MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Size: px
Start display at page:

Download "MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question."

Transcription

1 Study Questions 5 (Money) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The functions of money are 1) A) medium of exchange, unit of account, and store of value. B) pricing, contracts, and means of payment. C) medium of exchange and the ability to buy goods and services. D) medium of exchange, unit of account, and means of payment. 2) Which of the following is a primary function of money? 2) A) to serve as an encouragement to work B) to serve as a unit of account C) to raise funds for the government D) to reduce the burden of excessive imports 3) The fact that using money avoids the double coincidence of wants necessary in a barter economy illustrates which function of money? A) unit of account B) medium of exchange C) store of value D) source of liquidity 3) 4) A $25,000 price tag on a new car is an example of money as 4) A) a time deposit. B) medium of exchange. C) a store of value. D) a unit of account. 5) Which of the following applies to money when it serves as a store of value? I. Money is a store of value because it is an agreed measure for stating goods' prices. II. The more stable money's value, the better it serves as a store of value. III. When money serves as a store of value, it requires a double coincidence of wants. A) I only B) II only C) II and III D) I and II 5) 6) Which of the following is money? 6) A) checks in the checkbook B) checking deposits C) credit cards D) All of the above are money. 7) A highly liquid asset 7) A) generally has a very limited market for its resale. B) is highly leveraged. C) can be converted into a means of payment easily without loss of value. D) has high transaction costs associated with its sale. 8) Depository institutions undertake all the following activities except they do not. 8) A) create liquidity B) print money C) pool risk D) minimize the cost of monitoring borrowers 9) Depository institution create liquidity when they 9) A) have liabilities that are illiquid. B) buy assets that are liquid. C) borrow long and lend short. D) borrow short and lend long. 1

2 10) Controlling the quantity of money and interest rates to influence aggregate economic activity is called A) monetary policy. B) bank antitrust policy. C) fiscal policy. D) foreign policy. 10) 11) The monetary base includes 11) A) U.S. Treasury notes and other government securities. B) Coins, and deposits of depository institutions. C) coins, currency, and checkable deposits. D) foreign and domestic deposits at the Fed. 12) Which of the following is a tool that is used by the Fed to control the quantity of money? 12) A) open market operations B) real interest rate C) government expenditure multiplier D) excess reserves 13) Which of the following is NOT a policy tool of the Federal Reserve System? 13) A) open market operations B) the amount of required reserves held by member banks C) the interest rate charged by the Fed for loans to member banks D) the tax rate imposed on interest income 14) The minimum percentage of deposits that a depository institution must hold and cannot use for lending is known as the A) money multiplier. B) minimum rate. C) required reserve ratio. D) discount rate. 14) 15) Federal Reserve policy tools include all of the following EXCEPT 15) A) required reserve ratios. B) desired reserve ratios. C) the discount rate. D) open market operations. 16) A bank creates money by 16) A) buying bonds from the Federal Reserve B) purchasing currency from the Federal Reserve C) printing more checks D) lending its excess reserves 17) A bank expands the quantity of money directly by 17) A) buying and selling bonds with the Federal Reserve. B) taking in reserves in return for time deposits. C) taking in reserves in return for checking deposits. D) making loans. 18) Bank managers lend the excess reserves created when new deposits come in because they want to 18) A) deplete required reserves. B) earn a profit. C) deplete desired reserves. D) create new money in the economy. 19) If required reserves are $150 and deposits are $1000, what is the required reserve ratio? 19) A) 5 percent B) 10 percent C) 15 percent D) 85 percent 2

3 20) You deposit $4,000 in currency in your checking account. The bank holds 20 percent of all deposits as desired reserves. As a direct result of your deposit, your bank will create A) $200 of new money. B) $3,200 of new money. C) $1,600 of new money. D) $800 of new money. 21) When bank deposits increase from $1 million to $2 million, banks' required reserves increase from $100,000 to $200,000. The required reserve ratio is. A) 0.25 B) 0.10 C) 1.00 D) ) 21) 22) Which of the following affects the amount of money a person is willing to hold? 22) A) The interest rate that you earn on your savings account increases. B) The price level rises from 103 to 107. C) The use of credit cards increases. D) All of the above are correct. 23) Suppose you hold $50 to buy groceries weekly and then the price of groceries increases by 5 percent. To be able to buy the same amount of groceries, what must happen to your nominal money holdings? A) They must increase by $5. B) They must increase by $2.50. C) They can decrease by $5. D) They must increase, but the amount of the increase is different than the above answers. 23) 24) The opportunity cost of holding money is 24) A) the inverse of the price level multiplied by the interest rate. B) the price level. C) real GDP. D) the interest rate. 25) Which of the following is correct? The demand for money 25) A) depends on the quantity of money. B) increases when the interest rate increases. C) increases as real GDP increases. D) decreases as the price level increases. 26) All of the following are examples of financial innovations that have decreased the demand for money EXCEPT A) inflation. B) credit cards. C) automatic transfers between deposits. D) ATM machines. 26) 27) An increase in the interest rate 27) A) leads to a downward movement along the demand for money curve. B) leads to an upward movement along the demand for money curve. C) shifts the demand for money curve leftward. D) shifts the demand for money curve rightward. 3

