k atalog 2013./2014.

Size: px
Start display at page:

Download "k atalog 2013./2014."

Transcription

1 k atalog 2013./2014.

2 "Oštroumno i opojno debitantsko djelo darovitog novog autora. Kirkus BESTSELER NEW YORK TIMESA

3 POSEBNA IZDANJA 1 Guinness World Records 2014 Grupa autora Guinness World Records 2014 Tvrdi uvez, mm, 272 stranice Cijena: 199,00 kn ISBN Grupa autora Guinness World Records 2014 GUINNESS WORLD RECORDS 2014 VRATIO SE I BOLJI JE NEGO IKAD PRIJE! EKSTREMNO IMPRESIVAN Zakoračite u nevjerojatni svijet rekorda! Ovogodišnje izdanje Guinness World Recordsa 2014, najprodavanije knjige s autorskim pravima na svijetu, koja je prvi put objavljena i do danas se u više od stotinu zemalja prodala u više od 120 milijuna primjeraka, ispunjeno je s fantastičnim novim rekorderima, aplikacijama i mnogim drugim zanimljivostima unutar korica, među kojima se nalazi: Nevjerojatni novi rekorderi U knjizi su predstavljeni nevjerojatni, nikad prije viđeni rekordi, njih više od 3000, uključujući i Najmanjeg psa na svijetu, Najvećeg robota i Najveću zbirku suvenira povezanih sa Star Warsima. Uz njih su se našli i svi s fantastičnim postignućima u svijetu zabave, sporta, znanosti i tehnologije, svemira i šire! Proširena stvarnost 3D tehnologija se vratila, još veća i bolja! Skinite besplatnu aplikaciju, usmjerite svoj mobilni uređaj prema posebno označenom rekordu na stranici, i svjedočite kako ovaj oživljava u veličanstvenom 3D-u. Odabrani rekordi uključuju NAJVEĆU ZMIJU, NAJNIŽU ŽENU, NAJVEĆEG DINOSAURA i NAJVIŠU PLANINU. Mini 10 Glavni urednik knjige uspio je u knjigu ugurati još više podataka uvodeći odjeljke s informacijama na dnu stranica koji sadrže u potpunosti ilustriranih zaokruženih 10 superlativnih rekorda, uključujući najsmrtonosnije zmije, osobe koje najviše zarađuju ili najveće igračke!

4 2 POSEBNA IZDANJA Sve za 15 minuta: Slasna, hranjiva i superbrza jela Jamie Oliver Jamie s 15-Minute Meals: Delicious, Nutritious, Super-Fast Food Tvrdi uvez, mm, 288 stranica Cijena: 169,00 kn ISBN Jamie Oliver Sve za 15 minuta Ova je knjiga u cijelosti posvećena onome što tražite vi, čitateljska publika superbrzim, ukusnim i hranjivim jelima koja možete pripremati svakodnevno. Stvaranje ovih recepata za mene je bilo posve novo iskustvo i dao sam sve od sebe da se u njima odraze metodičnost, domišljatost, društvenost i zabava, uz predivne sastojke koji će vas oduševiti fantastičnim okusima! Po svoj prilici više nikada neću napisati ovakvu kuharicu, no budite uvjereni da je ovo klasična zbirka koja će vas oboružati vještinama potrebnima za to da pripremate čudesna jela i to nevjerojatno brzo. Nadahnuće sam crpio s raznih strana svijeta, preuzimao okuse koje svi obožavamo, poigravao se klasičnim jelima s piletinom, odrescima i tjesteninom, dodavao jednostavne sastojke nadahnute azijskom kuhinjom i genijalne marokanske okuse, pojačavao mega-salate i još mnogo toga. U biti nastojim prikazati sve vrste jela koja bi vam mogla prirasti srcu. A ovo su neki od najbržih i najjednostavnijih recepata koje sam ikada pripremio. Riječ je o daleko najuravnoteženijoj i najuzbudljivijoj kuharici za svakodnevnu primjenu koju sam vidio ako vam se svidjela knjiga Sve za 30 minuta, ova će vas raspametiti.

5 POSEBNA IZDANJA 3 William Davis Zdravlje bez žitarica Dr. William Davis razotkrio je golemu zabludu nutricionista kad je objavio svoja istraživanja o negativnom utjecaju žitarica na naše zdravlje. Već desetljećima se žitarice predstavljaju kao glavni lijek za bolesti krvožilnog i probavnog sustava, no ono što jedemo pod tim nazivom genetski se razlikuje od originalnih žitarica kao čovjek od čimpanze. Naša se tijela nisu na odgovarajući način stigla pripremiti na taj genetski mutirani uradak, te žitarice danas izazivaju čitav niz zdravstvenih problema. Stoga Dr. Davis u ovom priručniku-kuharici objašnjava zašto i kako možemo i trebamo promijeniti svoju prehranu. Originalna knjiga Zdravlje bez žitarica prevedena je na 18 jezika, i nalazi se na svim popisima bestselera već nekoliko godina. Algoritam vam predstavlja ovaj sažeti pregled s uključenih 150 izvrsnih, ukusnih recepata kako biste odmah mogli početi primjenjivati saznanja koje je ovaj liječnik koji se već desetljećima bavi prevencijom kardiovaskularnih bolesti stekao tijekom svog rada. Zdravlje bez žitarica: Priručnik i kuharica William Davis Wheat Belly Cookbook: 150 Recipes to Help You Lose the Wheat, Lose the Weight, and Find Your Path Back to Health Meki uvez, mm, cca 350 stranica Cijena: 139,00 kn ISBN Jozo Jelčić Debljina bolest stila života Knjiga Voditelja Centra za debljinu Zavoda za endokrinologiju Interne klinike Rebro Joze Jelčića osporava raširena uvjerenja o debljini i učinkovitosti dijeta. Na pitanje koji su uzroci debljine i može li se na njih utjecati odgovara: Znanstvena istraživanja su pokazala da je debljina bolest stila života koji je produkt današnje civilizacije. Unatoč tome, većina živi u uvjerenju da je debljina bolest prehrane, jer tako na prvi pogled izgleda. No, poremećaj prehrane zaista postoji i jedan je od neposrednih pokretača debljine, ali je on tek vrh sante leda, dok su ispod površine skrivene snažne sile koje uzrokuju nezdrav stil života, a on uzrokuje nezdravu prehranu, smanjenje tjelesne aktivnosti i spavanja.za razumijevanje utjecaja društva na nastanak debljine važno je razumijevanje povezanosti kulture i stila života i njihovog utjecaja na prehranu, tjelesnu aktivnost i spavanje. U knjizi su rastumačeni uzroci i mehanizmi nastanka debljine, patofiziološki mehanizmi koji se pri tome razvijaju, komplikacije, prevencija i liječenje, te prepreke i opasnosti koje stoje na tom putu. Debljina bolest stila života Jozo Jelčić Meki uvez, mm, cca 200 stranica Cijena: 129,00 kn ISBN

6 4 POSEBNA IZDANJA Lean In: Ustrajnost žene, posao i volja za vođenjem Sheryl Sandberg Lean In: Women, Work, and the Will to Lead Meki uvez, mm, cca 240 stranica Cijena: 99,00 kn ISBN Sheryl Sandberg Lean In USTRAJNOST žene, POSAO i VOLJA za VOđENJEM Već trideset godina žene čine više od pedeset posto diplomanata studija u SAD-u, no muškarci i dalje drže većinu vodećih položaja u državnoj upravi i industriji. To znači da se ženski glasovi i dalje ne čuju ravnopravno u odlukama koje najviše utječu na naše živote. U knjizi Lean In Sheryl Sandberg razmatra razloge zastajanja napretka žena u stjecanju vodećih uloga, objašnjava suštinske razloge za to i nudi uvjerljiva, zdravorazumska rješenja koja mogu ženama dati snagu za ostvarivanje svog punog potencijala. Sandberg je izvršna direktorica Facebooka i časopis Fortune navodi je na popisu 50 najmoćnijih žena u biznisu, a časopis Time uvrštava među 100 najutjecajnijih ljudi svijeta. U knjizi Lean In ona razrađuje teme traženja izazova, prihvaćanja rizika i zdušnog rada na ostvarivanju ciljeva među ženama, služeći se kombinacijom osobnih anegdota, empirijskih podataka i uvjerljivih istraživanja kako bi razmrsila nejasnoće i pristranosti koji okružuju živote i odabire zaposlenih žena. Knjiga nudi praktične savjete o tehnikama pregovaranja, mentorstva i stvaranja karijere, nagovarajući žene da si postave granice i ostave se zablude o tome da treba steći sve. Opisuje konkretne korake kojima žene mogu spojiti profesionalna dostignuća s osobnom ispunjenošću, te pokazuje kakve koristi muškarci mogu imati od pružanja podrške ženama na radnome mjestu i kod kuće. Napisana s mnogo humora i mudrosti, knjiga Sheryl Sandberg pruža nadahnuće kroz poziv na akciju i prijedlog metode individualnog sazrijevanja. Knjiga Lean In jamačno će prebaciti zanimanje javnosti sa svega onoga što žene ne mogu, na sve ono što mogu. Prijevod knjige potpisuje Mirta Stantić.

7 POSEBNA IZDANJA 5 Anotirani Hobit Douglas A. Anderson The Anotated Hobbit Tvrdi uvez, mm, 400 stranica Cijena: 199,00 kn ISBN Douglas A. Anderson Anotirani Hobit Postupak nastajanja jednog tako omiljenog književnog djela kakvo je Hobit J. R. R. Tolkiena nikad nije bio zornije i pristupačnije opisan nego u ovoj knjizi. Douglas A. Anderson, veliki poznavalac cjelokupnog Tolkienova djela, u njoj pruža dragocjeni uvid u nastanak Hobita i autorovih popratnih ilustracija, otkrivajući cijeli niz izvora koji su utjecali na Tolkiena pri stvaranju ove jedinstvene dječje pripovijesti, preko čijeg je obzorja provirio drevni svijet Silmarilliona i udario temelje stvaranju najpopularnije knjige dvadesetog stoljeća, Gospodara prstenova. Uz niz bilješki koje prate preinake samog teksta kroz niz izdanja tijekom života samoga Tolkiena nigdje vidljivije nego u poglavlju u kojem upoznajemo Prsten i Goluma Anotirani Hobit otvara vidike na postupke kojima je ova ljupka dječja priča poprimila svoj današnji oblik. Andersonov doprinos ne zadržava se samo na pojašnjavanju i obrazlaganju teksta knjige: uz sve ilustracije i skice koje je Tolkien za nju izradio (često dostupne u različitim varijantama), tu je i više od sto pedeset dodatnih likovnih radova, izbor iz obilja kojim je Hobit bio opreman u ilustriranim izdanjima diljem svijeta, od Japana do Slovenije, od Finske do Rumunjske. Osnova ove masivne popratne građe i dalje je, naravno, sâm tekst a Anotirani Hobit donosi klasični prijevod Zlatka Crnkovića u svojem grafički najdotjeranijem izdanju dosad.

8 6 POSEBNA IZDANJA Georges Remi Hergé Tintinove pustolovine knjiga 4 Tintin je mladi belgijski reporter s čuperkom, vječno u pratnji svog vjernog psa Čupka (Miloua), svjetski putnik i borac za pravdu. Ukupno 24 nastavka Tintinovih pustolovina prodano je u više od 220 milijuna primjeraka širom svijeta, a Tintin je progovorio na više od 70 jezika. Nakon 3 sveska s ukupno 8 nastavaka Tintinovih pustolovina, Algoritam nastavlja dalje. Upravo u četvrtom svesku nalazi se nastavak Jednorogova tajna, po kojem je snimljen film! Za izvrstan Tintinove pustolovine knjiga 4 prijevod zaslužan je Darko Macan. Georges Remi Hergé Les Aventures de Tintin Tvrdi uvez, mm, 192 stranice Cijena: 129,00 kn ISBN Georges Remi Hergé Tintinove pustolovine knjiga 5 Kad je davne godine belgijski crtač stripova Georges Remi, poznatiji kao Hergé, nacrtao Tintina i udahnuo mu život u dječjem prilogu belgijskih novina Le Vingtieme Siecle, nije ni slutio da će njegov junak osvojiti svijet. Upravo je Tintinov lik inspirirao Georgea Lucasa i Stevena Spielberga da stvore legendarnog Indianu Jonesa. Peti svezak u izdanju Algoritma donosi vam nastavak potrage za blagom Crvenog Rackhama! Šaljiv i simpatičan Tintinove pustolovine knjiga 5 prijevod donosi vam Darko Macan. Georges Remi Hergé Les Aventures de Tintin Tvrdi uvez, mm, 192 stranice Cijena: 129,00 kn ISBN Bill Watterson Calvin i Hobbes Doživljaje Calvina i Hobbesa napokon možete pronaći na hrvatskom, u ukoričenom izdanju! Ovaj kultni strip autora Billa Wattersona bavi se doživljajima dječaka Calvina i njegovog plišanog, ali za Calvina živog, tigra Hobbesa. Njihovo prijateljstvo, maštarije, pustolovine i jedinstven pogled na društvena i politička pitanja samo su neke od tema ovog remek-djela. Strip Calvin i Hobbes izlazio je u oko novina i časopisa širom svijeta i preveden je na sve najvažnije svjetske jezike, a osamnaest zbirki prodano je u oko 45 milijuna Calvin i Hobbes primjeraka. Bill Watterson The Essential Calvin and Hobbes Meki uvez, mm, 256 stranica Cijena: 129,00 kn ISBN

