TRENDS IN THE PERIODIC TABLE

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "TRENDS IN THE PERIODIC TABLE"

Transcription

1 Noble gases Period alogens Alkaline earth metals Alkali metals TRENDS IN TE PERIDI TABLE Usual charge Number of Valence e - s Electron dot diagram X X X X X X X X X 8 Group ATMI RADII INIZATIN ENERGY ELETRNEGATIVITY METAL REATIVITY METALLI PRPERTIES Transition elements (metals) 5 Non-metals 6 Metals 7 ATMI RADII INIZATIN ENERGY ELETRNEGATIVITY NN METALLI PRPERTIES NN METAL REATIVITY

2 REVIEW - PERIDI TRENDS 1. -D-Which of the following properties is not characteristic of metals? a) They are malleable. b) They are good conductors of heat. c) They are ductile. d) They are dull in appearance.. -D-Which of the following elements is not a nonmetal? a) fluorine b) oxygen c) nitrogen d) antimony 3. -A-Which is the most reactive of all the elements? a) fluorine b) sodium c) oxygen d) hydrogen 4. -B-In Mendeleev's periodic table, the horizontal rows are called a) groups b) periods c) families d) columns 5. -D-Which group of the periodic table contains the least reactive elements? a) alkali metals b) halogens c) actinides d) noble gases 6. --Which of the following is the most metallic element? a) oxygen b) iron c) potassium d) neon 7. -B-Which of the following is the most non metallic element? a) silicon b) fluorine c) nitrogen d) helium 8. -A-Which of the following elements have atoms with four electrons in their outer energy levels? a) carbon b) oxygen c) neon d) boron 9. -B-An element that has an electron configuration of 1s s p 6 3s 3p 5 is one of the a) alkali metals b) halogens c) noble gases d) transition metals 10. -D-An element that has an electron configuration of 1s s p 6 3s 3p 6 4s 3d 5 is one of the a) alkali metals b) halogens c) noble gases d) transition metals 11. -A-Which of the following elements has the largest atomic radius? a) beryllium b) carbon c) nitrogen d) oxygen 1. --Which of the following elements has the smallest atomic radius? a) sulfur b) selenium c) oxygen d) tellurium Which of the following elements has the smallest first ionization energy? a) strontium b) calcium c) barium d) magnesium 14. -A-Which of the following elements has the largest first ionization energy? a) bromine b) potassium c) arsenic d) calcium 15. -A-Which of the following elements has the highest electron affinity? a) chlorine b) silicon c) sodium d) phosphorus 16. The following is a block of elements from the periodic table: A B D E F G I J K L -I-a) which element has the largest atomic radius? -D-b) which element has the smallest atomic radius?

3 17. Which atom in each of the following pairs has the higher ionization energy? -Au-a) s or Au -S-b) S or P -Al-c) Mg or Al -Rn-d) Rn or At -Zn-e) Zn or u -Sr-f) Rb or Sr 18. In each of the following pairs of elements, which has the higher ionization energy? --a) or S -Se-b) Ge or Se -Mg-c) Mg or Rb -Xe-d) Xe or s -Ne-e) Ne or Kr -P-f) P or Si 19. Which element in the following sets loses an electron most readily; and why? -Li-a) B, Li or F -K-b) K, Li or Na 0. Which of the atoms has the lareest atomic radius? -Na-a) l, Si or Na -As-b) P, N or As 1. Which element is the most metallic? -a-a) Mg, a or Be -K-b) K, Br or Zn. Which group of elements is the most metallic? Group 1 - Alkali metals 3. An element has the following ionization energies: 1 st 7.6 ev nd l 5.0 ev 3 rd 80.1 ev Which group is the element a member of? Group Alkaline Earth metals or any element that has only valence electrons 4. Which group has the highest electronegativity? Group 17 - alogens 5. Which ion with a 3+ charge is isoelectronic with Ne? Al Write electron configurations for: a) F 1s s p 5 or [e] s p 5 b) - 1s s p 6 or [e] s p 6 c) r 1s s p 6 3s 3p 6 4s 3d 4 or [Ar] 4s 3d 4 d) Pb 1s s p 6 3s 3p 6 4s 3d 10 4p 6 5s 4d 10 5p 6 6s 4f 14 5d 10 6p or [Xe] 6s 4f 14 5d 10 6p 7. omplete the chart below: Symbol Ion Symbol # p + #e- # n 0 Al [ Al 3+ ] r [ r 3+ ] Br 1- Br Fe [ Fe 3+ ]

