Figure ) In figure 11.1, the firms total profit is equal to A) 180. B) 45. C) 225. D) MR - MC.

Size: px
Start display at page:

Download "Figure ) In figure 11.1, the firms total profit is equal to A) 180. B) 45. C) 225. D) MR - MC."

Transcription

1 Topic 6 test MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) In a perfectly competitive market, the profit maximizing firm will A) never set its price equal to its marginal revenue. B) always produce so that marginal revenue equals marginal cost. C) always produce so that price equals average cost. D) always earn profits. 2) By assuming that each firm sells an identical product, the model of perfect competition assumes that A) each firm's output is a perfect substitute for the output of any other firm. B) each firm can expect to earn some economic profit. C) the demand for each firm's product is perfectly inelastic. D) each firm will try to cut prices to increase its market share. 3) In a perfectly competitive market in the short run, as market demand increases, A) the perfectly competitive firm decreases output and profits will typically decrease. B) the perfectly competitive firm decreases output and profits will typically increase. C) the perfectly competitive firm increases output and profits will typically fall. D) the perfectly competitive firm increases output and profits will typically increase. Figure ) In figure 11.1, the firms total profit is equal to A) 180. B) 45. C) 225. D) MR - MC. 5) In a perfectly competitive market, the demand for a single firm's product is perfectly elastic A) only in the long-run. B) because this firm's output is a perfect substitute for any other firm's output. C) because this firm is a price taker. D) because there are many buyers in this market. 6) Which of the following would be closest to being a perfectly competitive firm A) an Australian car producer. B) an Australian wheat farmer. C) a big city newspaper. D) a pay TV company. 7) Which of the following is NOT an assumption of perfectly competitive markets? A) unrestricted entry B) complete information about prices C) new entrants have higher costs D) many buyers and many sellers 8) A perfectly competitive firm maximizes profits by 1

2 A) setting the right price. B) manipulating demand. C) cutting wages. D) choosing the right level of output. 9) If a firm's accounting profit is negative, it A) cannot be earning an economic profit. B) could not possibly be a profit maximizer. C) is earning zero economic profit. D) can still be earning an economic profit. Figure ) Figure 11.2 show the cost curves for a perfectly competitive firm. If price equals $20, which of the following statements is TRUE? A) Over time, firms will leave this industry. B) Over time, market price will fall. C) The firm is earning zero economic profit. D) The industry is in long run equilibrium. SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers th e question. 11) Why is the demand for the perfect competitor's product perfectly elastic even though the market demand is not? 12) What is a normal profit? 13) List the three conditions for resources to be used efficiently. 14) Define the shutdown point. Explain why the firm shuts down in the short run if price falls below this point. 15) What are the four assumptions of perfect competition? TRUE/FALSE. Write 'T' if the statement is true and 'F' if the statement is false. 16) In long-run equilibrium, perfectly competitive firms cannot earn economic profit. 17) Perfectly competitive firms will sometimes operate even though they incur an economic loss in the short run. 18) Entry of new firms into a perfectly competitive market raises the product's price. 2

3 19) In perfectly competitive markets, many firms sell an identical product. 20) A profit maximizing perfectly competitive firm will set price equal to marginal cost. 3

4 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) B 2) A 3) D 4) B 5) B 6) B 7) C 8) D 9) A 10) B SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers th e question. 11) Each firm takes the market price as given. Because each firm's product can be perfectly substituted with any other firm's product, consumers will only pay the market price. Hence, any deviation above the market price causes the firm's sales to plunge to zero and any deviation below causes the firm's sales to soar to the entire amount sold in the market. 12) : A normal profit is the return a firm's owner could obtain in the best alternative business. As a result, it is an opportunity cost to the firm. 13) The three conditions for efficiency are: producer efficiency; consumer efficiency; and exchange efficiency. 14) The shutdown point is the point at which the price equals minimum average variable cost. If the price were to fall further, the firm would not even cover variable costs. Its loss would exceed the loss of just shutting down. 15) The four assumptions are: many firms selling an identical product; many buyers; no restrictions on entry into the industry; and complete information about prices of each firm's product. TRUE/FALSE. Write 'T' if the statement is true and 'F' if the statement is false. 16) TRUE 17) TRUE 18) FALSE 19) TRUE 4

5 20) TRUE 5

Chapter 6 Competitive Markets

Chapter 6 Competitive Markets Chapter 6 Competitive Markets After reading Chapter 6, COMPETITIVE MARKETS, you should be able to: List and explain the characteristics of Perfect Competition and Monopolistic Competition Explain why a

