13- What is the maximum number of electrons that can occupy the subshell 3d? a) 1 b) 3 c) 5 d) 2

Size: px
Start display at page:

Download "13- What is the maximum number of electrons that can occupy the subshell 3d? a) 1 b) 3 c) 5 d) 2"

Transcription

1 Assignment 06 A 1- What is the energy in joules of an electron undergoing a transition from n = 3 to n = 5 in a Bohr hydrogen atom? a) x J b) 2.18 x J c) 1.55 x J d) x J (You correctly substituted n i and n f into the equation E = (2.18 x )(n i -2 - n f -2 )). 2- How many photons of frequency 1.50 x s -1 are needed to give 30.1 J of energy? a) 3.03 x photons b) 9.94 x photons c) 9.94 x photons d) photons e) 1.01x photons (Determine the energy of a single photon by taking the product of Planck's constant and the given frequency. Divide this into the total energy to see how many photons would be required.) 3- Of the following regions of the electromagnetic spectrum, which one has the shortest wavelength? a) gamma rays b) radio waves c) infrared d) microwaves e) X rays f) Ultraviolet (Gamma rays are very high in energy per photon. 4- In the Bohr theory, which of the following emissions will have the largest energy? a) n = 2 going to n = 3 b) n = 4 going to n = 2 c) n = 4 going to n = 3 d) n = 3 going to n = 2 e) n = 5 going to n = 4 (The energy separation between principal energy levels is greater for lower values of n f and larger n differences.) 5- The Heisenberg uncertainty principle states that it is impossible to precisely know both the position and the of an electron in an atom. a) shape b) mass c) color d) momentum (The Heisenberg uncertainty principle deals with position and momentum as related variables.) 6- Write the electron configuration for the atom Zn, abbreviating with the appropriate noble-gas inner core. a) [Ar]4s 2 4d 10 b) [Kr]4s 2 4d 10 c) [Ar]4s 1 3d 10 d) [Kr]4s 2 3d 10 e) [Ar]4s 2 3d 10 (Zn has a 3d 10 configuration; Argon is the inert gas prior to it.)

2 7- In the hydrogen atom, which of the following orbitals has the lowest energy? a) 5s b) 4p c) 6d d) 6f e) 3p (Energy increases with n for this one electron system.) 8- How many orbitals are there in the 4p subshell? a) 2 b) 5 c) 3 d) 1 e) 4 (All p subshells (regardless of the principal quantum number) have three orbitals.) 9- Which of the following particles traveling at 1.00 x 10 4 m/s has the largest de Broglie wavelength? a) electron b) neutron c) helium nucleus d) proton (The electron has the smallest mass of these four choices and thus the largest de Broglie wavelength.) 10- What is the wavelength of radiation that has a frequency of 5.11 x s -1? a) 5.87 x m b) 5.87 x 10-2 m c) 5.87 x 10-4 cm d) 5.87 x 10-4 m (The speed of light divided by the frequency gives the wavelength.) 11- The de Broglie wavelength of an electron is 8.7 x m. The mass of this electron is 9.1 x kg. What is the velocity in m/s of this electron (h = 6.63 x J s)? a) 1.2 x 10-7 m/s b) 8.4 x 10 6 m/s c) 6.9 x m/s d) 7.3 x 10-4 m/s (Substitute the wavelength and mass of an electron into the de Broglie relation and solve for the velocity. Remember that 1 J = 1 kg m 2 /s 2.) 12- Which one of the following elements has one or more unpaired electrons in the ground state? a) calcium b) mercury c) neon d) cadmium e) zirconium (Zirconium has two unpaired electrons in the valence shell (5s 2 4d 2 configuration).) 13- What is the maximum number of electrons that can occupy the subshell 3d? a) 1 b) 3 c) 5 d) 2

3 e) 6 f) 10 (There are five orbitals in a d subshell, so a total of 10 electrons can be in a d subshell, 2 electrons occupying each orientation of each type of orbital.) 14- How many electrons populate the (complete) second electron shell in the ground state of atomic argon? a) 6 b) 18 c) 2 d) 36 e) 8 (The second electron shell, when complete, contains eight electrons (2s 2 2p 6 ).) 15- What is the relationship between the number of nodes in an s orbital and the principal quantum number? a) The number of nodes equals the square of the principal quantum number. b) The number of nodes equals the principal quantum number. c) The number of nodes equals the principal quantum number minus 1. d) The number of nodes equals the principal quantum number plus 1. (The first shell s-type orbital has no nodes present.) 16- For the 25 Mn atom, which subshell is partially filled? a) 3d b) 4s c) 3s d) 4p e) 4d (This subshell has five electrons in it, but it can hold up to10 electrons.) 17- Identify the specific element that corresponds to the following electron configuration: [Ne]3s 2 3p 1 a) B b) Al c) Ga d) C e) Si (Al is in the third period and is a member of the group having a ns 2 np 1 valence shell configuration.) 18- Which of the following is not true? a) The inner transition elements have valence electrons in an f subshell. b) It is possible to have up to 10 electrons in a p subshell. c) There are only two possible values for the spin quantum number. d) The lowest value for the principal quantum number, n is 1. (There are just three orientations of the p-orbital, each of which can only accept 2 electrons, provided each has a different spin quantum number.) 19- How many different m l values are possible for l = 3, an f orbital? a) 7 b) 5 c) 1 d) 2 e) 3 (The possible values for m l are +3, +2, +1, 0, 1, 2, and 3.) 20- Write the electron configuration for the atom Rb, abbreviating with the appropriate noble-gas inner core. a) [Ne]4s 1 b) [Ar]4s 1

