MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question."

Transcription

1 Chapter 7 COGNITION PRACTICE INTELLIGENCE Name Period Date MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A general term referring to the ability or abilities involved in learning and adaptive behavior is. A) apperception B) insight C) affect D) intelligence 1) 2) According to Sternberg, the ability to focus on one's strengths, compensate for weaknesses, and seek out environments in which one can function most effectively reflect intelligence. A) exponential B) creative C) practical D) analytical 2) 3) According to Sternberg, the ability to learn how to do things or to acquire new knowledge and carry out tasks effectively requires intelligence. A) exponential B) practical C) creative D) analytical 3) 4) Barbara does not do very well on IQ tests or in school. Yet she picks up new skills quite quickly and carries out her assigned tasks effectively and efficiently. Her intellectual strengths appear to be. A) practical B) exponential C) analytical D) creative 4) 5) Barbara always seems to excel at whatever she does. While she was only an average student and did poorly on most aptitude and IQ tests, she has an ability to find jobs and challenges that allow her to use her strengths and avoid her weaknesses. When necessary, she excels at finding ways of shaping her job duties to better fit her abilities. Her intellectual strengths appear to be. A) creative B) analytical C) practical D) exponential 5) 6) The theorist who most emphasized the importance of practical intelligence in enabling people to get along successfully in the world was. A) Gardner B) Spearman C) Sternberg D) Goleman 6) 7) Gardner and his associates are known for proposing the. A) generalized theory of intelligence B) theory of emotional intelligence C) theory of multiple intelligences D) triarchic theory of intelligence 7) 8) In its emphasis on intelligence being comprised of many separate abilities, Gardner's theory of intelligence most closely matches theory of intelligence. A) Thurstone's B) Simon's C) Goleman's D) Spearman's 8) 9) According to Gardner, intelligence is the ability to manipulate one's body in space. A) naturalistic B) spatial C) bodily-kinesthetic D) intrapersonal 9) 12/09/2011 1

2 10) According to Gardner, people who understand themselves and who use this knowledge effectively to attain their goals would rank high in. A) naturalistic B) interpersonal C) intrapersonal D) linguistic 10) 11) The psychologist known for his work on emotional intelligence is. A) Thurstone B) Goleman C) Wechsler D) Spearman 11) 12) Charles Spearman believed that. A) people who are intelligent in one area are usually intelligent in other areas, too B) people who are intelligent in math are often not intelligent in verbal skills C) people exhibit specific and varied degrees of intelligence in different areas D) intelligence and creativity seldom go together 12) 13) A researcher argues that intelligence is quite general- a kind of well, or spring, of mental energy that flows through every action. This researcher's views are most similar to those of. A) Cattell B) Thurstone C) Sternberg D) Spearman 13) 14) Thurstone's definition of intelligence includes. A) operations, contents, and products B) fluid general ability C) seven distinct mental abilities D) s factors 14) 15) Roberta is interested in both art and business, but after 2 years of college she realizes she must make a choice. She visits a vocational counselor and is given a psychological test. She scores markedly higher in the reasoning ability and verbal meaning sections than on the spatial ability section. The counselor suggests that Roberta go into business rather than art. This type of test is based on the views of. A) Thurstone B) Tryon C) Goleman D) Guilford 15) 16) proposed a triarchic theory of intelligence. A) Sternberg B) Spearman C) Goleman D) Gardner 16) 17) Terman introduced the concept of. A) content validity B) IQ C) basal age D) mental age 17) 18) Terman established the IQ score of for a person of average intelligence. A) 200 B) 150 C) 100 D) 50 18) 19) The current version of the Stanford-Binet Intelligence Scale measures kinds of mental abilities. A) 7 B) 2 C) 15 D) 4 19) 20) Which of the following intelligence tests was designed primarily for use with adults? A) the Binet-Simon B) the WAIS-III C) the Stanford-Binet D) the WISC-III 20) 2

3 21) The first intelligence test was designed by. A) Binet and Terman B) Stanford and Terman C) Stanford and Binet D) Binet and Simon 21) 22) The first intelligence test was used in Paris in. A) 1825 B) 1945 C) 1865 D) ) 23) Alfred Binet designed the first test. A) performance-based B) perception C) intelligence D) aptitude 23) 24) A major difference between the Stanford-Binet test and the WAIS is that the. A) Stanford-Binet test measures a wider range of abilities B) Stanford-Binet test emphasizes verbal abilities more than the WAIS C) Stanford-Binet test is made especially for adults D) WAIS measures only verbal ability 24) 25) John is applying for a job as an investment counselor with a large firm. In addition to testing his knowledge of investment and finance, the investment firm attempts to test his intelligence. They are MOST likely to administer the. A) WISC-III B) Binet-Simon C) Stanford-Binet D) WAIS-III 25) 26) Which of the following exemplifies a proper mode of administration or use of an intelligence test? A) Group administration of the Porteus Maze to 2-year-old children. B) Group administration of the WAIS-III to measure the specific abilities of immigrant students. C) Individualized administration of the Stanford-Binet to an elementary school child. D) Group administration of the WAIS-III to adult job applicants. 26) 27) Kerstin is 8 years old and has just immigrated to America from Sweden. She is placed in a third-grade class, but she does not do well. Her teacher sends her to the school psychologist for intelligence testing. Noting that Kerstin does not speak English very well, the psychologist chooses a culture-fair test and administers the. A) WAIS-III B) Stanford-Binet C) Goodenough-Harris D) Seguin Form Board 27) 28) Which of the following is NOT one of the types of mental abilities measured by the current version of the Stanford-Binet test? A) long-term memory B) verbal reasoning C) abstract/visual reasoning D) quantitative reasoning 28) 29) The Seguin Form Board is essentially. A) for minorities B) a puzzle C) a group test D) verbal dependent 29) 3

