CHAPTER 12 GASES AND THEIR BEHAVIOR

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "CHAPTER 12 GASES AND THEIR BEHAVIOR"

Transcription

1 Chapter 12 Gases and Their Behavior Page 1 CHAPTER 12 GASES AND THEIR BEHAVIOR Which of the following represents the largest gas pressure? (a) 1.0 atm (b) 1.0 mm Hg (c) 1.0 Pa (d) 1.0 KPa Nitrogen gas has a pressure of 452 mm Hg. This pressure in atmospheres is (a) 4.52 atm (b) atm (c) atm (d) 1.68 atm You have O 2 gas with a pressure of 0.32 atm. What is the gas pressure in mm Hg? (a) 240 mm Hg (b) 0.24 mm Hg (c) mm Hg (d) 24 mm Hg The pressure of the atmosphere on a nice day is 751 mm Hg. What is this pressure in atmospheres? (a) atm (b) 7.51 atm (c) atm (d) 1.01 atm What are standard temperature and pressure (STP) conditions for gas law problems? (a) 760 atm, 0 o C (b) 1 mm Hg, 273 o C (c) 760 mm Hg, 273 K (d) 760 atm, 0 K Under conditions of standard temperature and pressure (STP), 1.00 mole of any gas occupies a volume of liters. (a) 22,400 (b) 273 (c) 22.4 (d) If the temperature of a confined gas sample is doubled, while the volume is held constant, what will happen to the pressure? (a) It will double. (b) It will be four times as large. (c) It will be half as large (d) Cannot be determined with information here If the pressure of a confined gas sample doubled, while the volume was held constant, what happened to the temperature? (a) It doubled. (b) It went up by a factor of four. (c) It halved. (d) Cannot be determined with information given Avogadro stated that equal volumes of gases under the same conditions of temperature and pressure have equal. (a) numbers of molecules (b) numbers of grams (c) molar masses (d) none of these

2 Chapter 12 Gases and Their Behavior Page Which of the following gas samples contains the greatest mass of gas molecules? (a) 1.0 liter of He at STP (b) 1.0 liter of Xe at STP (c) 1.0 liter of H 2 at STP (d) All three are the same A sample of a certain gas has a volume of 222 ml at 695 mm Hg and 0 o C. What would be the volume of this same sample of gas if it were measured at 333 mm Hg and 0 o C? (a) 894 ml (b) 657 ml (c) 463 ml (d) 359 ml A sample of a certain gas has a volume of 415 ml at 725 mm Hg and 0 o C. What would be the volume of this same sample of gas if it were measured at STP? (a) 581 ml (b) 435 ml (c) 396 ml (d) 301 ml The volume of a certain gas sample is 1150 ml at a temperature of 25 o C. At what temperature would that same gas sample have a volume of L if the pressure and mass of gas were held constant? (a) o C (b) 124 o C (c) 248 o C (d) 397 o C The volume of a certain gas sample is 235 ml at a temperature of 25 o C. At what temperature would that same gas sample have a volume of 310. ml, if the pressure and mass of gas were held constant? (a) o C (b) 33.1 o C (c) 69.4 o C (d) 120. o C A sample of a certain gas has a volume of 452 ml at 711 mm Hg and 26 o C. What would be the volume of this same sample of gas if it were measured at STP? (a) 386 ml (b) 442 ml (c) 462 ml (d) 530 ml A sample of N 2 is contained in a 255 ml flask at 24 C; its pressure is 45.6 mm Hg. If the gas is transferred to a 750. ml flask, and the temperature is now 35 C, what is the pressure of the gas? (a) 16.1 mm Hg (b) 139 mm Hg (c) 15.0 mm Hg (d) 22.6 mm Hg A sample of neon gas is contained in a 265 ml flask at 0.0 C; its pressure is 432 mm Hg. If the gas is transferred to a new flask at room temperature (25.0 C), where its pressure is now 355 mm Hg, what is the volume of the new flask? (a) 295 ml (b) 238 ml (c) 352 ml (d) 8060 ml What volume is occupied by moles of oxygen gas at a pressure of 555 mm Hg and a temperature of 55.0 o C? (a) atm (b) L (c) 1.31 L (d) 7.82 L

3 Chapter 12 Gases and Their Behavior Page What is the pressure exerted by 12.5 grams of carbon dioxide gas placed in a 10.0 L container at a temperature of 55.0 o C? (a) 7.65 atm (b) 1.31 atm (c) atm (d) atm What is the pressure exerted by grams of sulfur dioxide gas placed in a 250. ml container at a temperature of 25.0 o C? (a) atm (b) atm (c) 1.09 atm (d) 1.50 atm What volume is occupied by 4.00 grams of carbon dioxide gas at a pressure of atm and a temperature of 25.0 o C? (a) L (b) 2.28 L (c) 19.1 L (d) 22.8 L What volume is occupied by 1.80 grams of sulfur dioxide gas at a pressure of 2.60 atm and a temperature of 25.0 o C? (a) L (b) L (c) 28.1 L (d) 264 L Assume you place g of hexane gas (C 6 H 14 ) in the cylinder of an automobile engine. The cylinder has a volume of 250. cm 3 and the temperature is 250 o C. What is the pressure of the gas? (a) atm (b) 1.43 atm (c) 2.99 atm (d) 257 atm What is the molar mass of an unknown gas if the density of that gas is grams/liter at a pressure of atm and a temperature of 25 o C? (a) 2.35 g/mole (b) 28.0 g/mole (c) 53.2 g/mole (d) 64.0 g/mole What is the molar mass of an unknown gas if the density of that gas is grams/liter at a pressure of 71 mm Hg and a temperature of 25 o C? (a) 5.71 g/mole (b) 15.9 g/mole (c) 44.0 g/mole (d) 190 g/mole What is the molar mass of an unknown gas if 1.60 grams of that gas occupies a volume of 2.24 L at STP? (a) 16.0 g/mole (b) 35.8 g/mole (c) 81.0 g/mole (d) 160 g/mole What is the molar mass of an unknown gas if 1.92 grams of that gas occupies a volume of 673 ml at STP? (a) 57.7 g/mole (b) 63.9 g/mole (c) 112 g/mole (d) 351 g/mole

4 Chapter 12 Gases and Their Behavior Page The volume of a certain gas sample is 235 ml when collected over water at a temperature of 25 o C and a pressure of 698 mm Hg. What will be the volume of this gas sample when measured dry at standard pressure? The vapor pressure of water at this temperature is 23.8 mm Hg. (a) 197 ml (b) 191 ml (c) 223 ml (d) 265 ml A sample of oxygen gas collected by displacement of water at 40.0 o C and a pressure of 691 mm Hg has a volume of 534 ml. Calculate the volume that this sample of oxygen will occupy when dry under standard conditions of temperature and pressure. The vapor pressure of water is 55.3 mm Hg at 40.0 o C. (a) 591 ml (b) 531 ml (c) 443 ml (d) 390 ml The empirical formula of a certain hydrocarbon is CH 2. When moles of this hydrocarbon is completely combusted with excess oxygen, it is observed that 8.40 liters of CO 2 gas is produced at STP. What is the molecular formula of the unknown hydrocarbon? (a) CH 2 (b) C 2 H 4 (c) C 2 H 3 (d) C When a certain unknown hydrocarbon is completely combusted with excess oxygen, it is observed that 1.12 L of H 2 O gas and 3.36 L of CO 2 are produced at STP. What is the empirical formula of the unknown hydrocarbon? (a) CH 2 (b) C 2 H 4 (c) C 2 H 3 (d) C 4 H The empirical formula of a certain hydrocarbon is CH 2. When moles of this hydrocarbon is completely combusted with excess oxygen, it is observed that 11.2 L of H 2 O gas is produced at STP. What is the molecular formula of the unknown hydrocarbon? (a) C 2 H 4 (b) C 2 H 3 (c) C 3 (d) C 4 H If the temperature and pressure are kept constant during the process, how many liters of TiCl 4 gas will be produced when 20.0 L of chlorine react with titanium according to the reaction Ti(s) + 2 Cl 2 (g) TiCl 4 (g)? (a) 5.00 L (b) 10.0 L (c) 20.0 L (d) 40.0 L If the temperature and pressure are kept constant during the process, how many liters of chlorine must be reacted with titanium to produce 20.0 L of TiCl 4 gas according to the reaction Ti(s) + 2 Cl 2 (g) TiCl 4 (g)? (a) 10.0 L (b) 20.0 L (c) 40.0 L (d) 22.4 L

