High School WWII Quiz Bowl Qualifier*

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "High School WWII Quiz Bowl Qualifier*"

Transcription

1 The National WWII Museum s High School WWII Quiz Bowl Qualifier* (*Fair warning: actual Quiz Bowl questions will be even more challenging) Name: Directions: circle the correct answers below. Round One: The War in Europe 1. What date is considered by most historians to be the beginning of WWII? a. September 1, 1939 b. September 1, 1940 c. September 1, 1941 d. December 7, On the correct date above, Germany invaded which country? a. France b. Hungary c. The Soviet Union d. Poland 3. Who led Fascist Italy? a. King Victor Emmanuel III b. Pope Pius XII c. Giuseppe Garibaldi d. Benito Mussolini 4. Germany, Italy, and Japan were known as: a. The Allies b. The Axis c. The Central Powers d. The Nazis 5. The Allies made amphibious invasions of all of the following except: a. North Africa b. Crete c. Sicily d. Italy 6. On June 6, 1944, the Allies began the liberation of Europe in: a. France b. Belgium c. Holland d. Germany The National WWII Museum s High School WWII Quiz Bowl Qualifier, page 1

2 7. Who led Great Britain throughout most of WWII? a. Neville Chamberlain b. Queen Elizabeth II c. Queen Victoria d. Winston Churchill 8. Dachau was: a. Hitler s underground bunker in Berlin b. The code name for D-Day c. A concentration camp in Germany d. Leader of the Yugoslav resistance movement 9. U.S. ships were threatened in the Atlantic Ocean by: a. Kamikazes b. The SS c. Enigmas d. Wolf packs 10. The commander of all Allied forces in Europe was: a. Bernard Montgomery b. George Patton c. Dwight Eisenhower d. Omar Bradley Round Two: The War in the Pacific 1. The U.S. entered WWII when the Japanese attacked: a. Midway Island b. Nanking, China c. The USS Panay gunboat d. Oahu, Hawaii 2. Japan invaded all of the following except: a. China b. New Guinea c. Fiji d. Burma 3. The U.S. strategy for winning the war against Japan was known as: a. Island hopping b. Code talking c. The Death March d. Fire bombing 4. U.S. troops invaded all of the following places except: a. Ceylon b. Guadalcanal c. Guam d. Okinawa The National WWII Museum s High School WWII Quiz Bowl Qualifier, page 2

3 5. The famous photograph of U.S. Marines raising the American flag was taken on: a. Saipan b. Oahu c. Alcatraz d. Iwo Jima 6. Who led American forces back to the Philippines: a. General Curtis LeMay b. Admiral William Halsey c. General Douglas MacArthur d. Admiral Chester Nimitz 7. During WWII, the U.S. confined approximately how many Japanese and Japanese Americans in internment camps away from the West Coast: a. None b. 12,000 c. 120,000 d. All of them 8. What was the U.S. code name for the development of the atomic bomb: a. Operation Overlord b. The Manhattan Project c. The Einstein Plan d. Mushroom 9. The U.S. did not invade Japan because: a. It was typhoon season b. Japan was too mountainous c. Japan was too far away from Hawaii d. Japan surrendered before the planned invasion 10. The war in the Pacific ended: a. The day after an atomic bomb was dropped on Hiroshima b. Before the war in Europe ended c. Four months after President Roosevelt died d. On August 15, 1944 Round Three: The Home Front 1. All of the following happened on the Home Front during WWII except: a. A Japanese balloon bomb killed a family in Oregon b. German submarines torpedoed ships near Grand Isle, LA c. Higgins Industries in New Orleans produced 20,000 landing craft d. Louisiana governor Huey Long opposed FDR s call for war against Japan 2. People helped pay for the war by buying: a. Aluminum cans b. Uniforms and guns for soldiers c. War bonds d. Less food The National WWII Museum s High School WWII Quiz Bowl Qualifier, page 3

4 3. During the war people put these in their windows at night: a. Blackout curtains b. Prayer candles c. American flags d. Propaganda posters 4. Scrapping is the same as: a. Trash burning b. Recycling c. Growing your own food d. Making your own sausage 5. People got a majority of their news about the war from: a. Television b. LIFE Magazine c. Radio d. Letters from soldiers 6. The following movies are about WWII except: a. All Quiet on the Western Front b. The Sands of Iwo Jima c. Thirty Seconds Over Tokyo d. Guadalcanal Diary 7. The following foods were rationed in the U.S. during WWII except: a. Meat b. Sugar c. Bread d. Coffee 8. The following items were rationed in the U.S. during WWII except: a. Tires b. Gasoline c. Shoes d. Books 9. During the war women and African Americans: a. Were not allowed to work in defense industries b. Were encouraged to work in defense industries c. Were forced to work in defense industries d. Were not allowed in the military 10. During the war people supplemented their rationed foods by: a. Planting Victory Gardens b. Eating less c. Eating at newly created fast food restaurants d. Using ground acorns instead of coffee The National WWII Museum s High School WWII Quiz Bowl Qualifier, page 4

