сфері охорони здоров я соціально-правового захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Size: px
Start display at page:

Download "сфері охорони здоров я соціально-правового захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування"

Transcription

1 Інформація щодо звіту голови Харківської обласної державної адміністрації за 2012 рік з питань виконання бюджету, програм соціально-економічного та культурного розвитку Харківської області й делегованих обласною радою повноважень У 2012 році до зведеного бюджету області, з урахуванням трансфертів з державного бюджету, надійшло 12151,5 млн. грн., порівняно з попереднім роком надходження збільшились на 23,6% або на 2321,1 млн. грн. До загального фонду бюджету області (без урахування трансфертів) зараховано 5026,6 млн.грн. або 99,4% до плану (5056,7 млн.грн.), затвердженого органами місцевого самоврядування. Порівняно з 2011 роком доходи загального фонду збільшились на 15,0% або на 656,3 млн.грн. Доходів спеціального фонду (без урахування трансфертів) надійшло 1148,7 млн.грн., порівняно з попереднім роком надходження збільшились на 33,6% або на 288,7 млн. грн. З них надходження екологічного податку склали 83,3 млн. грн. або в 1,5 раза більше затверджених призначень, збору за першу реєстрацію транспортного засобу 17,2 млн. грн. або в 1,8 раза більше затверджених призначень. Обсяг надходжень єдиного податку для суб`єктів малого підприємництва 392,1 млн.грн. або 112,4% до показників, затверджених місцевими радами (348,9 млн. грн.). Видатки зведеного бюджету області по загальному та спеціальному фондах склали 11874,4 млн. грн., у тому числі видатки загального фонду 9994,6 млн. грн., видатки спеціального фонду 1879,8 млн. грн. Порівняно з попереднім роком видатки зведеного бюджету області зросли на 19,2% або на 1915,0 млн. грн. (у 2011 році 9959,4 млн.грн.). Кошти бюджету, у першу чергу, спрямовувались на захищені статті видатків, а саме: виплату заробітної плати з нарахуваннями, придбання медикаментів та продуктів харчування, оплату комунальних послуг і енергоносіїв, що споживалися бюджетними установами області, соціальні виплати населенню. За станом на простроченої заборгованості з виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, що фінансуються з місцевих бюджетів, немає. В області створені умови для соціально-правового захисту кожної дитини. З цією метою в області на початок року працює 7 центрів соціальнопсихологічної реабілітації дітей, в яких щодня отримують соціально-правову допомогу 185 дітей. Зазначені заклади соціального захисту дітей з початку 2012 року надали допомогу 567 дітям. Особлива увага цими закладами надається сім ям з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах. В області практично вирішені проблеми бездоглядності. Із загальної кількості дітей, що потрапляють до закладів соціального захисту дітей, лише одна дитина з п яти вилучається з несприятливих умов вулиці, розважальних і комп ютерних закладів.

2 2 Для реалізації найвагоміших складових державної соціальної політики у сфері охорони здоров я регіону рішенням сесії Харківської обласної ради від VI було затверджено комплексну програму «Здоров я Слобожанщини» на 2012 рік, на виконання заходів якої в минулому році витрачено 28,5 млн.грн. (у 2011 році - 22,5 млн.грн.). Фінансова складова модернізації сфери охорони здоров'я за рахунок бюджетів усіх рівнів склала майже 2,4 млрд. грн., що на 19,0% більше порівняно з попереднім роком. Фактичні витрати на медичне забезпечення 1 жителя області збільшилися до 853,0 грн. проти 716,0 грн. в 2011 році. Проривом року у сфері охорони здоров'я стала реалізація двох масштабних подій під патронатом Президента України: реалізація Національного проекту «Нове життя - нова якість охорони материнства та дитинства» та створення єдиної централізованої системи екстреної медичної допомоги в регіоні. У Харківській області, одній з перших областей України, за максимально стислі терміни був введений в дію регіональний перинатальний центр III рівня в складі Обласної клінічної лікарні - Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. На проведення робіт щодо реконструкції та переоснащення центру з бюджетів усіх рівнів профінансовано понад 40,0 млн. грн. У 2012 році завершено реформування підрозділів первинної ланки шляхом створення 29 центрів первинної медико-санітарної допомоги, що дозволило налагодити дієвий контроль за якістю в наданні всіх видів медичної допомоги для кожного пацієнта незалежно від місця проживання. Здійснювались заходи щодо поліпшення матеріально-технічної бази медичних закладів області. З державного бюджету область отримала медичне обладнання, лікарські засоби та вироби медичного призначення на загальну суму понад 83,0 млн. грн. На проведення будівельних робіт, реконструкцій та капітальних ремонтів з бюджетів усіх рівнів профінансовано та освоєно понад 61,0 млн. грн. Значною подією минулого року стало відкриття в Харківському обласному центрі служби крові модернізованого хірургічного залу, що забезпечить повну інфекційну безпеку при заготівлі донорської крові. Проведено реконструкцію приміщень Обласної клінічної лікарні - Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, обласної клінічної травматологічної лікарні, обласного госпіталю для інвалідів війни. Завдяки цілеспрямованій політиці в області щодо соціально-правового захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в області виконуються вимоги статті 6 Закону України «Про забезпечення організаційно правових умов соціального захисту дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» щодо створення умов та забезпечення першочергового права кожної дитини на сімейне виховання.

3 3 На початок 2013 року 3054 дитини виховується під опікою (піклуванням) фізичних осіб, 965 дітей у прийомних сім ях та дитячих будинках сімейного типу. На початок січня 2013 року в області створено та працює 62 дитячих будинки сімейного типу та 321 прийомна сім я. Протягом 2012 року до дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей влаштовано 177 дітей, що залишилися без батьківського піклування. Прогнозовані зобов язання виконані областю на 136%. У 2012 році для утримання дітей в дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім ях області була виділена цільова субвенція за рахунок коштів державного бюджету загальною сумою 31764,1 тис.грн., які використані в повному обсязі. Протягом 2012 року під опіку, піклування фізичних осіб за рішеннями органів опіки та піклування було влаштовано 486 дітей. В області усиновлено 144 дитини, з яких 117 (81%) громадянами України та 27 дітей (19%) громадянами інших держав. 20 дітей усиновлено громадянами України з дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей. Таким чином, в області забезпечуються пріоритети щодо національного усиновлення. Під опікою, піклуванням фізичних осіб виховується кожна друга дитина в області, у прийомних сім ях та дитячих будинках сімейного типу кожна п ята. Протягом року питома вага дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються у сімейних формах виховання, збільшилася на 5,1% порівняно з початком 2012 року. В області реалізується Комплексна програма розвитку гуманітарної сфери на роки. Обсяги капітальних видатків по галузі «Освіта» за 2012 рік, здійснених за рахунок коштів, залучених з усіх джерел фінансування, склали 81877,9 тис. грн., у тому числі на проведення капітальних ремонтів ,7 тис. грн., придбання обладнання і предметів довгострокового користування ,2 тис. грн. За рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку проведено реконструкцію 4 навчальних закладів (3 районів та 1 міста області), завершено реконструкцію Коробочкинського навчально-виховного комплексу Чугуївського району на загальну суму 16,98 млн. грн. (співфінансування з обласного бюджету 411,5 тис. грн.). У 2012 році з державного бюджету по окремих територіях на проведення реконструкції, газифікації будівель та капітальних ремонтів у 22 навчальних закладах виділено субвенцію в сумі 8593,24 тис. грн. (співфінансування з районного бюджету 1,0 млн. грн.). За кошти обласного бюджету проведено капітальний ремонт 11 загальноосвітніх навчальних закладів (2,574 млн. грн.). Упродовж 2012 року збільшено мережу дошкільних навчальних закладів, відкрито 42 заклади, а саме: 28 дошкільних підрозділів НВК у 12 сільських районах, 1 місті обласного значення, 3 дошкільні підрозділи НВК обласного підпорядкування, 11 ДНЗ (у т.ч. 4 заклади в м. Харкові). За станом на в області функціонує 681 дошкільний навчальний заклад, із них у складі НВК. Системне виконання державної та обласної програм із дошкільної освіти надало можливість значно поліпшити показники

4 4 оцінки результатів діяльності Харківської області, а саме: «Охоплення дітей дошкільного віку (від трьох до шести (семи) років) усіма формами дошкільної освіти, відсотків» (Харківська область 97 %, середній по Україні - 90,3 %); «Охоплення дітей старшого дошкільного віку (п ять років) усіма формами дошкільної освіти, відсотків» (Харківська область 100 %, середній по Україні - 99,9 %); «Чисельність дітей в дошкільних навчальних закладах у розрахунку на 100 місць, осіб» (Харківська область 108, середній по Україні - 113,6). У 2012 році для 27 сільських районів поставлено 40 шкільних автобусів за рахунок коштів державного бюджету, 6 шкільних автобусів для 5 сільських районів області за рахунок коштів субвенції державного бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій по Харківської області та 1 - за рахунок спонсорських коштів. Придбання автобусів поліпшило середній показник по області «Навантаженість учнів на одне пасажирське місце» з 2,8 до 2,3. У 2012 році, з метою повного забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів комп ютерними комплексами та мультимедійними системами, за кошти районних бюджетів та спонсорські кошти придбано 2245 комп ютерів, 44 проектори, 17 екранів та 2 інтерактивні дошки для 116 загальноосвітніх навчальних закладів області на загальну суму 586,12 тис. грн. Обласним бюджетом на 2012 рік обсяг бюджетних асигнувань закладам культури затверджено в сумі ,4 тис. грн. Протягом року проведено 36 культурно-мистецьких заходів на загальну суму 2172,7 тис. грн. Найбільш значущими були етнофестиваль «Печенізьке поле 2012», фестиваль традиційної народної культури «Покуть плюс», Відкриті Дельфійські ігри Слобожанщини «Надія. Молодість. Талант.», виставка «Харківське туристичне бієнале», регіональний фестиваль пісенно-обрядового фольклору «Сьогодні Купала, а завтра Івана», фестиваль обрядового та сучасного весільного дійства «Весілля в Малинівці+». Програмою економічного і соціального розвитку Харківської області на 2012 рік по галузі «Культура» профінансовано капітальні ремонти закладів культури на загальну суму 3 593,1 тис. грн., а саме: - реконструкцію Барвінківського районного будинку культури 870,0 тис.грн. за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку по Харківській області; - капітальний ремонт Краснокутського районного будинку культури 900,0 тис. грн. за рахунок коштів НАК «Нафтогаз України»; - капітальний ремонт міського Палацу культури в м. Лозова 1 млн. 537,1 тис. грн. за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій по Харківській області; - капітальний ремонт Борівського СБК Шевченківського району 286,0 тис. грн. за рахунок коштів НАК «Нафтогаз України».

