World History Ch. 12 Worksheets

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "World History Ch. 12 Worksheets"

Transcription

1 a. sacraments b. Inquisition c. Papal States d. relics e. lay investiture 1. territories in central Italy controlled by the pope 2. appointment of church officials by secular rulers 3. Christian rites 4. Holy Office to deal with heretics 5. objects connected with saints Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question. 6. The most difficult shrine for most Christians to make a pilgrimage to was in a. Rome. b. Jerusalem. c. Worms. d. Santiago de Compostela. 7. The Cistercian order was founded by monks who wanted to a. stay in their monasteries. b. follow a strict, spiritual life. c. have an easier life than in the harsh Benedictine order. d. unite the Franciscan and Dominican orders. 8. The order most strongly associated with the court called the Inquisition was a. the Dominicans. b. the Benedictines. c. the Cistercians. d. the Franciscans. 9. Convents provided a freedom and support that was unusual for the time for women who a. wanted to live alone. b. were intellectuals. c. expected to marry. d. owned shops. Powered by Cognero Page 1

2 10. The interdict was an effective political weapon for Pope Innocent III because a. it forced people to remain married. b. it prevented priests from giving anyone the sacrament. c. it proved how powerful the pope was. d. people affected by the interdict would put pressure on their rulers to agree to the Church s demands. Indicate whether the statement is true or false. If it is false, change the identified word(s) to make the statement true. 11. The idea for the Crusades was born when the Byzantine emperor, Alexius I Comnenus, asked for help fighting the Ottoman Turks. 12. Richard the Lionhearted worked out a compromise with Saladin that allowed Christians to visit Jerusalem. 13. Powerful Venetian merchants supported the attack on Constantinople during the Fourth Crusade because it helped weaken their business rival, the Byzantine Empire. 14. As leader of one of the last Crusades, King Louis IX of France defeated the sultan of Egypt. 15. The Crusades made it possible for European kings to create stronger central governments because the crusaders brought back riches from the East. Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question. 16. As the First Crusade began, Pope Urban II promised the people that a. the sins of anyone killed on the Crusade would instantly be forgiven. b. those who fought well would be given a title. c. all crusaders would be well paid. d. no one who participated in the Crusade would be killed. 17. Why did the crusader kingdoms depend on Italian port cities like Venice and Pisa for supplies? a. They preferred the foods and other goods from those cities. b. The cities could send supplies by ship, avoiding the Muslim-controlled lands surrounding the crusader kingdoms. c. The prices were lowest in those cities. d. Pope Urban II decreed that they should buy from those cities. Powered by Cognero Page 2

3 18. The city that both Muslims and Christians most wanted to control was a. Venice. b. Constantinople. c. Marseilles. d. Jerusalem. 19. The Muslim leader whose rise to power in the late twelfth century sparked the Third Crusade was named a. Saladin. b. Alexius I Comnenus. c. Barbarossa. d. Baybars. 20. Which of the following was a result of the Crusades? a. the breakdown of feudalism b. the rise of the Byzantine Empire c. the expulsion of the Muslims from the Holy Land d. improved relations with the Jews Enter the appropriate word(s) to complete the statement. 21. The word is derived from the Latin word for corporation. 22. The language of everyday speech is known as the. 23. The architectural style is characterized by soaring ribbed vaults and pointed arches. 24. The author of Summa Theologica,, is known for his efforts to reconcile Aristotle s writings with Christian ideas. Powered by Cognero Page 3

4 25. In Geoffrey Chaucer s well-known work,, a group of travelers on a pilgrimage entertain one another with stories. Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question. 26. An example of the vernacular literature of the Middle Ages is a. the Proslogion by Anselm of Canterbury. b. Aristotle s Summa Theologica. c. Roger Bacon s Opus Majus. d. The Canterbury Tales by Geoffrey Chaucer. 27. Which architectural style is associated with long, round-arched stone roofs supported by massive pillars and walls? a. Romanesque b. Gothic c. vernacular d. basilica 28. Heroic epic poems usually described a. the lives of saints. b. Aristotle s works. c. battles and political contests. d. love for a lady. 29. The main goal of scholasticism was to a. study religion and God. b. try to reconcile Christian teachings and the works of ancient philosophers. c. reform all the sciences. d. determine what is inherently good or evil. 30. Saint Thomas Aquinas would disagree that a. both reason and faith can reveal truths. b. using pure reason can reveal a truth about the physical world. c. it is important to cite opposing opinions along with one s own. d. truths can conflict with one another. Powered by Cognero Page 4