5 Tie-Breaker Questions (Closer in difficulty to actual Quiz Bowl questions) 1. What was the name of the group of American pilots who flew for the Chinese during WWII? 2. Where did the last major Allied amphibious operation of WWII take place? 3. Who was Commander-in-Chief of the United States throughout most of WWII? 4. Which three countries signed the Tripartite Pact? 5. In which country did the Bataan Death March occur? 6. What happened on May 8, 1945? 7. What happened on August 9, 1945? 8. Who made the final decision to drop the atomic bomb? 9. Identify one of the two types of RAF planes credited with winning the Battle of Britain. 10. What has Germany s last major counter-attack come to be called? 11. What was Operation Torch? 12. Who was Lord Haw Haw? The National WWII Museum s High School WWII Quiz Bowl Qualifier, page 5

6 Answers: Round One: The War in Europe 1. A 2. D 3. D 4. B 5. B 6. A 7. D 8. C 9. D 10. C Round Two: The War in the Pacific 1. D 2. C 3. A 4. A 5. D 6. C 7. C 8. B 9. D 10. C Round Three: The Home Front 1. D 2. C 3. A 4. B 5. C 6. A 7. C 8. D 9. B 10. A Tie-Breaker Answers: 1. The Flying Tigers 2. Okinawa 3. President Franklin D. Roosevelt 4. Germany, Italy, Japan 5. Philippines 6. V-E Day; Germany surrendered 7. Atomic bomb was dropped on Nagasaki 8. President Harry Truman 9. The Spitfire or the Hurricane 10. The Battle of the Bulge 11. The Allied invasion of North Africa 12. British national who broadcast propaganda for the Germans The National WWII Museum s High School WWII Quiz Bowl Qualifier, page 6

Name: Period: Date: World War II

Name: Period: Date: World War II Name: Period: Date: 10 th grade American History: Chapter 26 Page 800 World War II 1938-1945 In this chapter, you will learn how the United States prepared for and fought in World War II. Life changed

More information

Name: Date: Hour: Allies (Russia in this instance) over the Germans. Allies (British and American forces defeated German forces in Northern Africa)

Name: Date: Hour: Allies (Russia in this instance) over the Germans. Allies (British and American forces defeated German forces in Northern Africa) Name: Date: Hour: World War II Use your textbook and other sources to complete the chart below regarding the significant events that took place during World War II. Answer the questions that follow in

More information

World War II Review Sheet Textbook Chapters 16 & 17 Brown Book Chapter 12

World War II Review Sheet Textbook Chapters 16 & 17 Brown Book Chapter 12 Name: Teacher: Period: World War II Review Sheet Textbook Chapters 16 & 17 Brown Book Chapter 12 1. Evaluate the Russian leader, type of government, and their aggressions leading up to WWII (529) 2. Evaluate

More information

1/28/2016. The War in Europe. Major Battles of WWII. The War in Europe. The War in Europe

1/28/2016. The War in Europe. Major Battles of WWII. The War in Europe. The War in Europe Major Battles of WWII The War in Europe The War in Europe The War in Europe The Big Three Roosevelt, Churchill, and Stalin decided to defeat the Nazis before turning to the Japanese Stalin wanted the Allies

More information

AVIATOR S FLIGHT LOG BOOK

AVIATOR S FLIGHT LOG BOOK AVIATOR S FLIGHT LOG BOOK NAME: SCHOOL: GRADE: DATE: Welcome to the US Freedom Pavilion: The Boeing Center at ore than 70 years ago, the United States and its Allies fought and defeated M Germany, Japan,

More information

World War II. Essential Question: What are the causes and effects of World War II? Name Period. Unit Packet

World War II. Essential Question: What are the causes and effects of World War II? Name Period. Unit Packet World War II Unit Packet Essential Question: What are the causes and effects of World War II? Name Period 0 Learning Goals WWII Unit LG 1 WWII- Students was able to explain and analyze how the following

More information

World War II 1939-1945

World War II 1939-1945 World War II 1939-1945 The failure of European nations to stop the aggression of Adolf Hitler leads to World War II, with the United States officially being drawn into the war as a result of the Japanese

More information

World War II TOWARD A GLOBAL COMMUNITY (1900 PRESENT)

World War II TOWARD A GLOBAL COMMUNITY (1900 PRESENT) World War II TOWARD A GLOBAL COMMUNITY (1900 PRESENT) WWII began on September 1, 1939 when Germany invaded Poland. The Germans used a strategy known as blitzkrieg (lightening war), which involved coordinated

More information

World War II: Chapter 16 Section 1 Hitler s Lightening War (491)

World War II: Chapter 16 Section 1 Hitler s Lightening War (491) World War II: Chapter 16 Section 1 Hitler s Lightening War (491) Blitzkrieg Charles de Gaulle Winston Churchill Battle of Britain Erwin Rommel Operation Barbarossa Atlantic Charter 1939 1. What did each

More information

Causes of WWII 1. List three of the causes of World War II that we discussed in class. a.