4 28) Use the figure above to answer this question. Suppose the economy is operating at point a. A move to could be explained by. A) point c; an increase in the interest rate B) point d; an increase in real GDP C) point e; a decrease in the interest rate D) point b; an increase in real GDP 28) 29) The velocity of circulation is 29) A) the relationship between increases in income and investment. B) the average number of times per year a dollar is spent on goods and services in GDP. C) the ratio of currency to demand deposits. D) the relationship between income and spending. 30) If real GDP is $10 trillion and the velocity of circulation is 2, the quantity of money 30) A) is $20 trillion. B) is $2 trillion. C) is $5 trillion. D) cannot be determined from the information given. 31) The quantity of money in an economy is $9 million, and the velocity of circulation is 3. Nominal GDP in this economy is. A) $6 million B) $27 million C) $3 million D) $9 million 31) 4

5 Answer Key Testname: STUDY QUESTIONS 5 (MONEY) 1) A 2) B 3) B 4) D 5) B 6) B 7) C 8) B 9) D 10) A 11) B 12) A 13) D 14) C 15) B 16) D 17) D 18) B 19) C 20) B 21) B 22) D 23) B 24) D 25) C 26) A 27) B 28) B 29) B 30) D 31) B 5

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Survey of Macroeconomics, MBA 641 Fall 2006, Quiz 4 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The central bank for the United States

More information

MONEY, INTEREST, REAL GDP, AND THE PRICE LEVEL*

MONEY, INTEREST, REAL GDP, AND THE PRICE LEVEL* Chapter 11 MONEY, INTEREST, REAL GDP, AND THE PRICE LEVEL* The Demand for Topic: Influences on Holding 1) The quantity of money that people choose to hold depends on which of the following? I. The price

More information

PRACTICE- Unit 6 AP Economics

PRACTICE- Unit 6 AP Economics PRACTICE- Unit 6 AP Economics Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The term liquid asset means: A. that the asset is used in a barter exchange.

More information

Macroeconomics, 8e (Parkin) Testbank 1

Macroeconomics, 8e (Parkin) Testbank 1 Macroeconomics, 8e (Parkin) Testbank 1 Chapter 9 Money, the Price Level, and Inflation 9.1 What is Money? 1) The functions of money are A) medium of exchange and the ability to buy goods and services.

More information

ECON 4110: Money, Banking and the Macroeconomy Midterm Exam 2

ECON 4110: Money, Banking and the Macroeconomy Midterm Exam 2 ECON 4110: Money, Banking and the Macroeconomy Midterm Exam 2 Name: SID: MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which of the following

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Econ 111 Summer 2007 Final Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The classical dichotomy allows us to explore economic growth

More information

The Federal Reserve System. The Structure of the Fed. The Fed s Goals and Targets. Economics 202 Principles Of Macroeconomics

The Federal Reserve System. The Structure of the Fed. The Fed s Goals and Targets. Economics 202 Principles Of Macroeconomics Economics 202 Principles Of Macroeconomics Professor Yamin Ahmad The Federal Reserve System The Federal Reserve System, or the Fed, is the central bank of the United States. Supplemental Notes to Monetary

More information

University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Macroeconomics Instructor: Michael G. Lanyi

University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Macroeconomics Instructor: Michael G. Lanyi University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Macroeconomics Instructor: Michael G. Lanyi CH 24 Money Price Inflation 1) Money is A) currency plus coins. B) the same as gold.

More information

What three main functions do they have? Reducing transaction costs, reducing financial risk, providing liquidity

What three main functions do they have? Reducing transaction costs, reducing financial risk, providing liquidity Unit 4 Test Review KEY Savings, Investment and the Financial System 1. What is a financial intermediary? Explain how each of the following fulfills that role: Financial Intermediary: Transforms funds into

More information

Macroeconomics, 10e, Global Edition (Parkin) Chapter 25 Money, the Price Level, and Inflation. 1 What is Money?

Macroeconomics, 10e, Global Edition (Parkin) Chapter 25 Money, the Price Level, and Inflation. 1 What is Money? Macroeconomics, 10e, Global Edition (Parkin) Chapter 25 Money, the Price Level, and Inflation 1 What is Money? 1) The functions of money are A) medium of exchange and the ability to buy goods and services.

More information

Chapter 13 Money and Banking

Chapter 13 Money and Banking Chapter 13 Money and Banking Multiple Choice Questions Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1. The most important function of money is (a) as a store of

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The government agency that oversees the banking system and is responsible for the conduct

More information

(a) Using an MPC of.5, the impact of $100 spent the government will be as follows: 1 100 100 2 50 150 3 25 175 4 12.5 187.5 5 6.25 193.