9 POSEBNA IZDANJA 7 Chris Van Allsburg Kronike Harrisa Burdicka Američki velemajstor ilustracije za djecu Chris Van Allsburg objavio je godine slikovnicu Misteriji Harrisa Burdicka, slijed zagonetnih ilustracija popraćenih naslovom i samo jednim retkom teksta očit nagovor čitatelju da izmašta priče o njima. Kroz protekla tri desetljeća mnogi su čitatelji smišljali pripovijesti o Harrisu Burdicku, od najmlađih do najstarijih, od najzbunjenijih do najnadahnutijih. Nova Allsburgova slikovnica Kronike Harrisa Burdicka okuplja četrnaestero, ako ne najmaštovitijih, onda zacijelo najznamenitijih: Stephena Kinga, Louisa Sachara, Waltera Deana Myersa, Shermana Alexieja, M. T. Andersona, Kate Dicamillo, Coryja Doctorowa, Julesa Feiffera, Tabithu King, Lois Lowry, Gregoryja Maguirea, Lindu Sue Park, Jona Scieszku i Lemonyja Snicketa, uz samoga Van Allsburga. Luksuzno izdanje Kronika Harrisa Burdicka u isti je mah zbirka majstorskih pripovijedaka i likovna mapa klasičnih djela autora Jumanjija i Zathure djelo nadrealističke kreativnosti u kojem će djeca uživati, a odrasli jedva čekati da potajice uzmu njihov primjerak i izgube se u njemu. Kronike Harrisa Burdicka Chris Van Allsburg The Chronicles of Harris Burdick Tvrdi uvez, mm, cca 200 stranica Cijena: 129,00 kn ISBN Francesca Simon Godišnjak Groznog Grge Svi već znaju da je Grga grozan, ali on je i zabavan. Ovaj godišnjak je sažetak najzabavnijih trenutaka iz jedne urnebesne godine u Grginu životu. Tematski prema godišnjim dobima, ovo je zabavno upakirana kompilacija kvizova, zagonetki, viceva, zadataka i još mnogo toga, sve popraćeno neponovljivim humorom i prepoznatljivim ilustracijama. Prijevod potpisuje Hana Greta Matković. Godišnjak Groznog Grge Francesca Simon Horrid Henry s Annual Meki uvez, mm, 72 stranice Cijena: 69,00 kn ISBN

10 8 POSEBNA IZDANJA Sandra Vitaljić Rat slikama Fotografska preciznost ili fotografsko pamćenje su sintagme u dnevnoj upotrebi koje pokazuju da se fotografija kao medij shvaća kao nešto objektivno i pouzdano, čisti dokument. Ta, zdravorazumski naizgled objektivna priroda fotografije čini fotografiju najpodobnijom za manipulacije. Naravno da je slavni zdrav razum često u potpunoj zabludi. Rat slikama Suvremena ratna fotografija je knjiga koju čini sjajan analitički tekst autoričin praški doktorat koji je za ovu priliku temeljito prerađen ekskluzivni intervjui s desetak istaknutih ratnih fotografa i bogatstvo ilustracija od dvjestotinjak fotografija, reprodukcija novinskih stranica i screen-shotova. Nešto od uvrštenog materijala je uznemirujuće, čak šokantno, ne iz puke želje za šokiranjem čitatelja, nego zbog argumentiranja i znanstvene potkrijepe teksta. Ovu knjigu utoliko valja držati van dosega djece i mentalnih maloljetnika. Rat slikama: Suvremena ratna fotografija Sandra Vitaljić Meki uvez, mm, 268 stranica Cijena: 249,00 kn ISBN Jamerika (trip) Maša Kolanović Meki uvez, mm, 184 stranice Cijena: 129,00 kn ISBN Maša Kolanović Jamerika (trip) Jamerika (trip) je narativna poema i neviđeni žanrovski melting pot koji je napisala i kolažima likovno izvela multitalentirana Maša Kolanović. Tekstualni dio je kombinacija poezije i proze, a u okviru ova dva roda isprepliću se putopis (trip) koji se ponekad razvija do euforije i halucinacije (trip), obiteljska storija, izlijeću elementi cabareta (pojavljuju se tu i Marx i Engels i crni beskućnici), u babilonskom tkanju američkog društva sve se prepliće sa svime: afroamerička ulična kultura, hip-hop, blješteće reklame, brodvejski mjuzikl, film i strip, društvo spektakla se neprestance sudara s atavizmima socijalizma u likovima. Posjet se odvija u vrijeme svjetske ekonomske krize, oko godine, a tematski obuhvaća ključne točke SAD-a: New York kao središte svjetske financijske moći, Los Angeles kao središte filmske industrije, Las Vegas kao središte zabave i Grand Canyon kao monumentalno prirodno bogatstvo. Sve je prikazano/opjevano iz naglašeno europske perspektive pri čemu pripovjedač/lirski subjekt preuzima različite glasove: potlačenih, buntovnih i onih prepuštenih mehanizmima neokapitalizma iz čega proizlazi miješanje modusa ironije i melankolije, kritike i fascinacije u prikazu SAD-a.

11 BIBLIOTEKA ALGORITAM 9 Paolo Bacigalupi Djevojka na navijanje Nakon podizanja razine oceana, nestanka fosilnih goriva i izumiranja rasplodnih jestivih biljaka, kompanije koje posjeduju genetski modificirano sjeme najkaloričnijih plodova odlučuju o sudbini čovječanstva. Anderson Lake radi za jednu od njih u Tajlandu, gdje upozna Emiko lijepu i zagonetnu Djevojku na navijanje. Emiko je jedna od genetički projektiranih Novih, koji služe kao robovi, vojnici i igračke, i tvore novu potlačenu klasu jezive bliske budućnosti Ovjenčan nagradama Hugo, Nebula, Locus, John W. Campbell i Compton Crook, Bacigalupi je na velika vrata ušao na svjetsku književnu scenu i postao jedan od najznačajnijih današnjih autora spekulativne fikcije. U prijevodu Vladimira Cvetkovića Severa. Stephen King Puste zemlje Djevojka na navijanje Paolo Bacigalupi The Windup Girl Tvrdi uvez, mm, cca 300 stranica Cijena: 129,00 kn ISBN Treći nastavak epskog serijala Kula tmine legendarnog Stephena Kinga. Roland nastavlja svoju potragu za Kulom tmine, ali više nije sâm. Podučio je Eddieja i Susannu starim revolveraškim vještinama. No, još netko mora doći iz New Yorka, netko tko je već bio u Rolandovu svijetu, dječak koji je umro ne jednom, već dvaput, a svejedno je i dalje živ Puste zemlje, nadahnute poemom T. S. Eliota Pusta zemlja, nastavljaju radnju jednog od najambicioznijih ikad zamišljenih književnih serijala, pripovjedne sage protegnute kroz knjige u strip i dalje djela koje je Stephen King nazvao svojim životnim. Ovaj je nastavak bio nominiran za nagradu Bram Stoker kao najbolji roman strave Kula tmine III: Puste zemlje Stephen King The Dark Tower: The Waste Lands Tvrdi uvez, mm, cca 220 stranica Cijena: 139,00 kn ISBN

12 10 BIBLIOTEKA ALGORITAM Jacqueline Carey Kushielovo utjelovljenje Deset godina prolazi u miru za Phèdre no Delaunay de Montreve i Joscelina. Jedino što joj remeti san sudbina je njezinog najboljeg prijatelja iz djetinjstva, Hyacinthea, koji je preuzeo ulogu Gospodara Tjesnaca. No, kad je Melisande Shahrizai zamoli da pronađe njezinog otetog sina Imriela, zauzvrat joj obećaje pomoć pri oslobađanju Hyacinthea. Rastrgana osjećajem krivnje, Phèdre kreće na put prema istoku, u zemlje vrućine, pijeska i strahovitih Svećenika smrti. Kako bi ostala vjerna sebi i Kushielu, gotovo će izgubiti dušu i razum, a njezina ljubav prema Joscelinu naći će se na najvećoj kušnji do tada Treći dio serijala Kushielovo nasljeđe predstavljamo vam u prijevodu Tatjane Pavičević. Kushielovo nasljeđe knjiga 3: Kushielovo utjelovljenje Jacqueline Carey Kushiel s Avatar Tvrdi uvez, mm, 724 stranice Cijena: 199,00 kn ISBN John Scalzi Rat jednog starca John Perry za sedamdeset peti je rođendan učinio dvije stvari. Prvo je obišao grob svoje supruge. Zatim je otišao u vojsku. Glavnina resursa čovječanstva u rukama je Kolonijalne obrambene vojske. U KOV se može ući umirovljenjem, jer tamo ne žele mlade, već one sa znanjem i vještinama proživljenih desetljeća. Odvedu ih na frontu, a ako prežive, na jednom od krvlju osvojenih planeta dobit će zemlju i priliku da se skrase. John Perry prihvaća tu pogodbu. No, borba svjetlosnim godinama daleko od doma mnogo je teža nego što je zamišljao a još je čudnije ono u što Rat jednog starca će se on pretvoriti. John Scalzi Nominiran za nagradu Hugo, roman Rat jednog starca stvorio je svemir o kojem je John Scalzi s užitkom nastavio pistati, na radost svojih vjernih poklonika. Old Man s War Tvrdi uvez, mm, cca 320 stranica Cijena: 139,00 kn ISBN

13 BIBLIOTEKA ALGORITAM 11 Lois McMaster Bujold Posvećeni lov Lois McMaster Bujold već je slovila za jednu od najcjenjenijih autorica spekulativne fikcije u povijesti kad je ovim romanima osvojila sve glavne žanrovske nagrade: među njima se ističu Hugo, Locus, Nebula i Mitopoeička nagrada. No nije riječ o klasičnoj trilogiji, već svaka knjiga prati zaseban skup likova, na zasebnim putevima prema osveti, pobjedi i iskupljenju. U Posvećenom lovu mladi Ingrey, koji je u djetinjstvu stekao duh vuka, odlazi zarobiti mladu Ijadu, optuženu za ubojstvo sluđenog nasljednika kraljevstva. Dok s njom putuje prema prijestolnici, Ingrey saznaje više o duhu koji Ijada nosi u sebi i o knezu Wencelu, kojega mračna tajna na životu održava već stoljećima. Chalion dio 3: Posvećeni lov Lois McMaster Bujold Chalion Universe: The Hallowed Hunt Tvrdi uvez, mm, cca 500 stranica Cijena: 159,00 kn ISBN Brandon Sanderson Čelično Srce Nakon neobjašnjivog bljeska na nebu, neki obični muškarci i žene dobili su izvanredne moći i postali su Epici. No, s nevjerojatnim darovima došla je i želja za vladavinom. A da bi se vladalo nad čovjekom, valja skršiti njegovu volju. Osvetnički pohod knjiga 1: Čelično Srce Brandon Sanderson Reckoners book 1: Steelheart Tvrdi uvez, mm, cca 350 stranica Cijena: 149,00 kn ISBN Nitko se ne bori protiv Epika nitko izuzev Osvetnika. Ta sjenovita skupina posvetila je svoje živote proučavanju Epika, pronalaženju njihovih slabih točaka i njihovom uklanjanju. Brandon Sanderson proslavio se serijalom Mistborn i dovršavanjem serijala epske fantastike Kotač vremena Roberta Jordana.

14 12 BIBLIOTEKA ALGORITAM R. Scott Bakker Ratnik bijele sreće Anasûrimbor Kellhus vladar je svih triju mora, prvi pravi Aspekt-Car u tisuću godina. Dok Kellhus i njegova Velika kušnja zalaze sve dublje u pogibeljne pustoši Drevnog Sjevera, Esmenet se zatječe u ratu ne samo protiv Bogova, već i protiv vlastite obitelji. Achamian za to vrijeme vodi ekspediciju u legendarne ruševine Sauglisha, prema istini koju teško da će preživjeti, a kamoli shvatiti. U tu pomutnju ulazi Ratnik bijele sreće, u isti mah i atentator i mesija, na misiji staroj poput svijeta Ratnik bijele sreće R. Scotta Bakkera nastavlja radnju Rasudnog oka, prve knjige trilogije Aspekt-Car. Aspekt-Car knjiga 2: Ratnik bijele sreće R. Scott Bakker The Aspect Emperor II: The White Luck Warrior Tvrdi uvez, mm, cca 580 stranica Cijena: 169,00 kn ISBN Patrick Rothfuss Strah mudraca Jedna presudna želja da otkrije istinu o zagonetnom Amyru, pripadniku Chandriana, demona iz legende koji su mu pobili obitelj vodi Kvotheov opis spašavanja utjecajnog kneza od izdajstva, pobjede koju je izvojevao nad bandom razbojnika, i preživljavanja susreta s legendarnom zavodnicom. Ali dok se Kvothe prisjeća događaja iz prošlosti, budućnost kuje spletke pred vratima gostionice Strah mudraca roman je zapanjujuće epskih razmjera, ganutljivo istančane intime, ispripovijedan glasom velemajstora kakvim se Patrick Rothfuss neprijeporno dokazao već u prvom nastavku Kronika Kraljosjeka, romanu Ime vjetra. Kronike Kraljosjeka drugi dan: Strah mudraca Patrick Rothfuss Kingkiller Chronicles Day 2: The Wise Man s Fear Tvrdi uvez, mm, cca 600 stranica Cijena: 199,00 kn ISBN