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MBA 640 Survey of Microeconomics Fall 2006, Quiz 6 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A monopoly is best defined as a firm that

More information

Learning Objectives. Chapter 6. Market Structures. Market Structures (cont.) The Two Extremes: Perfect Competition and Pure Monopoly

Learning Objectives. Chapter 6. Market Structures. Market Structures (cont.) The Two Extremes: Perfect Competition and Pure Monopoly Chapter 6 The Two Extremes: Perfect Competition and Pure Monopoly Learning Objectives List the four characteristics of a perfectly competitive market. Describe how a perfect competitor makes the decision

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Practice for Perfect Competition Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which of the following is a defining characteristic of a

More information

Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Monopolistic Competition

Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Monopolistic Competition Microeconomics Instructor Miller Practice Problems Monopolistic Competition 1. A monopolistically competitive market is described as one in which there are A) a few firms producing an identical product.

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chapter 11 Monopoly practice Davidson spring2007 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A monopoly industry is characterized by 1) A)

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chapter 11 Perfect Competition - Sample Questions MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Perfect competition is an industry with A) a

More information

Chapter. Perfect Competition CHAPTER IN PERSPECTIVE

Chapter. Perfect Competition CHAPTER IN PERSPECTIVE Perfect Competition Chapter 10 CHAPTER IN PERSPECTIVE In Chapter 10 we study perfect competition, the market that arises when the demand for a product is large relative to the output of a single producer.

More information

Problems on Perfect Competition & Monopoly

Problems on Perfect Competition & Monopoly Problems on Perfect Competition & Monopoly 1. True and False questions. Indicate whether each of the following statements is true or false and why. (a) In long-run equilibrium, every firm in a perfectly

More information

Econ 111 (04) 2nd Midterm A

Econ 111 (04) 2nd Midterm A Econ 111 (04) 2nd Midterm A MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which one of the following does not occur in perfect competition? A)

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron. Principles of Microeconomics, Quiz #5 Fall 2007 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron. 1) Perfect competition

More information

UNIT 6 cont PRICING UNDER DIFFERENT MARKET STRUCTURES. Monopolistic Competition

UNIT 6 cont PRICING UNDER DIFFERENT MARKET STRUCTURES. Monopolistic Competition UNIT 6 cont PRICING UNDER DIFFERENT MARKET STRUCTURES Monopolistic Competition Market Structure Perfect Competition Pure Monopoly Monopolistic Competition Oligopoly Duopoly Monopoly The further right on

More information

Pricing and Output Decisions: i Perfect. Managerial Economics: Economic Tools for Today s Decision Makers, 4/e By Paul Keat and Philip Young

Pricing and Output Decisions: i Perfect. Managerial Economics: Economic Tools for Today s Decision Makers, 4/e By Paul Keat and Philip Young Chapter 9 Pricing and Output Decisions: i Perfect Competition and Monopoly M i l E i E i Managerial Economics: Economic Tools for Today s Decision Makers, 4/e By Paul Keat and Philip Young Pricing and

More information

Chapter 13 Perfect Competition

Chapter 13 Perfect Competition Chapter 13 Perfect Competition 13.1 A Firm's Profit-Maximizing Choices 1) What is the difference between perfect competition and monopolistic competition? A) Perfect competition has a large number of small

More information

MARKETS WITHOUT POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 3 rd Edition

MARKETS WITHOUT POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 3 rd Edition Chapter 16 MARKETS WITHOUT POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 3 rd Edition Chapter Summary This chapter presents the traditional, idealized model of perfect competition. In it, you will

More information

Managerial Economics & Business Strategy Chapter 8. Managing in Competitive, Monopolistic, and Monopolistically Competitive Markets

Managerial Economics & Business Strategy Chapter 8. Managing in Competitive, Monopolistic, and Monopolistically Competitive Markets Managerial Economics & Business Strategy Chapter 8 Managing in Competitive, Monopolistic, and Monopolistically Competitive Markets I. Perfect Competition Overview Characteristics and profit outlook. Effect

More information

The Revenue of a Competitive In perfect competition, average revenue equals the price of the good. Total revenue Average Revenue = = The Revenue of a

