1. Which of the following is NOT an argument in support of imperialism or expansionism?

Size: px
Start display at page:

Download "1. Which of the following is NOT an argument in support of imperialism or expansionism?"

Transcription

1 U.S I Quarterly Assessment Practice Test Circle the best answer to each question. 1. Which of the following is NOT an argument in support of imperialism or expansionism? A. The United States should become a world-class power. B. The United States should expand to compete economically. C. The United States should back off and respect other people's right to liberty. D. The United States should spread its ideals to other parts of the world. 2. Which of the following newspaper headlines best illustrates the practice of yellow journalism in 1898? A. "266 Killed in USS Maine Accident" B. "USS Maine Sinks in Havana Harbor" C. "USS Maine Destroyed by Spanish Treachery (betrayal)" D. "Investigators Search for Cause of USS Maine Explosion" 3. Which of these factors in 1898 increased U.S. public opinion in support of a war with Spain to free Cuba? A. the death of Jose Marti in combat B. the passage of the Teller Amendment C. the publication of the de Lome letter criticizing the President D. the popularity of the Yellow Kid cartoons 4. How did the outcome of the Spanish-American War in 1898 change U.S. foreign policy? A. It shifted U.S. policy toward neutrality. B. It shifted U.S. policy toward imperialism or expansionism. C. It shifted U.S. policy toward unilateralism. D. It shifted U.S. policy toward non colonialism or anti-expansionism.

2 5. Which heading best completes the partial outline below? I. 1. Sea power is the key to national greatness. 2. United States missionaries spread Christian principles. 3. The Anglo-Saxon civilization is the best in the world. 4. Sugar plantations in Hawaii were developed by Americans. A. Reasons to Declare War on Spain B. Justification for American Imperialism C. Theodore Roosevelt s Political Platform D. Yellow Journalism in Newspapers 6. Examine the flowchart of events in Hawaiian history below. Which of the following events belongs in the box with the question mark? A. U.S. forces help overthrow Queen Liliuokalani. B. Queen Liliuokalani agrees to make Hawaii a republic. C. Native Hawaiians remove Queen Liliuokalani from power. D. Queen Liliuokalani petitions the U.S. government for protectorate status.

3 7. The cartoon illustrates the actions of President Theodore Roosevelt in A. securing the land to build the Panama Canal B. leading troops in the Spanish-American War C. ending the war between Russia and Japan D. improving diplomatic relations with Latin American nations 8. Critics of the actions shown in this cartoon claimed President Theodore Roosevelt was A. causing environmental damage B. following a policy of imperialism C. requiring massive tax increases D. producing major trade deficits with China 9. President Theodore Roosevelt s Corollary to the Monroe Doctrine primarily affected Latin America by A. guaranteeing human rights throughout the Western Hemisphere B. supporting independence movements in many countries C. encouraging immigration to the United States D. increasing United States intervention in the Region

4 10. Which of the following was not a contributing factor to the outbreak of war in Europe in 1914? A. a policy of militarism B. a complex system of alliances C. a growing sense of nationalism D. a shift in public opinion toward isolationism 11. The United States found it difficult to remain neutral during the first three years of WorldWar I because of its desire to A. expand its interests in the Caribbean B. control the Suez Canal C. maintain freedom of the seas for trade with European nations D. obtain migrant workers for American farms Base your answers to questions 12 and 13 on the passage below and on your knowledge of social studies. We intend to begin on the first of February unrestricted submarine warfare. We shall endeavor in spite of this to keep the United States of America neutral. In the event of this not succeeding, we make Mexico a proposal of alliance on the following basis: make war together, make peace together, generous financial support and an understanding on our part that Mexico is to reconquer the lost territory in Texas, New Mexico, and Arizona. The settlement in detail is left to you. Telegram of January 19, This telegram was part of an effort to A. form an alliance between Germany and the United States B. convince several western states to secede from the United States C. bring Mexico into World War I on the side of Great Britain and France D. enlist Mexican support for Germany if the United States declared war 13. Publication of this telegram in United States newspapers helped to A. reelect Woodrow Wilson as president B. convince the American public to support entrance into World War I C. encourage Congress to pass neutrality legislation D. grant statehood to Arizona and New Mexico

5 14. How did the U.S. government build the large fighting force it would need to enter World War I? A. It encouraged women to enlist as well as men. B. It allowed blacks to train and fight alongside whites. C. It offered high wages to anyone who volunteered to fight. D. It established a national draft for young men aged 21 to Which of these statements best explains the development of trench warfare in World War I? A. U-boats cut off supplies to the troops. B. Airplanes made it easier to spot enemy positions. C. The invention of tanks made ground assault impossible. D. New long-range weapons turned battlefields into death traps. 16. Examine the table below. Which of these statements supports the data in the table? A. World War I lasted longer than most earlier European wars. B. Leaders of the Central powers were incompetent military planners. C. The Americans arrived too late to be of any help to the Allied powers. D. New technologies made World War I battles much deadlier than earlier European wars.

