteristics. They are all composed of one or more cells. They can grow, reproduce, and pass their genes on to their offspring.

More information

Anatomy and Physiology of Leaves

Anatomy and Physiology of Leaves I. Leaf Structure and Anatomy Anatomy and Physiology of Leaves A. Structural Features of the Leaf Question: How do plants respire? Plants must take in CO 2 from the atmosphere in order to photosynthesize.

More information

Protists and Fungi. What are protists? What are protists? Key Concepts. 1. Identify What is a protist? CHAPTER 14 LESSON 1

Protists and Fungi. What are protists? What are protists? Key Concepts. 1. Identify What is a protist? CHAPTER 14 LESSON 1 Protists and Fungi CHAPTER 14 LESSON 1 What are protists? What do you think? Read the three statements below and decide whether you agree or disagree with them. Place an A in the Before column if you agree

More information

Cell Growth and Reproduction Module B, Anchor 1

Cell Growth and Reproduction Module B, Anchor 1 Cell Growth and Reproduction Module B, Anchor 1 Key Concepts: - The larger a cell becomes, the more demands the cell places on its DNA. In addition, a larger cell is less efficient in moving nutrients

More information

Topic 3: Nutrition, Photosynthesis, and Respiration

Topic 3: Nutrition, Photosynthesis, and Respiration 1. Base your answer to the following question on the chemical reaction represented below and on your knowledge of biology. If this reaction takes place in an organism that requires sunlight to produce

More information

Problem Set 5 BILD10 / Winter 2014 Chapters 8, 10-12

Problem Set 5 BILD10 / Winter 2014 Chapters 8, 10-12 Chapter 8: Evolution and Natural Selection 1) A population is: a) a group of species that shares the same habitat. b) a group of individuals of the same species that lives in the same general location

More information

Angiosperm Reproduction: Flowers, Fruits, and Seeds Overview Objectives bold Part I Floral Anatomy . calyx sepals corolla, petals, stamens, filament

Angiosperm Reproduction: Flowers, Fruits, and Seeds Overview Objectives bold Part I Floral Anatomy . calyx sepals corolla, petals, stamens, filament Angiosperm Reproduction: Flowers, Fruits, and Seeds Overview In this lab you will observe assorted flowers, fruits, and seeds to better understand the unique adaptations of and the life cycle of angiosperms.

More information

Life Science Study Guide. Environment Everything that surrounds and influences (has an effect on) an organism.

Life Science Study Guide. Environment Everything that surrounds and influences (has an effect on) an organism. Life Science Study Guide Environment Everything that surrounds and influences (has an effect on) an organism. Organism Any living thing, including plants and animals. Environmental Factor An environmental

More information

6 Kingdoms of Life. Prokaryotes. Prokaryotes & Eukaryotes. DO HAVE: DNA Ribosomes Cytoplasm Cell membrane

6 Kingdoms of Life. Prokaryotes. Prokaryotes & Eukaryotes. DO HAVE: DNA Ribosomes Cytoplasm Cell membrane 6 Kingdoms of Life The grouping of organisms into kingdoms is based on 3 factors: 1. Cell Type 2. Cell Number 3. Feeding Type Prokaryotes 1. Cell Type- The presence or absence of cellular structures such

More information

Respiration occurs in the mitochondria in cells.

Respiration occurs in the mitochondria in cells. B3 Question Which process occurs in the mitochondria in cells? Why do the liver and muscle cells have large number of mitochondria? What is the function of the ribosomes? Answer Respiration occurs in the

More information

Plant Growth & Development. Growth Stages. Differences in the Developmental Mechanisms of Plants and Animals. Development

Plant Growth & Development. Growth Stages. Differences in the Developmental Mechanisms of Plants and Animals. Development Plant Growth & Development Plant body is unable to move. To survive and grow, plants must be able to alter its growth, development and physiology. Plants are able to produce complex, yet variable forms

More information

Virginia Gardener http://www.hort.vt.edu/envirohort

Virginia Gardener http://www.hort.vt.edu/envirohort The Virginia Gardener http://www.hort.vt.edu/envirohort Name Help Sheets: Things Plants Need There are certain things that every living thing needs in order to live and grow. Just like you, plants need

