1 Upoznavanje sa. Projectom. U ovom poglavlju

Size: px
Start display at page:

Download "1 Upoznavanje sa. Projectom. U ovom poglavlju"

Transcription

1 1 Upoznavanje sa Projectom U ovom poglavlju Koristite Pozadinski prikaz za otvaranje i čuvanje Projectovih datoteka. Radite sa komandama na različitim karticama u traci interfejsa, glavnoj vizuelnoj promeni uvedenoj u Project Koristite razne prikaze da vidite Projectove podatke predstavljene na različite načine. Microsoft Project 2010 može da vam bude najpouzdanija od svih alatki za upravljanje projektima. U ovoj knjizi je objašnjeno kako se pomoću Projecta prave planovi projekta kompletirani zadacima i resursima, koriste raznovrsne mogućnosti formatiranja u Projectu za organizovanje i formatiranje detalja u planu projekta, prati izvršavanje u odnosu na plan i preduzimaju korektivne aktivnosti ako stvari skrenu sa pravog puta. Upravljanje projektima široko je primenjena veština i nauka. Ukoliko čitate ovu knjigu, postoji velika verovatnoća da ste ili ozbiljno uključeni u upravljanje projektima ili želite da to budete. U suštini, upravljanje projektima predstavlja skup alata i veština koje vam pomažu da predvidite i kontrolišete ishode onih aktivnosti koje preduzima vaša kompanija. Ona se može baviti i drugim poslovima osim projektima. Projekti (kao što je izdavanje nove knjige za decu) razlikuju se od tekućih (redovnih) aktivnosti (kao što su usluge plaćanja). Projekti se definišu kao privremene aktivnosti koje se preduzimaju da bi se postigao konačan proizvod ili krajnji rezultat. Pomoću dobro oformljenog sistema za upravljanja projektima moći ćete da odgovorite na pitanja kao što su: z Koji zadaci moraju da se izvrše i kojim redom da bi se proizveo konačan proizvod projekta? z Kada neki zadatak treba da se izvrši i koji je krajnji rok? z z Ko će da izvrši ove zadatke? Koliko će to da košta? z Šta ako neki zadaci ne budu završeni kako je planirano? 3

2 4 Poglavlje 1 Upoznavanje sa Projectom z Koji je najbolji način da se detalji o projektu prenesu osobama koje su zainteresovane za dati projekat? Dobro upravljanje ne garantuje uspeh svakog projekta, ali loše upravljanje projektima često vodi ka neuspehu. Savet Ako se prvi put susrećete sa upravljanjem projektima, molimo vas da pročitate Dodatak A Kraći kurs iz upravljanja projektima pre nego što nastavite sa čitanjem ovog poglavlja. To vam neće oduzeti mnogo vremena, a pomoći će vam da pravilno procenite i organizujete sopstvene potrebe u planiranju projekta i da osmislite stabilne planove u programu Project. Ovo poglavlje vodi vas u brz obilazak Projecta. Ako se prvi put susrećete sa Projectom, videćete osnovna svojstva i aktivnosti zbog kojih je Project tako moćna aplikacija. Ako prelazite sa neke prethodne verzije, videćete napomene o nekim glavnim novim svojstvima uvedenim u izdanje Project 2010 dostupan je u dva različita izdanja: z Izdanje Project Standard je desktop aplikacija pomoću koje možete da pravite i menjate projektne planove. z Project Professional obuhvata kompletan skup funkcija kao i Project Standard, plus dodatne funkcije za pravljenje i menjanje projektnih planova. Osim toga, Project Professional može da se povezuje sa Project Serverom. Project Professional sa Project Serverom predstavlja Microsoftov proizvod za upravljanje projektom preduzeća (engl. enterprise project management) (EPM). Ova knjiga je usredsređena na stonu funkcionalnost u izdanjima Project Standard i Project Professional. Kada naiđe svojstvo koje postoji samo u izdanju Project Professional, videćete posebno uputstvo za izdanje Project Standard i posebno za izdanje Project Professional. Većina vežbanja u ovoj knjizi odnosi se na izmišljenu izdavačku kuću koja se bavi izdavanjem knjiga za decu Lucerne Publishing. Svaka nova knjiga (pa tako i ova) predstavlja poseban projekat; u stvari, neki od njih su prilično složeni projekti koji uključuju skupe resurse i zahtevane krajnje rokove (engl. deadline). Mislimo da ćete biti u stanju da prepoznate mnoge probleme planiranja na koje nailaze rukovodioci projekta u Lucerne Publishingu, pa ćete moći da primenite ta rešenja u skladu sa svojim potrebama planiranja. Datoteke za vežbanje Da biste mogli da uradite vežbanja u ovom poglavlju, morate da kopirate u svoj računar datoteke koje su priložene za ovo poglavlje. Kompletan spisak datoteka za vežbanje dat je na početku ove knjige u odeljku Korišćenje datoteka za vežbanje. Za svaku vežbu koja koristi datoteke jednostavno potražite mesto gde ste sačuvali omotnicu sa datotekama za ovu knjigu.

3 Predstavljanje programa Project 5 Važno Ako koristite Project Professional, možda ćete morati da izvršite jednu jednokratnu izmenu parametra kako datoteke za vežbanje koje koristite u ovom poglavlju ne bi uticale na vaše podatke u Project Serveru. Više informacija naći ćete u Dodatku C Korišćenje datoteka za vežbanje ako ste povezani na Project Server. Predstavljanje programa Project Project možete da pokrenete iz menija Start ili tako što otvorite neku Projectovu datoteku. U ovom vežbanju pokrenućete Project bez otvaranja projektnog plana i pregledati glavne delove interfejsa. 1. Na paleti zadataka sistema Windows pritisnite dugme Start. Pojaviće se meni Start. 2. Na meniju Start pomerite kursor na All Programs, izaberite Microsoft Office, a zatim izaberite Microsoft Project Pojaviće se Project. Vaš ekran bi trebalo da izgleda slično sledećoj ilustraciji. Traka za brzi pristup Komande Kartice Traka Grupe Oznaka prikaza Statusna linija Prečice prikaza Klizač uvećanja Ono što vidite na svom ekranu možda se razlikuje od ovog što vidite ovde u knjizi. To može biti zbog drugačije rezolucije vašeg ekrana ili zbog prethodnih prilagođavanja Projecta na vašem računaru.

4 6 Poglavlje 1 Upoznavanje sa Projectom Možda ste primetili da se korisnički interfejs Projecta 2010 veoma razlikuje od prethodnih verzija Projecta. U izdanju 2010 Project je prihvatio interfejs Fluent (koji se uobičajeno naziva Traka Ribbon), koji je prvo uveden u nekim aplikacijama porodice Microsoft Office 2007, kao što su Word i Excel. Hajde da prođemo kroz glavne delove Projectovog interfejsa: Traka za brzi pristup je prilagodljivo područje interfejsa u koje možete da dodate svoje omiljene komande ili one koje često koristite. Više informacija nalazi se u poglavlju 16 Prilagođavanje programa Project. Kartice i aktivna traka zamenjuju padajuće menije i linije alatki na koje ste možda navikli. Na karticama su objedinjena Projectova područja visokog nivoa. Uvek je izabrana neka kartica, pa je vidljiva njena traka. Traka sadrži komande koje koristite za kontrolisanje Projecta. Grupe su kolekcije srodnih komandi. Svaka traka je podeljena na više grupa. Komande su konkretna svojstva koja koristite za kontrolu Projecta. Svaka traka sadrži više komandi. Neke komande, kao što je komanda Cut na kartici Task, trenutno izvršavaju akciju. Druge komande, kao što je Change Working Time na kartici Project, otvaraju okvir za dijalog ili vas upućuju da preduzmete dalju akciju na neki drugi način. Za većinu komandi će se prikazati opis ako kursor postavite na nju. Postavite kursor na komandu da biste videli njen opis kao Savet na ekranu Glavni prozor Projecta sadrži aktivni prikaz. Project može da pokazuje jedan prikaz ili više prikaza u zasebnim oknima. Oznaka prikaza nalazi se duž levog ruba aktivnog prikaza. Project sadrži na desetine prikaza, pa je ovo praktično podsećanje na izabrani aktivni prikaz. Prečice prikaza omogućavaju brzo prebacivanje s jednog na drugi češće korišćeni prikaz u Projectu. Klizač uvećanja deluje na aktivni prikaz.

5 Pozadinski prikaz: upravljanje datotekama i biranje opcija 7 Statusna linija sadrži neke važne detalje, kao što je režim raspoređivanja novih zadataka (ručno ili automatski) i da li je u aktivnom prikazu primenjen filter. Meniji prečica i mini-palete alatki su za većinu elemenata u prikazima dostupni na poziv desnog miša. Meni prečica Mini-paleta alatki Ako prelazite sa neke ranije verzije Projecta, možda se pitate šta se desilo sa nekim delovima interfejsa koje ovde nismo pomenuli: Menije i palete alatki zamenile su kartice i trake. Linija za unos (koja se zvala još i linija za formule) podrazumevano je sakrivena. Ako hoćete da je prikažete, kliknite Options na kartici File. U okviru za dijalog Project Options izaberite karticu Display. Ispod Show these elements (prikazati sledeće elemente), potvrdite polje za Entry bar. Sada ćete u Pozadinskom prikazu otvoriti jedan primer plana. Pozadinski prikaz: upravljanje datotekama i biranje opcija Pozadinski prikaz (engl. Backstage) standardni je deo interfejsa Fluent, pa ćete sličan pozadinski prikaz videti u većini drugih aplikacija u porodici Office Pozadinski prikaz sadrži opcije prilagođavanja i razmenjivanja, pored bitnih komandi za upravljanje datotekama kao što su Open, New i Save.