5 Indicate whether the statement is true or false. If it is false, change the identified word(s) to make the statement true. 31. King Louis XI, who did much to increase France s power after the Hundred Years War, was often called the Spider. 32. During the Great Schism, as many as four men claimed to be the pope at the same time. 33. The Hundred Years War got its name because the war lasted for exactly a century. 34. Just before the Black Plague began, Europe experienced a famine, which weakened the population and probably made people more vulnerable to disease. 35. Ferdinand and Isabella made Catholicism the religion of Spain by driving out the Jews and the Muslims. Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question. 36. Which of the following was a consequence of the plague? a. more rent income for landlords b. strengthening of the institution of serfdom c. increase in the number of workers d. higher wages for laborers 37. The king who engineered the election of a Frenchman, Clement V, as pope was a. Gregory IX b. Philip IV c. Henry V d. Louis XI 38. How did the nature of warfare change during the Hundred Years War? a. Peasant foot soldiers won the main battles. b. The knights were finally able to show their fighting abilities. c. The cavalry was used for the first time. d. The crossbow became the weapon of choice. Powered by Cognero Page 5

6 39. The conflicts between nobles in England who sought to control the monarchy are known as the a. Wars of the Magnolias. b. Hundred Years War. c. War of England. d. Wars of the Roses. 40. In the late Middle Ages, which country pursued a policy of religious conformity? a. England b. France c. the Holy Roman Empire d. Spain Powered by Cognero Page 6

7 Answer Key 1. c 2. e 3. a 4. b 5. d 6. b 7. b 8. a 9. b 10. d 11. False - The idea for the Crusades was born when the Byzantine emperor, Alexius I Comnenus, asked for help fighting the SELJUK Turks. 12. True 13. True 14. False - As leader of one of the last Crusades, King Louis IX of France WAS DEFEATED BY the sultan of Egypt. 15. False - The Crusades made it possible for European kings to create stronger central governments because WHEN KNIGHTS WENT OFF TO FIGHT, THEY SOLD LAND AND FREED SERFS, WHICH LEFT THEM WITH LESS POLITICAL POWER. 16. a 17. b 18. d 19. a 20. a 21. university 22. vernacular 23. Gothic 24. Saint Thomas Aquinas Powered by Cognero Page 7

8 25. The Canterbury Tales 26. d 27. a 28. c 29. b 30. d 31. True 32. False - During the Great Schism, as many as THREE men claimed to be the pope at the same time. 33. False - The Hundred Years War got its name because the war lasted for A LITTLE MORE THAN A CENTURY (FROM 1337 TO 1453). 34. True 35. True 36. d 37. b 38. a 39. d 40. d Powered by Cognero Page 8

World History Middle Ages Test

World History Middle Ages Test World History Middle Ages Test 1. Europe became a feudal society because a. Europeans needed to defend themselves against constant raids and invasions. b. overpopulation required that a more efficient

More information

Unit 9 Lesson 5 Popes, Kings and Challenges to the Church

Unit 9 Lesson 5 Popes, Kings and Challenges to the Church Unit 9 Lesson 5 Popes, Kings and Challenges to the Church Lesson 5 Popes, Kings and Challenges to the Church Directions Read each False statement below. Replace each underlined word with one from the word

More information

World History - European Middle Ages. [ Puzzle grid shown here is approximately 1/2 its regular size. ]

World History - European Middle Ages. [ Puzzle grid shown here is approximately 1/2 its regular size. ] [ Puzzle grid shown here is approximately 1/2 its regular size. ] ACROSS: 3. The Pope who in 1095 issued a call for a crusade to regain the Holy Land from the Muslims. 7. Medieval warfare changed with

More information

Late Medieval Period (WHI.12)

Late Medieval Period (WHI.12) Name Late Medieval Period (WHI.12) Label on Map: England, France, Spain, Russia, Holly Roman Empire, Paris, Rome, Mediterranean Sea, English Channel, Atlantic Ocean Term: Nation-state Describe: Draw: 1

More information

Common Assessment Study Guide

Common Assessment Study Guide 1. How does the geography of Europe effect its development? It's variety of mountains and rivers kept people separated from each other allowing them to develop in their own way. 2. Who was William the

More information

Protestant Reformation. The reform movement that divided the western church into Catholic & Protestant

Protestant Reformation. The reform movement that divided the western church into Catholic & Protestant Essential Questions: What were indulgences? Why was Martin Luther opposed to the sale of indulgences? Why did Roman Catholic Church officials respond to Luther s ninety-five theses with the eventual excommunication

More information

How did the Crusades affect Europe and the Middle East?

How did the Crusades affect Europe and the Middle East? Focus Lesson - The Impact of the Crusades Merchant ships in the harbor at Naples after the Crusades How did the Crusades affect Europe and the Middle East? The Results of the End of the Medieval Crusades

More information

Home work. Fill in the Blanks Use your study sheet to find the correct answers. BETWEEN ANCIENT AND MODERN

Home work. Fill in the Blanks Use your study sheet to find the correct answers. BETWEEN ANCIENT AND MODERN Date: 1 BETWEEN ANCIENT AND MODERN The Middle Ages is the period between a and m history. The early period of the Middle Ages is known as the D Ages because the great c of G and R had fallen. Life during

More information

7th Grade World Civilization Objectives

7th Grade World Civilization Objectives 7th Grade World Civilization Objectives Unit One Beginning of Human Civilization Unit Students will explain the historic development and achievements of the early civilizations. Explain how geography played

More information

Corruption in the Catholic Church. The Reasons behind the Reformation

Corruption in the Catholic Church. The Reasons behind the Reformation Corruption in the Catholic Church The Reasons behind the Reformation What do you see here? What visual clues do you see in the picture that this is a church? What are the people in the lower right corner

More information

The Roman Catholic Church had a large influence on life during the Middle Ages. It was the center of every village and town.

