Geologic History. 1. Identify the letter of the rock unit that was formed at the same time as igneous rock unit H.

Size: px
Start display at page:

Download "Geologic History. 1. Identify the letter of the rock unit that was formed at the same time as igneous rock unit H."

Transcription

1 Geologic History Name Base your answers to questions 1 through 3 on the geologic cross section in your answer booklet. Rock units A through H are shown. Several rock units contain fossils. Rock unit G was formed in a zone of contact metamorphism. 1. Identify the letter of the rock unit that was formed at the same time as igneous rock unit H. 2. Identify two possible geologic periods during which the sediments that formed rock unit E could have been deposited. 3. Explain why the absolute age of the fossils shown in the cross section can not be determined by using radioactive carbon The graph below shows the extinction rate of organisms on Earth during the last 600 million years. Letters A through D represent mass extinctions. Which letter indicates when dinosaurs became extinct? A) A B) B C) C D) D 5. The characteristic of the radioactive isotope uranium-238 that makes this isotope useful for accurately dating the age of a rock is the isotope s A) organic origin B) constant half-life C) common occurrence in sediments D) resistance to weathering and erosion

2 6. The table below shows how the radioactive decay of potassium-40 can be used to determine the age of a rock. How old is a sample of granite that contains 8 grams of radioactive potassium-40 and 56 grams of its nonradioactive decay products? A) B) C) D) Base your answer to the following question on the geologic cross section below of a region of Earth's crust. Rock layers A through E have been labeled. Two index fossils are shown and their locations within the rock layers are indicated. Evidence of tectonic activity in this cross section is provided by the A) folding and tilting of the rock layers B) faulting and movement of the rock layers C) igneous intrusion into the rock layers D) collision of crustal plate boundaries in the rock layers

3 8. The diagram below shows an index fossil found in surface bedrock in some parts of New York State. In which New York State landscape region is this gastropod fossil most likely found in the surface bedrock? A) Tug Hill Plateau B) Allegheny Plateau C) Adirondack Mountains D) Newark Lowlands 9. Base your answer to the following question on Base your answers to questions 26 and 27 on the diagram below, which shows specific events in the history of Earth from the beginning of the universe to the present. During which geologic era did life first appear on land? A) Middle Archean B) Paleozoic C) Middle Proterozoic D) Cenozoic

4 10. Base your answer to the following question on the cross sections below, which show widely separated outcrops labeled I, II, and III. Index fossils are found in some of the rock layers in the three outcrops. In outcrop III, layers A, B, C, and D are labeled. Line XY represents an unconformity. Line GH represents a fault. On outcrop II below, place the symbol ~~ for an unconformity between the two rock layers where the Silurian-age bedrock has been removed by erosion. 11. At which latitude and longitude in New York State would a salt mine in Silurian-age bedrock most likely be located? A) 41 N 72 W B) 43 N 77 W C) 44 N 74 W D) 44 N 76 W 12. Samples of plant pollen are preserved in sediment deposited by the last glacial ice sheet. Which radioactive isotope is best for determining the age of the samples? A) potassium-40 B) carbon-14 C) uranium-238 D) rubidium The largest meteorite impact crater in North America formed approximately 1,850 million years ago, which was during the A) Middle Archean Era B) Early Proterozoic Era C) Early Jurassic Period D) Late Cretaceous Period 14. If a sample of a radioactive substance is crushed the half-life of the substance will A) decrease B) increase C) remain the same

5 15. Base your answer to the following question on the diagram below, which represents a model of a radioactive sample with a half-life of 5000 years. The white boxes represent undecayed radioactive material and the shaded boxes represent the decayed material after the first half-life. Which radioactive isotope has a half-life closest in duration to this radioactive sample? A) carbon-14 B) potassium-40 C) uranium-238 D) rubidium The geologic cross section below shows an unconformity in New York State bedrock layers that have not been overturned. Index fossils found throughout some rock layers are shown. Which New York State index fossil may have been present in a rock layer that is missing due to the unconformity? A) B) C) D)

6 17. An ancient bone was analyzed and found to contain carbon-14 that had decayed for nearly two half-lives. Approximately how old is the bone? A) 1,400 years B) 2,800 years C) 5,600 years D) 11,000 years 18. The block diagram below of a portion of Earth's crust shows four zones labeled A, B, C, and D outlined with dashed lines. In which zone is a younger rock unit on top of an older rock unit? A) A B) B C) C D) D 19. Base your answer to the following question on the geologic cross section below of the Grand Canyon. The numbers 1 through 10 represent Paleozoic sedimentary rock layers. Which Paleozoic rock layer is the oldest? A) 1 B) 10 C) 5 D) 4

7 20. During which period of geologic history was the surface bedrock of the Catskills deposited? A) Cambrian B) Pleistocene C) Devonian D) Triassic 21. The diagram below represents the skull of a saber-toothed tiger that died 30,000 years ago. The age of the skull could be determined most accurately by using A) uranium-238 B) rubidium-87 C) potassium-40 D) carbon-14

8 22. Base your answer to the following question on the geologic cross section of bedrock shown below. A through G identify rock layers and Q represents a fault. Lines W, X, Y, and Z are locations of unconformities. The rocks have not been overturned. Which rock most likely formed in the zone of contact between rock E and rock F? A) obsidian B) slate C) metaconglomerate D) sandstone 23. Which New York State landscape region could have surface bedrock containing dinosaur fossils? A) Adirondack Highlands B) Erie-Ontario Lowlands C) St. Lawrence Lowlands D) Newark Lowlands 24. During which geologic period would fossils in the exposed bedrock of New York State at 43º N, 77º W most likely have been deposited? A) Cambrian B) Ordovician C) Silurian D) Devonian