5 5 У 2012 році на фінансування галузі «Фізична культура і спорт» з обласного бюджету було передбачено 34,8 млн.грн., фактично профінансовано 33,8 млн.грн. (2011 рік 29,8 млн. грн.). За 2012 рік у Харківській області підготовлено 6 Заслужених тренерів України, 4 Заслужені майстри спорту, 25 майстрів спорту України міжнародного класу, 201 майстер спорту України. Протягом 2012 року спортсмени області на Олімпійських, Паралімпійських іграх, чемпіонатах, кубках світу та Європи вибороли 360 медалей з олімпійських та неолімпійських видів спорту. Це найвищий показник за роки незалежності України. У сфері зайнятості населення реалізовувались заходи Програми зайнятості населення Харківської області на роки та стратегічних напрямів розвитку ринку праці до 2016 року. Відповідно до завдань Програми відбулося підвищення рівня зайнятості до 61,3% (по Україні 60,1%) та зниження рівня безробіття до 6,8% (за методологією МОП) (по Україні 7,4%). Рівень офіційно зареєстрованого безробіття знизився з 1,71 % на початку 2012 року до 1,68 % за станом на Протягом 2012 року створено 60,1 тис. нових робочих місць (у 2011 році 59,2 тис.), у тому числі на підприємствах, організаціях та установах області 22,6 тис. робочих місць, за рахунок розвитку підприємницької діяльності та самозайнятості населення 37,5 тис. робочих місць. У сфері грошових доходів населення області, відповідно до завдань Стратегії сталого розвитку Харківської області до 2020 року, основним визначено скорочення диференціації доходів населення, збільшення розміру оплати праці відносно прожиткового мінімуму. За січень - грудень 2012 року середньомісячна заробітна плата штатних працівників склала 2752 грн., що на 14,3% більше, ніж у 2011 році, за грудень вона склала 3068 грн. та в 2,7 раза перевищила прожитковий мінімум на одну працездатну особу (1134 грн.). Реальна заробітна плата працівників області за 2012 рік збільшилася на 14,2% порівняно з показником за 2011 рік. Завдяки спільній роботі Харківської обласної державної адміністрації із центральними органами влади, органами місцевого самоврядування, соціальними партнерами вдалося зменшити заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах усіх форм власності. Загальна заборгованість із виплати заробітної плати в області за станом на склала 88,7 млн. грн. та зменшилась до початку 2012 року на 1,4 млн. грн. або на 1,6%. На виконання заходів комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області на роки з обласного бюджету на 2012 рік було виділено 6,5 млн. грн.

6 6 Суттєвим механізмом підтримки найбільш нужденних верств населення є надання різних видів державної соціальної допомоги, які за станом на в області одержували 287,4 тисяч осіб (сімей). Сума витрат на ці виплати за 2012 рік склала 1,8 млрд. грн., що на 18,7 % більше, ніж за 2011 рік. Соціальні допомоги профінансовані в повному обсязі. За станом на ,6 тис. сімей, або кожна десята сім я області отримала житлову субсидію. Цей показник залишається на рівні попереднього року. Разом з тим нарахування по житлових субсидіях за 2012 рік, порівняно з попереднім роком, збільшилось на 8,1 млн. грн. або на 4,5 % (з 181,1 млн. грн. до 189,2 млн. грн.). З метою створення належних, безпечних умов праці на підприємствах, установах та організаціях області та вдосконалення системи управління охороною праці, в області реалізуються Заходи поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища в Харківській області на роки, які згідно з рішенням Харківської обласної ради від 22 грудня 2011 року 298-VІ включені до комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області на роки. Реалізація заходів сприяла тому, що в області закріпилась стійка тенденція до зниження травматизму на виробництві та професійної захворюваності. Протягом 2012 року на підприємствах області рівень виробничого травматизму знизився на 11,7%, кількість професійних захворювань зменшилась на 12%. Органами Пенсійного фонду області за станом на забезпечено виплату пенсій та грошової допомоги з урахуванням їх підвищення понад 808,8 тис. пенсіонерів. Загальна сума видатків на пенсійні виплати за 2012 рік склала 13396,2 млн. грн., що на 1094,6 млн. грн. більше, ніж за 2011 рік. Середній розмір пенсій по області на склав 1390,42 грн. проти 1183,06 грн. на початок 2012 року. У 2012 році цінова ситуація на споживчому ринку Харківської області була стабільною і керованою. Індекс споживчих цін (рівень інфляції) склав 99,2%, що значно нижче показника 2011 року (104,1%). Найбільшим чинником впливу на зниження рівня інфляції було зниження цін на основні продукти харчування по області на 4,2%. Індекс споживчих цін на продукти харчування, який відноситься до рейтингових показників Кабінету Міністрів України, за січень-грудень 2012 року склав 95,8%, при середньому показнику по Україні 97,7% (4 місце серед регіонів України). У 2012 році за участю сільгоспвиробників було проведено біля 5 тисяч продовольчих ярмарків із загальним виторгом 85,9 млн. грн., що дозволило наситити продовольчий ринок продукцією за цінами, нижче середніх по області. З метою підвищення конкурентоспроможності продукції, яка виробляється підприємствами Харківської області, у 2012 було проведено чергу виставково-ярмаркових заходів.

7 7 Підприємства Харківської області взяли участь у Національному Сорочинському ярмарку, у загальнодержавній виставковій акції "Барвиста Україна", у Всеукраїнському конкурсі "Кращий вітчизняний товар року". За результатами конкурсу Харківська область за кількістю вищих нагород була кращою серед регіонів України. Харківська обласна державна адміністрація була нагороджена «Золотим символом» конкурсу та спеціальним дипломом «Регіон лідер по виробництву кращих вітчизняних товарів року». У вересні 2012 року в місті Харкові на площі Свободи було проведено одинадцятий Великий Слобожанський ярмарок, у якому взяли участь 400 суб'єктів господарювання з усіх районів і міст Харківської області та регіонів України і Російської Федерації. Темпи зростання обороту роздрібної торгівлі за підсумками 2012 року склали 114,3%. Обсяг реалізованих побутових послуг за 2012 рік склав 184,2 млн. грн., що на 1,9% більше показника за 2011 рік. Мережа підприємств побутового обслуговування населення за станом на склала 8165 одиниць і зросла, порівняно з 2011 роком, на 97 одиниць. Реформування галузі житлово-комунального господарства Харківської області, відповідно до Стратегії сталого розвитку Харківської області до 2020 року, реалізується за рахунок поліпшення якості житлово-комунальних послуг та реформування кластеру житлово-комунального господарства. З цією метою в області діють такі програми: - Програма реформування і розвитку житлово-комунального господарства Харківської області на роки; - Регіональна програма модернізації комунальної теплоенергетики Харківської області на роки; - Програма «Питна вода Харківської області» на роки»; - Обласна Програма поводження з твердими побутовими відходами на роки; - Програма розвитку дорожнього комплексу Харківської області на роки. У рамках Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства Харківської області на роки в області була продовжена робота щодо вдосконалення системи управління житловим фондом та створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Утворено Харківську регіональну раду з питань створення та забезпечення функціонування об єднань співвласників багатоквартирних будинків. Відповідно до Програми до кінця 2012 року необхідно було довести загальну кількість створених в області ОСББ до 729. Всього за станом на у 956 житлових будинках області створені ОСББ. Рівень виконання показника створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків до запланованого на кінець 2012 року за станом на склав 131,1%. Для скорочення питомих показників використання енергетичних і матеріальних ресурсів, необхідних для виробництва житлово-комунальних

8 8 послуг, повинно проводитись технічне переоснащення галузі, яке потребує залучення іноземних інвестицій та передбачає співпрацю з міжнародними фінансовими установами та донорськими організаціями. Протягом 2012 року проведено певну роботу у цьому напрямі. У рамках діяльності Ради вітчизняних та іноземних інвесторів при Харківській обласній державній адміністрації сформовано робочу групу з організаційного формування кластера "Житлово-комунальне господарство". Протягом року було проведено 3 засідання робочої групи, на яких здійснювався розгляд та відбір пріоритетних для даного кластера інвестиційних проектів. За результатами роботи групи відібрано ряд пріоритетних проектів, яким на засіданні Ради вітчизняних та іноземних інвесторів при Харківській обласній державній адміністрації було надано статус "Регіональний проект". Указані інвестиційні проекти запропоновані для включення до єдиної бази даних стратегічно важливих інноваційних та інфраструктурних інвестиційних проектів, що формується Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України. 24 і 25 вересня 2012 року під час візиту до Харківської області делегації Ради директорів Європейського банку реконструкції та розвитку також було презентовано ряд енергозберігаючих інвестиційних проектів кластера, серед яких: - "Будівництво когенераційної станції електричною потужністю 4000 квт і тепловою потужністю 4288 квт з реконструкцією адміністративновиробничого корпусу по вул. Столєтова, 4"; - "Реконструкція повітродувних станцій із заміною обладнання на менш енергоємне на Диканівських та Безлюдівських очисних спорудах з виконанням реконструкції аеротенків на очисних спорудах з використанням нових технологій очистки - усунення азоту і фосфору в аераційних системах"; - "Реконструкція систем опалення, гарячого водопостачання та кондиціонування на об єктах КП "Харківводоканал" шляхом використання енергозберігаючих теплонасосних технологій з використанням тепла каналізаційних стоків з метою закриття існуючих газових котелень та усунення викидів парникових та шкідливих газів в атмосферу". Реалізація вказаних інвестиційних проектів дозволить значно скоротити споживання енергоресурсів при виробництві послуг з теплопостачання, водовідведення, зменшити негативний вплив виробництва на навколишнє природне середовище та поліпшити якість очищення стічних вод. У 2012 році, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від «Про затвердження Порядку та умов надання у 2012 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню, яка виникла у зв язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії та послуг з централізованого водопостачання та водовідведення тарифам, що затверджувалися та/або погоджувалися органами державної влади чи місцевого самоврядування», підприємствам області з державного бюджету

9 9 профінансовано різницю в тарифах для населення в сумі 881,1 млн. грн., у т.ч. на послуги теплопостачання - 488,8 млн. грн., з водопостачання та водовідведення - 392,3 млн. грн. Зазначені кошти були спрямовані на розрахунки за енергоносії та погашення податкової заборгованості підприємств галузі. Харківською облдержадміністрацією була проведена координаційна робота з підготовки господарського комплексу та об єктів соціальної сфери до сталого функціонування в осінньо-зимовий період 2012/2013 років. У цілому по області комплексно підготовлено житловий будинок, виконано ремонт покрівлі на 1670 будинках (103,6%) та інші роботи. При підготовці теплового господарства проведено капітальний ремонт 22 котелень, замінено 23,5 км трубопроводів теплопостачання та гарячої води в двотрубному обчисленні, створено запаси вугілля в кількості 5747,1 тонн. При підготовці водопровідно-каналізаційного господарства області було замінено 57,1 км водопровідних і 13,08 км каналізаційних мереж. Вжиті заходи дозволили розпочати опалювальний сезон 2012/2013 років в оптимальні строки. Подачу тепла всім споживачам було забезпечено за 10 днів (у 2011 році - за 15 днів). Протягом 2012 року проведена значна робота щодо введення в експлуатацію та передачі на баланс балансоутримувачів об єктів житловокомунального господарства, роботи на яких були виконані в 2011 році за рахунок коштів державного та обласного бюджетів, а саме: реконструкція очисних споруд за технологією «Біоплато» у с-щі Шевченкове Шевченківського району; будівництво очисних споруд за технологією «Біоплато» у с-щі Близнюки; реконструкція системи теплопостачання мікрорайону залізничного вокзалу із впровадженням енергозберігаючого обладнання в м. Змієві; реконструкція системи теплопостачання із закриттям Центральної котельні в с. Бірки Зміївського району; реконструкція каналізаційного колектора по вул. Харківській від вул. Леонова до КНС 2 у м. Чугуєві; реконструкція існуючих очисних споруд 1 з використанням технології «Біоплато» у м. Змієві; будівництво сердловини, насосної станції та підвідного водопроводу для водопостачання с. Велика Комишуваха Барвінківського району; реконструкція очисних споруд біологічної очистки стічних вод у м. Барвінкове; будівництво артезіанської свердловини на території Великобурлуцької селищної ради Великобурлуцького району; реконструкція системи водозабезпечення та водоочищення з установкою блочної хімічної очистки на водозаборі ЦРЛ у м. Барвінкове; будівництво свердловини на центральному водозаборі в м. Барвінкове (триває процедура передачі на баланс балансоутримувача). Введення в експлуатацію зазначених об'єктів дозволило значно поліпшити якість комунальних послуг у районах та містах Харківської області.