The Revenue of a Competitive In perfect competition, average revenue equals the price of the good. Total revenue Average Revenue = = The Revenue of a In this chapter, look for the answers to these questions: What is a perfectly competitive market? What is marginal revenue? How is it related to total and average revenue? How does a competitive firm determine

More information

Profit Maximization. 2. product homogeneity

Profit Maximization. 2. product homogeneity Perfectly Competitive Markets It is essentially a market in which there is enough competition that it doesn t make sense to identify your rivals. There are so many competitors that you cannot single out

More information

Chapter 7 Monopoly, Oligopoly and Strategy

Chapter 7 Monopoly, Oligopoly and Strategy Chapter 7 Monopoly, Oligopoly and Strategy After reading Chapter 7, MONOPOLY, OLIGOPOLY AND STRATEGY, you should be able to: Define the characteristics of Monopoly and Oligopoly, and explain why the are

More information

Chapter 9: Perfect Competition

Chapter 9: Perfect Competition Chapter 9: Perfect Competition Perfect Competition Law of One Price Short-Run Equilibrium Long-Run Equilibrium Maximize Profit Market Equilibrium Constant- Cost Industry Increasing- Cost Industry Decreasing-

More information

Practice Questions Week 8 Day 1

Practice Questions Week 8 Day 1 Practice Questions Week 8 Day 1 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The characteristics of a market that influence the behavior of market participants

More information

c. Given your answer in part (b), what do you anticipate will happen in this market in the long-run?

c. Given your answer in part (b), what do you anticipate will happen in this market in the long-run? Perfect Competition Questions Question 1 Suppose there is a perfectly competitive industry where all the firms are identical with identical cost curves. Furthermore, suppose that a representative firm

More information

Summary Chapter 12 Monopoly

Summary Chapter 12 Monopoly Summary Chapter 12 Monopoly Defining Monopoly - A monopoly is a market structure in which a single seller of a product with no close substitutes serves the entire market - One practical measure for deciding

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chap 13 Monopolistic Competition and Oligopoly These questions may include topics that were not covered in class and may not be on the exam. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes

More information

Module 2 Lecture 5 Topics

Module 2 Lecture 5 Topics Module 2 Lecture 5 Topics 2.13 Recap of Relevant Concepts 2.13.1 Social Welfare 2.13.2 Demand Curves 2.14 Elasticity of Demand 2.14.1 Perfectly Inelastic 2.14.2 Perfectly Elastic 2.15 Production & Cost

More information

11 PERFECT COMPETITION. Chapter. Competition

11 PERFECT COMPETITION. Chapter. Competition Chapter 11 PERFECT COMPETITION Competition Topic: Perfect Competition 1) Perfect competition is an industry with A) a few firms producing identical goods B) a few firms producing goods that differ somewhat

More information

Chapter 14: Firms in Competitive Markets. Total revenue = price per unit sold number of units sold = p q

Chapter 14: Firms in Competitive Markets. Total revenue = price per unit sold number of units sold = p q Chapter 14: Firms in Competitive Markets Profit and Revenue The firm's goal is to maximize profit. Profit = total revenue - total cost (opportunity cost) Total revenue = price per unit sold number of units

More information

D) Marginal revenue is the rate at which total revenue changes with respect to changes in output.

D) Marginal revenue is the rate at which total revenue changes with respect to changes in output. Ch. 9 1. Which of the following is not an assumption of a perfectly competitive market? A) Fragmented industry B) Differentiated product C) Perfect information D) Equal access to resources 2. Which of

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron. Principles of Microeconomics Fall 2007, Quiz #6 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question on the accompanying scantron. 1) A monopoly is

More information

AP MICRO Week 4 Practice Quiz: M, 20

AP MICRO Week 4 Practice Quiz: M, 20 1 1. A marketing survey shows that gate receipts would increase if the price of tickets to a summer rock concert increased, even though the number of tickets sold would fall. What does this imply about

More information

Pre-Test Chapter 21 ed17

Pre-Test Chapter 21 ed17 Pre-Test Chapter 21 ed17 Multiple Choice Questions 1. Which of the following is not a basic characteristic of pure competition? A. considerable nonprice competition B. no barriers to the entry or exodus

More information

Monopoly. Chapter 13. Monopoly and How It Arises. Single-price Monopoly. Monopoly and Competition Compared. Price Discrimination

Monopoly. Chapter 13. Monopoly and How It Arises. Single-price Monopoly. Monopoly and Competition Compared. Price Discrimination CHAPTER CHECKLIST Monopoly Chapter 13 1. Explain how monopoly arises and distinguish between single-price monopoly and price-discriminating monopoly. 2. Explain how a single-price monopoly determines its

More information

Introduction to Agricultural Economics

Introduction to Agricultural Economics Introduction to Agricultural Economics Economics examines: how scarce resources are allocated. how firms maximize profits. how market competition affects firms and consumers. the limitations of markets.