4 30) Performance tests and culture-fair tests are similar in that they. A) focus only on mathematical and abstraction skills B) focus on linguistic abilities C) minimize or eliminate the use of words D) are exclusively group tests 30) 31) A school psychologist has written a test to predict success in algebra. She administers the test on Monday to ten students. Wednesday she administers the same test again to the same ten students. She is attempting to. A) get an estimate of criterion-related validity B) measure environmental effects on student test performance C) get an estimate of content validity D) establish the test's reliability 31) 32) An investigator who correlates the scores on the odd-numbered items of a test with the scores on the even-numbered items of the same test is establishing. A) test-retest reliability B) split-half reliability C) content validity D) criterion-related validity 32) 33) Which term does not belong with the others? A) split-half B) test-retest C) validity D) reliability 33) 34) The methods of test-retest and split-half are used to measure. A) test norms B) reliability C) construct accuracy D) validity 34) 35) A valid test is one that. A) produces consistent results B) has a correlation coefficient of.50 C) has split-half reliability D) actually measures what it sets out to measure 35) 36) Half the questions on a comprehensive final exam on general psychology focus on psychobiology. This test probably does not have. A) standardization B) criterion-related validity C) reliability D) content validity 36) 37) The type of validity that requires a test to contain an adequate sample of the skills or knowledge to be measured is called validity. A) performance B) criterion-related C) predictive D) content 37) 4

5 38) The type of validity measured by a comparison of the test score and independent measures of what the test is supposed to measure is validity. A) content B) predictive C) criterion-related D) performance 38) 39) Critics of IQ tests claim that the only thing they really measure is. A) creativity B) verbal skills C) test-taking ability D) educational level 39) 40) When test results are in agreement with some other direct and independent measure of that which the test is designed to predict, the test exhibits. A) alternate-form reliability B) test-retest reliability C) content validity D) criterion-related validity 40) 41) Even the strongest critics of IQ tests admit that they effectively measure. A) creativity B) career achievement C) verbal skills D) academic performance 41) 42) Research indicates that the practice of using IQ scores to label students and track them in separate school programs. A) helps both slow and high-iq students perform more effectively B) may hurt slow students while helping high-iq students perform more effectively C) has little effect on either slow or high-iq students D) helps slow students perform more effectively but has little effect on high-iq students 42) TRUE/FALSE. Write 'T' if the statement is true and 'F' if the statement is false. 43) IQ tests accurately predict school performance. 43) 44) People with high IQ's tend to enter high-status occupations. 44) 45) The content of the WAIS-III is somewhat less sophisticated than that of the Stanford-Binet test. 45) 46) Reliability is a test's ability to measure what it has been designed to to measure. 46) 47) Reliability refers to the dependability and consistency of the scores yielded by a given test. 47) 48) The Stanford-Binet test is simply passed out to a roomful of students. 48) 49) Group tests have some distinct advantages over individual IQ tests. 49) 50) The Seguin Form Board is a group test. 50) 5

6 Answer Key Testname: CH PRACTICE 1) D 2) C 3) D 4) C 5) C 6) C 7) C 8) A 9) C 10) C 11) B 12) A 13) D 14) C 15) A 16) A 17) B 18) C 19) D 20) B 21) D 22) D 23) C 24) B 25) D 26) C 27) C 28) A 29) B 30) C 31) D 32) B 33) C 34) B 35) D 36) D 37) D 38) C 39) C 40) D 41) D 42) B 43) TRUE 44) TRUE 45) FALSE 46) TRUE 47) TRUE 48) FALSE 49) TRUE 12/09/2011 6

7 Answer Key Testname: CH PRACTICE 50) FALSE 7

Intelligence. Operational Definition. Huh? What s that mean? 1/8/2012. Chapter 10

Intelligence. Operational Definition. Huh? What s that mean? 1/8/2012. Chapter 10 Chapter 10 Intelligence Operational Definition Intelligence individuals abilities to understand complex ideas, to adapt effectively to the environment, to learn from experience, to engage in various forms

More information

Intelligence Testing and Individual Differences

Intelligence Testing and Individual Differences Intelligence Testing and Individual Differences Princeton Review 1. In the context of psychometric testing, content validity is defined as a. The extent to which the test actually measures what it is purported

More information

Practice Quiz - Intelligence

Practice Quiz - Intelligence Practice Quiz - Intelligence 1. Which of the following is not one of the three subtheories of the triarchic theory of intelligence? a. procedural subtheory c. componential subtheory b. experiential subtheory

More information

COUNSELLING IN PSYCHOLOGICAL TESTING

COUNSELLING IN PSYCHOLOGICAL TESTING UNIVERSITY OF CALICUT SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION B Sc COUNSELLING PSYCHOLOGY (2011 Admission Onwards) VI Semester ELECTIVE COURSE COUNSELLING IN PSYCHOLOGICAL TESTING QUESTION BANK 1. A psychological

More information

standardized tests used to assess mental ability & development, in an educational setting.

standardized tests used to assess mental ability & development, in an educational setting. Psychological Testing & Intelligence the most important aspect of knowledge about genetic variability is that it gives us respect for people s individual differences. We are not all balls of clay that

More information

Intelligence. My Brilliant Brain. Conceptual Difficulties. What is Intelligence? Chapter 10. Intelligence: Ability or Abilities?