The Roman Catholic Church had a large influence on life during the Middle Ages. It was the center of every village and town. Catholic Influence The Roman Catholic Church had a large influence on life during the Middle Ages. It was the center of every village and town. Daily Life To become a king, vassal, or knight you went through

More information

The Spread of Protestantism

The Spread of Protestantism The Spread of Protestantism Protestant Reformation 3.2A, corruption in the medieval catholic church What forms of corruption existed within the church during the late middle ages? Popes used excommunication

More information

IMPACT OF THE CRUSADES DBQ

IMPACT OF THE CRUSADES DBQ IMPACT OF THE CRUSADES DBQ This task is based on the accompanying documents. Some of these documents have been edited for the purpose of this task. This task is designed to test your ability to work with

More information

The Albigensian or Cathcar Crusade

The Albigensian or Cathcar Crusade The Albigensian or Cathcar Crusade Occurred in Southern France (1209 1229) Effort by Roman Catholic Church to eliminate Heresy Papal Diplomat murdered by Cathcar Count Pope Innocent III declared Holy Crusade

More information

2. Prior to the Reformation, all Christians in Western Europe were. 3. What caused Catholics to cry out for reform?

2. Prior to the Reformation, all Christians in Western Europe were. 3. What caused Catholics to cry out for reform? Reformation Questions 7 th Grade Social Studies 1. When did the Reformation begin? a. at the time of Jesus Christ's birth b. in the early 1500's c. upon the Declaration of Independence of the United States

More information

Note Taking Study Guide THE BYZANTINE EMPIRE

Note Taking Study Guide THE BYZANTINE EMPIRE SECTION 1 Note Taking Study Guide THE BYZANTINE EMPIRE Focus Question: What made the Byzantine empire rich and successful for so long, and why did it finally crumble? As you read this section in your textbook,

More information

Mission Viejo High School Model United Nations 33 rd Annual Conference Orbis Unum" Novice Crisis II. The Great Schism- Avignon Papacy

Mission Viejo High School Model United Nations 33 rd Annual Conference Orbis Unum Novice Crisis II. The Great Schism- Avignon Papacy Novice Crisis II The Great Schism- Avignon Papacy Hello delegates! My name is Isabelle Yu, and I will be your head chair for the MVHS MUN 2016 conference. This is my third year in MUN and it has been such

More information

Chapter 9: The Late Middle Ages Section 3: Ecclesiastical Breakdown and Revival: The Late Medieval Church. By Dallin F. Hardy

Chapter 9: The Late Middle Ages Section 3: Ecclesiastical Breakdown and Revival: The Late Medieval Church. By Dallin F. Hardy Chapter 9: The Late Middle Ages Section 3: Ecclesiastical Breakdown and Revival: The Late Medieval Church By Dallin F. Hardy Council of Lyons 1274 Union of Orthodox Church Catholic Church The Thirteenth-Century

More information

Unit 4 Lesson 8 The Qin and Han Dynasties

Unit 4 Lesson 8 The Qin and Han Dynasties Unit 4 Lesson 8 The Qin and Han Dynasties Directions Read the False statements below. Replace each underlined word with one from the word bank that makes each sentence True. Word Bank Ying Zheng army copper

More information

Note Taking Study Guide THE EARLY MIDDLE AGES

Note Taking Study Guide THE EARLY MIDDLE AGES SECTION 1 Note Taking Study Guide THE EARLY MIDDLE AGES Focus Question: How did Germanic tribes divide Western Europe into small kingdoms? A. As you read this section in your textbook, use the table below

More information

The Catholic Church Point / Counterpoint

The Catholic Church Point / Counterpoint The Protestant Reformation occurred in 16th-century Europe because of widespread dissatisfaction with the Roman Catholic Church. Up to that point, Catholicism was the primary Christian religion. The Reformation

More information

Note Taking Study Guide THE BYZANTINE EMPIRE

Note Taking Study Guide THE BYZANTINE EMPIRE SECTION 1 Note Taking Study Guide THE BYZANTINE EMPIRE Focus Question: What made the Byzantine empire rich and successful for so long, and why did it finally crumble? As you read this section in your textbook,

More information

Chapter 1. The Renaissance and Reformation 1300-1650

Chapter 1. The Renaissance and Reformation 1300-1650 Chapter 1 The Renaissance and Reformation 1300-1650 The Renaissance The Renaissance was a period of history that sought to join the middle ages to the modern times. This age grew into one of the most culturally

More information

The social structure of the Medieval world

The social structure of the Medieval world Medieval Society & Medieval Architecture The social structure of the Medieval world First order: Oratores, those who pray Second order: Bellatores, those who fight Third order: Laboratores, those who work

More information

From the Crusades to New Muslim Empires

From the Crusades to New Muslim Empires From the Crusades to New Muslim Empires How did the Crusades affect the lives of Christians, Muslims, and Jews? P R E V I E W As your class analyzes the image of the map your teacher is projecting, record

More information

How did the histories of the Byzantine Empire and Western Europe differ during the era of third-wave civilizations?