10 10 З метою вирішення екологічних проблем забезпечення регулярного вивозу та утилізації твердих побутових відходів, за кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища було придбано для міст і селищ Харківської області 7 сміттєвозів для м. Богодухова; Дергачівського району (с. Козача Лопань та с. Руська Лозова); с-ща Зачепилівка; Нововодолазького району (с. Ватутине); с-ща Борова; Зміївського району (с. Таранівка). Розпорядженням Кабінету Міністрів України від виділено кошти на будівництво комплексу з переробки твердих побутових відходів із системою збору, утилізації полігонного газу та виробництва електричної енергії м. Дергачі Харківської області. Загальна вартість заходу складає майже млн. грн., розробка проектної документації - 21 млн. 297 тис. грн. У рамках заходів обласної Програми розвитку дорожнього комплексу Харківської області на роки в 2012 році виконано значний комплекс робіт на мережі доріг загального користування та в населених пунктах. Основні заходи були направлені на поліпшення міжнародного транспортного коридору по автодорозі М-03 Київ-Харків-Довжанський на ділянці від с. Комунар до кордону з Полтавською областю (66 км) та в Донецькому напрямі (130,8 км), де виконано робіт на суму 490,4 млн.грн. На автомагістралях Харків-Сімферополь-Алушта-Ялта, Харків-Щербаківка, Харків-Золочів-КПП «Олександрівка» та інших напрямах також виконано роботи як з улаштування дорожнього покриття підвищеного типу зносу, так і комплексного облаштування (установка бар єрного огородження, заміна і установка знаків, павільйонів, ремонт тротуарів тощо). Загальна вартість виконаних робіт 416,75 млн.грн. У населених пунктах на дорогах комунальної власності в 2012 році за рахунок державних коштів здійснено ремонт на площі понад 315 тис. м 2 на 694 объектах, загальний обсяг виконаних робіт склав 109,5 млн. грн. Додатково, на 11 об єктах вулично-дорожньої мережі було виконано на 100% заплановані роботи, які передбачається профінансувати за рахунок державного бюджету на загальну суму 10,0 млн.грн. Реалізація всіх зазначених заходів сприятиме впровадженню державної політики у сфері житлово-комунального господарства на території Харківської області. Проводиться системна робота щодо забезпечення сталого розвитку житлово-комунальної сфери та поліпшення якості соціально-побутових умов населення. Відповідно до Стратегії сталого розвитку Харківської області до 2020 року у сфері охорони навколишнього природного середовища діють такі програми, що фінансуються з державного та обласного бюджетів: - комплексна Програма охорони навколишнього природного середовища в Харківській області на роки та на перспективу до 2020 року; - Програма формування національної екологічної мережі області на роки; - Програма «Ліси Харківської області на період років»;

11 11 - Програма збереження малих річок Харківської області на період до 2016 року. Одним з основних напрямів удосконалення системи управління у сфері охорони атмосферного повітря є розробка цільових показників стану атмосфери по районах області та в м. Харкові. Для визначення цільових показників необхідна наявність розвинутої мережі моніторингових спостережень. Рішенням Харківської обласної ради від УІ «Про розподіл коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища і напрями їх використання у 2012 році» було передбачено фінансування в сумі 1090,0 тис. грн. з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на створення Регіональної автоматизованої системи екологічного моніторингу (АСЕМ) у м. Харкові та Харківській області з метою безперервного контролю якості атмосферного повітря (перший етап). За результатами інвентаризації, проведеної районними державними адміністраціями в січні 2012 року, на території Харківської області зберігалось непридатних або заборонених до використання пестицидів в кількості 55 тонн. Крім того, на території Первомайського ДП «Хімпром» зберігалось близько 1015 тонн залишків хімічних засобів захисту рослин. З метою вжиття заходів щодо наведення порядку в зазначеній сфері, рішенням Харківської обласної ради від 01 березня 2012 року 366-VІ було затверджено розподіл коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища і напрями їх використання за розділом «Раціональне використання і зберігання відходів виробництва і побутових відходів» у сумі 7241,2 тис. грн. У 2012 році проводились роботи щодо перезатарення та передачі на утилізацію непридатних до використання пестицидів та агрохімікатів у Валківському, Золочівському, Зміївському, Кегичівському, Нововодолазькому, Шевченківському районах області та м. Первомайський (ДП «Хімпром»). За рахунок коштів Державного фонду охорони навколишнього природного середовища з території Харківської області протягом 2012 року вивезено на знешкодження 1070,2 тонн непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин, у тому числі з території Первомайського ДП "Хімпром" було вивезено 967,0 тонн непридатних засобів захисту рослин. Усі непридатні засоби захисту рослин, які планувалося вивезти на утилізацію в 2012 році, вивезено в повному обсязі. З метою реалізації Стратегії сталого розвитку Харківської області до 2020 року та розв язання проблеми негативних змін в екологічному стані малих річок в Харківській області, що виникли внаслідок нерегульованої господарської діяльності, рішенням Харківської обласної ради від VI затверджена «Програма збереження малих річок Харківської області на період до 2016 року». З метою координації заходів щодо поліпшення якісних та кількісних показників водних ресурсів області, підвищення пропускної спроможності основних водотоків, Українським науково-дослідним інститутом екологічних проблем розробляється проект оновленої міжрегіональної екологічної програми з охорони та використання вод басейну р. Сіверський Донець у межах

12 12 Харківської області, фінансування заходів якої буде здійснюватись за рахунок коштів державного, обласного та місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища. Роботи з поліпшення екологічного стану річок області, зменшення концентрації забруднюючих речовин у поверхневих водах, що є джерелами водопостачання для населення та виробництва, планується розпочати в 2013 році. У сфері агропромислового комплексу реалізуються такі програми: - Програма забезпечення агропромислового комплексу області сільськогосподарською технікою виробництва підприємств м.харкова та області на роки; - Програма розвитку тваринництва в господарствах Харківської області на роки; - обласна Програма раціонального використання та охорони земель в Харківській області на роки. У сільському господарстві за 2012 рік індекс виробництва валової продукції по всіх категоріях господарств, порівняно із середнім показником за роки, склав 114%, у тому числі по сільськогосподарських підприємствах 109,9%, по господарствах населення 118,7%. Завдання Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2012 рік щодо виробництва соняшнику виконано на 131,7%, сої на 101%, картоплі на 103,5%, овочів на 115,6%, плодів і ягід на 120,8%, молока на 107,1%. У 2012 році загальне виробництво сільськогосподарської продукції, порівняно з 2011 роком, зменшилось на 7,5%. В області по всіх категоріях господарств валовий збір зернових культур склав 2716,4 тис. тонн. Порівняно з 2011 роком виробництво зерна зменшилось на 21,8%, що пояснюється несприятливими погодними умовами в 2012 році та рекордним урожаєм 2011 року (3473,3 тис. тонн). Порівняно із середнім показником за роки валовий збір зерна зріс на 12,1%. Слід відзначити високу якість зібраного врожаю. Питома вага продовольчої пшениці складає 96%. З початку 2012 року всіма категоріями господарств вироблено 514,2 тис. тонн молока, реалізовано 111,7 тис. тонн худоби та птиці на забій (у живій вазі), вироблено 1140,5 млн. штук яєць. До показників 2011 року виробництво молока збільшилося на 8,8%, обсяги реалізації худоби і птиці на забій зменшилися на 2,3%, виробництво яєць зменшилось на 12,1%. Протягом останніх місяців 2012 року відбулося поступове нарощування виробництва продукції птахівництва і свинарства. Спад виробництва по цих галузях з початку 2012 року пояснюється тимчасовим припиненням діяльності свинокомплексу ПАТ «Агрокомбінат «Слобожанський» та птахофабрики ТОВ «Курганський бройлер» у зв язку із проведенням біологічної санації і реконструкції виробничих потужностей. Повністю відновив свою діяльність ТОВ «Курганський бройлер» Балаклійського району найбільший в області виробник м'яса птиці. На

13 13 підприємстві чисельність поголів'я птиці вже доведена до 1,0 млн. голів, з початку виробничої діяльності підприємства в 2012 році вирощено 12,4 тис. тонн птиці, реалізовано на м'ясо 11,5 тис. тонн бройлерів. Також, у 2012 році проведено реконструкцію виробничих потужностей ПАТ «Агрокомбінат «Слобожанський» Чугуївського району, який почав активно відновлювати свою виробничу діяльність. За червень-грудень 2012 року на підприємство завезено 5095 голів племінних свиней з Данії, усього планується завезти 5200 голів. У 2012 році одержано 14,4 тис. голів поросят, а загальна чисельність свиней за станом на склала 18,6 тис. голів. Реалізація свиней на забій розпочнеться в 2013 році. Крім цього, проводиться реконструкція молочнотоварних комплексів із встановленням сучасних доїльних залів у ПП «Мечнікове» Дворічанського району і ТОВ «Мрія» Куп янського району, яку планується завершити в 2013 році. Ще 9 сільгосппідприємств здійснили реконструкцію ферм з упровадженням сучасної системи доїння корів, а саме: з установленням молокопроводів. У галузі свинарства в 2012 році впроваджується інвестпроект по будівництву свинокомплексу із замкнутим циклом виробництва по відгодівлі 24 тис. свиней за рік у ПП «Північ-2006» Дворічанського району. Продовжується реконструкція свинокомплексу по відгодівлі 24 тис. свиней за рік у ПП АФ «Світанок» Нововодолазького району, де за підсумками 2012 року проведено другий етап реконструкції, завершення планується на 2013 рік. До рівня 2011 року збільшилось поголів я великої рогатої худоби на 4,9 тис. голів (2,5%), свиней на 20,7 тис. голів (9,8%), овець - на 0,2 тис. голів (0,3%), птиці на 680,3 тис. голів (7,6%). Постановою Кабінету Міністрів України від підтримано пропозицію Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України та Харківської обласної державної адміністрації щодо реалізації в Харківській області проекту «Село майбутнього» як складової національного проекту «Відроджене скотарство» - розроблення та реалізація програми розвитку скотарства». Постановою передбачено реалізацію даного проекту в період з 2013 по 2022 рік, затверджено обсяги інвестицій і форми участі держави. Визначений інвестор проекту «Село майбутнього», проект набуває реальних рис - його реалізація розпочнеться в 2013 році. Загальна вартість проекту прогнозується в обсязі близько 1 млрд. 147 млн. грн., з них кошти державного бюджету 780,3 млн. грн., решта кошти інвесторів, залучених до реалізації інвестиційного проекту. У 2013 році прогнозується залучити 759 млн. грн. У паливно-енергетичному комплексі реалізуються такі програми: - Програма підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоресурсів по Харківській області на роки; - Регіональна програма розвитку паливної галузі Харківської області до 2020 року.

