Solution : 22.4 dm 3 of a gas at STP 1 mol of gas molar mass of the gas Now, 4.48 dm 3 of NH 3 at STP 3.49 g dm 3 of NH 3 at STP.

Size: px
Start display at page:

Download "Solution : 22.4 dm 3 of a gas at STP 1 mol of gas molar mass of the gas Now, 4.48 dm 3 of NH 3 at STP 3.49 g dm 3 of NH 3 at STP."

Transcription

1 Formulae 1. One mole of atoms Mass of elements Atomic mass Atomic mass 2. Mass of one atom Number of moles (n) Mass of substance Molar mass of substance 4. Number of molecules n Avogadro number 5. Volume of gas at STP n L 6. Percentage (By weight) Mass of the element in 1 mole of the compound 100% Gram molecular weight of the compound 7. Molecular formula r empirical formula where r is ratio of molecular mass to empirical mass. Molecular mass 8. Mass of one molecule Solved Problems *1. Calculate the volume of hydrogen required for complete hydrogenation of 0.25 dm 3 of ethyne at STP. The hydrogenation of ethyne (C 2 H 2 ) is represented as, C 2 H 2(g) + 2H 2(g) C 2 H 6(g) ethyne ethane 1 vol 2 vol 1 vol 1 volume C 2 H 6 1 dm 3 C 2 H 2 requires 2 dm 3 H 2 gas 0.25 dm 3 C 2 H 2 will require dm 3 H 2 gas Volume of H 2(g) required 0.5 dm 3. * g of ammonia at STP occupies volume of 4.48 dm 3.Calculate molar mass of ammonia dm 3 of a gas at STP 1 mol of gas molar mass of the gas 4.48 dm 3 of NH 3 at STP 3.49 g dm 3 of NH 3 at STP Molar mass of NH g mol 1. *3. Calculate the volume of oxygen required for complete combustion of 0.25 mole of methane at STP. 1 mol of methane (CH 4 ) at STP dm mol methane at STP dm 3 The combustion of CH 4 is represent as, CH 4(g) + 2O 2(g) CO 2(g) + 2H 2 O (l) 1 vol 2 vol 1 vol CH 4 1 dm 3 CH 4 2 dm 3 O dm 3 CH dm 3 Volume of O 2 required 11.2 dm 3 at STP *4. Calculate the number of moles and molecules of ammonia present in 5.6 dm 3 of its volume at STP dm 3 of NH 3 1 mol NH dm of NH mol NH mol NH 3 contains molecules of NH mol NH 3 contains molecules of NH 3 Number of moles of NH Number of molecules of NH *5. Calculate the mass of potassium chlorate required to liberate 6.72 dm 3 of oxygen at STP, molar mass of potassium chlorate is g/mol. Molar mass of potassium chlorate (KClO 3 ) g mol dm 3 of O 2 at STP 1 mol O dm 3 of O 2 at STP 1.16

2 mol O 2 KClO 3 KCl O2 1 mol 3 mol 2 3 mol O2 requires 1 mol KClO mol KClO g KClO mol O 2 requires 3/ g KClO 3 Mass of potassium chlorate required 24.5 g *6. Calculate number of atoms of hydrogen present in 5.6 g of urea (molar mass of urea 60 gmol 1 ). Also calculate number of atoms of N, C and O. Molecular formula of mass CO(NH 2 ) 2 CON 2 H 4 Molar mass of urea 60 g mol 1 W Number of moles of urea n M mol 1 mol urea contains 4 gram atoms of hydrogen (H) mol urea contains gram atom of H 1 gm atom of H contains atoms of H gm atom of H contains atoms of H 1 mol of urea contains 2 gram atoms of nitrogen (N) mol of urea contains gram atom of N Number of N atoms N atoms 1 mol of urea contains 1 gram atom of carbon (C) mol urea contains gram atom of C HORIZON Publications Number of C atoms mol of urea contains 1 gram atom of oxygen (O) mol urea contains gram atom of O Number of oxygen atoms (O) Number of H atoms Number of N atoms Number of C atoms Number of O atoms *7. Calculate the number of atoms of C, H and O in 72.5 g isopropanol, C 3 H 7 OH (molar mass 60). Molar mass of isopropanol, C 3 H 7 OH 60 g mol 1 Mass of isopropanol 72.5 g Number of moles of isopropanol mass of isopropanol molar mass W n M mol 1 mol of C 3 H 7 OH 3 gram atom of C 8 gram atom of H 1 gram atom of O. Gram atom of C Number of atoms of C Gram atom of H Number of atoms of H Gram atom of O Number of atoms of O Number of atoms of C Number of atoms of H Number of atoms of O

3 *8. Phosphoric acid is widely used in carbonated beverages, detergents, toothpastes and fertilizers. Calculate the mass percentage of H, P and O in phosphoric acid if atomic masses are H 1, P 31 and O 16. Phosphoric acid has molecular formula H 3 PO 4. Molecular (molar) mass of H 3 PO g mol 1 Percentage composition of H in H 3 PO 4 Atomicmass of H Molecular mass of H PO % Percentage composition of P in H 3 PO 4 Atomicmass of P Molecular mass of H PO % 98 Percentage of O 100 ( ) % Percentage of H in H 3 PO % Percentage of P in H 3 PO % Percentage of O in H 3 PO % *9. Calculate the mass percentage composition of the elements in nitric acid. (H 1, N 14, O 16). The molecular formula of nitric acid is NHO 3. Molecular mass of HNO g mol 1 Percentage composition of H in HNO 3 Atomicmass of H 100 Molecular mass of HNO % 63 Percentage composition of N in HNO 3 Atomicmass of N 100 Molecular mass of HNO % 63 Percentage composition of O in HNO ( ) % Percentage composition of H in NHO % Percentage composition of N in HNO % Percentage composition of O in HNO % *10. Analysis of vitamin C shows that it contains % carbon by mass 4.58 % hydrogen and % oxygen. Determine the empirical formula of vitamin C. Element % by mass Gram atom C H O Atomic ratio Whole No. ratio (Atoms) Hence the empirical formula of vitamin C is C 3 H 4 O 3. Empirical formula of vitamin C is C 3 H 4 O An inorganic compound contained 24.75% (w/w) potassium and 34.75% (w/w) manganese and some other common elements. Give the empirical formula of the compound. (K 39u, Mn 59u, O 16u). [Intext Question text book page no. 17] Given : Atomic mass of K 39 u, Mn 59 u and O 16 u Percent mass of potassium % Percent mass of manganese % Total percent mass % Remaining mass must be that of oxygen Percent mass of oxygen % To find : The empirical formula of the given inorganic compound? Moles of potassium % of potassium Atomic mass of potassium Moles of manganese % of manganese Atomic mass of manganese 1.18

