Econ 202 Section 4 Final Exam

Size: px
Start display at page:

Download "Econ 202 Section 4 Final Exam"

Transcription

1 Douglas, Fall 2009 December 15, 2009 A: Special Code PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. SIGNED: PRINT NAME: Econ 202 Section 4 Final Exam 1. Oceania buys $40 of wine from Escudia and Escudia buys $100 of wool from Oceania. Supposing this is the only trade that these countries do. What are the net exports of Oceania and Escudia in that order? a. $140 and $140 b. $60 and -$60 c. $100 and $40 d. None of the above is correct. 2. When opening a bakery you need to buy ovens, mixers, and similar items which are tools for your workers to use. Economists call these expenditures a. capital investment. b. investment in human capital. c. personal saving. d. business consumption expenditures. 3. The long-run aggregate supply curve is vertical because a change in aggregate demand leads to a long-run change a. in output, but not the price level. b. in neither the price level nor output. c. in the price level and output. d. in the price level, but not output. 4. Last year, US nominal GDP was about a. $14 trillion, of which about 70% was consumption. b. $14 trillion; Real GDP was about $28 trillion in 1983 (base year) dollars. c. $1.4 trillion, of which about 70% was consumption. d. $14 trillion, of which about 50% was consumption. 5. According to the classical dichotomy and money neutrality, when the money supply doubles which of the following doubles? a. the price level and nominal GDP b. the price level and real GDP c. only real GDP d. velocity of money 6. If the price level increased from 220 to 242 over a year s time, what was the inflation rate? a. 22 percent b. 10 percent c. 110 percent d. None of the above is correct. 7. Fran buys $1,000,000 in bonds issued by Ford Motor Company. In turn, Ford uses the funds to buy new machinery for one of its factories. a. Fran is investing; Ford is saving. b. Fran and Ford are both saving. c. Fran is saving; Ford is investing. d. Fran and Ford are both investing. 1

2 8. Suppose you purchased a house for $210,000 house in late 2007 using $10,000 of your own financial capital (money), and $200,000 of borrowed money. You sold the house a year later for $180,000 and paid off your loan with 5% interest. You received a return on your own capital of a %. Your loss is determined by real factors, not your method of financing. b. -300%. If you had taken on more leverage, you would have lost more. c. -400%. Without leverage, you would have taken only a 14.3% loss. d %, which is the 14.3% loss on the house plus 5% interest. 9. If the exchange rate changes from 135 Kazakh tenge per dollar to 150 Kazakh tenge per dollar, the dollar has a. appreciated. Other things the same, it now takes fewer dollars to buy Kazakhstani goods. b. depreciated. Other things the same, it now takes fewer dollars to buy Kazakhstani goods. c. appreciated. Other things the same, it now takes more dollars to buy Kazakhstani goods. d. depreciated. Other things the same, it now takes more dollars to buy Kazakhstani goods. Figure Refer to Figure An increase in the money supply would move the economy from C to a. B in the short run and the long run. b. D in the short run and C in the long run. c. D in the short run and the long run. d. B in the short run and A in the long run. 11. Aggregate demand shifts right if a. taxes fall and shifts left if stock prices rise. b. taxes fall and shifts left if stock prices fall. c. taxes rise and shifts left if stock prices rise. d. taxes rise and shifts left if stock prices fall. 12. If the required reserve ratio is 10 percent, and a bank receives a new deposit of $1000 in cash, then initially the bank has a a. $1000 increase in reserves and no increase in required reserves. b. $1000 increase in reserves and no increase in excess reserves. c. $100 increase in excess reserves and $900 increase in required reserves. d. $900 increase in excess reserves and $100 increase in required reserves. 13. A depreciation of the U.S. real exchange rate induces U.S. consumers to buy a. fewer domestic goods and fewer foreign goods. b. more domestic goods and more foreign goods. c. fewer domestic goods and more foreign goods. d. more domestic goods and fewer foreign goods. 2

3 14. The source of hyperinflations is primarily a. lower output growth. b. continuing increases in money demand. c. increases in money-supply growth. d. continuing declines in velocity. 15. Which of the following by itself is consistent with the directions that the price level and real GDP changed at the onset of the Great Depression? a. aggregate supply shifted left b. aggregate demand shifted left c. aggregate supply shifted right d. aggregate demand shifted right 16. Suppose there were a large decline in net exports, caused by a sudden fall in foreign income. If the Fed wanted to prevent this from causing an increase in U.S. unemployment, it could a. sell bonds to lower interest rates. b. buy bonds to raise interest rates. c. buy bonds to lower interest rates. d. do nothing, since foreign income has no effect on the U.S. economy. 17. Which of the following combinations implies a nominal interest rate of 7 percent? a. a real interest rate of 6 percent and an inflation rate of 1 percent b. a real interest rate of 4 percent and an inflation rate of 11 percent c. a real interest rate of 5.5 percent and an inflation rate of 3 percent d. a real interest rate of 2.5 percent and an inflation rate of 2 percent 18. According to liquidity preference theory, if the quantity of money supplied is greater than the quantity demanded, then the interest rate will a. increase and the quantity of money demanded will increase. b. increase and the quantity of money demanded will decrease. c. decrease and the quantity of money demanded will decrease. d. decrease and the quantity of money demanded will increase. 19. The sticky-wage theory of the short-run aggregate supply curve says that when the price level is higher than expected, a. production is less profitable and employment rises. b. production is more profitable and employment falls. c. production is more profitable and employment rises. d. production is less profitable and employment falls. 20. In the long run, changes in the money supply affect a. prices. b. real output. c. unemployment rates. d. All of the above. 21. The aggregate quantity of goods and service demanded rises as the aggregate price level falls because a. real wealth rises, interest rates fall, and the dollar depreciates. b. real wealth falls, interest rates fall, and the dollar depreciates. c. real wealth rises, interest rates rise, and the dollar appreciates. d. real wealth falls, interest rates rise, and the dollar appreciates. 22. Which of the following shifts both short-run and long-run aggregate supply left? a. a decrease in the actual price level b. a decrease in the capital stock c. a decrease in the money supply d. a decrease in the expected price level 3

