2. According to the dynamic AD Curve, if M + v = 7%, while real growth = 2%, what must inflation be equal to?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "2. According to the dynamic AD Curve, if M + v = 7%, while real growth = 2%, what must inflation be equal to?"

Transcription

1 Homework In economic terms, menu costs are A. the cost of services listed in a menu. B. the costs to producer of changing prices. C. the cost of goods listed on a business rate sheet. D. the price of food on restaurant menus. 2. According to the dynamic AD Curve, if M + v = 7%, while real growth = 2%, what must inflation be equal to? A. 8% B. 5% C. 11% D. 2.5% 3. In New Keynesian models, what form do prices follow? A. constant B. stable C. fixed D. sticky 4. According to the dynamic AD curve, if M is 3%, v is 5%, and the real growth rate is 4%, what must inflation be equal to? A. 2% B. 4% C. 5% D. 3% 5. Business fluctuations can best be described as fluctuations in the growth rate of A. nominal GNP around its trend growth rate. B. nominal GDP around its trend growth rate. C. real GDP around its trend growth rate. D. real GNP around its trend growth rate. 6. A recession is best defined as

2 Answer: A A. a significant, widespread decline in real income and employment. B. a significant, widespread increase in real income and employment. C. a significant, widespread increase in nominal income and inflation. D. a significant, widespread increase in real income and inflation. 7. The rate of economic growth given flexible prices and the existing real factors of capital, labor, and technology is best represented as the A. marginal cycle theory. B. business cycle theory. C. Solow growth rate. D. rapid growth theory. 8. A shock that increases or decreases the potential growth rate is describe as a(n) A. nominal shock. B. dynamic shock. C. real shock. D. aggregate shock. 9. Which of the following shows all the combinations of inflation and real growth that are consistent with a specified rate of spending growth? A. the marginal demand curve B. the aggregate supply curve C. the aggregate demand curve D. the incremental demand curve 10. Typically, the dynamic aggregate demand curve is A. perfectly horizontal. B. upward sloping. C. downward sloping. D. perfectly vertical. 11. What impact does an increase in spending growth have on the dynamic aggregate demand curve? A. The dynamic AD curve shifts up and to the left. B. The dynamic AD curve shifts up and to the right. C. The dynamic AD curve shifts down and to the left.

3 D. The dynamic AD curve shifts down and to the right. 12. What impact will increased wealth have on the dynamic AD Curve? A. There is not enough information to determine the impact on aggregate demand. B. There will be no change in aggregate demand. C. There will be an increase in aggregate demand. D. There will be a decrease in aggregate demand. 13. What impact will lower taxes have on the dynamic AD Curve? A. There will be a decrease in aggregate demand. B. There will be no change in aggregate demand. C. There is not enough information to determine the impact on aggregate demand. D. There will be an increase in aggregate demand. 14. What impact will greater growth of government spending have on the dynamic AD curve? A. There will be no change in aggregate demand. B. There will be an increase in aggregate demand. C. There is not enough information to determine the impact on aggregate demand. D. There will be a decrease in aggregate demand. 15. What impact will decreased export growth have on the dynamic AD curve? A. There will be a decrease in aggregate demand. B. There will be an increase in aggregate demand. C. There is not enough information to determine the impact on aggregate demand. D. There will be no change in aggregate demand. Answer: A 16. What impact will increased import growth have on the dynamic AD curve? A. There is not enough information to determine the impact on aggregate demand. B. There will be no change in aggregate demand. C. There will be an increase in aggregate demand. D. There will be a decrease in aggregate demand. 17. Of the following factors, which would not cause a decrease in AD?

4 Answer: A A. lower taxes B. a slower money growth rate C. decreased export growth D. increased import growth 18. What are the primary factors that caused the Great Depression? A. large increase in the velocity of money B. precipitous decline in the stock market C. concentrated and interrelated series of aggregate demand and real shocks D. large increase in the money stock 19. According to the dynamic AD Curve, if M + v = 8%, while real growth = 3%, what must inflation be equal to? A. 11% B. 2.5% C. 5% D. 8% 20. According to the dynamic AD Curve, if M is 4%, v is 2%, and the real growth rate is 3%, what must inflation be equal to? A. 4% B. 2% C. 6% D. 3% 21. The aggregate demand curve A. shows all the combinations of inflation and nominal growth that are consistent with a specified rate of spending growth. B. shows all the combinations of unemployment and real growth that are consistent with a specified rate of spending growth. C. shows all the combinations of inflation and unemployment that are consistent with a specified rate of spending growth. D. shows all the combinations of inflation and real growth that are consistent with a specified rate of spending growth. 22. What impact will increased consumer confidence have on the dynamic AD Curve?

5 A. There will be a decrease in aggregate demand. B. There will be no change in aggregate demand C. There will be an increase in aggregate demand. D. There is not enough information to determine the impact on aggregate demand. 23. Against which variables is the Solow growth curve plotted? A. the inflation rate and time B. the inflation rate and the unemployment rate C. the inflation rate and the real GDP growth rate D. the unemployment rate and the real GDP growth rate 24. What impact would an increase in M have on the AD Curve? A. An increase in M shifts the AD Curve in. B. An increase in M shifts the AD Curve out. C. A decrease in M shifts the AD Curve out. D. An increase in M would not impact the AD Curve. 25. What relationship does the short-run aggregate supply curve show between inflation and real growth during the period when prices are sticky? A. The SRAS shows an inverted relationship between inflation and real growth during the period when prices are sticky. B. The SRAS shows no relationship between inflation and real growth during the period when prices are sticky. C. The SRAS shows the negative relationship between inflation and real growth during the period when prices are sticky. D. The SRAS shows the positive relationship between inflation and real growth during the period when prices are sticky. 26. Models of the economy with sticky prices are often referred to as A. classical models. B. new Keynesian models. C. Ricardian models. D. Smithian models. 27. What impact does an increase in the expected inflation rate have on the SRAS Curve?