More information

Understanding Economics 2nd edition by Mark Lovewell and Khoa Nguyen

Understanding Economics 2nd edition by Mark Lovewell and Khoa Nguyen Understanding Economics 2nd edition by Mark Lovewell and Khoa Nguyen Chapter 5 Perfect Competition Chapter Objectives! In this chapter you will: " Consider the four market structures, and the main differences

More information

5. The supply curve of a monopolist is A) upward sloping. B) nonexistent. C) perfectly inelastic. D) horizontal.

5. The supply curve of a monopolist is A) upward sloping. B) nonexistent. C) perfectly inelastic. D) horizontal. Chapter 12 monopoly 1. A monopoly firm is different from a competitive firm in that A) there are many substitutes for a monopolist's product but there are no substitutes for a competitive firm's product.

More information

Chapter 14 Monopoly. 14.1 Monopoly and How It Arises

Chapter 14 Monopoly. 14.1 Monopoly and How It Arises Chapter 14 Monopoly 14.1 Monopoly and How It Arises 1) One of the requirements for a monopoly is that A) products are high priced. B) there are several close substitutes for the product. C) there is a

More information

Equilibrium of a firm under perfect competition in the short-run. A firm is under equilibrium at that point where it maximizes its profits.

Equilibrium of a firm under perfect competition in the short-run. A firm is under equilibrium at that point where it maximizes its profits. Equilibrium of a firm under perfect competition in the short-run. A firm is under equilibrium at that point where it maximizes its profits. Profit depends upon two factors Revenue Structure Cost Structure

More information

Pre-Test Chapter 22 ed17

Pre-Test Chapter 22 ed17 Pre-Test Chapter 22 ed17 Multiple Choice Questions 1. Refer to the above diagram. At the profit-maximizing level of output, total revenue will be: A. NM times 0M. B. 0AJE. C. 0EGC. D. 0EHB. 2. For a pure

More information

Monopoly and Monopsony Labor Market Behavior

Monopoly and Monopsony Labor Market Behavior Monopoly and Monopsony abor Market Behavior 1 Introduction For the purposes of this handout, let s assume that firms operate in just two markets: the market for their product where they are a seller) and

More information

CHAPTER 9: PURE COMPETITION

CHAPTER 9: PURE COMPETITION CHAPTER 9: PURE COMPETITION Introduction In Chapters 9-11, we reach the heart of microeconomics, the concepts which comprise more than a quarter of the AP microeconomics exam. With a fuller understanding

More information

CHAPTER 12 MARKETS WITH MARKET POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 2 nd Edition

CHAPTER 12 MARKETS WITH MARKET POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 2 nd Edition CHAPTER 12 MARKETS WITH MARKET POWER Microeconomics in Context (Goodwin, et al.), 2 nd Edition Chapter Summary Now that you understand the model of a perfectly competitive market, this chapter complicates

More information

STATE COUNCIL OF EDUCATIONAL RESEARCH &TRAINING. Question Bank With Solution For Class XII PGT (Economics)

STATE COUNCIL OF EDUCATIONAL RESEARCH &TRAINING. Question Bank With Solution For Class XII PGT (Economics) STATE COUNCIL OF EDUCATIONAL RESEARCH &TRAINING VARUN MARG, DEFENCE COLONY, NEW DELHI Question Bank With Solution For Class XII PGT (Economics) Chief Advisor Ms. Rashmi Krishnan, Director, SCERT Advisors

More information

Learning Objectives. After reading Chapter 11 and working the problems for Chapter 11 in the textbook and in this Workbook, you should be able to:

Learning Objectives. After reading Chapter 11 and working the problems for Chapter 11 in the textbook and in this Workbook, you should be able to: Learning Objectives After reading Chapter 11 and working the problems for Chapter 11 in the textbook and in this Workbook, you should be able to: Discuss three characteristics of perfectly competitive

More information

Monopoly. Examples: Microsoft and Windows, DeBeers and diamonds, your local natural gas company.

