16. Rozvíjanie sociálnych kompetencií adolescentov v príprave rovesníckych poradcov univerzálnej prevencie závislostí

Size: px
Start display at page:

Download "16. Rozvíjanie sociálnych kompetencií adolescentov v príprave rovesníckych poradcov univerzálnej prevencie závislostí"

Transcription

1 Rozvíjanie sociálnych kompetencií adolescentov v príprave rovesníckych poradcov univerzálnej prevencie závislostí Miriam Slavkovská (miracoli@atlas.sk) Katedra psychológie, Filozofická fakulta, Prešovská univerzita, Prešov Pedagogicko-psychologická poradňa pre stredné školy, Košice Abstrakt Drogová závislosť je v súčasnej dobe jedným zo závažných spoločenských problémov. Riešenie tohto negatívneho fenoménu nie je jednoduché, pretože je multodimenzionálne podmienený. Problém drog sa týka všetkých vekových skupín, ale významným obdobím pre vznik a rozvoj rizikového správania sa javí obdobie adolescencie. V príspevku sú prezentované rizikové a protektívne faktory vzniku závislostí, možné formy preventívnych postupov, ktoré sú realizované v období adolescencie na úrovni univerzálnej prevencie, ich výhody a nedostatky. Pozornosť je venovaná rovesníckym programom, ktorých cieľom je príprava rovesníckych poradcov v oblasti prevencie závislostí, zameraná na priame skupinové aktivity so svojimi rovesníkmi. Development of Social Competence of Adolescents during the Preparation of a Peer Counsellor for Universal Addiction Prevention Miriam Slavkovská (miracoli@atlas.sk) Abstract At present, drug addiction is one of serious social problems in our country. Solution of this negative phenomenon is not an easy task because it is multidimensionally conditioned. Although the problem of drugs applies to all age groups, adolescence appears to be a significant period for the development of this risk behaviour. The paper presents risk and protective factors of the development of addiction, possible forms of prevention procedures realized in the period of adolescence on the level of universal prevention, their advantages and drawbacks. It pays attention to peer programmes whose aim is to prepare peer advisors for direct group activities with their peers in the area of prevention of addiction. Adolescencia je jedným z citlivých období pre rozvoj rizikového správania, ktoré je možné charakterizovať ako správanie, ktorého výsledok nie je jasný a môže priniesť negatívne následky (straty), alebo pozitívne výsledky (zisky).

2 119 K rizikovým formám správania sa zaraďujú rôzne sociálno-patologické javy ako napr. fajčenie, pitie alkoholu, užívanie drog, nebezpečné riadenie auta, rizikové športy, nechránené sexuálne aktivity a porušovanie sociálnych noriem (Nešpor 2000, Vágnerová 2000, Macek 1999). Drogy predstavujú jeden zo závažných globálnych problémov dnešného sveta a sú aktuálnym problémom nie len dospelých ale aj detí a dospievajúcich. Prieskumy hovoria (Bieliková, 2003, Nociar, 2002, Hurrelmann, 2001, Matula, 2001, Řehulková, 1996), že až 70-95% adolescentov vo veku 15-18r. vo zvýšenej miere experimentuje s alkoholom, cigaretami a mäkkými drogami. Otázky ako uchrániť mladých ľudí pred experimentovaním s drogami a závislosťou si kladie odborná aj laická verejnosť. Problematika prevencie závislostí vystupuje do popredia v období adolescencie z týchto dôvodov: - aj len experimentovanie s návykovými látkami v období dospievania je spojené s problémami v rôznych oblastiach života (škola, rodina, trestná činnosť) - u detí a dospievajúcich závislých na návykových látkach, alebo pri ich častom zneužívaní, býva zjavné zaostávanie v psychosociálnom vývoji (oblasť vzdelávania, citového zrenia, sebakontroly, sociálnych zručností) - častá je tendencia zneužívania širšieho spektra návykových látok a prechádzanie od jednej drogy k druhej, alebo zneužívanie viacerých látok súčasne, čo výrazne zvyšuje riziko otráv a ďalších komplikácií - recidívy sú u dospievajúcich časté, aj keď dlhodobá prognóza môže byť u dospievajúcich priaznivejšia. Dôvodom je prirodzený spôsob zrenia, ktorý je možné označiť za tichého spojenca preventívnych a liečebných snáh Štúdium mechanizmov vzniku závislostí viedlo k poznaniu, že ide o multifaktorovú podmienenosť problému (Nešpor, 2000, Jensen, 2001, Tyas a Pederson, 1998). Faktory napomáhajúce vzniku závislosti sa nazývajú rizikové faktory a tie, ktoré redukujú potenciu takéhoto správania sa nazývajú ochranné faktory. Rizikové faktory môžeme rozdeliť na dve základné skupiny (Varmuža, 2000): A/ Osobnostné alebo individuálne faktory: - genetická predispozícia (biologické a osobnostné zvláštnosti, ktoré napomáhajú vzniku tzv. predisponovanej osobnosti, kedy sa pri istých životných podmienkach výrazne zvyšuje možnosť vzniku závislosti), - bazálne vývinové konflikty (nezvládnutie krízy identity, neprimerané vzťahy s okolím) pričom za najrizikovejšie obdobie sa považuje adolescencia (Orosová, 2000),

3 120 - osobnostná štruktúra a vlastnosti osobnosti - labilní jedinci s neurotickou osobnostnou štruktúrou, jedinci s nedostatočne rozvinutými sociálnymi zručnosťami, s nízkym sebavedomím, s málo pozitívnym sebaobrazom, ktorí nevedia odolávať sociálnemu tlaku a ťažko sa vyrovnávajú zo záťažovými situáciami, príp. nemajú vytvorený pozitívny životný program (Kopasová, 2000, 1999), - fyzický vek - za najrizikovejšie obdobie sa považuje adolescencia - raná a stredná, kedy je správanie sa adolescentov dočasne uvoľnené, racionálne menej spracovávané, - podnetová situácia - rôzne spúšťače individuálne podmienené. K podnetovým situáciám môžeme zaradiť aj rizikové duševné stavy. Okrem baženia a nudy sú to HALTS faktory (hungry, angry, lonely, tired, sick) čiže hlad, zlosť, osamelosť, únava, choroba a často sa do tohto zoznamu pridáva aj radosť a nuda (Nešpor, 2000), B/ enviromentálne činitele: - dostupnosť drogy čím je ľahšia dostupnosť k drogám, tým je väčšie riziko ich zneužívania, - spoločenské normy a tolerancia k užívaniu drog, - čím benevolentnejší postoj ku konzumácii drog, tým častejšie zneužívanie, - vplyv sociálneho prostredia - rodinné prostredie (spôsob výchovy, vzor rodičov) a rovesnícke skupiny (riziko vzniká vtedy, ak členovia skupiny majú voči drogám tolerantný postoj, alebo ak je droga súčasťou ich štýlu života, zábavy). Protektívne faktory môžeme zaradiť do troch kategórií (Nešpor, 2000): A/ Dobré vnímanie seba: - rýchle rozpoznanie rizikového telesného alebo duševného stavu, - sebauvedomovanie - zvyšuje schopnosť sebaovládania, vytvárajú sa predpoklady pre lepšie sebaspoznávanie, čo následne uľahčuje komunikáciu, B/ Dobré vnímania okolia: - schopnosť vyhýbať sa spúšťačom a ďalším rizikovým faktorom vo vonkajšom prostredí a ich lepšie zvládanie, abstinencia a/alebo kontrolované konzumovanie návykových látok, - reálne stanovované ciele (pre seba aj okolie), - lepšia komunikácia a vzťahy s okolím, - lepšie využívanie možností, ktoré okolie ponúka, C/ Zručnosti potrebné pre život:

4 121 - sociálne zručnosti - zdravé sebapresadenie, efektívna verbálna a neverbálna komunikácia, spôsobilosť rozhodovať o svojom živote, tvoriť ho, mať vlastné názory a pocity, posudzovať svoje správanie a byť za nich zodpovedný, - zručnosti potrebné pre zvládanie rizikových duševných stavov - použitie vhodných relaxačných techník, Obidve skupiny faktorov sú veľmi dôležité pre vypracovanie efektívnych preventívnych programov. Prevencia je vo všeobecnosti chápaná ako posilňovanie zdravia, alebo ako spôsob predchádzania rôznym formám rizikového správania. Je to prístup, ktorý sa snaží nerepresívnym spôsobom znížiť dopady negatívneho javu, proti ktorému je zameraný (Kadrmas, 1999). Prevencia drogovej závislosti je komplexný program zameraný na redukovanie výskytu problémov medzi členmi určitej skupiny ešte pred vznikom problémového užívania drog, realizovaného prostredníctvom systematickej aplikácie prístupov zabezpečujúcich rovnováhu osobných a spoločenských podmienok tak, aby neviedli k problémovému užívaniu drog (Orosová, 2000, Verešová, 1999). Prevencia je najčastejšie chápaná v troch rovinách: - primárna prevencia predstavuje formovanie optimálnych podmienok na rozvoj človeka. Cieľom preventívnych aktivít primárnej prevencie je predchádzanie vzniku sociálno-patologických javov, napomáhanie jedincovi, rodine, skupine, komunite v danom prostredí vytvárať najvhodnejšie podmienky pre zdravý vývoj. Cieľom primárnej prevencie by mala byť prezentácia sociálne pozitívneho správania, - sekundárna prevencia - má zabrániť pretrvávaniu relatívne ľahkých foriem porúch správania a vzniku porúch sociálneho a psychického vývinu v počiatočnom štádiu a okamžite zabezpečiť potrebné opatrenia. Cieľom preventívnych aktivít sekundárnej prevencie je: - zabraňovať prehlbovaniu už vzniknutých porúch vývinu jednotlivca skupiny; ide o tzv. rizikových jedincov a skupiny, u ktorých sa poruchy vývinu už objavili a je zameraná na zníženie alebo zmenu rizikového správania. (napr. problémové správanie a menej závažné poruchy správania, experimentujúci s drogami, deti s nariadenou ústavnou výchovou a uloženou ochrannou výchovou, ľudia bez prístrešia apod.). - pomoc jednotlivcom a skupinám (najmä rodinám), ktorí sú ohrození sociálnopatologickými javmi, t.j. ohrození jedinci a skupiny (potencionálne obete trestnej činnosti, drogovej závislosti, xenofóbie apod.).