5 Chapter 12 Gases and Their Behavior Page In a certain process, ammonia gas decomposes according to the equation 2 NH 3 (g) N 2 (g) + 3 H 2 (g) If 30.0 L of nitrogen is formed at STP, how many liters of hydrogen will be produced (also measured at STP)? (a) 15.0 L (b) 30.0 L (c) 90.0 L (d) L Ammonia gas is synthesized according to the balanced equation N 2 (g) + 3 H 2 (g) 2 NH 3 (g) If 15.0 liters of nitrogen are reacted with an excess of hydrogen, how many liters of ammonia will be produced? Assume all gas volumes are measured at the same temperature and pressure. (a) 5.00 L (b) 10.0 L (c) 15.0 L (d) 30.0 L What is the pressure in atmospheres of a gas mixture that consists of moles of nitrogen and moles of oxygen in a 1250 ml container at 0 o C? (a) atm (b) atm (c) 1.79 atm (d) 8.97 atm What is the pressure in atmospheres of a gas mixture that consists of 8.80 grams of nitrogen and 8.80 grams of carbon dioxide in a 2.01 liter container at 27 o C? (a) 6.30 atm (b) 3.85 atm (c) 2.45 atm (d) atm The total pressure is 5.11 atmospheres for a gas mixture that consists of moles of carbon dioxide and an unknown quantity of methane (CH 4 ) in a 2.59 liter container at 27 o C. How many grams of methane are in this mixture? (a) grams (b) 10.1 grams (c) 8.61 grams (d) 3.70 grams For a given sample of gas molecules, the average kinetic energy depends only on the value of the (a) pressure (b) temperature (c) volume (d) moles The assumptions of the kinetic molecular theory are most likely to be incorrect for gases under which of the following combinations of conditions? (a) high temperature, high pressure (b) high temperature, low pressure (c) low temperature, high pressure (d) low temperature, low pressure Van der Waals's equation includes terms that are intended to correct for which of the following aspects for non-ideal gas behavior? (Choose the best possible answer.) (a) The volume of real gas molecules is small but not negligible. (b) There are intermolecular attractions in real gases. (c) Van der Waals's equation corrects for both volume of gas molecules and intermolecular attractions. (d) Van der Waals's eqn. corrects for neither the volume of gas molecules nor intermolecular attractions.

6 Chapter 12 Gases and Their Behavior Page What is the rms speed of nitrogen molecules at 0 o C? (a) 15.6 m/s (b) 49.0 m/s (c) 493 m/s (d) 517 m/s What is the rms speed of helium molecules at 25 o C? (a) 43.1 m/s (b) 135 m/s (c) 598 m/s (d) 1360 m/s In a certain experiment the rate of diffusion of a certain unknown gas is found to be 1.47 times as fast as that of hydrogen chloride gas. What is the molar mass of the unknown gas? (a) 617 g/mole (b) 78.9 g/mole (c) 24.8 g/mole (d) 16.9 g/mol : deleted Diborane, B 2, burns in air according to the equation B 2 (g) + 3 O 2 (g) B 2 O 3 (s) + 3 H 2 O(g) (i) There are three gases involved in the reaction above. Place them in order of increasing average velocity. (a) B 2 < O 2 < H 2 O (b) H 2 O < O 2 < B 2 (c) O 2 < H 2 O < B 2 (d) O 2 < B 2 < H 2 O (ii) If you burn a 1.49 g sample of B 2, and if you collect the water vapor in a 4.25 L flask at 30 o C, what will the pressure of H 2 O(g) be in the flask? (a) 120 mm Hg (b) 240 mm Hg (c) 360 mm Hg (d) 720 mm Hg Diborane reacts with O 2 to give boric oxide and water vapor. B 2 (g) + 3 O 2 (g) B 2 O 3 (s) + 3 H 2 O(g) If you mix B 2 and O 2 in the correct stoichiometric ratio, and if the total pressure of the mixture is 200. mm Hg, the partial pressure of the gases are (a) P(B 2 ) = 50. mm Hg and P(O 2 ) = 150. mm Hg (b) (c) (d) P(B 2 ) = 150. mm Hg and P(O 2 ) = 50. mm Hg P(B 2 ) = 100. mm Hg and P(O 2 ) = 100. mm Hg P(B 2 ) = 75 mm Hg and P(O 2 ) = 125 mm Hg Assume you place g of a gaseous compound in a L flask. It exerts a pressure of atm at 30 o C. What is the correct formula of the compound? (a) C 2, ethane (b) C 2 H 4, ethene (c) C 2 H 2, ethyne (d) C 6, benzene

7 Chapter 12 Gases and Their Behavior Page One way to analyze a metal carbonyl, one of a general class of compounds with the general formula M x, is to heat it in a closed flask. The CO is evolved in the process and can be collected, the moles of CO being related to the formula of the metal carbonyl present. To find the formula of a compound of iron and CO, you heat g of the compound and find that the evolved CO has a pressure of 469 mm Hg in a 250. ml flask at 22.0 o C. Fe(CO) x + heat Fe(s) + x CO(g) What is the formula of the iron carbonyl we have analyzed? (a) Fe(CO) 2 (b) Fe(CO) 3 (c) Fe(CO) 5 (d) Fe(CO) To determine the molecular formula for the boron-hydrogen compound, you place g of the gaseous compound in a L flask. It exerts a pressure of 325 mm Hg at 22 o C. What is the correct molecular formula of the compound? (a) B 2 (b) B 2 H 5 (c) B 4 H 10 (d) B 5 H Ethylenediamine, whose empirical formula is CH 2 NH 2, is a widely used compound. Assume that 95 mg of ethylenediamine in the gas phase has a pressure of 235 mm Hg in a 125 ml flask at 25 C. This means the molecular formula for ethylenediamine is (a) CH 2 NH 2 (b) C 2 H 4 (NH 2 ) 2 (c) C 3 (NH 2 ) 3 (d) None of the above Cobalt forms several compounds with carbon monoxide, among them Co 2 (CO) 8 (molar mass = g/mol). If you heat the compound in a vacuum it will decompose to the metal and CO. Co 2 (CO) 8 (s) 2 Co(s) + 8 CO(g) (i) (ii) Assume that the CO isolated from the reaction above was collected at 100. C in a 800. ml flask where it had a pressure of 180. mm Hg. What will the pressure be if you move the gas to a 500. ml flask and cool it to room temperature, 25 C? (a) P new = (180.)(500./800.)(373/298) (b) P new = (180.)(800./500.)(298/373) (c) P new = (180.)(800./500.)(373/298) (d) P new = (180.)(800./500.)(25/100.) If you begin with g of Co 2 (CO) 8, and you trap the CO gas in a 450. ml flask at 150. C, what will be the pressure of the gas? (a) 25.7 mm Hg (b) 33.9 mm Hg (c) 95.0 mm Hg (d) 206 mm Hg When ignited, ammonium dichromate decomposes in a fiery display. (NH 4 ) 2 Cr 2 O 7 (s) N 2 (g) + 4 H 2 O(g) + Cr 2 O 3 (s) If 15.0 g of ammonium dichromate (molar mass = g/mol) are used and if the gases from this reaction are trapped in a 15.0-L flask at 25 C, what is the total pressure of all gases in the flask? (a) 74 mm Hg (b) 485 mm Hg (c) 369 mm Hg (d) 737 mm Hg