Monopoly. Examples: Microsoft and Windows, DeBeers and diamonds, your local natural gas company. Monopoly A monopoly is a firm who is the sole seller of its product, and where there are no close substitutes. An unregulated monopoly has market power and can influence prices. Examples: Microsoft and

More information

MFP SET. Lecture 3 Surplus: Consumer & producer Elasticity & its applications MFP SET 2000 1

MFP SET. Lecture 3 Surplus: Consumer & producer Elasticity & its applications MFP SET 2000 1 MFP SET Lecture 3 Surplus: Consumer & producer Elasticity & its applications MFP SET 1 Consumer surplus! Willingness to pay: the maximum amount that a consumer will pay for a good! Consumer surplus: the

More information

1 st Exam. 7. Cindy's cross-price elasticity of magazine demand with respect to the price of books is

1 st Exam. 7. Cindy's cross-price elasticity of magazine demand with respect to the price of books is 1 st Exam 1. Marginal utility measures: A) the total utility of all your consumption B) the total utility divided by the price of the good C) the increase in utility from consuming one additional unit

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MPP 801 Perfect Competition K. Wainwright Study Questions MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Refer to Figure 9-1. If the price a perfectly

More information

A. a change in demand. B. a change in quantity demanded. C. a change in quantity supplied. D. unit elasticity. E. a change in average variable cost.

A. a change in demand. B. a change in quantity demanded. C. a change in quantity supplied. D. unit elasticity. E. a change in average variable cost. 1. The supply of gasoline changes, causing the price of gasoline to change. The resulting movement from one point to another along the demand curve for gasoline is called A. a change in demand. B. a change

More information

PROBLEM SET #6: PRODUCTION COSTS, PERFECT COMPETITION, MONOPOLY, PRICE DISCRIMINATION

PROBLEM SET #6: PRODUCTION COSTS, PERFECT COMPETITION, MONOPOLY, PRICE DISCRIMINATION Professor Gregory Clark ECON 1A, Fall 2000 PROBLEM SET #6: PRODUCTION COSTS, PERFECT COMPETITION, MONOPOLY, PRICE DISCRIMINATION Notes: If the total cost function of a firm has the form TC = a + bq + cq

More information

UNIVERSITY OF CALICUT MICRO ECONOMICS - II

UNIVERSITY OF CALICUT MICRO ECONOMICS - II UNIVERSITY OF CALICUT SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION BA ECONOMICS III SEMESTER CORE COURSE (2011 Admission onwards) MICRO ECONOMICS - II QUESTION BANK 1. Which of the following industry is most closely approximates

More information

Monopolistic Competition

Monopolistic Competition In this chapter, look for the answers to these questions: How is similar to perfect? How is it similar to monopoly? How do ally competitive firms choose price and? Do they earn economic profit? In what

More information

CHAPTER 11 PRICE AND OUTPUT IN MONOPOLY, MONOPOLISTIC COMPETITION, AND PERFECT COMPETITION

CHAPTER 11 PRICE AND OUTPUT IN MONOPOLY, MONOPOLISTIC COMPETITION, AND PERFECT COMPETITION CHAPTER 11 PRICE AND OUTPUT IN MONOPOLY, MONOPOLISTIC COMPETITION, AND PERFECT COMPETITION Chapter in a Nutshell Now that we understand the characteristics of different market structures, we ask the question

More information

Demand, Supply and Elasticity

Demand, Supply and Elasticity Demand, Supply and Elasticity CHAPTER 2 OUTLINE 2.1 Demand and Supply Definitions, Determinants and Disturbances 2.2 The Market Mechanism 2.3 Changes in Market Equilibrium 2.4 Elasticities of Supply and

More information

CASE FAIR OSTER 2012 Pearson Education, Inc. Publishing as Prentice Hall Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft

CASE FAIR OSTER 2012 Pearson Education, Inc. Publishing as Prentice Hall Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft P R I N C I P L E S O F ECONOMICS T E N T H E D I T I O N CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft of 3 Elasticity 5 CHAPTER OUTLINE Price Elasticity of Demand Slope and Elasticity

More information

AP MICROECONOMICS 2015 SCORING GUIDELINES

AP MICROECONOMICS 2015 SCORING GUIDELINES AP MICROECONOMICS 2015 SCORING GUIDELINES Question 1 10 points (1+5+1+3) (a) 1 point: One point is earned for stating that the firm s price is equal to the market price because the firm is a price taker.

More information

Econ 201 Final Exam. Douglas, Fall 2007 Version A Special Codes 00000. PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam.