Intelligence. My Brilliant Brain. Conceptual Difficulties. What is Intelligence? Chapter 10. Intelligence: Ability or Abilities? My Brilliant Brain Intelligence Susan Polgar, Chess Champion Chapter 10 Psy 12000.003 http://www.youtube.com/watch?v=4vlggm5wyzo http://www.youtube.com/watch?v=95eyyyg1g5s 1 2 What is Intelligence? Intelligence

More information

2.1 General characteristics

2.1 General characteristics 2 INTELLIGENCE 2.1 General characteristics Whenever one asks academics to define intelligence or to state what it actually is, almost each one of them provides a different definition. Very often, though,

More information

Intelligence. Cognition (Van Selst) Cognition Van Selst (Kellogg Chapter 10)

Intelligence. Cognition (Van Selst) Cognition Van Selst (Kellogg Chapter 10) Intelligence Cognition (Van Selst) INTELLIGENCE What is intelligence? Mutli-component versus monolithic perspective little g (monolithic [Spearman]) [Guilford, Catell, Gardner, ] Two distinct historical

More information

Standardized Tests, Intelligence & IQ, and Standardized Scores

Standardized Tests, Intelligence & IQ, and Standardized Scores Standardized Tests, Intelligence & IQ, and Standardized Scores Alphabet Soup!! ACT s SAT s ITBS GRE s WISC-IV WAIS-IV WRAT MCAT LSAT IMA RAT Uses/Functions of Standardized Tests Selection and Placement

More information

General Psychology 3/2/2010. Thinking. Thinking. Lawrence D. Wright Ph.D. Professor. Chapter 8 Thinking, Language and Intelligence

General Psychology 3/2/2010. Thinking. Thinking. Lawrence D. Wright Ph.D. Professor. Chapter 8 Thinking, Language and Intelligence General Psychology Lawrence D. Wright Ph.D. Professor Chapter 8, and 6-1 Cognitive psychology: : 8-2 Visual imagery: 8-3 1 Concepts: Prototype: 8-4 Problems: 8-5 Well-defined problems have three specified

More information

CHAPTER 8: INTELLIGENCE

CHAPTER 8: INTELLIGENCE CHAPTER 8: INTELLIGENCE What is intelligence? The ability to solve problems and to adapt to and learn from life s everyday experiences The ability to solve problems The capacity to adapt and learn from

More information

Intelligence Testing

Intelligence Testing Intelligence Testing Intelligence Testing Play Pros and Cons of Intelligence Tests (6:29) Segment #17 from Psychology: The Human Experience. Origins of Intelligence testing Intelligence Test a method of

More information

11: Intelligence CHAPTER PREVIEW

11: Intelligence CHAPTER PREVIEW 11: Intelligence CHAPTER PREVIEW Today, intelligence is generally considered to be the ability to learn from experience, solve problems, and adapt to new situations. Psychologists debate whether intelligence

More information

Testing and Individual Differences

Testing and Individual Differences UNIT 11 Testing and Individual Differences UNIT PREVIEW Today, intelligence is generally considered to be the ability to learn from experience, solve problems, and adapt to new situations. Psychologists

More information

What are psychometric tests?

What are psychometric tests? 508 U2 AOS2: Intelligence and personality Figure 18.1 A school psychologist gives a student a Wechsler Intelligence Scale test. This tests cognitive abilities in children and adults. What are psychometric

More information

Chapter 9: Intelligence and Psychological Testing

Chapter 9: Intelligence and Psychological Testing KEY POINTS IN THIS CHAPTER (pages 351-355) - Psychological tests are standardized measure of behaviour- usually mental abilities or aspects of personality. Test scores are interpreted by consulting test

More information

Student Intelligence and Academic Achievement in Albanian Universities. Case of Vlora University

Student Intelligence and Academic Achievement in Albanian Universities. Case of Vlora University Student Intelligence and Academic Achievement in Albanian Universities. Case of Vlora University Ilirjan LIPI 1 Abstract: This study involves students of economic faculty that were attending bachelor in

More information

What is Intelligence?

What is Intelligence? Dikran J. Martin Introduction to Psychology Name: Date: Lecture Series: Chapter 10 Intelligence Pages: 15 TEXT: Lefton, Lester A. and Brannon, Linda (2003). PSYCHOLOGY. (Eighth Edition.) Needham Heights,

More information

I. Introduction: Thinking, Language, and Intelligence Cognition refers to the mental activities involved in acquiring, retaining, and using

I. Introduction: Thinking, Language, and Intelligence Cognition refers to the mental activities involved in acquiring, retaining, and using I. Introduction: Thinking, Language, and Intelligence Cognition refers to the mental activities involved in acquiring, retaining, and using knowledge. Cognitive abilities, such as analyzing situations,

More information

Face Validity A measure has face validity if the items on the test appear (on the face of it ) to measure what the test is supposed to measure. A weak

Face Validity A measure has face validity if the items on the test appear (on the face of it ) to measure what the test is supposed to measure. A weak Psychological Testing Measurement A psychological test is a kind of measuring instrument, like a ruler or scale. As such, it must meet the requirements of any good instrument: Validity Reliability Accuracy

More information

i-...i telligencepracticetest \i:/ Date: _ ID: A Name: Class: _

i-...i telligencepracticetest \i:/ Date: _ ID: A Name: Class: _ Name: Class: _ Date: _ ID: A telligencepracticetest Multiple Choice Identify the leller of the choice that best completes the statement or answers the question. i-...i \i:/ 1. Any psychological test should

More information

The Detroit Tests of Learning Aptitude 4 (Hammill, 1998) are the most recent version of

The Detroit Tests of Learning Aptitude 4 (Hammill, 1998) are the most recent version of Detroit Tests of Learning Aptitude 4 The Detroit Tests of Learning Aptitude 4 (Hammill, 1998) are the most recent version of Baker and Leland's test, originally published in 1935. To Hammill's credit,