15 BIBLIOTEKA ALGORITAM 13 Tad Williams Sjenovito srce Dvorac Južne međe nalazi se između čekića i nakovnja drevnih, besmrtnih Quara s jedne i ludog boga-kralja, Autarha od Xisa s druge strane. U međuvremenu, dvoje mladih branitelja Južne međe, princeza Briony i princ Barrick, našli su se zarobljeni daleko od doma i u životnoj opasnosti. Ispod dvorca nešto se budi, nešto moćno i užasno, skriveno tisućama godina. Mogu li Barrick i Briony, sa šačicom saveznika, pronaći način da spase svoj svijet i spriječe uspon užasnog doba beskrajne tame? Trijumfalni posljednji nastavak serijala Sjenovita međa Algoritam vam donosi u vrsnom prijevodu Tajane Pavičević. Sjenovita međa 4. dio: Sjenovito srce Tad Williams Shadowmarch tetrology Book 4: Shadowheart Tvrdi uvez, mm, cca 800 stranica Cijena: 169,00 kn ISBN

16 14 BIBLIOTEKA ALGORITAM Tannhäuserova trilogija knjiga 1: Religija Tim Willocks Tim Willocks Religija Svibanj je godine. Sulejman Veličanstveni, Osmanski car, proglasio je sveti rat protiv vitezova iz reda svetog Ivana Krstitelja. Najveća vojska svih vremena kreće prema kršćanskom uporištu viteškog reda na Malti. Turci nazivaju Malteške vitezove paklenim psima. Sami vitezovi sebe nazivaju Religijom. Dalje na sjeveru, u Messini na Siciliji, francuska grofica Carla la Penautier nastoji naći prijevoz do Malte u potrazi za sinom koji joj je otet prije dvanaest godina, odmah nakon što se rodio. Jedini čovjek dovoljno vješt i odvažan da joj pomogne oportunistički je plaćenik, trgovac oružjem, bivši janjičar i saski pustolov po imenu Mattias Tannhäuser. On pristaje otpratiti groficu do Malte, gdje usred najsilnije opsade u vojnoj povijesti moraju nekako pronaći dječaka čije ime ne znaju i čije lice nikad nisu vidjeli ne bi li ga istrgnuli iz ralja svetog rata. Religija je prva knjiga Tannhäuserove trilogije, i od prve stranice ovog epskog prikaza posljednjeg velikog srednjevjekovnog sukoba Istoka i Zapada jasno nam je da smo u rukama majstora. Tim Willocks, filmaš, pisac i mnogo više, stvara ovim serijalom djelo koje je koliko mudro i promišljeno, toliko i uzbudljivo i zarazno. The Tannhauser Trilogy Book 1: The Religion Tvrdi uvez, mm, cca 600 stranica Cijena: 179,00 kn ISBN Jaganjac: Evanđelje po Biffu, Kristovom prijatelju iz djetinjstva Christopher Moore Lamb: The Gospel According to Biff, Christ s Childhood Pal Meki uvez, mm, cca 350 stranica Cijena: 99,00 kn ISBN Christopher Moore Jaganjac Postoje iscrpni prikazi Isusova rođenja, kao i njegovih veličanstvenih učenja, djela i otajstvenog žrtvovanja nakon tridesetog rođendana. Ali nitko ne zna kako je protekla rana mladost Sina Božjeg, sve one neopisane godine izuzev Biffa, najboljeg kompića Mesije, vraćenog u život kako bi mogao ispripovijedati tu priču. A onaj koji ga je vratio u život, anđeo Raziel, neće ga pustiti iz hotelske sobe sve dok ne dovrši dijelove Biblije koji nedostaju. I uistinu, Biffova priča biva čudesna, prepuna izvanrednih putovanja, čarolija, izlječenja, kung fua, reanimiranih mrtvaca, demona i zgodnih cura. Čak ni izuzetna domišljatost i odanost njegova prijatelja možda neće biti dovoljni da odvrate Jehošuu od njegove tragične sudbine. Ali ne postoji nitko tko bi Jeha (skraćeno od, je li, Jehošua) volio više od njega izuzev možda Maggie, Marije iz Magdale a Biff neće bez borbe dopustiti svom vrhunaravnom frendu da ode u muke i potonje uskrsnuće. Američki apsurdistički pisac Christopher Moore trajno se usjekao u srca čitatelja ovom urnebesno duhovitom, a u isti mah izuzetno dobronamjernom pripoviješću o smiješnoj, skrivenoj strani osnivača religije koja je definirala zapadnu civilizaciju.

17 BIBLIOTEKA ALGORITAM 15 Ken Follett Stoljetna trilogija Ken Follett, autor kojeg ne treba posebno predstavljati Algoritmovim čitateljima kao ni svim ljubiteljima dobre historijske proze vraća se svojim možda najambicioznijim djelom: Stoljetnom trilogijom, epskim prikazom pet međusobno povezanih obitelji kroz turbulentna vremena prethodnih stotinu godina. U Padu divova, smještenom u razdoblje između i 1924., jedan trinaestogodišnji Velšanin ulazi u svijet muškaraca u rudarskim jamama Američki student prava neočekivano pronalazi novu karijeru u Bijeloj kući Woodrowa Wilsona Sluškinja aristokratske obitelji Fitzherbert uzdiže se iznad svojeg mjesta u društvu, dok sama ledi Maud Fitzherbert zalazi u zabranjene vode kad se zaljubi u njemačkog špijuna A dva brata iz Rusije ostanu bez roditelja i krenu radikalno različitim putevima kad njihov plan emigriranja u Ameriku osujete rat, novačenje i revolucija. U Zimi svijeta, smještenoj u razdoblje između i 1949., pratimo djecu protagonista Pada divova, i svi su na neki način međusobno povezani, premda toga često nisu svjesni. Carla von Ulrich, dijete njemačko-engleskih roditelja, zatječe se pred plimom nacizma koji je tjera da počini vrlo hrabro i nesnosno bolno djelo Dva američka brata, svaki sa svojom tajnom, kroče drugačijim putevima kroz rat, jedan u Washingtonu, a drugi u krvavim džunglama Pacifika Engleski student Lloyd Williams u kotlu Španjolskog građanskog rata otkriva da se protiv komunizma mora boriti jednako usrdno kao i protiv fašizma Ambiciozna mlada Ruskinja žudi za popularnošću sve dok joj rat ne preobrazi život, a njezin rođak odlazi na položaj u obavještajnoj službi s kojeg će utjecati ne samo na ovaj, već i na predstojeći rat. Stoljetna trilogija u engleskom se izvorniku zaključuje potkraj godine. Stoljetna trilogija knjiga 1: Pad divova 1. dio Ken Follett Book One of the Century Trilogy: Fall of Giants Tvrdi uvez, mm, 460 stranica Cijena: 159,00 kn ISBN Stoljetna trilogija knjiga 1: Pad divova 2. dio Ken Follett Book One of the Century Trilogy: Fall of Giants Tvrdi uvez, mm, cca 450 stranica Cijena: 159,00 kn ISBN Stoljetna trilogija knjiga 2: Zima svijeta 1. dio Ken Follett Book Two of the Century Trilogy: Winter of the World Tvrdi uvez, mm, cca 450 stranica Cijena: 159,00 kn ISBN Stoljetna trilogija knjiga 2: Zima svijeta 2. dio Ken Follett Book Two of the Century Trilogy: Winter of the World Tvrdi uvez, mm, cca 450 stranica Cijena: 159,00 kn ISBN

18 16 BIBLIOTEKA ALGORITAM Diana Gabaldon Tuđinka Tuđinka Diana Gabaldon Outlander Tvrdi uvez, mm, 780 stranica Cijena: 249,00 kn ISBN Claire Beauchamp Randall, bivša ratna bolničarka, nakon II. svjetskog rata odlazi sa suprugom Frankom na drugi medeni mjesec u škotski Highlands. Dok razgledavaju krug menhira, Claire dotakne raskoljeni kamen u središtu kruga koji ju prebaci dvjesto godina u prošlost, u godinu. Na nju nasrne časnik britanske vojske, a zatim je otme banda brdskih odmetnika, koji nisu sigurni je li ona engleska špijunka ili dama u nevolji. Što god bila, sigurnije im je da je s njima, i oni je silom nastave voditi sve dublje u Highlands i sve dalje od kamenog kruga, kojim bi se mogla vratiti u vlastito vrijeme. Kako bi izbjegla pogibelj, ona se odluči udati za mladog brđanina Jamesa Frasera. Premda se i dalje trudi vratiti Franku u 1946., neprestano je ometaju nevolje života u osamnaestom stoljeću i vlastita unutarnja previranja jer osjeća da polako počinje voljeti Jamieja Frasera Dvadeset je godina prošlo od prvog objavljivanja Tuđinke, romana kojim je Diana Gabaldon osvojila srca milijuna čitatelja i čitateljica diljem svijeta, te pokrenula serijal koji se još nastavlja, a uz romane uključuje i pripovijetke, vodiče i stripove, a u ljeto najavljeno je i snimanje TV serijala! Algoritam i prevoditelj Predrag Mavar otvaraju vam vrata svijeta Tuđinke, znajući da ćete se bez oklijevanja odlučiti na putovanje s Claire

19 BIBLIOTEKA ALGORITAM 17 Guillermo del Toro i Chuck Hogan Vrsta Zrakoplov Boeing 777 slijeće u newyoršku zračnu luku JFK i rula po pisti sve dok se odjednom ne zaustavi u mjestu. Na svim su prozorima spušteni zaklopci. Sva su svjetla pogašena. Svi komunikacijski kanali su isključeni. Terenske ekipe ne znaju što se zbiva, ali Centar za kontrolu zaraznih bolesti biva uzbunjen. Poziv prima dr. Ephraim Goodweather, njihov voditelj ekipe za brza djelovanja koja istražuje biološke prijetnje, i ulazi u zrakoplov. Od onoga što će tamo ugledati smrznut će mu se krv u žilama. U zalagaonici u Španjolskom Harlemu bivši profesor Abraham Setrakian zna da se nešto zbiva. I zna da je kucnuo čas, da je rat pred vratima. Tako započinje bitka kolosalnih razmjera, jer na ulice New Yorka počinje pristizati virus koji je zarazio grad virus vampirizma. Guillerma del Tora ne treba posebno predstavljati ljubiteljima žanrovske fantastike ali one filmske. Filmovi koje je režirao, od inteligentnog horora Cronos do mračne bajke Panov labirint, oduševljavaju nas već desetljećima. Za svoj prvi izlet u spisateljske vode del Toro je odabrao cijenjenog suradnika, američkog romanopisca Chucka Hogana, što se pokazalo kao pobjednička kombinacija. Britki, hrabri i inventivni, romani iz trilogije Vrsta jedan su od najoriginalnijih prinosa vampirskoj mitologiji posljednjih godina, koji će zauvijek promijeniti vaše gledanje na zaraze i na vampire. Vrsta knjiga 1: Vrsta Guillermo del Toro i Chuck Hogan The Strain Book 1: The Strain Meki uvez, mm, 348 stranica Cijena: 39,90 kn ISBN Vrsta knjiga 2: Pad Guillermo del Toro i Chuck Hogan The Strain Book 2: The Fall Meki uvez, mm, cca 260 stranica Cijena: 49,00 kn ISBN Vrsta knjiga 3: Vječna noć Guillermo del Toro i Chuck Hogan The Strain Book 3: The Night Eternal Meki uvez, mm, cca 350 stranica Cijena: 49,00 kn ISBN

20 18 BIBLIOTEKA ALGORITAM Charlaine Harris Mrtvi hladni Zgode i nezgode Sookie Stackhouse nastavljaju se u petoj knjizi južnjačkih vampirskih misterija koje su nadahnule HBO-ovu seriju Okus krvi. Premda radi kao konobarica u malome Bon Tempsu u Louisiani, Sookie Stackhouse proživjela je više nego dovoljno iskustava s pripadnicima nadnaravnog svijeta. Samo, sad joj se ta iskustva sele u vlastitu obitelj. Kad Sookie primijeti da se oči njezinog brata Jasona počinju mijenjati, ona je svjesna da će se on prvi puta promijeniti u panterodlaka. Ali zabrinutost koju Sookie osjeća prerasta u hladnu jezu kad se pojavi snajperist na čijoj su meti mjenjoliki mještani... Darynda Jones Prvi grob desno Upoznajte Charley Davidson: povremeno radi kao privatna istražiteljica, a cijelo vrijeme radi kao voditeljica mrtvih duša. Charley, naime, vidi mrtve i njezin je zadatak nagovoriti ih da odu prema svjetlosti. Samo, među tim mrtvim ljudima ponekad bude i onih koji su preminuli nasilnom smrću, a oni često traže od Charley da kazni krivce. Da situacija bude još gora, Charley snalaze izuzetno vrući snovi o jednom Biću koje je prati cijeli njezin život Prvi grob desno i koje, kako se ispostavlja, možda ipak nije mrtvac. Darynda Jones Prvi grob desno Darynde Jones dobitnik je nagrade Rita za najbolju prvu knjigu 2012., te začetnik serije bestselera o Charley Davidson. Serijal o Sookie Stackhouse knjiga 5.: Mrtvi hladni Charlaine Harris A Sookie Stackhouse Novel: Dead as a Doornail Meki uvez, mm, cca 220 stranica Cijena: 99,00 kn ISBN First Grave on the Right Meki uvez, mm, cca 300 stranica Cijena: 139,00 kn ISBN

