BCOR 011 Exam 2, 2004

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "BCOR 011 Exam 2, 2004"

Transcription

1 BCOR 011 Exam 2, 2004 Name: Section: MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1. According to the first law of thermodynamics, A. the universe loses energy because of friction. B. matter can be neither created nor destroyed. C. energy is neither created nor destroyed. D. all processes increase the entropy of the universe. E. systems rich in energy are intrinsically unstable. 2. Whenever energy is transformed, there is always an increase in the A. entropy of the system. B. enthalpy of the universe. C. entropy of the universe. D. free energy of the universe. E. free energy of the system. 3. Which of the following is the most randomized form of energy? A. thermal (heat) energy B. light energy C. electrical energy D. mechanical energy E. chemical potential energy 4. Why is ATP an important molecule in metabolism? A. Its phosphate bonds are easily formed and broken. B. Hydrolysis of its phosphate groups is endergonic. C. It energizes other molecules by transferring phosphate groups. D. Two of the above. E. All of the above. 5. How can one increase the rate of a chemical reaction? A. Increase the entropy of reactants. B. Increase the activation energy needed. C. Add a catalyst. D. Decrease the concentration of reactants. E. Cool the reactants. 6. A solution of starch at room temperature does not decompose rapidly to a sugar solution because A. the activation energy barrier cannot be surmounted in most of the starch molecules. B. the hydrolysis of starch to sugar is endergonic. C. the starch solution has less free energy than the sugar solution. D. starch hydrolysis is nonspontaneous. E. starch cannot be hydrolyzed in the presence of so much water.

2 7. All of the following are true of enzymes except A. Enzymes are essentially protein in their chemical composition. B. Enzyme function is dependent on the ph and temperature of the reaction environment. C. Enzyme function is dependent on the three-dimensional structure or conformation of the enzyme. D. Enzymes provide activation energy for the reaction they catalyze. E. Enzyme activity can be inhibited if their allosteric site is bound with a noncompetitive inhibitor. 8. How does an enzyme catalyze a reaction? A. by changing the equilibrium of a spontaneous reaction B. by lowering the energy of activation of a reaction C. by supplying the energy to speed up a reaction D. by lowering the G of a reaction E. by increasing the amount of free energy of a reaction 9. Consider the following: Succinic acid dehydrogenase catalyzes the reaction of succinic acid to fumaric acid. The reaction is inhibited by malonic acid, which resembles succinic acid but cannot be catalyzed by succinic dehydrogenase. Increasing the ratio of succinic acid to malonic acid reduces the inhibitory effect of malonic acid. Which of the following is correct? A. Malonic acid is the product, and fumaric acid is a competitive inhibitor. B. Succinic acid dehydrogenase is the enzyme, and fumaric acid is the substrate. C. Fumaric acid is the product, and malonic acid is a noncompetitive inhibitor. D. Succinic acid dehydrogenase is the enzyme, and malonic acid is the substrate. E. Succinic acid is the substrate, and fumaric acid is the product. 10. Ions diffuse across membranes down their A. electrochemical gradients. B. concentration gradients. C. electrical gradients. D. chemical gradients. E. Both A and B are correct. 11. The oxygen consumed during cellular respiration is directly involved in A. the oxidation of pyruvate to acetyl CoA. B. glycolysis. C. accepting electrons at the end of the electron transport chain. D. the citric acid cycle. E. the phosphorylation of ADP.

3 The following question is based on the reaction A + B C + D shown in Figure 1 Figure Which of the following best describes the reaction? A. G of zero, chemical equilibrium B. negative G, spontaneous C. positive G, exergonic D. positive G, nonspontaneous E. negative G, endergonic 13. All of the following substances are produced in a muscle cell under anaerobic conditions except A. NADH. B. pyruvate. C. ATP. D. acetyl CoA. E. lactate. 14. In addition to ATP, what are the end products of glycolysis? A. CO 2 and ethyl alcohol B. H 2 O and ethyl alcohol C. NADH and pyruvate D. CO 2 and NADH E. CO 2 and H 2 O 15. All of the following are functions of the Krebs cycle except A. production of ATP. B. production of NADH. C. adding electrons and protons to oxygen to form water. D. production of FADH 2. E. release of carbon dioxide.

4 16. The Krebs cycle produces which of the following molecules that then transfers energy to the electron transport system? A. FADH 2 and NADH B. ATP and CO 2 C. NADH, FADH 2, and ATP D. NADH and ATP E. CO 2 and FAD 17. A young relative of yours has never had much energy. He goes to a doctor for help and is sent to the hospital for some tests. There they discover his mitochondria can use only fatty acids and amino acids for respiration, and his cells produce more lactate than normal. Of the following, which is the best explanation of his condition? A. His mitochondria lack the transport protein that moves pyruvate across the outer mitochondrial membrane. B. His cells have a defective electron transport chain, so glucose goes to lactate instead of to acetyl CoA. C. His cells contain something that inhibits oxygen use in his mitochondria. D. His cells lack the enzyme in glycolysis that forms pyruvate. E. His cells cannot move NADH from glycolysis into the mitochondria. 18. In chemiosmotic phosphorylation, what is the most direct source of energy that is used to convert ADP + P i to ATP? A. energy released as electrons flow through the electron transport system B. No external source of energy is required because the reaction is exergonic. C. energy released from substrate-level phosphorylation D. energy released from ATP synthase pumping hydrogen ions against their concentration gradient E. energy released from movement of protons through ATP synthase 19. Which metabolic process is most closely associated with intracellular membranes? A. glycolysis B. ethanolic fermentation C. the Krebs cycle D. oxidative phosphorylation E. substrate-level phosphorylation 20. How many moles of ATP are produced from the complete oxidation of a mole of glucose in cellular respiration? A. 30 B. 15 C. 12 D. 38 E Phosphofructokinase is an important control enzyme. All of the following statements concerning this enzyme are true except: A. It is inhibited by ATP. B. It is a coordinator of the processes of glycolysis and the Krebs cycle. C. It is activated by AMP. D. It is activated by citrate. E. It is an allosteric enzyme.