4 Moles of oxygen % of oxygen Atomic mass of oxygen Ratio of K : Mn : O : : 1.08 :1: :1: The empirical formula of given inorganic compound is KMnO Phosphoric acid used in carbonated beverages contain 3.086% (w/w) hydrogen, 31.61% (w/w) phosphorous and remaining oxygen. If atomic masses of hydrogen, phosphorous and oxygen are 1.01 u, 31.o u and 16 u respectively and if molar mass of phosphoric acid is g mol -1, what is the molecular formula of phosphoric acid? [Intext Question text book page no. 17] Given : Atomic mass of H 1.01 u, P 31.0 u and O 16 u Percent mass of hydrogen % Percent mass of phosphorous % Total percent mass % Remaining amount is oxygen Percent mass of oxygen % To find : The molecular formula of phosphoric acid? Moles of hydrogen Moles of phosphorous Moles of Oxygen % mass of hydrogen Atomic mass of hydrogen % mass of phosphorous Atomic mass of phosphorous % mass of oxygen Atomic mass of oxygen Ratio of H : P : O : : 3:1: Hence, the empirical formula of phosphoric acid H 3 PO 4 HORIZON Publications Empirical formula mass 3 (1.01) + 1 (31) + 4 (16) g mol 1 Molar mass r 1 Empirical formula mass Molecular formula r Empirical formula l H 3 PO 4 H 3 PO 4 The molecular formula of phosphoric acid is H 3 PO 4. Multiple Choice Questions 1. The gas law was formulated by (a) Avogadro (b) Gay-Lussac (c) Aristotle (d) Joseph Priestley 2. The branch of chemistry which deals with carbon compound is called chemistry. (a) organic (b) inorganic (c) carbon (d) bio 3. can not be carried out in a lab. (a) Photosynthesis (b) Reduction (c) Oxidation (d) Hydration 4. How may moles of electron weigh one kilogram? (a) (b) (c) (d) What is the mass of 0.5 mole of ozone molecules? (a) 8 g (b) 16 g (c) 24 g (d) 48 g 6. Percentage of nitrogen in urea is about (a) 46 % (b) 85 % (c) 18 % (d) 28 % 7. Which of the following has same moleculear formula and empirical formula? (a) CO 2 (b) C 6 H 12 O 6 (c) C 2 H 4 (d) all of these 8. The empirical formula of C 2 H 2 is. (a) C 2 H 4 (b) CH (c) CH 4 (d) all of these 1.19

5 9. is the quantitative relationship between the reactants and products in a balanced chemical equation. (a) Stiochiometry (b) Complexometry (c) Chemistry (d) Reactions 10. If 0.5 mol of BaCl 2 is mixed with 0.2 mole of Na 3 PO 4, the maximum number of moles of Ba 3 (PO 4 ) 2 that can be formed is (a) 0.7 (b) 0.5 (c) 0.3 (d) When oxygen forms ozone, the atomicity changes from (a) 1 to 2 (b) 1 to 3 (c) 2 to 3 (d) 2 to If dm 3 of a gas at STP weigths 0.06g, the moleuclar mass of the gas will be (a) 6 (b) 600 (c) 30 (d) mg of sulphur on comustion will give number of molecules of SO 2 equal to (a) (b) (c) 0.2 (d) mol of NH 4 NO 3 will weigh (Atomic mass, H 1m N 14, O 16) (a) kg (b) kg (c) kg (d) kg 15. The number of atoms of He present in 104 u of He is (a) 13 (b) 26 (c) kg (d) kg 16. Mole is the SI unit of (a) Volume (b) Pressure (c) Amount of substance (d) Density 17. Mixture of solids constitute system. (a) Homogeneous (b) Heterogenous (c) Either (a) or (b) (d) Neither (a) not (b) 18. Two elements, A and B, combine to form a compound in which a g of A combines with b 1 and b 2 g of B respectively. According to law of multiple proportion.. (a) b 1 b 2 (b) b 1 and b 2 bear a simple whole number ratio (c) a 1 and b 1 bear a whole number ratio (d) no relation exists between b 1 and b Molecule is the smallest particle of.. (a) compound (b) substance (c) mixture (d) element 20. One mole of oxygen weighs (a) 8 g (b) 32 g (c) 16 g (d) g 21. The number of atoms present in a molecule of a substance is called. (a) Atomicity (b) Volume (c) Density (d) Mass 22. The number of molecules present in 8 g of oxygen gas are (a) (b) (c) (d) Atomicity of mercury vapour is.. (a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4 Answers 1. b 2. a 3. a 4. d 5. c 6. a 7. a 8. b 9. a 10. d 11. c 12. d 13. a 14. d 15. b 16. c 17. b 18. b 19. a 20. b 21. a 22. d 23. a 1.20

Chapter 3: Stoichiometry

Chapter 3: Stoichiometry Chapter 3: Stoichiometry Key Skills: Balance chemical equations Predict the products of simple combination, decomposition, and combustion reactions. Calculate formula weights Convert grams to moles and

More information

How much does a single atom weigh? Different elements weigh different amounts related to what makes them unique.

How much does a single atom weigh? Different elements weigh different amounts related to what makes them unique. How much does a single atom weigh? Different elements weigh different amounts related to what makes them unique. What units do we use to define the weight of an atom? amu units of atomic weight. (atomic

More information

21 st Century Chemistry Multiple Choice Question in Topic 3 Metals Unit 11

21 st Century Chemistry Multiple Choice Question in Topic 3 Metals Unit 11 21 st Century Chemistry Multiple Choice Question in Topic 3 Metals Unit 11 1. Consider the equation: 2Ca(s) + O 2 (g) 2CaO(s) Which of the following statements are correct? (1) Calcium and oxygen are reactants.