14 14 За 2012 рік підприємствами паливно-енергетичного комплексу області реалізовано промислової продукції (виконано робіт, послуг) на суму 20,4 млрд.грн., що становить третину загального обсягу реалізації по промисловості. Видобувними підприємствами в 2012 році видобуто природного газу 8,5 млрд.м³, газового конденсату 134,8 тис.т. ГПУ «Шебелинкагазвидобування» та ГПУ «Полтавагазвидобування» ДК «Укргазвидобування» Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» введено в експлуатацію 19 свердловин. Проведено 961 свердловинооперацію з інтенсифікації видобутку вуглеводнів, у результаті яких отриманий додатковий видобуток природного газу 50 млн.м³, газового конденсату і нафти 905 тонн. У 2012 році енергогенеруючими підприємствами області вироблено 9,2 млрд.квт час електричної енергії (75,8% електроенергії вироблено Зміївською ТЕС ПАТ «Центренерго»). Забезпечено активну участь АК «Харківобленерго» в економічному та соціальному розвитку Харківської області. Компанією продовжено виконання інвестиційної програми. В рамках реалізації Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи-2012 року з футболу в повному обсязі виконані заходи щодо підготовки об єктів електроенергетики закінчено реконструкцію останнього об єкта ПС «Павлівська». Після реконструкції введено в експлуатацію лінію 6 кв «Геївка», що дозволило забезпечити надійне електропостачання споживачів декількох населених пунктів Зміївського району: селищ Черкаський Бишкин, Суха Гомільша, Нижній Бишкин та Геївка. Крім того, у результаті реалізації запланованих заходів поліпшилась якість електричної енергії у споживачів селищ Коропове та Лиман. Проведено реконструкцію електричних мереж у Кегичівському та Красноградському районах, на підстанціях «Кегичівка» і «Красноград». Побудовано вводи повітряних ліній 110 кв на підстанціях Південної залізниці «Сахновщина» і «Красноград». Продовжилася співпраця області і НАК «Нафтогаз України» по будівництву об'єктів соціальної сфери, у тому числі об'єктів газифікації населених пунктів області. На будівництво об'єктів соціальної сфери областю отримано 11,6 млн.грн., у тому числі апаратом компанії профінансовано 9,1 млн.грн. на будівництво 31 об'єкта, у тому числі 2 об'єктів газифікації (с. Піски- Радьківські Борівського району, с. Веселе Первомайського району). По 19 об'єктах соціальної сфери отримані кошти освоєні повністю. Наприкінці жовтня 2012 відбувся пуск газу в с. Піски-Радьківські, роботи по газифікації другого об'єкта тривають. ГПУ «Шебелинкагазвидобування» перераховано 2,5 млн.грн. на будівництво 19 об'єктів соціальної сфери, у тому числі на завершення робіт по газифікації с. Бахметівка Нововодолазького району. На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від р «Про добудову підвідних газопроводів» у 2012 році НАК «Нафтогаз України» профінансовано будівництво 16 об'єктів на загальну суму 76,8

15 15 млн.грн. Завершено газифікацію с. Польова Дергачівського району, с.аркадіївка Шевченківського району, сіл Таверівка і Первомайське Богодухівського району. Протягом 2012 року спостерігалося поступове зменшення обсягів промислового виробництва області та падіння індексу промислової продукції, що відбувалося на фоні загального падіння обсягів промислового виробництва в цілому по Україні. На ситуацію вплинула несприятлива зовнішньоекономічна кон'юнктура, яка характеризується зменшенням попиту та негативною ціновою динамікою на українські товари на зовнішньому ринку, що спричинило погіршення фінансово-економічного становища промислових підприємств і, як наслідок, призвело до зниження темпів промислового виробництва. За підсумками 2012 року індекс промислової продукції в області становив 97,6% (по Україні 98,2 %). Уповільнення падіння промислового виробництва в грудні 2012 року, у тому числі по таких галузях, як машинобудування (на 2,5%), хімічна та нафтохімічна промисловість (на 3,0%), виробництво іншої неметалевої мінеральної продукції (на 1,4%) та значне збільшення обсягів виробництва у целюлозно-паперовому виробництві, видавничій діяльності (на 8,3%), обсяги яких становлять третину промислової продукції, дозволив області в рейтингу регіонів України переміститись з 21 на 15 місце та обігнати за рівнем індексу промислової продукції більшість промислово розвинених регіонів України: Донецьку (94,6%), Луганську (92,5%), Запорізьку (96,8%) та місто Київ (95,9%). Незважаючи на вплив економічної кризи і, як наслідок, зменшення купівельної спроможності та зростання витрат на виробництво, Харківська область залишається одним із провідних промислових регіонів України, і за обсягом реалізованої промислової продукції в 2012 році посіла 6 місце, поступившись Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській та Полтавській областям. За 2012 рік промисловими підприємствами області реалізовано промислової продукції, здійснено промислових робіт і послуг на суму 60,4 млрд.грн., що становило 5,4% загальнодержавного обсягу реалізації промислової продукції. Розвиток будівельної галузі є одним із пріоритетних напрямів соціальноекономічної політики Харківської обласної державної адміністрації. У галузі в 2012 році діяли такі програми: - Регіональна Програма будівництва (придбання) доступного житла в Харківській області на роки; - обласна Комплексна програма забезпечення молоді житлом до 2012 року; - Програма розробки містобудівної документації по Харківській області на роки; - Програма індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» на роки.

16 16 Підприємствами області виконано власними силами будівельних робіт на суму тис. грн., включаючи будівництво промислових, житлових і цивільних об'єктів. За темпом виконання будівельно-монтажних робіт (93,3%) Харківська область посіла 6 місце серед інших регіонів України (по Україні - 86,2%). На території області введено в експлуатацію 379,0 тис.м 2 житла, що становить 113,0% від обсягів введеного житла в 2011 році - 334,9 тис. м 2. У рамках реалізації соціальних ініціатив Президента України щодо здешевлення іпотечних кредитів на будівництво доступного житла в 2012 році: укладено 77 кредитних договорів на загальну суму 15,6 млн.грн.; по 77 договорах виплачено громадянам на часткову компенсацію відсотків 348,9 тис.грн. За програмою будівництва доступного житла в Харківській області укладено 72 договори на будівництво 77 квартир загальною площею 4,2 тис. м 2 ; перераховано громадянам 6,3 млн.грн. Темп зростання придбання квартир за цією програмою становить 137% до показників 2011 року. У транспортній системі області основним елементом є залізничний транспорт, яким щороку перевозиться майже 70% вантажів та більше 10% усіх пасажирів області. За 2012 рік Південною залізницею було відправлено 65,7 млн. пасажирів; обсяги відправлення вантажів, порівняно з 2011 роком, збільшилися на 5,4% і склали 31,6 млн. тонн. Автомобільним транспортом щороку перевозиться понад 30% вантажів області та 21,5% пасажирів області. Так, за 2012 рік автомобільним транспортом перевезено 14,3 млн. тонн вантажів (на 18,7% більше, ніж за 2011 рік) та 137,0 млн. пасажирів (на 9,0% більше, ніж за 2011 рік). Ще одним елементом транспортної системи області є авіаційний транспорт. За 2012 рік з аеропорту м.харкова транспортною авіацією відправлено 250,7 тис. пасажирів, у тому числі в міжнародному сполученні 197,9 тис. пасажирів. Порівняно з 2011 роком відправлення пасажирів збільшились у цілому на 64,8%, у міжнародному сполученні на 73,3%. Кількість відправлених рейсів зросла на 29,1%. У межах підготовки до проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року збудовано новий термінал та злітно-посадкову смугу, що дозволяє втричі більше здійснити злітно-посадкових операцій і майже в 4,5 раза збільшити пасажиропотік, ніж при стандартному режимі. Харківська область забезпечила проведення матчів фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу на належному рівні та отримала позитивні відгуки з боку організаторів турніру та гостей регіону. За станом на на підготовку інфраструктури Харківської області та м.харкова до фінальної частини «Євро-2012» профінансовано 16636,21 млн.грн., у т.ч. за рахунок державного бюджету 3813,88 млн.грн.; місцевих бюджетів 1305,24 млн.грн., у тому числі за рахунок обласного

17 17 бюджету 272,40 млн.грн., бюджету міста Харкова 1032,84 млн.грн.; інших джерел 11517,09 млн.грн. Обсяг капітальних інвестицій, які освоєні підприємствами та організаціями області за 9 місяців 2012 року за рахунок усіх джерел фінансування, становить 9667,8 млн.грн. або 134,3% до капіталовкладень 9 місяців 2011 року (темп зростання інвестицій за 9 місяців 2011 року 131,8%). Головним джерелом фінансування капітальних інвестицій, як і раніше, залишаються власні кошти підприємств та організацій, за рахунок яких освоєно 57,4% загального обсягу. Частка запозичених коштів, за рахунок кредитів банків та інших позик, становила більш чверті загального обсягу (25,8%). За результатами 9 місяців 2012 року область займає 4 місце за обсягом прямих іноземних інвестицій серед регіонів України. На 1 жовтня 2012 року загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, залучених в область, становив 2129,9 млн. дол. США, що на 24,4 % менше обсягів інвестицій на початок 2012 року, і в розрахунку на душу населення складає 779,3 дол. США. Зниження обсягів інвестицій, зареєстрованих у 2012 році на території області, на 887,9 млн. дол. США відбулося внаслідок зміни структури капіталу ПАТ «УКРСИББАНК» та не пов'язане з виведенням коштів з України (переведення коштів з категорії «статутний капітал» у категорію «регулятивний капітал» не відображається у статистичній звітності по бланку форми 10-зез, що призвело до значного зниження показника обсягу залучених прямих іноземних інвестицій в область). За 9 місяців 2012 року в економіку області іноземними інвесторами було внесено 213,2 млн. дол. США прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу), що в 2,6 раза більше, ніж за аналогічний період 2011 року. За січень-листопад 2012 року зовнішньоторговельний оборот Харківської області склав 4,4 млрд. дол. США, збільшився на 17,0 % порівняно з аналогічним періодом 2011 року (3,7 млрд. дол. США). Експортні поставки області збільшилися на 10,8% до відповідного періоду попереднього року (11 місце серед регіонів України) і склали 1840,7 млн. дол. США (8 місце серед регіонів України), імпортні надходження зросли на 22% (5 місце серед регіонів України) і становили 2529,2 млн. дол. США (7 місце серед регіонів України). У 2012 році ситуація на грошово-кредитному ринку в області розвивалася відповідно до динаміки показників макроекономічного середовища. Зростанню ресурсної бази банківських установ області сприяло подальше збільшення вкладів населення, які зростали переважно в національній валюті. Так, загальний обсяг депозитів за 2012 рік збільшився на 18,5% і за станом на склав 25606,0 млн. грн. Головною складовою зростання залучених депозитів залишаються депозити сектора домашніх господарств, які, порівняно з 2011 роком, зросли на 22,1% до 19350,0 млн. грн.

18 18 В умовах достатньої ресурсної бази банки області в 2012 році активно підтримували реальний сектор економіки кредитними ресурсами в національній валюті. Так, залишки за кредитами, наданими банківськими установами області в економіку в національній валюті, порівняно з 2011 роком, зросли на 2,4 % і на склали 15779,6 млн. грн. Відбувається подальший розвиток інфраструктури підтримки малого підприємництва. У 2012 році в м.харкові відкрито Центр надання адміністративних послуг, який поєднано з Єдиним дозвільним центром. У роботі Центру беруть участь 47 суб'єктів надання адміністративних послуг, які надають більше 150 адміністративних послуг. Таких послуг найближчим часом буде більше 220. Також, Харківською обласною державною адміністрацією спільно з Харківським регіональним фондом підтримки підприємництва проводиться робота щодо створення нових об'єктів інфраструктури підтримки підприємництва (бізнес-центрів) у м. Чугуєві, Харківському, Печенізькому та Первомайському районах. Важливим інструментом державної політики підтримки малого підприємництва в області є регіональна Програма сприяння розвитку малого підприємництва в Харківській області на роки, яка розроблена відповідно до законів України «Про державну підтримку малого підприємництва», «Про Національну програму сприяння розвитку малого підприємництва в Україні», «Про місцеве самоврядування в Україні» та Стратегії сталого розвитку Харківської області до 2020 року, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від VІ, за участю підприємницьких структур та громадських організацій. Департаментом економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації спільно з Харківським регіональним фондом підтримки підприємництва та Харківською обласною молодіжною організацією «Союз молодих підприємців» продовжується реалізація комплексної освітньої програми «Школа малого бізнесу». У рамках зазначеної програми в 2012 році було проведено більше 40 заходів (бізнес-семінари, «круглі столи», майстеркласи) для підприємців і тих, хто бажає розпочати власну справу. Авторитетні міжнародні видання "Forbes" і "Financial Times" назвали Харківський регіон одним з лідерів у сфері створення сприятливих умов для розвитку бізнесу і залучення інвестицій. Досягненню певних результатів сприяла скоординована та системна робота органів державної влади, підприємницьких структур і громадських об`єднань підприємців. Директор Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації С.В. Авершин

Programming the Microchip Pic 16f84a Microcontroller As a Signal Generator Frequencies in Railway Automation