5 22. When a red blood cell is placed in an isotonic solution, which of the following will occur? A. The cell will shrivel. B. The cell will swell and burst C. The cell will shrivel and then return to normal D. The cell will swell and then return to normal. E. Nothing 23. Active transport is important because it can move molecules A. from a high concentration to a lower concentration. B. from a low concentration to a high concentration. C. that resist osmosis across the membrane. D. with less ATP than might otherwise be used to move the molecules. E. by increasing their diffusion coefficient. 24. Osmosis moves water from a region of A. high concentration of dissolved dissolved material to a region of low concentration. B. low concentration of dissolved material to a region of high concentration. C. hypertonic solution to a region of hypotonic solution D. negative osmotic potential to a region of positive osmotic potential E. low concentration of water to a region of high concentration of water. 25. How does a competitive inhibitor inhibit binding of a substrate to an enzyme? A. It binds to the substrate. B. It binds to an area of the enzyme different than the active site. C. It lowers the activation energy. D. It increases the G of the reaction. E. It competes with the substrate for the active site. 26. When a molecule gains hydrogen atoms (not hydrogen ions), it becomes A. Reduced B. Oxidized C. Redoxed. D. dehydrogenated. E. Hydrolyzed. 27. The formation of ethanol from pyruvate is an example of A. an exergonic reaction B. providing an extra source of energy from glycolysis C. a fermentation process that takes place in the absence of oxygen. D. cellular respiration E. None of the above. 28. In plants, the final electron acceptor in the light reactions is A. NADP + B. CO 2 C. H 2 O D. O 2 E. Rubisco

6 29. The mechanism by which electron transport is coupled to ATP production by means of a proton gradient is called A. chemiosmosis B. crassulacean acid metabolism C. fluorescence D. the C3 pathway E. the C4 pathway 30. The enzyme directly responsible for almost all carbon fixation on Earth is A. Rubisco B. PEP carboxylase C. ATP synthase D. Phophofructokinase E. Ligase 31. In C4 plants, C4 and C3 pathways occur at different, whereas in CAM plants, CAM and C3 pathways occur at different. A. times of day; locations within the leaf B. seasons; locations C. locations; times of day D. locations; seasons E. times of day; seasons 32. What accumulates in the thylakoid space during the light reactions? A. glucose B. RuBP C. Rubisco D. hydrogen ions E. carbon dioxide 33. Within chloroplasts, the semi-liquid medium in which the Calvin cycle occurs is called A. stroma B. thylakoids C. grana D. photosystem E. matrix 34. Oxygen is produced during photosynthesis when A. the carbon is removed from carbon dioxide to form carbohydrates B. hydrogen from water is added to carbon dioxide to make carbohydrates C. water molecules are split to provide electrons for Photosystem II D. water molecules are split to provide electrons for Photosystem I E. when electron in the electron transport chain reach the final acceptor 35. In cyclic electron flow A. oxygen gas is released B. ATP is formed C. water donates electrons and protons D. NADPH and H + form E. CO 2 reacts with RuBP

7 36. Because bundle-sheath cells are relatively protected from atmospheric oxygen the level of is held to a minimum in C4 plants. A. glycolysis B. photosynthesis C. oxidative phosphorylation D. phororespiration E. decarboxilation of a four carbon organic acid 37. Some photosynthetic organisms contain chloroplasts that lack Photosystem II, yet are able to survive. The best way to detect the lack of Photosystem II in these organisms would be A. to determine if they have thylakoids in their chloroplasts B. to test for the release of O 2 in the light C. to test for CO 2 fixation in the dark D. to perform experiments that generate an action spectrum E. to test for the production of starch 38. In a plant cell, where is ATP synthase located? A. thylakoid membrane B. plasma membrane C. inner mitochondrial membrane D. a and c E. a, b, and c 39. In mitochondria, chemiosmosis translocates protons from the matrix into the intermembrane space, whereas in chloroplasts chemiosmosis translocates protons from A. the stroma to the chlorophyll B. the matrix to the stroma C. the stroma into the thylakoid compartment D. the intermembrane space to the matrix E. the light reactions to the Calvin cycle 40. The Calvin cycle requires all of the following molecules EXCEPT A. CO 2 B. ATP C. RuBP D. glucose E. NADPH 41. CAM plants can keep stomata closed in daytime, thus reducing loss of water. They can do this because they A. fix CO 2 into organic acids during the night B. fix CO 2 into sugars in the bundle-sheath cells C. fix CO 2 into pyruvic acid in the mesophyll cells D. use the enzyme phosphofructokinase which out-competes Rubisco for CO 2 E. use Photosystems I and II at night

8 42. In mechanism, photophosphorylation is most similar to A. substrate-level phosphorylation B. oxidative phosphorylation in cellular respiration C. the Calvin cycle D. carbon fixation E. reduction of NADP The three substrates (normal reactants) for the enzyme RuBP carboxylase/oxidase (rubisco) are A. RuBP, ATP, and NADPH. B. CO 2, O 2, and RuBP. C. RuBP, CO 2, and ATP. D. CO 2, glucose, and RuBP. E. triose-p, glucose, and CO Why are C4 plants able to photosynthesize with no apparent photorespiration? A. They conserve water more efficiently. B. They are adapted to cold, wet climates. C. They use PEP carboxylase to initially fix CO 2. D. They do not participate in the Calvin cycle. E. They exclude oxygen from their tissues. 45. The color of light least effective in driving photosynthesis is A. red. B. orange. C. blue. D. yellow. E. green. 46. Which process in eukaryotic cells will normally proceed whether 02 is present or abs ent? A. electron transport B. glycolysis C. fermentation D. oxidative phosphorylation E. the Krebs cycle 47. During aerobic respiration, electrons travel downhill in which sequence? A. food glycolysis Krebs cycle NADH ATP B. food NADH electron transport chain oxygen c. food Krebs cycle ATP NAD + D. glucose ATP oxygen E. glucose ATP electron transport chain NADH 48.You have a friend who lost 15 pounds of fat on a diet. Where did the fat go (how was it lost)? A. Chemical energy was converted to heat and then released. B. It was released as CO 2 and H 2 O. C. It was converted to ATP, which weighs much less than fat. D. It was converted to urine and eliminated from the body. E. It was broken down to amino acids and eliminated from the body.