4 c) [Ne]5s 1 d) [Ar]5s 1 e) [Kr]4s 1 f) [Kr]5s 1 (Kr is the inert gas prior to Rb; Rb is in the fifth period, group 1.) 21- Which one of the following represents an incorrect set of quantum numbers for an electron in an atom (arranged as n, l, m l, and m s )? a) 3, 3, 3, 1/2 b) 2, 1, 1, 1/2 c) 1, 0, 0, 1/2 d) 5, 4, 3, ½ (This set is incorrect because the second number (l) must be less than the first (n).) 22- For n = 4, what are the possible values of l? a) 0, 1, 2, 3, 4, 5 b) 0, 1, 2, 3, 4 c) 1, 2, 3, 4 d) 0, 1, 2, 3 e) 1, 2, 3 (Remember that l can equal any integer from 0 to n 1.) 23- Which of the following sets is not an acceptable set of quantum numbers? a) n = 2, l = 1, m l = +1 b) n = 3, l = 1, m l = 3 c) n = 1, l = 0, m l = 0 d) n = 7, l = 3, m l = +3 (m = 3 is less than l, which is not allowed.) 24- For the 25 Mn atom, which subshell is partially filled? a) 3s b) 4s c) 3d d) 4p e) 4d (This subshell has five electrons in it, but it can hold up to 10 electrons.) 25- Give the values for n, l, and m l for each orbital in the 2p subshell. a) n = 2, l = 2, m l = 2, 1, 0, 1, 2 b) n = 2, l = 1, m l = 1, 0, 1 c) n = 2, l = 1, m l = 0 d) n = 2, l = 0, m l = 0 (The 2p subshell has a principal quantum number of 2 and l = 1. There are three possible orbitals.) 26- How many electrons can occupy the 5f subshell? a) 8 b) 6 c) 14 d) 10 e) 12 (The number of orbitals is given by the following values for m l = +3, +2, +1, 0, 1, 2, 3. The total possible number of electrons is twice the number of orbitals since there can be up to two electrons occupying each orbital if they each have opposite spins.)

5 27- Identify the specific element that corresponds to the following electron configuration: [Kr]5s 2 4d 10 5p 4 a) I b) In c) Sb d) Sn e) Te (The 5p 4 configuration indicates that this is in period 5, column 4 in the p-block.)

Chemistry 2 Chapter 13: Electrons in Atoms Please do not write on the test Use an answer sheet! 1 point/problem 45 points total

Chemistry 2 Chapter 13: Electrons in Atoms Please do not write on the test Use an answer sheet! 1 point/problem 45 points total Chemistry 2 Chapter 13: Electrons in Atoms Please do not write on the test Use an answer sheet! 1 point/problem 45 points total 1. Calculate the energy in joules of a photon of red light that has a frequency

More information

Sample Exercise 6.1 Concepts of Wavelength and Frequency

Sample Exercise 6.1 Concepts of Wavelength and Frequency Sample Exercise 6.1 Concepts of Wavelength and Frequency Two electromagnetic waves are represented in the margin. (a) Which wave has the higher frequency? (b) If one wave represents visible light and the

More information

WAVES AND ELECTROMAGNETIC RADIATION

WAVES AND ELECTROMAGNETIC RADIATION WAVES AND ELECTROMAGNETIC RADIATION All waves are characterized by their wavelength, frequency and speed. Wavelength (lambda, ): the distance between any 2 successive crests or troughs. Frequency (nu,):

More information

Arrangement of Electrons in Atoms

Arrangement of Electrons in Atoms CHAPTER 4 PRE-TEST Arrangement of Electrons in Atoms In the space provided, write the letter of the term that best completes each sentence or best answers each question. 1. Which of the following orbital

More information

Atomic Structure: Chapter Problems

Atomic Structure: Chapter Problems Atomic Structure: Chapter Problems Bohr Model Class Work 1. Describe the nuclear model of the atom. 2. Explain the problems with the nuclear model of the atom. 3. According to Niels Bohr, what does n stand

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Practice Questions - Chapter 7 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which one of the following represents an impossible set of

More information

Chapter 18: The Structure of the Atom

Chapter 18: The Structure of the Atom Chapter 18: The Structure of the Atom 1. For most elements, an atom has A. no neutrons in the nucleus. B. more protons than electrons. C. less neutrons than electrons. D. just as many electrons as protons.

More information

Chapter 7. Electron Structure of the Atom. Chapter 7 Topics

Chapter 7. Electron Structure of the Atom. Chapter 7 Topics Chapter 7 Electron Structure of the Atom Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display. 1 Chapter 7 Topics 1. Electromagnetic radiation 2. The Bohr model of

More information

Electron Arrangements

Electron Arrangements Section 3.4 Electron Arrangements Objectives Express the arrangement of electrons in atoms using electron configurations and Lewis valence electron dot structures New Vocabulary Heisenberg uncertainty

More information

CHEM 1411 Chapter 5 Homework Answers

CHEM 1411 Chapter 5 Homework Answers 1 CHEM 1411 Chapter 5 Homework Answers 1. Which statement regarding the gold foil experiment is false? (a) It was performed by Rutherford and his research group early in the 20 th century. (b) Most of

More information

Name Date Class ELECTRONS IN ATOMS. Standard Curriculum Core content Extension topics

Name Date Class ELECTRONS IN ATOMS. Standard Curriculum Core content Extension topics 13 ELECTRONS IN ATOMS Conceptual Curriculum Concrete concepts More abstract concepts or math/problem-solving Standard Curriculum Core content Extension topics Honors Curriculum Core honors content Options

More information

TIME OF COMPLETION NAME SOLUTION DEPARTMENT OF NATURAL SCIENCES. PHYS 3650, Exam 2 Section 1 Version 1 October 31, 2005 Total Weight: 100 points

TIME OF COMPLETION NAME SOLUTION DEPARTMENT OF NATURAL SCIENCES. PHYS 3650, Exam 2 Section 1 Version 1 October 31, 2005 Total Weight: 100 points TIME OF COMPLETION NAME SOLUTION DEPARTMENT OF NATURAL SCIENCES PHYS 3650, Exam 2 Section 1 Version 1 October 31, 2005 Total Weight: 100 points 1. Check your examination for completeness prior to starting.