4 REVIEW - BNDING 1. -B-Ionic bonds are usually formed between two elements with the following combination of properties: a) low ionization energy and low electronegativity. b) low ionization energy and high electronegativity. c) high ionization energy and low electronegativity. d) high ionization energy and high electronegativity.. --An ionic bond is usually formed between a) nonmetals b) metals c) a metal & a nonmetal d) a metalloid & a nonmetal 3. --What is the correct formula for the ionic compound formed when Mg reacts with F? a) MgF b) Mg F c) MgF d) Mg F A-What is the formula of the ionic compound formed when element X (three valence electrons) reacts with element Y (six valence electrons)? a) X Y 3 b) XY c) X Y d) X 3Y 5. --Which of the following is a property of ionic compounds? a) Their solids conduct electricity. b) They are usually gases or liquids at room temperature. c) They have high melting points. d) They are soft and waxy. 6. -D-Which of the following is isoelectronic with a noble gas? a) [ F - ] b) [ S - ] c) [ Al + ] d) [ a + ] 7. -A-Which of the following has pure covalent bonding? a) N b) Br c) MgF d) A-Which of the following is a property of covalent compounds? a) They have low boiling points. b) They are hard and brittle. c) Their molten state conducts electricity. d) They have high melting points. 9. -B-Which of the following has polar covalent bonding? a) F b) c) K1 d) Element X has an electronegativity of 3.0 and element Y has an electronegativity of 1.0. The most probable type of bond between X and Y is: a) pure covalent b) polar covalent c) ionic d) unpredictable 11. -B-Which of the following contains double bonding? a) N I b) S c) 1 d) Te 1. -B-Which of the following contains triple bonding? a) NBr 3 b) Br c) d) Indicate which element(s) is slightly positive (δ+) and which element(s) is slightly negative (δ-) in the following compounds: a) l F b) Se = = Se c) N δ+ δ- δ+ δ- δ+ δ+ δ+ δ A-Which bond is most polar? a) b) c) 1

5 15. Draw the Lewis structures for the following compounds or ions, (some are ionic and some are covalent and some are both). The brackets after an element indicates the number of that element if there is more than 1 compound with that combination of elements. eg or. a) potassium & oxygen b) boron and bromine K + - B 3+ Br - 3 c) calcium & oxygen d) lithium & chlorine a + - Li + l - e) magnesium & phosphorus f) cesium & sulfur Mg + P 3-3 s + S - g) lithium & sulfur h) iron (1) & bromine (3) Li + S - Fe 3+ Br - 3 i) nitrogen (1) & phosphorus (1) j) carbon () & chlorine () N P k) nitrogen () & oxygen (1) 1) oxygen () and hydrogen () N N m) carbon (1) & oxygen () n) carbon (1) & oxygen (1) o) l 3 p) N 3 l q) l r) S N l S s) Na 3 t) [ S 4 - ] - - Na + S

6 u) N 1-4 v) [ N 3 ] 1- N N N w) N x) S 4 N S y) a 3N z) SrBr a + N 3-3 Sr + Br -

Test 7: Periodic Table Review Questions

Test 7: Periodic Table Review Questions Name: Wednesday, January 16, 2008 Test 7: Periodic Table Review Questions 1. Which halogen is a solid at STP? 1. fluorine 3. bromine 2. chlorine 4. iodine 2. Element M is a metal and its chloride has the

More information

Periodic Table Questions

Periodic Table Questions Periodic Table Questions 1. The elements characterized as nonmetals are located in the periodic table at the (1) far left; (2) bottom; (3) center; (4) top right. 2. An element that is a liquid at STP is

More information

Periodic Table Extra Practice

Periodic Table Extra Practice Periodic Table Extra Practice 1. Which of the following elements in Period 3 has the greatest metallic character? 1) Ar 3) Mg 2) Si 4) S 2. Which sequence of atomic numbers represents elements which have

More information

Page Which element is a noble gas? (1) krypton (3) antimony (2) chlorine (4) manganese

Page Which element is a noble gas? (1) krypton (3) antimony (2) chlorine (4) manganese 1. Which characteristics describe most nonmetals in the solid phase? (1) They are malleable and have metallic luster. (2) They are malleable and lack metallic luster. (3) They are brittle and have metallic

More information

PERIODIC TABLE OF ELEMENTS., a Russian scientist is credited with creating the periodic table.

PERIODIC TABLE OF ELEMENTS., a Russian scientist is credited with creating the periodic table. PERIODIC TABLE OF ELEMENTS, a Russian scientist is credited with creating the periodic table. Periods tell us how many are in the atoms of each element. Groups help us to know how many electrons are in

More information

Chapter 6: The Periodic Table Study Guide

Chapter 6: The Periodic Table Study Guide Chapter 6: The Periodic Table Study Guide I. General organization of table A. Modern periodic table 1. Increasing atomic number B. 3 major blocks 1. Metals a. Mostly solids at room temperature b. Conduct

More information

CHM1 Review for Exam Which of the following elements has the highest electronegativity

CHM1 Review for Exam Which of the following elements has the highest electronegativity The following are topics and sample questions for the first exam. Topics 1. Mendeleev and the first periodic Table 2. Information in the Periodic Table a. Groups (families) i. Alkali (group 1) ii. Alkaline

More information

SAI. Protons Electrons Neutrons Isotope Name. Isotope Symbol 131i S3 1. Atomic Number. Mass Number

SAI. Protons Electrons Neutrons Isotope Name. Isotope Symbol 131i S3 1. Atomic Number. Mass Number ATOMIC STRUCTURE AND THE PERIODIC TABLE CHAPTER 4 WORKSHEET PART A Given the following isotopes, determine the atomic number, the mass number, the number of protons, electrons and neutrons. Isotope Symbol

More information

SCPS Chemistry Worksheet Periodicity A. Periodic table 1. Which are metals? Circle your answers: C, Na, F, Cs, Ba, Ni

