KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA HASTANESİ TIP FAKÜLTESİ VE ARAŞTIRMA MERKEZİ PROJESİ

Size: px
Start display at page:

Download "KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA HASTANESİ TIP FAKÜLTESİ VE ARAŞTIRMA MERKEZİ PROJESİ"

Transcription

1

2 HOŞGELDİNİZ

3 SİSMİK İZOLASYON TEKNOLOJİSİ

4 SUNUM İÇERİĞİ DEPREM FOTOĞRAFLARI SİSMİK İZOLASYON NEDİR? SİSMİK İZOLASYON SİSTEMİNİN PRENSİPLERİ SİSMİK İZOLASYON TEKNOLOJİSİNİN GELİŞİMİ SİSMİK YALITIM CİHAZ VE METODLARI İLGİLİ STANDARTLAR YAPIM AŞAMALARI SİSMİK İZOLASYON UYGULANAN BAZI PROJELER KOÜ HASTANESİ SİSMİK İZOLASYON UYGULAMASI SONUÇ

5 DEPREM

6

7

8

9

10

11 ÇÖZÜM SİSMİK İZOLASYON

12 SİSMİK İZOLASYON NEDİR?

13 SİSMİK İZOLASYON NEDİR? Günümüzde bina dizayn ve inşaat şartnameleri yalnızca can güvenliğini göz önüne alır. Fakat geçmişteki depremlerden edinilen tecrübeler maddi hasarın yanı sıra, iş kesilmesi riskinin de çok önemli bir parametre olduğunu göstermiştir. Olabilecek büyük bir depremden yalnızca sağ çıkmak yerine; tesislerin, tesisler içindeki ekonomik yatırımın zarar görmemesi, fonksiyon ve faaliyetlerin kesilmeden devam etmesi söz konusu olduğunda, deprem yönetmeliklerinin ötesinde bir tasarımın gereği çok açıktır.

14 SİSMİK İZOLASYON NEDİR? Bu noktada, en güvenli çağdaş teknoloji, sismik izolasyon teknolojisidir. Taban izolasyonu olarak da bilinen sismik izolasyon, yeni binaların sismik tasarımında pratik bir seçenek sağlayan ve mevcut binaların, köprülerin ve endüstri cihazlarının sismik rehabilitasyonu için yeni bir deprem stratejisidir.

15 SİSMİK İZOLASYON NEDİR? Geleneksel inşaatlar; rijit binalarda çok büyük kat ivmelerine, sünek binalarda ise katlar arasında büyük deplasman farklarına sebep olurlar. Bu iki faktör, yapı elemanlarının ve bina içindeki eşyaların güvenliğini sağlamakta güçlükler yaratır.

16 SİSMİK İZOLASYON NEDİR? İZOLATÖRLÜ BİNA NORMAL BİNA İzolasyon sistemi üzerine inşa edilmiş binalar, yerin yatay hareketinin büyük bölümünün yapı strüktürüne geçmesine engel olurlar. Bu da kat ivmelerinin ve katlar arasındaki deplasman farklarının önemli ölçüde azalması sonucunu doğurur.bu yolla, yapı elemanlarının ve içindeki eşyaların güvenliği sağlanır.

17 SİSMİK İZOLASYON NEDİR? Bu teknolojide sistem, yapıyı tabanından veya temelinden ayırma, ya da izole etme yoluyla, yapıya geçen deprem yer hareketini büyük ölçüde azaltarak çalışmaktadır. Örnek olarak; 8.0 Richter büyüklüğündeki bir depreme maruz kalan izole edilmiş bir yapı, 5.5 Richter büyüklüğündeki bir depremle karşılaşmış gibi davranış gösterir. Yolcularını sarsıntılı bir yolculuktan yumuşak bir yolculuğa yönelten otomobiller ile onların süspansiyon sistemi arasındaki ilişki buna benzetilebilir.

18 SİSMİK İZOLASYON NEDİR? Taşıyıcı izolatörler, her kolonun dibi ile kolon temeli arasına yerleştirilir ve yerdeki deprem hareketi tarafından yapıya aktarılan enerjiyi sönümlerler. Bina daha az kuvvetle karşılaşır ve kontrollü bir yumuşaklıkla üniform olarak hareket eder. Böylece sismik izolasyon, bir depremden sonra iş kesintisini minimumda tutarken, insan hayatını korur, ekonomik kayıpları önler.

19 SİSMİK İZOLASYON TEKNOLOJİSİNİN GELİŞİMİ

20 SİSMİK İZOLASYON TEKNOLOJİSİNİN GELİŞİMİ Deprem izolatörleri ilk defa, özellikle yeni yapılan, deprem esnasında ve hemen sonra hizmetlerini sürdürmesi zorunlu görülen yapılarda uygulanmaya başlanmıştır. Bu izolatör sistemlerinin deprem esnasında gösterdikleri performansları ile kendilerini kanıtlamış olmaları, zamanla önceden inşa edilmiş önemli ve mevcut (öncelikle hastaneler, kontrol merkezleri, tarihi binalar) yapıların da depreme karşı dayanımlarını arttırmak amacıyla kullanılmalarını sağlamıştır.

21 SİSMİK İZOLASYON TEKNOLOJİSİNİN GELİŞİMİ 17 Ocak 1995 Kobe depreminden sonra Japonya da Taban İzolasyonlu Binaların talebinde bir patlama olmuştur e kadar 80 binaya uygulanmışken günümüzde bu rakam 800 ün üzerine çıkmıştır. Kobe Depremi-Ocak 17,1995: 6.9Mw, 20 saniye, toplam hasar: milyar $ (Japonya bütçesinin % 4 ü) Bu talebin artmasında Kobe de bulunan iki taban izolasyonlu binanın deprem sırasındaki mükemmel davranışı da etkili olmuştur.

22 SİSMİK İZOLASYON TEKNOLOJİSİNİN GELİŞİMİ TABAN İZOLATÖRLÜ BİNALARDAKİ ARTIŞ No. of Project Accumulated 776 m2 14,000 12,832 Number of Base-isolation Buildings Kobe Earthquake Average floor area 12,000 10,000 8,000 6,000 4,000 2,000 Kobe Earthquake 9,159 6,406 6,702 4,979 10, ~ Year ~ Year İZOLATÖRLÜ BİNALARIN SAYISI İZOLATÖRLÜ BİNALARIN TOPLAM KAT ALANI

23 SİSMİK İZOLASYON TEKNOLOJİSİNİN GELİŞİMİ TABAN İZOLATÖRLÜ BİNALARDAKİ ARTIŞ T O P L A M Number of Buildings B İ N A ~ Year YIL Apartment Houses KONUT Office Building OFİS BİNALARI HASTANE, SOSYAL TESİSLER Hospital, Social welfare facilities Government and municipal offices, Fire Station DEVLET BİNALARI, YANGIN İSTASYONLARI

24 SİSMİK İZOLASYON TEKNOLOJİSİNİN GELİŞİMİ Yurdumuzda, 1990 başlarından itibaren ve dünya literatürüne girecek önemde birçok viyadükte deprem izolatörleri başarıyla kullanılmıştır. Örneğin; Adana Gaziantep otoyolunda yatay yer ivmesi katsayısı 0,4 alınarak birçok viyadük (Multimod Spectral Analysis) hesap metoduna göre projelendirilmiş ve proje gereği çeşitli deprem izolatörleri kullanılmıştır. Ayrıca Ankara-Gerede otoyolunda etkili yatay yer kaya ivme değeri 0,3 g esas alınarak aynı hesap yöntemiyle projelendirilen viyadüklerde de özel mesnet ve deprem izolatörleri kullanılmıştır.

25 SİSMİK İZOLASYON TEKNOLOJİSİNİN GELİŞİMİ Şu anda, sismik izolasyon yapılarak deprem zararlarına karşı korunma sağlanmış 17 ülkeye yayılmış 800 ün üzerinde strüktür mevcuttur. Bunun 115 adedi Amerika Birleşik Devletlerindedir. Bu strüktürlerin birçoğu 1994 Northridge depreminde Universtiy of South California Hastanesi gibi doğa tarafından test edilmiştir. En yüksek yer ivmeleri 0.47g kadar yüksek olmuştur. Bütün strüktürler, kuvvetleri ve ivmeleri düşürerek, hesaplarda öngörüldüğü gibi davranış göstermişlerdir.

26 SİSMİK İZOLASYON SİSTEMİNİN PRENSİPLERİ

27 SİSMİK İZOLASYON SİSTEMİNİN PRENSİPLERİ Sismik izolasyon konsepti, bir strüktürü deprem yer hareketinin hasar verici etkisinden ayırma prensibine dayanır. Prensip Sismik izolasyon yapının depreme dayanma gücünü arttırmak yerine, binaların periyodunu uzatarak sismik enerjiyi azaltma esasına dayanan depreme dayanıklı bir dizayn yaklaşımıdır.

28 SİSMİK İZOLASYON SİSTEMİNİN PRENSİPLERİ Yapılara depremlerde gelen yatay yüklerin yapıların dinamik özelliklerine göre değişimini gösteren mukabele spektrumlarının incelenmesinden aşağıdaki sonuçlar çıkarılabilir: Uzun periyotlu yapılara gelen deprem yükleri ve ivmeleri küçüktür. Yapının periyodu uzatılırsa daha küçük bir deprem kuvvetine göre tasarım yeterlidir. Yapıya daha az deprem kuvveti gelecektir. Ancak uzun periyotlu yapılar daha çok ötelenmektedir. Yapı periyodu daha uzun ise ivme azaltılacak, ancak ötelenme artacaktır.

29 SİSMİK İZOLASYON SİSTEMİNİN PRENSİPLERİ Yapının sönümü arttırılırsa yapıya gelen hem ivme hem de ötelenme azalacaktır. Yapının periyodu yaklaşık s ye kadar uzatılırsa, deprem kuvvetlerinde önemli bir azalma olmaktır. (Muhr- 1994) Bilindiği gibi yapı periyodu T=2πVm/k denklemi ile verilmektedir ve yapının kütlesi ile doğru, rijitliği ile ters orantılıdır.