21 BIBLIOTEKA ALGORITAM 19 Matthew Quick U dobru i zlu Upoznajte Pata Peoplesa. Pat ima jednu teoriju: njegov je život film u produkciji samoga Boga. A njegova je bogomdana misija steći fizičku kondiciju i emotivnu zrelost, nakon čega će mu Bog podariti sretan završetak povratak supruge Nikki, koja ga je napustila. Ne čudi, stoga, da je Pat proveo nekoliko godina na psihijatrijskom liječenju. Problem je, ipak, što se Pat vratio u roditeljski dom, i ništa mu ne ide kako treba. Nitko ne želi razgovarati s njime o Nikki. Momčad američkog nogometa za koju navija, Philadelphia Eaglesi, neprestano gube. Također, stalno ga gnjavi čudna Tiffany, mentalno labilna udovica i šurjakinja njegova najboljeg prijatelja. Pat svaki dan pretrči 16 kilometara, a Tiffany ga potiho prati, ne dopuštajući mu da je se riješi. Ovaj neobičan par zapodijeva plaho prijateljstvo, ali kako Pat ne može razlučiti ni prijatelja od neprijatelja, ni stvarnost od poremećenog optimizma, svaki dan u životu ovog posve osebujnog para postaje jedinstvena pustolovina Američki pisac Matthew Quick postigao je svoj dosad najveći uspjeh ovom istančanom, duhovitom i precizno opaženom pričom o složenim psihičkim poremećajima s kojima se nose naši bližnji. Ekranizacija iz postala je jedan od najcjenjenijih filmova godine, donijevši Oscara glumici Jennifer Lawrence, nominacije ostatku glavnih kreativaca, i novu pozornost javnosti djelu ovog jedinstvenog autora suvremene američke književnosti. U dobru i zlu Matthew Quick Silver Linings Playbook Meki uvez, mm, cca 280 stranica Cijena: 99,00 kn ISBN Sapphire Guraj! Claireece Precious Jones podnosi nezamislive nedaće u svome mladom životu. Majka je zlostavlja, otac je siluje, i ona odrasta siromašna, bijesna, nepismena, debela, nevoljena i nezapažena kao i bolesna od HIV-a. Prvi put je rodila s dvanaest godina; sada nosi drugo očevo dijete. Svoju kćerkicu zove Mala Mongo, jer ima Downov sindrom. Kako doprijeti do Precious? Kako joj pomoći? Kad završi na pokusnom obrazovnom programu, Precious će prvi put u životu otkriti što znače stvaran odgoj i podrška. Eksperimentalna pedagoginja Blue Rain, čudnovata (i čudotvorna) poput svojeg imena, nauči je kako da kroz pisanje dnevnika pretoči svoje dugo potiskivane osjećaje u riječi. A te riječi postupno prerastaju u poeziju poeziju kakvoj ne može biti slične Američka spisateljica i gej aktivistica Sapphire napisala je roman Guraj! godine, kao svoje prvo prozno djelo nakon nekoliko zbirki pjesama. Nakon trinaest godina, ekranizacija ove knjige pod naslovom Precious postala je pravi društveni i filmski fenomen u američkim, ali i svjetskim razmjerima. Uz pregršt nagrada i priznanja, Oscare su osvojili Mo nique za sporednu žensku ulogu i Geoffrey S. Fletcher za adaptirani scenarij. Algoritam donosi jedinstveni glas Claireece Precious Jones kao važan književni doprinos poimanju najtežih vidova položaja žene u suvremenom društvu. Guraj! Sapphire Push Meki uvez, mm, cca 100 stranica Cijena: 99,00 kn ISBN

22 20 BIBLIOTEKA ALGORITAM Stephen Chbosky Charliejev svijet Stajanje na rubovima života pruža jedinstvenu točku gledišta Ali dođe i vrijeme da se vidi kako život izgleda s plesnog podija. Charliejev svijet priča je o introvertiranom tinejdžeru, stidljivom i neomiljenom u društvu. Pod pseudonimom Charlie on šalje niz pisama anonimnoj, nepoznatoj osobi, opisujući u njima svoje mukotrpno probijanje kroz nebrano grožđe prvog razreda srednje škole u jednom predgrađu Pittsburgha. Kroz svijet seksa, droge i filma Rocky Horror Picture Show. Kroz one vrtoglavo divlje i dirljive dane koji se obično nazivaju odrastanjem. Književni debi Stephena Chboskog postao je kultni fenomen otkako je objavljen godine. Roman je proveo više od godinu dana na listi bestselera The New York Timesa, a sâm autor ga je ekranizirao u istoimenom filmskom hitu s Loganom Lermanom, Ezrom Millerom i Emmom Watson u glavnim ulogama. Charliejev svijet Stephen Chbosky The Perks of Being a Wallflower Meki uvez, mm, cca 300 stranica Cijena: 99,00 kn ISBN John Grisham Theodore Boone: Dječak odvjetnik Roditelji Theodorea Boona su odvjetnici: njegov se otac bavi nekretninama, a majka obiteljskim pravom. Theodorea puno više zanimaju kazneni slučajevi i većinu vremena provodi u sudnici i oko nje. Ima čak i svoj ured u odvjetničkoj tvrtki svojih roditelja, Boone i Boone. Theodoreu Booneu dvanaest je godina. U malome gradu u kojem živi, Theo poznaje sve suce, sve odvjetnike, pa čak i sve sudske službenike. Sugrađani ga znaju kao klinca koji misli da je odvjetnik, a kolege iz škole neprestano od njega traže da im pomogne riješiti raznorazne razmirice i ponudi im pravne savjete. Naravno da im ne naplaćuje bar ne još. Theodore Boone: Dječak odvjetnik intrigantan je novi naslov produktivnog i nevjerojatno popularnog Johna Grishama i njegov prvi roman za mlade koji mu otvara put do nekih novih čitatelja koji će njegove sjajne zaplete tek upoznati. Theodore Boone: Dječak odvjetnik John Grisham Theodore Boone: Kid Lawyer Meki uvez, mm, cca 220 stranica Cijena: 99,00 kn ISBN

23 BIBLIOTEKA ALGORITAM 21 Ernest Cline Igrač broj jedan Svijet je gotovo u rasulu danas, godine. Velika recesija poharala je gospodarstvo, a resursi su na izmaku. Mladi Wade Watts osjeća se živim samo kad se uključi u virtualnu utopiju poznatu pod imenom OASIS, internetsku simulaciju za vrlo veliki broj igrača. Wade je posvetio život proučavanju triju zagonetki skrivenih po digitalnim zakucima tog svijeta zagonetki zasnovanih na opsjednutosti OASIS-ova preminulog tvorca Jamesa Hallidaya popularnom kulturom minulih desetljeća. Tko ih uspije otkriti i odgonetnuti, dobit će golemu moć i bogatstvo. Samo, kada Wade nabasa na prvu zagonetku, sa svih strana na njega nasrnu ostali igrači, spremni na sve kako bi mu oduzeli tu glavnu nagradu. Utrka započinje, a ako Wade misli preživjeti, morat će pobijediti i suočiti se sa stvarnim svijetom od kojeg je uvijek očajnički nastojao pobjeći Igrač broj jedan prvi je roman američkog scenarista i pripovjedača Ernesta Clinea, znamenitog po filmu Fanboys i sudjelovanju u internetskoj pop- -kulturi grada Austina u Teksasu. Knjiga je godine osvojila nagradu Alex američke udruge knjižara za mlade, kao i nagradu Prometheus koju dodjeljuje libertarijansko futurističko društvo, a prava na ekranizaciju već dan nakon objavljivanja otkupila je produkcijska kuća Warner Bros. Igrač broj jedan Ernest Cline Ready Player One Meki uvez, mm, cca 400 stranica Cijena: 99,00 kn ISBN Colleen Hoover Bez nade Biste li radije znali istinu koja vas ispunjava beznađem, ili nastavili vjerovati u laži? Dvoje mladih ljudi s nesnosnom prošlošću kreće na strastveno, fascinantno putovanje prema otkrivanju pouka o življenju, ljubavi, povjerenju i, iznad svega, moći izlječenja koju može donijeti samo istina. Sky, učenica četvrte godine srednje škole, upoznaje Deana Holdera, momka kojega prati glas o promiskuitetnosti ravnoj njezinoj. Već od prvog susreta on je ispunjava stravom, ali ne može ga izbaciti iz misli. U njemu ima nečega što budi uspomene na njezinu duboko nesretnu prošlost, na vrijeme koje se svom silom trudila potisnuti. Iako ga je čvrsto odlučila izbjegavati, njegovo neumoljivo proganjanje i zagonetni smiješak slome joj moć obrane i između njih nastane sve čvršća veza. Ali Holder cijelo to vrijeme čuva svoje tajne. Kad one budu otkrivene, Sky će se zauvijek promijeniti, a njezina sposobnost poklanjanja povjerenja drugima mogla bi pasti kao žrtva istine Colleen Hoover postala je fenomen suvremenog izdavaštva nizom knjiga objavljenim samo u digitalnom izdanju sve dok nije došla do književnih izdavača i vinula se na vrh ljestvice The New York Timesa. Njezino najpopularnije djelo, roman Bez nade, djelo je koje oduzima dah i vraća čaroliju prve ljubavi. Bez nade Colleen Hoover Hopeless Meki uvez, mm, cca 440 stranica Cijena: 99,00 kn ISBN

24 22 BIBLIOTEKA ALGORITAM Kći dima i kosti Laini Taylor Daughter of Smoke and Bone Meki uvez, mm, cca 400 stranica Cijena: 99,00 kn ISBN Laini Taylor Kći dima i kosti Diljem svijeta crni se otisci dlanova pojavljuju na vratnicama. Ondje ih ostavljaju krilati neznanci koji su se krišom provukli kroz procjep u nebu. U jednoj tamnoj, prašnoj trgovini, vražja zaliha ljudskih zuba postaje opasno oskudna. A u zamršenim uličicama Praga, mlada studentica likovne umjetnosti uskoro će se umiješati u brutalan nadnaravni rat. Upoznajte sedamnaestogodišnju Karou. Ona u bloku za blokom crtaćeg papira riše monstrume koji možda nisu, a možda i jesu stvarni. Često nestaje zagonetnim poslom. Zna mnoge jezike, od kojih nisu svi ljudski. A svijetlomodra kosa doslovce joj raste iz glave u toj boji. Tko je zapravo ona? To je pitanje progoni, i uskoro će na njega saznati odgovor. Kad jedan neznanac lijepi, ispaćeni Akiva upre ognjene oči u nju u jednoj uskoj ulici Marrakecha, dođe do krvi i zvjezdane svjetlosti, do otkrivanja tajni i tragične ljubavi koja vuče duboke korijene iz nasilne prošlosti. Samo, hoće li Karou doživjeti da zažali što je otkrila istinu o sebi? Majstorsko pripovijedanje Laini Taylor, spisateljice nominirane za National Book Award, u romanu Kći dima i kosti urodilo je jednim od najpopularnijih naslova suvremene fantastike za mlade čitateljice i čitatelje, knjigom jedinstvene maštovitosti koja se čita nadušak i čiji se nastavak, Dani krvi i zvijezda, već nestrpljivo iščekuje u prijevodu Algoritma. Moira Young Buntovničko srce Činilo se da je zadatak pred Sabom jednostavan. Morala je poraziti Tontone i spasiti od njih svoga otetog brata Lugha, pa će se u njezin svijet vratiti red. I uspjela je u svemu što je naumila a sad, dok s bratom i sestricom putuje na zapad prema boljem životu, pokazalo se da ništa nije postalo jednostavno Kroz spregu vesterna i znanstvene fantastike, kroz upečatljive likove ocrtane jasnim potezima i kroz jedinstven pripovjedni stil i jezik, primjeren vremenu u kojem je sva pismenost davno zamrla, Young u Buntovničkom srcu donosi još ambiciozniju priču, uvlačeći nas duboko u živo srce ove zacrtane trilogije. Pustopoljine, knjiga 2: Buntovničko srce Moira Young Dust Lands 2: Rebel Heart Meki uvez, mm, cca 280 stranica Cijena: 99,00 kn ISBN

25 BIBLIOTEKA ALGORITAM 23 Finale Becca Fitzpatrick Finale Meki uvez, mm, cca 450 stranica Cijena: 99,00 kn ISBN Becca Fitzpatrick Finale Sudbine se razotkrivaju u neodoljivo uzbudljivom završnom nastavku svjetski uspješne sage Tiho, tiho, anđele. Nora nikad nije bila sigurnija da zaista voli Patcha. Bio on pali anđeo ili ne, on je za nju onaj pravi. Njezino podrijetlo i životni put možda i znače da im je suđeno da budu neprijatelji, ali ona mu više ne može okrenuti leđa. A sada Nora i Patch moraju smoći svu svoju snagu kako bi se suočili s posljednjim, pogibeljnim iskušenjem. Stari se neprijatelji vraćaju, novi se pojavljuju, a konačno izdajstvo jednog dosadašnjeg prijatelja zaprijetit će miru za kojim Patch i Nora očajnički žude. Čak im ni pomno isplanirani način za izbjegavanje sukoba uz pomoć varke možda neće biti dovoljan, jer miru između nefila i palih anđela očito nije suđeno da potraje. Postaje jasno gdje će biti poprište bitke samo, na kojoj su strani njih dvoje? I neće li finale njihove priče otkriti kako postoje prepreke koje čak ni ljubav ne može prevladati? Becca Fitzpatrick postavila je nove standarde u pisanju za mlade u četiri stavka svoje simfonije o palom anđelu Patchu i djevojci Nori Grey, romanima Tiho, tiho, anđele, Crescendo i Tišina: Finale je doista sve što se gradilo kroz prve tri knjige u isti mah intimno i epsko, spektakularno i dirljivo, pa ne čudi da je filmska adaptacija sage već u pripremi.