9 25. Studies of the fossil record found in Utah indicate that A) variations within a species can be observed, measured, and described B) variations within a species have had little effect upon the survival of the species C) few of the species of plants and animals that existed have become extinct D) there is no evidence for evolutionary development among the different fossil species 26. The cross section below shows undisturbed sedimentary bedrock. The ages of various layers are indicated, and reference points within the rocks are labeled A through D. The remains of an early dinosaur could be found at reference point A) A B) B C) C D) D

10 27. Base your answer to the following question on the cross sections below, which show widely separated outcrops at locations X, Y, and Z. At location Y, the boundary between the red sandstone and the black shale marks the A) beginning of the Cenozoic Era B) beginning of the Mesozoic Era C) end of the Cenozoic Era D) end of the Mesozoic Era 28. Which column best represents the relative duration of the major intervals of geologic history? A) B) C) D)

11 29. The geologic cross section below shows sedimentary rock layers A, B, C, and D, which have not been overturned. E is an igneous intrusion. Line XY represents a fault. Which geologic event occurred most recently? A) deposition of sediments for rock layer A B) formation of the fault C) intrusion of the igneous material E D) cementation of sediments for rock layer D 30. Base your answer to the following question on the geologic cross section below. The cross section shows an outcrop in which the layers have not been overturned. Rock units are labeled A through E. State the name of the sediment that was compacted to form rock unit A.

12 31. Base your answer to the following question on the diagram, which shows the evolutionary development of the horse, as supported by the fossil record. Which statement best explains the changing appearance of the horse, as supported by the fossil record? A) The horse evolved due to the influence of humans. B) The horse evolved from a complex life-form to a simpler life-form. C) The horse evolved into a life-form better able to survive. D) The horse evolved from larger ancestors without forelimbs. 32. The diagram below shows a geologic cross section of a portion of a landscape region. What is the probable geologic age of sedimentary rock unit X? A) Cambrian B) Precambrian C) Permian D) Silurian

13 Base your answers to questions 33 and 34 on the graph below which shows the decay rates of four radioactive substances, A, B, C, and D. 33. When 90 percent of the original mass of isotope D remains, what total percent of the original mass of isotope B remains? A) 10% B) 22% C) 63% D) 90% 34. The half-life of these radioactive substances depends on the A) pressure acting on the material B) amount of the material C) temperature of the material D) composition of the material 35. Earth scientists studied fossils of a certain type of plant. They noted slight differences in the plant throughout geologic time. What inference is best made from this evidence? A) When the environment changed, this type of plant also changed, allowing it to survive. B) When uplifting occurred, the fossils of this type of plant were deformed. C) The processes which form fossils today differ from those of the past. D) The fossils have changed as a result of weathering and erosion.

14 36. Base your answer to the following question on the graph below which shows the rate of radioactive decay of element A and the rate at which decay product B is formed. If the half-life of radioactive element A is 10,000 years, for which time interval would this element be most useful in determining the age of rock? A) Precambrian B) Devonian C) Mississippian D) Pleistocene 37. Base your answer to the following question on the diagram below which represents a cross section of an eroded fold that has not been overturned. If rock layer A is of Devonian Age, rock layer E could be of A) Triassic Age B) Carboniferous Age C) Cambrian Age D) Tertiary Age 38. A rock sample containing the radioactive isotope potassium-40 is calculated to be years old. How much of the original potassium-40 would be left in this rock sample? A) 0 B) 1/8 C) 1/4 D) 1/2 39. Which conclusion can be made based on existing fossil evidence? A) Present life forms have always existed. B) The Earth's environment has always been the same. C) Many life forms have become extinct. D) All life forms will remain the same in the future.

15 40. Base your answer to the following question on the diagrams below, which represent two bedrock outcrops, I and II, found several kilometers apart in New York State. Rock layers are lettered A through F. Drawings represent specific index fossils. Explain why carbon-14 can not be used to find the geologic age of these index fossils. 41. When did armored fishes become extinct? A) before the appearance of dinosaurs B) before the appearance of terrestrial plants C) after the appearance of reptiles D) after the appearance of birds

16 42. Base your answer to the following question on the date table below, which shows the radioactive decay of carbon-14. The number of years required to complete four half-lives has been left blank. How long does it take for radioactive carbon-14 to complete four half-lives? 43. Base your answer to the following question on the paragraph below, which provides background information regarding recent fossil discoveries in Canada. Scientific evidence indicates that the earliest mammals may have evolved approximately 225 million years ago from an ancient reptile group called the therapsids. For millions of years afterward, early mammals and therapsids coexisted until the therapsids apparently became extinct 165 million years ago. However, geologists have recently found a fossil they believe to be a therapsid that is only 60 million years old. They found the fossil, which they have named Chronoperates paradoxus (paradoxical time-wanderer), near Calgary in Canada. This find suggests that for 105 million years after the apparent extinction of the therapsids, a few of the reptiles continued to live in a narrow geographic range in Canada. According to fossil evidence, during which geologic period did the earliest mammals appear on Earth?

17 Base your answers to questions 44 and 45 on the diagram and information below about fossil snails. Snails have lived in most of the world's oceans over a period of hundreds of millions of years. Paleontologists discovered that in warm, tropical waters more snails have shells that, when viewed from the top, spiral outward in a clockwise direction. In cool or cold waters, more snails have shells that spiral outward in a counterclockwise direction. Both clockwise- and counterclockwise-spiraled snail fossils have been found in New York State bedrock. 44. In a slab of rock that contains many fossil snails, what evidence would lead geologists to conclude that the slab was formed in a tropical climate? 45. State one reason bedrock that formed in tropical regions is found in New York State.