More information

the!sun!to!sugars.!this!is!called!! photosynthesis.!the!byproduct!of!those! Nucleus! sugars!is!our!oxygen.!

the!sun!to!sugars.!this!is!called!! photosynthesis.!the!byproduct!of!those! Nucleus! sugars!is!our!oxygen.! Cytoplasm ANIMAL CELL Vacuoles Mitochondria Chromosomes GolgiApparatus Chloroplast+ TheChloroplastiswhatmakesthefood inthecell.they reonlyfoundinplant cellsandsomeprotists.everygreen plantyouseeisconvertingenergyfrom

More information

WHAT ARE THE DIFFERENCES BETWEEN VASCULAR AND NON- VASCULAR PLANTS?

WHAT ARE THE DIFFERENCES BETWEEN VASCULAR AND NON- VASCULAR PLANTS? WHAT ARE THE DIFFERENCES BETWEEN VASCULAR AND NON- VASCULAR PLANTS? Let s take a closer look. What makes them different on the outside and inside? Learning Intentions To understand how vascular plant cells

More information

Introduction to Animals

Introduction to Animals Introduction to Animals Unity and Diversity of Life Q: What characteristics and traits define animals? 25.1 What is an animal? WHAT I KNOW SAMPLE ANSWER: Animals are different from other living things

More information

Plant Structure and Function Notes

Plant Structure and Function Notes For plants, when they made the transition from water to land, they had to make adaptations for obtaining water and prevent loss by desiccation (drying out) -water also needed for fertilization of eggs

More information

Photo Cell Resp Practice. A. ATP B. oxygen C. DNA D. water. The following equation represents the process of photosynthesis in green plants.

Photo Cell Resp Practice. A. ATP B. oxygen C. DNA D. water. The following equation represents the process of photosynthesis in green plants. Name: ate: 1. Which molecule supplies the energy for cellular functions?. TP. oxygen. N. water 2. Photosynthesis The following equation represents the process of photosynthesis in green plants. What happens

More information

Plants have organs composed of different tissues, which in turn are composed of different cell types

Plants have organs composed of different tissues, which in turn are composed of different cell types Plant Structure, Growth, & Development Ch. 35 Plants have organs composed of different tissues, which in turn are composed of different cell types A tissue is a group of cells consisting of one or more

More information

2. What kind of energy is stored in food? A. chemical energy B. heat energy C. kinetic energy D. light energy

2. What kind of energy is stored in food? A. chemical energy B. heat energy C. kinetic energy D. light energy Assessment Bank Matter and Energy in Living Things SC.8.L.18.4 1. What is energy? A. anything that takes up space B. anything that has mass C. the ability to conduct current D. the ability to do work 2.

More information

Dissect a Flower. Huntington Library, Art Collections, and Botanical Gardens

Dissect a Flower. Huntington Library, Art Collections, and Botanical Gardens Huntington Library, Art Collections, and Botanical Gardens Dissect a Flower Overview Students dissect an Alstroemeria or similar flower to familiarize themselves with the basic parts of a flower. They

More information

240Tutoring Life Science Study Material

240Tutoring Life Science Study Material 240Tutoring Life Science Study Material This information is a sample of the instructional content and practice questions found on the 240Tutoring GACE Early Childhood Education. This information is meant

More information

A Correlation of Pearson Miller & Levine Biology 2014 To the Utah Core State Standards for Biology Grades 9-12

A Correlation of Pearson Miller & Levine Biology 2014 To the Utah Core State Standards for Biology Grades 9-12 A Correlation of Pearson To the Utah Core State Standards Resource Title: Publisher: Pearson Education publishing as Prentice Hall ISBN (10 or 13 digit unique identifier is required): SE: 9780133242003

More information

1. When new cells are formed through the process of mitosis, the number of chromosomes in the new cells

1. When new cells are formed through the process of mitosis, the number of chromosomes in the new cells Cell Growth and Reproduction 1. When new cells are formed through the process of mitosis, the number of chromosomes in the new cells A. is half of that of the parent cell. B. remains the same as in the

More information

2 nd Grade Science Unit B: Life Sciences Chapter 3: Plants and Animals in Their Environment Lesson 1: How are plants and animals like their parents?