6 17. What power did the Sedition Act give the federal government during World War I? A. the power to spy on new immigrants B. the power to draft young men into the military C. the power to fight dissent that could damage the war effort D. the power to raise income taxes 18. On what grounds was Charles Schenck's conviction for promoting draft resistance upheld as constitutional in Schenck v. United States? A. Free speech does not include all forms of symbolic speech. B. Free speech does not exist during a time of national emergency. C. Free speech can be limited to protect the safety of the speaker. D. Free speech can be denied by the government when a clear and present danger exists that threatens the nations security. 19. Look at the photograph below of people marching through New York City in The first blood for American Independence was shed by a negro Crispus Atticus (Boston Massacre, 1775) What were the people in this photograph marching for or against? A. world peace B. racial justice and equality C. prohibition of alcohol D. women's right to vote

7 Base your answer to question 20 on the posters below and on your knowledge of social studies. 20. The United States government published these World War I posters to encourage Americans A. to increase military enlistments B. reduce the use of consumer goods C. invest in the war effort D. conserve scarce resources for the military Answer Key 1. C 2. C 3. C 4. B 5. B 6. B 7. A 8. B 9. D 10D 11.C 12D 13.B 14.D 15.D 16.D 17.C 18.D 19.B 20. C

Why did the US want to claim small islands in the Pacific Ocean such as Midway Island and Wake Island?

Why did the US want to claim small islands in the Pacific Ocean such as Midway Island and Wake Island? US History & Government Imperialism Why did the US create an empire in the late 19 th Century? Social: Economic: Political: Religious: Military: China Why did the US want to claim small islands in the

More information

Credit-by-Exam Review - US History A

Credit-by-Exam Review - US History A separation of powers checks and balances individual rights popular sovereignty federalism separation of powers Mayflower Compact Thomas Paine's Common Sense abolitionists What was the difference in the

More information

US History World War I Exam

US History World War I Exam Section I: Multiple Choice US History World War I Exam 1. Woodrow Wilson s ultimate goal at the Paris Peace Conference was to A. stop the spread of communism B. blame no one for starting the war C. force

More information

Chapter 8 Notes Rise to World Power. Some Americans supported a foreign policy of isolationism, or noninvolvement, in world affairs.

Chapter 8 Notes Rise to World Power. Some Americans supported a foreign policy of isolationism, or noninvolvement, in world affairs. Chapter 8 Notes Rise to World Power Section 1: Expanding Horizons American Foreign Policy The influence of the United States began to extend to other world regions. Some Americans supported a foreign policy

More information

Reasons for American Imperialism

Reasons for American Imperialism Name: Reasons for American Introduction: Expansion has always been a part of America s history. At first, expansion headed towards the Pacific within North America. In the 1700 s and 1800 s, European nations

More information

The World War I Era ( )

The World War I Era ( ) America: Pathways to the Present Chapter 19 The World War I Era (1914 1920) Copyright 2005 by Pearson Education, Inc., publishing as Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey. All rights reserved.

More information

Chapter 22: World War I. Four most powerful European nations in the early 1900s were Great Britain, France, Germany, Russia.

Chapter 22: World War I. Four most powerful European nations in the early 1900s were Great Britain, France, Germany, Russia. Chapter 22: World War I The Beginnings of World War I World War I was fought from 1914-1918. United States entered World War I in 1917. The Origins of Europe s Great War Nationalism Four most powerful

More information

Nationalism and U.S. Expansion

Nationalism and U.S. Expansion Chapter 21: American Expansion and International Politics: 1870-1914 Nationalism and U.S. Expansion Diplomatic relations is a relationship between government officials of different nations with frequent

More information

HONORS U. S. HISTORY II World War I - DBQ DUE December 13, 2013

HONORS U. S. HISTORY II World War I - DBQ DUE December 13, 2013 HONORS U. S. HISTORY II World War I - DBQ DUE December 13, 2013 TASK: Assess AT LEAST TWO of the causes for the United States entry into the conflict of World War I. How did the United States contribute

More information

1914-1917. Woodrow Wilson Pre-WWI Foreign Policy 1914-1917

1914-1917. Woodrow Wilson Pre-WWI Foreign Policy 1914-1917 1914-1917 Woodrow Wilson Pre-WWI Foreign Policy 1914-1917 (7) 1914- The panama canal was finished and the US Ancon was the first ship to sail it! The military and trade route was open (10) The Great War

More information

Becoming a World Power. The Imperialist Vision. Imperialism (cont) 1872-1912. Americans wanted to develop overseas markets

Becoming a World Power. The Imperialist Vision. Imperialism (cont) 1872-1912. Americans wanted to develop overseas markets Becoming a World Power 1872-1912 The Imperialist Vision Imperialism economic and political domination of a strong nation over a weaker one Became popular with countries in Europe Imperialism (cont) Protectorates

More information

THE WORLD WAR I ERA (1914-1920) Central Powers Allies

THE WORLD WAR I ERA (1914-1920) Central Powers Allies THE WORLD WAR I ERA (1914-1920) Militarism Mobilization Central Powers Allies Stalemate Propaganda Section 1 - The Road To War: A. Causes of World War I 1. June 28, 1914 - World War I is touched off by

More information

Imperialism. The Spanish American War. And. Page1

Imperialism. The Spanish American War. And. Page1 Imperialism And he Spanish American War Page1 SOL Standard USII.5a Reasons for the Spanish American War Protection of American Business interests in Cuba American support of Cuban rebels to gain independence

More information

Becoming a World Power ( )

Becoming a World Power ( ) America: Pathways to the Present Chapter 10 Becoming a World Power (1890 1915) Copyright 2003 by Pearson Education, Inc., publishing as Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey. All rights reserved.