30 SİSMİK İZOLASYON SİSTEMİNİN PRENSİPLERİ Yapının ağırlığının azaltılması daha güç olduğu için yapının rijitliği azaltılabilir ve yapı periyodu uzatılabilir. Yapıların ve deprem kuvvetli yer hareketlerinin özellikleri göz önüne alınarak; yapıların rijitliklerini azaltarak periyotlarını uzatıp, sönümlerini azaltıp yapılara daha küçük deprem yüklerinin gelmesini sağlayarak, yapıların orta şiddetli depremlerdeki hasarının önlenmesi ve çok şiddetli depremlerdeki hasarının da çok küçük boyutlara indirilmesi taban yalıtımının temel ilkesidir.

31 SİSMİK İZOLASYON SİSTEMİNİN PRENSİPLERİ Yapılara gelen deprem yüklerini azaltmak için yapı tabanlarına yatay yönde rijitliği çok az olan sismik izolatörler konulması ile yapının periyodu ve sönümü uzamaktadır. İzolatörlerin kullanılmasıyla, depremde gelecek kuvvetleri azaltarak yapı hasarını önleme ve yapının her koşulda kullanımı sağlanacaktır. İzolatörler konularak yapının periyodu uzatılırsa yapılara gelen yatay yüklerde (elastik) 5 kat kadar bir azalma olmaktadır.

32 SİSMİK İZOLASYON SİSTEMİNİN PRENSİPLERİ Sismik İvmelenme Davranış Spektrumu Normal Bina Taban İzolatörlü Bina Periyot (sn.)

33 SİSMİK İZOLASYON SİSTEMİNİN PRENSİPLERİ Ancak bu şekilde, yapılara etkiyen deprem kuvvetlerinin deprem izolatörleri yardımıyla yapıda yerleştirildikleri kotlarda söndürülerek etkileri azaltılabilir ve üst yapının yatay hareketleri zarar vermeyecek mertebelerde tutulabilir. Bu yol ile, depremden kaynaklanan kuvvetler, deprem yönetmeliklerine göre yapılan alışılmış binalara göre 5 ila 10 katına kadar azaltılabilir. Bu teknolojinin doğru uygulamaları büyük depremler sırasında bile binaların elastik davranmasını sağlar.

34 SİSMİK İZOLASYON SİSTEMİNİN PRENSİPLERİ SİSMİK DAVRANIŞIN KARŞILAŞTIRILMASI KAT DEPLASMANLARI İVME KAT DEPLASMANLARI İVME İZOLATÖRLÜ BİNA NORMAL BİNA

35 SİSMİK İZOLASYON SİSTEMİNİN PRENSİPLERİ Normal bir yapıda deprem sırasında katlar arası farklı deplasmanlardan dolayı, kolon ve kiriş birleşimlerinde hasarlar meydana gelir. Sismik yalıtılmış bir yapıda katlar arası farklı deplasman normal bir yapıda oluşandan daha az olacağı için kolon ve kirişlerde zorlanmalar minimum olacaktır.

36 SİSMİK İZOLASYON SİSTEMİNİN PRENSİPLERİ Efektifliği İspatlanmış İzolatörlü Bina Sismograf Sismograf The Ministry of Posts and Telecommunications WEST Building Research Building of Technical Institute Ölçülmüs Maksimum Yatay Yer Ivmeleri Bina The Ministry of Posts and Tele- Research Building of communications WEST Building Technical Institute Çati Kati 103 gal 198 gal 1.Kat 106 gal 148 gal Temel 300 gal 272 gal

37 SİSMİK İZOLASYON SİSTEMİNİN PRENSİPLERİ SİSMİK İZOLATÖRLÜ YAPININ DAVRANIŞI NORMAL YAPI İZOLATÖRLÜ YAPI

38 SİSMİK İZOLASYON SİSTEMİNİN PRENSİPLERİ Elastik davranış. Taban İzolasyon Sistemiyle aşağıdaki sonuçlar elde Yapıya gelen kuvvetler azalır. edilir: Kat ivmeleri küçülür. Katlar arası deplasmanlar küçülür, hemen hemen bütün katlar yaklaşık aynı deplasmanı yapar. Rölatif kat deplasmanları sıfıra yaklaşır.

39 SİSMİK İZOLASYON SİSTEMİNİN PRENSİPLERİ Taban İzolasyon Sisteminin Avantajları Şunlardır: Deprem sonrası fonksiyon kaybının önlenmesi. Pazardaki payın korunması. Araştırma ve Geliştirme projelerinin korunması. Tarihi bina ve değerlerin korunması. Minimum bakım gereksinimi.

40 SİSMİK YALITIM CİHAZLARI VE METODLARI

41 SİSMİK YALITIM CİHAZLARI VE METODLARI SİSMİK YALITIM CİHAZLARI Sürtünme Esaslı Sismik İzolatörler Friction Pendulum Bearings Kauçuk Esaslı Sismik İzolatörler Rubber Bearings Sönümlendirici Cihazlar : Viskoz Esaslı Sismik Sönümlendiriciler Viscous Dampers Kurşun Çekme Sönümlendiriciler Lead Extrusion Dampers Çelik Sönümlendiriciler Steel Hysteretic Dampers Sürtünme Esaslı Sönümleyici Friction Dampers Vibrasyon Kontrol Cihazları Vibration\Structural Control

42 SİSMİK YALITIM CİHAZLARI VE METODLARI Sürtünme Esaslı Sismik İzolatörler Friction Pendulum Bearings

43 SİSMİK YALITIM CİHAZLARI VE METODLARI İzolatörün Bileşenleri Paslanmaz Çelik Konkav Yüzey Sürtünme Yüzeyi Sürtünmeyi Sağlayan Materyal Slider Sürtünme Yüzeyi Paslanmaz Çelik Konkav Yüzey

44 SİSMİK YALITIM CİHAZLARI VE METODLARI Deprem enerjisini içbükey kısım sarkaç prensibine dayanarak yapının ağırlığını kullanarak sönümler. Sürtünme Esaslı Sismik İzolatörler Çalışma Prensibi

45 SİSMİK YALITIM CİHAZLARI VE METODLARI Özel metaller kullanılarak iç bükey küresel yüzey üzerinde kayabilen mesnet elemanı bu yatay hareket sırasında binayı yükselten bir özelliği olduğundan gelen enerjiyi sönümlemekte ve deprem etkisini %80 oranında azaltmaktadır.

46 SİSMİK YALITIM CİHAZLARI VE METODLARI Kolon altına yerleştirilen sürtünme esaslı sismik izolatör, içbükey %5 lik sürtünmeli yüzeyi sayesinde tabandan gelen deprem yüklerinin yapıya %5 lik kısmını aktarır.

47 SİSMİK YALITIM CİHAZLARI VE METODLARI Kauçuk Esaslı Sismik İzolatörler Rubber Bearings

48 SİSMİK YALITIM CİHAZLARI VE METODLARI Kauçuk Esaslı Sismik İzolatörler Rubber Bearings Teknik Özellikleri Kopma Birim Uzama Miktarı %425 Emniyetli Uzama Miktarı %150 Kesme Dayanımı N/mm2 Kesme Modülü (G) N/mm2 Eşdeğer viskoz sönümü %10-%16

49 SİSMİK YALITIM CİHAZLARI VE METODLARI Kauçuk Esaslı Sismik İzolatörler Rubber Bearings Yatay doğrultuda Yumusaktir Düşey doğrultuda Serttir Kauçuk Tabaka Çelik Plaka

50 SİSMİK YALITIM CİHAZLARI VE METODLARI Kauçuk Esaslı Sismik İzolatörler Rubber Bearings Yatay birim şekil değiştirmesi ve kayma deformasyonu yüksek olan (%150) doğal kauçuğun içine rijitlik ve sönüm artışı için karbon siyahı eklenir. Ayrıca dinamik sönümü ve yatay stabilitesini yükseltmek amacıyla kurşun çekirdek yerleştirilir. Taban Plağı Kauçuk Tabaka Kurşun Çekirdek Çelik Plaka

51 SİSMİK YALITIM CİHAZLARI VE METODLARI Kauçuk Esaslı Sismik İzolatörler Rubber Bearings Kauçuk esaslı sismik izolatörlerde yatayda her yönde kayma deformasyonu %150 ye yakındır. İzolatör cihazının orijinal pozisyonuna dönmesi düşey yüke ve içindeki çelik levhaların ve kurşun çekirdeğe bağlıdır.

52 SİSMİK YALITIM CİHAZLARI VE METODLARI Kauçuk Esaslı Sismik İzolatörler Rubber Bearings KUVVET-DEPLASMAN EĞRİSİ

53 SİSMİK YALITIM CİHAZLARI VE METODLARI Kauçuk Esaslı Sismik İzolatörler Rubber Bearings Hesaplanan yatay ve düşey deplasmanları karşılayabilecek kapasitedeki kauçuk esaslı sismik izolatör, taban plakları yardımıyla kolon altına yerleştirilir.

54 SİSMİK YALITIM CİHAZLARI VE METODLARI Sönümlendirici Cihazlar Dampers Yapıda yatay hareketleri minimuma indirmek ve yatay deprem enerjisini absorbe etmek veya sönümlemek amacıyla kullanılan bu sistem, yatay rijitlik sağlaması gereken akslara yerleştirilir. Hidrolik esaslı sıvıların sıkışması prensibine dayanarak çalışan cihazlar, yatay yükleri lineer olmayan bir mantıkla sönümledikleri için rijit bağlantılardan daha kullanışlı ve elverişlidir.

55 SİSMİK YALITIM CİHAZLARI VE METODLARI Viskoz Esaslı Sönümlendiriciler Viscous Dampers

56 SİSMİK YALITIM CİHAZLARI VE METODLARI Kurşun Çekme Sönümlendiriciler Lead Extrusion Dampers

57 SİSMİK YALITIM CİHAZLARI VE METODLARI Çelik Sönümlendiriciler Steel Hysteretic Dampers

58 SİSMİK YALITIM CİHAZLARI VE METODLARI Sürtünme Esaslı Sönümlendiriciler Friction Dampers

59 SİSMİK YALITIM CİHAZLARI VE METODLARI Vibrasyon Kontrol Cihazları Vibration\Structural Control Systems: Yapının en üstüne konan kütleler yardımıyla, kütle yapının deprem sırasında yapacağı deplasmanla ters yönde uyumlu hareket ederek, yapının yatay deplasmanlarını minimuma indirmeye çalışır.