Econ 201 Final Exam. Douglas, Fall 2007 Version A Special Codes 00000. PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. , Fall 2007 Version A Special Codes 00000 PLEDGE: I have neither given nor received unauthorized help on this exam. SIGNED: PRINT NAME: Econ 201 Final Exam 1. For a profit-maximizing monopolist, a. MR

More information

Economics 100 Exam 2

Economics 100 Exam 2 Name: 1. During the long run: Economics 100 Exam 2 A. Output is limited because of the law of diminishing returns B. The scale of operations cannot be changed C. The firm must decide how to use the current

More information

Unit 3 Practice Exam Answer the questions on a separate sheet of paperplease do not write on this practice test.

Unit 3 Practice Exam Answer the questions on a separate sheet of paperplease do not write on this practice test. Unit 3 Practice Exam Answer the questions on a separate sheet of paperplease do not write on this practice test. 1. Which of the following items is most likely to be an implicit cost of production? a.

More information

Chapter 14 Monopoly. 14.1 Monopoly and How It Arises

Chapter 14 Monopoly. 14.1 Monopoly and How It Arises Chapter 14 Monopoly 14.1 Monopoly and How It Arises 1) A major characteristic of monopoly is A) a single seller of a product. B) multiple sellers of a product. C) two sellers of a product. D) a few sellers

More information

MPP 801 Monopoly Kevin Wainwright Study Questions

MPP 801 Monopoly Kevin Wainwright Study Questions MPP 801 Monopoly Kevin Wainwright Study Questions MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The marginal revenue facing a monopolist A) is

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Chapter 12 Monopoly - Sample Questions MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Unregulated monopolies A) cannot change the market quantity.

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) If a producing firm does not have enough time to expand its plant capacity, it is: A)

More information

chapter Perfect Competition and the >> Supply Curve Section 3: The Industry Supply Curve

chapter Perfect Competition and the >> Supply Curve Section 3: The Industry Supply Curve chapter 9 The industry supply curve shows the relationship between the price of a good and the total output of the industry as a whole. Perfect Competition and the >> Supply Curve Section 3: The Industry

More information

CHAPTER 10: PURE MONOPOLY

CHAPTER 10: PURE MONOPOLY CHAPTER 10: PURE MONOPOLY Introduction While the perfectly competitive firm has no power over prices in the marketplace, the monopoly has the power necessary to determine both the price and output of the

More information

ECON 600 Lecture 3: Profit Maximization Π = TR TC

ECON 600 Lecture 3: Profit Maximization Π = TR TC ECON 600 Lecture 3: Profit Maximization I. The Concept of Profit Maximization Profit is defined as total revenue minus total cost. Π = TR TC (We use Π to stand for profit because we use P for something

More information

2007 Thomson South-Western

2007 Thomson South-Western Elasticity... allows us to analyze supply and demand with greater precision. is a measure of how much buyers and sellers respond to changes in market conditions THE ELASTICITY OF DEMAND The price elasticity

More information

ECON 103, 2008-2 ANSWERS TO HOME WORK ASSIGNMENTS

ECON 103, 2008-2 ANSWERS TO HOME WORK ASSIGNMENTS ECON 103, 2008-2 ANSWERS TO HOME WORK ASSIGNMENTS Due the Week of June 23 Chapter 8 WRITE [4] Use the demand schedule that follows to calculate total revenue and marginal revenue at each quantity. Plot

More information

Unit 7. Firm behaviour and market structure: monopoly

Unit 7. Firm behaviour and market structure: monopoly Unit 7. Firm behaviour and market structure: monopoly Learning objectives: to identify and examine the sources of monopoly power; to understand the relationship between a monopolist s demand curve and

More information

N. Gregory Mankiw Principles of Economics. Chapter 15. MONOPOLY

N. Gregory Mankiw Principles of Economics. Chapter 15. MONOPOLY N. Gregory Mankiw Principles of Economics Chapter 15. MONOPOLY Solutions to Problems and Applications 1. The following table shows revenue, costs, and profits, where quantities are in thousands, and total

More information

We will study the extreme case of perfect competition, where firms are price takers.