More information

SOL Review World War II. Inflation Depression Germany Unemployment. - High (the value of money goes down).

SOL Review World War II. Inflation Depression Germany Unemployment. - High (the value of money goes down). SOL Review World War II Part I Causes and leaders of World War I Inflation Depression Germany Unemployment 1. Political instability and economic problems in Europe: - World Wide. - High war debt owed by.

More information

The Spanish American War Robin Rawlins Lake Region High School

The Spanish American War Robin Rawlins Lake Region High School The Spanish American War Robin Rawlins Lake Region High School I. Summary A. The following lesson plan is a study of the Spanish American War and the impact that sensationalism played in US involvement

More information

APUSH Chapter 30 Mr. Baughman Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

APUSH Chapter 30 Mr. Baughman Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. APUSH Chapter 30 Mr. Baughman Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. President Wilson broke diplomatic relations with Germany when a. the Zimmermann

More information

US.27 Justify with supporting detail from text, the reasons for American entry into World War I, including the use of unrestricted submarine warfare

US.27 Justify with supporting detail from text, the reasons for American entry into World War I, including the use of unrestricted submarine warfare US.27 Justify with supporting detail from text, the reasons for American entry into World War I, including the use of unrestricted submarine warfare by the Germans, the Zimmerman Note, the defense of democracy,

More information

WWI in a Nutshell Notes and Questions to Guide Your Study Defending Neutrality: Path to War What factors encouraged the outbreak of war?

WWI in a Nutshell Notes and Questions to Guide Your Study Defending Neutrality: Path to War What factors encouraged the outbreak of war? WWI in a Nutshell Notes and Questions to Guide Your Study Defending Neutrality: Path to War 1870s-90s: alliance system June 1914: nationalism 1914 and on: trade & loans May 1915: Lusitania Mar 1916: Sussex

More information

UNIT 3 - NOTES #5. CAUSES of WWI

UNIT 3 - NOTES #5. CAUSES of WWI UNIT 3 - NOTES #5 CAUSES of WWI A GREAT AND TERRIBLE WAR -Ignited by an assassination and national rivalries, WWI rips Europe to pieces -European powers made alliances and took sides in the fighting central

More information

Foreign Affairs and National Security

Foreign Affairs and National Security Foreign Affairs and National Security Objectives: TLW understand and explain the following questions as it relates to the Foreign affairs of the American Government What is foreign policy? What is the

More information

Part I America Becomes an Imperial Power

Part I America Becomes an Imperial Power Chapter 20 Theodore Roosevelt And Progressive Reform Part I America Becomes an Imperial Power The Monroe Doctrine 1823 President Monroe signs document which is meant to end imperialism in the Western Hemisphere.

More information

GRADE 7 SOCIAL STUDIES. History

GRADE 7 SOCIAL STUDIES. History GRADE 7 SOCIAL STUDIES History Standard 1 Historical Thinking Skills Students use information and concepts to interpret, analyze, and draw conclusions about United States history from 1763 1877. 7.1.1

More information

WS/FCS Unit Planning Organizer

WS/FCS Unit Planning Organizer WS/FCS Unit Planning Organizer Subject(s) Social Studies Conceptual Lenses Grade/Course History 2 Foreign Policy Unit of Study Unit 5: World War II (6.1, 6.2, 7.1, 7.2, 7.3) War Unit Title World War II

More information

Spanish American War. Mr. Mulholland. Tulpehocken HS 1

Spanish American War. Mr. Mulholland. Tulpehocken HS 1 Spanish American War Mr. Mulholland Tulpehocken HS 1 Overview Causes Leaders Timeline-Events Maps Cartoons Evaluation Tulpehocken HS 2 Causes of Spanish American War Imperialism Social Darwinism- Activity

More information

World War I Vocabulary List In your Social Studies Notebook develop a list of vocabulary words and definitions which appear like the following:

World War I Vocabulary List In your Social Studies Notebook develop a list of vocabulary words and definitions which appear like the following: Name: Period: World War I Vocabulary List In your Social Studies Notebook develop a list of vocabulary words and definitions which appear like the following: word (part of speech) Use a split page set-up

More information

Twelfth Grade Hispanic/Latino Curriculum Lesson Plan Puerto Rican Migration to the United States

Twelfth Grade Hispanic/Latino Curriculum Lesson Plan Puerto Rican Migration to the United States Twelfth Grade Hispanic/Latino Curriculum Lesson Plan Puerto Rican Migration to the United States Content/Theme: Grade Level: Textbook Connection: Migration 12 th Grade United States Government - Democracy

