COUNSELLING IN PSYCHOLOGICAL TESTING

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "COUNSELLING IN PSYCHOLOGICAL TESTING"

Transcription

1 UNIVERSITY OF CALICUT SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION B Sc COUNSELLING PSYCHOLOGY (2011 Admission Onwards) VI Semester ELECTIVE COURSE COUNSELLING IN PSYCHOLOGICAL TESTING QUESTION BANK 1. A psychological test is... a. A measure of personality b. An objective procedure for sampling and quantifying human behaviour 2. Who developed the first individual test of intelligence? a. Sigmund Frued b. William James c. Alfred Binet 3. Which among the following is included in the definition of personality psychology? a. It deals with adaptations to the environment b. It deals with how traits influence the environment c. Both a and b Counselling in Psychological Testing Page 1

2 4. Who popularised emotional intelligence? a. Daniel Goleman b. Guilford c. Sternberg School of Distance Education 5. IQ may be defined as a. MA/CA x 100 b. CA/MA x 100 c. MA/100 x CA 6. The three dimensional model of intelligence is proposed by... a. Guilford b. Thorndike c. Thurston 7. The Stanford Binet Intelligence Scale a. Was designed to test adult intelligence b. Assumes that intellectual ability in childhood improves as age increases c. Provide separate scores for performance intelligence and verbal intelligence test assesses a wide variety of mental abilities? a. IQ b. Multiple intelligence c. General intelligence 9. Heredity influence... a. Attitude b. Aptitude c. Interest 10. The ability to manage one s own thinking and problem solving is called... a. Meta cognitive skills b. Experiential intelligence c. General intelligence 11. Psychological tests are used to... a. Promote self understanding b. Measure psychological constructs c. Both a and b Counselling in Psychological Testing Page 2

3 12. Word Association is... a. A projective test b. A memory test c. A creativity test School of Distance Education is NOT included in the types of intelligence proposed by Howard Gardner a. Language b. Interpersonal skills c. Creativity 14. The first self- report test of personality was developed by... a. Simon b. Terman c. Woodworth 15. The MMPI was designed to... a. Discriminate between normal and patient groups with particular diagnosis b. Assess personality in normal adults 16. Wechsler s definition of intelligence states about... a. Naturalistic intelligence b. Ability to deal effectively with the environment c. Spatial and kinaesthetic intelligence is the capacity for learning certain and specific abilities? a. Aptitude b. Intelligence c. Achievement 18. Which of the following is NOT usually used in personality assessment? a. Psychological testing b. Counselling c. Observation 19. MMPI is an example for... test a. Criterion referenced b. Self reported c. Performance 20. The Modern Language Aptitude Test (MLAT) was created by... a. Carroll b. Woodworth c. Binet Counselling in Psychological Testing Page 3

4 21. An ability for learning foreign language implies... a. Language aptitude b. Creative thinking 22. A researcher who studies how evolution may have shaped human behaviour is the... domain of personality knowledge? a. Biological b. Cognitive c. Socio- cultural 23. The author of Frames of Mind is... a. Frued b. Gardner c. Allport 24. For something to be part of a personality, it should... a. Always be evident b. Be relatively stable over time c. Never change 25. Aptitude test is for... a. Selection for jobs b. Admission for professional courses c. All the above 26. Which are the main components of Spearman s Two Factor Theory of intelligence? a. Primary abilities and secondary abilities b. Specific intelligence and general intelligence c. Emotional abilities and cognitive abilities 27. William Stern developed the concept of... a. Emotional Quotient b. Intelligence Quotient c. Emotional Intelligence 28. Which among the following is NOT a form of Howard Gardner s form of intelligence? a. Visual-auditory dimension b. Bodily kinaesthetic c. Sptial Counselling in Psychological Testing Page 4

5 29. Thematic Apperception test was developed by... a. Hermann Rorschach b. Morgan and Murray c. Carl Rogers 30. In Sternberg s Triarchic theory of Intelligence, the experiential sub theory refers to... a. Cognitive self- motivation & organisation skills b. Internal mechanisms that underlie intelligence behaviour 31. According to Spearman what does g stand for? a. General intelligence b. General knowledge c. Group intelligence 32. Introvert personality can be studied by... a. Sociometry b. Introspection c. Projective techniques 33. Rorschach s ink blot test is used to measure... a. Creativity b. Personality c. Intelligence 34. Introspection is purely... a. A subjective method b. An objective method c. An experimental method 35. The basis of creativity is... a. Logical thinking b. Convergent thinking c. Divergent thinking 36. The word battery popularly used in the measurement of intelligence means... a. A long series of performance tests b. A chain of many sub tests c. A collection of variety of test items Counselling in Psychological Testing Page 5

6 37. Trait and type approaches to the study of personality are combined by... a. Allport b. Cattell c. Guilford 38. A person exposes himself freely without knowing that his personality is being assessed is... a. Objective technique b. Projective technique c. Clinical technique 39. The concept of extraversion and introversion in personality was given by... a. Sheldon b. Jung c. Kretchmer 40. All the performance test may be classified under... a. Group test b. Speed test c. Individual test Counselling in Psychological Testing Page 6

7 ANSWER KEY 1. (b) 2. (c) 3. (c) 4. (a) 5. (a) 6. (a) 7. (b) 8. (c) 9. (b) 10. (a) 11. (c) 12. (a) 13. (c) 14. (c) 15. (a) 16. (b) 17. (a) 18. (b) 19. (b) 20. (a) 21. (a) 22. (a) 23. (b) 24. (b) 25. (c) 26. (b) 27. (b) 28. (a) 29. (b) 30. (b) 31. (a) 32. (c) 33. (b) 34. (a) 35. (c) 36. (a) 37. (a) 38. (b) 39. (b) 40. (c) Reserved Counselling in Psychological Testing Page 7

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chapter 7 COGNITION PRACTICE 234-239 INTELLIGENCE Name Period Date MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A general term referring to

More information

What is Intelligence?