How did the histories of the Byzantine Empire and Western Europe differ during the era of third-wave civilizations? How did the histories of the Byzantine Empire and Western Europe differ during the era of third-wave civilizations? Western Europe. Frankish Kingdoms. Roman Catholic Church. Holy Roman Empire. Eastern

More information

Chapter 15: Rome s Decline and Legacy Lesson 4: The Legacy of Rome p. 514 519

Chapter 15: Rome s Decline and Legacy Lesson 4: The Legacy of Rome p. 514 519 Name Hour Date Chapter 15: Rome s Decline and Legacy Lesson 4: The Legacy of Rome p. 514 519 Main Ideas Culture: Roman culture was a unique blend of Roman and Greek ideas. Science and Technology: Roman

More information

POST-CLASSICAL EUROPE. In Focus: Byzantium and the Middle Ages Third Wave Civilizations

POST-CLASSICAL EUROPE. In Focus: Byzantium and the Middle Ages Third Wave Civilizations POST-CLASSICAL EUROPE In Focus: Byzantium and the Middle Ages Third Wave Civilizations BYZANTINE CIVILIZATION: MODERN CONTEXT Reconciliation of 1964 Represents the path of European Civilization since the

More information

The Reformation. Context, Characters Controversies, Consequences Class 3: The World in 1500

The Reformation. Context, Characters Controversies, Consequences Class 3: The World in 1500 The Reformation Context, Characters Controversies, Consequences Class 3: The World in 1500 Class 3 Goals Identify major European events that impacted the time period of the Reformation. Explore how transformative

More information

Session 7: The Middle Ages in Europe

Session 7: The Middle Ages in Europe Session 7: The Middle Ages in Europe Barbaric Invasions and The Age of Feudalism in Europe The Early Middle Ages Performance Standards: SS.A.2.4.7 SS.B.2.4.3 Understand the development of the political,

More information

The Making of a Nation: The French and Indian War

The Making of a Nation: The French and Indian War The Making of a Nation: The French and Indian War During the eighteenth century, Spain, France, and Britain controlled land in North America. Spain controlled Florida. France was powerful in the northern

More information

The Protestant Reformation

The Protestant Reformation The Protestant Reformation Mr. Montreuil April 2015 1 The Big Picture I can explain how the Protestant Reformation impacted Europe religiously, politically, & socially. This Lesson I can identify Reformation

More information

Learning and writing before the printing press...

Learning and writing before the printing press... The Printing Press Today s target: When combined with Renaissance and Humanist thinking, how did the Gutenberg s Printing Press technology change Europe? Take notes on your target sheet if needed. Learning

More information

The sea protected the city on three sides. A huge wall protected the fourth. A chain was stretched across the north harbor for even more protection.

The sea protected the city on three sides. A huge wall protected the fourth. A chain was stretched across the north harbor for even more protection. Constantinople: The City of Constantine Constantine I was dissatisfied with Rome as his capital. He rebuilt Istanbul and renamed it Constantinople. Rome, Latin speaking, and pagan began its slow decline.

More information

World History: Ancient Civilizations Through the Renaissance

World History: Ancient Civilizations Through the Renaissance Geography and the Rise of Rome The Big Idea Main Ideas Rome s location and government helped it become a major power in the ancient world. The geography of Italy made land travel difficult but helped the

More information

Topic 1: Social Studies Skills & Ancient Religions and Early Civilization Review

Topic 1: Social Studies Skills & Ancient Religions and Early Civilization Review SCPS HS World History 2015-16 Topic 1: Social Studies Skills & Ancient Religions and Early Civilization Review Students will be able to use historical inquiry to compare and contrast early world religions

More information

Ancient Greece Exercises 1

Ancient Greece Exercises 1 Ancient Greece Exercises 1 1 A N S W E R T H E Q U E S T I O N S I N Y O U R O W N W O R D S! When and where did civilization in the eastern Mediterranean Sea begin? Who were the Dorians and where did

More information

Common Core Standards

Common Core Standards NM UNIT 8: Rome Benchmark 1-A. New Mexico: explore and explain how people and events have influenced the development of New Mexico up to the present day: the relationships among ancient civilizations of

More information

Unit Test - Byzantine Empire and Islam

Unit Test - Byzantine Empire and Islam Unit Test - Byzantine Empire and Islam Multiple Choice. Write the letter representing the best answer in the space provided. 1. The capital of the Byzantine Empire was Constantinople. What is it known

More information

Name Date CHRISTOPHER COLUMBUS AND THE NEW WORLD Pre-Test. 1. Christopher Columbus crossed the Atlantic Ocean to try to find North and South America.

