Measure the side of the figure to the nearest centimeter. Then find the perimeter. 1.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Measure the side of the figure to the nearest centimeter. Then find the perimeter. 1."

Transcription

1 Measure the side of the figure to the nearest centimeter. Then find the perimeter. 1. a. 3 cm b. 6 cm c. 8 cm d. 9 cm 2. a. 4 cm b. 6 cm c. 8 cm d. 10 cm Powered by Cognero Page 1

2 Find the perimeter of each figure. 3. a. 17 cm b. 15 cm c. 20 cm d. 14 cm 4. a. 28 cm b. 22 cm c. 12 cm d. 16 cm Powered by Cognero Page 2

3 5. a. 17 cm b. 14 cm c. 10 cm d. 16 cm 6. a. 15 cm b. 14 cm c. 16 cm d. 10 cm Powered by Cognero Page 3

4 Find the unknown side length of each figure. The perimeter of each figure is 30 centimeters. 7. The unknown is centimeters. 8. The unknown is centimeters. Powered by Cognero Page 4

5 9. Choose the rectangle with and area of 30 square units. a. b. c. d. 10. A figure can be covered by 28 unit squares, without any gaps or overlaps. What is the area of the figure? a. 26 square units b. 28 square units c. 24 square units d. 14 square units Powered by Cognero Page 5

6 Find the area of each figure. 11. a. 16 square units b. 14 square units c. 12 square units d. 8 square units 12. a. 12 square units b. 8 square units c. 9 square units d. 10 square units Powered by Cognero Page 6

7 13. a. 11 square units b. 10 square units c. 12 square units d. 9 square units 14. Find the area of each figure. The area is square units. a. 7 b. 8 c. 9 d. 10 Powered by Cognero Page 7

8 For Exercises 5 and 6, refer to the drawing which represents the area of Elaine s bedroom. 15. What is the area of Elaine s bedroom in square units? a. 25 square units b. 17 square units c. 15 square units d. 16 square units Powered by Cognero Page 8

9 Choose the correct way to tile each rectangle and find its area. 16. The area is square units. a. 12 b. 30 c. 3 d. 15 Powered by Cognero Page 9

10 Find the area of each rectangle without tiling it. Choose the correct multiplication equation and answer. 17. a. 56 square units; b. 54 square units; c. 64 square units; d. 49 square units; 18. Choose the number sentence that correctly represents the area of a rectangle, in square inches, with a length of 4 inches and a width of 10 inches. a. b. c. d. 19. Find the area of each rectangle. a. 81 square centimeters b. 36 square centimeters c. 30 square centimeters d. 54 square centimeters Powered by Cognero Page 10

11 20. a. 22 square feet b. 24 square feet c. 32 square feet d. 11 square feet 21. A rectangle has an area of 18 meters. Which could represent the length and width of this rectangle? a. 5 meters and 9 meters b. 3 meters and 6 meters c. 9 meters and 9 meters d. 4 meters and 5 meters 22. Find the unknown side. Use the area formula. The area is 14 square yards. A l w 14 7 The unknown is yards. Powered by Cognero Page 11

12 23. The area is 48 square yards. A l w 48 8 The unknown is yards. 24. Which equation can be used to find the area of this rectangle? a. b. c. d. Powered by Cognero Page 12

13 Find the area of each composite figure. Show your work. 25. The area is square feet 26. The area is square feet Powered by Cognero Page 13

14 Choose the shape that has the same area, but a different perimeter, than the rectangle shown. 27. a. b. c. d. Powered by Cognero Page 14

15 David s Dog Pens makes rectangular dog pens shown in the table. Use this information to solve Exercises 4 and Which dog pens will take up the same area? a. Dog Pens 2 and 3 b. Dog Pens 1 and 3 c. Dog Pens 1 and 2 d. none of them have the same area Draw and label a rectangle that has the same perimeter, but a different area, than each rectangle shown. 29. Powered by Cognero Page 15

16 30. Choose the correct figure that has a perimeter of 16 meters but a different area than the shape shown. a. b. c. d. Powered by Cognero Page 16

17 Answer Key 1. c 2. d 3. c 4. a 5. d 6. c 7. The unknown is 4 centimeters. 8. The unknown is 8 centimeters. 9. c 10. b 11. c 12. b 13. b 14. a 15. c 16. d 17. a 18. b 19. d 20. b 21. b The unknown is 2 yards The unknown is 6 yards. 24. c Powered by Cognero Page 17

18 and square feet The area is 23 square feet and square feet The area is 36 square feet 27. d 28. a 29. Student should draw a rectangle with a perimeter of 20 but an area different than 24 and label it correctly. 30. a Powered by Cognero Page 18

Tallahassee Community College PERIMETER

Tallahassee Community College PERIMETER Tallahassee Community College 47 PERIMETER The perimeter of a plane figure is the distance around it. Perimeter is measured in linear units because we are finding the total of the lengths of the sides

More information

Rectangle Square Triangle

Rectangle Square Triangle HFCC Math Lab Beginning Algebra - 15 PERIMETER WORD PROBLEMS The perimeter of a plane geometric figure is the sum of the lengths of its sides. In this handout, we will deal with perimeter problems involving

More information

Area Long-Term Memory Review Review 1

Area Long-Term Memory Review Review 1 Review 1 1. To find the perimeter of any shape you all sides of the shape.. To find the area of a square, you the length and width. 4. What best identifies the following shape. Find the area and perimeter

More information

Georgia Department of Education Common Core Georgia Performance Standards Framework Fourth Grade Mathematics Unit

Georgia Department of Education Common Core Georgia Performance Standards Framework Fourth Grade Mathematics Unit Fourth Grade Mathematics Unit Constructing Task: Area and Perimeter Adapted from Fixed Perimeters and Fixed Areas in Teaching Student-Centered MATHEMATICS Grades 3-5 by John Van de Walle and LouAnn Lovin.