SCPS Chemistry Worksheet Periodicity A. Periodic table 1. Which are metals? Circle your answers: C, Na, F, Cs, Ba, Ni SCPS Chemistry Worksheet Periodicity A. Periodic table 1. Which are metals? Circle your answers: C, Na, F, Cs, Ba, Ni Which metal in the list above has the most metallic character? Explain. Cesium as the

More information

Chapter 5 TEST: The Periodic Table name

Chapter 5 TEST: The Periodic Table name Chapter 5 TEST: The Periodic Table name HPS # date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The order of elements in the periodic table is based

More information

B) atomic number C) both the solid and the liquid phase D) Au C) Sn, Si, C A) metal C) O, S, Se C) In D) tin D) methane D) bismuth B) Group 2 metal

B) atomic number C) both the solid and the liquid phase D) Au C) Sn, Si, C A) metal C) O, S, Se C) In D) tin D) methane D) bismuth B) Group 2 metal 1. The elements on the Periodic Table are arranged in order of increasing A) atomic mass B) atomic number C) molar mass D) oxidation number 2. Which list of elements consists of a metal, a metalloid, and

More information

Chapter 2 Atoms and the Periodic Table

Chapter 2 Atoms and the Periodic Table Chapter 2 1 Chapter 2 Atoms and the Periodic Table Solutions to In-Chapter Problems 2.1 Each element is identified by a one- or two-letter symbol. Use the periodic table to find the symbol for each element.

More information

TEST NAME: Chemistry ES 1.3 TEST ID: GRADE:11 SUBJECT:Life and Physical Sciences TEST CATEGORY: My Classroom

TEST NAME: Chemistry ES 1.3 TEST ID: GRADE:11 SUBJECT:Life and Physical Sciences TEST CATEGORY: My Classroom TEST NAME: Chemistry ES 1.3 TEST ID: 61960 GRADE:11 SUBJECT:Life and Physical Sciences TEST CATEGORY: My Classroom Chemistry ES 1.3 Page 1 of 10 Student: Class: Date: 1. The electron configuration of an

More information

Key: Periodic Table Blocks. s block p block d block f block

Key: Periodic Table Blocks. s block p block d block f block Name Chemistry / / Periodic Table Today you will learn about the organization of the elements of the periodic table into groups (or families) and periods and the properties of these groups. Groups (or

More information

47374_04_p25-32.qxd 2/9/07 7:50 AM Page 25. 4 Atoms and Elements

47374_04_p25-32.qxd 2/9/07 7:50 AM Page 25. 4 Atoms and Elements 47374_04_p25-32.qxd 2/9/07 7:50 AM Page 25 4 Atoms and Elements 4.1 a. Cu b. Si c. K d. N e. Fe f. Ba g. Pb h. Sr 4.2 a. O b. Li c. S d. Al e. H f. Ne g. Sn h. Au 4.3 a. carbon b. chlorine c. iodine d.

More information

Name. Worksheet: Periodic Trends. 11. Which sequence of elements is arranged in order of decreasing atomic radii?

Name. Worksheet: Periodic Trends. 11. Which sequence of elements is arranged in order of decreasing atomic radii? 1. Which statement best describes Group 2 elements as they are considered in order from top to bottom of the Periodic Table? (A) The number of principal energy levels increases, and the number of valence

More information

Chemistry: The Periodic Table and Periodicity

Chemistry: The Periodic Table and Periodicity Chemistry: The Periodic Table and Periodicity Name: Hour: Date: Directions: Answer each of the following questions. You need not use complete sentences. 1. Who first published the classification of the

More information

Chemistry: The Periodic Table and Periodicity

Chemistry: The Periodic Table and Periodicity Chemistry: The Periodic Table and Periodicity Name: per: Date:. 1. By what property did Mendeleev arrange the elements? 2. By what property did Moseley suggest that the periodic table be arranged? 3. What

More information

The Periodic Table. Name: Class: Date: ID: A. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question:

The Periodic Table. Name: Class: Date: ID: A. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question: Name: Class: Date:, ID: A The Periodic Table Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question: 1. What are the elements with atomic numbers from 58 to 71 called?

More information

Find a pair of elements in the periodic table with atomic numbers less than 20 that are an exception to the original periodic law.

Find a pair of elements in the periodic table with atomic numbers less than 20 that are an exception to the original periodic law. Example Exercise 6.1 Periodic Law Find the two elements in the fifth row of the periodic table that violate the original periodic law proposed by Mendeleev. Mendeleev proposed that elements be arranged

More information

Unit 7 Review. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

Unit 7 Review. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Name: Class: Date: ID: A Unit 7 Review Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1) In which set of elements would all members be expected to have very

More information

Periodic Table of the Elements

Periodic Table of the Elements Periodic Table of the Elements Where did it come from? 1869 Demitri Mendeleev Russian chemist who discovered a pattern to the elements Wrote properties on cards Arranged cards according to properties

More information

Periodic Table Study Guide

Periodic Table Study Guide Chemistry Periodic Table Name: Period: 1 2 3 4 5 6 7 8 Periodic Table Study Guide Directions: Please use this packet as practice and review. DO NOT try to answer these questions during presentations, take

More information

1) is credited with developing the concept of atomic numbers.