Causes of WWII 1. List three of the causes of World War II that we discussed in class. a. Unit 14 Quiz : World War II Fill in the blanks. NOTE: Not all blanks from the notes are on this quiz. You may use words once, more than once, or not at all. Causes of WWII 1. List three of the causes of

More information

Chapter 27: Americans in World War II

Chapter 27: Americans in World War II Chapter 27: Americans in World War II 1941-1945 Section 1: Early Difficulties Objective 1: Analyze the strengths and weaknesses of the Allied and Axis Powers in 1941. Objectives 2: Outline the steps that

More information

World War II in Europe

World War II in Europe P a g e 1 World War II in Europe Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Which country was the first to use the Lend-Lease Act? a. Germany c. Great

More information

Georgia Studies. Unit 6: Early 20 th Century Georgia. Lesson 2: World War II. Study Presentation

Georgia Studies. Unit 6: Early 20 th Century Georgia. Lesson 2: World War II. Study Presentation Georgia Studies Unit 6: Early 20 th Century Georgia Lesson 2: World War II Study Presentation Lesson 2: World War II ESSENTIAL QUESTION: How do acts of aggression influence public sentiment toward conflict?

More information

Following the attack on Pearl Harbor, the United States mobilizes for war.

Following the attack on Pearl Harbor, the United States mobilizes for war. SLIDE 1 Chapter 17 The United States in World War II The U.S. helps lead the Allies to victory in World War II, but only after dropping atomic bombs on Japan. American veterans discover new economic opportunities,

More information

SOL Review World War II. Inflation Depression Germany Unemployment. - High (the value of money goes down).

SOL Review World War II. Inflation Depression Germany Unemployment. - High (the value of money goes down). SOL Review World War II Part I Causes and leaders of World War I Inflation Depression Germany Unemployment 1. Political instability and economic problems in Europe: - World Wide. - High war debt owed by.

More information

SEPT. 1, 1939 GERMANY INVADED POLAND

SEPT. 1, 1939 GERMANY INVADED POLAND WORLD WAR II 5-4.4: Explain the principal events related to the involvement of the United States in World War II, including campaigns in North Africa and the Mediterranean; major battles of the European

More information

Unit 9: World War II. Chapters: 24-25

Unit 9: World War II. Chapters: 24-25 Unit 9: World War II Chapters: 24-25 Essential Questions 1) What political ideas are appealing to people during times of crisis and uncertainty? Why? 2) How do world conflicts and political changes impact

More information

After Japan attacked Pearl Harbor, they thought America would avoid further conflict with them

After Japan attacked Pearl Harbor, they thought America would avoid further conflict with them CHAPTER 17 THE UNITED STATES IN WORLD WAR II SECTION 1: MOBILIZING FOR DEFENSE After Japan attacked Pearl Harbor, they thought America would avoid further conflict with them The Japan Times newspaper said

More information

8) The 1919 Treaty of Versailles ended WWI. It also stated that Germany had to

8) The 1919 Treaty of Versailles ended WWI. It also stated that Germany had to Multiple Choice 2 points each Mark the letter of the correct answer on your Scantron sheet. 1) Which day did FDR refer to when he said, A date which will live in infamy? (a) December 3, 1941 (b) December

More information

You will also want to keep the following questions in mind as you review this material:

You will also want to keep the following questions in mind as you review this material: World War II When World War II began, the United States remained neutral. However, after the Japanese bombed Pearl Harbor, the United States entered the war on the side of the Allies. Following the successful

More information

4. Open the foldable and on the top left inside column, write EUROPEAN THEATER. Label the top right inside column: PACIFIC THEATER.

4. Open the foldable and on the top left inside column, write EUROPEAN THEATER. Label the top right inside column: PACIFIC THEATER. INSTRUCTIONS FOR WORLD WAR II FOLDABLE Neatness and creativity count as part of your grade on this foldable. The foldable does not have a lot of extra room in some places so be sure to place your information

More information

Hitler s Lightning War

Hitler s Lightning War World War II Hitler s Lightning War Terms and Names Section 1 nonaggression pact Agreement that says countries will not attack or invade one another blitzkrieg Warfare in which surprise air attacks are

More information

MULTIPLE CHOICE (2 points each) Directions: Mark the letter of the best

MULTIPLE CHOICE (2 points each) Directions: Mark the letter of the best Name Date MULTIPLE CHOICE (2 points each) Directions: Mark the letter of the best answer on the scantron sheet. Use a PENCIL and be sure to fully mark your selection. 1. What strategy involving giving

More information

World Book Online: The trusted, student-friendly online reference tool. Name: Date:

World Book Online: The trusted, student-friendly online reference tool. Name: Date: World Book Online: The trusted, student-friendly online reference tool. World Book Student Database Name: Date: World War II: War in the Pacific World War II was the most destructive war in history. It

More information

Section 1 Hitler s Lightning War

Section 1 Hitler s Lightning War World War II Section 1 Hitler s Lightning War Setting the Stage Hitler used the turmoil of German life after World War I to come to power. Nonaggression Pact signed between Stalin (Russia) and Hitler (Germany)

More information

Unit 7. 5th Grade Social Studies World War II Study Guide. Additional study material and review. games are available at

Unit 7. 5th Grade Social Studies World War II Study Guide. Additional study material and review. games are available at Unit 7 5th Grade Social Studies World War II Study Guide Additional study material and review games are available at www.jonathanfeicht.com. Copyright 2015. For single classroom use only. All rights reserved.