More information

Perimeter, Area, and Volume

Perimeter, Area, and Volume Perimeter is a measurement of length. It is the distance around something. We use perimeter when building a fence around a yard or any place that needs to be enclosed. In that case, we would measure the

More information

Example 1 Find an unknown measure given the area.

Example 1 Find an unknown measure given the area. Name Find Unknown Measures Essential Question How can you find an unknown measure of a rectangle given its area or perimeter Lesson 13.4 Measurement and Data 4.MD.A.3 MATHEMATICAL PRACTICES MP2, MP4, MP7

More information

Measurement of Regular Shapes

Measurement of Regular Shapes Measurement of Regular Shapes Workbook Junior Certificate School Programme Support Service Contents Chapter 1 Perimeter and Area of Squares Page 3 Chapter 2 Perimeter and Area of Rectangles Page 6 Chapter

More information

Area and Perimeter. one-inch squares. There are one-inch squares covering Rectangle X. row(s) of one-yard squares. one-yard squares.

Area and Perimeter. one-inch squares. There are one-inch squares covering Rectangle X. row(s) of one-yard squares. one-yard squares. 12 CHAPTER Area and Perimeter Lesson 12.1 Area of a Rectangle Find the area of each figure. 1. 1 in. 1 in. X There are Each row has rows of one-inch squares. one-inch squares. There are one-inch squares

More information

Characteristics of the Four Main Geometrical Figures

Characteristics of the Four Main Geometrical Figures Math 40 9.7 & 9.8: The Big Four Square, Rectangle, Triangle, Circle Pre Algebra We will be focusing our attention on the formulas for the area and perimeter of a square, rectangle, triangle, and a circle.

More information

8-8 Volume and Surface Area of Composite Figures. Find the volume of the composite figure. Round to the nearest tenth if necessary.

8-8 Volume and Surface Area of Composite Figures. Find the volume of the composite figure. Round to the nearest tenth if necessary. Find the volume of the composite figure. Round to the nearest tenth if necessary. The figure is made up of a triangular prism and a rectangular prism. Volume of triangular prism The figure is made up of

More information

Example 1: If the sum of seven and a number is multiplied by four, the result is 76. Find the number.

Example 1: If the sum of seven and a number is multiplied by four, the result is 76. Find the number. EXERCISE SET 2.3 DUE DATE: STUDENT INSTRUCTOR: 2.3 MORE APPLICATIONS OF LINEAR EQUATIONS Here are a couple of reminders you may need for this section: perimeter is the distance around the outside of the

More information

13.4a Area of composite figures

13.4a Area of composite figures 13.4a rea of composite figures Objective Use the formula for the area of a rectangle to find the area of composite rectilinear figures. Materials ards or paper cut into various-sized rectangles with whole

More information

Name: Class: Date: Geometry Chapter 3 Review

Name: Class: Date: Geometry Chapter 3 Review Name: Class: Date: ID: A Geometry Chapter 3 Review. 1. The area of a rectangular field is 6800 square meters. If the width of the field is 80 meters, what is the perimeter of the field? Draw a diagram

More information

5 th Grade Math. ELG 5.MD.C Understand concepts of volume and relate volume to multiplication and to addition. Vertical Progression: 3 rd Grade

5 th Grade Math. ELG 5.MD.C Understand concepts of volume and relate volume to multiplication and to addition. Vertical Progression: 3 rd Grade Vertical Progression: 3 rd Grade 4 th Grade 5 th Grade 3.MD.C Geometric measurement: understanding concepts of area and relate area to multiplication and to addition. o 3.MD.C.5 Recognize area as an attribute

More information

1. Jack plants a vegetable garden. The garden is in the shape of a rectangle. He wants to put fencing around the entire garden.

1. Jack plants a vegetable garden. The garden is in the shape of a rectangle. He wants to put fencing around the entire garden. Name: Class: Date: ID: A Chapter 13 Practice Test 1. Jack plants a vegetable garden. The garden is in the shape of a rectangle. He wants to put fencing around the entire garden. How much fencing does Jack

More information

VOLUME of Rectangular Prisms Volume is the measure of occupied by a solid region.

VOLUME of Rectangular Prisms Volume is the measure of occupied by a solid region. Math 6 NOTES 7.5 Name VOLUME of Rectangular Prisms Volume is the measure of occupied by a solid region. **The formula for the volume of a rectangular prism is:** l = length w = width h = height Study Tip:

More information

Perimeter. 14ft. 5ft. 11ft.

