CHAPTER 8 PRACTICE TEST QUESTIONS (END OF CHAPTER 7 TOO)

Size: px
Start display at page:

Download "CHAPTER 8 PRACTICE TEST QUESTIONS (END OF CHAPTER 7 TOO)"

Transcription

1 CHAPTER 8 PRACTICE TEST QUESTIONS (END OF CHAPTER 7 TOO) Information that most likely will be on the front cover of your exam: h i Z 2 ΔE 2.18 x 18 f Z 2 f J k n f 2 n i 2 1. Which of the following sets of quantum numbers is allowed? n l m l m s a ½ b ½ c ½ d ½ e ½ 2. Determine the set of quantum numbers that describe the last electron added to As (Z = 33). a. n = 3, l = 2, m l = 0, m s = + ½ b. n = 3, l = 2, m l = 1, m s = ½ c. n = 4, l = 1, m l = +1, m s = + ½ d. n = 3, l = 1, m l = +1, m s = ½ e. n = 4, l = 1, m l = 0, m s = ½ 3. Determine the set of four quantum numbers that describe the last electron added to Ne (the outermost electron). n l m l m s a ½ b ½ c ½ d ½ e ½ 4. Determine the four quantum numbers that describe the last electron added to the Se atom. a. n = 4, l = 0, m l = 0, m s = ½ b. n = 4, l = 2, m l = 1, m s = ½ c. n = 4, l = 1, m l = 1, m s = + ½ d. n = 4, l = 2, m l = 0, m s = + ½ e. n = 4, l = 1, m l = 1, m s = ½ 5. Determine the set of quantum numbers that describe the electron added to a Br atom as it forms an ion (last electron in the Br ion). a. n = 4, l = 1, m l = 0, m s = + ½ b. n = 5, l = 4, m l = 3, m s = + ½ c. n = 3, l = 0, m l = 0, m s = ½ d. n = 4, l = 1, m l = 1, m s = ½ e. n = 4, l = 2, m l = 2, m s = ½

2 6. Determine the set of 4 quantum numbers that describe the last electron added to an atom of B. a. n = 2, l = 0, m l = 0, m s = +½ b. n = 3, l = 2, m l = 3, m s = +½ c. n = 2, l = 1, m l = 2, m s = +3/2 d. n = 3, l = 1, m l = 0, m s = ½ e. n = 2, l = 1, m l = 1, m s = +½ 7. How many electrons in a given atom can have the following quantum numbers? n = 3 l = 2 a. 2 b. 8 c. 10 d. 18 e How many orbitals in a given atom can be described by the following quantum numbers? a. 3 b. 4 c. 5 d. 6 e. 10 n = 4, l = 2 9. Which of the following combinations of quantum numbers are NOT allowed? a. n = 4, l = 4, m l = 0 b. n = 3, l = 2, m l = 2 c. n = 8, l = 4, m l = 3 d. n = 1, l = 0, m l = 0 e. None of the above are allowed combinations of quantum numbers. 10. Determine the ground state electron configuration of Ba 2+. a. [Xe]6s 2 b. [Kr]5s 2 4d 10 5p 6 c. [Xe]6s 2 5d 2 d. [Kr] 5s 2 4d 10 5p 4 e. [Xe]6s 2 4f Determine the ground state electron configuration for Te 2. a. [Kr]5s 2 4d 10 5p 6 b. [Kr]5s 2 4d 10 5p 4 c. [Kr]5s 2 4d 10 5p 2 d. [Kr]5s 2 4d 10 5p 6 6s 2 e. [Kr]4d 10 5p 6

3 12. Determine the ground state electron configuration for I. a. [Kr]5s 2 4d 10 5p 5 b. [Kr]5s 2 4d 10 5p 4 c. [Xe]6s 1 d. [Kr]4d 10 5p 5 e. [Kr]5s 2 4d 10 5p What species is represented by the following ground state electron configuration if its nucleus contains 35 p + and 44 n? a. Kr b. Sr 2+ c. Ru 2+ d. Br e. Au + [Ar]4s 2 3d 10 4p Determine the ground state electron configuration for the Sr ion. a. [Kr]5s 2 b. [Kr]5s 2 4d 2 c. [Ar]4s 2 3d 10 4p 6 d. [Ca]3d 10 4p 6 5s 2 e. [Ar]4s 2 4p 6 4d According to the Bohr model, which of the following one electron species requires the most energy to ionize? a. N 6+ b. H c. O 7+ d. Li 2+ e. He Which of the following reactions represents ionization energy? a. Na(s) Na + (aq) + e b. Na(s) + e Na (aq) c. Cl(g) + e Cl (aq) d. Cl(g) Cl + (g) + e e. None of the above represent ionization energy. 17. Determine ΔE for the n = 1 to n = 5 transition in the O 7+ ion. a x J b x J c x 10 8 J d x J e x J

4 18. Which of the following sets of quantum numbers appropriately describes ONE orbital in the 3d subshell? a. n = 3, l = 3, m l = 0 b. n = 4, l = 3, m l = 3 c. n = 2, l = 1, m l = 1 d. n = 5, l = 2, m l = 2 e. n = 3, l = 2, m l = How many electrons in a single atom can have the n = 3, l = 1 designation? a. 1 b. 2 c. 4 d. 6 e Using the Bohr equation, calculate the amount of energy needed to remove the electron from 1.8 moles of He + ions. a x J b x 10 7 J c x 10 6 J d x 10 6 J e x J

5 MORE CHAPTER 8 PRACTICE TEST QUESTIONS Information that most likely will be on the front cover of your exam: J = kgm 2 /s 2 c = 3.00 x 10 8 m/s E=hν E=hc/λ h = x J s c = λν λ = h/mu 2 1/λ = R(1/n 1 1/n 2 2 ) ΔE = 2.18 x J(z 2 2 /n f z 2 /n 2 i ) Rydberg constant = x 10 7 m 1 1. Which of the following transitions in a hydrogen atom will emit a photon with the longest wavelength of light? a. n = 3 to n = 4 b. n = 5 to n = 4 c. n = 2 to n = 1 d. n = 2 to n = 5 e. n = 3 to n = 2 2. Which of the following objects would you estimate to have the shortest debroglie wavelength if they are all traveling at the same speed? a. baseball b. marble c. bowling ball d. electron e. pebble 3. Which of the following statements is TRUE? a. If we determine the location of an electron, we can also determine it s path. b. Electrons can behave as waves or as particles, depending on the situation. c. Emission of light by an atom is an endothermic process. d. The Bohr model (or equation) works well to predict the atomic spectra of most atoms. e. None of the above are true. 4. How many orbitals in an atom can have the n = 4, l = 3 designation? a. 3 b. 5 c. 7 d. 10 e. 14

