PHYS 101-4M, Fall 2005 Exam #3. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Size: px
Start display at page:

Download "PHYS 101-4M, Fall 2005 Exam #3. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question."

Transcription

1 PHYS 101-4M, Fall 2005 Exam #3 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A bicycle wheel rotates uniformly through 2.0 revolutions in 4.0 s. What is the frequency of the wheel's rotation? A) 1.0 Hz B) 0.50 Hz C) 2.0 Hz D) 4.0 Hz 2) A mass on a spring undergoes SHM. When the mass passes through the equilibrium position, its instantaneous velocity A) is less than maximum, but not zero. B) is maximum. C) is zero. D) cannot be determined from the information given. 3) A 500-N weight sits on the small piston of a hydraulic machine. The small piston has area 2.0 cm2. If the large piston has area 40 cm2, how much weight can the large piston support? A) N B) 500 N C) N D) 25 N 4) A wheel accelerates with a constant angular acceleration of 4.5 rad/s2. If the initial angular velocity is 1.0 rad/s, what is the angle the wheel rotates through in 2.0 s? A) 11 rad B) 4.5 rad C) 7.0 rad D) 9.0 rad 5) For vibrational motion, the maximum displacement from the equilibrium point is called the A) amplitude. B) period. C) wavelength. D) frequency. 6) A wheel of radius 1.0 m is rotating with a constant angular speed of 2.0 rad/s. What is the linear speed of a point on the wheel's rim? A) 1.0 m/s B) 0.50 m/s C) 4.0 m/s D) 2.0 m/s 7) A boy and a girl are riding on a merry-go-round which is turning at a constant rate. The boy is near the outer edge, and the girl is closer to the center. Who has the greater angular velocity? C) Both have the same non-zero angular velocity. D) Both have zero angular velocity. 8) A mass on a spring undergoes SHM. It goes through 10 complete oscillations in 5.0 s. What is the period? A) 0.50 s B) s C) 50 s D) 2.0 s 9) The time for one cycle of a periodic process is called the A) frequency. B) amplitude. C) wavelength. D) period. 10) The bolts on a car wheel require tightening to a torque of 90 Nœm. If a 30 cm long wrench is used, what is the magnitude of the force required when the force is perpendicular to the wrench? A) 30 N B) 300 N C) 150 N D) 15 N 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) 1

2 11) A block of metal weighs 40 N in air and 30 N in water. What is the buoyant force of the water? A) 40 N B) 70 N C) 10 N D) 30 N 11) 12) A circular window of 30 cm diameter in a submarine can withstand a maximum force of N. What is the maximum depth in a lake to which the submarine can go without damaging the window? (The density of water is 1000 kg/m3.) A) 1327 m B) 1200 m C) 750 m D) 680 m 12) 13) A boy and a girl are riding on a merry-go-round which is turning at a constant rate. The boy is near the outer edge, and the girl is closer to the center. Who has the greater angular displacement? 13) C) Both have the same non-zero angular displacement. D) Both have zero angular displacement. 14) If a constant net torque is applied to an object, that object will A) having a decreasing moment of inertia. B) having an increasing moment of inertia. C) rotate with constant angular velocity. D) rotate with constant angular acceleration. 14) 15) A wheel of radius 1.0 m is rotating with a constant angular speed of 2.0 rad/s. What is the centripetal acceleration of a point on the wheel's rim? A) 2.0 m/s2 B) 1.0 m/s2 C) 4.0 m/s2 D) 0.50 m/s2 15) 16) What is the velocity of a wave that has a wavelength of 3.0 m and a frequency of 12 Hz? A) 9.0 m/s B) 15 m/s C) 4.0 m/s D) 36 m/s 16) 17) What is the pressure at a location 15.0 m below the surface of sea? (The density of seawater is kg/m3.) A) N/m2 B) N/m2 C) N/m2 D) N/m2 17) 18) Consider three drinking glasses. All three have the same area base, and all three are filled to the same depth with water. Glass A is cylindrical. Glass B is wider at the top than at the bottom, and so holds more water than A. Glass C is narrower at the top than at the bottom, and so holds less water than A. Which glass has the greatest liquid pressure at the bottom? 18) A) Glass A B) Glass B C) Glass C D) All three have equal pressure. 19) A wheel accelerates with a constant angular acceleration of 4.5 rad/s2. If the initial angular velocity is 1.0 rad/s, what is the angular velocity at t = 2.0 s? 19) A) 1.0 rad/s B) 7.0 rad/s C) 10 rad/s D) 9.0 rad/s 20) Angular velocity is expressed in units of A) omegas per second. B) meters per second. C) arcs per second. D) radians per second. 20) 2

3 21) A mass is attached to a vertical spring and bobs up and down between points A and B. Where is the mass located when its potential energy is a maximum? A) midway between A and B B) at either A or B C) one-fourth of the way between A and B D) none of the above 21) 22) The distance between successive crests on a wave is called the wave's A) amplitude. B) speed. C) wavelength. D) frequency. 22) 23) A boy and a girl are riding on a merry-go-round which is turning at a constant rate. The boy is near the outer edge, and the girl is closer to the center. Who has the greater linear speed? C) Both have the same non-zero translational velocity. D) Both have zero translational velocity. 23) 24) A wheel with moment of inertia 3.00 kgœm2 has a net torque of 3.50 Nœm applied to it. What angular acceleration does it experience? A) rad/s2 B) 3.00 rad/s2 C) 1.17 rad/s2 D) 3.50 rad/s2 24) 25) How many rad/s is 25 revolutions per minute equivalent to? A) 0.42 rad/s B) 240 rad/s C) 160 rad/s D) 2.6 rad/s 25) 26) Two forces produce the same torque. Does it follow that the forces have the same magnitude? A) Yes B) No 26) 27) A 0.50-kg mass is attached to a spring of spring constant 20 N/m along a horizontal, frictionless surface. The object oscillates in simple harmonic motion and has a speed of 1.5 m/s at the equilibrium position. What is the total energy of the system? A) 0.65 J B) 1.1 J C) 0.56 J D) 0.27 J 27) 28) Two spheres have the same radius and equal masses. One is made of solid aluminum, and the other is made from a hollow shell of gold. Which one has the bigger moment of inertia about an axis through its center? A) Solid aluminum B) Hollow gold C) same 28) 3