Perimeter. 14ft. 5ft. 11ft. Perimeter The perimeter of a geometric figure is the distance around the figure. The perimeter could be thought of as walking around the figure while keeping track of the distance traveled. To determine

More information

12-8 Congruent and Similar Solids

12-8 Congruent and Similar Solids Determine whether each pair of solids is similar, congruent, or neither. If the solids are similar, state the scale factor. Ratio of radii: Ratio of heights: The ratios of the corresponding measures are

More information

4. Molly walked all the way around the edge of her yard. The distance she walked is the yard's

4. Molly walked all the way around the edge of her yard. The distance she walked is the yard's Name: Date: 1. Derrius has 24 feet of fencing to use for a rectangular dog pen. Which dimensions would give him the most room (area) for his dog? A. 1 foot by 11 feet B. 3 feet by 9 feet C. 4 feet by 8

More information

5.1. Area and Perimeter The Dot Game. My Notes ACTIVITY

5.1. Area and Perimeter The Dot Game. My Notes ACTIVITY Area and Perimeter SUGGESTED LEARNING STRATEGIES: Summarize/ Paraphrase/Retell, Think/Pair/Share, Use Manipulatives Have you ever played? Here is your chance to play a game during math class. Have fun.

More information

3 rd Grade Mathematics

3 rd Grade Mathematics 3 rd Grade Mathematics Unit #3 : Relating Area to Multiplication and Division Pacing: 29 Days Unit Overview In this unit, students extend their understanding of multiplication and division (Unit 2) by

More information

Precision and Measurement

Precision and Measurement NAME DATE PERIOD Precision and Measurement The precision or exactness of a measurement depends on the unit of measure. The precision unit is the smallest unit on a measuring tool. Significant digits include

More information

Lesson 3: Area. Selected Content Standards. Translating Content Standards into Instruction

Lesson 3: Area. Selected Content Standards. Translating Content Standards into Instruction Lesson 3: Area Selected Content Standards Benchmark Assessed: M.3 Estimating, computing, and applying physical measurement using suitable units (e.g., calculate perimeter and area of plane figures, surface

More information

Name: Date: Geometry Solid Geometry. Name: Teacher: Pd:

Name: Date: Geometry Solid Geometry. Name: Teacher: Pd: Name: Date: Geometry 2012-2013 Solid Geometry Name: Teacher: Pd: Table of Contents DAY 1: SWBAT: Calculate the Volume of Prisms and Cylinders Pgs: 1-7 HW: Pgs: 8-10 DAY 2: SWBAT: Calculate the Volume of

More information

6-5 Operations with Radical Expressions. CCSS PRECISION Simplify. SOLUTION: SOLUTION: SOLUTION: esolutions Manual - Powered by Cognero Page 1

6-5 Operations with Radical Expressions. CCSS PRECISION Simplify. SOLUTION: SOLUTION: SOLUTION: esolutions Manual - Powered by Cognero Page 1 2. CCSS PRECISION Simplify. 4. 6. esolutions Manual - Powered by Cognero Page 1 8. 10. 12. esolutions Manual - Powered by Cognero Page 2 14. 16. esolutions Manual - Powered by Cognero Page 3 Simplify.

More information

12-8 Congruent and Similar Solids

12-8 Congruent and Similar Solids Determine whether each pair of solids is similar, congruent, or neither. If the solids are similar, state the scale factor. 3. Two similar cylinders have radii of 15 inches and 6 inches. What is the ratio

More information

Area and Perimeter. Name: Class: Date: Short Answer

Area and Perimeter. Name: Class: Date: Short Answer Name: Class: Date: ID: A Area and Perimeter Short Answer 1. The squares on this grid are 1 centimeter long and 1 centimeter wide. Outline two different figures with an area of 12 square centimeters and

More information

LESSON 10 GEOMETRY I: PERIMETER & AREA

LESSON 10 GEOMETRY I: PERIMETER & AREA LESSON 10 GEOMETRY I: PERIMETER & AREA INTRODUCTION Geometry is the study of shapes and space. In this lesson, we will focus on shapes and measures of one-dimension and two-dimensions. In the next lesson,

More information

Math Live Area and Perimeter: Assessment Task

Math Live Area and Perimeter: Assessment Task Area and Perimeter: Assessment Task Grade: 5 Strand: Shape and Space (Measurement) Outcome: 2 SPECIFIC LEARNER OUTCOMES Shape and Space (Measurement SS2 Design and construct different rectangles, given

More information

Solving Geometric Applications

Solving Geometric Applications 1.8 Solving Geometric Applications 1.8 OBJECTIVES 1. Find a perimeter 2. Solve applications that involve perimeter 3. Find the area of a rectangular figure 4. Apply area formulas 5. Apply volume formulas

More information

MAIN IDEA The rectangle at the right has an area of 20 square units. The distance around the rectangle is 5 + 4 + 5 + 4, or 18 units.