What is Intelligence? Dikran J. Martin Introduction to Psychology Name: Date: Lecture Series: Chapter 10 Intelligence Pages: 15 TEXT: Lefton, Lester A. and Brannon, Linda (2003). PSYCHOLOGY. (Eighth Edition.) Needham Heights,

More information

standardized tests used to assess mental ability & development, in an educational setting.

standardized tests used to assess mental ability & development, in an educational setting. Psychological Testing & Intelligence the most important aspect of knowledge about genetic variability is that it gives us respect for people s individual differences. We are not all balls of clay that

More information

Intelligence. Operational Definition. Huh? What s that mean? 1/8/2012. Chapter 10

Intelligence. Operational Definition. Huh? What s that mean? 1/8/2012. Chapter 10 Chapter 10 Intelligence Operational Definition Intelligence individuals abilities to understand complex ideas, to adapt effectively to the environment, to learn from experience, to engage in various forms

More information

Practice Quiz - Intelligence

Practice Quiz - Intelligence Practice Quiz - Intelligence 1. Which of the following is not one of the three subtheories of the triarchic theory of intelligence? a. procedural subtheory c. componential subtheory b. experiential subtheory

More information

Intelligence Testing and Individual Differences

Intelligence Testing and Individual Differences Intelligence Testing and Individual Differences Princeton Review 1. In the context of psychometric testing, content validity is defined as a. The extent to which the test actually measures what it is purported

More information

General Psychology 3/2/2010. Thinking. Thinking. Lawrence D. Wright Ph.D. Professor. Chapter 8 Thinking, Language and Intelligence

General Psychology 3/2/2010. Thinking. Thinking. Lawrence D. Wright Ph.D. Professor. Chapter 8 Thinking, Language and Intelligence General Psychology Lawrence D. Wright Ph.D. Professor Chapter 8, and 6-1 Cognitive psychology: : 8-2 Visual imagery: 8-3 1 Concepts: Prototype: 8-4 Problems: 8-5 Well-defined problems have three specified

More information

Intelligence. Cognition (Van Selst) Cognition Van Selst (Kellogg Chapter 10)

Intelligence. Cognition (Van Selst) Cognition Van Selst (Kellogg Chapter 10) Intelligence Cognition (Van Selst) INTELLIGENCE What is intelligence? Mutli-component versus monolithic perspective little g (monolithic [Spearman]) [Guilford, Catell, Gardner, ] Two distinct historical

More information

TRIPURA BOARD OF SECONDARY EDUCATION. SYLLABUS (effective from 2015) SUBJECT : PSYCHOLOGY (Class XII)

TRIPURA BOARD OF SECONDARY EDUCATION. SYLLABUS (effective from 2015) SUBJECT : PSYCHOLOGY (Class XII) TRIPURA BOARD OF SECONDARY EDUCATION SYLLABUS (effective from 2015) SUBJECT : PSYCHOLOGY (Class XII) Total Page - 08 PSYCHOLOGY COURSE STRUCTURE CLASS XII (Theory) One Paper Time : 3 Hours Marks : 70 Marks

More information

02 PSYCHOLOGY OF EDUCATION

02 PSYCHOLOGY OF EDUCATION 02 PSYCHOLOGY OF EDUCATION INTRODUCTION TO PSYCHOLOGY Psychology As a Discipline Development of Psychology as a Discipline Root Meaning and Definition, Branches of Psychology Abnormal Psychology / Psychopathology.

More information

11: Intelligence CHAPTER PREVIEW

11: Intelligence CHAPTER PREVIEW 11: Intelligence CHAPTER PREVIEW Today, intelligence is generally considered to be the ability to learn from experience, solve problems, and adapt to new situations. Psychologists debate whether intelligence

More information

Intelligence. My Brilliant Brain. Conceptual Difficulties. What is Intelligence? Chapter 10. Intelligence: Ability or Abilities?

Intelligence. My Brilliant Brain. Conceptual Difficulties. What is Intelligence? Chapter 10. Intelligence: Ability or Abilities? My Brilliant Brain Intelligence Susan Polgar, Chess Champion Chapter 10 Psy 12000.003 http://www.youtube.com/watch?v=4vlggm5wyzo http://www.youtube.com/watch?v=95eyyyg1g5s 1 2 What is Intelligence? Intelligence

More information

Semester II. Paper - 203: Psychological Assessment

Semester II. Paper - 203: Psychological Assessment Semester II Paper - 203: Psychological Assessment I. Psychological Assessment a) Nature of Psychological Assessment b) Components of Psychological Assessment Observation Interview Psychological Testing

More information

Hoover City Schools Secondary Curriculum Social Studies, 2005-06

Hoover City Schools Secondary Curriculum Social Studies, 2005-06 Course Information: HCS Curriculum: Social Studies 6 12 Hoover City Schools Secondary Curriculum Social Studies, 2005-06 Course Title: Psychology, IB Grade Level: 11-12 Course Description: This course

More information

M.A. PSYCHOLOGY FIRST YEAR COURSES (MAPC)