18 Answer Key Geologic History Regents Review 1. G 2. Devonian Period or Mississippian Period Carboniferous Period or Devonian Period 3. The fossils are too old for 14 C dating. Carbon-14 has a very short half-life. 4. D 5. B 6. C 7. A 8. A 9. B B 12. B 13. B 14. C 15. A 16. B 17. D 18. A 19. A 20. C 21. D 22. C 23. D 24. C 25. A 26. A 27. B 28. A 29. C 30. clay 31. C 32. D 33. B 34. D 35. A 36. D 37. C 38. B 39. C 40. Examples: Carbon-14 s half-life is too short. Not enough carbon-14 is left to measure. The fossils are too old. 41. A ,800 yr. 43. Triassic Period. 44. Example: Clockwise spiral snail shells are found in greater numbers. 45. Examples: New York State experienced a warmer climate when it was located closer to the Equator. The North American Plate has drifted northward from the equator region over time.

Earth History Review

Earth History Review 1. The diagram at the right represents a core drilling in a region consisting of only four sedimentary rock layers, A, B, C, and D. Which geologic event could explain the order of the rock layers in the

More information

Geologic History Review

Geologic History Review 1. The climate that existed in an area during the early Paleozoic Era can best be determined by studying (1) the present climate of the area (2) recorded climate data of the area since 1700 (3) present

More information

Geologic History. 5. Which radioactive isotope disintegrates to lead (Pb 206 )? A) C 14 B) K 40 C) Rb 87 D) U 238

Geologic History. 5. Which radioactive isotope disintegrates to lead (Pb 206 )? A) C 14 B) K 40 C) Rb 87 D) U 238 1. Which event occurred earliest in geologic history? A) appearance of the earliest grasses B) appearance of the earliest birds C) the Grenville Orogeny D) the intrusion of the Palisades Sill 2. When did

More information

Page 1. Name:

Page 1. Name: Name: 1) According to the Earth Science Reference Tables, between which two cities in New York State would the oldest surface bedrock be found? A) Jamestown and Rochester B) Plattsburgh and Watertown C)

More information

2. How did earth s early atmosphere form? What gases were present? 5. Explain why igneous and metamorphic rocks cannot contain fossils.

2. How did earth s early atmosphere form? What gases were present? 5. Explain why igneous and metamorphic rocks cannot contain fossils. Name: Review topics: Earth s History Date: I. The History of the Earth 1. Describe how the earth began. 2. How did earth s early atmosphere form? What gases were present? 3. How was oxygen produced? When

More information

Regents Earth Science - Earth History ANSWERS AND EXPLANATIONS

Regents Earth Science - Earth History ANSWERS AND EXPLANATIONS Name Date Regents Earth Science - Earth History ANSWERS AND EXPLANATIONS 1. Geologic time is divided into units based upon 1 erosion rates 3 surface topography 2 rock types 4 fossil evidence As we have

More information

Name: Date: Per: Earth's History

Name: Date: Per: Earth's History Name: Date: Per: 1. A 65.5-million-year-old impact crater in Mexico provides evidence for the cause of the A) breakup of Pangaea B) evolution of the earliest corals C) Alleghenian orogeny D) extinction

More information

Unit 5: Formation of the Earth

Unit 5: Formation of the Earth Unit 5: Formation of the Earth Objectives: E5.3B - Explain the process of radioactive decay and explain how radioactive elements are used to date the rocks that contain them. E5.3C - Relate major events

More information

Page 1. Name: LANDSCAPES - REGENTS REVIEW

Page 1. Name: LANDSCAPES - REGENTS REVIEW Name: LANDSCAPES - REGENTS REVIEW 5559-1 - Page 1 1) New York State's generalized landscape regions are identified primarily on the basis of elevation and A) geologic age B) climate zones C) latitude D)

More information

1. The timeline below represents time on Earth from the beginning of the Paleozoic Era Ato the present B.

1. The timeline below represents time on Earth from the beginning of the Paleozoic Era Ato the present B. Name Roy G Biv 1. The timeline below represents time on Earth from the beginning of the Paleozoic Era Ato the present B. Which numbered position best represents the time when humans first appeared in the

More information

-most form when things die and are buried by sediments. -sediments slowly harden into rock and preserve the shapes or organisms

-most form when things die and are buried by sediments. -sediments slowly harden into rock and preserve the shapes or organisms Fossils -preserved remains or traces of living things -most form when things die and are buried by sediments -sediments slowly harden into rock and preserve the shapes or organisms -found in sedimentary

More information

Regents Earth Science Unit 12: Geologic History Earth s History

Regents Earth Science Unit 12: Geologic History Earth s History Fossil - the remains or evidence of a living thing Regents Earth Science Unit 12: Geologic History Earth s History only hard parts fossilize found in sedimentary rock Official NYS fossil: Eurypterid Fossils

More information

Determine the relative age of rock layers based on the following criteria:

Determine the relative age of rock layers based on the following criteria: Name: KEY Correctly define: OBJECTIVES: principle of uniformitarianism, correlation, outcrop, index fossils, anomalies, unconformity, isotopes, outgassing, principle of superposition GEOLOGIC TIME: Explain

More information

Earth s History. Geologic Time

Earth s History. Geologic Time CHAPTER 3 Earth s History LESSON 1 Geologic Time What do you think? Read the two statements below and decide whether you agree or disagree with them. Place an A in the Before column if you agree with the

More information

Earth Science Lithosphere Test DO NOT WRITE ON THIS FORM B

Earth Science Lithosphere Test DO NOT WRITE ON THIS FORM B Earth Science Lithosphere Test DO NOT WRITE ON THIS FORM B 1. The diagram below represents bedrock layers found in an outcrop. Three index fossils are found within the bedrock layers. 4. The accompanying