8 Chapter 12 Gases and Their Behavior Page Equal masses of helium and neon are placed in separate containers of equal volume at the same temperature. (i) Pressures of the gases. (a) The pressure of helium is greater than the pressure of neon. (b) The pressure of neon is greater than the pressure of helium. (c) The pressures of the gases are the same. (ii) Numbers of atoms. (a) There are more atoms of helium than of neon. (b) There are more atoms of neon than of helium. (c) There are as many atoms of helium as there are of neon. (iii) Energies of the atoms. (a) The average energy of the helium atoms is greater than that of the neon atoms. (b) The average energy of the neon atoms is greater than that of the helium atoms. (c) The average energy of the helium atoms is the same as that of the neon atoms You have a sample of CO 2 in a flask (A) with a volume of 265 ml. At 22.5 C, the pressure of the gas is mm Hg. To find the volume of another flask (B), you move the CO 2 to that flask and find that its pressure is now 94.3 mm Hg at 24.5 C. What is the volume of flask B? (a) 184 ml (b) 365 ml (c) 381 ml (d) 386 ml You have a mixture of helium and hydrogen gas in a flask at room temperature. The pressure of He is 150 mm Hg and that of H 2 is 25 mm Hg. If you have 0.56 g of He, how many grams of H 2 are present? (a) g H 2 (b) g H 2 (c) 0.14 g H 2 (d) 0.17 g H A hydrocarbon with a general formula of C x H y is 92.26% carbon. Experiment shows that g of the hydrocarbon fills a 185 ml flask at 23 C with a pressure of 374 mm Hg. What is the molecular formula of the compound? (a) C 2 H 4 (b) C 5 (c) C 6 (d) C 7 H 8

9 Chapter 12 Gases and Their Behavior Page Ethane, C 2, burns in air according to the equation 2 C 2 (g) + 7 O 2 (g) 4 CO 2 (g) + 6 H 2 O(g) (i) There are four gases involved in this reaction. Place them in order of increasing velocity at 25 C. (a) C 2 < O 2 < CO 2 < H 2 O (b) CO 2 < H 2 O < C 2 < O 2 (c) CO 2 < O 2 < C 2 < H 2 O (d) H 2 O < O 2 < CO 2 < C 2 (ii) (iii) If you burn 2.00 g of C 2 in excess oxygen, and collect the reaction products (CO 2 and H 2 O) in a 15.0 L flask at 25 C, what is the total pressure of the gases (in mm Hg) in the flask? (a) 56 mm Hg (b) 168 mm Hg (c) 224 mm Hg (d) 413 mm Hg You have a mixture of C 2 and O 2 in a 5.0 L flask at 25 C. The pressure of C 2 is 20 mm Hg and that of O 2 is 85 mm Hg. After the C 2 and O 2 react as completely as possible, what is the total pressure of the gas mixture (the products and any remaining reactants) in the 5.0 L flask at 25 C? (a) 20 mm Hg (b) 85 mm Hg (c) 105 mm Hg (d) 115 mm Hg A gaseous xenon fluoride can be prepared by shining light on a mixture of Xe and F 2 gases. Assume that xenon gas was added to a 0.25-L flask until its pressure was 0.12 atm at 0.0 C. Fluorine gas was then added until the total pressure was 0.36 atm at 0.0 C. After the reaction was complete, the xenon had been consumed completely and the total pressure of the gases remaining in the flask was still 0.36 atm at 0 C. What is the empirical formula of compound prepared from Xe and F 2? (a) XeF (b) XeF 2 (c) XeF 4 (d) XeF To find the formula of a transition metal carbonyl, a family of compounds having the general formula M x, you can heat the solid compound in a vacuum to produce solid metal and CO gas. You heat g of Cr x Cr x (s) x Cr(s) + y CO(g) and find that the CO evolved has a pressure of 369 mm Hg in a 155 ml flask at 27 C. What is the empirical formula of Cr x? (a) Cr(CO) 3 (b) Cr(CO) 4 (c) Cr 2 (CO) 5 (d) Cr(CO) 6

10 Chapter 12 Gases and Their Behavior Page If you react iron with aqueous HCl, you observe the following reaction Fe(s) + 2 HCl(aq) FeCl 2 (aq) + H 2 (g) (i) If you begin with 10.0 g of iron, what is the theoretical yield of FeCl 2? (a) 12.7 g (b) 22.7 g (c) 11.3 g (d) g (ii) (iii) Again beginning with 10.0 g of Fe, how many milliliters of 2.60 M HCl would you need for complete reaction? (a) 20. ml (b) 69 ml (c) 138 ml (d) 276 ml If the H 2 gas from the reaction of 10.0 g of iron with excess HCl(aq) is collected in a 15.0 L flask at 25 C, what is the pressure of the dried gas in the flask? (a) 16.0 mm Hg (b) 18.6 mm Hg (c) 222 mm Hg (d) 384 mm Hg Two balloons, both at the same temperature, each contain gas at the same pressure. One balloon, filled with argon (Ar), has a volume of 1.0 L. The other, filled with neon (Ne), has a volume of 1.25 L. (i) (ii) Which balloon contains the greater number of atoms? (a) Argon (b) Neon (c) The number of atoms is the same in the two balloons. Which balloon contains the greater mass of gas? (a) Argon (b) Neon (c) The number of grams of gas is the same in the two balloons Dichlorodimethylsilane is made by the reaction below, which is carried out at high temperature and in the presence of a catalyst. Si(s) + 2 CH 3 Cl(g) (CH 3 ) 2 SiCl 2 (g) Assume you place mole of solid silicon in a 6.56 L flask with CH 3 Cl having a pressure of 485 mm Hg at 25 C. What is the pressure in the flask (also at 25 C) on completion of the reaction? (a) 970 mm Hg (b) 685 mm Hg (c) 485 mm Hg (d) 343 mm Hg Disulfur decafluoride, S 2 F 10, can be made by shining light on a mixture of SClF 5 and H 2. 2 SClF 5 (g) + H 2 (g) S 2 F 10 (g) + 2 HCl(g) Assume you mix the reactants in a 500. ml flask at 25 C. Their pressures are both 60. mm Hg. If the reaction goes to completion, what is the total pressure in the flask after reaction at 25 C? (a) 60. mm Hg (b) 90. mm Hg (c) 120 mm Hg (d) 180 mm Hg

11 Chapter 12 Gases and Their Behavior Page Chlorine trifluoride is made by reacting chlorine and fluorine. Cl 2 (g) + 3 F 2 (g) 2 ClF 3 (g) Assume you mix g of Cl 2 with 1.00 g of F 2 in a 258 ml flask at 23 C. What is the total pressure of gas (any remaining reactant gas plus the product) in the 258-mL flask at 23 C after reaction? (a) 1.65 atm (b) 1.76 atm (c) 1.88 atm (d) 1.53 atm Assume you have a glass tube 50. cm long. Some NH 3 (g) is allowed to diffuse along the tube from one end and some HBr(g) diffuses along the tube from the opposite end. At what distance along the tube will the gases meet and react to form solid NH 4 Br? solid NH 4 Br HBr gas NH gas 3 (a) (b) (c) (d) NH 3 moves 16 cm and HBr moves 34 cm HBr and NH 3 both move 25 cm and meet in the middle NH 3 moves 40. cm and HBr moves 10. cm NH 3 moves 34 cm and HBr moves 16 cm Iron forms a series of compounds of the type Fe x. If you heat the compounds in air, they decompose to Fe 2 O 3 and CO 2 gas. Fe x + excess O 2 (g) x/2 Fe 2 O 3 (s) + y CO 2 (g) (i) You isolate the CO 2 gas from heating in a g sample of Fe x in a 1.50 L flask at 25 C. The pressure of the CO 2 is 44.9 mm Hg. How many moles of CO 2 were isolated? (a) 27.5 mol (b) mol (c) mol (d) mol (ii) What is the formula of Fe x? (a) Fe(CO) 5 (b) Fe 2 (CO) 9 (c) Fe 3 (CO) 12 (iii) You have a 1.0 L flask containing 10.0 g each of the gases in the reaction above, O 2 and CO 2, at 25 C. The partial pressures of the gases are: (a) P(CO 2 ) > P(O 2 ) (b) P(O 2 ) > P(CO 2 ) (c) P(CO 2 ) = P(O 2 )