6 8 Poglavlje 1 Upoznavanje sa Projectom U ovom vežbanju ćete pregledati pozadinski prikaz da vidite njegove glavne delove. 1. Kliknite jezičak kartice File. Project pokazuje Pozadinski prikaz. 2. Na levoj strani Pozadinskog prikaza, kliknite na Help. Project prikazuje opcije za dobijanje pomoći i detalje o instaliranoj verziji. Ovde je kratak spisak mogućnosti u Pozadinskom prikazu. U većini slučajeva možete da kliknete na ime kartice da vidite još neke opcije. Save, Save As, Open i Close su standardne komande za upravljanje datot e k a m a. Info daje pristup Organizeru, alatki koja se koristi za razmenu prilagođenih elemenata, kao što su prikazi, među planovima projekta; Organizer se opisuje u poglavlju 16. Info takođe pokazuje informacije o projektu kao što su početni i završni datum, statistike i napredna svojstva. Sa naprednim svojstvima i statistikama projekta radićete u poglavlju 2 Izrada liste zadataka. Recent pokazuje nekoliko Projectovih datoteka koje ste nedavno otvarali. New pokazuje opcije za pravljenje novog plana projekta, bilo od nule ili na osnovu šablona. U sledećem odeljku ćete koristiti komandu New. Print sadrži opcije za štampanje plana projekta, kao i prethodni prikaz štampe.

7 Pozadinski prikaz: upravljanje datotekama i biranje opcija 9 Save & Send sadrži opcije za pripajanje plana projekta poruci elektronske pošte, pravljenje datoteke sa planom projekta u PDF (Portable Document Format) ili XPS (XML Paper Specification) formatu i druge opcije za saradnju. Sa ovim opcijama ćete raditi u poglavlju 15 Primena naprednog formatiranja i štampanja. Help nudi opcije za prikazivanje onlajn pomoći instalirane sa Projectom, kao i različite resurse na vebu. Help takođe sadrži detalje About Microsoft Project, uključujući i izdanje Projecta: Standard ili Professional. Options otvara okvir za dijalog Project Options (sličan onom koji je otvarala komanda Options iz menija Tools u ranijim verzijama Projecta). Ovaj okvir za dijalog i sam sadrži nekoliko kartica na kojima možete da podesite široku lepezu ponašanja u Projectu, kao što je podrazumevani prikaz koji želite da vidite kada pokrenete Project. Exit zatvara program Project. Napomena Ako koristite Project Standard, neće se videti neke opcije koje se odnose na Project Professional i na povezivanje sa Project Serverom. Sada ćete da otvorite datoteku za vežbanje sa kojom ćete raditi do kraja ovog poglavlja. 3. Na kartici File izaberite Open. Pojaviće se okvir za dijalog Open. 4. Otvorite Guided Tour _Start iz omotnice datoteka za vežbanje Chapter01. Otvara se datoteka za vežbanje. Zatim ćete sačuvati datoteku za vežbanje pod drugim imenom.

8 10 Poglavlje 1 Upoznavanje sa Projectom 5. Na kartici File, kliknite na Save As. Pojavljuje se okvir za dijalog Save As. 6. U polje File Name upišite Guided Tour, a zatim izaberite Save. Šabloni: Izbegnite otkrivanje tople vode Umesto da pravite plan projekta od nule, možda možete da upotrebite šablon (engl. template) koji već sadrži mnogo početnih informacija koje su vam potrebne, kao što su nazivi zadataka i relacije. Izvori šablona mogu da budu: z Šabloni instalirani sa Projectom. To varira, u zavisnosti od instalacionih opcija izabranih prilikom instaliranja Projecta na vaš računar. z Šabloni sa veb sajta Office Online ( Microsoft nudi veliki broj šablona za Project koji se mogu besplatno preuzeti sa veba. z Šabloni unutar vaše kompanije. U vašoj njoj možda postoji centralna biblioteka šablona. Takvi šabloni često sadrže detaljne definicije zadataka, angažovanja resursa i druge detalje specifične za vašu firmu. z Šabloni koje neformalno razmenjujete sa drugim korisnicima Projecta koje poznajete. Da biste videli raspoložive šablone, kliknite na karticu File, a zatim izaberite New. Možete takođe da pravite šablone od svojih planova projekata radi kasnijeg korišćenja ili za razmenu. Kod razmenjivanja projektnih planova obično postoji zabrinutost da li oni sadrže osetljive informacije kao što su cenovnici resursa. Projektni plan možete da sačuvate kao šablon tako da se izostave ovakve informacije kao i realizacija rasporeda. Postupak je sledeći: na kartici File kliknite na Save As. U okviru Save as type izaberite Project Template, upišite naziv datoteke šablona koji želite, a zatim kliknite na Save. Kada se pojavi okvir za dijalog Save As Template, izaberite one vrste informacija kao što je cenovnik (engl. pay rates) koje hoćete da se uklone iz šablona. Ovo neće uticati na originalni plan projekta. Traka i kartice: pronađite ono što tražite Project 2010 pridružuje se drugim aplikacijama porodice Office i usvaja interfejs Fluent. Najuočljiviji delovi tog novog interfejsa su kartice i traka na vrhu Projectovog prozora. U ovom odeljku radićete sa karticama da biste videli kako su organizovane.

9 Traka i kartice: pronađite ono što tražite 11 Za početak, pogledajte oznake kartica. Pod ovim oznakama logički su grupisane komande koje se odnose na glavne delove Projecta: z Kartice Task (zadaci) i Resourses (resursi) odnose se na podatke sa kojima često radite u Projectu. z Kartica Project sadrži komande koje se obično odnose na celokupan projektni plan. z Kartica View (prikaz) pomaže u kontrolisanju sadržaja Projectovog prozora i izgledu tog sadržaja. z Kartica Format je kontekstna kartica; komande na kartici Format zavise od vrste informacija prikazanih u aktivnom prikazu ili vrsti elementa koji je bio izabran. Na primer, kada je aktivan prikaz Gantt Chart, komande na kartici Format se odnose na zadatke i elemente prikaza Gantt Chart, kao što su Gantt linije. Trenutni kontekst kartice Format naznačen je iznad oznake kartice, na primer, Gantt Chart Tools. Pogledajmo detaljnije karticu Task. Kao i sve druge kartice, kartica Task sadrži veliki broj komandi, a te komande su podeljene u grupe. Na kartici Task postoje grupe View (prikaz), Clipboard (klipbord), Font i druge. Neke komande trenutno izvršavaju akciju, dok vam druge nude više opcija. Videćete neke primere na različitim karticama. 1. Pritisnite jezičak kartice Resource. Traka Resource dolazi na mesto trake Task. 2. U grupi Assignments (angažovanja) izaberite Assign Resource (angažovati resurs). Ova komanda trenutno izvršava akciju; prikazuje okvir za dijalog Assign Resource.

10 12 Poglavlje 1 Upoznavanje sa Projectom Okvir za dijalog Assign Resources može da stoji otvoren dok radite druge stvari u Projectu. Međutim, za sada ćete ga zatvoriti. 3. U okviru za dijalog Assign Resources pritisnite Close. 4. Pritisnite jezičak kartice View. Na ovoj kartici postoje različite vrste komandi. Kao što vidite, neke komande kao što je New Window (nov prozor), sadrže samo oznaku komande i ikonu. Pritiskom na ovu vrstu komande trenutno se izvršava akcija. U većini slučajeva, takve komande trenutno izvršavaju akciju. Druge komande, kao što je Sort, sadrže oznaku i strelicu. Pritiskom na ovu vrstu komande prikazaće se dodatne opcije. 5. Na kartici View u grupi Data pritisnite Sort. Ova komanda prikazuje niz opcija za sortiranje.

11 Traka i kartice: pronađite ono što tražite 13 Još jedna vrsta komandi može trenutno da izvrši akciju ili da ponudi više opcija. Sada ćete videti jedan primer. 6. Na kartici View, u grupi Task Views, pritisnite slikovni deo dugmeta Calen dar. Neke komande su podeljene na dva dela. Pritiskom na strelicu prikazuje se više opcija. Pritiskom na slikovni deo komande postiže se izvršavanje sa trenutno izabranim parametrima; u ovom slučaju, prebacivanje Projecta iz prikaza Gantt Chart u prikaz Calendar. 7. Na kartici View, u grupi Task Views, pritisnite slikovni deo dugmeta Gantt Chart. Pritiskom na strelicu u okviru komande, prikazuju se opcije i parametri. Pritiskom na slikovni deo, komanda se izvršava sa trenutnim vrednostima parametara. Project vraća aktivni prikaz ponovo u Gantt Chart. Na kartici 8. View, u grupi Task Views, pritisnite strelicu nadole ispod dugmeta Gantt Chart.