26 24 BIBLIOTEKA ALGORITAM Cassandra Clare Grad palih anđela Clary Fray vratila se kući u New York, uzbuđena zbog svih mogućnosti koje se pred njom pružaju. Uvježbavaju je da postane sjenolovac i nauči se koristiti svojim jedinstvenim moćima. Majka joj se udaje za ljubav svoga života. Donjosvjećani i sjenolovci napokon su sklopili mir. I, najvažnije od svega napokon može Jacea zvati svojim dečkom. No, sve ima svoju cijenu. Netko ubija sjenolovce koji su se bili udružili s Valentineom i izaziva napetosti između donjosvjećana i sjenolovaca, što bi moglo dovesti do još jednog krvavog rata... Ljubav. Krv. Izdaja. Osveta. Ulozi su u Gradu palih anđela, četvrtom nastavku serijala Instrumentarij smrtnika, viši nego ikad. Cassandra Clare Grad izgubljenih duša Koliko je visoka cijena koju možemo platiti, čak i za ljubav? Kad se Jace i Clary ponovno sretnu, Clary će s užasom otkriti kako je demonskom čarolijom njezin voljeni vezan s njezinim zlim bratom Sebastianom i da je Jace postao slugom zla. Klava je odlučna uništiti Sebastiana, no nemoguće je uništiti jednog mladića, a poštedjeti drugog, s njim neraskidivo vezanog Mrak prijeti sjenolovcima u uzbudljivom petom nastavku serijala koji ne silazi s top ljestvica najprodavanijih knjiga. Visokobudžetna ekranizacija samo je dolila ulje na vatru popularnosti romana Cassandre Clare. Instrumentarij smrtnika knjiga 4: Grad palih anđela Cassandra Clare City of Fallen Angels: Book Four of The Mortal Instruments Meki uvez, mm, cca 400 stranica Cijena: 119,00 kn ISBN Instrumentarij smrtnika knjiga 5: Grad izgubljenih duša Cassandra Clare City of Lost Souls: Book Five of The Mortal Instruments Meki uvez, mm, cca 400 stranica Cijena: 119,00 kn ISBN

27 BIBLIOTEKA ALGORITAM 25 Cassandra Clare Paklene naprave Zavoljeli ste sjenolovce u Instrumentariju smrtnika. Sad upoznajte njihovu povijest u viktorijanskoj Engleskoj, gdje je čarolija opasna, a ljubav je još opasnija. U Mehaničkom anđelu šesnaestogodišnja Tessa Gray prijeđe ocean kako bi u Engleskoj potražila brata. U tmurnom, plinskim svjetiljkama rasvijetljenom Londonu, dočekat će je sva sila nadnaravnih stvorenja iz podzemlja. Samo sjenolovci, ratnici posvećeni uklanjanju demona iz svijeta, još održavaju red usred kaosa. A kad je otmu zagonetne Tamne Sestre, članice tajne organizacije po imenu Klub Pandemonij, Tessa će otkriti veliku tajnu o samoj sebi U Mehaničkom princu Tessa otkriva da sigurnost koju je pronašla među sjenolovcima neće biti dugog vijeka, jer zagonetni Magistar ne preza ni od čega da iskoristi Tessine moći za vlastite mračne ciljeve. Uz pomoć zgodnog, izmučenog Willa i predanog Jema, Tessa otkriva da Magistrov rat protiv sjenolovaca počiva na posve osobnoj osveti. Kako bi razotkrili tajne prošlosti, njih troje odlazi u ladanjsku kuću koja krije neiskazive užase U Mehaničkoj princezi mreža se sjenki počinje skupljati oko sjenolovaca s Londonskog instituta. Mortmain namjerava iskoristiti svoje Paklene naprave vojsku nemilosrdnih automata da ih potpuno zatre. Za ispunjavanje tog plana potrebno mu je još samo jedno: potrebna mu je Tessa Gray. Serijalom Paklene naprave Cassandra Clare proširuje i produbljuje svijet koji upoznajemo u nastavcima Instrumentarija smrtnika usporednog serijala smještenog u današnje vrijeme i medijskog fenomena koji je osvojio milijune čitatelja i gledatelja. Njima, ali i svim ljubiteljima pustolovnih romansi, ova neodoljiva mješavina gotike i steampunka bit će nezaobilazno štivo. Paklene naprave knjiga 1: Mehanički anđeo Cassandra Clare Infernal Devices Book 1: Clockwork Angel Meki uvez, mm, cca 400 stranica Cijena: 119,00 kn ISBN Paklene naprave knjiga 2: Mehanički princ Cassandra Clare Infernal Devices Book 1: Clockwork Prince Meki uvez, mm, cca 400 stranica Cijena: 119,00 kn ISBN Paklene naprave knjiga 3: Mehanička princeza Cassandra Clare Infernal Devices Book 1: Clockwork Princess Meki uvez, mm, cca 400 stranica Cijena: 119,00 kn ISBN

28 26 BIBLIOTEKA ALGORITAM P. C. Cast i Kristin Cast KUĆA noći Međunarodni fenomen Kuće Noći nastavlja se u svojim dosad najdramatičnijim naslovima. U Skrivenoj, kaos vlada u Kući Noći u Tulsi, premda je Visoko vampyrsko vijeće napokon uvidjelo pravu narav Neferet. U ognju i tugovanju, duše preminulih pokušavaju naći mir i zajedništvo u njedrima božice Nyx. Istovremeno, živi se suočavaju s mnogo većim iskušenjima, jer se Neferet neće predati bez borbe. Na njezinoj je strani, napokon, krvlju stvoreno najmoćnije oružje: Aurox, mladić koji je ujedno i bijeli bik osvete, te Heath, dobri Heath koji je pristao izgubiti svako poimanje sebe kako bi spasio Zoey U Razotkrivenoj, stubokom promijenjena nakon događaja na završetku Skrivene, Neferet je opasnija nego ikada a u potrazi za odmazdom neće se zaustaviti samo na Zoey i njezinim prijateljima, već će nesmiljeno zatirati i ljude. Stanovnici Tulse, pak, za sve će patnje okriviti Kuću Noći. Zoey polazi u utrku s vremenom kako bi spriječila da Neferetin gnjev preraste u pravi rat. U suprotnom, samoj Kući Noći doći će kraj S više od dvanaest milijuna poklonika širom svijeta, serijal Kuća Noći objavljuje se u već trideset osam zemalja i redovito dospijeva na prva mjesta ljestvica prodanosti u zemljama poput SAD-a, Velike Britanije i Njemačke. Pustolovine Zoey, Stevie Rae, Afrodite, Starka, Dallasa, Blizanki i ostalog društva s vampyrskim tetovažama zrače neodoljivošću poteklom iz sprege dubokog poznavanja poganske mitologije spisateljice P. C. Cast i suverenog portretiranja suvremenih tinejdžera njezine kolegice (i kćeri) Kristin. Kuća Noći bliži se, nažalost, svome kraju već godina donijet će nam dvanaesti i posljednji nastavak serijala, knjigu Iskupljena. Kuća noći: knjiga 10 Skrivena P. C. Cast i Kristin Cast Hidden: A House of Night Novel 10 Meki uvez, mm, cca 300 stranica Cijena: 99,00 kn ISBN Kuća noći: knjiga 11 Razotkrivena P. C. Cast i Kristin Cast Revealed: A House of Night Novel 11 Meki uvez, mm, cca 300 stranica Cijena: 99,00 kn ISBN

Postojeći Mail Account u Outlook Expressu (podešavanje promjena):

Postojeći Mail Account u Outlook Expressu (podešavanje promjena): Outlook Express 5 Postojeći Mail Account u Outlook Expressu (podešavanje promjena): Microsoft Outlook Express je dio Microsoft Internet Explorer. izaberite: Ako Outlook, kada dva puta pritisnete na gornju

More information

Postupak konfiguracije ADSL modema ZTE u Routed PPPoE modu Detaljni opis konfiguracije

Postupak konfiguracije ADSL modema ZTE u Routed PPPoE modu Detaljni opis konfiguracije Postupak konfiguracije ADSL modema ZTE u Routed PPPoE modu Detaljni opis konfiguracije 1. Podešavanje računara Nakon povezivanja modema svim potrebnim kablovima na računar, linija i napajanje, uključujemo

More information

Uputstva za HTC. Sadržaj : 1. HTC HD2 2. 2. HTC Snap 4. 3. HTC Smart 6. 4. HTC Legend 8. 5. HTC Desire 9. 6. HTC Magic 10

Uputstva za HTC. Sadržaj : 1. HTC HD2 2. 2. HTC Snap 4. 3. HTC Smart 6. 4. HTC Legend 8. 5. HTC Desire 9. 6. HTC Magic 10 Sadržaj : 1. HTC HD2 2 2. HTC Snap 4 3. HTC Smart 6 4. HTC Legend 8 5. HTC Desire 9 6. HTC Magic 10 1 HTC HD2 1. Start 2. Settings 3. Connections 4. Connections 5. U okviru My ISP izabrati Add a new modem

More information

Ako je Local Area Connection u stanju Disabled, kao na slici, desnim tasterom miša kliknemo na ikonicu i odaberemo lijevim tasterom opciju Enable.

Ako je Local Area Connection u stanju Disabled, kao na slici, desnim tasterom miša kliknemo na ikonicu i odaberemo lijevim tasterom opciju Enable. Postupak konfiguracije ADSL modema ZTE za uslugu moja TV Net Nakon povezivanja modema svim potrebnim kablovima na računar, linija i napajanje, uključujemo računar. Nakon učitavanja Windowsa kliknemo na

More information

IMPLEMENTATION OF FACEBOOK IN FOREIGN LANGUAGE TEACHING IN HIGHER EDUCATION IMPLEMENTACIJA FACEBOOKA U NASTAVI STRANIH JEZIKA U VISOKOM OBRAZOVANJU

IMPLEMENTATION OF FACEBOOK IN FOREIGN LANGUAGE TEACHING IN HIGHER EDUCATION IMPLEMENTACIJA FACEBOOKA U NASTAVI STRANIH JEZIKA U VISOKOM OBRAZOVANJU Darija Kuharić, senior lecturer of German language Faculty of Agriculture Osijek HR-31000 Osijek, 1d P. Svačića Phone: +385 (0)31 554-940 Fax: +385 (0)31 554-800 E-mail address: dkuharic@pfos.hr Ljubica

More information

E-LEARNING: PERCEPTIONS OF STUDENTS AT THE JOSIP JURAJ STROSSMAYER UNIVERSITY OF OSIJEK

E-LEARNING: PERCEPTIONS OF STUDENTS AT THE JOSIP JURAJ STROSSMAYER UNIVERSITY OF OSIJEK 94 INFO- 2019 Primljeno / Received: 2010-01-15 UDK : 681.327:371.8:37 Izvorni znanstveni rad / Original Scientific Paper E-LEARNING: PERCEPTIONS OF STUDENTS AT THE E-UČENJE: PERCEPCIJA STUDENATA SVEUČILIŠTA

More information

Lean Product Lifecycle Management Approach

Lean Product Lifecycle Management Approach International Journal of Industrial Engineering and Management (), Vol. 4 No 4, 2013, pp. 207-214 Available online at www.iim.ftn.uns.ac.rs/ijiem_journal.php ISSN 2217-2661 UDK:621:005.7 Lean Product Lifecycle

More information

Naziv tvrtke Business name: Pravni oblik Legal form:.. Matični broj Tax number:.. Sjedište Address:

Naziv tvrtke Business name: Pravni oblik Legal form:.. Matični broj Tax number:.. Sjedište Address: R E P U B L I K A H R V A T S K A PRIMJERAK 1 MINISTARSTVO FINANCIJA-POREZNA UPRAVA - za podnositelja zahtjeva - THE REPUBLIC OF CROATIA COPY 1 MINISTRY OF FINANCE-TAX ADMINISTRATION - for the claimant

More information

Podešavanje e-mail klijenata

Podešavanje e-mail klijenata Podešavanje e-mail klijenata - Mozilla Thunderbird - Microsoft Outlook U daljem tekstu nalaze se detaljna uputstva kako podesiti nekoliko najčešće korišćenih Email programa za domenske email naloge. Pre

More information

EU Beautiful Kosovo Programme Renovation of the School Yard 4 dëshmorët in Rahovec/Orahovac

EU Beautiful Kosovo Programme Renovation of the School Yard 4 dëshmorët in Rahovec/Orahovac EU Beautiful Kosovo Programme Renovation of the School Yard 4 dëshmorët in Rahovec/Orahovac The project Renovation of the School Yard 4 dëshmorët in the village Ratkoc/Ratkovac municipality of Rahovec/Orahovac,consists

More information

Uputstvo za povezivanje na IPv6 mrežu

Uputstvo za povezivanje na IPv6 mrežu Uputstvo za povezivanje na IPv6 mrežu Počevši od 6. juna 2012. godine, veliki javni servisi će biti dostupni širom sveta kako putem IPv4 tako i putem IPv6 adrese. Bitno je na vreme se priključiti novom

More information

ANALIZA 360 ANALIZA 360. jednostavno do odluke. Brojevi : Analize : Argumenti : www.analiza360.hr

ANALIZA 360 ANALIZA 360. jednostavno do odluke. Brojevi : Analize : Argumenti : www.analiza360.hr ANALIZA 360 jednostavno do odluke ANALIZA 360 : Consumer Intelligence obilježja i stavovi čitatelja Hrvatska 2012 Page 2 Tržišni uvjeti postaju sve teži i teži... # potrošača pada [broj rođenih/god: 66.000

More information

Design of e-books: readers expectations in a comparative perspective

Design of e-books: readers expectations in a comparative perspective Design of e-books: readers expectations in a comparative perspective Josipa Selthofer, jselthofer@ffos.hr Department of Information Science, Faculty of Humanities and Social Sciences, University of Osijek