60 İLGİLİ STANDARTLAR

61 SİSMİK İZOLASYON İLE İLGİLİ STANDARTLAR ENV 1998 (Eurocode 8) AASHTO Standart Specifications For Highway Bridges AASHTO Guide Specifications For Seismic İsolation Design EN Structural Bearings CEN TC 340 European Standart on Antiseismic Devices NEHRP Guidelines For The Seismic Rehabilitation Of Buildings UBC Uniform Building Code FEMA273 Federal Emergency Management Agency ATC Applied Technology Council

62 YAPIM AŞAMALARI

63 İzolatörün yerleştirileceği kolon dibinde donatılar sıklaştırılır. Dikine çelik ankrajlar yerleştirilir. YAPIM AŞAMALARI Radye temel demir donatısının genel görünüşü.

64 YAPIM AŞAMALARI Radye temel donatısının bir başka açıdan görünüşü İzolatörün monte edileceği taban çelik plakası, çelik bacaklarıyla beraber temele yerleştirilir.

65 YAPIM AŞAMALARI Taban çelik plakası yerleştiriliyor Yükseklik ayarı hassas leveling aletleriyle yapılır.

66 YAPIM AŞAMALARI Aynı yapıda yer alacak bir diğer kolon dibindeki izolatör çalışması Temel betonunun ilk aşaması tamamlanmış ve taban çelik plakası sabitlenmiş durumda.

67 YAPIM AŞAMALARI İzolatörün yerleşeceği çelik plakanın son aşamasından bir başka görünüş. Temeli çevreleyen dikine perde demirleri kalıp içine alınarak filiz halinde bekletilmekte

68 YAPIM AŞAMALARI Taban çelik plakasının yükseklik ayarı yapılır. İzolatörün yerleşeceği taban kısmı belli bir yüksekliğe çıkartılmak için kalıplarla çevrilir.

69 YAPIM AŞAMALARI Taban çelik plakasını çevreleyen kalıplar betona hazır durumda

70 YAPIM AŞAMALARI Hazırlanmış kalıplara izolatör taban betonu dökülür

71 YAPIM AŞAMALARI İzolatör taban betonu döküldükten sonra taban çelik plakası beton bir çerçeve ile desteklenmiş durumda

72 YAPIM AŞAMALARI İzolatör katının genel görünüşü. İzolatörler monte edilmek üzere ambalajından çıkartılmış bekliyor.

73 YAPIM AŞAMALARI Temeli çevreleyen perdelerin betonu bitmiş durumda. Ambalajından çıkartılmış Kurşun Çekirdekli Kauçuk İzolatöre (LRI) üst çelik plakanın monte edilmesi.

74 YAPIM AŞAMALARI Resimdeki kauçuk mesnetin yaklaşık ağırlığı 3 tondur. Bir başka izolatörün monte edilmek üzere taşınması.

75 YAPIM AŞAMALARI İzolatörün taban çelik plakasına oturtulmak üzere aşağı doğru çekilmesi.

76 YAPIM AŞAMALARI Sismik izolatörün üst plakası takıldıktan sonra temele sabitlenmiş hali.

77 YAPIM AŞAMALARI İzolatörü üst çelik plakaya sabitleyen civatalar (bolt) ve civataların yerinden çıkmasını engelleyen lastik contalar (washer).

78 YAPIM AŞAMALARI İzolatör katının genel görünüşü. Radye temel, üst çelik ankraj plakaları monte edilmiş izolatörler ve izolatör katına ait betonarme perde.

79 YAPIM AŞAMALARI İzolatör katının üst kısmını tamamlamak için çalışmalar devam ediyor. İzolatör, uygulama sırasında zarar görmemesi için koruma altına alınıyor. Kirişlerin alt kalıpları çakılıyor, alttan destekleniyor.

80 YAPIM AŞAMALARI Kolon ve kiriş donatı çalışmaları devam ediyor. İzolatörler bütünüyle koruma altında alınmış durumda.

81 YAPIM AŞAMALARI Kolon dibi donatı detayı

82 YAPIM AŞAMALARI İzolatör katının kolon, kiriş ve tabliye donatılarının tamamlanmış hali. Döşeme ve kirişler beton dökülmesi için alttan desteklenmiş durumda.

83 YAPIM AŞAMALARI İZOLATÖR KATININ TAMAMLANMIŞ HALİ

84 YAPIM AŞAMALARI Beton döküldükten ve kalıplar söküldükten sonra izolatörün görünüşü. İzolatörler alttan ve üstten çelik plakalara civatalarla monte edilmiş, çalışma sırasında izolatörlere yerleştirilen korumalar sökülmüş durumda.

85 YAPIM AŞAMALARI İzolatör katı ile perde duvar arasındaki boşluk ve esnek tesisat bağlantısı

86 YAPIM AŞAMALARI Esnek tesisat bağlantıları

87 YAPIM AŞAMALARI Esnek tesisat bağlantısı

88 YAPIM AŞAMALARI SİSMİK İZOLATÖRLER İLE KORUNMUŞ VE İNŞAATI TAMAMLANMIŞ BİR YAPI

89 SİSMİK İZOLASYON UYGULANMIŞ BAZI PROJELER

90 SİSMİK İZOLASYONLU YAPILAR Golden Gate Köprüsü Kauçuk İzolatörlerle Donatılmış

91 SİSMİK İZOLASYONLU YAPILAR Likit Gaz Tankları Yunanistan 38 milyon galon kapasiteli gaz tankları Sürtünme Esaslı Sismik İzolatörler Kullanılmış

92 SİSMİK İZOLASYONLU YAPILAR Seahawks Futbol Stadyumu Seattle, Washington Kişilik Oturma Kapasiteli Bu Yapının Çatısında Sürtünme Esaslı Sismik İzolatörler Kullanılmış

93 SİSMİK İZOLASYONLU YAPILAR San Francisco Hükümet Binası Toplam 530 adet Kauçuk İzolatör Kullanılmış

94 SİSMİK İZOLASYONLU YAPILAR Benicia-Martinez Köprüsü San Francisco (6,156 feet uzunluğunda ) Dünyanın En Büyük İzolatörleri Sürtünme Esaslı Çelik İzolatörler (13 feet çapında ve 40,000 pound ağırlığında 53 inç deplasman kapasitesi)

95 SİSMİK İZOLASYONLU YAPILAR San Francisco Havaalanı Terminal Binası

96 SİSMİK İZOLASYONLU YAPILAR The William Clayton Building, Wellington, Yeni Zelanda Sağlık Bakanlığı Binası Dünyanın ilk kauçuk izolatörlü binası (1980)

97 SİSMİK İZOLASYONLU YAPILAR Atatürk Havaalanı Terminal Binası Yılda 14 milyon yolcunun giriş yaptığı, 2.5 milyon m2 kapalı alanı bulunan İstanbul Atatürk Havaalanı Terminal Binasında Toplam 130 adet Sürtünme Esaslı Çelik İzolatör kullanılmıştır.

98 SİSMİK İZOLASYONLU YAPILAR İzolatörler çatı kaplaması ile 7m. yüksekliğindeki zemin kat kolonları arasına yerleştirilmiştir.

99 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ SİSMİK İZOLASYON UYGULAMASI

100 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ SİSMİK İZOLASYON UYGULAMASI ÜNİVERSİTE ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ projesi m2 kapalı alan ile 570 yatak kapasiteli olarak planlanmıştır. Suudi Kalkınma Fonu ndan sağlanan dış kredi ile finanse edilen projenin toplam bedeli USD dır. Projenin Mühendislik Hizmetleri TÜMAŞ A.Ş. tarafından yürütülmektedir. Projede toplam 256 Adet Sürtünme Esaslı Çelik İzolatör (FPS) kullanılmıştır.

101 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ SİSMİK İZOLASYON UYGULAMASI Bodrum kat kolonları genel görünüş

102 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ SİSMİK İZOLASYON UYGULAMASI Montaj Hazırlığı Üst Gövdedeki Delik Yerlerine Pul Yapıştırılıyor

103 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ SİSMİK İZOLASYON UYGULAMASI İzolatör Üst Başlığı İle Montaj Plağı Arasında Aderansın Sağlanması İçin Epoksi Uygulaması

104 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ SİSMİK İZOLASYON UYGULAMASI Epoksi Uygulaması Tamamlanmış Montaja Hazır İzolatör

105 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ SİSMİK İZOLASYON UYGULAMASI Üst Montaj Plağı ve Cıvata Boşlukları

106 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ SİSMİK İZOLASYON UYGULAMASI İzolatör Forklift Yardımıyla Taşıyıcı Kızak Bulunan İskeleye Yerleştiriliyor

107 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ SİSMİK İZOLASYON UYGULAMASI Yuvaya İtilmek Üzere Aparata Taşınmış Durumda

108 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ SİSMİK İZOLASYON UYGULAMASI Kızak Vasıtasıyla İzolatör Yuvaya İtiliyor

109 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ SİSMİK İZOLASYON UYGULAMASI İzolatör Yuvanın İçine Yerleştiriliyor

110 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ SİSMİK İZOLASYON UYGULAMASI Üstteki Civataların Sıkma İşlemi Gerçekleştiriliyor

111 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ SİSMİK İZOLASYON UYGULAMASI Üstteki Civataların Sıkma İşlemi

112 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ SİSMİK İZOLASYON UYGULAMASI Üst Civataların Sıkılması Sonrasında Taşan Epoksinin Temizlenmesi

113 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ SİSMİK İZOLASYON UYGULAMASI İzolatörün Terazisinde Olup Olmadığının Kontrolü İçin Aletle Hassas Okumalar Yapılıyor

114 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ SİSMİK İZOLASYON UYGULAMASI Kot Okuması İçin İzolatörün Kalıp Gören Yüzeylerine Mıknatıslı Metre Yerleştirilmiş

115 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ SİSMİK İZOLASYON UYGULAMASI Alt Shear Luglar İle Civataların Ağız Ağıza Getirilerek Sıkılması

116 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ SİSMİK İZOLASYON UYGULAMASI Grout Dökümü İçin Pompa Hazırlanıyor

117 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ SİSMİK İZOLASYON UYGULAMASI Grout Dökümü

118 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ SİSMİK İZOLASYON UYGULAMASI Grout Dökümü Yakından Görünüm

119 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ SİSMİK İZOLASYON UYGULAMASI Geçici Perdelerin Kesim İşlemi

120 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ SİSMİK İZOLASYON UYGULAMASI Kesim İşlemi Bir Diğer Görünüş

121 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ SİSMİK İZOLASYON UYGULAMASI Kesim İşleminde Kullanılan Aparat

122 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ SİSMİK İZOLASYON UYGULAMASI Kesim İşlemi Tamamlanmış İzolatörün Görünümü

123 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ SİSMİK İZOLASYON UYGULAMASI Bodrum Kat Genel Görünüş Montajı Tamamlanmış İzolatörlü Kolonlar

124 SONUÇ

125 SONUÇ Sonuç olarak; mühendislik ve yeni teknolojilerin önemini depremlerden edindiği deneyimlerle daha iyi kavrayan memleketlerde, deprem izolatörlerinin kullanımının her geçen gün arttığını söylemek mümkündür. Özellikle deprem bölgelerinde bulunan, önemini depremlerden edindiği kötü deneyim ve kayıplarla daha iyi gören, mühendislik ve teknolojiye önem veren hemen hemen bütün ileri ve belli bir ekonomik refaha ulaşmış ülkelerde yukarıda kısaca anlatılmaya çalışılan deprem izolatörlerinin kullanılması, tartışılması bir yana neredeyse zorunlu bir ihtiyaç haline gelmektedir.