12 14 Poglavlje 1 Upoznavanje sa Projectom Pritiskom na tekstualni deo komande (ili samo na strelicu, kod komandi koje imaju strelicu, a nemaju tekstualni deo) prikazuju se raspoloživi parametri te komande. U ovom slučaju, mogu da se vide neke druge vrste Gantt Chart prikaza i druge opcije. Ako, na primer, izaberete Tracking Gantt, onda će sledeći put kad budete pritisnuli sliku na dugmetu Gantt Chart, prebaciti Project iz bilo kojeg prikaza u kojem se nalazite u prikaz Tracking Gantt. Savet U celoj ovoj knjizi, kada vam se naloži da pritisnete komandu koja ima slikovni deo, a takođe i strelicu koja će ponuditi dodatne opcije, misli se da treba da pritisnete slikovni deo (ukoliko nije dato drugačije uputstvo). 9. Na kartici Format, u grupi Gantt Chart Style, pritisnite dugme More da bi se prikazali unapred definisani stilovi boja. Pojavljuje se galerija unapred formatiranih opcija za Gantt liniju. Sa ovim opcijama ćete raditi u poglavlju 5 Formatiranje i prikazivanje plana. 10. Pritisnite taster Esc ili kliknite na jezičak kartice Format da biste zatvorili gal er i j u. Postoje još neke opcije formatiranja Gantt Chart linije. 11. Na kartici Format, u grupi Gantt Chart Style, pritisnite dugme Format Bar Styles u donjem desnom uglu grupe.

13 Prikazi: radite sa detaljima rasporeda kako vi hoćete 15 Pojavljuje se okvir za dijalog Bar Styles. Dugme Format Bar Styles je primer pokretača okvira za dijalog. Za razliku od okvira za dijalog Assign Resources, koji ste videli ranije, okvir za dijalog Bar Styles mora da se zatvori da bi se vršile druge aktivnosti. 12. Pritisnite Cancel da biste zatvorili okvir za dijalog Bar Styles. Ima i drugih načina da se priđe komandama u Projectu, ali to što ste videli u ovom vežbanju obuhvata većinu interfejsa komandi u Projectu. Sada ćete promeniti aktivni prikaz i druge detalje sa kojima radite u Projectu. Prikazi: radite sa detaljima rasporeda kako vi hoćete Radni prostor u programu Project naziva se prikaz (engl. view). Project sadrži na desetine prikaza, ali obično radite samo sa jednim prikazom (ponekad i dva) u isto vreme. Prikaze koristite da biste unosili, uređivali, analizirali i prikazivali informacije o vašim projektima. Podrazumevani prikaz onaj koji vidite kada pokrenete Project jeste prikaz Gantt sa prikazom Timeline. Generalno, prikazi su fokusirani ili na detaljne podatke o zadacima, o resursima, ili o angažovanjima (engl. assignment). Prikaz Gantt Chart, na primer, daje detaljnu listu podataka o zadacima u tabeli na levoj strani prikaza i grafički prikaz svakog zadatka kao liniju u dijagramu, na desnoj strani prikaza. Prikaz Gantt Chart uobičajen je način za predstavljanje plana projekta, naročito kada plan predstavljate drugim osobama. Ovaj prikaz je takođe koristan za unošenje i fino podešavanje detaljnih podataka o zadatku, kao i za analizu vašeg projekta.

14 16 Poglavlje 1 Upoznavanje sa Projectom U ovom vežbanju počećete sa prikazom Gantt Chart, a zatim ćete se prebacivati u druge prikaze koji ističu različite aspekte plana projekta. 1. Na kartici View, u grupi Zoom pritisnite strelicu nadole pored polja Timescale, pa izaberite Days. Project podešava vremensku skalu tako da se vide pojedinačni dani. Neradni dani, kao što su vikendi, formatirani su bledosivo. Vremenska skala može da se podešava da bi se promenio vidljivi deo projektnog plana Prikaz Gantt Chart sadrži ovaj deo kao tabelu a ovaj deo kao dijagram. Vremensku skalu u prikazu Gantt Chart možete da podešavate na više načina. Ovde ste upotrebili polje Timescale na kartici View. Možete takođe da koristite kontrole za uvećanje (Zoom In i Zoom Out) u donjem desnom uglu Projectovog prozora Zatim ćete da dodate još jedan prikaz. 2. Na kartici View u grupi Split View potvrdite polje Timeline. Project otvara prikaz Timeline. Prikaz Timeline je praktičan način da se vidi opšta situacija projektnog plana.

15 Prikazi: radite sa detaljima rasporeda kako vi hoćete 17 Ovaj prikaz Timeline popunjen je nekim detaljima iz projektnog plana. U poglavlju 5 ćete da napravite prilagođen prikaz Timeline. 3. Kliknite bilo gde u prikaz Timeline. Primetićete da se oznaka nad karticom Format promenila u Timeline Tools. Komande na kartici Format sada su specifične za prikaz Timeline. U celom ovom vežbanju, kako razgledate različite prikaze, primetićete da se oznaka nad karticom Format uvek prilagođava. 4. Na kartici View, u grupi Split View, poništite znak za potvrdu u polju Timeline. Project sakriva prikaz Timeline. (Informacije se nisu izgubile; samo su za sada uklonjene.) Sada ćete se prebaciti u tabelarni prikaz. 5. Na kartici View, u grupi Resource Views, izaberite Resource Sheet. Prikaz Resource Sheet sada zamenjuje prikaz Gantt Chart.

16 18 Poglavlje 1 Upoznavanje sa Projectom U prikazu Resource Sheet nalaze se detaljni podaci o resursima organizovani u redove i kolone (koje zovemo tabela), gde se svaki red odnosi na jedan resurs. Ovakav prikaz zovemo tabelarni. Još jedan tabelarni prikaz, prikaz Task Sheet, sadrži detaljne podatke o zadacima. Obratite pažnju na to da se u prikazu Resource Sheet ne vidi ništa o zadacima na kojima su resursi možda angažovani. Za tu vrstu informacija preći ćete na drugačiji prikaz. 6. Na kartici View, u grupi Resource Views, izaberite Resource Usage. Prikaz Resource Usage zamenjuje prikaz Resource Sheet. U ovom prikazu kori šćenja grupisani su zadaci kojima je pojedini resurs dodeljen i pokazuju se radna angažovanja po resursima na vremenskoj skali, kao dnevna ili nedeljna. U vremenski podeljenoj mreži na desnoj strani tabele korišćenja možete da vidite neka zaduženja Carole Poland u projektnom planu. Trenutno, vremenska skala ovog prikaza korišćenja pokazuje dodeljene poslove po danima. Kao i kod vremenske skale u prikazu Gantt Chart, ovu skalu možete da podesite pomoću komande Timescale na kartici View, ili kontrolama Zoom In i Zoom Out u donjem desnom uglu Projectovog prozora.

17 Prikazi: radite sa detaljima rasporeda kako vi hoćete 19 Još jedan prikaz korišćenja, prikaz Task View, preokreće podatke, pa prikazuje sve resurse dodeljene pojedinim zadacima. Sa prikazima korišćenja ćete više raditi u poglavlju 7 Fino podešavanje detaljnih podataka o zadatku. 7. Na kartici View, u grupi Task Views, izaberite Gantt Chart. Pojavljuje se prikaz Gantt Chart. U zaključku ovog vežbanja prikazaćete drugačiji podeljeni prikaz. 8. Ako je potrebno, pomerite sadržaj dela sa dijagramom u prikazu Gantt Chart da bi se video zadatak broj U koloni Task name kliknite na naziv zadatka 12 Set pages. 10. Na kartici View, u grupi Split Views, izaberite Details. Ispod prikaza Gantt Chart pojavljuje se obrazac Task Form. U ovoj vrsti podeljenog prikaza Gantt Chart je primarni prikaz, a Task Form je okno detalja. U obrascu Task Form su detaljni podaci o zadatku koji ste izabrali u prikazu Gantt Chart. U obrascu Task Form omogućeno je i direktno uređivanje podataka. Sa obrascem Task Form ćete raditi u poglavlju 4 Dodeljivanje resursa zadacima, a sa sličnim obrascem Resource Form u poglavlju 3 Podešavanje resursa. 11. Na kartici View, u grupi Split Views, poništite znak za potvrdu u polju Details. Obrazac Task Form se zatvara.

18 20 Poglavlje 1 Upoznavanje sa Projectom U Projectu postoje mnogi drugi prikazi. Možete da ih razgledate ako kliknete na komandu Other Views, a zatim na kartici View u grupi Task Views ili Resource Views izaberete More Views. Važno je shvatiti da u svim ovim prikazima, kao i u ostalim prikazima u Projectu, vidite različite aspekte istog skupa detaljnih podataka o projektnom planu. Čak i jednostavan projektni plan može da sadrži previše podataka da bi se oni svi istovremeno prikazali. Prikaze ćete koristiti da biste se usredsredili na konkretne detalje koje želite. Pospremanje Zatvorite datoteku Guided Tour. Ključne karakteristike z Pozadinski prikaz je središnja lokacija za upravljanje datotekama i za prilagođavanje Projecta. z Korisnički interfejs Fluent, koji se uobičajeno naziva interfejs trake, glavna je vizuelna promena uvedena u Project Komande su grupisane na karticama zbog bržeg pristupanja. z Glavni radni prostor u programu Project je prikaz. Obično se jedan (ili ponekad dva prikaza) prikazuju istovremeno. Prikaz Gantt Chart (Gantogram) sa prikazom Timeline je podrazumevani prikaz; prikaz Gantt Chart je verovatno najpoznatiji prikaz u Projectu, a dijagram Gantt je najpoznatiji koncept u celokupnom upravljanju projektima.