4 FIGURE ) Figure 11-2 is a "snapshot" of a wave at a given time. The frequency of the wave is 120 Hz. What is the wavelength? 29) A) 0.30 m B) 0.05 m C) 0.20 m D) 0.10 m 30) Figure 11-2 is a "snapshot" of a wave at a given time. The frequency of the wave is 120 Hz. What is the amplitude? 30) A) 0.20 m B) 0.10 m C) 0.15 m D) 0.05 m 31) Two wave pulses pass each other on a string. The one traveling toward the right has a positive amplitude, while the one traveling toward the left has an equal amplitude in the negative direction. At the point that they occupy the same region of space at the same time 31) A) the two waves stop. B) the resultant wave has a negative amplitude equal to the amplitude of one wave. C) the resultant wave has twice the amplitude of the waves. D) the resultant wave has zero amplitude. 32) For a wave, the frequency times the wavelength is the wave's A) speed. B) intensity. C) power. D) amplitude. 32) 33) A wheel starts at rest, and has an angular acceleration of 4 rad/s2. Through what angle does it turn in 3.0 s? 33) A) 9.0 rad B) 36 rad C) 12 rad D) 18 rad 34) A 4.0-kg object is attached to a spring of spring constant 10 N/m. The object is displaced by 5.0 cm from the equilibrium position and let go. What is the period of vibration? 34) A) 8.0 s B) 2.0 s C) 4.0 s D) 16 s 35) A person weighing 900 N is standing on snowshoes. Each snowshoe has area 2500 cm2. What is the pressure on the snow? A) 1800 N/m2 B) 3600 N/m2 C) 0.18 N/m2 D) 0.36 N/m2 35) 36) An object has a volume of 4.0 m3 and weighs 40,000 N. What will its weight be in water? (The density of water is 1000 kg/m3.) A) 39,200 N B) 40,000 N C) 800 N D) 9,800 N 36) 4

5 Answer Key Testname: EXAM4_CH8_10_11 1) B 2) B 3) C 4) A 5) A 6) D 7) C 8) A 9) D 10) B 11) C 12) C 13) C 14) D 15) C 16) D 17) B 18) D 19) C 20) D 21) B 22) C 23) B 24) C 25) D 26) B 27) C 28) B 29) C 30) B 31) D 32) A 33) D 34) C 35) A 36) C 5

1) The time for one cycle of a periodic process is called the A) wavelength. B) period. C) frequency. D) amplitude.

1) The time for one cycle of a periodic process is called the A) wavelength. B) period. C) frequency. D) amplitude. practice wave test.. Name Use the text to make use of any equations you might need (e.g., to determine the velocity of waves in a given material) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes

More information

226 Chapter 15: OSCILLATIONS

226 Chapter 15: OSCILLATIONS Chapter 15: OSCILLATIONS 1. In simple harmonic motion, the restoring force must be proportional to the: A. amplitude B. frequency C. velocity D. displacement E. displacement squared 2. An oscillatory motion

More information

PHYS 211 FINAL FALL 2004 Form A

PHYS 211 FINAL FALL 2004 Form A 1. Two boys with masses of 40 kg and 60 kg are holding onto either end of a 10 m long massless pole which is initially at rest and floating in still water. They pull themselves along the pole toward each

More information

Unit 4 Practice Test: Rotational Motion

Unit 4 Practice Test: Rotational Motion Unit 4 Practice Test: Rotational Motion Multiple Guess Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. How would an angle in radians be converted to an angle

More information

Tennessee State University

Tennessee State University Tennessee State University Dept. of Physics & Mathematics PHYS 2010 CF SU 2009 Name 30% Time is 2 hours. Cheating will give you an F-grade. Other instructions will be given in the Hall. MULTIPLE CHOICE.

More information

Chapter 10 Rotational Motion. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Chapter 10 Rotational Motion. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Chapter 10 Rotational Motion Angular Quantities Units of Chapter 10 Vector Nature of Angular Quantities Constant Angular Acceleration Torque Rotational Dynamics; Torque and Rotational Inertia Solving Problems

More information

Practice Test SHM with Answers

Practice Test SHM with Answers Practice Test SHM with Answers MPC 1) If we double the frequency of a system undergoing simple harmonic motion, which of the following statements about that system are true? (There could be more than one

More information

Center of Gravity. We touched on this briefly in chapter 7! x 2

Center of Gravity. We touched on this briefly in chapter 7! x 2 Center of Gravity We touched on this briefly in chapter 7! x 1 x 2 cm m 1 m 2 This was for what is known as discrete objects. Discrete refers to the fact that the two objects separated and individual.