M.A. PSYCHOLOGY FIRST YEAR COURSES (MAPC) MPC M.A. PSYCHOLOGY FIRST YEAR COURSES (MAPC) Assignments For July 2014 and January 2015 Sessions Faculty of Psychology School of Social Sciences Indira Gandhi National Open University Maidan Garhi, New

More information

Standardized Tests, Intelligence & IQ, and Standardized Scores

Standardized Tests, Intelligence & IQ, and Standardized Scores Standardized Tests, Intelligence & IQ, and Standardized Scores Alphabet Soup!! ACT s SAT s ITBS GRE s WISC-IV WAIS-IV WRAT MCAT LSAT IMA RAT Uses/Functions of Standardized Tests Selection and Placement

More information

PERSONALITY. Fast Track Chapter 10 (Bernstein Chapter 14)

PERSONALITY. Fast Track Chapter 10 (Bernstein Chapter 14) PERSONALITY Fast Track Chapter 10 (Bernstein Chapter 14) PERSONALITY the unique and consistent pattern of behavior, thinking, and feeling that makes up an individual Major Research Approaches Psychodynamic

More information

i-...i telligencepracticetest \i:/ Date: _ ID: A Name: Class: _

i-...i telligencepracticetest \i:/ Date: _ ID: A Name: Class: _ Name: Class: _ Date: _ ID: A telligencepracticetest Multiple Choice Identify the leller of the choice that best completes the statement or answers the question. i-...i \i:/ 1. Any psychological test should

More information

Guidelines for Documentation of a Learning Disability (LD) in Gallaudet University Students

Guidelines for Documentation of a Learning Disability (LD) in Gallaudet University Students Guidelines for Documentation of a Learning Disability (LD) in Gallaudet University Students Gallaudet University Office for Students with Disabilities Washington, D.C. 20002 2 Guidelines for Documentation

More information

AP Psychology: Syllabus 2

AP Psychology: Syllabus 2 AP Psychology: Syllabus 2 Scoring Components SC1 The course provides instruction in history and approaches. 5 SC2 The course provides instruction in research methods used in psychological science, practice

More information

What is Clinical Psychology? & History of Clinical Psychology. PSY 204: Introduction to Clinical Psychology Yudit Namer

What is Clinical Psychology? & History of Clinical Psychology. PSY 204: Introduction to Clinical Psychology Yudit Namer What is Clinical Psychology? & History of Clinical Psychology PSY 204: Introduction to Clinical Psychology Yudit Namer What is Clinical Psychology? A subfield of the larger discipline of psychology interested

More information

430 CURRICULUM AND SYLLABUS for Classes XI & XII

430 CURRICULUM AND SYLLABUS for Classes XI & XII 430 CURRICULUM AND SYLLABUS for Classes XI & XII PSYCHOLOGY CLASS XI (THEORY) One Paper Time: 3 Hours 70 Marks 180 Periods Unit Unitwise Weightage Marks I What is Psychology? 6 I Methods of Enquiry in

More information

Student Intelligence and Academic Achievement in Albanian Universities. Case of Vlora University

Student Intelligence and Academic Achievement in Albanian Universities. Case of Vlora University Student Intelligence and Academic Achievement in Albanian Universities. Case of Vlora University Ilirjan LIPI 1 Abstract: This study involves students of economic faculty that were attending bachelor in

More information

Foundations & Early History of Clinical Psychology. A long time ago. Early Conceptions of Mental Illness 8/26/2009

Foundations & Early History of Clinical Psychology. A long time ago. Early Conceptions of Mental Illness 8/26/2009 Foundations & Early History of Clinical Psychology A long time ago. Psychology has a long past, but a short history. The roots of psychology go very far back in time Clinical psychology as a specific field,

More information

CHAPTER 8: INTELLIGENCE

CHAPTER 8: INTELLIGENCE CHAPTER 8: INTELLIGENCE What is intelligence? The ability to solve problems and to adapt to and learn from life s everyday experiences The ability to solve problems The capacity to adapt and learn from

More information

Normal toddler, school age and adolescent neurocognitive development and measurements in these age groups

Normal toddler, school age and adolescent neurocognitive development and measurements in these age groups Normal toddler, school age and adolescent neurocognitive development and measurements in these age groups Gahan J. Pandina, PhD Janssen Research & Development April 17, 2015 Presented at FDA, Center for

More information

INDIAN SCHOOL MUSCAT DEPARTMENT OF COMMERCE AND HUMANITIES CLASS: XII PSYCHOLOGY

INDIAN SCHOOL MUSCAT DEPARTMENT OF COMMERCE AND HUMANITIES CLASS: XII PSYCHOLOGY [ INDIAN SCHOOL MUSCAT Worksheet: 1 Chapter Name: Intelligence and Aptitude Name of Student : Class : 1. Explain the concept is Assessment? 2. What is Intelligence is according to Oxford dictionary? 3.

More information

Psychology. Department Faculty Kevin Eames Michael Rulon Phillip Wright. Department Goals. For General Education. Requirements for Major in

Psychology. Department Faculty Kevin Eames Michael Rulon Phillip Wright. Department Goals. For General Education. Requirements for Major in Psychology Department Faculty Kevin Eames Michael Rulon Phillip Wright Department Goals The discipline of psychology is concerned with the examination of human behavior. For General Education The goals

More information

HOLIDAYS HOMEWORK Subject: PSYCHOLOGY CLASS - XII

HOLIDAYS HOMEWORK Subject: PSYCHOLOGY CLASS - XII HOLIDAYS HOMEWORK Subject: PSYCHOLOGY CLASS - XII CHAPTER 1 - VARIATIONS IN PSYCHOLOGICAL ATTRIBUTES 1. Differentiate between psychometric and information processing approach to intelligence. (2) 2. Explain