More information

WORLD WAR 2 Political and economic conditions in Europe and throughout the world after World War 1 led directly to World War 2:

WORLD WAR 2 Political and economic conditions in Europe and throughout the world after World War 1 led directly to World War 2: Political and economic conditions in Europe and throughout the world after World War 1 led directly to World War 2: 1. The Treaty of Versailles, ending World War 1, was particularly harsh on Germany and

More information

U.S. History Final Exam 2012 Review. Name: Date: Hour:

U.S. History Final Exam 2012 Review. Name: Date: Hour: U.S. History Final Exam 2012 Review Name: Date: Hour: The following is a list of important terms, people, places, and events that will be included on your final exam. Be sure you can identify and explain

More information

World War II and its impact on Texas. Grade 7 Social Studies Unit: 11 Lesson: 02

World War II and its impact on Texas. Grade 7 Social Studies Unit: 11 Lesson: 02 World War II and its impact on Texas Grade 7 Social Studies Unit: 11 Lesson: 02 What was World War II? WWII was a global conflict that involved almost every nation in the world. The U.S. was thrust into

More information

World War II in Asia. AP World History Chapter 29e

World War II in Asia. AP World History Chapter 29e World War II in Asia AP World History Chapter 29e Japanese Imperialism In the 1930s = Japan had seized much of China Japan now set its sights on French, British, Dutch and American colonies in Southeast

More information

Ch. 36 Fighting World War II/EQ: What military strategies did the United States and its allies pursue to defeat the Axis powers in World War II?

Ch. 36 Fighting World War II/EQ: What military strategies did the United States and its allies pursue to defeat the Axis powers in World War II? Ch. 36 Fighting World War II/EQ: What military strategies did the United States and its allies pursue to defeat the Axis powers in World War II? 36.1 Introduction After the attack on Pearl Harbor, the

More information

Major events & Turning Points of World War II

Major events & Turning Points of World War II Major events & Turning Points of World War II Germany invaded Poland setting off war in Europe. The Soviet Union also invaded Poland and the Baltic nations. Germany invaded France capturing Paris Germany

More information

Matching: 10 3 points each

Matching: 10 3 points each 1 Name Date Matching: 10 questions @ 3 points each Match each event with the DIRECT RESPONSE that followed it. Each matching question stands alone; it is not related to the rest. Not all answers in the

More information

The Great Patriotic War. THE U.S. in WORLD WAR II 1941-1945

The Great Patriotic War. THE U.S. in WORLD WAR II 1941-1945 The Great Patriotic War THE U.S. in WORLD WAR II 1941-1945 Georgia Standards SSUSH19 The student will identify the origins, major developments, and the domestic impact of World War II, especially the growth

More information

World War 2 Project. By Cdt.Sgt.Allen.Devonlee & The other Guy (Dalton Barron)

World War 2 Project. By Cdt.Sgt.Allen.Devonlee & The other Guy (Dalton Barron) World War 2 Project By Cdt.Sgt.Allen.Devonlee & The other Guy (Dalton Barron) Propaganda (Germany) Most propaganda in Nazi Germany was made by the Ministry of Public Enlightenment and Propaganda. Joseph

More information

Activity Title: Advancing Across the Pacific (Elementary and Middle Schools)

Activity Title: Advancing Across the Pacific (Elementary and Middle Schools) Activity Title: Advancing Across the Pacific (Elementary and Middle Schools) Areas of the museum to visit for this lesson plan: The Admiral Nimitz Museum and the George H.W. Bush Gallery. Teacher Note:

More information

Key Concepts Chart (World War II)

Key Concepts Chart (World War II) Unit 7, Activity 1, Key Concepts Chart Key Concepts Chart (World War II) Key Concepts + - Explanation Extra Information Treaty of Versailles fascism Nazism Treaty that ended WWI. The treaty that ended

More information

THE RISE OF DICTATORS

THE RISE OF DICTATORS Name: Period: World War II THE RISE OF DICTATORS http://www2.waterforduhs.k12.wi.us/staffweb/belot/chapter%2013%20-%20section%201.ppt 1. What is a Dictator? 2. What happened to Germany during WWI? 3. Why

More information

America in WWII

America in WWII America in WWII 1941-1945 War Begins for the US Dec 8, 1941 FDR asked & received from Congress a declaration of war against Japan Dec 11, 1941 Germany & Italy declare war on US ABC-1 agreement with Britain-

More information

Preview Sheet World War II

Preview Sheet World War II Preview Sheet World War II 1. Describe the following governments at the time of World War II: a. Totalitarian State in the Soviet Union b. Fascism in Italy c. The Nazi Party in Germany. 2. Name the leader

More information

World War II World War II The Dilemmas of Neutrality The Roots of War Hitler s War in Europe Trying to Keep Out