5 122 - kontrola podmienok a faktorov vytvárajúcich možnosti pre páchanie trestnej činnosti a vznik ostatných sociálno-patologických javov. - terciárna prevencia úlohou preventívnych aktivít terciárnej prevencie je predchádzať zhoršovaniu, prehlbovaniu a opakovaniu patologických foriem správania jednotlivcov a skupín ako aj minimalizovanie následkov sociálno-patologických javov. Terciárna prevencia závislostí je určená tým, ktorí prešli liečbou závislosti a jej cieľom je zabrániť recidíve V praktickej preventívnej práci je uvedené členenie prevencie spochybňované a často nie je možné oddeliť populáciu s ktorou sa pracuje na základe uvedených kritérií. Bieliková (2003) uvádza, že indikácia primárnej prevencie stráca vo vzťahu k legálnym drogám opodstatnenosť už vo veku 9 rokov (niekedy aj menej), kedy sa niektoré deti dostávajú do kontaktu s drogami. Podobne Nociar (2001) vníma primárnu prevenciu v takto ponímanej podobe odsúdenú na neúspech, pretože väčšina populácie (90-95%) sa v dospelosti stane minimálne konzumentmi. Legitímnym cieľom prevencie sa stáva oddialenie kontaktov dieťaťa a dospievajúceho s návykovou látkou čo najďalej do budúcnosti, kedy je organizmus a psychika zrelšia a riziká vzniku závislosti menšie. V súčasnom období vystupuje do popredia nový model v prístupe k prevencii, nazývaný prevenčné spektrum, v ktorom je prevencia chápaná v troch kategóriách: Univerzálna prevencia - zameraná všeobecne na celú populáciu ako i na špecifické podskupiny (napr. podľa veku, bydliska a pod.). Selektívna prevencia je zameraná na subpopuláciu v podmienkach vysokého rizika (deti alkoholikov, mladí dospelí vo vysoko stresových situáciách) a má zabrániť pretrvávaniu relatívne ľahkých foriem porúch správania a vzniku porúch sociálneho a psychického vývinu, zachytiť ich v počiatočnom štádiu a okamžite zabezpečiť potrebné opatrenia pre ohrozené deti a mládež (Berkowitz, 2003, Matula, 2000). Indikovaná prevencia je zameraná na jednotlivcov, ktorí prejavujú špeciálne znaky a symptómy, napr. drogovo závislí, alebo prejavujú znaky závislosti. Je určená jednotlivcom u ktorých sa môžu v správaní a prežívaní odraziť následky tranzitnej, alebo stresogénnej udalosti (napr. rozvod, smrť rodiča). Pri príprave a realizácii preventívnych programov je potrebné definovať: - akej populácii sú preventívne služby určené (univerzálnej, selektívnej, indikovanej), - ktoré rizikové a ochranné faktory sú pre kľúčové populácie najdôležitejšie, - v akých oblastiach sa vyskytujú, - ktoré rizikové faktory je potrebné efektívne redukovať, a ktoré ochranné treba posilniť.

6 123 Špecifických postupov, ktorými je možné prevenciu realizovať je široká paleta. Každý z nich má svoje výhody a nevýhody a je nutné zvážiť ich nasadenie vzhľadom k očakávanému efektu. Informovanosť - poskytovanie informácií je z dôvodu možnosti zneužitia citlivé. Podávané informácie je potrebné dobre zvážiť, aby nemohlo dôjsť k ich zneužitiu a aby sa nestali návodom ku konzumácii drog. Informácie môžu byť podávané médiami, zahrnuté vo vyučovaní na vybraných predmetoch, realizované odborníkmi. Prevencia vo vyučovaní - drogovú problematiku je možné nechať spracovať žiakmi na vyučovaní formou samostatných projektov a postupovať pritom formou hier, súťaží. Je možné vyrobiť informačné materiály, ktoré budú slúžiť pre ďalšie šírenie informácií. Besedy a prednášky sú na našich školách často realizované. Na kvalitu vplýva vzdelanie a pripravenosť prednášajúceho a tiež je tu riziko poskytnutia informácií vedúcich k experimentovaniu s návykovými látkami. Podpora zdravého životného štýlu zamerané na motivačnú úroveň jednotlivcov, zodpovednosť za svoj život, zdravie a uvedomenie si rozdielu reálneho života a života pod vplyvom drog Ponúkanie pozitívnych alternatív - ponuka zmysluplného využitia voľného času, najčastejšie zabezpečujú centrá voľného času vo forme krúžkov, klubov, športových podujatí, kde je garantované prostredie bez omamných látok Špecifické programy s určitým zameraním a vopred stanoveným cieľom indikované na určitú skupinu populácie. Tieto programy kombinujú informačný prístup (samotné podávanie informácií je považované za neefektívne, pretože strach budiace správy nezodpovedajú každodennej skúsenosti cieľovej skupiny a podávanie objektívnych informácií môže mať paradoxný efekt: môže znižovať úzkosť mnohých adolescentov, čo môže následne viesť k zvýšeniu konzumácie drog) (Novotný, 2001, Nešpor, 2001, Anderson 1988) a afektívne vzdelávanie (Popelková, Sollárová a Verešová, 1991), ktoré sa objavilo ako výsledok výskumu ukazujúceho korelácie medzi užívaním drog a sociálnymi kompetenciami. (Neúspech programov zameraných len na afektívne vzdelávanie spočíval v neprítomnosti jasne zameraného cieľa prevencie závislostí a nedostatočného počtu intervencií napr. EXPO program) a sú zacielené na rozvoj sociálnych kompetencií, na nácvik zručností pre účinné zvládanie rizikových situácií. Hlavnou črtou týchto programov je ich dôraz na zvyšovanie kompetencií pomocou nácviku, posilňovania, modelovania a vytvárajú u študentov povedomie o rôznych sociálnych vplyvoch vedúcich k užívaniu drog.

7 124 Sociálna kompetencia sa obyčajne chápe ako multidimenzionálny konštrukt. Jednotlivé dimenzie sociálnej kompetencie nachádzame ako rizikové, alebo protektívne faktory rizikového správania. V psychológii sa pojem sociálna kompetencia používal ako jedno z kritérií dospelosti vo vývinovej psychológii (v zmysle - cieľom dospievania je nadobudnutie sociálnej kompetencie, t.j. prevzatie zodpovednosti za svoj život a perspektívne aj za životy iných. V súčasnosti sa sociálna kompetencia začína požívať vo význame želateľných resp. reálne vytýčených cieľov Medzi jej zložky sa zaraďujú (Výrost, 2002): - efektívna komunikácia v rôznych sociálnych vzťahoch a rôznych situáciách, - schopnosť vytvárať a udržiavať vzťahy, - úspešné riešenie sociálnych problémov, - schopnosť rozhodovania, - konštruktívne riešenie konfliktov, - efektívne uplatňovanie základných sociálnych zručností (komunikácia, empatia, asertivita, coping atď.), - sociálne poznávanie - presná, adekvátna identifikácia pravidiel sociálneho prostredia (rodina, škola, spoločnosť), - sebakontrola a sebamonitorovanie vlastného správania a jeho dopadov na iných, - vnímanie self-efficacy, adekvátne sebaponímanie, identita, - schopnosť poskytovať a získavať sociálnu podporu a efektívna sociálna sieť, - rešpektovanie individuálnych odlišností a rozdielov, podmienených rodom a etnicitou, - orientácia na budúcnosť - schopnosť stanoviť ciele a konať v smere ich dosahovania, - záujem o well-being druhých a schopnosť preberať zodpovednosť za nich, - schopnosť diferencovať medzi sociálne pozitívnymi a negatívnymi vplyvmi rovesníckych skupín. Medzi špecifické programy zaraďujeme aj rovesnícke (peer) programy - výskumné práce v oblasti prevencie závislostí ukazujú ako jednu z efektívnych možností redukcie škôd spôsobených návykovými látkami v normálnej populácii aplikáciu rovesníckych programov, v ktorých aktívne pôsobia vopred pripravení mladí ľudia na svojich rovesníkov. Rovesnícke programy sú založené na prístupoch, ktoré predpokladajú, že tlak a ovplyvnenie rovesníkmi je najdôležitejším faktorom v počiatočnej a udržiavacej fáze užívania alebo neužívania drog. Za rovesnícke skupiny označujeme spravidla vekovo homogénne neformálne skupiny, ktoré možno neraz označiť za spontánne. Ide o skupiny, ktoré v sebe spájajú existenciu vzťahov face-to-face, ktoré sú typické pre takzvané primárne skupiny, poskytujúce svojim členom pocit istoty a bezpečia, ktoré sú nevyhnutné pre vznik a rozvoj osobnosti človeka