(a) Using an MPC of.5, the impact of $100 spent the government will be as follows: 1 100 100 2 50 150 3 25 175 4 12.5 187.5 5 6.25 193. S5 Solutions 24 points Chapter 2: Fiscal policy. If the marginal propensity to save is.5, how large is the multiplier? If the marginal propensity to save doubles to., what happens to the multiplier? With

More information

Reference: Gregory Mankiw s Principles of Macroeconomics, 2 nd edition, Chapter 15. The Banking System and the Money Supply

Reference: Gregory Mankiw s Principles of Macroeconomics, 2 nd edition, Chapter 15. The Banking System and the Money Supply Macroeconomics Topic 6: Explain how the Federal Reserve and the banking system create money (i.e., the supply of money) Explain the factors that affect the demand for money. Reference: Gregory Mankiw s

More information

MONEY, INTEREST, REAL GDP, AND THE PRICE LEVEL*

MONEY, INTEREST, REAL GDP, AND THE PRICE LEVEL* Chapter 11 MONEY, INTEREST, REAL GDP, AND THE PRICE LEVEL* Key Concepts The Demand for Money Four factors influence the demand for money: The price level An increase in the price level increases the nominal

More information

The Banking System and the Money Supply. 2003 South-Western/Thomson Learning

The Banking System and the Money Supply. 2003 South-Western/Thomson Learning The Banking System and the Money Supply 2003 South-Western/Thomson Learning What Counts as Money MONEY Anything that is widely accepted as a means of payment What Counts as Money MONEY Anything that is

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Suvey of Macroeconomics, MBA 641 Fall 2006, Final Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Modern macroeconomics emerged from

More information

Practice Problems Mods 25, 28, 29

Practice Problems Mods 25, 28, 29 Practice Problems Mods 25, 28, 29 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Scenario 25-1 First National Bank First National Bank has $80 million in

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. ECON 4110: Sample Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Economists define risk as A) the difference between the return on common

More information

Introduction to Macroeconomics 1012 Final Exam Spring 2013 Instructor: Elsie Sawatzky

Introduction to Macroeconomics 1012 Final Exam Spring 2013 Instructor: Elsie Sawatzky Introduction to Macroeconomics 1012 Final Exam Spring 2013 Instructor: Elsie Sawatzky Name Time: 2 hours Marks: 80 Multiple choice questions 1 mark each and a choice of 2 out of 3 short answer question

More information

Chapter 13 Money and Banking

Chapter 13 Money and Banking Chapter 13 Money and Banking After reading Chapter 13, MONEY AND BANKING, you should be able to: Explain the three functions of money: Medium of Exchange, Unit of Account, Store of Value. Understand the

More information

Economics 152 Solution to Sample Midterm 2

Economics 152 Solution to Sample Midterm 2 Economics 152 Solution to Sample Midterm 2 N. Das PART 1 (84 POINTS): Answer the following 28 multiple choice questions on the scan sheet. Each question is worth 3 points. 1. If Congress passes legislation

More information

Describe the functions of the Federal Reserve System (the Fed).

Describe the functions of the Federal Reserve System (the Fed). The Monetary System Chapter CHAPTER CHECKLIST Define money and describe its functions. Money is any commodity or token that is generally accepted as a means of payment. Money serves as a medium of exchange,

More information

Macroeconomics Series 2: Money Demand, Money Supply and Quantity Theory of Money

Macroeconomics Series 2: Money Demand, Money Supply and Quantity Theory of Money Macroeconomics Series 2: Money Demand, Money Supply and Quantity Theory of Money by Dr. Charles Kwong School of Arts and Social Sciences The Open University of Hong Kong 1 Lecture Outline 2. Determination

More information

Principles of Macroeconomics Prof. Yamin Ahmad ECON 202 Fall 2004

Principles of Macroeconomics Prof. Yamin Ahmad ECON 202 Fall 2004 Principles of Macroeconomics Prof. Yamin Ahmad ECON 202 Fall 2004 Sample Final Exam Name Id # Part B Instructions: Please answer in the space provided and circle your answer on the question paper as well.

More information

Homework 5: The Monetary System and Inflation

Homework 5: The Monetary System and Inflation Homework 5: The Monetary System and Inflation Solutions 1. Be sure to read your copy of the Wall Street Journal every weekday, looking especially for items related to the material in this course. Find

More information

THE MEANING OF MONEY. The Functions of Money. Money has three functions in the economy: The Functions of Money. The Functions of Money

THE MEANING OF MONEY. The Functions of Money. Money has three functions in the economy: The Functions of Money. The Functions of Money In this chapter, look for the answers to these questions: What assets are considered money? What are the functions of money? The types of money? 11 What is the Federal Reserve? What role do banks play

More information

Chapter 11 Money and Monetary Policy Macroeconomics In Context (Goodwin, et al.)

Chapter 11 Money and Monetary Policy Macroeconomics In Context (Goodwin, et al.) Chapter 11 Money and Monetary Policy Macroeconomics In Context (Goodwin, et al.) Chapter Overview In this chapter, you will be introduced to a standard treatment of the banking system and monetary policy.