World War II World War II The Dilemmas of Neutrality The Roots of War Hitler s War in Europe Trying to Keep Out 1 2 3 World War II 1939 1945 The Dilemmas of Neutrality Why were most Americans reluctant to get involved in World War II? Holding the Line How did the Allies fare in 1941 and 1942? Mobilizing for Victory

More information

World War II Unit Test

World War II Unit Test World War II Unit Test Matching: Match the correct term on the left with its definition on the right (2 points each) 1. National Socialist 2. Treaty of Versailles 3. Fascism 4. Nazi-Soviet Non-Aggression

More information

World War II. Chapter 36

World War II. Chapter 36 World War II Chapter 36 Allied Strategy Axis Powers - Germany, Italy, Japan Allied Powers - U.S., G.B., France, U.S.S.R.,# of others Many in the U.S. wanted to go after Japan b/c of Pearl Harbor Decided

More information

World War II. United States involvement from December 8, 1941 to European Theatre North African Theatre Pacific Theatre

World War II. United States involvement from December 8, 1941 to European Theatre North African Theatre Pacific Theatre World War II 1939 1945 United States involvement from December 8, 1941 to 1945 European heatre North African heatre Pacific heatre theatre is a term normally used to define a specific geographic area within

More information

COMMON CORE Lessons & Activities SAMPLE

COMMON CORE Lessons & Activities SAMPLE COMMON CORE Lessons & Activities TEACH IT TODAY! About this Book This Common Core Lessons and Activities Book allows you to immediately meet new Common Core State Standards for English Language Arts, as

More information

Remember: We decided to attack Hitler first

Remember: We decided to attack Hitler first Remember: We decided to attack Hitler first But, we sent a small force to the Pacific to attempt to keep Japan busy until we could focus on them and for a little payback Write the Purple on Chart- (a#4)

More information

Name Class Date. World War II Section 1

Name Class Date. World War II Section 1 Name Class Date World War II Section 1 MAIN IDEAS 1. During the 1930s, totalitarian governments rose to power in Europe and Japan. 2. German expansion led to the start of World War II in Europe in 1939.

More information

World War II. American History II

World War II. American History II World War II American History II Adolph Hitler & Nazi Germany Adolph Hitler & Nazis given emergency dictatorial powers in March 1933 Used resentment of treaty & Jews as scapegoats Nuremburg Laws (1935)

More information

Ch. 24: World War II 1941-1945 Review Sheet. Axis Power Goals Country Leader Goals. Germany Adolf Hitler Dominate Europe and eliminate inferior Jews

Ch. 24: World War II 1941-1945 Review Sheet. Axis Power Goals Country Leader Goals. Germany Adolf Hitler Dominate Europe and eliminate inferior Jews US History 2 Ch. 24: World War II 1941-1945 Review Sheet Mr. Mulry Axis Power Goals Country Leader Goals Germany Adolf Hitler Dominate Europe and eliminate inferior Jews Italy Benito Mussolini Dreams of

More information

MAJOR BATTLES OF WORLD WAR II

MAJOR BATTLES OF WORLD WAR II MAJOR BATTLES OF WORLD WAR II The Axis Powers Make Early Gains: 1939-1941 Two days after Adolf Hitler ordered his armies into Poland, Great Britain and France declared war on Germany. The British and French

More information

Where in the World War? Mapping WWII in the Pacific

Where in the World War? Mapping WWII in the Pacific Where in the World War? Mapping WWII in the Pacific A Lesson Plan from The Department of Education of The National D-Day Museum America s World War II Museum The National D-Day Museum 945 Magazine Street

More information

Chapter 26 World War II,

Chapter 26 World War II, Chapter 26 World War II, 1939 1945 Chapter Summary Chapter 26 offers a survey of World War II. Topics covered in this chapter include the complexities of the American struggle with neutrality; the American

More information

2. System where cargo ships traveled in groups Escorted by navy warships

2. System where cargo ships traveled in groups Escorted by navy warships Name: World War II Unit Test Please read the directions prior to beginning every section. Good Luck! Matching: Place the correct term with the correct definition. 1 point each. 1. He founded Italy s Fascist

More information

WORLD WAR II CURRICULUM GUIDE P1

WORLD WAR II CURRICULUM GUIDE P1 WORLD WAR II CURRICULUM GUIDE P1 NAME PERIOD 1 1 Fill out this guide as we go through the WWII unit. This guide will be completed with partners, groups, and individually. 1. Elaborate on some of the problems

More information

MacArthur Memorial Education Programs

MacArthur Memorial Education Programs MacArthur Memorial Education Programs World War II Primary Resources Flag Raising on Iwo Jima, February 23, 1945 Background President Woodrow Wilson described World War I as the war to end all wars. In

More information

Main Battles and Events of World War II

Main Battles and Events of World War II Main Battles and Events of World War II Hitler, Mussolini and the Build-Up to World War II -In both Italy and Germany, Fascist states form in the years after WWI -In Italy, Mussolini (Il Duce) and his

More information

Chapter 19 America Enters the War. Click on a hyperlink to view the corresponding slides.