8 125 Rovesnícka skupina predstavuje významný socializačný prvok, ktorý má silný pozitívny, tak aj negatívny vplyv na svojich členov (Ondrejkovič, 2002). Vzťahy s rovesníkmi nadobúdajú veľký význam práve v období adolescencie, pretože umožňujú uspokojiť niektoré základné psychické potreby: - potreba stimulácie je uspokojovaná kontaktom s blízkymi rovesníkmi, alebo formou spoločnej účasti na rôznych aktivitách a zdieľaním spoločného zážitku, skúsenosti - kontakt s rovesníkmi uspokojuje potrebu orientácie a zmysluplného učenia. Dochádza k experimentovaniu v oblasti riešenia rôznych situácií. Získava sociálne stratégie a zisťuje ich účinnosť v rôznych situáciách. Porovnávanie sa s ostatnými vedie k lepšiemu sebapoznaniu. Takéto skúsenosti nie je možné získať v rodine, pretože medzi dospelými a dospievajúcimi je viac rozdielov, rola rodičov je iná, majú iné skúsenosti, ktoré formovali ich postoje - rovesníci postupne nahrádzajú rodinu aj v oblasti uspokojovania potreby citovej istoty a bezpečia. Keď sa dospievajúci odpúta od rodiny, stráca tým automaticky aj do istej miery aj citové zázemie, ktoré mu rodina poskytovala a saturujú ju rovesníci. Ak tu adolescent z nejakého dôvodu neuspeje, hľadá náhradné riešenia. Potreba akceptácie je taká silná, že sa jedinec výmenou za jej uspokojenie vzdáva doterajších hodnôt a rolí. (členstvo v rozličných partiách) Snaha rodičov dostať adolescenta z takejto skupiny je náročná, pretože mu nemôžu ponúknuť inú alternatívu rovesníckeho vzťahu - rovesnícka skupina prispieva k formovaniu identity a to na základe porovnávania sa s referenčnou skupinou. Prostredníctvom porovnávania sa s ostatnými členmi malej sociálnej skupiny sa dospievajúci učí o sebe, hodnotí svoje prežívanie a formuje svoje názory o vlastných schopnostiach Identita dospievajúceho je modifikovaná rôznymi sociálnymi vplyvmi. Každá sociálna skupina podporuje rozvoj určitých vlastností osobnosti a prejavov správania. Pre každú je typický nejaký model správania, ktorý považuje za najlepší a rôznym spôsobom ho posilňuje. Vytvára sa tu tlak na konformitu v niektorých rolách. Hoci mnoho adolescentov priznáva, že cíti tlak svojich kamarátov, aby sa správal v súlade s hodnotami a cieľmi skupiny, povaha tlaku je v rôznych skupinách rôzna. Cieľom rovesníckeho programu je vyškoliť rovesníkov, za pomoci ktorých bude realizovaná prevencia na školách, ako aj v neformálnych kamarátskych vzťahoch. Podstatou rovesníckych programov je myšlienka, že informácie o zdravom spôsobe života a škodlivosti návykových látok sú poskytované blízkym človekom rovesníkom - je to osoba blízka

9 126 z hľadiska sociálnej situácie, veku, role, čo je výhoda v porovnaní s odborníkmi. Rovesnícki poradcovia hovoria a cítia rovnako ako ich spolužiaci, rovnako túžia po slobode a samostatnosti, majú svoj vlastný názor na drogy a môžu svojím správaním priamo ovplyvniť svojich rovesníkov. Pritom sú poskytované nie len informácie, ale aj postoje, hodnoty a spôsoby správania. Interakcia medzi vyškoleným rovesníckym poradcom a skupinou rovesníkov môže mať formu rovesníckeho poradenstva, rovesníckeho vzdelávania, alebo rovesníckych projektov. Program rovesníckej (peer) skupiny je chápaný primárne ako výcvikový (tréningový) a nie terapeutický. V špecifických programoch sa využívajú metódy sociálnej psychológie: sociálno-psychologický výcvik s dôrazom na zážitkové formy učenia sa (afektívne vzdelávanie). Pojem sociálno-psychologický výcvik používame na označenie systematicky plánovaného prístupu na ovplyvňovanie skupinových procesov a skupinového správania (Hermochová, 1988). Pod pojmom skupinové procesy rozumieme konkrétne skupinové dianie. V sociálno-psychologickom výcviku si môže každý účastník osvojiť nové, poznatky, postoje, zručnosti a umožňuje každému členovi skupiny experimentovať so svojím správaním. Každý si tak môže overiť, aké dôsledky majú nové prvky v jeho správaní. V priebehu sociálno-psychologického výcviku môže dôjsť k odhaleniu vnútorných a vonkajších konfliktov. Výcviková skupina však nie je miestom, kde by mali osobné problémy riešiť. Jej význam spočíva v tom, že jej členovia získavajú hlbší vhľad do svojho sociálneho pôsobenia a dozvedajú sa o vplyve svojho správania na ostatných. Primárnym cieľom sociálnopsychologického výcviku je dosiahnuť, aby sa jeho absolventi dopracovali k takým zmenám svojho sociálneho správania, ktoré im umožní byť úspešnejší v rôznych sociálnych situáciách. Literatúra: Berkowitz, A., D., 2003: The Social Norms Approach: Theory, Research, and Annotated bibliography, Bielková, M., Pétiová, M., Druzíková, E., 2003: Fajčenie žiakov základných a stredných škôl, ústav informácií a prognóz školstva, Bratislava Kadrmas, P., 1999: Drogová prevence, Kopasová, D., 2000: Intervenčný program rozvíjania prosociálneho správania so zameraním na prevenciu závislostí, in Psychologické poradenstvo na prelome tisícročia, zborník, Košice

10 127 Kopasová, D.,1999: Vznik, vývin a možnosti prevencie závislostí, in Zvládanie psychologickej záťaže a stres, Trenčianske psychologické dni, zborník Labáth, V., Smik, J., 1991: EXPOPROGRAM, Psychodiagnostika, Bratislava Macek, P., 1999: Adolescence Psychologické a sociálni charakteristiky ospívajícich, Portál, Praha Matula, Š., a kol., 2002: Minimálne zásady uplatňovania rovesníckych programov, in Rovesnícke programy v práci CVPP, MŠ SR, Bratislava Nešpor, K., 2000: Návykové chování a závislost, Portál, Praha Nešpor, K., Pernicová, H., Csémy, L., 1999: Jak zústat fit a predejít závislostem, Portál, Praha Nociar, A., 2001: Alkohol, drogy a osobnosť, ASKLEPIOS, Bratislava Ondrejkovič, P., 2000: Negatívne stánky individualizácie mládeže, PdF UK, Bratislava Orosová, O., Schnitzerová, E., a kol, 2000: Prevencia drogových závislostí, KPs PF UPJŠ, Košice Salbot, V., 1999: Rodina ako rizikový faktor drogovej závislosti, in Zvládanie psychologickej záťaže a stres, Trenčianske psychologické dni, zborník Settertobulte, W., Jensen, B.B., Hurrelmann, K., 2001: Drinking among young Europeans, WHO EU Steinberg, L, 1989: Adolescence, McGraw-Hill, Inc, USA Tyas, S. L, Pederson L.L, 1998: Psychosocial factors related to adolescent smoking: a critical review of the literature, Tob Control, 7:s Vágnerová, M., 2000: Vývojová psychologie Dětství, dospělost, stáří, Portál, Praha Varmuža, J. 2001: Metodická príručka pre koordinátorov prevencie drogových závislostí na základných školách, stredných školách a v školských zariadeniach SR, OZ PREVENCIA V&P, Bratislava Verešová, M., Sollárová, E., Popelková, M., 1999: K otázke prevencie závislostí, in Zvládanie psychologickej záťaže a stres, Trenčianske psychologické dni, zborník Výrost, J., 2002: Sociálne kompetencie a starnutie, in Bačová, V., (Ed.): Psychológia rodiny a psychológia starnutia, Prešov, Kps FF PU. Na CD nosiči.

Príklady riadenia kvality z vybraných krajín

Príklady riadenia kvality z vybraných krajín Príklady riadenia kvality z vybraných krajín Daniela Uličná Konferencia: Tvorba Národnej sústavy kvalifikácií 26.11.2013 Prečo vôbec hovoriť o otázke riadenia kvality v kontexte NSK? NSK by mala zlepšiť

More information

Môže sa to stať aj Vám - sofistikované cielené hrozby Ján Kvasnička

Môže sa to stať aj Vám - sofistikované cielené hrozby Ján Kvasnička Môže sa to stať aj Vám - sofistikované cielené hrozby Ján Kvasnička Territory Account Manager Definícia cielených hrozieb Široký pojem pre charakterizovanie hrozieb, cielených na špecifické entity Často

More information

SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ Sociální procesy a osobnost 2009 Člověk na cestě životem: rizika, výzvy, příležitosti

SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ Sociální procesy a osobnost 2009 Člověk na cestě životem: rizika, výzvy, příležitosti SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ Sociální procesy a osobnost 2009 Člověk na cestě životem: rizika, výzvy, příležitosti Marek Blatný, Dalibor Vobořil, Petr Květon, Martin Jelínek, Veronika Sobotková, Sylvie Kouřilová

More information

Kozmické poasie a energetické astice v kozme

Kozmické poasie a energetické astice v kozme Kozmické poasie a energetické astice v kozme De otvorených dverí, Košice 26.11.2008 Ústav experimentálnej fyziky SAV Košice Oddelenie kozmickej fyziky Karel Kudela kkudela@kosice.upjs.sk o je kozmické

More information

OSOBNOSTNÉ ASPEKTY ZVLÁDANIA ZÁŤAŽE

OSOBNOSTNÉ ASPEKTY ZVLÁDANIA ZÁŤAŽE OSOBNOSTNÉ ASPEKTY ZVLÁDANIA ZÁŤAŽE Katarína Millová, Marek Blatný, Tomáš Kohoutek Abstrakt Cieľom výskumu bola analýza vzťahu medzi osobnostnými štýlmi a zvládaním záťaže. Skúmali sme copingové stratégie

More information

: Architectural Lighting : Interiérové svietidlá

: Architectural Lighting : Interiérové svietidlá SEC Lighting : Architectural Lighting : nteriérové svietidlá : Shape Harmony : Tradition The company SEC accepts with enthusiasm the challenges of continuously changing world. n our opinion, luminaries

More information

IBM Security Framework: Identity & Access management, potreby a riešenia.