Name Date CHRISTOPHER COLUMBUS AND THE NEW WORLD Pre-Test. 1. Christopher Columbus crossed the Atlantic Ocean to try to find North and South America. 1 Pre-Test Directions: Label each statement with a T if true or F if false. 1. Christopher Columbus crossed the Atlantic Ocean to try to find North and South America. 2. Christopher Columbus founded the

More information

Renaissance and Reformation Study Guide and Notebook Checklist. **Use your notes and pages 34-57 and 146-148. Answers in Italics

Renaissance and Reformation Study Guide and Notebook Checklist. **Use your notes and pages 34-57 and 146-148. Answers in Italics Renaissance and Reformation Study Guide and Notebook Checklist **Use your notes and pages 34-57 and 146-148 Answers in Italics 1. What is the Renaissance Movement the rebirth of? Art and learning 2. Where

More information

Things to remember when talking with teens about history:

Things to remember when talking with teens about history: Church History Overview: To reunite all his children, scattered and led astray by sin, the Father willed to call the whole of humanity together into his Son s Church. The Church is the place where humanity

More information

The failure of the Spanish Armada in 1588 permanently crippled the Spanish navy.

The failure of the Spanish Armada in 1588 permanently crippled the Spanish navy. AP European History Mr. Mercado Name Chapter 15B Politics, Religion, and War (Note: only do the sections Politics, Religion, and War ; Changing Attitudes ; and Literature and Art ) A. True or False Where

More information

GRADE 6 Ancient Cultures to 1600

GRADE 6 Ancient Cultures to 1600 GRADE 6 Ancient Cultures to 1600 Standard 6-1: The student will demonstrate an understanding of the transition of humans from nomadic to settled life in the cradles of civilization. 6-1.1 Analyze the hunter-gatherer

More information

Station #1 The Reformation: Causes

Station #1 The Reformation: Causes Station #1 The Reformation: Causes Martin Luther, a monk from Wittenberg in Germany began to criticize the power and corruption of the Catholic Church in 1517. Luther demanded reform of the Church. Some

More information

The Spread of Roman Power

The Spread of Roman Power The Spread of the Roman Republic The Spread of Roman Power Roman legions fight to expand the empire Controlled central Italy by 390 BC Were defeated an had Rome destroyed by the Gauls They rebuilt and

More information

Hereford Cathedral: A Pilgrimage Experience Teacher s Pack 1

Hereford Cathedral: A Pilgrimage Experience Teacher s Pack 1 Hereford Cathedral: A Pilgrimage Experience Teacher s Pack 1 Introductory material for use by teachers preparing KS2 classes for a Pilgrimage Experience at Hereford Cathedral Prepared by Hereford Cathedral

More information

Study Guide for Ancient Greece

Study Guide for Ancient Greece Name: Class: Date: Study Guide for Ancient Greece The Romans so admired them, that they adopted many of their cultural ideas. Even today, Greek art, ideas, and mythology still play an important role in

More information

A SHORT HISTORY OF CHURCH BUILDING

A SHORT HISTORY OF CHURCH BUILDING A SHORT HISTORY OF CHURCH BUILDING From its beginning, a critical part of Christianity has been the gathering of people worshipping together. By virtue of this activity, the place where they worship has

More information

Ninth Grade History & Social Science World History I

Ninth Grade History & Social Science World History I SEPTEMBER WHI.1 Historical Research and Geographical Analysis *(ongoing throughout year) identify, analyze, and interpret primary and secondary sources use maps, globes, artifacts, pictures identify major

More information

The Legacy of the Roman Empire and the Middle Ages in the West

The Legacy of the Roman Empire and the Middle Ages in the West The Legacy of the Roman Empire and the Middle Ages in the West The Roman Empire reigned from 27 BCE to 476 CE throughout the Mediterranean world, including parts of Europe, the Middle East, and North Africa.

More information

CHRISTIANITY KS 2. Unit 10: Christians and the World. What this unit contains. Where the unit fits and how it builds upon previous learning

CHRISTIANITY KS 2. Unit 10: Christians and the World. What this unit contains. Where the unit fits and how it builds upon previous learning What this unit contains Where the unit fits and how it builds upon previous learning here are some places that are important to Christians in the UK and the wider world what makes them important and what

More information

FEUDALISM BETWEEN JAPAN VS. EUROPE. By: Caroline Mancia, Itzel Leon

FEUDALISM BETWEEN JAPAN VS. EUROPE. By: Caroline Mancia, Itzel Leon FEUDALISM BETWEEN JAPAN VS. EUROPE By: Caroline Mancia, Itzel Leon Japanese emperors were just figureheads, which means they did nothing and the shoguns were in charge of them. JAPAN Lived by a code of

More information

Origins of the Ottoman Empire After Muhammad s death in 632 A.D., Muslim faith & power spread throughout Middle East

Origins of the Ottoman Empire After Muhammad s death in 632 A.D., Muslim faith & power spread throughout Middle East THE OTTOMAN EMPIRE Origins of the Ottoman Empire After Muhammad s death in 632 A.D., Muslim faith & power spread throughout Middle East Islam Map By 1215, foreign invaders (Mongols from eastern Asia) took