More information

Linear Motion vs. Rotational Motion

Linear Motion vs. Rotational Motion Linear Motion vs. Rotational Motion Linear motion involves an object moving from one point to another in a straight line. Rotational motion involves an object rotating about an axis. Examples include a

More information

Physics 2A, Sec B00: Mechanics -- Winter 2011 Instructor: B. Grinstein Final Exam

Physics 2A, Sec B00: Mechanics -- Winter 2011 Instructor: B. Grinstein Final Exam Physics 2A, Sec B00: Mechanics -- Winter 2011 Instructor: B. Grinstein Final Exam INSTRUCTIONS: Use a pencil #2 to fill your scantron. Write your code number and bubble it in under "EXAM NUMBER;" an entry

More information

3600 s 1 h. 24 h 1 day. 1 day

3600 s 1 h. 24 h 1 day. 1 day Week 7 homework IMPORTANT NOTE ABOUT WEBASSIGN: In the WebAssign versions of these problems, various details have been changed, so that the answers will come out differently. The method to find the solution

More information

Physics 41 HW Set 1 Chapter 15

Physics 41 HW Set 1 Chapter 15 Physics 4 HW Set Chapter 5 Serway 8 th OC:, 4, 7 CQ: 4, 8 P: 4, 5, 8, 8, 0, 9,, 4, 9, 4, 5, 5 Discussion Problems:, 57, 59, 67, 74 OC CQ P: 4, 5, 8, 8, 0, 9,, 4, 9, 4, 5, 5 Discussion Problems:, 57, 59,

More information

Physics 1120: Simple Harmonic Motion Solutions

Physics 1120: Simple Harmonic Motion Solutions Questions: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Physics 1120: Simple Harmonic Motion Solutions 1. A 1.75 kg particle moves as function of time as follows: x = 4cos(1.33t+π/5) where distance is measured

More information

PHY231 Section 2, Form A March 22, 2012. 1. Which one of the following statements concerning kinetic energy is true?

PHY231 Section 2, Form A March 22, 2012. 1. Which one of the following statements concerning kinetic energy is true? 1. Which one of the following statements concerning kinetic energy is true? A) Kinetic energy can be measured in watts. B) Kinetic energy is always equal to the potential energy. C) Kinetic energy is always

More information

PHY231 Section 1, Form B March 22, 2012

PHY231 Section 1, Form B March 22, 2012 1. A car enters a horizontal, curved roadbed of radius 50 m. The coefficient of static friction between the tires and the roadbed is 0.20. What is the maximum speed with which the car can safely negotiate

More information

Physics 201 Homework 8

Physics 201 Homework 8 Physics 201 Homework 8 Feb 27, 2013 1. A ceiling fan is turned on and a net torque of 1.8 N-m is applied to the blades. 8.2 rad/s 2 The blades have a total moment of inertia of 0.22 kg-m 2. What is the

More information

TIME OF COMPLETION NAME SOLUTION DEPARTMENT OF NATURAL SCIENCES. PHYS 1111, Exam 3 Section 1 Version 1 December 6, 2005 Total Weight: 100 points

TIME OF COMPLETION NAME SOLUTION DEPARTMENT OF NATURAL SCIENCES. PHYS 1111, Exam 3 Section 1 Version 1 December 6, 2005 Total Weight: 100 points TIME OF COMPLETION NAME SOLUTION DEPARTMENT OF NATURAL SCIENCES PHYS 1111, Exam 3 Section 1 Version 1 December 6, 2005 Total Weight: 100 points 1. Check your examination for completeness prior to starting.

More information

Torque and Rotation. Physics

Torque and Rotation. Physics Torque and Rotation Physics Torque Force is the action that creates changes in linear motion. For rotational motion, the same force can cause very different results. A torque is an action that causes objects

More information

State Newton's second law of motion for a particle, defining carefully each term used.

State Newton's second law of motion for a particle, defining carefully each term used. 5 Question 1. [Marks 20] An unmarked police car P is, travelling at the legal speed limit, v P, on a straight section of highway. At time t = 0, the police car is overtaken by a car C, which is speeding

More information

AP Physics C. Oscillations/SHM Review Packet

AP Physics C. Oscillations/SHM Review Packet AP Physics C Oscillations/SHM Review Packet 1. A 0.5 kg mass on a spring has a displacement as a function of time given by the equation x(t) = 0.8Cos(πt). Find the following: a. The time for one complete

More information

PHY121 #8 Midterm I 3.06.2013

PHY121 #8 Midterm I 3.06.2013 PHY11 #8 Midterm I 3.06.013 AP Physics- Newton s Laws AP Exam Multiple Choice Questions #1 #4 1. When the frictionless system shown above is accelerated by an applied force of magnitude F, the tension

More information

Chapter 8: Rotational Motion of Solid Objects

Chapter 8: Rotational Motion of Solid Objects Chapter 8: Rotational Motion of Solid Objects 1. An isolated object is initially spinning at a constant speed. Then, although no external forces act upon it, its rotational speed increases. This must be

More information

C B A T 3 T 2 T 1. 1. What is the magnitude of the force T 1? A) 37.5 N B) 75.0 N C) 113 N D) 157 N E) 192 N

C B A T 3 T 2 T 1. 1. What is the magnitude of the force T 1? A) 37.5 N B) 75.0 N C) 113 N D) 157 N E) 192 N Three boxes are connected by massless strings and are resting on a frictionless table. Each box has a mass of 15 kg, and the tension T 1 in the right string is accelerating the boxes to the right at a

More information

Sample Questions for the AP Physics 1 Exam

Sample Questions for the AP Physics 1 Exam Sample Questions for the AP Physics 1 Exam Sample Questions for the AP Physics 1 Exam Multiple-choice Questions Note: To simplify calculations, you may use g 5 10 m/s 2 in all problems. Directions: Each

More information

PHYSICS 111 HOMEWORK SOLUTION #9. April 5, 2013

PHYSICS 111 HOMEWORK SOLUTION #9. April 5, 2013 PHYSICS 111 HOMEWORK SOLUTION #9 April 5, 2013 0.1 A potter s wheel moves uniformly from rest to an angular speed of 0.16 rev/s in 33 s. Find its angular acceleration in radians per second per second.