126 TEŞEKKÜR EDERİZ

127

Depreme Karşı Koruma: Temel İzolasyonu. P. Gülkan, ODTÜ

Depreme Karşı Koruma: Temel İzolasyonu. P. Gülkan, ODTÜ Depreme Karşı Koruma: Temel İzolasyonu P. Gülkan, ODTÜ Konuşmanın amaçları Deprem izolasyonu sistemlerinin sağladığı avantajları anlatmak Deprem izolasyon sistem tipleri hakkında bilgi vermek Türkiye deki

More information

PART MANUAL PARÇA KATALOĞU

PART MANUAL PARÇA KATALOĞU BELT-LOOP MAKING MACHINE WITH IRONING SYSTEM (BLIND STITCH) GİZLİ DİKİŞ KÖPRÜ HAZIRLAMA MAKİNASI ÜTÜ SİSTEMLİ MODEL NEW-TECH 1200/1 PART MANUAL PARÇA KATALOĞU YAZICI DIKIS MAKINA SANAYI VE TICARET LTD.

More information

Top 100 Words In The Turkish Language

Top 100 Words In The Turkish Language Top 100 Words In The Turkish Language Hi there, I m so glad that you downloaded the list! If you are a complete beginner, this will be an important first aid in using the Anchor Method to cut to the critical

More information

Ürün Bilgileri. Schüco ASS 70 FD: Dış mekanlara yönelik katlanır sürme kapılar. 03.2010/Web Schüco ASS 70 FD 1-19

Ürün Bilgileri. Schüco ASS 70 FD: Dış mekanlara yönelik katlanır sürme kapılar. 03.2010/Web Schüco ASS 70 FD 1-19 Schüco ASS 70 FD: Dış mekanlara yönelik katlanır sürme kapılar Tamamı cam duvarlar ısıl yalıtımlı Schüco ASS 70 FD katlanır sürme kapı ile hemen hemen sonuna kadar açılabilir. Kapı kanat dizisi çok az

More information

Yenilikçi, sürekli, güvenilir fikirler Innovative, continuous, trust ideas

Yenilikçi, sürekli, güvenilir fikirler Innovative, continuous, trust ideas Yenilikçi, sürekli, güvenilir fikirler Innovative, continuous, trust ideas 1 2 Yenilikçi, sürekli, güvenilir fikirler Innovative, continuous, trust ideas >> 1980 yılında kurulan, 1994 yılında Mikron Makina

More information

Ifl kl İkazlar Light Towers

Ifl kl İkazlar Light Towers Ifl kl İkazlar Ifl kl İkazlar IK Serisi Işıklı İkazlar enel Özellikler ve Teknik Bilgiler 03 Seçim Tablosu 04 ø 50 mm Komple Ifl kl Kolon Tipleri (Buzzer sız) 05 ø 70 mm Komple Ifl kl Kolon Tipleri (Buzzer

More information

200 m 17,0±0,5kg. Malzeme : Product Specs

200 m 17,0±0,5kg. Malzeme : Product Specs İç Tel : Core Wire Malzeme : Product Specs Sac : Sheet Rulo Uzunluğu : Roll Lenght Ağırlık : Weight Ø2,5±0,001 mm ÇELİK TEL (çekme kuvveti ~ 160 kg/mm²/galvaniz oranı ~ 200g/m2) : Ø2,5±0,001 mm STEEL WIRE

More information

knorr liper orr knorr knorr knorr knorr knorr knorr caliper caliper caliper caliper caliper caliper caliper

knorr liper orr knorr knorr knorr knorr knorr knorr caliper caliper caliper caliper caliper caliper caliper liper knorr knorr caliper caliper caliper caliper caliper caliper caliper caliperknorrcaliper ca orr knorr knorr knorr knorr knorr knorr knorrcaliperknorrcaliperknorrcaliperknorrcaliperknorrcaliperk D000

More information

ABOUT US. NOTE ELEVATOR established to manufacture elevator components and complete elevator systems in 2014.

ABOUT US. NOTE ELEVATOR established to manufacture elevator components and complete elevator systems in 2014. ABOUT US NOTE ELEVATOR established to manufacture elevator components and complete elevator systems in 2014. NOTE ELEVATOR started to manufacture Elevator components and prepare complete elevator systems

More information

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 9 Sayı: 2 sh. 63-76 Mayıs 2007

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 9 Sayı: 2 sh. 63-76 Mayıs 2007 DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 9 Sayı: sh. 63-76 Mayıs 007 SEISMIC PERFORMANCE ASSESSMENT OF REINFORCED CONCRETE STRUCTURES (BETONARME YAPILARIN SİSMİK PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ)

More information

LOCKING PLATES KÝLÝTLÝ PLAKLAR VE VÝDA SÝSTEMLERÝ SURGICAL TECHNIQUE CERRAHÝ TEKNÝK IMPLANTS & INSTRUMENTS ÝMPLANTLAR VE EL ALETLERÝ CONTENTS ÝÇÝNDEKÝLER LOCKING PLATES Introduction 2 Giriþ Locking Plates

More information

VINC I 80 WALL FORM VINC I 80 WALL FORMWORK

VINC I 80 WALL FORM VINC I 80 WALL FORMWORK VINC I 80 WALL FORM VINC I 80 WALL FORMWORK VINC I is a steel frame formwork system composed of high strength rectangular tube profiles, which could be easily combined with TAMON 80 panel locks. The steel

More information

SUPER SLIM LINEAR LED LIGHT

SUPER SLIM LINEAR LED LIGHT Indoor / Outdoor Lights Shopping Centers - Garages - Architectural Lights SUPER SLIM LINEAR LED LIGHT N H Original TRUE LIFE TIME - AVERAGE 100.000 Hours - HIGH PERFORMANCE LOW ENERGY Gercek Omur Degeri

More information

Dünya mutfaklar ndaki en son modeller H BSAN la evinizde Hem de çok uygun fiyatlarla... HIBSAN presents your home The latest models among the world

Dünya mutfaklar ndaki en son modeller H BSAN la evinizde Hem de çok uygun fiyatlarla... HIBSAN presents your home The latest models among the world www.hibsan.com.tr Dünya mutfaklar ndaki en son modeller H BSAN la evinizde Hem de çok uygun fiyatlarla... HIBSAN presents your home The latest models among the world kitchens At the best prices. Factory

More information

Kod Ders Course T U K A Ö Ders Course T U K A Ö

Kod Ders Course T U K A Ö Ders Course T U K A Ö İKTİSAT LİSANS PROGRAMI DERS PLANI / ECONOMICS CURRICULUM 1. YARIYIL / SEMESTER 1 2. YARIYIL / SEMESTER 2 BUS 105 Finansal Muhasebeye Giriş I Introduction to Financial Accounting I 3 0 3 7 BUS 106 Finansal

More information

KON - 3000 KON - 3001. l Dimension. Par a AdЛ Part Name. Adet Piece. Par a NO Part Number

KON - 3000 KON - 3001. l Dimension. Par a AdЛ Part Name. Adet Piece. Par a NO Part Number MERITOR KON - 000 MCK0 000 x 00 x 000 0 x. x 0 00 0 x. x 0 0 0 Tappet Boot Set / Toz Lastiпi 0 0 x / x 00 TapasЛ x x 0 00 Bolt Cap / Perno KapaпЛ 0 00 Pin Ring / Perno Y z k 0 x x 0 Pin Ring / Perno Y

More information

PROJECT NAME / PROJE ADI

PROJECT NAME / PROJE ADI DUVARMATIK WALL PANEL - CONNECTION TYPES / BETWEEN TWO COLOUMNS / STANDARD WALL PANEL PERSPECTIVE / WINDOW INSTALLATION / PENCERE MONTAJI eps kolon /column kolon /column 12 RW E WWF 12 RW E WWF 12 RW E

More information

BACK POCKET DESIGNING AUTOMAT FOR SPORT TROUSERS SPOR PANTOLON ARKA CEP İŞLEME OTOMATI PART MANUAL PARÇA KATALOĞU

BACK POCKET DESIGNING AUTOMAT FOR SPORT TROUSERS SPOR PANTOLON ARKA CEP İŞLEME OTOMATI PART MANUAL PARÇA KATALOĞU BACK POCKET DESIGNING AUTOMAT FOR SPORT TROUSERS SPOR PANTOLON ARKA CEP İŞLEME OTOMATI MODEL NEW-TECH 2900/1 PART MANUAL PARÇA KATALOĞU YAZICI DIKIS MAKINA SANAYI VE TICARET LTD. STI. SIRA PARÇA NO ADET

More information

ONIX DİKEY REYONLAR VERTICAL MULTIDECK

ONIX DİKEY REYONLAR VERTICAL MULTIDECK ONIX DİKEY REYONLAR VERTICAL MULTIDECK ONIX DİKEY REYONLAR VERTICAL MULTIDECK Onix, kullanım amacına göre taze et (MT) süt ve şarküteri (DL) ve meyve / sebze (FV) ürünleri için 3 farklı seçeneğe sahiptir.