More information

Romanesque Architecture. European Churches 1000-1200

Romanesque Architecture. European Churches 1000-1200 Romanesque Architecture European Churches 1000-1200 Romanesque Architecture The term "Romanesque" means like Roman. It refers to the architecture of the 11th and 12th centuries in medieval Europe to Roman

More information

Causes of the Reformation

Causes of the Reformation Mr. Montreuil April 2015 1 The Big Picture I can explain how the Protestant Reformation impacted Europe religiously, politically, & socially. This Lesson I can critique the Medieval & Renaissance era Catholic

More information

Unit 3. Classical Civilizations

Unit 3. Classical Civilizations Unit 3 Classical Civilizations 1 Unit 3 - Classical Civilizations Classical Civilizations Define Map Timeline Maurya (India) Han (China) The Fall of Empires Greece Rome 2 I. Location of Classical Civilizations

More information

Byzantium: Teacher s Guide

Byzantium: Teacher s Guide Byzantium: Teacher s Guide Grade Level: 9-12 Curriculum Focus: World History Lesson Duration: Two class periods Program Description Rome fell in 476, but the empire moved east and lasted another thousand

More information

AP EUROPEAN HISTORY 2006 SCORING GUIDELINES. Question 3

AP EUROPEAN HISTORY 2006 SCORING GUIDELINES. Question 3 AP EUROPEAN HISTORY 2006 SCORING GUIDELINES Question 3 Analyze the aims, methods, and degree of success of the Catholic Reformation (Counter-Reformation) in the sixteenth century. 9 6: Stronger Has a clear,

More information

James Madison High School. Social Studies Department. World History and Geography 1 Power Standards

James Madison High School. Social Studies Department. World History and Geography 1 Power Standards James Madison High School Social Studies Department World History and Geography 1 Power Standards Human Beginnings Students will be able to explain that Homo Sapiens emerged from Africa between 100,000

More information

Ch. 21 in class. Tell me what you think an ABSOLUTE RULER is! (Opener) Think of the word ABSOLUTE carefully!

Ch. 21 in class. Tell me what you think an ABSOLUTE RULER is! (Opener) Think of the word ABSOLUTE carefully! Ch. 21 in class Tell me what you think an ABSOLUTE RULER is! (Opener) Think of the word ABSOLUTE carefully! Ch. 21 - Objectives To understand the meaning of ABSOLUTISM! To identify Absolute Rulers and

More information

Exemplar for Internal Achievement Standard. Religious Studies Level 1

Exemplar for Internal Achievement Standard. Religious Studies Level 1 Exemplar for Internal Achievement Standard Religious Studies Level 1 This exemplar supports assessment against: Achievement Standard 90817 Describe a significant development within a religious tradition

More information

Christianity. The Growth of Christianity. Early Christian Book Held in Israel, the country Jordan wants it

Christianity. The Growth of Christianity. Early Christian Book Held in Israel, the country Jordan wants it Christianity The Growth of Christianity Early Christian Book Held in Israel, the country Jordan wants it http://www.pravmir.com/wp-content/uploads/2011/03/51881831_book_464.jpg Beginnings Christianity

More information

The Frankish Empire. The Franks and the Origins of the Frankish Empire

The Frankish Empire. The Franks and the Origins of the Frankish Empire The Frankish Empire The Germanic tribe known as the Franks established and ruled the Frankish Empire, in the ancient territory of Gaul (largely encompassing modern-day France and parts of modern-day Germany),

More information

Bubonic plague 1347. 1335 Hundred Years War. 1330-1368 Barlaam & Palamas

Bubonic plague 1347. 1335 Hundred Years War. 1330-1368 Barlaam & Palamas Doctrine of purgatory 1208 Patriarchate of Kiev 1248 Constantinople retaken 1261 Palestine lost Pope Clement 1291 V 1305 Bubonic plague 1347 Emperor s submission 1355 Reformer John Hus 1412 3 popes! 1409

More information

Unit 7 Lesson 2 The Republic and Roman Expansion

Unit 7 Lesson 2 The Republic and Roman Expansion Unit 7 Lesson 2 The Republic and Roman Expansion Lesson 2 The Republic and Roman Expansion 1. checks and balances a. A government with three parts 2. civic duty b. The most powerful elected officials in

More information

True or False? Protestant, Catholic, or Both? Protestant Reformation. The Protestant Reformation 1517 ca.1564

True or False? Protestant, Catholic, or Both? Protestant Reformation. The Protestant Reformation 1517 ca.1564 The Protestant Reformation 1517 ca.1564 How and why are these two churches different? True or False? Test your knowledge of the Protestant Reformation Protestant, Catholic, or Both? 1. The Pope in Rome

More information

Pope Leo and Attila the Hun

Pope Leo and Attila the Hun Pope Leo and Attila the Hun Central Historical Question: What happened at the meeting between Pope Leo and Attila the Hun? Materials: Raphael Painting Warm-up Background PowerPoint Copies of Documents

More information

The Protestant Reformation

The Protestant Reformation Renaissance and Reformation Section 3 Main Idea The Protestant Reformation Criticism of the Roman Catholic Church led to a religious movement called the Protestant Reformation and brought changes in religion

More information

AFRICAN KINGDOMS. Ghana. Around AD 800 the rulers of many farming villages united to create the kingdom of Ghana.