More information

Lecture 10: Money and the Federal Reserve System

Lecture 10: Money and the Federal Reserve System Lecture 10: Money and the Federal Reserve System March 1, 2016 Prof. Wyatt Brooks THE BASIC TOOLS OF FINANCE 0 Question: What Backs US Money? Answer: Nothing. This is true of essentially every currency

More information

QUIZ IV Version 1. March 24, 2004. 4:35 p.m. 5:40 p.m. BA 2-210

QUIZ IV Version 1. March 24, 2004. 4:35 p.m. 5:40 p.m. BA 2-210 NAME: Student ID: College of Business Administration Department of Economics Principles of Macroeconomics O. Mikhail ECO 2013-0008 Spring 2004 QUIZ IV Version 1 This closed book QUIZ is worth 100 points.

More information

http://angel.bfwpub.com/section/content/default.asp?wci=pgt...

http://angel.bfwpub.com/section/content/default.asp?wci=pgt... Hmwk 14 1. Let's find out what counts as money. In this chapter, we used a typical definition of money: A widely accepted means of payment. Under this definition, which people are using money in the following

More information

Money. 1 What is money? Spring 2013. 3 functions of money: Store of value Unit of account Medium of exchange

Money. 1 What is money? Spring 2013. 3 functions of money: Store of value Unit of account Medium of exchange Money Spring 2013 1 What is money? 3 functions of money: Store of value Unit of account Medium of exchange Whether something is money is not always so clear: Physical bills and coins Balances on checking

More information

Homework (Chapter 11)

Homework (Chapter 11) EC 2113 Principles of Macroeconomics Instructor: Erdenechimeg Eldev-Ochir Name:_ ID: Homework (Chapter 11) Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers

More information

Macroeconomics, Fall 2007 Exam 3, TTh classes, various versions

Macroeconomics, Fall 2007 Exam 3, TTh classes, various versions Name: _ Days/Times Class Meets: Today s Date: Macroeconomics, Fall 2007 Exam 3, TTh classes, various versions Read these Instructions carefully! You must follow them exactly! I) On your Scantron card you

More information

Currency: The paper money and coins owned by people and business firms

Currency: The paper money and coins owned by people and business firms WHAT IS MONEY? Things acceptable as a means of payment 2 TYPES OF MONEY 1. COMMODITY MONIES: 2. FIAT MONIES (TOKEN MONIES): DECREED BY THE GOV T AS LEGAL TENDER. The gov t promises the public that will

More information

4. The minimum amount of owners' equity in a bank mandated by regulators is called a requirement. A) reserve B) margin C) liquidity D) capital

4. The minimum amount of owners' equity in a bank mandated by regulators is called a requirement. A) reserve B) margin C) liquidity D) capital Chapter 4 - Sample Questions 1. Quantitative easing is most closely akin to: A) discount lending. B) open-market operations. C) fractional-reserve banking. D) capital requirements. 2. Money market mutual

More information

Macroeconomics, 10e, Global Edition (Parkin) Chapter 24 Finance, Saving, and Investment. 1 Financial Institutions and Financial Markets

Macroeconomics, 10e, Global Edition (Parkin) Chapter 24 Finance, Saving, and Investment. 1 Financial Institutions and Financial Markets Macroeconomics, 10e, Global Edition (Parkin) Chapter 24 Finance, Saving, and Investment 1 Financial Institutions and Financial Markets 1) The term "capital," as used in macroeconomics, refers to A) the

More information

Econ 202 Section H01 Midterm 2

Econ 202 Section H01 Midterm 2 , Spring 2010 March 16, 2010 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. SIGNED: PRINT NAME: Econ 202 Section H01 Midterm 2 Multiple Choice. 2.5 points each. 1. What would

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Of the four players in the money supply process, most observers agree that the most important player

More information

Change Effect on nominal money demand Effect on real money demand Decrease in aggregate price level Shift nominal money demand to left Has no effect

Change Effect on nominal money demand Effect on real money demand Decrease in aggregate price level Shift nominal money demand to left Has no effect AP Macroeconomics Unit 4 Review Session Money Market 1. Draw the money market, indicating the equilibrium interest rate and quantity. 2. Use the following table to answer this question. Change Effect on

More information

Chapter 7 The Asset Market, Money, and Prices

Chapter 7 The Asset Market, Money, and Prices Chapter 7 The Asset Market, Money, and Prices Multiple Choice Questions 1. A disadvantage of the barter system is that (a) no trade occurs. (b) people must produce all their own food, clothing, and shelter.

More information

Chapter 29: The Monetary System Principles of Economics, 7 th Edition N. Gregory Mankiw Page 1

Chapter 29: The Monetary System Principles of Economics, 7 th Edition N. Gregory Mankiw Page 1 Page 1 1. Introduction a. This is a fairly descriptive chapter, but it contains some important material for understanding the world that we live in. b. Money is important for facilitating trade. c. Paper

More information

Money: Definition. Money: Functions. Money: Types 2/13/2014. ECON 3010 Intermediate Macroeconomics

Money: Definition. Money: Functions. Money: Types 2/13/2014. ECON 3010 Intermediate Macroeconomics Money: Definition ECON 3010 Intermediate Macroeconomics Chapter 4 The Monetary System: What It Is and How It Works Money is the stock of assets that can be readily used to make transactions. Money: Functions

More information

Practice Problems on Money and Monetary Policy

Practice Problems on Money and Monetary Policy Practice Problems on Money and Monetary Policy 1- Define money. How does the economist s use of this term differ from its everyday meaning? Money is the economist s term for assets that can be used in

More information

1. Firms react to unplanned inventory investment by increasing output.

1. Firms react to unplanned inventory investment by increasing output. Macro Exam 2 Self Test -- T/F questions Dr. McGahagan Fill in your answer (T/F) in the blank in front of the question. If false, provide a brief explanation of why it is false, and state what is true.