More information

Psychological Testing: An Overview

Psychological Testing: An Overview Psychological Testing: An Overview Jonathan A. Pastor, Psy.. D. Washington Heights Community Service, NYSPI Summary of Presentation You try it out first! Psychological Testing: Key Concepts Intelligence

More information

Chapter 10 Personality Name Period Date. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Chapter 10 Personality Name Period Date. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chapter 10 Personality Name Period Date MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The BEST kind of personality test is one that is. A) both

More information

Sigmund Freud (1856-1939) PSY 3360 / CGS 3325 Historical Perspectives on Psychology Minds and Machines since 1600. Dynamics of the Personality

Sigmund Freud (1856-1939) PSY 3360 / CGS 3325 Historical Perspectives on Psychology Minds and Machines since 1600. Dynamics of the Personality PSY 3360 / CGS 3325 Historical Perspectives on Psychology Minds and Machines since 1600 Dr. Peter Assmann Spring 2015 Sigmund Freud (1856-1939) When a member of my family complains to me of having bitten

More information

Master of Arts Programs in the Faculty of Social and Behavioral Sciences

Master of Arts Programs in the Faculty of Social and Behavioral Sciences Master of Arts Programs in the Faculty of Social and Behavioral Sciences Admission Requirements to the Education and Psychology Graduate Program The applicant must satisfy the standards for admission into

More information

PSYCHOLOGY (855) CLASS XI. Aims: (i) To develop an understanding of human behaviour: the nature of individuals and of members of social groups.

PSYCHOLOGY (855) CLASS XI. Aims: (i) To develop an understanding of human behaviour: the nature of individuals and of members of social groups. PSYCHOLOGY (855) Aims: (i) To develop an understanding of human behaviour: the nature of individuals and of members of social groups. (ii) To develop an understanding of the methods of research and study

More information

Lepage Associates Solution-Based Psychological & Psychiatric Services With office in S. Durham/RTP, Main Telephone: (919) 572-0000

Lepage Associates Solution-Based Psychological & Psychiatric Services With office in S. Durham/RTP, Main Telephone: (919) 572-0000 Page 1 of 5 Lepage Associates Solution-Based Psychological & Psychiatric Services With office in S. Durham/RTP, Main Telephone: (919) 572-0000 Raleigh and Chapel Hill www.lepageassociates.com LEPAGE ASSOCIATES

More information

M.A. PSYCHOLOGY FIRST YEAR COURSES (MAPC) Assignments For July 2015 and January 2016 Sessions

M.A. PSYCHOLOGY FIRST YEAR COURSES (MAPC) Assignments For July 2015 and January 2016 Sessions MPC M.A. PSYCHOLOGY FIRST YEAR COURSES (MAPC) Assignments For July 2015 and January 2016 Sessions Discipline of Psychology School of Social Sciences Indira Gandhi National Open University Maidan Garhi,

More information

M.A. PSYCHOLOGY FIRST YEAR COURSES (MPC) Assignments For July 2013 and January 2014 Sessions

M.A. PSYCHOLOGY FIRST YEAR COURSES (MPC) Assignments For July 2013 and January 2014 Sessions MPC M.A. PSYCHOLOGY FIRST YEAR COURSES (MPC) Assignments For July 2013 and January 2014 Sessions Faculty of Psychology School of Social Sciences Indira Gandhi National Open University Maidan Garhi, New

More information

Psychological Assessment: A Look Backward and Forward. Disclosures. Overview 10/21/2015. Lisa Whipple Drozdick, Ph.D. Stuart Red, Ph.D.

Psychological Assessment: A Look Backward and Forward. Disclosures. Overview 10/21/2015. Lisa Whipple Drozdick, Ph.D. Stuart Red, Ph.D. Psychological Assessment: A Look Backward and Forward Lisa Whipple Drozdick, Ph.D. Stuart Red, Ph.D. Disclosures Lisa Whipple Drozdick and Stuart Red are employed by Pearson, publisher of some of the instruments

More information

After reading this chapter, you would be able to:

After reading this chapter, you would be able to: VARIATIONS IN PSYCHOLOGICAL ATTRIBUTES TRIBUTES After reading this chapter, you would be able to: understand psychological attributes on which people differ from each other, learn about different methods

More information

Chapter 9: Intelligence and Psychological Testing

Chapter 9: Intelligence and Psychological Testing KEY POINTS IN THIS CHAPTER (pages 351-355) - Psychological tests are standardized measure of behaviour- usually mental abilities or aspects of personality. Test scores are interpreted by consulting test

More information

INTELLIGENCE. Key: Alfred Binet. Key: William stern.

INTELLIGENCE. Key: Alfred Binet. Key: William stern. 1 INTELLIGENCE Total hours 14 hours Total marks 20 24 marks Approx no of questions on this chapt. (1 mark-1 or 2, 2 marks- 1 or 2, 5 marks-2, 10 marks-01) 1 Mark Questions : 1. Who gave the concept of

More information

Emotional Intelligence for Leadership Effectiveness

Emotional Intelligence for Leadership Effectiveness Emotional Intelligence for Leadership Effectiveness A Presentation Made at LBSAA Lecture Lagos Business School, Lagos, Nigeria. 28 th August, 2014 Quote. In a very real sense we have two minds, one that

More information

Advanced Placement Psychology

Advanced Placement Psychology Advanced Placement Psychology The purpose of Advanced Placement Psychology is to introduce students to the systematic and scientific study of the behavior and mental processes of human beings and other