We will study the extreme case of perfect competition, where firms are price takers. Perfectly Competitive Markets A firm s decision about how much to produce or what price to charge depends on how competitive the market structure is. If the Cincinnati Bengals raise their ticket prices

More information

LABOR UNIONS. Appendix. Key Concepts

LABOR UNIONS. Appendix. Key Concepts Appendix LABOR UNION Key Concepts Market Power in the Labor Market A labor union is an organized group of workers that aims to increase wages and influence other job conditions. Craft union a group of

More information

ANSWERS TO END-OF-CHAPTER QUESTIONS

ANSWERS TO END-OF-CHAPTER QUESTIONS ANSWERS TO END-OF-CHAPTER QUESTIONS 23-1 Briefly indicate the basic characteristics of pure competition, pure monopoly, monopolistic competition, and oligopoly. Under which of these market classifications

More information

AP Microeconomics Unit 5 Problem Set

AP Microeconomics Unit 5 Problem Set Goldwasser AP Microeconomics Unit 5 Problem Set NAME 1. For each of the following, is the industry perfectly competitive? Referring to market share, standardization of the product, and/or free entry and

More information

PART A: For each worker, determine that worker's marginal product of labor.

PART A: For each worker, determine that worker's marginal product of labor. ECON 3310 Homework #4 - Solutions 1: Suppose the following indicates how many units of output y you can produce per hour with different levels of labor input (given your current factory capacity): PART

More information

Market Structure: Perfect Competition and Monopoly

Market Structure: Perfect Competition and Monopoly WSG8 7/7/03 4:34 PM Page 113 8 Market Structure: Perfect Competition and Monopoly OVERVIEW One of the most important decisions made by a manager is how to price the firm s product. If the firm is a profit

More information

Practice Multiple Choice Questions Answers are bolded. Explanations to come soon!!

Practice Multiple Choice Questions Answers are bolded. Explanations to come soon!! Practice Multiple Choice Questions Answers are bolded. Explanations to come soon!! For more, please visit: http://courses.missouristate.edu/reedolsen/courses/eco165/qeq.htm Market Equilibrium and Applications

More information

Experiment 8: Entry and Equilibrium Dynamics

Experiment 8: Entry and Equilibrium Dynamics Experiment 8: Entry and Equilibrium Dynamics Everyone is a demander of a meal. There are approximately equal numbers of values at 24, 18, 12 and 8. These will change, due to a random development, after

More information

The Model of Perfect Competition

The Model of Perfect Competition The Model of Perfect Competition Key issues The meaning of perfect competition Characteristics of perfect competition and output under competition Competition and economic efficiency Wider benefits of

More information

SUPPLY AND DEMAND : HOW MARKETS WORK

SUPPLY AND DEMAND : HOW MARKETS WORK SUPPLY AND DEMAND : HOW MARKETS WORK Chapter 4 : The Market Forces of and and demand are the two words that economists use most often. and demand are the forces that make market economies work. Modern

More information

AP Microeconomics Chapter 12 Outline

AP Microeconomics Chapter 12 Outline I. Learning Objectives In this chapter students will learn: A. The significance of resource pricing. B. How the marginal revenue productivity of a resource relates to a firm s demand for that resource.

More information

BASIC MARKET ELEMENTS. Supply Demand Price Competition

BASIC MARKET ELEMENTS. Supply Demand Price Competition BASIC MARKET ELEMENTS Supply Demand Price Competition Supply Supply is the quantity of goods that firms are willing to produce and sale with respect to the market price when all other conditions (like

More information

Monopoly. Key differences between a Monopoly and Perfect Competition Perfect Competition

Monopoly. Key differences between a Monopoly and Perfect Competition Perfect Competition Monopoly Monopoly is a market structure in which one form makes up the entire supply side of the market. That is, it is the polar opposite to erfect Competition we discussed earlier. How do they come about?

More information

1. Supply and demand are the most important concepts in economics.

1. Supply and demand are the most important concepts in economics. Page 1 1. Supply and demand are the most important concepts in economics. 2. Markets and Competition a. Market is a group of buyers and sellers of a particular good or service. P. 66. b. These individuals

More information

2. The total market supply is the sum of the amount supplied by each individual firm

2. The total market supply is the sum of the amount supplied by each individual firm Review The supply function: 1. The individual firm s supply is calculated in two steps: First, we figure out whether the firm produces or shuts down, is the price greater than the shutdown price? Second,

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Four - Sample Questions Chapters 12-14 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) What is the difference between perfect competition

More information

Principle of Microeconomics Econ 202-506 chapter 13

Principle of Microeconomics Econ 202-506 chapter 13 Principle of Microeconomics Econ 202-506 chapter 13 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The WaveHouse on Mission Beach in San Diego

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Survey of Microeconomics, Quiz #3 Fall 2006 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) In the absence of a rent ceiling, the long run

More information

At the end of Chapter 18, you should be able to answer the following:

At the end of Chapter 18, you should be able to answer the following: 1 How to Study for Chapter 18 Pure Monopoly Chapter 18 considers the opposite of perfect competition --- pure monopoly. 1. Begin by looking over the Objectives listed below. This will tell you the main

More information

Managerial Economics. 1 is the application of Economic theory to managerial practice.