More information

AIESEC stručne prakse. Stručne prakse IT

AIESEC stručne prakse. Stručne prakse IT AIESEC stručne prakse Međunarodna stručna praksa jedna je od mogućnosti koju pruža međunarodna studentska organizacija AIESEC. Praksa je namijenjena svim studentima, apsolventima te onima koji su stekli

More information

Online Media Planning. Ivan Dimitrijević

Online Media Planning. Ivan Dimitrijević Online Media Planning Ivan Dimitrijević $ #! %&!$ /$( #$!&())()%&$#! # Digitalna Srbija MEDIA MARKET OVERVIEW Skoro Source: Gemius Audience 1/2013 Miliona Aktivnih korisnika svakog meseca (2.998.000) Ali

More information

DISCRETE MATHEMATICS AND ITS APPLICATIONS IN NETWORK ANALYSIS DISKRETNA MATEMATIKA I NJENE PRIMJENE U MREŽNOJ ANALIZI

DISCRETE MATHEMATICS AND ITS APPLICATIONS IN NETWORK ANALYSIS DISKRETNA MATEMATIKA I NJENE PRIMJENE U MREŽNOJ ANALIZI DISCRETE MATHEMATICS AND ITS APPLICATIONS IN NETWORK ANALYSIS mr. sc. Anton Vrdoljak, prof. matematike Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru Abstract: In this article we will give a small introduction

More information

Denial of Service. Denial of Service. A metaphor: Denial-of-Dinner Attack. Denial-of-Dinner Attack 2. Ozalp Babaoglu

Denial of Service. Denial of Service. A metaphor: Denial-of-Dinner Attack. Denial-of-Dinner Attack 2. Ozalp Babaoglu Denial of Service Denial of Service Ozalp Babaoglu Availability refers to the ability to use a desired information resource or service A Denial of Service attack is an attempt to make that information

More information

Comment on the Critique of the paper ERP and Management Accounting Changes of Industrial Enterprises in Serbia *

Comment on the Critique of the paper ERP and Management Accounting Changes of Industrial Enterprises in Serbia * Comment on the Critique of the paper ERP and Management Accounting Changes of Industrial Enterprises in Serbia * UDK 001.83 Slobodan Malinić, University of Kragujevac,Faculty of Economics, Kragujevac Mirjana

More information

22. GRAND PRIX CROATIA 22 nd GRAND PRIX CROATIA

22. GRAND PRIX CROATIA 22 nd GRAND PRIX CROATIA Dragi sportski prijatelji, dobrodošli na 22. Grand Prix Croatia, jedan od najkvalitetnijih karate turnira u srednjoj Europi. Na dosadašnjim turnirima prikazan je vrhunski karate uz sudjelovanje velikog

More information

Leisure-Time Activities Its Program and Importance in the Institutionalized Protection of Old People

Leisure-Time Activities Its Program and Importance in the Institutionalized Protection of Old People Coll. Antropol. 27 (2003) 2: 439 444 UDC 613.98:331.3-053.9 Original scientific paper Leisure-Time Activities Its Program and Importance in the Institutionalized Protection of Old People Marijana Ljubi}

More information

UNIT TWELVE CHARTER PARTIES (I)

UNIT TWELVE CHARTER PARTIES (I) UNIT TWELVE CHARTER PARTIES (I) A charter party is a document of contract by which a shipowner agrees to lease, and the charterer agrees to hire, a vessel or all the cargo space, or a part of it, on terms

More information

THE SOURCES OF DANGERS AND THE CHARACTER OF INJURIES AT WORK IN THE GARMENT INDUSTRY UDC 331.45:677. Cvetko Z. Trajković, Dragan M.

THE SOURCES OF DANGERS AND THE CHARACTER OF INJURIES AT WORK IN THE GARMENT INDUSTRY UDC 331.45:677. Cvetko Z. Trajković, Dragan M. UNIVERSITY OF NIŠ The scientific journal FACTA UNIVERSITATIS Series: Working and Living Environmental Protection Vol. 1, No 4, 1999, pp. 107-113 Editor of series: Ljiljana Rašković, e-mail: ral@junis.ni.ac.yu

More information

MANAGEMENT IN CIVIL ENGINEERING AND ITS DEVELOPING TENDS UDC 69.01:625.7718(045) Milorad Zlatanović

MANAGEMENT IN CIVIL ENGINEERING AND ITS DEVELOPING TENDS UDC 69.01:625.7718(045) Milorad Zlatanović UNIVERSITY OF NIŠ The scientific journal FACTA UNIVERSITATIS Series: Architecture and Civil Engineering Vol.1, N o 5, 1998 pp. 637-644 Editors of series: Dragan Veličković, Dušan Ilić, e-mail: facta@ni.ac.yu

More information

Public Relations Ethics and Ethical Codes

Public Relations Ethics and Ethical Codes 183 UDK 659:174 (183-194) Helena Brautović i Dragana Brkan Public Relations Ethics and Ethical Codes Summary The term Public Relations Ethics is often understood as an oxymoron, as rare are those who find

More information

Key words e-mail, e-mail etiquette, guidelines, effective writing, recipient

Key words e-mail, e-mail etiquette, guidelines, effective writing, recipient Vesna Vulić, prof., predavač za engleski jezik Veleučilište u Požegi UDK 004.773.3 Stručni rad On More Effective E-mail Writing Summary This article is intended to be a simplified guide for the efficient

More information

Public Relations Influence on Croatian Media Is There a Difference Between the Opinions of Journalists and Public Relations Professionals?

Public Relations Influence on Croatian Media Is There a Difference Between the Opinions of Journalists and Public Relations Professionals? IZVORNI ZNANSTVENI RAD UDK: 316.77:659.4 Primljeno: veljača 2007. Public Relations Influence on Croatian Media Is There a Difference Between the Opinions of Journalists and Public Relations Professionals?

More information

SCIENTIFIC PRODUCTIVITY IN TRANSITION COUNTRIES: TRENDS AND OBSTACLES

SCIENTIFIC PRODUCTIVITY IN TRANSITION COUNTRIES: TRENDS AND OBSTACLES Interdisciplinary Description of Complex Systems 11(2), 174-189, 2013 SCIENTIFIC PRODUCTIVITY IN TRANSITION COUNTRIES: TRENDS AND OBSTACLES Hrvoje Mataković 1, Mirjana Pejić Bach 2, * and Iva Radočaj Novak

More information

Iskorištenje vodnih snaga

Iskorištenje vodnih snaga Iskorištenje vodnih snaga Osnovni principi Rijeka teče od točke A do točke B i gubi potencijalnu energiju koja odgovara visini H. Ovaj gubitak energije je uvijek prisutan bez obzira dali rijeka teče prirodnim

More information

LOCALIZATION AND INTERNATIONALIZATION OF DIGITAL LEARNING RESOURCES

LOCALIZATION AND INTERNATIONALIZATION OF DIGITAL LEARNING RESOURCES TEHNOLOGIJA, INFORMATIKA I OBRAZOVANJE ZA DRUŠTVO UČENJA I ZNANJA 6. MeĎunarodni Simpozijum, Tehnički fakultet Čačak, 3 5. jun 2011. TECHNO LO GY, INFO RM ATICS AND EDUCATION FOR LEARNING AND KNOWLEDGE

More information

How To Understand The Maturity Model For Business Intelligence

How To Understand The Maturity Model For Business Intelligence OVERVIEW OF BUSINESS INTELLIGENCE MATURITY MODELS Irena Hribar Rajterič * Received: 12. 10. 2009 Review Accepted: 18. 03. 2010 UDC 65.012.34 Today, companies wish to evaluate and justify their investments

More information

RFID TECHNOLOGY, PRIVACY AND SECURITY UDC 65.011.56

RFID TECHNOLOGY, PRIVACY AND SECURITY UDC 65.011.56 FACTA UNIVERSITATIS Series: Mechanical Engineering Vol. 8, N o 1, 2010, pp. 57-62 RFID TECHNOLOGY, PRIVACY AND SECURITY UDC 65.011.56 Stevan Stankovski 1, Gordana Ostojić 1, Milovan Lazarević 1, Božidar

More information

16 17 bosnjacka Ukoliko trebate posao, pravo rješenje za Vas je: BIH INTERNATIONAL TRUCKING COMPANY OBUKA ZA CDL VOZAČKU DOZVOLU - mogućnost učenja i polaganja na bosanskom jeziku - pet sedmica trening

More information

Preschool Teacher s Role in the Art Activities of Early and Preschool Age Children

Preschool Teacher s Role in the Art Activities of Early and Preschool Age Children Croatian Journal of Education Vol.17; Sp.Ed.No.1/2015: pages: 153-163 Preliminary communication Paper submitted: 25 th February 2014 Paper accepted: 27 th March 2014 doi: 10.15516/cje.v17i0.1497 Preschool

More information

Slika 2. Other. Hardware

Slika 2. Other. Hardware Žiro račun: 2484008-1100164754 (RBA) Matični broj: 3703142 HR - 10000 Zagreb Savica Šanci 127 T +385 (0)1 2352 200 F +385 (0)1 2352 299 HR - 35000 Slavonski Brod Gajeva 32 T +385 (0)35 447 665 F +385 (0)35

More information

EMPLOYEE TRAINING AND DEVELOPMENT AND THE LEARNING ORGANIZATION UDC 331.363. Jelena Vemić

EMPLOYEE TRAINING AND DEVELOPMENT AND THE LEARNING ORGANIZATION UDC 331.363. Jelena Vemić FACTA UNIVERSITATIS Series: Economics and Organization Vol. 4, N o 2, 2007, pp. 209-216 EMPLOYEE TRAINING AND DEVELOPMENT AND THE LEARNING ORGANIZATION UDC 331.363 Jelena Vemić Faculty for Service Business,

More information

ADVERTISING AND PROMOTION ON THE INTERNET UDC 004.738.5:658.8. Ana Stojković

ADVERTISING AND PROMOTION ON THE INTERNET UDC 004.738.5:658.8. Ana Stojković FACTA UNIVERSITATIS Series: Economics and Organization Vol. 10, N o 1, 2013, pp. 77-87 Review paper ADVERTISING AND PROMOTION ON THE INTERNET UDC 004.738.5:658.8 Ana Stojković Faculty of Economics, University

More information

DECISION SUPPORT AND BUSINESS INTELLIGENCE WHAT NEEDS TO BE LEARNT? 4

DECISION SUPPORT AND BUSINESS INTELLIGENCE WHAT NEEDS TO BE LEARNT? 4 Sabrina Šuman 1 Preliminary communication Maja Gligora Marković 2 UDK 65.012.123 Berta Jadro 3 DECISION SUPPORT AND BUSINESS INTELLIGENCE WHAT NEEDS TO BE LEARNT? 4 ABSTRACT Decision makers should have

More information

Matematički časopisi u svetu i kod nas: sadašnjost i budućnost Prezentacija (slajdovi) http://pefmath.etf.rs. Milan Merkle emerkle@etf.

Matematički časopisi u svetu i kod nas: sadašnjost i budućnost Prezentacija (slajdovi) http://pefmath.etf.rs. Milan Merkle emerkle@etf. Matematički časopisi u svetu i kod nas: sadašnjost i budućnost Prezentacija (slajdovi) http://pefmath.etf.rs Milan Merkle emerkle@etf.rs Materijal je namenjen isključivo za ličnu upotrebu i može se bez

More information

INFLUENCE OF BIOLOGICAL, PSYCHO-SOCIAL AND ORGANISATIONAL WORK FACTORS ON OCCUPATIONAL SAFETY MOTIVATION UDC 331.45.