More information

Earth's History and Fossil Record Short Study Guide

Earth's History and Fossil Record Short Study Guide Name: Class: Date: Earth's History and Fossil Record Short Study Guide Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. On the geologic time

More information

A record of the geological events and life forms on Earth, the standard method used to divide the Earth's long natural history into manageable parts

A record of the geological events and life forms on Earth, the standard method used to divide the Earth's long natural history into manageable parts Index Fossil Radiometric dating Index Fossil Radiometric dating Eon Geologic Time Scale Eon Geologic Time Scale Period Era Period Era the principle that a sedimentary rock layer is older than the layers

More information

A geologic cross section is shown below. The most recently formed rock unit is at location A. A B. B C. C D. D

A geologic cross section is shown below. The most recently formed rock unit is at location A. A B. B C. C D. D A geologic cross section is shown below. The most recently formed rock unit is at location A. A B. B C. C D. D Base your answer(s) to the following question(s) on the geologic cross section below of the

More information

Chapter 9: Earth s Past

Chapter 9: Earth s Past Chapter 9: Earth s Past Vocabulary 1. Geologic column 2. Era 3. Period 4. Epoch 5. Evolution 6. Precambrian time 7. Paleozoic era 8. Shield 9. Stromatolite 10. Invertebrate 11. Trilobite 12. Index fossil

More information

Placing rocks in their proper sequence or formation. Doesn t give us the date of when something occurred.

Placing rocks in their proper sequence or formation. Doesn t give us the date of when something occurred. Placing rocks in their proper sequence or formation. Doesn t give us the date of when something occurred. With layers of undeformed sedimentary rocks, a layer of rock that below another is older than the

More information

11/30/2009. Geologic Time. Characters in the Story. Characters in the Story. Characters in the Story

11/30/2009. Geologic Time. Characters in the Story. Characters in the Story. Characters in the Story Geologic Time Challenge: Using geological evidence, work out a history of the 4.6 billion year-old Earth. Problem: Most evidence of early Earth history has been removed by weathering, erosion and tectonic

More information

Landscape Development Review

Landscape Development Review 1. A large, scratched boulder is found in a mixture of unsorted, smaller sediments forming a hill in central New York State. Which agent of erosion most likely transported and then deposited this boulder?

More information

1 Earth s Story and Those Who First Listened

1 Earth s Story and Those Who First Listened CHAPTER 6 1 Earth s Story and Those Who First Listened SECTION The Rock and Fossil Record BEFORE YOU READ After you read this section, you should be able to answer these questions: How fast do changes

More information

Determine the relative age of rock layers based on the following criteria:

Determine the relative age of rock layers based on the following criteria: Name: Correctly define: OBJECTIVES: principle of uniformitarianism, correlation, outcrop, index fossils, anomalies, unconformity, isotopes, outgassing, principle of superposition GEOLOGIC TIME: Explain

More information

Name: Lab: Matching Rock Layers Adapted from Exploration in Earth Science, The Physical Setting, United Publishing Company, Inc

Name: Lab: Matching Rock Layers Adapted from Exploration in Earth Science, The Physical Setting, United Publishing Company, Inc Name: Lab: Matching Rock Layers Adapted from Exploration in Earth Science, The Physical Setting, United Publishing Company, Inc INTRODUCTION: Geologists can determine the relative ages of the rock layers

More information

Name: DUE: May 2, 2013 Ms. Galaydick. Geologic Time Scale Era Period End date (in millions of years) Cenozoic Quaternary present

Name: DUE: May 2, 2013 Ms. Galaydick. Geologic Time Scale Era Period End date (in millions of years) Cenozoic Quaternary present Name: DUE: May 2, 2013 Ms. Galaydick Objective: Use the diagrams to answer the questions for each set: USING SCIENCE SKILLS PART #1 Geologic Time Scale Era Period End date (in millions of years) Cenozoic

More information

The Fossil Record and Geologic Time Scale

The Fossil Record and Geologic Time Scale Two Conceptions of Earth History: Catastrophism Assumption: Great Effects Require Great Causes Earth History Dominated by Violent Events Uniformitarianism Assumption: We Can Use Cause And Effect to Determine

More information

Lab 7: Geologic Time

Lab 7: Geologic Time Lab 7: Geologic Time Introduction Geological processes have affected the Earth since its inception 4.6 billion (4,600,000,000) years ago. It is difficult for us to imagine the vastness of time which 4.6

More information

Page 1. Name: Period: Date: WS Sedimentary Rocks

Page 1. Name: Period: Date: WS Sedimentary Rocks Name: Period: Date: 3255-1 - Page 1 WS Sedimentary Rocks 1) 2) 3) Tables, sedimentary rocks formed by compaction and cementation of land-derived sediments are classified on the basis of A) rate of formation

More information

Lab 10: Geologic Time

Lab 10: Geologic Time Name: Lab 10: Geologic Time Much of geology is focused on understanding Earth's history. The physical characteristics of rocks and minerals offer clues to the processes and conditions on and within Earth

More information

Time and Geology Chapter 8

Time and Geology Chapter 8 Time and Geology Chapter 8 Where would you hike to find the oldest rocks in this area? (hint : you would use the principle of superposition) Tasks 1. Read about relative ages on pages 179-190 (skip the

More information

Page 1. Name:

Page 1. Name: Name: 1) The diagram below represents a cross section of a portion of the Earth's crust. The rock layers shown have not been overturned. Which geologic event occurred first? 2844-1 - Page 1 3) The Devonian-aged

More information

Page 1. Name:

Page 1. Name: Name: 1) According to the Earth Science Reference Tables, the Catskills are part of which type of landscape region? plateau coastal lowland mountain plain 2) According to the Earth Science Reference Tables,

More information

GEOS 2900 Sample Activity

GEOS 2900 Sample Activity GEOS 2900 Sample Activity 3.3 GEOLOGIC TIME Introduction: Now that we understand how fossils and rocks are used to interpret past events and to put relative and absolute ages on these events, we can begin

More information

3 Absolute Dating: A Measure of Time

3 Absolute Dating: A Measure of Time CHAPTER 6 3 Absolute Dating: A Measure of Time SECTION The Rock and Fossil Record BEFORE YOU READ After you read this section, you should be able to answer these questions: How can geologists learn the

More information

ANSWER KEY. Chapter 5

ANSWER KEY. Chapter 5 Chapter 5 Chapter 5 Project Worksheet 1 (p. 6) 1. Accept all reasonable responses. Madagascar is near Africa, and Tasmania is near Australia. 2. Accept all reasonable responses. The Hawaiian Islands and

More information

Mr. Kluge Absolute Dating April 28, 2008 Practice Test

Mr. Kluge Absolute Dating April 28, 2008 Practice Test Mr. Kluge April 28, 2008 Practice Test 1. Which radioactive isotope is most useful for determining the age of mastodont bones found in late Pleistocene sediments? (1) uranium-238 (3) potassium-40 (2) carbon-14

More information

Before we can study the history of life, we need to know some basic geological concepts and vocabulary.

Before we can study the history of life, we need to know some basic geological concepts and vocabulary. Biology 356 - Major Features of Vertebrate Evolution Dr. Robert Reisz, University of Toronto Introduction: Background in Geology Before we can study the history of life, we need to know some basic geological

More information

Interest Grabber. Half of a Half of a Half...

Interest Grabber. Half of a Half of a Half... Interest Grabber Section 17-1 Half of a Half of a Half... Some forms of chemical elements are unstable that is, they break down into other substances. Like the decay of leftovers in your refrigerator,

More information

Chapter 6 Review Test

Chapter 6 Review Test Name: Class: _ Date: _ Chapter 6 Review Test Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. According to uniformitarianism, how does geologic

More information

ELEMENTS OF GEOLOGY Understanding important stages of geological time

ELEMENTS OF GEOLOGY Understanding important stages of geological time 1 Formation of the Earth In human terms, the age of the Earth is immense. The Earth and solar system were formed 4,560 million years ago. It all began when an interstellar cloud (nebula) of gas and dust

More information

EARTH HISTORY UNIT TEST REVIEW. April 21, 2016

EARTH HISTORY UNIT TEST REVIEW. April 21, 2016 EARTH HISTORY UNIT TEST REVIEW April 21, 2016 Types of Fossils Trace fossil (TRACES of organisms) Mold fossil (cavity) Cast fossil (3D model) Petrified fossil (petrified wood) Carbonized fossil (imprint)

More information

Name Class Date WHAT I KNOW. about how organisms have changed. grown in complexity over time.

Name Class Date WHAT I KNOW. about how organisms have changed. grown in complexity over time. History of Life Evolution Q: How do fossils help biologists understand the history of life on Earth? 19.1 How do scientists use fossils to study Earth s history? WHAT I KNOW SAMPLE ANSWER: Fossils give

More information

Geologic Time Scale Newcomer Academy Visualization Three

Geologic Time Scale Newcomer Academy Visualization Three Geologic Time Newcomer Academy Visualization Three Chapter Subtopic/Media Key Points of Discussion Notes/Vocabulary Introduction Title NA NA Various Pictures of Geologic Time It s About Time Personal Timeline

More information

The Significance of the Fossil Record

The Significance of the Fossil Record The Significance of the Fossil Record The fossil record indicates the evolutionary history of life. Many events together, including: continental drift, changes in climatic conditions as well as evolutionary

More information

Geology 12 Geologic Time & The Fossil Record Structural Geology Provincial Exam Questions EXTRA PRACTICE TEST #4 KEY

Geology 12 Geologic Time & The Fossil Record Structural Geology Provincial Exam Questions EXTRA PRACTICE TEST #4 KEY Geology 12 Geologic Time & The Fossil Record Structural Geology Provincial Exam Questions EXTRA PRACTICE TEST #4 KEY Geology 12 Test #4 - Extra Practice ANSWER KEY Geologic Time & The Fossil Record Refer

More information

Name Date Per Integrated Science: Plate Tectonics. Geologic Time WebQuest

Name Date Per Integrated Science: Plate Tectonics. Geologic Time WebQuest Name Date Per Integrated Science: Plate Tectonics Geologic Time WebQuest If the age of the Earth were to be scaled to the length of the Golden Gate Bridge (about 6000 ft), then 600 years of civilization

More information

89.215 - FORENSIC GEOLOGY GEOLOGIC TIME AND GEOLOGIC MAPS

89.215 - FORENSIC GEOLOGY GEOLOGIC TIME AND GEOLOGIC MAPS NAME 89.215 - FORENSIC GEOLOGY GEOLOGIC TIME AND GEOLOGIC MAPS I. Introduction There are two types of geologic time, relative and absolute. In the case of relative time geologic events are arranged in

More information

TEST NAME: EARTH HISTORY TEST ID: GRADE:08 SUBJECT:Life and Physical Sciences TEST CATEGORY: My Classroom

TEST NAME: EARTH HISTORY TEST ID: GRADE:08 SUBJECT:Life and Physical Sciences TEST CATEGORY: My Classroom TEST NAME: EARTH HISTORY TEST ID: 194749 GRADE:08 SUBJECT:Life and Physical Sciences TEST CATEGORY: My Classroom EARTH HISTORY Page 1 of 69 Student: Class: Date: 1. Rock layers with seashells are found

More information

Geologic Time. The BIG Idea Rocks, fossils, and other types of natural evidence tell Earth s story.