More information

MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE

MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE CHAPTER 10 MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE SOLUTIONS TO REVIEW QUESTIONS 1. Wavelength is defined as the distance between consecutive peaks in a wave. It is generally symbolized by the Greek

More information

Name: Worksheet: Electron Configurations. I Heart Chemistry!

Name: Worksheet: Electron Configurations. I Heart Chemistry! 1. Which electron configuration represents an atom in an excited state? 1s 2 2s 2 2p 6 3p 1 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 2 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 1 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 Worksheet: Electron Configurations Name:

More information

The Advanced Placement Examination in Chemistry. Part I Multiple Choice Questions Part II Free Response Questions Selected Questions from1970 to 2010

The Advanced Placement Examination in Chemistry. Part I Multiple Choice Questions Part II Free Response Questions Selected Questions from1970 to 2010 The Advanced Placement Examination in Chemistry Part I Multiple Choice Questions Part II Free Response Questions Selected Questions from1970 to 2010 Atomic Theory and Periodicity Part I 1984 1. Which of

More information

Atomic Structure Ron Robertson

Atomic Structure Ron Robertson Atomic Structure Ron Robertson r2 n:\files\courses\1110-20\2010 possible slides for web\atomicstructuretrans.doc I. What is Light? Debate in 1600's: Since waves or particles can transfer energy, what is

More information

Electrons In Atoms Mr. O Brien (SFHS) Chapter 5 Standard 1D

Electrons In Atoms Mr. O Brien (SFHS) Chapter 5 Standard 1D Electrons In Atoms Mr. O Brien (SFHS) Chapter 5 Standard 1D Electrons in Atoms (std.1d) What are Bohr Models? planetary model in which the negatively-charged electrons orbit a small, positively-charged

More information

Electron Configuration Worksheet (and Lots More!!)

Electron Configuration Worksheet (and Lots More!!) Electron Configuration Worksheet (and Lots More!!) Brief Instructions An electron configuration is a method of indicating the arrangement of electrons about a nucleus. A typical electron configuration

More information

Name period AP chemistry Unit 2 worksheet Practice problems

Name period AP chemistry Unit 2 worksheet Practice problems Name period AP chemistry Unit 2 worksheet Practice problems 1. What are the SI units for a. Wavelength of light b. frequency of light c. speed of light Meter hertz (s -1 ) m s -1 (m/s) 2. T/F (correct

More information

Chem 1A Exam 2 Review Problems

Chem 1A Exam 2 Review Problems Chem 1A Exam 2 Review Problems 1. At 0.967 atm, the height of mercury in a barometer is 0.735 m. If the mercury were replaced with water, what height of water (in meters) would be supported at this pressure?

More information

3) Of the following, radiation has the shortest wavelength. A) X-ray B) radio C) microwave D) ultraviolet E) infrared Answer: A

3) Of the following, radiation has the shortest wavelength. A) X-ray B) radio C) microwave D) ultraviolet E) infrared Answer: A 1) Which one of the following is correct? A) ν + λ = c B) ν λ = c C) ν = cλ D) λ = c ν E) νλ = c Answer: E 2) The wavelength of light emitted from a traffic light having a frequency of 5.75 1014 Hz is.

More information

2. John Dalton did his research work in which of the following countries? a. France b. Greece c. Russia d. England

2. John Dalton did his research work in which of the following countries? a. France b. Greece c. Russia d. England CHAPTER 3 1. Which combination of individual and contribution is not correct? a. Antoine Lavoisier - clarified confusion over cause of burning b. John Dalton - proposed atomic theory c. Marie Curie - discovered

More information

CHAPTER 8 PRACTICE TEST QUESTIONS (END OF CHAPTER 7 TOO)

CHAPTER 8 PRACTICE TEST QUESTIONS (END OF CHAPTER 7 TOO) CHAPTER 8 PRACTICE TEST QUESTIONS (END OF CHAPTER 7 TOO) Information that most likely will be on the front cover of your exam: h i Z 2 ΔE = @ 2.18 x 10 @ 18 f Z 2 f J j @ k n f 2 n i 2 1. Which of the

More information

Unit 2: Chemical Bonding and Organic Chemistry

Unit 2: Chemical Bonding and Organic Chemistry Chemistry AP Unit : Chemical Bonding and Organic Chemistry Unit : Chemical Bonding and Organic Chemistry Chapter 7: Atomic Structure and Periodicity 7.1: Electromagnetic Radiation Electromagnetic (EM)

More information

AP* Atomic Structure & Periodicity Free Response Questions KEY page 1

AP* Atomic Structure & Periodicity Free Response Questions KEY page 1 AP* Atomic Structure & Periodicity ree Response Questions KEY page 1 1980 a) points 1s s p 6 3s 3p 6 4s 3d 10 4p 3 b) points for the two electrons in the 4s: 4, 0, 0, +1/ and 4, 0, 0, - 1/ for the three