INFLUENCE OF BIOLOGICAL, PSYCHO-SOCIAL AND ORGANISATIONAL WORK FACTORS ON OCCUPATIONAL SAFETY MOTIVATION UDC 331.45. FACTA UNIVERSITATIS Series: Economics and Organization Vol. 7, N o 2, 2010, pp. 235-243 INFLUENCE OF BIOLOGICAL, PSYCHO-SOCIAL AND ORGANISATIONAL WORK FACTORS ON OCCUPATIONAL SAFETY MOTIVATION UDC 331.45

More information

Lost in a Cloud: Overview of Legal Obstacles to the Growth of Cloud Computing

Lost in a Cloud: Overview of Legal Obstacles to the Growth of Cloud Computing STRUČNI RAD UDK: 0040.7 Zaprimljeno: rujna 2012. Lost in a Cloud: Overview of Legal Obstacles to the Growth of Cloud Computing Gregory Graham * SUMMARY Cloud computing has emerged as an exciting new opportunity

More information

TI RICORDI SJEĆAŠ LI SE YOU REMEMBER ALEKSANDAR ĐURAVCEVIC. Biennale Arte 2015 Paviljon Crne Gore Pavilion of Montenegro Padiglione del Montenegro

TI RICORDI SJEĆAŠ LI SE YOU REMEMBER ALEKSANDAR ĐURAVCEVIC. Biennale Arte 2015 Paviljon Crne Gore Pavilion of Montenegro Padiglione del Montenegro TI RICORDI SJEĆAŠ LI SE YOU REMEMBER ALEKSANDAR ĐURAVCEVIC Biennale Arte 2015 Paviljon Crne Gore Pavilion of Montenegro Padiglione del Montenegro Aleksandar Đuravčević TI RICORDI SJEĆAŠ LI SE YOU REMEMBER

More information

List Muraköz Megyimurje kao organ maðarske okupacijske vlasti u Meðimurju (1941-1943)

List Muraköz Megyimurje kao organ maðarske okupacijske vlasti u Meðimurju (1941-1943) Goran Hutinec ISSN 0353-295X RADOVI Zavod za hrvatsku povijest Vol. 37, Zagreb 2005. UDK 94(497.524) 1941/1943 :070 070.15(497.524) 1941/1943 Izvorni znanstveni rad List Muraköz Megyimurje kao organ maðarske

More information

MUTUAL DEPENDANCE OF MANAGEMENT AND QUALITY UDC 005.6. Ljubiša V. Cvetković

MUTUAL DEPENDANCE OF MANAGEMENT AND QUALITY UDC 005.6. Ljubiša V. Cvetković FACTA UNIVERSITATIS Series: Economics and Organization Vol. 1, N o 9, 2001, pp. 59-63 MUTUAL DEPENDANCE OF MANAGEMENT AND QUALITY UDC 005.6 Ljubiša V. Cvetković Faculty of Technology, University of Niš,

More information

MOVING TOWARDS CLOUD SECURITY

MOVING TOWARDS CLOUD SECURITY Interdisciplinary Description of Complex Systems 13(1), 9-14, 2015 MOVING TOWARDS CLOUD SECURITY Edit Szilvia Rubóczki 1 and Zoltán Rajnai 2, * 1 c/o Obuda University 1 Budapest, Hungary 2 Doctoral School

More information

INLET AND EXHAUST VALVES

INLET AND EXHAUST VALVES INLET AND EXHAUST VALVES 7 The exhaust valves open against pressure within the cylinder at the end of the working stroke. This pressure is considerably higher than against which the inlet valves have to

More information

E-LEARNING IN BUSINESS

E-LEARNING IN BUSINESS Pregledni rad Škola biznisa Broj 3-4/2013 UDC 37.018.43:004 E-LEARNING IN BUSINESS Marta Woźniak-Zapór *, Andrzej Frycz-Modrzewski Krakow University Abstract: Training for employees improves work efficiency

More information

VISUALIZATION OF WINTER WHEAT QUANTITATIVE TRAITS WITH PARALLEL COORDINATE PLOTS

VISUALIZATION OF WINTER WHEAT QUANTITATIVE TRAITS WITH PARALLEL COORDINATE PLOTS ISSN 1330-7142 UDK = 633.11 324 :004.42 VISUALIZATION OF WINTER WHEAT QUANTITATIVE TRAITS WITH PARALLEL COORDINATE PLOTS Andrijana Eđed (1), Z. Lončarić (1), D. Horvat (1), K. Skala (2) SUMMARY Original

More information

The Linux Small Business Server

The Linux Small Business Server The Linux Small Business Server Goran Šljivić Metalurški fakultet Sisak Aco Dmitrović Hrvatski geološki institut CUC 2011 Zentyal Gateway UTM Infrastructure management Office Unified Communications 2 Proizvođač

More information

Jakub Žabenský. Radomír Ščurek KEY WORDS KLJUČNE RIJEČI

Jakub Žabenský. Radomír Ščurek KEY WORDS KLJUČNE RIJEČI Increasing Personal Safety in Road Transport Using the Emergency Call Service Povećanje osobne sigurnosti u cestovnom prijevozu korištenjem usluge pozivanja hitne službe Jakub Žabenský VŠB Technical University

More information

The effectiveness of physical education of the Military Academy cadets during a 4-year study

The effectiveness of physical education of the Military Academy cadets during a 4-year study Strana 16 VOJNOSANITETSKI PREGLED Vojnosanit Pregl 2013; 70(1): 16 20. ORIGINAL ARTICLE UDC: 355.23:[613.71/.73:796.015 DOI: 10.2298/VSP1301016M The effectiveness of physical education of the Military

More information

VIRTUAL ORGANIZATION THE FUTURE HAS ALREADY BEGUN. Ksenija Čulo

VIRTUAL ORGANIZATION THE FUTURE HAS ALREADY BEGUN. Ksenija Čulo Ksenija Čulo: VIRTUAL ORGANIZATION THE FUTURE HAS ALREADY BEGUN 35 INFO- 99 UDK: 061+004.7:316.772 Primljeno/Received: 2015-04-14 Preliminary Communication/Prethodno priopćenje VIRTUAL ORGANIZATION THE

More information

ADVANTAGES AND LIMITATIONS OF THE DISCOUNTED CASH FLOW TO FIRM VALUATION

ADVANTAGES AND LIMITATIONS OF THE DISCOUNTED CASH FLOW TO FIRM VALUATION Pregledni rad Škola biznisa Broj 1/2013 UDC 005.52:330.133.1 ADVANTAGES AND LIMITATIONS OF THE DISCOUNTED CASH FLOW TO FIRM VALUATION Sanja Vlaović Begović *, Higher School of Professional Business Studies,

More information

Like all other sectors of the world economy,

Like all other sectors of the world economy, NIKO KONCUL WELLNESS: A NEW MODE OF TOURISM NIKO KONCUL 1 ARTICLE INFO JEL classification: I00 Keywords: - happiness - meditation - recreation - therapy - well-being - welfare ABSTRACT Like all other sectors

More information

HOW DOES EDUCATION INFLUENCE ENTREPRENEURSHIP ORIENTATION? CASE STUDY OF CROATIA

HOW DOES EDUCATION INFLUENCE ENTREPRENEURSHIP ORIENTATION? CASE STUDY OF CROATIA HOW DOES EDUCATION INFLUENCE ENTREPRENEURSHIP ORIENTATION? CASE STUDY OF CROATIA Ivana Bilić *, Ante Prka **, Gaia Vidović *** Received: 13. 9. 2010 Case study Accepted: 17. 3. 2011 UDC 378:65.012>(497.5)

More information

PRIMENA NFC TEHNOLOGIJE U SISTEMIMA PLAĆANJA

PRIMENA NFC TEHNOLOGIJE U SISTEMIMA PLAĆANJA originalni naučni rad UDK 621.395.721.5:658.88 ; 005.591.6 Jelena Vasković Student doktorskih studija jecavaskovic@gmail.com PRIMENA NFC TEHNOLOGIJE U SISTEMIMA PLAĆANJA Rezime NFC (Near Field Comunication)

More information

Measures for Improving the Quality of Health Care

Measures for Improving the Quality of Health Care ACTA FACULTATIS MEDICAE NAISSENSIS DOI: 10.2478/v10283-012-0008-4 UDC: 614.2 Scientific Journal of the Faculty of Medicine in Niš 2012;29(2):53-58 Review article Measures for Improving the Quality of Health

More information

Croatian Franciscan. Hrvatski franjevački. Vjesnik. Herald. January March 2008 - No. 1-3, Vol. 23 - siječanj oţujak 2008. - Broj 1-3, Vol. 23.

Croatian Franciscan. Hrvatski franjevački. Vjesnik. Herald. January March 2008 - No. 1-3, Vol. 23 - siječanj oţujak 2008. - Broj 1-3, Vol. 23. January March 2008 - No. 1-3, Vol. 23 - siječanj oţujak 2008. - Broj 1-3, Vol. 23. Croatian Franciscan Herald Hrvatski franjevački Vjesnik RIJEČ ČITATELJIMA A WORD TO OUR READERS skrs je najznaĉajnija

More information

COMMUNICATION IN THE PROCESS OF NEGOTIATION KOMUNIKACIJA U PROCESU PREGOVARANJA. Ksenija Čulo, Vladimir Skendrović 1

COMMUNICATION IN THE PROCESS OF NEGOTIATION KOMUNIKACIJA U PROCESU PREGOVARANJA. Ksenija Čulo, Vladimir Skendrović 1 323 INFO-2073 UDK : 659.3:654.0:007 Primljeno / Received: 2012-02-11 Professional Paper / Stručni rad COMMUNICATION IN THE PROCESS OF NEGOTIATION KOMUNIKACIJA U PROCESU PREGOVARANJA Ksenija Čulo, Vladimir

More information

SOFTWARE PROJECT MANAGEMENT AT REPUBLIC OF CROATIA

SOFTWARE PROJECT MANAGEMENT AT REPUBLIC OF CROATIA 164 Krešimir Lukač* UDK 621.391:65.01.012(497.5) Prethodno priopćenje SOFTWARE PROJECT MANAGEMENT AT REPUBLIC OF CROATIA Autor u članku prikazuje glavne značajke i probleme globalne industrije software-a,

More information

Effect of Child's Cerebral Palsy on the Mother: a Case Control Study in Ahvaz, Iran

Effect of Child's Cerebral Palsy on the Mother: a Case Control Study in Ahvaz, Iran ACTA FACULTATIS MEDICAE NAISSENSIS DOI: 10.2478/afmnai-2014-0008 UDC: 304.3-055.26:616.831-009.11-053.2 Scientific Journal of the Faculty of Medicine in Niš 2014;31(1):75-79 Original article Effect of

More information

Selection of Supply Chain Performance Measurement Frameworks in Electrical Supply Chains

Selection of Supply Chain Performance Measurement Frameworks in Electrical Supply Chains International Journal of Industrial Engineering and Management (), Vol.5 No 3, 2014, pp. 131-137 Available online at www.iim.ftn.uns.ac.rs/ijiem_journal.php ISSN 2217-2661 UDK: 658.286 Selection of Supply

More information

Cholesterol. There are 3 main types of fats in your blood:

Cholesterol. There are 3 main types of fats in your blood: Cholesterol Cholesterol is a fatty substance that your body needs to work. It is made in the liver and found in food that comes from animals, such as meat, eggs, milk products, butter, and lard. Too much

More information

Closed-loop supply chain coordination based on recyclers' competition model

Closed-loop supply chain coordination based on recyclers' competition model UDC 336.6:339.1:19.86 Original scientific paper Received: 04.06.13. Closed-loop supply chain coordination based on recyclers' competition model Chao He, Xue-Feng Song and Chun-Hua Feng School of Management,

More information

svih Njegovih poslanika, među kojima nema razlike. Po tome pravi i istinski pripadnik Kur'ana može biti samo onaj koji vjeruje i u sve druge

svih Njegovih poslanika, među kojima nema razlike. Po tome pravi i istinski pripadnik Kur'ana može biti samo onaj koji vjeruje i u sve druge PREDGOVOR Kur'an je Božija Objava, Riječ i Uputa. Objavljivan je Muhammedu, a.s., u razdoblju od 23 godine njegove poslaničke misije. Period objavljivanja Kur'ana bio je poseban u ljudskoj povijesti. Početak

More information

CAKEPHP & EXTJS - RESPONSIVE WEB TECHNOLOGIES

CAKEPHP & EXTJS - RESPONSIVE WEB TECHNOLOGIES CAKEPHP & EXTJS - RESPONSIVE WEB TECHNOLOGIES Davor Lozić, Alen Šimec Tehničko veleučilište u Zagrebu Sažetak Ovaj rad prikazuje današnje, moderne tehnologije za responzivni web. Prikazuje način na koji

More information

PREVALENCE OF ANXIETY AND DEPRESSION IN CAREGIVERS OF ALZEHEIMER S DEMENTIA PATIENTS

PREVALENCE OF ANXIETY AND DEPRESSION IN CAREGIVERS OF ALZEHEIMER S DEMENTIA PATIENTS Acta Clin Croat 2014; 53:17-21 Original Scientific Paper PREVALENCE OF ANXIETY AND DEPRESSION IN CAREGIVERS OF ALZEHEIMER S DEMENTIA PATIENTS Draženka Ostojić, Domagoj Vidović, Ana Bačeković, Petrana Brečić

More information

How To Understand P&I Insurance

How To Understand P&I Insurance UNIT TWENTY-ONE PROTECTION AND INDEMNITY INSURANCE (P&I Club Insurance) Source: AN INTRODUCTION TO MARINE PROTECTION & INDEMNITY INSURANCE (www.skuld.com) (Video No Room for Error: http://www.ukpandi.com/loss-prevention/videos/no-room-for-risk/unsubtitled/)

More information

klasa class: 602-04/08-04/9 urbroj receipt designation: 380-07/1-08-1 Zagreb, 29. svibnja May 2008.

klasa class: 602-04/08-04/9 urbroj receipt designation: 380-07/1-08-1 Zagreb, 29. svibnja May 2008. klasa class: 602-04/08-04/9 urbroj receipt designation: 380-07/1-08-1 Zagreb, 29. svibnja May 2008. nakladnik publisher: Sveučilište u Zagrebu University of Zagreb tisak print: Sveučilišna tiskara d.o.o.

More information

APPLICATION FOR A STUDENT VISA. Please note that access to the Australian Embassy Belgrade is by appointment only.