Geologic Time. The BIG Idea Rocks, fossils, and other types of natural evidence tell Earth s story. Geologic Time Name Notes Page Objectives Recognize that Earth is always changing and has always changed in the past. Explain how the geologic time scale describes Earth s history. The BIG Idea Rocks, fossils,

More information

GEOL 10: Environmental Geology Activity 3: Geologic Time

GEOL 10: Environmental Geology Activity 3: Geologic Time Name: Date: I. Introduction There are two types of geologic time, relative and absolute. In the case of relative time geologic events are arranged in their order of occurrence. No attempt is made to determine

More information

2012 Learning on Location St. Louis Science Center Symposium

2012 Learning on Location St. Louis Science Center Symposium 2012 Learning on Location St. Louis Science Center Symposium Title of Activity/Lesson Understanding the Geologic Time Scale Michelle Hrastich, Windsor School District Grade Level(s) this activity/lesson

More information

Exploring Geologic Time Poster Illustrated Teacher's Guide

Exploring Geologic Time Poster Illustrated Teacher's Guide Exploring Geologic Time Poster Illustrated Teacher's Guide #35-1145 Paper #35-1146 Laminated Background Geologic Time Scale Basics The history of the Earth covers a vast expanse of time, so scientists

More information

Wednesday 30 January 2013 Afternoon

Wednesday 30 January 2013 Afternoon Wednesday 30 January 2013 Afternoon A2 GCE GEOLOGY F795/01 Evolution of Life, Earth and Climate *F712980113* Candidates answer on the Question Paper. OCR supplied materials: None Other materials required:

More information

3. The block diagram below of a portion of Earth s crust shows four zones labeled A, B, C, and D outlined with dashed lines.

3. The block diagram below of a portion of Earth s crust shows four zones labeled A, B, C, and D outlined with dashed lines. Base your answers to questions 1 and 2 on the cross sections of three rock outcrops, A, B, and C. Line XY represents a fault. Overturning has not occurred in the rock outcrops. 1. What is the youngest

More information

1. The diagram below shows a cross section of sedimentary rock layers.

1. The diagram below shows a cross section of sedimentary rock layers. 1. The diagram below shows a cross section of sedimentary rock layers. Which statement about the deposition of the sediments best explains why these layers have the curved shape shown? 1) Sediments were

More information

The Evolution of Earth through Time

The Evolution of Earth through Time The Evolution of Earth through Time Part I: Events throughout Earth history 1. What percent (%) of Earth history passed before earliest life appeared on Earth roughly 3.5 billion years ago? 4.6 bill 3.5

More information

Ch. 6 Change Over Time

Ch. 6 Change Over Time Ch. 6 Change Over Time What Evolution is NOT! A theory that describes the origin of life on Earth. A theory that is just a theory. A theory that say that organisms TRY to adapt to their environment. A

More information

The Geologic History of New York State

The Geologic History of New York State The Geologic History of New York State The Taconic Orogeny Cambrian - Ordovician Geology Ontario, Mohawk, Hudson, Wallkill Lowlands Taconic Mts. Manhattan Prong Cambrian - Ordovician Geology NE SW Helderberg

More information

Chapter 32. Geologic History. Relative & Absolute Dating. BFRB Pages

Chapter 32. Geologic History. Relative & Absolute Dating. BFRB Pages Chapter 32 Geologic History Relative & Absolute Dating BFRB Pages 141-169 Who s got the TIME? RELATIVE TIME - the order or sequence is known, but not the actual date of occurrence. Example - the trilobite

More information

Landscapes Review. 7. The diagram below represents a surface stream drainage pattern.

Landscapes Review. 7. The diagram below represents a surface stream drainage pattern. 1. Which characteristics of a landscape region would provide the best information about the stage of development of the landscape? 1) the age and fossil content of the bedrock 2) the type of hillslopes

More information

Chapter 6 Practice Test

Chapter 6 Practice Test Class: Date: Chapter 6 Practice Test Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Which of the following words does NOT describe catastrophic

More information

GEOLOGICAL TIME / DATING TECHNIQUES

GEOLOGICAL TIME / DATING TECHNIQUES DATE DUE: INSTRUCTOR: TERRY J. BOROUGHS Geology 305 NAME: SECTION: GEOLOGICAL TIME / DATING TECHNIQUES Instructions: Read each question carefully before selecting the BEST answer. Provide specific and

More information

Geologic Time. The geologic column can be divided on the basis of time. These time divisions yield the geologic time scale.

Geologic Time. The geologic column can be divided on the basis of time. These time divisions yield the geologic time scale. Geologic Time The geologic column can be divided on the basis of time. These time divisions yield the geologic time scale. The calendar of Earth s s history. The structure of the geologic time scale. Eons

More information

Geologic Time. Original Horizontality Original Horizontality Lateral Continuity in the Grand Canyon Lateral Continuity in the Grand Canyon

Geologic Time. Original Horizontality Original Horizontality Lateral Continuity in the Grand Canyon Lateral Continuity in the Grand Canyon 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Geologic Time Earth, Chapter 9 Geologic Time: summary in haiku form Superposition and horizontality tell stories in rocks. Creating a Time Scale Relative

More information

REVIEW Key Concepts. Unit 5 Planet Earth. Earthquakes and Volcanoes can suddenly change the Earth s surface