More information

Chapter 11 The Central Bank Balance Sheet and the Money Supply Process

Chapter 11 The Central Bank Balance Sheet and the Money Supply Process Chapter 11 The Central Bank Balance Sheet Problems and Solutions 1. In an effort to diversify, the Central Bank of China has decided to exchange some of its dollar reserves for euros. Follow the impact

More information

Econ 202 Section 4 Final Exam

Econ 202 Section 4 Final Exam Douglas, Fall 2009 December 15, 2009 A: Special Code 00004 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. SIGNED: PRINT NAME: Econ 202 Section 4 Final Exam 1. Oceania buys $40

More information

changes in spending changes in income/output AE = Aggregate Expenditures = C + I + G + Xn = AD

changes in spending changes in income/output AE = Aggregate Expenditures = C + I + G + Xn = AD small larger changes in spending changes in income/output AE = Aggregate Expenditures = C + I + G + Xn = AD The Multiplier Effect A small change in spending gives rise to a larger change in income/output

More information

4 Macroeconomics LESSON 4

4 Macroeconomics LESSON 4 4 Macroeconomics LESSN 4 The Federal Reserve System and Its Tools Introduction and Description The focus of this lesson is the Federal Reserve System: how its actions relate to the money creation process

More information

Econ 202 Final Exam. Table 3-1 Labor Hours Needed to Make 1 Pound of: Meat Potatoes Farmer 8 2 Rancher 4 5

Econ 202 Final Exam. Table 3-1 Labor Hours Needed to Make 1 Pound of: Meat Potatoes Farmer 8 2 Rancher 4 5 Econ 202 Final Exam 1. If inflation expectations rise, the short-run Phillips curve shifts a. right, so that at any inflation rate unemployment is higher. b. left, so that at any inflation rate unemployment

More information

3. a. If all money is held as currency, then the money supply is equal to the monetary base. The money supply will be $1,000.

3. a. If all money is held as currency, then the money supply is equal to the monetary base. The money supply will be $1,000. Macroeconomics ECON 2204 Prof. Murphy Problem Set 2 Answers Chapter 4 #2, 3, 4, 5, 6, 7, and 9 (on pages 102-103) 2. a. When the Fed buys bonds, the dollars that it pays to the public for the bonds increase

More information

chapter: Solution Money, Banking, and the Federal Reserve System

chapter: Solution Money, Banking, and the Federal Reserve System Money, Banking, and the Federal Reserve System 1. For each of the following transactions, what is the initial effect (increase or decrease) on M1? On M2? a. You sell a few shares of stock and put the proceeds

More information

Econ 202 Section 2 Final Exam

Econ 202 Section 2 Final Exam Douglas, Fall 2009 December 17, 2009 A: Special Code 0000 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. SIGNED: PRINT NAME: Econ 202 Section 2 Final Exam 1. The present value

More information

real r = nominal r inflation rate (25)

real r = nominal r inflation rate (25) 3 The price of Loanable Funds Definition 19 INTEREST RATE:(r) Charge per dollar per period that borrowers pay or lenders receive. What affects the interest rate: inflation. risk. taxes. The real interest

More information

Money and Banking Prof. Yamin Ahmad ECON 354 Spring 2007

Money and Banking Prof. Yamin Ahmad ECON 354 Spring 2007 Money and Banking Prof. Yamin Ahmad ECON 354 Spring 2007 Midterm Exam # 2 Name Id # Instructions: There are two parts to this midterm. Part A consists of multiple choice questions. Please mark the answers

More information

Case, Fair and Oster Macroeconomics Chapter 11 Problems Money Demand and the Equilibrium Interest Rate

Case, Fair and Oster Macroeconomics Chapter 11 Problems Money Demand and the Equilibrium Interest Rate Case, Fair and Oster Macroeconomics Chapter 11 Problems Money Demand and the Equilibrium Interest Rate Money demand equation. P Y Md = k * -------- where k = percent of nominal income held as money ( Cambridge

More information

Chapter 14. Preview. What Is Money? Money, Interest Rates, and Exchange Rates

Chapter 14. Preview. What Is Money? Money, Interest Rates, and Exchange Rates Chapter 14 Money, Interest Rates, and Exchange Rates Slides prepared by Thomas Bishop Copyright 2009 Pearson Addison-Wesley. All rights reserved. Preview What is money? Control of the supply of money The