6 5. Determine the ground state electron configuration for Se + ion. a. [Ar]4s 2 3d 10 4p 5 b. [Ar]4s 2 3d 10 4p 4 c. [Ar]4s 2 3d 10 4p 6 d. [Ar]4s 2 3d 10 4p 3 e. [Ar]4s 1 3d 10 4p 4 6. Determine the set of quantum numbers that describe the last electron added to a Zn atom. (Zinc is element #30) n l m l m s a ½ b ½ c ½ d ½ e ½ 7. Use the Bohr equation to calculate the amount of energy required to remove the electrons from 0.33 moles of Li 2+ ions. a x 10 7 J b x J c x 10 7 J d x 10 6 J e x 10 6 J 8. Which of the following bonds has the least ionic character? a. Na Cl b. N O c. B F d. I F e. B N 9. Place the following in order of increasing atomic radius. a. Li < N < As < Cl b. N < Li < Cl < As c. As < Cl < N < Li d. Cl < As < Li < N e. Li < N < Cl < As Li N As Cl

7 10. Place the following bonds in order of increasing ionic character. a. N O < As O < As F b. As F < As O < N O c. As F < N O < As O d. N O < As F < As O e. As O < As F < N O As O As F N O 11. Which of the following is the longest bond? a. Si O b. Si S c. P I d. O Cl e. S Br 12. Place the following in order of decreasing lattice energy. a. KBr > RbI > MgS b. KBr > MgS > RbI c. RbI > KBr > MgS d. MgS > RbI > KBr e. MgS > KBr > RbI KBr RbI MgS 13. Which of the following reactions represents electron affinity? a. O (g) + e O (g) b. Mg (g) Mg + (g) + e c. O 2 (g) 2O (g) d. Ca + (g) Ca 2+ (g) + e e. None of the above represent electron affinity. 14. Which of the following is paramagnetic? a. Nb 3+ b. Ti 4+ c. Sr d. Zn e. None of the above.

8 15. Place the following in order of decreasing atomic size. a. O > Se > Ca > Rb b. Rb > Se > Ca > O c. Rb > Ca > Se > O d. O > Ca > Se > Rb e. Ca > Rb > O > Se Se O Ca Rb 16. Place the following in order of decreasing ionic size. a. Sr 2+ > Rb + > Se 2 > Br b. Sr 2+ > Rb + > Br > Se 2 c. Br > Se 2 > Sr 2+ > Rb + d. Rb + > Br > Se 2 > Sr2 + e. Se 2 > Br > Rb + > Sr 2+ Sr 2+ Se 2 Br Rb Determine the identity of the Period 2 element that possesses the following ionization energies (in MJ/mol). IE 1 = 1.09 IE 2 = 2.35 IE 3 =4.62 IE 4 =6.22 IE 5 = IE 6 = a. O b. N c. C d. B e. Be 18. Which of the following species are paramagnetic? a. Ca b. S 2 c. Zn 2+ d. Sr 2+ e. None of the above are paramagnetic. 19. Which of the following has the highest IE 3? a. P b. Mg c. Al d. O e. N

9 20. Consider the ionization energies (IE 1 ) for the following elements. Choose the statement below that best explains these observed values. P = 1012 kj/mol S = 999 kj/mol Cl = 1256 kj/mol a. Ionization energy always increases as atomic size decreases. b. Chlorine has an unusually high IE 1 because it has a very high electron affinity. c. Phosphorus has an unusually high IE 1 because it doesn t typically form ionic compounds. d. Sulfur has a lower IE 1 than would be predicted because the loss of one electron leaves sulfur with a stable, half filled p subshell. e. None of these statements explains the observed IE 1 values for these elements. 21. Which of the following statements is TRUE concerning the following table of ionization energies? kj/mol IE 1 IE 2 IE 3 IE 4 IE 5 IE 6 IE 7 IE 8 X ,600 14,821 18,354 23,294 27,428 Y ,068 19,797 23,751 29,247 Z ,238 25,390 29,831 A ,070 31,676 D ,000 33,557 a. Element X contains 4 valence electrons. b. Element D could be Cl. c. Element Z may be Si. d. Element Y is most likely P. e. None of the above statements are true. 22. Which of the following will be MOST attracted to a magnetic field (most paramagnetic)? a. Mn b. Co c. Zn 2+ d. Sc e. Ar 23. How many of the following species are paramagnetic? a. 0 b. 1 c. 2 d. 3 e. 4 Cd 2+ Se Ti 2+ Br

REVIEW QUESTIONS Chapter 8

REVIEW QUESTIONS Chapter 8 Chemistry 101 ANSWER KEY REVIEW QUESTIONS Chapter 8 Use only a periodic table to answer the following questions. 1. Write complete electron configuration for each of the following elements: a) Aluminum

More information

3. What would you predict for the intensity and binding energy for the 3p orbital for that of sulfur?

3. What would you predict for the intensity and binding energy for the 3p orbital for that of sulfur? PSI AP Chemistry Periodic Trends MC Review Name Periodic Law and the Quantum Model Use the PES spectrum of Phosphorus below to answer questions 1-3. 1. Which peak corresponds to the 1s orbital? (A) 1.06

More information

ELECTRON CONFIGURATION (SHORT FORM) # of electrons in the subshell. valence electrons Valence electrons have the largest value for "n"!

ELECTRON CONFIGURATION (SHORT FORM) # of electrons in the subshell. valence electrons Valence electrons have the largest value for n! 179 ELECTRON CONFIGURATION (SHORT FORM) - We can represent the electron configuration without drawing a diagram or writing down pages of quantum numbers every time. We write the "electron configuration".