More information

Lecture Presentation Chapter 7 Rotational Motion

Lecture Presentation Chapter 7 Rotational Motion Lecture Presentation Chapter 7 Rotational Motion Suggested Videos for Chapter 7 Prelecture Videos Describing Rotational Motion Moment of Inertia and Center of Gravity Newton s Second Law for Rotation Class

More information

explain your reasoning

explain your reasoning I. A mechanical device shakes a ball-spring system vertically at its natural frequency. The ball is attached to a string, sending a harmonic wave in the positive x-direction. +x a) The ball, of mass M,

More information

PHYSICS 111 HOMEWORK SOLUTION #10. April 8, 2013

PHYSICS 111 HOMEWORK SOLUTION #10. April 8, 2013 PHYSICS HOMEWORK SOLUTION #0 April 8, 203 0. Find the net torque on the wheel in the figure below about the axle through O, taking a = 6.0 cm and b = 30.0 cm. A torque that s produced by a force can be

More information

State Newton's second law of motion for a particle, defining carefully each term used.

State Newton's second law of motion for a particle, defining carefully each term used. 5 Question 1. [Marks 28] An unmarked police car P is, travelling at the legal speed limit, v P, on a straight section of highway. At time t = 0, the police car is overtaken by a car C, which is speeding

More information

CHAPTER 15 FORCE, MASS AND ACCELERATION

CHAPTER 15 FORCE, MASS AND ACCELERATION CHAPTER 5 FORCE, MASS AND ACCELERATION EXERCISE 83, Page 9. A car initially at rest accelerates uniformly to a speed of 55 km/h in 4 s. Determine the accelerating force required if the mass of the car

More information

F N A) 330 N 0.31 B) 310 N 0.33 C) 250 N 0.27 D) 290 N 0.30 E) 370 N 0.26

F N A) 330 N 0.31 B) 310 N 0.33 C) 250 N 0.27 D) 290 N 0.30 E) 370 N 0.26 Physics 23 Exam 2 Spring 2010 Dr. Alward Page 1 1. A 250-N force is directed horizontally as shown to push a 29-kg box up an inclined plane at a constant speed. Determine the magnitude of the normal force,

More information

Chapter 11. h = 5m. = mgh + 1 2 mv 2 + 1 2 Iω 2. E f. = E i. v = 4 3 g(h h) = 4 3 9.8m / s2 (8m 5m) = 6.26m / s. ω = v r = 6.

Chapter 11. h = 5m. = mgh + 1 2 mv 2 + 1 2 Iω 2. E f. = E i. v = 4 3 g(h h) = 4 3 9.8m / s2 (8m 5m) = 6.26m / s. ω = v r = 6. Chapter 11 11.7 A solid cylinder of radius 10cm and mass 1kg starts from rest and rolls without slipping a distance of 6m down a house roof that is inclined at 30 degrees (a) What is the angular speed

More information

Simple Harmonic Motion

Simple Harmonic Motion Simple Harmonic Motion 1 Object To determine the period of motion of objects that are executing simple harmonic motion and to check the theoretical prediction of such periods. 2 Apparatus Assorted weights

More information

Physics 125 Practice Exam #3 Chapters 6-7 Professor Siegel

Physics 125 Practice Exam #3 Chapters 6-7 Professor Siegel Physics 125 Practice Exam #3 Chapters 6-7 Professor Siegel Name: Lab Day: 1. A concrete block is pulled 7.0 m across a frictionless surface by means of a rope. The tension in the rope is 40 N; and the

More information

AP Physics Circular Motion Practice Test B,B,B,A,D,D,C,B,D,B,E,E,E, 14. 6.6m/s, 0.4 N, 1.5 m, 6.3m/s, 15. 12.9 m/s, 22.9 m/s

AP Physics Circular Motion Practice Test B,B,B,A,D,D,C,B,D,B,E,E,E, 14. 6.6m/s, 0.4 N, 1.5 m, 6.3m/s, 15. 12.9 m/s, 22.9 m/s AP Physics Circular Motion Practice Test B,B,B,A,D,D,C,B,D,B,E,E,E, 14. 6.6m/s, 0.4 N, 1.5 m, 6.3m/s, 15. 12.9 m/s, 22.9 m/s Answer the multiple choice questions (2 Points Each) on this sheet with capital

More information

Simple Harmonic Motion(SHM) Period and Frequency. Period and Frequency. Cosines and Sines

Simple Harmonic Motion(SHM) Period and Frequency. Period and Frequency. Cosines and Sines Simple Harmonic Motion(SHM) Vibration (oscillation) Equilibrium position position of the natural length of a spring Amplitude maximum displacement Period and Frequency Period (T) Time for one complete

More information

physics 1/12/2016 Chapter 20 Lecture Chapter 20 Traveling Waves

physics 1/12/2016 Chapter 20 Lecture Chapter 20 Traveling Waves Chapter 20 Lecture physics FOR SCIENTISTS AND ENGINEERS a strategic approach THIRD EDITION randall d. knight Chapter 20 Traveling Waves Chapter Goal: To learn the basic properties of traveling waves. Slide

More information

Chapter 3.8 & 6 Solutions

Chapter 3.8 & 6 Solutions Chapter 3.8 & 6 Solutions P3.37. Prepare: We are asked to find period, speed and acceleration. Period and frequency are inverses according to Equation 3.26. To find speed we need to know the distance traveled

More information

Physics 9e/Cutnell. correlated to the. College Board AP Physics 1 Course Objectives

Physics 9e/Cutnell. correlated to the. College Board AP Physics 1 Course Objectives Physics 9e/Cutnell correlated to the College Board AP Physics 1 Course Objectives Big Idea 1: Objects and systems have properties such as mass and charge. Systems may have internal structure. Enduring

More information

So if ω 0 increases 3-fold, the stopping angle increases 3 2 = 9-fold.