IBM Security Framework: Identity & Access management, potreby a riešenia. Juraj Polak IBM Security Framework: Identity & Access management, potreby a riešenia. Nová doba inteligentná infraštruktúra Globalizácia a globálne dostupné zdroje Miliardy mobilných zariadení s prístupom

More information

ING (L) Société d Investissement à Capital Variable 3, rue Jean Piret, L-2350 Luxembourg R.C.S.: Luxembourg B č. 44.873 (ďalej ako spoločnosť )

ING (L) Société d Investissement à Capital Variable 3, rue Jean Piret, L-2350 Luxembourg R.C.S.: Luxembourg B č. 44.873 (ďalej ako spoločnosť ) ING (L) Société d Investissement à Capital Variable 3, rue Jean Piret, L-2350 Luxembourg R.C.S.: Luxembourg B č. 44.873 (ďalej ako spoločnosť ) Oznam pre akcionárov 1) Správna rada spoločnosti rozhodla

More information

Témy dizertačných prác pre uchádzačov o doktorandské štúdium

Témy dizertačných prác pre uchádzačov o doktorandské štúdium Témy dizertačných prác pre uchádzačov o doktorandské štúdium Študijný odbor: 3.3.15 Manažment, Študijný program: Znalostný manažment Akademický rok 2010/2011 1. Školiteľ: doc. Ing. Vladimír Bureš, PhD.

More information

PERSONAL MORALITY AS DETERMINANT OF MENTAL HEALTH

PERSONAL MORALITY AS DETERMINANT OF MENTAL HEALTH School and Health 21, 2011, Health Education: Initiatives for Educational Areas PERSONAL MORALITY AS DETERMINANT OF MENTAL HEALTH Petra LAJČIAKOVÁ Abstract: The contribution presents sub-fi nding solutions

More information

Trestná politika štátu a zodpovednosť právnických osôb. Penal Policy of the State and Liability of Legal Entities

Trestná politika štátu a zodpovednosť právnických osôb. Penal Policy of the State and Liability of Legal Entities Trestná politika štátu a zodpovednosť právnických osôb Penal Policy of the State and Liability of Legal Entities Sekcia trestného práva Session of Criminal Law Garanti sekcie/ Scholastic Referees: doc.

More information

Pracovná skupina 1 Energetický management a tvorba energetických plánov mesta

Pracovná skupina 1 Energetický management a tvorba energetických plánov mesta Pracovná skupina 1 Energetický management a tvorba energetických plánov mesta Metodológia a podpora poskytovaná v rámci Dohovoru primátorov a starostov Skúsenosti českých miest Skúsenosti mesta Litoměřice

More information

Klesajúca efektívnosť? Nekontrolovateľné náklady? Strácate zisk? Nie ste schopní

Klesajúca efektívnosť? Nekontrolovateľné náklady? Strácate zisk? Nie ste schopní MANAGEMENT TRAININGS Odborné školenia a prednášky určené pre manažment a zamestnancov stredných a veľkých podnikov, vedené v Anglickom jazyku, zamerané na Strategický manažment, Operatívny manažment, Manažment

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV BETONOVÝCH A ZDĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF CONCRETE AND MASONRY STRUCTURES PRIESTOROVÝ

More information

Európska komisia stanovuje ambiciózny akčný program na podporu vnútrozemskej vodnej dopravy

Európska komisia stanovuje ambiciózny akčný program na podporu vnútrozemskej vodnej dopravy IP/06/48 Brusel 17. januára 2006 Európska komisia stanovuje ambiciózny akčný program na podporu vnútrozemskej vodnej dopravy Komisia dnes navrhla viacročný akčný program s cieľom podporiť rozvoj prepravy

More information

ROČNÍK 43 ČÍSLO 4. psychológia a patopsychológia

ROČNÍK 43 ČÍSLO 4. psychológia a patopsychológia ROČNÍK 43 ČÍSLO 4 psychológia a patopsychológia VÝSKUMNÝ ÚSTAV DETSKEJ PSYCHOLÓGIE A PATOPSYCHOLÓGIE BRATISLAVA 2008 Redakčná rada: F. Baumgartner, Spoločenskovedný ústav SAV, Košice J. Dan, Pedagogická

More information

MOŽNOSTI VYUŽITIA SIMULÁCIE VYHODNOTENIA PARAMETROV OSVETLENIA

MOŽNOSTI VYUŽITIA SIMULÁCIE VYHODNOTENIA PARAMETROV OSVETLENIA ACTA FACULTATIS TECHNICAE XVII ZVOLEN SLOVAKIA 2012 POSSIBILITIES OF THE USE SIMULATION PARAMETERS EVALUATION OF LIGHTING MOŽNOSTI VYUŽITIA SIMULÁCIE VYHODNOTENIA PARAMETROV OSVETLENIA Richard HNILICA

More information

Sledovanie čiary Projekt MRBT

Sledovanie čiary Projekt MRBT VYSOKÉ UČENÍ TECHNIC KÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF T ECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNO LOGIÍ ÚSTAV AUTOMATIZA CE A MĚŘÍCÍ TECHNIKY FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMUNICATION

More information

Spolupráca výchovného poradcu so psychológom

Spolupráca výchovného poradcu so psychológom Spolupráca výchovného poradcu so psychológom Dagmar Kopčanová, VÚDPaP, Bratislava Anotácia: Príspevok poskytuje čitateľom informácie o možnostiach spolupráce výchovného poradcu (VP) a psychológa pri riešení

More information

Univerzita J. Selyeho Selye János Egyetem Ekonomická fakulta Gazdaságtudományi Kar

Univerzita J. Selyeho Selye János Egyetem Ekonomická fakulta Gazdaságtudományi Kar Univerzita J. Selyeho Selye János Egyetem Ekonomická fakulta Gazdaságtudományi Kar Gazdaságtudományi Kar Ekonomická Fakulta Inovačný potenciál, inovačné podnikanie a podnikateľské siete Monografický zborník

More information

PORUCHY A OBNOVA OBALOVÝCH KONŠTRUKCIÍ BUDOV - Podbanské 2012

PORUCHY A OBNOVA OBALOVÝCH KONŠTRUKCIÍ BUDOV - Podbanské 2012 PORUCHY A OBNOVA OBALOVÝCH KONŠTRUKCIÍ BUDOV Podbanské 2012 CIEĽ A ZAMERANIE KONFERENCIE : Cieľom konferencie je poskytnúť priestor pre prezentovanie nových a aktuálnych výsledkov vedeckej a výskumnej

More information

Justícia a ochrana poškodených

Justícia a ochrana poškodených Projekt Justičnej akadémie Slovenskej republiky v oblasti trestnej justície 2014-2015 Justícia a ochrana poškodených Tento projekt bol implementovaný v spolupráci s akadémiami krajín Vyšehrádskej štvorky

More information

Pripojenie k internetu v pevnej sieti

Pripojenie k internetu v pevnej sieti Pripojenie k internetu v pevnej sieti Názov programu/služby užívateľovi (Mbit/s) užívateľa (Mbit/s) (MB) Smerom k/od užívateľa Magio Internet M ADSL 2 0,5 300 000 0,25/0,13 Magio Internet L ADSL 5 0,5

More information

KONTAKT CHEMIE Kontakt PCC

KONTAKT CHEMIE Kontakt PCC Cleaner and flux remover for printed circuit boards KONTAKT CHEMIE Kontakt PCC Technical Data Sheet KONTAKT CHEMIE Kontakt PCC Page 1/2 Description: Mixture of organic solvents. General properties and

More information

Rychlý průvodce instalací Rýchly sprievodca inštaláciou

Rychlý průvodce instalací Rýchly sprievodca inštaláciou CZ SK Rychlý průvodce instalací Rýchly sprievodca inštaláciou Intuos5 Poznámka: chraňte svůj tablet. Vyměňujte včas hroty pera. Bližší informace najdete v Uživatelském manuálu. Poznámka: chráňte svoj

More information

FAMILY EDUCATION IN CONTEXT WITH MOTIVATION AS A FACTOR OF SCHOOL PROGRESS IN ADOLESCENTS

FAMILY EDUCATION IN CONTEXT WITH MOTIVATION AS A FACTOR OF SCHOOL PROGRESS IN ADOLESCENTS STUDIA EDUKACYJNE NR 26/2013 KATARÍNA MAYEROVÁ Prešovska univerzity Slovenská republika FAMILY EDUCATION IN CONTEXT WITH MOTIVATION AS A FACTOR OF SCHOOL PROGRESS IN ADOLESCENTS ABSTRACT. Mayerová Katarína,