More information

Chapter 3. Chemical Reactions and Reaction Stoichiometry. Lecture Presentation. James F. Kirby Quinnipiac University Hamden, CT

Chapter 3. Chemical Reactions and Reaction Stoichiometry. Lecture Presentation. James F. Kirby Quinnipiac University Hamden, CT Lecture Presentation Chapter 3 Chemical Reactions and Reaction James F. Kirby Quinnipiac University Hamden, CT The study of the mass relationships in chemistry Based on the Law of Conservation of Mass

More information

CHAPTER : 1 SOME BASIC CONCEPTS OF CHEMISTRY. 1 mark questions

CHAPTER : 1 SOME BASIC CONCEPTS OF CHEMISTRY. 1 mark questions CHAPTER : 1 SOME BASIC CONCEPTS OF CHEMISTRY 1 mark questions 1. What is Chemistry? Ans: It is a Branch of science deals with the study of composition, properties and interaction of matter. 2. What are

More information

We know from the information given that we have an equal mass of each compound, but no real numbers to plug in and find moles. So what can we do?

We know from the information given that we have an equal mass of each compound, but no real numbers to plug in and find moles. So what can we do? How do we figure this out? We know that: 1) the number of oxygen atoms can be found by using Avogadro s number, if we know the moles of oxygen atoms; 2) the number of moles of oxygen atoms can be found

More information

Chemical Calculations: The Mole Concept and Chemical Formulas. AW Atomic weight (mass of the atom of an element) was determined by relative weights.

Chemical Calculations: The Mole Concept and Chemical Formulas. AW Atomic weight (mass of the atom of an element) was determined by relative weights. 1 Introduction to Chemistry Atomic Weights (Definitions) Chemical Calculations: The Mole Concept and Chemical Formulas AW Atomic weight (mass of the atom of an element) was determined by relative weights.

More information

INTRODUCTORY CHEMISTRY Concepts and Critical Thinking

INTRODUCTORY CHEMISTRY Concepts and Critical Thinking INTRODUCTORY CHEMISTRY Concepts and Critical Thinking Sixth Edition by Charles H. Corwin Chapter 9 The Mole Concept by Christopher Hamaker 2011 Pearson Education, Inc. Chapter 9 1 Avogadro s Number Avogadro

More information

Name Block THE MOLE. Who s Counting Lab. Mole Notes. Mole Calculations. Mixed Mole Conversions. % Comp, Emp, and Molecular Calcuations

Name Block THE MOLE. Who s Counting Lab. Mole Notes. Mole Calculations. Mixed Mole Conversions. % Comp, Emp, and Molecular Calcuations Name Block THE MOLE Who s Counting Lab Mole Notes Mole Calculations Mixed Mole Conversions % Comp, Emp, and Molecular Calcuations Mole Notes, Part 1 1. The Mole is just a long word for changing units

More information

Quantitative aspects of chemical change: Moles and molar mass

Quantitative aspects of chemical change: Moles and molar mass OpenStax-CNX module: m38717 1 Quantitative aspects of chemical change: Moles and molar mass Free High School Science Texts Project This work is produced by OpenStax-CNX and licensed under the Creative

More information

Part One: Mass and Moles of Substance. Molecular Mass = sum of the Atomic Masses in a molecule

Part One: Mass and Moles of Substance. Molecular Mass = sum of the Atomic Masses in a molecule CHAPTER THREE: CALCULATIONS WITH CHEMICAL FORMULAS AND EQUATIONS Part One: Mass and Moles of Substance A. Molecular Mass and Formula Mass. (Section 3.1) 1. Just as we can talk about mass of one atom of

More information

Chemical Proportions in Compounds

Chemical Proportions in Compounds Chapter 3 Chemical Proportions in Compounds Note to teacher: You will notice that there are two different formats for the Sample Problems in the student textbook. Where appropriate, the Sample Problem

More information

The Mole Concept. A. Atomic Masses and Avogadro s Hypothesis

The Mole Concept. A. Atomic Masses and Avogadro s Hypothesis The Mole Concept A. Atomic Masses and Avogadro s Hypothesis 1. We have learned that compounds are made up of two or more different elements and that elements are composed of atoms. Therefore, compounds

More information

Stoichiometry Dr. M. E. Bridge

Stoichiometry Dr. M. E. Bridge Preliminary Chemistry Course Stoichiometry Dr. M. E. Bridge What is stoichiometry? The meaning of the word: The word stoichiometry comes from two Greek words: (meaning element ) and (meaning measure )

More information

F321 MOLES. Example If 1 atom has a mass of 1.241 x 10-23 g 1 mole of atoms will have a mass of 1.241 x 10-23 g x 6.02 x 10 23 = 7.

F321 MOLES. Example If 1 atom has a mass of 1.241 x 10-23 g 1 mole of atoms will have a mass of 1.241 x 10-23 g x 6.02 x 10 23 = 7. Moles 1 MOLES The mole the standard unit of amount of a substance (mol) the number of particles in a mole is known as Avogadro s constant (N A ) Avogadro s constant has a value of 6.02 x 10 23 mol -1.

More information

Sample Problem (mole-mass)

Sample Problem (mole-mass) Name: KEY Class: Sample Problem (mole-mass) Potassium chlorate is sometimes decomposed in the laboratory to generate oxygen. What mass of KClO 3 do you need to produce 0.50 moles of O 2? 2 KClO 3 (s) 2

More information

CHEMICAL QUANTITIES. Chapter 10

CHEMICAL QUANTITIES. Chapter 10 CHEMICAL QUANTITIES Chapter 10 What is a mole? A unit of measurement in chemistry 1 mole of a substance = 6.02 x 10 23 (Avagadro s number) representative particles of a substance Representative particle

More information

Practice questions for Ch. 3

Practice questions for Ch. 3 Name: Class: Date: ID: A Practice questions for Ch. 3 1. A hypothetical element consists of two isotopes of masses 69.95 amu and 71.95 amu with abundances of 25.7% and 74.3%, respectively. What is the

More information

Unit 3 Notepack Chapter 7 Chemical Quantities Qualifier for Test

Unit 3 Notepack Chapter 7 Chemical Quantities Qualifier for Test Unit 3 Notepack Chapter 7 Chemical Quantities Qualifier for Test NAME Section 7.1 The Mole: A Measurement of Matter A. What is a mole? 1. Chemistry is a quantitative science. What does this term mean?