1) is credited with developing the concept of atomic numbers. Chemistry Chapter 14 Review Name answer key General Concept Questions 1) is credited with developing the concept of atomic numbers. A) Dmitri Mendeleev B) Lothar Meyer C) Henry Moseley D) Ernest Rutherford

More information

Chapter 6. Periodic Relationships Among the Elements

Chapter 6. Periodic Relationships Among the Elements Chapter 6. Periodic Relationships Among the Elements Student: 1. The nineteenth century chemists arranged elements in the periodic table according to increasing A. atomic number. B. number of electrons.

More information

Lesson Outline for Teaching

Lesson Outline for Teaching Lesson Outline for Teaching Lesson 1: Using the Periodic Table A. What is the periodic table? 1. The periodic table is a chart of the elements arranged into rows and columns according to their chemical

More information

The Periodic Table: Chapter Problems Periodic Table Class Work Homework Special Groups Class Work Homework Periodic Families Class Work

The Periodic Table: Chapter Problems Periodic Table Class Work Homework Special Groups Class Work Homework Periodic Families Class Work The Periodic Table: Chapter Problems Periodic Table 1. As you move from left to right across the periodic table, how does atomic number change? 2. What element is located in period 3, group 13? 3. What

More information

IPS Unit 8 Periodic Table Review Worksheet

IPS Unit 8 Periodic Table Review Worksheet Name: Period: IPS Unit 8 Periodic Table Review Worksheet Directions: Use the terms below to correctly complete the statements. Write the terms in the blanks to the left. Then find and circle each term

More information

Horizontal Rows are called Periods. Elements in the same period have the same number of energy levels for ground state electron configurations.

Horizontal Rows are called Periods. Elements in the same period have the same number of energy levels for ground state electron configurations. The Periodic Table Horizontal Rows are called Periods. Elements in the same period have the same number of energy levels for ground state electron configurations. Vertical Rows are called Families or Groups.

More information

Review- The Periodic Table

Review- The Periodic Table Review- The Periodic Table Name Date Block Matching: Match the description in with the correct term in. Write the letter in the blank provided. Each term matches with only one description, so be sure to

More information

3. What would you predict for the intensity and binding energy for the 3p orbital for that of sulfur?

3. What would you predict for the intensity and binding energy for the 3p orbital for that of sulfur? PSI AP Chemistry Periodic Trends MC Review Name Periodic Law and the Quantum Model Use the PES spectrum of Phosphorus below to answer questions 1-3. 1. Which peak corresponds to the 1s orbital? (A) 1.06

More information

Chemical Reactions Packet 2 Bonding-REG.

Chemical Reactions Packet 2 Bonding-REG. Chemical Reactions Packet 2 Bonding-REG. Ms. Rabenda Name: Period: 1 Lewis Dot Diagram Notes Illustrates the number of valence electrons. Valence electrons = Placed around the symbol of the element Helps

More information

Chapter 7 Periodic Properties of the Elements

Chapter 7 Periodic Properties of the Elements Chapter 7 Periodic Properties of the Elements 1. Elements in the modern version of the periodic table are arranged in order of increasing. (a). oxidation number (b). atomic mass (c). average atomic mass

More information

Question Bank Periodic Table and Periodic Properties

Question Bank Periodic Table and Periodic Properties Question Bank Periodic Table and Periodic Properties 1. Name the following with reference to the elements of Modern Periodic Table. (1 26) (a) An alkali metal in period 2. Ans. Lithium (b) A halogen in

More information

Chapter 3 Applying Your Knowledge- Even Numbered

Chapter 3 Applying Your Knowledge- Even Numbered Chapter 3 Applying Your Knowledge- Even Numbered 2. Elements in a specific compound are always present in a definite proportion by mass; for example, in methane, CH 4, 12 g of carbon are combined with

More information

Chapter 6 The Periodic Table

Chapter 6 The Periodic Table Chapter 6 The Periodic Table Organizing the Periodic Table In a grocery store, the products are grouped according to similar characteristics. With a logical classification system, finding and comparing

More information

Directions: Multiple Choice For each of the following questions, choose the answer that best answers the question and place it on your answer sheet.

Directions: Multiple Choice For each of the following questions, choose the answer that best answers the question and place it on your answer sheet. CHEMISTRY TEST: THE PERIODIC TABLE Directions: Multiple Choice For each of the following questions, choose the answer that best answers the question and place it on your answer sheet. 1. Which of the following

More information

1 Arranging the Elements

1 Arranging the Elements CHAPTER 12 1 Arranging the Elements SECTION The Periodic Table BEFORE YOU READ After you read this section, you should be able to answer these questions: How are elements arranged on the periodic table?

More information

Periodicity. The Periodic Table. Dmitri Mendeleev. and the Periodic Table. Periods. Metals vs. Non-Metals. Groups

Periodicity. The Periodic Table. Dmitri Mendeleev. and the Periodic Table. Periods. Metals vs. Non-Metals. Groups Periodicity and the Periodic Table the result Dmitri Mendeleev arranged elements in order of their atomic numbers, such that elements with similar properties fell into the same column or group. The Periodic

More information

The idea of arranging the elements in the periodic table according to their chemical and physical properties is attributed to. d) Ramsay.