More information

Unit 6 Notes America At the turn of the century through WWi

Unit 6 Notes America At the turn of the century through WWi Unit 6 Notes America At the turn of the century through WWi A. In the western U.S., especially in California, a wave of anti immigrant feeling came over the people. Californians resented the numbers of

More information

CHAPTER TWENTY: THE GREAT WAR: WORLD WAR I, 1914 1918 READING AND STUDY GUIDE

CHAPTER TWENTY: THE GREAT WAR: WORLD WAR I, 1914 1918 READING AND STUDY GUIDE CHAPTER TWENTY: THE GREAT WAR: WORLD WAR I, 1914 1918 READING AND STUDY GUIDE I. The Decision for War A. The War in Europe B. The Perils of Neutrality C. America Enters the War D. Conflicting Views among

More information

AP UNITED STATES HISTORY 2007 SCORING GUIDELINES (Form B)

AP UNITED STATES HISTORY 2007 SCORING GUIDELINES (Form B) AP UNITED STATES HISTORY 2007 SCORING GUIDELINES (Form B) Question 5 Analyze the ways in which the federal government sought support on the home front for the war effort during the First World War. The

More information

Chapter 23 America and the Great War, 1914 1920

Chapter 23 America and the Great War, 1914 1920 Chapter 23 America and the Great War, 1914 1920 Chapter Summary Chapter 23 introduces the student to the American role in World War I. Among the topics covered in this chapter are the complexity of the

More information

Lusitania & Zimmerman Telegram: US s entry into WW1

Lusitania & Zimmerman Telegram: US s entry into WW1 Lusitania & Zimmerman Telegram: US s entry into WW1 World War I started in 1914. The first declaration of war was July 28, 1914. -The US remained neutral at the beginning. -The Lusitania was sunk by German

More information

Unit 1-2: Reading Guide Key. Canada and World War I

Unit 1-2: Reading Guide Key. Canada and World War I Learning Guide for Counterpoints: Exploring Canadian Issues Unit 1-2: Reading Guide Key / 56 Canada and World War I Resource: Counterpoints: Exploring Canadian Issues, Chapter 2 The Beginning of World

More information

U.S. Reasons For Going to War

U.S. Reasons For Going to War U.S. Reasons For Going to War U.S. declares its neutrality in 1914. Conditions will be created which pull the U.S. into war on the side of the Allies. U.S. Reasons for going to War The Sinking of Merchant

More information

AMERICA IN THE 20 TH CENTURY: WORLD WAR II: The Road to War

AMERICA IN THE 20 TH CENTURY: WORLD WAR II: The Road to War 1 PRE-TEST Directions: Read the following statements and circle whether they are True or False. 1. After World War One, many countries had difficulty dealing with war debts, hunger, and unemployment. 2.

More information

Chapter 5 An Emerging g World Power Imperialism strong g nations extend their political, military, and economic control over weaker nations Causes of Imperialism Economic raw materials natural resources

More information

Theodore Roosevelt 1906

Theodore Roosevelt 1906 Theodore Roosevelt 1906 what has especially directed the attention of the friends of peace is President Roosevelt's happy role in bringing to an end the bloody war recently waged between two of the world's

More information

Reasons for U.S. Involvement in War

Reasons for U.S. Involvement in War Reasons for U.S. Involvement in War The United States has waged several wars throughout its history. These wars have in some ways differed drastically. For example, during the Revolutionary War, cannons

More information

APUSH REVIEWED! 1912-1916. PROGRESSIVE MOVEMENT (Part 2) & WILSON S FOREIGN POLICY

APUSH REVIEWED! 1912-1916. PROGRESSIVE MOVEMENT (Part 2) & WILSON S FOREIGN POLICY APUSH 1912-1916 PROGRESSIVE MOVEMENT (Part 2) & WILSON S FOREIGN POLICY REVIEWED! American Pageant (Kennedy)Chapter 29 American History (Brinkley) Chapter 20, 21 America s History (Henretta) Chapter 20,

More information

U.S. Entry into WWI Lesson Plan

U.S. Entry into WWI Lesson Plan Lesson Plan Central Historical Question: Why did the U.S. enter World War I? Materials: Classroom Textbook Excerpt on Copies of Documents A and B: Wilson Speeches Copies of Document C: Zinn Document Copies

More information

Chapter 19 America Enters the War. Click on a hyperlink to view the corresponding slides.