More information

MOLE CONVERSION PROBLEMS. 2. How many moles are present in 34 grams of Cu(OH) 2? [0.35 moles]

MOLE CONVERSION PROBLEMS. 2. How many moles are present in 34 grams of Cu(OH) 2? [0.35 moles] MOLE CONVERSION PROBLEMS 1. What is the molar mass of MgO? [40.31 g/mol] 2. How many moles are present in 34 grams of Cu(OH) 2? [0.35 moles] 3. How many moles are present in 2.5 x 10 23 molecules of CH

More information

AS1 MOLES. oxygen molecules have the formula O 2 the relative mass will be 2 x 16 = 32 so the molar mass will be 32g mol -1

AS1 MOLES. oxygen molecules have the formula O 2 the relative mass will be 2 x 16 = 32 so the molar mass will be 32g mol -1 Moles 1 MOLES The mole the standard unit of amount of a substance the number of particles in a mole is known as Avogadro s constant (L) Avogadro s constant has a value of 6.023 x 10 23 mol -1. Example

More information

Chemical Composition. Introductory Chemistry: A Foundation FOURTH EDITION. Atomic Masses. Atomic Masses. Atomic Masses. Chapter 8

Chemical Composition. Introductory Chemistry: A Foundation FOURTH EDITION. Atomic Masses. Atomic Masses. Atomic Masses. Chapter 8 Introductory Chemistry: A Foundation FOURTH EDITION by Steven S. Zumdahl University of Illinois Chemical Composition Chapter 8 1 2 Atomic Masses Balanced equation tells us the relative numbers of molecules

More information

Mole Concept and Stoichiometry

Mole Concept and Stoichiometry 1 Mole Concept and Stoichiometry Concept Mole Concept Introduction This is our common experience that when we go to market to buy something, a few things we always get in definite numbers. For example,

More information

Molar Mass. Counting Atoms

Molar Mass. Counting Atoms Page 1 Counting Atoms Mg burns in air (O 2 ) to produce white magnesium oxide, MgO. How can we figure out how much oxide is produced from a given mass of Mg? Molar Mass Reminder: The molar mass (also called

More information

CHEMISTRY. (i) It failed to explain how atoms of different elements differ from each other.

CHEMISTRY. (i) It failed to explain how atoms of different elements differ from each other. CHEMISTRY MOLE CONCEPT DALTON S ATOMIC THEORY By observing the laws of chemical combination, John Dalton proposed an atomic theory of matter. The main points of Dalton s atomic theory are as follows: (i)

More information

Balance the following equation: KClO 3 + C 12 H 22 O 11 KCl + CO 2 + H 2 O

Balance the following equation: KClO 3 + C 12 H 22 O 11 KCl + CO 2 + H 2 O Balance the following equation: KClO 3 + C 12 H 22 O 11 KCl + CO 2 + H 2 O Ans: 8 KClO 3 + C 12 H 22 O 11 8 KCl + 12 CO 2 + 11 H 2 O 3.2 Chemical Symbols at Different levels Chemical symbols represent

More information

MOLAR MASS AND MOLECULAR WEIGHT Themolar mass of a molecule is the sum of the atomic weights of all atoms in the molecule. Molar Mass.

MOLAR MASS AND MOLECULAR WEIGHT Themolar mass of a molecule is the sum of the atomic weights of all atoms in the molecule. Molar Mass. Counting Atoms Mg burns in air (O 2 ) to produce white magnesium oxide, MgO. How can we figure out how much oxide is produced from a given mass of Mg? PROBLEM: If If 0.200 g of Mg is is burned, how much

More information

4. Aluminum chloride is 20.2% aluminum by mass. Calculate the mass of aluminum in a 35.0 gram sample of aluminum chloride.

4. Aluminum chloride is 20.2% aluminum by mass. Calculate the mass of aluminum in a 35.0 gram sample of aluminum chloride. 1. Calculate the molecular mass of table sugar sucrose (C 12 H 22 O 11 ). A. 342.30 amu C. 320.05 amu B. 160.03 amu D. 171.15 amu 2. How many oxygen atoms are in 34.5 g of NaNO 3? A. 2.34 10 23 atoms C.

More information

Useful only for measuring the mass of very small objects atoms and molecules!

Useful only for measuring the mass of very small objects atoms and molecules! Chapter 9 Chemical Composition (Moles) Which weighs more, 1 atom of He or 1 atom of O? Units of mass: Pound Kilogram Atomic mass unit (AMU) There are others! 1 amu = 1.66 x 10-24 grams = mass of a proton

More information

1. P 2 O 5 2. P 5 O 2 3. P 10 O 4 4. P 4 O 10

1. P 2 O 5 2. P 5 O 2 3. P 10 O 4 4. P 4 O 10 Teacher: Mr. gerraputa Print Close Name: 1. A chemical formula is an expression used to represent 1. mixtures, only 3. compounds, only 2. elements, only 4. compounds and elements 2. What is the total number

More information

TUTORIAL 5-1 HELP. Mass of sodium = 23.0 g/mol x 3 mol = 69.0 g of sodium. Percent mass of sodium = 69.0 g x 100% = 42.

TUTORIAL 5-1 HELP. Mass of sodium = 23.0 g/mol x 3 mol = 69.0 g of sodium. Percent mass of sodium = 69.0 g x 100% = 42. TUTORIAL 5-1 HELP ANSWER TO QUESTION 1 ON TUTORIAL 5-1: Question 1. Find the percent composition by mass of sodium phosphate, Na 3 PO 4. Step 1: Find the molar mass of Na 3 PO 4 (The mass of one mole of

More information

Formulas, Equations, and Moles. + "reacts with" "to produce" Equations must be balanced. Equal amounts of each element on each side of the equation.

Formulas, Equations, and Moles. + reacts with to produce Equations must be balanced. Equal amounts of each element on each side of the equation. Chapter 3 Formulas, Equations, and Moles Chemical Equations 2 2 + 2 2 2 reactants products + "reacts with" "to produce" coefficients - indicate amount of substance Equations must be balanced. Equal amounts

More information

Chapter 7: Stoichiometry - Mass Relations in Chemical Reactions

Chapter 7: Stoichiometry - Mass Relations in Chemical Reactions Chapter 7: Stoichiometry - Mass Relations in Chemical Reactions How do we balance chemical equations? How can we used balanced chemical equations to relate the quantities of substances consumed and produced

More information

Chapter 3. Stoichiometry: Ratios of Combination. Insert picture from First page of chapter. Copyright McGraw-Hill 2009 1

Chapter 3. Stoichiometry: Ratios of Combination. Insert picture from First page of chapter. Copyright McGraw-Hill 2009 1 Chapter 3 Insert picture from First page of chapter Stoichiometry: Ratios of Combination Copyright McGraw-Hill 2009 1 3.1 Molecular and Formula Masses Molecular mass - (molecular weight) The mass in amu

More information

Stoichiometry. What is the atomic mass for carbon? For zinc?