Programming the Microchip Pic 16f84a Microcontroller As a Signal Generator Frequencies in Railway Automation 988 Programming the Microchip Pic 16f84a Microcontroller As a Signal Generator Frequencies in Railway Automation High School of Transport "Todor Kableshkov" 1574 Sofia, 158 Geo Milev str. Ivan Velev Abstract

More information

Problem A. Nanoassembly

Problem A. Nanoassembly Problem A. Nanoassembly 2.5 seconds One of the problems of creating elements of nanostructures is the colossal time necessary for the construction of nano-parts from separate atoms. Transporting each of

More information

Russian Introductory Course

Russian Introductory Course Russian Introductory Course Natasha Bershadski Learn another language the way you learnt your own Succeed with the and learn another language the way you learnt your own Developed over 50 years, the amazing

More information

The European Ombudsman

The European Ombudsman Overview The European Ombudsman Е в р о п е й с к и о м б у д с м а н E l D e f e n s o r d e l P u e b l o E u r o p e o E v r o p s k ý v e ř e j n ý o c h r á n c e p r á v D e n E u r o p æ i s k e

More information

ISSN 0975-413X CODEN (USA): PCHHAX. The study of dissolution kinetics of drugs with riboxinum (inosine)

ISSN 0975-413X CODEN (USA): PCHHAX. The study of dissolution kinetics of drugs with riboxinum (inosine) Available online at www.derpharmachemica.com ISSN 0975-413X CODEN (USA): PCHHAX Der Pharma Chemica, 2016, 8(1):412-416 (http://derpharmachemica.com/archive.html) The study of dissolution kinetics of drugs

More information

UNDERGRADUATE STUDY SKILLS GUIDE 2014-15

UNDERGRADUATE STUDY SKILLS GUIDE 2014-15 SCHOOL OF SLAVONIC AND EAST EUROPEAN STUDIES UNDERGRADUATE STUDY SKILLS GUIDE 2014-15 ECONOMICS AND BUSINESS HISTORY LANGUAGES AND CULTURE POLITICS AND SOCIOLOGY 1 1. AN INTRODUCTION TO STUDY SKILLS 5

More information

IС A A RT 2013. Proceedings Volume 2. 5th International Conference on Agents and Artificial Intelligence. Barcelona, Spain 15-18 February, 2013

IС A A RT 2013. Proceedings Volume 2. 5th International Conference on Agents and Artificial Intelligence. Barcelona, Spain 15-18 February, 2013 «'.''«ИЧИЧГШ ИШ М Ш * /////>. л ъ и г ш я ш и ъ в т ъ т ', : 4 р * т Ъ ъ ^ Х 'Ш У Л *а * 1 ЛЧй==:й?й!^'ййй IС A A RT 2013. *»ф«ч>»д* 'И И в Я в З Г З г И Ж /а 1 * icw-ia & «:*>if E M e i i i i y. x '-

More information

SOCIAL-MEDIA PLATFORMS AND ITS EFFECT ON DIGITAL MARKETING ACTIVITIES

SOCIAL-MEDIA PLATFORMS AND ITS EFFECT ON DIGITAL MARKETING ACTIVITIES УДК 339.138:659.1 Lesidrenska Svetlana, PhD., Associate Professor, Head of the Economics and Management Department at Technical University of Varna, (Bulgaria); Dicke Philipp, Ph.D. Student at University

More information

MARI-ENGLISH DICTIONARY

MARI-ENGLISH DICTIONARY MARI-ENGLISH DICTIONARY This project was funded by the Austrian Science Fund (FWF) 1, grant P22786-G20, and carried out at the Department of Finno-Ugric Studies 2 at the University of Vienna 3. Editors:

More information

Nataliia ZARUDNA MODERN REQUIREMENTS FOR ACCOUNTING MANAGEMENT FOR PROVISION PROCESS

Nataliia ZARUDNA MODERN REQUIREMENTS FOR ACCOUNTING MANAGEMENT FOR PROVISION PROCESS 444 JOURNAL Vol. 10 ( 4). December 2011 P u b l i c a t i o n o f T e r n o p i l N a t i o n a l E c o n o m i c U n i v e r s i t y Microeconomics Nataliia ZARUDNA MODERN REQUIREMENTS FOR ACCOUNTING

More information

THE INFLUENCE OF POLITICAL ADVERTISING ON STUDENTS PREFERENCES AND THEIR POLITICAL CHOICE

THE INFLUENCE OF POLITICAL ADVERTISING ON STUDENTS PREFERENCES AND THEIR POLITICAL CHOICE UDK 159.94 Garkavets S.A., Zhadan O.А., Kushnarenko V. I. THE INFLUENCE OF POLITICAL ADVERTISING ON STUDENTS PREFERENCES AND THEIR POLITICAL CHOICE The article considers the features of influence political

More information

COMPLIANCE OF MANAGEMENT ACCOUNTING WHEN USING INFORMATION TECHNOLOGIES

COMPLIANCE OF MANAGEMENT ACCOUNTING WHEN USING INFORMATION TECHNOLOGIES Margaryta I. Skrypnyk, Mykola M. Matiukha COMPLIANCE OF MANAGEMENT ACCOUNTING WHEN USING INFORMATION TECHNOLOGIES The article studies the correspondence of management accounting structure when using of

More information

UKRAINIAN BUSINESS ELECTRICITY MARKET FUNCTIONING AND DEVELOPMENT ENHANCING PROBLEMATIC ASPECTS

UKRAINIAN BUSINESS ELECTRICITY MARKET FUNCTIONING AND DEVELOPMENT ENHANCING PROBLEMATIC ASPECTS УДК 330.332 UKRAINIAN BUSINESS ELECTRICITY MARKET FUNCTIONING AND DEVELOPMENT ENHANCING PROBLEMATIC ASPECTS Svitlana О. Cherkasova, PhD Svitlana V. Filippova, DEcon, Prof. Odesa National Polytechnic University,

More information

Chronic Fatigue Syndrome

Chronic Fatigue Syndrome 256 Srp Arh Celok Lek. 2011 Mar-Apr;139(3-4):256-261 ПРЕГЛЕД ЛИТЕРАТУРЕ / REVIEW ARTICLE DOI: 10.2298/SARH1104256B Chronic Fatigue Syndrome Snežana Brkić, Slavica Tomić, Maja Ružić, Daniela Marić Hospital

More information

CONVERGENCE OF REGIONAL INNOVATION INFRASTRUCTURE OF UKRAINE AND THE EU Elena Dotsenko

CONVERGENCE OF REGIONAL INNOVATION INFRASTRUCTURE OF UKRAINE AND THE EU Elena Dotsenko CONVERGENCE OF REGIONAL INNOVATION INFRASTRUCTURE OF UKRAINE AND THE EU Elena Dotsenko The article deals with regional innovation infrastructure as an innovative component of the EU policy, analyzes its

More information

EFFICIENCY OF SOLAR ROOF WITH TRANSPARENT COVER FOR HEATING SUPPLY OF BUILDINGS

EFFICIENCY OF SOLAR ROOF WITH TRANSPARENT COVER FOR HEATING SUPPLY OF BUILDINGS Budownictwo o zoptymalizowanym potencjale energetycznym 2(14) 2014, s. 117-124 Orest VOZNYAK, Stepan SHAPOVAL, Ostap PONA, Maryana KASYNETS Lviv Polytechnic National University, Ukraine EFFICIENCY OF SOLAR

More information

The course of understanding British and American prose and poetry by future managers

The course of understanding British and American prose and poetry by future managers 4. Полат Е. С. Новые педагогические и информационные технологии в системе образования. М.: Просвещение, 2000. 5. Гальцова Н. П., Мезенцева Т. И., Швадленко И. А. Использование электронных информационно-образовательных

More information

OFFSHORE TERRITORIES: BASIC CONCEPTS OF FUNCTIONING

OFFSHORE TERRITORIES: BASIC CONCEPTS OF FUNCTIONING УДК 339.9:336.564.2 M. V. Kleshcheeva, Student of Donetsk National Ttechnical University, Ukraine OFFSHORE TERRITORIES: BASIC CONCEPTS OF FUNCTIONING Formulation of the problem. At this point in time offshore

More information

Joong-Seok Cho 1 THE RELATION BETWEEN ACCOUNTING QUALITY AND SECURITY ANALYSTS' TARGET PRICE FORECAST PERFORMANCE

Joong-Seok Cho 1 THE RELATION BETWEEN ACCOUNTING QUALITY AND SECURITY ANALYSTS' TARGET PRICE FORECAST PERFORMANCE НОВИНИ СВІТОВОЇ НАУКИ 503 Joong-Seok Cho 1 THE RELATION BETWEEN ACCOUNTING QUALITY AND SECURITY ANALYSTS' TARGET PRICE FORECAST PERFORMANCE Using a sample of the US security analysts' target price forecasts

More information

CONCEPT OF STATE SOVEREIGNTY: MODERN ATTITUDES. Karen Gevorgyan 1

CONCEPT OF STATE SOVEREIGNTY: MODERN ATTITUDES. Karen Gevorgyan 1 CONCEPT OF STATE SOVEREIGNTY: MODERN ATTITUDES Karen Gevorgyan 1 For decades, international law and public law aspects of the concept of sovereignty were in the center of attention of the representatives

More information

Pipe fittings plant in Kolpino, Leningrad Regions

Pipe fittings plant in Kolpino, Leningrad Regions 1 Pipe fittings plant in Kolpino, Leningrad Regions ROOST Group of companies is a fast growing association with a long history. Synergy of the ROOST Group companies gives an opportunity to keep leading

More information

FUNCTIONS OF THE MODAL VERBS IN ENGLISH (MODAL VERBS ANALOGIES IN THE RUSSIAN LANGUAGE) Сompiled by G.V. Kuzmina

FUNCTIONS OF THE MODAL VERBS IN ENGLISH (MODAL VERBS ANALOGIES IN THE RUSSIAN LANGUAGE) Сompiled by G.V. Kuzmina FUNCTIONS OF THE MODAL VERBS IN ENGLISH (MODAL VERBS ANALOGIES IN THE RUSSIAN LANGUAGE) Сompiled by G.V. Kuzmina Москва Издательство Российского университета дружбы народов 2002 FUNCTIONS OF THE MODAL

More information

DECISION SUPPORT SYSTEMS DEVELOPMENT AND BENEFITS OF BUSINESS INTELLIGENCE SYSTEMS USAGE

DECISION SUPPORT SYSTEMS DEVELOPMENT AND BENEFITS OF BUSINESS INTELLIGENCE SYSTEMS USAGE УДК [005.53:004]:338.22 Management of innovations N. Marinova, PhD, D. Tsenov Academy of Economics, Svishtov, Bulgaria DECISION SUPPORT SYSTEMS DEVELOPMENT AND BENEFITS OF BUSINESS INTELLIGENCE SYSTEMS

More information

MODELLING THE DEVELOPMENT OF THE INTEGRATION PROCESSES DIRECTION IN THE BAKING INDUSTRY

MODELLING THE DEVELOPMENT OF THE INTEGRATION PROCESSES DIRECTION IN THE BAKING INDUSTRY MODELLING THE DEVELOPMENT OF THE INTEGRATION PROCESSES DIRECTION IN THE BAKING INDUSTRY Tetyana Kublikova * Svetlana Stupak Abstract: The paper presents the characteristics of the economic interaction

More information

Czech Technical University in Prague, Faculty of Transportation Science, Praha, Czech Republic CRISIS MANAGEMENT PRINCIPLES AND COMPETENT CRISIS PLAN

Czech Technical University in Prague, Faculty of Transportation Science, Praha, Czech Republic CRISIS MANAGEMENT PRINCIPLES AND COMPETENT CRISIS PLAN Безпека критичних інфраструктур 23 UDC 005.8:005.931.11:005.521 D. PROCHAZKOVA, J. PROCHAZKA Czech Technical University in Prague, Faculty of Transportation Science, Praha, Czech Republic CRISIS MANAGEMENT

More information

BES-III distributed computing status

BES-III distributed computing status КОМПЬЮТЕРНЫЕ ИССЛЕДОВАНИЯ И МОДЕЛИРОВАНИЕ 2015 Т. 7 3 С. 469 473 СЕКЦИОННЫЕ ДОКЛАДЫ УДК: 004.75, 004.052.2, 004.052.32 BES-III distributed computing status S. Belov 1, Z. Deng 2, W. Li 2, T. Lin 2, I.