More information

SOCIÁLNE PORADENSTVO AKO MULTIDISCIPLINÁRNA ODBORNÁ ČINNOSŤ SOCIÁLNYCH SLUŽIEB

SOCIÁLNE PORADENSTVO AKO MULTIDISCIPLINÁRNA ODBORNÁ ČINNOSŤ SOCIÁLNYCH SLUŽIEB SOCIÁLNE PORADENSTVO AKO MULTIDISCIPLINÁRNA ODBORNÁ ČINNOSŤ SOCIÁLNYCH SLUŽIEB SOCIAL ADVICE - MULTIDISCIPLINARY PROFESSIONAL ACTIVITIES OF SOCIAL SERVICES Petronela Šebestová ABSTRAKT Sociálne poradenstvo

More information

Manažment konfliktov v tíme

Manažment konfliktov v tíme Manažment konfliktov v tíme ONDREJ ŽÁRY Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava zary01@student.fiit.stuba.sk Abstrakt. Keďže sa stále

More information

VZDELÁVANIE ZDRAVOTNÍCKYCH PRACOVNÍKOV V OBLASTI PALIATÍVNEJ STAROSTLIVOSTI Education of healthcare professionals in the field of palliative care

VZDELÁVANIE ZDRAVOTNÍCKYCH PRACOVNÍKOV V OBLASTI PALIATÍVNEJ STAROSTLIVOSTI Education of healthcare professionals in the field of palliative care OŠETŘOVATELSTVÍ VZDELÁVANIE ZDRAVOTNÍCKYCH PRACOVNÍKOV V OBLASTI PALIATÍVNEJ STAROSTLIVOSTI Education of healthcare professionals in the field of palliative care Jana Slováková 10: 247 482, 2008 ISSN 1212-4117

More information

Social exclusion in Slovakia within the context and metrics of the Europe 2020 strategy

Social exclusion in Slovakia within the context and metrics of the Europe 2020 strategy 33 Social exclusion in Slovakia within the context and metrics of the Europe 2020 strategy Roman Gavuliak 1 Abstrakt: Sociálne vylúčenie je v súčasnom kontexte pretrvávajúcej ekonomickej a deficitnej krízy

More information

VÝSKYT NADHMOTNOSTI A OBEZITY U DETÍ V ŠKOLSKOM VEKU A ADOLESCENCII V OBLASTI STREDNÉHO SLOVENSKA

VÝSKYT NADHMOTNOSTI A OBEZITY U DETÍ V ŠKOLSKOM VEKU A ADOLESCENCII V OBLASTI STREDNÉHO SLOVENSKA VÝSKYT NADHMOTNOSTI A OBEZITY U DETÍ V ŠKOLSKOM VEKU A ADOLESCENCII V OBLASTI STREDNÉHO SLOVENSKA INCIDENCE OF OVERWEIGHT AND OBESITY AMONG SCHOOL-AGE CHILDREN AND ADOLESCENTS IN CENTRAL SLOVAKIA MÁRIA

More information

BISLA Liberal Arts College

BISLA Liberal Arts College Sloboda je absolutne nevyhnutná pre pokrok a liberálne umenia. Freedom is absolutely necessary for the progress in science and the liberal arts. Spinoza Bisla Board of Directors: prof. PhDr. František

More information

Etická výchova ako predmet pedagogického výskumu vývoj, analýza, perspektívy Petra Fridrichová

Etická výchova ako predmet pedagogického výskumu vývoj, analýza, perspektívy Petra Fridrichová Etická výchova ako predmet pedagogického výskumu vývoj, analýza, perspektívy Petra Fridrichová Anotácia: Etická výchova je súčasťou edukačného systému na Slovensku od roku 1991, kedy sa stala voliteľným

More information

PRÍSPEVOK K APLIKÁCII SYSTÉMU NI LABVIEW VO VYŠETROVANÍ KONTAKTU PNEUMATIKY A TERÉNU

PRÍSPEVOK K APLIKÁCII SYSTÉMU NI LABVIEW VO VYŠETROVANÍ KONTAKTU PNEUMATIKY A TERÉNU ACTA FACULTATIS TECHNICAE XVII ZVOLEN SLOVAKIA 2012 A CONTRIBUTION TO APPLICATION OF NI LABVIEW SYSTEM IN INVESTIGATION OF TIRE-TERRAIN INTERACTIONS PRÍSPEVOK K APLIKÁCII SYSTÉMU NI LABVIEW VO VYŠETROVANÍ

More information

THE FACILITATION OF PSYCHOLOGICALLY HEALTHY FUNCTIONING OF A PERSON

THE FACILITATION OF PSYCHOLOGICALLY HEALTHY FUNCTIONING OF A PERSON THE FACILITATION OF PSYCHOLOGICALLY HEALTHY FUNCTIONING OF A PERSON Eva SOLLÁROVÁ Abstract: The intent of this paper is to point out the wide range of applications that a human-oriented approach, or applied

More information

M. KMEŤ: Rozumejú rómski žiaci čítanému textu? 230

M. KMEŤ: Rozumejú rómski žiaci čítanému textu? 230 OBSAH 3/2008 G. LOJOVÁ; Neurolingvistické a psycholingvistické aspekty mozgovej činnosti a učenie sa cudzích jazykov 199 P. PALÍŠEK: Vliv pohlaví a temperamentu na zvládaní zátěžových situací v období

More information

Rakovina hrubého čreva a konečníka: štatistiky a programy prevencie

Rakovina hrubého čreva a konečníka: štatistiky a programy prevencie Rakovina hrubého čreva a konečníka: štatistiky a programy prevencie Darina Sedláková Kancelária WHO na Slovensku dse@euro.who.int Svetová správa o rakovine a KRCa Podľa údajov z členských štátov WHO odhaduje,

More information

Marginal regions in Slovakia and their developmental disposabilities

Marginal regions in Slovakia and their developmental disposabilities Marginal regions in Slovakia and their developmental disposabilities Marginálne regióny na Slovensku a ich rozvojové disponibility P. GAJDOŠ Institute for Sociology, Slovak Academy of Sciences, Bratislava,

More information

LV5WDR Wireless Display Receiver Rýchla príručka

LV5WDR Wireless Display Receiver Rýchla príručka LV5WDR Wireless Display Receiver Rýchla príručka 1 1. Predstavenie Wireless display receiver S Wireless display receiver (ďalej len WDR) môžete jednoducho zobrazovať multimediálny obsah (videá, fotografie,

More information

ŠPECIÁLNY PEDAGÓG. Časopis pre špeciálnopedagogickú teóriu a prax. 2 2013 Ročník 2 ISSN 1338-6670

ŠPECIÁLNY PEDAGÓG. Časopis pre špeciálnopedagogickú teóriu a prax. 2 2013 Ročník 2 ISSN 1338-6670 ŠPECIÁLNY PEDAGÓG Časopis pre špeciálnopedagogickú teóriu a prax ISSN 1338-6670 2 2013 Ročník 2 ŠPECIÁLNY PEDAGÓG Časopis pre špeciálnopedagogickú teóriu a prax 2. ročník, 2013, č. 2 Redakčná rada: doc.

More information

TVORBA KOMUNIKAČNEJ KAMPANE S VYUŢITÍM DIGITÁLNYCH MÉDIÍ

TVORBA KOMUNIKAČNEJ KAMPANE S VYUŢITÍM DIGITÁLNYCH MÉDIÍ Masarykova univerzita Ekonomicko-správní fakulta Študijný odbor: Podnikové hospodárstvo TVORBA KOMUNIKAČNEJ KAMPANE S VYUŢITÍM DIGITÁLNYCH MÉDIÍ Development of Communication Campaign (Utilisation of Digital

More information

Medzinárodná Študentská vedecká konferencia v odboroch špeciálna a liečebná pedagogika ŠTUDENT NA CESTE K PRAXI IV, 13. 14.

Medzinárodná Študentská vedecká konferencia v odboroch špeciálna a liečebná pedagogika ŠTUDENT NA CESTE K PRAXI IV, 13. 14. PARENTS' AND PROFESSIONALS' PERCEPTIONS TOWARDS SUPPORT FOR CHILDREN WITH COMMUNICATION DISORDERS IN PRESCHOOL SETTINGS IN THE NORTH WEST BANK IN PALESTINE: PRELIMINARY DATA FROM THE PILOT STUDY Vnímanie

More information

Príručka na vyplňovanie

Príručka na vyplňovanie UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s., organizačná zložka: UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s., pobočka zahraničnej banky Príručka na vyplňovanie Príkazu na úhradu a Hromadného

More information

SOCIÁLNOPRÁVNA OCHRANA DETÍ A POSUDZOVANIE SITUÁCIE OHROZENEJ RODINY

SOCIÁLNOPRÁVNA OCHRANA DETÍ A POSUDZOVANIE SITUÁCIE OHROZENEJ RODINY SOCIÁLNOPRÁVNA OCHRANA DETÍ A POSUDZOVANIE SITUÁCIE OHROZENEJ RODINY Lenka KVAŠŇÁKOVÁ doc. PhDr. Beáta BALOGOVÁ, PhD. Úvod Otázka procesu posudzovania životnej situácie ohrozených rodín v procese sociálnoprávnej

More information

VERONIKA MICHVOCÍKOVÁ THE REFLEXION OF YOUNG PEOPLE S UNEMPLOYMENT BY INTERNET PARTICIPATION

VERONIKA MICHVOCÍKOVÁ THE REFLEXION OF YOUNG PEOPLE S UNEMPLOYMENT BY INTERNET PARTICIPATION DOI: 10.20472/AHC.2016.001.010 VERONIKA MICHVOCÍKOVÁ University of SS Cyril and Methodius, Faculty of Arts of UCM, Department of ethnology, Slovak Republic THE REFLEXION OF YOUNG PEOPLE S UNEMPLOYMENT