MAIN IDEA The rectangle at the right has an area of 20 square units. The distance around the rectangle is 5 + 4 + 5 + 4, or 18 units. 1-9 Algebra: Area Formulas MAIN IDEA The rectangle at the right has an area of 20 square units. The distance around the rectangle is 5 + 4 + 5 + 4, or 1. Find the areas of rectangles and squares. New Vocabulary

More information

Free Pre-Algebra Lesson 55! page 1

Free Pre-Algebra Lesson 55! page 1 Free Pre-Algebra Lesson 55! page 1 Lesson 55 Perimeter Problems with Related Variables Take your skill at word problems to a new level in this section. All the problems are the same type, so that you can

More information

Virginia Mathematics Checkpoint Assessment MATHEMATICS 5.8. Strand: Measurement

Virginia Mathematics Checkpoint Assessment MATHEMATICS 5.8. Strand: Measurement Virginia Mathematics Checkpoint Assessment MATHEMATICS 5.8 Strand: Measurement Standards of Learning Blueprint Summary Reporting Category Grade 5 SOL Number of Items Number & Number Sense 5.1, 5.2(a-b),

More information

Lesson 13.1. Perimeter Essential Question How can you use a formula to find the perimeter of a rectangle? Unlock the Problem. Math Talk.

Lesson 13.1. Perimeter Essential Question How can you use a formula to find the perimeter of a rectangle? Unlock the Problem. Math Talk. Name Perimeter Essential Question How can you use a formula to find the perimeter of a rectangle? Lesson 13.1 Measurement and Data 4.MD.A.3 MATHEMATICAL PRACTICES MP1, MP7, MP8 Unlock the Problem Julio

More information

Area & Perimeter. for 3rd grade. a FREE collection of resources by The Curriculum Corner.

Area & Perimeter. for 3rd grade. a FREE collection of resources by The Curriculum Corner. Area & Perimeter for 3rd grade a FREE collection of resources by The Curriculum Corner Finding the Perimeter & Area The perimeter is the distance around the outside of the shape. The area is the amount

More information

Perimeter, Area, and Volume

Perimeter, Area, and Volume Perimeter, Area, and Volume Perimeter of Common Geometric Figures The perimeter of a geometric figure is defined as the distance around the outside of the figure. Perimeter is calculated by adding all

More information

Grade 5 supplement. Set D1 Measurement: Area & Perimeter. Includes. Skills & Concepts

Grade 5 supplement. Set D1 Measurement: Area & Perimeter. Includes. Skills & Concepts Grade 5 supplement Set D1 Measurement: Area & Perimeter Includes Activity 1: Measuring Area D1.1 Activity 2: Measuring Perimeter D1.5 Activity 3: The Ladybugs Garden D1.9 Activity 4: Hexarights D1.15 Independent

More information

12.3. Model Perimeter Formulas. Unlock the Problem. Essential Question. Name

12.3. Model Perimeter Formulas. Unlock the Problem. Essential Question. Name ? Name 12.3 Essential Question Model Perimeter Formulas How can you use a formula to find the perimeter of a rectangle? lgebraic Reasoning 4.5., 4.5. MTHEMTIL PROESSES 4.1., 4.1.F Unlock the Problem Julio

More information

Perimeter is the length of the boundary of a two dimensional figure.

Perimeter is the length of the boundary of a two dimensional figure. Section 2.2: Perimeter and Area Perimeter is the length of the boundary of a two dimensional figure. The perimeter of a circle is called the circumference. The perimeter of any two dimensional figure whose

More information

Student Outcomes. Lesson Notes. Classwork. Exercises 1 3 (4 minutes)

Student Outcomes. Lesson Notes. Classwork. Exercises 1 3 (4 minutes) Student Outcomes Students give an informal derivation of the relationship between the circumference and area of a circle. Students know the formula for the area of a circle and use it to solve problems.

More information

7-1 Ratios and Proportions

7-1 Ratios and Proportions 1. PETS Out of a survey of 1000 households, 460 had at least one dog or cat as a pet. What is the ratio of pet owners to households? The ratio of per owners to households is 23:50. 2. SPORTS Thirty girls

More information

Show that when a circle is inscribed inside a square the diameter of the circle is the same length as the side of the square.

Show that when a circle is inscribed inside a square the diameter of the circle is the same length as the side of the square. Week & Day Week 6 Day 1 Concept/Skill Perimeter of a square when given the radius of an inscribed circle Standard 7.MG:2.1 Use formulas routinely for finding the perimeter and area of basic twodimensional

More information

Section 7.2 Quadratic Applications

Section 7.2 Quadratic Applications Section 7.2 Quadratic Applications Now that you are familiar with solving quadratic equations it is time to learn how to apply them to certain situations. That s right, it s time for word problems. The

More information

Progressing toward the standard

Progressing toward the standard Report Card Language: The student can add and subtract fluently within 20. CCSS: 2.OA.2 Fluently add and subtract within 20 using mental strategies, by end of grade, know from memory all sums of two one-digit

More information

11-6 Area: Parallelograms, Triangles, and Trapezoids

11-6 Area: Parallelograms, Triangles, and Trapezoids 1. 6. LACROSSE A lacrosse goal with net is shown. The goal is 6 feet wide, 6 feet high, and 7 feet deep. What is the area of the triangular region of the ground inside the net? 30.5 ft 2 2. 21 ft 2 14.08

More information

The formula for the area of a parallelogram is: A = bh, where b is the length of the base and h is the length of the height.