So if ω 0 increases 3-fold, the stopping angle increases 3 2 = 9-fold. Name: MULTIPLE CHOICE: Questions 1-11 are 5 points each. 1. A safety device brings the blade of a power mower from an angular speed of ω 1 to rest in 1.00 revolution. At the same constant angular acceleration,

More information

SOLID MECHANICS TUTORIAL MECHANISMS KINEMATICS - VELOCITY AND ACCELERATION DIAGRAMS

SOLID MECHANICS TUTORIAL MECHANISMS KINEMATICS - VELOCITY AND ACCELERATION DIAGRAMS SOLID MECHANICS TUTORIAL MECHANISMS KINEMATICS - VELOCITY AND ACCELERATION DIAGRAMS This work covers elements of the syllabus for the Engineering Council exams C105 Mechanical and Structural Engineering

More information

104 Practice Exam 2-3/21/02

104 Practice Exam 2-3/21/02 104 Practice Exam 2-3/21/02 1. Two electrons are located in a region of space where the magnetic field is zero. Electron A is at rest; and electron B is moving westward with a constant velocity. A non-zero

More information

AP Physics - Chapter 8 Practice Test

AP Physics - Chapter 8 Practice Test AP Physics - Chapter 8 Practice Test Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. A single conservative force F x = (6.0x 12) N (x is in m) acts on

More information

AP1 Oscillations. 1. Which of the following statements about a spring-block oscillator in simple harmonic motion about its equilibrium point is false?

AP1 Oscillations. 1. Which of the following statements about a spring-block oscillator in simple harmonic motion about its equilibrium point is false? 1. Which of the following statements about a spring-block oscillator in simple harmonic motion about its equilibrium point is false? (A) The displacement is directly related to the acceleration. (B) The

More information

Practice Exam Three Solutions

Practice Exam Three Solutions MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY Department of Physics Physics 8.01T Fall Term 2004 Practice Exam Three Solutions Problem 1a) (5 points) Collisions and Center of Mass Reference Frame In the lab frame,

More information

11. Rotation Translational Motion: Rotational Motion:

11. Rotation Translational Motion: Rotational Motion: 11. Rotation Translational Motion: Motion of the center of mass of an object from one position to another. All the motion discussed so far belongs to this category, except uniform circular motion. Rotational

More information

Candidate Number. General Certificate of Education Advanced Level Examination June 2014

Candidate Number. General Certificate of Education Advanced Level Examination June 2014 entre Number andidate Number Surname Other Names andidate Signature General ertificate of Education dvanced Level Examination June 214 Physics PHY4/1 Unit 4 Fields and Further Mechanics Section Wednesday

More information

Centripetal Force. This result is independent of the size of r. A full circle has 2π rad, and 360 deg = 2π rad.

Centripetal Force. This result is independent of the size of r. A full circle has 2π rad, and 360 deg = 2π rad. Centripetal Force 1 Introduction In classical mechanics, the dynamics of a point particle are described by Newton s 2nd law, F = m a, where F is the net force, m is the mass, and a is the acceleration.

More information

Physics 121 Sample Common Exam 3 NOTE: ANSWERS ARE ON PAGE 6. Instructions: 1. In the formula F = qvxb:

Physics 121 Sample Common Exam 3 NOTE: ANSWERS ARE ON PAGE 6. Instructions: 1. In the formula F = qvxb: Physics 121 Sample Common Exam 3 NOTE: ANSWERS ARE ON PAGE 6 Signature Name (Print): 4 Digit ID: Section: Instructions: Answer all questions 24 multiple choice questions. You may need to do some calculation.

More information

Torque and Rotary Motion

Torque and Rotary Motion Torque and Rotary Motion Name Partner Introduction Motion in a circle is a straight-forward extension of linear motion. According to the textbook, all you have to do is replace displacement, velocity,

More information

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Exam Name SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. 1) A person on a sled coasts down a hill and then goes over a slight rise with speed 2.7 m/s.

More information

Magnetism. d. gives the direction of the force on a charge moving in a magnetic field. b. results in negative charges moving. clockwise.

Magnetism. d. gives the direction of the force on a charge moving in a magnetic field. b. results in negative charges moving. clockwise. Magnetism 1. An electron which moves with a speed of 3.0 10 4 m/s parallel to a uniform magnetic field of 0.40 T experiences a force of what magnitude? (e = 1.6 10 19 C) a. 4.8 10 14 N c. 2.2 10 24 N b.