APPLICATION FOR A STUDENT VISA. Please note that access to the Australian Embassy Belgrade is by appointment only. Department of Immigration and Citizenship Australian Embassy, Belgrade Vladimira Popovica 38-40, Floor 8, 11070 New Belgrade, Serbia Tel: 381 11 3303400 Fax: 381 11 3303441 website: www.serbia.embassy.gov.au

More information

OLAP TOOLS IN EDUCATION

OLAP TOOLS IN EDUCATION 34 INFO-51 UDK: 371:659.3:007 Primljeno/Received: 2012-05-10 Authors Review/Pregledni rad OLAP TOOLS IN EDUCATION Danijela Subotić, Patrizia Poščić, Vanja Slavuj Department of Informatics, University of

More information

Turističko Naselje Amarin

Turističko Naselje Amarin cm Broj / Issue 6 Srpanj / July 2013 Godina / Year 6 maistra company magazine TEMA BROJA ISSUE THEME Turističko Naselje Amarin Resort Amarin RAZGOVOR INTERVIEW: ANA RUCNER DOGAĐANJA EVENTS: KAVA S POTPISOM

More information

obitelji i njegovatelje

obitelji i njegovatelje Informacije za obitelji i njegovatelje du evno oboljelih osoba Information for Families and Carers of People with a Mental Illness Croatian Informacije za obitelji i njegovatelje du evno oboljelih osoba

More information

CIVIL ENGINEERING PROJECTS REALIZATION MANAGEMENT UDC 725.4(045)=20. Slobodan Mirković

CIVIL ENGINEERING PROJECTS REALIZATION MANAGEMENT UDC 725.4(045)=20. Slobodan Mirković FACTA UNIVERSITATIS Series: Architecture and Civil Engineering Vol. 4, N o 2, 2006, pp. 85-89 CIVIL ENGINEERING PROJECTS REALIZATION MANAGEMENT UDC 725.4(045)=20 Slobodan Mirković University of Niš, Faculty

More information

THE CONCEPT OF PUBLIC DEBT MANAGEMENT STRATEGY OF THE REPUBLIC OF CROATIA

THE CONCEPT OF PUBLIC DEBT MANAGEMENT STRATEGY OF THE REPUBLIC OF CROATIA Domagoj Karačić Josip Juraj Strossmayer University of Osijek Faculty of Economics in Osijek Trg Ljudevita Gaja 7, 31000 Osijek, Croatia karacic@efos.hr Phone: +385911555685 Bruno Dernaj Martina Divalta

More information

PUBLIC ADMINISTRATION MAIN FACTOR IN SUCCESSFUL MANAGEMENT OF COASTAL AREA DEVELOPMENT IN REPUBLIC OF CROATIA

PUBLIC ADMINISTRATION MAIN FACTOR IN SUCCESSFUL MANAGEMENT OF COASTAL AREA DEVELOPMENT IN REPUBLIC OF CROATIA Interdisciplinary Description of Complex Systems 10(1), 16-27, 2012 PUBLIC ADMINISTRATION MAIN FACTOR IN SUCCESSFUL MANAGEMENT OF COASTAL AREA DEVELOPMENT IN REPUBLIC OF CROATIA Alen Jugović* 1 Faculty

More information

ELEKTROTEHNIKI FAKULTET SVEUILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

ELEKTROTEHNIKI FAKULTET SVEUILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU ELEKTROTEHNIKI FAKULTET SVEUILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU ODNOS TEHNOLOGIJE MOBILNIH SUSTAVA (GSN) I KUPCU ORIJENTIRANOG MENADŽMENTA (CRM) (CRM Tools and Structure of the Support Organisations)

More information

QUALITY MANAGEMENT OF HOTEL INFORMATION SYSTEM UPRAVLJANJE KVALITETOM HOTELSKOG INFORMACIJSKOG SUSTAVA

QUALITY MANAGEMENT OF HOTEL INFORMATION SYSTEM UPRAVLJANJE KVALITETOM HOTELSKOG INFORMACIJSKOG SUSTAVA 286 INFO-1035 UDK: 64.024: 519.68:007 Primljeno / Received: 2008-03-18 Preliminary Communication / Prethodno priopćenje UPRAVLJANJE KVALITETOM HOTELSKOG INFORMACIJSKOG SUSTAVA Faculty of Tourism and Hospitality

More information

ECOCRITICISM INTERDISCIPLINARY STUDY OF LITERATURE AND ENVIRONMENT UDC 502.12. Jelica Tošić

ECOCRITICISM INTERDISCIPLINARY STUDY OF LITERATURE AND ENVIRONMENT UDC 502.12. Jelica Tošić FACTA UNIVERSITATIS Series: Working and Living Environmental Protection Vol. 3, N o 1, 2006, pp. 43-50 ECOCRITICISM INTERDISCIPLINARY STUDY OF LITERATURE AND ENVIRONMENT UDC 502.12 Jelica Tošić Faculty

More information

VULNERABILITY OF STRUCTURES FROM THE ASPECT OF SEISMIC SAFETY AND RISK IN ARCHITECTONIC DESIGNING UDC 699.841=111

VULNERABILITY OF STRUCTURES FROM THE ASPECT OF SEISMIC SAFETY AND RISK IN ARCHITECTONIC DESIGNING UDC 699.841=111 FACTA UNIVERSITATIS Series: Architecture and Civil Engineering Vol. 11, N o 1, 2013, pp. 89-96 DOI: 10.2298/FUACE1301089Z VULNERABILITY OF STRUCTURES FROM THE ASPECT OF SEISMIC SAFETY AND RISK IN ARCHITECTONIC

More information

MODEL FOR LEADERSHIP STYLE EVALUATION

MODEL FOR LEADERSHIP STYLE EVALUATION MODEL FOR LEADERSHIP STYLE EVALUATION Jaroslav Gonos * Peter Gallo ** Received: 15. 8. 2013 Professional paper Accepted: 23. 11. 2013 UDC 65.012.4 In the business sector, it is very important to keep pace

More information

TYPICAL DIFFICULTIES WITH ENGLISH PREPOSITIONS FOR SERBIAN LEARNERS

TYPICAL DIFFICULTIES WITH ENGLISH PREPOSITIONS FOR SERBIAN LEARNERS Marija Đorđević UDK 811.111 36 Evropski univerzitet Farmaceutski fakultet Originalni naučni rad Novi Sad Primljen: 1. 2. 2013. marijad@nspoint.net Odobren: 30. 5. 2013. TYPICAL DIFFICULTIES WITH ENGLISH

More information

How to search, organize and manage data?

How to search, organize and manage data? How to search, organize and manage data? Databases 1. Bibliographical include data on papers (author, title, publication, abstract, URL address) in different publications, may collect data on papers from

More information

A STUDY OF COMPUTER LITERACY AMONG CROATIAN STUDENTS AS SUPPORT IN PLANNING THE HIGHER EDUCATION DEVELOPMENT

A STUDY OF COMPUTER LITERACY AMONG CROATIAN STUDENTS AS SUPPORT IN PLANNING THE HIGHER EDUCATION DEVELOPMENT G. Kozina et al. Studija računalne pismenosti hrvatskih studenata kao podrška planiranju razvoja visokog obrazovanja ISSN 1330-3651 UDC/UDK 65.012.12:[004.7:378.1] A STUDY OF COMPUTER LITERACY AMONG CROATIAN

More information

METHODOLOGY OF INTRODUCING FLEET MANAGEMENT SYSTEM

METHODOLOGY OF INTRODUCING FLEET MANAGEMENT SYSTEM KRISTIJAN ROGIC, Ph.D. E-mail: rogick@fpz.hr University of Zagreb, Faculty of Transport and Traffic Sciences Vukeliceva 4, HR-10000 Zagreb, Republic of Croatia BRANISLA V SUTIC, M.Sc. E-mail: branislav.sutic1@gs.t-com.hr

More information

Avantgarde Jazz festival

Avantgarde Jazz festival cm Broj / Issue 5 Srpanj / July 2012 Godina / Year 5 maistra company magazine TEMA BROJA ISSUE THEME Avantgarde Jazz festival ISSN 1846-8101 RAZGOVOR / INTERVIEW: 2CELLOS SVJETSKO PRVENSTVO RC44 RC44 WORLD

More information

Learning Serbian/English by asking questions

Learning Serbian/English by asking questions The questions below allow the language learner to have handy access to the most useful expressions for survival in a foreign situation. The questions are grouped according to their meaning and context.

More information

ROUTING PROBLEMS IN TRANSPORTATION OF HAZARDOUS MATERIALS UDC 331.45/.461:620.26:656.022

ROUTING PROBLEMS IN TRANSPORTATION OF HAZARDOUS MATERIALS UDC 331.45/.461:620.26:656.022 FACTA UNIVERSITATIS Series: Working and Living Environmental Protection Vol. 7, N o 1, 2010, pp. 43-51 ROUTING PROBLEMS IN TRANSPORTATION OF HAZARDOUS MATERIALS UDC 331.45/.461:620.26:656.022 Dalibor Jovanović

More information

Distinctions between Computer Self-Efficacy of Pupils and Teachers in Elementary School

Distinctions between Computer Self-Efficacy of Pupils and Teachers in Elementary School Distinctions between Computer Self-Efficacy of Pupils and Teachers in Elementary School Tomislav Topolovčan, Milan Matijević, University of Zagreb, Croatia Abstract The aim of this study was to establish

More information

PROBABILISTIC RISK ASSESSMENT OF ISLAND OPERATION OF GRID CONNECTED MULTI-INVERTER POWER PLANT

PROBABILISTIC RISK ASSESSMENT OF ISLAND OPERATION OF GRID CONNECTED MULTI-INVERTER POWER PLANT Energy and the Environment (204) 93-202 93 PROBABILISTIC RISK ASSESSMENT OF ISLAND OPERATION OF GRID CONNECTED MULTI-INVERTER POWER PLANT Mihovil Ivas, M.Sc.E.E. Telenerg d.o.o., Zagreb, Savska cesta 4/V,

More information

Shortest-path algorithms as a tools for inner transportation optimization

Shortest-path algorithms as a tools for inner transportation optimization International Journal of Industrial Engineering and Management (), Vol.3 No 1, 2012, pp. 39-45 Available online at http:// www.iim.ftn.uns.ac.rs/ijiem_journal.php ISSN 2217-2661 UDK: 005.591.1:621.868.27

More information

SAFETY PROBLEM -A FACTOR IN SUCCESSFUL FUNCTIONING OF THE SHIPPING INDUSTRY

SAFETY PROBLEM -A FACTOR IN SUCCESSFUL FUNCTIONING OF THE SHIPPING INDUSTRY DUSAN RUDIC, D.Sc. Hrvatsko pomorsko brodarsko drustvo "MARE NOSTRUM" Zagreb Ulica grada Vukovara 72, Zagreb Traffic Safety Review U. D. C. 656.612 Accepted: Nov. 3, 1997 Approved:Jan.30,1998 SAFETY PROBLEM

More information

POSLOVICE VEZANE ZA OBICAJE

POSLOVICE VEZANE ZA OBICAJE 1 of 27 12/9/2002 1:00 AM Copyright (c) Zlatko Lukic 2001. All Rights Reserved. Uz dozvolu autora objavljeno na http://www.bosnianlanguage.com Materijal preuzet sa stranica http://hjem.get2net.dk/vrbas/pedia/obicajneposlovice.html

More information

IP bežični telefoni (DECT & WiFi) dio ponude

IP bežični telefoni (DECT & WiFi) dio ponude IP telefonija & napredne mrežne tehnologije IP bežični telefoni (DECT & WiFi) dio ponude Siemens Gigaset Snom Unidata Siemens Gigaset Siemens Gigaset C470IP / C475IP IP telefon Bežični DECT telefon Fiksni

More information

BUSINESS INTELLIGENCE PORTAL USING CONCEPT MAPS

BUSINESS INTELLIGENCE PORTAL USING CONCEPT MAPS Vanja Bevanda UDK 004.773.2:65 Maja Pavletić 004.738.52 Preliminary paper Prethodno priopćenje BUSINESS INTELLIGENCE PORTAL USING CONCEPT MAPS ABSTRACT The company's business intelligence (BI) environment

More information

CORPORATION REENGINEERING IN CONSTRUCTION-INFORMATION TECHNOLOGY ROLE

CORPORATION REENGINEERING IN CONSTRUCTION-INFORMATION TECHNOLOGY ROLE UDK 69.008.05.00 1.3 CORPORATION REENGINEERING IN CONSTRUCTION-INFORMATION TECHNOLOGY ROLE M. BandiC, M. OreikoviC Abstract Corporation reengineering concept is relatively new one, but it is widely applied

More information

Lean PLM - Information Technology Strategy for Innovative and Sustainable Business Environment

Lean PLM - Information Technology Strategy for Innovative and Sustainable Business Environment International Journal of Industrial Engineering and Management (), Vol.3 No 1, Month 2012, pp. 15-23 Available online at www.iim.ftn.uns.ac.rs/ijiem_journal.php ISSN 2217-2661 UDK: 005.7:658.6 Research

More information

Milan Uzelac ESTETIKA

Milan Uzelac ESTETIKA ESTETIKA Novi Sad 2003 Uvod Jedina posledica istrajnog promišljanja stanja i sudbine moderne umetnosti jeste - loše raspoloženje. Umetnička dela stvaraju se i danas, uprkos činjenici da njihovo dalje nastajanje

More information

GOD: MYTH OR REALITY? ABSTRACT

GOD: MYTH OR REALITY? ABSTRACT GOD: MYTH OR REALITY? Author: Filip Šušulić, III1 Gimnazija Stevan Jakovljević Mentor: Biljana Pipović, profesor engleskog jezika Fondacija darovitih Hristifor Crnilovic, Vlasotince ABSTRACT This essay

More information

KEY PSYCHOLOGICAL ISSUES IN THE STUDY OF RELIGION

KEY PSYCHOLOGICAL ISSUES IN THE STUDY OF RELIGION PSIHOLOGIJA, 2007, Vol. 40 (3), str. 351-363 UDC 159.9.072:2-12 KEY PSYCHOLOGICAL ISSUES IN THE STUDY OF RELIGION Olivera Petrovich 1 Department of Experimental Psychology, University of Oxford The current

More information

NAZIVI NOVIH POSLOVA- MENADŽERI

NAZIVI NOVIH POSLOVA- MENADŽERI 201 This is a contribution from Škola biznisa, No. 2, pp. 201-206, 2008 2008 Visoka poslovna škola strukovnih studija This electronic file may not be altered or reproduced in any way. NAZIVI NOVIH POSLOVA-

More information