The idea of arranging the elements in the periodic table according to their chemical and physical properties is attributed to. d) Ramsay. Chemistry I PERIODIC TABLE PRACTICE QUIZ Mr. Scott Select the best answer. 1) The idea of arranging the elements in the periodic table according to their chemical and physical properties is attributed

More information

Electrons in Atoms & Periodic Table Chapter 13 & 14 Assignment & Problem Set

Electrons in Atoms & Periodic Table Chapter 13 & 14 Assignment & Problem Set Electrons in Atoms & Periodic Table Name Warm-Ups (Show your work for credit) Date 1. Date 2. Date 3. Date 4. Date 5. Date 6. Date 7. Date 8. Electrons in Atoms & Periodic Table 2 Study Guide: Things You

More information

Answers and Solutions to Text Problems

Answers and Solutions to Text Problems Atoms and Elements 2 Answers and Solutions to Text Problems 2.1 a. Cu b. Si c. K d. N e. Fe f. Ba g. Pb h. Sr 2.2 a. O b. Li c. S d. Al e. H f. Ne g. Sn h. Au 2.3 a. carbon b. chlorine c. iodine d. mercury

More information

Bonding Practice Problems

Bonding Practice Problems NAME 1. When compared to H 2 S, H 2 O has a higher 8. Given the Lewis electron-dot diagram: boiling point because H 2 O contains stronger metallic bonds covalent bonds ionic bonds hydrogen bonds 2. Which

More information

Unit 3.2: The Periodic Table and Periodic Trends Notes

Unit 3.2: The Periodic Table and Periodic Trends Notes Unit 3.2: The Periodic Table and Periodic Trends Notes The Organization of the Periodic Table Dmitri Mendeleev was the first to organize the elements by their periodic properties. In 1871 he arranged the

More information

Chemistry Elements, Compounds, and Mixtures How atoms are combined to make substances

Chemistry Elements, Compounds, and Mixtures How atoms are combined to make substances Chemistry 1010 Elements, Compounds, and Mixtures How atoms are combined to make substances Review What information does each block of your Periodic Table contain? atomic number, symbol, name, atomic mass

More information

The Periodic Table and Chemical Properties

The Periodic Table and Chemical Properties 2.2 The Periodic Table and Chemical Properties The periodic table organizes the elements according to their properties. Elements are listed in rows by increasing order of atomic number. Rows are arranged

More information

Untitled Document. 1. Which of the following best describes an atom? 4. Which statement best describes the density of an atom s nucleus?

Untitled Document. 1. Which of the following best describes an atom? 4. Which statement best describes the density of an atom s nucleus? Name: Date: 1. Which of the following best describes an atom? A. protons and electrons grouped together in a random pattern B. protons and electrons grouped together in an alternating pattern C. a core

More information

Look at a periodic table to answer the following questions:

Look at a periodic table to answer the following questions: Look at a periodic table to answer the following questions: 1. What is the name of group 1? 2. What is the name of group 2? 3. What is the name of group 17? 4. What is the name of group 18? 5. What is

More information

Use the PES spectrum of Phosphorus below to answer questions 1-3.

Use the PES spectrum of Phosphorus below to answer questions 1-3. Use the PES spectrum of Phosphorus below to answer questions 1-3. 1. Which peak corresponds to the 1s orbital? (A) 1.06 (B) 1.95 (C) 13.5 (D) 18.7 (E) 208 2. Which peak corresponds to the valence 3p orbital?

More information

Ch. 14 The Periodic Table p. 390-406

Ch. 14 The Periodic Table p. 390-406 Name Period PRE-AP 14-1 Development of the Periodic Table Ch. 14 The Periodic Table p. 390-406 Dmitri Mendeleev published the first periodic table in 1869. He organized the elements by atomic mass. He

More information

Mendeleev s s Periodic Table. Dmitri Mendeleev

Mendeleev s s Periodic Table. Dmitri Mendeleev The Periodic Table History Russian scientist Dmitri Mendeleev taught chemistry in terms of properties. Mid 1800 - molar masses of elements were known. Wrote down the elements in order of increasing mass.

More information

UNIT (2) ATOMS AND ELEMENTS

UNIT (2) ATOMS AND ELEMENTS UNIT (2) ATOMS AND ELEMENTS 2.1 Elements An element is a fundamental substance that cannot be broken down by chemical means into simpler substances. Each element is represented by an abbreviation called

More information

Periodic Table. The periodic table organises the elements in a particular way.

Periodic Table. The periodic table organises the elements in a particular way. A quick guide... Periodic Table n The periodic table organises the elements in a particular way. n A great deal of information about an element can be gathered from its position in the periodic table.