Chapter 19 America Enters the War. Click on a hyperlink to view the corresponding slides. Chapter 19 Section 4 America Enters the War Click on a hyperlink to view the corresponding slides. Chapter Objectives Section 4: America Enters the War Explain how Roosevelt helped Britain while maintaining

More information

World War One Unit Plan

World War One Unit Plan World War One Unit Plan The following is a unit plan that I constructed to teach WWI. In the unit, I have provided the the students with a number of different learning strategies in order to fully understand

More information

Chapter Eight: America Builds An Empire. Speak softly and carry a big stick. -Theodore Roosevelt

Chapter Eight: America Builds An Empire. Speak softly and carry a big stick. -Theodore Roosevelt Chapter Eight: America Builds An Empire Speak softly and carry a big stick. -Theodore Roosevelt Chapter Objective, Essential Questions, & TEKS Objective: Identify, evaluate, and explain American expansionism,

More information

1914-1918: WORLD WAR I CFE 3201V

1914-1918: WORLD WAR I CFE 3201V 1914-1918: WORLD WAR I CFE 3201V OPEN CAPTIONED NATIONAL GEOGRAPHIC SOCIETY 1992 Grade Levels: 10-13+ 25 minutes 1 Instructional Graphic Enclosed DESCRIPTION The forces of nationalism, imperialism, and

More information

SOCIAL STUDIES TEST for e-lessons day 2

SOCIAL STUDIES TEST for e-lessons day 2 SOCIAL STUDIES TEST for e-lessons day 2 Name Directions: Use your own piece of paper as your answer document. Do not print off the test. You will need to only turn in your answer document. 29. The Cold

More information

U.S. Voting Rights Timeline

U.S. Voting Rights Timeline 1776 Only people who own land can vote Declaration of Independence signed. Right to vote during the Colonial and Revolutionary periods is restricted to property owners most of whom are white male Protestants

More information

Watch the video Write a short (2 minute-)commentary on the clip giving the reason stated by the songwriter why Latin Americans (and Caribbean people)

Watch the video Write a short (2 minute-)commentary on the clip giving the reason stated by the songwriter why Latin Americans (and Caribbean people) 1776-1870 Watch the video Write a short (2 minute-)commentary on the clip giving the reason stated by the songwriter why Latin Americans (and Caribbean people) often oppose US intervention. State whether

More information

Early Explorers. Fourth Grade Social Studies Quiz. Vicki Uebele. Read each question carefully. Read the four answer choices. Mark the best answer.

Early Explorers. Fourth Grade Social Studies Quiz. Vicki Uebele. Read each question carefully. Read the four answer choices. Mark the best answer. Name: Instructions: Read each question carefully. Read the four answer choices. Mark the best answer. Copyright 2000-2002 Measured Progress, All Rights Reserved : 1. A settlement at Jamestown was started

More information

CHAPTER TWENTY-THREE: WORLD WAR II: FIGHTING THE GOOD WAR, 1939 1945 READING AND STUDY GUIDE

CHAPTER TWENTY-THREE: WORLD WAR II: FIGHTING THE GOOD WAR, 1939 1945 READING AND STUDY GUIDE CHAPTER TWENTY-THREE: WORLD WAR II: FIGHTING THE GOOD WAR, 1939 1945 READING AND STUDY GUIDE I. The Approaching War A. Fascism and Appeasement B. The Arsenal of Democracy C. War with Japan II. On the Home

More information

The Spanish-American War: The United States Becomes a World Power

The Spanish-American War: The United States Becomes a World Power On April 19, Congress passed the Teller Amendteacher s guide primary source set The Spanish-American War: The United States Becomes a World Power The Spanish-American War lasted only about ten weeks in

More information

What Do We Mean by Democracy and Freedom? (Speech scheduled for a Boston America First rally on December 12, 1941 that was never delivered)

What Do We Mean by Democracy and Freedom? (Speech scheduled for a Boston America First rally on December 12, 1941 that was never delivered) What Do We Mean by Democracy and Freedom? (Speech scheduled for a Boston America First rally on December 12, 1941 that was never delivered) In the slogans and propaganda that have been hurled back and

More information

Codes and Nomenclators

Codes and Nomenclators Fall 2005 Chris Christensen Cryptology notes Codes and Nomenclators In common usage, there is often no distinction made between codes and ciphers, but in cryptology there is an important distinction. Recall

More information

THE GREAT WAR and the Shaping of the 20th Century

THE GREAT WAR and the Shaping of the 20th Century THE GREAT WAR and the Shaping of the 20th Century Lesson Plan Three: No One Spared Overview World War I crossed boundaries across the globe, not sparing most in its wake, civilians and military alike.

More information

THE GREAT WAR and the Shaping of the 20th Century

THE GREAT WAR and the Shaping of the 20th Century THE GREAT WAR and the Shaping of the 20th Century Lesson Plan Three: Killing Fields Overview WWI remains one of the bloodiest and most destructive wars ever. Its global impact on humanity was devastating.

More information

MULTIPLE CHOICE (2 points each) Directions: Mark the letter of the best

MULTIPLE CHOICE (2 points each) Directions: Mark the letter of the best Name Date MULTIPLE CHOICE (2 points each) Directions: Mark the letter of the best answer on the scantron sheet. Use a PENCIL and be sure to fully mark your selection. 1. What strategy involving giving

More information

Battling Beyond U.S. Borders

Battling Beyond U.S. Borders Teacher s Guide Grade Level: 6 8 Curriculum Focus: U.S. History Lesson Duration: Two class periods Program Description Witness how a small group of Texan defenders bravely fought against the Mexican army

More information

Causes of the Revolution War Test. (Do not write on this Test)

Causes of the Revolution War Test. (Do not write on this Test) Causes of the Revolution War Test (Do not write on this Test) 1) Which group supported Patrick Henry, a famous American colonist who said, Give me liberty or give me death? a) Loyalist b) Patriots c) Tories

More information

Copyright 2014 Edmentum - All rights reserved.