More information

Language Learning Strategies used by Monolingual and Bilingual Students in Transcarpathian Secondary Schools

Language Learning Strategies used by Monolingual and Bilingual Students in Transcarpathian Secondary Schools Acta Beregsasiensis 2009/2. 163 Szilágyi László* Language Learning Strategies used by Monolingual and Bilingual Students in Transcarpathian Secondary Schools Rezümé Napjainkban létfontosságúvá vált a középiskolát

More information

Odessa National Academy of Telecommunications named after O.S. Popov, Odessa 2

Odessa National Academy of Telecommunications named after O.S. Popov, Odessa 2 Системи обробки інформації, 015, випуск 1 (137) ISSN 1681-7710 UDC 61.391 Nameer Qasim 1, Ali Al-Anssari 1, Moath Talat Ramadan Salah 1 Odessa National Academy of Telecommunications named after O.S. Popov,

More information

SHORT RUSSIAN PHRASEBOOK FOR ENGLISH-SPEAKING TRAVELERS FREE DOWNLOAD. EDITION 4.0

SHORT RUSSIAN PHRASEBOOK FOR ENGLISH-SPEAKING TRAVELERS FREE DOWNLOAD. EDITION 4.0 SHORT RUSSIAN PHRASEBOOK FOR ENGLISH-SPEAKING TRAVELERS FREE DOWNLOAD. EDITION 4.0 Common Russian phrases. Russian alphabet and sounds Knowing how to pronounce Russian letters will facilitate your conversation.

More information

TERMINOLOGY OF KOGNITIVE LINGUISTICS: CONCEPTUAL SYSTEM AND CONCEPTUAL PICTURE OF THE WORLD

TERMINOLOGY OF KOGNITIVE LINGUISTICS: CONCEPTUAL SYSTEM AND CONCEPTUAL PICTURE OF THE WORLD UDC 811.161.1' 1(082) M. V. PIMENOVA (Kemerovo, Russia) TERMINOLOGY OF KOGNITIVE LINGUISTICS: CONCEPTUAL SYSTEM AND CONCEPTUAL PICTURE OF THE WORLD The article deals with the determination of the terms

More information

How To Use Anz'S Customer Relationship Management (Crm) System

How To Use Anz'S Customer Relationship Management (Crm) System ГРОШІ, ФІНАНСИ І КРЕДИТ 419 Chao Chao Chuang 1, Fu-Ling Hu 2 APPLICATION OF CRM IN BANKING In the competitive banking field, customers make up one of the most important and valuable assets of any bank.

More information

The relationship between managers' leadership styles in physical education offices universities and sport volunteers' satisfaction

The relationship between managers' leadership styles in physical education offices universities and sport volunteers' satisfaction ПЕДАГОГІКА ПСИХОЛОГІЯ та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту The relationship between managers' leadership styles in physical education offices universities and sport volunteers' satisfaction

More information

Side reactions of onium coupling reagents BOP and HBTU in the synthesis of silica polymer supports

Side reactions of onium coupling reagents BOP and HBTU in the synthesis of silica polymer supports Ukrainica Bioorganica Acta 1 (2005) 13 19 Side reactions of onium coupling reagents BP and HBTU in the synthesis of silica polymer supports L. V. Dubey, I. Ya. Dubey* Institute of Molecular Biology and

More information

THE DEVELOPMENT OF THE BAKING INDUSTRY IN UKRAINE

THE DEVELOPMENT OF THE BAKING INDUSTRY IN UKRAINE УДК 33.3:664.6:447 Krasilnikova E.E. postgraduate student E-mail: krasilnikova_ke@ukr.net Open International University of Human Development «Ukraine» Lvivska str., 23, Kyiv THE DEVELOPMENT OF THE BAKING

More information

розумінню впливу соціального середовища на здоров'я людини. УДК 316.614-056 Brouchatskaya Elina Riga Anastasia-Valentini

розумінню впливу соціального середовища на здоров'я людини. УДК 316.614-056 Brouchatskaya Elina Riga Anastasia-Valentini SECTION 2. SOCIAL PROBLEMS IN THE CONTEXT OF BRANCH SOCIOLOGYS. 2.9 SOCIOLOGY OF HEALTH. MEDICINE SOCIOLOGY/ РАЗДЕЛ 2. СОЦИАЛЬНЫЕ ПРОБЛЕМЫ В КОНТЕКСТЕ ОТРАСЛЕВЫХ СОЦИОЛОГИЙ. 2.9 СОЦИОЛОГИЯ ЗДОРОВЬЯ. СОЦИОЛОГИЯ

More information

THE INFORMATISATION OF PUBLIC ADMINISTRATION

THE INFORMATISATION OF PUBLIC ADMINISTRATION ISSN 2410-5333 Вісник ХДАК. Випуск 47. 2015 135 UDC 35.078:316.77 В. Ю. Степанов, доктор наук із державного управління, професор, Харківська державна академія культури, м. Харків ІНФОРМАТИЗАЦІЯ ДЕРЖАВНОГО

More information

RISK MANAGEMENT OF LEASING COMPANY

RISK MANAGEMENT OF LEASING COMPANY УДК 005:658.91 O. A. Saenko, Ph.D. (economics), Luhansk Taras Shevchenko National University RISK MANAGEMENT OF LEASING COMPANY Problem statement. In economic terms, risk is the likelihood / possibility

More information

A COURSE IN MODERN ENGLISH LEXICOLOGY

A COURSE IN MODERN ENGLISH LEXICOLOGY R. S. Ginzburg, S. S. Khidekel, G. Y. Knyazeva, A. A. Sankin A COURSE IN MODERN ENGLISH LEXICOLOGY SECOND EDITION Revised and Enlarged Допущено Министерством высшего и среднего специального образования

More information

I. O. Petukhova, National University of State Tax Service of Ukraine

I. O. Petukhova, National University of State Tax Service of Ukraine UDC 37.015.3.012-053.2 I. O. Petukhova, National University of State Tax Service of Ukraine CHILD AS AN OBJECT OF PSYCHOLOGY-PEDAGOGICAL RESEARCHES (THE HISTORY-PEDAGOGICAL ANALYSIS) Petukhova I. O. Child

More information

План урока London sightseeing tour Гуськов Александр Игоревич МАУ СОШ 36

План урока London sightseeing tour Гуськов Александр Игоревич МАУ СОШ 36 План урока London sightseeing tour Гуськов Александр Игоревич МАУ СОШ 36 Основная цель урока: - создать условия для формирования социокультурной компетенции. Образовательный аспект цели: - проверить умение

More information

Students will listen, speak, read, write, view and represent in Ukrainian to explore thoughts, ideas, feelings and experiences.

Students will listen, speak, read, write, view and represent in Ukrainian to explore thoughts, ideas, feelings and experiences. General Students will listen, speak, read, write, view and represent in Ukrainian to explore thoughts, ideas, feelings and experiences.. Discover and Explore GRADE Express Ideas.. express personal experiences

More information

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГІЇ В ЕКОНОМІЦІ. Yuriy Fedkovych Chernivtsi National University, Chernivtsi UKRAINIAN IT-INDUSTRY CHARACTERISTICS

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГІЇ В ЕКОНОМІЦІ. Yuriy Fedkovych Chernivtsi National University, Chernivtsi UKRAINIAN IT-INDUSTRY CHARACTERISTICS UDC 378:004 ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГІЇ В ЕКОНОМІЦІ A.V.Verstiak, Yuriy Fedkovych Chernivtsi National University, Chernivtsi UKRAINIAN IT-INDUSTRY CHARACTERISTICS The main trends and forecasts of

More information

arxiv:1603.02445v1 [cond-mat.soft] 8 Mar 2016

arxiv:1603.02445v1 [cond-mat.soft] 8 Mar 2016 Condensed Matter Physics, 2016, Vol. 19, No 1, 13804: 1 10 DOI: 10.5488/CMP.19.13804 http://www.icmp.lviv.ua/journal Influence of anisotropic ion shape, asymmetric valency, and electrolyte concentration

More information

ГРОШІ, ФІНАНСИ І КРЕДИТ 409

ГРОШІ, ФІНАНСИ І КРЕДИТ 409 ГРОШІ, ФІНАНСИ І КРЕДИТ 409 Jasmina Labudovic Stankovic 1, Nada Todorovic 2 INVESTORS' BEHAVIOR AT CAPITAL MARKETS The paper demonstrates how individuals (investors) make their decisions under the conditions

More information

Jonas Mackevičius, Vladislav Tomaševič* Vilnius University, Lithuania

Jonas Mackevičius, Vladislav Tomaševič* Vilnius University, Lithuania ISSN 1392-1258. ekonomika 2010 Vol. 89(4) Evaluation of Investment Projects in Case of Conflict between the Internal Rate of Return and the Net Present Value Methods Jonas Mackevičius, Vladislav Tomaševič*

More information

Olga Korzachenko, Kyiv National Economic University, Vadim Getman, Kyiv National Economic University

Olga Korzachenko, Kyiv National Economic University, Vadim Getman, Kyiv National Economic University Computer Science. Information Technology and Management Science Improvement of Business-Activities in Telecommunication Enterprises by the etom Business-Process Structural Model Implementation Olga Korzachenko,

More information

VILLAGE TOURISM OF SERBIA

VILLAGE TOURISM OF SERBIA VILLGE TOURISM OF SERBI H U N R Y G SUBOTIC R Senta SOMBOR Č V O SERBI T J N N O Bački Petrovac U M sa V Ti I C R O T D K P B B U KIKIND D V I NOVI SD N ZRENJNIN N Beočin Irig E M iš R m Ta S Kovačica

More information

Futó Z. Károly Róbert College, Fleischmann Rudolf Research Institute

Futó Z. Károly Róbert College, Fleischmann Rudolf Research Institute УДК 631.8:632:633.854:665.3 2014 Futó Z. Károly Róbert College, Fleischmann Rudolf Research Institute THE EFFECT OF NUTRIENT SUPPLY AND PLANT PROTECTION IN YIELD AND OIL CONTENT OF SUNFLOWER (Helianthus

More information

HEALTH CARE SYSTEM FINANCING IN UKRAINE AND ABROAD. Olha Zhmurko*

HEALTH CARE SYSTEM FINANCING IN UKRAINE AND ABROAD. Olha Zhmurko* HEALTH CARE SYSTEM FINANCING IN UKRAINE AND ABROAD Olha Zhmurko* Lviv Ivan Franko National University, Ukraine Abstract. The bases of health care financing system in Ukraine are grounded on the model of

More information

PALAEONTOLOGIA POLQNICA 'Ъ-Ь

PALAEONTOLOGIA POLQNICA 'Ъ-Ь PALAEONTOLOGIA POLQNICA 'Ъ-Ь mm P O L T S H A C A D E M Y O F S C I E N C E S INSTITUTE OF PALEOBIOLOGY PALAEONTOLOGIA POLONICA No. 50, 1990 t h e a l b ia w AMMONITES OF POLAND (A M Q N ITY A L B U POLS

More information

UNIFICATION OF OVERHEAD LINES IN THE CONDITIONS OF THE MARKET OF TWO-PARTY AGREEMENTS AND BALANCING ELECTRIC ENERGY MARKET