6 A. An increase in the expected inflation rate shifts the SRAS Curve down and to the left. B. An increase in the expected inflation rate shifts the SRAS Curve down and to the right. C. An increase in the expected inflation rate does not impact the SRAS Curve. D. An increase in the expected inflation rate shifts the SRAS Curve up and to the left. 28. When people attach special importance to their starting point and have an especially strong dislike for losing that position, economists refer to this as A. a null effect. B. a statutory effect. C. an endowment effect. D. an initiating effect. 29. In the New Keynesian Model, what impact would a temporary decrease in Aggregate Demand have on the inflation rate and the growth rate in the short run? A. A temporary decrease in AD has no impact on the inflation rate, but does impact the growth rate in the short run. B. A temporary decrease in AD increases the inflation rate and the growth rate in the short run. C. A temporary decrease in AD reduces the inflation rate and the growth rate in the short run. D. A temporary decrease in AD has no impact on the inflation rate or the growth rate in the short run. 30. At the Solow growth rate, what is the shape of the Solow growth curve? A. The Solow growth curve is horizontal. B. The Solow growth curve is upward sloping. C. The Solow growth curve is downward sloping. D. The Solow growth curve is vertical. 31. If the rate of real growth is fixed by real factors, what will changes in M and v impact? A. If the rate of real growth is fixed by real factors, changes in M and v can only change the velocity of money. B. If the rate of real growth is fixed by real factors, changes in M and v can only change the real growth rate. C. If the rate of real growth is fixed by real factors, changes in M and v can only change the inflation rate. D. If the rate of real growth is fixed by real factors, there will be no impact on any other variables.

7 32. According to the dynamic AD Curve, if M + v = 10%, while Real Growth = 4%, what must inflation be equal to? A. 14% B. 6% C. 10% D. 4% 33. According to the dynamic AD Curve, if M is 5%, v is 0%, and the real growth rate is 3%, what must inflation be equal to? A. 8% B. 5% C. 2% D. 3%

Chapter 13. Aggregate Demand and Aggregate Supply Analysis

Chapter 13. Aggregate Demand and Aggregate Supply Analysis Chapter 13. Aggregate Demand and Aggregate Supply Analysis Instructor: JINKOOK LEE Department of Economics / Texas A&M University ECON 203 502 Principles of Macroeconomics In the short run, real GDP and

More information

CH 10 - REVIEW QUESTIONS

CH 10 - REVIEW QUESTIONS CH 10 - REVIEW QUESTIONS 1. The short-run aggregate supply curve is horizontal at: A) a level of output determined by aggregate demand. B) the natural level of output. C) the level of output at which the

More information

2009 CHAPTER 11 Self Study Questions

2009 CHAPTER 11 Self Study Questions CHAPTER 11 Self Study Questions 1) The aggregate supply/aggregate demand model is used to help understand all of the following except A) inflation. B) business cycle fluctuations. C) the aggregate value

More information

Mods Practice

Mods Practice Mods 17-18-19 Practice Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The aggregate demand curve shows the relationship between the aggregate price level

More information

Agenda. The IS-LM/AD-AS Model: A General Framework for Macroeconomic Analysis, Part 2. The AD Curve. Aggregate Demand and Aggregate Supply

Agenda. The IS-LM/AD-AS Model: A General Framework for Macroeconomic Analysis, Part 2. The AD Curve. Aggregate Demand and Aggregate Supply Agenda Aggregate Demand and Aggregate Supply The IS-LM/AD-AS Model: A General Framework for Macroeconomic Analysis, art 2 13-1 13-2 Aggregate Demand and Aggregate Supply The AD-AS model is derived from

More information

Chapter 9 The IS-LM/AD-AS Model: A General Framework for Macroeconomic Analysis

Chapter 9 The IS-LM/AD-AS Model: A General Framework for Macroeconomic Analysis Chapter 9 The IS-LM/AD-AS Model: A General Framework for Macroeconomic Analysis Multiple Choice Questions 1. The FE line shows the level of output at which the market is in equilibrium. (a) Goods (b) Asset

More information

BADM 527, Fall 2013. Midterm Exam 2. Multiple Choice: 3 points each. Answer the questions on the separate bubble sheet. NAME

BADM 527, Fall 2013. Midterm Exam 2. Multiple Choice: 3 points each. Answer the questions on the separate bubble sheet. NAME BADM 527, Fall 2013 Name: Midterm Exam 2 November 7, 2013 Multiple Choice: 3 points each. Answer the questions on the separate bubble sheet. NAME 1. According to classical theory, national income (Real

More information

THE AGGREGATE DEMAND AGGREGATE SUPPLY MODEL

THE AGGREGATE DEMAND AGGREGATE SUPPLY MODEL THE AGGREGATE DEMAND AGGREGATE SUPPLY MODEL Previously The original Solow model focused on capital investment as the main source of economic growth. Modern growth theory now recognizes that institutions

More information

Macroeconomic Analysis Econ 6022 Level I

Macroeconomic Analysis Econ 6022 Level I 1 / 66 Macroeconomic Analysis Econ 6022 Level I Lecture 8 Fall, 2011 2 / 66 Business Cycle Analysis: A Preview What explains business cycle fluctuations? Two major business cycle theories - Classical theory

More information

Agenda. Business Cycles. What Is a Business Cycle? What Is a Business Cycle? What is a Business Cycle? Business Cycle Facts.