More information

Many Types of Tests. Psychological Testing. Personality Tests. Projective Tests. Rorschach Inkblot Test

Many Types of Tests. Psychological Testing. Personality Tests. Projective Tests. Rorschach Inkblot Test Psychological Testing Many Types of Tests Many are related to testing of personality types, behavior, or intelligence. Personality Tests Are many types of tests. Generally each category of tests are related

More information

Administrator s Guide

Administrator s Guide Administrator s Guide Introduction This brief guide was written to provide additional information for professionals using Work Smarts. Work Smarts helps individuals identify their most-developed forms

More information

san80163_ch08pg268_301 1/28/04 16:48 Page 268 Seema Seema-qxp9:Desktop Folder:

san80163_ch08pg268_301 1/28/04 16:48 Page 268 Seema Seema-qxp9:Desktop Folder: san80163_ch08pg268_301 1/28/04 16:48 Page 268 Seema Seema-qxp9:Desktop Folder: C H A P T E R 8 san80163_ch08pg268_301 2/3/04 10:06 AM Page 269 Intelligence Chapter Outline Learning Goals THE CONCEPT OF

More information

Welcome To GATE Parent Information Night

Welcome To GATE Parent Information Night Welcome To GATE Parent Information Night Presented by : Julie Williams, Fremont Unified School District GATE Program Specialist jwilliams@fremont.k12.ca.us Who Are The Gifted? According to the National

More information

Introduction to the Scales for Identifying Gifted Students

Introduction to the Scales for Identifying Gifted Students Introduction to the Scales for Identifying Gifted Students 1 The Scales for Identifying Gifted Students (SIGS) is a normreferenced rating scale designed to assist school districts in the identification

More information

Intelligence, IQ, Tests, and Assessments: What Do Parents

Intelligence, IQ, Tests, and Assessments: What Do Parents parenting for high potential2go Intelligence, IQ, Tests, and Assessments: What Do Parents Need to Know? What Should They Tell Their Kids? By Dona Matthews, Ph.D. and Joanne Foster, Ed.D. As the school

More information

BRIGHT CHILD GIFTED CHILD

BRIGHT CHILD GIFTED CHILD Henrico County Public Schools Gifted Education Programs Frequently Asked Questions About Gifted Programs and the Identification/Placement Process 2014-2015 What is giftedness? The National Association

More information

Testing 390. Chapter: Testing

Testing 390. Chapter: Testing Testing 390 Chapter: Testing Testing Assumptions for a Test Norms Reliability Validity Objectivity and Efficiency Ethics Tests of Interests Tests for Achievement and Aptitude What is Intelligence? Classic

More information

EDUCATIONAL PSYCHOLOGY. effectiveness of, the psychology of teaching, and the social psychology of schools as

EDUCATIONAL PSYCHOLOGY. effectiveness of, the psychology of teaching, and the social psychology of schools as EDUCATIONAL PSYCHOLOGY Educational psychology is the study of how humans learn in, the effectiveness of, the psychology of teaching, and the social psychology of schools as organizations. Educational psychology

More information

Heuristics Heuristics make it easier for us to use simple principles to arrive at solutions to problems.

Heuristics Heuristics make it easier for us to use simple principles to arrive at solutions to problems. EXPLORING PSYCHOLOGY (7th Edition) David Myers Thinking, Language, & Intelligence Chapter 9 Category Hierarchies We organize concepts into category hierarchies. Development of Concepts We form some concepts

More information

A Comparison of the WJ-III Test of Cognitive Abilities and the WAIS-III

A Comparison of the WJ-III Test of Cognitive Abilities and the WAIS-III Marshall University Marshall Digital Scholar Theses, Dissertations and Capstones 2005 A Comparison of the WJ-III Test of Cognitive Abilities and the WAIS-III Brittany Leigh Metz Follow this and additional

More information

General Education Courses

General Education Courses General Education Courses Offered All bachelor degree programs require fifteen (15) credit hours of general education courses. Bachelor Degree students are required to take Safety and Health in the Workplace,

More information

Psychoeducational Assessment How to Read, Understand, and Use Psychoeducational Reports

Psychoeducational Assessment How to Read, Understand, and Use Psychoeducational Reports Psychoeducational Assessment How to Read, Understand, and Use Psychoeducational Reports by Dr. Sherry Mee Bell Psychoeducational assessment is designed to answer these questions: Does the client have a

More information

Evaluating the Concurrent Validity of Three Web-Based IQ Tests and the Reynolds Intellectual Assessment Scales (RIAS)

Evaluating the Concurrent Validity of Three Web-Based IQ Tests and the Reynolds Intellectual Assessment Scales (RIAS) Evaluating the Concurrent Validity of Three Web-Based IQ Tests and the Reynolds Intellectual Assessment Scales (RIAS) Michael Firmin Cedarville University Chi-en Hwang Cedarville University Amanda Burger

More information

After reading this chapter, you would be able to:

After reading this chapter, you would be able to: VARIATIONS IN PSYCHOLOGICAL ATTRIBUTES TRIBUTES After reading this chapter, you would be able to: understand psychological attributes on which people differ from each other, learn about different methods

More information

Spiritual Intelligence and Why It Matters. by Cindy Wigglesworth President Deep Change, Inc.

Spiritual Intelligence and Why It Matters. by Cindy Wigglesworth President Deep Change, Inc. Spiritual Intelligence and Why It Matters by Cindy Wigglesworth President Deep Change, Inc. The Field of Intelligence In 1905 Alfred Binet and Theodore Simon developed the first modern intelligence test.

More information

Chapter 5 Multiple Choice Questions (The answers are provided after the last question.)