9 The questions below (49, 50 and 51) are based on the stages of glucose oxidation listed below. A. stage I: glycolysis B. stage II: oxidation of pyruvate to acetyl CoA C. stage III: Krebs cycle D. stage IV: oxidative phosphorylation (chemiosmosis) 49.Which one of the stages produces the most ATP when glucose is completely oxidized to carbon dioxide and water? A B C D 50. Which one of the stages occurs in the cytosol of the cell? A B C D 51. Carbon dioxide is released during which stage(s)? A. stages III and IV B. stage III only C. stages II, III, and IV D. stages II and III E. stages I, II, and III 52. When a plant cell is placed in distilled water it will: A. develop high amounts of internal pressure B. burst C. shrink D. plasmolyse E. stay the same

AP Bio Photosynthesis & Respiration

AP Bio Photosynthesis & Respiration AP Bio Photosynthesis & Respiration Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. What is the term used for the metabolic pathway in which

More information

SOME Important Points About Cellular Energetics by Dr. Ty C.M. Hoffman

SOME Important Points About Cellular Energetics by Dr. Ty C.M. Hoffman SOME Important Points About Cellular Energetics by Dr. Ty C.M. Hoffman An Introduction to Metabolism Most biochemical processes occur as biochemical pathways, each individual reaction of which is catalyzed

More information

* Is chemical energy potential or kinetic energy? The position of what is storing energy?

* Is chemical energy potential or kinetic energy? The position of what is storing energy? Biology 1406 Exam 2 - Metabolism Chs. 5, 6 and 7 energy - capacity to do work 5.10 kinetic energy - energy of motion : light, electrical, thermal, mechanical potential energy - energy of position or stored

More information

The correct answer is d C. Answer c is incorrect. Reliance on the energy produced by others is a characteristic of heterotrophs.

The correct answer is d C. Answer c is incorrect. Reliance on the energy produced by others is a characteristic of heterotrophs. 1. An autotroph is an organism that a. extracts energy from organic sources b. converts energy from sunlight into chemical energy c. relies on the energy produced by other organisms as an energy source

More information

-Loss of energy -Loss of hydrogen from carbons. -Gain of energy -Gain of hydrogen to carbons

-Loss of energy -Loss of hydrogen from carbons. -Gain of energy -Gain of hydrogen to carbons Cellular Respiration- Equation C6H12O6 + 6O2 6CO2 +6H20 and energy -The energy is released from the chemical bonds in the complex organic molecules -The catabolic process of releasing energy from food

More information

AP BIOLOGY CHAPTER 7 Cellular Respiration Outline

AP BIOLOGY CHAPTER 7 Cellular Respiration Outline AP BIOLOGY CHAPTER 7 Cellular Respiration Outline I. How cells get energy. A. Cellular Respiration 1. Cellular respiration includes the various metabolic pathways that break down carbohydrates and other

More information

b. What is/are the overall function(s) of photosystem II?

b. What is/are the overall function(s) of photosystem II? Use your model and the information in Chapter 10 of Biology, 7th edition, to answer the questions. 1. The various reactions in photosynthesis are spatially segregated from each other within the chloroplast.

More information

Summary of Metabolism. Mechanism of Enzyme Action

Summary of Metabolism. Mechanism of Enzyme Action Summary of Metabolism Mechanism of Enzyme Action 1. The substrate contacts the active site 2. The enzyme-substrate complex is formed. 3. The substrate molecule is altered (atoms are rearranged, or the

More information

Chapter 7 Active Reading Guide Cellular Respiration and Fermentation

Chapter 7 Active Reading Guide Cellular Respiration and Fermentation Name: AP Biology Mr. Croft Chapter 7 Active Reading Guide Cellular Respiration and Fermentation Overview: Before getting involved with the details of cellular respiration and photosynthesis, take a second

More information

Photosynthesis takes place in three stages:

Photosynthesis takes place in three stages: Photosynthesis takes place in three stages: Light-dependent reactions Light-independent reactions The Calvin cycle 1. Capturing energy from sunlight 2. Using energy to make ATP and NADPH 3. Using ATP and

More information

Cellular Respiration and Fermentation

Cellular Respiration and Fermentation LECTURE PRESENTATIONS For CAMPBELL BIOLOGY, NINTH EDITION Jane B. Reece, Lisa A. Urry, Michael L. Cain, Steven A. Wasserman, Peter V. Minorsky, Robert B. Jackson Chapter 9 Cellular Respiration and Fermentation

More information

What affects an enzyme s activity? General environmental factors, such as temperature and ph. Chemicals that specifically influence the enzyme.

What affects an enzyme s activity? General environmental factors, such as temperature and ph. Chemicals that specifically influence the enzyme. CH s 8-9 Respiration & Metabolism Metabolism A catalyst is a chemical agent that speeds up a reaction without being consumed by the reaction. An enzyme is a catalytic protein. Hydrolysis of sucrose by

More information

1. Explain the difference between fermentation and cellular respiration.

1. Explain the difference between fermentation and cellular respiration. : Harvesting Chemical Energy Name Period Overview: Before getting involved with the details of cellular respiration and photosynthesis, take a second to look at the big picture. Photosynthesis and cellular

More information

1. Enzymes. Biochemical Reactions. Chapter 5: Microbial Metabolism. 1. Enzymes. 2. ATP Production. 3. Autotrophic Processes

1. Enzymes. Biochemical Reactions. Chapter 5: Microbial Metabolism. 1. Enzymes. 2. ATP Production. 3. Autotrophic Processes Chapter 5: Microbial Metabolism 1. Enzymes 2. ATP Production 3. Autotrophic Processes 1. Enzymes Biochemical Reactions All living cells depend on biochemical reactions to maintain homeostasis. All of the

More information

Metabolism Poster Questions

Metabolism Poster Questions Metabolism Poster Questions Answer the following questions concerning respiration. 1. Consider the mitochondrial electron transport chain. a. How many hydrogen ions can be pumped for every NADH? b. How

More information

CELL/ PHOTOSYNTHESIS/ CELLULAR RESPIRATION Test 2011 ANSWER 250 POINTS ANY WAY IN WHICH YOU WANT

CELL/ PHOTOSYNTHESIS/ CELLULAR RESPIRATION Test 2011 ANSWER 250 POINTS ANY WAY IN WHICH YOU WANT CELL/ PHOTOSYNTHESIS/ CELLULAR RESPIRATION Test 2011 ANSWER 250 POINTS ANY WAY IN WHICH YOU WANT Completion: complete each statement. (1 point each) 1. All cells arise from. 2. The basic unit of structure