Stoichiometry. What is the atomic mass for carbon? For zinc? Stoichiometry Atomic Mass (atomic weight) Atoms are so small, it is difficult to discuss how much they weigh in grams We use atomic mass units an atomic mass unit (AMU) is one twelfth the mass of the catbon-12

More information

Atomic Masses. Chapter 3. Stoichiometry. Chemical Stoichiometry. Mass and Moles of a Substance. Average Atomic Mass

Atomic Masses. Chapter 3. Stoichiometry. Chemical Stoichiometry. Mass and Moles of a Substance. Average Atomic Mass Atomic Masses Chapter 3 Stoichiometry 1 atomic mass unit (amu) = 1/12 of the mass of a 12 C atom so one 12 C atom has a mass of 12 amu (exact number). From mass spectrometry: 13 C/ 12 C = 1.0836129 amu

More information

IB Chemistry. DP Chemistry Review

IB Chemistry. DP Chemistry Review DP Chemistry Review Topic 1: Quantitative chemistry 1.1 The mole concept and Avogadro s constant Assessment statement Apply the mole concept to substances. Determine the number of particles and the amount

More information

MOLECULAR MASS AND FORMULA MASS

MOLECULAR MASS AND FORMULA MASS 1 MOLECULAR MASS AND FORMULA MASS Molecular mass = sum of the atomic weights of all atoms in the molecule. Formula mass = sum of the atomic weights of all atoms in the formula unit. 2 MOLECULAR MASS AND

More information

Element of same atomic number, but different atomic mass o Example: Hydrogen

Element of same atomic number, but different atomic mass o Example: Hydrogen Atomic mass: p + = protons; e - = electrons; n 0 = neutrons p + + n 0 = atomic mass o For carbon-12, 6p + + 6n 0 = atomic mass of 12.0 o For chlorine-35, 17p + + 18n 0 = atomic mass of 35.0 atomic mass

More information

Mass and Moles of a Substance

Mass and Moles of a Substance Chapter Three Calculations with Chemical Formulas and Equations Mass and Moles of a Substance Chemistry requires a method for determining the numbers of molecules in a given mass of a substance. This allows

More information

0.786 mol carbon dioxide to grams g lithium carbonate to mol

0.786 mol carbon dioxide to grams g lithium carbonate to mol 1 2 Convert: 2.54 x 10 22 atoms of Cr to mol 4.32 mol NaCl to grams 0.786 mol carbon dioxide to grams 2.67 g lithium carbonate to mol 1.000 atom of C 12 to grams 3 Convert: 2.54 x 10 22 atoms of Cr to

More information

Chapter 3 Chemical Reactions and Reaction Stoichiometry. 許富銀 ( Hsu Fu-Yin)

Chapter 3 Chemical Reactions and Reaction Stoichiometry. 許富銀 ( Hsu Fu-Yin) Chapter 3 Chemical Reactions and Reaction Stoichiometry 許富銀 ( Hsu Fu-Yin) 1 Stoichiometry The study of the numerical relationship between chemical quantities in a chemical reaction is called stoichiometry.

More information

Question 1.2: Calculate the mass percent of different elements present in sodium sulphate (Na 2 SO 4 ).

Question 1.2: Calculate the mass percent of different elements present in sodium sulphate (Na 2 SO 4 ). Question 1.1: Calculate the molecular mass of the following: (i) H 2 O (ii) CO 2 (iii) CH 4 (i) H 2 O: The molecular mass of water, H 2 O = (2 Atomic mass of hydrogen) + (1 Atomic mass of oxygen) = [2(1.0084)

More information

Mole Notes.notebook. October 29, 2014

Mole Notes.notebook. October 29, 2014 1 2 How do chemists count atoms/formula units/molecules? How do we go from the atomic scale to the scale of everyday measurements (macroscopic scale)? The gateway is the mole! But before we get to the

More information

4. Magnesium has three natural isotopes with the following masses and natural abundances:

4. Magnesium has three natural isotopes with the following masses and natural abundances: Exercise #1 Atomic Masses 1. The average mass of pennies minted after 1982 is 2.50 g and the average mass of pennies minted before 1982 is 3.00 g. In a sample that contains 90.0% new and 10.0% old pennies,

More information

Chemical Proportions in Compounds

Chemical Proportions in Compounds Chapter 6 Chemical Proportions in Compounds Solutions for Practice Problems Student Textbook page 201 1. Problem A sample of a compound is analyzed and found to contain 0.90 g of calcium and 1.60 g of

More information

Percent Composition. Percent Composition the percentage by mass of each element in a compound. Percent = Part Whole x 100%

Percent Composition. Percent Composition the percentage by mass of each element in a compound. Percent = Part Whole x 100% Percent Composition Percent Composition the percentage by mass of each element in a compound Percent = Part Whole x 100% Percent composition of a compound or = molecule Mass of element in 1 mol x 100%

More information

Chapter 1 The Atomic Nature of Matter: Selected Answersc for Practice Exam.