More information

MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE

MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE CHAPTER 10 MODERN ATOMIC THEORY AND THE PERIODIC TABLE SOLUTIONS TO REVIEW QUESTIONS 1. Wavelength is defined as the distance between consecutive peaks in a wave. It is generally symbolized by the Greek

More information

The Advanced Placement Examination in Chemistry. Part I Multiple Choice Questions Part II Free Response Questions Selected Questions from1970 to 2010

The Advanced Placement Examination in Chemistry. Part I Multiple Choice Questions Part II Free Response Questions Selected Questions from1970 to 2010 The Advanced Placement Examination in Chemistry Part I Multiple Choice Questions Part II Free Response Questions Selected Questions from1970 to 2010 Atomic Theory and Periodicity Part I 1984 1. Which of

More information

6.5 Periodic Variations in Element Properties

6.5 Periodic Variations in Element Properties 324 Chapter 6 Electronic Structure and Periodic Properties of Elements 6.5 Periodic Variations in Element Properties By the end of this section, you will be able to: Describe and explain the observed trends

More information

Chapter 7 Periodic Properties of the Elements

Chapter 7 Periodic Properties of the Elements Chapter 7 Periodic Properties of the Elements 1. Elements in the modern version of the periodic table are arranged in order of increasing. (a). oxidation number (b). atomic mass (c). average atomic mass

More information

Chapter 8 Atomic Electronic Configurations and Periodicity

Chapter 8 Atomic Electronic Configurations and Periodicity Chapter 8 Electron Configurations Page 1 Chapter 8 Atomic Electronic Configurations and Periodicity 8-1. Substances that are weakly attracted to a magnetic field but lose their magnetism when removed from

More information

Questions on Chapter 8 Basic Concepts of Chemical Bonding

Questions on Chapter 8 Basic Concepts of Chemical Bonding Questions on Chapter 8 Basic Concepts of Chemical Bonding Circle the Correct Answer: 1) Which ion below has a noble gas electron configuration? A) Li 2+ B) Be 2+ C) B2+ D) C2+ E) N 2-2) Of the ions below,

More information

Name period AP chemistry Unit 2 worksheet Practice problems

Name period AP chemistry Unit 2 worksheet Practice problems Name period AP chemistry Unit 2 worksheet Practice problems 1. What are the SI units for a. Wavelength of light b. frequency of light c. speed of light Meter hertz (s -1 ) m s -1 (m/s) 2. T/F (correct

More information

CHAPTER 9 THE PERIODIC TABLE AND SOME ATOMIC PROPERTIES

CHAPTER 9 THE PERIODIC TABLE AND SOME ATOMIC PROPERTIES CHAPTER 9 THE PERIODIC TABLE AND SOME ATOMIC PROPERTIES PRACTICE EXAMPLES 1A 1B A B A Atomic size decreases from left to right across a period, and from bottom to top in a family. We expect the smallest

More information

3) Of the following, radiation has the shortest wavelength. A) X-ray B) radio C) microwave D) ultraviolet E) infrared Answer: A

3) Of the following, radiation has the shortest wavelength. A) X-ray B) radio C) microwave D) ultraviolet E) infrared Answer: A 1) Which one of the following is correct? A) ν + λ = c B) ν λ = c C) ν = cλ D) λ = c ν E) νλ = c Answer: E 2) The wavelength of light emitted from a traffic light having a frequency of 5.75 1014 Hz is.

More information

Find a pair of elements in the periodic table with atomic numbers less than 20 that are an exception to the original periodic law.

Find a pair of elements in the periodic table with atomic numbers less than 20 that are an exception to the original periodic law. Example Exercise 6.1 Periodic Law Find the two elements in the fifth row of the periodic table that violate the original periodic law proposed by Mendeleev. Mendeleev proposed that elements be arranged

More information

It takes four quantum numbers to describe an electron. Additionally, every electron has a unique set of quantum numbers.

It takes four quantum numbers to describe an electron. Additionally, every electron has a unique set of quantum numbers. So, quantum mechanics does not define the path that the electron follows; rather, quantum mechanics works by determining the energy of the electron. Once the energy of an electron is known, the probability

More information

Chapter 7. Electron Structure of the Atom. Chapter 7 Topics

Chapter 7. Electron Structure of the Atom. Chapter 7 Topics Chapter 7 Electron Structure of the Atom Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display. 1 Chapter 7 Topics 1. Electromagnetic radiation 2. The Bohr model of

More information

Chapter 8 Basic Concepts of the Chemical Bonding

Chapter 8 Basic Concepts of the Chemical Bonding Chapter 8 Basic Concepts of the Chemical Bonding 1. There are paired and unpaired electrons in the Lewis symbol for a phosphorus atom. (a). 4, 2 (b). 2, 4 (c). 4, 3 (d). 2, 3 Explanation: Read the question

More information

Periodic Table Questions

Periodic Table Questions Periodic Table Questions 1. The elements characterized as nonmetals are located in the periodic table at the (1) far left; (2) bottom; (3) center; (4) top right. 2. An element that is a liquid at STP is

More information

Chem 1A Exam 2 Review Problems

Chem 1A Exam 2 Review Problems Chem 1A Exam 2 Review Problems 1. At 0.967 atm, the height of mercury in a barometer is 0.735 m. If the mercury were replaced with water, what height of water (in meters) would be supported at this pressure?

More information

Electrons in Atoms & Periodic Table Chapter 13 & 14 Assignment & Problem Set

Electrons in Atoms & Periodic Table Chapter 13 & 14 Assignment & Problem Set Electrons in Atoms & Periodic Table Name Warm-Ups (Show your work for credit) Date 1. Date 2. Date 3. Date 4. Date 5. Date 6. Date 7. Date 8. Electrons in Atoms & Periodic Table 2 Study Guide: Things You

More information

Copyrighted by Gabriel Tang B.Ed., B.Sc.

Copyrighted by Gabriel Tang B.Ed., B.Sc. Chapter 8: The Periodic Table 8.1: Development of the Periodic Table Johann Dobereiner: - first to discover a pattern of a group of elements like Cl, Br, and I (called triads). John Newland: - suggested

More information

B) atomic number C) both the solid and the liquid phase D) Au C) Sn, Si, C A) metal C) O, S, Se C) In D) tin D) methane D) bismuth B) Group 2 metal

B) atomic number C) both the solid and the liquid phase D) Au C) Sn, Si, C A) metal C) O, S, Se C) In D) tin D) methane D) bismuth B) Group 2 metal 1. The elements on the Periodic Table are arranged in order of increasing A) atomic mass B) atomic number C) molar mass D) oxidation number 2. Which list of elements consists of a metal, a metalloid, and

More information

PERIODIC TABLE OF GROUPS OF ELEMENTS Elements can be classified using two different schemes.