More information

Homework #10 (749508)

Homework #10 (749508) Homework #10 (749508) Current Score: 0 out of 100 Description Homework on quantum physics and radioactivity Instructions Answer all the questions as best you can. 1. Hewitt10 32.E.001. [481697] 0/5 points

More information

Chemistry 102 Summary June 24 th. Properties of Light

Chemistry 102 Summary June 24 th. Properties of Light Chemistry 102 Summary June 24 th Properties of Light - Energy travels through space in the form of electromagnetic radiation (EMR). - Examples of types of EMR: radio waves, x-rays, microwaves, visible

More information

3. What would you predict for the intensity and binding energy for the 3p orbital for that of sulfur?

3. What would you predict for the intensity and binding energy for the 3p orbital for that of sulfur? PSI AP Chemistry Periodic Trends MC Review Name Periodic Law and the Quantum Model Use the PES spectrum of Phosphorus below to answer questions 1-3. 1. Which peak corresponds to the 1s orbital? (A) 1.06

More information

Models of the Atom and periodic Trends Exam Study Guide

Models of the Atom and periodic Trends Exam Study Guide Name 1. What is the term for the weighted average mass of all the naturally occurring isotopes of an element? ans: atomic mass 2. Which is exactly equal to 1/12 the mass of a carbon -12 atom? ans: atomic

More information

Department of Physics and Geology The Elements and the Periodic Table

Department of Physics and Geology The Elements and the Periodic Table Department of Physics and Geology The Elements and the Periodic Table Physical Science 1422 Equipment Needed Qty Periodic Table 1 Part 1: Background In 1869 a Russian chemistry professor named Dmitri Mendeleev

More information

Question: Do all electrons in the same level have the same energy?

Question: Do all electrons in the same level have the same energy? Question: Do all electrons in the same level have the same energy? From the Shells Activity, one important conclusion we reached based on the first ionization energy experimental data is that electrons

More information

Light as a Wave. The Nature of Light. EM Radiation Spectrum. EM Radiation Spectrum. Electromagnetic Radiation

Light as a Wave. The Nature of Light. EM Radiation Spectrum. EM Radiation Spectrum. Electromagnetic Radiation The Nature of Light Light and other forms of radiation carry information to us from distance astronomical objects Visible light is a subset of a huge spectrum of electromagnetic radiation Maxwell pioneered

More information

47374_04_p25-32.qxd 2/9/07 7:50 AM Page 25. 4 Atoms and Elements

47374_04_p25-32.qxd 2/9/07 7:50 AM Page 25. 4 Atoms and Elements 47374_04_p25-32.qxd 2/9/07 7:50 AM Page 25 4 Atoms and Elements 4.1 a. Cu b. Si c. K d. N e. Fe f. Ba g. Pb h. Sr 4.2 a. O b. Li c. S d. Al e. H f. Ne g. Sn h. Au 4.3 a. carbon b. chlorine c. iodine d.

More information

Part I: Principal Energy Levels and Sublevels

Part I: Principal Energy Levels and Sublevels Part I: Principal Energy Levels and Sublevels As you already know, all atoms are made of subatomic particles, including protons, neutrons, and electrons. Positive protons and neutral neutrons are found

More information

Level 3 Achievement Scale

Level 3 Achievement Scale Unit 1: Atoms Level 3 Achievement Scale Can state the key results of the experiments associated with Dalton, Rutherford, Thomson, Chadwick, and Bohr and what this lead each to conclude. Can explain that

More information

Untitled Document. 1. Which of the following best describes an atom? 4. Which statement best describes the density of an atom s nucleus?

Untitled Document. 1. Which of the following best describes an atom? 4. Which statement best describes the density of an atom s nucleus? Name: Date: 1. Which of the following best describes an atom? A. protons and electrons grouped together in a random pattern B. protons and electrons grouped together in an alternating pattern C. a core

More information

Periodic Table Questions

Periodic Table Questions Periodic Table Questions 1. The elements characterized as nonmetals are located in the periodic table at the (1) far left; (2) bottom; (3) center; (4) top right. 2. An element that is a liquid at STP is

More information

Chapter 3. Elements, Atoms, Ions, and the Periodic Table

Chapter 3. Elements, Atoms, Ions, and the Periodic Table Chapter 3. Elements, Atoms, Ions, and the Periodic Table The Periodic Law and the Periodic Table In the early 1800's many elements had been discovered and found to have different properties. In 1817 Döbreiner's

More information

UNIT (2) ATOMS AND ELEMENTS

UNIT (2) ATOMS AND ELEMENTS UNIT (2) ATOMS AND ELEMENTS 2.1 Elements An element is a fundamental substance that cannot be broken down by chemical means into simpler substances. Each element is represented by an abbreviation called

More information

Copyrighted by Gabriel Tang B.Ed., B.Sc.

Copyrighted by Gabriel Tang B.Ed., B.Sc. Chapter 8: The Periodic Table 8.1: Development of the Periodic Table Johann Dobereiner: - first to discover a pattern of a group of elements like Cl, Br, and I (called triads). John Newland: - suggested

More information

Atoms Absorb & Emit Light

Atoms Absorb & Emit Light Atoms Absorb & Emit Light Spectra The wavelength of the light that an element emits or absorbs is its fingerprint. Atoms emit and absorb light First Test is Thurs, Feb 1 st About 30 multiple choice questions

More information

Calculating particle properties of a wave

Calculating particle properties of a wave Calculating particle properties of a wave A light wave consists of particles (photons): The energy E of the particle is calculated from the frequency f of the wave via Planck: E = h f (1) A particle can

More information

It takes four quantum numbers to describe an electron. Additionally, every electron has a unique set of quantum numbers.