REVIEW Key Concepts. Unit 5 Planet Earth. Earthquakes and Volcanoes can suddenly change the Earth s surface REVIEW Key Concepts Unit 5 Planet Earth 1.0 Changes on the Earth s Surface Layers: Crust, Mantle, Core (Inner and Outer) Earthquakes and Volcanoes can suddenly change the Earth s surface Scientist s use

More information

In this session we will focus on summarising what you need to know about:

In this session we will focus on summarising what you need to know about: SESSION 15: HISTORY OF LIFE ON EARTH KEY CONCEPTS In this session we will focus on summarising what you need to know about: Terminology and Definitions Life's History Mass Extinctions Key Events in the

More information

Geologic Time. Science 330 Summer Determining geological ages. Placing rocks and events in their proper sequence of formation

Geologic Time. Science 330 Summer Determining geological ages. Placing rocks and events in their proper sequence of formation Geologic Time Science 330 Summer 2005 Determining geological ages Relative age dates Placing rocks and events in their proper sequence of formation Numerical dates Specifying the actual number of years

More information

Geologic Time. Chapter 18: Chapter Summary

Geologic Time. Chapter 18: Chapter Summary Chapter 18: Geologic Time Chapter Summary The two types of dates used by geologists to interpret Earth history are (1) relative dates, which put events in their proper sequence of formation, and (2) numerical

More information

Geologic Time Chapter 10

Geologic Time Chapter 10 Geologic Time Chapter 10 Does not contain complete lecture notes. Determining geological ages Relative age dates placing rocks and events in their proper sequence of formation Numerical dates specifying

More information

Earth Space Science. Semester 2 Exam Review. Part 3. -From the Theory of Earth, written by Scot James Hutton.

Earth Space Science. Semester 2 Exam Review. Part 3. -From the Theory of Earth, written by Scot James Hutton. Earth Space Science Semester 2 Exam Review Part 3 Uniformitarianism Absolute Age Relative Age Correlation -From the Theory of Earth, written by Scot James Hutton. -Stated that the physical, chemical and

More information

Big Idea: The types and characteristics of organisms change over time.

Big Idea: The types and characteristics of organisms change over time. Big Idea: The types and characteristics of organisms change over time. Unit 1 Lesson 4 The History of Life on Earth Essential Question: How has life on Earth changed over time? Copyright Houghton Mifflin

More information

What are fossils? How do fossils form? What can fossils tell us about the history of life on Earth?

What are fossils? How do fossils form? What can fossils tell us about the history of life on Earth? CHAPTER 6 4 Looking at Fossils SECTION The Rock and Fossil Record BEFORE YOU READ After you read this section, you should be able to answer these questions: What are fossils? How do fossils form? What

More information

On Your Desk: Notes from yesterday Pencil Paper Everything else in the floor!

On Your Desk: Notes from yesterday Pencil Paper Everything else in the floor! Science Tuesday-Wednesday December 13-14, 2011 EQ: How do we know the age of rocks? On Your Desk: Notes from yesterday Pencil Paper Everything else in the floor! 1 Sedimentary rock forms, the remains of

More information

Ch. 6: Correlation & Dating of the rock record

Ch. 6: Correlation & Dating of the rock record Ch. 6: Correlation & Dating of the rock record The geologic time scale Geologic systems Stratigraphic units and correlation Radioactivity and absolute ages Dating by other stratigraphic features Earth

More information

Geologic Time. Life and Geologic Time

Geologic Time. Life and Geologic Time chapter 10 3 Geologic Time section 1 Life and Geologic Time Before You Read Think about a giraffe you have seen. On the lines below, describe the giraffe and tell why you think it has a long neck. What

More information

Directed Reading. Section: The Mesozoic and Cenozoic Eras

Directed Reading. Section: The Mesozoic and Cenozoic Eras Skills Worksheet Directed Reading Section: The Mesozoic and Cenozoic Eras 1. How many marine organisms died at the end of the Permian Period? a. 50% b. 78% c. 90% d. 100% 2. How many land organisms died

More information

Geologic Time The first geologic time scale was proposed in 1913 by the British geologist Arthur Holmes (1890-1965). This was soon after the discovery

Geologic Time The first geologic time scale was proposed in 1913 by the British geologist Arthur Holmes (1890-1965). This was soon after the discovery Geologic Time Geologic Time The first geologic time scale was proposed in 1913 by the British geologist Arthur Holmes (1890-1965). This was soon after the discovery of radioactivity, and using it, Holmes

More information

A short history of North America

A short history of North America A short history of North America Indiana in its plate tectonic setting P. David Polly Department of Geological Sciences Indiana University Bloomington, Indiana 47405 USA pdpolly@indiana.edu Pangea, showing

More information

Worksheet: The geological time scale

Worksheet: The geological time scale Worksheet: The geological time scale Senior Phase Grade 7-9 Learning area: Natural Science Strand: Life and living Theme: Biodiversity, change and continuity Specific Aim 1: Acquiring knowledge of natural

More information

Student ID Number. The Relative Age of Rocks. Read to learn how and why geologists determine the age of rocks.