The formula for the area of a parallelogram is: A = bh, where b is the length of the base and h is the length of the height. The formula for the area of a parallelogram is: A = h, where is the length of the ase and h is the length of the height. The formula for the area of a parallelogram is: A = h, where is the length of the

More information

When solving application problems, you should have some procedure that you follow (draw a diagram, define unknown values, set-up equations, solve)

When solving application problems, you should have some procedure that you follow (draw a diagram, define unknown values, set-up equations, solve) When solving application problems, you should have some procedure that you follow (draw a diagram, define unknown values, set-up equations, solve) Once again when solving applied problems I will include

More information

12-4 Volumes of Prisms and Cylinders. Find the volume of each prism. The volume V of a prism is V = Bh, where B is the area of a base and h

12-4 Volumes of Prisms and Cylinders. Find the volume of each prism. The volume V of a prism is V = Bh, where B is the area of a base and h Find the volume of each prism. The volume V of a prism is V = Bh, where B is the area of a base and h The volume is 108 cm 3. The volume V of a prism is V = Bh, where B is the area of a base and h the

More information

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION INTEGRATED ALGEBRA. Thursday, June 18, :15 a.m. to 12:15 p.m.

The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION INTEGRATED ALGEBRA. Thursday, June 18, :15 a.m. to 12:15 p.m. The University of the State of New York REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION INTEGRATED ALGEBRA Thursday, June 18, 2015 9:15 a.m. to 12:15 p.m., only SAMPLE RESPONSE SET Table of Contents Question 31...................

More information

Grade 5 Work Sta on Perimeter, Area, Volume

Grade 5 Work Sta on Perimeter, Area, Volume Grade 5 Work Sta on Perimeter, Area, Volume #ThankATeacher #TeacherDay #TeacherApprecia onweek 6. 12. Folder tab label: RC 3 TEKS 5(4)(H) Perimeter, Area, and Volume Cover: Reporting Category 3 Geometry

More information

1 foot (ft) = 12 inches (in) 1 yard (yd) = 3 feet (ft) 1 mile (mi) = 5280 feet (ft) Replace 1 with 1 ft/12 in. 1ft

1 foot (ft) = 12 inches (in) 1 yard (yd) = 3 feet (ft) 1 mile (mi) = 5280 feet (ft) Replace 1 with 1 ft/12 in. 1ft 2 MODULE 6. GEOMETRY AND UNIT CONVERSION 6a Applications The most common units of length in the American system are inch, foot, yard, and mile. Converting from one unit of length to another is a requisite

More information

Formulas for Area Area of Trapezoid

Formulas for Area Area of Trapezoid Area of Triangle Formulas for Area Area of Trapezoid Area of Parallelograms Use the formula sheet and what you know about area to solve the following problems. Find the area. 5 feet 6 feet 4 feet 8.5 feet

More information

12-4 Volumes of Prisms and Cylinders. Find the volume of each prism.

12-4 Volumes of Prisms and Cylinders. Find the volume of each prism. Find the volume of each prism. 3. the oblique rectangular prism shown at the right 1. The volume V of a prism is V = Bh, where B is the area of a base and h is the height of the prism. If two solids have

More information

Covering and Surrounding: Homework Examples from ACE

Covering and Surrounding: Homework Examples from ACE Covering and Surrounding: Homework Examples from ACE Investigation 1: Extending and Building on Area and Perimeter, ACE #4, #6, #17 Investigation 2: Measuring Triangles, ACE #4, #9, #12 Investigation 3:

More information

Assessment Management

Assessment Management Areas of Rectangles Objective To reinforce students understanding of area concepts and units of area. www.everydaymathonline.com epresentations etoolkit Algorithms Practice EM Facts Workshop Game Family

More information

Fundamentals of Geometry

Fundamentals of Geometry 10A Page 1 10 A Fundamentals of Geometry 1. The perimeter of an object in a plane is the length of its boundary. A circle s perimeter is called its circumference. 2. The area of an object is the amount

More information

Free Pre-Algebra Lesson 3 page 1. Example: Find the perimeter of each figure. Assume measurements are in centimeters.

Free Pre-Algebra Lesson 3 page 1. Example: Find the perimeter of each figure. Assume measurements are in centimeters. Free Pre-Algebra Lesson 3 page 1 Lesson 3 Perimeter and Area Enclose a flat space; say with a fence or wall. The length of the fence (how far you walk around the edge) is the perimeter, and the measure

More information

Solve each right triangle. Round side measures to the nearest tenth and angle measures to the nearest degree.