Postojeći Mail Account u Outlook Expressu (podešavanje promjena):

Postojeći Mail Account u Outlook Expressu (podešavanje promjena): Outlook Express 5 Postojeći Mail Account u Outlook Expressu (podešavanje promjena): Microsoft Outlook Express je dio Microsoft Internet Explorer. izaberite: Ako Outlook, kada dva puta pritisnete na gornju

More information

Podešavanje e-mail klijenata

Podešavanje e-mail klijenata Podešavanje e-mail klijenata - Mozilla Thunderbird - Microsoft Outlook U daljem tekstu nalaze se detaljna uputstva kako podesiti nekoliko najčešće korišćenih Email programa za domenske email naloge. Pre

More information

Uputstvo za povezivanje na IPv6 mrežu

Uputstvo za povezivanje na IPv6 mrežu Uputstvo za povezivanje na IPv6 mrežu Počevši od 6. juna 2012. godine, veliki javni servisi će biti dostupni širom sveta kako putem IPv4 tako i putem IPv6 adrese. Bitno je na vreme se priključiti novom

More information

Uputstva za HTC. Sadržaj : 1. HTC HD2 2. 2. HTC Snap 4. 3. HTC Smart 6. 4. HTC Legend 8. 5. HTC Desire 9. 6. HTC Magic 10

Uputstva za HTC. Sadržaj : 1. HTC HD2 2. 2. HTC Snap 4. 3. HTC Smart 6. 4. HTC Legend 8. 5. HTC Desire 9. 6. HTC Magic 10 Sadržaj : 1. HTC HD2 2 2. HTC Snap 4 3. HTC Smart 6 4. HTC Legend 8 5. HTC Desire 9 6. HTC Magic 10 1 HTC HD2 1. Start 2. Settings 3. Connections 4. Connections 5. U okviru My ISP izabrati Add a new modem

More information

Postupak konfiguracije ADSL modema ZTE u Routed PPPoE modu Detaljni opis konfiguracije

Postupak konfiguracije ADSL modema ZTE u Routed PPPoE modu Detaljni opis konfiguracije Postupak konfiguracije ADSL modema ZTE u Routed PPPoE modu Detaljni opis konfiguracije 1. Podešavanje računara Nakon povezivanja modema svim potrebnim kablovima na računar, linija i napajanje, uključujemo

More information

Upoznajte se sa Microsoft Outlook-om

Upoznajte se sa Microsoft Outlook-om Upoznajte se sa Microsoft Outlook-om SADRŽAJ RAD SA ELEKTRONSKOM POŠTOM... 174 1.1. POKRETANJE PROGRAMA OUTLOOK PRVI PUT... 175 1.2. ČITANJE PORUKA I OTVARANJE PRILOGA... 175 1.3. ODGOVARANJE NA PORUKE...

More information

Sadržaj. Sadržaj... 1. 1. Uvod u Microsoft PowerPoint 2007... 2. 1.1. Prikazivanje galerija... 3. 1.2. Korišćenje dodatnih opcija...

Sadržaj. Sadržaj... 1. 1. Uvod u Microsoft PowerPoint 2007... 2. 1.1. Prikazivanje galerija... 3. 1.2. Korišćenje dodatnih opcija... 1 Microsoft office PowerPoint 2007 Sadržaj Sadržaj... 1 1. Uvod u Microsoft PowerPoint 2007... 2 1.1. Prikazivanje galerija... 3 1.2. Korišćenje dodatnih opcija... 4 1.3. Promena prikaza... 5 2. Pripremanje

More information

Ako je Local Area Connection u stanju Disabled, kao na slici, desnim tasterom miša kliknemo na ikonicu i odaberemo lijevim tasterom opciju Enable.

Ako je Local Area Connection u stanju Disabled, kao na slici, desnim tasterom miša kliknemo na ikonicu i odaberemo lijevim tasterom opciju Enable. Postupak konfiguracije ADSL modema ZTE za uslugu moja TV Net Nakon povezivanja modema svim potrebnim kablovima na računar, linija i napajanje, uključujemo računar. Nakon učitavanja Windowsa kliknemo na

More information

Cloud Exchange Mail i Cloud SharePoint. Upute za konfiguraciju Cloud Exchange Mail M i L korisničkih paketa Ver 1.0 (siječanj 2014.

Cloud Exchange Mail i Cloud SharePoint. Upute za konfiguraciju Cloud Exchange Mail M i L korisničkih paketa Ver 1.0 (siječanj 2014. Upute za konfiguraciju Cloud Exchange Mail M i L korisničkih paketa Ver 1.0 (siječanj 2014.) Sadržaj 1. Konfiguracija Outlook klijenta e-pošte 1 1.1. Autodiscovery konfiguracija 1 1.2. Podešavanje Outlook

More information

How To Get A Computer To Run A Computer On A Computer (For Free)

How To Get A Computer To Run A Computer On A Computer (For Free) 1. Greška prilikom čitanja sertifikata sa kartice ili (u novijim verzijama) nisu pronañeni sertifikati na kartici - instalacija sertifikata Ukoliko vam se javi ova greška potrebno je da ubacite instalacioni

More information

UPOZNAVANJE SA RADNIM TOKOM

UPOZNAVANJE SA RADNIM TOKOM 1 UPOZNAVANJE SA RADNIM TOKOM Pregled lekcije U ovoj lekciji naučićete kako da uradite sledeće: Pravite projekte i uvozite snimljeni materijal. Pravite kompozicije i doterujete slojeve. Krećete se po interfejsu

More information

Slika 2. Other. Hardware

Slika 2. Other. Hardware Žiro račun: 2484008-1100164754 (RBA) Matični broj: 3703142 HR - 10000 Zagreb Savica Šanci 127 T +385 (0)1 2352 200 F +385 (0)1 2352 299 HR - 35000 Slavonski Brod Gajeva 32 T +385 (0)35 447 665 F +385 (0)35

More information

w. x. y. z Pošto se oktet sastoji od osam binarnih brojeva onda bi pojedinačni okteti IP adrese izgledali ovako, gledano iz ugla binarnih brojeva:

w. x. y. z Pošto se oktet sastoji od osam binarnih brojeva onda bi pojedinačni okteti IP adrese izgledali ovako, gledano iz ugla binarnih brojeva: Jedan od tri osnovna parametra konfiguracije TCP/IP protokola, u ovom slučaju njegov deo IP protokola, jeste IP adresa. IP adresa je logička adresa mrežnog adaptera u TCP/IP mrežama. Danas su u upotrebi

More information

Lean Product Lifecycle Management Approach

Lean Product Lifecycle Management Approach International Journal of Industrial Engineering and Management (), Vol. 4 No 4, 2013, pp. 207-214 Available online at www.iim.ftn.uns.ac.rs/ijiem_journal.php ISSN 2217-2661 UDK:621:005.7 Lean Product Lifecycle

More information

KORISNIČKO UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE USLUGA SISTEMA BANCA INTESA ON-LINE

KORISNIČKO UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE USLUGA SISTEMA BANCA INTESA ON-LINE KORISNIČKO UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE USLUGA SISTEMA BANCA INTESA ON-LINE Korisničko uputstvo BIB On Line Verzija: 1.1 /01.12.2007. Strana 1 Sadržaj Uvod...3 1. WEB...4 1.1 Logovanje...10 1.1.1 Partija i LIB...10

More information

Microsoft Word 2003. Brana Pantić

Microsoft Word 2003. Brana Pantić Microsoft Word 2003 Brana Pantić Sadržaj: Izgled Word-ovog prozora... 2 Kucanje teksta... 3 Podešavanja parametra strane Page Setup... 4 Kretanje kroz tekst i selektovanje... 5 Formatiranje teksta... 7

More information

LOCALIZATION AND INTERNATIONALIZATION OF DIGITAL LEARNING RESOURCES

LOCALIZATION AND INTERNATIONALIZATION OF DIGITAL LEARNING RESOURCES TEHNOLOGIJA, INFORMATIKA I OBRAZOVANJE ZA DRUŠTVO UČENJA I ZNANJA 6. MeĎunarodni Simpozijum, Tehnički fakultet Čačak, 3 5. jun 2011. TECHNO LO GY, INFO RM ATICS AND EDUCATION FOR LEARNING AND KNOWLEDGE

More information

Extra TV Home Gateway podešavanja

Extra TV Home Gateway podešavanja Extra TV Home Gateway podešavanja Extra TV Home Gateway podešavanja...1 Fizička instalacija...2 Konfiguracija Wirelessa kod Home Gateway opreme...5 Pokretanje PPPoE sesije sa Home Gateway opreme...9 Ostale

More information

ESET SMART SECURITY 9

ESET SMART SECURITY 9 ESET SMART SECURITY 9 Microsoft Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 / Vista / XP Prvi koraci Kliknite ovde da biste preuzeli najnoviju verziju ovog dokumenta ESET Smart Security je sveobuhvatni softver za bezbednost

More information

Sony Ericsson Aspen Prošireno uputstvo za upotrebu

Sony Ericsson Aspen Prošireno uputstvo za upotrebu Sony Ericsson Aspen Prošireno uputstvo za upotrebu Sadržaj Prvi koraci...5 Uputstvo za upotrebu u telefonu...5 Dodatna pomoć...5 Sklop...5 Uključivanje i isključivanje telefona...7 Poravnavanje ekrana...7

More information

Softverska aplikacija za merenje stope prinosa na kapital sukcesivnim vrednovanjem preduzeća

Softverska aplikacija za merenje stope prinosa na kapital sukcesivnim vrednovanjem preduzeća Original Scientific Article udk: 004.42:657.372.12 330.143.12 Date of Receipt: March 13, 2015 Nebojša Mrđa University of Belgrade Faculty of Political Sciences APPLICATION SOFTWARE FOR MEASURING THE CAPITAL

More information

Cholesterol. There are 3 main types of fats in your blood:

Cholesterol. There are 3 main types of fats in your blood: Cholesterol Cholesterol is a fatty substance that your body needs to work. It is made in the liver and found in food that comes from animals, such as meat, eggs, milk products, butter, and lard. Too much

More information

Pregled svake od ovih uputa moguć je korištenjem veze koja se nalazi na nazivu pojedinog privitka.