Chapter 5 Multiple Choice Questions (The answers are provided after the last question.) Chapter 5 Multiple Choice Questions (The answers are provided after the last question.) 1. Which of the following is not an assumption underlying testing and measurement? a. Various approaches to measuring

More information

intelligence AND PSYCHOLOGICAL TESTING (a) The ACT and SAT tests you may have taken before entering college are examples of

intelligence AND PSYCHOLOGICAL TESTING (a) The ACT and SAT tests you may have taken before entering college are examples of .Chapter Nine intelligence AND PSYCHOLOGICAL TESTING Review of Key deas KEY CONCEPTS IN PSYCHOLOGICAL TESTING 1. List and describe the principle categories of psychological tests. 1-1. Most psychological

More information

CLASSICAL IQ TEST Date: Website:

CLASSICAL IQ TEST Date: Website: CLASSICAL IQ TEST Date: Website: 4-2-205 www.2test.com This IQ test has all components that are standard in most IQ tests. It includes questions related to spatial intelligence, logical reasoning, verbal

More information

Parents Guide Cognitive Abilities Test (CogAT)

Parents Guide Cognitive Abilities Test (CogAT) Grades 3 and 5 Parents Guide Cognitive Abilities Test (CogAT) The CogAT is a measure of a student s potential to succeed in school-related tasks. It is NOT a tool for measuring a student s intelligence

More information

CASE STUDY. The following case study contains all the components described in. Chapter 2 The Assessment Process - Psychoeducational Assessment.

CASE STUDY. The following case study contains all the components described in. Chapter 2 The Assessment Process - Psychoeducational Assessment. CASE STUDY The following case study contains all the components described in Chapter 2 The Assessment Process - Psychoeducational Assessment. Ms. Smith was diagnosed with learning disabilities. As you

More information

Patterns of Strengths and Weaknesses in L.D. Identification

Patterns of Strengths and Weaknesses in L.D. Identification Patterns of Strengths and Weaknesses in L.D. Identification October 3, 2013 Jody Conrad, M.S., N.C.S.P School Psychologist, SOESD Definitions of SLD Federal and State A disorder in one or more basic psychological

More information

WILLIAM PATERSON UNIVERSITY College of Education Department of Special Education and Counseling COURSE OF STUDY

WILLIAM PATERSON UNIVERSITY College of Education Department of Special Education and Counseling COURSE OF STUDY WILLIAM PATERSON UNIVERSITY College of Education Department of Special Education and Counseling COURSE OF STUDY Theme: Preparing Inquiring Educators: Knowledge, Understanding and Application A. Course

More information

Understanding IQ Testing. Interpretation of the WISC-IV Ann DeMers Gifted Development Center

Understanding IQ Testing. Interpretation of the WISC-IV Ann DeMers Gifted Development Center Understanding IQ Testing Interpretation of the WISC-IV Ann DeMers Gifted Development Center Individual vs. Group CogAT and NNAT are not as reliable as a WISC! Administering a screener might miss a child

More information

MULTIPLE INTELLIGENCES: A WORKSHOP FOR TEACHERS ELLEN M. MELLER. B.Ed., University of Calgary, 1979

MULTIPLE INTELLIGENCES: A WORKSHOP FOR TEACHERS ELLEN M. MELLER. B.Ed., University of Calgary, 1979 MULTIPLE INTELLIGENCES: A WORKSHOP FOR TEACHERS ELLEN M. MELLER B.Ed., University of Calgary, 1979 A Project Submitted to the Faculty of Education of the University of Lethbridge in Partial Fulfilment

More information

Gifted and Talented Information For Parents of Kindergarten Students

Gifted and Talented Information For Parents of Kindergarten Students Gifted and Talented Information For Parents of Kindergarten Students TEA states: A "Gifted and Talented student is a child or youth who performs at or shows the potential for performing at a remarkably

More information

The Psychometric Properties of an Arabic Version of Multiple Intelligence Development Assessment Scale for Adolescents (TEEN-MIDAS)

The Psychometric Properties of an Arabic Version of Multiple Intelligence Development Assessment Scale for Adolescents (TEEN-MIDAS) Creative Education, 204, 5, 0-5 Published Online May 204 in SciRes. http://www.scirp.org/journal/ce http://dx.doi.org/0.4236/ce.204.0 The Psychometric Properties of an Arabic Version of Multiple Intelligence

More information

Guidelines for the Documentation of a Learning Disability in Adolescents and Adults

Guidelines for the Documentation of a Learning Disability in Adolescents and Adults C O N C O R D I A C O L L E G E M O O R H E A D M I N N E S O TA COUNSELING CENTER, 901 8 TH STREET SOUTH, MOORHEAD, MN 56562 Guidelines for the Documentation of a Learning Disability in Adolescents and

More information

Contents. Psychological Testing. Theories of Personality. Personality on display

Contents. Psychological Testing. Theories of Personality. Personality on display Contents Chapter 13 Chapter 14 Psychological Testing Theories of Personality Personality on display T hroughout time people have proposed different theories to explain the development of human personality.