More information

EDUCATIONAL PSYCHOLOGY. effectiveness of, the psychology of teaching, and the social psychology of schools as

EDUCATIONAL PSYCHOLOGY. effectiveness of, the psychology of teaching, and the social psychology of schools as EDUCATIONAL PSYCHOLOGY Educational psychology is the study of how humans learn in, the effectiveness of, the psychology of teaching, and the social psychology of schools as organizations. Educational psychology

More information

Inside: Overview of the eight intelligences, In the Montessori School, Harmonious Development

Inside: Overview of the eight intelligences, In the Montessori School, Harmonious Development International Montessori Schools and Child Development Centres Brussels, Belgium www.international-montessori.org Brussels Introduction to the Eight Intelligences Inside: Overview of the eight intelligences,

More information

I. Introduction: Thinking, Language, and Intelligence Cognition refers to the mental activities involved in acquiring, retaining, and using

I. Introduction: Thinking, Language, and Intelligence Cognition refers to the mental activities involved in acquiring, retaining, and using I. Introduction: Thinking, Language, and Intelligence Cognition refers to the mental activities involved in acquiring, retaining, and using knowledge. Cognitive abilities, such as analyzing situations,

More information

What is Psychology? A set of questions about mental functioning trace back to philosophy Aristotle asked about memory, personality, emotions, etc.

What is Psychology? A set of questions about mental functioning trace back to philosophy Aristotle asked about memory, personality, emotions, etc. What is? The science of behavior and the mind behavior - observable actions of a person or animal mind - thoughts, feelings, sensations, perceptions, memories, dreams, motives and other subjective experiences

More information

102-4-3a. Educational requirements. To academically qualify for licensure as a master's level psychologist or a clinical psychotherapist, the

102-4-3a. Educational requirements. To academically qualify for licensure as a master's level psychologist or a clinical psychotherapist, the 102-4-3a. Educational requirements. To academically qualify for licensure as a master's level psychologist or a clinical psychotherapist, the applicant's educational qualifications and background shall

More information

MT. DIABLO UNIFIED SCHOOL DISTRICT COURSE OF STUDY

MT. DIABLO UNIFIED SCHOOL DISTRICT COURSE OF STUDY MT. DIABLO UNIFIED SCHOOL DISTRICT COURSE OF STUDY COURSE TITLE: AP PSYCHOLOGY COURSE NUMBER: 3774 DEPARTMENT: History/Social Science GRADE LEVEL(s): 11 and/ or 12 CREDITS PER SEMESTER: 5 LENGTH OF COURSE:

More information

CORE COURSE II PSYCHOLOGY OF LEARNING AND HUMAN DEVELOPMENT

CORE COURSE II PSYCHOLOGY OF LEARNING AND HUMAN DEVELOPMENT 21 CORE COURSE II PSYCHOLOGY OF LEARNING AND HUMAN DEVELOPMENT OBJECTIVES:- At the end of the course, the student- teachers will be able to acquire the knowledge of the nature and scope of Educational

More information

Psychology. Administered by the Department of Psychology within the College of Arts and Sciences.

Psychology. Administered by the Department of Psychology within the College of Arts and Sciences. Psychology Dr. Spencer Thompson, Professor, is the Chair of Psychology and Coordinator of Child and Family Studies. After receiving his Ph.D. in Developmental Psychology at the University of California,

More information

BACHELOR S PROGRAM (B.A.) PSYCHOLOGY PAPER CODE BAPSY01 CREDIT - 04 BASIC PSYCHOLOGICAL PROCESSES

BACHELOR S PROGRAM (B.A.) PSYCHOLOGY PAPER CODE BAPSY01 CREDIT - 04 BASIC PSYCHOLOGICAL PROCESSES PAPER CODE BAPSY01 CREDIT - 04 BASIC PSYCHOLOGICAL PROCESSES UNIT-1 Introduction - Definition and goals of psychology; behaviouristic, cognitive and humanistic; cross-cultural perspective; Methods : Experimental,

More information

PSYCHOLOGICAL AND NEUROPSYCHOLOGICAL TESTING

PSYCHOLOGICAL AND NEUROPSYCHOLOGICAL TESTING Status Active Medical and Behavioral Health Policy Section: Behavioral Health Policy Number: X-45 Effective Date: 01/22/2014 Blue Cross and Blue Shield of Minnesota medical policies do not imply that members

More information

What are psychometric tests?

What are psychometric tests? 508 U2 AOS2: Intelligence and personality Figure 18.1 A school psychologist gives a student a Wechsler Intelligence Scale test. This tests cognitive abilities in children and adults. What are psychometric

More information

Psychological Testing: Introduction

Psychological Testing: Introduction Psychological Testing: Introduction Cal State Northridge Ψ427 Andrew Ainsworth PhD Questions You ll Encounter What is a psychological test? Are there different kinds of psych tests? For what purposes are

More information

Lecture Notes EDUCATIONAL PSYCHOLOGY EXT 121

Lecture Notes EDUCATIONAL PSYCHOLOGY EXT 121 Lecture Notes EXT 121 EDUCATIONAL PSYCHOLOGY Dr Arvind Kumar (Associate Professor) Department of Agricultural Economics, Extension Education & Rural Sociology College of Agriculture CSK HPKV, Palampur

More information

Applied Psychology. Course Descriptions

Applied Psychology. Course Descriptions Applied Psychology s AP 6001 PRACTICUM SEMINAR I 1 CREDIT AP 6002 PRACTICUM SEMINAR II 3 CREDITS Prerequisites: AP 6001: Successful completion of core courses. Approval of practicum site by program coordinator.