Pregled svake od ovih uputa moguć je korištenjem veze koja se nalazi na nazivu pojedinog privitka. 1. UVOD pružaju slijedeće informacije: Privitak 1. - Upute za instalaciju e-kaba servisa Privitak 2. Upute za postavljanje certifikata e-kaba servisa Privitak 3. Upute za promjenu PIN-a Privitak 4. Upute

More information

Laptop. E-priručnik. 15.6 : X551 Serija 14.0 : X451 Serija

Laptop. E-priručnik. 15.6 : X551 Serija 14.0 : X451 Serija Laptop E-priručnik 15.6 : X551 Serija 14.0 : X451 Serija SB8290 Prvo izdanje Maj 2013 INFORMACIJE O AUTORSKIM PRAVIMA Nijedan deo ovog uputstva, uključujući proizvode i softver koji su u njemu opisani,

More information

Naša Škola Upustvo za upotrebu- Verzija 1.0

Naša Škola Upustvo za upotrebu- Verzija 1.0 Naša Škola Upustvo za upotrebu- Verzija 1.0 Sadržaj Izmene... 3 Uvod... 3 Početni ekran... 4 Prvo logovanje... 6 Podešavanja... 7 Strane... 9 Vesti/Novosti... 12 Download... 15 Foto Galerija... 18 Video

More information

U Uputstvo za upotrebu

U Uputstvo za upotrebu U Uputstvo za upotrebu Sadržaj Važne informacije...7 Android šta i zašto?...8 Aplikacije...8 Prvi koraci...9 Sklop...9 Uključivanje i isključivanje telefona...11 Čarobnjak za podešavanje...11 Zaključavanje

More information

Bezbednost Vodič za korisnika

Bezbednost Vodič za korisnika Bezbednost Vodič za korisnika Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft i Windows su žigovi korporacije Microsoft registrovani u SAD. Ovde sadržane informacije podložne su promenama

More information

Different Types of Inventory Control in Brazilian Companies

Different Types of Inventory Control in Brazilian Companies International Journal Industrial Engineering and Management (), Vol. 4 o 3, 2013, pp. 131-140 Available online at www.iim.ftn.s.ac.rsijiem_journal.php ISS 2217-2661 UDK: 006.44(81) Different Types Inventory

More information

PRIMENA NFC TEHNOLOGIJE U SISTEMIMA PLAĆANJA

PRIMENA NFC TEHNOLOGIJE U SISTEMIMA PLAĆANJA originalni naučni rad UDK 621.395.721.5:658.88 ; 005.591.6 Jelena Vasković Student doktorskih studija jecavaskovic@gmail.com PRIMENA NFC TEHNOLOGIJE U SISTEMIMA PLAĆANJA Rezime NFC (Near Field Comunication)

More information

DIGITALNI DIKTAFON DM-5 DM-3 DETALJNO UPUTSTVO ZA UPOTREBU

DIGITALNI DIKTAFON DM-5 DM-3 DETALJNO UPUTSTVO ZA UPOTREBU DIGITALNI DIKTAFON DM-5 DM-3 DETALJNO UPUTSTVO ZA UPOTREBU Hvala Vam što ste kupili Olympus Digitalni diktafon. Pročitajte ova uputstva kako biste se informisali o pravilnom i bezbednom načinu upotrebe

More information

Pozivanje...14 Upućivanje i primanje poziva...14 Kontakti...15 Brzo biranje...18 Dodatne funkcije pri upućivanju poziva...18

Pozivanje...14 Upućivanje i primanje poziva...14 Kontakti...15 Brzo biranje...18 Dodatne funkcije pri upućivanju poziva...18 Sadržaj Priprema za korišćenje telefona...4 Sklapanje...4 Uključivanje telefona...5 Pomoć...5 Punjenje baterije...6 Pregled telefona...7 Ikone na ekranu...8 Pregled menija...9 Pomeranje...10 Memorija...11

More information

EU Beautiful Kosovo Programme Renovation of the School Yard 4 dëshmorët in Rahovec/Orahovac

EU Beautiful Kosovo Programme Renovation of the School Yard 4 dëshmorët in Rahovec/Orahovac EU Beautiful Kosovo Programme Renovation of the School Yard 4 dëshmorët in Rahovec/Orahovac The project Renovation of the School Yard 4 dëshmorët in the village Ratkoc/Ratkovac municipality of Rahovec/Orahovac,consists

More information

English. Кratko uputstvo za upotrebu

English. Кratko uputstvo za upotrebu English Кratko uputstvo za upotrebu Dune HD TV-102 Uputstvo za upotrebu 3 Sadržaj 4 SRPSKI Kratko uputstvo za upotrebu Uvod Glavne karakteristike Ekstra funkcije Sadržaj pakovanja Spoljašnjost Daljinski

More information

Kako instalirati phpbb FORUM na web/server? Za totalne početnike!!! FTP program Windows Commander

Kako instalirati phpbb FORUM na web/server? Za totalne početnike!!! FTP program Windows Commander Kako instalirati phpbb FORUM na web/server? Za totalne početnike!!! FTP program Windows Commander Kao prvo potrebno je da zakupite Web Hosting koji ima podršku za PHP i MySQL. Ja sam zakupio na Croadria.com.

More information

MANAGEMENT IN CIVIL ENGINEERING AND ITS DEVELOPING TENDS UDC 69.01:625.7718(045) Milorad Zlatanović

MANAGEMENT IN CIVIL ENGINEERING AND ITS DEVELOPING TENDS UDC 69.01:625.7718(045) Milorad Zlatanović UNIVERSITY OF NIŠ The scientific journal FACTA UNIVERSITATIS Series: Architecture and Civil Engineering Vol.1, N o 5, 1998 pp. 637-644 Editors of series: Dragan Veličković, Dušan Ilić, e-mail: facta@ni.ac.yu

More information

The Linux Small Business Server

The Linux Small Business Server The Linux Small Business Server Goran Šljivić Metalurški fakultet Sisak Aco Dmitrović Hrvatski geološki institut CUC 2011 Zentyal Gateway UTM Infrastructure management Office Unified Communications 2 Proizvođač

More information

Denial of Service. Denial of Service. A metaphor: Denial-of-Dinner Attack. Denial-of-Dinner Attack 2. Ozalp Babaoglu

Denial of Service. Denial of Service. A metaphor: Denial-of-Dinner Attack. Denial-of-Dinner Attack 2. Ozalp Babaoglu Denial of Service Denial of Service Ozalp Babaoglu Availability refers to the ability to use a desired information resource or service A Denial of Service attack is an attempt to make that information

More information

AVG Internet Security 2013

AVG Internet Security 2013 AVG Internet Security 2013 Priručnik za korisnike Revizija dokumenta 2013.01 (30.8.2012) C opyright AVG Technologies C Z, s.r.o. Sva prava zadržana. Svi ostali žigovi su vlasništvo njihovih dotičnih vlasnika.

More information

DISCRETE MATHEMATICS AND ITS APPLICATIONS IN NETWORK ANALYSIS DISKRETNA MATEMATIKA I NJENE PRIMJENE U MREŽNOJ ANALIZI

DISCRETE MATHEMATICS AND ITS APPLICATIONS IN NETWORK ANALYSIS DISKRETNA MATEMATIKA I NJENE PRIMJENE U MREŽNOJ ANALIZI DISCRETE MATHEMATICS AND ITS APPLICATIONS IN NETWORK ANALYSIS mr. sc. Anton Vrdoljak, prof. matematike Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru Abstract: In this article we will give a small introduction

More information

AIESEC stručne prakse. Stručne prakse IT

AIESEC stručne prakse. Stručne prakse IT AIESEC stručne prakse Međunarodna stručna praksa jedna je od mogućnosti koju pruža međunarodna studentska organizacija AIESEC. Praksa je namijenjena svim studentima, apsolventima te onima koji su stekli

More information

Vaš vodič kroz. Microsoft program za partnere

Vaš vodič kroz. Microsoft program za partnere Vaš vodič kroz. Microsoft program za partnere Partner Program SADRŽAJ: Kako da postanete Microsoft partner?...4 Upoznajte se sa Microsoft programom za partnere...5 Ko može da postane član Microsoft programa

More information

Windows 10 iz perspektive jednog insajdera

Windows 10 iz perspektive jednog insajdera Windows 10 je poslednja verzija Windows operativnog sistema! Ne brinite, ništa strašno. Od sada će Windows biti ažuriran nekoliko puta godišnje. Windows 10 iz perspektive jednog O čemu se, zapravo, radi?