More information

Web of Science a ďalšie nástroje na Web of Knowledge

Web of Science a ďalšie nástroje na Web of Knowledge Web of Science a ďalšie nástroje na Web of Knowledge Enikő Tóth Szász, Customer Education Specialist eniko.szasz@thomsonreuters.com http://webofknowledge.com http://wokinfo.com Cyklus výskumu Nápad Objavenie

More information

WK29B / WK29W. Bluetooth Wireless Slim Keyboard. User manual ( 2 5 ) Uživatelský manuál ( 6 10) Užívateľský manuál (11 15)

WK29B / WK29W. Bluetooth Wireless Slim Keyboard. User manual ( 2 5 ) Uživatelský manuál ( 6 10) Užívateľský manuál (11 15) WK29B / WK29W Bluetooth Wireless Slim Keyboard User manual ( 2 5 ) Uživatelský manuál ( 6 10) Užívateľský manuál (11 15) 1. Installing the batteries The EVOLVEO WK29B / WK29W keyboard uses two AAA alkaline

More information

Zborník príspevkov Význam ľudského potenciálu v regionálnom rozvoji / 1 Z B O R N Í K

Zborník príspevkov Význam ľudského potenciálu v regionálnom rozvoji / 1 Z B O R N Í K Zborník príspevkov Význam ľudského potenciálu v regionálnom rozvoji / 1 Z B O R N Í K význam ľudského potenciálu v regionálnom rozvoji príspevkov z medzinárodného vedeckého seminára Zborník z konferencie

More information

VÝCHODOEURÓPSKA AGENTÚRA PRE ROZVOJ n.o. EASTERN EUROPEAN DEVELOPMENT AGENCY n.o. BEZPE NOS, EXTRÉMIZMUS, TERORIZMUS 2013

VÝCHODOEURÓPSKA AGENTÚRA PRE ROZVOJ n.o. EASTERN EUROPEAN DEVELOPMENT AGENCY n.o. BEZPE NOS, EXTRÉMIZMUS, TERORIZMUS 2013 VÝCHODOEURÓPSKA AGENTÚRA PRE ROZVOJ n.o. EASTERN EUROPEAN DEVELOPMENT AGENCY n.o. BEZPENOS, EXTRÉMIZMUS, TERORIZMUS 2013 Podhájska 2013 Editori PhDr. Katarína Greová doc. ThDr. PaedDr. Anton Lisnik, PhD.

More information

Vzor pre záverečnú prácu

Vzor pre záverečnú prácu Vzor pre záverečnú prácu Uvedený vzor obalu záverečnej práce titulného listu záverečnej práce prehlásenia poďakovania abstraktu obsahu a ďalších častí práce je po obsahovej stránke záväzný, t.j. vaša záverečná

More information

MARKETING A OBCHOD 2006

MARKETING A OBCHOD 2006 EDUCA MaO a Katedra marketingu, obchodu a svetového lesníctva zborník z medzinárodnej vedeckej konferencie MARKETING A OBCHOD 2006 TRVALO UDRŽATEĽNÝ ROZVOJ PREDPOKLAD HOSPODÁRSKEHO RASTU MARKETING AND

More information

Spoznávame potenciál digitálnych technológií v predprimárnom vzdelávaní

Spoznávame potenciál digitálnych technológií v predprimárnom vzdelávaní Spoznávame potenciál digitálnych technológií v predprimárnom vzdelávaní Ivan Kalaš Spoznávame potenciál digitálnych technológií v predprimárnom vzdelávaní Analytická štúdia Inštitút UNESCO pre informačné

More information

Cellular Automata Approach for Crowd Simulation

Cellular Automata Approach for Crowd Simulation Comenius University, Bratislava Faculty of Mathematics, Physics and Informatics Cellular Automata Approach for Crowd Simulation Bratislava, 2012 Mgr. Jana Dadová Evidence number: 1fbe9db3-cbe4-471b-84ee-a4817b422da2

More information

Zborník Konferencie poskytovateľov sociálnych služieb rodinám s deťmi

Zborník Konferencie poskytovateľov sociálnych služieb rodinám s deťmi Konferencie poskytovateľov sociálnych služieb rodinám s deťmi II. ročník konferencie poriadanej v rámci Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta, konanej pod záštitou Ing. Štefana Bošnáka, primátora

More information

E.ON IS a ITIL. Autor: Ivan Šajban Kontakt: Spoločnosť: E.ON IS Slovakia spol. s r.o. Dátum: 26. marec 2009

E.ON IS a ITIL. Autor: Ivan Šajban Kontakt: Spoločnosť: E.ON IS Slovakia spol. s r.o. Dátum: 26. marec 2009 E.ON IS a ITIL Autor: Ivan Šajban Kontakt: ivan.sajban@eon-is.sk Spoločnosť: E.ON IS Slovakia spol. s r.o. Dátum: 26. marec 2009 Riadenie IT služieb na Slovensku Agenda Čo sme spravili Čo robíme Čo plánujeme

More information

Mentálne postihnutie prekážka na získanie ľudskej dôstojnosti?

Mentálne postihnutie prekážka na získanie ľudskej dôstojnosti? Mentálne postihnutie prekážka na získanie ľudskej dôstojnosti? Júlia KLEMBÁROVÁ V súčasnosti často badáme u mladých jednotlivcov silnú túžbu po jedinečnosti a originalite. Byť niečím iný, častokrát predstavuje

More information

Edičná séria: OŠETROVATEĽSTVO FYZIOTERAPIA LABORATÓRNA MEDICÍNA VEREJNÉ ZDRAVOTNÍCTVO. Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne

Edičná séria: OŠETROVATEĽSTVO FYZIOTERAPIA LABORATÓRNA MEDICÍNA VEREJNÉ ZDRAVOTNÍCTVO. Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne Edičná séria: OŠETROVATEĽSTVO FYZIOTERAPIA LABORATÓRNA MEDICÍNA VEREJNÉ ZDRAVOTNÍCTVO Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne Fakulta zdravotníctva Zdravotnícke Listy Vedecký recenzovaný časopis,

More information

OTÁZKY ENVIRONMENTÁLNEJ VÝCHOVY NA PRVOM STUPNI ZÁKLADNEJ ŠKOLY ISSUES OF ENVIRONMENTAL EDUCATION AT FIRST DEGREE PRIMARY SCHOOL.

OTÁZKY ENVIRONMENTÁLNEJ VÝCHOVY NA PRVOM STUPNI ZÁKLADNEJ ŠKOLY ISSUES OF ENVIRONMENTAL EDUCATION AT FIRST DEGREE PRIMARY SCHOOL. OTÁZKY ENVIRONMENTÁLNEJ VÝCHOVY NA PRVOM STUPNI ZÁKLADNEJ ŠKOLY ISSUES OF ENVIRONMENTAL EDUCATION AT FIRST DEGREE PRIMARY SCHOOL Abstrakt Ivana Suchá V príspevku sa zameriavame na objasnenie problematiky

More information

Ústredná knižnica FaF UK informuje svojich používateľov o prístupe do ONLINE VERZIE EUROPEAN PHARMACOPOEIA (EP)

Ústredná knižnica FaF UK informuje svojich používateľov o prístupe do ONLINE VERZIE EUROPEAN PHARMACOPOEIA (EP) Ústredná knižnica FaF UK informuje svojich používateľov o prístupe do ONLINE VERZIE EUROPEAN PHARMACOPOEIA (EP) 1. Vstup cez webovú stránku fakulty: http://www.fpharm.uniba.sk/index.php?id=2415 alebo cez

More information

PSYCHOLOGICKÁ SLUŽBA (V) ŠKOLE A JEJ VPLYV NA KVALITU ŽIVOTA V EDUKÁCII

PSYCHOLOGICKÁ SLUŽBA (V) ŠKOLE A JEJ VPLYV NA KVALITU ŽIVOTA V EDUKÁCII 6 PSYCHOLOGICKÁ SLUŽBA (V) ŠKOLE A JEJ VPLYV NA KVALITU ŽIVOTA V EDUKÁCII PSYCHOLOGICAL SERVICES (AT) SCHOOL AND ITS IMPACT ON QUALITY OF LIFE IN EDUCIATION Miroslava Adamík Šimegová Trnavská univerzita

More information

29. Kvalita života a osobnostné premenné

29. Kvalita života a osobnostné premenné 233 29. Kvalita života a osobnostné premenné Anežka Hamranová (ahamranova@ukf.sk) Katedra pedagogickej psychológie, FSV UKF, Nitra Abstrakt Výskumne bol sledovaný vplyv sociálno psychologického výcviku

More information

Prežívanie životnej zmysluplnosti a bilancia životných výsledkov v strednom veku. Sonda do života ľudí v strednom veku

Prežívanie životnej zmysluplnosti a bilancia životných výsledkov v strednom veku. Sonda do života ľudí v strednom veku 16 Sociálne a politické analýzy 2011, 5, 2, s. 16-31 http://sapa.ff.upjs.sk ISSN 1337 5555 Prežívanie životnej zmysluplnosti a bilancia životných výsledkov v strednom veku. Sonda do života ľudí v strednom

More information

Štefan Šutaj NÚTENÉ PRESÍDĽOVANIE MAĎAROV DO ČIECH

Štefan Šutaj NÚTENÉ PRESÍDĽOVANIE MAĎAROV DO ČIECH Štefan Šutaj NÚTENÉ PRESÍDĽOVANIE MAĎAROV DO ČIECH UNIVERSUM PREŠOV 2005 NÚTENÉ PRESÍDĽOVANIE MAĎAROV DO ČIECH (Výskumná správa pripravená v rámci riešenia projektu štátneho programu výskumu a vývoja Národ,