12 Chapter 12 Gases and Their Behavior Page 12 ANSWERS CHAPTER a 11. c 21. b 2. b 12. c 22. b 3. a 13. b 23. c 4. c 14. d 24. b 5. c 15. a 25. d 6. c 16. a 26. a 7. a 17. c 27. b 8. a 18. d 28. b 9. a 19. c 29. d 10. b 20. d 30. d 31. c 41. c 51. b 32. d 42. c 52. c 33. b 43. c 53. c 34. c 44. d 54. b 35. c 45. d 55. b, d 36. d 46. a 56. c 37. d 47. b 57. a, a, c 38. a 48. c 58. d 39. d 49. d, d 59. b 40. b 50. a 60. c 61. c, d, d 66. d 62. b 67. c 63. d 68. b 64. b, c, c 69. d 65. b, a 70. c, a, b

Chapter 5. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

Chapter 5. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Class: Date: Chapter 5 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. What is the pressure of the sample of gas trapped in the open-tube mercury manometer

More information

CHEM 1411, chapter 5 exercises

CHEM 1411, chapter 5 exercises CHEM 1411, chapter 5 exercises 1. A gas-filled balloon with a volume of 12.5 L at 0.90 atm and 21 C is allowed to rise to the stratosphere where the temperature is 5 C and the pressure is 1.0 millibar.

More information

Exam 4 Practice Problems false false

Exam 4 Practice Problems false false Exam 4 Practice Problems 1 1. Which of the following statements is false? a. Condensed states have much higher densities than gases. b. Molecules are very far apart in gases and closer together in liquids

More information

Exploring Gas Laws. Chapter 12. Solutions for Practice Problems. Student Textbook page 477

Exploring Gas Laws. Chapter 12. Solutions for Practice Problems. Student Textbook page 477 Chapter 12 Exploring Gas Laws Solutions for Practice Problems Student Textbook page 477 1. Problem At 19 C and 100 kpa, 0.021 mol of oxygen gas, O 2(g), occupy a volume of 0.50 L. What is the molar volume

More information

4. Aluminum chloride is 20.2% aluminum by mass. Calculate the mass of aluminum in a 35.0 gram sample of aluminum chloride.

4. Aluminum chloride is 20.2% aluminum by mass. Calculate the mass of aluminum in a 35.0 gram sample of aluminum chloride. 1. Calculate the molecular mass of table sugar sucrose (C 12 H 22 O 11 ). A. 342.30 amu C. 320.05 amu B. 160.03 amu D. 171.15 amu 2. How many oxygen atoms are in 34.5 g of NaNO 3? A. 2.34 10 23 atoms C.

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chapter 10 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A gas at a pressure of 10.0 Pa exerts a force of N on an area of 5.5 m2. A) 1.8 B) 0.55

More information

87 16 70 20 58 24 44 32 35 40 29 48 (a) graph Y versus X (b) graph Y versus 1/X

87 16 70 20 58 24 44 32 35 40 29 48 (a) graph Y versus X (b) graph Y versus 1/X HOMEWORK 5A Barometer; Boyle s Law 1. The pressure of the first two gases below is determined with a manometer that is filled with mercury (density = 13.6 g/ml). The pressure of the last two gases below

More information

Figure 10.3 A mercury manometer. This device is sometimes employed in the laboratory to measure gas pressures near atmospheric pressure.

Figure 10.3 A mercury manometer. This device is sometimes employed in the laboratory to measure gas pressures near atmospheric pressure. Characteristics of Gases Practice Problems A. Section 10.2 Pressure Pressure Conversions: 1 ATM = 101.3 kpa = 760 mm Hg (torr) SAMPLE EXERCISE 10.1 Converting Units of Pressure (a) Convert 0.357 atm to

More information

2. If pressure is constant, the relationship between temperature and volume is a. direct b. Inverse

2. If pressure is constant, the relationship between temperature and volume is a. direct b. Inverse Name Unit 11 Review: Gas Laws and Intermolecular Forces Date Block 1. If temperature is constant, the relationship between pressure and volume is a. direct b. inverse 2. If pressure is constant, the relationship

More information

1. Which graph shows the pressure-temperature relationship expected for an ideal gas? 1) 3)

1. Which graph shows the pressure-temperature relationship expected for an ideal gas? 1) 3) 1. Which graph shows the pressure-temperature relationship expected for an ideal gas? 2. Under which conditions does a real gas behave most like an ideal gas? 1) at low temperatures and high pressures

More information

Practice questions for Chapter 8

Practice questions for Chapter 8 Practice questions for Chapter 8 2) How many atoms of nickel equal a mass of 58.69 g? (Refer to the Periodic Table.) A) 1 B) 28 C) 58.69 D) 59 E) 6.02 x 1023 Answer: E Section: 8.1 Avogadro's Number 6)

More information

Abbreviations Conversions Standard Conditions Boyle s Law

Abbreviations Conversions Standard Conditions Boyle s Law Gas Law Problems Abbreviations Conversions atm - atmosphere K = C + 273 mmhg - millimeters of mercury 1 cm 3 (cubic centimeter) = 1 ml (milliliter) torr - another name for mmhg 1 dm 3 (cubic decimeter)

More information

Stoichiometry. 1. The total number of moles represented by 20 grams of calcium carbonate is (1) 1; (2) 2; (3) 0.1; (4) 0.2.

Stoichiometry. 1. The total number of moles represented by 20 grams of calcium carbonate is (1) 1; (2) 2; (3) 0.1; (4) 0.2. Stoichiometry 1 The total number of moles represented by 20 grams of calcium carbonate is (1) 1; (2) 2; (3) 01; (4) 02 2 A 44 gram sample of a hydrate was heated until the water of hydration was driven

More information

CHAPTER 4 CHEMICAL REACTIONS & STOICHIOMETRY

CHAPTER 4 CHEMICAL REACTIONS & STOICHIOMETRY Review Questions: Chemical Reactions and Stoichiometry Page 1 CHAPTER 4 CHEMICAL REACTINS & STICHIMETRY 1 Antimony can react with chlorine gas to give antimony trichloride Sb + Cl 2 SbCl 3 (l) Which of

More information

IB Chemistry. DP Chemistry Review

IB Chemistry. DP Chemistry Review DP Chemistry Review Topic 1: Quantitative chemistry 1.1 The mole concept and Avogadro s constant Assessment statement Apply the mole concept to substances. Determine the number of particles and the amount

More information

Chapter 4 The Properties of Gases

Chapter 4 The Properties of Gases Chapter 4 The Properties of Gases Significant Figure Convention At least one extra significant figure is displayed in all intermediate calculations. The final answer is expressed with the correct number

More information

The Gas Laws. Our Atmosphere. Pressure = Units of Pressure. Barometer. Chapter 10

The Gas Laws. Our Atmosphere. Pressure = Units of Pressure. Barometer. Chapter 10 Our Atmosphere The Gas Laws 99% N 2 and O 2 78% N 2 80 70 Nitrogen Chapter 10 21% O 2 1% CO 2 and the Noble Gases 60 50 40 Oxygen 30 20 10 0 Gas Carbon dioxide and Noble Gases Pressure Pressure = Force

More information

Chapter 1 The Atomic Nature of Matter

Chapter 1 The Atomic Nature of Matter Chapter 1 The Atomic Nature of Matter 6. Substances that cannot be decomposed into two or more simpler substances by chemical means are called a. pure substances. b. compounds. c. molecules. d. elements.