More information

Sigmund Freud (1856-1939) PSY 3360 / CGS 3325 Historical Perspectives on Psychology Minds and Machines since 1600. Dynamics of the Personality

Sigmund Freud (1856-1939) PSY 3360 / CGS 3325 Historical Perspectives on Psychology Minds and Machines since 1600. Dynamics of the Personality PSY 3360 / CGS 3325 Historical Perspectives on Psychology Minds and Machines since 1600 Dr. Peter Assmann Spring 2015 Sigmund Freud (1856-1939) When a member of my family complains to me of having bitten

More information

How Psychology Hijacked Intelligence (Wiley/Duckworth 2007)

How Psychology Hijacked Intelligence (Wiley/Duckworth 2007) IQ How Psychology Hijacked Intelligence (Wiley/Duckworth 2007) 3 Main Historical Arguments IQ test structure and content come from historical circumstance, not science or theory. IQ structure and content

More information

Chapter 7 COGNITION PRACTICE 240-end Intelligence/heredity/creativity Name Period Date

Chapter 7 COGNITION PRACTICE 240-end Intelligence/heredity/creativity Name Period Date Chapter 7 COGNITION PRACTICE 240-end Intelligence/heredity/creativity Name Period Date MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Creativity

More information

16 Testing and Intelligence

16 Testing and Intelligence Discovering Psychology: Updated Edition: 16 Testing and Intelligence 1 of 14 Discovering Psychology: Updated Edition 16 Testing and Intelligence 1 01:28:39:07 >> ZIMBARDO: Can tests really tell us how

More information

Early Childhood Measurement and Evaluation Tool Review

Early Childhood Measurement and Evaluation Tool Review Early Childhood Measurement and Evaluation Tool Review Early Childhood Measurement and Evaluation (ECME), a portfolio within CUP, produces Early Childhood Measurement Tool Reviews as a resource for those

More information

6. The Development of Intelligence

6. The Development of Intelligence 6-1 6. The Development of Intelligence Copyright James S. Fleming, Ph.D., 2004 The unfortunate result of mixing science and politics in the field of intelligence has been a tendency to focus on peripheral

More information

HARFORD COMMUNITY COLLEGE CERTIFICATION OF AUTISM SPECTRUM DISORDER

HARFORD COMMUNITY COLLEGE CERTIFICATION OF AUTISM SPECTRUM DISORDER HARFORD COMMUNITY COLLEGE CERTIFICATION OF AUTISM SPECTRUM DISORDER The student named below has applied for services from Harford Community College s Disability Support Services Office. In order to be

More information

AP Psychology: Syllabus 2

AP Psychology: Syllabus 2 AP Psychology: Syllabus 2 Scoring Components SC1 The course provides instruction in history and approaches. 5 SC2 The course provides instruction in research methods used in psychological science, practice

More information

What s the Score? Why Test? I

What s the Score? Why Test? I Chapter 4 What s the Score? Everybody gets tested and not many people like it. For families with children with Down syndrome, testing began at birth and never let up. When our children were born, one of

More information

Inside: Overview of the eight intelligences, In the Montessori School, Harmonious Development

Inside: Overview of the eight intelligences, In the Montessori School, Harmonious Development International Montessori Schools and Child Development Centres Brussels, Belgium www.international-montessori.org Brussels Introduction to the Eight Intelligences Inside: Overview of the eight intelligences,

More information

Early Childhood Measurement and Evaluation Tool Review

Early Childhood Measurement and Evaluation Tool Review Early Childhood Measurement and Evaluation Tool Review Early Childhood Measurement and Evaluation (ECME), a portfolio within CUP, produces Early Childhood Measurement Tool Reviews as a resource for those

More information

Emotional Intelligence Why does it matter?

Emotional Intelligence Why does it matter? Emotional Intelligence Why does it matter? Created by Nancy M. Campbell nancy@nmcampbell.com 1 Ideal Self Practicing Real Self Trusting Relationships My Strengths Experimenting My Learning Agenda My Gaps

More information

The Comprehensive Test of Nonverbal Intelligence (Hammill, Pearson, & Wiederholt,

The Comprehensive Test of Nonverbal Intelligence (Hammill, Pearson, & Wiederholt, Comprehensive Test of Nonverbal Intelligence The Comprehensive Test of Nonverbal Intelligence (Hammill, Pearson, & Wiederholt, 1997) is designed to measure those intellectual abilities that exist independent

More information

Assessment, Case Conceptualization, Diagnosis, and Treatment Planning Overview

Assessment, Case Conceptualization, Diagnosis, and Treatment Planning Overview Assessment, Case Conceptualization, Diagnosis, and Treatment Planning Overview The abilities to gather and interpret information, apply counseling and developmental theories, understand diagnostic frameworks,

More information

Developing a questionnaire

Developing a questionnaire Developing survey questions some tips use published surveys when possible use open-ended ended questions carefully difficult to score them consider using a Likert scale be careful of wording avoid abbreviations,

More information

Psychological Testing: Introduction

Psychological Testing: Introduction Psychological Testing: Introduction Cal State Northridge Ψ427 Andrew Ainsworth PhD Questions You ll Encounter What is a psychological test? Are there different kinds of psych tests? For what purposes are

More information

BROOKLAND PUBLIC SCHOOL GIFTED AND TALENTED EDUCATION HANDBOOK

BROOKLAND PUBLIC SCHOOL GIFTED AND TALENTED EDUCATION HANDBOOK BROOKLAND PUBLIC SCHOOL GIFTED AND TALENTED EDUCATION HANDBOOK PROGRAM OVERVIEW Philosophy: The Brookland School District believes that within its boundaries are students for whom the regular classroom

More information

Underlying Factor Structures of the Stanford-Binet Intelligence Scales Fifth Edition. A Thesis. Submitted to the Faculty.

Underlying Factor Structures of the Stanford-Binet Intelligence Scales Fifth Edition. A Thesis. Submitted to the Faculty. Underlying Factor Structures of the Stanford-Binet Intelligence Scales Fifth Edition A Thesis Submitted to the Faculty of Drexel University by Danielle Chase in partial fulfillment of the requirements

More information

Gareth Stack - Lab Group 2 Date of practical - 03/11/03 / Date of Submission - 28/11/03

Gareth Stack - Lab Group 2 Date of practical - 03/11/03 / Date of Submission - 28/11/03 1 Gareth Stack - Lab Group 2 Date of practical - 03/11/03 / Date of Submission - 28/11/03 Measurement of forward and backward digit span recollection, a correlate of I.Q 2 ABSTRACT This experiment recorded

More information

Individual Intelligence Testing and Giftedness:

Individual Intelligence Testing and Giftedness: Individual Intelligence Testing and Giftedness: A Primer for Parents By Gregory R. Machek and Dr. Jonathan A. Plucker Editor s Note. This article is the second part of our series on testing and assessment.