More information

Chapter 4. Money, Interest Rates, and Exchange Rates

Chapter 4. Money, Interest Rates, and Exchange Rates Chapter 4 Money, Interest Rates, and Exchange Rates Preview What is money? Control of the supply of money The willingness to hold monetary assets A model of real monetary assets and interest rates A model

More information

Lecture Notes on MONEY, BANKING, AND FINANCIAL MARKETS. Peter N. Ireland Department of Economics Boston College. irelandp@bc.edu

Lecture Notes on MONEY, BANKING, AND FINANCIAL MARKETS. Peter N. Ireland Department of Economics Boston College. irelandp@bc.edu Lecture Notes on MONEY, BANKING, AND FINANCIAL MARKETS Peter N. Ireland Department of Economics Boston College irelandp@bc.edu http://www2.bc.edu/~irelandp/ec261.html Chapter 15a: Introduction to the Money

More information

Chapter 2. Practice Problems. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Chapter 2. Practice Problems. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chapter 2 Practice Problems MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Assume that you borrow $2000 at 10% annual interest to finance a new

More information

國立高雄第一科技大學管理學院暨財金學院 學年度第 2 學期經濟學期末會考題目卷 ( A )

國立高雄第一科技大學管理學院暨財金學院 學年度第 2 學期經濟學期末會考題目卷 ( A ) 國立高雄第一科技大學管理學院暨財金學院 1 0 3 學年度第 2 學期經濟學期末會考題目卷 ( A ) Money and Monetary System 1. When conducting an open-market purchase, the Fed A. buys government bonds, and in so doing decreases the money supply. B.

More information

Study Questions 8 (Keynesian Model) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Study Questions 8 (Keynesian Model) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Study Questions 8 (Keynesian Model) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) In the Keynesian model of aggregate expenditure, real GDP is

More information

3. Any medium of exchange (including commodity money) must: a. be easily standardized. b. be widely accepted. c. be divisible. d. be easy to carry.

3. Any medium of exchange (including commodity money) must: a. be easily standardized. b. be widely accepted. c. be divisible. d. be easy to carry. What is Money? This lecture examines the functions of money, the evolution of the payments system, and how money is measured. Functions of Money A. Medium of Exchange 1. Money is any item that is generally

More information

This is Interest Rate Determination, chapter 7 from the book Policy and Theory of International Finance (index.html) (v. 1.0).

This is Interest Rate Determination, chapter 7 from the book Policy and Theory of International Finance (index.html) (v. 1.0). This is Interest Rate Determination, chapter 7 from the book Policy and Theory of International Finance (index.html) (v. 1.0). This book is licensed under a Creative Commons by-nc-sa 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/

More information

I see old paper s and assignments most of. mcq s are given us from this book I want to. share all data to my all fellow s.

I see old paper s and assignments most of. mcq s are given us from this book I want to. share all data to my all fellow s. Page 1 Money, Banking and Financial Markets, 2/e Stephen G Cecchetti, Brandeis University I see old paper s and assignments most of mcq s are given us from this book I want to share all data to my all

More information

1 Multiple Choice - 50 Points

1 Multiple Choice - 50 Points Econ 201 Final Winter 2008 SOLUTIONS 1 Multiple Choice - 50 Points (In this section each question is worth 1 point) 1. Suppose a waiter deposits his cash tips into his savings account. As a result of only

More information

MACROECONOMICS. The Monetary System: What It Is and How It Works. N. Gregory Mankiw. PowerPoint Slides by Ron Cronovich

MACROECONOMICS. The Monetary System: What It Is and How It Works. N. Gregory Mankiw. PowerPoint Slides by Ron Cronovich 4 : What It Is and How It Works MACROECONOMICS N. Gregory Mankiw Modified for EC 204 by Bob Murphy PowerPoint Slides by Ron Cronovich 2013 Worth Publishers, all rights reserved IN THIS CHAPTER, YOU WILL

More information

Flow of Funds - Overview of Japan, US, and the Euro area -

Flow of Funds - Overview of Japan, US, and the Euro area - Flow of Funds - Overview of, US, and the - September 30, 201 Research and Statistics Department Bank of *In this paper, major sectors are compared either among, the, and the or between and the. Ⅰ. Overview:,

More information

2.If actual investment is greater than planned investment, inventories increase more than planned. TRUE.

2.If actual investment is greater than planned investment, inventories increase more than planned. TRUE. Macro final exam study guide True/False questions - Solutions Case, Fair, Oster Chapter 8 Aggregate Expenditure and Equilibrium Output 1.Firms react to unplanned inventory investment by reducing output.

More information

Some Answers. a) If Y is 1000, M is 100, and the growth rate of nominal money is 1%, what must i and P be?