It takes four quantum numbers to describe an electron. Additionally, every electron has a unique set of quantum numbers. So, quantum mechanics does not define the path that the electron follows; rather, quantum mechanics works by determining the energy of the electron. Once the energy of an electron is known, the probability

More information

Chapter 7 Periodic Properties of the Elements

Chapter 7 Periodic Properties of the Elements Chapter 7 Periodic Properties of the Elements 1. Elements in the modern version of the periodic table are arranged in order of increasing. (a). oxidation number (b). atomic mass (c). average atomic mass

More information

Chapter 9: ELECTRONS IN ATOMS AND THE PERIODIC TABLE

Chapter 9: ELECTRONS IN ATOMS AND THE PERIODIC TABLE Chapter 9: ELECTRONS IN ATOMS AND THE PERIODIC TABLE Problems: 1-3, 13-15, 19, 23-25, 31-32, 43, 45-46, 49c, 50a, 50b, 57c, 58 (b,c,d), 61-62, 69, 71-74, 77-88, 91-94 9.5 LIGHT: Electromagnetic Radiation

More information

Elements in the periodic table are indicated by SYMBOLS. To the left of the symbol we find the atomic mass (A) at the upper corner, and the atomic num

Elements in the periodic table are indicated by SYMBOLS. To the left of the symbol we find the atomic mass (A) at the upper corner, and the atomic num . ATOMIC STRUCTURE FUNDAMENTALS LEARNING OBJECTIVES To review the basics concepts of atomic structure that have direct relevance to the fundamental concepts of organic chemistry. This material is essential

More information

Bohr s Model of the Atom

Bohr s Model of the Atom Bohr Models Bohr s Model of the Atom Focuses on electrons and their arrangement. Bohr stated that electrons move with constant speed in fixed orbits around the nucleus, like planets around a sun. Bohr

More information

Basic Nuclear Concepts

Basic Nuclear Concepts Section 7: In this section, we present a basic description of atomic nuclei, the stored energy contained within them, their occurrence and stability Basic Nuclear Concepts EARLY DISCOVERIES [see also Section

More information

Wave Function, ψ. Chapter 28 Atomic Physics. The Heisenberg Uncertainty Principle. Line Spectrum

Wave Function, ψ. Chapter 28 Atomic Physics. The Heisenberg Uncertainty Principle. Line Spectrum Wave Function, ψ Chapter 28 Atomic Physics The Hydrogen Atom The Bohr Model Electron Waves in the Atom The value of Ψ 2 for a particular object at a certain place and time is proportional to the probability

More information

CHEMSITRY NOTES Chapter 13. Electrons in Atoms

CHEMSITRY NOTES Chapter 13. Electrons in Atoms CHEMSITRY NOTES Chapter 13 Electrons in Atoms Goals : To gain an understanding of : 1. Atoms and their structure. 2. The development of the atomic theory. 3. The quantum mechanical model of the atom. 4.

More information

REVIEW QUESTIONS Chapter 8

REVIEW QUESTIONS Chapter 8 Chemistry 101 ANSWER KEY REVIEW QUESTIONS Chapter 8 Use only a periodic table to answer the following questions. 1. Write complete electron configuration for each of the following elements: a) Aluminum

More information

Chemistry CP Unit 2 Atomic Structure and Electron Configuration. Learning Targets (Your exam at the end of Unit 2 will assess the following:)

Chemistry CP Unit 2 Atomic Structure and Electron Configuration. Learning Targets (Your exam at the end of Unit 2 will assess the following:) Chemistry CP Unit 2 Atomic Structure and Electron Learning Targets (Your exam at the end of Unit 2 will assess the following:) 2. Atomic Structure and Electron 2-1. Give the one main contribution to the

More information

5. The Nature of Light. Does Light Travel Infinitely Fast? EMR Travels At Finite Speed. EMR: Electric & Magnetic Waves

5. The Nature of Light. Does Light Travel Infinitely Fast? EMR Travels At Finite Speed. EMR: Electric & Magnetic Waves 5. The Nature of Light Light travels in vacuum at 3.0. 10 8 m/s Light is one form of electromagnetic radiation Continuous radiation: Based on temperature Wien s Law & the Stefan-Boltzmann Law Light has

More information

Chapter 8 Atomic Electronic Configurations and Periodicity

Chapter 8 Atomic Electronic Configurations and Periodicity Chapter 8 Electron Configurations Page 1 Chapter 8 Atomic Electronic Configurations and Periodicity 8-1. Substances that are weakly attracted to a magnetic field but lose their magnetism when removed from

More information

DO PHYSICS ONLINE FROM QUANTA TO QUARKS QUANTUM (WAVE) MECHANICS

DO PHYSICS ONLINE FROM QUANTA TO QUARKS QUANTUM (WAVE) MECHANICS DO PHYSICS ONLINE FROM QUANTA TO QUARKS QUANTUM (WAVE) MECHANICS Quantum Mechanics or wave mechanics is the best mathematical theory used today to describe and predict the behaviour of particles and waves.

More information

From lowest energy to highest energy, which of the following correctly orders the different categories of electromagnetic radiation?