More information

M.A. PSYCHOLOGY FIRST YEAR COURSES (MPC) Assignments For July 2013 and January 2014 Sessions

M.A. PSYCHOLOGY FIRST YEAR COURSES (MPC) Assignments For July 2013 and January 2014 Sessions MPC M.A. PSYCHOLOGY FIRST YEAR COURSES (MPC) Assignments For July 2013 and January 2014 Sessions Faculty of Psychology School of Social Sciences Indira Gandhi National Open University Maidan Garhi, New

More information

Office of Disability Support Service 0106 Shoemaker 301.314.7682 Fax: 301.405.0813 www.counseling.umd.edu/dss. A Guide to Services for Students with a

Office of Disability Support Service 0106 Shoemaker 301.314.7682 Fax: 301.405.0813 www.counseling.umd.edu/dss. A Guide to Services for Students with a Office of Disability Support Service 0106 Shoemaker 301.314.7682 Fax: 301.405.0813 www.counseling.umd.edu/dss A Guide to Services for Students with a Learning Disability (Revised 4.28.14) Do I Have A Learning

More information

Master of Arts Programs in the Faculty of Social and Behavioral Sciences

Master of Arts Programs in the Faculty of Social and Behavioral Sciences Master of Arts Programs in the Faculty of Social and Behavioral Sciences Admission Requirements to the Education and Psychology Graduate Program The applicant must satisfy the standards for admission into

More information

Factors Affecting Performance. Job Analysis. Job Analysis Methods. Uses of Job Analysis. Some Job Analysis Procedures Worker Oriented

Factors Affecting Performance. Job Analysis. Job Analysis Methods. Uses of Job Analysis. Some Job Analysis Procedures Worker Oriented Factors Affecting Performance Motivation Technology Performance Environment Abilities Job Analysis A job analysis generates information about the job and the individuals performing the job. Job description:

More information

Gifted and Talented District Plan

Gifted and Talented District Plan MIDDLETON SCHOOL DISTRICT #134 POLICY AND PROCEDURE MANUAL SECTION 600 Educational Programs GIFTED AND TALENTED PLAN. PROCEDURE #672-P1 Gifted and Talented District Plan Revised 10-11 Middleton School

More information

Using Intelligence Tests In Counseling

Using Intelligence Tests In Counseling Using Intelligence Tests In Counseling Fumio Maeda Introduction One of the salient problems of students who come in for counseling is lack of self confidence. At home and in the classroom students receive

More information

DOCTOR OF PHILOSOPHY IN EDUCATIONAL PSYCHOLOGY

DOCTOR OF PHILOSOPHY IN EDUCATIONAL PSYCHOLOGY DOCTOR OF PHILOSOPHY IN EDUCATIONAL PSYCHOLOGY Program Description The PhD in Educational Psychology is designed for individuals who wish to pursue advanced scholarship and professional practice in a specific

More information

Guidelines for Documentation of a A. Learning Disability

Guidelines for Documentation of a A. Learning Disability Guidelines for Documentation of a Learning Disability A. Learning Disability B. Attention Deficit Disorder C. Psychiatric Disabilities D. Chronic Health Disabilities A. Learning Disability Students who

More information

FACULTY OF EDUCATION

FACULTY OF EDUCATION FACULTY OF EDUCATION Division of Applied Psychology Rapport Teen Leadership Breakthrough Program: An Evaluation Report Prepared by Anne McKeough, Vicki Schwean, Yvonne Hindes, and Keoma Thorne for The

More information

Assessment Plan Henderson State University

Assessment Plan Henderson State University Assessment Plan Mission Statement: The Department of Psychology is dedicated to scholarly excellence and the success of our students. Mirroring the shared mission of the Matt Locke Ellis College of Arts

More information

Early Childhood Measurement and Evaluation Tool Review

Early Childhood Measurement and Evaluation Tool Review Early Childhood Measurement and Evaluation Tool Review Early Childhood Measurement and Evaluation (ECME), a portfolio within CUP, produces Early Childhood Measurement Tool Reviews as a resource for those

More information

Greek IQ. Dienekes Pontikos

Greek IQ. Dienekes Pontikos Greek IQ Dienekes Pontikos Buj s Study The only comparative study of the average IQ in various European nations, using the same, culturefair test (Cattell, Scale CPT3) and during roughly the same time

More information

Understanding Your Test Record and Profile Chart for the PSB-Nursing School Aptitude Examination (RN)

Understanding Your Test Record and Profile Chart for the PSB-Nursing School Aptitude Examination (RN) Understanding Your Test Record and Profile Chart for the PSB-Nursing School Aptitude Examination (RN) This data sheet has been prepared to help you understand the meaning of the scores you earned on the

More information

The University of Memphis Guidelines for Documentation of a Learning Disability in Adolescents and Adults

The University of Memphis Guidelines for Documentation of a Learning Disability in Adolescents and Adults The University of Memphis Guidelines for Documentation of a Learning Disability in Adolescents and Adults Introduction The prevailing legal climate surrounding higher education and disability issues, combined