PERIODIC TABLE OF GROUPS OF ELEMENTS Elements can be classified using two different schemes. 1 PERIODIC TABLE OF GROUPS OF ELEMENTS Elements can be classified using two different schemes. Metal Nonmetal Scheme (based on physical properties) Metals - most elements are metals - elements on left

More information

O P O O. This structure puts the negative charges on the more electronegative element which is preferred. Molecular Geometry: O Xe O

O P O O. This structure puts the negative charges on the more electronegative element which is preferred. Molecular Geometry: O Xe O hemistry& 141 lark ollege Exam 4 olution 1. Draw the Lewis structures for the following molecules and ions. Include formal charges and resonance structures, where appropriate. Fill out the table for the

More information

13- What is the maximum number of electrons that can occupy the subshell 3d? a) 1 b) 3 c) 5 d) 2

13- What is the maximum number of electrons that can occupy the subshell 3d? a) 1 b) 3 c) 5 d) 2 Assignment 06 A 1- What is the energy in joules of an electron undergoing a transition from n = 3 to n = 5 in a Bohr hydrogen atom? a) -3.48 x 10-17 J b) 2.18 x 10-19 J c) 1.55 x 10-19 J d) -2.56 x 10-19

More information

Unit 3 Study Guide: Electron Configuration & The Periodic Table

Unit 3 Study Guide: Electron Configuration & The Periodic Table Name: Teacher s Name: Class: Block: Date: Unit 3 Study Guide: Electron Configuration & The Periodic Table 1. For each of the following elements, state whether the element is radioactive, synthetic or both.

More information

2. John Dalton did his research work in which of the following countries? a. France b. Greece c. Russia d. England

2. John Dalton did his research work in which of the following countries? a. France b. Greece c. Russia d. England CHAPTER 3 1. Which combination of individual and contribution is not correct? a. Antoine Lavoisier - clarified confusion over cause of burning b. John Dalton - proposed atomic theory c. Marie Curie - discovered

More information

AP* Atomic Structure & Periodicity Free Response Questions KEY page 1

AP* Atomic Structure & Periodicity Free Response Questions KEY page 1 AP* Atomic Structure & Periodicity ree Response Questions KEY page 1 1980 a) points 1s s p 6 3s 3p 6 4s 3d 10 4p 3 b) points for the two electrons in the 4s: 4, 0, 0, +1/ and 4, 0, 0, - 1/ for the three

More information

neutrons are present?

neutrons are present? AP Chem Summer Assignment Worksheet #1 Atomic Structure 1. a) For the ion 39 K +, state how many electrons, how many protons, and how many 19 neutrons are present? b) Which of these particles has the smallest

More information

100% ionic compounds do not exist but predominantly ionic compounds are formed when metals combine with non-metals.

100% ionic compounds do not exist but predominantly ionic compounds are formed when metals combine with non-metals. 2.21 Ionic Bonding 100% ionic compounds do not exist but predominantly ionic compounds are formed when metals combine with non-metals. Forming ions Metal atoms lose electrons to form +ve ions. Non-metal

More information

Sample Exercise 6.1 Concepts of Wavelength and Frequency

Sample Exercise 6.1 Concepts of Wavelength and Frequency Sample Exercise 6.1 Concepts of Wavelength and Frequency Two electromagnetic waves are represented in the margin. (a) Which wave has the higher frequency? (b) If one wave represents visible light and the

More information

CHAPTER 8 ELECTRON CONFIGURATION AND CHEMICAL PERIODICITY

CHAPTER 8 ELECTRON CONFIGURATION AND CHEMICAL PERIODICITY CHAPTER 8 ELECTRON CONFIGURATION AND CHEMICAL PERIODICITY 8.1 Elements are listed in the periodic table in an ordered, systematic way that correlates with a periodicity of their chemical and physical properties.

More information

The Periodic Table; Chapter 5: Section 1 - History of the Periodic Table Objectives: Explain the roles of Mendeleev and Moseley in the development of

The Periodic Table; Chapter 5: Section 1 - History of the Periodic Table Objectives: Explain the roles of Mendeleev and Moseley in the development of The Periodic Table; Chapter 5: Section 1 - History of the Periodic Table Objectives: Explain the roles of Mendeleev and Moseley in the development of the periodic table. Describe the modern periodic table.

More information

Chem 115 POGIL Worksheet - Week 4 Moles & Stoichiometry

Chem 115 POGIL Worksheet - Week 4 Moles & Stoichiometry Chem 115 POGIL Worksheet - Week 4 Moles & Stoichiometry Why? Chemists are concerned with mass relationships in chemical reactions, usually run on a macroscopic scale (grams, kilograms, etc.). To deal with

More information

SCPS Chemistry Worksheet Periodicity A. Periodic table 1. Which are metals? Circle your answers: C, Na, F, Cs, Ba, Ni

SCPS Chemistry Worksheet Periodicity A. Periodic table 1. Which are metals? Circle your answers: C, Na, F, Cs, Ba, Ni SCPS Chemistry Worksheet Periodicity A. Periodic table 1. Which are metals? Circle your answers: C, Na, F, Cs, Ba, Ni Which metal in the list above has the most metallic character? Explain. Cesium as the

More information

5.4 Trends in the Periodic Table

5.4 Trends in the Periodic Table 5.4 Trends in the Periodic Table Think about all the things that change over time or in a predictable way. For example, the size of the computer has continually decreased over time. You may become more

More information

Chemistry CP Unit 2 Atomic Structure and Electron Configuration. Learning Targets (Your exam at the end of Unit 2 will assess the following:)

Chemistry CP Unit 2 Atomic Structure and Electron Configuration. Learning Targets (Your exam at the end of Unit 2 will assess the following:) Chemistry CP Unit 2 Atomic Structure and Electron Learning Targets (Your exam at the end of Unit 2 will assess the following:) 2. Atomic Structure and Electron 2-1. Give the one main contribution to the

More information

Chem 115 POGIL Worksheet - Week 4 Moles & Stoichiometry Answers

Chem 115 POGIL Worksheet - Week 4 Moles & Stoichiometry Answers Key Questions & Exercises Chem 115 POGIL Worksheet - Week 4 Moles & Stoichiometry Answers 1. The atomic weight of carbon is 12.0107 u, so a mole of carbon has a mass of 12.0107 g. Why doesn t a mole of