From lowest energy to highest energy, which of the following correctly orders the different categories of electromagnetic radiation? From lowest energy to highest energy, which of the following correctly orders the different categories of electromagnetic radiation? From lowest energy to highest energy, which of the following correctly

More information

Chapter 3, Elements, Atoms, Ions, and the Periodic Table

Chapter 3, Elements, Atoms, Ions, and the Periodic Table 1. Which two scientists in 1869 arranged the elements in order of increasing atomic masses to form a precursor of the modern periodic table of elements? Ans. Mendeleev and Meyer 2. Who stated that the

More information

6.5 Periodic Variations in Element Properties

6.5 Periodic Variations in Element Properties 324 Chapter 6 Electronic Structure and Periodic Properties of Elements 6.5 Periodic Variations in Element Properties By the end of this section, you will be able to: Describe and explain the observed trends

More information

Electrons in Atoms & Periodic Table Chapter 13 & 14 Assignment & Problem Set

Electrons in Atoms & Periodic Table Chapter 13 & 14 Assignment & Problem Set Electrons in Atoms & Periodic Table Name Warm-Ups (Show your work for credit) Date 1. Date 2. Date 3. Date 4. Date 5. Date 6. Date 7. Date 8. Electrons in Atoms & Periodic Table 2 Study Guide: Things You

More information

CHAPTER 11: MODERN ATOMIC THEORY

CHAPTER 11: MODERN ATOMIC THEORY CHAPTER 11: MODERN ATOMIC THEORY Active Learning Questions: 1-2, 8-10, 14-18; End-of-Chapter Problems: 3-9, 11-13, 16, 18, 20-36, 45-54, 56-64, 66b, 67, 69-91, 98, 101-102, 108, 110, 113, 116, 11.2 ELECTROMAGNETIC

More information

Photons. ConcepTest 27.1. 1) red light 2) yellow light 3) green light 4) blue light 5) all have the same energy. Which has more energy, a photon of:

Photons. ConcepTest 27.1. 1) red light 2) yellow light 3) green light 4) blue light 5) all have the same energy. Which has more energy, a photon of: ConcepTest 27.1 Photons Which has more energy, a photon of: 1) red light 2) yellow light 3) green light 4) blue light 5) all have the same energy 400 nm 500 nm 600 nm 700 nm ConcepTest 27.1 Photons Which

More information

Unit 3 Study Guide: Electron Configuration & The Periodic Table

Unit 3 Study Guide: Electron Configuration & The Periodic Table Name: Teacher s Name: Class: Block: Date: Unit 3 Study Guide: Electron Configuration & The Periodic Table 1. For each of the following elements, state whether the element is radioactive, synthetic or both.

More information

The Periodic Table; Chapter 5: Section 1 - History of the Periodic Table Objectives: Explain the roles of Mendeleev and Moseley in the development of

The Periodic Table; Chapter 5: Section 1 - History of the Periodic Table Objectives: Explain the roles of Mendeleev and Moseley in the development of The Periodic Table; Chapter 5: Section 1 - History of the Periodic Table Objectives: Explain the roles of Mendeleev and Moseley in the development of the periodic table. Describe the modern periodic table.

More information

IONISATION ENERGY CONTENTS

IONISATION ENERGY CONTENTS IONISATION ENERGY IONISATION ENERGY CONTENTS What is Ionisation Energy? Definition of t Ionisation Energy What affects Ionisation Energy? General variation across periods Variation down groups Variation

More information

Electromagnetic Radiation

Electromagnetic Radiation Chapter 7 A Quantum Model of Atoms Chapter Objectives: Understand the relationships between wavelength, frequency, and energy of light. Understand the origin of atomic line spectra. Learn how the quantum

More information

******* KEY ******* Atomic Structure & Periodic Table Test Study Guide

******* KEY ******* Atomic Structure & Periodic Table Test Study Guide Atomic Structure & Periodic Table Test Study Guide VOCABULARY: Write a brief definition of each term in the space provided. 1. Atoms: smallest unit of an element that has all of the properties of that

More information

CHAPTER 9 ATOMIC STRUCTURE AND THE PERIODIC LAW

CHAPTER 9 ATOMIC STRUCTURE AND THE PERIODIC LAW CHAPTER 9 ATOMIC STRUCTURE AND THE PERIODIC LAW Quantum mechanics can account for the periodic structure of the elements, by any measure a major conceptual accomplishment for any theory. Although accurate

More information

Unit 1, Lesson 03: Answers to Homework 1, 0, +1 2, 1, 0, +1, +2 1, 0, +1 2, 1, 0, +1, +2 3, 2, 1, 0, +1, +2, +3. n = 3 l = 2 m l = -2 m s = -½

Unit 1, Lesson 03: Answers to Homework 1, 0, +1 2, 1, 0, +1, +2 1, 0, +1 2, 1, 0, +1, +2 3, 2, 1, 0, +1, +2, +3. n = 3 l = 2 m l = -2 m s = -½ Unit, Lesson : Answers to Homework Summary: The allowed values for quantum numbers for each principal quantum level n : n l m l m s corresponding sub-level number of orbitals in this sub-level n = s n

More information

EXPERIMENT 4 The Periodic Table - Atoms and Elements

EXPERIMENT 4 The Periodic Table - Atoms and Elements EXPERIMENT 4 The Periodic Table - Atoms and Elements INTRODUCTION Primary substances, called elements, build all the materials around you. There are more than 109 different elements known today. The elements

More information

CHAPTER 9 THE PERIODIC TABLE AND SOME ATOMIC PROPERTIES

CHAPTER 9 THE PERIODIC TABLE AND SOME ATOMIC PROPERTIES CHAPTER 9 THE PERIODIC TABLE AND SOME ATOMIC PROPERTIES PRACTICE EXAMPLES 1A 1B A B A Atomic size decreases from left to right across a period, and from bottom to top in a family. We expect the smallest