UNIFICATION OF OVERHEAD LINES IN THE CONDITIONS OF THE MARKET OF TWO-PARTY AGREEMENTS AND BALANCING ELECTRIC ENERGY MARKET ENERGETIS AND ELETRIAL ENGINEERING P. D. Lezhnuk, Dc. Sc. (Eng.), Prof.; M. M. heremsn, and. Sc. (Eng.), Prof.; V. V. herkashna, and. Sc. (Eng.), Ass. Prof. UNIFIATION OF OVERHEAD LINES IN THE ONDITIONS

More information

бы appleы х нfi йтхыкы, за шы зхт зт тсыхн, Bayerische Julius- Maximilians UniversitДt, WЭrzburg, бзл с. 2

бы appleы х нfi йтхыкы, за шы зхт зт тсыхн, Bayerische Julius- Maximilians UniversitДt, WЭrzburg, бзл с. 2 appleтн ы шы шк шбсрс лб шанобхшх н с л о мк лб шс шлfi тзт тсыхн бз appleб н х абсбхтappleо шыхн : с йтз т appleбзхappleыршб с сшы сы ст з к, 1 сск ко бз к, 2 лappleзт тот лк, 3 хоо ы ок, 4 хнfiо т з

More information

ENEOLITHIC CERAMIC TABLETS (ALTARS) FROM BULGARIA

ENEOLITHIC CERAMIC TABLETS (ALTARS) FROM BULGARIA ENEOLITHIC CERAMIC TABLETS (ALTARS) FROM BULGARIA Dimitar CHERNAKOV (Bulgaria) Whenever a research on various prehistoric sites has been carried findings of non utility comprise a considerably large share

More information

The controversy over the material scope of Polish gaming tax Selected issues

The controversy over the material scope of Polish gaming tax Selected issues Серія юридична 355 Michalina Duda, Ph. D. Chair of Financial Law The Catholic University of Lublin The controversy over the material scope of Polish gaming tax Selected issues I. A statement of the problem

More information

SYSTEMATIZATION OF ELEMENTS OF THE STRATEGIC ACCOUNTING METHOD

SYSTEMATIZATION OF ELEMENTS OF THE STRATEGIC ACCOUNTING METHOD Науково-практичне видання Незалежний аудитор 4 (II) 2013 ISSN 2306-0050 UDC 657.1:005 SYSTEMATIZATION OF ELEMENTS OF THE STRATEGIC ACCOUNTING METHOD, PhD, Associate professor of the department of accounting

More information

COAL MARKET OF UKRAINE: ANALYSIS AND DEVELOPMENT BACKGROUND UKRAJINSKÝ TRH S UHLÍM: ANALÝZA A POZADÍ VÝVOJE

COAL MARKET OF UKRAINE: ANALYSIS AND DEVELOPMENT BACKGROUND UKRAJINSKÝ TRH S UHLÍM: ANALÝZA A POZADÍ VÝVOJE 17 COAL MARKET OF UKRAINE: ANALYSIS AND DEVELOPMENT BACKGROUND UKRAJINSKÝ TRH S UHLÍM: ANALÝZA A POZADÍ VÝVOJE Ilona V. KOCHURA Ph.D. in Economics, associate pofesso, Poduction Management Depatment, Mine

More information

дл X АКАяOOдлАмOOдлАм Y АКдл АК E АВАВАяАя

дл X АКАяOOдлАмOOдлАм Y АКдл АК E АВАВАяАя АК E длак Ая OOАВOАсдлАмАя E OАя АяO АК E длoавак A дл X АКАяOOдлАмOOдлАм Y АКдл АК E АВАВАяАя fi А applefi АУ apple apple- Ая. Аяfi fi Ая, Ав АУ appleау Ая apple - АУ. АК apple apple Авfi apple, АУ appleав

More information

STARTING SYSTEM OPERATION IN THE STARTER-GENERATOR

STARTING SYSTEM OPERATION IN THE STARTER-GENERATOR International Journal on Technical and Physical Problems of Engineering (IJTPE) Published by International Organization on TPE (IOTPE) ISSN 077-358 IJTPE Journal www.iotpe.com ijtpe@iotpe.com March 00

More information

Violetta Koseska Toszewa 1 Natalia Kotsyba Warsaw About imperceptivity in Bulgarian, Polish and Ukrainian

Violetta Koseska Toszewa 1 Natalia Kotsyba Warsaw About imperceptivity in Bulgarian, Polish and Ukrainian Violetta Koseska Toszewa 1 Natalia Kotsyba Warsaw About imperceptivity in Bulgarian, Polish and Ukrainian 1. 0. Linguistic literature dedicated to Bulgarian did not address the issue of the semantic structure

More information

About the effect of the contents and ratios of soil s available calcium, potassium and magnesium in liming of acid soils

About the effect of the contents and ratios of soil s available calcium, potassium and magnesium in liming of acid soils Agronomy Research 2(1), 71 82, 24 About the effect of the contents and ratios of soil s available calcium, potassium and magnesium in liming of acid soils V. Loide Agricultural Research Centre, Teaduse

More information

Value aspects of modern Ukrainian advertising discourses

Value aspects of modern Ukrainian advertising discourses Lviv National Polytechnic University. MEDIA I SPOŁECZEŃSTWO... MEDIOZNAWSTWO KOMUNIKOLOGIA SEMIOLOGIA SOCJOLOGIA MEDIÓW MEDIA A PEDAGOGIKA Value aspects of modern Ukrainian advertising discourses nr 4/2014

More information

PRODUCTIVITY, ADAPTABILITY AND GRAIN QUALITY OF MODERN UKRAINIAN WINTER TRITICALE CULTIVARS*

PRODUCTIVITY, ADAPTABILITY AND GRAIN QUALITY OF MODERN UKRAINIAN WINTER TRITICALE CULTIVARS* 464 Вавиловский журнал генетики и селекции, 2012, Том 16, 2 УДК 631.524.83:631.524.85:633.112.1«324» PRODUCTIVITY, ADAPTABILITY AND GRAIN QUALITY OF MODERN UKRAINIAN WINTER TRITICALE CULTIVARS* 2012 г.

More information

BLAST-FURNACE EQUIPMENT

BLAST-FURNACE EQUIPMENT BLAST-FURNACE EQUIPMENT HOT METAL LADLE CAR Standard series: Г-1-50, Г-100,Г-1-140. Hot metal ladle car is designed for transportation of hot metal from furnace to casting machines, mixers and steelmaking

More information

AGRITOURISM AS THE BEST FORM OF ENTERPRENEURSHIP IN THE POLISH COUTRYSIDE. Anita Szygula

AGRITOURISM AS THE BEST FORM OF ENTERPRENEURSHIP IN THE POLISH COUTRYSIDE. Anita Szygula . с. 125 132 Visnyk of the lviv University. series international relations. 2014. Issue 34. p. 125 132 125 УДК 338.48-44(438-22) AGRITOURISM AS THE BEST FORM OF ENTERPRENEURSHIP IN THE POLISH COUTRYSIDE

More information

How To Improve Energy Efficiency

How To Improve Energy Efficiency Energy Efficiency in the Public Sector through ESCOs Steps forward to developing the ESCO market Toivo Miller Energy Efficiency and Climate Change EBRD - London HQ millert@ebrd.com European Bank for Reconstruction

More information

LG-Ericsson TSP (ip-ldk, ipecs) User Guide. Issue 4.1Ac

LG-Ericsson TSP (ip-ldk, ipecs) User Guide. Issue 4.1Ac LG-Ericsson TSP (ip-ldk, ipecs) User Guide Issue 4.1Ac REVISION HISTORY Version Date Description of Change S/W Version Issue 3.7Aa SEP 12, 2007 Initial Release Issue 4.0Aa JUN 27, 2009 Add ipecs-50a/50b/micro/1200

More information

The current state of work on the Polish-Ukrainian Parallel Corpus (PolUKR).

The current state of work on the Polish-Ukrainian Parallel Corpus (PolUKR). Natalia Kotsyba Institute of Slavic Studies PAS (Warsaw) The current state of work on the Polish-Ukrainian Parallel Corpus (PolUKR). Objectives of creating the corpus PolUKR 1, a Polish-Ukrainian parallel

More information

CEE Economic Data 2011-2014. Economics, FI/FX & Commodities Research Credit Research Equity Research Cross Asset Research

CEE Economic Data 2011-2014. Economics, FI/FX & Commodities Research Credit Research Equity Research Cross Asset Research CEE Economic Data 2011-2014 Economics, FI/FX & Commodities Research Credit Research Equity Research Cross Asset Research Issue 1 2013 Your Leading Banking Partner in Central and Eastern Europe UniCredit

More information

CREDIT POLICY OF TRADE ENTERPRISES 0

CREDIT POLICY OF TRADE ENTERPRISES 0 ENTERPRISE UDC 658.88 NOVIKOVA Natalia, Ph.D. in Economics Sciences, Senior lecturer of the Department of Enterprise Economics and Finance Kyiv National University of Trade and Economics CREDIT POLICY

More information

Vocational Training of Education Administrators under Master s Degree Programs in Ukraine

Vocational Training of Education Administrators under Master s Degree Programs in Ukraine ISSN 1648 2603 (print) ISSN 2029-2872 (online) VIEŠOJI POLITIKA IR ADMINISTRAVIMAS PUBLIC POLICY AND ADMINISTRATION 2015, T. 14, Nr. 1 / 2015, Vol. 14, No 1, p. 25-39 Vocational Training of Education Administrators

More information

Підручник для 3 класу загальноосвітніх навчальних закладів

Підручник для 3 класу загальноосвітніх навчальних закладів Підручник для 3 класу загальноосвітніх навчальних закладів Рекомендовано Міністерством освіти і науки України (Наказ МОН України від 17.07.2013 р. 994) Н55 Несвіт А.М. Англійська мова : підруч. для 3-го

More information

Fast reactor development program in Russia

Fast reactor development program in Russia International Conference on Fast Reactors and Related Fuel Cycles FR13 4-7 March 2013 Paris, France. Fast reactor development program in Russia Presented by Valery Rachkov ITC PRORYV Project, Moscow, Russia

More information

BASICS OF ENGLISH PHONETICS. (course of lectures)

BASICS OF ENGLISH PHONETICS. (course of lectures) BASICS OF ENGLISH PHONETICS (course of lectures) Contents 1. Lecture I. Phonetics as a science 2. Lecture II. The classification of English consonants 3. Lecture III. The English vowel system 4. Lecture

More information

Industrial Metrology and Interchangeable Manufacturing under the Viewpoint of Nanotechnology and Nanometrology

Industrial Metrology and Interchangeable Manufacturing under the Viewpoint of Nanotechnology and Nanometrology БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ BULGARIAN ACADEMY OF SCIENCES ПРОБЛЕМИ НА ТЕХНИЧЕСКАТА КИБЕРНЕТИКА И РОБОТИКАТА, 59 PROBLEMS OF ENGINEERING CYBERNETICS AND ROBOTICS, 59 София 2008 Sofia Industrial Metrology

More information

Communication technology 'discourse of the language problem' in Ukraine as a factor in the political process

Communication technology 'discourse of the language problem' in Ukraine as a factor in the political process Lviv National Polytechnic University. MEDIA I SPOŁECZEŃSTWO... MEDIOZNAWSTWO KOMUNIKOLOGIA SEMIOLOGIA SOCJOLOGIA MEDIÓW MEDIA A PEDAGOGIKA Communication technology 'discourse of the language problem' in

More information

Topical issues of step-down therapy for pediatric bronchial asthma

Topical issues of step-down therapy for pediatric bronchial asthma 42 ПОГЛЯД ФАХІВЦЯ UDC 616.248-053.2-085.234 Y. N. Ohotnikova P. L. Shupyk National Medical Academy of Postgraduate Education Topical issues of step-down therapy for pediatric bronchial asthma Key words:

More information

LEADGENERATION AS A PART OF THE CUSTOMER ORIENTATION OF A BANK 0

LEADGENERATION AS A PART OF THE CUSTOMER ORIENTATION OF A BANK 0 ENTERPRISE UDC 336.71 052 MASLOVA Nataly, Candidate of Sciences (Economics), Senior lecturer at the ing Department, KNUTE LEADGENERATION AS A PART OF THE CUSTOMER ORIENTATION OF A BANK 0 The essence, attributes

More information

Ukraine: A Cyber Safe Haven?