More information

WAVES AND ELECTROMAGNETIC RADIATION

WAVES AND ELECTROMAGNETIC RADIATION WAVES AND ELECTROMAGNETIC RADIATION All waves are characterized by their wavelength, frequency and speed. Wavelength (lambda, ): the distance between any 2 successive crests or troughs. Frequency (nu,):

More information

TIME OF COMPLETION NAME SOLUTION DEPARTMENT OF NATURAL SCIENCES. PHYS 3650, Exam 2 Section 1 Version 1 October 31, 2005 Total Weight: 100 points

TIME OF COMPLETION NAME SOLUTION DEPARTMENT OF NATURAL SCIENCES. PHYS 3650, Exam 2 Section 1 Version 1 October 31, 2005 Total Weight: 100 points TIME OF COMPLETION NAME SOLUTION DEPARTMENT OF NATURAL SCIENCES PHYS 3650, Exam 2 Section 1 Version 1 October 31, 2005 Total Weight: 100 points 1. Check your examination for completeness prior to starting.

More information

EXPERIMENT 4 The Periodic Table - Atoms and Elements

EXPERIMENT 4 The Periodic Table - Atoms and Elements EXPERIMENT 4 The Periodic Table - Atoms and Elements INTRODUCTION Primary substances, called elements, build all the materials around you. There are more than 109 different elements known today. The elements

More information

Electron Configurations, Isoelectronic Elements, & Ionization Reactions. Chemistry 11

Electron Configurations, Isoelectronic Elements, & Ionization Reactions. Chemistry 11 Electron Configurations, Isoelectronic Elements, & Ionization Reactions Chemistry 11 Note: Of the 3 subatomic particles, the electron plays the greatest role in determining the physical and chemical properties

More information

The Lewis structure is a model that gives a description of where the atoms, charges, bonds, and lone pairs of electrons, may be found.

The Lewis structure is a model that gives a description of where the atoms, charges, bonds, and lone pairs of electrons, may be found. CEM110 Week 12 Notes (Chemical Bonding) Page 1 of 8 To help understand molecules (or radicals or ions), VSEPR shapes, and properties (such as polarity and bond length), we will draw the Lewis (or electron

More information

Chapter 3. Elements, Atoms, Ions, and the Periodic Table

Chapter 3. Elements, Atoms, Ions, and the Periodic Table Chapter 3. Elements, Atoms, Ions, and the Periodic Table The Periodic Law and the Periodic Table In the early 1800's many elements had been discovered and found to have different properties. In 1817 Döbreiner's

More information

CHEM 1411 Chapter 5 Homework Answers

CHEM 1411 Chapter 5 Homework Answers 1 CHEM 1411 Chapter 5 Homework Answers 1. Which statement regarding the gold foil experiment is false? (a) It was performed by Rutherford and his research group early in the 20 th century. (b) Most of

More information

47374_04_p25-32.qxd 2/9/07 7:50 AM Page 25. 4 Atoms and Elements

47374_04_p25-32.qxd 2/9/07 7:50 AM Page 25. 4 Atoms and Elements 47374_04_p25-32.qxd 2/9/07 7:50 AM Page 25 4 Atoms and Elements 4.1 a. Cu b. Si c. K d. N e. Fe f. Ba g. Pb h. Sr 4.2 a. O b. Li c. S d. Al e. H f. Ne g. Sn h. Au 4.3 a. carbon b. chlorine c. iodine d.

More information

Bonding Practice Problems

Bonding Practice Problems NAME 1. When compared to H 2 S, H 2 O has a higher 8. Given the Lewis electron-dot diagram: boiling point because H 2 O contains stronger metallic bonds covalent bonds ionic bonds hydrogen bonds 2. Which

More information

Chemistry 151 Final Exam

Chemistry 151 Final Exam Chemistry 151 Final Exam Name: SSN: Exam Rules & Guidelines Show your work. No credit will be given for an answer unless your work is shown. Indicate your answer with a box or a circle. All paperwork must

More information

Electron Configuration Worksheet (and Lots More!!)

Electron Configuration Worksheet (and Lots More!!) Electron Configuration Worksheet (and Lots More!!) Brief Instructions An electron configuration is a method of indicating the arrangement of electrons about a nucleus. A typical electron configuration

More information

CHAPTER 8 THE PERIODIC TABLE

CHAPTER 8 THE PERIODIC TABLE CHAPTER 8 THE PERIODIC TABLE 8.1 Mendeleev s periodic table was a great improvement over previous efforts for two reasons. First, it grouped the elements together more accurately, according to their properties.

More information

TRENDS IN THE PERIODIC TABLE

TRENDS IN THE PERIODIC TABLE Noble gases Period alogens Alkaline earth metals Alkali metals TRENDS IN TE PERIDI TABLE Usual charge +1 + +3-3 - -1 Number of Valence e - s 1 3 4 5 6 7 Electron dot diagram X X X X X X X X X 8 Group 1

More information

Electronegativity and Polarity

Electronegativity and Polarity and Polarity N Goalby Chemrevise.org Definition: is the relative tendency of an atom in a molecule to attract electrons in a covalent bond to itself. is measured on the Pauling scale (ranges from 0 to

More information

Chapter 9: ELECTRONS IN ATOMS AND THE PERIODIC TABLE

Chapter 9: ELECTRONS IN ATOMS AND THE PERIODIC TABLE Chapter 9: ELECTRONS IN ATOMS AND THE PERIODIC TABLE Problems: 1-3, 13-15, 19, 23-25, 31-32, 43, 45-46, 49c, 50a, 50b, 57c, 58 (b,c,d), 61-62, 69, 71-74, 77-88, 91-94 9.5 LIGHT: Electromagnetic Radiation

More information

Ionization energy _decreases from the top to the bottom in a group. Electron affinity increases from the left to the right within a period.

Ionization energy _decreases from the top to the bottom in a group. Electron affinity increases from the left to the right within a period. hem 150 Answer Key roblem et 2 1. omplete the following phrases: Ionization energy _decreases from the top to the bottom in a group. Electron affinity increases from the left to the right within a period.