Agenda. Business Cycles. What Is a Business Cycle? What Is a Business Cycle? What is a Business Cycle? Business Cycle Facts. Agenda What is a Business Cycle? Business Cycles.. 11-1 11-2 Business cycles are the short-run fluctuations in aggregate economic activity around its long-run growth path. Y Time 11-3 11-4 1 Components

More information

Chapter 22. Aggregate Demand and Supply Analysis

Chapter 22. Aggregate Demand and Supply Analysis Chapter 22 Aggregate Demand and Supply Analysis Aggregate Demand The relationship between the quantity of aggregate output demanded and the price level when all other variables are held constant Based

More information

The goods market clears when desired investment equals desired national saving real interest rate will change to bring about the equilibrium

The goods market clears when desired investment equals desired national saving real interest rate will change to bring about the equilibrium IS/LM Model (Ch 9) 1. The FE (Full employment)line: Equilibrium in the Labor Market 2. The IS (Investment Saving) Curve: Equilibrium in the Goods Market 3. The LM Curve: Asset Market Equilibrium 4. General

More information

The session previously discussed important variables such as inflation, unemployment and GDP. We also alluded to factors that cause economic growth

The session previously discussed important variables such as inflation, unemployment and GDP. We also alluded to factors that cause economic growth The session previously discussed important variables such as inflation, unemployment and GDP. We also alluded to factors that cause economic growth enabling us to produce more and more to achieve higher

More information

Assignment #3. ECON 410.502 Macroeconomic Theory Spring 2010 Instructor: Guangyi Ma. Notice:

Assignment #3. ECON 410.502 Macroeconomic Theory Spring 2010 Instructor: Guangyi Ma. Notice: ECON 410.502 Macroeconomic Theory Spring 2010 Instructor: Guangyi Ma Assignment #3 Notice: (1) There are 25 multiple-choice problems and 2 analytic (short-answer) problems. This assignment is due on March

More information

Business Fluctuations: Aggregate Demand and Supply

Business Fluctuations: Aggregate Demand and Supply Chapter 13 (Chapter 32) MODERN PRINCIPLES OF ECONOMICS Third Edition Business Fluctuations: Aggregate Demand and Supply Outline The Aggregate Demand Curve The Long-Run Aggregate Supply Curve Real Shocks

More information

Chapter 8 Business Cycles

Chapter 8 Business Cycles Chapter 8 Business Cycles Multiple Choice Questions 1. One of the first organizations to investigate the business cycle was (a) the Federal Reserve System. (b) the National Bureau of Economic Research.

More information

Chapter 13: Aggregate Demand and Aggregate Supply Analysis

Chapter 13: Aggregate Demand and Aggregate Supply Analysis Chapter 13: Aggregate Demand and Aggregate Supply Analysis Yulei Luo SEF of HKU March 25, 2013 Learning Objectives 1. Identify the determinants of aggregate demand and distinguish between a movement along

More information

CHAPTER 7: AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY

CHAPTER 7: AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY CHAPTER 7: AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY Learning goals of this chapter: What forces bring persistent and rapid expansion of real GDP? What causes inflation? Why do we have business cycles? How

More information

Aggregate Demand and Aggregate Supply

Aggregate Demand and Aggregate Supply Demand and Supply Chapter 31 Copyright 21 by Harcourt, Inc. All rights reserved. Requests for permission to make copies of any part of the work should be mailed to: Permissions Department, Harcourt College

More information

7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Chapter. Aggregate Supply

7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Chapter. Aggregate Supply Chapter 7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Aggregate Supply Topic: Aggregate Supply/Aggregate Demand Model 1) The aggregate supply/aggregate demand model is used to help understand all of the following

More information

Macroeconomics Topic 8: Explain how slow price adjustments might affect the short-run response of the economy to economic shocks.

Macroeconomics Topic 8: Explain how slow price adjustments might affect the short-run response of the economy to economic shocks. Macroeconomics Topic 8: Explain how slow price adjustments might affect the short-run response of the economy to economic shocks. Reference: Gregory Mankiw s Principles of Microeconomics, 2 nd edition,

More information

Chapter 9. The IS-LM/AD-AS Model: A General Framework for Macroeconomic Analysis. 2008 Pearson Addison-Wesley. All rights reserved

Chapter 9. The IS-LM/AD-AS Model: A General Framework for Macroeconomic Analysis. 2008 Pearson Addison-Wesley. All rights reserved Chapter 9 The IS-LM/AD-AS Model: A General Framework for Macroeconomic Analysis Chapter Outline The FE Line: Equilibrium in the Labor Market The IS Curve: Equilibrium in the Goods Market The LM Curve:

More information

Chapter 12 Aggregate Supply and Aggregate Demand

Chapter 12 Aggregate Supply and Aggregate Demand Chapter 12 Aggregate Supply and Aggregate Demand After reading Chapter 12, AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND, you should be able to: Use an Aggregate Demand and Aggregate Supply model to explain output,

More information

Macroeconomics, 6e (Abel et al.) Chapter 12 Unemployment and Inflation Unemployment and Inflation: Is There a Trade-off?