More information

Naziv tvrtke Business name: Pravni oblik Legal form:.. Matični broj Tax number:.. Sjedište Address:

Naziv tvrtke Business name: Pravni oblik Legal form:.. Matični broj Tax number:.. Sjedište Address: R E P U B L I K A H R V A T S K A PRIMJERAK 1 MINISTARSTVO FINANCIJA-POREZNA UPRAVA - za podnositelja zahtjeva - THE REPUBLIC OF CROATIA COPY 1 MINISTRY OF FINANCE-TAX ADMINISTRATION - for the claimant

More information

Mala škola programiranja C# (1)

Mala škola programiranja C# (1) Mala škola programiranja C# (1) Uvod Namena ovog serijala jeste da nastavnike informatike i programiranja uputi u tematiku programiranja u programskom jeziku C# i u.net tehnologiju. Kada otvorite navedenu

More information

ESET NOD32 ANTIVIRUS 9

ESET NOD32 ANTIVIRUS 9 ESET NOD32 ANTIVIRUS 9 Korisničko uputstvo (namenjeno za verziju proizvoda 9,0 i novije verzije) Microsoft Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 / Vista / XP Kliknite ovde da biste preuzeli najnoviju verziju ovog dokumenta

More information

Windows. Pošto uključite računar na kome je instaliran Windows na ekranu će se pojaviti slika slična ovoj:

Windows. Pošto uključite računar na kome je instaliran Windows na ekranu će se pojaviti slika slična ovoj: Osnove Windows-a Windows Widows (što na englekom jeziku znači - prozori ) je operativni sistem. To je program (sistemski) koji omogućuje komunikaciju između računara i korisnika i izvršavanje svih ostalih

More information

CUSTOMER SATISFACTION A FACTOR OF SUCCESS OF THE TOURIST ENTERPRISE IN THE CONDITION OF RECESSION

CUSTOMER SATISFACTION A FACTOR OF SUCCESS OF THE TOURIST ENTERPRISE IN THE CONDITION OF RECESSION Karolina Ilieska Pregledni rad Škola biznisa Broj 1/2010 UDC 338.48 Karolina Ilieska 1 CUSTOMER SATISFACTION A FACTOR OF SUCCESS OF THE TOURIST ENTERPRISE IN THE CONDITION OF RECESSION Abstract: In the

More information

RFID MIDDLEWARE AS A CONNECTION BETWEEN MANUFACTURING PROCESSES AND ENTERPRISE LEVEL INFORMATION SYSTEM UDC 681.518:65.011.56

RFID MIDDLEWARE AS A CONNECTION BETWEEN MANUFACTURING PROCESSES AND ENTERPRISE LEVEL INFORMATION SYSTEM UDC 681.518:65.011.56 FACTA UNIVERSITATIS Series: Mechanical Engineering Vol. 4, N o 1, 2006, pp. 63-74 RFID MIDDLEWARE AS A CONNECTION BETWEEN MANUFACTURING PROCESSES AND ENTERPRISE LEVEL INFORMATION SYSTEM UDC 681.518:65.011.56

More information

Nokia 300 Uputstvo za korisnika

Nokia 300 Uputstvo za korisnika Nokia 300 Uputstvo za korisnika 1.3. izdanje 2 Sadržaj Sadržaj Bezbednost 4 Početni koraci 5 Tasteri i delovi 5 Ubacivanje SIM kartice i baterije 5 Ubacivanje memorijske kartice 7 Punjenje baterije 8 Punjenje

More information

Comment on the Critique of the paper ERP and Management Accounting Changes of Industrial Enterprises in Serbia *

Comment on the Critique of the paper ERP and Management Accounting Changes of Industrial Enterprises in Serbia * Comment on the Critique of the paper ERP and Management Accounting Changes of Industrial Enterprises in Serbia * UDK 001.83 Slobodan Malinić, University of Kragujevac,Faculty of Economics, Kragujevac Mirjana

More information

IMPLEMENTATION OF FACEBOOK IN FOREIGN LANGUAGE TEACHING IN HIGHER EDUCATION IMPLEMENTACIJA FACEBOOKA U NASTAVI STRANIH JEZIKA U VISOKOM OBRAZOVANJU

IMPLEMENTATION OF FACEBOOK IN FOREIGN LANGUAGE TEACHING IN HIGHER EDUCATION IMPLEMENTACIJA FACEBOOKA U NASTAVI STRANIH JEZIKA U VISOKOM OBRAZOVANJU Darija Kuharić, senior lecturer of German language Faculty of Agriculture Osijek HR-31000 Osijek, 1d P. Svačića Phone: +385 (0)31 554-940 Fax: +385 (0)31 554-800 E-mail address: dkuharic@pfos.hr Ljubica

More information

Pribor. Bezbednosne mere. Izvor napajanja. Napojni kabl. Vlaga i voda

Pribor. Bezbednosne mere. Izvor napajanja. Napojni kabl. Vlaga i voda Sadržaj Pribor... 56 Opcije... 56 Uvod... 56 Priprema... 56 Bezbednosne mere... 56 Izvor napajanja... 56 Napojni kabl... 56 Vlaga i voda... 56 Čišćenje... 57 Toplota i plamen... 57 Grmljavina... 57 Rezervni

More information

Razumevanje ciklusa projekta

Razumevanje ciklusa projekta Predavanje 2 REALIZACIJA PROJEKTA Šta je projekat? Projekat je takav posao koji ima svoj početak i kraj (faktor vreme), unapred definisan rezultat (obim posla) sa zadatim nivoom kvaliteta (izvršenje),

More information

RFID TECHNOLOGY, PRIVACY AND SECURITY UDC 65.011.56

RFID TECHNOLOGY, PRIVACY AND SECURITY UDC 65.011.56 FACTA UNIVERSITATIS Series: Mechanical Engineering Vol. 8, N o 1, 2010, pp. 57-62 RFID TECHNOLOGY, PRIVACY AND SECURITY UDC 65.011.56 Stevan Stankovski 1, Gordana Ostojić 1, Milovan Lazarević 1, Božidar

More information

Malware programi CCERT-PUBDOC-2005-02-107

Malware programi CCERT-PUBDOC-2005-02-107 Malware programi CCERT-PUBDOC-2005-02-107 Sigurnosni problemi u računalnim programima i operativnim sustavima područje je na kojem CARNet CERT kontinuirano radi. Rezultat toga rada ovaj je dokument, koji

More information

MS Security System d.o.o. Tošin bunar 166/2, Beograd web: www.mss.rs; email: office@mss.rs; tel: 011 267 27 17; mob: 069 267 27 17

MS Security System d.o.o. Tošin bunar 166/2, Beograd web: www.mss.rs; email: office@mss.rs; tel: 011 267 27 17; mob: 069 267 27 17 1 1 1 P a g e 2 2 Važna upozorenja! Ne stavljajte teške objekte na AHD DVR. Nemojte otvarati i pokušavati da popravljate uređaj. Uređaj treba da servisira samo ovlašćeno lice. Ne dozvolite da u uređaj

More information

CIVIL ENGINEERING PROJECTS REALIZATION MANAGEMENT UDC 725.4(045)=20. Slobodan Mirković

CIVIL ENGINEERING PROJECTS REALIZATION MANAGEMENT UDC 725.4(045)=20. Slobodan Mirković FACTA UNIVERSITATIS Series: Architecture and Civil Engineering Vol. 4, N o 2, 2006, pp. 85-89 CIVIL ENGINEERING PROJECTS REALIZATION MANAGEMENT UDC 725.4(045)=20 Slobodan Mirković University of Niš, Faculty

More information

UPUTSTVO ZA UPOTREBU H.264 4/8/16CH REAL-TIME DVR

UPUTSTVO ZA UPOTREBU H.264 4/8/16CH REAL-TIME DVR UPUTSTVO ZA UPOTREBU H.264 4/8/16CH REAL-TIME DVR 1 OPREZ! OPASNOST OD STRUJNOG UDARA,MOLIMO VAS DA NE SKIDATE POKLOPAC DOK JE UREĐAJ UKLJUČEN U STRUJU!UREĐAJ SERVISIRAJTE SAMO KOD STRUČNIH LICA ZA TO

More information

MUTUAL DEPENDANCE OF MANAGEMENT AND QUALITY UDC 005.6. Ljubiša V. Cvetković

MUTUAL DEPENDANCE OF MANAGEMENT AND QUALITY UDC 005.6. Ljubiša V. Cvetković FACTA UNIVERSITATIS Series: Economics and Organization Vol. 1, N o 9, 2001, pp. 59-63 MUTUAL DEPENDANCE OF MANAGEMENT AND QUALITY UDC 005.6 Ljubiša V. Cvetković Faculty of Technology, University of Niš,

More information

VISUALIZATION OF WINTER WHEAT QUANTITATIVE TRAITS WITH PARALLEL COORDINATE PLOTS

VISUALIZATION OF WINTER WHEAT QUANTITATIVE TRAITS WITH PARALLEL COORDINATE PLOTS ISSN 1330-7142 UDK = 633.11 324 :004.42 VISUALIZATION OF WINTER WHEAT QUANTITATIVE TRAITS WITH PARALLEL COORDINATE PLOTS Andrijana Eđed (1), Z. Lončarić (1), D. Horvat (1), K. Skala (2) SUMMARY Original