More information

Subscripts and Coefficients Give Different Information

Subscripts and Coefficients Give Different Information Chapter 3: Stoichiometry Goal is to understand and become proficient at working with: 1. Chemical equations (Balancing REVIEW) 2. Some simple patterns of reactivity 3. Formula weights (REVIEW) 4. Avogadro's

More information

Chapter 5 Practise Test

Chapter 5 Practise Test Chapter 5 Practise Test 1. An open end mercury manometer was constructed from a U shaped tube. In a particular measurement, the level in the end connected to the gas manifold, on which the experiment was

More information

2. The percent yield is the maximum amount of product that can be produced from the given amount of limiting reactant.

2. The percent yield is the maximum amount of product that can be produced from the given amount of limiting reactant. UNIT 6 stoichiometry practice test True/False Indicate whether the statement is true or false. moles F 1. The mole ratio is a comparison of how many grams of one substance are required to participate in

More information

Sample Exercise 10.1 Converting Pressure Units

Sample Exercise 10.1 Converting Pressure Units Sample Exercise 10.1 Converting Pressure Units (a) Convert 0.357 atm to torr. (b) Convert 6.6 10 2 torr to atmospheres. (c) Convert 147.2 kpa to torr. Solution Analyze In each case we are given the pressure

More information

STOICHIOMETRY STOICHIOMETRY. Measurements in Chemical Reactions. Mole-Mole Relationships. Mass-Mass Problem. Mole-Mole Relationships

STOICHIOMETRY STOICHIOMETRY. Measurements in Chemical Reactions. Mole-Mole Relationships. Mass-Mass Problem. Mole-Mole Relationships STOICHIOMETRY STOICHIOMETRY The analysis of the quantities of substances in a chemical reaction. Stoichiometric calculations depend on the MOLE- MOLE relationships of substances. Measurements in Chemical

More information

CHEMISTRY GAS LAW S WORKSHEET

CHEMISTRY GAS LAW S WORKSHEET Boyle s Law Charles Law Guy-Lassac's Law Combined Gas Law For a given mass of gas at constant temperature, the volume of a gas varies inversely with pressure PV = k The volume of a fixed mass of gas is

More information

Chapter 5 Gases. August 2, 2009 [PROBLEM SET FROM R. CHANG TEST BANK] Student:

Chapter 5 Gases. August 2, 2009 [PROBLEM SET FROM R. CHANG TEST BANK] Student: Chapter 5 Gases Student: 1. A pressure that will support a column of Hg to a height of 256 mm would support a column of water to what height? The density of mercury is 13.6 g/cm 3 ; the density of water

More information

Force. Pressure = ; Area. Force = Mass times Acceleration;

Force. Pressure = ; Area. Force = Mass times Acceleration; Force Pressure = ; Area Force = Mass times Acceleration; If mass = kg, and acceleration = m/s 2, Force = kg.m/s 2 = Newton (N) If Area = m 2, Pressure = (kg.m/s 2 )/m 2 = N/m 2 = Pascal; (1 Pa = 1 N/m

More information

How many moles are in a breath of air whose volume is 2.32L at body temperature (37 C) and a pressure of 745 torr?

How many moles are in a breath of air whose volume is 2.32L at body temperature (37 C) and a pressure of 745 torr? Lecture 9 State of gas described by (n,p,v,t) n # moles P pressure V volume T (absolute) temperature (K) Sample Problem A balloon filled with helium has a volume of 1.60 L at 1.00 atm and 25oC. What will

More information

Problem Solving. Stoichiometry of Gases

Problem Solving. Stoichiometry of Gases Skills Worksheet Problem Solving Stoichiometry of Gases Now that you have worked with relationships among moles, mass, and volumes of gases, you can easily put these to work in stoichiometry calculations.

More information

Chapter 3 Mass Relationships in Chemical Reactions

Chapter 3 Mass Relationships in Chemical Reactions Chapter 3 Mass Relationships in Chemical Reactions Student: 1. An atom of bromine has a mass about four times greater than that of an atom of neon. Which choice makes the correct comparison of the relative

More information

7. 1.00 atm = 760 torr = 760 mm Hg = 101.325 kpa = 14.70 psi. = 0.446 atm. = 0.993 atm. = 107 kpa 760 torr 1 atm 760 mm Hg = 790.

7. 1.00 atm = 760 torr = 760 mm Hg = 101.325 kpa = 14.70 psi. = 0.446 atm. = 0.993 atm. = 107 kpa 760 torr 1 atm 760 mm Hg = 790. CHATER 3. The atmosphere is a homogeneous mixture (a solution) of gases.. Solids and liquids have essentially fixed volumes and are not able to be compressed easily. have volumes that depend on their conditions,

More information

Mass and Moles of a Substance

Mass and Moles of a Substance Chapter Three Calculations with Chemical Formulas and Equations Mass and Moles of a Substance Chemistry requires a method for determining the numbers of molecules in a given mass of a substance. This allows

More information

4. Magnesium has three natural isotopes with the following masses and natural abundances:

4. Magnesium has three natural isotopes with the following masses and natural abundances: Exercise #1 Atomic Masses 1. The average mass of pennies minted after 1982 is 2.50 g and the average mass of pennies minted before 1982 is 3.00 g. In a sample that contains 90.0% new and 10.0% old pennies,

More information

= 1.038 atm. 760 mm Hg. = 0.989 atm. d. 767 torr = 767 mm Hg. = 1.01 atm

= 1.038 atm. 760 mm Hg. = 0.989 atm. d. 767 torr = 767 mm Hg. = 1.01 atm Chapter 13 Gases 1. Solids and liquids have essentially fixed volumes and are not able to be compressed easily. Gases have volumes that depend on their conditions, and can be compressed or expanded by

More information

1. How many hydrogen atoms are in 1.00 g of hydrogen?

1. How many hydrogen atoms are in 1.00 g of hydrogen? MOLES AND CALCULATIONS USING THE MOLE CONCEPT INTRODUCTORY TERMS A. What is an amu? 1.66 x 10-24 g B. We need a conversion to the macroscopic world. 1. How many hydrogen atoms are in 1.00 g of hydrogen?

More information

1. P 2 O 5 2. P 5 O 2 3. P 10 O 4 4. P 4 O 10

1. P 2 O 5 2. P 5 O 2 3. P 10 O 4 4. P 4 O 10 Teacher: Mr. gerraputa Print Close Name: 1. A chemical formula is an expression used to represent 1. mixtures, only 3. compounds, only 2. elements, only 4. compounds and elements 2. What is the total number

More information

Physics Courseware Physics I Ideal Gases

Physics Courseware Physics I Ideal Gases Physics Courseware Physics I Ideal Gases Problem 1.- How much mass of helium is contained in a 0.0 L cylinder at a pressure of.0 atm and a temperature of.0 C? [The atomic mass of helium is 4 amu] PV (

More information

STOICHIOMETRY. - the study of the quantitative aspects of chemical

STOICHIOMETRY. - the study of the quantitative aspects of chemical STOICHIOMETRY - the study of the quantitative aspects of chemical GENERAL PLAN FOR STOICHIOMETRY Mass reactant Mass product Moles reactant Stoichiometric factor Moles product STOICHIOMETRY It rests on

More information

Stoichiometry Chapter 9 Assignment & Problem Set

Stoichiometry Chapter 9 Assignment & Problem Set Stoichiometry Name Warm-Ups (Show your work for credit) Date 1. Date 2. Date 3. Date 4. Date 5. Date 6. Date 7. Date 8. Stoichiometry 2 Study Guide: Things You Must Know Vocabulary (know the definition

More information

Unit 3 Notepack Chapter 7 Chemical Quantities Qualifier for Test

Unit 3 Notepack Chapter 7 Chemical Quantities Qualifier for Test Unit 3 Notepack Chapter 7 Chemical Quantities Qualifier for Test NAME Section 7.1 The Mole: A Measurement of Matter A. What is a mole? 1. Chemistry is a quantitative science. What does this term mean?