More information

Bonds. Bond Length. Forces that hold groups of atoms together and make them function as a unit. Bond Energy. Chapter 8. Bonding: General Concepts

Bonds. Bond Length. Forces that hold groups of atoms together and make them function as a unit. Bond Energy. Chapter 8. Bonding: General Concepts Bonds hapter 8 Bonding: General oncepts Forces that hold groups of atoms together and make them function as a unit. Bond Energy Bond Length It is the energy required to break a bond. The distance where

More information

CHAPTER 8 PERIODIC RELATIONSHIPS AMONG THE ELEMENTS

CHAPTER 8 PERIODIC RELATIONSHIPS AMONG THE ELEMENTS CHAPTER 8 PERIODIC RELATIONSHIPS AMONG THE ELEMENTS Problem Categories Conceptual: 8.55, 8.56, 8.69, 8.89, 8.90, 8.101, 8.109, 8.112, 8.117, 8.121, 8.122, 8.127, 8.128, 8.129, 8.133, 8.138. Descriptive:

More information

ATOMS A T O M S, I S O T O P E S, A N D I O N S. The Academic Support Center @ Daytona State College (Science 120, Page 1 of 39)

ATOMS A T O M S, I S O T O P E S, A N D I O N S. The Academic Support Center @ Daytona State College (Science 120, Page 1 of 39) ATOMS A T O M S, I S O T O P E S, A N D I O N S The Academic Support Center @ Daytona State College (Science 120, Page 1 of 39) THE ATOM All elements listed on the periodic table are made up of atoms.

More information

9/13/2013. However, Dalton thought that an atom was just a tiny sphere with no internal parts. This is sometimes referred to as the cannonball model.

9/13/2013. However, Dalton thought that an atom was just a tiny sphere with no internal parts. This is sometimes referred to as the cannonball model. John Dalton was an English scientist who lived in the early 1800s. Dalton s atomic theory served as a model for how matter worked. The principles of Dalton s atomic theory are: 1. Elements are made of

More information

CLASS TEST GRADE 11. PHYSICAL SCIENCES: CHEMISTRY Test 6: Chemical change

CLASS TEST GRADE 11. PHYSICAL SCIENCES: CHEMISTRY Test 6: Chemical change CLASS TEST GRADE PHYSICAL SCIENCES: CHEMISTRY Test 6: Chemical change MARKS: 45 TIME: hour INSTRUCTIONS AND INFORMATION. Answer ALL the questions. 2. You may use non-programmable calculators. 3. You may

More information

KEY. Honors Chemistry Assignment Sheet- Unit 3

KEY. Honors Chemistry Assignment Sheet- Unit 3 KEY Honors Chemistry Assignment Sheet- Unit 3 Extra Learning Objectives (beyond regular chem.): 1. Related to electron configurations: a. Be able to write orbital notations for s, p, & d block elements.

More information

Ch. 9 - Electron Organization. The Bohr Model [9.4] Orbitals [9.5, 9.6] Counting Electrons, configurations [9.7]

Ch. 9 - Electron Organization. The Bohr Model [9.4] Orbitals [9.5, 9.6] Counting Electrons, configurations [9.7] Ch. 9 - Electron Organization The Bohr Model [9.4] Orbitals [9.5, 9.6] Counting Electrons, configurations [9.7] Predicting ion charges from electron configurations. CHEM 100 F07 1 Organization of Electrons

More information

Models of the Atom and periodic Trends Exam Study Guide

Models of the Atom and periodic Trends Exam Study Guide Name 1. What is the term for the weighted average mass of all the naturally occurring isotopes of an element? ans: atomic mass 2. Which is exactly equal to 1/12 the mass of a carbon -12 atom? ans: atomic

More information

NOTE: This practice exam contains more than questions than the real final.

NOTE: This practice exam contains more than questions than the real final. NOTE: This practice exam contains more than questions than the real final 1 The wavelength of light emitted from a green laser pointer is 532 10 2 nm What is the wavelength in meters? 532 10-7 m 2 What

More information

We will not be doing these type of calculations however, if interested then can read on your own

We will not be doing these type of calculations however, if interested then can read on your own Chemical Bond Lattice Energies and Types of Ions Na (s) + 1/2Cl 2 (g) NaCl (s) ΔH= -411 kj/mol Energetically favored: lower energy Like a car rolling down a hill We will not be doing these type of calculations

More information

Chapter Outline. Review of Atomic Structure Electrons, Protons, Neutrons, Quantum mechanics of atoms, Electron states, The Periodic Table

Chapter Outline. Review of Atomic Structure Electrons, Protons, Neutrons, Quantum mechanics of atoms, Electron states, The Periodic Table Review of Atomic Structure Electrons, Protons, Neutrons, Quantum mechanics of atoms, Electron states, The Periodic Table Atomic Bonding in Solids Bonding Energies and Forces Periodic Table Chapter Outline

More information

Thermodynamics of Crystal Formation

Thermodynamics of Crystal Formation Thermodynamics of Crystal Formation! All stable ionic crystals have negative standard enthalpies of formation, ΔH o f, and negative standard free energies of formation, ΔG o f. Na(s) + ½ Cl 2 (g) NaCl(s)

More information

All answers must use the correct number of significant figures, and must show units!

All answers must use the correct number of significant figures, and must show units! CHEM 10113, Quiz 2 September 7, 2011 Name (please print) All answers must use the correct number of significant figures, and must show units! IA Periodic Table of the Elements VIIIA (1) (18) 1 2 1 H IIA

More information

Chemistry: The Periodic Table and Periodicity

Chemistry: The Periodic Table and Periodicity Chemistry: The Periodic Table and Periodicity Name: per: Date:. 1. By what property did Mendeleev arrange the elements? 2. By what property did Moseley suggest that the periodic table be arranged? 3. What

More information

Be (g) Be + (g) + e - O (g) O + (g) + e -

Be (g) Be + (g) + e - O (g) O + (g) + e - 2.13 Ionisation Energies Definition :First ionisation energy The first ionisation energy is the energy required when one mole of gaseous atoms forms one mole of gaseous ions with a single positive charge

More information

Unit 2: Chemical Bonding and Organic Chemistry

Unit 2: Chemical Bonding and Organic Chemistry Chemistry AP Unit : Chemical Bonding and Organic Chemistry Unit : Chemical Bonding and Organic Chemistry Chapter 7: Atomic Structure and Periodicity 7.1: Electromagnetic Radiation Electromagnetic (EM)