More information

Chapter 3 Atoms and Elements

Chapter 3 Atoms and Elements Chapter 3 Atoms and Elements 1 Elements Elements are pure substances that cannot be separated into simpler substances by ordinary laboratory processes the building blocks of matter listed on the inside

More information

The Periodic Table: Periodic trends

The Periodic Table: Periodic trends Unit 1 The Periodic Table: Periodic trends There are over one hundred different chemical elements. Some of these elements are familiar to you such as hydrogen, oxygen, nitrogen and carbon. Each one has

More information

Chapter 5. Chapter 5. Objectives. Table of Contents. Chapter 5. Chapter 5. Mendeleev and Chemical Periodicity

Chapter 5. Chapter 5. Objectives. Table of Contents. Chapter 5. Chapter 5. Mendeleev and Chemical Periodicity The Periodic Law of Contents and Periodic Properties Objectives Explain the roles of Mendeleev and Moseley in the development of the periodic table. Describe the modern periodic table. Explain how the

More information

Chapter 5. Chapter 5. Table of Contents. Objectives. Chapter 5. Chapter 5. Mendeleev and Chemical Periodicity

Chapter 5. Chapter 5. Table of Contents. Objectives. Chapter 5. Chapter 5. Mendeleev and Chemical Periodicity The Periodic Law of Contents and Periodic Properties Objectives Explain the roles of Mendeleev and Moseley in the development of the periodic table. Describe the modern periodic table. Explain how the

More information

An Organized Table Worksheet Due The Periodic Table of Elements. The Periodic Law

An Organized Table Worksheet Due The Periodic Table of Elements. The Periodic Law Name: Date: Period: An Organized Table Worksheet Due The Periodic Table of Elements In 1871, the first periodic table was developed by Dmitrii Mendeleev. Mendeleev is known as the father of the current

More information

MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE

MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE CHAPTER 10 MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE SOLUTIONS TO REVIEW QUESTIONS 1. Wavelength is defined as the distance between consecutive peaks in a wave. It is generally symbolized by the Greek

More information

Packet 3b: The Periodic Table

Packet 3b: The Periodic Table Click: http://www.pbs.org/wgbh/nova/physics/hunting-elements.html Periodic Table: Organizes and classifying the elements Dmitri Mendeleev: Russian chemist who arranged according to their increasing atomic.

More information

2. What happens to the number of protons and electrons in atoms across a period on the periodic table?

2. What happens to the number of protons and electrons in atoms across a period on the periodic table? Name Period Date Honors Chemistry - Periodic Trends Check Your Understanding Answer the following, formulating responses in your own words. (This helps you better understand the concepts) 1. Define shielding

More information

The Nature of Chemistry

The Nature of Chemistry CHAPTER 1 The Nature of Chemistry Objectives You will be able to do the following. 1. Describe how science in general is done. 2. Given a description of a property of a substance, identify the property

More information

Science and technology 404

Science and technology 404 Name Date STUDY GUIDE CHAPTER 1 ATOMS AND ELEMENTS 1) DESCRIBE THE RUTHERFORD-BOHR ATOMIC MODEL All matter is made of small particles called atoms. An atom is the smallest unit of matter that retains the

More information

Chapter 8 Basic Concepts of the Chemical Bonding

Chapter 8 Basic Concepts of the Chemical Bonding Chapter 8 Basic Concepts of the Chemical Bonding 1. There are paired and unpaired electrons in the Lewis symbol for a phosphorus atom. (a). 4, 2 (b). 2, 4 (c). 4, 3 (d). 2, 3 Explanation: Read the question

More information

PERIODIC TABLE. reflect

PERIODIC TABLE. reflect reflect Suppose you wanted to organize your locker at school. How could you separate and arrange everything in an organized way? You could place the books, notebooks, and folders on a shelf that is separate

More information

Periodic Table Instructional Background Patterns in Element Properties (History): Elements vary widely in their properties, but in an orderly way.

Periodic Table Instructional Background Patterns in Element Properties (History): Elements vary widely in their properties, but in an orderly way. Periodic Table Instructional Background Patterns in Element Properties (History): Elements vary widely in their properties, but in an orderly way. In 1869, the Russian chemist Dmitri Mendeleev produced

More information

Valence Electrons. Everything that is underlined should get filled in on your notes!

Valence Electrons. Everything that is underlined should get filled in on your notes! Valence Electrons Everything that is underlined should get filled in on your notes! Valence Electrons Valence electrons the electrons that are in the highest (outermost) energy level that level is also

More information

The Periodic Table and Periodic Law

The Periodic Table and Periodic Law The Periodic Table and Periodic Law Section 6.1 Development of the Modern Periodic Table In your textbook, reads about the history of the periodic table s development. Use each of the terms below just

More information

5.4 Trends in the Periodic Table

5.4 Trends in the Periodic Table 5.4 Trends in the Periodic Table Think about all the things that change over time or in a predictable way. For example, the size of the computer has continually decreased over time. You may become more

More information

PSI AP Chemistry Unit 2: Free Response CW/HW. The Periodic Law and Ionic Charge Classwork: 1. The PES spectrum for an element can be found below:

PSI AP Chemistry Unit 2: Free Response CW/HW. The Periodic Law and Ionic Charge Classwork: 1. The PES spectrum for an element can be found below: PSI AP Chemistry Unit 2: Free Response CW/HW Name The Periodic Law and Ionic Charge Classwork: 1. The PES spectrum for an element can be found below: Intensity 0.63 0.77 3.24 5.44 39.2 48.5 433 Binding

More information

Chapter 5, Section 5.1 History of the Periodic Table

Chapter 5, Section 5.1 History of the Periodic Table i) Objectives Chapter 5, Section 5.1 History of the Periodic Table ii) Mendeleev and Chemical Periodicity iii) Moseley and the Periodic Law i) The Modern Periodic Table Objectives i) Explain the roles

More information

Organizing the Elements

Organizing the Elements The Periodic Table Organizing the Elements A few elements, such as gold and copper, have been known for thousands of years - since ancient times Yet, only about 13 had been identified by the year 1700.