More information

Online Media Planning. Ivan Dimitrijević

Online Media Planning. Ivan Dimitrijević Online Media Planning Ivan Dimitrijević $ #! %&!$ /$( #$!&())()%&$#! # Digitalna Srbija MEDIA MARKET OVERVIEW Skoro Source: Gemius Audience 1/2013 Miliona Aktivnih korisnika svakog meseca (2.998.000) Ali

More information

CAKEPHP & EXTJS - RESPONSIVE WEB TECHNOLOGIES

CAKEPHP & EXTJS - RESPONSIVE WEB TECHNOLOGIES CAKEPHP & EXTJS - RESPONSIVE WEB TECHNOLOGIES Davor Lozić, Alen Šimec Tehničko veleučilište u Zagrebu Sažetak Ovaj rad prikazuje današnje, moderne tehnologije za responzivni web. Prikazuje način na koji

More information

Nokia Asha 302 Uputstvo za korisnika

Nokia Asha 302 Uputstvo za korisnika Nokia Asha 302 Uputstvo za korisnika 1.3. izdanje 2 Sadržaj Sadržaj Bezbednost 4 Početni koraci 5 Tasteri i delovi 5 Pisanje pomoću tastature 6 Taster Poruke 7 Ubacivanje SIM kartice i baterije 7 Ubacivanje

More information

evisitor informacijski sustav za prijavu i odjavu turista Korisnička dokumentacija Obveznik

evisitor informacijski sustav za prijavu i odjavu turista Korisnička dokumentacija Obveznik evisitor informacijski sustav za prijavu i odjavu turista Korisnička dokumentacija Obveznik Verzija: 26.10.2015 1 Sadržaj 1 Uvod... 3 2 Prijava na sustav... 3 2.1 Korištenje pomoći u sustavu evisitor...

More information

INSTALACIJA WEB APLIKACIJA KOJE SE ZASNIVAJU NA PHP, MySQL i APACHE PLATFORMI

INSTALACIJA WEB APLIKACIJA KOJE SE ZASNIVAJU NA PHP, MySQL i APACHE PLATFORMI INSTALACIJA WEB APLIKACIJA KOJE SE ZASNIVAJU NA PHP, MySQL i APACHE PLATFORMI Uvod: Uspešna realizacija nastave često ovisi o nivou kooperativnosti između učenika, profesora, roditelja i drugih institucija

More information

Grzegorz MICHALSKI 1 UDK: 658.843.5 Biblid 0025-8555,59(2007) Vol. LIX, br. 4, pp. 546 559 Izvorni naučni rad Oktobar 2007.

Grzegorz MICHALSKI 1 UDK: 658.843.5 Biblid 0025-8555,59(2007) Vol. LIX, br. 4, pp. 546 559 Izvorni naučni rad Oktobar 2007. Grzegorz MICHALSKI UDK: 658.843.5 Biblid 25-8555,59(27) Vol. LIX, br. 4, pp. 546 559 Izvorni naučni rad Oktobar 27. 546 PORTFOLIO MANAGEMENT APPROACH IN TRADE CREDIT DECISION MAKING ABSTRACT The basic

More information

VA2246-LED/VA2246m-LED/ VA2246a-LED/VA2246ma-LED LCD Ekran Uputstvo za korišćenje

VA2246-LED/VA2246m-LED/ VA2246a-LED/VA2246ma-LED LCD Ekran Uputstvo za korišćenje VA2246-LED/VA2246m-LED/ VA2246a-LED/VA2246ma-LED LCD Ekran Uputstvo za korišćenje Broj modela: VS15451 Informacije o saglasnosti PAŽNJA: Ovaj odeljak odnosi se na sve povezane zahteve i izjave u vezi sa

More information

SB6947. Uputstvo za korišćenje laptop PC-ja

SB6947. Uputstvo za korišćenje laptop PC-ja SB6947 Uputstvo za korišćenje laptop PC-ja U47A/ U47VC Mart 2012 Sadržaj Poglavlje 1: Upoznavanje sa laptop PC-jem O ovom uputstvu za korišćenje... 6 Beleške za ovo uputstvo... 6 Bezbednosne mere predostrožnosti...

More information

Selection of Supply Chain Performance Measurement Frameworks in Electrical Supply Chains

Selection of Supply Chain Performance Measurement Frameworks in Electrical Supply Chains International Journal of Industrial Engineering and Management (), Vol.5 No 3, 2014, pp. 131-137 Available online at www.iim.ftn.uns.ac.rs/ijiem_journal.php ISSN 2217-2661 UDK: 658.286 Selection of Supply

More information

ADVANTAGES AND LIMITATIONS OF THE DISCOUNTED CASH FLOW TO FIRM VALUATION

ADVANTAGES AND LIMITATIONS OF THE DISCOUNTED CASH FLOW TO FIRM VALUATION Pregledni rad Škola biznisa Broj 1/2013 UDC 005.52:330.133.1 ADVANTAGES AND LIMITATIONS OF THE DISCOUNTED CASH FLOW TO FIRM VALUATION Sanja Vlaović Begović *, Higher School of Professional Business Studies,

More information

Metric ERP/CRM software

Metric ERP/CRM software Metric ERP/CRM software Metric d.o.o. Stanka Vraza 15, 10290 Zapresic, Croatia metric@zg.t-com.hr tel. +385 313573 fax. +385 3319418 w w w.mymetric.net, w w w.metric.hr Metric ERP/CRM software Metric d.o.o.

More information

E-LEARNING: PERCEPTIONS OF STUDENTS AT THE JOSIP JURAJ STROSSMAYER UNIVERSITY OF OSIJEK

E-LEARNING: PERCEPTIONS OF STUDENTS AT THE JOSIP JURAJ STROSSMAYER UNIVERSITY OF OSIJEK 94 INFO- 2019 Primljeno / Received: 2010-01-15 UDK : 681.327:371.8:37 Izvorni znanstveni rad / Original Scientific Paper E-LEARNING: PERCEPTIONS OF STUDENTS AT THE E-UČENJE: PERCEPCIJA STUDENATA SVEUČILIŠTA

More information

16 17 bosnjacka Ukoliko trebate posao, pravo rješenje za Vas je: BIH INTERNATIONAL TRUCKING COMPANY OBUKA ZA CDL VOZAČKU DOZVOLU - mogućnost učenja i polaganja na bosanskom jeziku - pet sedmica trening

More information

SILVA METOD KONTROLE UMA

SILVA METOD KONTROLE UMA HOSE SILVA i Filip Mil SILVA METOD KONTROLE UMA - šesto izdanje - SILVA METOD Beograd, 1995. UVOD Sada se upuštate u životnu pustolovinu koja vas može najviše preobraziti. Svaki rezultat koji postignete

More information

BUSINESS RESULTS CHANGE UNDER EFFECTS OF FARM SIZE AND DEGREE OF PRODUCTION SPECIALIZATION. Lj. Bastajić 1

BUSINESS RESULTS CHANGE UNDER EFFECTS OF FARM SIZE AND DEGREE OF PRODUCTION SPECIALIZATION. Lj. Bastajić 1 Journal of Agricultural Sciences Vol. 48, No 2, 2003 Pages 205-216 UDC: 631.11.1:330.113 Original scientific paper BUSINESS RESULTS CHANGE UNDER EFFECTS OF FARM SIZE AND DEGREE OF PRODUCTION SPECIALIZATION

More information

CLIENT/SERVER/INTERNET COMPUTING AND STANDARDIZATION: THIS IS THE FUTURE DIRECTION FOR THE CLINICAL LABORATORY

CLIENT/SERVER/INTERNET COMPUTING AND STANDARDIZATION: THIS IS THE FUTURE DIRECTION FOR THE CLINICAL LABORATORY Jugoslov Med Biohem 2006; 25 (1) 39 DOI: 10.2298/JMB0601039M UC 577,1; 61 ISSN 0354-3447 Jugoslov Med Biohem 25: 39 46, 2006 Stru~ni rad Professional paper CLIENT/SERVER/INTERNET COMPUTING AND STANDARDIZATION:

More information

1. Kako početi programirati u JAVA jeziku

1. Kako početi programirati u JAVA jeziku 1. Kako početi programirati u JAVA jeziku Cilj ovog poglavlja je napisati i pokrenuti jednostavnije Java programe. SADRŽAJ 1. O predmetu. 2. Programi i programski jezici. 3. Neki jednostavni Java programi.

More information

Planning the use of Lean Six Sigma as a framework for blood bank management improvements

Planning the use of Lean Six Sigma as a framework for blood bank management improvements International Journal of Industrial Engineering and Management (), Vol. 4 No 4, 2013, pp. 237-244 Available online at www.iim.ftn.uns.ac.rs/ijiem_journal.php ISSN 2217-2661 UDK: 614.2:005.7 Planning the

More information

Besplatni alati za trouble ticketing

Besplatni alati za trouble ticketing Besplatni alati za trouble ticketing Kruno Golubić (kruno.golubic@srce.hr) Sveučilišni računski centar (Srce) Zagreb, Split, 2. i 3. prosinca 2010. Početak Tema ovog seminara Trouble ticketing sustavi

More information

APPLICATION FOR A STUDENT VISA. Please note that access to the Australian Embassy Belgrade is by appointment only.