More information

Syllabus for MA Programme (Semester System) in Education Institute of Distance and Open Learning Gauhati University COURSE STRUCTURE

Syllabus for MA Programme (Semester System) in Education Institute of Distance and Open Learning Gauhati University COURSE STRUCTURE Syllabus for MA Programme (Semester System) in Education Institute of Distance and Open Learning Gauhati University COURSE STRUCTURE A student shall do a total number of 20 (twenty) papers in the four

More information

What s the Score? Why Test? I

What s the Score? Why Test? I Chapter 4 What s the Score? Everybody gets tested and not many people like it. For families with children with Down syndrome, testing began at birth and never let up. When our children were born, one of

More information

Sam Sample 27 Mar 2013 EXPERT STANDARD REPORT PERSONALITY JTI JUNG TYPE INDICATOR. Psychometrics Ltd.

Sam Sample 27 Mar 2013 EXPERT STANDARD REPORT PERSONALITY JTI JUNG TYPE INDICATOR. Psychometrics Ltd. 27 Mar 2013 EXPERT STANDARD REPORT JUNG TYPE INDICATOR PERSONALITY JTI REPORT STRUCTURE The Standard Report presents s profile results in the following sections: 1. Guide to Using This Report < Introduction

More information

M.A. DEGREE EXAMINATION, DECEMBER 2009. First Year. Psychology. Answer any FIVE of the following questions. Each question carries 15 marks.

M.A. DEGREE EXAMINATION, DECEMBER 2009. First Year. Psychology. Answer any FIVE of the following questions. Each question carries 15 marks. (DPSY 01) First Year Paper I GENERAL PSYCHOLOGY 1. Explain the definition and scope of psychology. 2. Explain the patterns of brain and behavior in human psychology? 3. Write about perceptual constancy

More information

16 Testing and Intelligence

16 Testing and Intelligence Discovering Psychology: Updated Edition: 16 Testing and Intelligence 1 of 14 Discovering Psychology: Updated Edition 16 Testing and Intelligence 1 01:28:39:07 >> ZIMBARDO: Can tests really tell us how

More information

Outlines of B.A. (Honours) Psychology Courses

Outlines of B.A. (Honours) Psychology Courses SCHEME OF EXAMINATION AND OUTLINES OF COURSE B.A. (HONOURS) PSYCHOLOGY (Semester System) No. of Papers Main Qualifying Subsidiary Total Semester-I: 2+1 1 1 5 Semester-II: 2+1 1 1 5 Semester-III: 3+1-1

More information

CHAPTER 2: CLASSIFICATION AND ASSESSMENT IN CLINICAL PSYCHOLOGY KEY TERMS

CHAPTER 2: CLASSIFICATION AND ASSESSMENT IN CLINICAL PSYCHOLOGY KEY TERMS CHAPTER 2: CLASSIFICATION AND ASSESSMENT IN CLINICAL PSYCHOLOGY KEY TERMS ABC chart An observation method that requires the observer to note what happens before the target behaviour occurs (A), what the

More information

COWLEY COLLEGE & Area Vocational Technical School

COWLEY COLLEGE & Area Vocational Technical School COWLEY COLLEGE & Area Vocational Technical School COURSE PROCEDURE FOR GENERAL PSYCHOLOGY PSY6711 3 Credit Hours Student Level: 3 Credit Hours This course is open to students on the college level in either

More information

EMOTIONAL INTELLIGENCE TESTING OF POLICE OFFICER APPLICANTS FOR A SMALL URBAN AGENCY. Article. Chief Arl Farris San Marino Police Department

EMOTIONAL INTELLIGENCE TESTING OF POLICE OFFICER APPLICANTS FOR A SMALL URBAN AGENCY. Article. Chief Arl Farris San Marino Police Department EMOTIONAL INTELLIGENCE TESTING OF POLICE OFFICER APPLICANTS FOR A SMALL URBAN AGENCY Article By Chief Arl Farris San Marino Police Department Command College Class XXXIV Sacramento, California October

More information

STRUCTURALISM: Wilhelm Wundt and Edward Titchener

STRUCTURALISM: Wilhelm Wundt and Edward Titchener STRUCTURALISM: Wilhelm Wundt and Edward Titchener Wilhelm Wundt (1832-1920) Wilhelm Wundt (1832-1920): Established first first Psychology Lab Lab in in Germany. Defined psychology as as the the science

More information

intelligence AND PSYCHOLOGICAL TESTING (a) The ACT and SAT tests you may have taken before entering college are examples of

intelligence AND PSYCHOLOGICAL TESTING (a) The ACT and SAT tests you may have taken before entering college are examples of .Chapter Nine intelligence AND PSYCHOLOGICAL TESTING Review of Key deas KEY CONCEPTS IN PSYCHOLOGICAL TESTING 1. List and describe the principle categories of psychological tests. 1-1. Most psychological

More information

Psychological measurements: their uses and misuses

Psychological measurements: their uses and misuses Psychological measurements: their uses and misuses Measure all that can be measured and render measurable all that defies measurement. Galileo Galilei Not everything that counts can be counted, and not

More information

Prepared by Debbie Laffranchini, Instructor Child Growth and Development Authors: Papalia, Olds and Feldman

Prepared by Debbie Laffranchini, Instructor Child Growth and Development Authors: Papalia, Olds and Feldman Prepared by Debbie Laffranchini, Instructor Child Growth and Development Authors: Papalia, Olds and Feldman Child development Scientific study Looks at change and stability Developmental scientists Quantitative

More information

Heuristics Heuristics make it easier for us to use simple principles to arrive at solutions to problems.