4 23. During recessions, automatic stabilizers tend to make the government's budget a. move toward deficit. b. move toward surplus. c. move toward balance. d. not necessarily move the budget in any particular direction. 24. What would happen to the equilibrium price and quantity sold of leather gloves if the price of nylon gloves (a substitute) falls, at the same time that the cost of leather used to make gloves falls? a. Price will rise and quantity may either rise or fall. b. Price will fall and quantity may either rise or fall. c. Quantity will rise and price may either rise or fall. d. Quantity will fall and price may either rise or fall. 25. The U.S.natural rate of unemployment is about 5.5% and the current unemployment rate (U3) is about a. 10%, meaning that cyclical unemployment is at about 4.5%. b. 16.5%, meaning that cyclical unemployment is at about 3%. c. 21.5%, meaning that cyclical unemployment is at about 16%. d. 10%, meaning that cyclical unemployment is at about 15.5%. 26. When a business sells bonds, it is using the methods of a. equity finance to lend. b. debt finance to lend. c. debt finance to borrow. d. equity finance to borrow. 27. In 1945 a rule of thumb was that a young man must make $40 per week before he could afford to marry and start a family. The CPI was about 20 in 1944 and about 100 in To apply the same rule of thumb in 1983 the young man should make a. $400 per week. b. $100 per week c. $200 per week d. $8 per week. 28. A decrease in the expected price level shifts short-run aggregate supply (AS) to the a. left, but an increase in the current price level does not shift short-run AS. b. left, and an increase in the current price level shifts short-run AS to the left. c. right, and an increase in the current price level shifts short-run AS to the right. d. right, but an increase in the current price level does not shift short-run AS. 29. If the Federal Reserve decided to lower interest rates, it could a. sell bonds to raise the money supply. b. buy bonds to raise the money supply. c. sell bonds to lower the money supply. d. buy bonds to lower the money supply. 30. According to James Hamilton, the chief danger to the U.S. economy posed by the big changes in the Fed s balance sheet since September 2008 are a. the Fed may someday have to pay interest on excess reserves. b. hyperinflation due to the higher taxes required to pay interest on recent Treasury borrowings. c. increased inflation and increased taxpayer liability for interest payments if the Fed s new assets don t pay off. d. more government control over large banks. 4

5 31. An economic contraction caused by a shift in aggregate demand causes prices to a. rise in the short run, and fall back to their original level in the long run. b. rise in the short run, and rise even more in the long run. c. fall in the short run, and fall even more in the long run. d. fall in the short run, and rise above their original level in the long run. 32. If purchasing-power parity holds, a dollar will buy a. one unit of each foreign currency. b. foreign currency equal to the U.S. price level divided by the foreign country s price level. c. enough foreign currency to buy as many goods in the foreign country as a dollar will buy in the United States. d. None of the above is implied by purchasing-power parity. 33. Larry, a U.S. citizen, opens and operates a bookstore in Spain. This action is an example of both a. U.S. foreign direct investment and U.S. domestic investment. b. U.S. foreign portfolio investment and U.S. domestic investment. c. investment for Larry and U.S. foreign direct investment. d. investment for Larry and U.S. foreign portfolio investment. 34. If Congress were to change the tax laws so that investors no longer got tax breaks for purchasing new houses, the likely result in the loanable funds market would be a. higher interest rates and greater investment. b. lower interest rate and less investment. c. higher interest rates and less investment. d. lower interest rates and greater investment. 35. In an article assigned in class, Martin Wolf complains about China s exchange rate protectionism. What might Wolf mean by exchange rate protectionism? a. China is deliberately trying to keep the real exchange rate of the dollar low. b. By accumulating reserves of U.S. bonds, China keeps the nominal exchange rate of the dollar artificially low, which increases Chinese exports to the U.S. c. The Chinese government prevents the release of any information about the exchange rate of its currency, thus protecting its own industries. d. By accumulating reserves of U.S. dollars, China keeps the nominal exchange rate of the dollar artificially high, which increases Chinese exports to the U.S. 36. What will happen to the equilibrium price and quantity of cigarettes if the price of chewing tobacco (a substitute) rises sharply at the same time that the price of filters used to make cigarettes falls? a. Quantity will rise and price may either rise or fall. b. Price will fall and the quantity may either rise or fall. c. Price will rise and quantity may either rise or fall. d. Quantity will fall and price may either rise or fall. 37. A country has a trade deficit. Its a. net capital outflow must be positive and domestic saving is smaller than investment. b. net capital outflow must be negative and domestic saving is smaller than investment. c. net capital outflow must be negative and domestic saving is larger than investment. d. net capital outflow must be positive, and domestic saving is larger than investment. 38. People choose to hold a smaller quantity of money if a. the interest rate rises, which causes the opportunity cost of holding money to fall. b. the interest rate falls, which causes the opportunity cost of holding money to fall. c. the interest rate falls, which causes the opportunity cost of holding money to rise. d. the interest rate rises, which causes the opportunity cost of holding money to rise. 5

6 39. The present value of a payment to be made in the future increases as a. the interest rate falls and the time until the payment is made decreases. b. the interest rate rises and the time until the payment is made decreases. c. the interest rate rises and the time until the payment is made increases. d. the interest rate falls and the time until the payment is made increases. 40. To decrease the money supply, the Fed can a. buy government bonds or increase the discount rate. b. buy government bonds or decrease the discount rate. c. sell government bonds or increase the discount rate. d. sell government bonds or decrease the discount rate. 41. Suppose that the economy is at long-run equilibrium. If there is a sharp decline in the stock market combined with a significant increase in immigration of skilled workers, then in the short run a. the price level will fall, and real GDP might rise, fall, or stay the same. b. real GDP will fall and the price level might rise, fall, or stay the same. c. real GDP will rise and the price level might rise, fall, or stay the same. d. the price level will rise, and real GDP might rise, fall, or stay the same. 42. An assistant manager at a restaurant gets a $100 a month raise. He figures that with his new monthly salary he cannot buy as many goods and services as he could buy last year. a. His real and nominal salary have risen. b. His real and nominal salary have fallen. c. His real salary has fallen and his nominal salary has risen. d. His real salary has risen and his nominal salary has fallen. 43. If people had been expecting prices to rise but in fact prices fell, then who would benefit? a. people holding a lot of currency but not lenders b. lenders and people holding a lot of currency c. neither lenders nor people holding a lot of currency d. lenders but not people holding a lot of currency Table 28-1 Labor Data for Wrexington Year Adult population Number of employed Number of unemployed Refer to Table The labor force of Wrexington in 2004 was a b c d