More information

Chapter 7 Cellular Respiration

Chapter 7 Cellular Respiration Phases of aerobic cellular respiration 1. Glycolysis 2. Transition or Acetyl-CoA reaction 3. Krebs cycle 4. Electron transport system Chapter 7 Cellular Respiration These phases are nothing more than metabolic

More information

Biology 20 Cellular Respiration Review NG Know the process of Cellular Respiration (use this picture if it helps):

Biology 20 Cellular Respiration Review NG Know the process of Cellular Respiration (use this picture if it helps): Biology 20 Cellular Respiration Review NG Know the process of Cellular Respiration (use this picture if it helps): 1) How many ATP molecules are produced for each glucose molecule used in fermentation?

More information

Todays Outline. Metabolism. Why do cells need energy? How do cells acquire energy? Metabolism. Concepts & Processes. The cells capacity to:

Todays Outline. Metabolism. Why do cells need energy? How do cells acquire energy? Metabolism. Concepts & Processes. The cells capacity to: and Work Metabolic Pathways Enzymes Features Factors Affecting Enzyme Activity Membrane Transport Diffusion Osmosis Passive Transport Active Transport Bulk Transport Todays Outline -Releasing Pathways

More information

Like The Guy From Krypton Photosynthesis: Energy from Sunlight What Is Photosynthesis?

Like The Guy From Krypton Photosynthesis: Energy from Sunlight What Is Photosynthesis? Like The Guy From Krypton Photosynthesis: Energy from Sunlight What Is Photosynthesis? Photosynthesis: synthesis from light The broad outline: Plants take in CO 2 and release water and O 2 Light is required

More information

Energy Production In A Cell (Chapter 25 Metabolism)

Energy Production In A Cell (Chapter 25 Metabolism) Energy Production In A Cell (Chapter 25 Metabolism) Large food molecules contain a lot of potential energy in the form of chemical bonds but it requires a lot of work to liberate the energy. Cells need

More information

Photosynthesis 6CO 2 + 6H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6O 2. An anabolic, endergonic, carbon dioxide (CO 2

Photosynthesis 6CO 2 + 6H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6O 2. An anabolic, endergonic, carbon dioxide (CO 2 PHOTOSYNTHESIS Photosynthesis An anabolic, endergonic, carbon dioxide (CO 2 ) requiring process that uses light energy (photons) and water (H 2 O) to produce organic macromolecules (glucose). photons SUN

More information

Harvesting Energy: Glycolysis and Cellular Respiration. Chapter 8

Harvesting Energy: Glycolysis and Cellular Respiration. Chapter 8 Harvesting Energy: Glycolysis and Cellular Respiration Chapter 8 Overview of Glucose Breakdown The overall equation for the complete breakdown of glucose is: C 6 H 12 O 6 + 6O 2 6CO 2 + 6H 2 O + ATP The

More information

Chapter 9 Review Worksheet Cellular Respiration

Chapter 9 Review Worksheet Cellular Respiration 1 of 5 11/9/2011 8:11 PM Name: Hour: Chapter 9 Review Worksheet Cellular Respiration Energy in General 1. Differentiate an autotroph from a hetertroph as it relates to obtaining energy and the processes

More information

Anabolic and Catabolic Reactions are Linked by ATP in Living Organisms

Anabolic and Catabolic Reactions are Linked by ATP in Living Organisms Chapter 5: Microbial Metabolism Microbial Metabolism Metabolism refers to all chemical reactions that occur within a living a living organism. These chemical reactions are generally of two types: Catabolic:

More information

Chapter 4. Photosynthesis and Cellular Respiration Worksheets. 63 www.ck12.org

Chapter 4. Photosynthesis and Cellular Respiration Worksheets. 63 www.ck12.org Chapter 4 Photosynthesis and Cellular Respiration Worksheets (Opening image copyright by Derek Ramsey, http://en.wikipedia.org/wiki/file:monarch_butterfly_ Danaus_plexippus_Feeding_Down_3008px.jpg, and

More information

> C 6 H 12 O 6 + 6O 2

> C 6 H 12 O 6 + 6O 2 Photosynthesis- is the process that converts light energy into chemical energy. This chemical energy is usually a carbohydrate. Only photoautrotrops can do photosynthesis. Heterotrophs must obtain their

More information

Photosynthesis (CO 2 + H 2 O C 6 H 12 O 6 + O 2 )

Photosynthesis (CO 2 + H 2 O C 6 H 12 O 6 + O 2 ) The vital role of A This is the energy-rich compound that is the source of energy for all living things. It is a nucleotide, comprising a 5C sugar (ribose); an organic base (adenosine); and 3 phosphate

More information

Photosynthesis (Life from Light)

Photosynthesis (Life from Light) Photosynthesis Photosynthesis (Life from Light) Energy needs of life All life needs a constant input of energy o Heterotrophs (consumers) Animals, fungi, most bacteria Get their energy from other organisms

More information

Name Date Class. energy phosphate adenine charged ATP chemical bonds work ribose

Name Date Class. energy phosphate adenine charged ATP chemical bonds work ribose Energy in a Cell Reinforcement and Study Guide Section.1 The Need for Energy In your textbook, read about cell energy. Use each of the terms below just once to complete the passage. energy phosphate adenine

More information

Unit 5 Photosynthesis and Cellular Respiration

Unit 5 Photosynthesis and Cellular Respiration Unit 5 Photosynthesis and Cellular Respiration Advanced Concepts What is the abbreviated name of this molecule? What is its purpose? What are the three parts of this molecule? Label each part with the

More information

PHOTOSYNTHESIS AND CELLULAR RESPIRATION

PHOTOSYNTHESIS AND CELLULAR RESPIRATION reflect Wind turbines shown in the photo on the right are large structures with blades that move in response to air movement. When the wind blows, the blades rotate. This motion generates energy that is