Heuristics Heuristics make it easier for us to use simple principles to arrive at solutions to problems. EXPLORING PSYCHOLOGY (7th Edition) David Myers Thinking, Language, & Intelligence Chapter 9 Category Hierarchies We organize concepts into category hierarchies. Development of Concepts We form some concepts

More information

Master of Science in Applied Psychology. Clinical/Counseling Psychology F R A N C I S M A R I O N U N I V E R S I T Y

Master of Science in Applied Psychology. Clinical/Counseling Psychology F R A N C I S M A R I O N U N I V E R S I T Y Master of Science in Applied Clinical/Counseling F R A N C I S M A R I O N U N I V E R S I T Y FRANCIS MARION UNIVERSITY Francis Marion University is a liberal arts institution with a growing number of

More information

Psychology SQP (2015) Class XII Blue Print

Psychology SQP (2015) Class XII Blue Print Forms of Questions Psychology SQP (2015) Class XII Blue Print S. No Objective Knowledge Understanding Application Higher Order Thinking Skills Evaluation and multidisciplinary Total Marks (Questions) 1

More information

ACADEMIC DIRECTOR: Carla Marquez-Lewis Email Contact: THE PROGRAM Career and Advanced Study Prospects Program Requirements

ACADEMIC DIRECTOR: Carla Marquez-Lewis Email Contact: THE PROGRAM Career and Advanced Study Prospects Program Requirements Psychology (BA) ACADEMIC DIRECTOR: Carla Marquez-Lewis CUNY School of Professional Studies 101 West 31 st Street, 7 th Floor New York, NY 10001 Email Contact: Carla Marquez-Lewis, carla.marquez-lewis@cuny.edu

More information

WARSAW INTERNATIONAL STUDIES IN PSYCHOLOGY PROGRAM OF STUDIES. (starting from the 1st year commencing the studies in 2012/13 and future years)

WARSAW INTERNATIONAL STUDIES IN PSYCHOLOGY PROGRAM OF STUDIES. (starting from the 1st year commencing the studies in 2012/13 and future years) WARSAW INTERNATIONAL STUDIES IN PSYCHOLOGY PROGRAM OF STUDIES (starting from the 1st year commencing the studies in 2012/13 and future years) YEAR I Semester 1 Semester 2 ECTS HOURS COURSE TYPE Introduction

More information

Accommodations STUDENTS WITH DISABILTITES SERVICES

Accommodations STUDENTS WITH DISABILTITES SERVICES Accommodations Otis College of Art and Design is committed to providing equality of education opportunity to all students. To assist in increasing the student s learning outcome, Students with Disabilities

More information

Office of Disability Support Service 0106 Shoemaker 301.314.7682 Fax: 301.405.0813 www.counseling.umd.edu/dss. A Guide to Services for Students with a

Office of Disability Support Service 0106 Shoemaker 301.314.7682 Fax: 301.405.0813 www.counseling.umd.edu/dss. A Guide to Services for Students with a Office of Disability Support Service 0106 Shoemaker 301.314.7682 Fax: 301.405.0813 www.counseling.umd.edu/dss A Guide to Services for Students with a Learning Disability (Revised 4.28.14) Do I Have A Learning

More information

AP Psychology Course Syllabus 2014-15

AP Psychology Course Syllabus 2014-15 AP Psychology Course Syllabus 2014-15 Instructor: Rev. Gregory Bork Title: AP Psychology Grade Level: 11-12 Course Length: 2 semesters Credit: 1 credit Prerequisites: none Description: A college-level

More information

Specialisation Psychology

Specialisation Psychology Specialisation Psychology Semester 1 Semester 2 An Introduction to Doing Research Politics, Power and Governance I Philosophy of the Social Sciences Economics, Markets and Organisations I Rhetoric Law,

More information

Emotional Intelligence in the Workplace: Application to Leadership

Emotional Intelligence in the Workplace: Application to Leadership VOLUME 14, NUMBER 1, 2011 Emotional Intelligence in the Workplace: Application to Leadership Fred C. Lunenburg Sam Houston State University ABSTRACT Traditionally, intelligence was viewed as cognitive

More information

Learning Outcomes for PY42SAP

Learning Outcomes for PY42SAP Learning Outcomes for PY42SAP There are many learning outcomes for Psychology 42SAP. You can keep track of your own progress as we go through the course. For each main topic in the course you will find

More information

How Psychology Hijacked Intelligence (Wiley/Duckworth 2007)

How Psychology Hijacked Intelligence (Wiley/Duckworth 2007) IQ How Psychology Hijacked Intelligence (Wiley/Duckworth 2007) 3 Main Historical Arguments IQ test structure and content come from historical circumstance, not science or theory. IQ structure and content

More information

The Psychometric Properties of an Arabic Version of Multiple Intelligence Development Assessment Scale for Adolescents (TEEN-MIDAS)

The Psychometric Properties of an Arabic Version of Multiple Intelligence Development Assessment Scale for Adolescents (TEEN-MIDAS) Creative Education, 204, 5, 0-5 Published Online May 204 in SciRes. http://www.scirp.org/journal/ce http://dx.doi.org/0.4236/ce.204.0 The Psychometric Properties of an Arabic Version of Multiple Intelligence

More information

Master of Arts (Industrial and Organizational Psychology) M.A. (Industrial and Organizational Psychology)

Master of Arts (Industrial and Organizational Psychology) M.A. (Industrial and Organizational Psychology) Master of Arts (Industrial and Organizational Psychology) M.A. (Industrial and Organizational Psychology) Objectives The program aims to enable graduate students to analyze, to carry on the research projects,

More information

AP Psychology Summer Assignment 2013-14 Northwood High School Ms. Onyango

AP Psychology Summer Assignment 2013-14 Northwood High School Ms. Onyango AP Psychology Summer Assignment 2013-14 Northwood High School Ms. Onyango Welcome to AP Psychology! These assignments will be an important part of your first quarter grade so be sure to take your time

More information

. P S Y C H O L O G Y.