More information

Honors Chemistry. Chapter 11: Gas Law Worksheet Answer Key Date / / Period

Honors Chemistry. Chapter 11: Gas Law Worksheet Answer Key Date / / Period Honors Chemistry Name Chapter 11: Gas Law Worksheet Answer Key Date / / Period Complete the following calculation by list the given information, rewriting the formula to solve for the unknown, and plugging

More information

Chemistry: Chemical Equations

Chemistry: Chemical Equations Chemistry: Chemical Equations Write a balanced chemical equation for each word equation. Include the phase of each substance in the equation. Classify the reaction as synthesis, decomposition, single replacement,

More information

5. Which temperature is equal to +20 K? 1) 253ºC 2) 293ºC 3) 253 C 4) 293 C

5. Which temperature is equal to +20 K? 1) 253ºC 2) 293ºC 3) 253 C 4) 293 C 1. The average kinetic energy of water molecules increases when 1) H 2 O(s) changes to H 2 O( ) at 0ºC 3) H 2 O( ) at 10ºC changes to H 2 O( ) at 20ºC 2) H 2 O( ) changes to H 2 O(s) at 0ºC 4) H 2 O( )

More information

Name Date Class STOICHIOMETRY. SECTION 12.1 THE ARITHMETIC OF EQUATIONS (pages 353 358)

Name Date Class STOICHIOMETRY. SECTION 12.1 THE ARITHMETIC OF EQUATIONS (pages 353 358) Name Date Class 1 STOICHIOMETRY SECTION 1.1 THE ARITHMETIC OF EQUATIONS (pages 353 358) This section explains how to calculate the amount of reactants required or product formed in a nonchemical process.

More information

REVIEW QUESTIONS Chapter 5. 1. Determine the pressure of the gas (in mmhg) in the diagram below, given atmospheric pressure= 0.975 atm.

REVIEW QUESTIONS Chapter 5. 1. Determine the pressure of the gas (in mmhg) in the diagram below, given atmospheric pressure= 0.975 atm. Chemistry 101 ANSWER KEY REVIEW QUESTIONS Chapter 5 1. Determine the pressure of the gas (in mmhg) in the diagram below, given atmospheric pressure= 0.975 atm. atm = 0.975 atm h = 5 cmhg gas atm 760 mmhg

More information

1. What is the molecular formula of a compound with the empirical formula PO and a gram-molecular mass of 284 grams?

1. What is the molecular formula of a compound with the empirical formula PO and a gram-molecular mass of 284 grams? Name: Tuesday, May 20, 2008 1. What is the molecular formula of a compound with the empirical formula PO and a gram-molecular mass of 284 grams? 2 5 1. P2O 5 3. P10O4 2. P5O 2 4. P4O10 2. Which substance

More information

INTRODUCTORY CHEMISTRY Concepts and Critical Thinking

INTRODUCTORY CHEMISTRY Concepts and Critical Thinking INTRODUCTORY CHEMISTRY Concepts and Critical Thinking Sixth Edition by Charles H. Corwin Chapter 9 The Mole Concept by Christopher Hamaker 2011 Pearson Education, Inc. Chapter 9 1 Avogadro s Number Avogadro

More information

Chemical Equations & Stoichiometry

Chemical Equations & Stoichiometry Chemical Equations & Stoichiometry Chapter Goals Balance equations for simple chemical reactions. Perform stoichiometry calculations using balanced chemical equations. Understand the meaning of the term

More information

CHEMICAL QUANTITIES. Chapter 10

CHEMICAL QUANTITIES. Chapter 10 CHEMICAL QUANTITIES Chapter 10 What is a mole? A unit of measurement in chemistry 1 mole of a substance = 6.02 x 10 23 (Avagadro s number) representative particles of a substance Representative particle

More information

Review - After School Matter Name: Review - After School Matter Tuesday, April 29, 2008

Review - After School Matter Name: Review - After School Matter Tuesday, April 29, 2008 Name: Review - After School Matter Tuesday, April 29, 2008 1. Figure 1 The graph represents the relationship between temperature and time as heat was added uniformly to a substance starting at a solid

More information

Stoichiometry. 1. The total number of moles represented by 20 grams of calcium carbonate is (1) 1; (2) 2; (3) 0.1; (4) 0.2.

Stoichiometry. 1. The total number of moles represented by 20 grams of calcium carbonate is (1) 1; (2) 2; (3) 0.1; (4) 0.2. Stoichiometry 1 The total number of moles represented by 20 grams of calcium carbonate is (1) 1; (2) 2; (3) 01; (4) 02 2 A 44 gram sample of a hydrate was heated until the water of hydration was driven

More information

1. Balance the following equation. What is the sum of the coefficients of the reactants and products?

1. Balance the following equation. What is the sum of the coefficients of the reactants and products? 1. Balance the following equation. What is the sum of the coefficients of the reactants and products? 1 Fe 2 O 3 (s) + _3 C(s) 2 Fe(s) + _3 CO(g) a) 5 b) 6 c) 7 d) 8 e) 9 2. Which of the following equations

More information

Overview of Physical Properties of Gases. Gas Pressure

Overview of Physical Properties of Gases. Gas Pressure Overview of Physical Properties of Gases! volume changes with pressure! volume changes with temperature! completely miscible! low density gases: < 2 g/l liquids and solids: 1000 g/l Gas Pressure force

More information

2 NO + O 2 2 NO 2 3/18/2014. iclicker Participation Question: A B C

2 NO + O 2 2 NO 2 3/18/2014. iclicker Participation Question: A B C Today: Stoichiometric Analysis: Gram to Gram Conversions: Use MOLAR MASS to get to moles Limiting Reagents: Method 1 Method 2 Actual Yield & Percent Yield Combustion Analysis Titrations Next Meeting Reading

More information

Solution. Practice Exercise. Concept Exercise

Solution. Practice Exercise. Concept Exercise Example Exercise 9.1 Atomic Mass and Avogadro s Number Refer to the atomic masses in the periodic table inside the front cover of this textbook. State the mass of Avogadro s number of atoms for each of

More information

CHEMISTRY. Stoichiometry

CHEMISTRY. Stoichiometry Stoichiometry 1gram molecular mass 6.022 x 10 23 molecules Avagadro No of particles 6.022 x 10 23 particles MOLE 1 gram atomic mass 6.022 x 10 23 atoms Molar volume 22.4dm 3 at STP Equivalent mass of an

More information

21 st Century Chemistry Multiple Choice Question in Topic 3 Metals Unit 11

21 st Century Chemistry Multiple Choice Question in Topic 3 Metals Unit 11 21 st Century Chemistry Multiple Choice Question in Topic 3 Metals Unit 11 1. Consider the equation: 2Ca(s) + O 2 (g) 2CaO(s) Which of the following statements are correct? (1) Calcium and oxygen are reactants.

More information

Chapter 7: Chemical Reactions: An Introduction. Chemical Reactions, Equations and Balancing

Chapter 7: Chemical Reactions: An Introduction. Chemical Reactions, Equations and Balancing Chapter 7: Chemical Reactions: An Introduction Chemical Reactions, Equations and Balancing Learning Target Chapter 7 Vocabulary 4 words 1. Chemical reaction 2. Reactant 3. Product 4. Coefficients balanced

More information

Page 2. Base your answers to questions 7 through 9 on this phase diagram

Page 2. Base your answers to questions 7 through 9 on this phase diagram 1. The normal boiling point of water is often depressed at high altitudes. Which of the following explains this phenomenon? t high altitudes, the lower atmospheric pressure equals the equilibrium water

More information

AT Chapter 3 Notes 15.notebook. September 29, Measuring Atomic Masses

AT Chapter 3 Notes 15.notebook. September 29, Measuring Atomic Masses Measuring Atomic Masses Mass Spectrometer used to isolate isotopes of an element and determine their mass. 1 An element sample is heated to vaporize it and the gaseous atoms are zapped with an electron

More information

Chapter 3 Stoichiometry: Calculations with Chemical Formulas and Equations

Chapter 3 Stoichiometry: Calculations with Chemical Formulas and Equations CHE11 Chapter Chapter Stoichiometry: Calculations with Chemical Formulas and Equations 1. When the following equation is balanced, the coefficients are. NH (g) + O (g) NO (g) + H O (g) (a). 1, 1, 1, 1

More information

Chapter 1 The Atomic Nature of Matter: Selected Answersc for Practice Exam.