More information

Midterm Solutions. mvr = ω f (I wheel + I bullet ) = ω f 2 MR2 + mr 2 ) ω f = v R. 1 + M 2m

Midterm Solutions. mvr = ω f (I wheel + I bullet ) = ω f 2 MR2 + mr 2 ) ω f = v R. 1 + M 2m Midterm Solutions I) A bullet of mass m moving at horizontal velocity v strikes and sticks to the rim of a wheel a solid disc) of mass M, radius R, anchored at its center but free to rotate i) Which of

More information

Rotation: Moment of Inertia and Torque

Rotation: Moment of Inertia and Torque Rotation: Moment of Inertia and Torque Every time we push a door open or tighten a bolt using a wrench, we apply a force that results in a rotational motion about a fixed axis. Through experience we learn

More information

Lecture 17. Last time we saw that the rotational analog of Newton s 2nd Law is

Lecture 17. Last time we saw that the rotational analog of Newton s 2nd Law is Lecture 17 Rotational Dynamics Rotational Kinetic Energy Stress and Strain and Springs Cutnell+Johnson: 9.4-9.6, 10.1-10.2 Rotational Dynamics (some more) Last time we saw that the rotational analog of

More information

Lesson 11. Luis Anchordoqui. Physics 168. Tuesday, December 8, 15

Lesson 11. Luis Anchordoqui. Physics 168. Tuesday, December 8, 15 Lesson 11 Physics 168 1 Oscillations and Waves 2 Simple harmonic motion If an object vibrates or oscillates back and forth over same path each cycle taking same amount of time motion is called periodic

More information

Chapter 5 Using Newton s Laws: Friction, Circular Motion, Drag Forces. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Chapter 5 Using Newton s Laws: Friction, Circular Motion, Drag Forces. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Chapter 5 Using Newton s Laws: Friction, Circular Motion, Drag Forces Units of Chapter 5 Applications of Newton s Laws Involving Friction Uniform Circular Motion Kinematics Dynamics of Uniform Circular

More information

HW Set VI page 1 of 9 PHYSICS 1401 (1) homework solutions

HW Set VI page 1 of 9 PHYSICS 1401 (1) homework solutions HW Set VI page 1 of 9 10-30 A 10 g bullet moving directly upward at 1000 m/s strikes and passes through the center of mass of a 5.0 kg block initially at rest (Fig. 10-33 ). The bullet emerges from the

More information

Angular acceleration α

Angular acceleration α Angular Acceleration Angular acceleration α measures how rapidly the angular velocity is changing: Slide 7-0 Linear and Circular Motion Compared Slide 7- Linear and Circular Kinematics Compared Slide 7-

More information

16.2 Periodic Waves Example:

16.2 Periodic Waves Example: 16.2 Periodic Waves Example: A wave traveling in the positive x direction has a frequency of 25.0 Hz, as in the figure. Find the (a) amplitude, (b) wavelength, (c) period, and (d) speed of the wave. 1

More information

AP Physics C Fall Final Web Review

AP Physics C Fall Final Web Review Name: Class: _ Date: _ AP Physics C Fall Final Web Review Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. On a position versus time graph, the slope of

More information

ANALYTICAL METHODS FOR ENGINEERS

ANALYTICAL METHODS FOR ENGINEERS UNIT 1: Unit code: QCF Level: 4 Credit value: 15 ANALYTICAL METHODS FOR ENGINEERS A/601/1401 OUTCOME - TRIGONOMETRIC METHODS TUTORIAL 1 SINUSOIDAL FUNCTION Be able to analyse and model engineering situations

More information

18 Q0 a speed of 45.0 m/s away from a moving car. If the car is 8 Q0 moving towards the ambulance with a speed of 15.0 m/s, what Q0 frequency does a

18 Q0 a speed of 45.0 m/s away from a moving car. If the car is 8 Q0 moving towards the ambulance with a speed of 15.0 m/s, what Q0 frequency does a First Major T-042 1 A transverse sinusoidal wave is traveling on a string with a 17 speed of 300 m/s. If the wave has a frequency of 100 Hz, what 9 is the phase difference between two particles on the

More information

www.mathsbox.org.uk Displacement (x) Velocity (v) Acceleration (a) x = f(t) differentiate v = dx Acceleration Velocity (v) Displacement x

www.mathsbox.org.uk Displacement (x) Velocity (v) Acceleration (a) x = f(t) differentiate v = dx Acceleration Velocity (v) Displacement x Mechanics 2 : Revision Notes 1. Kinematics and variable acceleration Displacement (x) Velocity (v) Acceleration (a) x = f(t) differentiate v = dx differentiate a = dv = d2 x dt dt dt 2 Acceleration Velocity

More information

Physics 231 Lecture 15

Physics 231 Lecture 15 Physics 31 ecture 15 Main points of today s lecture: Simple harmonic motion Mass and Spring Pendulum Circular motion T 1/f; f 1/ T; ω πf for mass and spring ω x Acos( ωt) v ωasin( ωt) x ax ω Acos( ωt)

More information

both double. A. T and v max B. T remains the same and v max doubles. both remain the same. C. T and v max

both double. A. T and v max B. T remains the same and v max doubles. both remain the same. C. T and v max Q13.1 An object on the end of a spring is oscillating in simple harmonic motion. If the amplitude of oscillation is doubled, how does this affect the oscillation period T and the object s maximum speed

More information

Solution Derivations for Capa #11

Solution Derivations for Capa #11 Solution Derivations for Capa #11 1) A horizontal circular platform (M = 128.1 kg, r = 3.11 m) rotates about a frictionless vertical axle. A student (m = 68.3 kg) walks slowly from the rim of the platform

More information

Spring Simple Harmonic Oscillator. Spring constant. Potential Energy stored in a Spring. Understanding oscillations. Understanding oscillations

Spring Simple Harmonic Oscillator. Spring constant. Potential Energy stored in a Spring. Understanding oscillations. Understanding oscillations Spring Simple Harmonic Oscillator Simple Harmonic Oscillations and Resonance We have an object attached to a spring. The object is on a horizontal frictionless surface. We move the object so the spring

More information

9. The kinetic energy of the moving object is (1) 5 J (3) 15 J (2) 10 J (4) 50 J

9. The kinetic energy of the moving object is (1) 5 J (3) 15 J (2) 10 J (4) 50 J 1. If the kinetic energy of an object is 16 joules when its speed is 4.0 meters per second, then the mass of the objects is (1) 0.5 kg (3) 8.0 kg (2) 2.0 kg (4) 19.6 kg Base your answers to questions 9