2 nd Grade Science Unit B: Life Sciences Chapter 3: Plants and Animals in Their Environment Lesson 1: How are plants and animals like their parents? 2 nd Grade Science Unit B: Life Sciences Chapter 3: Plants and Animals in Their Environment Lesson 1: How are plants and animals like their parents? offspring Offspring are young plants and animals. Offspring

More information

Plant Structure, Growth, and Development. Chapter 35

Plant Structure, Growth, and Development. Chapter 35 Plant Structure, Growth, and Development Chapter 35 PLANTS developmental plasticity = ability of plant to alter form to respond to environment Biological heirarchy Cell basic unit of life Tissue group

More information

Georgia Performance Standards Framework for Science GRADE 7 DICHOTOMOUS KEYS AND CLASSIFICATION

Georgia Performance Standards Framework for Science GRADE 7 DICHOTOMOUS KEYS AND CLASSIFICATION The following instructional plan is part of a GaDOE collection of Unit Frameworks, Performance Tasks, examples of Student Work, and Teacher Commentary. Many more GaDOE approved instructional plans are

More information

Chapter 3. Cellular Structure and Function Worksheets. 39 www.ck12.org

Chapter 3. Cellular Structure and Function Worksheets. 39 www.ck12.org Chapter 3 Cellular Structure and Function Worksheets (Opening image copyright by Sebastian Kaulitzki, 2010. Used under license from Shutterstock.com.) Lesson 3.1: Introduction to Cells Lesson 3.2: Cell

More information

Sexual Reproduction. The specialized cells that are required for sexual reproduction are known as. And come from the process of: GAMETES

Sexual Reproduction. The specialized cells that are required for sexual reproduction are known as. And come from the process of: GAMETES Sexual Reproduction Sexual Reproduction We know all about asexual reproduction 1. Only one parent required. 2. Offspring are identical to parents. 3. The cells that produce the offspring are not usually

More information

Ecosystems and Food Webs

Ecosystems and Food Webs Ecosystems and Food Webs How do AIS affect our lakes? Background Information All things on the planet both living and nonliving interact. An Ecosystem is defined as the set of elements, living and nonliving,

More information

Lecture 7: Plant Structure and Function. I. Background

Lecture 7: Plant Structure and Function. I. Background Lecture 7: Plant Structure and Function I. Background A. Challenges for terrestrial plants 1. Habitat is divided a. Air is the source of CO2 for photosynthesis i. Sunlight cannot penetrate soil b. Soil

More information

CELERY LAB - Structure and Function of a Plant

CELERY LAB - Structure and Function of a Plant CELERY LAB - Structure and Function of a Plant READ ALL INSTRUCTIONS BEFORE BEGINNING! YOU MAY WORK WITH A PARTNER ON THIS ACTIVITY, BUT YOU MUST COMPLETE YOUR OWN LAB SHEET! Plants are incredible organisms!

More information

Sexual Reproduction. and Meiosis. Sexual Reproduction

Sexual Reproduction. and Meiosis. Sexual Reproduction Sexual Reproduction and Meiosis Describe the stages of meiosis and how sex cells are produced. Explain why meiosis is needed for sexual reproduction. Name the cells that are involved in fertilization.