More information

How Cells Release Chemical Energy Cellular Respiration

How Cells Release Chemical Energy Cellular Respiration How Cells Release Chemical Energy Cellular Respiration Overview of Carbohydrate Breakdown Pathways Photoautotrophs make ATP during photosynthesis and use it to synthesize glucose and other carbohydrates

More information

Photosynthesis and Cellular Respiration. Stored Energy

Photosynthesis and Cellular Respiration. Stored Energy Photosynthesis and Cellular Respiration Stored Energy What is Photosynthesis? plants convert the energy of sunlight into the energy in the chemical bonds of carbohydrates sugars and starches. SUMMARY EQUATION:

More information

8-3 The Reactions of Photosynthesis Slide 1 of 51

8-3 The Reactions of Photosynthesis Slide 1 of 51 8-3 The of Photosynthesis 1 of 51 Inside a Chloroplast Inside a Chloroplast In plants, photosynthesis takes place inside chloroplasts. Plant Chloroplast Plant cells 2 of 51 Inside a Chloroplast Chloroplasts

More information

008 Chapter 8. Student:

008 Chapter 8. Student: 008 Chapter 8 Student: 1. Some bacteria are strict aerobes and others are strict anaerobes. Some bacteria, however, are facultative anaerobes and can live with or without oxygen. If given the choice of

More information

Evolution of Metabolism. Introduction. Introduction. Introduction. How Cells Harvest Energy. Chapter 7 & 8

Evolution of Metabolism. Introduction. Introduction. Introduction. How Cells Harvest Energy. Chapter 7 & 8 How ells Harvest Energy hapter 7 & 8 Evolution of Metabolism A hypothetical timeline for the evolution of metabolism - all in prokaryotic cells!: 1. ability to store chemical energy in ATP 2. evolution

More information

Chapter 10: Photosynthesis

Chapter 10: Photosynthesis Name Period Chapter 10: Photosynthesis This chapter is as challenging as the one you just finished on cellular respiration. However, conceptually it will be a little easier because the concepts learned

More information

2. PHOTOSYNTHESIS. The general equation describing photosynthesis is light + 6 H 2 O + 6 CO 2 C 6 H 12 O 6 + 6 O 2

2. PHOTOSYNTHESIS. The general equation describing photosynthesis is light + 6 H 2 O + 6 CO 2 C 6 H 12 O 6 + 6 O 2 2. PHOTOSYNTHESIS Photosynthesis is the process by which light energy is converted to chemical energy whereby carbon dioxide and water are converted into organic molecules. The process occurs in most algae,

More information

Electron Transport Generates a Proton Gradient Across the Membrane

Electron Transport Generates a Proton Gradient Across the Membrane Electron Transport Generates a Proton Gradient Across the Membrane Each of respiratory enzyme complexes couples the energy released by electron transfer across it to an uptake of protons from water in

More information

ATP accounting so far ELECTRON TRANSPORT CHAIN & CHEMIOSMOSIS. The Essence of ETC: The Electron Transport Chain O 2

ATP accounting so far ELECTRON TRANSPORT CHAIN & CHEMIOSMOSIS. The Essence of ETC: The Electron Transport Chain O 2 accounting so far The final stage of cellular respiration: ELECTRON TRANSPORT CHAIN & CHEMIOSMOSIS Glycolysis 2 Kreb s cycle 2 Life takes a lot of energy to run, need to extract more energy than 4! There

More information

Photosynthesis. Name. Light reactions Calvin cycle Oxidation Reduction Electronegativity Photosystem Electron carrier NADP+ Concentration gradient

Photosynthesis. Name. Light reactions Calvin cycle Oxidation Reduction Electronegativity Photosystem Electron carrier NADP+ Concentration gradient Vocabulary Terms Photoautotroph Chemoautotroph Electromagnetic spectrum Wavelength Chloroplast Thylakoid Stroma Chlorophyll Absorption spectrum Photosynthesis Light reactions Calvin cycle Oxidation Reduction

More information

Cellular Respiration & Metabolism. Metabolism. Coupled Reactions: Bioenergetics. Cellular Respiration: ATP is the cell s rechargable battery

Cellular Respiration & Metabolism. Metabolism. Coupled Reactions: Bioenergetics. Cellular Respiration: ATP is the cell s rechargable battery Cellular Respiration & Metabolism Metabolic Pathways: a summary Metabolism Bioenergetics Flow of energy in living systems obeys: 1 st law of thermodynamics: Energy can be transformed, but it cannot be

More information

Photosynthesis January 23 Feb 1, 2013 WARM-UP JAN 23/24. Mr. Stephens, IB Biology III 1

Photosynthesis January 23 Feb 1, 2013 WARM-UP JAN 23/24. Mr. Stephens, IB Biology III 1 WARM-UP JAN 23/24 Mr. Stephens, IB Biology III 1 Photosynthesis & Cellular Respiration What is the connection between Photosynthesis and Cellular Respiration? Energy Production Inorganic Molecules Specialized

More information

1. f. Students know usable energy is captured from sunlight by chloroplasts and is stored through the synthesis of sugar from carbon dioxide.

1. f. Students know usable energy is captured from sunlight by chloroplasts and is stored through the synthesis of sugar from carbon dioxide. 1. The fundamental life processes of plants and animals depend on a variety of chemical reactions that occur in specialized areas of the organism s cells. As a basis for understanding this concept: 1.

More information

Lecture 7 Outline (Ch. 10)

Lecture 7 Outline (Ch. 10) Lecture 7 Outline (Ch. 10) I. Photosynthesis overview A. Purpose B. Location II. The light vs. the dark reaction III. Chloroplasts pigments A. Light absorption B. Types IV. Light reactions A. Photosystems

More information

Chapter 8: Energy and Metabolism

Chapter 8: Energy and Metabolism Chapter 8: Energy and Metabolism 1. Discuss energy conversions and the 1 st and 2 nd law of thermodynamics. Be sure to use the terms work, potential energy, kinetic energy, and entropy. 2. What are Joules

More information

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS MULTIPLE CHOICE QUESTIONS 1. Most components of energy conversion systems evolved very early; thus, the most fundamental aspects of energy metabolism tend to be: A. quite different among a diverse group