More information

T-PVD 700. Normally Open Normalde Aç k Normally Closed Normalde Kapal. Advantage of TORK Pneumatic Piston Valves

T-PVD 700. Normally Open Normalde Aç k Normally Closed Normalde Kapal. Advantage of TORK Pneumatic Piston Valves T-PVD 700 701 70 PVD 700 703 704 705 / way // yollu Normally Open Normalde Aç k Stainless Steel AISI 316 body High flow rate High Quality Compact Suitable for Vacuum Application. PNEUMATIC ACTUATED ANGLE

More information

FEED MIXER FRONT UNLOADING BODY

FEED MIXER FRONT UNLOADING BODY FEED MIXER FRONT UNLOADING BODY 1 1 Bucket YK.06.00.00.000 2 2 Bucket Lateral Support YK.06.08.00.000 3 32 M 10 x 25 Bolt DIN 7991 4 32 M 10 Washer DIN 125 5 32 M 10 Nut DIN 15.87 6 4 M 10 Bolt DIN 15.87

More information

Early Beginnings of Environmental Protection in International Human Rights Law

Early Beginnings of Environmental Protection in International Human Rights Law Dr. İzzet Mert Ertan Early Beginnings of Environmental Protection in International Human Rights Law İstanbul - 2015 Beta Yay n No : 3191 Hukuk Dizisi : 1564 1. Bask - Ocak 2015 - STANBUL ISBN 978-605 -

More information

Flanş Grupları / Flange Groups

Flanş Grupları / Flange Groups Flanş Grupları / Flange Groups KOR 2002F Ø30 Dikme Flanşı / Boru Tip Ø30 Strut Flange / Pipe Type KOR 2018F Ø40 Dikme Flanşı / Dekorlu Tip Ø40 Strut Flange / Decorative Type KOR 2002F Ø40 Duvar Flanşı

More information

CE 415 Construc.on Management

CE 415 Construc.on Management SCHEDULE OF TOPICS CE 415 Construc.on Management Topic 1 The Construc.on Industry and Terminology 2 What is Construc.on Management? 3 Construc.on Procurement (Bid Analyses and Construc.on Contracts) 4

More information

[ATALAY 76-2000 WIRE-LINE SONDAJ MAKİNESİ] [ATALAY 76-2000 WIRE-LINE EXPLORATION DRILL RIGS] TEKNİK DÖKÜMAN / TECHNICAL DOCUMANTATION

[ATALAY 76-2000 WIRE-LINE SONDAJ MAKİNESİ] [ATALAY 76-2000 WIRE-LINE EXPLORATION DRILL RIGS] TEKNİK DÖKÜMAN / TECHNICAL DOCUMANTATION [ATALAY 76-2000 WIRE-LINE SONDAJ MAKİNESİ] [ATALAY 76-2000 WIRE-LINE EXPLORATION DRILL RIGS] TEKNİK DÖKÜMAN / TECHNICAL DOCUMANTATION -TEKNİK ÖZELLİKLER -TECHNICAL SPECIFICATIONS - DELGİ KAPASİTESİ / DRILLING

More information

[ATALAY 76-1500 WIRE-LINE SONDAJ MAKİNESİ] [ATALAY 76-1500 WIRE-LINE EXPLORATION DRILL RIGS] TEKNİK DÖKÜMAN / TECHNICAL DOCUMANTATION

[ATALAY 76-1500 WIRE-LINE SONDAJ MAKİNESİ] [ATALAY 76-1500 WIRE-LINE EXPLORATION DRILL RIGS] TEKNİK DÖKÜMAN / TECHNICAL DOCUMANTATION [ATALAY 76-1500 WIRE-LINE SONDAJ MAKİNESİ] [ATALAY 76-1500 WIRE-LINE EXPLORATION DRILL RIGS] TEKNİK DÖKÜMAN / TECHNICAL DOCUMANTATION -TEKNİK ÖZELLİKLER -TECHNICAL SPECIFICATIONS - DELGİ KAPASİTESİ / DRILLING

More information

2015 FÝYAT LÝSTESÝ PRICE LIST RAF ALTLARI / SHELF BRACKETS YAYLI MENTEÞELER / DOUBLE ACTING SPRING HINGES GÖNYELER / CORNER BRACKETS PÝTONLAR / EYE SCREWS HALKALI VÝDA VE CÝVATALAR / RING SCREWS AND BOLTS

More information

Doğu Çamur Accepted: July 2010. ISSN : 1308-7231 etemgurel@gmail.com 2010 www.newwsa.com Karabuk-Turkey

Doğu Çamur Accepted: July 2010. ISSN : 1308-7231 etemgurel@gmail.com 2010 www.newwsa.com Karabuk-Turkey ISSN:1306-3111 e-journal of New World Sciences Academy 2010, Volume: 5, Number: 3, Article Number: 2A0059 TECHNOLOGICAL APPLIED SCIENCES Ali Etem Gürel Received: January 2010 Doğu Çamur Accepted: July

More information

How To Use A Hyd125

How To Use A Hyd125 1981 yılında kurulan BİRLİKSAN, Türkiye nin önde gelen MEKANİK, HİDROLİK SAC ve DEMİR KESME MAKASLARI üreticilerinden birisidir. Üretiminin %85 lik kısmını ihraç eden firmamız, bünyesindeki BİRLİKSAN DIŞ

More information

WISH CLAUSE WISH + SENTENCE (WISH CLAUSE LAR) 1

WISH CLAUSE WISH + SENTENCE (WISH CLAUSE LAR) 1 WISH CLAUSE Wish clause ile ilgilenmeden önce wish yüklemini tanımak gerek. WISH istemek ve iyi dilekte bulunmak anlamlarına gelir. wish to do I wish to see the manager. (=I want/would like to see the

More information

ISSN : 1308-7231 muharrema@sakarya.edu.tr 2010 www.newwsa.com Sakarya-Turkey EFFECTS OF CLAMPS IN COMPOSITE I-BEAMS STRENGTHENED WITH HM-CFRP

ISSN : 1308-7231 muharrema@sakarya.edu.tr 2010 www.newwsa.com Sakarya-Turkey EFFECTS OF CLAMPS IN COMPOSITE I-BEAMS STRENGTHENED WITH HM-CFRP ISSN:1306-3111 e-journal of New World Sciences Academy 2012, Volume: 7, Number: 3, Article Number: 1A0328 NWSA-ENGINEERING SCIENCES Elif Ağcakoca Received: April 2012 Muharrem Aktaş Accepted: July 2012

More information

Visit our webpage and download Elegant Series Catalogue

Visit our webpage and download Elegant Series Catalogue Visit our webpage and download Elegant Series Catalogue > SQUARE LiNE SL14 Glass Model Railing Camlı Model AK-5137 AK-5136 AK-5003 AK-5138 AK-5094 AK-5142 AK-5144 PR-7590 PR-7587 PR-7589 PR-7588 AK-FT10

More information

Hayata birde bizim penceremizden bakın. SÜMER cam balkon SİSTEMİ. www.makrowin.com www.facebook.com/makrowin.tr

Hayata birde bizim penceremizden bakın. SÜMER cam balkon SİSTEMİ. www.makrowin.com www.facebook.com/makrowin.tr Hayata birde bizim penceremizden bakın. SÜMER cam balkon SİSTEMİ SÜrme kasa profilleri 76 SÜrme kanat profilleri 77 SÜrme alüminyum conta profilleri 00 0 gr / m 78 SÜrme sistemi aksesuarları 0 YENİ İÇ

More information

19-33 22-35 22-35 22-35 6-21-34-124 20-21-34-124 10-26-39 21-35-125 21-35-125 21-35-125 8-25-38 9-25-38 8-24-38 9-25-38 9-25-39 9-25-38 7-22-36-125

19-33 22-35 22-35 22-35 6-21-34-124 20-21-34-124 10-26-39 21-35-125 21-35-125 21-35-125 8-25-38 9-25-38 8-24-38 9-25-38 9-25-39 9-25-38 7-22-36-125 INDEX A TRUCK EXPERT CODE /Açıklama Page/Sayfa TRUCK EXPERT CODE /Açıklama Page/Sayfa 340 00 520 340 00 521 346 00 045 346 00 046 346 00 047 346 00 048 346 00 049 346 00 050 346 00 051 346 00 053 346 00

More information

ISTANBUL MEDIPOL UNIVERSITY GUIDELINE FOR ASSOCIATE DEGREES AND UNDERGRADUATE PROGRAMS

ISTANBUL MEDIPOL UNIVERSITY GUIDELINE FOR ASSOCIATE DEGREES AND UNDERGRADUATE PROGRAMS Tuition Fee ISTANBUL MEDIPOL UNIVERSITY GUIDELINE FOR ASSOCIATE DEGREES AND UNDERGRADUATE PROGRAMS ARTICLE 8 (1) Tuition fees are determined at the beginning of each academic year by the Board of Supervisors.

More information

اocukluk اa nda Beslenme

اocukluk اa nda Beslenme Ay e PALANDـZ فstanbul ـniversitesi T p Fakültesi, Aile Hekimli i Anabilim Dal, فstanbul ضzet اo cuk lar da bes len me du ru mu nun dü zel til me si ço cuk ba k m n n n ce lik li ko nu su ol ma l d r,

More information

THE TURKISH DEMAND FOR FOOD * ABSTRACT

THE TURKISH DEMAND FOR FOOD * ABSTRACT - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, p. 2111-2118, ANKARA-TURKEY THE TURKISH DEMAND FOR FOOD * Mehmet Arif ŞAHİNLİ ** ABSTRACT The main objective of

More information

ALL ORIGINAL NUMBERS. MARKS AND MODELS FROM VEHICLE MANUFACTURERS LISTED IN THIS CATALOGUE ARE FOR COMPARISON PURPOSES ONLY.