More information

Work, Energy and Power Practice Test 1

Work, Energy and Power Practice Test 1 Name: ate: 1. How much work is required to lift a 2-kilogram mass to a height of 10 meters?. 5 joules. 20 joules. 100 joules. 200 joules 5. ar and car of equal mass travel up a hill. ar moves up the hill

More information

Physics 1401 - Exam 2 Chapter 5N-New

Physics 1401 - Exam 2 Chapter 5N-New Physics 1401 - Exam 2 Chapter 5N-New 2. The second hand on a watch has a length of 4.50 mm and makes one revolution in 60.00 s. What is the speed of the end of the second hand as it moves in uniform circular

More information

Lecture 16. Newton s Second Law for Rotation. Moment of Inertia. Angular momentum. Cutnell+Johnson: 9.4, 9.6

Lecture 16. Newton s Second Law for Rotation. Moment of Inertia. Angular momentum. Cutnell+Johnson: 9.4, 9.6 Lecture 16 Newton s Second Law for Rotation Moment of Inertia Angular momentum Cutnell+Johnson: 9.4, 9.6 Newton s Second Law for Rotation Newton s second law says how a net force causes an acceleration.

More information

Chapter 15, example problems:

Chapter 15, example problems: Chapter, example problems: (.0) Ultrasound imaging. (Frequenc > 0,000 Hz) v = 00 m/s. λ 00 m/s /.0 mm =.0 0 6 Hz. (Smaller wave length implies larger frequenc, since their product,

More information

Physics 1A Lecture 10C

Physics 1A Lecture 10C Physics 1A Lecture 10C "If you neglect to recharge a battery, it dies. And if you run full speed ahead without stopping for water, you lose momentum to finish the race. --Oprah Winfrey Static Equilibrium

More information

Curso2012-2013 Física Básica Experimental I Cuestiones Tema IV. Trabajo y energía.

Curso2012-2013 Física Básica Experimental I Cuestiones Tema IV. Trabajo y energía. 1. A body of mass m slides a distance d along a horizontal surface. How much work is done by gravity? A) mgd B) zero C) mgd D) One cannot tell from the given information. E) None of these is correct. 2.

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS. Friday, June 20, 2014 1:15 to 4:15 p.m.

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS. Friday, June 20, 2014 1:15 to 4:15 p.m. P.S./PHYSICS The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS Friday, June 20, 2014 1:15 to 4:15 p.m., only The possession or use of any communications device

More information

Physics 101 Hour Exam 3 December 1, 2014

Physics 101 Hour Exam 3 December 1, 2014 Physics 101 Hour Exam 3 December 1, 2014 Last Name: First Name ID Discussion Section: Discussion TA Name: Instructions Turn off your cell phone and put it away. Calculators cannot be shared. Please keep

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS. Wednesday, June 17, 2015 1:15 to 4:15 p.m.

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS. Wednesday, June 17, 2015 1:15 to 4:15 p.m. P.S./PHYSICS The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION PHYSICAL SETTING PHYSICS Wednesday, June 17, 2015 1:15 to 4:15 p.m., only The possession or use of any communications

More information

Solution: F = kx is Hooke s law for a mass and spring system. Angular frequency of this system is: k m therefore, k

Solution: F = kx is Hooke s law for a mass and spring system. Angular frequency of this system is: k m therefore, k Physics 1C Midterm 1 Summer Session II, 2011 Solutions 1. If F = kx, then k m is (a) A (b) ω (c) ω 2 (d) Aω (e) A 2 ω Solution: F = kx is Hooke s law for a mass and spring system. Angular frequency of

More information

Lab 7: Rotational Motion

Lab 7: Rotational Motion Lab 7: Rotational Motion Equipment: DataStudio, rotary motion sensor mounted on 80 cm rod and heavy duty bench clamp (PASCO ME-9472), string with loop at one end and small white bead at the other end (125

More information

If all three collisions below are totally inelastic, which one(s) will bring the car on the left to a complete halt?

If all three collisions below are totally inelastic, which one(s) will bring the car on the left to a complete halt? ConcepTest 8.1 Crash Cars I If all three collisions below are totally inelastic, which one(s) will bring the car on the left to a complete halt? 1) I 2) II 3) I and II 4) II and III 5) all three ConcepTest

More information

Dynamics of Rotational Motion

Dynamics of Rotational Motion Chapter 10 Dynamics of Rotational Motion PowerPoint Lectures for University Physics, Twelfth Edition Hugh D. Young and Roger A. Freedman Lectures by James Pazun Modified by P. Lam 5_31_2012 Goals for Chapter

More information

Rotational Inertia Demonstrator

Rotational Inertia Demonstrator WWW.ARBORSCI.COM Rotational Inertia Demonstrator P3-3545 BACKGROUND: The Rotational Inertia Demonstrator provides an engaging way to investigate many of the principles of angular motion and is intended

More information

Sound and stringed instruments

Sound and stringed instruments Sound and stringed instruments Lecture 14: Sound and strings Reminders/Updates: HW 6 due Monday, 10pm. Exam 2, a week today! 1 Sound so far: Sound is a pressure or density fluctuation carried (usually)

More information

Exam 4 Review Questions PHY 2425 - Exam 4

Exam 4 Review Questions PHY 2425 - Exam 4 Exam 4 Review Questions PHY 2425 - Exam 4 Section: 12 2 Topic: The Center of Gravity Type: Conceptual 8. After a shell explodes at the top of its trajectory, the center of gravity of the fragments has