Macroeconomics, 6e (Abel et al.) Chapter 12 Unemployment and Inflation Unemployment and Inflation: Is There a Trade-off? Macroeconomics, 6e (Abel et al.) Chapter 12 Unemployment and Inflation 12.1 Unemployment and Inflation: Is There a Trade-off? 2) Phillipsʹs research looked at British data on A) unemployment and inflation.

More information

Lecture 10: Aggregate Demand and Aggregate Supply I

Lecture 10: Aggregate Demand and Aggregate Supply I EC201 Intermediate Macroeconomics EC201 Intermediate Macroeconomics Lecture 10: Aggregate Demand and Aggregate Supply I Lecture Outline: - how to derive the aggregate demand from the IS-LM model; - a preliminary

More information

Analytical Problems: Chapter 9

Analytical Problems: Chapter 9 Analytical Problems: Chapter 9 1. (a) The increase in desired investment shifts the IS curve up and to the right, as shown in Figure 9.21. The price level rises, shifting the LM curve up and to the left

More information

Miami Dade College ECO Principles of Macroeconomics - Spring 2016 Practice Test #3

Miami Dade College ECO Principles of Macroeconomics - Spring 2016 Practice Test #3 Miami Dade College ECO 2013.005 Principles of Macroeconomics - Spring 2016 Practice Test #3 1. If the stock market collapses, consumption will: A) not be affected. B) increase because stocks can now be

More information

Chapter 20. Short-Run Economic Fluctuations KEY FACTS ABOUT ECONOMIC FLUCTUATIONS

Chapter 20. Short-Run Economic Fluctuations KEY FACTS ABOUT ECONOMIC FLUCTUATIONS Chapter 2 urpose of Chapter 2: Develop a model that economists use to analyze the economy s short-run fluctuations - the model of demand and. Short-Run Economic Fluctuations Economic activity fluctuates

More information

Aggregate Demand and Supply

Aggregate Demand and Supply Chapter 13 Aggregate Demand and Supply This outline is based on Cowen and Tabarrok (2011). 13.1 Business Cycle Unemployment tends to rise when we have a recession and falls once the economy has recovered.

More information

Aggregate Demand and Aggregate Supply Analysis

Aggregate Demand and Aggregate Supply Analysis Chapter 12 (24) Aggregate Demand and Aggregate Supply Analysis Chapter Summary During most years, prices rise (we have inflation) and real GDP increases (we have economic growth). The equilibrium level

More information

Chapter 22. Aggregate Demand and Supply Analysis Aggregate Demand

Chapter 22. Aggregate Demand and Supply Analysis Aggregate Demand Chapter 22 Aggregate Demand and Supply Analysis 22.1 Aggregate Demand 1) The aggregate demand curve is the total quantity of an economyʹs A) intermediate goods demanded at all price levels. B) intermediate

More information

Solutions to Spring 2015 Week 13 Tutorial Questions (Ch9)

Solutions to Spring 2015 Week 13 Tutorial Questions (Ch9) Chapter 9: Q1: Macroeconomics P.324 Review Questions #6 Q2: Macroeconomics P.324 Review Questions #7 Q3: Macroeconomics P.324 Review Questions #8 Q4: Macroeconomics P.325 Numerical Problems #1 Q5: Macroeconomics

More information

Introduction to The IS-LM Model

Introduction to The IS-LM Model Chapter 9 The IS-LM/AD-AS Model: A General Framework for Macroeconomic Analysis Economics 282 University of Alberta Introduction to The IS-LM Model This name originates from its basic equilibrium conditions:

More information

Chapter Outline. Chapter 11. Real-Wage Rigidity. Real-Wage Rigidity

Chapter Outline. Chapter 11. Real-Wage Rigidity. Real-Wage Rigidity Chapter 11 Keynesianism: The Macroeconomics of Wage and Price Rigidity Chapter Outline Real-Wage Rigidity Price Stickiness Monetary and Fiscal Policy in the Keynesian 2008 Pearson Addison-Wesley. All rights

More information

Aggregate Demand and Aggregate Supply Ing. Mansoor Maitah Ph.D. et Ph.D.

Aggregate Demand and Aggregate Supply Ing. Mansoor Maitah Ph.D. et Ph.D. Aggregate Demand and Aggregate Supply Ing. Mansoor Maitah Ph.D. et Ph.D. Aggregate Demand and Aggregate Supply Economic fluctuations, also called business cycles, are movements of GDP away from potential

More information

Chapter 11. Keynesianism: The Macroeconomics of Wage and Price Rigidity. 2008 Pearson Addison-Wesley. All rights reserved

Chapter 11. Keynesianism: The Macroeconomics of Wage and Price Rigidity. 2008 Pearson Addison-Wesley. All rights reserved Chapter 11 Keynesianism: The Macroeconomics of Wage and Price Rigidity Chapter Outline Real-Wage Rigidity Price Stickiness Monetary and Fiscal Policy in the Keynesian Model The Keynesian Theory of Business

More information

Chapter 12: Aggregate Supply and Phillips Curve

Chapter 12: Aggregate Supply and Phillips Curve Chapter 12: Aggregate Supply and Phillips Curve In this chapter we explain the position and slope of the short run aggregate supply (SRAS) curve. SRAS curve can also be relabeled as Phillips curve. A basic

More information

Name: Date: 2. The IS-LM model takes as exogenous. A) the price level and national income B) the price level C) national income D) the interest rate

Name: Date: 2. The IS-LM model takes as exogenous. A) the price level and national income B) the price level C) national income D) the interest rate Name: Date: 1. John Maynard Keynes wrote that responsibility for low income and high unemployment in economic downturns should be placed on: A) low levels of capital. B) an untrained labor force. C) inadequate