More information

Introduction to Medical Microbiology

Introduction to Medical Microbiology Introduction to Medical Microbiology Course Medical Microbiology Unit I Introduction to Microbiology Essential Question What is Medical Microbiology? TEKS 130.207(c) 2A, 3D Prior Student Learning n/a Estimated

More information

Beth Campbell Western Michigan University Senior, College of Education. April, 2006

Beth Campbell Western Michigan University Senior, College of Education. April, 2006 Beth Campbell Western Michigan University Senior, College of Education April, 2006 Participant in Research Experience for Teachers (RET) Workshop at Western Michigan University 2005-06 Academic Year But

More information

D.U.C. Assist. Lec. Faculty of Dentistry Medical Biology Ihsan Dhari. Kingdoms of life

D.U.C. Assist. Lec. Faculty of Dentistry Medical Biology Ihsan Dhari. Kingdoms of life Kingdoms of life The earliest classification system recognized only two kingdoms : plants and animals but the use of microscope led to discovery of microorganisms, so the two kingdoms system was no longer

More information

CHAPTER 2 : CELL AS THE BASIC UNIT OF LIFE

CHAPTER 2 : CELL AS THE BASIC UNIT OF LIFE CHAPTER 2 : CELL AS THE BASIC UNIT OF LIFE Parts of microscope : An instrument that magnifies minute objects so they can be seen easily. It is one of the most important tools of science. Physicians and

More information

CELERY LAB - Structure and Function of a Plant

CELERY LAB - Structure and Function of a Plant CELERY LAB - Structure and Function of a Plant READ ALL INSTRUCTIONS BEFORE BEGINNING! YOU MAY WORK WITH A PARTNER ON THIS ACTIVITY, BUT YOU MUST COMPLETE YOUR OWN LAB SHEET! Look at the back of this paper

More information

Meiosis is a special form of cell division.

Meiosis is a special form of cell division. Page 1 of 6 KEY CONCEPT Meiosis is a special form of cell division. BEFORE, you learned Mitosis produces two genetically identical cells In sexual reproduction, offspring inherit traits from both parents

More information

LAB 8 EUKARYOTIC CELL DIVISION: MITOSIS AND MEIOSIS

LAB 8 EUKARYOTIC CELL DIVISION: MITOSIS AND MEIOSIS LAB 8 EUKARYOTIC CELL DIVISION: MITOSIS AND MEIOSIS Los Angeles Mission College Biology 3 Name: Date: INTRODUCTION BINARY FISSION: Prokaryotic cells (bacteria) reproduce asexually by binary fission. Bacterial

More information

Table 1: Kingdom Worksheet

Table 1: Kingdom Worksheet KINGDOM WORKSHEET Table 1: Kingdom Worksheet Kingdom Bacteria Archaea Protista Fungi Plantae Animalia Cell Type prokaryotic prokaryotic eukaryotic eukaryotic eukaryotic eukaryotic Cell Wall often present,

More information

Flower Model: Teacher Instructions Sepals Anther Stamens (male) Filament Stigma Pistil Style (female) Ovary Petals sepals petals stamens pistil

Flower Model: Teacher Instructions Sepals Anther Stamens (male) Filament Stigma Pistil Style (female) Ovary Petals sepals petals stamens pistil Flower Model: Teacher Instructions In order to better understand the reproductive cycle of a flower, take a look at some flowers and note the male and female parts. Most flowers are different; some have

More information

Functional Biology of Plants

Functional Biology of Plants Brochure More information from http://www.researchandmarkets.com/reports/2252012/ Functional Biology of Plants Description: Functional Biology of Plants provides students and researchers with a clearly

More information

Ecology Symbiotic Relationships

Ecology Symbiotic Relationships Ecology Symbiotic Relationships Overview of the Co-evolution and Relationships Exhibited Among Community Members What does Symbiosis mean? How do we define Symbiosis? Symbiosis in the broadest sense is

More information

Cell and Membrane Practice. A. chromosome B. gene C. mitochondrion D. vacuole

Cell and Membrane Practice. A. chromosome B. gene C. mitochondrion D. vacuole Name: ate: 1. Which structure is outside the nucleus of a cell and contains N?. chromosome. gene. mitochondrion. vacuole 2. potato core was placed in a beaker of water as shown in the figure below. Which

More information

PLANT AND ANIMAL CELL ORGANELLES

PLANT AND ANIMAL CELL ORGANELLES reflect The heart is an example of an organ. Think for a minute about your body. It s organized into parts that perform specific functions. For example, your heart functions to help transport materials

More information

7.1 What Are Cells? You are made of cells. A cell is the basic unit of structure and function in a living thing. CHAPTER 7

7.1 What Are Cells? You are made of cells. A cell is the basic unit of structure and function in a living thing. CHAPTER 7 CELL STRUCTURE AND FUNCTION 7.1 What Are Cells? Look closely at the skin on your arm. Can you see that it is made of cells? Of course not! Your skin cells are much too small to see with your eyes. Now

More information

Photosynthesis. Chemical Energy (e.g. glucose) - They are the ultimate source of chemical energy for all living organisms: directly or indirectly.