AFRICAN KINGDOMS. Ghana. Around AD 800 the rulers of many farming villages united to create the kingdom of Ghana. AFRICAN KINGDOMS In Africa, towns soon became part of an important trade network. Gold and salt were the most important products traded. People needed salt in their diets to prevent dehydration. There

More information

Hobbes, Locke, Montesquieu, and Rousseau on Government

Hobbes, Locke, Montesquieu, and Rousseau on Government CONSTITUTIONAL RIGHTS FOUNDATION Bill of Rights in Action 20:2 Hobbes, Locke, Montesquieu, and Rousseau on Government Starting in the 1600s, European philosophers began debating the question of who should

More information

CHAPTER 19 WORLD HISTORY

CHAPTER 19 WORLD HISTORY CHAPTER 19 WORLD HISTORY Objectives The French Revolution and Napoleon 1. Explain the conflicts that divided the three French estates. 2. Describe the demands for reform made by French citizens in 1789.

More information

I. The Italian Peninsula shares much of its weather with. a. Surrounded by water from the, and. b. North is blocked by. Italy is divided in half by

I. The Italian Peninsula shares much of its weather with. a. Surrounded by water from the, and. b. North is blocked by. Italy is divided in half by Ancient Rome Geography I. The Italian Peninsula shares much of its weather with Like Greece, Italy is a a. Surrounded by water from the, and b. North is blocked by I Italy is divided in half by IV. Area

More information

Age of Exploration and the Slave Trade

Age of Exploration and the Slave Trade Age of Exploration and the Slave Trade Mr. Cegielski Essential Questions: 1) What were the political, economic, and religious causes of European exploration? 2) What were the major sea routes and exploits

More information

Introduction. In Chapter 37, you learned how the emperor

Introduction. In Chapter 37, you learned how the emperor Introduction In Chapter 37, you learned how the emperor Constantine moved his capital from Rome to the ancient city of Byzantium in 330 C.E. This city eventually became known as Constantinople. After Constantine

More information

THE ORIGINS OF ROME. Name

THE ORIGINS OF ROME. Name THE ORIGINS OF ROME Name According to legend, the city of Rome was founded in 753 B.C. by Romulus and Remus, twin sons of the god Mars and a Latin princess. The twins were abandoned on the Tiber River

More information

Gothic Era 1150/1400. Dematerialization. Notre Dame Cathedral. Notre Dame Cathedral flying buttresses c. 1175. about 250 years

Gothic Era 1150/1400. Dematerialization. Notre Dame Cathedral. Notre Dame Cathedral flying buttresses c. 1175. about 250 years Pope Innocent III, On the Misery of the Human Condition, c. 1200 Gothic Era 1150/1400 Man is conceived of blood made rotten by the heat of lust; and in the end worms, like mourners, stand about his corpse.

More information

The Rise of Ancient Rome

The Rise of Ancient Rome 1 Chapter 8 The Rise of Ancient Rome Section 1 The Roman Republic Section 2 The Roman Empire Notebook Number Mr. Graver Old World Cultures Name Period 2 Just when you thought an Empire couldn t get any

More information

Leading up to the New Testament

Leading up to the New Testament Leading up to the New Testament In this lesson, we will look at the history of Israel. We will also pay attention to the growing Jewish expectation for coming of a Messiah and developments in the Jewish

More information

Four Horse Chariot Race at The Library of Congress

Four Horse Chariot Race at The Library of Congress The War Horse in Ancient Greece and Rome Four Horse Chariot Race at The Library of Congress This educational packet is intended for 7th grade social studies students. Students will learn about how horses

More information

Reading History Series. Sample Pages. New France. Unit 1. LAC/c-003354. Jennette MacKenzie and Susan Green. Student Name: Portage & Main Press

Reading History Series. Sample Pages. New France. Unit 1. LAC/c-003354. Jennette MacKenzie and Susan Green. Student Name: Portage & Main Press Reading History Series Unit 1 LAC/c-003354 Jennette MacKenzie and Susan Green Student Name: Table of Contents Looking Back...3 Setting the Stage...4 Strategies for Learning: Use Text Features Immigration

More information

it existed after the fall of the Western Roman Empire. However, by the end of their empire, its

it existed after the fall of the Western Roman Empire. However, by the end of their empire, its 1 The Byzantine Empire s diplomatic tradition served it well for most of the thousand years it existed after the fall of the Western Roman Empire. However, by the end of their empire, its allies and enemies

More information

The Rise and Spread of Islam Study Guide

The Rise and Spread of Islam Study Guide The Rise and Spread of Islam Study Guide Terms: Bedouins: Nomadic people of Arabia who eventually became Islamic. Ka aba: Place believed where Abraham had worshipped. When Mohammed prayed there with the

More information

GRADES 9, 10, 11, 12 ANCIENT WORLD HISTORY

GRADES 9, 10, 11, 12 ANCIENT WORLD HISTORY Units of Credit: One Year (Elective) GRADES 9, 10, 11, 12 ANCIENT WORLD HISTORY Prerequisites: None Course Overview: World History is designed to trace the development of humans from earliest times to

More information

Find out about the everyday life of the ancient Egyptians. Learn about writing in ancient Egypt.