7 Figure 4-7. Supply and Demand for Neckties. 45. Suppose the necktie market is currently in equilibrium as shown in Figure 4-7. What could cause the equilibrium price of neckties to rise to $35 and the equilibrium quantity to rise to 600? a. an increase in the price of silk used to make neckties. b. a drop in the price of suits (a complement). c. a fall in consumer income (neckties are a normal good). d. an improvement in the technology used to produce neckties. Figure Refer to Figure If the current interest rate is 2 percent, a. there is an excess supply of money. b. people will try to borrow more money, which drives interest rates up. c. as the money market moves to equilibrium, people will buy more goods. d. All of the above are correct. 47. If a dollar buys more potatoes in the U.S. than in France, then a. the real exchange rate is less than 1; a profit might be made by buying potatoes in France and selling them in the U.S. b. the real exchange rate is greater than 1; a profit might be made by buying potatoes in the U.S. and selling them in France. c. the real exchange rate is less than 1; a profit might be made by buying potatoes in the U.S. and selling them in France. d. the real exchange rate is greater than 1; a profit might be made by buying potatoes in France. and selling them in the U.S. 7

8 48. Which of the following will reduce the price level and real output in the short run? a. technical progress b. an increase in the money supply c. an increase in oil prices d. a decrease in the money supply 49. Suppose that the value of a bond is the sum of the present values of all of its future payments. A certain bond pays $50 in one year, $50 in two years, and $1050 in three years. Using an interest rate of 5%, what is the value of the bond? a. $1150 b. $ c. $ d. $ If W denotes the value of an hour s work measured in terms of money and P is the CPI, then a. 1/P can be interpreted as the consumer inflation rate. b. classical economic theory would say that W is not affected by the supply of money. c. W/P represents the value of an hour s work measured in terms of consumer goods and services. d. All of the above are correct. 8

9 ID: A Econ 202 Section 4 Final Exam Answer Section MULTIPLE CHOICE 1. B 2. A 3. D 4. A 5. A 6. B 7. C 8. C 9. A 10. D 11. B 12. D 13. D 14. C 15. B 16. C 17. A 18. D 19. C 20. A 21. A 22. B 23. A 24. B 25. A 26. C 27. C 28. D 29. B 30. C 31. C 32. C 33. C 34. B 35. D 36. A 37. B 38. D 39. A 40. C 41. A 42. C 43. B 1

10 ID: A 44. C 45. B 46. B 47. C 48. D 49. D 50. C 2

11 Douglas, Fall 2009 December 15, 2009 B: Special Code PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. SIGNED: PRINT NAME: Econ 202 Section 4 Final Exam 1. When opening a bakery you need to buy ovens, mixers, and similar items which are tools for your workers to use. Economists call these expenditures a. investment in human capital. b. personal saving. c. capital investment. d. business consumption expenditures. 2. Fran buys $1,000,000 in bonds issued by Ford Motor Company. In turn, Ford uses the funds to buy new machinery for one of its factories. a. Fran is saving; Ford is investing. b. Fran and Ford are both saving. c. Fran is investing; Ford is saving. d. Fran and Ford are both investing. 3. If purchasing-power parity holds, a dollar will buy a. one unit of each foreign currency. b. enough foreign currency to buy as many goods in the foreign country as a dollar will buy in the United States. c. foreign currency equal to the U.S. price level divided by the foreign country s price level. d. None of the above is implied by purchasing-power parity. 4. According to the classical dichotomy and money neutrality, when the money supply doubles which of the following doubles? a. the price level and real GDP b. velocity of money c. only real GDP d. the price level and nominal GDP 5. The U.S.natural rate of unemployment is about 5.5% and the current unemployment rate (U3) is about a. 21.5%, meaning that cyclical unemployment is at about 16%. b. 10%, meaning that cyclical unemployment is at about 15.5%. c. 10%, meaning that cyclical unemployment is at about 4.5%. d. 16.5%, meaning that cyclical unemployment is at about 3%. 6. People choose to hold a smaller quantity of money if a. the interest rate rises, which causes the opportunity cost of holding money to fall. b. the interest rate rises, which causes the opportunity cost of holding money to rise. c. the interest rate falls, which causes the opportunity cost of holding money to rise. d. the interest rate falls, which causes the opportunity cost of holding money to fall. 7. Suppose there were a large decline in net exports, caused by a sudden fall in foreign income. If the Fed wanted to prevent this from causing an increase in U.S. unemployment, it could a. sell bonds to lower interest rates. b. buy bonds to lower interest rates. c. buy bonds to raise interest rates. d. do nothing, since foreign income has no effect on the U.S. economy. 1

Econ 202 Section 2 Final Exam

Econ 202 Section 2 Final Exam Douglas, Fall 2009 December 17, 2009 A: Special Code 0000 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. SIGNED: PRINT NAME: Econ 202 Section 2 Final Exam 1. The present value

More information

Econ 202 Final Exam. Douglas, Spring 2010 May 6, 2010 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam.

Econ 202 Final Exam. Douglas, Spring 2010 May 6, 2010 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. , Spring 2010 May 6, 2010 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. SIGNED: PRINT NAME: Econ 202 Final Exam Multiple Choice. 2 points each. 1. According to the long-run

More information

Econ 202 Final Exam. Douglas, Fall 2007 Version A Special Codes 00000. PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam.

Econ 202 Final Exam. Douglas, Fall 2007 Version A Special Codes 00000. PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. , Fall 2007 Version A Special Codes 00000 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. SIGNED: PRINT NAME: Econ 202 Final Exam 1. On average over the past 50 years, the U.S.