Solve each right triangle. Round side measures to the nearest tenth and angle measures to the nearest degree. Solve each right triangle. Round side measures to the nearest tenth and angle measures to the nearest degree. 42. The sum of the measures of the angles of a triangle is 180. Therefore, The sine of an angle

More information

MAT 080-Algebra II Applications of Quadratic Equations

MAT 080-Algebra II Applications of Quadratic Equations MAT 080-Algebra II Applications of Quadratic Equations Objectives a Applications involving rectangles b Applications involving right triangles a Applications involving rectangles One of the common applications

More information

5 th Grade Mathematics

5 th Grade Mathematics 5 th Grade Mathematics Instructional Week 20 Rectilinear area with fractional side lengths and real-world problems involving area and perimeter of 2-dimensional shapes Paced Standards: 5.M.2: Find the

More information

Georgia Department of Education THIRD GRADE MATHEMATICS UNIT 3 STANDARDS

Georgia Department of Education THIRD GRADE MATHEMATICS UNIT 3 STANDARDS Dear Parents, THIRD GRADE MATHEMATICS UNIT 3 STANDARDS We want to make sure that you have an understanding of the mathematics your child will be learning this year. Below you will find the standards we

More information

Name: Date: Geometry Honors Solid Geometry. Name: Teacher: Pd:

Name: Date: Geometry Honors Solid Geometry. Name: Teacher: Pd: Name: Date: Geometry Honors 2013-2014 Solid Geometry Name: Teacher: Pd: Table of Contents DAY 1: SWBAT: Calculate the Volume of Prisms and Cylinders Pgs: 1-6 HW: Pgs: 7-10 DAY 2: SWBAT: Calculate the Volume

More information

Mathematics as Reasoning Students will use reasoning skills to determine the best method for maximizing area.

Mathematics as Reasoning Students will use reasoning skills to determine the best method for maximizing area. Title: A Pen for Penny Brief Overview: This unit is a reinforcement of the concepts of area and perimeter of rectangles. Methods for maximizing area while perimeter remains the same are also included.

More information

Study Guide and Review - Chapter 8

Study Guide and Review - Chapter 8 Study Guide Review - Chapter 8 Solve each equation. Check your solutions. 41. 6x 2 = 12x Factor the trinomial using the Zero Product Property. 43. 3x 2 = 5x Factor the trinomial using the Zero Product

More information

12-2 Surface Areas of Prisms and Cylinders. 1. Find the lateral area of the prism. SOLUTION: ANSWER: in 2

12-2 Surface Areas of Prisms and Cylinders. 1. Find the lateral area of the prism. SOLUTION: ANSWER: in 2 1. Find the lateral area of the prism. 3. The base of the prism is a right triangle with the legs 8 ft and 6 ft long. Use the Pythagorean Theorem to find the length of the hypotenuse of the base. 112.5

More information

Inv 1 5. Draw 2 different shapes, each with an area of 15 square units and perimeter of 16 units.

Inv 1 5. Draw 2 different shapes, each with an area of 15 square units and perimeter of 16 units. Covering and Surrounding: Homework Examples from ACE Investigation 1: Questions 5, 8, 21 Investigation 2: Questions 6, 7, 11, 27 Investigation 3: Questions 6, 8, 11 Investigation 5: Questions 15, 26 ACE

More information

Geometry Review. Here are some formulas and concepts that you will need to review before working on the practice exam.

Geometry Review. Here are some formulas and concepts that you will need to review before working on the practice exam. Geometry Review Here are some formulas and concepts that you will need to review before working on the practice eam. Triangles o Perimeter or the distance around the triangle is found by adding all of

More information

How do you compare numbers? On a number line, larger numbers are to the right and smaller numbers are to the left.

How do you compare numbers? On a number line, larger numbers are to the right and smaller numbers are to the left. The verbal answers to all of the following questions should be memorized before completion of pre-algebra. Answers that are not memorized will hinder your ability to succeed in algebra 1. Number Basics

More information

How do changes in dimensions of similar geometric figures affect the perimeters and the areas of the figures? ACTIVITY: Creating Similar Figures

How do changes in dimensions of similar geometric figures affect the perimeters and the areas of the figures? ACTIVITY: Creating Similar Figures .6 Perimeters and Areas of Similar Figures How do changes in dimensions of similar geometric figures affect the perimeters and the areas of the figures? ACTIVITY: Creating Similar Figures Work with a partner.

More information

Geometry: A Better Understanding of Area

Geometry: A Better Understanding of Area Geometry: A Better Understanding of Area 6G1. Find the area of right triangles, other triangles, special quadrilaterals, and polygons by composing into rectangles or decomposing into triangles and other

More information

Grade 3. Measurement and Data 3.MD.7.a-d 2012 COMMON CORE STATE STANDARDS ALIGNED MODULES

Grade 3. Measurement and Data 3.MD.7.a-d 2012 COMMON CORE STATE STANDARDS ALIGNED MODULES THE NEWARK PUBLIC SCHOOLS THE OFFICE OF MATHEMATICS Grade 3 Measurement and Data 3.MD.7.a-d 2012 COMMON CORE STATE STANDARDS ALIGNED MODULES THE NEWARK PUBLIC SCHOOLS Office of Mathematics MATH TASKS Measurement

More information

Content Elaborations. Standards

Content Elaborations. Standards Grade Two Mathematics Domain Operations and Algebraic Thinking Cluster Represent and solve problems involving addition and subtraction Pacing Quarter 1: Stepping Stones Modules 1, 2, 3 Quarter 2: Stepping

More information

0-3 Quadratic Functions and Equations

0-3 Quadratic Functions and Equations Graph each equation by making a table of values. 1. f (x) = x 2 + 5x + 6 Sample table: x f (x) = x 2 + 5x + 6 f (x) (x, f (x)) 6 f ( 6) = ( 6) 2 + 5( 6) + 6 12 ( 6, 12) 4 f ( 4) = ( 4) 2 + 5( 4) + 6 2

More information

Review Exercise Set 3

Review Exercise Set 3 Review Eercise Set 3 Eercise 1: The larger of two positive numbers is greater than the smaller. Find the two numbers if their product is 63. Eercise : The length of a rectangle is 4 inches less than twice

More information

Model area formulas for parallelograms, trapezoids, and triangles.