More information

Cellular Respiration Stage 4: Electron Transport Chain

Cellular Respiration Stage 4: Electron Transport Chain Cellular Respiration Stage 4: Electron Transport Chain 2006-2007 Cellular respiration What s the point? The point is to make ATP! ATP ATP accounting so far Glycolysis 2 ATP Kreb s cycle 2 ATP Life takes

More information

Cellular Respiration An Overview

Cellular Respiration An Overview Why? Cellular Respiration An Overview What are the phases of cellular respiration? All cells need energy all the time, and their primary source of energy is ATP. The methods cells use to make ATP vary

More information

Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. AP bio fall 2014 final exam prep Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. According to the first law of thermodynamics, a. the energy of a system

More information

Photosynthesis Part I: Overview & The Light-Dependent Reactions

Photosynthesis Part I: Overview & The Light-Dependent Reactions Photosynthesis Part I: Overview & The Light-Dependent Reactions Photosynthesis: The BIG Picture Photosynthesis is the process by which PHOTOAUTOTROPHS convert the energy in SUNLIGHT into the energy stored

More information

Biology. Slide 1of 51. End Show. Copyright Pearson Prentice Hall

Biology. Slide 1of 51. End Show. Copyright Pearson Prentice Hall Biology 1of 51 8-3 The Reactions of Photosynthesis 2of 51 Inside a Chloroplast Inside a Chloroplast In plants, photosynthesis takes place inside chloroplasts. Plant Chloroplast Plant cells 3of 51 Inside

More information

Cellular Respiration Worksheet 1. 1. What are the 3 phases of the cellular respiration process? Glycolysis, Krebs Cycle, Electron Transport Chain.

Cellular Respiration Worksheet 1. 1. What are the 3 phases of the cellular respiration process? Glycolysis, Krebs Cycle, Electron Transport Chain. Cellular Respiration Worksheet 1 1. What are the 3 phases of the cellular respiration process? Glycolysis, Krebs Cycle, Electron Transport Chain. 2. Where in the cell does the glycolysis part of cellular

More information

2. 1. What are the three parts of an ATP molecule? (100 points)

2. 1. What are the three parts of an ATP molecule? (100 points) Photosynthesis Date Created: 12/8/14, 11:22:50 AM Questions: 34 Date Modified: 12/17/14, 8:27:08 AM 1. ATP & Photosynthesis Review Game 30 Multiple Choice Questions Final Question Correct Answers = +$100

More information

Figure 5. Energy of activation with and without an enzyme.

Figure 5. Energy of activation with and without an enzyme. Biology 20 Laboratory ENZYMES & CELLULAR RESPIRATION OBJECTIVE To be able to list the general characteristics of enzymes. To study the effects of enzymes on the rate of chemical reactions. To demonstrate

More information

Chapter 9 Cellular Respiration

Chapter 9 Cellular Respiration Chapter 9 Cellular Respiration Electrons carried in NADH Mitochondrion Glucose Glycolysis Pyruvic acid Krebs Cycle Electrons carried in NADH and FADH 2 Electron Transport Chain Cytoplasm Mitochondrion

More information

REVIEW UNIT 3: METABOLISM (RESPIRATION & PHOTOSYNTHESIS) SAMPLE QUESTIONS

REVIEW UNIT 3: METABOLISM (RESPIRATION & PHOTOSYNTHESIS) SAMPLE QUESTIONS Period Date REVIEW UNIT 3: METABOLISM (RESPIRATION & PHOTOSYNTHESIS) SAMPLE QUESTIONS A. Sample Multiple Choice Questions Complete the multiple choice questions to review this unit. 1. The carbon that

More information

Equation for Photosynthesis

Equation for Photosynthesis Photosynthesis Definition The process by which cells harvest light energy to make sugars (glucose). -Sugar is used to power the process of cellular respiration, which produces the ATP that cells utilize

More information

Energy & Enzymes. Life requires energy for maintenance of order, growth, and reproduction. The energy living things use is chemical energy.

Energy & Enzymes. Life requires energy for maintenance of order, growth, and reproduction. The energy living things use is chemical energy. Energy & Enzymes Life requires energy for maintenance of order, growth, and reproduction. The energy living things use is chemical energy. 1 Energy exists in two forms - potential and kinetic. Potential

More information

Photosynthesis. Photosynthesis: Converting light energy into chemical energy. Photoautotrophs capture sunlight and convert it to chemical energy

Photosynthesis. Photosynthesis: Converting light energy into chemical energy. Photoautotrophs capture sunlight and convert it to chemical energy Photosynthesis: Converting light energy into chemical energy Photosynthesis 6 + 12H 2 O + light energy Summary Formula: C 6 H 12 O 6 + 6O 2 + 6H 2 O 6 + 6H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6O 2 Photosythesis provides

More information

Bioenergetics Module A Anchor 3

Bioenergetics Module A Anchor 3 Bioenergetics Module A Anchor 3 Key Concepts: - ATP can easily release and store energy by breaking and re-forming the bonds between its phosphate groups. This characteristic of ATP makes it exceptionally

More information

1. A covalent bond between two atoms represents what kind of energy? a. Kinetic energy b. Potential energy c. Mechanical energy d.

1. A covalent bond between two atoms represents what kind of energy? a. Kinetic energy b. Potential energy c. Mechanical energy d. 1. A covalent bond between two atoms represents what kind of energy? a. Kinetic energy b. Potential energy c. Mechanical energy d. Solar energy A. Answer a is incorrect. Kinetic energy is the energy of

More information

Review Questions Photosynthesis

Review Questions Photosynthesis Review Questions Photosynthesis 1. Describe a metabolic pathway. In a factory, labor is divided into small individual jobs. A carmaker, for example, will have one worker install the front windshield, another

More information

Chapter 16 The Citric Acid Cycle

Chapter 16 The Citric Acid Cycle Chapter 16 The Citric Acid Cycle Multiple Choice Questions 1. Which of the following is not true of the reaction catalyzed by the pyruvate dehydrogenase complex? A) Biotin participates in the decarboxylation.