Some Answers. a) If Y is 1000, M is 100, and the growth rate of nominal money is 1%, what must i and P be? Some Answers 1) Suppose that real money demand is represented by the equation (M/P) d = 0.25*Y. Use the quantity equation to calculate the income velocity of money. V = 4. 2) Assume that the demand for

More information

2.5 Monetary policy: Interest rates

2.5 Monetary policy: Interest rates 2.5 Monetary policy: Interest rates Learning Outcomes Describe the role of central banks as regulators of commercial banks and bankers to governments. Explain that central banks are usually made responsible

More information

x = %ΔX = rate of change of spending m = %ΔM = rate of change of the money supply v = %ΔV = rate of change of the velocity of money

x = %ΔX = rate of change of spending m = %ΔM = rate of change of the money supply v = %ΔV = rate of change of the velocity of money SECTION E. THE CREDIT MARKET EQUATION: is: x = m + v addresses the question: o What are the causes of changes of spending? o How is it possible for spending to change? o What must happen in order for spending

More information

With lectures 1-8 behind us, we now have the tools to support the discussion and implementation of economic policy.

With lectures 1-8 behind us, we now have the tools to support the discussion and implementation of economic policy. The Digital Economist Lecture 9 -- Economic Policy With lectures 1-8 behind us, we now have the tools to support the discussion and implementation of economic policy. There is still great debate about

More information

Chapter 14. The Money Supply Process

Chapter 14. The Money Supply Process Chapter 14. The Money Supply Process C H A P T E R O B J E C T I V E S By the end of this chapter, students should be able to: 1. Describe who determines the money supply. 2. Explain how the central bank

More information

Big Concepts. Balance of Payments Accounts. Financing International Trade. Economics 202 Principles Of Macroeconomics. Lecture 12

Big Concepts. Balance of Payments Accounts. Financing International Trade. Economics 202 Principles Of Macroeconomics. Lecture 12 Economics 202 Principles Of Macroeconomics Professor Yamin Ahmad Big Concepts Balance of Payments Equilibrium The relationship between the current account, capital account and official settlements balance

More information

Solution. Solution. Money, Banking, and the Federal Reserve System. macroeconomics. economics

Solution. Solution. Money, Banking, and the Federal Reserve System. macroeconomics. economics KrugmanMacro_SM_Ch13.qxp 10/27/05 3:20 PM Page 155 Money, Banking, and the Federal Reserve System 1. For each of the following transactions, what is the effect (increase or decrease) on M1? on M2? a. You

More information

Econ 330 Exam 1 Name ID Section Number

Econ 330 Exam 1 Name ID Section Number Econ 330 Exam 1 Name ID Section Number MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) If during the past decade the average rate of monetary growth

More information

The Money Market and the Interest Rate. 2003 South-Western/Thomson Learning

The Money Market and the Interest Rate. 2003 South-Western/Thomson Learning The Money Market and the Interest Rate 2003 South-Western/Thomson Learning Individuals Demand for Money An individual s quantity of money demanded is the amount of wealth that the individual chooses to

More information

Exam 1 Review. 3. A severe recession is called a(n): A) depression. B) deflation. C) exogenous event. D) market-clearing assumption.

Exam 1 Review. 3. A severe recession is called a(n): A) depression. B) deflation. C) exogenous event. D) market-clearing assumption. Exam 1 Review 1. Macroeconomics does not try to answer the question of: A) why do some countries experience rapid growth. B) what is the rate of return on education. C) why do some countries have high

More information

Monetary and Financial Aspects of Issuing Public Debt Instruments in Kuwait (1)

Monetary and Financial Aspects of Issuing Public Debt Instruments in Kuwait (1) Monetary and Financial Aspects of Issuing Public Debt Instruments in Kuwait (1) I would like to thank the Faculty of Commerce for arranging this meeting, which I hope will lead to the clarification of

More information

University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Macroeconomics Instructor: Michael G. Lanyi

University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Macroeconomics Instructor: Michael G. Lanyi University of Lethbridge Department of Economics ECON 1012 Introduction to Macroeconomics Instructor: Michael G. Lanyi CH 25 Exch Rate & BofP 1) Foreign currency is A) the market for foreign exchange.

More information

Chapter 17. Preview. Introduction. Fixed Exchange Rates and Foreign Exchange Intervention

Chapter 17. Preview. Introduction. Fixed Exchange Rates and Foreign Exchange Intervention Chapter 17 Fixed Exchange Rates and Foreign Exchange Intervention Slides prepared by Thomas Bishop Copyright 2009 Pearson Addison-Wesley. All rights reserved. Preview Balance sheets of central banks Intervention

More information

EC2105, Professor Laury EXAM 2, FORM A (3/13/02)

EC2105, Professor Laury EXAM 2, FORM A (3/13/02) EC2105, Professor Laury EXAM 2, FORM A (3/13/02) Print Your Name: ID Number: Multiple Choice (32 questions, 2.5 points each; 80 points total). Clearly indicate (by circling) the ONE BEST response to each

More information

Markets, Investments, and Financial Management FIFTEENTH EDITION

Markets, Investments, and Financial Management FIFTEENTH EDITION INTRODUCTION TO FINANCE Markets, Investments, and Financial Management FIFTEENTH EDITION Ronald W. Melicher Professor of Finance University of Colorado at Boulder Edgar A. Norton Professor of Finance Illinois

More information

Chapter 1. Why Study Money, Banking, and Financial Markets?