Find out about the everyday life of the ancient Egyptians. Learn about writing in ancient Egypt. Find out about the everyday life of the ancient Egyptians. Learn about writing in ancient Egypt. Discover advances made by the Egyptians in science and medicine. hieroglyphs pictures and other written

More information

Jainism Jainism also began in India; religion teaches ahimsa nonviolence - Jains believe all living things have souls and should not be hurt

Jainism Jainism also began in India; religion teaches ahimsa nonviolence - Jains believe all living things have souls and should not be hurt Lesson 3 Buddhism and India s Golden Age MAIN IDEAS Belief System A teacher called the Buddha developed a new religion that focused on helping people to escape suffering. Government The Maurya rulers united

More information

The Crusades. What are the Crusades? military expeditions initiated by the Church to recover the Holy Lands from the Moslems

The Crusades. What are the Crusades? military expeditions initiated by the Church to recover the Holy Lands from the Moslems What are the Crusades? military expeditions initiated by the Church to recover the Holy Lands from the Moslems What are the Crusades? they occurred across several centuries called the High Middle Ages

More information

Roman Law. Justinian Code. The Dark Ages 9/9/2012

Roman Law. Justinian Code. The Dark Ages 9/9/2012 Roman Law This was the legal system that began in early Rome (451 B.C.E.), and was the basis of Law for Western Europe, except England. As the Roman Empire grew, laws became more complex and the profession

More information

Civilization in Eastern Europe: Byzantium and Orthodox Europe

Civilization in Eastern Europe: Byzantium and Orthodox Europe CHAPTER 9 Civilization in Eastern Europe: Byzantium and Orthodox Europe CHAPTER SUMMARY In addition to the great civilizations of Asia and north Africa forming during the postclassical period, two related

More information

Social Studies: 7 th Grade

Social Studies: 7 th Grade Social Studies: 7 th Grade In social studies, there are two types of work that we do. One is developing skills, like reading maps, analyzing primary and secondary sources, understanding cause and effect

More information

The Civil War 1861 1863

The Civil War 1861 1863 The Civil War 1861 1863 The Civil War was a fight between the United States of America (the North) and the Confederate States of America (the South). It began after the 1860 Presidential Election. The

More information

What are you. worried about? Looking Deeper

What are you. worried about? Looking Deeper What are you worried about? Looking Deeper Looking Deeper What are you worried about? Some of us lie awake at night worrying about family members, health, finances or a thousand other things. Worry can

More information

Introduction. Byzantine Conquest - Justinian

Introduction. Byzantine Conquest - Justinian Introduction In 324 the Roman Emperor Constantine was very concerned about the barbarian invasions, which were literally at the gates of Rome. So Constantine moved the Empire s capital to a little known

More information

Unit 5 Lesson 3 The Early Hebrews

Unit 5 Lesson 3 The Early Hebrews Unit 5 Lesson 3 The Early Hebrews Lesson 3 The Early Hebrews Directions Fill in the Blank Read each sentence. Fill in the blank with the word from the word pair that best completes each sentence. 1. After

More information

Unit 7 Lesson 1 Geography and the Rise of Rome

Unit 7 Lesson 1 Geography and the Rise of Rome Unit 7 Lesson 1 Geography and the Rise of Rome Lesson 1 Geography and the Rise of Rome Fill in the Blank 1. Because Italy is surrounded by, the Romans could travel easily by sea to other parts of the world.

More information

Advanced Placement Art History

Advanced Placement Art History Advanced Placement Art History Syllabus Mr. Oram joram@dsdmail.net Textbooks: Gardner s Art Through the Ages Writing About Art by Sylvan Barnet On-line Resources: Art Study Online - The Book Companion

More information

Chapter 9: The Policies of Alexander Hamilton and Thomas Jefferson

Chapter 9: The Policies of Alexander Hamilton and Thomas Jefferson Chapter 9: The Policies of Alexander Hamilton and Thomas Jefferson Department of State, Department of Treasury, Department of War, Attorney General, Postmaster General : 5 government departments established

More information

The Byzantine Empire and Russia

The Byzantine Empire and Russia The Byzantine Empire and Russia The city of Constantinople was the capital of the Byzantine Empire. Location of Constantinople Constantinople provided political, economic, and military advantages 1. Protection

More information

Men from the British Empire in the First World War

Men from the British Empire in the First World War In 1914, Britain ruled over one quarter of the world s surface area and 434 million people. This was known as the British Empire. When war broke out, Britain was desperate for men to fight. Unlike France,

More information

The Americans (Survey)

The Americans (Survey) The Americans (Survey) Chapter 1: TELESCOPING THE TIMES Three Worlds Meet CHAPTER OVERVIEW Native Americans create complex societies spread throughout the continents. Peoples in Europe and Africa develop

More information