More information

Chapter 8: An Introduction to Metabolism

Chapter 8: An Introduction to Metabolism Chapter 8: An Introduction to Metabolism Name Period Concept 8.1 An organism s metabolism transforms matter and energy, subject to the laws of thermodynamics 1. Define metabolism. The totality of an organism

More information

Photosynthesis Reactions. Photosynthesis Reactions

Photosynthesis Reactions. Photosynthesis Reactions Photosynthesis Reactions Photosynthesis occurs in two stages linked by ATP and NADPH NADPH is similar to NADH seen in mitochondria; it is an electron/hydrogen carrier The complete process of photosynthesis

More information

(e) i. 22. (a) ii (b) iv (c) v (d) iii

(e) i. 22. (a) ii (b) iv (c) v (d) iii Chapter 5 Review, pages 246 251 Knowledge 1. a 2. b 3. b 4. d 5. d 6. b 7. b 8. b 9. b 10. a 11. True 12. False. Chlorophyll a, when excited, becomes oxidized as it passes an electron to a primary electron

More information

Carbon Hydrogen Oxygen Nitrogen

Carbon Hydrogen Oxygen Nitrogen Concept 1 - Thinking Practice 1. If the following molecules were to undergo a dehydration synthesis reaction, what molecules would result? Circle the parts of each amino acid that will interact and draw

More information

- Oxygen is needed for cellular respiration [OVERHEAD, fig. 6.2, p. 90 / 4th: 6.1] - lungs provide oxygen to blood, blood brings oxygen to the cells.

- Oxygen is needed for cellular respiration [OVERHEAD, fig. 6.2, p. 90 / 4th: 6.1] - lungs provide oxygen to blood, blood brings oxygen to the cells. Cellular respiration - how cells make energy - Oxygen is needed for cellular respiration [OVERHEAD, fig. 6.2, p. 90 / 4th: 6.1] - ATP - this is provided by the lungs - lungs provide oxygen to blood, blood

More information

Jan Baptisa van Helmont (1648)

Jan Baptisa van Helmont (1648) Instructions To help you navigate these slides, you should set your viewer to display thumbnails of these slides. On many viewers, this can be done by pressing the F4 key. The slides should be viewed in

More information

Bio 101 Section 001: Practice Questions for First Exam

Bio 101 Section 001: Practice Questions for First Exam Do the Practice Exam under exam conditions. Time yourself! MULTIPLE CHOICE: 1. The substrate fits in the of an enzyme: (A) allosteric site (B) active site (C) reaction groove (D) Golgi body (E) inhibitor

More information

Green pigment that absorbs solar energy and is important in photosynthesis

Green pigment that absorbs solar energy and is important in photosynthesis PHOTOSYNTHESIS REVIEW SHEET FOR TEST Part A: Match the terms below with the correct description Chlorophyll Chloroplast Electromagnetic spectrum Electron transport chain Grana Light-dependant reactions

More information

Photosynthesis Practice. 2. Chlorophyll a and b absorb _B -_V and _R wavelengths of light best.

Photosynthesis Practice. 2. Chlorophyll a and b absorb _B -_V and _R wavelengths of light best. Photosynthesis Practice Fill in the blanks. Name Date Period 1. Molecules that collect light energy are called _P. 2. Chlorophyll a and b absorb _B -_V and _R wavelengths of light best. 3. _C is the main

More information

Electron Transport System. May 16, 2014 Hagop Atamian hatamian@ucdavis.edu

Electron Transport System. May 16, 2014 Hagop Atamian hatamian@ucdavis.edu Electron Transport System May 16, 2014 Hagop Atamian hatamian@ucdavis.edu What did We learn so far? Glucose is converted to pyruvate in glycolysis. The process generates two ATPs. Pyruvate is taken into

More information

Biology I. Chapter 8/9

Biology I. Chapter 8/9 Biology I Chapter 8/9 NOTEBOOK #1 Interest Grabber Suppose you earned extra money by having a part-time job. At first, you might be tempted to spend all of the money, but then you decide to open a bank

More information

CHAPTER 15: ANSWERS TO SELECTED PROBLEMS

CHAPTER 15: ANSWERS TO SELECTED PROBLEMS CHAPTER 15: ANSWERS T SELECTED PRBLEMS SAMPLE PRBLEMS ( Try it yourself ) 15.1 ur bodies can carry out the second reaction, because it requires less energy than we get from breaking down a molecule of

More information

Photosynthesis: Harvesting Light Energy

Photosynthesis: Harvesting Light Energy Photosynthesis: Harvesting Light Energy Importance of Photosynthesis A. Ultimate source of energy for all life on Earth 1. All producers are photosynthesizers 2. All consumers and decomposers are dependent

More information

Chapter 9 Mitochondrial Structure and Function

Chapter 9 Mitochondrial Structure and Function Chapter 9 Mitochondrial Structure and Function 1 2 3 Structure and function Oxidative phosphorylation and ATP Synthesis Peroxisome Overview 2 Mitochondria have characteristic morphologies despite variable

More information

AP BIOLOGY 2015 SCORING GUIDELINES

AP BIOLOGY 2015 SCORING GUIDELINES AP BIOLOGY 2015 SCORING GUIDELINES Question 2 Figure 1. Glycolysis and pyruvate oxidation Figure 2. Krebs cycle Figure 3. Electron transport chain Cellular respiration includes the metabolic pathways of

More information

CHAPTER 6: PHOTOSYNTHESIS CAPTURING & CONVERTING ENERGY

CHAPTER 6: PHOTOSYNTHESIS CAPTURING & CONVERTING ENERGY CHAPTER 6: PHOTOSYNTHESIS CAPTURING & CONVERTING ENERGY 2 PROCESSES OF PHOTOSYNTHESIS Photosynthesis is actually 2 processes: light reactions - convert solar energy (sunlight) to chemical energy (ATP &

More information

Visualizing Cell Processes

Visualizing Cell Processes Visualizing Cell Processes A Series of Five Programs produced by BioMEDIA ASSOCIATES Content Guide for Program 3 Photosynthesis and Cellular Respiration Copyright 2001, BioMEDIA ASSOCIATES www.ebiomedia.com

More information

Chapter 14- RESPIRATION IN PLANTS

Chapter 14- RESPIRATION IN PLANTS Chapter 14- RESPIRATION IN PLANTS Living cells require a continuous supply of energy for maintaining various life activities. This energy is obtained by oxidizing the organic compounds (carbohydrates,