More information

Student Exploration: Electron Configuration

Student Exploration: Electron Configuration www.explorelearning.com Name: Date: Student Exploration: Electron Configuration Vocabulary: atomic number, atomic radius, Aufbau principle, chemical family, diagonal rule, electron configuration, Hund

More information

Arrangement of Electrons in Atoms

Arrangement of Electrons in Atoms CHAPTER 4 Arrangement of Electrons in Atoms The emission of light is fundamentally related to the behavior of electrons. Neon Walkway The Development of a New Atomic Model T he Rutherford model of the

More information

Noble Gases. Outline Nobel Gas Elements Radon and Health Chemistry Homework

Noble Gases. Outline Nobel Gas Elements Radon and Health Chemistry Homework Radon and Other Noble Gases The elements in the last column of the periodic table are all very stable, mono-atomic gases. Until 1962, they were called inert gases because they did not react with other

More information

Electron Configurations, Isoelectronic Elements, & Ionization Reactions. Chemistry 11

Electron Configurations, Isoelectronic Elements, & Ionization Reactions. Chemistry 11 Electron Configurations, Isoelectronic Elements, & Ionization Reactions Chemistry 11 Note: Of the 3 subatomic particles, the electron plays the greatest role in determining the physical and chemical properties

More information

Astronomy 110 Homework #04 Assigned: 02/06/2007 Due: 02/13/2007. Name:

Astronomy 110 Homework #04 Assigned: 02/06/2007 Due: 02/13/2007. Name: Astronomy 110 Homework #04 Assigned: 02/06/2007 Due: 02/13/2007 Name: Directions: Listed below are twenty (20) multiple-choice questions based on the material covered by the lectures this past week. Choose

More information

Main properties of atoms and nucleus

Main properties of atoms and nucleus Main properties of atoms and nucleus. Atom Structure.... Structure of Nuclei... 3. Definition of Isotopes... 4. Energy Characteristics of Nuclei... 5. Laws of Radioactive Nuclei Transformation... 3. Atom

More information

Chapter 2: Atomic Structure and Chemical Bonding

Chapter 2: Atomic Structure and Chemical Bonding Chapter 2: Atomic Structure and Chemical Bonding Materials Molecules Atoms Atoms = protons (p) + neutrons (n) + electrons (e) Protons and neutrons are made of quarks Quantitative measurements need units:

More information

Atomic Calculations. 2.1 Composition of the Atom. number of protons + number of neutrons = mass number

Atomic Calculations. 2.1 Composition of the Atom. number of protons + number of neutrons = mass number 2.1 Composition of the Atom Atomic Calculations number of protons + number of neutrons = mass number number of neutrons = mass number - number of protons number of protons = number of electrons IF positive

More information

Chapter Test. Teacher Notes and Answers 5 The Periodic Law TEST A 1. b 2. d 3. b 4. b 5. d 6. a 7. b 8. b 9. b 10. a 11. c 12. a.

Chapter Test. Teacher Notes and Answers 5 The Periodic Law TEST A 1. b 2. d 3. b 4. b 5. d 6. a 7. b 8. b 9. b 10. a 11. c 12. a. Assessment Chapter Test A Teacher Notes and Answers 5 The Periodic Law TEST A 1. b 2. d 3. b 4. b 5. d 6. a 7. b 8. b 9. b 10. a 11. c 12. a 13. c 14. d 15. c 16. b 17. d 18. a 19. d 20. c 21. d 22. a

More information

History of the Atom & Atomic Theory

History of the Atom & Atomic Theory Chapter 5 History of the Atom & Atomic Theory You re invited to a Thinking Inside the Box Conference Each group should nominate a: o Leader o Writer o Presenter You have 5 minutes to come up with observations

More information

O P O O. This structure puts the negative charges on the more electronegative element which is preferred. Molecular Geometry: O Xe O

O P O O. This structure puts the negative charges on the more electronegative element which is preferred. Molecular Geometry: O Xe O hemistry& 141 lark ollege Exam 4 olution 1. Draw the Lewis structures for the following molecules and ions. Include formal charges and resonance structures, where appropriate. Fill out the table for the

More information

Preview of Period 3: Electromagnetic Waves Radiant Energy II

Preview of Period 3: Electromagnetic Waves Radiant Energy II Preview of Period 3: Electromagnetic Waves Radiant Energy II 3.1 Radiant Energy from the Sun How is light reflected and transmitted? What is polarized light? 3.2 Energy Transfer with Radiant Energy How

More information

Kinetic Molecular Theory. Chapter 5. KE AVE and Average Velocity. Graham s Law of Effusion. Chapter 7. Real Gases

Kinetic Molecular Theory. Chapter 5. KE AVE and Average Velocity. Graham s Law of Effusion. Chapter 7. Real Gases hapter 5 1. Kinetic Molecular Theory. 2. Average kinetic energy and velocity. 3. Graham s Law of Effusion. 4. Real gases and the van der Waals equation. Kinetic Molecular Theory The curves below represent

More information

neutrons are present?

neutrons are present? AP Chem Summer Assignment Worksheet #1 Atomic Structure 1. a) For the ion 39 K +, state how many electrons, how many protons, and how many 19 neutrons are present? b) Which of these particles has the smallest

More information

Ch. 9 - Electron Organization. The Bohr Model [9.4] Orbitals [9.5, 9.6] Counting Electrons, configurations [9.7]