Chapter 19 America Enters the War. Click on a hyperlink to view the corresponding slides. Chapter 19 Section 4 America Enters the War Click on a hyperlink to view the corresponding slides. Chapter Objectives Section 4: America Enters the War Explain how Roosevelt helped Britain while maintaining

More information

CHAPTER TWENTY-THREE: WORLD WAR II: FIGHTING THE GOOD WAR, 1939 1945 READING AND STUDY GUIDE

CHAPTER TWENTY-THREE: WORLD WAR II: FIGHTING THE GOOD WAR, 1939 1945 READING AND STUDY GUIDE CHAPTER TWENTY-THREE: WORLD WAR II: FIGHTING THE GOOD WAR, 1939 1945 READING AND STUDY GUIDE I. The Approaching War A. Fascism and Appeasement B. The Arsenal of Democracy C. War with Japan II. On the Home

More information

Note Taking Study Guide FROM APPEASEMENT TO WAR

Note Taking Study Guide FROM APPEASEMENT TO WAR SECTION 1 FROM APPEASEMENT TO WAR Focus Question: What events unfolded between Chamberlain s declaration of peace in our time and the outbreak of a world war? A. As you read Aggression Goes Unchecked and

More information

World War II: Lesson Plans (Overview)

World War II: Lesson Plans (Overview) Wright 1 Day One: (04/12/2011) Topic: Introduction: WWII, Totalitarianism Unit Goals 2, 3, 4 NCSS: Strand V World War II: Lesson Plans (Overview) 2. Concept Formation Lesson: Totalitarianism (60 minutes)

More information

Battles in Europe Battles in the Pacific Military Weapons & tactics Women in the military African Americans in military African Americans at home

Battles in Europe Battles in the Pacific Military Weapons & tactics Women in the military African Americans in military African Americans at home WWII Board Game Project You & your partners, groups no larger than 4, will create a playable board game about WWII. The format/style of the game is your choice. It may mimic popular board games that are

More information

From Versailles to Pearl Harbor. U.S. Isolationism: 1919-1941

From Versailles to Pearl Harbor. U.S. Isolationism: 1919-1941 1939-1945 From Versailles to Pearl Harbor U.S. Isolationism: 1919-1941 I. America during the 1920 s A. Many Americans were disillusioned by WWI and wanted to return to normalcy. B. The Business of America

More information

VUS.11,12 World War II

VUS.11,12 World War II Name: Class: Date: VUS.11,12 World War II Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Adolf Hitler blamed Germany s economic problems on a. weak German

More information

in World War II? How did the following lead to US involvement Attack on Pearl Harbor Italian dictatorships & Aggression Mussolini

in World War II? How did the following lead to US involvement Attack on Pearl Harbor Italian dictatorships & Aggression Mussolini World War II How did the following lead to US involvement in World War II? Italian dictatorships & Aggression Mussolini German dictatorships & aggression Japanese dictatorships & aggression Emperor Hirohito/

More information

Europe Erupts in War 23-2

Europe Erupts in War 23-2 Europe Erupts in War 23-2 The Main Idea Far from being satisfied by the actions of France and Great Britain, Germany turned to force and triggered the start of World War II. Content Statement/Learning

More information

Classroom Guide. 1 We re All in this Together! Classroom Guide The National WWII Museum, Inc. We hope you enjoy the Electronic Field Trip!

Classroom Guide. 1 We re All in this Together! Classroom Guide The National WWII Museum, Inc. We hope you enjoy the Electronic Field Trip! Classroom Guide Viewing Instructions: 1. Be sure to tune into the live Electronic Field Trip on Wednesday, November 4th. We will have two live broadcasts that day: Broadcast 1: 11 a.m. Eastern/10 a.m.

More information

STANDARD VUS.11a. STANDARD VUS.11b

STANDARD VUS.11a. STANDARD VUS.11b STANDARD VUS.11a The student will demonstrate knowledge of World War II by analyzing the causes and events that led to American involvement in the war, including military assistance to Britain and the

More information

United States History II Final Exam Review

United States History II Final Exam Review United States History II Final Exam Review 1. Because of the Neutrality Act of 1937, America could not? 2. Hitler made his first grab for territory by sending troops into what country? 3. In the 1930s,

More information

U.S. HISTORY 11 TH GRADE LESSON AMERICAN INVOLVEMENT IN WORLD WAR II: THE PACIFIC THEATER 1941-1945

U.S. HISTORY 11 TH GRADE LESSON AMERICAN INVOLVEMENT IN WORLD WAR II: THE PACIFIC THEATER 1941-1945 U.S. HISTORY 11 TH GRADE LESSON AMERICAN INVOLVEMENT IN WORLD WAR II: Objectives: TEKS Social Studies US1A, US1C, US6A, US6B, US6C, US22B, US24A, US24B, US24C, US24D, US24E, US25A, US25D 1. The student