More information

Microbial Metabolism. Chapter 5. Enzymes. Enzyme Components. Mechanism of Enzymatic Action

Microbial Metabolism. Chapter 5. Enzymes. Enzyme Components. Mechanism of Enzymatic Action Chapter 5 Microbial Metabolism Metabolism is the sum of all chemical reactions within a living organism, including anabolic (biosynthetic) reactions and catabolic (degradative) reactions. Anabolism is

More information

RESPIRATION AND FERMENTATION: AEROBIC AND ANAEROBIC OXIDATION OF ORGANIC MOLECULES. Bio 171 Week 6

RESPIRATION AND FERMENTATION: AEROBIC AND ANAEROBIC OXIDATION OF ORGANIC MOLECULES. Bio 171 Week 6 RESPIRATION AND FERMENTATION: AEROBIC AND ANAEROBIC OXIDATION OF ORGANIC MOLECULES Bio 171 Week 6 Procedure Label test tubes well, including group name 1) Add solutions listed to small test tubes 2) For

More information

Microbial Metabolism. Biochemical diversity

Microbial Metabolism. Biochemical diversity Microbial Metabolism Biochemical diversity Metabolism Define Requirements Energy Enzymes Rate Limiting step Reaction time Types Anabolic Endergonic Dehydration Catabolic Exergonic Hydrolytic Metabolism

More information

Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display. Two Forms of Energy

Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display. Two Forms of Energy Module 2D - Energy and Metabolism Objective # 19 All living organisms require energy for survival. In this module we will examine some general principles about chemical reactions and energy usage within

More information

Chapter 16 The Citric Acid Cycle

Chapter 16 The Citric Acid Cycle Chapter 16 The Citric Acid Cycle Multiple Choice Questions 1. Production of acetyl-coa (activated acetate) Page: 603 Difficulty: 2 Ans: A Which of the following is not true of the reaction catalyzed by

More information

Cell. (1) This is the most basic unit of life inside of our bodies.

Cell. (1) This is the most basic unit of life inside of our bodies. Cytology Overview Cell (1) This is the most basic unit of life inside of our bodies. ATP (2) Each of our cell s requires energy in order to carry out its day to day func>ons. This is the energy all cells

More information

Lactic Acid Dehydrogenase

Lactic Acid Dehydrogenase Lactic Acid Dehydrogenase Pyruvic Acid Dehydrogenase Complex Pyruvate to ACETYL coa CC CoA + CO 2 Mitochondria 3 carbon Pyruvate to 2 carbon ACETYL Coenzyme A Pyruvate Acetyl CoA + CO 2 + NADH + H + CO2

More information

2. Which type of macromolecule contains high-energy bonds and is used for long-term energy storage?

2. Which type of macromolecule contains high-energy bonds and is used for long-term energy storage? Energy Transport Study Island 1. During the process of photosynthesis, plants use energy from the Sun to convert carbon dioxide and water into glucose and oxygen. These products are, in turn, used by the

More information

Chem 306 Chapter 21 Bioenergetics Lecture Outline III

Chem 306 Chapter 21 Bioenergetics Lecture Outline III Chem 306 Chapter 21 Bioenergetics Lecture Outline III I. HOW IS ATP GENERATED IN THE FINAL STAGE CATABOLISM? A. OVERVIEW 1. At the end of the citric acid cycle, all six carbons of glucose have been oxidized

More information

Biology Slide 1 of 51

Biology Slide 1 of 51 Biology 1 of 51 8-3 The Reactions of Photosynthesis 2 of 51 Inside a Chloroplast 1. In plants, photosynthesis takes place inside chloroplasts. Plant Chloroplast Plant cells 3 of 51 Inside a Chloroplast

More information

Cellular Energy. 1. Photosynthesis is carried out by which of the following?

Cellular Energy. 1. Photosynthesis is carried out by which of the following? Cellular Energy 1. Photosynthesis is carried out by which of the following? A. plants, but not animals B. animals, but not plants C. bacteria, but neither animals nor plants D. all living organisms 2.

More information

Cellular Energy: ATP & Enzymes. What is it? Where do organism s get it? How do they use it?

Cellular Energy: ATP & Enzymes. What is it? Where do organism s get it? How do they use it? Cellular Energy: ATP & Enzymes What is it? Where do organism s get it? How do they use it? Where does Energy come from? Ultimately, from the sun. It is transferred between organisms in the earth s lithosphere,

More information

The chemical energy used for most cell processes is carried by ATP.

The chemical energy used for most cell processes is carried by ATP. 4.1 CHEMICAL ENERGY AND ATP Study Guide KEY CONCEPT All cells need chemical energy. VOCABULARY ATP ADP chemosynthesis MAIN IDEA: The chemical energy used for most cell processes is carried by ATP. 1. What

More information

CELLULAR RESPIRATION. Chapter 19 & 20. Biochemistry by Campbell and Farell (7 th Edition) By Prof M A Mogale

CELLULAR RESPIRATION. Chapter 19 & 20. Biochemistry by Campbell and Farell (7 th Edition) By Prof M A Mogale CELLULAR RESPIRATION Chapter 19 & 20 Biochemistry by Campbell and Farell (7 th Edition) By Prof M A Mogale 1. Cellular respiration (energy capture) The enzymatic breakdown of food stuffs in the presence

More information

Chloroplasts and Mitochondria

Chloroplasts and Mitochondria Name: KEY Period: Chloroplasts and Mitochondria Plant cells and some Algae contain an organelle called the chloroplast. The chloroplast allows plants to harvest energy from sunlight to carry on a process

More information

The amount of cellular adenine is constant. -It exists as either ATP, ADP, or AMP (the concentration of these vary)

The amount of cellular adenine is constant. -It exists as either ATP, ADP, or AMP (the concentration of these vary) Electron transport chain Final stage of aerobic oxidation! Also known as: -oxidative phosphorylation(when coupled to ATP synthase) -respiration (when coupled to ATP synthase) Purpose: -Recycle reduced

More information

pathway that involves taking in heat from the environment at each step. C.

pathway that involves taking in heat from the environment at each step. C. Study Island Cell Energy Keystone Review 1. Cells obtain energy by either capturing light energy through photosynthesis or by breaking down carbohydrates through cellular respiration. In both photosynthesis

More information