APPLICATION FOR A STUDENT VISA. Please note that access to the Australian Embassy Belgrade is by appointment only. Department of Immigration and Citizenship Australian Embassy, Belgrade Vladimira Popovica 38-40, Floor 8, 11070 New Belgrade, Serbia Tel: 381 11 3303400 Fax: 381 11 3303441 website: www.serbia.embassy.gov.au

More information

MODUL 2. Osnove korišćenja interneta

MODUL 2. Osnove korišćenja interneta MODUL 2 Osnove korišćenja interneta Internet INTERnational NETwork Povezivanje vojnih institucija Vrste prisupa na Internet: dialup (modemska veza preko telefonske analogne linije) ISDN i ADSL (preko telefonske

More information

SUSTAINABILITY PERFORMANCE MANAGEMENT SYSTEM OF TOURISM ENTERPRISES UDC 502.131.1:338.48. Bojan Krstić, Sonja Jovanović, Vesna Janković Milić

SUSTAINABILITY PERFORMANCE MANAGEMENT SYSTEM OF TOURISM ENTERPRISES UDC 502.131.1:338.48. Bojan Krstić, Sonja Jovanović, Vesna Janković Milić FACTA UNIVERSITATIS Series: Economics and Organization Vol. 5, N o 2, 2008, pp. 123-131 SUSTAINABILITY PERFORMANCE MANAGEMENT SYSTEM OF TOURISM ENTERPRISES UDC 502.131.1:338.48 Bojan Krstić, Sonja Jovanović,

More information

Bežično (Samo odabrani modeli) Korisnički vodič

Bežično (Samo odabrani modeli) Korisnički vodič Bežično (Samo odabrani modeli) Korisnički vodič Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrirana trgovačka marka tvrtke Microsoft u Sjedinjenim Državama. Bluetooth je trgovačka

More information

Measures for Improving the Quality of Health Care

Measures for Improving the Quality of Health Care ACTA FACULTATIS MEDICAE NAISSENSIS DOI: 10.2478/v10283-012-0008-4 UDC: 614.2 Scientific Journal of the Faculty of Medicine in Niš 2012;29(2):53-58 Review article Measures for Improving the Quality of Health

More information

Uputstvo za upotrebu ONT optičkog modema

Uputstvo za upotrebu ONT optičkog modema Sadržaj 01. Uvod 5 1.1 LED - opis svetlećih dioda na uređaju........................ 6 02. Konfiguracija ONT 7 2.1 Login na ONT................................. 8 03. Status 8 3.1 Device Information...............................

More information

INLET AND EXHAUST VALVES

INLET AND EXHAUST VALVES INLET AND EXHAUST VALVES 7 The exhaust valves open against pressure within the cylinder at the end of the working stroke. This pressure is considerably higher than against which the inlet valves have to

More information

SB6577. Uputstvo za korišćenje laptop PC-ja

SB6577. Uputstvo za korišćenje laptop PC-ja SB6577 Uputstvo za korišćenje laptop PC-ja April 2011 Sadržaj Poglavlje 1: 1: Upoznavanje sa laptop PC-jem O ovom uputstvu za korišćenje... 6 Beleške za ovo uputstvo... 6 Bezbednosne mere predostrožnosti...

More information

TYPICAL DIFFICULTIES WITH ENGLISH PREPOSITIONS FOR SERBIAN LEARNERS

TYPICAL DIFFICULTIES WITH ENGLISH PREPOSITIONS FOR SERBIAN LEARNERS Marija Đorđević UDK 811.111 36 Evropski univerzitet Farmaceutski fakultet Originalni naučni rad Novi Sad Primljen: 1. 2. 2013. marijad@nspoint.net Odobren: 30. 5. 2013. TYPICAL DIFFICULTIES WITH ENGLISH

More information

Bežična (WiFi) IP kamera HD rezolucije sa snimanjem na Cloud serveru. Zabeležite svaki dragocen trenutak u svom životu

Bežična (WiFi) IP kamera HD rezolucije sa snimanjem na Cloud serveru. Zabeležite svaki dragocen trenutak u svom životu Bežična (WiFi) IP kamera HD rezolucije sa snimanjem na Cloud serveru Zabeležite svaki dragocen trenutak u svom životu Doživotno besplatno snimanje na Cloud serveru, ne propustite ništa SpotCam je WiFi

More information

FINANCIAL EFFECTS OF INVENTORY MANAGEMENT IN TRADING COMPANIES - EOQ MODEL UDC 330.123.3:005

FINANCIAL EFFECTS OF INVENTORY MANAGEMENT IN TRADING COMPANIES - EOQ MODEL UDC 330.123.3:005 FACTA UNIVERSITATIS Series: Economics and Organization Vol. 9, N o 4, 2012, pp. 507-519 Review paper FINANCIAL EFFECTS OF INVENTORY MANAGEMENT IN TRADING COMPANIES - EOQ MODEL UDC 330.123.3:005 Nikola

More information

Sistem pametne kuće Preuzmite kontrolu nad Vašim životnim prostorom!

Sistem pametne kuće Preuzmite kontrolu nad Vašim životnim prostorom! Sistem pametne kuće Preuzmite kontrolu nad Vašim životnim prostorom! Postoji sistem automatizacije KUĆE koji korespondira svakom individualnom stilu života. Jednostavno odaberite funkcije koje želite na

More information

Lean PLM - Information Technology Strategy for Innovative and Sustainable Business Environment

Lean PLM - Information Technology Strategy for Innovative and Sustainable Business Environment International Journal of Industrial Engineering and Management (), Vol.3 No 1, Month 2012, pp. 15-23 Available online at www.iim.ftn.uns.ac.rs/ijiem_journal.php ISSN 2217-2661 UDK: 005.7:658.6 Research

More information

C++ programiranje za apsolutne početnike. programiranje. za apsolutne početnike PRO - MIL

C++ programiranje za apsolutne početnike. programiranje. za apsolutne početnike PRO - MIL C++ programiranje za apsolutne početnike programiranje za apsolutne početnike Naslov knjige: Autor: Naklada: C++ programiranje za apsolutne početnike Jakopec Ratko, ing PRO-MIL d.o.o. za nakladu, informatiku

More information

FACTORING AND THE FIRM VALUE UDC 658.114.5:005.334. Grzegorz Michalski

FACTORING AND THE FIRM VALUE UDC 658.114.5:005.334. Grzegorz Michalski FACTA UNIVERSITATIS Series: Economics and Organization Vol. 5, N o 1, 2008, pp. 31-38 FACTORING AND THE FIRM VALUE UDC 658.114.5:005.334 Grzegorz Michalski Wroclaw University of Economics, Wroclaw, Poland

More information

Learning Serbian/English by asking questions

Learning Serbian/English by asking questions The questions below allow the language learner to have handy access to the most useful expressions for survival in a foreign situation. The questions are grouped according to their meaning and context.

More information

CONCEPT FOR SPECIFIC LINES OF BUSINESS ENERGY SAVING TOURISM

CONCEPT FOR SPECIFIC LINES OF BUSINESS ENERGY SAVING TOURISM Wolfgang Jilek, B. Sc. Amt der Steiermarkischen Landesregierung Energy Commissioner Graz, Austria Summary CONCEPT FOR SPECIFIC LINES OF BUSINESS ENERGY SAVING TOURISM HR9900068 In the spirit of the objectives

More information

BUSINESS INTELLIGENCE PORTAL USING CONCEPT MAPS

BUSINESS INTELLIGENCE PORTAL USING CONCEPT MAPS Vanja Bevanda UDK 004.773.2:65 Maja Pavletić 004.738.52 Preliminary paper Prethodno priopćenje BUSINESS INTELLIGENCE PORTAL USING CONCEPT MAPS ABSTRACT The company's business intelligence (BI) environment

More information

ELEKTROTEHNIKI FAKULTET SVEUILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

ELEKTROTEHNIKI FAKULTET SVEUILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU ELEKTROTEHNIKI FAKULTET SVEUILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU ODNOS TEHNOLOGIJE MOBILNIH SUSTAVA (GSN) I KUPCU ORIJENTIRANOG MENADŽMENTA (CRM) (CRM Tools and Structure of the Support Organisations)

More information

How To Understand The Maturity Model For Business Intelligence

How To Understand The Maturity Model For Business Intelligence OVERVIEW OF BUSINESS INTELLIGENCE MATURITY MODELS Irena Hribar Rajterič * Received: 12. 10. 2009 Review Accepted: 18. 03. 2010 UDC 65.012.34 Today, companies wish to evaluate and justify their investments

More information

PUBLIC ADMINISTRATION MAIN FACTOR IN SUCCESSFUL MANAGEMENT OF COASTAL AREA DEVELOPMENT IN REPUBLIC OF CROATIA

PUBLIC ADMINISTRATION MAIN FACTOR IN SUCCESSFUL MANAGEMENT OF COASTAL AREA DEVELOPMENT IN REPUBLIC OF CROATIA Interdisciplinary Description of Complex Systems 10(1), 16-27, 2012 PUBLIC ADMINISTRATION MAIN FACTOR IN SUCCESSFUL MANAGEMENT OF COASTAL AREA DEVELOPMENT IN REPUBLIC OF CROATIA Alen Jugović* 1 Faculty

More information