Chapter 1 The Atomic Nature of Matter: Selected Answersc for Practice Exam. Chapter 1 The Atomic Nature of Matter: Selected Answersc for Practice Exam. MULTIPLE CHOICE 50. 5.80 g of dioxane (C 4 H 8 O 2 ) is how many moles of dioxane? 0.0658 mol 0.0707 mol 0.0725 mol d. 0.0804

More information

2/15/2013. Chapter

2/15/2013. Chapter Chapter 10 1 10.1 You could measure the amount of sand in a sand sculpture by counting each grain of sand, but it would be much easier to weigh the sand. You ll discover how chemists measure the amount

More information

2. ATOMIC, MOLECULAR AND EQUIVALENT MASSES

2. ATOMIC, MOLECULAR AND EQUIVALENT MASSES 2. ATOMIC, MOLECULAR AND EQUIVALENT MASSES INTRODUCTION: EQUIVALENT WEIGHT Since hydrogen is the lightest of all elements, it was chosen as a standard for determination of equivalent weights. On this basis,

More information

Stoichiometry Chapter 9 Assignment & Problem Set

Stoichiometry Chapter 9 Assignment & Problem Set Stoichiometry Name Warm-Ups (Show your work for credit) Date 1. Date 2. Date 3. Date 4. Date 5. Date 6. Date 7. Date 8. Stoichiometry 2 Study Guide: Things You Must Know Vocabulary (know the definition

More information

Chapter 3! Stoichiometry: Calculations with Chemical Formulas and Equations. Stoichiometry

Chapter 3! Stoichiometry: Calculations with Chemical Formulas and Equations. Stoichiometry Chapter 3! : Calculations with Chemical Formulas and Equations Anatomy of a Chemical Equation CH 4 (g) + 2O 2 (g) CO 2 (g) + 2 H 2 O (g) Anatomy of a Chemical Equation CH 4 (g) + 2 O 2 (g) CO 2 (g) + 2

More information

Chapter 7 Part II: Chemical Formulas and Equations. Mr. Chumbley Chemistry 1-2

Chapter 7 Part II: Chemical Formulas and Equations. Mr. Chumbley Chemistry 1-2 Chapter 7 Part II: Chemical Formulas and Equations Mr. Chumbley Chemistry 1-2 SECTION 3: USING CHEMICAL FORMULAS Molecules and Formula Unit We have not yet discussed the different ways in which chemical

More information

Multiple Choice questions (one answer correct)

Multiple Choice questions (one answer correct) Mole Concept Multiple Choice questions (one answer correct) (1) Avogadro s number represents the number of atoms in (a) 12g of C 12 (b) 320g of sulphur (c) 32g of oxygen (d) 12.7g of iodine (2) The number

More information

The Mole. Chapter 2. Solutions for Practice Problems

The Mole. Chapter 2. Solutions for Practice Problems Chapter 2 The Mole Note to teacher: You will notice that there are two different formats for the Sample Problems in the student textbook. Where appropriate, the Sample Problem contains the full set of

More information

10.3 Percent Composition and Chemical Formulas. Chapter 10 Chemical Quantities Percent Composition and Chemical Formulas

10.3 Percent Composition and Chemical Formulas. Chapter 10 Chemical Quantities Percent Composition and Chemical Formulas Chapter 10 Chemical Quantities 101 The Mole: A Measurement of Matter 102 Mole-Mass and Mole-Volume Relationships 103 Percent Composition and Chemical Formulas 1 CHEMISTRY & YOU What does the percent composition

More information

Molecular Formula: Example

Molecular Formula: Example Molecular Formula: Example A compound is found to contain 85.63% C and 14.37% H by mass. In another experiment its molar mass is found to be 56.1 g/mol. What is its molecular formula? 1 CHAPTER 3 Chemical

More information

2 Stoichiometry: Chemical Arithmetic Formula Conventions (1 of 24) 2 Stoichiometry: Chemical Arithmetic Stoichiometry Terms (2 of 24)

2 Stoichiometry: Chemical Arithmetic Formula Conventions (1 of 24) 2 Stoichiometry: Chemical Arithmetic Stoichiometry Terms (2 of 24) Formula Conventions (1 of 24) Superscripts used to show the charges on ions Mg 2+ the 2 means a 2+ charge (lost 2 electrons) Subscripts used to show numbers of atoms in a formula unit H 2 SO 4 two H s,

More information

1.23 Gas Calculations

1.23 Gas Calculations 1.23 Gas Calculations Gas calculations at A-level are done in two different ways although both link the volumes of a gas to the amount in moles of the gas. The same amount in moles of any gas will have

More information

Chemical Quantities: The Mole Chapter 7 Assignment & Problem Set

Chemical Quantities: The Mole Chapter 7 Assignment & Problem Set Chemical Quantities: The Mole Name Warm-Ups (Show your work for credit) Date 1. Date 2. Date 3. Date 4. Date 5. Date 6. Date 7. Date 8. Chemical Quantities: The Mole 2 Study Guide: Things You Must Know

More information

The Mole Concept. The Mole. Masses of molecules

The Mole Concept. The Mole. Masses of molecules The Mole Concept Ron Robertson r2 c:\files\courses\1110-20\2010 final slides for web\mole concept.docx The Mole The mole is a unit of measurement equal to 6.022 x 10 23 things (to 4 sf) just like there

More information

Atomic mass and the mole

Atomic mass and the mole Atomic mass and the mole An equation for a chemical reaction can provide us with a lot of useful information. It tells us what the reactants and the products are in the reaction, and it also tells us the

More information

Name Date Class STOICHIOMETRY. SECTION 12.1 THE ARITHMETIC OF EQUATIONS (pages 353 358)

Name Date Class STOICHIOMETRY. SECTION 12.1 THE ARITHMETIC OF EQUATIONS (pages 353 358) Name Date Class 1 STOICHIOMETRY SECTION 1.1 THE ARITHMETIC OF EQUATIONS (pages 353 358) This section explains how to calculate the amount of reactants required or product formed in a nonchemical process.

More information

Practice questions for Chapter 8

Practice questions for Chapter 8 Practice questions for Chapter 8 2) How many atoms of nickel equal a mass of 58.69 g? (Refer to the Periodic Table.) A) 1 B) 28 C) 58.69 D) 59 E) 6.02 x 1023 Answer: E Section: 8.1 Avogadro's Number 6)

More information

STOICHIOMETRY STOICHIOMETRY. Measurements in Chemical Reactions. Mole-Mole Relationships. Mass-Mass Problem. Mole-Mole Relationships

STOICHIOMETRY STOICHIOMETRY. Measurements in Chemical Reactions. Mole-Mole Relationships. Mass-Mass Problem. Mole-Mole Relationships STOICHIOMETRY STOICHIOMETRY The analysis of the quantities of substances in a chemical reaction. Stoichiometric calculations depend on the MOLE- MOLE relationships of substances. Measurements in Chemical

More information

Calculation of Molar Masses. Molar Mass. Solutions. Solutions

Calculation of Molar Masses. Molar Mass. Solutions. Solutions Molar Mass Molar mass = Mass in grams of one mole of any element, numerically equal to its atomic weight Molar mass of molecules can be determined from the chemical formula and molar masses of elements

More information

Calculating Atoms, Ions, or Molecules Using Moles

Calculating Atoms, Ions, or Molecules Using Moles TEKS REVIEW 8B Calculating Atoms, Ions, or Molecules Using Moles TEKS 8B READINESS Use the mole concept to calculate the number of atoms, ions, or molecules in a sample TEKS_TXT of material. Vocabulary

More information

The Mole Notes. There are many ways to or measure things. In Chemistry we also have special ways to count and measure things, one of which is the.