More information

3.091 Fall Term 2002 Homework #4 Solutions

3.091 Fall Term 2002 Homework #4 Solutions 3.091 all Term 2002 omework #4 olutions 5-5. We imply that sodium is a better electron donor than lithium. Evidence for this can be found in the lower value of AVEE which for these two elements is equivalent

More information

Chemistry 2 Chapter 13: Electrons in Atoms Please do not write on the test Use an answer sheet! 1 point/problem 45 points total

Chemistry 2 Chapter 13: Electrons in Atoms Please do not write on the test Use an answer sheet! 1 point/problem 45 points total Chemistry 2 Chapter 13: Electrons in Atoms Please do not write on the test Use an answer sheet! 1 point/problem 45 points total 1. Calculate the energy in joules of a photon of red light that has a frequency

More information

Chapter 2: Atomic Structure and Chemical Bonding

Chapter 2: Atomic Structure and Chemical Bonding Chapter 2: Atomic Structure and Chemical Bonding Materials Molecules Atoms Atoms = protons (p) + neutrons (n) + electrons (e) Protons and neutrons are made of quarks Quantitative measurements need units:

More information

Atomic Structure: Chapter Problems

Atomic Structure: Chapter Problems Atomic Structure: Chapter Problems Bohr Model Class Work 1. Describe the nuclear model of the atom. 2. Explain the problems with the nuclear model of the atom. 3. According to Niels Bohr, what does n stand

More information

From Quantum to Matter 2006

From Quantum to Matter 2006 From Quantum to Matter 006 Why such a course? Ronald Griessen Vrije Universiteit, Amsterdam AMOLF, May 4, 004 vrije Universiteit amsterdam Why study quantum mechanics? From Quantum to Matter: The main

More information

SAMPLE EXAM 2 FALL 2012 SOLUTIONS Chemistry 11, Fall 2007 Exam II November 15, 2007 7:30 PM 9:30 PM

SAMPLE EXAM 2 FALL 2012 SOLUTIONS Chemistry 11, Fall 2007 Exam II November 15, 2007 7:30 PM 9:30 PM Name: SOLUTIONS III, IV, and V Section (circle): 1 2 3 4 5 SAMPLE EXAM 2 FALL 2012 SOLUTIONS Chemistry 11, Fall 2007 Exam II November 15, 2007 7:30 PM 9:30 PM As always, full credit will not be given unless

More information

B I N G O B I N G O. Hf Cd Na Nb Lr. I Fl Fr Mo Si. Ho Bi Ce Eu Ac. Md Co P Pa Tc. Uut Rh K N. Sb At Md H. Bh Cm H Bi Es. Mo Uus Lu P F.

B I N G O B I N G O. Hf Cd Na Nb Lr. I Fl Fr Mo Si. Ho Bi Ce Eu Ac. Md Co P Pa Tc. Uut Rh K N. Sb At Md H. Bh Cm H Bi Es. Mo Uus Lu P F. Hf Cd Na Nb Lr Ho Bi Ce u Ac I Fl Fr Mo i Md Co P Pa Tc Uut Rh K N Dy Cl N Am b At Md H Y Bh Cm H Bi s Mo Uus Lu P F Cu Ar Ag Mg K Thomas Jefferson National Accelerator Facility - Office of cience ducation

More information

SUGGESTION ANSWER SCHEME CHAPTER 8: THERMOCHEMISTRY. 1 (a) Use the data in the table below to answer the following questions:

SUGGESTION ANSWER SCHEME CHAPTER 8: THERMOCHEMISTRY. 1 (a) Use the data in the table below to answer the following questions: SUGGESTION ANSWER SCHEME CHAPTER 8: THERMOCHEMISTRY ANSWER SCHEME UPS 2004/2005 SK027 1 (a) Use the data in the table below to answer the following questions: Enthalpy change ΔH (kj/mol) Atomization energy

More information

Sample Exercise 8.1 Magnitudes of Lattice Energies

Sample Exercise 8.1 Magnitudes of Lattice Energies Sample Exercise 8.1 Magnitudes of Lattice Energies Without consulting Table 8.2, arrange the following ionic compounds in order of increasing lattice energy: NaF, CsI, and CaO. Analyze: From the formulas

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. CHE 1401 - Fall 2013 - Chapter 8 Homework 8 (Chapter 8: Basic concepts of chemical bonding) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Of

More information

Sample Exercise 8.1 Magnitudes of Lattice Energies

Sample Exercise 8.1 Magnitudes of Lattice Energies Sample Exercise 8.1 Magnitudes of Lattice Energies Without consulting Table 8.2, arrange the ionic compounds NaF, CsI, and CaO in order of increasing lattice energy. Analyze From the formulas for three

More information

DO PHYSICS ONLINE FROM QUANTA TO QUARKS QUANTUM (WAVE) MECHANICS

DO PHYSICS ONLINE FROM QUANTA TO QUARKS QUANTUM (WAVE) MECHANICS DO PHYSICS ONLINE FROM QUANTA TO QUARKS QUANTUM (WAVE) MECHANICS Quantum Mechanics or wave mechanics is the best mathematical theory used today to describe and predict the behaviour of particles and waves.

More information

Exam 2 Chemistry 65 Summer 2015. Score:

Exam 2 Chemistry 65 Summer 2015. Score: Name: Exam 2 Chemistry 65 Summer 2015 Score: Instructions: Clearly circle the one best answer 1. Valence electrons are electrons located A) in the outermost energy level of an atom. B) in the nucleus of

More information

Chemistry 102 Summary June 24 th. Properties of Light

Chemistry 102 Summary June 24 th. Properties of Light Chemistry 102 Summary June 24 th Properties of Light - Energy travels through space in the form of electromagnetic radiation (EMR). - Examples of types of EMR: radio waves, x-rays, microwaves, visible

More information

Chemistry Diagnostic Questions

Chemistry Diagnostic Questions Chemistry Diagnostic Questions Answer these 40 multiple choice questions and then check your answers, located at the end of this document. If you correctly answered less than 25 questions, you need to

More information

Electrons In Atoms Mr. O Brien (SFHS) Chapter 5 Standard 1D

Electrons In Atoms Mr. O Brien (SFHS) Chapter 5 Standard 1D Electrons In Atoms Mr. O Brien (SFHS) Chapter 5 Standard 1D Electrons in Atoms (std.1d) What are Bohr Models? planetary model in which the negatively-charged electrons orbit a small, positively-charged

More information

Chapter 5 Periodic Table. Dmitri Mendeleev: Russian Chemist credited with the discovery of the periodic table.