More information

Econ 202 Final Exam. Table 3-1 Labor Hours Needed to Make 1 Pound of: Meat Potatoes Farmer 8 2 Rancher 4 5

Econ 202 Final Exam. Table 3-1 Labor Hours Needed to Make 1 Pound of: Meat Potatoes Farmer 8 2 Rancher 4 5 Econ 202 Final Exam 1. If inflation expectations rise, the short-run Phillips curve shifts a. right, so that at any inflation rate unemployment is higher. b. left, so that at any inflation rate unemployment

More information

Principles of Macroeconomics Prof. Yamin Ahmad ECON 202 Fall 2004

Principles of Macroeconomics Prof. Yamin Ahmad ECON 202 Fall 2004 Principles of Macroeconomics Prof. Yamin Ahmad ECON 202 Fall 2004 Sample Final Exam Name Id # Part B Instructions: Please answer in the space provided and circle your answer on the question paper as well.

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Suvey of Macroeconomics, MBA 641 Fall 2006, Final Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Modern macroeconomics emerged from

More information

Econ 202 Final Exam. Douglas, Spring 2006 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam.

Econ 202 Final Exam. Douglas, Spring 2006 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. , Spring 2006 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. SIGNED: PRINT NAME: Econ 202 Final Exam 1. When the government spends more, the initial effect is that a. aggregate

More information

Econ 202 Section H01 Midterm 2

Econ 202 Section H01 Midterm 2 , Spring 2010 March 16, 2010 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. SIGNED: PRINT NAME: Econ 202 Section H01 Midterm 2 Multiple Choice. 2.5 points each. 1. What would

More information

Refer to Figure 17-1

Refer to Figure 17-1 Chapter 17 1. Inflation can be measured by the a. change in the consumer price index. b. percentage change in the consumer price index. c. percentage change in the price of a specific commodity. d. change

More information

I. MULTIPLE CHOICES. Choose the one alternative that best completes the statement to answer the question.

I. MULTIPLE CHOICES. Choose the one alternative that best completes the statement to answer the question. Econ 20B- Additional Problem Set I. MULTIPLE CHOICES. Choose the one alternative that best completes the statement to answer the question. 1. Which of the following is correct? a. Over the business cycle

More information

3. a. If all money is held as currency, then the money supply is equal to the monetary base. The money supply will be $1,000.

3. a. If all money is held as currency, then the money supply is equal to the monetary base. The money supply will be $1,000. Macroeconomics ECON 2204 Prof. Murphy Problem Set 2 Answers Chapter 4 #2, 3, 4, 5, 6, 7, and 9 (on pages 102-103) 2. a. When the Fed buys bonds, the dollars that it pays to the public for the bonds increase

More information

Name (Please print) Assigned Seat. ECO202: PRINCIPLES OF MACROECONOMICS FIRST MIDTERM EXAM SPRING 2011 Prof. Bill Even FORM 1.

Name (Please print) Assigned Seat. ECO202: PRINCIPLES OF MACROECONOMICS FIRST MIDTERM EXAM SPRING 2011 Prof. Bill Even FORM 1. Name (Please print) Assigned Seat ECO202: PRINCIPLES OF MACROECONOMICS FIRST MIDTERM EXAM SPRING 2011 Prof. Bill Even FORM 1 Directions 1. Fill in your scantron with your unique id and form number. Doing

More information

EC2105, Professor Laury EXAM 2, FORM A (3/13/02)

EC2105, Professor Laury EXAM 2, FORM A (3/13/02) EC2105, Professor Laury EXAM 2, FORM A (3/13/02) Print Your Name: ID Number: Multiple Choice (32 questions, 2.5 points each; 80 points total). Clearly indicate (by circling) the ONE BEST response to each

More information

Exam 1 Review. 3. A severe recession is called a(n): A) depression. B) deflation. C) exogenous event. D) market-clearing assumption.

Exam 1 Review. 3. A severe recession is called a(n): A) depression. B) deflation. C) exogenous event. D) market-clearing assumption. Exam 1 Review 1. Macroeconomics does not try to answer the question of: A) why do some countries experience rapid growth. B) what is the rate of return on education. C) why do some countries have high

More information

7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Chapter. Aggregate Supply

7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Chapter. Aggregate Supply Chapter 7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Aggregate Supply Topic: Aggregate Supply/Aggregate Demand Model 1) The aggregate supply/aggregate demand model is used to help understand all of the following

More information

University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Macroeconomics Instructor: Michael G. Lanyi

University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Macroeconomics Instructor: Michael G. Lanyi University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Macroeconomics Instructor: Michael G. Lanyi CH 23 Finance Saving Investment 1) Capital is A) the tools, instruments, machines,

More information

Econ 202 Honors Midterm 2

Econ 202 Honors Midterm 2 , Spring 2009 April 7, 2009 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. SIGNED: PRINT NAME: Econ 202 Honors Midterm 2 1. The price level falls if either a. money demand shifts

More information

Practice Exam 3 Fall 2015

Practice Exam 3 Fall 2015 Global Macroeconomics ::Solutions:: Practice Exam 3 Fall 2015 Do not open this exam until instructed to do so. You have 75 minutes to complete this exam You may use a calculator; you may not use any other

More information

AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY The Influence of Monetary and Fiscal Policy on Aggregate Demand

AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY The Influence of Monetary and Fiscal Policy on Aggregate Demand AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY The Influence of Monetary and Fiscal Policy on Aggregate Demand Suppose that the economy is undergoing a recession because of a fall in aggregate demand. a. Using

More information

I. MULTIPLE CHOICES. Choose the one alternative that best completes the statement to answer the question.

I. MULTIPLE CHOICES. Choose the one alternative that best completes the statement to answer the question. Econ 20B- Additional Problem Set I. MULTIPLE CHOICES. Choose the one alternative that best completes the statement to answer the question. 1.According to the theory of liquidity preference, the money supply

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Inflation can be started by 1) A) an increase in aggregate supply or a decrease in aggregate

More information

Chapter 32 A Macroeconomic Theory of the Open Economy

Chapter 32 A Macroeconomic Theory of the Open Economy Chapter 32 A Macroeconomic Theory of the Open Economy TRUE/FALSE 1. Over the past two decades, the United States has persistently exported more goods and services than it has imported. ANS: F DIF: 1 REF:

More information

PS 4 Solution Econ 201

PS 4 Solution Econ 201 PS 4 Solution Econ 201 Chapter 19: 3. If Congress passes an investment tax credit, it subsidizes domestic investment. The desire to increase domestic investment leads firms to borrow more, increasing the

More information

150 points. Please write answers in ink. Allocate your time efficiently. Good luck.