More information

Emotional Intelligence in the Workplace: Application to Leadership

Emotional Intelligence in the Workplace: Application to Leadership VOLUME 14, NUMBER 1, 2011 Emotional Intelligence in the Workplace: Application to Leadership Fred C. Lunenburg Sam Houston State University ABSTRACT Traditionally, intelligence was viewed as cognitive

More information

ETS Policy Statement for Documentation of Intellectual Disabilities in Adolescents and Adults

ETS Policy Statement for Documentation of Intellectual Disabilities in Adolescents and Adults ETS Policy Statement for Documentation of Intellectual Disabilities in Adolescents and Adults First Edition 2013 Office of Disability Policy Educational Testing Service Princeton, NJ 08541 2013 ETS All

More information

Aptitude Testing and the. Legal Profession

Aptitude Testing and the. Legal Profession Aptitude Testing and the Legal Profession 6 June 2011 Dr. Chris Dewberry Birkbeck, University of London 1 Acknowledgement: I wish to thank Chris Hutton for his help in compiling information in the section

More information

Family Studies and Human Development Student Learning Assessment FSHD 117 Introduction to Lifespan Development

Family Studies and Human Development Student Learning Assessment FSHD 117 Introduction to Lifespan Development Family Studies and Human Development Student Learning Assessment FSHD 117 Introduction to Lifespan Development Assessment goal: Students will demonstrate broad knowledge of theories, issues, research findings

More information

DATA COLLECTION AND ANALYSIS

DATA COLLECTION AND ANALYSIS DATA COLLECTION AND ANALYSIS Quality Education for Minorities (QEM) Network HBCU-UP Fundamentals of Education Research Workshop Gerunda B. Hughes, Ph.D. August 23, 2013 Objectives of the Discussion 2 Discuss

More information

The GRE and Its Predictive Validity for Graduate Student Success Annotated Bibliography. Table of Contents

The GRE and Its Predictive Validity for Graduate Student Success Annotated Bibliography. Table of Contents December 2014 GRE Annotated Bibliography Page 1 of 6 The GRE and Its Predictive Validity for Graduate Student Success Annotated Bibliography Compiled by the Graduate Diversity Program, UC Berkeley Table

More information

Lead-In Materials Overview: Integrated Algebra. Teacher Lead-in Materials Session 1

Lead-In Materials Overview: Integrated Algebra. Teacher Lead-in Materials Session 1 Teacher Materials: Lead-In Activities Guidance: Session 1 Lead-In Materials Overview: The performance assessment test you will be administering to your Algebra 1 classes is aligned to the Common Core State

More information

INTELLIGENCE. Key: Alfred Binet. Key: William stern.

INTELLIGENCE. Key: Alfred Binet. Key: William stern. 1 INTELLIGENCE Total hours 14 hours Total marks 20 24 marks Approx no of questions on this chapt. (1 mark-1 or 2, 2 marks- 1 or 2, 5 marks-2, 10 marks-01) 1 Mark Questions : 1. Who gave the concept of

More information

PSYCHOLOGY 316: Tests and Measurements. Spring 1999 MF 1:50-3:05 in Psychology 303

PSYCHOLOGY 316: Tests and Measurements. Spring 1999 MF 1:50-3:05 in Psychology 303 Society for the Teaching of Psychology (APA Division 2) OFFICE OF TEACHING RESOURCES IN PSYCHOLOGY (OTRP) Department of Psychology, Georgia Southern University, P. O. Box 8041, Statesboro, GA 30460-8041

More information

TRUE/FALSE QUESTIONS ABOUT COLLEGE

TRUE/FALSE QUESTIONS ABOUT COLLEGE TRUE/FALSE QUESTIONS ABOUT COLLEGE Ninety percent of teens want to go to college, regardless of their income level. TRUE Unfortunately, not all of these students have access to adult mentors who can guide

More information

Disrupting Class How disruptive innovation will change the way the world learns

Disrupting Class How disruptive innovation will change the way the world learns Disrupting Class How disruptive innovation will change the way the world learns Clayton Christensen, Michael B Horn Curtis W Johnson Mc Graw Hill, 2008 Introduction This book is about how to reform the

More information

Guidelines for Documentation of a Learning Disability (LD) in Gallaudet University Students

Guidelines for Documentation of a Learning Disability (LD) in Gallaudet University Students Guidelines for Documentation of a Learning Disability (LD) in Gallaudet University Students Gallaudet University Office for Students with Disabilities Washington, D.C. 20002 2 Guidelines for Documentation

More information

National Psychology Examination - Assessment Domain Additional Resources

National Psychology Examination - Assessment Domain Additional Resources National Psychology Examination - Assessment Domain Additional Resources May 2014 This document provides additional resources and assistance for candidates preparing for the National Psychology Examination.

More information

I. Course Title: Individual Psychological Evaluation II with Practicum Course Number: PSY 723 Credits: 3 Date of Revision: September 2006

I. Course Title: Individual Psychological Evaluation II with Practicum Course Number: PSY 723 Credits: 3 Date of Revision: September 2006 I. Course Title: Individual Psychological Evaluation II with Practicum Course Number: PSY 723 Credits: 3 Date of Revision: September 2006 II. Course Prerequisite(s): PSY 721 Advanced Tests and Measurements

More information

SPECIAL EDUCATION and RELATED SERVICES SPARTA SCHOOL DISTRICT - SPECIAL SERVICES DEPT. JULY 28, 2014

SPECIAL EDUCATION and RELATED SERVICES SPARTA SCHOOL DISTRICT - SPECIAL SERVICES DEPT. JULY 28, 2014 SPECIAL EDUCATION and RELATED SERVICES SPARTA SCHOOL DISTRICT - SPECIAL SERVICES DEPT. JULY 28, 2014 TODAY S OBJECTIVES To provide an overview regarding: Child Study Team general procedures to include

More information