More information

Problémové správanie žiakov a úloha sociálneho pedagóga v reflexii učiteľov

Problémové správanie žiakov a úloha sociálneho pedagóga v reflexii učiteľov Sociální pedagogika / Social Education ročník 2, číslo 1, str. 22-36, Duben 2014 ISSN 1805-8825 DOI: 10.7441/soced.2014.02.01.02 22 Problémové správanie žiakov a úloha sociálneho pedagóga v reflexii učiteľov

More information

Deti s poruchami správania

Deti s poruchami správania 2/2010 / ročník 1. ISSN 1338-2713 časopis o sociálnej práci s rodinou a deťmi M O S T Y k r o d i n e Deti s poruchami správania O práci s deťmi v diagnostických, reedukačných centrách a v detskom domove

More information

VPLYV STRIEDAVEJ OSOBNEJ STAROSTLIVOSTI NA MALOLETÉ DIEŤA A NA ČLENOV RODINY PO ROZVODE Z POHĽADU SOCIÁLNEHO PRACOVNÍKA

VPLYV STRIEDAVEJ OSOBNEJ STAROSTLIVOSTI NA MALOLETÉ DIEŤA A NA ČLENOV RODINY PO ROZVODE Z POHĽADU SOCIÁLNEHO PRACOVNÍKA VYSOKÁ ŠKOLA ZDRAVOTNÍCTVA A SOCIÁLNEJ PRÁCE SV. ALŽBETY BRATISLAVA INŠTITÚT ZDRAVOTNÍCTVA A SOCIÁLNEJ PRÁCE SV. LADISLAVA NOVÉ ZÁMKY 100270 VPLYV STRIEDAVEJ OSOBNEJ STAROSTLIVOSTI NA MALOLETÉ DIEŤA A

More information

Consumer attitudes to the temperate zone fruit and its consumption in the Slovak Republic: Case study from the Nitra region

Consumer attitudes to the temperate zone fruit and its consumption in the Slovak Republic: Case study from the Nitra region Consumer attitudes to the temperate zone fruit and its consumption in the Slovak Republic: Case study from the Nitra region Postoje spotrebiteľa k ovociu mierneho pásma a k jeho spotrebe v SR: prípadová

More information

TECHNICKÁ UNIVERZITA VO ZVOLENE NÁZOV FAKULTY ANALÝZA RÔZNYCH FORIEM MARKETINGOVEJ KOMUNIKÁCIE

TECHNICKÁ UNIVERZITA VO ZVOLENE NÁZOV FAKULTY ANALÝZA RÔZNYCH FORIEM MARKETINGOVEJ KOMUNIKÁCIE TECHNICKÁ UNIVERZITA VO ZVOLENE NÁZOV FAKULTY ANALÝZA RÔZNYCH FORIEM MARKETINGOVEJ KOMUNIKÁCIE 2011 Jana CHALACHANOVÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA VO ZVOLENE DREVÁRSKA FAKULTA ANALÝZA RÔZNYCH FORIEM MARKETINGOVEJ

More information

POKUS O ENERGETICKO-INFORMAÈNÚ INTERPRETÁCIU NIEKTORÝCH MAGICKÝCH LIEÈEBNÝCH PRAKTÍK V TRADIÈNEJ ¼UDOVEJ KULTÚRE SLOVENSKA

POKUS O ENERGETICKO-INFORMAÈNÚ INTERPRETÁCIU NIEKTORÝCH MAGICKÝCH LIEÈEBNÝCH PRAKTÍK V TRADIÈNEJ ¼UDOVEJ KULTÚRE SLOVENSKA Sn ROÈNÍK 45 1/1997 ŠTÚDIE POKUS O ENERGETICKO-INFORMAÈNÚ INTERPRETÁCIU NIEKTORÝCH MAGICKÝCH LIEÈEBNÝCH PRAKTÍK V TRADIÈNEJ ¼UDOVEJ KULTÚRE SLOVENSKA DUŠAN BELKO Mgr. Dušan Belko, Ústav etnológie SAV,

More information

6/08. a KARTOGRAFICKÝ GEODETICKÝ. Český úřad zeměměřický a katastrální Úrad geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky

6/08. a KARTOGRAFICKÝ GEODETICKÝ. Český úřad zeměměřický a katastrální Úrad geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky GEODETICKÝ a KARTOGRAFICKÝ Český úřad zeměměřický a katastrální Úrad geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky 6/08 Praha, červen 2008 Roč. 54 (96) Číslo 6 str. 101 120 Cena Kč 24, Sk 27, GEODETICKÝ

More information

WLA-5000AP. Quick Setup Guide. English. Slovensky. Česky. 802.11a/b/g Multi-function Wireless Access Point

WLA-5000AP. Quick Setup Guide. English. Slovensky. Česky. 802.11a/b/g Multi-function Wireless Access Point 802.11a/b/g Multi-function Wireless Access Point Quick Setup Guide 1 5 Česky 9 Important Information The AP+WDS mode s default IP address is 192.168.1.1 The Client mode s default IP is 192.168.1.2 The

More information

Politológia a politická analýza. Syllabus kurzu

Politológia a politická analýza. Syllabus kurzu Politológia a politická analýza Syllabus kurzu Prednáška: streda 11.30 13.00 streda 9.45 11.15 Lucia Klapáčová 13.30 15.00 - Andrea Figulová 15.15 16.45 - Teodor Gyelnik (ENG) Prednášajúci Andrea Figulová

More information

MetODICKO-PEDAGOGICKÉ CENTRUM. Dramatická výchova v školách

MetODICKO-PEDAGOGICKÉ CENTRUM. Dramatická výchova v školách MetODICKO-PEDAGOGICKÉ CENTRUM Dramatická výchova v školách Andrea makišová Bratislava 2014 Obsah Úvod 5 1/ Dramatická výchova a tvorivá dramatika 6 1.1 Historické súvislosti s dramatickou výchovou 6 1.2

More information

E-learning a online vzdelávanie dospelých

E-learning a online vzdelávanie dospelých E-learning a online vzdelávanie dospelých Branislav Frk Katedra andragogiky, Filozofická fakulta Prešovskej univerzity, Prešov Anotácia: Štúdia prináša pohľad na možnosti e-learningu najmä vo vzdelávaní

More information

s v. A l ž b e t y, n. o., B r a t i s l a v a Zborník z odbornej konferencie Hetteš, M., Schavel, M., Škorecová, O. (eds.)

s v. A l ž b e t y, n. o., B r a t i s l a v a Zborník z odbornej konferencie Hetteš, M., Schavel, M., Škorecová, O. (eds.) Rozvoj sociálnej práce a sociálnej solidarity v podmienkach Slovenskej republiky so zameraním na prínos Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety Hetteš, M., Schavel, M., Škorecová, O.

More information

ETICKÉ OTÁZKY SOCIALIZÁCIE

ETICKÉ OTÁZKY SOCIALIZÁCIE 1 2 Antonín Kozoň a kol. ETICKÉ OTÁZKY SOCIALIZÁCIE SOCIÁLNEJ PRÁCE A PRÍBUZNÝCH VEDNÝCH DISCIPLÍN 2013 3 Recenzenti: Prof. PhDr. Slavomír Gálik, PhD. Doc. PhDr. Stanislav Nečas, CSc. Zostavovateľ: Doc.

More information

Ingerencia súdov do súkromnoprávnych zmlúv: Zásahy súdov do obsahu súkromnoprávnych zmlúv

Ingerencia súdov do súkromnoprávnych zmlúv: Zásahy súdov do obsahu súkromnoprávnych zmlúv Justičná akadémia Slovenskej republiky Ingerencia súdov do súkromnoprávnych zmlúv: Zásahy súdov do obsahu súkromnoprávnych zmlúv Kol. autorov Pezinok 2014 Ingerencia súdov do súkromnoprávnych zmlúv: Zásahy

More information

Medzigeneračná solidarita z perspektívy vzťahov medzi dospelými deťmi a ich starnúcimi rodičmi

Medzigeneračná solidarita z perspektívy vzťahov medzi dospelými deťmi a ich starnúcimi rodičmi Medzigeneračná solidarita z perspektívy vzťahov medzi dospelými deťmi a ich starnúcimi rodičmi Martina Hrozenská Katedra sociálnej práce a sociálnych vied, FSVaZ UKF v Nitre, Nitra Anotácia: Medzigeneračná

More information

ORIGINÁL. KRYCÍ LIST NABÍDKY na verejnou zakázku: Tovary - Laboratórna technika pre Výskumné centrum Žilinskej univerzity

ORIGINÁL. KRYCÍ LIST NABÍDKY na verejnou zakázku: Tovary - Laboratórna technika pre Výskumné centrum Žilinskej univerzity ORIGINÁL KRYCÍ LIST NABÍDKY na verejnou zakázku: Tovary - Laboratórna technika pre Výskumné centrum Žilinskej univerzity UCHAZEČ (obchodní firma nebo název) Sídlo (v prípade fyzické osoby místo podnikání)

More information

Návod k použití: Boxovací stojan DUVLAN s pytlem a hruškou kód: DVLB1003

Návod k použití: Boxovací stojan DUVLAN s pytlem a hruškou kód: DVLB1003 Návod na použitie: Boxovací stojan DUVLAN s vrecom a hruškou kód: DVLB1003 Návod k použití: Boxovací stojan DUVLAN s pytlem a hruškou kód: DVLB1003 User manual: DUVLAN with a boxing bag and a speed bag

More information

E-LOGOS. usudzovanie z časti na celok. Miroslav Titze ELECTRONIC JOURNAL FOR PHILOSOPHY ISSN 1211-0442 14/2013. University of Economics Prague