More information

A. Poland, Bulgaria, Soviet Union B. France, Spain, Manchuria C. Italy, United States, Japan D. Germany, Italy, Japan

A. Poland, Bulgaria, Soviet Union B. France, Spain, Manchuria C. Italy, United States, Japan D. Germany, Italy, Japan Social Studies Quiz World War II & the Cold War Name Date Read each of the following questions/statements carefully and circle the letter representing the best answer choice. 1. Which was an effect of

More information

World War II In Shetland

World War II In Shetland World War II In Shetland Primary 5-7 World War II in Shetland Contents World War II begins War is declared as Hitler invades Poland, on page 3 What everyday life and life in Shetland was like during the

More information

U.S. and WWII UNIT 8 WWII- EUROPE AND AT HOME

U.S. and WWII UNIT 8 WWII- EUROPE AND AT HOME U.S. and WWII UNIT 8 WWII- EUROPE AND AT HOME America First Movement Many Americans at first did not want to get involved in WWII. Charles Lindbergh and the America First Movement spoke out against aiding

More information

Course: This unit is designed for an 11th grade American Studies course.

Course: This unit is designed for an 11th grade American Studies course. Wright 1 Sarah Wright World War II Unit Plan Unit Overview Course: This unit is designed for an 11th grade American Studies course. Topic: World War II Length: Eight 90-minute block periods Introduction:

More information

Rise of ultranationalism in Japan

Rise of ultranationalism in Japan Rise of ultranationalism in Japan What happened to Japan after WW1 During WWI Japan was a member or the Allied countries. Their economy was largely based on exports (selling things) to the United States

More information

Road to War & World War II. Chapter 35 & 36

Road to War & World War II. Chapter 35 & 36 Road to War & World War II Chapter 35 & 36 London Conference During the 1930s we were really only worried about the U.S. & ourselves London Economic Conference (1933) Hoped to form a global plan to fight

More information

WWII Test - HONORS. 1. As a result of Franklin Roosevelt's unwillingness to support the London Conference,

WWII Test - HONORS. 1. As a result of Franklin Roosevelt's unwillingness to support the London Conference, WWII Test - HONORS 1. As a result of Franklin Roosevelt's unwillingness to support the London Conference, a. inflation in the United States was reduced. b. the United States was voted out of the League

More information

US Conflict with Japan

US Conflict with Japan World War II US Conflict with Japan SWBAT: explain events that led to conflict between Japan and the US Do Now: What is the difference between isolationism and neutrality? Japan & US Conflict How did the

More information

History Controlled Assessment Task. The Atomic Bomb

History Controlled Assessment Task. The Atomic Bomb General Certificate of Secondary Education History Controlled Assessment Task Unit 3: Investigative Study The Atomic Bomb [GHT31] VALID FROM SEPTEMBER 2016 MAY 2017 INSTRUCTIONS TO CANDIDATES Candidates

More information

World War II. Invasion of Poland

World War II. Invasion of Poland World War II World War II was fought from 1939 until 1945 in Europe, East Asia, North Africa, and in many places throughout the Pacific Ocean. It was caused by Germany's imperialistic desire for more territory.

More information

World War 2: Chapter 26

World War 2: Chapter 26 World War 2: 1939-1945 Chapter 26 Paths to War 26.1 The German Path to War Germany needed more land to become a great power Soviet Union had the land needed in the east Hitler needed to prepare for war

More information

UNIT 5: WW II AND THE COLD WAR 1. Examine causes, course, and consequences of World War II on the United States and the world.

UNIT 5: WW II AND THE COLD WAR 1. Examine causes, course, and consequences of World War II on the United States and the world. UNIT 5: WW II AND THE COLD WAR 1. Examine causes, course, and consequences of World War II on the United States and the world. Cause Course Consequence Treaty of Versailles Great Depression Rise of Fascism

More information

Guide for the Introducing World War II PowerPoint Presentation

Guide for the Introducing World War II PowerPoint Presentation Guide for the Introducing World War II PowerPoint Presentation The PowerPoint presentation serves three purposes. 1. Students are given the opportunity to use their listening skills, which were reviewed

More information

A New World Order (1945-1956) Performer - Culture & Literature

A New World Order (1945-1956) Performer - Culture & Literature A New World Order (1945-1956) Marina Spiazzi, Marina Tavella, Margaret Layton 2013 1. Britain between the wars Disputes between the coal miners and the mine owners led to the General Strike of 1926. Unemployment

More information

Chapter Twelve: America in World War II

Chapter Twelve: America in World War II Chapter Twelve: America in World War II I am become death, the destroyer of worlds. -J. Robert Oppenheimer After seeing the first demonstration of the atomic bomb. Chapter Objective, Essential Questions,

More information

Treaty of Versailles Great Depression Rise of Dictators Fascism Expansionism Anti-Communism Nationalism Militarism Weak League of Nations

Treaty of Versailles Great Depression Rise of Dictators Fascism Expansionism Anti-Communism Nationalism Militarism Weak League of Nations Treaty of Versailles Great Depression Rise of Dictators Fascism Expansionism Anti-Communism Nationalism Militarism Weak League of Nations Isolationism and Pacifism Appeasement Failure of the League of

More information

GLE Investigate and describe the impact of World War II on Louisiana s social, political, and economic systems