. P S Y C H O L O G Y. . P S Y C H O L O G Y. MASTER OF ARTS DEGREE PROGRAMS IN PSYCHOLOGY As a special-purpose institution of higher education for urban programming, Texas Southern University embraces the concept of liberal

More information

Description Of Courses

Description Of Courses 256 THE CURRICULA Ed.Ps. 780 Professional Problems of the School Psychologist (3) Assessment of the problems experienced by the practicing school psychologist. Study of the role training, interpersonal

More information

Courses Descriptions. Courses Generally Taken in Program Year One

Courses Descriptions. Courses Generally Taken in Program Year One Courses Descriptions Courses Generally Taken in Program Year One PSY 602 (3 credits): Native Ways of Knowing Covers the appropriate and valid ways of describing and explaining human behavior by using the

More information

Guidelines for Documentation of a A. Learning Disability

Guidelines for Documentation of a A. Learning Disability Guidelines for Documentation of a Learning Disability A. Learning Disability B. Attention Deficit Disorder C. Psychiatric Disabilities D. Chronic Health Disabilities A. Learning Disability Students who

More information

ART THERAPY KRISTIN S. KOEPKE, MA, LPC, ATR-BC

ART THERAPY KRISTIN S. KOEPKE, MA, LPC, ATR-BC ART THERAPY KRISTIN S. KOEPKE, MA, LPC, ATR-BC DEFINITION OF ART THERAPY CATHY MALCHIODI FROM ART THERAPY WITHOUT BORDERS, 2013, DEFINES ART THERAPY AS: ART THERAPY IS THE APPLICATION OF THE VISUAL ARTS

More information

Psychology. 42 Credits Complete the requirements shown in the General Education Requirements section of this catalog. Include this specific course.

Psychology. 42 Credits Complete the requirements shown in the General Education Requirements section of this catalog. Include this specific course. Psychology Psychology is the science of behavior and mental processes. Behavior is anything an organism does that we can observe and record; examples include smiling, talking, yelling, and marking a questionnaire.

More information

Psychology Ciccarelli/White 4 th Edition, AP Edition 2015

Psychology Ciccarelli/White 4 th Edition, AP Edition 2015 A Correlation of Psychology Ciccarelli/White 4 th Edition, AP Edition 2015 to Texas Social Studies Course 113.59 AP Psychology Advanced Placement Topics AP is a trademark registered and/or owned by the

More information

Grade 12 Psychology (40S) Outcomes Unedited Draft 1

Grade 12 Psychology (40S) Outcomes Unedited Draft 1 Grade 12 Psychology (40S) Outcomes Unedited Draft 1 Theme 1: Introduction and Research Methods Topic 1: Introduction 1.1.1 Define psychology, and list and explain its goals. 1.1.2 Describe and compare

More information

Why is Psychological Testing Important?

Why is Psychological Testing Important? Chapter 2 Why is Psychological Testing Important? Why is important? We use tests to make different types of important decisions E.g., What grade to assign a student Whether to hire a job candidate If /

More information

Lecture 10: Darwinian Influence and the Rise of Mental Testing

Lecture 10: Darwinian Influence and the Rise of Mental Testing Lecture 10: Darwinian Influence and the Rise of Mental Testing A. Introduction Perhaps the most important scientific theory in the 19 th Century is Darwin s evolution 1859: On the Origin of Species by

More information

REHABILITATION COUNSELING PROGRAM GENERAL COURSE DESCRIPTION

REHABILITATION COUNSELING PROGRAM GENERAL COURSE DESCRIPTION REHABILITATION COUNSELING PROGRAM GENERAL COURSE DESCRIPTION The Master of Science degree prepares rehabilitation counselors for a wide variety of positions in public and private agencies, and private

More information

1. Psychological testing in its modern form originated roughly years ago. a. 50 *b. 100 c. 150 d. 200

1. Psychological testing in its modern form originated roughly years ago. a. 50 *b. 100 c. 150 d. 200 TEST ITEM FILE Topic 2A: The Origins of Psychological Testing 1. Psychological testing in its modern form originated roughly years ago. a. 50 *b. 100 c. 150 d. 200 2. Who is generally credited with developing

More information

Special Education. General Requirements

Special Education. General Requirements Special Education Department: Graduate Studies Chairperson: Cathryn Busch Faculty: Carl Lawson Flora Luseno Degree(s)/Certification(s): M.S. Ed. in Special Education Content Designations: S ED The Special

More information

MODULE - I Foundations of Psychology

MODULE - I Foundations of Psychology Methods of 2 METHODS OF PSYCHOLOGY In the last lesson we noted that the interpretation of a psychological phenomenon by a psychologist may differ from that of a novice. A psychologist follows a systematic

More information

Advanced Placement Psychology Syllabus Rolesville High School, 2015-16

Advanced Placement Psychology Syllabus Rolesville High School, 2015-16 Instructor Information Julie P. Telenko Email: jtelenko@wcpss.net Website: rhsjtelenko.weebly.com Twitter: @jtelenkorhs Advanced Placement Psychology Syllabus Rolesville High School, 2015-16 Student and

More information