Model area formulas for parallelograms, trapezoids, and triangles. Answers Teacher Copy Lesson 23-3 Area of Triangles, Trapezoids, and Polygons Learning Targets p. 297 Model area formulas for parallelograms, trapezoids, and triangles. Write equations that represent problems

More information

Name: School Team: X = 5 X = 25 X = 40 X = 0.09 X = 15

Name: School Team: X = 5 X = 25 X = 40 X = 0.09 X = 15 7th/8th grade Math Meet Name: School Team: Event : Problem Solving (no calculators) Part : Computation ( pts. each) ) / + /x + /0 = X = 5 ) 0% of 5 = x % of X = 5 ) 00 - x = ()()(4) + 6 X = 40 4) 0.6 x

More information

Grade 4 Mathematics Measurement: Lesson 2

Grade 4 Mathematics Measurement: Lesson 2 Grade 4 Mathematics Measurement: Lesson 2 Read aloud to the students the material that is printed in boldface type inside the boxes. Information in regular type inside the boxes and all information outside

More information

Pizza! Pizza! Assessment

Pizza! Pizza! Assessment Pizza! Pizza! Assessment 1. A local pizza restaurant sends pizzas to the high school twelve to a carton. If the pizzas are one inch thick, what is the volume of the cylindrical shipping carton for the

More information

Decomposing for Area and Perimeter

Decomposing for Area and Perimeter Decomposing for Area and Perimeter ACCLAIM Saturday Session March 12, 2011 5 th Grade CST: NS1.4 4 th Grade CST: AF1.4 13) Which of the following shows the number 60 factored into prime numbers? 49) Which

More information

Study Guide. 6.g.1 Find the area of triangles, quadrilaterals, and other polygons. Note: Figure is not drawn to scale.

Study Guide. 6.g.1 Find the area of triangles, quadrilaterals, and other polygons. Note: Figure is not drawn to scale. Study Guide Name Test date 6.g.1 Find the area of triangles, quadrilaterals, and other polygons. 1. Note: Figure is not drawn to scale. If x = 14 units and h = 6 units, then what is the area of the triangle

More information

17.2 Surface Area of Prisms and Cylinders

17.2 Surface Area of Prisms and Cylinders Name Class Date 17. Surface Area of Prisms and Cylinders Essential Question: How can you find the surface area of a prism or cylinder? Explore G.11.C Apply the formulas for the total and lateral surface

More information

Area of Parallelograms (pages 546 549)

Area of Parallelograms (pages 546 549) A Area of Parallelograms (pages 546 549) A parallelogram is a quadrilateral with two pairs of parallel sides. The base is any one of the sides and the height is the shortest distance (the length of a perpendicular

More information

Measure Up. Label each ruler with the correct measurements. The rulers are in inches.

Measure Up. Label each ruler with the correct measurements. The rulers are in inches. Student Activity 1 Name Measure Up Label each ruler with the correct measurements. The rulers are in inches. Use a ruler and draw a line that is: 4. 3 1/4 inches 5. 2 1/8 inches Be Precise Student Materials

More information

Each pair of opposite sides of a parallelogram is congruent to each other.

Each pair of opposite sides of a parallelogram is congruent to each other. Find the perimeter and area of each parallelogram or triangle. Round to the nearest tenth if necessary. 1. Use the Pythagorean Theorem to find the height h, of the parallelogram. 2. Each pair of opposite

More information

CARMEL CLAY SCHOOLS MATHEMATICS CURRICULUM

CARMEL CLAY SCHOOLS MATHEMATICS CURRICULUM GRADE 4 Standard 1 Number Sense Students understand the place value of whole numbers and decimals to two decimal places and how whole numbers 1 and decimals relate to simple fractions. 4.1.1 Read and write

More information

Chapter Review. Express each ratio as a fraction in simplest form girls out of 24 students ANSWER: 2. 6 red cars to 4 blue cars ANSWER:

Chapter Review. Express each ratio as a fraction in simplest form girls out of 24 students ANSWER: 2. 6 red cars to 4 blue cars ANSWER: Express each ratio as a fraction in simplest form. 1. 10 girls out of 24 students 2. 6 red cars to 4 blue cars 3. 10 yards to 8 inches 4. 18 ounces to 3 cups 9. 125 miles in 200 minutes 0.6 mile per minute

More information

Containers come in many different shapes such as cans, bottles and boxes. Which ones are prisms? Look at a selection of prisms and non-prisms.