E-LOGOS. usudzovanie z časti na celok. Miroslav Titze ELECTRONIC JOURNAL FOR PHILOSOPHY ISSN 1211-0442 14/2013. University of Economics Prague E-LOGOS ELECTRONIC JOURNAL FOR PHILOSOPHY ISSN 1211-0442 14/2013 University of Economics Prague e Makroekonómia a mylné usudzovanie z časti na celok Miroslav Titze Abstract Main goal of the paper is discuss

More information

How To Get A Job At A Bank

How To Get A Job At A Bank OBSAH Jozef PAVELKA Generácia dnešných žiakov môže prispieť k zvýšeniu kvality života na Slovensku 2 Viera TOMKOVÁ Testovanie žiakov nižšieho sekundárneho vzdelávania oblasti grafických zručností a priestorovej

More information

Vzdelávací program nadstavbovej odbornej činnosti Odborné metódy práce v krízových situáciách

Vzdelávací program nadstavbovej odbornej činnosti Odborné metódy práce v krízových situáciách Podpora zvyšovania profesionality výkonu a rozvoj ľudských zdrojov v oblasti výkonu a služieb sociálnej inklúzie pre štátnu správu a samosprávu I. (kód ITMS: 27120130721 / 27130230023) Vzdelávací program

More information

EDÍCIA SLOVENSKEJ LEKÁRSKEJ KNIŽNICE. InfoMedLib. Bulletin Slovenskej lekárskej knižnice. Ročník 11

EDÍCIA SLOVENSKEJ LEKÁRSKEJ KNIŽNICE. InfoMedLib. Bulletin Slovenskej lekárskej knižnice. Ročník 11 EDÍCIA SLOVENSKEJ LEKÁRSKEJ KNIŽNICE InfoMedLib Bulletin Slovenskej lekárskej knižnice 2 2010 Ročník 11 OBSAH Na prahu šesťdesiatky... 4 INFORMÁCIE ZO SLOVENSKEJ LEKÁRSKEJ KNIŢNICE Marta Weissová Štatistické

More information

ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE FAKULTA ŠPECIÁLNEHO INŽINIERSTVA KATEDRA KRÍZOVÉHO MANAŽMENTU OSOBNOSŤ A KOMPETENCIE KRÍZOVÉHO MANAŽÉRA

ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE FAKULTA ŠPECIÁLNEHO INŽINIERSTVA KATEDRA KRÍZOVÉHO MANAŽMENTU OSOBNOSŤ A KOMPETENCIE KRÍZOVÉHO MANAŽÉRA 4 cm ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE FAKULTA ŠPECIÁLNEHO INŽINIERSTVA KATEDRA KRÍZOVÉHO MANAŽMENTU 10 cm OSOBNOSŤ A KOMPETENCIE KRÍZOVÉHO MANAŽÉRA Semestrálna práca 17 cm JÁN SVORADA Študijný odbor: Občianska

More information

GEOGRAFICKÉ INFORMÁCIE 13

GEOGRAFICKÉ INFORMÁCIE 13 UNIVERZITA KONŠTANTÍNA FILOZOFA V NITRE FAKULTA PRÍRODNÝCH VIED KATEDRA GEOGRAFIE A REGIONÁLNEHO ROZVOJA GEOGRAFICKÉ INFORMÁCIE 13 TRENDY REGIONÁLNEHO ROZVOJA V EURÓPSKEJ ÚNII NITRA 2009 GEOGRAFICKÉ INFORMÁCIE

More information

Potenciál spravodajských služieb proti medzinárodnému terorizmu

Potenciál spravodajských služieb proti medzinárodnému terorizmu Potenciál spravodajských služieb proti medzinárodnému terorizmu Asociácia bývalých spravodajských dôstojníkov spolu s Fakultou práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave usporiadali 1. 12. 2015 už 9.

More information

PLATNOSŤ POBYTU DO/validity of the residence permit. VLASTNORUČNÝ PODPIS/signature

PLATNOSŤ POBYTU DO/validity of the residence permit. VLASTNORUČNÝ PODPIS/signature ČÍSLO ŽIADOSTI/application number PLATNOSŤ POBYTU DO/validity of the residence permit Žiadosť o udelenie prechodného pobytu 1) / Application for the temporary residence 1) Žiadosť o udelenie trvalého pobytu

More information

LEG BANDAGE Bandáž dolných končatín

LEG BANDAGE Bandáž dolných končatín LEG BANDAGE Bandáž dolných končat atín AIM OF THE LESSON Being able to manage the communication with the patient while applying leg bandage. Zvládnu dnuť komunikáciu s pacientom pri prikladaní bandáže

More information

Zoznam vyradených knižničných jednotiek

Zoznam vyradených knižničných jednotiek Základná škola, Bidovce 209, 044 45 Košice - okolie 1 Zoznam vyradených knižničných jednotiek Poradové číslo Prírastkové číslo Signatúra Autor Názov diela Vydavateľské údaje Cena SKK Cena EUR 1 1 ŽK Šikula,

More information

HLAVNÉ ČLÁNKY MAIN ARTICLES INFORMAČNÁ VEDA INFORMATION SCIENCE BIBLIOGRAFIA BIBLIOGRAPHY SIVÁ LITERATÚRA GREY LITERATURE AND MARKETING

HLAVNÉ ČLÁNKY MAIN ARTICLES INFORMAČNÁ VEDA INFORMATION SCIENCE BIBLIOGRAFIA BIBLIOGRAPHY SIVÁ LITERATÚRA GREY LITERATURE AND MARKETING 1/2016 Informačné technológie a knižnice OBSAH CONTENS VYDAVATEĽ: Centrum VTI SR, Bra slava IČO vydavateľa: 00 151 882 marec 2016 ročník 20., vychádza 4x ročne evidenčné číslo: EV 3501/09 publikačné číslo

More information

Prevencia samovrážd: príručka pre učiteľov a ostatných pracovníkov školstva

Prevencia samovrážd: príručka pre učiteľov a ostatných pracovníkov školstva Psychické poruchy a poruchy správania Prevencia samovrážd: príručka pre učiteľov a ostatných pracovníkov školstva Dr. J. M. Bertolote SUPRE WHO Suicide Prevention Live your life Vydavateľ stvo psychiatria

More information

Polymérne konštrukčné materiály

Polymérne konštrukčné materiály Polymérne konštrukčné materiály Odborná publikácia Tatiana Liptáková, Pavol Alexy, Ernest Gondár, Viera Khunová Recenzenti: prof. Ing. Ivan Hudec, PhD. prof. Ing. Ivan Chodák, DrSc. Vedecký redaktor: prof.

More information

Žiak s poruchami správania v základnej a strednej škole

Žiak s poruchami správania v základnej a strednej škole Štátny pedagogický ústav Bratislava Žiak s poruchami správania v základnej a strednej škole Metodicko-informatívny materiál Metodicko-informatívny materiál pod názvom Žiak s poruchami správania v základnej

More information

N I. Inovace činnosti SPC při posuzování speciálních vzdělávacích potřeb dětí, žáků a studentů se zdravotním postižením. Národní konference I.

N I. Inovace činnosti SPC při posuzování speciálních vzdělávacích potřeb dětí, žáků a studentů se zdravotním postižením. Národní konference I. Univerzita Palackého v Olomouci SPSPS N I Národní konference I. Inovace činnosti SPC při posuzování speciálních vzdělávacích potřeb dětí, žáků a studentů se zdravotním postižením K. K Sborník příspěvků

More information

Aktuálne poznatky o hliníku v úlohe vakcínového adjuvansu

Aktuálne poznatky o hliníku v úlohe vakcínového adjuvansu Aktuálne poznatky o hliníku v úlohe vakcínového adjuvansu 2011-2016 Mgr. Peter Tuhársky Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania, o.z. rizikaockovania.sk Upozornenie: Tento informatívny materiál je

More information

Slezská univerzita v Opavě Fakulta veřejných politik v Opavě Ústav ošetřovatelství

Slezská univerzita v Opavě Fakulta veřejných politik v Opavě Ústav ošetřovatelství Slezská univerzita v Opavě Fakulta veřejných politik v Opavě Ústav ošetřovatelství CESTA K PROFESIONÁLNÍMU OŠETŘOVATELSTVÍ V Sborník příspěvků V. Slezské vědecké konference ošetřovatelství s mezinárodní

More information

Management of agricultural production in the conditions of information society

Management of agricultural production in the conditions of information society Management of agricultural production in the conditions of information society Riadenie poľnohospodárskej výroby v podmienkach informačnej spoločnosti A. LÁTEČKOVÁ, M. KUČERA Slovak University of Agriculture,

More information

Kultúrny šok v rozvojovej pomoci

Kultúrny šok v rozvojovej pomoci Kultúrny šok v rozvojovej pomoci Erich Mistrík In: Globálne rozvojové vzdelávanie. J. Lysý (ed.) Bratislava : Album, 2007. ISBN 97880-968667-7-9. s. 64-80 O čom hovorí táto kapitola? Opisuje príčiny, priebeh

More information

No. 2., Vol. 1. Vedeckoodborný. časopis VSŽaSP sv. Alžbety v Bratislave. Indexed by: COPERNICUS

No. 2., Vol. 1. Vedeckoodborný. časopis VSŽaSP sv. Alžbety v Bratislave. Indexed by: COPERNICUS spektrum No. 2., Vol. 1 2013 Sociálnozdravotnícke Vedeckoodborný časopis VSŽaSP sv. Alžbety v Bratislave Obsah čísla: Rómovia a zdravie pohľad na zdravotnú situáciu rómskej menšiny na Slovensku po roku

More information