150 points. Please write answers in ink. Allocate your time efficiently. Good luck. Eco 202 Name Final Exam Key 10 May 2004 150 points. Please write answers in ink. Allocate your time efficiently. Good luck. 1. Suppose that Congress passes an investment tax credit, which subsidizes domestic

More information

Macroeconomics, 10e, Global Edition (Parkin) Chapter 24 Finance, Saving, and Investment. 1 Financial Institutions and Financial Markets

Macroeconomics, 10e, Global Edition (Parkin) Chapter 24 Finance, Saving, and Investment. 1 Financial Institutions and Financial Markets Macroeconomics, 10e, Global Edition (Parkin) Chapter 24 Finance, Saving, and Investment 1 Financial Institutions and Financial Markets 1) The term "capital," as used in macroeconomics, refers to A) the

More information

A country s economy is in a short-run equilibrium with an output level less than the full-employment output level. Assume an upwardsloping aggregate

A country s economy is in a short-run equilibrium with an output level less than the full-employment output level. Assume an upwardsloping aggregate ADAS Practice A country s economy is in a short-run equilibrium with an output level less than the full-employment output level. Assume an upwardsloping aggregate supply curve. (a) Using a correctly labeled

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Econ 111 Summer 2007 Final Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The classical dichotomy allows us to explore economic growth

More information

D) surplus; negative. 9. The law of one price is enforced by: A) governments. B) producers. C) consumers. D) arbitrageurs.

D) surplus; negative. 9. The law of one price is enforced by: A) governments. B) producers. C) consumers. D) arbitrageurs. 1. An open economy is one in which: A) the level of output is fixed. B) government spending exceeds revenues. C) the national interest rate equals the world interest rate. D) there is trade in goods and

More information

Econ 202 Section 2 Midterm 2

Econ 202 Section 2 Midterm 2 Douglas, Fall 2009 November 3, 2009 A: Special Code 0000 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. SIGNED: PRINT NAME: Econ 202 Section 2 Midterm 2 1. The sale of stocks

More information

Econ 202 H01 Final Exam Spring 2005

Econ 202 H01 Final Exam Spring 2005 Econ202Final Spring 2005 1 Econ 202 H01 Final Exam Spring 2005 1. Which of the following tends to reduce the size of a shift in aggregate demand? a. the multiplier effect b. the crowding-out effect c.

More information

ECONS PASCO {ECON 152}

ECONS PASCO {ECON 152} ECONS PASCO {ECON 152} 1. Macroeconomics deals with a. the activities of individual units b. the behaviour of the electronics industry c. economic aggregates d. the behaviour of firms 2. The study of inflation

More information

Economics 212 Principles of Macroeconomics Study Guide. David L. Kelly

Economics 212 Principles of Macroeconomics Study Guide. David L. Kelly Economics 212 Principles of Macroeconomics Study Guide David L. Kelly Department of Economics University of Miami Box 248126 Coral Gables, FL 33134 dkelly@miami.edu First Version: Spring, 2006 Current

More information

THE ECONOMY AT FULL EMPLOYMENT: THE CLASSICAL MODEL*

THE ECONOMY AT FULL EMPLOYMENT: THE CLASSICAL MODEL* Chapter 8 THE ECONOMY AT FULL EMPLOYMENT: THE CLASSICAL MODEL* The Classical Model: A Preview Topic: Real Variables 1) Real variables A) are those that determine the cost of living. B) are those that determine

More information

Open-Economy Macroeconomics: Basic Concepts. Open-Economy Macroeconomics: Basic Concepts Open and Closed Economies

Open-Economy Macroeconomics: Basic Concepts. Open-Economy Macroeconomics: Basic Concepts Open and Closed Economies In this chapter, look for the answers to these questions: 3 Open-Economy Macroeconomics: Basic Concepts How are international flows of goods and assets related? What s the difference between the real and

More information

CHAPTER 7: AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY

CHAPTER 7: AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY CHAPTER 7: AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY Learning goals of this chapter: What forces bring persistent and rapid expansion of real GDP? What causes inflation? Why do we have business cycles? How

More information

Name: Days/Times Class Meets: Today s Date:

Name: Days/Times Class Meets: Today s Date: Name: _ Days/Times Class Meets: Today s Date: Macroeconomics, Spring 2009, Exam 3, several versions Read these Instructions carefully! You must follow them exactly! I) Answer on your Scantron card, using

More information

Douglas, Spring 2008 February 21, 2008 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam.

Douglas, Spring 2008 February 21, 2008 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. , Spring 2008 February 21, 2008 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. SIGNED: PRINT NAME: Econ 202 Midterm 1 1. What will happen to the equilibrium price of hamburgers

More information

國立高雄第一科技大學管理學院暨財金學院 學年度第 2 學期經濟學期末會考題目卷 ( A )

國立高雄第一科技大學管理學院暨財金學院 學年度第 2 學期經濟學期末會考題目卷 ( A ) 國立高雄第一科技大學管理學院暨財金學院 1 0 3 學年度第 2 學期經濟學期末會考題目卷 ( A ) Money and Monetary System 1. When conducting an open-market purchase, the Fed A. buys government bonds, and in so doing decreases the money supply. B.

More information

Chapter 13. Aggregate Demand and Aggregate Supply Analysis

Chapter 13. Aggregate Demand and Aggregate Supply Analysis Chapter 13. Aggregate Demand and Aggregate Supply Analysis Instructor: JINKOOK LEE Department of Economics / Texas A&M University ECON 203 502 Principles of Macroeconomics In the short run, real GDP and

More information

Econ 303: Intermediate Macroeconomics I Dr. Sauer Sample Questions for Exam #1

Econ 303: Intermediate Macroeconomics I Dr. Sauer Sample Questions for Exam #1 Econ 303: Intermediate Macroeconomics I Dr. Sauer Sample Questions for Exam #1 1. Variables that a model tries to explain are called: A) endogenous. B) exogenous. C) market clearing. D) fixed. 2. A measure

More information

SOLUTIONS TO TEXT PROBLEMS:

SOLUTIONS TO TEXT PROBLEMS: SOLUTIONS TO TEXT PROBLEMS: Quick Quizzes 1. Three key facts about economic fluctuations are: (1) economic fluctuations are irregular and unpredictable; (2) most macroeconomic quantities fluctuate together;

More information

Economics 101 Multiple Choice Questions for Final Examination Miller

Economics 101 Multiple Choice Questions for Final Examination Miller Economics 101 Multiple Choice Questions for Final Examination Miller PLEASE DO NOT WRITE ON THIS EXAMINATION FORM. 1. Which of the following statements is correct? a. Real GDP is the total market value

More information

At the end of Chapter 10, you will be able to answer the following:

At the end of Chapter 10, you will be able to answer the following: 1 Objectives for Chapter 10 The Circular Flow Model At the end of Chapter 10, you will be able to answer the following: 1. Explain the basic circular flow model. 2. Define "consumption" and "saving" 3.