Student ID Number. The Relative Age of Rocks. Read to learn how and why geologists determine the age of rocks. CARCI Middle School Pt.2 Relative Age of Rocks 1 Student ID Number Date The Relative Age of Rocks Read to learn how and why geologists determine the age of rocks. As sedimentary rock forms, the remains

More information

Geologic Time: summary in haiku form

Geologic Time: summary in haiku form Geologic Time: summary in haiku form Geologic Time Earth, Chapter 9 Superposition and horizontality tell stories in rocks. Creating a Time Scale Relative Dating Principles The Importance of a Time Scale

More information

Name Date Class. Geologic Time. The largest division of the geologic time scale is the. the most recent of which is the. which is divided into three

Name Date Class. Geologic Time. The largest division of the geologic time scale is the. the most recent of which is the. which is divided into three Chapter Content Mastery Geologic Time LESSON 1 Directions: Use the following terms to complete the concept map below. Cenozoic eon eras Mesozoic Paleozoic Phanerozoic The largest division of the geologic

More information

2 Eras of the Geologic Time Scale

2 Eras of the Geologic Time Scale CHAPTER 8 2 Eras of the Geologic Time Scale SECTION The History of Life on Earth BEFORE YOU READ After you read this section, you should be able to answer these questions: What kinds of organisms evolved

More information

Unit 2 Lesson 4 The Geologic Time Scale. Copyright Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company

Unit 2 Lesson 4 The Geologic Time Scale. Copyright Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company Once Upon a Time How have geologists described the rate of geologic change? Geology is the scientific study of the origin, history, and structure of Earth and the processes that shape it. Early geologists

More information

Unit 2 Lesson 4 The Geologic Time Scale. Copyright Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company

Unit 2 Lesson 4 The Geologic Time Scale. Copyright Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company Once Upon a Time How have geologists described the rate of geologic change? Geology is the scientific study of the origin, history, and structure of Earth and the processes that shape it. Early geologists

More information

Page 1. Name:

Page 1. Name: Name: 1) Which statement best describes the continental and oceanic crusts? A) The continental crust is thicker and less dense than the oceanic crust. B) The continental crust is thinner and more dense

More information

Test #3 WRITTEN RESPONSE QUESTIONS. TEST #3: Rocks and The Rock Cycle PART B: WRITTEN RESPONSE

Test #3 WRITTEN RESPONSE QUESTIONS. TEST #3: Rocks and The Rock Cycle PART B: WRITTEN RESPONSE Test #3 WRITTEN RESPONSE QUESTIONS PART B: WRITTEN RESPONSE 2006 Value: 30 marks Suggested Time: 40 minutes TEST #3: Rocks and The Rock Cycle 2007R* 4 2006R* 1, 2 2005R* 1, 12 2004 1, 2, 3 2003 2, 3, 4

More information

Grade 7 Earth/Space Pretest

Grade 7 Earth/Space Pretest Grade 7 Earth/Space Pretest Select the best answer to each question. 1. Earth can be divided into layers based on chemical composition. The three compositional layers of Earth are the core, the mantle,

More information

Geologic Time. This page last updated on 08-Oct-2015

Geologic Time. This page last updated on 08-Oct-2015 Page 1 of 16 EENS 1110 Tulane University Physical Geology Prof. Stephen A. Nelson Geologic Time This page last updated on 08-Oct-2015 From the beginning of this course, we have stated that the Earth is

More information

The Geologic Time Scale

The Geologic Time Scale The Geologic Time Scale Months, years, or even centuries aren't very helpful for thinking about Earth's long history. Because the time span of Earth's past is so great, geologists use the geologic time

More information

Fossil and Relative and Absolute Dating Quiz 10 Minutes

Fossil and Relative and Absolute Dating Quiz 10 Minutes Fossils and Geologic Dating - Advanced Components 8.7.1 and 8.7.2 Agenda Fossil Notes- Pages 2 Watch the video and take notes. Do all organisms create fossils?- Pages 3-4 Obtain supplies from your teacher

More information

II. Grade 7, A Trip Through TIME! 2006 Colorado Unit Writing Project 1

II. Grade 7, A Trip Through TIME! 2006 Colorado Unit Writing Project 1 A Trip Through TIME! Grade Level or Special Area: 7 th Grade Science Written by: Beth Spencer, Aurora Academy Charter School, Aurora, Colorado Length of Unit: 5 lessons (approximately 8 days long; one

More information

Geologic Time Scale Notes

Geologic Time Scale Notes Name: Date: Period: 1 2 3 4 5 6 7 Notes Essential Question: What is the geologic time scale? Vocabulary: Geology: the scientific study of the origin, history, and structure of Earth and the processes that

More information

Landscape Review Packet

Landscape Review Packet Name Landscape Review Packet 1. Base your answer to the following question on the block diagram and information below. The diagram is of the Niagara Falls region as viewed from the north. The Niagara River

More information

The Geological History of Nebraska.

The Geological History of Nebraska. The Geological History of Nebraska. Has Nebraska always looked this way? What did Nebraska look like 10,000 years ago? What did Nebraska look like 1,000,000 years ago? Nebraska has gone through many changes

More information

Outline 3: Fundamental Principles of Historical Geology

Outline 3: Fundamental Principles of Historical Geology Outline 3: Fundamental Principles of Historical Geology Terms to Learn Contact - a distinct surface between two unlike bodies of rock. Unconformities and bedding planes are both contacts. Stratum - a single

More information

Life History. Precambrian Time 4.6 BYA MYA 7/24/2009

Life History. Precambrian Time 4.6 BYA MYA 7/24/2009 Life History Scientists have developed a model of the history of life on Earth called the geologic time scale. Significant developments and extinctions of plant and animal life can be explained on the

More information

Absolute Dating. What is an isotope?

Absolute Dating. What is an isotope? Absolute Dating any method of measuring the age of an event or object in years radiometric dating (which uses the concept of radioactive decay) is the most common method of absolute dating used to determine

More information

The Fossil Record. MasterFoods Fossil Gallery Year Name

The Fossil Record. MasterFoods Fossil Gallery Year Name The Fossil Record MasterFoods Fossil Gallery Year 7-10 At School Discuss why you think fossils are useful and what they teach us about life on Earth In the Museum go to the MasterFoods Fossil Gallery.

More information