Copyright 2014 Edmentum - All rights reserved. Copyright 2014 Edmentum - All rights reserved. AP US History Blizzard Bag 2014-2015 Era of American Revolution 1. Lord Cornwallis did which of the following? A. He organized French assistance. B. He commanded

More information

Chapter 26 World War II,

Chapter 26 World War II, Chapter 26 World War II, 1939 1945 Chapter Summary Chapter 26 offers a survey of World War II. Topics covered in this chapter include the complexities of the American struggle with neutrality; the American

More information

Victorian Times : The British Empire

Victorian Times : The British Empire Content : Victorian Times : The British Empire 1. Historical Background 2. The Victorian era 2.1 Foreign policy (The Empire s conflicts) 2.2 Domestic policy (London during her era) 3. Conclusion 1. Historical

More information

U.S. History Final Exam 2012 Review. Name: Date: Hour:

U.S. History Final Exam 2012 Review. Name: Date: Hour: U.S. History Final Exam 2012 Review Name: Date: Hour: The following is a list of important terms, people, places, and events that will be included on your final exam. Be sure you can identify and explain

More information

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate Of Secondary Education

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate Of Secondary Education Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate Of Secondary Education HISTORY 0470/01 Paper 1 For Examination from 2015 SPECIMEN PAPER 2 hours Additional Materials: Answer

More information

Chapter 12 Packet--Mr. Bargen

Chapter 12 Packet--Mr. Bargen Name: Class: _ Date: _ Chapter 12 Packet--Mr. Bargen Matching IDENTIFYING KEY TERMS, PEOPLE, AND PLACES Match each item with the correct statement below. You will not use all the items. a. Sussex pledge

More information

The Difficulty in American Neutrality WWI Activity.notebook. March 05, 2014

The Difficulty in American Neutrality WWI Activity.notebook. March 05, 2014 1 2 3 Merchant Ships of nations at war might arm themselves to defend themselves against attack from enemy ships Some ways that merchant ships can prove that they are not war ships are: 1. Caliber of the

More information

H THE STORY OF TEXAS EDUCATOR GUIDE H. Student Objectives TEKS. Guiding Questions. Materials

H THE STORY OF TEXAS EDUCATOR GUIDE H. Student Objectives TEKS. Guiding Questions. Materials H C H A P T E R S E V E N H THE REPUBLIC OF TEXAS AND EARLY STATEHOOD Overview Chapter 7: The Republic of Texas and Early Statehood spans the period of the Republic of Texas through its early years as

More information

Trends in US foreign policy before 1900

Trends in US foreign policy before 1900 Trends in US foreign policy before 1900 Instances of the Use of U.S. Armed forces the 19 th and 20th Centuries Scope N.A. C-L.A. AF ME-CA Asia Europe Pac Total 1801-1900 2 7 3 0 4 1 6 23 1901-2000 1 8

More information

17. WHO BECOMES PRESIDENT OF THE UNITED STATES IF THE PRESIDENT SHOULD DIE? 22. HOW MANY CHANGES OR AMENDMENTS ARE THERE TO THE CONSTITUTION?

17. WHO BECOMES PRESIDENT OF THE UNITED STATES IF THE PRESIDENT SHOULD DIE? 22. HOW MANY CHANGES OR AMENDMENTS ARE THERE TO THE CONSTITUTION? DEPARTMENT OF JUSTICE Immigration & Naturalization Service 100 Typical Questions 1. WHAT ARE THE COLORS OF OUR FLAG? 2. HOW MANY STARS ARE THERE IN OUR FLAG? 3. WHAT COLOR ARE THE STARS ON OUR FLAG? 4.

More information

Japanese Segregation in San Francisco Lesson Plan

Japanese Segregation in San Francisco Lesson Plan Lesson Plan Central Historical Questions: Why did Teddy Roosevelt oppose the segregation of San Francisco s public schools? Materials: Copies Japanese Segregation Documents A-E Copies Japanese Segregation

More information

III. Westward migration, new systems of farming and transportation, and economic instability led to political and popular conflicts.