The Mole Notes. There are many ways to or measure things. In Chemistry we also have special ways to count and measure things, one of which is the. The Mole Notes I. Introduction There are many ways to or measure things. In Chemistry we also have special ways to count and measure things, one of which is the. A. The Mole (mol) Recall that atoms of

More information

Chemistry I: Using Chemical Formulas. Formula Mass The sum of the average atomic masses of all elements in the compound. Units are amu.

Chemistry I: Using Chemical Formulas. Formula Mass The sum of the average atomic masses of all elements in the compound. Units are amu. Chemistry I: Using Chemical Formulas Formula Mass The sum of the average atomic masses of all elements in the compound. Units are amu. Molar Mass - The mass in grams of 1 mole of a substance. Substance

More information

The component present in larger proportion is known as solvent.

The component present in larger proportion is known as solvent. 40 Engineering Chemistry and Environmental Studies 2 SOLUTIONS 2. DEFINITION OF SOLUTION, SOLVENT AND SOLUTE When a small amount of sugar (solute) is mixed with water, sugar uniformally dissolves in water

More information

Chemical Equations & Stoichiometry

Chemical Equations & Stoichiometry Chemical Equations & Stoichiometry Chapter Goals Balance equations for simple chemical reactions. Perform stoichiometry calculations using balanced chemical equations. Understand the meaning of the term

More information

EMPIRICAL AND MOLECULAR FORMULA

EMPIRICAL AND MOLECULAR FORMULA EMPIRICAL AND MOLECULAR FORMULA Percent Composition: law of constant composition states that any sample of a pure compound always consists of the same elements combined in the same proportions by mass

More information

Formulae, stoichiometry and the mole concept

Formulae, stoichiometry and the mole concept 3 Formulae, stoichiometry and the mole concept Content 3.1 Symbols, Formulae and Chemical equations 3.2 Concept of Relative Mass 3.3 Mole Concept and Stoichiometry Learning Outcomes Candidates should be

More information

Calculations with Chemical Reactions

Calculations with Chemical Reactions Calculations with Chemical Reactions Calculations with chemical reactions require some background knowledge in basic chemistry concepts. Please, see the definitions from chemistry listed below: Atomic

More information

Chapter 3 Stoichiometry: Calculations with Chemical Formulas and Equations

Chapter 3 Stoichiometry: Calculations with Chemical Formulas and Equations CHE11 Chapter Chapter Stoichiometry: Calculations with Chemical Formulas and Equations 1. When the following equation is balanced, the coefficients are. NH (g) + O (g) NO (g) + H O (g) (a). 1, 1, 1, 1

More information

Chemistry Post-Enrolment Worksheet

Chemistry Post-Enrolment Worksheet Name: Chemistry Post-Enrolment Worksheet The purpose of this worksheet is to get you to recap some of the fundamental concepts that you studied at GCSE and introduce some of the concepts that will be part

More information

PERIODIC TABLE OF ELEMENTS. 4/23/14 Chapter 7: Chemical Reactions 1

PERIODIC TABLE OF ELEMENTS. 4/23/14 Chapter 7: Chemical Reactions 1 PERIODIC TABLE OF ELEMENTS 4/23/14 Chapter 7: Chemical Reactions 1 CHAPTER 7: CHEMICAL REACTIONS 7.1 Describing Reactions 7.2 Types of Reactions 7.3 Energy Changes in Reactions 7.4 Reaction Rates 7.5 Equilibrium

More information

AP Chemistry Prep - Summer Assignment 2013

AP Chemistry Prep - Summer Assignment 2013 AP Chemistry Prep - Summer Assignment 2013 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Which value has only 4 significant digits? a. 6.930 c. 8450

More information

Lecture Notes Chemistry E-1. Chapter 3

Lecture Notes Chemistry E-1. Chapter 3 Lecture Notes Chemistry E-1 Chapter 3 http://inserbia.info/news/wp-content/uploads/2013/05/tamiflu.jpg http://nutsforhealthcare.files.wordpress.com/2013/01/tamiflu-moa.jpg The Mole A mole is a certain

More information

Liquid phase. Balance equation Moles A Stoic. coefficient. Aqueous phase

Liquid phase. Balance equation Moles A Stoic. coefficient. Aqueous phase STOICHIOMETRY Objective The purpose of this exercise is to give you some practice on some Stoichiometry calculations. Discussion The molecular mass of a compound is the sum of the atomic masses of all

More information

The Mole and Molar Mass

The Mole and Molar Mass The Mole and Molar Mass 1 Molar mass is the mass of one mole of a substance. Molar mass is numerically equal to atomic mass, molecular mass, or formula mass. However the units of molar mass are g/mol.

More information

10.3 Percent Composition and Chemical Formulas

10.3 Percent Composition and Chemical Formulas Name Class Date 10.3 Percent Composition and Chemical Formulas Essential Understanding of its empirical formula. A molecular formula of a compound is a whole-number multiple Lesson Summary Percent Composition

More information

@ Oxford Fajar Sdn. Bhd. (008974-T) 2012. Matter. 1.1 Atoms and Molecules 1.2 Mole Concept 1.3 Stoichiometry

@ Oxford Fajar Sdn. Bhd. (008974-T) 2012. Matter. 1.1 Atoms and Molecules 1.2 Mole Concept 1.3 Stoichiometry 1 Matter 1.1 Atoms and Molecules 1.2 Mole Concept 1.3 Stoichiometry 2 Chemistry for Matriculation Semester 1 1.1 Atoms and Molecules LEARNING OUTCOMES Describe proton, electron and neutron in terms of

More information

Unit 2: Quantities in Chemistry

Unit 2: Quantities in Chemistry Mass, Moles, & Molar Mass Relative quantities of isotopes in a natural occurring element (%) E.g. Carbon has 2 isotopes C-12 and C-13. Of Carbon s two isotopes, there is 98.9% C-12 and 11.1% C-13. Find

More information

CHAPTER 3 STOICHIOMETRY OF FORMULAS AND EQUATIONS

CHAPTER 3 STOICHIOMETRY OF FORMULAS AND EQUATIONS CHAPTER 3 STOICHIOMETRY OF FORMULAS AND EQUATIONS FOLLOW UP PROBLEMS 3.1A Plan: The mass of carbon must be changed from mg to g. The molar mass of carbon can then be used to determine the number of moles.