Chapter 1. Why Study Money, Banking, and Financial Markets? Chapter 1 Why Study Money, Banking, and Financial Markets? Why Study Money, Banking, and Financial Markets To examine how financial markets such as bond, stock and foreign exchange markets work To examine

More information

Chapter 12. Aggregate Expenditure and Output in the Short Run

Chapter 12. Aggregate Expenditure and Output in the Short Run Chapter 12. Aggregate Expenditure and Output in the Short Run Instructor: JINKOOK LEE Department of Economics / Texas A&M University ECON 203 502 Principles of Macroeconomics Aggregate Expenditure (AE)

More information

BUSINESS ECONOMICS CEC2 532-751 & 761

BUSINESS ECONOMICS CEC2 532-751 & 761 BUSINESS ECONOMICS CEC2 532-751 & 761 PRACTICE MACROECONOMICS MULTIPLE CHOICE QUESTIONS Warning: These questions have been posted to give you an opportunity to practice with the multiple choice format

More information

The AD-AS Model and Monetary Policy

The AD-AS Model and Monetary Policy Introduction The AD-AS Model and Monetary Policy Chapter 14 Monetary policy is one of the two main traditional macroeconomic tools to control the aggregate economy. While fiscal policy is controlled by

More information

Pre-Test Chapter 11 ed17

Pre-Test Chapter 11 ed17 Pre-Test Chapter 11 ed17 Multiple Choice Questions 1. Built-in stability means that: A. an annually balanced budget will offset the procyclical tendencies created by state and local finance and thereby

More information

chapter: Solution Money, Banking, and the Federal Reserve System

chapter: Solution Money, Banking, and the Federal Reserve System Money, Banking, and the Federal Reserve System 1. For each of the following transactions, what is the initial effect (increase or decrease) on M1? or M2? a. You sell a few shares of stock and put the proceeds

More information

Economic Systems. 1. MARKET ECONOMY in comparison to 2. PLANNED ECONOMY

Economic Systems. 1. MARKET ECONOMY in comparison to 2. PLANNED ECONOMY Economic Systems The way a country s resources are owned and the way that country takes decisions as to what to produce, how much to produce and how to distribute what has been produced determine the type

More information

_FALSE 1. Firms react to unplanned inventory investment by increasing output.

_FALSE 1. Firms react to unplanned inventory investment by increasing output. Macro Exam 2 Self Test -- ANSWERS Dr. McGahagan WARNING -- Be sure to take the self-test before peeking at the answers. Chapter 8 -- Aggregate Expenditure and Equilibrium Output _FALSE 1. Firms react to

More information

Business Conditions Analysis Prof. Yamin Ahmad ECON 736

Business Conditions Analysis Prof. Yamin Ahmad ECON 736 Business Conditions Analysis Prof. Yamin Ahmad ECON 736 Sample Final Exam Name Id # Instructions: There are two parts to this midterm. Part A consists of multiple choice questions. Please mark the answers

More information

ECON 3312 Macroeconomics Exam 3 Fall 2014. Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

ECON 3312 Macroeconomics Exam 3 Fall 2014. Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. ECON 3312 Macroeconomics Exam 3 Fall 2014 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Everything else held constant, an increase in net

More information

CHAPTER 7: AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY

CHAPTER 7: AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY CHAPTER 7: AGGREGATE DEMAND AND AGGREGATE SUPPLY Learning goals of this chapter: What forces bring persistent and rapid expansion of real GDP? What causes inflation? Why do we have business cycles? How

More information

Econ 202 Final Exam. Douglas, Fall 2007 Version A Special Codes 00000. PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam.

Econ 202 Final Exam. Douglas, Fall 2007 Version A Special Codes 00000. PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. , Fall 2007 Version A Special Codes 00000 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. SIGNED: PRINT NAME: Econ 202 Final Exam 1. On average over the past 50 years, the U.S.

More information

AP Macroeconomics. Practice Exam. Advanced Placement Program

AP Macroeconomics. Practice Exam. Advanced Placement Program Advanced Placement Program AP Macroeconomics Practice Exam The questions contained in this AP Macroeconomics Practice Exam are written to the content specifications of AP Exams for this subject. Taking

More information

Finance, Saving, and Investment

Finance, Saving, and Investment 23 Finance, Saving, and Investment Learning Objectives The flows of funds through financial markets and the financial institutions Borrowing and lending decisions in financial markets Effects of government

More information

1) Explain why each of the following statements is true. Discuss the impact of monetary and fiscal policy in each of these special cases:

1) Explain why each of the following statements is true. Discuss the impact of monetary and fiscal policy in each of these special cases: 1) Explain why each of the following statements is true. Discuss the impact of monetary and fiscal policy in each of these special cases: a) If investment does not depend on the interest rate, the IS curve

More information

INTRODUCTION TO MACROECONOMICS MIDTERM- SAMPLE QUESTIONS

INTRODUCTION TO MACROECONOMICS MIDTERM- SAMPLE QUESTIONS INTRODUCTION TO MACROECONOMICS MIDTERM- SAMPLE QUESTIONS MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) In May 2009, Ford Motor Company's sales

More information