III. Westward migration, new systems of farming and transportation, and economic instability led to political and popular conflicts. Period 6: 1865 1898 Key Concept 6.1: The rise of big business in the United States encouraged massive migrations and urbanization, sparked government and popular efforts to reshape the U.S. economy and

More information

Chapter 8 C E N T R A L A M E R I C A A N D T H E C A R I B B E A N

Chapter 8 C E N T R A L A M E R I C A A N D T H E C A R I B B E A N Chapter 8 C E N T R A L A M E R I C A A N D T H E C A R I B B E A N Dictator A ruler who has complete power over the government Communist In a communist economy the government owns all large businesses

More information

Colonization and Revolutionary War The Declaration of Independence

Colonization and Revolutionary War The Declaration of Independence Non-fiction: Colonization and Revolutionary War The Declaration of Independence Colonization and Revolutionary War The Declaration of Independence During the years right before the Revolutionary War, more

More information

European Industrialization and Imperialism. Western Europe 1750-1850. Western Europe 1850-1914. Mr. Millhouse AP World History Spring 2006

European Industrialization and Imperialism. Western Europe 1750-1850. Western Europe 1850-1914. Mr. Millhouse AP World History Spring 2006 European Industrialization and Imperialism Mr. Millhouse AP World History Spring 2006 Western Europe 1750-1850 Big Picture: Spread of First Industrial Revolution & Rise of Representative Government 1770

More information

Australia entered World War Two in 1939 against Germany and later Italy. The USA and Japan were not involved in World War Two at this time.

Australia entered World War Two in 1939 against Germany and later Italy. The USA and Japan were not involved in World War Two at this time. Fall of Singapore Step by step instructions (i) Remind the students that cartoonists often express concerns about Australia s future or predicted dangers to Australia and its people. (ii) If the students

More information

Immigration, particularly Latino migration, has become. Latino Migration and U.S. Foreign Policy. by Lisa García Bedolla

Immigration, particularly Latino migration, has become. Latino Migration and U.S. Foreign Policy. by Lisa García Bedolla 50 IMMIGRATION by Lisa García Bedolla A man stands next to murals in San Francisco s Mission District. Photo by Tino Soriano. Immigration, particularly Latino migration, has become a hot topic in American

More information

World War II Origins and Home Front. Chapters 34-35

World War II Origins and Home Front. Chapters 34-35 World War II Origins and Home Front Chapters 34-35 Origins of WWII Soviet Union 1917 Russian Revolution Communism - Vladimir Lenin 1924 Lenin dies Joseph Stalin comes to power Origins of WWII - Dictators

More information

THE GREAT WAR and the Shaping of the 20th Century

THE GREAT WAR and the Shaping of the 20th Century THE GREAT WAR and the Shaping of the 20th Century Lesson Plan Seven: The Failed Peace Overview With the November, 1918, signing of the Armistice ending hostilities in World War I, an even greater task

More information

TEACHER S KEY SESSION 1. THE WORLD BEFORE THE GREAT WAR. PRETASK. 3. Pre- listening.

TEACHER S KEY SESSION 1. THE WORLD BEFORE THE GREAT WAR. PRETASK. 3. Pre- listening. TEACHER S KEY SESSION 1. THE WORLD BEFORE THE GREAT WAR. PRETASK 3. Pre- listening. 1. Before 1914, the nations of Europe were involved in a race to obtain overseas colonies all over the world, mainly

More information

AP Practice Exam Questions

AP Practice Exam Questions The Bill of Rights did not come from a desire to protect the liberties won in the American Revolution, but rather from a fear of the powers of the new federal government. Assess the validity of the statement.

More information

United States History II Final Exam Review

United States History II Final Exam Review United States History II Final Exam Review 1. Because of the Neutrality Act of 1937, America could not? 2. Hitler made his first grab for territory by sending troops into what country? 3. In the 1930s,

More information

2. Each of the above reasons helped to cause the creation of alliances throughout Europe. How? How do new alliances encourage tension?

2. Each of the above reasons helped to cause the creation of alliances throughout Europe. How? How do new alliances encourage tension? APEH Topic 10 Webquest Points Possible: 200 pts World War I Webquest Part I - M.A.I.N. Causes Name 1. Identify militarism, Imperialism, and Nationalism. Then, explain how each force creates tension in

More information

Addendum: American History II:

Addendum: American History II: Addendum: American History II: On June 23, 2011, the North Carolina General Assembly passed The Founding Principles Act (SL 2011-273). This act calls for local boards of education to require, as a condition

More information

Document Based Essay Grade 8 American Imperialism

Document Based Essay Grade 8 American Imperialism Document Based Essay Grade 8 American Imperialism Directions: The following question is based on the accompanying documents (1-4). This question is designed to test your ability to work with historic documents.

More information

VUS.11,12 World War II

VUS.11,12 World War II Name: Class: Date: VUS.11,12 World War II Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Adolf Hitler blamed Germany s economic problems on a. weak German

More information

APPENDIX IV MODERN WORLD HISTORY DETAILED KEY CONCEPTS TOPIC 1: REVOLUTIONS IN THOUGHT

APPENDIX IV MODERN WORLD HISTORY DETAILED KEY CONCEPTS TOPIC 1: REVOLUTIONS IN THOUGHT APPENDIX IV MODERN WORLD HISTORY DETAILED KEY CONCEPTS TOPIC 1: REVOLUTIONS IN THOUGHT KEY CONCEPT 1.1: Analyze how the Scientific Revolution and the Enlightenment ideas impacted human thought. a. Identify

More information

5th social studies core skills (5thsocstud_coreskills)

5th social studies core skills (5thsocstud_coreskills) Name: Date: 1. On July 4, 1852 a writer was asked to speak at an Independence Day celebration in Rochester, New York. Below is a part of his speech. Fellow citizens Pardon me, and allow me to ask, why