More information

AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY

AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY 33 AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY Questions for Review 1. Two macroeconomic variables that decline when the economy goes into a recession are real GDP and investment spending (many other answers

More information

The session previously discussed important variables such as inflation, unemployment and GDP. We also alluded to factors that cause economic growth

The session previously discussed important variables such as inflation, unemployment and GDP. We also alluded to factors that cause economic growth The session previously discussed important variables such as inflation, unemployment and GDP. We also alluded to factors that cause economic growth enabling us to produce more and more to achieve higher

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Sample Questions for Chapters 12 & 13 Inflation Unemployment & Business Cycles Fiscal Policy MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Inflation

More information

I. Introduction to Aggregate Demand/Aggregate Supply Model

I. Introduction to Aggregate Demand/Aggregate Supply Model University of California-Davis Economics 1B-Intro to Macro Handout 8 TA: Jason Lee Email: jawlee@ucdavis.edu I. Introduction to Aggregate Demand/Aggregate Supply Model In this chapter we develop a model

More information

Economics 1012A Introduction to Macroeconomics Fall 2008 Dr. R. E. Mueller Second Midterm Examination October 17, 2008

Economics 1012A Introduction to Macroeconomics Fall 2008 Dr. R. E. Mueller Second Midterm Examination October 17, 2008 Economics 1012A Introduction to Macroeconomics Fall 2008 Dr. R. E. Mueller Second Midterm Examination October 17, 2008 Answer all of the following questions by selecting the most appropriate answer on

More information

Deree College Department of Economics Andreas Kontoleon EC 1100 Fall Semester ANSWERS TO HOMEWORK QUESTIONS FOR CHAPTER 11

Deree College Department of Economics Andreas Kontoleon EC 1100 Fall Semester ANSWERS TO HOMEWORK QUESTIONS FOR CHAPTER 11 Deree College Department of Economics Andreas Kontoleon EC 1100 Fall Semester ANSWERS TO HOMEWORK QUESTIONS FOR CHAPTER 11 11-1 Why is the aggregate demand curve downsloping? Specify how your explanation

More information

BUSINESS ECONOMICS CEC2 532-751 & 761

BUSINESS ECONOMICS CEC2 532-751 & 761 BUSINESS ECONOMICS CEC2 532-751 & 761 PRACTICE MACROECONOMICS MULTIPLE CHOICE QUESTIONS Warning: These questions have been posted to give you an opportunity to practice with the multiple choice format

More information

7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Chapter. Key Concepts

7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Chapter. Key Concepts Chapter 7 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Key Concepts Aggregate Supply The aggregate production function shows that the quantity of real GDP (Y ) supplied depends on the quantity of labor (L ),

More information

Practice Final Exam Economics 503 Fundamentals of Economic Analysis 2:30-5:30PM

Practice Final Exam Economics 503 Fundamentals of Economic Analysis 2:30-5:30PM Name Student ID Practice Final Exam Economics 503 Fundamentals of Economic Analysis 2:30-5:30PM Write all of your answers on this white exam paper. Do not hand in the blue books. Multiple Choices (2 points

More information

1. Firms react to unplanned inventory investment by increasing output.

1. Firms react to unplanned inventory investment by increasing output. Macro Exam 2 Self Test -- T/F questions Dr. McGahagan Fill in your answer (T/F) in the blank in front of the question. If false, provide a brief explanation of why it is false, and state what is true.

More information

6 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Chapter. Key Concepts

6 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Chapter. Key Concepts Chapter 6 AGGREGATE SUPPLY AND AGGREGATE DEMAND* Key Concepts Aggregate Supply The aggregate production function shows that the quantity of real GDP (Y ) supplied depends on the quantity of labor (L ),

More information

Aggregate Supply and Aggregate Demand

Aggregate Supply and Aggregate Demand Aggregate Supply and Aggregate Demand Econ 120: Global Macroeconomics 1 1.1 Goals Goals Specific Goals Be able to explain GDP fluctuations when the price level is also flexible. Explain how real GDP and

More information

Chapter 13 Money and Banking

Chapter 13 Money and Banking Chapter 13 Money and Banking Multiple Choice Questions Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1. The most important function of money is (a) as a store of

More information

Economics of Money, Banking, and Fin. Markets, 10e (Mishkin) Chapter 22 Aggregate Demand and Supply Analysis. 22.

Economics of Money, Banking, and Fin. Markets, 10e (Mishkin) Chapter 22 Aggregate Demand and Supply Analysis. 22. Economics of Money, Banking, and Fin. Markets, 10e (Mishkin) Chapter 22 Aggregate Demand and Supply Analysis 22.1 Aggregate Demand 1) The aggregate demand curve is the total quantity of an economy's A)

More information

Name: Days/Times Class Meets: Today s Date:

Name: Days/Times Class Meets: Today s Date: Name: _ Days/Times Class Meets: Today s Date: Macroeconomics, Spring 2008, Final Exam, several versions Read these Instructions carefully! You must follow them exactly! I) On your Scantron card you must

More information

. consumption and investment spending.