More information

A. Wanted to organize elements according to their. B. When elements were arranged in order of increasing atomic mass*, similarities in

A. Wanted to organize elements according to their. B. When elements were arranged in order of increasing atomic mass*, similarities in Chemistry Unit 5- Periodic Table and Periodic Law Name: History of the Periodic Table I. Mendeleev and Chemical Periodicity A. Wanted to organize elements according to their B. When elements were arranged

More information

Patterns of Behavior of Main Group Elements (Groups 1, 2, and 13-18)

Patterns of Behavior of Main Group Elements (Groups 1, 2, and 13-18) Reading Guide - Chapter 8.1 Periodic Properties of the Elements Section 1 - Main Group Elements Patterns of Behavior of Main Group Elements (Groups 1, 2, and 13-18) 1. Elements in the same group have the

More information

Periodic Table & Periodic Law

Periodic Table & Periodic Law Periodic Table & Periodic Law Organizing the Elements A few elements, such as gold and copper, have been known for thousands of years - since ancient times Yet, only about 13 had been identified by the

More information

Periodic Table & Periodic Trends I. Importance of Classification II. History & Development law of octaves III. Periodic Law

Periodic Table & Periodic Trends I. Importance of Classification II. History & Development law of octaves III. Periodic Law Periodic Table & Periodic Trends I. Importance of Classification A. Makes large sums of information manageable. B. In chemistry, it reduces the number of reactions that need to be studied. II. History

More information

Unit 6 Particles with Internal Structure 3-1

Unit 6 Particles with Internal Structure 3-1 Unit 6 Particles with Internal Structure 3-1 The Elements Remember, elements are combined to form molecules the way letters are combined to form words. Presently there are about 115 known elements. Only

More information

2. John Dalton did his research work in which of the following countries? a. France b. Greece c. Russia d. England

2. John Dalton did his research work in which of the following countries? a. France b. Greece c. Russia d. England CHAPTER 3 1. Which combination of individual and contribution is not correct? a. Antoine Lavoisier - clarified confusion over cause of burning b. John Dalton - proposed atomic theory c. Marie Curie - discovered

More information

Unit 3 Study Guide: Electron Configuration & The Periodic Table

Unit 3 Study Guide: Electron Configuration & The Periodic Table Name: Teacher s Name: Class: Block: Date: Unit 3 Study Guide: Electron Configuration & The Periodic Table 1. For each of the following elements, state whether the element is radioactive, synthetic or both.

More information

1 Electrons and Chemical Bonding

1 Electrons and Chemical Bonding CHAPTER 1 1 Electrons and Chemical Bonding SECTION Chemical Bonding BEFORE YOU READ After you read this section, you should be able to answer these questions: What is chemical bonding? What are valence

More information

EXPERIMENT 4 The Periodic Table - Atoms and Elements

EXPERIMENT 4 The Periodic Table - Atoms and Elements EXPERIMENT 4 The Periodic Table - Atoms and Elements INTRODUCTION Primary substances, called elements, build all the materials around you. There are more than 109 different elements known today. The elements

More information

CHAPTER 10 MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE SOLUTIONS TO REVIEW QUESTIONS

CHAPTER 10 MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE SOLUTIONS TO REVIEW QUESTIONS HEINS10-118-128v4.qxd 12/30/06 2:05 PM Page 118 CHAPTER 10 MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE SOLUTIONS TO REVIEW QUESTIONS 1. An electron orbital is a region in space around the nucleus of an

More information

Chemistry 105 Atoms, Ions and an Introduction to Lewis Dot Structures

Chemistry 105 Atoms, Ions and an Introduction to Lewis Dot Structures hemistry 105 Atoms, Ions and an Introduction to Lewis Dot Structures Valence Electrons Valence electrons are located in the valence or outer energy shell these are sometimes referred to as the outer electrons

More information

Lithium Atomic number: 3 Atomic weight: 7 State of matter: solid Protons: 3 Neutrons (usually): 4 Electrons: 3 Number of electron shells:

Lithium Atomic number: 3 Atomic weight: 7 State of matter: solid Protons: 3 Neutrons (usually): 4 Electrons: 3 Number of electron shells: Hydrogen Atomic number: 1 Atomic weight: 1 Protons: 1 Neutrons (usually): 0 Electrons: 1 H Helium Atomic number: 2 Atomic weight: 4 Protons: 2 Neutrons (usually): 2 Electrons: 2 He Lithium Atomic number:

More information

Trends of the Periodic Table Basics

Trends of the Periodic Table Basics Trends of the Periodic Table Basics Trends are patterns of behaviors that atoms on the periodic table of elements follow. Trends hold true most of the time, but there are exceptions, or blips, where the

More information

CLASSIFICATION OF ELEMENTS

CLASSIFICATION OF ELEMENTS CLASSIFICATION OF ELEMENTS Matter is classified into solids, liquids and gases. However this is not the only way of classification of the matter. It is also classified into elements, compounds and mixtures

More information

Worksheet 11 - Periodic Trends

Worksheet 11 - Periodic Trends Worksheet 11 - Periodic Trends A number of physical and chemical properties of elements can be predicted from their position in the Periodic Table. Among these properties are Ionization Energy, Electron

More information

INTRODUCING THE PERIODIC TABLE INFORMATION ON THE PERIODIC TABLE. 1 Name: Date: CHAPTERS 3 & What is the periodic table?