More information

Why Does the US Enter World War II? Road to US Entry - 1936 to 1941 Look at slides and answer questions in RED

Why Does the US Enter World War II? Road to US Entry - 1936 to 1941 Look at slides and answer questions in RED Why Does the US Enter World War II? Road to US Entry - 1936 to 1941 Look at slides and answer questions in RED Photograph above is FDR addressing a join session of Congress on December 8, 1941 What is

More information

The Western Front 1914-1917:

The Western Front 1914-1917: The Western Front 1914-1917: General info and introduction: Following the outbreak of World War I in 1914, the German Army opened the Western Front by first invading Luxembourg and Belgium, then gaining

More information

How appealing is the idea of packing up all of your belongings and moving to a new area?

How appealing is the idea of packing up all of your belongings and moving to a new area? How appealing is the idea of packing up all of your belongings and moving to a new area? A. Very appealing B. Somewhat appealing C. Somewhat unappealing D. Very unappealing A. A B. B C. C D. D Chapter

More information

Table of Contents Part One: Social Studies Curriculum Chapter I: Social Studies Essay Questions and Prewriting Activities

Table of Contents Part One: Social Studies Curriculum Chapter I: Social Studies Essay Questions and Prewriting Activities Table of Contents Part One: Social Studies Curriculum Chapter I: Social Studies Essay Questions and Prewriting Activities 1. How the United States Became a World Power 1 2. Immigration 5 3. The Role of

More information

WORLD WAR 2 Political and economic conditions in Europe and throughout the world after World War 1 led directly to World War 2:

WORLD WAR 2 Political and economic conditions in Europe and throughout the world after World War 1 led directly to World War 2: Political and economic conditions in Europe and throughout the world after World War 1 led directly to World War 2: 1. The Treaty of Versailles, ending World War 1, was particularly harsh on Germany and

More information

Chapter 9: The Policies of Alexander Hamilton and Thomas Jefferson

Chapter 9: The Policies of Alexander Hamilton and Thomas Jefferson Chapter 9: The Policies of Alexander Hamilton and Thomas Jefferson Department of State, Department of Treasury, Department of War, Attorney General, Postmaster General : 5 government departments established

More information

Road to War & World War II. Chapter 35 & 36

Road to War & World War II. Chapter 35 & 36 Road to War & World War II Chapter 35 & 36 London Conference During the 1930s we were really only worried about the U.S. & ourselves London Economic Conference (1933) Hoped to form a global plan to fight

More information

HIGH SCHOOL: WORLD HISTORY

HIGH SCHOOL: WORLD HISTORY HIGH SCHOOL: WORLD HISTORY Standard 1 Historical Thinking Skills Students use information and concepts to solve problems, interpret, analyze, and draw conclusions from historical events. WH.1.1 Produce

More information

The Making of a Nation: The French and Indian War

The Making of a Nation: The French and Indian War The Making of a Nation: The French and Indian War During the eighteenth century, Spain, France, and Britain controlled land in North America. Spain controlled Florida. France was powerful in the northern

More information

American Imperialism

American Imperialism American Imperialism US HISTORY The United States Becomes a World Power (1890-1920) ENDURING UNDERSTANDING At the beginning of the 20 th Century, competition for economic, political, and military power

More information

Spanish-American War Quiz

Spanish-American War Quiz Name Pd U.S. History, Paulic Spanish-American War Quiz 1) Throughout the 19th Century, this crop was Cuba's main export: A) Coffee B) Sugar C) Bananas D) Snickers 2) In 1868, Cuban sugar planters took

More information

SAMPLE APUSH ESSAY TOPICS

SAMPLE APUSH ESSAY TOPICS Colonial & Revolutionary Periods SAMPLE APUSH ESSAY TOPICS 1) Analyze the cultural and economic responses of TWO of the following groups to the Indians of North America before 1750. British French Spanish

More information

Here is the list of history courses with cross listings and how they fit in each of the sections of the History Major.

Here is the list of history courses with cross listings and how they fit in each of the sections of the History Major. Here is the list of history courses with cross listings and how they fit in each of the sections of the History Major. Note: if you take a History course that is cross listed and you take it under the

More information

WORLD WAR I. A Social Studies Unit by Jami Hodges

WORLD WAR I. A Social Studies Unit by Jami Hodges WORLD WAR I A Social Studies Unit by Jami Hodges On June 28, 1914, Archduke Francis Ferdinand (heir to the Austrian- Hungarian throne) was assassinated during a visit to Sarajevo. At the time of the assassination,

More information

The policy or doctrine of asserting the interests of one's own nation, viewed as separate from the interests of other nations or the common interests

The policy or doctrine of asserting the interests of one's own nation, viewed as separate from the interests of other nations or the common interests 1 World War I Causes - Impact of War 2 CAUSES OF WAR 3 Catch-22 "Let someone else get killed!" "Suppose everyone on our side felt that way?" "Well then I'd certainly be a damned fool to feel any other

More information