. consumption and investment spending. Chapter 10 1. The aggregate demand curve: A. is upward sloping because a higher price level is necessary to make production profitable as production costs rise. B. is downward sloping because production

More information

1. A glimpse of the real sector: GDP, inflation rate, macroeconomic identities

1. A glimpse of the real sector: GDP, inflation rate, macroeconomic identities 1. A glimpse of the real sector: GDP, inflation rate, macroeconomic identities 1. Real sector and financial sector Macroeconomics studies the aggregate effects of what people do. Most of what people do

More information

Finance, Saving, and Investment

Finance, Saving, and Investment 23 Finance, Saving, and Investment Learning Objectives The flows of funds through financial markets and the financial institutions Borrowing and lending decisions in financial markets Effects of government

More information

2009 CHAPTER 11 Self Study Questions

2009 CHAPTER 11 Self Study Questions CHAPTER 11 Self Study Questions 1) The aggregate supply/aggregate demand model is used to help understand all of the following except A) inflation. B) business cycle fluctuations. C) the aggregate value

More information

7. Which of the following is a flow variable? A) wealth B) the number unemployed C) government debt D) income

7. Which of the following is a flow variable? A) wealth B) the number unemployed C) government debt D) income Name: Date: 1. GDP is all of the following except the total: A) expenditure of everyone in the economy. B) income of everyone in the economy. C) expenditure on the economy's output of goods and services.

More information

Chapter 12. Aggregate Expenditure and Output in the Short Run

Chapter 12. Aggregate Expenditure and Output in the Short Run Chapter 12. Aggregate Expenditure and Output in the Short Run Instructor: JINKOOK LEE Department of Economics / Texas A&M University ECON 203 502 Principles of Macroeconomics Aggregate Expenditure (AE)

More information

International Finance

International Finance International Finance CHAPTER34 C H A P T E R C H E C K L I S T When you have completed your study of this chapter, you will be able to 1 Describe a country s balance of payments accounts and explain what

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Of the four players in the money supply process, most observers agree that the most important player

More information

A layperson s guide to economic jargon

A layperson s guide to economic jargon 2000/3 14 March 2000 A layperson s guide to economic jargon Technical economic words are becoming more frequently used, not only in economic analyses and policy documents, but also in the general news

More information

Econ 102 Aggregate Supply and Demand

Econ 102 Aggregate Supply and Demand Econ 102 ggregate Supply and Demand 1. s on previous homework assignments, turn in a news article together with your summary and explanation of why it is relevant to this week s topic, ggregate Supply

More information

Problem Set for Chapter 20(Multiple choices)

Problem Set for Chapter 20(Multiple choices) Problem Set for hapter 20(Multiple choices) 1. According to the theory of liquidity preference, a. if the interest rate is below the equilibrium level, then the quantity of money people want to hold is

More information

Macroeconomics, Fall 2007 Exam 3, TTh classes, various versions

Macroeconomics, Fall 2007 Exam 3, TTh classes, various versions Name: _ Days/Times Class Meets: Today s Date: Macroeconomics, Fall 2007 Exam 3, TTh classes, various versions Read these Instructions carefully! You must follow them exactly! I) On your Scantron card you

More information

Pre-Test Chapter 11 ed17

Pre-Test Chapter 11 ed17 Pre-Test Chapter 11 ed17 Multiple Choice Questions 1. Built-in stability means that: A. an annually balanced budget will offset the procyclical tendencies created by state and local finance and thereby

More information

Econ 303: Intermediate Macroeconomics I Dr. Sauer Sample Questions for Exam #2

Econ 303: Intermediate Macroeconomics I Dr. Sauer Sample Questions for Exam #2 Econ 303: Intermediate Macroeconomics I Dr. Sauer Sample Questions for Exam #2 1. If nominal wages cannot be cut, then the only way to cut real wages is by: A) inflation. B) unions. C) legislation. D)

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. ECON 4110: Sample Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Economists define risk as A) the difference between the return on common

More information

ECON 101 Exam 2. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

ECON 101 Exam 2. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Name: Class: Date: ECON 101 Exam 2 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Al s Aluminum Company sells $1 million worth of aluminum to Shiny Foil

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chatper 34 International Finance - Test Bank MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The currency used to buy imported goods is A) the

More information

Part III: Background to the Modern Period

Part III: Background to the Modern Period 1 Part III: Background to the Modern Period 1900-1945 Objectives for Chapter 11: 1900 to 1929 At the end of Chapter 11, you will be able to answer the following: 1. Briefly describe the main economic trends

More information

ECON 1010 Principles of Macroeconomics Final Exam

ECON 1010 Principles of Macroeconomics Final Exam ECON 1010 Principles of Macroeconomics Final Exam 1. Expansionary monetary policy: Section A: Multiple Choice Questions. (120 points; 3 pts each) a. increases the money supply, interest rates, consumption,

More information

Introduction to Macroeconomics 1012 Final Exam Spring 2013 Instructor: Elsie Sawatzky

Introduction to Macroeconomics 1012 Final Exam Spring 2013 Instructor: Elsie Sawatzky Introduction to Macroeconomics 1012 Final Exam Spring 2013 Instructor: Elsie Sawatzky Name Time: 2 hours Marks: 80 Multiple choice questions 1 mark each and a choice of 2 out of 3 short answer question

More information

12/03/2012. Currencies and Exchange Rates

12/03/2012. Currencies and Exchange Rates The Canadian dollar is one of 100s of different monies. The three big monies: the U.S. dollar, yen, and euro. In February 2007, one Canadian dollar bought 85 U.S. cents. By November 2007, the Canadian

More information

Aggregate Demand and Aggregate Supply

Aggregate Demand and Aggregate Supply CHAPTER 33 Aggregate Demand and Aggregate Supply Goals in this chapter you will Learn three key facts about short-run fluctuations Consider how the economy in the short run differs from the economy in

More information

VANCOUVER ISLAND UNIVERSITY. ECON212: PRINCIPLES OF MACROECONOMICS, Spring 2013 SAMPLE MIDTERM EXAM. Name (Last, First): ID #: Signature:

VANCOUVER ISLAND UNIVERSITY. ECON212: PRINCIPLES OF MACROECONOMICS, Spring 2013 SAMPLE MIDTERM EXAM. Name (Last, First): ID #: Signature: Important: Please remember it is a sample exam. Number of questions in each section and structure of questions in section b and c would vary as discussed in class VANCOUVER ISLAND UNIVERSITY ECON212: PRINCIPLES

More information

MONEY, INTEREST, REAL GDP, AND THE PRICE LEVEL*

MONEY, INTEREST, REAL GDP, AND THE PRICE LEVEL* Chapter 11 MONEY, INTEREST, REAL GDP, AND THE PRICE LEVEL* The Demand for Topic: Influences on Holding 1) The quantity of money that people choose to hold depends on which of the following? I. The price

More information

Chapter 29 Aggregate Demand and Aggregate Supply QUESTIONS

Chapter 29 Aggregate Demand and Aggregate Supply QUESTIONS Chapter 29 Aggregate Demand and Aggregate Supply QUESTIONS 1. Why is the aggregate demand curve downsloping? Specify how your explanation differs from the explanation for the downsloping demand curve for

More information

Macroeconomics Topic 8: Explain how slow price adjustments might affect the short-run response of the economy to economic shocks.