Chapter 1 The Atomic Nature of Matter: Selected Answersc for Practice Exam. Chapter 1 The Atomic Nature of Matter: Selected Answersc for Practice Exam. MULTIPLE CHOICE 50. 5.80 g of dioxane (C 4 H 8 O 2 ) is how many moles of dioxane? 0.0658 mol 0.0707 mol 0.0725 mol d. 0.0804

More information

Chapter Three: STOICHIOMETRY

Chapter Three: STOICHIOMETRY p70 Chapter Three: STOICHIOMETRY Contents p76 Stoichiometry - The study of quantities of materials consumed and produced in chemical reactions. p70 3-1 Counting by Weighing 3-2 Atomic Masses p78 Mass Mass

More information

Tutorial 6 GASES. PRESSURE: atmospheres or mm Hg; 1 atm = 760 mm Hg. STP: Standard Temperature and Pressure: 273 K and 1 atm (or 760 mm Hg)

Tutorial 6 GASES. PRESSURE: atmospheres or mm Hg; 1 atm = 760 mm Hg. STP: Standard Temperature and Pressure: 273 K and 1 atm (or 760 mm Hg) T-41 Tutorial 6 GASES Before working with gases some definitions are needed: PRESSURE: atmospheres or mm Hg; 1 atm = 760 mm Hg TEMPERATURE: Kelvin, K, which is o C + 273 STP: Standard Temperature and Pressure:

More information

Chemical calculations

Chemical calculations Chemical calculations Stoichiometry refers to the quantities of material which react according to a balanced chemical equation. Compounds are formed when atoms combine in fixed proportions. E.g. 2Mg +

More information

CHEMICAL INDUSTRY HOMEWORK

CHEMICAL INDUSTRY HOMEWORK CHEMICAL INDUSTRY HOMEWORK 1. Which of the following can be classed as a raw material in the chemical industry? A. Iron ore B. Ammonia C. Methanol D. Petrol 2. Which of the following costs would be classed

More information

Chapter 3. Stoichiometry: Ratios of Combination. Insert picture from First page of chapter. Copyright McGraw-Hill 2009 1

Chapter 3. Stoichiometry: Ratios of Combination. Insert picture from First page of chapter. Copyright McGraw-Hill 2009 1 Chapter 3 Insert picture from First page of chapter Stoichiometry: Ratios of Combination Copyright McGraw-Hill 2009 1 3.1 Molecular and Formula Masses Molecular mass - (molecular weight) The mass in amu

More information

Chem 1100 Chapter Three Study Guide Answers Outline I. Molar Mass and Moles A. Calculations of Molar Masses

Chem 1100 Chapter Three Study Guide Answers Outline I. Molar Mass and Moles A. Calculations of Molar Masses Chem 1100 Chapter Three Study Guide Answers Outline I. Molar Mass and Moles A. Calculations of Molar Masses B. Calculations of moles C. Calculations of number of atoms from moles/molar masses 1. Avagadro

More information

Calculating Atoms, Ions, or Molecules Using Moles

Calculating Atoms, Ions, or Molecules Using Moles TEKS REVIEW 8B Calculating Atoms, Ions, or Molecules Using Moles TEKS 8B READINESS Use the mole concept to calculate the number of atoms, ions, or molecules in a sample TEKS_TXT of material. Vocabulary

More information

Unit 9 Stoichiometry Notes (The Mole Continues)

Unit 9 Stoichiometry Notes (The Mole Continues) Unit 9 Stoichiometry Notes (The Mole Continues) is a big word for a process that chemist s use to calculate amounts in reactions. It makes use of the coefficient ratio set up by balanced reaction equations

More information

Stoichiometry. Lecture Examples Answer Key

Stoichiometry. Lecture Examples Answer Key Stoichiometry Lecture Examples Answer Key Ex. 1 Balance the following chemical equations: 3 NaBr + 1 H 3 PO 4 3 HBr + 1 Na 3 PO 4 2 C 3 H 5 N 3 O 9 6 CO 2 + 3 N 2 + 5 H 2 O + 9 O 2 2 Ca(OH) 2 + 2 SO 2

More information

Chemical Calculations: Formula Masses, Moles, and Chemical Equations

Chemical Calculations: Formula Masses, Moles, and Chemical Equations Chemical Calculations: Formula Masses, Moles, and Chemical Equations Atomic Mass & Formula Mass Recall from Chapter Three that the average mass of an atom of a given element can be found on the periodic

More information

Moles. Balanced chemical equations Molar ratios Mass Composition Empirical and Molecular Mass Predicting Quantities Equations

Moles. Balanced chemical equations Molar ratios Mass Composition Empirical and Molecular Mass Predicting Quantities Equations Moles Balanced chemical equations Molar ratios Mass Composition Empirical and Molecular Mass Predicting Quantities Equations Micro World atoms & molecules Macro World grams Atomic mass is the mass of an

More information

Chapter 3: Stoichiometry

Chapter 3: Stoichiometry Chapter 3: Stoichiometry Key Skills: Balance chemical equations Predict the products of simple combination, decomposition, and combustion reactions. Calculate formula weights Convert grams to moles and

More information

b. As you draw a vacuum in your mouth, atmospheric pressure pushing on the surface of the liquid forces the liquid up the straw.

b. As you draw a vacuum in your mouth, atmospheric pressure pushing on the surface of the liquid forces the liquid up the straw. CHAPTER FIVE Questions 16. a. Heating the can will increase the pressure of the gas inside the can, P T, V and n constant. As the pressure increases, it may be enough to rupture the can. b. As you draw

More information

Gas particles move in straight line paths. As they collide, they create a force, pressure.

Gas particles move in straight line paths. As they collide, they create a force, pressure. #28 notes Unit 4: Gases Ch. Gases I. Pressure and Manometers Gas particles move in straight line paths. As they collide, they create a force, pressure. Pressure = Force / Area Standard Atmospheric Pressure

More information

CHE141 Chapter 10. Chapter 10 Gases

CHE141 Chapter 10. Chapter 10 Gases Chapter 0 Gases. A sample of gas (4.g) initially at 4.00 atm was compressed from 8.00 L to.00 L at constant temperature. After the compression, the gas pressure was atm. (a). 4.00 (b)..00 (c)..00 (d).

More information

Chapter 10. Can You... 1. draw the Lewis structure for a given covalently bonded molecule?

Chapter 10. Can You... 1. draw the Lewis structure for a given covalently bonded molecule? Chapter 10 Can You... 1. draw the Lewis structure for a given covalently bonded molecule? e.g. SF 6 and CH 3 Cl 2. identify and count the number of non-bonding and bonding domains within a given covalently

More information

3. Of energy, work, enthalpy, and heat, how many are state functions? a) 0 b) 1 c) 2 d) 3 e) 4 ANS: c) 2 PAGE: 6.1, 6.2

3. Of energy, work, enthalpy, and heat, how many are state functions? a) 0 b) 1 c) 2 d) 3 e) 4 ANS: c) 2 PAGE: 6.1, 6.2 1. A gas absorbs 0.0 J of heat and then performs 15.2 J of work. The change in internal energy of the gas is a) 24.8 J b) 14.8 J c) 55.2 J d) 15.2 J ANS: d) 15.2 J PAGE: 6.1 2. Calculate the work for the

More information

Temperature. Number of moles. Constant Terms. Pressure. Answers Additional Questions 12.1

Temperature. Number of moles. Constant Terms. Pressure. Answers Additional Questions 12.1 Answers Additional Questions 12.1 1. A gas collected over water has a total pressure equal to the pressure of the dry gas plus the pressure of the water vapor. If the partial pressure of water at 25.0

More information

ESSAY. Write your answer in the space provided or on a separate sheet of paper.