Managerial Economics. 1 is the application of Economic theory to managerial practice. Managerial Economics 1 is the application of Economic theory to managerial practice. 1. Economic Management 2. Managerial Economics 3. Economic Practice 4. Managerial Theory 2 Managerial Economics relates

More information

CASE FAIR OSTER PEARSON

CASE FAIR OSTER PEARSON CASE FAIR OSTER PEARSON Publishing as Prentice Hall PRINCIPLES OF MICROECONOMICS E L E V E N T H E D I T I O N Prepared by: Fernando Quijano w/shelly Tefft 2of 35 Input Demand: The Labor and Land Markets

More information

ECO 100Y INTRODUCTION TO ECONOMICS Term Test # 3

ECO 100Y INTRODUCTION TO ECONOMICS Term Test # 3 Department of Economics Prof. Gustavo Indart University of Toronto February 15, 2013 ECO 100Y INTRODUCTION TO ECONOMICS Term Test # 3 LAST NAME FIRST NAME STUDENT NUMBER INSTRUCTIONS: 1. The total time

More information

Elasticity and Its Application

Elasticity and Its Application Elasticity and Its Application Chapter 5 All rights reserved. Copyright 2001 by Harcourt, Inc. Requests for permission to make copies of any part of the work should be mailed to: Permissions Department,

More information

Microeconomics Topic 7: Contrast market outcomes under monopoly and competition.

Microeconomics Topic 7: Contrast market outcomes under monopoly and competition. Microeconomics Topic 7: Contrast market outcomes under monopoly and competition. Reference: N. Gregory Mankiw s rinciples of Microeconomics, 2 nd edition, Chapter 14 (p. 291-314) and Chapter 15 (p. 315-347).

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The four-firm concentration ratio equals the percentage of the value of accounted for by the four

More information

Econ 101: Principles of Microeconomics

Econ 101: Principles of Microeconomics Econ 101: Principles of Microeconomics Chapter 16 - Monopolistic Competition and Product Differentiation Fall 2010 Herriges (ISU) Ch. 16 Monopolistic Competition Fall 2010 1 / 18 Outline 1 What is Monopolistic

More information

Principles of Economics: Micro: Exam #2: Chapters 1-10 Page 1 of 9

Principles of Economics: Micro: Exam #2: Chapters 1-10 Page 1 of 9 Principles of Economics: Micro: Exam #2: Chapters 1-10 Page 1 of 9 print name on the line above as your signature INSTRUCTIONS: 1. This Exam #2 must be completed within the allocated time (i.e., between

More information

(P 2 P 1 )/[(P 1 + P 2 )/2]. It shows how flexible sellers are to a change in price.

(P 2 P 1 )/[(P 1 + P 2 )/2]. It shows how flexible sellers are to a change in price. September 15, 2008 Elasticity of supply The price elasticity of supply measures how quantity offered of a good responds to a change in the good s price. It is defined the same as price elasticity of demand,

More information

Final Exam (Version 1) Answers

Final Exam (Version 1) Answers Final Exam Economics 101 Fall 2003 Wallace Final Exam (Version 1) Answers 1. The marginal revenue product equals A) total revenue divided by total product (output). B) marginal revenue divided by marginal

More information

themselves to only a few, and we will explore examples along this continuum.

themselves to only a few, and we will explore examples along this continuum. CHAPTER 6 PERFECT COMPETITION, MONOPOLY AND ECONOMIC VERSUS NORMAL PROFIT CHAPTER OBJECTIVES When you have completed this chapter you will understand the distinction between perfect competition and monopoly,

More information

AP Microeconomics. Practice Exam. Advanced Placement Program

AP Microeconomics. Practice Exam. Advanced Placement Program Advanced Placement Program AP Microeconomics Practice Exam The questions contained in this AP Microeconomics Practice Exam are written to the content specifications of AP Exams for this subject. Taking

More information