More information

Aggregate Supply and Aggregate Demand

Aggregate Supply and Aggregate Demand Aggregate Supply and Aggregate Demand Econ 120: Global Macroeconomics 1 1.1 Goals Goals Specific Goals Be able to explain GDP fluctuations when the price level is also flexible. Explain how real GDP and

More information

ECON 3312 Macroeconomics Exam 1 Summer Name

ECON 3312 Macroeconomics Exam 1 Summer Name ECON 3312 Macroeconomics Exam 1 Summer 2015 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The demonstrates the roles played by households

More information

Macroeconomics CHAPTER 10. Aggregate Supply and Aggregate Demand. Aggregate Supply. The Short-Run Aggregate Supply Curve

Macroeconomics CHAPTER 10. Aggregate Supply and Aggregate Demand. Aggregate Supply. The Short-Run Aggregate Supply Curve Aggregate Supply Macroeconomics CHAPTER 10 The aggregate supply curve shows the relationship aggregate output. Aggregate Supply and Aggregate Demand 3 What you will learn in this chapter: How the aggregate

More information

Chapter 12 Unemployment and Inflation

Chapter 12 Unemployment and Inflation Chapter 12 Unemployment and Inflation Multiple Choice Questions 1. The origin of the idea of a trade-off between inflation and unemployment was a 1958 article by (a) A.W. Phillips. (b) Edmund Phelps. (c)

More information

SOLUTIONS TO TEXT PROBLEMS:

SOLUTIONS TO TEXT PROBLEMS: SOLUTIONS TO TEXT PROBLEMS: Quick Quizzes 1. Three key facts about economic fluctuations are: (1) economic fluctuations are irregular and unpredictable; (2) most macroeconomic quantities fluctuate together;

More information

Agenda. The IS-LM/AD-AS Model: A General Framework for Macroeconomic Analysis, Part 3. Disequilibrium in the AD-AS model

Agenda. The IS-LM/AD-AS Model: A General Framework for Macroeconomic Analysis, Part 3. Disequilibrium in the AD-AS model Agenda The IS-LM/AD-AS Model: A General Framework for Macroeconomic Analysis, art 3 rice Adjustment and the Attainment of General Equilibrium 13-1 13-2 General equilibrium in the AD-AS model Disequilibrium

More information

THREE KEY FACTS ABOUT ECONOMIC FLUCTUATIONS

THREE KEY FACTS ABOUT ECONOMIC FLUCTUATIONS 15 In this chapter, look for the answers to these questions: What are economic fluctuations? What are their characteristics? How does the model of demand and explain economic fluctuations? Why does the

More information

Inflation and Unemployment CHAPTER 22 THE SHORT-RUN TRADE-OFF 0

Inflation and Unemployment CHAPTER 22 THE SHORT-RUN TRADE-OFF 0 22 The Short-Run Trade-off Between Inflation and Unemployment CHAPTER 22 THE SHORT-RUN TRADE-OFF 0 In this chapter, look for the answers to these questions: How are inflation and unemployment related in

More information

EC and MIDTERM EXAM I. March 26, 2015

EC and MIDTERM EXAM I. March 26, 2015 EC102.03 and 102.05 Spring 2015 Instructions: MIDTERM EXAM I March 26, 2015 NAME: ID #: You have 80 minutes to complete the exam. There will be no extensions. The exam consists of 40 multiple choice questions.

More information

Practiced Questions. Chapter 20

Practiced Questions. Chapter 20 Practiced Questions Chapter 20 1. The model of aggregate demand and aggregate supply a. is different from the model of supply and demand for a particular market, in that we cannot focus on the substitution

More information

Agenda. Unemployment and Inflation, Part 1. Unemployment and Inflation. Unemployment and Inflation. Unemployment and Inflation:

Agenda. Unemployment and Inflation, Part 1. Unemployment and Inflation. Unemployment and Inflation. Unemployment and Inflation: Agenda Unemployment and Inflation, Part 1 : Is There a Trade-Off? 15-1 15-2 Is there a trade-off between inflation and unemployment? In 1958, A.W. Phillips found a negative relationship between unemployment

More information

Chapter 29 Aggregate Demand and Aggregate Supply QUESTIONS

Chapter 29 Aggregate Demand and Aggregate Supply QUESTIONS Chapter 29 Aggregate Demand and Aggregate Supply QUESTIONS 1. Why is the aggregate demand curve downsloping? Specify how your explanation differs from the explanation for the downsloping demand curve for

More information

AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY

AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY 33 AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY Questions for Review 1. Two macroeconomic variables that decline when the economy goes into a recession are real GDP and investment spending (many other answers

More information

Problem Set 7 FE312 Fall 2014 Rahman. Some Answers

Problem Set 7 FE312 Fall 2014 Rahman. Some Answers Some Answers 1) a. During the Depression, the Federal Reserve enacted policies that reduced the money supply. Sketch a graph and on it indicate what this would do to the aggregate demand and aggregate

More information

In this chapter we learn the potential causes of fluctuations in national income. We focus on demand shocks other than supply shocks.