Chapter 5 Periodic Table. Dmitri Mendeleev: Russian Chemist credited with the discovery of the periodic table. Chapter 5 Periodic Table Dmitri Mendeleev: Russian Chemist credited with the discovery of the periodic table. How did he organize the elements? According to similarities in their chemical and physical

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Practice Questions - Chapter 7 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which one of the following represents an impossible set of

More information

SOME TOUGH COLLEGE PROBLEMS! .. : 4. How many electrons should be shown in the Lewis dot structure for carbon monoxide? N O O

SOME TOUGH COLLEGE PROBLEMS! .. : 4. How many electrons should be shown in the Lewis dot structure for carbon monoxide? N O O SME TUGH CLLEGE PRBLEMS! LEWIS DT STRUCTURES 1. An acceptable Lewis dot structure for 2 is (A) (B) (C) 2. Which molecule contains one unshared pair of valence electrons? (A) H 2 (B) H 3 (C) CH 4 acl 3.

More information

CHEM 107 (Spring-2005) Final Exam (100 pts)

CHEM 107 (Spring-2005) Final Exam (100 pts) CHEM 107 (Spring-2005) Final Exam (100 pts) Name: ------------------------------------------------------------------------, Clid # ------------------------------ LAST NAME, First (Circle the alphabet segment

More information

Balancing Reaction Equations Oxidation State Reduction-oxidation Reactions

Balancing Reaction Equations Oxidation State Reduction-oxidation Reactions Balancing Reaction Equations Oxidation State Reduction-oxidation Reactions OCN 623 Chemical Oceanography Balanced chemical reactions are the math of chemistry They show the relationship between the reactants

More information

Exam. Name. 1) Chlorine (atomic number = 17) has the electronic configuration:. E) 1s22s22d103s2

Exam. Name. 1) Chlorine (atomic number = 17) has the electronic configuration:. E) 1s22s22d103s2 Exam Name 1) Chlorine (atomic number = 17) has the electronic configuration:. A) 1s22s22p62d63s1 B) 1s22s22p63s23d5 C) 1s22s22p62d53s2 D) 1s22s22p63s23p5 E) 1s22s22d103s2 2) The complete electron configuration

More information

Multi-electron atoms

Multi-electron atoms Multi-electron atoms Today: Using hydrogen as a model. The Periodic Table HWK 13 available online. Please fill out the online participation survey. Worth 10points on HWK 13. Final Exam is Monday, Dec.

More information

Name Date Class ELECTRONS IN ATOMS. Standard Curriculum Core content Extension topics

Name Date Class ELECTRONS IN ATOMS. Standard Curriculum Core content Extension topics 13 ELECTRONS IN ATOMS Conceptual Curriculum Concrete concepts More abstract concepts or math/problem-solving Standard Curriculum Core content Extension topics Honors Curriculum Core honors content Options

More information

Chapter Test. Teacher Notes and Answers 5 The Periodic Law TEST A 1. b 2. d 3. b 4. b 5. d 6. a 7. b 8. b 9. b 10. a 11. c 12. a.

Chapter Test. Teacher Notes and Answers 5 The Periodic Law TEST A 1. b 2. d 3. b 4. b 5. d 6. a 7. b 8. b 9. b 10. a 11. c 12. a. Assessment Chapter Test A Teacher Notes and Answers 5 The Periodic Law TEST A 1. b 2. d 3. b 4. b 5. d 6. a 7. b 8. b 9. b 10. a 11. c 12. a 13. c 14. d 15. c 16. b 17. d 18. a 19. d 20. c 21. d 22. a

More information

Chapter 2 Atoms, Ions, and the Periodic Table

Chapter 2 Atoms, Ions, and the Periodic Table Chapter 2 Atoms, Ions, and the Periodic Table 2.1 (a) neutron; (b) law of conservation of mass; (c) proton; (d) main-group element; (e) relative atomic mass; (f) mass number; (g) isotope; (h) cation; (i)

More information

10. Calculate the mass percent nitrogen in (NH 4 ) 2 CO 3 (molar mass = 96.09 g/mol). a. 29.1 % c. 17.9 % e. 14.6 % b. 35.9 % d. 0.292 % f. 96.

10. Calculate the mass percent nitrogen in (NH 4 ) 2 CO 3 (molar mass = 96.09 g/mol). a. 29.1 % c. 17.9 % e. 14.6 % b. 35.9 % d. 0.292 % f. 96. Chem 171-2-3: Final Exam Review Multiple Choice Problems 1. What is the molar mass of barium perchlorate, Ba(ClO 4 ) 2? a. 189.90 g/mol c. 272.24 g/mol e. 336.20 g/mol b. 240.24 g/mol d. 304.24 g/mol f.

More information

Arrangement of Electrons in Atoms

Arrangement of Electrons in Atoms CHAPTER 4 PRE-TEST Arrangement of Electrons in Atoms In the space provided, write the letter of the term that best completes each sentence or best answers each question. 1. Which of the following orbital

More information

UNIT (2) ATOMS AND ELEMENTS

UNIT (2) ATOMS AND ELEMENTS UNIT (2) ATOMS AND ELEMENTS 2.1 Elements An element is a fundamental substance that cannot be broken down by chemical means into simpler substances. Each element is represented by an abbreviation called

More information

Unit 3: Quantum Theory, Periodicity and Chemical Bonding

Unit 3: Quantum Theory, Periodicity and Chemical Bonding Selected Honour Chemistry Assignment Answers pg. 9 Unit 3: Quantum Theory, Periodicity and Chemical Bonding Chapter 7: The Electronic Structure of Atoms (pg. 240 to 241) 48. The shape of an s-orbital is

More information

Periodic Table. 1. In the modern Periodic Table, the elements are arranged in order of increasing. A. atomic number B. mass number

Periodic Table. 1. In the modern Periodic Table, the elements are arranged in order of increasing. A. atomic number B. mass number Name: ate: 1. In the modern, the elements are arranged in order of increasing. atomic number. mass number. oxidation number. valence number 5. s the elements in Group I are considered in order of increasing

More information