More information

SOLUTIONS TO CONCEPTS CHAPTER 15

SOLUTIONS TO CONCEPTS CHAPTER 15 SOLUTIONS TO CONCEPTS CHAPTER 15 1. v = 40 cm/sec As velocity of a wave is constant location of maximum after 5 sec = 40 5 = 00 cm along negative x-axis. [(x / a) (t / T)]. Given y = Ae a) [A] = [M 0 L

More information

Columbia University Department of Physics QUALIFYING EXAMINATION

Columbia University Department of Physics QUALIFYING EXAMINATION Columbia University Department of Physics QUALIFYING EXAMINATION Monday, January 13, 2014 1:00PM to 3:00PM Classical Physics Section 1. Classical Mechanics Two hours are permitted for the completion of

More information

Ph\sics 2210 Fall 2012 - Novcmbcr 21 David Ailion

Ph\sics 2210 Fall 2012 - Novcmbcr 21 David Ailion Ph\sics 2210 Fall 2012 - Novcmbcr 21 David Ailion Unid: Discussion T A: Bryant Justin Will Yuan 1 Place answers in box provided for each question. Specify units for each answer. Circle correct answer(s)

More information

EXPERIMENT: MOMENT OF INERTIA

EXPERIMENT: MOMENT OF INERTIA OBJECTIVES EXPERIMENT: MOMENT OF INERTIA to familiarize yourself with the concept of moment of inertia, I, which plays the same role in the description of the rotation of a rigid body as mass plays in

More information

SOLID MECHANICS DYNAMICS TUTORIAL MOMENT OF INERTIA. This work covers elements of the following syllabi.

SOLID MECHANICS DYNAMICS TUTORIAL MOMENT OF INERTIA. This work covers elements of the following syllabi. SOLID MECHANICS DYNAMICS TUTOIAL MOMENT OF INETIA This work covers elements of the following syllabi. Parts of the Engineering Council Graduate Diploma Exam D5 Dynamics of Mechanical Systems Parts of the

More information

Review Questions PHYS 2426 Exam 2

Review Questions PHYS 2426 Exam 2 Review Questions PHYS 2426 Exam 2 1. If 4.7 x 10 16 electrons pass a particular point in a wire every second, what is the current in the wire? A) 4.7 ma B) 7.5 A C) 2.9 A D) 7.5 ma E) 0.29 A Ans: D 2.

More information

Candidate Number. General Certificate of Education Advanced Level Examination June 2012

Candidate Number. General Certificate of Education Advanced Level Examination June 2012 entre Number andidate Number Surname Other Names andidate Signature General ertificate of Education dvanced Level Examination June 212 Physics PHY4/1 Unit 4 Fields and Further Mechanics Section Monday

More information

Candidate Number. General Certificate of Education Advanced Level Examination June 2010

Candidate Number. General Certificate of Education Advanced Level Examination June 2010 entre Number andidate Number Surname Other Names andidate Signature General ertificate of Education dvanced Level Examination June 1 Physics PHY4/1 Unit 4 Fields and Further Mechanics Section Friday 18

More information

PHYS 117- Exam I. Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question.

PHYS 117- Exam I. Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. PHYS 117- Exam I Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Car A travels from milepost 343 to milepost 349 in 5 minutes. Car B travels

More information

Acceleration due to Gravity

Acceleration due to Gravity Acceleration due to Gravity 1 Object To determine the acceleration due to gravity by different methods. 2 Apparatus Balance, ball bearing, clamps, electric timers, meter stick, paper strips, precision

More information

HOOKE S LAW AND SIMPLE HARMONIC MOTION

HOOKE S LAW AND SIMPLE HARMONIC MOTION HOOKE S LAW AND SIMPLE HARMONIC MOTION Alexander Sapozhnikov, Brooklyn College CUNY, New York, alexs@brooklyn.cuny.edu Objectives Study Hooke s Law and measure the spring constant. Study Simple Harmonic

More information

STUDY PACKAGE. Available Online : www.mathsbysuhag.com

STUDY PACKAGE. Available Online : www.mathsbysuhag.com fo/u fopkjr Hkh# tu] ugha vkjehks dke] foifr ns[k NksM+s rqjar e/;e eu dj ';kea iq#"k flag ladyi dj] lgrs foifr vusd] ^cuk^ u NksM+s /;s; dks] j?kqcj jk[ks VsdAA jfpr% ekuo /kez iz.ksrk ln~xq# Jh j.knksm+nklth

More information

SOLID MECHANICS DYNAMICS TUTORIAL NATURAL VIBRATIONS ONE DEGREE OF FREEDOM

SOLID MECHANICS DYNAMICS TUTORIAL NATURAL VIBRATIONS ONE DEGREE OF FREEDOM SOLID MECHANICS DYNAMICS TUTORIAL NATURAL VIBRATIONS ONE DEGREE OF FREEDOM This work covers elements of the syllabus for the Engineering Council Exam D5 Dynamics of Mechanical Systems, C05 Mechanical and

More information

E X P E R I M E N T 8

E X P E R I M E N T 8 E X P E R I M E N T 8 Torque, Equilibrium & Center of Gravity Produced by the Physics Staff at Collin College Copyright Collin College Physics Department. All Rights Reserved. University Physics, Exp 8:

More information

SOLID MECHANICS BALANCING TUTORIAL BALANCING OF ROTATING BODIES

SOLID MECHANICS BALANCING TUTORIAL BALANCING OF ROTATING BODIES SOLID MECHANICS BALANCING TUTORIAL BALANCING OF ROTATING BODIES This work covers elements of the syllabus for the Edexcel module 21722P HNC/D Mechanical Principles OUTCOME 4. On completion of this tutorial

More information