INTRODUCING THE PERIODIC TABLE INFORMATION ON THE PERIODIC TABLE. 1 Name: Date: CHAPTERS 3 & What is the periodic table? 1 Name: Date: CHAPTERS 3 & 5.1 INTRODUCING THE PERIODIC TABLE 1. What is the periodic table? 2. State who made the periodic table? 3. What ability did the periodic table have? INFORMATION ON THE PERIODIC

More information

6.5 Periodic Variations in Element Properties

6.5 Periodic Variations in Element Properties 324 Chapter 6 Electronic Structure and Periodic Properties of Elements 6.5 Periodic Variations in Element Properties By the end of this section, you will be able to: Describe and explain the observed trends

More information

Chapter Test. Teacher Notes and Answers 5 The Periodic Law TEST A 1. b 2. d 3. b 4. b 5. d 6. a 7. b 8. b 9. b 10. a 11. c 12. a.

Chapter Test. Teacher Notes and Answers 5 The Periodic Law TEST A 1. b 2. d 3. b 4. b 5. d 6. a 7. b 8. b 9. b 10. a 11. c 12. a. Assessment Chapter Test A Teacher Notes and Answers 5 The Periodic Law TEST A 1. b 2. d 3. b 4. b 5. d 6. a 7. b 8. b 9. b 10. a 11. c 12. a 13. c 14. d 15. c 16. b 17. d 18. a 19. d 20. c 21. d 22. a

More information

CHEM 1180 Fall 2015 Element Quiz A 28 AUG 15. Guard your quiz and conduct yourself properly. Spelling counts!

CHEM 1180 Fall 2015 Element Quiz A 28 AUG 15. Guard your quiz and conduct yourself properly. Spelling counts! CHEM 1180 Fall 2015 Element Quiz A 28 AUG 15 a) Chromium Cr b) Lithium Li c) Thallium Tl d) Tellurium Te e) Cadmium Cd f) Vanadium V g) Titanium Ti h) Sulfur S i) Silicon Si j) Beryllium Be a) Mn Manganese

More information

EXPERIMENT 4: Electron Configuration of elements

EXPERIMENT 4: Electron Configuration of elements Material: laboratory display of the elements and a wall periodic table is required. Objective: To learn the use of periodic table for writing electron configuration of elements. INTRODUCTION Basic building

More information

Periodic Table Packet #1

Periodic Table Packet #1 Directions: Answer the questions with the proper information using your notes, book, and the periodic table. 1. Define a family. 2. What is a period? 3. What is the symbol for the following elements. a.

More information

What is an Atom? smallest particle of an element that still has the properties of that element

What is an Atom? smallest particle of an element that still has the properties of that element Date: Science 10 4.1 Atomic Theory & Bonding What is an Atom? smallest particle of an element that still has the properties of that element An atom = proton(s) + electron(s) + neutron(s) (PEN) Fun Fact:

More information

How Atoms Interact with Each Other

How Atoms Interact with Each Other Active Chemistry The Periodic Table Active Chemistry The Periodic Table Activity 8 ow Atoms Interact with Each Other GOALS In this activity you will: Relate patterns in ionization energies of elements

More information

Name Date Class THE PERIODIC TABLE. SECTION 6.1 ORGANIZING THE ELEMENTS (pages )

Name Date Class THE PERIODIC TABLE. SECTION 6.1 ORGANIZING THE ELEMENTS (pages ) 6 THE PERIODIC TABLE SECTION 6.1 ORGANIZING THE ELEMENTS (pages 155 160) This section describes the development of the periodic table and explains the periodic law. It also describes the classification

More information

Unit 6 The periodic table

Unit 6 The periodic table Unit 6 The periodic table How to group elements together? Elements of similar properties would be group together for convenience. The periodic table Chemists group elements with similar chemical properties

More information

b. How is the modern periodic table arranged? In order of increasing atomic number

b. How is the modern periodic table arranged? In order of increasing atomic number Unit 3 Review Chapters 4 (Atomic Structure) & 6 (Periodic Table) Part 1: Answer the following questions. 1. a. Which scientist created the first modern atomic theory? John Dalton b. What was his theory?

More information

Atomic Structure & the Periodic Table CHAPTERS 4 & 5

Atomic Structure & the Periodic Table CHAPTERS 4 & 5 Atomic Structure & the Periodic Table CHAPTERS 4 & 5 Objectives Understandings: Chemical structure determines the properties of matter The identity and properties of individual elements is determined by

More information

Chemical Bonding I: Lewis Theory

Chemical Bonding I: Lewis Theory Chemical Bonding I: Lewis Theory Review Questions 9.1 Bonding theories are central to chemistry because they explain how atoms bond together to form molecules. Bonding theories explain why some combinations

More information