Ch. 9 - Electron Organization. The Bohr Model [9.4] Orbitals [9.5, 9.6] Counting Electrons, configurations [9.7] Ch. 9 - Electron Organization The Bohr Model [9.4] Orbitals [9.5, 9.6] Counting Electrons, configurations [9.7] Predicting ion charges from electron configurations. CHEM 100 F07 1 Organization of Electrons

More information

Flame Tests & Electron Configuration

Flame Tests & Electron Configuration Flame Tests & Electron Configuration INTRODUCTION Many elements produce colors in the flame when heated. The origin of this phenomenon lies in the arrangement, or configuration of the electrons in the

More information

Determination of Molecular Structure by MOLECULAR SPECTROSCOPY

Determination of Molecular Structure by MOLECULAR SPECTROSCOPY Determination of Molecular Structure by MOLEULAR SPETROSOPY hemistry 3 B.Z. Shakhashiri Fall 29 Much of what we know about molecular structure has been learned by observing and analyzing how electromagnetic

More information

ATOMIC SPECTRA. Apparatus: Optical spectrometer, spectral tubes, power supply, incandescent lamp, bottles of dyed water, elevating jack or block.

ATOMIC SPECTRA. Apparatus: Optical spectrometer, spectral tubes, power supply, incandescent lamp, bottles of dyed water, elevating jack or block. 1 ATOMIC SPECTRA Objective: To measure the wavelengths of visible light emitted by atomic hydrogen and verify the measured wavelengths against those predicted by quantum theory. To identify an unknown

More information

Nanoelectronics. Chapter 2 Classical Particles, Classical Waves, and Quantum Particles. Q.Li@Physics.WHU@2015.3

Nanoelectronics. Chapter 2 Classical Particles, Classical Waves, and Quantum Particles. Q.Li@Physics.WHU@2015.3 Nanoelectronics Chapter 2 Classical Particles, Classical Waves, and Quantum Particles Q.Li@Physics.WHU@2015.3 1 Electron Double-Slit Experiment Q.Li@Physics.WHU@2015.3 2 2.1 Comparison of Classical and

More information

electron configuration

electron configuration electron configuration Electron Configuration Knowing the arrangement of electrons in atoms will better help you understand chemical reactivity and predict an atom s reaction behavior. We know when n=1

More information

Objectives 404 CHAPTER 9 RADIATION

Objectives 404 CHAPTER 9 RADIATION Objectives Explain the difference between isotopes of the same element. Describe the force that holds nucleons together. Explain the relationship between mass and energy according to Einstein s theory

More information

Objectives. PAM1014 Introduction to Radiation Physics. Constituents of Atoms. Atoms. Atoms. Atoms. Basic Atomic Theory

Objectives. PAM1014 Introduction to Radiation Physics. Constituents of Atoms. Atoms. Atoms. Atoms. Basic Atomic Theory PAM1014 Introduction to Radiation Physics Basic Atomic Theory Objectives Introduce and Molecules The periodic Table Electronic Energy Levels Atomic excitation & de-excitation Ionisation Molecules Constituents

More information

Practice final for Basic Physics spring 2005 answers on the last page Name: Date:

Practice final for Basic Physics spring 2005 answers on the last page Name: Date: Practice final for Basic Physics spring 2005 answers on the last page Name: Date: 1. A 12 ohm resistor and a 24 ohm resistor are connected in series in a circuit with a 6.0 volt battery. Assuming negligible

More information

Section 11.3 Atomic Orbitals Objectives

Section 11.3 Atomic Orbitals Objectives Objectives 1. To learn about the shapes of the s, p and d orbitals 2. To review the energy levels and orbitals of the wave mechanical model of the atom 3. To learn about electron spin A. Electron Location

More information

Chapter 2 The Chemical Context of Life

Chapter 2 The Chemical Context of Life Chapter 2 The Chemical Context of Life Multiple-Choice Questions 1) About 25 of the 92 natural elements are known to be essential to life. Which four of these 25 elements make up approximately 96% of living

More information

Unit 2 Atomic Structure

Unit 2 Atomic Structure Unit 2 Atomic Structure Big Idea: Atomic structure explains patterns in the behavior of elements and allows us to predict the chemical and physical behavior of a given element. The organization of elements

More information

Multi-electron atoms

Multi-electron atoms Multi-electron atoms Today: Using hydrogen as a model. The Periodic Table HWK 13 available online. Please fill out the online participation survey. Worth 10points on HWK 13. Final Exam is Monday, Dec.

More information

PRACTICE EXAM IV P202 SPRING 2004

PRACTICE EXAM IV P202 SPRING 2004 PRACTICE EXAM IV P202 SPRING 2004 1. In two separate double slit experiments, an interference pattern is observed on a screen. In the first experiment, violet light (λ = 754 nm) is used and a second-order

More information

ATOMS AND THE PERIODIC TABLE CHAPTER 3 PHYSICAL SCIENCE

ATOMS AND THE PERIODIC TABLE CHAPTER 3 PHYSICAL SCIENCE ATOMS AND THE PERIODIC TABLE CHAPTER 3 PHYSICAL SCIENCE Chapter 3 Vocabulary Words (27 words) Nucleus Atomic number Proton Mass number Neutron Isotopes Electron Atomic mass unit (amu) Energy level Average

More information

Trends of the Periodic Table Diary

Trends of the Periodic Table Diary Trends of the Periodic Table Diary Trends are patterns of behaviors that atoms on the periodic table of elements follow. Trends hold true most of the time, but there are exceptions, or blips, where the

More information