GLE Investigate and describe the impact of World War II on Louisiana s social, political, and economic systems Sample Item Set Louisiana During World War II Grade 8 Standard 2 Key Events, Ideas and People: Students analyze how the contributions of key events, ideas, and people influenced the development of modern

More information

6. Which of the following was the location of a Nazi extermination camp? a. Berlin b. Warsaw c. Auschwitz d. Dresden

6. Which of the following was the location of a Nazi extermination camp? a. Berlin b. Warsaw c. Auschwitz d. Dresden Name Date CHAPTER 32 CHAPTER TEST World War II Form A Part 1: Main Ideas Choose the correct answer. (4 points each) 1. What prompted Great Britain and France to declare war on Germany? a. Soviet invasion

More information

World War II. Shoah Resource Center, The International School for Holocaust Studies

World War II. Shoah Resource Center, The International School for Holocaust Studies World War II War involving most of the world's nations that was launched in 1939 and lasted until 1945. It began with the German invasion of Poland on September 1, 1939, and ended in Europe with the German

More information

World War II 1941 to 1945

World War II 1941 to 1945 World War II 1941 to 1945 Objectives: 10.01 Elaborate on the causes of World War II and reasons for the United States entry into the war. 10.02 Identify military, political, and diplomatic turning points

More information

1939 $9 billion % 1945 $100 billion 1942 Virtually disappeared

1939 $9 billion % 1945 $100 billion 1942 Virtually disappeared Ch. 20 America & World War II I. The War at Home A. From Reform to Recovery There is partial truth in the observation that Adolf Hitler was more responsible for ending the depression in the US than was

More information

WORLD WAR II 1933-1945

WORLD WAR II 1933-1945 WORLD WAR II 1933-1945 The United States had cooperated with other nations in many ways in the 1920s and 1930s, but because of the economic situation, the United States was unwilling to take steps strong

More information

Canadian History 1201

Canadian History 1201 Canadian History 1201 Unit 2 Canada 1930-1945 The Great Depression The Causes of World War II Rise of Hitler / Nazism in Germany 1930's: Study Questions / Terms Chapter 5: Canada in the 1930's (pgs. 139

More information

World War II. Section3

World War II. Section3 Section3 World War II As you read, look for: the reasons for World War II, why the United States entered the war, how the war affected South Carolina, and vocabulary terms: dictator, fascism, appeasement,

More information

Areas of the museum to visit for this lesson plan: The George H.W. Bush Gallery

Areas of the museum to visit for this lesson plan: The George H.W. Bush Gallery Activity Title: Ethnic Groups in World War II Areas of the museum to visit for this lesson plan: The George H.W. Bush Gallery Teacher Note: If you are bringing a large group you will want to split them

More information

AMERICA IN THE 20 TH CENTURY: WORLD WAR II: The Road to War

AMERICA IN THE 20 TH CENTURY: WORLD WAR II: The Road to War 1 PRE-TEST Directions: Read the following statements and circle whether they are True or False. 1. After World War One, many countries had difficulty dealing with war debts, hunger, and unemployment. 2.

More information

Immediate Cause: Germany s invasion of Poland on September 1, 1939.

Immediate Cause: Germany s invasion of Poland on September 1, 1939. Lead-up to World War II: Immediate Cause: Germany s invasion of Poland on September 1, 1939. Underlying Causes: Terms of the Treaty of Versailles terms were extremely harsh. hoped to make renewed aggression

More information

Franklin Delano Roosevelt

Franklin Delano Roosevelt Franklin Delano Roosevelt The only thing we have to fear is fear itself. By: Lorin Murphy This book belongs to: Fun Facts About Franklin He was President of the United States longer than any other President.

More information

Chapter 17 WS - Dr. Larson

Chapter 17 WS - Dr. Larson Name: Class: _ Date: _ Chapter 17 WS - Dr. Larson Matching IDENTIFYING KEY TERMS, PEOPLE, AND PLACES Match each name with his or her description below. You will not use all the names. a. Tojo Hideki b.

More information

LESSON OBJECTIVE. 1.) ANALYZE the effectiveness & morality of the British Royal Air Force bombing of German civilians

LESSON OBJECTIVE. 1.) ANALYZE the effectiveness & morality of the British Royal Air Force bombing of German civilians NAME: BLOCK: CENTRAL HISTORICAL QUESTION THE ATOMIC BOMB & THE ORIGINS OF THE COLD WAR: HOW SHOULD THE BOMBING OF HIROSHIMA & NAGASAKI BE REMEMBERED? Pictured Mushroom cloud from the atomicbombing of Hiroshima

More information

CHAPTER TWENTY-FIVE: WORLD WAR II, 1941 1945

CHAPTER TWENTY-FIVE: WORLD WAR II, 1941 1945 CHAPTER TWENTY-FIVE: WORLD WAR II, 1941 1945 THE COMING OF WORLD WAR II The Shadows of War Roosevelt Readies for War Pearl Harbor ARSENAL OF DEMOCRACY Mobilizing for War Economic Conversion New Workers

More information