More information

Other Stoich Calculations A. mole mass (mass mole) calculations. GIVEN mol A x CE mol B. PT g A CE mol A MOLE MASS :

Other Stoich Calculations A. mole mass (mass mole) calculations. GIVEN mol A x CE mol B. PT g A CE mol A MOLE MASS : Chem. I Notes Ch. 12, part 2 Using Moles NOTE: Vocabulary terms are in boldface and underlined. Supporting details are in italics. 1 MOLE = 6.02 x 10 23 representative particles (representative particles

More information

Chapter 7: Stoichiometry - Mass Relations in Chemical Reactions

Chapter 7: Stoichiometry - Mass Relations in Chemical Reactions Chapter 7: Stoichiometry - Mass Relations in Chemical Reactions How do we balance chemical equations? How can we used balanced chemical equations to relate the quantities of substances consumed and produced

More information

AT Chapter 3 Notes 15.notebook. September 29, Measuring Atomic Masses

AT Chapter 3 Notes 15.notebook. September 29, Measuring Atomic Masses Measuring Atomic Masses Mass Spectrometer used to isolate isotopes of an element and determine their mass. 1 An element sample is heated to vaporize it and the gaseous atoms are zapped with an electron

More information

Formula Stoichiometry. Text pages

Formula Stoichiometry. Text pages Formula Stoichiometry Text pages 237-250 Formula Mass Review Write a chemical formula for the compound. H 2 CO 3 Look up the average atomic mass for each of the elements. H = 1.008 C= 12.01 O = 16.00 Multiply

More information

2. The percent yield is the maximum amount of product that can be produced from the given amount of limiting reactant.

2. The percent yield is the maximum amount of product that can be produced from the given amount of limiting reactant. UNIT 6 stoichiometry practice test True/False Indicate whether the statement is true or false. moles F 1. The mole ratio is a comparison of how many grams of one substance are required to participate in

More information

Major chemistry laws. Mole and Avogadro s number. Calculating concentrations.

Major chemistry laws. Mole and Avogadro s number. Calculating concentrations. Major chemistry laws. Mole and Avogadro s number. Calculating concentrations. Major chemistry laws Avogadro's Law Equal volumes of gases under identical temperature and pressure conditions will contain

More information

Review of Basic Concepts, Molarity, Solutions, Dilutions and Beer s Law

Review of Basic Concepts, Molarity, Solutions, Dilutions and Beer s Law Review of Basic Concepts, Molarity, Solutions, Dilutions and Beer s Law Aqueous Solutions In Chemistry, many reactions take place in water. This is also true for Biological processes. Reactions that take

More information

Chemical Reactions. Chemical Equations. Mole as Conversion Factor: To convert between number of particles and an equivalent number of moles:

Chemical Reactions. Chemical Equations. Mole as Conversion Factor: To convert between number of particles and an equivalent number of moles: Quantities of Reactants and Products CHAPTER 3 Chemical Reactions Stoichiometry Application of The Law of Conservation of Matter Chemical book-keeping Chemical Equations Chemical equations: Describe proportions

More information

B. Elements: We cannot determine how many electrons are lost for the elements b/c their in their valence electrons can change.

B. Elements: We cannot determine how many electrons are lost for the elements b/c their in their valence electrons can change. Unit 6 Notepack: Chapters 9 &10 Chemical Quantities 9.1 Naming Ions NAME Period: A. ions: Ions made of single. B. Elements: There is a pattern in predicting how many electrons are lost and gained for the

More information

Metals Topic Test. Part 1: Multiple Choice Choose the best alternative and indicate your response on the answer sheet

Metals Topic Test. Part 1: Multiple Choice Choose the best alternative and indicate your response on the answer sheet Metals Topic Test Part 1: Multiple Choice Choose the best alternative and indicate your response on the answer sheet 1. The chemical equation for the reaction between aluminium and oxygen is: 4Al (s) +

More information

Solution. Practice Exercise. Concept Exercise

Solution. Practice Exercise. Concept Exercise Example Exercise 9.1 Atomic Mass and Avogadro s Number Refer to the atomic masses in the periodic table inside the front cover of this textbook. State the mass of Avogadro s number of atoms for each of

More information

CHAPTER 8: CHEMICAL COMPOSITION

CHAPTER 8: CHEMICAL COMPOSITION CHAPTER 8: CHEMICAL COMPOSITION Active Learning: 1-4, 6-8, 12, 18-25; End-of-Chapter Problems: 3-4, 9-82, 84-85, 87-92, 94-104, 107-109, 111, 113, 119, 125-126 8.2 ATOMIC MASSES: COUNTING ATOMS BY WEIGHING

More information

Lecture 5, The Mole. What is a mole?

Lecture 5, The Mole. What is a mole? Lecture 5, The Mole What is a mole? Moles Atomic mass unit and the mole amu definition: 12 C = 12 amu. The atomic mass unit is defined this way. 1 amu = 1.6605 x 10-24 g How many 12 C atoms weigh 12 g?

More information

Unit 2. Molar Mass Worksheet

Unit 2. Molar Mass Worksheet Unit 2 Molar Mass Worksheet Calculate the molar masses of the following chemicals: 1) Cl 2 8) UF 6 2) KOH 9) SO 2 3) BeCl 2 10) H 3 PO 4 4) FeCl 3 11) (NH 4 ) 2 SO 4 5) BF 3 12) CH 3 COOH 6) CCl 2 F 2

More information

Student Exploration: Chemical Equations

Student Exploration: Chemical Equations Name: Date: Student Exploration: Chemical Equations Vocabulary: Avogadro s number, chemical equation, chemical formula, chemical reaction, coefficient, combination, combustion, conservation of matter,

More information