In this chapter we learn the potential causes of fluctuations in national income. We focus on demand shocks other than supply shocks. Chapter 11: Applying IS-LM Model In this chapter we learn the potential causes of fluctuations in national income. We focus on demand shocks other than supply shocks. We also learn how the IS-LM model

More information

Keynesian Economics. madmen in authority are the slaves of some defunct economist. Dominant questions regarding Business Cycles. John Maynard Keynes

Keynesian Economics. madmen in authority are the slaves of some defunct economist. Dominant questions regarding Business Cycles. John Maynard Keynes Keynesian Economics madmen in authority are the slaves of some defunct economist. John Maynard Keynes Dominant questions regarding Business Cycles 1 1. Dominant questions regarding business cycles 2. Keynesian

More information

Lecture 6: Economic Fluctuations. Rob Godby University of Wyoming

Lecture 6: Economic Fluctuations. Rob Godby University of Wyoming Lecture 6: Economic Fluctuations Rob Godby University of Wyoming Short-Run Economic Fluctuations Economic activity fluctuates from year to year. In some years, the production of goods and services rises.

More information

3 Macroeconomics SAMPLE QUESTIONS

3 Macroeconomics SAMPLE QUESTIONS Sample Multiple-Choice Questions Circle the letter of each correct answer. 1. Which of the following best describes aggregate supply? (A) The amount buyers plan to spend on output (B) A schedule showing

More information

3 Macroeconomics LESSON 4

3 Macroeconomics LESSON 4 Aggregate Supply Introduction and Description Aggregate supply is the quantity of output that firms are willing and able to produce for the economy. In the long run, the level of output depends on the

More information

ECN 106 Macroeconomics 1. Lecture 6

ECN 106 Macroeconomics 1. Lecture 6 ECN 106 Macroeconomics 1 Lecture 6 Giulio Fella c Giulio Fella, 12 ECN 106 Macroeconomics 1 - Lecture 6 140/311 Roadmap for this lecture Policy implications of the long-run model Macroeconomic stylized

More information

The Circular Flow of Income and Expenditure

The Circular Flow of Income and Expenditure The Circular Flow of Income and Expenditure Imports HOUSEHOLDS Savings Taxation Govt Exp OTHER ECONOMIES GOVERNMENT FINANCIAL INSTITUTIONS Factor Incomes Taxation Govt Exp Consumer Exp Exports FIRMS Capital

More information

1. If the MPS = 0.1, then the value of the multiplier equals: a. 5. b. 10. c. 9. d. 1.

1. If the MPS = 0.1, then the value of the multiplier equals: a. 5. b. 10. c. 9. d. 1. 1. If the MPS = 0.1, then the value of the multiplier equals: a. 5. b. 10. c. 9. d. 1. 2. The marginal propensity to consume (MPC) is equal to the change in: a. consumer spending divided by the change

More information

Macro Chapter 10 study guide questions

Macro Chapter 10 study guide questions Macro Chapter 10 study guide questions Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Which of the following will reduce aggregate demand? a. an increase

More information

The AS AD Model. Aggregate Supply & Aggregate Demand. Classical View of Recessions. Long-Run Macroeconomic equilibrium

The AS AD Model. Aggregate Supply & Aggregate Demand. Classical View of Recessions. Long-Run Macroeconomic equilibrium The AS AD Model Aggregate Supply & Aggregate Demand The AS-AD model uses the aggregate supply curve and the aggregate demand curve together to analyze economic fluctuations. Chapter 11 Long-Run Macroeconomic

More information

Module 29(65) The AD AS Model. Module Objectives. Module Outline. I. The AD AS Model

Module 29(65) The AD AS Model. Module Objectives. Module Outline. I. The AD AS Model Module 29(65) The AS Model Module Objectives What students will learn: The difference between short-run and long-run macroeconomic equilibrium The causes and effects of demand shocks and supply shocks

More information

Deree College Department of Economics Andreas Kontoleon EC 1100 Fall Semester ANSWERS TO HOMEWORK QUESTIONS FOR CHAPTER 11

Deree College Department of Economics Andreas Kontoleon EC 1100 Fall Semester ANSWERS TO HOMEWORK QUESTIONS FOR CHAPTER 11 Deree College Department of Economics Andreas Kontoleon EC 1100 Fall Semester ANSWERS TO HOMEWORK QUESTIONS FOR CHAPTER 11 11-1 Why is the aggregate demand curve downsloping? Specify how your explanation

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 35 questions, each 1.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 35 questions, each 1. AUBG ECO 302 A F I N A L E X A M Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 35 questions, each 1.5 points 1) The Bigdrill company drills

More information

b) What happens to the level of output and the price level in the short run and in the long run?

b) What happens to the level of output and the price level in the short run and in the long run? 1) Suppose the Fed reduces the money supply by 5 percent. a) What happens to the aggregate demand curve? If the Fed reduces the money supply, the aggregate demand curve shifts down. This result is based

More information

Aggregate Supply and Aggregate Demand

Aggregate Supply and Aggregate Demand 26 Aggregate Supply and Aggregate Demand Learning Objectives Explain what determines aggregate supply Explain what determines aggregate demand Explain what determines real GDP and the price level and how

More information

The Aggregate Demand- Aggregate Supply (AD-AS) Model

The Aggregate Demand- Aggregate Supply (AD-AS) Model The AD-AS Model The Aggregate Demand- Aggregate Supply (AD-AS) Model Chapter 9 The AD-AS Model addresses two deficiencies of the AE Model: No explicit modeling of aggregate supply. Fixed price level. 2

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Econ 111 Summer 2007 Final Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The classical dichotomy allows us to explore economic growth

More information

Aggregate Supply, Aggregate Demand, and Inflation: Putting It All Together Principles of Economics in Context (Goodwin, et al.)