Photosynthesis. Chemical Energy (e.g. glucose) - They are the ultimate source of chemical energy for all living organisms: directly or indirectly. Photosynthesis Light Energy transduction Chemical Energy (e.g. glucose) - Only photosynthetic organisms can do this (e.g. plants) - They are the ultimate source of chemical energy for all living organisms:

More information

Chapter 13: Meiosis and Sexual Life Cycles

Chapter 13: Meiosis and Sexual Life Cycles Name Period Concept 13.1 Offspring acquire genes from parents by inheriting chromosomes 1. Let s begin with a review of several terms that you may already know. Define: gene locus gamete male gamete female

More information

Cytology. Living organisms are made up of cells. Either PROKARYOTIC or EUKARYOTIC cells.

Cytology. Living organisms are made up of cells. Either PROKARYOTIC or EUKARYOTIC cells. CYTOLOGY Cytology Living organisms are made up of cells. Either PROKARYOTIC or EUKARYOTIC cells. A. two major cell types B. distinguished by structural organization See table on handout for differences.

More information

MCAS Biology. Review Packet

MCAS Biology. Review Packet MCAS Biology Review Packet 1 Name Class Date 1. Define organic. THE CHEMISTRY OF LIFE 2. All living things are made up of 6 essential elements: SPONCH. Name the six elements of life. S N P C O H 3. Elements

More information

Double Fertilization and Post - Fertilization Events: Measuring

Double Fertilization and Post - Fertilization Events: Measuring WFP062298 Double Fertilization and Post - Fertilization Events: Measuring Concepts In plants fertilization is the event in sexual reproduction which follows pollination. In higher plants, two sperm are

More information

Practice Questions 1: Evolution

Practice Questions 1: Evolution Practice Questions 1: Evolution 1. Which concept is best illustrated in the flowchart below? A. natural selection B. genetic manipulation C. dynamic equilibrium D. material cycles 2. The diagram below

More information

I. PLANT CELL, CELL WALL Bot 404--Fall 2004

I. PLANT CELL, CELL WALL Bot 404--Fall 2004 I. PLANT CELL, CELL WALL Bot 404--Fall 2004 A. Review of General Anatomy 1. Major organs are stem, leaf, root. Flower is usually interpreted as a modified shoot, so sepals, petals, stamens and carpels

More information

Reproductive System & Development: Practice Questions #1

Reproductive System & Development: Practice Questions #1 Reproductive System & Development: Practice Questions #1 1. Which two glands in the diagram produce gametes? A. glands A and B B. glands B and E C. glands C and F D. glands E and F 2. Base your answer

More information

Bio EOC Topics for Cell Reproduction: Bio EOC Questions for Cell Reproduction:

Bio EOC Topics for Cell Reproduction: Bio EOC Questions for Cell Reproduction: Bio EOC Topics for Cell Reproduction: Asexual vs. sexual reproduction Mitosis steps, diagrams, purpose o Interphase, Prophase, Metaphase, Anaphase, Telophase, Cytokinesis Meiosis steps, diagrams, purpose

More information

Chapter 2: Cell Structure and Function pg. 70-107

Chapter 2: Cell Structure and Function pg. 70-107 UNIT 1: Biochemistry Chapter 2: Cell Structure and Function pg. 70-107 Organelles are internal structures that carry out specialized functions, interacting and complementing each other. Animal and plant

More information

Biology LC HL. Definitions

Biology LC HL. Definitions Biology Definitions Leaving Certificate Biology Definitions Definitions are worth on average about 20% of the total marks available so they should be learned precisely They can help you to answer many

More information