Macroeconomics Topic 8: Explain how slow price adjustments might affect the short-run response of the economy to economic shocks. Macroeconomics Topic 8: Explain how slow price adjustments might affect the short-run response of the economy to economic shocks. Reference: Gregory Mankiw s Principles of Microeconomics, 2 nd edition,

More information

THREE KEY FACTS ABOUT ECONOMIC FLUCTUATIONS

THREE KEY FACTS ABOUT ECONOMIC FLUCTUATIONS 15 In this chapter, look for the answers to these questions: What are economic fluctuations? What are their characteristics? How does the model of demand and explain economic fluctuations? Why does the

More information

Chapter 13: Aggregate Demand and Aggregate Supply Analysis

Chapter 13: Aggregate Demand and Aggregate Supply Analysis Chapter 13: Aggregate Demand and Aggregate Supply Analysis Yulei Luo SEF of HKU March 25, 2013 Learning Objectives 1. Identify the determinants of aggregate demand and distinguish between a movement along

More information

PRACTICE- Unit 6 AP Economics

PRACTICE- Unit 6 AP Economics PRACTICE- Unit 6 AP Economics Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The term liquid asset means: A. that the asset is used in a barter exchange.

More information

EC and MIDTERM EXAM I. March 26, 2015

EC and MIDTERM EXAM I. March 26, 2015 EC102.03 and 102.05 Spring 2015 Instructions: MIDTERM EXAM I March 26, 2015 NAME: ID #: You have 80 minutes to complete the exam. There will be no extensions. The exam consists of 40 multiple choice questions.

More information

Long run v.s. short run. Introduction. Aggregate Demand and Aggregate Supply. In this chapter, look for the answers to these questions:

Long run v.s. short run. Introduction. Aggregate Demand and Aggregate Supply. In this chapter, look for the answers to these questions: 33 Aggregate Demand and Aggregate Supply R I N C I L E S O F ECONOMICS FOURTH EDITION N. GREGOR MANKIW Long run v.s. short run Long run growth: what determines long-run output (and the related employment

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Study Questions 5 (Money) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The functions of money are 1) A) medium of exchange, unit of account,

More information

18 INTERNATIONAL FINANCE* Chapter. Key Concepts

18 INTERNATIONAL FINANCE* Chapter. Key Concepts Chapter 18 INTERNATIONAL FINANCE* Key Concepts Financing International Trade The balance of payments accounts measure international transactions. Current account records exports, imports, net interest,

More information

THE AGGREGATE DEMAND AGGREGATE SUPPLY MODEL

THE AGGREGATE DEMAND AGGREGATE SUPPLY MODEL THE AGGREGATE DEMAND AGGREGATE SUPPLY MODEL Previously The original Solow model focused on capital investment as the main source of economic growth. Modern growth theory now recognizes that institutions

More information

Practice Exam. Name: Date: 1. When workers and employers correctly anticipate an increase in inflation caused by an increase in aggregate demand,

Practice Exam. Name: Date: 1. When workers and employers correctly anticipate an increase in inflation caused by an increase in aggregate demand, Practice Exam Name: Date: 1. When workers and employers correctly anticipate an increase in inflation caused by an increase in aggregate demand, workers will underestimate the real wage rate workers will

More information

Output and Expenditure in the Short Run

Output and Expenditure in the Short Run Chapter 11 (23) Output and Expenditure in the Short Run Chapter Summary Chapter 10 examined the determinants of long-run economic growth. In the short run, however, the economy experiences fluctuations

More information

Econ 336 - Spring 2007 Homework 5

Econ 336 - Spring 2007 Homework 5 Econ 336 - Spring 2007 Homework 5 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The real exchange rate, q, is defined as A) E times P B)

More information

13 EXPENDITURE MULTIPLIERS: THE KEYNESIAN MODEL* Chapter. Fixed Prices and Expenditure Plans. D) the aggregate price level is fixed and that aggregate

13 EXPENDITURE MULTIPLIERS: THE KEYNESIAN MODEL* Chapter. Fixed Prices and Expenditure Plans. D) the aggregate price level is fixed and that aggregate Chapter 13 EXPENDITURE MULTIPLIERS: THE KEYNESIAN MODEL* Fixed Prices and Expenditure Plans Topic: Keynesian Model * 1) In the Keynesian model of aggregate expenditure, real GDP is determined by the A)

More information

1 Multiple Choice - 50 Points

1 Multiple Choice - 50 Points Econ 201 Final Winter 2008 SOLUTIONS 1 Multiple Choice - 50 Points (In this section each question is worth 1 point) 1. Suppose a waiter deposits his cash tips into his savings account. As a result of only

More information

FISCAL POLICY* Chapter. The Federal Budget. goods and services. goods and services, the value of transfer payments,

FISCAL POLICY* Chapter. The Federal Budget. goods and services. goods and services, the value of transfer payments, Chapter 15 FISCAL POLICY* The Federal Budget Topic: The Federal Budget 1) Which of the following is considered a purpose of the federal budget? I. To help the economy achieve full employment. II. To finance

More information

Introduction. Learning Objectives. Chapter 17 Domestic and International Dimensions of Monetary Policy

Introduction. Learning Objectives. Chapter 17 Domestic and International Dimensions of Monetary Policy Copyright 2011 by Pearson Education, Inc. Chapter 17 Domestic and International Dimensions of Monetary Policy All rights reserved. Introduction From the early 1970s through the late 1990s, the number of

More information

ECON 3312 Macroeconomics Exam 1 Summer Name

ECON 3312 Macroeconomics Exam 1 Summer Name ECON 3312 Macroeconomics Exam 1 Summer 2015 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The demonstrates the roles played by households

More information