ALL ORIGINAL NUMBERS. MARKS AND MODELS FROM VEHICLE MANUFACTURERS LISTED IN THIS CATALOGUE ARE FOR COMPARISON PURPOSES ONLY. Ecef ALL ORIGINAL NUMBERS. MARKS AND MODELS FROM VEHICLE MANUFACTURERS LISTED IN THIS CATALOGUE ARE FOR COMPARISON PURPOSES ONLY. ECS - 000 K0000 K000 K000 Caliper Tappet and Boot set Kaliper Toz Lastik

More information

ERSİTES YAKLAŞIMI. ilk akma momenti. Sonuçlar ABAQUS. Stabilite ABSTRACT. section. External as to be

ERSİTES YAKLAŞIMI. ilk akma momenti. Sonuçlar ABAQUS. Stabilite ABSTRACT. section. External as to be ANADOLU ÜNİVE ERSİTES Bilim ve Teknoloji Dergisi A-Uygulamalı Bilimler ve Mühendislik Cilt: 14 Sayı: 2 2013 Sayfa: 143-152 ARAŞTIRMA MAKALESİ /RESEARCH ARTICLE Hakan ÖZBAŞARAN 1 KONSOL I KESİTLİ KİRİŞLERİN

More information

ÜN VERSAL ÜRÜNLER UNIVERSAL PRODUCTS

ÜN VERSAL ÜRÜNLER UNIVERSAL PRODUCTS ÜN VERSAL ÜRÜNLER UNIVERSAL PRODUCTS w w w. f a r b a. c o m GÖRMEK VE GÖRÜLMEK Ç N TO SEE AND BE SEEN FARBA OTOMOT V AYDINLATMA ve PLAST K FABR KALARI A.fi. SERT F KALARIMIZ CERTIFICATES TS EN ISO 9001:2000

More information

CURRICULUM VITAE. Academic Background. Name Dates Major Fields Degree Izmır Ozel 1962-1968 Science Diploma Turkish College İzmir, Turkiye

CURRICULUM VITAE. Academic Background. Name Dates Major Fields Degree Izmır Ozel 1962-1968 Science Diploma Turkish College İzmir, Turkiye CURRICULUM VITAE Name : KOZANOĞLU, Prof.Dr.Celalettin Address : 1487 Sk. No:3 Daire:6 Alsancak, IZMIR TURKIYE Tel: (232) 4220344-4210554 Date of Birth : 21 st November, 1951 Sex : Male Marital Status :

More information

Açıklamalar. *** Fiber-Optik Kablo uzunluğu 2011, 2012, 2013 ve 2014 yıllarında alternatif işletmecilerin verilerini de kapsamaktadır.

Açıklamalar. *** Fiber-Optik Kablo uzunluğu 2011, 2012, 2013 ve 2014 yıllarında alternatif işletmecilerin verilerini de kapsamaktadır. Önsöz Elektronik Haberleşme Sektörü'nün ülkemiz için öneminin her geçen gün artması ve elektronik haberleşme hizmetlerinin ülkemizde yaşayan tüm bireylere nüfuz etmesi de dikkate alınarak, Sektörde faaliyet

More information

Yang n Vanalar Fire Valves

Yang n Vanalar Fire Valves KATALOG CATALOGUE Yang n Vanalar Fire Valves ELASTOMER S TL SÜRGÜLÜ VANA (FLANfiLI) RESILIENT SEATED GATE VALVE OS&Y TYPE, FLANGED END 12 ( 12 Bar, 175 PSI ) PARÇA NO PARÇA ADI PART NAME MALZEME MATERIAL

More information

Mühendislik Mimarlık ve Danışmanlık Engineering Architecture and Consultancy

Mühendislik Mimarlık ve Danışmanlık Engineering Architecture and Consultancy Mühendislik Mimarlık ve Danışmanlık Engineering Architecture and Consultancy İZMİR - İSTANBUL TÜRKİYE İZMİR OFİS: 567/1 Sok., No:6/5, Osmangazi Mah., 35535 - Bayraklı Tel: +90 232 3424297 Faks: +90 232

More information

KATI ATIK YÖNETĐMĐNDEN ÖRNEKLER; ĐSTANBUL BÜYÜKŞEHĐR BELEDĐYESĐ, FATĐH BELEDĐYESĐ VE FATĐH ÜNĐVERSĐTESĐ

KATI ATIK YÖNETĐMĐNDEN ÖRNEKLER; ĐSTANBUL BÜYÜKŞEHĐR BELEDĐYESĐ, FATĐH BELEDĐYESĐ VE FATĐH ÜNĐVERSĐTESĐ KATI ATIK YÖNETĐMĐNDEN ÖRNEKLER; ĐSTANBUL BÜYÜKŞEHĐR BELEDĐYESĐ, FATĐH BELEDĐYESĐ VE FATĐH ÜNĐVERSĐTESĐ CASE STUDY OF SOLID WASTE MANAGEMENT FOR ISTANBUL METROPOLITAN MUNICIPALITY, FATIH MUNICIPALITY AND

More information

CDCS P81 CDCS PY81. CDCH P Serisi

CDCS P81 CDCS PY81. CDCH P Serisi ÝÇÝNDEKÝLER INDEX CDCS P Serisi Arkadan volanlý C tipi eksantrik pres ( Kýzaklý) Back sided C type eccentric press ( guide ram) Serisi CDCS P81 Arkadan volanlý C tipi eksantrik pres ( 8 Kýzaklý) Back sided

More information

1)- GE-DAK1 2)- GE-DAK-EK 3)- GE-DAK-SON 4)- GE-DKDB-1 5)- GE-DAK1-D90. Cable trays Chemin de câbles Kabelrinnen EN FR D RU TR

1)- GE-DAK1 2)- GE-DAK-EK 3)- GE-DAK-SON 4)- GE-DKDB-1 5)- GE-DAK1-D90. Cable trays Chemin de câbles Kabelrinnen EN FR D RU TR Material options: Stainless steel ISI 304 (L) (2) / ISI 316 (L) (4), S-37-42 Mild Steel, Corten, Pregalvanized steel, luminum Finish options : Hot ip Galvanized to 1461, Electrogalvanized to S 149, Electrostatic

More information

MURO TİP HAVUZ MERDİVENLERİ AISI

MURO TİP HAVUZ MERDİVENLERİ AISI CE Teknik bilgi Technical info Kod FİYAT PRICE EURO Paket Box MURO TİP HAVUZ MERDİVENLERİ AISI 304 ve AISI 36 kalitede paslanmaz çelikten üretilen havuz merdiveni, paslanmaz basamakları, beton bağlantı

More information

Treatment modalities for the upper urinary system stone disease in Turkey

Treatment modalities for the upper urinary system stone disease in Turkey Türk Üroloji Dergisi - Turkish Journal of Urology 2010;36(4):369-374 369 Endourology Endouroloji Treatment modalities for the upper urinary system stone disease in Turkey Türkiye de üst üriner sistem ta

More information

www.blackspade.com www.thermalinside.com

www.blackspade.com www.thermalinside.com www.blackspade.com www.thermalinside.com 01 THERMAL PERFORMANS TABLOSU THERMAL PERFORMANCE CHARTS 1 Tüm mevsimlerde giyilebilen hafif ve yumuşak kumaşı sayesinde düşük ve orta seviyeli aktiviteler için

More information

ISO 9001:2008. Çözüm Üretir / Produces Solution

ISO 9001:2008. Çözüm Üretir / Produces Solution ISO 9001:2008 Çözüm Üretir / Produces Solution Çözüm Üretir / Produces Solution 1999 Y l ndan itibaren yap se törünün hizmetinde olan rmam z sizlere daha iyi hizmet edebilme i in 6500 m 2 alanda ad m öy

More information

TWELVE GOLDEN RULES of EARTHQUAKE RESISTANT DESIGN

TWELVE GOLDEN RULES of EARTHQUAKE RESISTANT DESIGN TWELVE GOLDEN RULES of EARTHQUAKE RESISTANT DESIGN Semih S. Tezcan Professor of Civil Engineering, Bogazici University, Bebek, Istanbul tezokan@gmail.com / 0532. 371 03 40 ABSTRACT : The main purpose of

More information

OUR NEW CROSS-REFERANCE DEÐÝÞEN PARÇA NUMARALARIMIZ KNORR WABCO MERITOR OLD NUMBERS NEW NUMBERS ESKÝ NUMARA YENÝ NUMARA 0-00 0 0 0-0 0 0 00 0 0-0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 - - 0-0 00 00 0 OLD NUMBERS NEW NUMBERS

More information

Fire Test Laboratory

Fire Test Laboratory EFECTIS ERA AVRASYA Fire Test Laboratory Accredited Body No: AB-0556-T CLASSIFICATION OF FIRE RESISTANCE PERFORMANCE IN ACCORDANCE WITH EN 13501-2:2007+A1:2009 Sponsor : ÖZBOSAN OTOMATİK KAPI VE KEPENK

More information

www.elfurat.com.tr 1

www.elfurat.com.tr 1 1 2 EL FURAT DIŞ TİC. VE TURİZM SAN. LTD. ŞTİ. 2006 yılında faaliyetlerine başlamıştır. Kısa zaman içinde kendine iyi bir yer edinip başta Irak Cumhuriyeti olmak üzere tüm Ortadoğu ülkelerinde iyi bilinen,

More information

Serisi Yaklafl m Anahtarlar

Serisi Yaklafl m Anahtarlar S Serisi Yaklafl m Anahtarlar H zl anahtarlama kapasitesi Fiziksel temas gerektirmez, hareketli parçalar olmad ndan sürtünmeye ve y pranmaya dayan kl Kolay montaj Ç k fllar nda mekanik kontak olmad ndan

More information

ASORTICS DESIGN GROUP

ASORTICS DESIGN GROUP ASORTICS DESIGN GROUP design group Hakkımızda Asortics Desing Group özgün, kullanışlı, ekonomik tasarımları hayatın bir parçası haline getirmeyi amaçlayan bir fikrin ürünü olarak doğmuştur. Uzun yıllarını

More information

Erasmus+: Changing lives, opening minds Pre-departure orientation 2015-16 Erasmus outgoing students. April, 2015

Erasmus+: Changing lives, opening minds Pre-departure orientation 2015-16 Erasmus outgoing students. April, 2015 Erasmus+: Changing lives, opening minds Pre-departure orientation 2015-16 Erasmus outgoing students April, 2015 Study in Europe Today s Program : BRIEF INFO ON ERASMUS+ EXCHANGE @ OzU BEFORE You Go DURING

More information

Yurtdisi Egitim Basvuru Formu

Yurtdisi Egitim Basvuru Formu Yurtdisi Egitim Basvuru Formu Isim (Pasaportunuzda yazdigi gibi) Given name(s) (as shown in your passport) Soyadi (Pasapurtunuzda yazdigi gibi) Family name (as shown in your passport) Ikinci bir adiniz

More information

EMT Boru ve Ba lant Elemanlar EMT Conduit and Fittings

EMT Boru ve Ba lant Elemanlar EMT Conduit and Fittings oru ve a lant Elemanlar onduit and Fittings Diflsiz Galvanizli Çelik oru Electrical Metal Tubing Materyal: S cak dald rma galvanizli çelik Material: Hot-dipped galvanised steel ertificate: UL (file number

More information

Y- 32 bogies designed for 160 km/h speed with double stage vertical suspension system are used.