Aggregate Supply, Aggregate Demand, and Inflation: Putting It All Together Principles of Economics in Context (Goodwin, et al.) Chapter 28 Aggregate Supply, Aggregate Demand, and Inflation: Putting It All Together Principles of Economics in Context (Goodwin, et al.) Chapter Overview This chapter introduces you to the "Aggregate

More information

University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Macroeconomics Instructor: Michael G. Lanyi

University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Macroeconomics Instructor: Michael G. Lanyi University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Macroeconomics Instructor: Michael G. Lanyi CH 26 AD & AS Use the figure below to answer the following questions. Figure 26.1.1

More information

Macroeconomics Instructor Miller AD/AS Model Practice Problems

Macroeconomics Instructor Miller AD/AS Model Practice Problems Macroeconomics Instructor Miller AD/AS Model Practice Problems 1. The basic aggregate demand and aggregate supply curve model helps explain A) fluctuations in real GDP and the price level. B) long-term

More information

ECON 1010 Principles of Macroeconomics Solutions to Exam #3. Section A: Multiple Choice Questions. (40 points; 2 pts each)

ECON 1010 Principles of Macroeconomics Solutions to Exam #3. Section A: Multiple Choice Questions. (40 points; 2 pts each) ECON 1010 Principles of Macroeconomics Solutions to Exam #3 Section A: Multiple Choice Questions. (40 points; 2 pts each) 1. Domestic savings and foreign savings are: a. sources of funds for investment

More information

Homework 4 I Multiple Choices

Homework 4 I Multiple Choices Homework 4 I Multiple Choices 1) Keynes's motivation in developing the aggregate output determination model stemmed from his concern with explaining A) the hyperinflations of the 1920s. B) why the Great

More information

7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Chapter. Key Concepts

7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Chapter. Key Concepts Chapter 7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Key Concepts Aggregate Supply The aggregate production function shows that the quantity of real GDP (Y ) supplied depends on the quantity of labor (L ),

More information

Chapter 11 Keynesianism: The Macroeconomics of Wage and Price Rigidity

Chapter 11 Keynesianism: The Macroeconomics of Wage and Price Rigidity Chapter 11 Keynesianism: The Macroeconomics of Wage and Price Rigidity Multiple Choice Questions 1. Keynesians are skeptical of the classical theory that recessions are periods of increased mismatch between

More information

EC2105, Professor Laury EXAM 2, FORM A (3/13/02)

EC2105, Professor Laury EXAM 2, FORM A (3/13/02) EC2105, Professor Laury EXAM 2, FORM A (3/13/02) Print Your Name: ID Number: Multiple Choice (32 questions, 2.5 points each; 80 points total). Clearly indicate (by circling) the ONE BEST response to each

More information

Monetary Theory AD/AS

Monetary Theory AD/AS Chapter 24 Monetary Theory / Aggregate Demand The curve shows the relationship between prices and the demand for output in an economy. W can derive the curve in the following way. 1. The Monetarist View

More information

I. MULTIPLE CHOICES. Choose the one alternative that best completes the statement to answer the question.

I. MULTIPLE CHOICES. Choose the one alternative that best completes the statement to answer the question. Econ 20B- Additional Problem Set I. MULTIPLE CHOICES. Choose the one alternative that best completes the statement to answer the question. 1. Which of the following is correct? a. Over the business cycle

More information

INTRODUCTION AGGREGATE DEMAND MACRO EQUILIBRIUM MACRO EQUILIBRIUM THE DESIRED ADJUSTMENT THE DESIRED ADJUSTMENT

INTRODUCTION AGGREGATE DEMAND MACRO EQUILIBRIUM MACRO EQUILIBRIUM THE DESIRED ADJUSTMENT THE DESIRED ADJUSTMENT Chapter 9 AGGREGATE DEMAND INTRODUCTION The Great Depression was a springboard for the Keynesian approach to economic policy. Keynes asked: What are the components of aggregate demand? What determines

More information

12.1 Introduction. 12.2 The MP Curve: Monetary Policy and the Interest Rates 1/24/2013. Monetary Policy and the Phillips Curve

12.1 Introduction. 12.2 The MP Curve: Monetary Policy and the Interest Rates 1/24/2013. Monetary Policy and the Phillips Curve Chapter 12 Monetary Policy and the Phillips Curve By Charles I. Jones Media Slides Created By Dave Brown Penn State University The short-run model summary: Through the MP curve the nominal interest rate

More information

Suggested Answers for Mankiw Questions for Review & Problems

Suggested Answers for Mankiw Questions for Review & Problems Suggested Answers for Mankiw & Problems The answers here will not have graphs, I encourage to refer to the text for graphs. There is a some math, however I don t expect you to replicate these in your exam,

More information

I. Introduction to Aggregate Demand/Aggregate Supply Model

I. Introduction to Aggregate Demand/Aggregate Supply Model University of California-Davis Economics 1B-Intro to Macro Handout 8 TA: Jason Lee Email: jawlee@ucdavis.edu I. Introduction to Aggregate Demand/Aggregate Supply Model In this chapter we develop a model

More information

University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Microeconomics Instructor: Michael G. Lanyi

University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Microeconomics Instructor: Michael G. Lanyi University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Microeconomics Instructor: Michael G. Lanyi Chapter 28 Canadian UE, Infl & B. C. 1) Which of the following would cause the aggregate

More information

Econ 100B: Macroeconomic Analysis Fall Problem Set #3 ANSWERS (Due September 15-16, 2008)

Econ 100B: Macroeconomic Analysis Fall Problem Set #3 ANSWERS (Due September 15-16, 2008) Econ 100B: Macroeconomic Analysis Fall 2008 Problem Set #3 ANSWERS (Due September 15-16, 2008) A. On one side of a single sheet of paper: 1. Clearly and accurately draw and label a diagram of the Production