Ukraine: A Cyber Safe Haven? Ukraine: A Cyber Safe Haven? by Nadiya Kostyuk Chapter 13 in Kenneth Geers (Ed.), Cyber War in Perspective: Russian Aggression against Ukraine, NATO CCD COE Publications, Tallinn 2015 In Chapter 13, University

More information

-А АсдлАяАмАК АмА дла д А АВдцдлАмАК АВАК (Ам) АВАВАКдлАмАК А длая. (АядцдлА 2007 АядцдлА 2008)

-А АсдлАяАмАК АмА дла д А АВдцдлАмАК АВАК (Ам) АВАВАКдлАмАК А длая. (АядцдлА 2007 АядцдлА 2008) -А АсдлАяАмАК АмА дла д А АВдцдлАмАК АВАК (Ам) АВАВАКдлАмАК А длая (АядцдлА 2007 АядцдлА 2008) Ая 2009 2 АШ EUROMEDITERRANEAN PARLIAMENTARY ASSEMBLY АШ А АВА АсА АК Ав - Ам - АУ (Ам) 3 2003, - fi fi

More information

Activated carbon from cotton waste as an adsorbent in the purification process of azo-dyes

Activated carbon from cotton waste as an adsorbent in the purification process of azo-dyes Bulgarian Chemical Communications, Volume 46, Number 2 (pp. 277 282) 2014 Activated carbon from cotton waste as an adsorbent in the purification process of azo-dyes N. Djordjevic 1, D. Djordjevic 1*, M.

More information

Збірник завдань з граматики з англійської мови

Збірник завдань з граматики з англійської мови МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ СЕМЕНА КУЗНЕЦЯ Збірник завдань з граматики з англійської мови для студентів галузі знань 0501 "Інформатика та

More information

УДК 378.09 FOR-PROFIT COLLEGES IN CHINA: NECESSITY, POSSIBILITY AND MEASURES. Wang Yitao, Gao Fei

УДК 378.09 FOR-PROFIT COLLEGES IN CHINA: NECESSITY, POSSIBILITY AND MEASURES. Wang Yitao, Gao Fei УДК 378.09 FOR-PROFIT COLLEGES IN CHINA: NECESSITY, POSSIBILITY AND MEASURES Wang Yitao, Gao Fei Research Department of China s Private Higher Education Zhejiang Shuren University (Hangzhou, China) E-mail:

More information

Functionalized molecules - synthesis, properties and application

Functionalized molecules - synthesis, properties and application Functionalized molecules - synthesis, properties and application Edited by Volodymyr I. ybachenko Functionalized molecules - synthesis, properties and application Edited by Volodymyr I. ybachenko Donetsk

More information

E. N. Sokolov's Neural Model of Stimuli as Neuro-cybernetic Approach to Anticipatory Perception

E. N. Sokolov's Neural Model of Stimuli as Neuro-cybernetic Approach to Anticipatory Perception E. N. Sokolov's Neural Model of Stimuli as Neuro-cybernetic Approach to Anticipatory Perception Dobilas Kirvelis, Vygandas Vanagas Vilnius University, Vilnius, Lithuania dobilas@kirvelis.lt,vygandas.vanagas@gmail.com

More information

MAGNETIC TESTING OF MECHANICAL PROPERTIES MICROALLOYED HARDENED COLD-ROLLED SHEET STEELS AFTER ANNEALING

MAGNETIC TESTING OF MECHANICAL PROPERTIES MICROALLOYED HARDENED COLD-ROLLED SHEET STEELS AFTER ANNEALING MAGNETIC TESTING OF MECHANICAL PROPERTIES MICROALLOYED HARDENED COLD-ROLLED SHEET STEELS AFTER ANNEALING Vladimir MATYUK, Alexander OSIPOV, Vladlen PIUNOV INSTITUTE OF APPLIED PHYSICS OF NATIONA ACADEMY

More information

Designing App and Desktop Solutions with Citrix XenDesktop 7

Designing App and Desktop Solutions with Citrix XenDesktop 7 Designing App and Desktop Solutions with Citrix XenDesktop 7 Overview This course provides students with the ability to successfully assess and design a XenDesktop 7 app and desktop solution based on the

More information

ПРОГНОЗИРОВАНИЕ ОБЪЕМОВ ПРОДАЖ ПРОДУКЦИИ НА ОСНОВАНИИ МНОГОФАКТОРНОЙ РЕГРЕССИОННОЙ МОДЕЛИ

ПРОГНОЗИРОВАНИЕ ОБЪЕМОВ ПРОДАЖ ПРОДУКЦИИ НА ОСНОВАНИИ МНОГОФАКТОРНОЙ РЕГРЕССИОННОЙ МОДЕЛИ Kuzhda Т. Reail sales forecasing wih applicaion he muliple regression [Електронний ресурс] / Т. Kuzhda // Соціально-економічні проблеми і держава. 01. Вип. 1 (6). С. 91-101. Режим доступу до журн. : hp://sepd.nu.edu.ua/images/sories/pdf/01/1kibrm.pdf.

More information

The Archaeological Map of Nymphaion (PI. 72)

The Archaeological Map of Nymphaion (PI. 72) Tomasz Schöll The Archaeological Map of Nymphaion (PI. 72) О ne of the main tasks fulfilled within the boundaries of the international project Nymphaion - the History and Structure of a Greek polis", carried

More information

Typography & Language

Typography & Language 2014-16 Ptrut ur Tr Lnu پ H ث C ř ņ ม ۀ ด ж ử G ž ญ Э Z ґ ظ W Ŵ D T ẵ ฉ ฟ t Ậ v L ه ą? å 力 z ỵ ÿ ý U 难 à Ħ ẩ 力 ẁ ū Ộ ơ ą ะ ฒ Y ج Ể Ð ề ề ฦๅ ǿ م T ط 7 2 J Ĝ К 晴 й л Þ ѳ ţ Tn rr 5 ŀ щ Œ 9 я q џ t n Д ŏ Ч

More information

IBM Lotus Domino 8.5 System Administration Bootcamp

IBM Lotus Domino 8.5 System Administration Bootcamp IBM Lotus Domino 8.5 System Administration Bootcamp Overview In this course, you will: Be introduced to basic concepts that provide the foundation for Lotus Domino and Lotus Notes Practice performing basic

More information

Graph Analysis of Underground Transport Networks

Graph Analysis of Underground Transport Networks УДК 59.7:4.8 L. Sarycheva, K. Sergeeva Natonal Mnng Unversty Karl Marks ave., 9, 495, Dnepropetrovsk, Ukrane Graph Analyss of Underground Transport Networks Л.В. Сарычева, Е.Л. Сергеева ГВУЗ «Национальный

More information

АВАВАКА АядлАмАя EАВАВА. дла дламак АмА АК А АВАВАКА АядлАмА АмА АВАВАсдлА АУ. дла АВдлА 2007

АВАВАКА АядлАмАя EАВАВА. дла дламак АмА АК А АВАВАКА АядлАмА АмА АВАВАсдлА АУ. дла АВдлА 2007 АВАВАКА АядлАмАя EАВАВА АУ дла дламак АмА АК А АВАВАКА АядлАмА АмА АВАВАсдлА АУ дла АВдлА 2007 Ам 1989 Ав 1990 / А : i) usiness Administration And Economics ii) Mechanical Engineering iii) Electrical And

More information

LEGAL FRAMEWORK AND EXISTING PRACTICES OF COLLECTIVE BARGAINING IN UKRAINE

LEGAL FRAMEWORK AND EXISTING PRACTICES OF COLLECTIVE BARGAINING IN UKRAINE LEGAL FRAMEWORK AND EXISTING PRACTICES OF COLLECTIVE BARGAINING IN UKRAINE Nadiya Zarko Edited by Cristina Mihes Copyright International Labour Organization 2012 First published 2012 Publications of the

More information

Essentials for IBM Cognos BI (V10.2) Overview. Audience. Outline. Актуальный B5270 5 дн. / 40 час. 77 800 руб. 85 690 руб. 89 585 руб.

Essentials for IBM Cognos BI (V10.2) Overview. Audience. Outline. Актуальный B5270 5 дн. / 40 час. 77 800 руб. 85 690 руб. 89 585 руб. Essentials for IBM Cognos BI (V10.2) Overview Essentials for IBM Cognos BI (V10.2) is a blended offering consisting of five-days of instructor-led training and 21 hours of Web-based, self-paced training.

More information

FACTORS INFLUENCING THE FORMATION OF HUMAN RESOURCES

FACTORS INFLUENCING THE FORMATION OF HUMAN RESOURCES Nataliia Hunko 65 Nataliia Hunko, Factors Influencing the Formation of Human Resources,, pp. 65-72. DOI: 10.14254/2071-789X.2013/6-2/6 Nataliia Hunko Assistant Department of Management National University

More information

A. I. KUBARKO, T. G. SEVERINA NORMAL PHYSIOLOGY

A. I. KUBARKO, T. G. SEVERINA NORMAL PHYSIOLOGY A. I. KUBARKO, T. G. SEVERINA NORMAL PHYSIOLOGY Minsk BSMU 2015 МИНИСТЕРСТВО ЗДРАВООХРАНЕНИЯ РЕСПУБЛИКИ БЕЛАРУСЬ БЕЛОРУССКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ МЕДИЦИНСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ КАФЕДРА НОРМАЛЬНОЙ ФИЗИОЛОГИИ А. И.

More information

Jeng-Hwan Wang 1 A STUDY ON KEY PERFORMANCE INDICATOR FOR FOOD SERVICE BUSINESSES IN TAIWAN

Jeng-Hwan Wang 1 A STUDY ON KEY PERFORMANCE INDICATOR FOR FOOD SERVICE BUSINESSES IN TAIWAN 240 НОВИНИ СВІТОВОЇ НАУКИ Jeng-Hwan Wang 1 A STUDY ON KEY PERFORMANCE INDICATOR FOR FOOD SERVICE BUSINESSES IN TAIWAN Discussing key performance indicator (KPI) for the food service businesses in Taiwan,

More information

STATISTICAL FIELD THEORY FOR A MULTICOMPONENT FLUID: THE COLLECTIVE VARIABLES APPROACH

STATISTICAL FIELD THEORY FOR A MULTICOMPONENT FLUID: THE COLLECTIVE VARIABLES APPROACH ЖУРНАЛ ФIЗИЧНИХ ДОСЛIДЖЕНЬ т., (007) с. 33 4 JOURNAL OF PHYSICAL STUDIES v., No. (007) p. 33 4 STATISTICAL FIELD THEORY FOR A MULTICOMPONENT FLUID: THE COLLECTIVE VARIABLES APPROACH O. Patsahan, I. Mryglod,

More information

Steel Fury: Kharkov 1942. User's manual

Steel Fury: Kharkov 1942. User's manual Steel Fury: Kharkov 1942 User's manual CONTENT 2 LIST OF USED REDUCTIONS...3 1 SYSTEM REQUIREMENTS...4 2 GAME INSTALLATION, START AND UNINSTALL...5 3 MAIN MENU......6 3.1 Player selection......7 3.2 Company......8

More information

Создание лексикографической базы данных для электронного словаря

Создание лексикографической базы данных для электронного словаря Создание лексикографической базы данных для электронного словаря Архангельский Т. А. (tarkhangelskiy@hse.ru) Национальный исследовательский университет «Высшая школа экономики», Москва, Россия Идрисов

More information