Y- 32 bogies designed for 160 km/h speed with double stage vertical suspension system are used. It is designed and manufactured on the basis of concept which provided running safety, passenger accommodation comfort, internal decoration and harmony. The car body is made of lightweight welded steel

More information

TEST RAPORU Đş No./Rapor No TR304386 R2 Tarih:2 Kasım 2011 Sayfa 1 of 5

TEST RAPORU Đş No./Rapor No TR304386 R2 Tarih:2 Kasım 2011 Sayfa 1 of 5 TEST RAPORU Đş No./Rapor No TR304386 R2 Tarih:2 Kasım 2011 Sayfa 1 of 5 FIMA KIRTASIYE BIL HIZ YAY KIT TUR DIS TIC LTD.STI ISTOC TICARET MERKEZI 3 YOLSK PETROL PLAZA KAT 5 MAHMUTBEY ISTANBUL TEL: 0212

More information

Asal Siviçler Basic Switches

Asal Siviçler Basic Switches Asal Siviçler Asal Siviçler Asal Siviçler MN1 Serisi Mini Siviçler 03 MN2 Serisi Mini Siviçler 09 MN3 Serisi Mini Siviçler 15 MK1 Serisi Mikro Siviçler 19 BS1 Serisi Buton Siviçler 25 MA1 Serisi Mandall

More information

TLC. Helezon Tel Örme Makinesi Chain Line Fence Machine دوامة أسالك آلة الحياكة RENK ÇEŞİTLERİ

TLC. Helezon Tel Örme Makinesi Chain Line Fence Machine دوامة أسالك آلة الحياكة RENK ÇEŞİTLERİ TLC Helezon Tel Örme Makinesi Chain Line Fence Machine دوامة أسالك آلة الحياكة RENK ÇEŞİTLERİ 2 المواصفاتالتقنية TEKNİK ÖZELLİKLER TECHNICAL SPECIFICATIONS TLC S serisi çift kalıplı sistem olup makinenin

More information

Ürün Kataloğu / Product Catalogue

Ürün Kataloğu / Product Catalogue Ürün Kataloğu / Product Catalogue 1 KUYRUK LAMBALARI / TAIL LAMPS AÇIKLAMA / DESCIRIPTION KOD / CODE R KABLOLU AMPULSÜZ R WITH CABLE L KABLOLU AMPULSÜZ L WITH CABLE R AMP KONEKTÖR 24V AMPULLÜ R WITH AMP

More information

Design education of industrialised building systems

Design education of industrialised building systems Available online at www.sciencedirect.com Procedia - Social and Behavioral Sciences 51 ( 2012 ) 84 89 ARTSEDU 2012 Design education of industrialised building systems Semih Goksel Yildirim * * Assist.

More information

Endüstriyel Tip Fifller ve Prizler Industrial Type Plugs & Sockets

Endüstriyel Tip Fifller ve Prizler Industrial Type Plugs & Sockets Endüstriyel ifller ve Prizler Industrial Plugs & Sockets Endüstriyel ifller ve Prizler Industrial Plugs & Sockets EB Endüstriyel ifller ve Prizler Genel Özellikler ve Teknik Bilgiler 03 Endüstriyel ifller

More information

(000 YTL) Faaliyet Raporu 2005 / Annual Report 2005. Genel Sigorta

(000 YTL) Faaliyet Raporu 2005 / Annual Report 2005. Genel Sigorta Faaliyet Raporu 2005 / Annual Report 2005 TÜRK YE GENEL S GORTA A.fi. 01.01.2005/31.12.2005 Dönemi Kar/Zarar Tablosu (UFRS Esasl ) Profit/Loss Statement for the Period 01.01.2005/31.12.2005 (Based on IFRS)

More information

JSF (Java Server Faces) Melih Sakarya www.melihsakarya.com melih.sakarya@gmail.com

JSF (Java Server Faces) Melih Sakarya www.melihsakarya.com melih.sakarya@gmail.com JSF (Java Server Faces) Melih Sakarya www.melihsakarya.com melih.sakarya@gmail.com JSF Nedir? MVC (Model-View-Controller) JSR Standartı (JSR-127, JSR 252) Component Oriented Event Driven Farklı JSF implementasyonları

More information

ISSN : 1308-7231 mkaracor@kocaeli.edu.tr 2010 www.newwsa.com Kocaeli-Turkey

ISSN : 1308-7231 mkaracor@kocaeli.edu.tr 2010 www.newwsa.com Kocaeli-Turkey ISSN:1306-3111 e-journal of New World Sciences Academy 2012, Volume: 7, Number: 2, Article Number: 2A0074 Cihan Şahin 1 Emine Doğru Bolat 2 Mevlüt Karaçor 3 NWSA-TECHNOLOGICAL APPLIED SCIENCES Kastamonu

More information

ISSN: 1306-3111/1308-7355 Received: September 2013 NWSA ID: 2014.9.1.2C0047 Accepted: January 2014 E-Journal of New World Sciences Academy

ISSN: 1306-3111/1308-7355 Received: September 2013 NWSA ID: 2014.9.1.2C0047 Accepted: January 2014 E-Journal of New World Sciences Academy NWSA-Vocational Sciences Status : Original Study ISSN: 1306-3111/1308-7355 Received: September 2013 NWSA ID: 2014.9.1.2C0047 Accepted: January 2014 E-Journal of New World Sciences Academy Vildan Bağcı

More information

Students opinions regarding the usage of computer technologies in constructivist learning environment

Students opinions regarding the usage of computer technologies in constructivist learning environment Volume: 7 Issue: 1 Year: 2010 Students opinions regarding the usage of computer technologies in constructivist learning environment Meryem Nur Aydede Teoman Kesercioğlu Sertaç Arabacıoğlu Abstract The

More information

Nilay Coşgun Accepted: March 2010

Nilay Coşgun Accepted: March 2010 ISSN:1306-3111 e-journal of New World Sciences Academy 2010, Volume: 5, Number: 2, Article Number: 1A0085 ENGINEERING SCIENCES E.Özlem Aydın Received: May 2009 Nilay Coşgun Accepted: March 2010 Bülent

More information

The Cadastral Maps Used in Turkey and The Renewal of These Maps

The Cadastral Maps Used in Turkey and The Renewal of These Maps Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt: 7, No: 2, 2015 (17-26) Electronic Journal of Map Technologies Vol: 7, No: 2, 2015 (17-26) Makale (Article) TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com

More information

MIRANDA WATER TREATMENT SYSTEMS PROJECT IMAGES PORTFOLIO

MIRANDA WATER TREATMENT SYSTEMS PROJECT IMAGES PORTFOLIO MIRANDA WATER TREATMENT SYSTEMS PROJECT IMAGES PORTFOLIO MIRANDA ENVIRONMENT AND WATER TREATMENT SYSTEMS INBOX İÇİNDEKİLER Company Şirket Profili Profile General Genel Özellikler Specifications Portfolio

More information

Dep rem den Et ki le nen Ço cuk la rı nı za Na sıl Yar dım cı Ola bi lir si niz? An ne Ba ba El Ki ta bı

Dep rem den Et ki le nen Ço cuk la rı nı za Na sıl Yar dım cı Ola bi lir si niz? An ne Ba ba El Ki ta bı Dep rem den Et ki le nen Ço cuk la rı nı za Na sıl Yar dım cı Ola bi lir si niz? An ne Ba ba El Ki ta bı Dep rem den Et ki le nen Ço cuk la rı nı za Na sıl Yar dım cı Ola bi lir si niz? An ne Ba ba El

More information

FİYAT ARAMA MOTORU ( ÖZET )

FİYAT ARAMA MOTORU ( ÖZET ) II FİYAT ARAMA MOTORU ( ÖZET ) İnternetin insan hayatı üzerindeki etkileri ve kullanım yaygınlığı gün geçtikçe artmaktadır. İlk zamanlarında sadece haberleşmek ve bilgi edinmek için kullanılan internet,

More information

WABCO ALL ORIGINAL NUMBERS. MARKS AND MODELS FROM VEHICLE MANUFACTURERS LISTED IN THIS CATALOGUE ARE FOR COMPARISON PURPOSES ONLY.

WABCO ALL ORIGINAL NUMBERS. MARKS AND MODELS FROM VEHICLE MANUFACTURERS LISTED IN THIS CATALOGUE ARE FOR COMPARISON PURPOSES ONLY. WABCO ALL ORIGINAL NUMBERS. MARKS AND MODELS FROM VEHICLE MANUFACTURERS LISTED IN THIS CATALOGUE ARE FOR COMPARISON PURPOSES ONLY. ECS - 000 0 Caliper Repair Kit Kaliper Tamir Takımı 0mm 000 00 Spring

More information

How To Make A Car

How To Make A Car www.hidroliksan.com HİDROLİK ATÖLYE PRESİ HYDRAULIC WORKSHOP PRESS HD/H-30 TON Manuel HD/H-20 TON Manuel HD/M/H/Mov 30 TON Motorlu - Kollu - Gezer Silindirli Motor and Hand Operated with Movable Cylinder

More information

havuz savak ızgaraları, nozullar, dip süzgeçleri, skimmerler pool over flow gratings, nozzles, main drains, skimmers

havuz savak ızgaraları, nozullar, dip süzgeçleri, skimmerler pool over flow gratings, nozzles, main drains, skimmers havuz savak ızgaraları, nozullar, dip süzgeçleri, skimmerler pool over flow gratings, nozzles, main drains, skimmers 2015 Fiyat Listesi-Price List 170 havuz savak ızgaraları ve köşe parçaları pool over

More information

ÖZEL PROJELER / SPECIAL PROJECTS ÜN VERS TE/ UNIVERSITIES KÜLTÜR MERKEZLER / CULTURE CENTERS MERKEZLER / BUSINESS CENTERS

ÖZEL PROJELER / SPECIAL PROJECTS ÜN VERS TE/ UNIVERSITIES KÜLTÜR MERKEZLER / CULTURE CENTERS MERKEZLER / BUSINESS CENTERS ÖZEL PROJELER / SPECIAL PROJECTS ÜN VERS TE/ UNIVERSITIES KÜLTÜR MERKEZLER / CULTURE CENTERS MERKEZLER / BUSINESS CENTERS HAYDAR AL YEV KÜLTÜR MERKEZ CULTURE CENTER Bakü / AZERBAYCAN BAKU/AZERBAIJAN MEL