More information

chapter: Aggregate Demand and Aggregate Supply Krugman/Wells 2009 Worth Publishers 1 of 58

chapter: Aggregate Demand and Aggregate Supply Krugman/Wells 2009 Worth Publishers 1 of 58 chapter: 12 >> Aggregate Demand and Aggregate Supply Krugman/Wells 2009 Worth Publishers 1 of 58 WHAT YOU WILL LEARN IN THIS CHAPTER How the aggregate demand curve illustrates the relationship between

More information

The Great Recession, the Great Depression, and Great Macroeconomic Debates

The Great Recession, the Great Depression, and Great Macroeconomic Debates The Great Recession, the Great Depression, and Great Macroeconomic Debates Previously The aggregate demand and aggregate supply model is a simplified view of the economy that helps us evaluate short-term

More information

Answer Key 1. B 2. A 3. B 4. B 5. D 6. D 7. D 8. B 9. C 10. C 11. A 12. B 13. A 14. C 15. A. Page 5

Answer Key 1. B 2. A 3. B 4. B 5. D 6. D 7. D 8. B 9. C 10. C 11. A 12. B 13. A 14. C 15. A. Page 5 Name: Date: 1. The neutrality of money means that A) money provides equal purchasing power to individuals regardless of their economic status. B) monetary policy can not affect the real side of the economy,

More information

150 points. Please write answers in ink. Allocate your time efficiently. Good luck.

150 points. Please write answers in ink. Allocate your time efficiently. Good luck. Eco 202 Name Final Exam Key 10 May 2004 150 points. Please write answers in ink. Allocate your time efficiently. Good luck. 1. Suppose that Congress passes an investment tax credit, which subsidizes domestic

More information

Questions for Review. CHAPTER 9 Introduction to Economic Fluctuations

Questions for Review. CHAPTER 9 Introduction to Economic Fluctuations HTER 9 Introduction to Economic Fluctuations Questions for Review 1. When GD declines during a recession, growth in real consumption and investment spending both decline; unemployment rises sharply. 2.

More information

ECON 1010 Principles of Macroeconomics Final Exam

ECON 1010 Principles of Macroeconomics Final Exam ECON 1010 Principles of Macroeconomics Final Exam 1. Expansionary monetary policy: Section A: Multiple Choice Questions. (120 points; 3 pts each) a. increases the money supply, interest rates, consumption,

More information

Aggregate Demand I: Building the IS-LM Model

Aggregate Demand I: Building the IS-LM Model CHAPTER 11 : Building the IS-LM Model Modified for ECON 2204 by Bob Murphy 2016 Worth Publishers, all rights reserved IN THIS CHAPTER, YOU WILL LEARN: the IS curve and its relation to: the Keynesian cross

More information

Inflation, Unemployment, and Federal Reserve Policy

Inflation, Unemployment, and Federal Reserve Policy Chapter 16 (28) Inflation, Unemployment, and Federal Reserve Policy Chapter Summary Inflation and unemployment are two very important macroeconomic issues. The Phillips curve illustrates the short-run

More information

ECON 3312 Macroeconomics Exam 3 Fall 2014. Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

ECON 3312 Macroeconomics Exam 3 Fall 2014. Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. ECON 3312 Macroeconomics Exam 3 Fall 2014 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Everything else held constant, an increase in net

More information

A country s economy is in a short-run equilibrium with an output level less than the full-employment output level. Assume an upwardsloping aggregate

A country s economy is in a short-run equilibrium with an output level less than the full-employment output level. Assume an upwardsloping aggregate ADAS Practice A country s economy is in a short-run equilibrium with an output level less than the full-employment output level. Assume an upwardsloping aggregate supply curve. (a) Using a correctly labeled

More information

Using Policy to Stabilize the Economy

Using Policy to Stabilize the Economy Using Policy to Stabilize the Economy Since the Employment ct of 1946, economic stabilization has been a goal of U.S. policy. Economists debate how active a role the govt should take to stabilize the economy.

More information

Aggregate Demand & Aggregate Supply

Aggregate Demand & Aggregate Supply Aggregate Demand & Aggregate Supply (the basics) slope of the aggregate supply (AS) curve aggregate supply (AS) - The total quantity of goods and services that firms are willing to supply at varying price

More information

Learning objectives. The Theory of Real Business Cycles

Learning objectives. The Theory of Real Business Cycles Learning objectives This chapter presents an overview of recent work in two areas: Real Business Cycle theory New Keynesian economics Advances in Business Cycle Theory slide 1 The Theory of Real Business

More information

Long run v.s. short run. Introduction. Aggregate Demand and Aggregate Supply. In this chapter, look for the answers to these questions:

Long run v.s. short run. Introduction. Aggregate Demand and Aggregate Supply. In this chapter, look for the answers to these questions: 33 Aggregate Demand and Aggregate Supply R I N C I L E S O F ECONOMICS FOURTH EDITION N. GREGOR MANKIW Long run v.s. short run Long run growth: what determines long-run output (and the related employment

More information

Chapter Outline. Chapter 8. What Is a Business Cycle? What Is a Business Cycle?

Chapter Outline. Chapter 8. What Is a Business Cycle? What Is a Business Cycle? Chapter 8 Business Cycles Chapter Outline What is a Business Cycle? The American Business Cycle: Business Cycle Analysis: A Preview 2008 Pearson Addison-Wesley. All rights reserved 2008 Pearson Addison-Wesley.

More information