ESSAY. Write your answer in the space provided or on a separate sheet of paper. Test 1 General Chemistry CH116 Summer, 2012 University of Massachusetts, Boston Name ESSAY. Write your answer in the space provided or on a separate sheet of paper. 1) Sodium hydride reacts with excess

More information

Practice questions for Ch. 3

Practice questions for Ch. 3 Name: Class: Date: ID: A Practice questions for Ch. 3 1. A hypothetical element consists of two isotopes of masses 69.95 amu and 71.95 amu with abundances of 25.7% and 74.3%, respectively. What is the

More information

W1 WORKSHOP ON STOICHIOMETRY

W1 WORKSHOP ON STOICHIOMETRY INTRODUCTION W1 WORKSHOP ON STOICHIOMETRY These notes and exercises are designed to introduce you to the basic concepts required to understand a chemical formula or equation. Relative atomic masses of

More information

Molecular Formula: Example

Molecular Formula: Example Molecular Formula: Example A compound is found to contain 85.63% C and 14.37% H by mass. In another experiment its molar mass is found to be 56.1 g/mol. What is its molecular formula? 1 CHAPTER 3 Chemical

More information

CHEM 105 HOUR EXAM III 28-OCT-99. = -163 kj/mole determine H f 0 for Ni(CO) 4 (g) = -260 kj/mole determine H f 0 for Cr(CO) 6 (g)

CHEM 105 HOUR EXAM III 28-OCT-99. = -163 kj/mole determine H f 0 for Ni(CO) 4 (g) = -260 kj/mole determine H f 0 for Cr(CO) 6 (g) CHEM 15 HOUR EXAM III 28-OCT-99 NAME (please print) 1. a. given: Ni (s) + 4 CO (g) = Ni(CO) 4 (g) H Rxn = -163 k/mole determine H f for Ni(CO) 4 (g) b. given: Cr (s) + 6 CO (g) = Cr(CO) 6 (g) H Rxn = -26

More information

CHM1045 Practice Test 3 v.1 - Answers Name Fall 2013 & 2011 (Ch. 5, 6, 7, & part 11) Revised April 10, 2014

CHM1045 Practice Test 3 v.1 - Answers Name Fall 2013 & 2011 (Ch. 5, 6, 7, & part 11) Revised April 10, 2014 CHM1045 Practice Test 3 v.1 - Answers Name Fall 013 & 011 (Ch. 5, 6, 7, & part 11) Revised April 10, 014 Given: Speed of light in a vacuum = 3.00 x 10 8 m/s Planck s constant = 6.66 x 10 34 J s E (-.18x10

More information

F321 MOLES. Example If 1 atom has a mass of 1.241 x 10-23 g 1 mole of atoms will have a mass of 1.241 x 10-23 g x 6.02 x 10 23 = 7.

F321 MOLES. Example If 1 atom has a mass of 1.241 x 10-23 g 1 mole of atoms will have a mass of 1.241 x 10-23 g x 6.02 x 10 23 = 7. Moles 1 MOLES The mole the standard unit of amount of a substance (mol) the number of particles in a mole is known as Avogadro s constant (N A ) Avogadro s constant has a value of 6.02 x 10 23 mol -1.

More information

CHEM 1332 CHAPTER 14

CHEM 1332 CHAPTER 14 CHEM 1332 CHAPTER 14 1. Which is a proper description of chemical equilibrium? The frequencies of reactant and of product collisions are identical. The concentrations of products and reactants are identical.

More information

Moles and Chemical Reactions. Moles and Chemical Reactions. Molar mass = 2 x 12.011 + 6 x 1.008 + 1 x15.999 = 46.069 g/mol

Moles and Chemical Reactions. Moles and Chemical Reactions. Molar mass = 2 x 12.011 + 6 x 1.008 + 1 x15.999 = 46.069 g/mol We have used the mole concept to calculate mass relationships in chemical formulas Molar mass of ethanol (C 2 H 5 OH)? Molar mass = 2 x 12.011 + 6 x 1.008 + 1 x15.999 = 46.069 g/mol Mass percentage of

More information

c. PCl 3 (l) + 3H 2 O(l) H 3 PO 3 (l) + 3HCl(g)

c. PCl 3 (l) + 3H 2 O(l) H 3 PO 3 (l) + 3HCl(g) Chapter 9 Chemical Quantities 1. Although we define mass as the amount of matter in a substance, the units in which we measure mass are a human invention. Atoms and molecules react on an individual particleby-particle

More information

Formulae, stoichiometry and the mole concept

Formulae, stoichiometry and the mole concept 3 Formulae, stoichiometry and the mole concept Content 3.1 Symbols, Formulae and Chemical equations 3.2 Concept of Relative Mass 3.3 Mole Concept and Stoichiometry Learning Outcomes Candidates should be

More information

Lecture Notes: Gas Laws and Kinetic Molecular Theory (KMT).

Lecture Notes: Gas Laws and Kinetic Molecular Theory (KMT). CHEM110 Week 9 Notes (Gas Laws) Page 1 of 7 Lecture Notes: Gas Laws and Kinetic Molecular Theory (KMT). Gases Are mostly empty space Occupy containers uniformly and completely Expand infinitely Diffuse

More information

The Mole Concept. A. Atomic Masses and Avogadro s Hypothesis

The Mole Concept. A. Atomic Masses and Avogadro s Hypothesis The Mole Concept A. Atomic Masses and Avogadro s Hypothesis 1. We have learned that compounds are made up of two or more different elements and that elements are composed of atoms. Therefore, compounds

More information

Chemistry, The Central Science, 11th edition Theodore L. Brown; H. Eugene LeMay, Jr.; and Bruce E. Bursten. Chapter 10 Gases

Chemistry, The Central Science, 11th edition Theodore L. Brown; H. Eugene LeMay, Jr.; and Bruce E. Bursten. Chapter 10 Gases Chemistry, The Central Science, 11th edition Theodore L. Brown; H. Eugene LeMay, Jr.; and Bruce E. Bursten Chapter 10 Gases A Gas Has neither a definite volume nor shape. Uniformly fills any container.

More information

Unit 10A Stoichiometry Notes

Unit 10A Stoichiometry Notes Unit 10A Stoichiometry Notes Stoichiometry is a big word for a process that chemist s use to calculate amounts in reactions. It makes use of the coefficient ratio set up by balanced reaction equations

More information

Chem 1A Exam 2 Review Problems

Chem 1A Exam 2 Review Problems Chem 1A Exam 2 Review Problems 1. At 0.967 atm, the height of mercury in a barometer is 0.735 m. If the mercury were replaced with water, what height of water (in meters) would be supported at this pressure?

More information

Chapter 3 Stoichiometry of Formulas and Equations

Chapter 3 Stoichiometry of Formulas and Equations 3-1 Chapter 3 Stoichiometry of Formulas and Equations 3-2 Mole - Mass Relationships in Chemical Systems 3.1 The Mole 3.2 Determining the Formula of an Unknown Compound 3.3 Writing and Balancing Chemical

More information

The Mole. Chapter 2. Solutions for Practice Problems

The Mole. Chapter 2. Solutions for Practice Problems Chapter 2 The Mole Note to teacher: You will notice that there are two different formats for the Sample Problems in the student textbook. Where appropriate, the Sample Problem contains the full set of

More information

0.786 mol carbon dioxide to grams g lithium carbonate to mol

0.786 mol carbon dioxide to grams g lithium carbonate to mol 1 2 Convert: 2.54 x 10 22 atoms of Cr to mol 4.32 mol NaCl to grams 0.786 mol carbon dioxide to grams 2.67 g lithium carbonate to mol 1.000 atom of C 12 to grams 3 Convert: 2.54 x 10 22 atoms of Cr to

More information

Metals Topic Test. Part 1: Multiple Choice Choose the best alternative and indicate your response on the answer sheet

Metals Topic Test. Part 1: Multiple Choice Choose the best alternative and indicate your response on the answer sheet Metals Topic Test Part 1: Multiple Choice Choose the best alternative and indicate your response on the answer sheet 1. The chemical equation for the reaction between aluminium and oxygen is: 4Al (s) +

More information

Honors Chemistry: Unit 6 Test Stoichiometry PRACTICE TEST ANSWER KEY Page 1. A chemical equation. (C-4.4)

Honors Chemistry: Unit 6 Test Stoichiometry PRACTICE TEST ANSWER KEY Page 1. A chemical equation. (C-4.4) Honors Chemistry: Unit 6 Test Stoichiometry PRACTICE TEST ANSWER KEY Page 1 1. 2. 3. 4. 5. 6. Question What is a symbolic representation of a chemical reaction? What 3 things (values) is a mole of a chemical

More information