More information

VISCOUS FLOW CALCULATIONS FOR UNDERGRADUATE FLUID MECHANICS EDUCATION USING MATLAB

VISCOUS FLOW CALCULATIONS FOR UNDERGRADUATE FLUID MECHANICS EDUCATION USING MATLAB ULIBTK 11 18. Ulusal Isı Bilimi ve Teknii Kongresi VISCOUS FLOW CALCULATIONS FOR UNDERGRADUATE FLUID MECHANICS EDUCATION USING MATLAB Barbaros ÇETN 1, Yakuphan ÖZTÜRK 2, Serdar TAZE 3 1,2,3 Middle East

More information

Organized Industrial Zone Joint Occupational Health and Safety Center Gebze / Kocaeli / Turkey

Organized Industrial Zone Joint Occupational Health and Safety Center Gebze / Kocaeli / Turkey Organized Industrial Zone Joint Occupational Health and Safety Center Gebze / Kocaeli / Turkey Dr. M. Celal MESTÇĠOĞLU mcmestcioglu@gmail.com May 2011 Bergen Basic Concepts According to WHO and ILO; OCCUPATIONAL

More information

MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI PROTOKOLÜ MEVLANA EXCHANGE PROGRAMME PROTOCOL

MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI PROTOKOLÜ MEVLANA EXCHANGE PROGRAMME PROTOCOL MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI PROTOKOLÜ MEVLANA EXCHANGE PROGRAMME PROTOCOL Bizler, aşağıda imzalan bulunan yükseköğretim kurumlan olarak, kurumlanınız arasında Mevlana Değişim Programı kapsamında işbirliği

More information

How To Build A Canal Jetting Truck

How To Build A Canal Jetting Truck GÜVEN ve ÝSTÝKRARIN BULUÞTUÐU ADRES. OTOMOTÝV MAKÝNA SANAYÝ VE TÝCARET LTD.ÞTÝ. AUTOMOTIVE MACHINE IND. AND TRADE LTD.CO. ÜRETÝMLERÝMÝZ OUR PRODUCTS MERDÝVENLÝ ÝTFAÝYE ARAÇLARI Fire Fighting Aerial Vehicles

More information

THE EFFECT OF THREE-YEAR ATHLETIC TRAINING FOR INFRASTRUCTURE ON PHYSICAL AND PHYSIOLOGICAL PARAMETERS OF FEMALE STUDENTS

THE EFFECT OF THREE-YEAR ATHLETIC TRAINING FOR INFRASTRUCTURE ON PHYSICAL AND PHYSIOLOGICAL PARAMETERS OF FEMALE STUDENTS THE EFFECT OF THREE-YEAR ATHLETIC TRAINING FOR INFRASTRUCTURE ON PHYSICAL AND PHYSIOLOGICAL PARAMETERS OF FEMALE STUDENTS İbrahim CİCİOĞLU 1 Özlem ORHAN 1 Çağrı ÇELENK 1 ABSTRACT This study analyzed the

More information

Tam Otomatik Halı Yıkama Makinası. /full automatic carpet washing machine

Tam Otomatik Halı Yıkama Makinası. /full automatic carpet washing machine Tam Otomatik Halı Yıkama Makinası /full automatic carpet washing machine TAM OTOMATİK HALI YIKAMA MAKİNESİ X2425 X2430 X2435 X2442 FULL AUTOMATIC CARPET WASHING MACHINE Çalışma Alanı (Metre) 2.5 3.0 3.5

More information

Anahtar Kelimeler: Türkiye, deprem tehlikesi, olasılık, beklenen maksimum magnitüd

Anahtar Kelimeler: Türkiye, deprem tehlikesi, olasılık, beklenen maksimum magnitüd TÜRKİYE VE CİVARINDAKİ FARKLI KAYNAK BÖLGELER İÇİN DEPREM HAZARD PARAMETRELERİNİN BÖLGESEL DEĞİŞİMLERİ REGIONAL VARIATIONS OF EARTHQUAKE HAZARD PARAMETERS FOR DIFFERENT SOURCE REGIONS IN TURKEY AND VICINITY

More information

MALTEPE UNIVERSITY SCHOOL OF FOREIGN LANGUAGES. SCORING Out of 1 st CHECK 2 nd CHECK SECTION I LISTENING 100 SECTION II READING 100

MALTEPE UNIVERSITY SCHOOL OF FOREIGN LANGUAGES. SCORING Out of 1 st CHECK 2 nd CHECK SECTION I LISTENING 100 SECTION II READING 100 MALTEPE UNIVERSITY SCHOOL OF FOREIGN LANGUAGES EXAMINATION FOR ERASMUS CANDIDATES 2012-2013 ACADEMIC YEAR 26 NOVEMBER 2012 NAME/SURNAME: FACULTY:... DEPARTMENT:. NUMBER: SCORING Out of 1 st CHECK 2 nd

More information

MADE IN TURKEY. www.gunayarmatur.com.tr

MADE IN TURKEY. www.gunayarmatur.com.tr E B D www.gunayarmatur.com.tr ØR C MDE IN TURKEY BeCe 0212 283 85 39 GÜNY TES ST RMTÜR SN. VE T CRET.fi. Çakmakl Mah. 66. Sok. No:8 K raç B. Çekmece / stanbul / TURKEY Tel : +90 [212] 886 91 15 (7 lines)

More information

Türsan Otomotiv San. ve Tic. Ltd. Þti.; Üretime baþladýðý 1993 yýlýndan bugüne kadar istikrardan, kaliteden ve güvenilirliðinden ödün vermeden TÜRSAN markasýnýn, gerek yurtiçinde gerekse yurtdýþýnda aranýlan

More information

S vaalt Duvar Armatür / Recessed Wall Armature

S vaalt Duvar Armatür / Recessed Wall Armature S vaalt Duvar Armatür / Recessed Wall Armature SR - 0-0 SR - 0-02 SR - 0-0 IP 20 IP 20 IP 20 Metal d fl çerçeve, %99.80 safl kta mat alüminyum reflektör,temperli dekoratif Metal outer frame, %99.80 pure

More information

Finance Risk Management and Insurance. Yıldırım, G;DASK, and Its Usage in Turkish Insurance Sector Maltepe University - 2003-2004

Finance Risk Management and Insurance. Yıldırım, G;DASK, and Its Usage in Turkish Insurance Sector Maltepe University - 2003-2004 CURRICULUM VITAE 1. First names and Family name: Güler Şebnem Uralcan. Date of birth: 1.1.1946 3. Present Position: Association Professor 4. Education: Institution (Date from - Date to) Marmara University

More information

ARAŞTIRMA MAKALESİ / RESEARCH ARTICLE

ARAŞTIRMA MAKALESİ / RESEARCH ARTICLE ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BİLİM VE TEKNOLOJİ DERGİSİ A ANADOLU UNIVERSITY JOURNAL OF SCIENCE AND TECHNOLOGY A Applied Sciences and Engineering Cilt/Vol.: 13-Sayı/No: 2 : 121-126 (2012) ARAŞTIRMA MAKALESİ /

More information

EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF THE SEISMIC BEHAVIOR OF PANEL BUILDINGS

EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF THE SEISMIC BEHAVIOR OF PANEL BUILDINGS EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF THE SEISMIC BEHAVIOR OF PANEL BUILDINGS A THESIS SUBMITTED TO THE GRADUATE SCHOOL OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE OF THE MIDDLE EAST TECHNICAL UNIVERSITY BY S. BAHADIR YÜKSEL

More information

MUNICIPAL SERVICES PROJECT - ADDITIONAL FINANCING - ASAT PROCUREMENT PLAN (Rev. 7, October 12, 2012 )

MUNICIPAL SERVICES PROJECT - ADDITIONAL FINANCING - ASAT PROCUREMENT PLAN (Rev. 7, October 12, 2012 ) Public Disclosure Authorized MUNICIPAL SERVICES PROJECT - ADDITIONAL FINANCING - ASAT PROCUREMENT PLAN (Rev. 7, October 12, 2012 ) 1 2 2' 3 4 6 7 8 9 10 11 12 13 Public Disclosure Authorized Pack. No.

More information

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi GIS SUPPORTED OPTIMIZATION OF SOLID WASTE COLLECTION IN TRABZON

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi GIS SUPPORTED OPTIMIZATION OF SOLID WASTE COLLECTION IN TRABZON Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Sigma 2004/4 GIS SUPPORTED OPTIMIZATION OF SOLID WASTE COLLECTION IN TRABZON Ömer APAYDIN *, Ertan ARSLANKAYA, Yaşar AVŞAR,

More information

Syl-lighter LED II. Syl-Lighter LED II 240 RO 25W NW PRODUCT OVERVIEW

Syl-lighter LED II. Syl-Lighter LED II 240 RO 25W NW PRODUCT OVERVIEW Range Features Syl-Lighter LED II is available in 4 different round body sizes: 165mm, 195mm, 220mm & 240mm Syl-Lighter LED II 165 12W delivers a 1,134 lumen output (4,000K) - perfect for 1x26W CFL replacement

More information

PRACTICAL MODEL BASED SOFTWARE TESTING A MASTER S THESIS INFORMATION TECHNOLOGY SERVICE MANAGEMENT ATILIM UNIVERSITY

PRACTICAL MODEL BASED SOFTWARE TESTING A MASTER S THESIS INFORMATION TECHNOLOGY SERVICE MANAGEMENT ATILIM UNIVERSITY PRACTICAL MODEL BASED SOFTWARE TESTING A MASTER S THESIS IN INFORMATION TECHNOLOGY SERVICE MANAGEMENT ATILIM UNIVERSITY BY RENGİN ÇOŞKUN MAY 2015 PRACTICAL MODEL BASED SOFTWARE TESTING A THESIS SUBMITTED

More information

TURKISH REGULATION ON LARGE COMBUSTION PLANTS

TURKISH REGULATION ON LARGE COMBUSTION PLANTS TURKISH REGULATION ON LARGE COMBUSTION PLANTS Neslihan AĞARTAN Environment and Urbanization Expert General Directorate of Environmental Management Air Management Department Industrial Air Pollution IPPC

More information