Containers come in many different shapes such as cans, bottles and boxes. Which ones are prisms? Look at a selection of prisms and non-prisms. SUPERMARKET BOXES Containers come in many different shapes such as cans, bottles and boxes. Which ones are prisms? Look at a selection of prisms and non-prisms. 1. What is necessary for a shape to be a

More information

Unit 6 Measurement and Data: Area and Volume

Unit 6 Measurement and Data: Area and Volume Unit 6 Measurement and Data: Area and Volume Introduction In this unit, students will learn about area and volume. As they find the areas of rectangles and shapes made from rectangles, students will need

More information

Lesson 11: Volume with Fractional Edge Lengths and Unit Cubes

Lesson 11: Volume with Fractional Edge Lengths and Unit Cubes Lesson : Volume with Fractional Edge Lengths and Unit Cubes Student Outcomes Students extend their understanding of the volume of a right rectangular prism with integer side lengths to right rectangular

More information

Park Forest Math Team. Meet #5. Algebra. Self-study Packet

Park Forest Math Team. Meet #5. Algebra. Self-study Packet Park Forest Math Team Meet #5 Self-study Packet Problem Categories for this Meet: 1. Mystery: Problem solving 2. Geometry: Angle measures in plane figures including supplements and complements 3. Number

More information

Everyday Mathematics. Grade 3 Grade-Level Goals. 3rd Edition. Content Strand: Number and Numeration. Program Goal Content Thread Grade Level Goal

Everyday Mathematics. Grade 3 Grade-Level Goals. 3rd Edition. Content Strand: Number and Numeration. Program Goal Content Thread Grade Level Goal Content Strand: Number and Numeration Understand the Meanings, Uses, and Representations of Numbers Understand Equivalent Names for Numbers Understand Common Numerical Relations Place value and notation

More information

2) 4.6 mi to ft A) 24,288 ft B) ft C)2024 ft D) 8096 ft. 3) 78 ft to yd A) 234 yd B) 2808 yd C)26 yd D) 8.67 yd

2) 4.6 mi to ft A) 24,288 ft B) ft C)2024 ft D) 8096 ft. 3) 78 ft to yd A) 234 yd B) 2808 yd C)26 yd D) 8.67 yd Review questions - test 2 MULTIPLE CHOICE. Circle the letter corresponding to the correct answer. Partial credit may be earned if correct work is shown. Use dimensional analysis to convert the quantity

More information

Volume of Spheres. A geometric plane passing through the center of a sphere divides it into. into the Northern Hemisphere and the Southern Hemisphere.

Volume of Spheres. A geometric plane passing through the center of a sphere divides it into. into the Northern Hemisphere and the Southern Hemisphere. Page 1 of 7 9.6 Surface Area and Volume of Spheres Goal Find surface areas and volumes of spheres. Key Words sphere hemisphere A globe is an example of a sphere. A sphere is the set of all points in space

More information

Geometry and Measurement

Geometry and Measurement The student will be able to: Geometry and Measurement 1. Demonstrate an understanding of the principles of geometry and measurement and operations using measurements Use the US system of measurement for

More information

11-1 Areas of Parallelograms and Triangles. Find the perimeter and area of each parallelogram or triangle. Round to the nearest tenth if necessary.

11-1 Areas of Parallelograms and Triangles. Find the perimeter and area of each parallelogram or triangle. Round to the nearest tenth if necessary. Find the perimeter and area of each parallelogram or triangle. Round to the nearest tenth if necessary. 2. 1. Use the Pythagorean Theorem to find the height h, of the parallelogram. Each pair of opposite

More information

State whether each sentence is true or false. If false, replace the underlined phrase or expression to make a true sentence.

State whether each sentence is true or false. If false, replace the underlined phrase or expression to make a true sentence. State whether each sentence is true or false. If false, replace the underlined phrase or expression to make a true sentence. 1. x + 5x + 6 is an example of a prime polynomial. The statement is false. A

More information

S.A. = L.A. + 2B = ph + 2B

S.A. = L.A. + 2B = ph + 2B Page 1 of 5 View Tutorial 5c Objective: Find the lateral area, total surface area, and volume of rectangular prisms. A prism is a polyhedron with two congruent & parallel bases. The other faces are the

More information

Perimeter quiz. Level: A. 1. Find the perimeter of the rectangle. A) 120 cm 2 B) 120 cm C) 800 cm. 2. Find the perimeter of the rectangle.

Perimeter quiz. Level: A. 1. Find the perimeter of the rectangle. A) 120 cm 2 B) 120 cm C) 800 cm. 2. Find the perimeter of the rectangle. Level: A 1. Find the perimeter of the rectangle. A) 120 cm 2 B) 120 cm C) 800 cm 2. Find the perimeter of the rectangle. A) 70 cm 2 B) 300 cm C) 70 cm 3. Find the perimeter of the rectangle. A) 160 cm

More information

6.3. Surface Area of Solids The Gift Box. My Notes ACTIVITY

6.3. Surface Area of Solids The Gift Box. My Notes ACTIVITY Surface Area of Solids SUGGESTED LEARNING STRATEGIES: Activating Prior Knowledge J.T. is the creative director for a paper products company. The company is introducing a new line of gift boxes, called

More information

as a fraction and as a decimal to the nearest hundredth.

as a fraction and as a decimal to the nearest hundredth. Express each ratio as a fraction and as a decimal to the nearest hundredth. 1. sin A The sine of an angle is defined as the ratio of the opposite side to the hypotenuse. So, 2. tan C The tangent of an

More information